Progesteron hos kvinnor: normala, förhöjda, sänkta nivåer av hormonet, som det är ansvarigt för, progesteronpreparat

Klimax

Balansen mellan hormoner i människokroppen spelar en viktig roll. Arbetet i alla organ och system utförs med deras direkta deltagande. Brott mot produktion leder till allvarliga kränkningar i kroppen. En kvinnas reproduktiva hälsa beror på den normala koncentrationen av progesteron i blodet. Det är han som är ansvarig för processerna för äggbefruktning och fostret på ett säkert sätt.

Vad är progesteron hos kvinnor som ansvarar för?

Progesteron är en av företrädarna för progestogen-gruppen. Hos kvinnor syntetiseras det av corpus luteum i små mängder i binjurebarken och under graviditeten av morkakan. Till skillnad från andra kvinnliga könshormoner produceras progesteron endast i den tredje fasen av menstruationscykeln..

Vad är hormonet progesteron hos kvinnor som ansvarar för? Dess huvuduppgift är att stimulera de processer som säkerställer implantation av ägg och utvecklingen av graviditet.

Funktioner av progesteron i en kvinnas kropp

 • förtjockar livmoderhalsslemet;
 • främjar follikulär mognad, ägglossning, implantation;
 • under graviditet minskar livmoderns kontraktila aktivitet;
 • mättar livmoderslimhinnan med glykogen och näringsämnen som är nödvändiga för ägg;
 • minskar immuniteten så att avstötning av embryot inte inträffar;
 • förbättrar blodcirkulationen i livmodern;
 • minskar kontraktiliteten hos äggledarna;
 • förbättrar sexlysten;
 • förbereder mjölkkörtlarna för amning.

Intressant fakta! På grund av dess positiva effekt på reproduktionssystemet hos kvinnor kallas progesteron också "mammas hormon".

Förutom könsområdet påverkar hormonet Progesteron andra kroppssystem:

 • påverkar fettmetabolismen i kroppen, låter dig extrahera det maximala antalet kalorier från kolhydrater;
 • minskar tarmens rörlighet, vilket leder till ökad gasbildning före menstruation;
 • har en lugnande effekt;
 • stimulerar svettning, talgproduktion;
 • slappnar av ligament och senor.

Normen för progesteron hos kvinnor

För att få tillförlitliga testresultat måste du veta vilken cykeldag du kan donera blod för progesteron. För att göra detta måste du förstå hur dess nivå förändras under vissa tidsperioder.

Koncentrationen av progesteron i blodet varierar beroende på menstruationscykelfasen. Under follikelfasen är den minimal, eftersom hormonet under denna period endast produceras av binjurebarken. Efter ägglossningen förvandlas follikeln på ytan på äggstocken till corpus luteum. Denna tillfälliga körtel utsöndrar 80% av den totala lutealfas-progesteron. Om graviditet inte inträffar börjar corpus luteum att vända och hormonnivån sjunker. Med framgångsrik befruktning fortsätter den tillfälliga körtlarna att producera progesteron tills moderkakan tar över sina funktioner.

Progesterontest

Ett progesterontest ges under lutealfasen, d.v.s. när corpus luteum är helt bildat. Blodprovtagning utförs dag 21-23 (cykeln börjar den första dagen av menstruationen) med en normal cykel. Vid sådana menstruations oregelbundenheter som oligomenorré, amenorré, tas blod för progesteron först den 15: e dagen av cykeln, sedan med intervaller på 3 dagar. Under graviditeten kan test tas varje dag.

Många kvinnor är oroliga för frågan: hur man tar progesteron, är det nödvändigt att förbereda. Fem dagar innan du går till laboratoriet måste du vägra att ta något läkemedel. Om detta inte är möjligt ska du ge laboratoriets assistent en lista över läkemedel som du tog. Försök att undvika stress, tung fysisk ansträngning, vägra att ha sex - allt detta kan förändra koncentrationen av hormonet, resultatet är inte tillförlitligt. Fasta blod.

Normal progesteron hos kvinnor

 • Follikulär fas 1-2,85 nmol / L.
 • Äggstockningsfas 6-9,5 nmol / L.
 • Luteal fas 24,8-80 nmol / L.
 • Under graviditetens första trimester är normala värden 35-100,4 nmol / L, i andra trimestern-120-288 n / mol, i 3: e trimestern 153-756,5 n / mol.
 • Under klimakteriet sjunker värdena till 0,05 n / mol.

Ökad progesteron hos kvinnor

Ökad progesteron hos kvinnor under graviditet betraktas som normen, i andra fall betraktas en förändring i nivå som en patologi.

Orsaker till hög progesteron hos kvinnor

Hyperprogesteronemi uppträder under följande tillstånd:

 • amenorré;
 • maligna tumörer i binjurarna eller äggstockarna;
 • cystisk drift;
 • livmodersblödning;
 • multipel graviditet;
 • corpus luteum cyster;
 • medfödda äggstocksavvikelser;
 • leverpatologi;
 • njursvikt.

Att ta vissa mediciner påverkar också balansen av gestagen i blodet, svampdödande, antiepileptiska, hormonella läkemedel har en sådan biverkning..

