Bukkirurgi (uterus fibroids). Postoperativ period

Ansvarsfrihet

Avlägsnande av livmoderfibroider är en operation som många kvinnor måste möta efter 35 år.

De som övervakar deras hälsa och regelbundet genomgår förebyggande undersökningar av en gynekolog kan identifiera sjukdomen i ett tidigt skede, när det fortfarande kan hanteras konservativt eller genom försiktiga kirurgiska ingrepp.

Men om sjukdomen startas till det extrema stadiet, när det på grund av den stora storleken börjar påverka arbetet i andra organ eller degenereras till en cancerös tumör, föreskrivs en bukoperation.

Andra indikationer för denna typ av intervention kommer att vara:

 • närvaron av fibroider av vilken storlek som helst, som provocerar kraftig blödning av livmodern, allvarlig anemi associerad med dem;
 • identifiering av stor leiomyom, som komprimerar angränsande organ;
 • närvaron av medelstora fibroider med en stor dominerande nod;
 • aktiv tumörtillväxt (patologi övervägs om tumören fördubblats på ett år);
 • upptäckt av en subserös form av fibroider på benet, som provocerar smärta;
 • början på en nekrotisk process i muskelnoden;
 • detektion av leiomyom mot bakgrund av en befintlig gynekologisk sjukdom som kräver kirurgisk ingripande (endometrios, ovariecyst, prolaps i livmodern, etc.);
 • diagnos av infertilitet orsakad av myomatisk nod.

Förutom indikationerna för vilka bukoperationer utförs för att avlägsna livmoderfibroider finns det kontraindikationer, varje kvinna har en individuell lista. Vid akut operation är den enda kontraindikationen hög feber vid akuta luftvägsinfektioner och influensa..

Bland ett stort antal kontraindikationer för en planerad operation är följande vanliga:

 • akut sjukdom, förvärring av en kronisk sjukdom;
 • pustler och kokar på buken, eventuella utslag på huden;
 • patologi hos det kardiovaskulära systemet (stroke, hjärtattack, defekt, aneurysm);
 • svår lever- och njursjukdom.

Banan kirurgi

Som nämnts ovan, för att avlägsna uterus fibroids, föreskrivs bukkirurgi endast för vissa indikationer, i andra fall försöker läkaren att använda skonsamma metoder, organbevarande behandling (FUS-ablation, arteriell embolisering, etc.).

Om läkaren ser att problemet inte kan lösas utan operation, kommer han inte att försöka använda konservativa metoder som inte kan eliminera allvarliga hälsoproblem. Därför anses bukkirurgi vara det bästa av alternativen för att bli av med fibroider - det eliminerar återfall, gör att du kan ta bort patologiska vävnader exakt.

För att den postoperativa perioden ska gå snabbt och framgångsrikt måste du börja förbereda den innan operationen. Till att börja med tar en kvinna allmänna blod- och urintest för att bedöma hennes hälsa, identifiera inflammatoriska och infektionssjukdomar.

För samma ändamål, ett kardiogram, en ultraljud i bukhålan, en smuts från slidan och livmoderhalsen, och i närvaro av erosion utförs en livmoderhalsbiopsi. Med ett livmoderhalsarrangemang av fibroider föreskrivs en kvinna en urografi längs vägen, under vilken urinvägarna undersöks.

Vid behov (beroende på patologier och plats för tumören) föreskrivs en konsultation med en hepatolog, kardiolog, proktolog, urolog. Om myom är stort kan du behöva en CT-skanning eller en MR-skanning - mycket informativa studier. Dagen före operationen konsulteras kvinnan av en narkosläkare. Korrekt förberedelse garanterar hälften av operationens framgång och efterföljande återhämtningsperiod.

Tillståndet hos en kvinna efter operationen beror på mängden intervention och typ av operation. Bukkirurgi är radikal och konservativ. I det första fallet tas organet bort, i det andra räddar läkare kvinnans livmodern.

Fullständigt eller partiellt avlägsnande av organet är en hysterektomi, som utförs genom ett snitt i buken eller genom slidan. Det bästa alternativet är åtkomst genom bukhålan. En organbevarande operation kallas myoektomi, och endast myomnoden avlägsnas på ett bekvämt sätt..

Komplikationer av bukkirurgi

De kan upptäckas under interventionen och under den postoperativa perioden. Dessa är följande tillstånd:

 • vaskulär blödning;
 • skador på tarmen, urinblåsan;
 • sepsis (infektion i blodet);
 • peritonit (infektiös infektion i bukhålan);
 • suppuration av såret efter operationen.

Risken för sådana komplikationer i moderna kliniker minimeras, vilket uppnås med modern utrustning, läkarnas erfarenhet, kvaliteten på antiseptiska och antimikrobiella material. Läkarna är överens om att operationen inte ska skjutas upp vid behov. Och behovet uppstår i cirka 20% av de identifierade livmoderfibroiderna.

Tidig postoperativ period

Efter det att bukhudens fibroider framgångsrikt har genomgått en bukoperation börjar den postoperativa perioden hos en kvinna med en daglig vistelse på intensivavdelningen. Detta är inte förknippat med en risk för hälsa och liv, det är bara en vanlig praxis - i en sådan avdelning finns det utrustning som övervakar systemens och organens prestanda.

Efter att anestesien upphör att fungera kan en kvinna känna smärta på snittplatsen och inuti buken. Detta är hur illamående efter anestesi är normen. Efter operationen, den första dagen då kroppen fortfarande är svag, måste du sova mer. Nästa vecka kommer kvinnan att tillbringa i ett vanligt rum, från den andra dagen kan du vända dig på din sida, luta dig på armbågen och komma ur läget (använder inte pressen).

Efter operationen övervakar den medicinska personalen kvinnans tillstånd, men hon måste själv informera läkaren om eventuella förändringar. Med tanke på att vävnader under bukoperation skadas av ett snitt, kommer återhämtningsperioden att pågå ganska lång tid. Du kan minska denna period om du flyttar.

Exakta och regelbundna rörelser hjälper till att undvika uppkomsten av vidhäftningar som ger smärta och kan orsaka infertilitet. För att inte möta behovet av att dissekera vidhäftningar i en nära eller avlägsen framtid måste du börja flytta efter operationen så snart som möjligt, men inte överdriva det - inte plåga dig själv.

Under hela veckan på sjukhuset kommer kvinnan att känna smärta och ännu längre. Du måste kunna skilja mellan postoperativa smärtor som gradvis minskar intensiteten, från smärta i den inflammatoriska processen, som ökar varje dag. Förekomsten av outhärdlig smärta några dagar efter operationen är ett tillfälle att snarast konsultera en kirurg.

Smärta, som anses vara normen, är inte förknippat med irritation av nervändarna, så det kännetecknas vanligtvis som värkande och dragande. Sömområdet gör ont för det mesta. Under de första två dagarna är feber, svaghet möjlig. Detta är en normal kroppsreaktion..

