Progesteron

Klimax

Progesteron är ett steroidhormon vars huvudfunktion är att förbereda en kvinnas kropp för graviditet. Det produceras av corpus luteum i äggstockarna..

Det rekommenderas att man gör en analys på den 21-23: e dagen av menstruationscykeln.

Elektrokemiluminescerande immunanalys (ECLIA).

Bestämningsområde: 0,159 - 1910 nmol / L.

Nmol / L (nanomol per liter).

Vilket biomaterial kan användas för forskning?

Hur man förbereder sig för studien?

 • Ät inte i 2-3 timmar innan studien, du kan dricka rent stille vatten.
 • Sluta ta steroid- och sköldkörtelhormoner två dagar före studien (enligt överenskommelse med läkaren).
 • Uteslut fysisk och emotionell stress under dagen före studien.
 • Rök inte i 3 timmar före studien.

Studieöversikt

Progesteron är ett steroidhormon vars huvudfunktion är att förbereda en kvinnas kropp för graviditet.

Östrogen gör att det inre foderskiktet i livmodern - endometrium - växer och förnyas, medan luteiniserande hormon (LH) främjar frigörandet av ett ägg i en av äggstockarna. I stället för det frigjorda ägget bildas den så kallade gula kroppen som producerar progesteron. Progesteron, tillsammans med det hormon som utsöndras av binjurarna, stoppar tillväxten av endometrium och förbereder livmodern för möjlig implantering av ett befruktat ägg.

Om befruktning inte inträffar, försvinner corpus luteum, nivån på progesteron sjunker och menstruationsblödning kommer in. Om ett befruktat ägg fästs vid livmoderväggen fortsätter corpus luteum att producera progesteron. Efter några veckor tar moderkakan funktionen av corpus luteum för att producera progesteron, som är den huvudsakliga källan till detta hormon under graviditet.

Vad används studien för??

 • Att identifiera orsakerna till infertilitet.
 • För att avgöra om patienten hade ägglossning.
 • För diagnos av ektopisk eller patologisk graviditet (tillsammans med testet för korionisk gonadotropin).
 • För att övervaka fostret och morkakan under graviditeten, om det finns komplikationer.
 • För att bestämma effektiviteten av progesteroninjektioner för att bevara tidig graviditet.

När en studie är planerad?

 • Vid bestämning av om ägglossningen är normal (ibland två gånger under menstruationscykeln).
 • Vid stimulering av ägglossning.
 • Med symtom på en ektopisk graviditet och hotet om missfall, såsom buksmärta och blödning.
 • Med introduktionen av progesteron under graviditeten.
 • Regelbundet under graviditet med ökad risk för avbrott för att övervaka fostret och placenta.
 • När en icke-gravid patient har blödning från livmodern.

Progesteronnormen hos kvinnor beror på cyklernas fas och graviditetens varaktighet

Normerna för progesteron hos kvinnor bestäms av ålder, menstruationsfasen och graviditetens varaktighet. Detta är inte något exakt värde, utan ett acceptabelt intervall, eftersom nivån på hormonet i kroppen nästan ständigt förändras under påverkan av fysisk ansträngning, känslomässigt tillstånd, näringens natur och till och med tid på dagen.

Progesteron förbereder endometriumet för implantering av ett befruktat ägg, minskar immunsystemets aktivitet, vilket hjälper till att förhindra avstötning av embryon, under dess inflytande, tjocknar livmoderhalsslemet, bildar ett slags rör som skyddar livmoderhålan från främmande medel.

Progesteron är en av de viktigaste steroidhormonerna som har en komplex effekt på den kvinnliga kroppen. Han reglerar inte bara reproduktionssystemets arbete utan deltar också i syntesen av vissa andra hormoner, särskilt kortikosteroider. Trots betydelsen av hormonet för kroppen är alla dess funktioner, liksom regleringsindikatorer och förutsättningarna för deras förändring, fortfarande inte helt förstås..

Progesteronhormon: normalt hos kvinnor

I vardagen använder gynekologer och endokrinologer tabeller som anger normerna för progesteron hos kvinnor för olika kliniska situationer.

Normer av progesteron hos gravida kvinnor:

Norm av progesteron, nmol / l

Normer av progesteron beroende på menstruationscykelfasen:

Indikatorer för progesteron, nmol / l

Således är det normala intervallet av progesteronnivåer hos kvinnor ganska brett. I detta avseende kan endast en läkare korrekt tolka resultatet av analysen, eftersom normalt progesteron för en patient kan vara högt för en annan eller lågt i en tredjedel.

Progesteronsekretion

I den kvinnliga kroppen produceras progesteron av corpus luteum i äggstockarna och binjurarna..

Corpus luteum är en tillfällig körtel av intern sekretion, som bildas på platsen för en sprängande Graaff-bubbla. Corpus luteum utvecklas snabbt och når mognad den 21: e dagen av menstruationscykeln med en 28-dagars varaktighet. Detta är den så kallade corpus luteum-menstruationen. Om graviditeten inte har inträffat genomgår den från 22 dagar en gradvis regression med bildandet i stället för ett vitligt ärr (vit kropp).

Om en kvinna har bekräftat progesteronbrist, vid graviditetsplaneringsstadiet i den andra fasen av menstruationscykeln, föreskrivs hon läkemedel som innehåller detta hormon.

I de fall då befruktningen inträffar fortsätter corpus luteum att utvecklas (corpus luteum) under de första 12 veckorna av graviditeten. När moderkakan bildas, passerar sedan funktionen hos den körtande sekretionsprogesteron till den och corpus luteum försvinner gradvis bort.

Progesterons biologiska roll

Progesterons huvudroll är att reglera reproduktionsfunktionen. Det förbereder endometriet för implantering av ett befruktat ägg, minskar immunsystemets aktivitet, vilket hjälper till att förhindra avstötning av embryon, livmoderhalsslem förtjockas under dess inflytande och bildar ett slags kork som skyddar livmoderhålet från främmande medel som kan tränga in från slidan. En kraftig minskning av nivån av progesteron i blodet bidrar till att arbetet startas, är en signal till början av amning under postpartumperioden. Det är för dessa funktioner som det kallas graviditetshormonet.

Av liten vikt är progesteron i processen för utsöndring av vissa andra hormoner. Till exempel leder dess obalans till störning av aldosteronaktiviteten och förvärrar också bröstvävnadens känslighet för östrogenens verkan.

Progesteron påverkar också hudens tillstånd. Med åldern i kvinnornas kropp sjunker nivån gradvis. Som ett resultat störs syntesen av kollagen och elastin, hudturgören förvärras, rynkor uppträder. Det är typiskt att när patienter förskrivs progesteroninnehållande preparat, förbättras deras hudtillstånd märkbart..

Progesteron påverkar produktionen av en viktig neurosteroid för det centrala nervsystemets aktivitet - allopregnanolone. Enligt forskare har denna neurosteroid i kombination med progesteron en betydande effekt på kvinnors sexuella upphetsning.