Symtom på ökad progesteron hos kvinnor

Symtomatologin för hyperprogesteronemi är ospecifik, dess manifestation är svår att skilja från andra sjukdomar. Kvinnor upplever funktionsfel i menstruationscykeln, apati uppträder och prestanda minskar. Ofta finns blödningar från könsorganen, huvudvärk, obehag i nedre del av magen och nedre delen av ryggen. Försämring av hår, hud.

Effekterna av ökad progesteron

Om en kvinna har 17-OH-progesteron högre än normalt, kan det uppstå problem med befruktningen, som bär ett barn. Dessutom ökar risken för att utveckla tumörer i bäckenet och osteoporos..

Hur man sänker progesteronnivåerna

Terapeutisk taktik för hyperprogesteronemi bestäms i enlighet med orsaken som orsakade den. Maligna neoplasmer utsätts för kirurgiskt avlägsnande med efterföljande kemoterapi. Cystor, godartade tumörer är ofta hormonberoende, i detta fall förskrivs läkemedelsbehandling. Följande grupper används vanligtvis:

 • Antigestagens. De blockerar progesteronreceptorer, vilket minskar vävnadskänsligheten för homon. Tumörtillväxt av tumörer, fibroider.
 • Kombinerade orala preventivmedel. Undertryck ägglossning, som ett resultat minskar corpus luteums funktion. Läkemedelsbehandling måste kombineras med dietterapi. Den dagliga kosten innehåller mer grönsaker, frukt, gröna. Proteinintaget är begränsat..

Nedsatt progesteron hos kvinnor

Låg progesteron kallas annars lutealbrist. Överträdelsen observeras ofta i åldern 18-30 år.

Intressant fakta! Även för 10-15 år sedan observerade kvinnor inga hormonella störningar. Idag leder konstant stress och en överdriven livstakt till hormonell obalans.

Orsaker till lågprogesteron

Anledningen till störningen i corpus luteums aktivitet är stress, en felaktig livsstil, överansträngning, överdriven fysisk ansträngning. Felaktig användning av orala preventivmedel, ofta aborter - alla dessa faktorer stör äggstockarna. De fysiologiska orsakerna till hormonbrist inkluderar klimakteriet och ålder efter 30 år. Under dessa perioder minskas syntesen av hormonet väsentligt på grund av utrotningen av aktiviteten i corpus luteum, som inte anses vara en patologi. Äggstocksfunktionen är nedsatt i närvaro av sköldkörtelsjukdom, maligna tumörer.

Symtom på lågprogesteron

Symtom på brist på progesteron hos kvinnor:

 • förlängning av premenstruellt syndrom;
 • smärtsam menstruation;
 • yrsel, illamående;
 • blödningar i könsorganen;
 • ökad svettning;
 • Trötthet;
 • ömhet i brösten;
 • depressiva störningar;
 • menstruationsdysfunktion.

En förändring av progesteronnormen under graviditeten åtföljs av fläckspotting, smärta i nedre del av magen, nedre delen av ryggen.

Effekterna av sänkt progesteron

De farligaste konsekvenserna av gestagenbrist är problem med dräktighet och infertilitet. Obalans av könshormoner, när östrogener dominerar, växer livmoderslimhinnan och bildar många polyper. Periodisk engorgement av bröstkörtlarna leder till bildandet av mastopati, cyster, fibroadenom.

Hur man ökar progesteron hos kvinnor

Om efter undersökning avslöjat brist på corpus luteum, föreskriver gynekologer hormonersättningsterapi. Vanligtvis är detta progesteronpreparat; de finns i tabletter, injicerbara lösningar och vaginala suppositorier. Behandlings- och doseringsförloppet väljs individuellt efter utvärdering av analysresultaten. De som inte är kritiska eller inte har någon önskan att behandlas med hormoner är intresserade av: hur kan man öka progesteron hos kvinnor på ett naturligt sätt? Det är möjligt att öka produktionen av progestogen något om du äter rätt, undvik stress, leda en hälsosam livsstil, bli av med övervikt.

Progesteronpreparat

Progestogenläkemedel är indelade i naturliga och syntetiska. Naturliga progestogener används ofta i obstetrisk praxis. De orsakar praktiskt taget inte biverkningar, men är något svagare än syntetiska..

Utrozhestan

Läkemedlet liknar corpus luteumhormon. Det föreskrivs för menstruations oregelbundenhet, infertilitet, hotande abort, mastopati. Finns i kapselform, som också kan tas vaginalt..

Dufaston

Läkemedlet, som inkluderar dydrogesteron, är en syntetisk analog av progesteron. Det används för missfall, klimakteriet, endometrios, infertilitet. Sådan progesteron finns i tabletter..

Norkolut

Den huvudsakliga aktiva ingrediensen i Norkolut är norethyserone. Det produceras i tablettform. Det används vid svårt premenstruellt syndrom, endometrial hyperplastiska sjukdomar, myom, dysfunktionell uterinblödning.

Organmetryl, Exluton

Beredningar med samma aktiva substans - linestrinol. Progesteronpreparat föreskrivs för uterinblödning, oligomenorré, amenoré, endometrios, samt för att försena menstruationen. Tillverkad i tabletter.

Veraplex, Provera

Identiska läkemedel som syntetiskt innehåller en analog av progesteron - medroxyprogesteron. De används för att hämma tillväxten av endometriala tumörer, med hormonberoende formationer av bröstkörtlarna. Släpp ut tabletter.