Kost för snabb återhämtning efter operationen

Operationen påverkar inte bara könsdelarna direkt utan också peritonealväggen, vilket innebär att det är nödvändigt att organisera arbetet hos de organ som finns här för att inte provocera vävnadsskada.

Det är därför läkare föreskriver en kvinna en diet efter bukoperationer. Den första och andra dagen efter ingreppet ges patienten endast flytande mat - buljong, yoghurt, svagt te. Förstoppning är oacceptabelt eftersom det väcker spänningar i magmusklerna under tarmrörelser..

Från den 3: e dagen kan du äta frukt och grönsaker som är rika på fiber för att rena tarmarna. Om färsk frukt orsakar jäsning i tarmen kan du baka och koka dem.

Kosten innehåller:

 • magert kött och fisk;
 • bovete och havregryn;
 • soppor på vegetabiliska buljonger, sällan på svagt kött;
 • Rågbröd;
 • mejeriprodukter;
 • frukt, gröna och grönsaker.

Från kosten vid tidpunkten för återhämtning bör du utesluta gelé och gelé, gryn och ris, starkt te och kaffe, läsk, fettkött, godis och bullar.

Postoperativ daglig rutin

Efter avlägsnande av livmodern kan rehabilitering påskyndas utan att hälsan skadas. Det är nödvändigt att ordna dagens regim korrekt så att måttlig fysisk aktivitet i den växlar med vila. Doktorns övervakning utförs regelbundet enligt schemat, och om det finns frågor, vid behov.

All belastning under denna period bör inte vara för stor, och vi pratar inte bara om gymmet, utan också om läxor. Du måste vara särskilt försiktig under den första månaden efter operationen. En kvinna ska inte sitta eller ligga i en pose på länge för att inte orsaka stagnation. Det är strängt förbjudet att lyfta en last som är tyngre än 2 kg under 3-6 månader och mer än 20 kg under de kommande 2 åren.

Ett intimt förhållande under de första tre månaderna efter avlägsnande av fibroider måste skjutas upp, en specifik term kommer att anges av läkaren. Du kan inte ljuga så mycket som att vara upprätt. Det bästa alternativet för aktivitet är en promenad i parken med periodiska pauser på bänkarna..

Stress, även om den verkar på ett mentalt tillstånd, kan ha en negativ effekt, eftersom det påverkar normaliseringen av hormoner. Du bör lära dig att slappna av nervsystemet, undvika nervösa TV-program, obehagliga människor och allt annat som orsakar negativt.

Vilka läkemedel ger snabb återhämtning

Det är möjligt att bli av med fibroider och dess effekter på kroppen inte bara operativt. Efter avlägsnande av fibroider kan du och till och med behöva ta hormonella läkemedel som återställer ämnesomsättningen, exklusive tumöråterfall.

Dessa är läkemedel som:

 1. Utrozhestan, duphaston (stimulerar en av faserna i menstruationscykeln).
 2. Yarina och regulon (förhindrar spridning av livmodersceller).
 3. Multivitaminer med retinol, tokoferol.
 4. Aloe och dess analoger från vidhäftningar.

Hur man påskyndar rehabilitering

Efter att operationen redan är bakom, kan en kvinna i framtiden titta självförtroende utan rädsla för komplikationer. Det viktigaste är att komma ihåg några begränsningar under återhämtningsperioden..

Läkarnas huvudrekommendationer är relaterade till en kvinnas livsstil, eller snarare:

12 myter om livmoderfibrer

MYT 1: Livmoderfibroider är nästan cancer eller ett "prekanceröst" tillstånd

Faktiskt. Livmoderfibroider är inte på något sätt förknippade med cancer, orsakar inte dem och är inte ens en predisponerande faktor..

Den enda maligna tumören i livmoderns glatta muskelceller (leiomyosarcoma) är en av de mest sällsynta tumörerna i mjukvävnad. Det kan förekomma i livmodern, men som en oberoende sjukdom, och inte som ett resultat av den ondartade omvandlingen av livmoderfibroider. Således är läkarnas argument för möjligheten att utveckla cancer från fibroider grundlösa och kan inte vara en indikation för radikal kirurgi. Detta är en mycket vanlig missuppfattning som hjälper till att övertyga patienter med myom att gå med på att avlägsna livmodern..

Om noden växer snabbt finns det ingen anledning att få panik direkt. Detta betyder inte att myom har "förvandlats till cancer", och resultaten från flera vetenskapliga studier är bevis på detta. Som regel beror snabb tillväxt på sekundära (degenerativa) förändringar i noden och dess ödem.

Därför, om läkaren erbjuder en radikal operation, med argumentering att myomet kan visa sig vara en ondartad tumör eller med stor sannolikhet för att förvandlas till cancer - det är mycket möjligt att du bör byta läkare och få en annan oberoende konsultation.

Det är viktigt att notera att vi bara talar om en ondartad tumör i livmodermuskeln. Myom är inte cancer, men detta utesluter inte möjligheten att utveckla en malign neoplasma i andra delar av livmodern (endometrial slemhinna) eller livmoderhalsen (även om förebyggande åtgärder och tidig upptäckt är kända, mycket enkla och prisvärda). Men dessa processer är inte förknippade med närvaron av fibroider, och diagnosen av uterus fibroids ökar inte alls risken för att utveckla dessa sjukdomar.

MYT 2: Myom - från hormoner, det första du behöver göra är att testa för hormoner

Faktiskt. Vid undersökning av en patient med livmodermyom behövs vanligtvis inte hormontest.

När en diagnos av livmodervävlingar ofta föreskriver läkaren en hormonundersökning, tycks tydligen föreslå att dessa uppgifter hjälper honom att belysa orsakerna till fibroider och hjälpa honom att välja rätt behandling.

Det finns faktiskt inget behov av sådana analyser..

 • Myoma är en lokal patologi för livmoderväggens muskelskikt, och varje nod växer till följd av skada på en cell.
 • Nivån av hormoner påverkar inte förekomsten av denna nod och bestämmer inte utvecklingen av sjukdomen.
 • Uterin fibroids upptäcks hos kvinnor med en normal menstruationscykel, kvinnor blir lätt gravida och föder med livmoder fibroids.
 • Valet av behandling för fibroider är inte relaterat till nivån på könshormoner.

Detta är en extra undersökning som du inte behöver genomgå, och om läkaren erbjuder det och anger dess betydelse i diagnosen och behandlingen, är det värt att tvivla på att läkaren förstår arten av denna sjukdom och kommer att kunna rekommendera rätt behandlingsmetod för dig.

Påverkar hormonella läkemedel tillväxten av livmoderfibroider? Lär dig mer om användningen av hormoner vid behandling av livmoderfibroider.!

