Analys för progesteron: när ska tas, beredning, hastighet och avkodning

Intim

En analys av progesteron föreskrivs under graviditetsplanering för diagnos av livmodersblödning och äggstockspatologi, i syfte att diagnostisera och behandla kvinnlig och manlig infertilitet. För att få tillförlitliga resultat är det nödvändigt att ordentligt förbereda för dess genomförande. Vid avkodning är det viktigt att ta hänsyn till att normindikatorerna i olika laboratorier kan variera beroende på vilken forskningsmetod som används..

Progesteron är en av de kvinnliga könshormonerna, och den produceras inte bara hos kvinnor utan också hos män. Hormonet produceras i äggstockarna, binjurarna, moderkakan och testiklarna. Koncentrationen av progesteron i blodet hos kvinnor är direkt relaterad till utvecklingen av corpus luteum och dess regression, dvs med menstruationscykeln.

Progesteronets funktioner i kroppen

Progesteron påverkar menstruationscykeln, embryonal utveckling, liksom prostatafunktionen hos män, stimulerar produktionen av talg och höjer blodtrycket. Dessutom reglerar hormonet sexuell lust hos kvinnor. Vissa fysiologiska effekter av progesteron förbättras i närvaro av östrogen (till exempel lobuloalveolär utveckling av bröstkörtlarna).

I början av klimakteriet leder en minskning av progesteronnivåerna till snabbare åldrande hud - en minskning av dess elasticitet, tunnare, fuktförlust, utseende och fördjupning av rynkor.

I blodet är progesteron i fritt tillstånd såväl som i proteinbunden form. Huvuddelen av hormonet metaboliseras i levern och utsöndras i urinen..

Effekten av progesteron på menstruationscykeln

Luteiniserande hormon (i den andra fasen av menstruationscykeln) och humant korionisk gonadotropin (under graviditet) påverkar progesteronproduktionen..

I den follikulära fasen i menstruationscykeln är koncentrationen av progesteron i blodet minimal. Den stiger före ägglossningen, kvarstår under lutealfasen. Sedan, om graviditet inte inträffar, sjunker hormonnivån, menstruationen börjar.

Effekten av progesteron på graviditeten

Under graviditeten stiger gradvis progesteronnivån i blodet. Han ansvarar för upphörandet av menstruationen under graviditeten, förbereder endometriet för implantering av ett befruktat ägg, och bröstkörtlarna för mjölkproduktion och utfodring, ändrar konsistensen i livmoderhalsslemet och hämmar minskningen av myometrium under graviditeten. Progesteron blockerar amning hos gravida kvinnor, dess minskning efter förlossningen leder till produktion av bröstmjölk.

Vad progesteronnivåer kan visa

Progesteron hänvisar till ägglossningsmarkörer, visar lutealfasinsufficiens, låter dig diagnostisera närvaron av äggstocks neoplasmer, utvärdera aktiviteten i corpus luteum, mödrarnas funktion under graviditeten. Beroende på hur mycket progesteron som finns i en gravid kvinnas blod kan hotet om abort bedömas (lågt progesteron är förknippat med ett ökat hot). Fastställande av progesteronnivåer hjälper också till att diagnostisera medfödd binjurens hyperplasi..

En ökning av koncentrationen av progesteron hos icke-gravida kvinnor kan leda till uppblåsthet, förstoppning, bildande av gallsten och snabb viktökning..

De vanligaste indikationerna för progesterontest:

 • graviditetsplanering;
 • diagnos av livmodersblödning;
 • diagnos och behandling av kvinnlig och manlig infertilitet;
 • patologi av äggstockarna hos en kvinna;
 • testikelsjukdomar hos män.

Hur man förbereder sig för progesterontestet

För att få de mest pålitliga resultaten av ett blodprov för progesteron, är det nödvändigt med korrekt förberedelse för det. Typiskt utförs blodprovtagning för att bestämma progesteronkoncentration på dag 21 (eller dag 22-23) med en 28-dagars menstruationscykel. Vilken dag man ska ta progesteron (beroende på varför analysen utförs), och om det är nödvändigt att avbryta de mediciner som tas, måste först överenskommas med läkaren. Vissa antibakteriella läkemedel, orala preventivmedel, estriol, prostaglandiner kan sänka progesteron i blodet, öka progesteronläkemedel, valproinsyra, östrogenantagonister, kortikotropin, etc. Om läkemedelsavlägsnande inte är möjligt, bör de anges i studiens riktning..

Analysen ska inte utföras efter radiografi, MRT, ultraljud. Två till tre dagar innan du tar ett blodprov för progesteron bör du vägra att äta fet mat, annars kan resultatet av analysen förvrängas. Dagen innan rekommenderas det inte att äta salt och kryddig mat, alkohol, starkt kaffe och te. Sexuella kontakter, överdriven fysisk och psyko-emotionell stress är också förbjudna.

Blod för analys för progesteron bör tas på morgonen på tom mage, inte tidigare än åtta timmar efter den sista måltiden (dricksvatten är tillåtet). Blod tas från en ven för att bestämma koncentrationen av progesteron.

Med hög progesteron uppträder ofta stämningsförändringar, depression, irritabilitet, utvidgning av bröstkörtlarna, spänningar och smärta i dem..

Avkryptering av resultaten från analysen för progesteron

Hos flickor under 18 år varierar progesteronnormen beroende på Tanner-stadiet (med en stadig menstruationscykel - i dess fas) och varierar från 0,15 till 28 ng / ml.

Hos kvinnor i reproduktiv ålder beror progesteronnormen på menstruationscykelfasen (0,15–1,4 ng / ml i folliculinfasen, 3,34–25,6 ng / ml i lutealfasen). När man tar orala preventivmedel är normen 0,34–0,92 ng / ml. Under perioden efter klimakteriet bör progesteroninnehållet inte överstiga 0,73 ng / ml.

Hormonormen hos kvinnor under graviditeten varierar beroende på termen (i första trimestern - 11,2–90 ng / ml, i andra trimestern - 25,6–89,4 ng / ml, i tredje trimestern - 48,4–422 ng / ml).

Normala värden hos män ligger i intervallet 0,28–1,22 ng / ml.