Vizanne

Produktens sammansättning inkluderar dienogest, ett derivat av nortestosteron. Används för att behandla endometrios. Finns i tabletter.

Balansen mellan östrogen och progesteron

För den kvinnliga kroppen är det normala förhållandet östrogen till progestogen mycket viktigt. Östrogener dominerar i alla faser av cykeln utom den andra. Deras förhållande ändras i enlighet med cykeln. På grund av övertrogen av östrogener och deras otillräckliga blockering av progesteron skapas gynnsamma förhållanden för utveckling av tumörer i bröstet och livmoderhalsen. Det allmänna hälsotillståndet förvärras, allvarlig depression, svullnad, frekvent huvudvärk uppstår.

Aktiviteter som syftar till att öka progesteron kan återställa balansen mellan hormoner. För att inte störa balansen mellan könshormoner är det nödvändigt att leda en hälsosam livsstil, äta rationellt och ta multivitaminer. Hormonbehandling föreskrivs av en läkare efter en noggrann undersökning, för närvarande utförs behandlingen i lämpliga proportioner av progesteron och progestogener, vilket försäkrar kroppen från oönskade konsekvenser.

Låg progesteron: orsaker och symtom på låg progesteron hos kvinnor

Låg progesteron manifesteras av ökad trötthet, menstruations oregelbundenhet, infertilitet. För att förskriva en adekvat behandling krävs identifiering av orsakerna till avvikelsen. Det är särskilt viktigt att kontrollera hormonnivåerna under in vitro-befruktning.

Progesteron är en av de viktigaste kvinnliga könshormonerna med en steroidstruktur. Det har en betydande effekt på menstruationscykeln, graviditet och fostrets utveckling. Dessutom deltar det i bildandet av andra steroidhormoner (testosteron, kortisol), samt i regleringen av funktionerna i centrala nervsystemet som en neurosteroid. Även om det kallas hormonet för graviditet, finns det i en liten mängd i kroppen av en man. Enligt statistik är en av de främsta orsakerna till infertilitet eller spontan abort låg progesteron.

Om det finns ett hot om abort i de tidiga stadierna är det också nödvändigt att ta ett blodprov för progesteron och vid behov genomföra hormonell stöd.

Orsaker till lågprogesteron hos kvinnor

Progesteronnivån i den kvinnliga kroppen är inte konstant, den varierar beroende på menstruationscykeln. I follikelfasen är koncentrationen låg, efter ägglossning bildas en tillfällig utsöndringskörtel, kallad corpus luteum, på platsen för den sprängande follikeln. Det utsöndrar hormonet i stora mängder, som ett resultat ökar dess koncentration. Om graviditet inte inträffar, genomgår corpus luteum efter 10-12 dagar regression, minskar utsöndringen av progesteron kraftigt, vilket bidrar till uppkomsten av menstruationsblödning. När graviditeten börjar utför corpus luteum sina funktioner fram till den 15-16: e graviditetsveckan, varefter progesteron börjar syntetiseras av den bildade morkakan.

Den enda fysiologiska orsaken till låg progesteron är postmenopausala kvinnor. Under denna period slutar kvinnans äggstockar producera ägg, därför bildas inte corpus luteum i dem, och vissa binjurar kan inte ge rätt hormon.

Patologiska orsaker till låg progesteron är:

 • dysfunktion i hypotalamus och hypofysen;
 • dysfunktion i sköldkörteln;
 • luteal fasbrist;
 • placental insufficiens (hos gravida kvinnor);
 • hyperandrogenemia (förhöjda nivåer av manliga könshormoner);
 • hyperprolaktinemi (förhöjda nivåer av prolaktin i blodet).

Luteal fasbrist

Orsaken till låg progesteron i lutealfasen är vanligtvis äggstockspatologi..

 1. Polycystiskt äggstocksyndrom. Hormonella störningar leder till det faktum att hos en kvinna en mogen follikel inte brister och utvecklas till en cysta, dvs ägglossning inträffar inte, och corpus luteum bildas inte i äggstocken.
 2. Ovarialt hypertrofisyndrom. Det utvecklas under behandling med vissa läkemedel som undertrycker hypofysens gonadotropiska funktioner.
 3. Syndrom för för tidig utmattning av äggstockarna. Under påverkan av ogynnsamma faktorer (kemoterapi, strålning, stress) kan en tidig menopaus börja. Dess förekomst sägs vid upphörande av menstruationsfunktionen hos kvinnor under 45 år..

Svår hypotyreos hos kvinnor åtföljs vanligtvis av infertilitet. Om graviditet inträffar finns det en mycket hög risk för spontan abort utan snabb och adekvat behandling.

Andra orsaker till låg progesteron i lutealfasen kan vara endometritis, endometrios, livmoderspolypper, maligna tumörer i äggstockarna och livmodern.

Sköldkörtel dysfunktion

Hypotyreoidism (brist på sköldkörtelfunktion) har en negativ effekt på en kvinnas hormonella bakgrund och fertilitet. Sköldkörtelhormoner syntetiserar ett speciellt protein i levern som kan fästa sig och ta bort östradiol och testosteron från kroppen. I fall där halten av detta protein sänks ökar koncentrationen av testosteron och östradiol, vilket förhindrar början av ägglossning och bildandet av corpus luteum.

Svår hypotyreos hos kvinnor åtföljs vanligtvis av infertilitet. Om graviditet inträffar finns det en mycket hög risk för spontan abort utan snabb och adekvat behandling.