MYT 3: När diagnosen livmoder fibroids är det första att göra curettage (rengöring)

Faktiskt. Curettage av livmoderhålan behöver inte utföras av alla patienter i rad med livmodermyom.

Curettage av livmoderhålan utförs enligt strikta indikationer, som inkluderar:

 • ultraljudspolypar detekterade,
 • endometrial hyperplasi,
 • livmodersblödning av okänt ursprung,
 • intermenstruella blödningar klagomål.

I alla andra fall, när patienten har måttliga, inte långa perioder, och med ultraljud är endometriet tydligt synligt och det inte finns några patologiska förändringar, räcker det att genomföra en aspirationbiopsi (rörbiopsi) i endometriet. Detta är ett smärtfritt polikliniskt förfarande som utförs utan bedövning..

Som ett resultat av curettage, som med en aspirationsbiopsi, kan information om livmoderslimhinnan (endometrium) erhållas, men dessa diagnostiska metoder ger ingen information om tillståndet hos de myomatösa noderna, vilket ofta förklaras för patienter. Denna studie är endast nödvändig för att utesluta endometrial patologi, vilket kan störa den organbevarande behandlingen av livmoderfibroider.

MYT 4: Myoma måste alltid behandlas aktivt!

Faktiskt. Livmoderfibroider, inte åtföljda av symtom, hos en kvinna som inte planerar en graviditet, kräver inte behandling.

Inte alla myomatösa noder växer gradvis under en kvinnas reproduktionsperiod. Vissa noder kan växa till en viss storlek och sedan sluta växa eller utvecklas långsamt med en hastighet på, till exempel, 5 mm per år. Om noderna inte deformerar livmoderhålan finns det inga kliniska manifestationer (det vill säga de påverkar inte kvinnans livskvalitet) - behandling i detta fall krävs inte, dynamisk observation är tillräckligt.

Det bör noteras att patienter inte alltid kan formulera vid läkarmottagning vilka symtom de är bekymrade över (tunga perioder, en känsla av tryck på urinblåsan, en ökning i buken), därför bör man i alla fall göra en undersökning av en gynekolog, en ultraljudssökning och hemoglobinnivå. Exempelvis kan en minskning av hemoglobin indikera en felaktig bedömning av menstruationens överflöd, och en ökning i midjan eller tillväxten av buken kan tas som viktökning snarare än tillväxten av myomatösa noder. Men samtycka till operationen, om symptomen är helt frånvarande, bör du inte.

MYT 5: Även en liten fibroid måste tas bort - "för förebyggande"

Faktiskt. Det är omöjligt att förutsäga tillväxtdynamiken i noderna i livmodervävlingarna och förutsäga prognosen för sjukdomens utveckling. I detta avseende är förebyggande kirurgiska ingrepp i förhållande till livmodervibrer oacceptabelt, liksom avlägsnande av livmodern, som endast utförs i samband med patientens brist på önskan att få barn i framtiden.

När man väljer en metod för att behandla livmoderfibrer kan läkaren inte arbeta med sina egna antaganden om hur sjukdomen kommer att utvecklas och vilka konsekvenser patientens passivitet kan leda till. Uterin fibroids är en utbildning med en mycket oförutsägbar tillväxtart, därför är det nödvändigt att utvärdera det i dynamik med hänsyn till klagomål, patientens ålder och hennes planer för graviditet. Det är viktigt att komma ihåg att livmoderfibroider är en sjukdom som slutar i klimakteriet, det vill säga fibroider har sin egen logiska ände..

Attityd till livmodern som ett organ endast för att uppfödda barn är också oacceptabelt, eftersom livmodern är involverad i ett antal av de viktigaste processerna i kroppen, ger ett fullständigt sexuellt liv och bildandet av en orgasm. Avlägsnande av livmodern kan påverka hälsan avsevärt (risken för hjärt-kärlsjukdomar och metaboliska störningar ökar), vilket bevisas av hundratals övertygande utländska studier. Det är tråkigt att vissa gynekologer föredrar att glömma bort dessa data för att övertyga patienterna att ta bort livmodern.

MYT 6: Att ta bort livmodern är så enkelt och bra! Och då inga problem!

Faktiskt. Avlägsnande av livmodern är inte "en enkel och säker operation utan några konsekvenser för kroppen" och kan inte betraktas som den huvudsakliga metoden för att behandla livmoderfibrer hos kvinnor som inte planerar en graviditet

Alla kirurgiska ingripanden, även en mycket enkel, kan ha de allvarligaste konsekvenserna, inklusive döden. Det är mycket svårt att förutsäga utvecklingen av sällsynta, men möjliga komplikationer. Därför har erfarna kompetenta kirurger uttrycket: "Den bästa operationen är den som kan undvikas." Kirurgisk ingripande bör alltid utföras enligt strikta indikationer och främst i fall där det är omöjligt att klara sig utan det finns inget alternativ, och om det inte utförs är ett hot mot patientens liv eller för dess kvalitet möjlig. Om det finns åtminstone tillräckligt med möjlighet att undvika operation, måste du försöka undvika operation.

I de allra flesta fall avlägsnas livmodern för patienter med myom utan att erbjuda något alternativ och presentera denna intervention som enkel och säker utan några konsekvenser för kroppen. Ofta faller asymptomatiska patienter i en sådan intervention, rädd för de fruktansvärda konsekvenserna av deras sjukdom.

Konsekvenserna av att ta bort livmodern med eller utan bilagor förstås väl. Det är bevisat att hjärt-kärlsjukdomar utvecklas mycket oftare hos sådana patienter, viktproblem, endokrina störningar uppträder och sannolikheten för att utveckla tre typer av maligna tumörer ökar.

En separat grupp är sjukdomar i nervsystemet, humörstörningar och motivation. Alla dessa obehagliga fenomen utvecklas som regel inte omedelbart efter operationen, men under de kommande åren, så patienter associerar dem ofta inte med operationen och påbörjar behandling med andra specialister. På liknande sätt slutar gynekologer att se dessa kvinnor, och de har det falska intrycket att allt är i ordning.

Avlägsnande av livmodern bör inte tas som den enda möjliga och enklaste metoden för behandling av fibroider. Avlägsnande av livmodern är det sista steget i listan över alla möjliga behandlingsmetoder, som endast bör användas som en sista utväg. Kör bort från en läkare som säger sådana saker: ”Var inte rädd, det här är en enkel operation, sådana operationer utförs på hundratusentals, det finns praktiskt taget inga komplikationer, du kommer snabbt tillbaka till det normala livet, eftersom det kommer att vara en laparoskopisk operation, inga konsekvenser, du kommer bara tacka mig, varför behöver du gå med denna väska med knutar, för du kommer inte att föda längre... "

MYT 7: Om det finns en myom, glöm det badet och solbränna!

Faktiskt. Patienter med livmodermyom är inte kontraindicerat vid soling, bad, bastur och massage, eftersom det inte finns några vetenskapliga bevis på påverkan av dessa faktorer på tillväxten och utvecklingen av myomknutor.