När man dechiffrerar resultaten av analysen för progesteron bör man tänka på att normala hastigheter kan variera i olika laboratorier beroende på den använda metoden..

Förhöjda progesteronnivåer

En ökning av progesteron i blodet minskar effektiviteten av aldosteron, som bibehåller natrium, följt av en minskning av volymen av intercellulär vätska. Progesteron hjälper till att slappna av musklerna i matsmältningskanalen, vilket förbättrar absorptionen av näringsämnen, men med en ökning av koncentrationen av hormonet hos icke-gravida kvinnor kan detta leda till uppblåsthet, förstoppning, bildande av gallsten och snabb viktökning..

Om ett progesterontest fixar sina förhöjda värden kan det vara ett tecken på följande patologier:

 • intermenstrual uterinblödning;
 • avvikelser i moderkakan;
 • corpus luteumcyst;
 • menstruationsstörningar (särskilt frånvaron av menstruation i mer än sex månader);
 • njursvikt;
 • nedsatt binjurfunktion;
 • neoplasmer;
 • tar vissa mediciner.

Progesteron blockerar amning hos gravida kvinnor, dess minskning efter förlossningen leder till produktion av bröstmjölk.

Med hög progesteron uppträder ofta stämningsförändringar, depression, irritabilitet, utvidgning av bröstkörtlarna, spänningar och smärta i dem..

Låg progesteron

Progesteronbrist i tidig graviditet ökar sannolikheten för missfall. En reducerad koncentration av hormonet observeras med otillräcklig funktion av moderkakan, graviditet, försenad fostrets utveckling.

Låg progesteron noteras vid otillräcklig lutealfas i menstruationscykeln, under vilken den förkortas (från ägglossning till nästa menstruation, mindre än 10 dagar går). Kroniska inflammatoriska sjukdomar i de inre könsorganen eller användning av vissa mediciner kan vara orsakerna till att hormonnivån sjönk efter ägglossningen. Progesteronbrist observeras också hos patienter med primär eller sekundär hypogonadism..

Progesteronreceptorer finns också i huden. Det är därför som en början av klimakteriet leder till en minskning av innehållet av könshormoner, inklusive progesteron, till en snabbare åldrande av huden - vilket minskar dess elasticitet, tunnare, fuktförlust, utseendet och fördjupning av rynkor.

Progesteronfaser

Lästid: min.

Progesteron: när ska jag ta vilken dag av cykeln? Som du vet är indikatorerna för progesteron i olika faser av cykeln mycket olika, därför är normerna för varje period olika. Vanligtvis indikerar laboratoriet referensvärden för testresultaten så att resultaten kan utvärderas korrekt. Förändringar i progesteron observeras under puberteten, under graviditet och amning.

Service namnPris
Inledande samråd med en gynekolog2 300 gnugga.
Ultraljudsgynekologisk expert3 080 gnugga.
Ta ett smettryck (skrapning) för cytologisk undersökning500 gnugga.
Komplex "reproduktiv potential" Hormonell bedömning av äggstockens follikulära reserv (AMG.FSH, LH, östradiol)1 900 gnugga.
Bestämning av testikelreserv, test med FSH-stimulering med läkemedlets kostnad5 000 gnugga.
FSH650 gnugga.
FSH (CITO)950 gnugga.
FSH (express)650 gnugga.

När ett progesterontest lämnas in måste cyklernas faser anges på formuläret så att läkaren efter att ha fått resultaten korrekt utvärdera och analysera dem.

På vilken dag den behandlande läkaren bestämmer sig för att ta progesteron, vanligtvis utförs analysen i den andra fasen av cykeln, när nivån på progesteron är tillräckligt hög, men ibland måste du kontrollera dess nivå flera gånger i en cykel för att spåra dynamiken i dess cykliska förändringar. Beroende på fas är progesteron i blodet relativt litet eller dess innehåll ökas. Menstruationscykelns varaktighet, som är individuell för varje kvinna, påverkar också hormonnivåerna. 28-dagarscykeln betraktas som standard, den är karakteristisk för de flesta kvinnor. Men ibland är cykeln 21 dagar, eller omvänt utvidgas till 35 dagar eller mer, i detta fall kommer progesteron på den 21: e dagen av cykeln att vara annorlunda, och detta fenomen kommer inte att betraktas som en patologi.

Den första fasen av menstruationscykeln, follikulär, kännetecknas av en högre östrogennivå än progesteron, vilket förklaras av fysiologiska processer som inträffar under denna period. I follikelfasen utsöndras progesteron i en liten mängd av follikulära celler, såväl som meshzonen i binjurebarken. Således, om låg progesteron detekteras, kan follikelfasen fortsätta normalt, förutsatt att indikatorerna ligger inom området acceptabla värden. I den första fasen av cykeln är normala progesteronnivåer 0,32-2,25 nmol / L. I slutet av follikelfasen av cykeln är det normalt 0,49-9,41 nmol / l.

Efter ägglossningen börjar en period då den högsta progesteron är lutealfasen. För närvarande är normen för progesteron 6,95-56,63 nmol / L. I denna fas utsöndras progesteron av corpus luteum, som kan producera en tillräckligt stor mängd hormoner för den normala förloppet av menstruationscykeln..

Progesterons huvudsakliga fysiologiska roll är att tillhandahålla den sekretoriska fasen i menstruationscykeln. Det stimulerar utsöndringsaktiviteten hos endometrialkörtlarna, som utsöndrar en hemlighet som innehåller glykogen och andra ämnen som är nödvändiga för näring av embryot under implantation. Före ägglossningen själv stimulerar progesteron bildandet av enzymer i follikeln, vilket orsakar tunnare och förstörande follikelvägg. I slutet av lutealfasen minskar mängden progesteron kraftigt, vilket leder till spasma i artärarterierna, deras trombos och efterföljande nekros i endometriumfunktionella skiktet, vilket resulterar i menstruationsblödning. Förutom direkta effekter på endometrium interagerar progesteron med andra hormoner som reglerar menstruationsfunktionen: det hämmar utsöndring av östrogen, hämmar utsöndring av FSH, vilket förhindrar mognad av nya folliklar i lutealfasen.