Störningar i hypothalamus och hypofysen

Aktiviteten hos alla endokrina körtlar regleras av hypothalamus och hypofysen. Brist på cerebral blodtillförsel, hjärntumörer i området för dessa anatomiska strukturer kan leda till en minskning av syntesen av gonadotropa hormoner. En av patologierna som leder till abort på grund av låg progesteron är hypofysdvärg.

Placental insufficiens

Normalt börjar morkaken aktivt syntetisera progesteron efter den 16: e graviditeten. För tidig åldrande av morkaken, dess felaktig bildning eller bildandet av förkalkningar i den kan leda till utvecklingen av placentainsufficiens och följaktligen till ett reducerat innehåll av progesteron.

Det är särskilt viktigt att bestämma nivån på progesteron under IVF, eftersom det är detta hormon som förbereder livmodslemhinnan för implantering av överförda embryon, skapar optimala förutsättningar för deras fästning och utveckling.

Hyperandrogenemia

Orsaken till låg progesteron hos kvinnor kan vara en testosterons utsöndring av äggstockarna eller binjurarna. Mot bakgrund av hyperandrogenemi, dvs en hög nivå av manliga könshormoner, täcks äggstockarnas yta med en tät kapsel, som inte tillåter ett moget ägg att gå ut. Som ett resultat blir cyklerna anovulatoriska, bildandet av corpus luteum inträffar inte.

hyperprolaktinemi

Prolactin är ett av hypofyshormonerna. Dess huvudfunktion är att reglera tillväxten och utvecklingen av bröstkörtlar och stimulera amning. Normalt inträffar en signifikant ökning av prolaktin under postpartum-perioden. För närvarande stimulerar hyperprolaktinemi inte bara amning, utan också genom att undertrycka ägglossningen skyddar kvinnan från eventuell början av en ny graviditet. Följaktligen bör hyperprolaktinemi postpartum betraktas som en viktig skyddande fysiologisk mekanism som syftar till att förhindra för tidigt slitage av den kvinnliga kroppen genom ofta födsel.

Orsakerna till patologisk hyperprolaktinemi är hypofystumörer och cerebrovaskulära störningar. Förhöjda prolaktinnivåer hämmar hypofyssekretion av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner, vilket resulterar i att äggmognad störs och ägglossningen inträffar inte. Som ett resultat har patienter låg progesteron.

Faktorer som ökar risken för att sänka progesteron hos kvinnor är:

 • hypovitaminösa tillstånd;
 • påfrestning;
 • tung fysisk ansträngning;
 • näringsfel, nämligen otillräckligt innehåll av animaliska proteiner och fetter i kosten.

Progesteronnivån i den kvinnliga kroppen är inte konstant, den varierar beroende på menstruationscykeln.

Symtom på låg progesteron hos kvinnor

De viktigaste tecknen på låg progesteron hos kvinnor är:

Deras svårighetsgrad beror på förhållandet mellan östrogen och progesteron, liksom graden av brist på det senare.

Diagnos av låg progesteron

Om patienten har menstruations oregelbundenhet, problem med att bli gravid eller bär graviditet, föreskrivs ett blodprov för progesteron. Utanför graviditeten bör analys tas 6-7 dagar efter ägglossningen. Om en kvinna har en regelbunden menstruationscykel som varar i 28 dagar, är studiens optimala varaktighet den 21: e dagen av cykeln. Med en annan varaktighet av menstruationscykeln och med förbehåll för dess regelbundenhet, bör blod för progesteron doneras 7-8 dagar innan den påstådda menstruationen börjar. Kvinnor med en oregelbunden cykel måste spåra ägglossning, vilket kan göras med olika metoder (basal temperaturmetod, livmoderhalsslemmetod, snabba ägglossningstester, follikulometri).

Hur man ökar lågt progesteron

I de fall där patienten har låg progesteron, i graden av graviditetsplaneringen, föreskrivs hon underhållshormonterapi med progesteronläkemedel i den andra fasen av menstruationscykeln. Den 11-12: e dagen efter ägglossningen måste ett blodprov utföras på hCG-nivån för tidig diagnos av graviditet. Om graviditet har inträffat fortsätter hormonellt stöd fram till 16 veckors graviditet, dvs tills morkakan är helt mogen och börjar aktivt syntetisera progesteron. Om det inte finns någon graviditet avbryts progesteronpreparat och efter 1-2 dagar börjar kvinnan menstruation.

Även om det kallas hormonet för graviditet, finns det i en liten mängd i kroppen av en man.

Om det finns ett hot om abort i de tidiga stadierna är det också nödvändigt att ta ett blodprov för progesteron och vid behov genomföra hormonell stöd.

Det är särskilt viktigt att bestämma nivån på progesteron under in vitro-befruktning (IVF), eftersom det är detta hormon som förbereder slemhinnan i livmodern för implantering av överförda embryon, skapar optimala förutsättningar för deras fästning och utveckling.

Låg progesteron hos kvinnor

Låg progesteron hos kvinnor är ett allvarligt skäl att se en läkare. Detta tillstånd bryter med menstruationscykeln och påverkar fostret negativt. Progesteronbrist kan behandlas med snabb läkare.