Hos gravida kvinnor är tecken på möjlig progesteronbrist dragande smärta i nedre del av magen och / eller i ländryggen och fläckar.

Med tanke på allt ovanstående blir det tydligt hur viktigt det är att upprätthålla normala progesteronnivåer hos kvinnor.

Avvikelse av progesteronnivåer från normalt

Följande tecken är karakteristiska för låga progesteronnivåer:

 • knapp menstruation;
 • infertilitet eller spontan avbrott av graviditet i de tidiga stadierna;
 • hög risk att utveckla låg placentation och placenta previa;
 • intrauterin tillväxtfördröjning;
 • dyspepsi (flatulens, förstoppning);
 • oförklarligt av andra skäl, en minskning av kroppstemperaturen;
 • överdriven hårväxt (hirsutism);
 • brist på bröstförlust före menstruation.

Hos gravida kvinnor är tecken på möjlig progesteronbrist dragande smärta i nedre del av magen och / eller i ländryggen och fläckar.

Normalt observeras ökad progesteron endast hos gravida kvinnor. Om det inte finns någon graviditet, är höga nivåer av hormonet förknippade med patologi (till exempel maligna tumörer i äggstockarna eller binjurarna, skrumplever).

Regler för bloddonation för progesteron

Blod för progesteron ges på morgonen på tom mage. Efter den sista måltiden bör minst åtta timmar gå.

Icke-gravida kvinnor donerar vanligtvis blod för progesterontestning den sjunde dagen i luteiniseringsfasen, när corpus luteum i äggstocken utvecklas maximalt. Att genomföra en studie den 21: e dagen i menstruationscykeln är meningsfullt för patienter med en vanlig 28-dagars cykel. I alla andra fall bestämmer läkaren den optimala tiden för analys individuellt.

Normalt är längden på den andra fasen av cykeln 12-14 dagar, och längden på den första fasen kan vara annorlunda (detta förklarar skillnaderna i varaktigheten av menstruationscykeln hos olika kvinnor). Därför, om en kvinna har en regelbunden cykel, rekommenderas vanligtvis att donera blod för progesteron 7 dagar innan nästa menstruationsstart.

Normalt observeras ökad progesteron endast hos gravida kvinnor. Om det inte finns någon graviditet, är höga hormonnivåer förknippade med patologi.

I de fall patientens menstruationscykel inte är regelbunden bestäms datum för ägglossning. Du kan göra detta på flera sätt:

 1. Bestämning av basaltemperatur. Varje dag på samma tid på morgonen, utan att gå ur sängen, mäter en kvinna temperaturen i ändtarmen. I den första fasen av cykeln är den under 36,8-37 ° C. 12-24 timmar före den kommande ägglossningen sjunker basaltemperaturen med ytterligare 0,3–0,5 ° C, och stiger sedan och når 37,1–37,4 ° C i den andra fasen. En upprepad sänkning av basaltemperaturen observeras 1-3 dagar före början av menstruationsblödning, vilket är förknippat med regression av corpus luteum i äggstocken.
 2. Test för ägglossning. Du kan använda testremsorna som säljs på apoteket för att uttryckligen bestämma nivån på luteiniserande hormon i urinen. Testet måste utföras inte med morgonurin, som vid bestämning av hCG, utan med dagtid eller kväll. Ett urintest bör påbörjas 17 dagar innan menstruationsblödningen börjar. I en oregelbunden cykel beräknas den dag urinen startas baserat på den kortaste cykeln.
 3. Folliculometry Med hjälp av ultraljud övervakar läkaren tillväxten av den dominerande follikeln och ögonblicket för dess brott, dvs ägglossning.

Progesteron-korrigering

Om en kvinna har bekräftat progesteronbrist, vid graviditetsplaneringsstadiet i den andra fasen av menstruationscykeln, föreskrivs hon läkemedel som innehåller detta hormon. I avsaknad av graviditet (bekräftas av resultaten av ett blodprov för hCG) avbryts läkemedlet i 12-13 dagar, vilket bidrar till början av menstruationsblödning. Om graviditet har inträffat fortsätter progesteronpreparat fram till den 16: e graviditetsveckan, det vill säga tills moderkakan är helt bildad, vilket kommer att ta produktionen av hormonet.

Progesteronnivån i kroppen förändras nästan ständigt under påverkan av fysisk aktivitet, känslomässigt tillstånd, näringens natur och till och med tid på dagen.

I klimakteriet kan kvinnor förskrivas kombinerade hormonella preparat som innehåller både östrogener och progesteron. Sådan terapi minskar risken för livmodercancer, osteoporos, eliminerar de obehagliga symptomen på klimakteriet och förbättrar hudens tillstånd.

Normen för progesteron hos kvinnor, en brist, normen är överskattad: vad man ska göra med förändringar?

Progesteron kallas ofta graviditetshormonet, eftersom det är mest aktivt syntetiserat precis efter befruktningen av ägget. Under graviditetsperioden stöder detta hormon livmodern i en avslappnad form, vilket förhindrar sammandragningar och följaktligen missfall eller för tidig födsel.

Hos icke-gravida kvinnor produceras denna steroid i mindre mängder, men ändå är dess roll för att upprätthålla kvinnors hälsa inte mindre viktig än under graviditeten.

Progesteronhastigheten hos kvinnor beror direkt på ålder, menstruationsperiod och graviditetsålder. I det här ämnet vill vi erbjuda dig att förstå vad progesteron är, vad dess norm och funktioner i kroppen är och även vad förändringar i dess nivå kan indikera. Dessutom kommer vi att beskriva i detalj hur man bestämmer mängden progesteron i kvinnors blod och hur man förbereder sig för en sådan studie.

Vad är progesteron och var produceras det?

Progesteron är ett steroidhormon som syntetiseras i den kvinnliga kroppen huvudsakligen av äggstockarna och moderkakan, liksom i en liten mängd av det kortikala skiktet i binjurarna.

Hos icke-gravida kvinnor är progesteron ansvarigt för hälsan hos reproduktionsfunktionen, nämligen för regelbundet början av ägglossningsperioden och menstruationen. Hos gravida kvinnor kan progesteron tolerera ett barn.

Vad är menstruationscykeln?

För att bättre förstå hur progesteron produceras och när det är bättre att bestämma det i blodet föreslår vi att du först förstår vad menstruationscykeln är.

Menstruationscykeln är ett tecken på puberteten hos kvinnor, vilket indikerar att en kvinna kan utföra en reproduktiv funktion.

Normal är menstruationscykelns varaktighet från 25 till 33 dagar. Denna period delas vanligtvis upp i fyra faser, nämligen:

 • menstruation (från 1 till 5-7 dagar av cykeln), när det är avslag på det deciduella endometrialskiktet;
 • follikulär (från 6-8 till 12-14 dagar i cykeln), som kännetecknas av mognad av den dominerande follikeln i äggstocken;
 • ägglossning (13-15 dagar i cykeln), under vilken den dominerande follikeln bryts och ägget kommer in i bukhålan;
 • luteal, som börjar på dagen för ägglossning och varar tills nästa menstruation. I denna fas förbereder det deciduala lagret av endometrium för att falla bort och gå ut med menstruationsblod.