Baserat på det faktum att progesteron kan orsaka en temperaturökning är en av metoderna för funktionell diagnostik baserad - ett basaltemperaturdiagram. Om du korrekt följer alla rekommendationer för dess konstruktion kan du ganska exakt bedöma nivån på progesteron och dess dynamik utan blodprov. Grafen återspeglar normalt en relativt stabil temperaturnivå i den första fasen och dess kraftiga ökning i den andra med 0,5 ° C i den andra, vilket är förknippat med en signifikant ökning i koncentrationen av progesteron i den andra fasen. Vid slutet av lutealfasen minskar temperaturen, vilket är förknippat med upphörandet av progesteronsekretion av corpus luteum.

I vissa fall finns det ett behov av att avgöra om progesteron är normalt på en viss dag i menstruationscykeln. För detta ändamål har specialtabeller utvecklats. Om progesteron ges på cykeldagen, överens med läkaren i förväg, kan resultaten av analysen jämföras med standarderna:

 • 1-5 cykeldag - 0,32-2,23 pmol / l
 • 6-8 cykeldag - 0,37-4,41 pmol / l
 • 8-13 cykeldag - 0,41-4,81 pmol / l
 • 14-15 cykeldag - 0,48-9,41 pmol / l
 • 16-18 cykeldag - 0,51-9,67 pmol / l
 • 19-28 cykeldag - 6,99-56,93 pmol / l; samtidigt, i slutet av denna fas, minskar progesteron antingen om graviditet inte har inträffat eller ökar när graviditeten börjar till 8,9-468,4 pmol / L. Som regel bestäms progesteron oftast den 22: e dagen av cykeln, normen faller i detta fall i detta intervallkarakteristik för lutealfasen.

Således ligger progesteronnormen på den 21: e dagen av cykeln, när studien oftast genomförs, inom området 6,99-56,93 pmol / L. Baserat på detta kan lägre progesteronnivåer på denna dag antyda att cykelns luteala fas misslyckats. Detta tillstånd uppstår på grund av otillräcklig hormonproducerande funktion i corpus luteum. Om denna situation observeras under tillräckligt lång tid kan sjukdomar i reproduktionsfären, såsom livmodervävlingar, endometrios, menstruations oregelbundenhet, infertilitet uppstå.

Blodprover för progesteron förskrivs ofta vid behandling av infertilitet på grund av hormonbrist. Detta är nödvändigt för att bestämma patientens nuvarande hormonstatus och bestämma den period som är mest gynnsam för befruktningen.

Progesterontest: när man ska ta och hur man ska förbereda

När symtom visas som indikerar en ökning eller minskning av progesteron, föreskrivs en analys

Hos kvinnor produceras progesteron huvudsakligen i äggstockarna av corpus luteum, och under graviditeten, av moderkakan. Dess huvudfunktion är att förbereda livmodersväggarna på graviditet, därför spelar analysen av progesteron en speciell roll under denna period. Hos män bildas hormonet i en minimal mängd som ett resultat av syntesen av androgener och är deras mellanprodukt.

Hur nivån på progesteron förändras under menstruationscykeln

Minsta mängd hormon är typiskt för de första dagarna av menstruationen, en ökning av indikatorn inträffar före ägglossning och under en tid.

Om befruktningen inte har inträffat sjunker nivån kraftigt. När graviditet inträffar kommer dess ytterligare tillväxt att observeras..

Varför du kan behöva ett progesterontest

Enligt fysiologiska egenskaper varar perioden från ägglossning till menstruation 10 dagar. Samtidigt utsöndrar corpus luteum mycket progesteron, vars huvuduppgift är att förbereda kroppen för graviditet.

Med en minskning av varaktigheten av denna period kommer endometriet inte att genomgå fysiologiska förändringar som säkerställer befruktning.

Sådana förändringar kan orsaka abort. Det är ett blodprov för progesteron som gör att du kan fastställa förekomsten av sådana störningar och upprätthålla graviditet. En indikation för dess definition kan också vara:

 • ett problem med befruktningen med aktiv ägglossning;
 • inducerad ägglossning;
 • menstruations oregelbundenheter.

Vilka faktorer som kan påverka resultatet?

Innan du bestämmer när du ska donera blod för undersökning måste du diskutera med din läkare frågan om flickan har några omständigheter som påverkar nivån av detta hormon i blodet. Experter identifierar flera av de vanligaste faktorerna som är relaterade till hormonnivån:

 • bristande efterlevnad av reglerna för förberedelser för bloddonation (sexuellt samlag - frisättning av testosteron ökar progesteronnivåerna, användningen av fettkött, kycklingägg, kaviar, många mejeriprodukter eller hormonella läkemedel);
 • smärtsamt tillstånd i sköldkörteln;
 • patologi i binjurarna eller genitourinary systemet;
 • corpus luteumcyst;
 • kroppstemperatur över 37 grader;
 • individuella kännetecken för en organism.

Läser in...
Dela med andra!

Varför och när man ska testa för progesteron

De viktigaste indikationerna är befruktningsplanering och graviditet. De uppnådda resultaten gör det möjligt för oss att bedöma fostret, morkakan och även diagnostisera risken för spontan abort. Med denna undersökning kan du bestämma en uppskjuten graviditet.

Det är viktigt att ta ett progesterontest för kvinnor med en historia av missfall, nedsatt endokrin funktion eller autoimmuna sjukdomar.

Icke-gravid screening utförs för:

 • bestämning av egenskaperna hos ägglossning;
 • identifiera effekten av ovulationstimulering;
 • bedömning av bröstcancerförloppet;
 • fastställa typen av amenorré;
 • fastställa orsaken till livmodersblödning och problem med befruktningen;
 • diagnostisera ovariell dysfunktion;
 • studera anovulatoriska cykler.

Män använder analyser orsakerna till infertilitet och övervakar dess behandling.

Vid behov?


Eftersom progesterons huvudfunktion är reglering av menstruation och att säkerställa en normal cykel och befruktning, förskrivs analysen till patienter:

 • har svårigheter med befruktningen och med diagnostiserad infertilitet. Kvinnors reproduktiva funktion är direkt beroende av detta hormon;
 • under de första veckorna av graviditeten och i andra trimestern, med kränkningar av cykeln (amenorré);
 • under graviditet planerar att förutsäga dess början. Om indikatorerna skiljer sig från normen kan gynekologen förutsäga möjliga komplikationer. Till exempel, om progesteron inte räcker, är ett missfall möjligt;
 • under graviditet, om blodtrycket ökar och ödem utvecklas;
 • under andra trimestern för att kontrollera morkakens status;
 • med alla typer av kränkningar av månadscykeln;
 • i närvaro av symtom på en tumör eller cyst i äggstockarna eller binjurens patologi;
 • i frånvaro av ägglossning.