Progesteron kallas graviditetens huvudhormon. Huvudmängden produceras av corpus luteum (den tillfälliga inre utsöndringskörteln) och en liten binjurar.

Efter frisättningen av ett moget ägg och bildandet av corpus luteum ökar mängden hormon. Endometrium (livmoderens inre foder) förbereder sig för fästning av ett befruktat ägg, antalet blodkärl ökar i det, gynnsamma förhållanden skapas för utvecklingen av det ofödda barnet.

Symtom och konsekvenser

Svårighetsgraden av tecken på progesteronbrist beror på graden av minskning av mängden hormon, de enskilda egenskaperna hos kvinnans kropp och förhållandet med östradiol. Symtom på progesteronbrist är:

 • kränkningar av livmodercykeln;
 • problem med befruktningen;
 • snabb utmattbarhet;
 • svullnad;
 • svårt premenstruellt syndrom;
 • minskning av libido;
 • missfall.

Graviditet med progesteronbrist är möjlig, men dess vidare utveckling är det inte. Progesteronfunktioner under graviditeten:

 • minskad ton i livmodermusklerna;
 • hämning av lokal immunitet (för att förhindra avstötning av ägg, som är 50% genetiskt främmande).

Om befruktningen var framgångsrik och kvinnan vet om det, fläckar, smärta i nedre del av buken - ett skäl för att omedelbart söka medicinsk hjälp.

Symtom på låg progesteron hos kvinnor som inte visste om graviditetens början är riklig, långvarig urladdning, vilket indikerar att det upphör. Och i detta fall är undersökning och konsultation av en läkare nödvändig.

Låg progesteron är farligt i sen graviditet. Detta leder till förbi. Normalt sker leveransen efter 40 veckor. En avvikelse på 2 veckor tillåts upp eller ner. Om arbetet inte sker inom 42 veckor riskerar barnet att bli skadat. Överexponering leder till ossifikation av suturer (koppling av ben) på barnets skalle, barnets huvud kan inte passera genom en kvinnas födelsekanal.

Orsaker till låga progesteron, externa faktorer

Orsakerna till minskad progesteron är inte alltid patologiska förändringar i kroppen. Mängden hormon beror på fasen av menstruationscykeln..

 1. Låg progesteron från början av reglering till början av ägglossning är en fysiologisk norm. Under denna period registreras de lägsta priserna..
 2. En naturlig minskning av progesteronkoncentrationen förekommer hos kvinnor efter menopaus. Under denna period upphör mogningen av groddceller i kvinnans kropp, corpus luteum bildas inte, och binjurarna kan inte täcka underskottet. En minskning av progesteron och en relativ ökning av östrogen under denna period ökar risken för att utveckla maligna neoplasmer i livmodern, överdriven tillväxt av endometrium.
 3. Störande faktorer, läkemedel som minskar progesteron - ampicillin, karbamazepin, cyproteron, danazol, epostan, estriol, goserelin, leupromid, orala preventivmedel, fenytoin, pravastatin, prostaglandin E2.
 4. Prestandan hos de endokrina körtlarna påverkas av yttre faktorer, därför påverkar en kvinnas livsstil indirekt nivån på progesteron. Felaktig kost, fysisk inaktivitet och särskilt kronisk stress leder ofta till hormonsvikt.

Vid en ålder av 35 till 50 kommer progesteronproduktionen att sjunka med 75%

Orsaker till låg progesteron, endokrina problem

Orsakerna till bristen på progesteron i kvinnan i en reproduktiv ålder är:

 • brott mot den sekretoriska aktiviteten hos hypothalamus och hypofysen;
 • förhöjda östrogennivåer;
 • sköldkörtelpatologi;
 • follikelns uthållighet;
 • hyperprolaktinemi (ökad prolaktinkoncentration);
 • hyperandrogenism (överskott av manliga hormoner);
 • otillräcklig moderkakeaktivitet (hos gravida kvinnor).

Luteal fas och brist

Lutealfasen (eller corpus luteumfasen eller progesteronfasen) börjar med det ögonblick ett mognat ägg klart för befruktning kommer ut från follikeln. Detta görs den 14: e dagen av cykeln. Beroende på varaktigheten av reproduktiv mognad är förekomsten av ägglossning från den 12: e till den 16: e dagen normal. Det är under denna period som den aktiva syntesen av graviditetshormonet inträffar.

Ett av orsakerna till den låga nivån av progesteron i lutealfasen är tillståndet i äggstockarna. Patologier som orsakar fysiologisk dysfunktion hos gonaderna:

 • polycystiskt Med denna sjukdom bryts den mogna follikeln inte. Han förblir i ett tillstånd av cysta. Detta är ett patologiskt hålrum med en växtvuxen vägg och ett icke livskraftigt ägg inuti. Äggstockarna är täckta med oexploderade folliklar.
 • Motstånd (okänslighet). Kvinnliga kvinnliga körtlar svarar inte på follikelstimulerande (FSH) och luteiniserande (LH) hypofyshormoner, därför äggmognad inträffar inte.
 • Hyperbraking. Negativa miljöfaktorer, användningen av vissa grupper av läkemedel orsakar organdysfunktion.
 • För tidig utmattning. Patologi orsakas av tidigt början av klimakteriet. Stopp av menstruation sker hos kvinnor 35-40 år gamla (med en norm efter 45) under påverkan av strålning, kemoterapi, kronisk verkan av stressfaktorer, som tar några farmakologiska preparat.