Vilken roll har progesteron i den kvinnliga kroppen?

Progesteron hos kvinnor utför många uppgifter, inklusive följande:

 • förberedelse av organen i det reproduktiva systemet hos kvinnor för graviditet;
 • säkerställa normal förlopp för graviditet och förlossning;
 • säkerställa en konsekvent implantation av ett ägg som befruktas av en spermier in i livmoderns endometrium.
 • stoppa avstötning av det deciduella lagret i livmodern, och därmed förhindra uppkomsten av menstruation;
 • anpassning av nervsystemet under graviditet, förlossning och amning;
 • bibehålla ett avslappnat livmodern när man bär ett barn för att förhindra missfall eller för tidig födsel;
 • ökad utsöndring av talg;
 • omvandlingen av lipider till energi;
 • deltagande i utvecklingen av bröstkörtlarnas körtelapparater;
 • beredning av bröstkörteln för amning;
 • minska risken för fibrösa cyster i bröstkörtlarna;
 • deltagande i att upprätthålla normala blodsockernivåer;
 • reglerar blodsockret;
 • ökning av blodtrycket;
 • tillhandahålla libido;
 • säkerställa bildandet av moderinstinkt, etc..

Progesteron: normen hos kvinnor

Indikatorn för framgång i blodtestresultaten återspeglas i form av nanogram per milliliter (ng / ml) eller nanomol per liter (nmol / l). För att räkna ng / ml i nmol / l måste du multiplicera detta nummer med 3,18.

Som vi redan nämnt beror progesteronnivåer hos kvinnor direkt på ålder och dag i menstruationscykeln, och under graviditeten, av termen. Användningen av orala preventivmedel påverkar också mängden progesteron i blodet, så detta måste beaktas när resultaten dechiffreras..

Progesteronnivåer i icke-gravida kvinnor

MenstruationsfasMenstruationscykeldagMängden hormon, ng / mlMängden hormon, nmol / l
menstruations-från 1 till 5-7 dagar0,1-0,70,32-2,23
follikulärfrån 6 till 8 dagar

från 8 till 13 dagar0,1-1,4

0,13-1,50,37-4,41

0,41-4,81ovulatoriskafrån 14 till 15 dagar0,15-2,90,48-9,41lutealfrån 16 till 18 dagar

från 19 till 28 dagar0,16-3,0

2,2-17,90,51-9,67

6,99-56,93

Som ni ser är tendensen exakt visad att nivån av progesteron beror på cykeln och det maximala hormonindexet motsvarar lutealfasen. Därför kommer den mest exakta analysen att utföras från 19 till 23 dagar av menstruationscykeln.

Progesteronnivåer i gravida kvinnor

Trimester av graviditeten

Mängden hormon, ng / ml

Mängden hormon, nmol / l

Den första (från 1 till 12 veckor)35,6-286,211,19-90Den andra (från 13 till 24 veckor)81,2-284,325,5-89,4Tredje (från 25 till 42 veckor)153,9-1343,5548,4-422,5

Den andra tabellen visar också att progesteronnivåerna ökar med graviditetsåldern. Det högsta hormonet under sista trimestern, eftersom det är nödvändigt att förhindra för tidig födsel, samt förbereda födelsekanalen för förlossning och bröstkörtlarna för amning.

Progesterontest: hur man förbereder och när man ska ta?

Ett blodprov för att bestämma nivån av progesteron förskrivs till kvinnor i följande situationer:

 • anovulatorisk menstruationscykel;
 • infertilitet;
 • kort varaktighet av cykelns luteala fas;
 • livmodersblödning av okänd etiologi i frånvaro av organiska orsaker;
 • hormonell brist i kroppen;
 • hotet om för tidig graviditetsavbrott;
 • svårighetsgraden av menopausala symtom;
 • diagnos av tumörer i äggstockarna och binjurarna;
 • biverkningar hos patienter med progesteron;
 • hormonell övervakning under stimulering av ägglossningen;
 • övervakning av moderkakan.

Analys för progesteron kräver inga speciella förberedande åtgärder, du bör bara inte äta mat 8 timmar innan blodprovtagning.

I fall där cykellängden är något längre (32-35 dagar) utförs analysen den 28: e eller den 29: e dagen av cykeln.

En viktig roll i valet av tidpunkten för ett blodprov för progesteron spelas av menstruationens regelbundenhet. Därför kommer sjuksköterskan definitivt att klargöra när den sista menstruationen började och hur länge cykeln är.

Ett blodprov för progesteron under regelbundna perioder utförs på morgonen strikt på tom mage den 21: e dagen av menstruationscykeln, om dess varaktighet är 28 dagar. Du kan också genomföra denna studie den 22: e dagen eller till och med den 23: e dagen, men de mest objektiva resultaten kommer fortfarande att vara resultaten på den 21: e dagen av menstruationscykeln, för vid denna tidpunkt når hormonnivån sin topp.

Med en oregelbunden menstruationscykel utförs ett progesterontest flera gånger. När du väljer datum för bloddonation är det nödvändigt att fokusera på ägglossning, som bestäms genom snabba tester eller genom att mäta basaltemperaturen. I detta fall genomförs studien den 6-7: e dagen efter ägglossningen.

Vid klimakteriet eller under graviditeten ges ett blodprov för progesteron varje dag..

Vid det preliminära samrådet med läkaren som leder dig till denna studie är det nödvändigt att informera dig om att ta några mediciner, eftersom det kan påverka resultatens objektivitet.

Progesteronblodtestresultat kan vara lägre eller högre än normalt.

Progesteron över det normala: vilka är orsakerna?

När progesteron är högre än normalt betecknar experter detta tillstånd som hyperprogesteronemi.

Orsakerna till en ökad blodnivå av detta hormon hos icke-gravida kvinnor i fertil ålder kan vara följande tillstånd:

 • njursvikt;
 • hyperfunktion i binjurebarken;
 • corpus luteumcyst;
 • kronisk livmodersblödning;
 • hormonell obalans;
 • tar orala preventivmedel eller andra läkemedel som innehåller progestiner.

Om progesteronet i blodet är för högt, har kvinnan symtom som:

 • snabb utmattbarhet;
 • orsakslös viktökning;
 • överdriven svettning;
 • arteriell hypertoni;
 • dysmenorré;
 • acne
 • flatulens;
 • ökad känslighet och ömhet hos bröstkörtlarna;
 • känslomässig labilitet.

Progesteronbrist: vilka är orsakerna?

Att minska mängden av detta hormon i blodet kallas hypoprogesteronemia.

Orsakerna till detta hormonfel kan vara följande tillstånd:

 • brist på ägglossning;
 • corpus luteuminsufficiens;
 • kroniska sjukdomar i inflammatoriska bilagor;
 • överdriven fysisk aktivitet;
 • kronisk stress;
 • anorexi;
 • tar vissa grupper av droger.