Uppmärksamhet! Före klimakteriet sjunker också progesteronnivåerna, vilket kan leda till livmoderhalscancer..
Följande tecken indikerar brott mot progesteronnormen:

 • bröstsmärta;
 • cykelstörningar;
 • livmodersblödning av olika intensiteter;
 • uppblåsthet;
 • humörsvängningar;
 • fetma.

Hur man förbereder sig för progesterontestet

Förberedelserna för studien gör att du kan få exakta resultat. Det är bättre att göra en analys från 21 till 23 dagar av menstruationscykeln, om den varar i 28 dagar. Blodprovtagning bör utföras på tom mage. Det rekommenderas inte att ta sådana undersökningar som ultraljud, MRI och radiografi före leveransen.

Hur mycket görs

Testmaterialet är venöst blod, det kontrolleras med hjälp av den immunokemiska metoden. Resultatet av analysen kan vanligtvis erhållas redan nästa dag, ibland kan det emellertid erhållas på en timme.

Avkryptera resultatet


Dekryptering bör göras av en läkare. En del av progesteronstudien är att den utförs på olika sätt beroende på diagnosen..
Om en kvinna har amenorré, måste blod undersökas tre gånger: den sjunde dagen efter menstruationens början, på fjortonde och tjugonde.

Således är det lättare att spåra dynamiken i koncentrationen av hormonet och bestämma dess norm för en viss kvinna. Vanligtvis rekommenderas patienter med denna typ av patologi att fylla i en cykeldagbok..

Normalt motsvarar normen:

 • under äggmognadens period - 0,30 nmol / l - 2,23 nmol / l;
 • i den ovulära fasen - 0,48 nmol / l - 9,41 nmol / l;
 • i luteal - 6,99 nmol / l - 56,63 nmol / l.

Funktion! Progesteronbalans är särskilt viktigt för kroppen. Brist påverkar reproduktionsfunktionen negativt.

Om mängden hormon inte motsvarar normen, kan följande observeras i kroppen:

 • hormonella fluktuationer;
 • början av klimakteriet;
 • ökad risk för blödning från livmodern;
 • patologi för det endokrina systemet.

Ökad prestanda registreras när:

 • graviditet
 • minskad njurprestanda;
 • amenorré;
 • patologi hos moderkakan;
 • corpus luteum cyste.

Hög progesteron kan åtföljas av obekväma symtom som kronisk trötthet, migrän, suddig syn, akne, intermenstruell blödning.

Hormonnivån sjunker med:

 • uppskjuten graviditet;
 • hotet om spontan missfall;
 • inflammatorisk process i gynekologiska organ;
 • fördröjning av fostrets utveckling från normal;
 • behandling med vissa mediciner.

Ett lågt värde har också en stor effekt på det allmänna tillståndet och det känslomässiga området:

 • orsakar apati och muskelsvaghet;
 • minskar libido;
 • främjar utvecklingen av cyster och tumörer i äggstockarna.

Brist kan orsaka rikliga och smärtsamma perioder, svår migrän, uppkomsten av irritabilitet och emotionell labilitet.

Hur man klarar ett test för progesteron

 • så att minst 6 timmar har gått sedan den sista måltiden;
 • under dagen före det framtida förfarandet, överge kryddig, salt, fet mat, alkoholhaltiga drycker, te och kaffe;
 • undvika samlag, överbelastning av emotionell och fysisk karaktär;
 • ta inte medicin;
 • rök inte minst 2 timmar innan du donerar blod.

Graviditetsplanering

Baserat på ovanstående blir det tydligt hur viktigt det är att känna till graden av progesteron hos en kvinna när man planerar graviditet. Om paret inte kan få ett barn, är orsaken i 30% av fallen en man, så innan du börjar undersöka en kvinna måste du se till att det inte finns någon patologi för manlig spermier.

Det är viktigt att veta på vilken dag av cykeln du ska ta progesteron. För att göra detta, mät basal temperatur från den första dagen av cykeln. Det bör vara i luteal (progesteron) -fasen minst 0,6 ° C högre än i den första follikulära fasen (östrogen). Det är nödvändigt att ta progesteron tidigast fyra eller fem dagar efter höjning av bastemperaturen. För hela den andra fasen skulle det vara perfekt att passera den tre gånger. Normen för progesteron hos kvinnor är vid denna tidpunkt från 7,02 till 56,83 nmol / l och högre, och i urinen hos gravidaiol 3 mg per dag. Då kan vi säga att funktionen av corpus luteum är tillräcklig.

Programmet för att undersöka en kvinna med infertilitet är brett, detta inkluderar hormonell bakgrundsforskning, endometrial biopsi, ultraljud och röntgenundersökning, laparoskopi, men idag är artikeln ämnet rollen som progesteron, hur man tar kvinnor korrekt och på vilken cykeldag, dess norm och patologi.

Hur man sätter progesteron tillbaka till det normala

Med en minskning av hormonets storlek kan man använda:

 1. Subkutan eller intramuskulär administrering av 1%, 2% eller 2,5% progesteron. Förfarandet utförs under strikt övervakning av den behandlande läkaren under den andra halvan av cykeln. Det är förbjudet att plötsligt avbryta läkemedlet, samt minska eller öka dosen. Detta förklaras av det faktum att sådana åtgärder kan provocera en hormonell funktionsfel i den kvinnliga kroppen.
 2. Oral administration av tabletter. På den första raden av popularitet finns sådana läkemedel som Duphaston. En positiv punkt i detta fall är att det inte leder till uppkomsten av biverkningar.
 3. Oral eller vaginal administrering av Utrozhestan. Nackdelen är att att ta piller kan orsaka yrsel.