Vi kunde inte hitta någon pålitlig vetenskaplig forskning som skulle visa en koppling mellan de listade fysiska effekterna och tillväxten av myomatiska noder. Alla diskussioner om detta ämne är rent spekulativa. Det betyder inte alls att man har solat sig hela dagen utan rimliga begränsningar under den brinnande solen eller sitta i bastun i timmar. Bara med livmoderfibroider bör du inte göra väsentliga förändringar i din vanliga livsstil och begränsa dig själv, försök att vara måttlig i allt och undvika missbruk.

MYT 8: Om det finns en myom, kommer det inte att vara möjligt att föda!

Faktiskt. Uterin fibroids orsakar nästan aldrig infertilitet, men kan vara orsaken till missfall. Inte i alla fall krävs avlägsnande av myomatösa noder före graviditet

Nodlar som växer i livmoderhulen eller deformerar det avsevärt kan påverka graviditetsförloppet och påverka dess utveckling. Inte alla noder kan potentiellt störa graviditetsförloppet, och det är inte nödvändigt att ta bort alla myomatösa noder från livmodern före graviditeten, inklusive små och växande utanför livmodern. Det är viktigt att korrekt bedöma vikten av dessa noder för graviditet och fatta rätt beslut: vad som kommer att vara mer riskabelt för en kvinna - graviditet med sådana noder eller graviditet med ärr i livmodern efter borttagning av dessa noder.

Nu blir fler och fler kvinnor gravid med myom. Kompetenta reproduktologer utför IVF för patienter med myomatösa noder i livmodern med ett bra resultat. Med andra ord har rädslan för livmoderfibrer i samband med graviditet och förlossning gått. För närvarande kan ärrbildning orsaka mer besvär efter att ha tagit bort noder från livmodern som inte alltid är väl suturerade, och därför öka risken för livmodersbrott, inåtväxt morkaka och andra formidabla obstetriska komplikationer.

MYT 9: Storleken på fibroider vid ultraljud bestäms med hög noggrannhet! Om det i går var 25 mm, och idag är det 28 mm, har noden vuxit!

I själva verket: Utvärdering av tillväxtdynamiken hos myomatösa noder genom ultraljud åtföljs ofta av mätfel. Den mest objektiva metoden för att utvärdera myomatösa noder är MRT.

Ofta informeras en asymptomatisk patient med uterusfibroider att nyligen hennes nodul (eller noder) har vuxit markant, och detta är en ursäkt för att ta bort livmodern, eftersom sjukdomen utvecklas och "du vet aldrig vad mer. ".

Det måste komma ihåg att den myomatiska noden inte är en boll i form, inte en oval eller ens en kvadrat. Myoma i form påminner mest om potatis (vår inhemska och inte importerade, idealform och symmetri). Det vill säga i ett tvådimensionellt plan kan det mätas på olika sätt, och skillnaden mellan storleken kan vara betydande.

För en objektiv bedömning av tillväxten av noder är det nödvändigt inte bara att registrera 2-3 mätningar av noden, utan också att ta lämpliga fotografier för att senare se i vilka plan mätningarna gjordes. Eller använd en objektiv diagnostisk metod - MRT. Allt detta innebär att om du inte har några klagomål och vid nästa besök hos gynekologen var du rädd för den snabba tillväxten av noderna - det finns ingen anledning att få panik. För det första betyder, som noterats ovan, snabb tillväxt inte att det är en onkologisk sjukdom, och för det andra kan det vara ett elementärt fel vid mätningen av en nod. I sådana fall måste du fixa dessa storlekar, ta ett foto eller en MRI och upprepa mätningarna efter 3-4 månader. Detta är den bästa tiden att se den uppåtgående trenden för noderna och inte starta sjukdomen..

MYT 10: Det är möjligt att bota myom med bioadditiv, örter och andra "mirakulösa" metoder

Faktiskt. "Indinol", "Epigalat", bioresonansbehandling, tallskog, örter, blodiglar är inte metoder för att behandla livmoderfibrer

"Indinol", "Epigalat" är inte mediciner, det vill säga att dessa ämnen per definition inte kan ha en terapeutisk effekt på kroppen. Dessa är biologiskt aktiva kosttillskott. Det enda de kan göra är att kompensera för bristen på vitaminer eller mineraler i kroppen. Tid och pengar som spenderas på ”behandling” med dessa läkemedel kommer att kastas till vinden. Detsamma gäller för svin livmodern och någon form av borste där, och andra allmänt föreslagna metoder för behandling av livmoderfibroider.

Myomatösa noder består av muskelfibrer och fibrösa fibrer - som mycket torrt och sunt kött. De är belägna i uterusväggen (detta är muskelvävnad), det vill säga noderna i strukturen är som en vanlig bit kött. Det är omöjligt med hjälp av olika piller, avkok eller igler "att ta bort en annan bit kött från en köttbit." Det kan antingen klippas ut eller selektivt berövas blodtillförsel så att det dör och "vissnar". Detta exempel tillhandahålls så att du korrekt förstår vad din sjukdom egentligen är och realistiskt tittar på effektiviteten hos en viss behandlingsmetod.

MYT 11: Behandling av fibroider börjar med Dufaston. Kanske hjälp!

Faktiskt. Duphaston är kontraindicerat hos patienter med livmodermyom som huvudbehandling för denna sjukdom..

Denna paradox kommer aldrig att försvinna i historien. Patienter med uterusfibroider behandlas fortsättningsvis med duphaston, medan den andra generationen läkemedel för reduktion av livmoderfibroider med helt motsatt effekt av duphon till nodvävnaden redan frigörs.

Duphaston är en komplett analog av det naturliga hormonet progesteron. Detta hormon är den viktigaste faktorn som stimulerar tillväxten av myomatösa noder. Med andra ord, duphaston stimulerar bara tillväxten av noder, men minskar dem inte. Esmiya, det senaste läkemedlet på marknaden för behandling av livmoderfibrer, blockerar selektivt progesteronreceptorer och förhindrar det från att inse sin effekt på cellerna, vilket leder till upphörande av nodtillväxt och deras minskning, men denna effekt är reversibel, eftersom läkemedlet inte kan tas under en lång tid. Således odlar duphaston myomatiska noder och behandlar inte livmoderväve. Och om läkaren föreskrev detta läkemedel som en behandling för livmodervävlingar (förutom i ett fall: Duphaston kan ordentligt förskrivas för att orsaka menstruation, och detta är tillåtet) - ändra läkaren.

MYT 12: Om det finns en myom, måste du skära myomen!

Faktiskt. Kirurgiskt avlägsnande av myomatösa noder hos kvinnor som inte planerar en graviditet är helt meningslöst. Åtminstone eftersom det finns ett alternativ i form av livmoderartärembolisering (EMA).