Symtom på hypoprogesteronemia:

 • infertilitet;
 • ofta missfall i första trimestern;
 • dysfunktionell uterinblödning;
 • dysmenorré;
 • obehörigt avbrott av graviditet eller för tidig födsel;
 • förbi graviditet;
 • placentainsufficiens.

Vad gör man om nivån av progesteron i blodet förändras?

En barnläkare-gynekolog är involverad i diagnos och behandling av överskott eller progesteronbrist hos kvinnor..

Oavsett om hormonet i blodet höjs eller sänks måste du först ta reda på varför en hormonell funktionsfel inträffade. För detta måste en kvinna genomgå en omfattande undersökning, vars storlek föreskrivs av den behandlande läkaren.

Nästan alltid föreskrivs en analys, som samtidigt bestämmer nivån av östrogen och progesteron i blodet, eftersom en sådan studie är mer informativ.

När orsaken till hypo- eller hyperprogesteronemi är känd, kommer den behandlande läkaren att förskriva behandling. Till exempel med cyster eller tumörer utförs kirurgisk behandling, och med njurfel normaliseras njurfunktionen, etc..

Med ett överskott av progesteron är behandlingsbasen eliminering av orsaken, eftersom detta är det enda sättet att normalisera nivån på detta hormon.

Vid progesteronbrist, inklusive under graviditet, förskrivs läkemedel från gruppen av progestiner (Utrozhestan, Ingesta, Dufaston, Progesterone och andra) som innehåller progesteron och finns tillgängliga i form av injektionslösningar eller tabletter. Doser av läkemedel väljs strikt individuellt, beroende på resultaten av analysen..

Progestins kan kategoriskt inte användas i följande fall:

 • brösttumörer av valfri kvalitet;
 • leverens patologi;
 • metrorragi.

Progestiner används också med försiktighet, under övervakning av den behandlande läkaren, hos patienter med diabetes mellitus, njursvikt, epilepsi, bronkialastma och migrän..

Förutom läkemedelsbehandling, oavsett hormonnivån i blodet, måste alla patienter följa vissa principer, nämligen:

 • elimination av stress;
 • begränsning av fysisk aktivitet;
 • korrekt och hälsosam kost;
 • aktiv livsstil;
 • avslag på dåliga vanor.

Således kan vi dra slutsatsen att progesteron är ett av de viktigaste kvinnliga hormonerna som ansvarar för reproduktionsfunktion, normal graviditet och förberedelse för förlossningen. Men trots betydelsen av detta hormon bör du inte i något fall självständigt ta läkemedlen, som det är en del av, eftersom det hotar konsekvenser för kvinnors hälsa.

Normer av progesteron

Progesterontest - graviditetshormon

Läkare kallar progesteron ett graviditetshormon. Progesteron utsöndrar corpus luteum (körteln som bildas i äggstocken efter ägglossningen - äggets utgång från follikeln). Om befruktningen inte har inträffat, dör corpus luteum efter 12-14 dagar, och menstruationen börjar.

Corpus luteum producerar hormonet progesteron fram till den 16: e graviditetsveckan - tills den bildade morkakan tar på sig sin egen produktion av hormoner.

Progesteron förbereder livmodervävnad för implantering av ett befruktat ägg och bevarar graviditet. Harmonprogesteron påverkar nervsystemet, som om man förbereder kroppen för graviditet och förlossning. Progesteron undertrycker aktiviteten för uterus muskelkontraktion och avstötningsreaktionen hos fosterägget, stimulerar tillväxten av livmodern. Progesteron påverkar också utvecklingen av de avdelningar i mjölkkörtlarna som ansvarar för mjölkproduktionen. Dessutom stimulerar progesteron produktion av talg..

Progesteron produceras inte bara i äggstockarna, en viss mängd progesteron produceras av binjurarna, därför är progesteron både kvinnliga och manliga hormoner, även om det är mycket lägre än normen för progesteron hos kvinnor.

Progesteron (luteal fas) - 7,0 - 56,6 nmol / L

Graviditet.

progesteron

1 trimester av graviditeten - 8,9 - 468,4 nmol / l

2 graviditetens graviditet - 71,5 - 303,1

3 trimester av graviditeten - 88,7 - 771,5

Uppmärksamhet flickor. - leta inte på Internet efter progesteron-vanliga graviditetstabeller varje vecka.

Varje organisme har sina egna indikatorer, det viktigaste är att progesteron växer, då är allt bra och att progesteron faller inom ramen för standarder för trimestrar.

Några timmar efter ägglossningen... normalt progesteron är något mer än 7,0 nmol / l... sedan ökar det snabbt i blodet och med 7-9 DPO (topp VT) måste dess värde helt enkelt komma närmare den övre gränsen för normen 56,6 nmol / l... då kan du bedöma hela ägglossningen...

Progesteronanalys är en oumbärlig metod för att studera ägglossning. Progesteronnivån i en kvinnas kropp varierar beroende på menstruationscykeln. Normalt stiger progesteron 10 gånger före ägglossningen. Enligt läkare finns det en maximal ökning av progesteron i lutealfasen. Om en ökning av nivån av progesteron i blodet inte inträffar, är olika avvikelser i kvinnans kropp möjliga.

Normalt stiger progesteron under graviditeten. Brist på progesteron under graviditeten kan leda till att det upphör.

Därför är analysen av progesteron ett nödvändigt steg i diagnosen av fostrets tillstånd under andra halvan av graviditeten.

Om progesteron är förhöjd föreslår detta blodprovresultat för läkaren:

Dysfunktionell blödning i livmodern

Menstruella oregelbundenheter (amenorré)

Avvikelser i utvecklingen av moderkakan

Gul kropp cysta

Avvikelser i bildandet av hormoner i binjurarna

Höga nivåer av progesteron kan vara en konsekvens av att du tar vissa mediciner..

Progesteronbrist kan vara ett symptom på följande avvikelser i en kvinnas kropp:

Otillräcklig funktion av corpus luteum eller placenta

Hotande abort till följd av hormonell obalans

· Intrauterin tillväxtfördröjning

Äkta graviditet förbi

Kroniska inflammatoriska sjukdomar i det kvinnliga könsorganet

Effekten av progesteron på en kvinnas kropp: utnämning av ett hormon

Nästan alla biokemiska processer i människokroppen styrs av hormoner.

Hos en kvinna "östrogener" och progestins "soloed". De förstnämnda ansvarar för kvinnlighet, de senare ansvarar för graviditetens befruktning och graviditet.

Hormonet progesteron är ett biologiskt aktivt ämne som reglerar menstruationscykeln och embryonutvecklingen..

Vad är hormonet progesteron

I en kvinnas kropp är hormonet progesteron ansvarigt för det reproduktiva systemet. Under menstruationscykeln förändras mängden av dess produktion.

I fasen av follikelbildning (under den första halvan av cykeln) är indikationerna minimala. De är mellan 0,3 och 0,9 ng / ml.

Vid ägglossningen lämnar ägget äggstocken, corpus luteum frigörs, det börjar också producera det kvinnliga hormonet progesteron, så antalet ökar tretton gånger.