Följande sjukdomar är relaterade till organiska orsaker till progesteronbrist i lutealfasen:

 • endometrios (överdriven tillväxt av livmoderens inre lager);
 • malign tumör i livmodern, äggstockarna;
 • livmoderpolypper (godartad neoplasma);
 • fibroider (hormonberoende godartad tumör i livmodern);
 • endometrit (inflammation i det inre skiktet i livmodern);
 • intrauterin manipulation (abort, curettage).

Patologiska effekter

hyperprolaktinemi

En av funktionerna hos prolaktin är produktion av bröstmjölk. Efter förlossningen inträffar en naturlig ökning av koncentrationen av den aktiva substansen. En patologisk ökning av hormonet inträffar med hypofystumörer. Funktionen av det hypotalamiska hypofyssystemet och bristen på FSH och LH, som stimulerar produktionen av äggstockar, störs. Störning i menstruationscykeln - en konsekvens av patologiska förändringar.

Hyperprolaktinemi och en låg nivå av progesteron under postpartumperioden är ett normalt fysiologiskt fenomen. Högt prolaktin hämmar äggproduktionen och skyddar en kvinnas kropp från oönskad graviditet under amningen.

Störningar i hypothalamus och hypofysen

Hypofysen och hypotalamus koordinerar arbetet i alla endokrina körtlar. Under påverkan av deras hormoner (särskilt follikelstimulerande och luteiniserande) uppstår bildningen av aktiva substanser som är ansvariga för mognad av ägget, befruktningen, graviditeten, förlossningen. Tumörer i hypofys-hypotalamiska systemet, en kränkning av blodtillförseln till denna del av hjärnan orsakar brist på progesteron och leder till svangerskapsproblem.

Placental insufficiens

En av moderkakans funktioner är sekretorisk. Det är en tillfällig körtel av intern sekretion. Från och med den 16: e graviditeten i veckan börjar morkakan att syntetisera progesteron. Om patologier för dess bildning observeras inträffar en minskning av progesteron, och problem uppstår med den fortsatta bärningen av barnet.

Hyperandrogenemia

Anledningen till den överdrivna mängden manliga hormoner i en kvinnas kropp är en tumör i äggstockarna, binjurarna. Överskott av androgener orsakar anovulation. En tät kapsel bildas i gonaderna, vilket förhindrar utträdet av ett moget ägg.

Sköldkörtel dysfunktion

En otillräcklig mängd sköldkörtelhormoner (hypotyreos) i den kvinnliga kroppen påverkar negativt fertiliteten och den hormonella bakgrunden i allmänhet.

Under verkan av sköldkörtelhormoner syntetiseras ett protein i levern som binder östradiol och testosteron. Med ett otillräckligt antal av detta protein i en kvinnas blod, visas en stor mängd gratis testosteron, vilket undertrycker ägglossningen. Corpus luteum bildas i detta fall inte, och koncentrationen av progesteron förblir minimal.

Patologi i sköldkörteln förknippad med otillräcklig sekretion av hormoner orsakar en ökning av östrogenkoncentrationen. Denna överträdelse leder till en minskning av produktionen av FSH och LH (enligt lagen om återkoppling) och störningen av menstruationscykeln. Kvinnor med brist på sköldkörtelhormon utvecklar infertilitet. När graviditet inträffar finns det risk för självaborter eller en nyfödd diagnostiseras med medfödd hypotyreoidism.

Diagnos av låg progesteron

Indikationer för utnämning av ett blodprov för progesteron är cykelstörningar, missfall, hotet om missfall. Med en cykel på 28 dagar levereras laboratoriematerial dagarna 22-23. I andra fall föreskrivs analysdagen av läkaren. Hos gravida kvinnor görs blodprov för att fastställa koncentrationen av progesteron oavsett varaktighet.

Med en betydande försening i menstruationen inträffar en omfattande analys. Förutom koncentrationen av progesteron bestäms mängden av följande hormoner:

 • follikelstimulerande;
 • luteiniserande;
 • korionisk gonadotropin (hCG);
 • östrogen;
 • prolaktin;
 • testosteron
 • kortisol.

Behandlingsmetoder

Schema och metoder för behandling av progesteronbrist beror på den underliggande orsaken.

Behandlings- och korrigeringsmetoder föreskrivs endast av en läkare

OrsakMetod
Störande faktorer. MedicinerSluta ta
Ökade östrogennivåerTraditionell medicin, minska konsumtionen av livsmedel som innehåller fytoöstrogener, förhindra övervikt.
PåfrestningHälsosam livsstil, sömn, traditionell medicin
Menopaus, postmenopausTraditionell medicin, hormonterapi
PatologiHormonterapi, eventuellt kirurgiskt ingripande

Om bristen på progesteron orsakas av hypofystumör, kirurgi för att ta bort den, kemoterapi, strålning.

Koncentrationen av sköldkörtelhormoner, prolaktin och androgener, som minskar mängden gestagen, återställs med hormonbehandling och andra farmakologiska preparat.

Omfattande behandling för låg progesteron inkluderar traditionella medicinska metoder. I synnerhet användningen av infusioner, avkok baserat på livmodern i tallskogen, särskilda livmoderavgifter.

Livsstils korrigering är en förutsättning för effektiviteten av terapeutiska åtgärder. Rätt näring, en 8-timmars nattvila och eliminering av stress bidrar till återställningen av det endokrina systemet.