I de flesta fall är myomektomi (borttagning av noder från livmodern) en operation som syftar till att återställa livmoderns anatomi tillfälligt för att tillåta en kvinna att föda och föda ett barn. Den tillfälliga effekten av myomektomi är associerad med en hög grad av återfall av nodtillväxt (10-15% per år!). Om en kvinna inte planerar en graviditet, och hon har symtomatiska livmoderfibroider - i de allra flesta fall bör livmodersembolisering föredras. Varför? Faktum är att EMA med en effektivitet av 96–98% eliminerar alla symtom på livmoderfibrer, det vill säga det löser huvudproblemet hos en kvinna som påverkar livskvaliteten.

Sannolikheten för återkommande sjukdom efter EMA är mindre än 2% under hela observationsperioden. Dessutom är ett sådant återfall i regel associerat med återställningen av blodflödet och elimineras lätt genom en ytterligare procedur. Tack vare EMA löser patienten alltså problemet med livmoderfibrer en gång för alla. Hon behöver inte heller genomgå generell anestesi och bukoperation. Detta gäller fullt ut för laparoskopiska operationer, vars komplikationsgrad är ännu högre än vid konventionella (laparotomi) operationer.

Uppenbarligen är en komplex och relativt lång operation under generell anestesi, åtföljd av blodförlust, med en lista med dussintals möjliga komplikationer, och som leder till återfall, inte det bästa sättet att lösa problemet med tung menstruation eller en känsla av tryck på urinblåsan, när det finns ett alternativ i formen livmodersembolisering.

Vad är myoma rädd för??

Platon jämförde livmodern med odjuret som lever i en kvinnas kropp. "Galen", han börjar "springa" genom kroppen och orsaka olika symtom. Så här kom uttrycket "hysteri" fram - för årtusenden sedan troddes det att det var "rabiat" livmodern, som hippokratiska samtida kallade hystera ("hyster"), var ansvariga för uppkomsten av detta tillstånd.

Antikens tider är länge borta, men vissa myter finns fortfarande. Det moderna "obegripliga djuret" i kroppen av en kvinna som till och med vissa gynekologer är okända - livmoderfibroider. Denna "godartade tumör" är höljd i en tjock dimma av villfarelser och spekulation..

Under de senaste decennierna har mycket förändrats när det gäller att förstå fibroider. Det som brukade tas för givet även av läkare idag är inget annat än en relik från det förflutna. Låt oss försöka ta reda på vilket slags djur det här är - en myom, och vad är det rädd för.

Myoma är rädd för kirurger

I synnerhet de som är involverade i myomectomies (avlägsnande av myomas) och hysterectomies (avlägsnande av livmodern). Livmodern i sig är också rädd för sådana operationer, och hela kroppen är inte entusiastisk över dem. Ibland blir kirurgiska ingrepp för fibroider den optimala lösningen, men i de flesta fall är det skjutvapen. Är det värt att förbereda tungt artilleri där du kan göra med en flueswatter? Och det finns inga insekter, och väggarna i huset är intakta (men allt är i ordning, vi kommer att prata om "fly swatters" mot myomas nedan).

De största nackdelarna med operationen:

 • Faktum är att det här är en operation. Med anestesi. Och med alla risker.
 • I 7-14 fall, av hundra, ett år efter operationen, växer fibroid igen.
 • Risken för återfall kan minskas, men hormoner måste tas för detta. Vad kroppen inte heller är alltid glad.
 • En av komplikationerna efter operationen är vidhäftningar i bäckenet. De kan orsaka problem med att bli gravid..
 • Om läkaren föreslår att man tar bort fibroiderna tillsammans med livmodern, är det värt att överväga konsekvenserna. De kan vara mer allvarliga än problemen som orsakade själva fibroiden. Även om en kvinna inte längre planerar att få barn.

Slutsats: Myoma är rädd för operation, men kanske är det bara gynekologer som inte är rädda för det. Nackdelarna med denna behandlingsmetod är tillräckliga. Vanligtvis använder de sig för operationer när det finns stora noder, och en kvinna planerar en graviditet inom en snar framtid.

Myoma är lite rädd för droger

För att vara mer exakt känner hon en liten rädsla för bara ett läkemedel - en blockerare av gestagenreceptorer Ulipristal (aka Esmiya). Med rätt behandlingsförlopp minskar cirka 60% av de myomatösa noderna. Effekten varierar emellertid bland kvinnor. Forskare kan inte säga säkert om medicinen kommer att hjälpa till att minska myom under hur länge..
Andra hormonella läkemedel och spiraler "Mirena" myom alls. Oavsett hur många gynekologer från den "gamla skolan" skulle vilja tro något annat.

Myoma är rädd att förbli utan syre

Läkare och forskare har känt till detta länge (sedan 70-talet av förra seklet), men vissa vägrar fortfarande att tro. Det finns en sådan procedur - embolisering av livmoderartärerna, när speciella mikrosfärer införs i kärlet som matar fibroiderna genom en kateter. De blockerar artärens lumen, myoma förblir utan syre och näringsämnen, "torkar ut" och förvandlas i huvudsak till bindväv. Det var en stor druva, förvandlad till en liten höjdpunkt. Och till och med helt separerad från livmodern och "kom ut" genom slidan.

För närvarande anser amerikanska läkare embolisering av livmoderartärerna (förkortat - EMA) som guldstandarden för behandling av fibroider, eftersom det har flera fördelar:

 • Återfall, till skillnad från kirurgisk behandling, sker praktiskt taget inte.
 • Om fibroider orsakade symtom försvinner de efter EMA helt hos 99% av kvinnorna.
 • Förfarandet varar 15-30 minuter. Det finns ingen nedskärning. Läkaren behöver bara tränga igenom huden för att sätta in en kateter i kärlet. Anestesi behövs inte heller.

Slutsats: Embolisering av livmoderartärerna är samma procedur som moderna experter rekommenderar att använda hos de flesta kvinnor med myom. Du kanske har hört en annan synvinkel, men det är bara en synvinkel. Effektiviteten och säkerheten hos EMA är vetenskapligt bevisade.

Myoma är rädd för klimakteriet

Och äldre kvinnor behöver inte alltid behandlas. När nivån av hormoner i kroppen minskar, vilket oundvikligen förekommer hos friska kvinnor efter klimakteriet, slutar noderna att växa.

Vad myoma inte är rädd för?

Myomatiska noder är inte rädda för folkläkemedel, kosttillskott, homeopati och alla typer av alternativ medicinmetoder. Medan en kvinna experimenterar med sin hälsa, i stället för att gå till en läkare, kan myom växa kraftigt. Mer seriös behandling kommer att krävas..

Varför är myoma likgiltig?