Om ägget inte befruktas sker processen för förstörelse av corpus luteum, utan dess stöd, progesteronnivåerna sjunker avsevärt, endometriumet sväller, och sedan avvisas, slutar processen i menstruation.

I händelse av att ägget befruktas fortsätter corpus luteum att producera hormon fram till den 16: e graviditeten. Efter denna period tar moderkakan utsöndring av det beskrivna hormonet..

Vad är progesteron hos kvinnor som ansvarar för?

Under påverkan av en hög nivå av progesteron i den kvinnliga kroppen, börjar olika förändringar inträffa: tjockleken på endometrium (livmoderslimhinna) är jämn, musklerna i könsorganet slappnar av.

Efter befruktning med en hormonell bakgrund regleras en minskning av immunitetens intensitet, vilket hjälper till att förhindra möjligheten att avvisa fosterets primordia.

Under förlossning i en kvinnas kropp sjunker nivån av progesteron igen kraftigt, vilket hjälper till att underlätta förlossningen och omedelbart efter dess slutförande blir en minskning av syntesen en förutsättning för början av amningstiden.

Medan nivån på hormoner som är ansvarig för graviditet överstiger normen, ägglossning inträffar därför, det finns ingen menstruation under barnets uppkomst.

Effekten av progesteron på kroppen

Hormonet progesteron ansvarar för syntesen av kortikosteroider, aktiviteten av aldosteron, funktionen av östrogener som är involverade i bildandet av sexuella egenskaper beror på dess nivå.

Handlingen av progesteron i kvinnans kropp ökar elasticiteten i livmodermuskelvävnaden, tack vare honom kan det reproduktiva organet sträcka sig och öka i storlek när fostret växer.

Det beskrivna hormonet är involverat i hanteringen av vätskemetabolism, benstärkande processer, upprätthållande av blodsockernivåer, upprätthållande av sköldkörtelfunktion och reglering av sömn.

Med dess hjälp ökar blodviskositeten, detta är nödvändigt för att förhindra blödning under förlossningen. Eventuella avvikelser från normen ger upphov till fenomen som avsevärt kan förvärra en kvinnas livskvalitet.

Var produceras

I en kvinnas kropp produceras progesteron i äggstockarna, i små mängder bildas det av binjurarna och delvis det mänskliga nervsystemet.

Hormonet är involverat i bildandet av allopregnanolone, en neurosteroid som hjälper till att upprätthålla hjärnprestanda..

Efter att en del av hormonet har utfört de nödvändiga funktionerna, bryts det ned i levern till ämnen som förlorar sin biologiska aktivitet.

Sedan utsöndras de i urinen. Produktionsprocessen är kontinuerlig, nya delar av progesteronhormoner kommer konstant in i blodet.

Deras nivå sjunker sedan och ökar sedan beroende på menstruationscykeln. Under perioden med ägglossning visas en annan produktionskälla. Denna corpus luteum är en tillfällig körtel av intern sekretion..

Om ägglossningen slutar under graviditeten, kommer den att fungera aktivt upp till 16 veckor, då tar moderkakan funktionen för reproduktion av det beskrivna hormonet.

Norm av Progesteron

Det är inte möjligt att bestämma de exakta indikatorerna. Den ungefärliga normen för hormonet progesteron i faserna av menstruationscykeln bestäms av följande figurer:

Tidpunkt på dygnetLägre marginalÖvre marginal
Fram till kl. 12170540
Efter 12-tiden65330

Normer på graviditetens trimestrar:

PublikenDen nedre tillåtna gränsen, mcg / dlDen övre gränsen, mcg / dl
Barn från år till 9 år585
Tonåringar 11-15 år gamlatjugo263
Kvinnor 18 till 49 årtrettio335
Menopausala kvinnortrettio200
Män 18-49 år135440

Hos kvinnor som använder hormonella preventivmedel kan normen vara annorlunda, värdena som anges i tabellen kan ändras beroende på tid på dagen, kvinnans livsstil, hennes känslomässiga tillstånd.

Därför är det korrekt att läsa resultaten från analysen och förstå om hormonnivån höjs eller underskattas, bara en erfaren läkare kan.

Det finns fall inom medicinen när mycket höga indikatorer avslöjade i processen för att studera resultaten av laboratorieblodtester vittnade om de enskilda egenskaperna hos den kvinnliga kroppen.

Av denna anledning är självdiagnos inte tillåtet..

Överskott och nackdel

Eftersom hormonet progesteron är ansvarigt för reproduktionssystemets funktion påverkar dess brist främst dess funktion: funktionsfel i menstruationscykeln uppträder, livmodern kan inte acceptera ett befruktat ägg, en kvinna kan inte bli gravid.

I händelse av att befruktningen fortfarande inträffade förblir risken för missfall under hela graviditeten. Låga nivåer påverkar negativt mjölkkörtlarnas funktion.

Med en långvarig förlopp av obalans i bröstkörteln börjar det bildas fibrösa noder.

En hög nivå av det beskrivna hormonet hos en icke gravid kvinna förekommer i närvaro av maligna neoplasmer eller en corpus luteumcyst i äggstockarna, det kan indikera njursvikt eller hyperplasi i binjurebarken.

Den senare patologin är orsaken till fetma och infertilitet..

Bildningen av en hög nivå av progesteron hos en kvinna påverkas av långvarig användning av syntetiska analoger av hormonet, svampdödande läkemedel, hormoner (Clomiphene, Mifepristone), antiepileptika som Depakina,.

Om corpus luteum under graviditeten bidrar till ökad produktion av hormonet progesteron uppstår problem med fostrets utveckling.

En liknande indikator indikerar moderkakans onormala funktion - organet som säkerställer den naturliga bildningen av embryot. I en sådan situation är en missfall av graviditet eller för tidig födsel möjlig..

Hög progesteron hos en gravid kvinna kan utlösa ett fenomen som kallas cystisk drift. Med det slutar fostret att utvecklas, men alla dess membran växer.

orsaker

Provocera en brist på det beskrivna hormonet kan:

 • Sjukdomar i könssystemet.
 • Långvarig medicinering.
 • Kronisk stress.
 • Post-Abort.
 • Störningar i binjurarna, sköldkörteln, hypofysen.
 • Ovariella neoplasmer.

En hög nivå indikerar indirekt förekomsten av funktionsfel i det endokrina systemet, det kan vara ett resultat av långvarig användning av preventivmedel.

symtom

Progesteron påverkar en kvinnas kropp, förbereder honom för graviditet och för att bära fostret. Det finns direkta symtom som kan indikera brist på det..

Dessa är kränkningar av menstruationscykeln, förekomsten av livmodersblödning utanför menstruationen, utvecklingen av njursvikt, missfall i tidig graviditet, bristen på sannolikhet för befruktning i närvaro av ägglossning.

Höga progesteronnivåer kan endast bestämmas med indirekta tecken..