Progesterons huvudfunktioner

Huvudfunktionerna hos hormonet i den kvinnliga kroppen under graviditeten är:

 • beredning av livmoderns endometrium för implantering av ett ägg efter befruktning;
 • generera tillräckligt med näringsämnen för utveckling av ett implanterat ägg;
 • undertryckande av muskelkontraktionsaktivitet för livmodern för att minska avstötningsreaktionen hos det implanterade fosterägget;
 • stimulering av utsöndring av slemhinnan i äggledarna, nödvändig för näring av ett befruktat ägg under dess rörelse genom äggledarna innan implantation i livmodern;
 • effekten på utvecklingen av lobuler och alveolära passager för spridning av alveolära celler, vilket förbereder dem för ett svar på verkan av prolaktin för utsöndring av bröstmjölk;
 • som blockerar amning under graviditeten.

Progesteron, tillsammans med östrogen, ansvarar också för att reglera menstruationscykeln. Med en kraftig minskning av innehållet i dessa hormoner i slutet av cykeln börjar livmodern frisläppandet av menstruationsblod. Hos friska icke-gravida kvinnor observeras en stor mängd hormonsekretion endast under andra hälften av äggstockscykeln. Corpus luteum ansvarar för hur mycket hormon som syntetiseras för närvarande..

Avkryptering av progesterontest

Först och främst är det nödvändigt att fokusera på det faktum att resultaten av ett hormontest hos samma person kan vara annorlunda.

Avvikelser är obetydliga, de provoceras vanligtvis av olika forskningsmetoder och modernitetsgraden för utrustningen som används.

Nome Progesteron
Hos män0,28 - 1,22 ng / ml
I det rättvisare könet i fertil ålder0,15 - 25,6 ng / ml, allt beror på cykelns fas
Hos flickor under 18 år0,15-28 ng / ml
När du tar COC0,34 - 0,92 ng / ml
Med klimakteriet0,73 ng / ml
Under födelseperioden11,2 - 422 ng / ml, allt beror på trimestern

Låg progesteron

Med en minskning av progesteron under graviditetens första trimester finns det en hög risk för missfall, ibland finns det en kränkning av fostrets utveckling, förbi.

Användning av vissa läkemedel, inflammatoriska sjukdomar i könsorganen i en kronisk form av kursen kan undertrycka processen att producera progesteron.

Ökad progesteron

En ökning av mängden hormon hos gravida kvinnor kan provocera:

 • överdriven viktökning;
 • bildandet av beräkningar i gallblåsan;
 • störningar i matsmältningskanalen, som kommer att manifestera sig som förstoppning;
 • flatulens.

Med en ökning av mängden hormon kan du misstänka:

 • närvaron av neoplasma;
 • fel i binjurarna;
 • syndrom med nedsatt njurfunktion;
 • menstruations oregelbundenhet;
 • problem med moderkakan.

Oavsett situationen måste du träffa en läkare, genomgå nödvändiga undersökningar och ta tester.

Låg progesteron

I tidig graviditet ökar hormonbristen sannolikheten för missfall. En minskning i koncentrationen av progesteron kan orsakas av en försening av den fosterets intrauterina utveckling, bristande morkodfunktion, uppskjuten graviditet.

En reducerad nivå av hormonet observeras med brist på menstruationscykelens luteala fas. Administrering av vissa läkemedel eller kroniska inflammatoriska patologier i de inre könsorganen kan leda till en minskning av progesteron efter ägglossningen. Vid primär eller sekundär hypogonadism noteras också hormonbrist.

Varför progesteronbrist har negativa effekter på den kvinnliga kroppen?

Eftersom detta hormon är av stor betydelse för den kvinnliga kroppens normala funktion, finns det ett antal konsekvenser som kan uppstå.

 1. Först och främst ska det sägas att om en kvinna inte är gravid kan en otillräcklig mängd progesteron leda till infertilitet. Detta beror på att ägget inte kan fästa vid livmodern..
 2. Om en kvinna är i ett tillstånd att fostra ett barn, kan en otillräcklig mängd progesteron i kroppen leda till missfall.

Premenstruellt syndrom

Kvinnor med otillräcklig luteal fas kan också ha premenstruellt syndrom. Det manifesteras av ökad irritabilitet, tårfullhet, svullnad i ansiktet, händerna, uppblåsthet, förstoppning, huvudvärk, högt blodtryck. Alla dessa symtom, eller ett av dem, visas tio dagar eller mindre före menstruationen och försvinner när det börjar. Det finns många teorier om förekomst (ärftlig, psykosomatisk, allergisk, ökad prolaktin, ACTH, hyperestrogeni, brist på magnesium, zink, askorbinsyra, B6 och så vidare), men undersökning av sådana kvinnor avslöjar ofta hypofunktion av corpus luteum.

På vilken cykeldag tar du progesteron i det här fallet? Studien ska genomföras i båda faserna av cykeln. Mer information beskrivs nedan..

Hur man förbereder kroppen?

Innan du klarar testet för progesteron måste du förbereda dig för undersökningen:

 1. Ett par veckor före testet bör du sluta ta mediciner som påverkar progesteronantalet. I de fall då patientens hälsotillstånd inte tillåter honom att vägra att ta vissa läkemedel, men samtidigt som de påverkar testmaterialets värde, är det nödvändigt att ange namnen på dessa medel till laboratoriet.
 2. Omedelbart före testet, nämligen senast 10-12 timmar senare, bör du sluta dricka drycker som innehåller alkohol. Det rekommenderas också att donera blod till tom mage. Därför tas materialet på morgonen. Dessutom bör du inte röka och spela sport. Det är nödvändigt att överge fysisk aktivitet.

När och hur man testas för progesteron?

Ett blodprov för progesteron måste ges till kvinnor som vill föda ett barn och har symtom på brist på detta hormon. Könshormon är en av de viktigaste i processen att bli befruktad och föda ett barn. Därför är det nödvändigt att känna till nivån i blodet före graviditeten. Vi kommer att ta reda på när du ska ta progesteron under planeringen, och varför annars kan du behöva kontrollera nivån.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/88fbfce8de2c9a477a2b441967dc7766.jpg "alt =" progesteronanalys "bredd =" 660 " höjd = "440" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/88fbfce8de2c9a477a2b441967dc7766.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads /2018/02/88fbfce8de2c9a477a2b441967dc7766-300x200.jpg 300w "sizes =" (max-bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

Progesteron - vad du behöver veta om detta hormon?