Det antas klassiskt att en fibroid måste "bäras" i ens kropp noggrant, som en tidsbomb, för att följa många begränsningar. Moderna forskare för kvinnor har goda nyheter: tillväxthastigheten för fibroider är nästan oberoende av livsstil. Med myoma kan du:

 • att ha sex;
 • spela sport (om myomen inte leder till riklig menstruation och inte är så enorm att den komprimerar angränsande organ);
 • ta orala preventivmedel - men endast som ett preventivmedel behandlar de inte fibroider;
 • ta ett bad och gå till bastun;
 • göra massage;
 • det finns allt du gillar (med tunga perioder måste du se till att det finns tillräckligt med järn i kosten).

Och strikt talat kan en fibroid inte kallas en tumör, till och med en godartad. Cancer i det utvecklas inte oftare än i frisk myometrium (muskelskiktet i livmoderväggen). Därför ska du inte vara rädd för det. Men du måste observeras av en gynekolog otvetydigt.

Hur är operationen för att ta bort livmoderfibrer, rehabilitering efter operationen och konsekvenserna

Hur farligt är avlägsnandet av livmoderfibroider och hur är operationen.

Dessa frågor intresserar varje kvinna efter att läkaren meddelat diagnosen..

En godartad formation i livmodern, som bildas på grund av ett expanderande skikt i organets muskler, definieras som fibroider.

Orsaker till förekomst

Den exakta orsaken till neoplasmen är okänd. Det är allmänt accepterat att den huvudsakliga utlösande faktorn är hormonfel. En viktig roll i utvecklingen av fibroider spelas av mekaniska faktorer:

 • skador efter abort;
 • curettage producerad av olika skäl;
 • och oregelbundet sexliv.

I risken för sjukdomen finns kvinnor i åldrarna 30 till 55 år. Det diagnostiseras hos 20% av patienterna med gynekologiska sjukdomar och hos 5% upptäcks det under den första undersökningen.

Bakgrunden till uppkomsten av patologi är en allmän minskning av kroppens försvar och ökade hormonella nivåer (hyperestrogenia).

För kvinnor med myom, särskilt de i fertil ålder, är behandling och kirurgisk ingripande (myomektomi) mycket viktiga ämnen.

Kirurgiskt ingrepp

En neoplasma som utvecklas hos en kvinna manifesteras:

 • konstant smärta med olika styrkor i nedre del av buken;
 • svår krampande smärta under menstruationen;
 • blödning av olika styrkor;
 • urinationer och förstoppning;
 • svår yrsel;
 • huvudvärk;
 • svår trötthet och svaghet;
 • anemi
 • sorg;
 • smärta under samlag;

Detta minskar dramatiskt en kvinnas levnadsstandard och kräver den snabbaste korrigering..

Med små storlekar av noder i livmodern används hormonell konservativ behandling, eller sådana noder blockeras.

Men oftast i de första stadierna av sjukdomen fortsätter tillväxten av neoplasmer utan symtom, och kvinnan går redan till stora läkare till läkaren och är avsevärt försvagad.

I detta fall kan bara operation hjälpa. Kirurgiska procedurer för avlägsnande av fibroider idag - den huvudsakliga behandlingsmetoden, som används i 8 fall av 10.

Vad ger operationen

Varje andra kvinna som genomgick en sådan behandling inom gynekologi genomgick kirurgiskt avlägsnande av livmodervävlingar.

Kirurgi vid behandling av neoplasmer används i följande fall:

 • en betydande storlek på noderna bestäms (korrespondens till 12 veckor av graviditeten);
 • snabb tillväxt av neoplasma (med 4 veckor per år);
 • negativ prognos för tumöromvandling till en malign tumör;
 • neoplasma tryck på bäckenorganen;
 • nekros av den myomatösa noden;
 • bildning av submukosala fibroider eller dess nekros;
 • tendens till blödning, orsakar anemi;
 • infertilitet eller spontan abort;
 • en neoplasma bildas på benet;
 • brott mot urinseparation på grund av myomtryck;
 • diagnos av neoplasmer i äggstockarna, manifesterade parallellt med myom;
 • bestämning av fibroider i klimakteriet.

Processen för kirurgisk ingripande beror på:

 • orgelvolym;
 • platsen för neoplasmen;
 • antalet och volymen av noder;
 • egenskaper hos preoperativ hormonbehandling;
 • tillgången på utrustning för skonsam användning;
 • endoskopisk kirurgutbildning.

Kirurgisk behandling består i avlägsnande av neoplasma..

Kirurgisk reparation kan vara:

Metoder för borttagning och interventionsmetod tar hänsyn till:

 • kvinnans ålder;
 • livmoder lesion volym;
 • hälsotillstånd.

Effekten av operation på barnets födelse

För kvinnor i fertil ålder är det mest lämpliga excisionen av tillväxt (myomektomi). Orgelet, om möjligt, bevaras.

Detta sparar kvinnan möjlighet att bli gravid och få barn, åldersgräns - upp till 40 år.

Sparande, organbevarande typ inkluderar hysteroresektoskopi - myomektomi av noder definierade inuti organet.

Livmoderkärlsembolisering är en typ av sparsam, organbevarande operation. Principen för intervention är att sluta äta och överväxt av myomatösa noder. Det injicerade läkemedlet blockerar livmoderartärernas näring och tvingar tumörer att dö.

Radikala kirurgiska ingrepp inkluderar avlägsnande av livmodern med myom (hysterektomi)

Användningen av denna typ av operation utförs med stora volymer neoplasmer. Eller när patienten är över 40 år planerar hon inte att bli gravid och föda. Avlägsnande av organ hindrar inte en kvinna från att ha regelbundna sexuella kontakter, ha en orgasm och sexdrift.

Under tidigare decennier representerade radikala operationer majoriteten av operativa manipulationer. För närvarande är bevarandeverksamheten prioriterad, det finns en tendens att antalet ökar.

En sådan myomektomi gör att du kan:

 • fullständigt bevara kvinnans förmåga att bli gravid och bli gravid;
 • normalisera funktionen hos bäckenorganen;
 • förhindrar deras utelämnande;
 • minimera risken för komplikationer.

Uterin fibroids borttagning - beredning

Avlägsnande av livmoderfibroider är en operation som utförs under generell anestesi och varar tillräckligt länge. Föreslår buköppning.

Detta är en mycket mer traumatisk operation. Det orsakar en längre återhämtningsperiod än operationer som utförs med skonsamma metoder (laparoskopi och hysteroskopi).

För säkert utförande av kirurgisk ingripande och snabb rehabilitering måste läkaren ha en så detaljerad bild av patientens hälsotillstånd som möjligt:

 • hennes allergier;
 • kroniska sjukdomar;
 • systemiska och infektionssjukdomar;
 • om möjligheten till anestesi.

Denna regel gäller inte vid akuta tillstånd med massiv blödning, när det är brådskande att rädda en kvinnas liv.

Preoperativ förberedelse är indelad i:

 • medicinsk;
 • medicin;
 • psykologisk.