Om en kvinna går snabbt i vikt med sin vanliga diet, börjar håret växa rikligt, blodtrycket stiger och faller kraftigt, och att massera bröstet orsakar smärta, det finns en möjlighet att orsaken till sjukdomen är hormonell obalans.

Endast laboratorieanalys kan bekräfta misstank..

komplikationer

Förutom fel i reproduktionssystemet kan eventuella avvikelser provocera utvecklingen av Addisons sjukdom (kronisk njursvikt), uppkomsten av tumörer i binjurarna och äggstockarna.

analyser

En gynekolog kan förskriva remiss till ett laboratorieblodtest. I processen att hålla den med en spruta tas venöst blod.

För att få en objektiv bild är det viktigt att ordentligt förbereda sig för diagnostikproceduren..

När man ska ta

Läkare råder icke-gravida kvinnor att donera blod för att bestämma hormonnivåerna på den 22: e dagen från början av menstruationscykeln, det är bättre att göra detta på morgonen till 11:00 strikt på tom mage.

Gravida kvinnor kan testas varje arbetsdag. Den sista tiden att äta rekommenderas senast åtta timmar före blodprovtagning. Om det inte finns några regelbundna perioder måste analysen göras flera gånger i månaden.

Det är tillrådligt, två veckor före den angivna tiden, att vägra att genomföra läkemedelsbehandling som påverkar den hormonella bakgrunden.

Om detta inte kan göras av hälsoskäl måste patienten förse laboratoriet med ett behandlingsprotokoll som tydligt beskriver doseringen av de läkemedel som används..

Det är viktigt att utesluta all fysisk aktivitet, alkoholintag, rökning en dag före den beskrivna diagnostiska proceduren.

Terapi

Progesteronnivåer kan kontrolleras med användning av mediciner..

Med en brist på kvinnligt hormon föreskrivs följande:

 • Injektioner av naturligt progesteron (en oljig lösning i ampuller). De utförs intramuskulärt, kursen och dosen beräknas individuellt med hänsyn till de identifierade avvikelserna.
 • Mottagande av hormonella medel, som inkluderar artificiellt syntetiserat hormon ("Urozhestan", "Dufaston").
 • Användning av vaginalgeler ("Kryon") eller vaginala tabletter ("Endometrine").

Alla läkemedel kan radikalt förändra den hormonella bakgrunden, så självmedicinering är oacceptabelt. Endast en läkare ansvarar för att välja ett läkemedel, beräkna doseringen och bestämma kursens längd.

Med ett överskott av kvinnligt hormon föreskrivs det:

 • Tamoxifen. Dess aktiva substans binder till östrogenreceptorer och hämmar produktionen av kvinnligt hormon.
 • mifepriston Ett effektivt läkemedel som verkar för att blockera progesteronreceptorer.
 • "Clomiphene." Ett icke-steroidalt läkemedel som kopplas samman med östrogenreceptorer.

Intaget av något läkemedel bör utföras under övervakning av den behandlande läkaren.

Progesteron hos kvinnor: normen, på grund av vilken den förändras

Koncentrationen av progesteron i blodplasma i normen förändras ständigt, eftersom det beror på ålder, fas i menstruationscykeln, olika fysiologiska tillstånd. Det ökar avsevärt under graviditeten och minskar efter klimakteriet. Låt oss prata om vad progesteronnivån ska vara och vad som är förenat med en förändring i koncentrationen av detta hormon i blodet.

Normer av progesteron

Efter menstruationens början är normala progesteronnivåer beroende av cykeln. De är upp till 19 år inklusive:

 • i den första fasen, från 0,32 till 0,95 nmol / l;
 • i den andra fasen - från 3,8 till 50,6 nmol / l.

Vid 20 års ålder och mer genomgår normen mindre förändringar. De är som följer:

 • den första fasen är från 0,32 till 2,23 nmol / l;
 • den andra är från 1,91 till 56,64 nmol / l;
 • ägglossningstopp - från 0,92 till 4,13 nmol / l.

Nivån på hormonet reduceras avsevärt i klimakteriet. Efter upphörandet av menstruationen är den från 0,32 till 0,64 nmol / l.

Ökar koncentrationen av detta ämne i blodet markant efter graviditet. Under första trimestern anses normen vara en indikator från 9 till 468 nmol / L. I andra trimestern - från 71,5 till 303 nmol / L, och i tredje trimestern når koncentrationen av hormonet en maximal nivå. Det är normalt från 89 till 772 nmol / l.

Progesteronfunktion

Progesteron är ett steroidhormon som ansvarar för reproduktiv funktion. Det har många biologiska effekter. Huvud funktioner:

 • tar processer för ägglossning, implantation av embryot och därigenom säkerställer graviditetens början;
 • konverterar endometriet och förbereder det för acceptans av embryot;
 • minskar kontraktionen i myometrium (livmodermuskelager);
 • hämmar immunsystemet, vilket är viktigt under den första graviditetsperioden (för att förhindra immunavstötning av fostret, som har en genotyp främmande för mammans kropp);
 • tillhandahåller ansamling av subkutant fett;
 • stimulerar utvecklingen av embryovävnad;
 • stimulerar utvecklingen av bröstkörtlarna och förbereder dem för amningstiden.

Varför är progesteron förhöjd?

Normalt finns progesteron i blodet i de värden som anges ovan. Vissa kvinnor upplever emellertid avvikelser i progesteron. Detta kan bero på ett antal patologiska processer. Vanligare progesteron i blodet är under normalt, jämfört med dess ökning.

Om en kvinna klarat ett blodprov, och det visade sig att koncentrationen av progesteron ökas, beror det ofta på ett av tre skäl:

 • att ta droger - kanske för närvarande tar kvinnan läkemedel som innehåller hormonella substanser;
 • graviditet - under graviditet är frekvensen av progesteron högre än hos icke-gravida kvinnor;
 • tumörprocesser - hormonproducerande onkologiska formationer som kan bildas i binjurarna eller äggstockarna diagnostiseras ibland.

Faran för att progesteronnivåerna sjunker?

Mycket vanligare är situationer där hormonnivån är otillräcklig. Resultatet är infertilitet eller vanligt missfall.

Corpus luteum ansvarar för produktionen av progesteron i den andra fasen av cykeln. Detta är en tillfällig körtel. För att förstå var det kommer ifrån, låt oss tänka på hur ägglossning sker i den kvinnliga kroppen. I den första fasen av cykeln växer folliklarna i äggstocken. Ursprungligen finns det flera. Men då överträffar en av folliklarna resten. Den växer snabbare och når en storlek på cirka 2 cm. Resten utsätts för atresia. Sedan brister follikeln, ägget lämnar cellen redo för befruktning. Den gula kroppen förblir i stället för follikeln - körteln som utsöndrar könshormoner.

Corpus luteum fungerar genom hela den andra fasen av cykeln. Om graviditet inträffar producerar fosterägget korionisk gonadotropin (hCG). Det stimulerar corpus luteums funktion. Om graviditet inte inträffar produceras inte hCG. Corpus luteum minskar, utan att få stöd, atrofier och progesteronproduktion.