Kvinnor som lider av svårt premenstruellt syndrom, missfall, har problem med befruktningen, du kan inte ignorera dessa symtom och försöka normalisera deras tillstånd på egen hand.

I rätt tid identifiering av orsakerna till dess brist, komplex terapi - de viktigaste förutsättningarna för att normalisera hormonnivån och upprätthålla reproduktionssystemets hälsa.

Ökade och minskade progesteron i lutealfasen

Om kvinnans reproduktiva system fungerar smidigt börjar lutealfasen ungefär 15 dagar av den månatliga cykeln.

Under denna period lämnar oocyten follikeln och corpus luteum syntetiserar hormoner som bidrar till implantering av ägg. Om cykeln genomgår förändringar kommer kvinnan att uppleva fertilitetsproblem..

Slutsats

 1. Lutealstadiet börjar omedelbart efter frigörandet av ägget.
 2. Under fasen bör mängden hormon öka.
 3. Överdriven ökning av progesteron i den andra fasen hotar bildandet av ovarietumörer.
 4. En minskning av hormonnivåerna leder till utveckling av infertilitet.
 5. Läkaren bör ta itu med behandlingen av progesteronproduktionsstörningar.

Funktioner i lutealfasen

I början av fasen lämnar ägget den dominerande follikeln. Just nu börjar corpus luteum producera progesteron. Detta ämne hjälper till att försegla endometriet. Ett liknande fenomen är nödvändigt så att zygoten fixeras till livmoderns slemhinnor.

Det faktum att progesteron syntetiseras i lutealfasen tyder på att en kvinna kan bli gravid. Om ägget inte har befruktats återgår corpus luteum igen. Ett sådant ögonblick ger upphov till en ny cykel..

Luteal fas defekt

Varaktigheten av lutealstadiet är från 12 till 14 dagar. I vissa fall kan den här tiden öka till 16. Om ägglossningen sker 10 dagar före menstruationsblödningen eller till och med tidigare, indikerar detta ett brott mot progesteronsyntesprocesserna.

Hormonfel kan diagnostiseras med ultraljud.

Norm av progesteron i lutealfasen

För att studera reproduktionshälsotillståndet förskrivs kvinnor ett blodprov för progesteron. Det görs i 21 dagar. Den fysiologiska indikatorn för hormonet för närvarande är från 7 till 56 nmol / l.

Efter ägglossning är progesteronnormen i lutealfasen 7 nmol. Efter 7 dagar når det gränsvärdet. Detta är ett tecken på en frisk kropp..

Hög progesteron i lutealfasen

Hormonnivåer kan öka av följande skäl:

 • början av graviditeten;
 • fel i den normala menstruationscykeln;
 • närvaron av en cysta i corpus luteum;
 • njursvikt;
 • tar mediciner som innehåller progesteron.

Låg progesteron i lutealfasen

En liten indikator på hormonet indikerar funktionsfunktion i äggstockarna, varför graviditet inte diagnostiseras. På grund av det låga progesteronet på livmoderns yta skapas inte normala förhållanden för embryoimplantation. Därför är sjukdomens huvudsymptom infertilitet..

Låg progesteron i lutealfasen indikerar en inflammatorisk sjukdom i äggstockarna och livmodern. På grund av funktionell insufficiens producerar corpus luteumfasen i kroppen inte rätt mängd progesteron med alla konsekvenser för kvinnans reproduktiva hälsa.

Andra symtom på progesteronbrist:

 • skarpa smärta i huvudområdet;
 • viktökning;
 • tillväxt av bröstkörtlar;
 • konstant humörförändring.

Förebyggande av normala hormonnivåer

För att bestämma den rätta ägglossningen förskrivs patienten laboratorieundersökningar. De visar vilken typ av terapi som behövs i framtiden..

I svåra fall hjälper en injektion av progesteron att upprätthålla graviditeten. Om avvikelser inträffar under barnets födelse är det nödvändigt med ständig kontakt med den behandlande läkaren.

Om en patient utvecklar polycystiskt äggstocksyndrom förskrivs hon vanligtvis orala preventivmedel. De förhindrar utvecklingen av sjukdomen..

Hormonersättningsterapi kan endast användas enligt instruktioner av en läkare. Ledande inhemska och utländska gynekologer varnar patienterna om farorna med självmedicinering.

Progesteron under graviditeten

Under graviditet är normala indikationer som följer:

 1. från 5 till 7 veckor - 22,6 - 33,26 nmol / l;
 2. 8 - 10 veckor - 57,24 - 92;
 3. 11 - 13 veckor - 48,33 - 85,8;
 4. 14 - 16 veckor - 61,7 - 109,4;
 5. 17 - 20 veckor - 59,78 - 159;
 6. 21 - 23 veckor - 67,92 - 181,26;
 7. 24 - 27 veckor - 79 - 156.

I framtiden ökar hormonet fram till leverans.

Hormonkoncentrationstest

För att förbereda analysen måste du följa sådana rekommendationer.

 1. För att säkerställa de mest korrekta resultaten måste en kvinna veta exakt början och slutet av menstruationen.
 2. 8 timmar före testet behöver du inte äta mat. Undantaget är rent vatten..
 3. Dagen före blodprovet bör du vägra alkohol.
 4. Det är värt att varna läkaren om de mediciner du tar. I vissa fall kan de påverka resultatet..
 5. Testdagen kan föreskrivas av läkaren vid en annan tidpunkt, vid behov.