Medicinsk utbildning inkluderar:

 • fluorografi;
 • EKG;
 • bestämning av blodtryck;
 • allmänt kliniskt blodprov;
 • blodkemi;
 • forskning om HIV, hepatit C, STI;
 • hormonanalys;
 • blodprov för socker, koagulerbarhet;
 • bestämning av blodgrupp och rhesusfaktor.

Vid bestämning av patologier från huvudorgan och system är specialister med vissa profiler involverade för samråd.

Forskning och diagnostik

För att förbereda för operationen utförs en fullständig gynekologisk undersökning, både direkt av läkaren och med användning av diagnostiska metoder för hårdvara:

 • Pelvic ultraljud;
 • Magnetisk resonansavbildning, positrontomografi;
 • vaginal undersökning;
 • livmodersundersökning;
 • diagnostisk vävnadsprovning för biopsi och histologi;
 • bakteriologisk undersökning av flora i urinvägar och vagina.

Strömstyrd

Omedelbart före ingreppet utförs en fullständig rengöring av tarmen. Förberedelserna för detta börjar tre dagar före den planerade operationen.

Patienten överförs till en sparsam diet utan fiber (grönsaker, frukt, baljväxter, kål, brunt bröd är uteslutet).

På kvällen, före operationen, bör middagen uteslutas. Om det är svårt att göra utan middag, har du råd med lite kefir eller yoghurt, men minst 8 timmar innan operationen.

Ät eller drick inte på operationdagen.

Sätt att rena tarmen bör bestämmas av läkaren - antagandet av laxermedel visas inte på grund av oönskad aktivering av peristalt.

Om en kvinna som förväntar sig operation inte har betydande sjukdomar i andra organ, föreskrivs hon inte specialbehandling.

Sådan terapi indikeras vid detektion av sjukdomar:

 • hjärta och blodkärl;
 • andningsorgan;
 • njure och lever;
 • diabetes mellitus;
 • ARVI och ARI;
 • orsakad av infektioner i köns- och urinvägarna.

Antibiotikabehandling syftar till att minimera risken för postoperativa komplikationer..

Särskild uppmärksamhet krävs för kvinnor som lider av åderbråck. Förebyggande åtgärder är utformade för att skydda kroppen från förekomst av tromboemboli, kompressionsförband med en speciell salva används.

Psykologisk beredning är nödvändig för kvinnor i fertil ålder som förväntar sig operation. På grund av svår stress. Läkaren måste förklara för henne behovet av kirurgiskt ingripande, dess förlopp, konsekvenser.

Vad är hysteroskopi och hur genomförs det?

Hysteroskopi avser mild, endoskopisk kirurgisk ingrepp. Tekniskt sett är det en studie av livmoderens inre yta med hjälp av en speciell anordning införd genom kanalen.

Undersökningen kan vara rutinmässig eller innebära en ökad bild. För att få en tydligare bild används gas eller vätskor för att förstora organkaviteten.

Vid avlägsnande av fibroider genomförs en studie för att bestämma fibroids position och tillstånd och kontrollera resultaten av operationerna.

Hysteroskopi utförs inte med:

 • könsinfektion och inflammation;
 • livmodersblödning;
 • graviditet
 • neoplasmer i livmoderhalsen;
 • smalning av nacken.

Indikationer för användning av förfarandet är:

 • myom:
 • endometrial polyp;
 • livmoderseptum;
 • oegentligheter i organets utveckling;
 • massiv oregelbunden blödning;
 • oförmåga att bli gravid;
 • närvaron av en inåtväxt intrauterin anordning;
 • vidhäftningar inuti kroppen efter förlossning eller abort;
 • onkologi och misstankar om det.

Hysteroskopi kan vara diagnostiskt eller kontor. Det genomförs både i syfte att undersöka ytan på organet och medicinskt, med kirurgiskt minimalt invasivt ingripande.

Positivt är det faktum att det inte finns någon allvarlig smärta efter avlägsnande av livmoderfibroider.

Förberedelse för manipulation utförs enligt det vanliga schemat för att förbereda patienten för kirurgiska ingrepp. Detta inkluderar att vägra mat och vätskor före hysteroskopi. En studie i myom utförs till den nionde dagen av den fysiologiska cykeln.

Om hysteroskopi utförs med en förlängning av livmoderhalskanalen och införandet av ett operationellt hysteroskop, är intravenös anestesi obligatorisk (epidural är möjlig).

Hur är operationen

 • patienten ska ligga på en stol, behandling av lårens inre ytor, yttre könsorgan;
 • öppna med speglar och bearbeta halsen;
 • fixa och dra ner framkanten på nacken;
 • ett hysteroskop kombineras med ett fluidförsörjningssystem;
 • injicera en liten mängd vätska i organets hålighet;
 • gå in i anordningens arbetsspets genom livmoderhalskanalen i livmoderhålet, inspektera livmoderytan;
 • vid upptäckt av en nod - klipp av den, gå lite djupare in i väggen;
 • under undersökningen av ytan av en läkare - avlägsnas varje liten myomatous formation;
 • när man avslöjar partitioner - tas de också bort;
 • ta bort apparaten.

Under proceduren extraheras de skurna delarna och skickas för undersökning.

Livmoderhysteroskopi är mindre traumatiskt, eftersom det inte påverkar organet externt. Detta gör att kvinnan kan bli gravid och bära barnet normalt, men tillåter endast inre tillväxter att tas bort..

Användningen av hysteroskopimetoder eliminerar i många fall behovet av svår bukoperation och avlägsnande av organ.

I motsats till detta förfarande sker avlägsnandet av livmoderfibroider med den laparoskopiska metoden utanför det, i bukhålan.

Det är en annan typ av operation, som innebär en kränkning av kavitetens integritet, samt suturering och en längre postoperativ period.

I vissa allvarliga fall är det möjligt att använda den laparoskopiska och hysteroskopiska metoden för operationer i en behandlingscykel.

Postoperativ period

Myomektomi anses vara ett farligt kirurgiskt ingrepp..

Förloppet för den postoperativa perioden beror direkt på typen av utförd manipulation..

Den längsta återhämtningen efter avlägsnande av livmoderfibrer efter öppen operation. När orgelet avlägsnades, med försiktiga manipulationer - observeras kvinnan på kliniken i bara några dagar.

Möjliga komplikationer efter operationen (postoperativ period) kan inkludera:

 • återfall av neoplasma;
 • risken för hjärtsjukdomar på grund av ett hopp i hormoner;
 • infektion, inklusive bukhålan, peritonit;
 • möjligheten att utveckla neoplasmer i bröstkörtlarna;
 • risk för blödning;
 • inflammation och avvikelse av sömmar;
 • möjliga urinationer;
 • blåmärken i de yttre lederna;
 • tromboembolism;
 • svår smärta efter upp till 2 veckor.