Ibland fungerar corpus luteum dåligt. Det producerar små hormoner. Detta blir omöjligt att få graviditet. I de tidiga stadierna inträffar missfall. Detta syndrom kallas insufficiens i corpus luteumfasen eller lutealfasen (2. fas i menstruationscykeln).

Varför är progesteron i blodet under normalt?

Lutealfasinsufficiens är en av de främsta orsakerna till endokrin infertilitet och spontan abort i första trimestern av graviditeten. Orsakerna till patologin är olika. Grunden är alltid dysfunktion i äggstockarna.

Möjliga orsaker till hormonella störningar:

 • svält;
 • extrem fysisk aktivitet;
 • sjukdomar i binjurarna, hypofysen, sköldkörteln;
 • ålder;
 • polycystiskt äggstocksyndrom;
 • hormonell stimulering av superovulation.

Oftast, även om inte alltid, när lutealfasen är otillräcklig, observeras progesteron under det normala, liksom en förändring i andra laboratorie- och kliniska indikatorer:

 • bristen på ökning av progesteron i den andra fasen av cykeln, även om indikatorerna inte går utöver normen (mängden hormon bör öka tio gånger eller mer);
 • högt cervikalindex (kränkning av de reologiska egenskaperna i livmoderhalsslemet);
 • stängning av livmoderhalskanalen på cykelens dag 21;
 • karakteristiska förändringar i den cytologiska utstrykningen (hypoluteintyp).
 • otillräcklig ökning av basal kroppstemperatur i den andra fasen av cykeln (mindre än 0,4 grader);
 • fördröjningen av endometrium från fasen av menstruationscykeln med 3 dagar eller mer (bestämd av biopsi).

Progesteron under graviditet

Det är känt att om progesteron finns i blodet under det normala, uppstår problem med barnets bärande. Detta beror på att hormonet spelar en viktig roll i processen att bära det. Det består främst i att modulera responsen från immunsvaret.

Ett fosterägg är faktiskt ett allotransplantat för moderns kropp. Det innehåller fosterantigen och genomgår därför immunavstötningsreaktioner. Dess huvudsakliga deltagare:

 • embryotoxiska antikroppar;
 • naturliga mördare (faktorer av cellulär immunitet);
 • Th1-lymfocyter som producerar proinflammatoriska cytokiner (de förstör cellerna i ägg).

Progesteron ändrar immunsvaret på grund av PIBP, en progesteroninducerad blockeringsfaktor. Detta är en peptid som ändrar funktionen hos B-lymfocyter och orsakar ökad produktion av asymmetriska immunoglobuliner. De berövas den toxiska effekten på ägget. Genom PIBP minskar progesteron den cytotoxiska effekten av T-mördare och ökar antalet Th2-celler. De producerar cytokiner som hämmar den cytotoxiska effekten av Th1-lymfocyter..

Andra mekanismer för att upprätthålla graviditet:

 1. Tocolitic action. Progesteron minskar kontraktionen i myometrium - livmoderns muskelskikt. Det reglerar tillgången på kalcium i cytoplasma av strukturer med släta muskler. Progesteron minskar antalet receptorer för oxytocin - ett hormon som förbättrar tonen i myometrium. Dessutom hämmar progesteron aktiviteten hos prostaglandiner..
 2. Effekt på livmoderhalsen. Tack vare progesteron tillhandahålls dess barriärfunktion. Det vill säga det fosterägget är bättre skyddat från yttre negativa påverkan. Progesteron begränsar flödet av spermier till livmoderhålet, ändrar kvaliteten på livmoderhalsslemet.

Effekt på androgennivåer

Det är känt att förhöjda nivåer av androgener är en av de troliga orsakerna till missfall..

Progesteron tävlar med testosteron om 5-alfa-reduktasenzym. Han ansvarar för omvandlingen av testosteron till dihydrotestosteron, som har högre hormonaktivitet. Samtidigt deltar han i omvandlingen av progesteron till graviditet. Det har en affinitet för androgenreceptorer, och på samma gång försvagar deras effekt på kroppen.

Den skyddande effekten av progesteron är mycket betydande. Trots allt, efter graviditet, aktiveras binjurebarkens funktion. Produktionen av glukokortikoider och androgener ökar. De penetrerar fostret fritt även efter bildandet av morkakan.

I riskzonen är patienter med hyperplasi av binjurebarken och polycystiskt äggstocksyndrom. De har ett ökat innehåll av manliga hormoner i blodet redan före graviditeten. Efter befruktningen förvärras problemet. Därför kan ytterligare användning av progesteron krävas för att minska effekten av androgener på kroppen..

Varför växer progesteron under graviditeten?

Normalt växer progesteron alltid under graviditeten. Ursprungligen produceras det av corpus luteum. HCG stimulerar sitt arbete. Det syntetiseras av ett fosterägg. Efter 10-12 veckor bildas morkakan. Gradvis tar hon över funktionen att producera hormoner..

I andra och tredje trimestern är morkakan det viktigaste organet som producerar progesteron. LDL från moderblod blir substratet för dess bildning. De flesta progesteron som produceras kommer in i moders blod. Mindre av det går in i fostret. Det används av binjurarna för biosyntes av andra hormonella substanser..

Morkaken kan producera cirka 300 mg progesteron per dag..

Under graviditeten finns det en period då nivån av progesteron minskar något. Detta förekommer oftast i området 7-9 veckor av graviditeten. Sådana förändringar inträffar under perioden med "överföring av förpliktelser" för produktion av hormoner från äggstockarna hos en kvinna till moderkakan. Det kallas luteoplacental skift. Det är under denna period som de flesta fall av spontan abort.

Ytterligare effekter

Progesteron är ett hormon som påverkar många processer i den kvinnliga kroppen. Det ger tillväxt och korrekt bildning av mjölkkörtlarna. Under graviditet, under påverkan av hormonet, ökar de i storlek och förbereder sig för produktion av bröstmjölk. Koncentrationen av progesteron i bröstvävnaden är mycket högre än i blodet.

Brösttillväxt sker under påverkan av inte bara progesteron utan även östrogen. Dessa hormonella substanser ger förbättrad celldelning. De ökar antalet lobuler och alveoler. Men de blockerar produktionen av bröstmjölk. Därför börjar amning inte innan en kvinna föder ett barn.

Progesteron påverkar hjärnan. Det förbättrar minnet och ökar koncentrationen, reglerar sexuellt beteende och kroppstemperatur.

Progesteron bevarar benmassa. Det minskar den negativa effekten av glukokortikoider på benmineraliseringsprocesser..

Oönskade effekter

Progesteron och dess metaboliter påverkar inte bara progesteron utan också androgen-, mineralokortikoid- och glukokortikoidreceptorer. De associerade biverkningarna av graviditeten är förknippade med detta. Detta är svullnad, vätskeretention, yrsel, dåsighet, ökat blodtryck.

Andra komplikationer i samband med ökad progesteronproduktion:

 • preeklampsi;
 • graviditetsdiabetes mellitus;
 • intrahepatisk kolestas.