Progesteron är ett hormon av steroid som produceras av den så kallade corpus luteum. Det är inte bara kvinnligt, det finns också hos män, i vilka en liten mängd produceras av binjurebarken och testikelvävnaden. Progesteron är emellertid viktigare för kvinnor, eftersom det ansvarar för de grundläggande kvinnliga funktionerna. Förmågan att bli gravid och få barn beror på honom.

Hormonens viktigaste roll är att säkerställa en hälsosam graviditet, vilket blir möjligt på grund av följande funktioner:

 • påverkar livmoderslimhinnan, förbereder den för implantering av ägget i fall av framgångsrik befruktning av ägget;
 • minskad kontraktil funktion av livmodern;
 • bidra till upphörandet av menstruationen efter en fullbordad befruktning;
 • minskat immunrespons hos den kvinnliga kroppen, vilket eliminerar risken för fosteravstötning;
 • ansvarar för ökningen av livmodern och minskar dess kontraktila funktion;
 • bromsar amning under graviditeten och aktiverar den efter förlossningen;
 • påverkar tillväxten av bröstkörtlarna;
 • bidrar till full utveckling av embryot.

Med låg progesteron är chansen att bli gravid minimal. Även om befruktningen fortfarande inträffade finns det en risk för abort. Därför gör kvinnor en analys för att kontrollera nivån på ett viktigt könshormon även när de planerar graviditet.

Effekten av progesteron på kvinnors kropp

Progesteron har en positiv effekt inte bara när du planerar ett barn och under graviditeten, utan påverkar också:

 1. Ämnesomsättning. Hormonet progesteron stimulerar aptiten och ökar produktionen av insulin efter att ha ätit, vilket minskar vävnadernas känslighet för det, vilket förklarar önskan hos flickor och kvinnor att konsumera mycket kolhydrater och godis under dess ökning. Hjälper till att lagra fett, särskilt i midjeområdet för att skydda kroppen i en livsmedelsbrist. Graviditetshormon påverkar också avspänningen i musklerna i matsmältningskanalen och ökningen av basal temperatur.
 2. Muskuloskeletalsystem: bryter ned muskelvävnad, påverkar positivt bildandet av benmaterial och främjar avkoppling av ligament och senor, vilket gör musklerna mer elastiska.
 3. Nervsystem. Progesteron har en positiv effekt på den kvinnliga kroppen, förbättrar hjärnans blodcirkulation och minne, minskar frekvensen av anfall och epilepsianfall, stimulerar tillväxten av nervceller och har också en lugnande och smärtstillande effekt.

Varför progesteron ges upp och hur man passerar det?

Med de befintliga symtomen på progesteronbrist kommer en analys av detta hormon att göra det möjligt för den förväntade modern att identifiera möjliga störningar i tid och börja behandlingen så snart som möjligt för att upprätthålla graviditeten. Efter början av ägglossningen och före början av blodig utflöde varar lutealfasen, under vilken progesteronnivåerna ökar.

Om detta inte händer av någon anledning - är chansen för graviditet ganska låg, och vid befruktning finns det risk för missfall. För att graviditeten ska uppstå och lyckas uthärda barnet, föreskrivs ett blodprov för att kontrollera hormonets nivå.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Drug_Testing_Blood.jpg "alt =" progesteronanalys "bredd =" 660 " höjd = "439" srcset = " data-srcset = "https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/Drug_Testing_Blood.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads /2018/02/Drug_Testing_Blood-300x200.jpg 300w "sizes =" (max-bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

Ett blodprov indikeras för följande symtom:

 • icke-förekomst av graviditet;
 • ökat blodtryck och svullnad;
 • menstruationssvikt;
 • livmodersblödning utöver menstruation;
 • cysta eller svullnad i äggstocken;
 • hotad abort.

Män föreskrivs ett test av hormonnivåer i fall av misstänkt patologi i testiklarna, binjurarna eller sköldkörteln..

 • under den första fasen är follikelstimulerande indikatorer på den lägsta nivån;
 • den andra fasen är ägglossning, hormonets tillväxt stiger gradvis;
 • i den sista fasen, luteal, noteras den maximala nivån av progesteron, vars tillväxt provocerade follikeln, som förvandlades till den så kallade corpus luteum efter frigörandet av ägget.

Kontroll av progesteronnivåer beror på cykeln:

 • med en 28-dagars cykel tas blod dag 22-23;
 • med en kort menstruationscykel beräknas en ungefärlig ägglossningsperiod och en analys görs 4-5 dagar efter det;
 • med en lång cykel, upp till 35 dagar, - kapitulera mellan 25 och 29 dagar.

Vid oregelbunden fläckning eller brist på det upprepas proceduren flera gånger för att få mer exakta resultat..

Gravida kvinnor, män och flickor före puberteten kan göra en studie oavsett månad i månaden. Innan du tar ett test för progesteron bör du:

 • att pausa efter att ha ätit minst 8 timmar, och företrädesvis 12, är endast vanligt icke-kolsyrat vatten tillåtet;
 • hålla sig till en enkel diet i minst 2-3 dagar, exklusive fet, överkokt och söt mat;
 • sluta ta hormonella läkemedel på en vecka, om detta inte är möjligt - läkaren bör meddelas om detta för att ta hänsyn till detta när man dechiffrerar resultaten;
 • 12 timmar före testet bör alkohol och cigaretter, stark fysisk ansträngning och försök att undvika emotionell stress uteslutas.

.gif "data-lazy-type =" image "data-src =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/normy-progesterona-pri-beremennosti-po-nedelyam-v-tablice- i-prichiny-otklonenij-11.jpg "alt =" progesteron "bredd =" 660 "höjd =" 440 "srcset =" "data-srcset =" https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/ 02 / normy-progesterona-pri-beremennosti-po-nedelyam-v-tablice-i-prichiny-otklonenij-11.jpg 660w, https://dazachatie.ru/wp-content/uploads/2018/02/normy-progesterona -pri-beremennosti-po-nedelyam-v-tablice-i-prichiny-otklonenij-11-300x200.jpg 300w "sizes =" (max-bredd: 660px) 100vw, 660px "/>

Kvinnor tar ofta ett progesterontest när de planerar en graviditet, eftersom det är under denna period som det är viktigt att veta nivån på hormonet i blodet och om det finns några avvikelser från normen. Det finns ett antal andra skäl när forskning är nödvändig, till exempel i händelse av funktionsfel i menstruationscykeln, fläckar av okänt ursprung, etc..