Återhämtningsförfaranden

För att lindra smärta under återhämtningsperioden ordineras starka smärtstillande medel. Dessutom - antibiotika och antikoagulantia.

För att fylla på blodvolymen genomförs intravenös infusion av läkemedel. En diet med högt proteinhalt föreskrivs för patienten, om det är möjligt och det inte finns samtidigt patologier (njurar, gallblåsan).

Efter 5-7 dagar ska en kvinna stå upp och gå en promenad, då konstant fysisk aktivitet indikeras.

Efter borttagning av ytliga suturer (upp till 14 dagar) släpps en kvinna ut under övervakning av en läkare i en förlossningsklinik.

Rehabilitering efter avlägsnande av livmoderfibrer inkluderar en uppsättning åtgärder:

 • läkemedelsbehandling - vid utskrivning föreskrivs hormonella läkemedel för att smidigare få kroppen att vänja sig till den nya statusen och förhindra tidig menopaus, restaureringsläkemedel, lugnande läkemedel;
 • en kost som bör tillåta tömma tarmen dagligen utan smärta och spänningar;
 • rätt regim av dagen - måttlig fysisk aktivitet indikeras, bastur och ångbad bör inte användas, dagens system bör innehålla en obligatorisk full sömn.

Graviditet efter avlägsnande av livmoderfibroider tillåts ett år efter operationen.

En gång var sjätte månad bör en kvinna konsultera en läkare för en uppföljningsundersökning.

Möjliga komplikationer

Postoperativa komplikationer är:

 • oförmåga att bli gravid;
 • en söm på buken med öppna bukoperationer;
 • vidhäftningar där det kommer att finnas klagomål på ökad gasbildning;
 • urinering av problem;
 • tidig menopaus och möjlig prolaps av vagina som en följd av avlägsnande av livmodern;
 • risk för att utveckla störningar i kalciummetabolism.

För att förhindra dessa fenomen försöker gynekologer bevara organet, även äldre patienter.

Kommer det att lösa sig själv? Gynekolog om när och hur man behandlar fibroider

80% av kvinnorna i åldrarna 30-50 år utvecklar en godartad tumör i livmodern - myom. Men bara en tredjedel av dem behöver behandling, och det är långt ifrån alltid en operation..

Är det nödvändigt att behandla fibroider och när, säger barnläkare-gynekolog, chef för avdelningen för det 25: e sjukhuset på First Town Hospital Lira Karayanidi.

- Oftast förekommer fibroider hos kvinnor under klimakteriet, närmare slutet av reproduktionsfunktionen. När det finns en hormonell omstrukturering av kroppen är risken för utveckling av fibroider högst. Ofta förekommer dock sjukdomen hos yngre kvinnor. Och i många fall känner det sig inte alls. Det beror på platsen för fibroiderna, storlek, tillväxthastighet. Om till exempel myomatösa noder är på ytan av livmodern, om de är små, är det troligt att det inte finns någon blödning eller smärta - inget obehag alls. I detta fall kan inte fibroiden behandlas utan helt enkelt observeras. Även om för tio år sedan var rekommendationer till obstetriker-gynekologer avseende sådana patienter kategoriska: om du ser en myomatisk nod måste du ta bort den nödvändigtvis. Mer mild taktik tillämpas nu..

När ska myom behandlas? Om det orsakar svår, långvarig blödning, vilket är förfulgt med utvecklingen av anemi (och därmed trötthet, håravfall, försämring av hud och naglar, nedsatt sömn och minne), buksmärta. I detta fall bör du kontakta en gynekolog och diskutera behandlingsmetoder med en specialist. Dessutom är fibroider ofta orsaken till infertilitet. Genom att deformera livmodern fungerar det som ett "preventivmedel" och tillåter inte ägget och embryot att fästa vid livmodern. Detta är också en allvarlig anledning att börja behandlingen..

Ibland kan du göra med droger. Till exempel ger en hormonell intrauterin enhet en bra effekt i vissa fall. Det kan installeras i fem år och sedan bytas ut. Det finns också en sådan modern, mindre traumatisk metod som livmoderartäremboli. Faktum är att myomatösa noder levererar blod mycket bra: för att säkerställa deras tillväxt tar de mycket näringsämnen. Specialämnen blockerar blodkärlen som matar tumören, och den dör. Vidare kan denna bildning enkelt avlägsnas (instrument sätts in i livmoderkaviteten genom de naturliga vägarna, utan skär på buken) om det deformerar livmodern och komplicerar graviditeten.

Kirurgiska metoder används endast om alla andra är ineffektiva. Ett extremt alternativ är när inte bara de myomatiska noderna tas bort, utan hela livmodern. En indikation för en sådan operation kan vara en kombination av fibroider med adenomyos, hyperplastiska processer i livmodern (spridning av slemvävnad), som anses vara prekancerösa. Eller orsaken till att livmodern tas bort är ett återfall av hyperplasi (förtjockning av dess väggar), polyper i livmoderhålet, svår smärta, riklig, långvarig blödning under lång tid. Därefter bestämmer kirurgerna, tillsammans med kvinnan, om livmodern, till exempel, är viktig för henne, säg vid 50 år, eller om det är bäst att ta bort den. Om äggstockarna är friska, inträffar inte plötsligt åldrandet, även efter avlägsnande av könsorganet, eftersom äggstockarna producerar kvinnliga hormoner. I svåra situationer, när myom är kombinerat med tumörer i äggstockarna, är det nödvändigt att ta bort livmodern med bihang. Så valet av behandlingsmetod väljs alltid individuellt.

Det enda effektiva förebyggandet är att regelbundet besöka en gynekolog för att diagnostisera fibroider i tid och sedan observera. Om kursen är komplicerad, vidta åtgärder.

Jag vill betona: myom är en godartad tumör som bildas av växtväxta muskelceller i livmoderväggen. Nästan aldrig, med sällsynta undantag, förvandlas det inte till en ondartad.

Modern ultraljuddiagnostik låter dig diagnostisera en godartad tumör i tid och vid behov starta behandlingen. Om en kvinna kommer till professionella undersökningar en gång om året, har hon alla chanser att behålla sin hälsa.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vad betyder ett blodprov för CA 125?

8 minuter Upplagt av Lyubov Dobretsova 1060Upptäckt av maligna neoplasmer i kroppen utförs genom laboratoriemikroskopi av blod och urin och användning av hårdvaraundersökningsmetoder (MRT, CT, etc.)....

Hur du snabbt kan ringa din period före schemat

Om en kvinna bestämde sig för att ringa kritiska dagar före schemat, måste en kvinna ta reda på orsaken till avsaknaden av menstruation och utesluta graviditet innan man tillämpar några metoder för att återställa menstruationen....

Hur man besegra trast under graviditeten?

Nästan varje kvinna minst en gång i sitt liv upplevde obehagliga symtom på trast. Det finns många läkemedel för denna sjukdom, men inte alla av dem passar den förväntade modern....