Den sista komplikationen uppstår i samband med brott mot gallutsöndring. Gallekanalerna är igensatta. Möjlig retrograd inträde av galla i levern med döden av hepatocyter.

Vad man ska göra med låga hormonnivåer?

Om ett blodprov visade en minskning av progesteron krävs ersättningsterapi för graviditet och dess stöd. Progesteronpreparat eller dess syntetiska analoger föreskrivs.

Indikationer för deras utnämning till gravida kvinnor:

 • bristande funktion av corpus luteum;
 • hotar abort (vid otillräcklig progesteronnivå);
 • graviditet med hjälp av reproduktionsteknologi (i detta fall ökar risken för luteal brist många gånger).

Olika läkemedel kan användas. Alla kan delas in i naturligt progesteron och dess analoger. Natural har fördelen att ha en bättre effekt på bröstvävnad..

Bland syntetiska analoger används didrogesteron i stor utsträckning. Läkemedlets handelsnamn är Dufaston. Dess fördelar är följande:

 • hög metabolisk stabilitet;
 • god oral biotillgänglighet;
 • brist på androgen effekt;
 • hög affinitet för progesteronreceptorer;
 • brist på mineralokortikoid och glukokortikoid effekt.

På grund av dess höga biotillgänglighet tas läkemedlet i doser som är 10-20 gånger mindre än naturligt progesteron.

En viktig fördel är den höga affinitetsgraden för progesteronreceptorer. Vid bristande lutealfas händer det att progesteron är normalt, men receptorerna uppfattar det inte ordentligt. De svarar dåligt på detta hormon, så det finns ingen full mognad av endometrium och graviditetsstöd. Dydrogesteron har den högsta affiniteten för progesteronreceptorer, så även i detta fall ger det en positiv effekt och ett gynnsamt resultat för graviditet.

En annan patogenetisk mekanism för bildning av lutealinsufficiens kan vara närvaron av antikroppar mot progesteron i blodet. Detta leder till dålig mognad av endometrium och koriondysplasi under graviditet. Men antikroppar påverkar inte dydrogesteron. Därför kan det framgångsrikt användas i sådana situationer..

 • påverkar inte blodkoagulationssystemet, därför kan det användas för trombofili;
 • bryter inte med kolhydratmetabolismen;
 • orsakar inte ägglossningsstörningar.

Progesteron och IVF

Patienter efter in vitro-befruktning riskerar alltid missfall. Detta beror på flera faktorer:

 • medelåldern för sådana kvinnor är högre;
 • de har gynekologiska sjukdomar som inte tillät dem att bli gravid naturligt utan användning av stödjande reproduktionstekniker;
 • förhållandet östrogen och progesteron störs som ett resultat av stimulering av superovulation.

I det första stadiet av IVF förskrivs ägglossningsstimulering med hormonella läkemedel. För detta ändamål används gonadotropiner (FSH och LH) oftast. Relativ hyperestrogenemi förekommer. Som ett resultat försämras den sekretoriska transformationen av endometrium, vilket medför en ökad risk för missfall.

Därför, utan undantag, förskrivs alla patienter efter IVF progesteronpreparat. Deras kvinna börjar ta emot nästa dag efter överföring av embryon. Behandlingen fortsätter under de första 12-16 veckorna av graviditeten. Efterföljande administrering av progesteron förlorar sin betydelse. För efter denna period fungerar morkakan fullt ut. Det tar på äggstockarnas funktion att producera hormonet progesteron. Dessutom utsöndras den i enorma mängder..

Hur man använder naturligt progesteron?

Tänk på metoden att använda naturligt hormon på exemplet med Utrozhestan. Detta är en av de vanligaste läkemedlen i denna grupp. Det finns i form av vaginala tabletter och kan också tas oralt.

Den viktigaste indikationen för utnämningen förblir bristande funktion av corpus luteum. I detta tillstånd används Utrozhestan omedelbart efter befruktning av samlag eller embryoöverföring, om stödd reproduktionsteknologi används för graviditet. Studier visar att fel i lutealfasen är ansvarig för 30–40% av missfallen. Därför minskar användningen av progesteronläkemedel dessa risker avsevärt..

Utrozhestan utnämndes intravaginalt. Den dagliga dosen är från 200 till 400 mg. Det väljs baserat på nivån för sin egen progesteron i blodet och anamnestiska data. Reaktionen från kroppen på att ta läkemedlet utvärderas också. Efter IVF ordineras vanligtvis en högre dos, eftersom progesteronproduktionsbrist ofta är mer uttalad..

Om en kvinna blir gravid på egen hand, föreskrivs hon Utrozhestan för behandling av infertilitet på grund av brist på den gula kroppsfunktionen, 200 mg per dag. Mottagningen börjar den 16: e dagen i varje cykel och varar i 10 dagar. Om graviditet har inträffat, vilket bekräftas av ett hemtest eller resultatet av ett blodprov för hCG, fortsätter användningen av progesteronpreparat till 12 veckor.

En liknande behandlingstaktik används i kombination med IVF. Läkemedlet ordineras dagen efter överföringen. Efter två veckor tar kvinnan ett blodprov för hCG. Om det är negativt avbryts progesteron. Om det är positivt fortsätter läkemedlet. Startdosen är 400 mg per dag. Det kan ökas till 600 mg hos vissa patienter med ökad risk för missfall..

För att sammanfatta

Progesteron är det viktigaste hormonet som stöder graviditet. Detta är hans enda funktion i kroppen, som inte dupliceras av andra hormoner. Därför återspeglas en brist på progesteron främst i fertilitet. En kvinna kan inte bli gravid eller tappar graviditet i första trimestern.

För att förhindra att detta händer behandlas progesteron. Både naturliga läkemedel som innehåller en analog humant progesteron i mikroniserad form används, liksom syntetiska läkemedel med liknande hormoneffekter. Alla dessa läkemedel föreskrivs av en läkare. De används under hans nära övervakning. Behandlingen varar upp till 12 veckors graviditet. En sådan terapi, som syftar till att öka nivån av progesteron i blodet, gör att du kan uppnå graviditet och upprätthålla den, förebygga missfall i de tidiga stadierna.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Postinor: menstruation efter läkemedlet

Doseringsform för frisättning - tabletter med 2 stycken per förpackning. En drink omedelbart, och den andra efter det. Det är viktigt att kvinnan inte kräker 3 timmar efter att ha tagit den, annars måste du dricka en annan för säkerhet....

Ökat prolaktin hos kvinnor: symtom, behandling, orsaker, konsekvenser

Ökat prolaktin hos kvinnor (hyperprolaktinemi) är ett tillstånd som kännetecknas av en ökning av koncentrationen av laktotropiskt hormon i blodet....

Slemhinnor hos kvinnor som snot

Slemhinnor hos kvinnor, som snot, uppstår av olika skäl. Några av dem är naturliga - graviditet, klimakteriet eller sexuell upphetsning. Andra faktorer indikerar att det finns inflammatoriska reaktioner i det kvinnliga könsorganet och att kvinnor måste genomgå behandling....