Det är viktigt att veta hur och när man ska kontrollera progesteron korrekt. Kvinnor tar blod i 22-23 dagar, med hänsyn till att cykeln är 28 dagar, med en lång cykel på 25-29, och kort - biomaterial tas vanligtvis i 4-5 dagar efter beräkningen av ungefärlig ägglossningsperiod. Vid oregelbundna perioder eller frånvaro rekommenderar läkare att utföra proceduren flera gånger för att få mer exakta resultat..

Kontrollerade du din progesteronnivå när du planerade ditt barn??

Vilken dag i cykeln tar progesteron

För att planera en graviditet är en indikator på progesteronnivåer av stor betydelse. Hormonet påverkar kroppens reproduktionsfunktion. Att veta när man ska ta ett test för progesteron (FSH, östradiol, prolaktin) och inte missa denna dag är mycket viktigt. Hormonella avvikelser indikerar utvecklingen av allvarliga störningar.

Vad ett progesterontest visar

Hormoner påverkar funktionen i alla system och orsakar hälften av alla kvinnliga patologier. Deras nivå i den kvinnliga kroppen är mycket viktig. Avvikelser kan indikera oväntade blödningar eller att inte menstruation sker i tid. Som regel tilldelas patienter en studie på hormonnivån. Experter förklarar vilken cykeldag man ska ta progesteron och skriva ut riktningen.

Denna analys är mycket viktig, särskilt för kvinnor som planerar graviditet. Läkare kallar progesteron graviditetshormonet, eftersom det förbereder livmodern för fixering av embryot, ägget för befruktning, bröstkörtlarna för amning. Dessutom hjälper normala hormonnivåer att förbereda sig emotionellt för graviditeten. Alla utvecklingssteg och graviditet kräver övervakning av koncentrationen av hormoner i blodet.

Analysen hjälper till att bestämma ägglossningen, eftersom nivån av progesteron börjar öka under denna period (luteal fas). I detta avseende är det mycket viktigt att veta vilken cykeldag som ska tas progesteron. Den maximala nivån av hormonet, som överstiger normen med 10 gånger, noteras före början av ägglossningen. Om studier inte har identifierat sådana förändringar finns det anledning till spänning och omprövning.

När man ska ta progesteron till en kvinna

Om den månatliga cykeln försvinner, svaghet noteras, livmodersblödning börjar, kommer kvinnors förlossningskliniker att ordineras laboratorietester för att bestämma den hormonella bakgrunden. Vilken dag tas progesteron? Som regel bör studien genomföras under den tredje veckan i cykeln. Det är inte värt att utvärdera resultatet av din egen forskning, eftersom varje medicinskt laboratorium har sina egna standarder.

Den mest framgångsrika tiden är 22-23 dagar av menstruationscykeln. Det är viktigt att donera blod på tom mage, så att äta är tillåtet 8-12 timmar före analys. Under graviditeten föreskrivs en studie för att övervaka tillståndet i morkaken i andra och tredje trimestern. Dessutom finns det ett antal medicinska indikationer för analys:

 • infertilitet;
 • menstruations oregelbundenhet;
 • misstänkt äggstocksjukdom;
 • livmodersblödning av okänd etiologi;
 • bestämning av uppskjuten graviditet;
 • hos män med misstänkt testikelpatologi;
 • cystor på äggstockarna;
 • störningar i binjurarna;
 • risk för missfall;
 • sköldkörtelpatologi.

Noggrannheten i analysens indikatorer kan bero på många faktorer, så det är viktigt att veta på vilken dag av cykeln man ska ta progesteron. Ibland föreskriver läkare en annan tid för testning. I dynamik kräver analys bloddonation på olika dagar, varefter du kan göra den stora bilden. För forskning tas serum, som erhålls från patientens ven.

Hur man förbereder sig för analysen

Beredningen bör vara följande:

 1. Datumen för den sista menstruationen anges. Det beror på vilken dag i cykeln de ordineras för att ta progesteron.
 2. Innan testet är mat förbjuden, endast vatten är tillåtet.
 3. Dagen före testning är feta, kryddig mat, fysisk aktivitet utesluten.
 4. Var noga med att diskutera att ta piller med din läkare, eftersom annullering av vissa läkemedel, även om de producerar progesteron, är oacceptabelt.
 5. Det är viktigt att komma för att donera blod vid den angivna tiden (19 eller 21 dagar av cykeln). Det antas att tillförlitliga data kan erhållas i dessa dagar..

Progesteronhastigheten den 21: e dagen av cykeln

Mängden hormon i en frisk kvinnas blod

När är det bättre att ta progesteron för att få exakta resultat??

När ska man ta progesteron? På vilken dag med en oregelbunden cykel? Eftersom kränkningar kan förekomma i olika funktioner och system i kroppen med sina avvikelser från normen. Det första som börjar oroa en kvinna och väcka misstankar om förändringar i hormonsystemet är långvarig infertilitet och upprepad spontan avbrott av graviditeten. I en sådan situation är det nödvändigt att överväga en studie av analyser för hormoner, där särskild uppmärksamhet ägnas åt de kvantitativa indikatorerna för hormonerna progesteron och östradiol. Men för att få mer exakta resultat av analysen är det nödvändigt att donera blod på strikt definierade dagar.

Oregelbundet progesteron

Progesteronhormoner finns också hos män, även om de anses vara rent kvinnliga könshormoner. Kroppens viktiga reproduktionsegenskaper, såsom pubertet, graviditet, förlossning och amning, beror på den. Många funktioner i en kvinnas kropp beror på indikatorer på hormonerna progesteron och östradiol både före graviditet och under förväntan på ett barn, därför, för att ta reda på nivån för var och en av dessa viktiga hormoner, bör du veta dagen för din ägglossning. I det fall menstruationen strikt följer kalendern är det nödvändigt att utföra analyser av mängden hormoner progesteron och östradiol från 22 till 23 dagar av menstruationscykeln. Med rätt bestämning av ögonblicket för ägglossning, när det är bäst att genomföra en studie av blodets hormonella sammansättning, kommer en specialist att hjälpa till med hjälp av observationer av patienten och ultraljud.

Svårigheter med bestämningen uppstår endast när en kvinna har menstruations oregelbundenhet, i vilken menstruationen är oregelbunden och uppträder med olika intervall mellan dem. Analyser för att bestämma nivån på progesteronhormoner i situationen måste tas inte en gång, utan flera, sju dagar efter menstruationen, och även efter 14 dagar och den 20. Baserat på resultaten från dessa analyser kan en specialist enkelt bestämma förändringar i hormonsammansättningen och bestämma vilka som ska anses vara normala. Med oregelbundna perioder kan bestämning av basaltemperatur underlätta uppgiften med en tidsfrist för bloddonation för hormonanalys. I enlighet med hennes schema donerar blod 6-7 dagar efter ökningen.

Den bästa tiden är efter ägglossningen?

Tillförlitligheten i deras resultat beror på hur mycket rätt tid som väljs för godkända tester. Hormontestning, som all annan forskning, kräver en medveten inställning. Den hormonella nivån i kroppen utsätts för ständiga förändringar, så det är särskilt viktigt att bestämma den på rätt dagar. Under den andra halvan av menstruationscykeln ökar koncentrationen av hormonet progesteron, därför anses denna period, nämligen efter ägglossning, vara optimal för analys av progesteron och östradiol.

För att spåra ägglossningens längd kan du använda hemtester som bestämmer höga halter av hormonet progesteron. Att använda dem kräver inte mycket arbetskraft och tid, eftersom handlingsprincipen liknar handlingen av testremsor som bestämmer befruktningen. Det är nödvändigt att placera applikatorn i den uppsamlade urinen, två remsor på den visar de pågående ägglossningsprocesserna och den högsta nivån av hormonet progesteron.

Vilken dag görs progesterontestet?

 • med en 25 dagars cykel

Testet för hormoner progesteron och östradiol om menstruationscykeln är 25 dagar bör ske på 18–20 dagar, det vill säga strikt under andra hälften med lutealfasen. För närvarande är nivåerna av dessa hormoner de mest pålitliga..

Om det blir nödvändigt att bestämma koncentrationen av hormonerna progesteron och östradiol i blodet under menstruationscykeln, som varar 26 dagar, använd den välkända beräkningen. Vanligtvis utförs bestämningen vid tidpunkten för de högsta indikatorerna, nämligen en vecka innan nästa menstruationsstart. Med en cykel som endast tar 26 dagar utförs analysen dag 19 eller 20.

Om du vill bestämma koncentrationen av hormonet progesteron eller östradiol under 28-dagarscykeln, som är vanligast hos kvinnor och anses vara genomsnittlig, är den bästa tiden att få ett tillförlitligt resultat 22-23 dagar efter menstruationsstart.

Om menstruationscykeln är längre än vanligt och är lika med 30 dagar, bestäms hormonella indikatorer för hormonet 23–25 dagar efter början av menstruationen. I vilket fall som helst kan beräkningen inte visa det exakta ögonblicket av ägglossning, eftersom dess processer kan påverkas av situationer som uppstår från utsidan och av olika skäl. Därför kan den exakta dagen för analysen bestämmas av en specialist, enligt undersökningen och efter ultraljud.

Med förbehåll för alla rekommendationer från en specialist för lutealfasen är progesteron-normen lika med indikatorerna från 6,99 till 56,63 nmol / l.

Progesteron under graviditeten

En förändring i koncentrationen av progesteron med dess ökning eller dess betydande minskning kan störa befruktningsprocesserna och orsaka allvarliga störningar i graviditetsutvecklingen. Under graviditeten är progesteron under strikt övervakning av läkare och omedelbara åtgärder vidtas även med en liten avvikelse från deras värden från accepterade standarder. Kvinnor som inte har en graviditet uppmärksammas ofta inte så noggrant på förändringar i hormonnivåer, men de kan också ha symtom som antyder att hormonet avviker från normala nivåer. De är möjliga vaginal blödning, en förändring i menstruationens varaktighet och en förändring i intensiteten av menstruationen.

Avvikelser under graviditeten

Förändringar i hormonnivån, till och med dess svaga fluktuationer, har en betydande effekt på kroppens funktioner. Sådan okonstans kan ha särskilt obehagliga konsekvenser för graviditetstillståndet för att förebygga de som krävs för undersökningar. En ökning av hormonet progesteron under graviditet anses vara normalt och bör inte orsaka oro, om en hög nivå av detta hormon upptäcks utanför graviditeten, kan detta tillstånd vara ett bevis på njursvikt.

En ökning av hormonella indikatorer förvärrar inte situationen så mycket som en minskning, särskilt när du planerar en graviditet. En svårare situation observeras med otillräckliga mängder progesteron hos kvinnor, eftersom i detta fall processerna för ägglossning och graviditet i sig inte alls kan uppstå. I de fall då graviditeten inträffade kan dess låga nivå provocera sin avbrott i ett tidigt skede.

Sänkning av hormonet kan orsakas av följande skäl:

 • andra cykliska blödningar än menstruationer;
 • sjukdomar av kronisk natur eller infektioner som förekommer i reproduktionsorganen;
 • behandling med läkemedel som kan påverka syntesen av könshormoner;
 • ökat testosteron, vilket har en överväldigande effekt på andra könshormoner.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

De viktigaste orsakerna till blödning vid klimakteriet

Menopausal (perimenopausal) kallas perioden för utrotning av äggstocksfunktionen, reproduktionspotential. Ett av de allvarligaste symtomen är blödning vid klimakteriet, vars orsaker är olika....

Arten av utskrivning under ägglossning: begreppet norm och patologi

Förmågan att självständigt bestämma början av ägglossning är oerhört viktigt för familjeplaneringen. Utgången från ett ägg vittnar om en kvinnas maximal beredskap för befruktning....

Är det möjligt att försena perioder i några dagar: hur man gör det, vilka piller hjälper till att försena menstruationen?

Regelbunden menstruation är ett tecken på ett väl fungerande reproduktionssystem....