Hormonterapi

Först av allt, med en hög nivå av progesteron, är kvinnor ordinerade läkemedel som undertrycker hormonets aktivitet - Yarina, Janine, Mifepreston, Klomifen, Tamoxifen.

Behandlingen av den underliggande sjukdomen som orsakar hyperprogesteronemi anges. Vid diagnos av cyster används antiinflammatorisk behandling vanligtvis tillsammans med orala kombinerade preventivmedel.

I svåra fall utförs äggstocksresektion. Kreftläkemedel som förskrivs för patienter.

Vid adrenal dysfunktion indikeras lämplig terapi.

Traditionell medicin

Avkok från kryddnejlika blommor, tall livmoder, rönnfrukter hjälper till att minska mängden progesteron i blodet. För deras förberedelse, 1 msk. Råvarorna hälls i ett glas vatten och kokas i 5 minuter, insisterade i en halvtimme. Ta 0,5 koppar 2 till 3 gånger om dagen.

Behandlingstiden med avkok är inte mer än 2 veckor.

Rätt kost och livsstil

Med sjukdomen i fråga är det nödvändigt att utesluta feta rätter, godis, nötter, baljväxter, kycklingkött från menyn. Användbara mejeriprodukter med ett begränsat kaloriinnehåll, vegetabilisk olja, magert kött. Mintte rekommenderas.

Symtom på hög progesteron

Hög progesteron under andra halvan av månadscykeln kännetecknas av sådana tecken:

 • överkänslighet i bröstkörtlarna;
 • humörförändringar;
 • uppkomsten av fläckar från slidan;
 • smärta i huvudområdet;
 • minskad sexlyst;
 • flatulens;
 • minskning av blodtrycket;
 • ofta och långvarig migrän.

Ibland visas akne i patientens kropp i betydande antal. De är mycket djupa och upptar nästan hela hudens tjocklek. Ibland får kvinnor fruktansvärt sprött hår och börjar gradvis falla ut.

De negativa effekterna av hög progesteron

Förhöjda hormonnivåer orsakar dessa komplikationer:

 • tumörer i äggstockarna eller binjurarna;
 • svår akne;
 • allvarliga menstruations oregelbundenheter;
 • polycystiskt äggstocksyndrom;
 • missfall;
 • födelsen av ett dött barn.

Beräkning av lutealfasen

Enligt resultaten av analysen blir det tydligt i vilket skede cykeln är och vad är innehållet av progesteron i blodet. För att dechiffrera resultaten av indikatorer för progesteron i lutealfasen finns det speciellt utvecklade metoder. De skiljer sig ofta från laboratorium till laboratorium..

Under den luteala perioden av cykeln bör progesteron uppvisa nivåer något högre än i den första fasen. Hormonbrist indikerar allvarliga störningar i reproduktionssystemet.

Vad är faran för ökad progesteron hos kvinnor och vad man ska göra?

Förhöjd progesteron, liksom dess låga nivå, upptäcks mycket ofta. I de flesta fall händer detta när du planerar en graviditet eller tar reda på orsakerna till bristen på befruktningen. Ofta beror detta på patientens livsstil, men det finns andra skäl (sjukdomar) som kräver snabb behandling.

Ibland kan låg progesteron (aka progestin eller progestogen) manifestera sig med följande symtom:

 • för låg bastemperatur i den andra fasen av menstruationscykeln;
 • före menstruationens början kan utsläpp med blod förekomma. En sådan daub kan uppfattas som en förskjutning i menstruationscykeln. Men efter några dagar börjar den verkliga menstruationen;
 • långvarig befruktning, även efter sex månaders aktiva försök att bli gravid utan användning av preventivmedel;
 • oregelbunden cykel av menstruation. En ständig förskjutning i startdatum för din period.

Det är möjligt att exakt bestämma om progesteron reduceras eller inte, det är bara möjligt på laboratoriet när man tar ett hormonellt blodprov. Det rekommenderas också att kontrollera ultraljud omedelbart efter ägglossningen.

Progesteron och graviditet

Den hormonella balansen i planeringen bör vara perfekt. Detta gäller inte bara denna viktiga period, men i allmänhet bör hormoner vara i ordning för alla.

För att förstå varför progesteron är så viktigt för graviditetsplanering måste du förstå vid vilken tidpunkt i menstruationscykeln progesteron behövs..


För säker och framgångsrik graviditet bör progesteron vara normalt..

Under graviditet

Den högsta graden av det kvinnliga hormonet progesteron observeras under graviditeten. Ökningen av hormon börjar i de tidiga stadierna. Tabellen visar normerna för nivån på progesteron för gravida kvinnor:

MånadProgesteronhormoninnehåll (nmol / L)
Den första8,9-468,5
Andra71, 4-303,3
Tredje88,6-771,4

Några dagar innan barnets utseende sjunker hormonnivån så att livmodermusklerna börjar sammandras och därmed orsaka sammandragningar. Efter födseln börjar mjölken produceras. Mängden progesteron för närvarande förblir tillräckligt hög för amning. Vid graviditet regleras embryonplantering (IVF) medicinskt med normala progesteronnivåer. En kvinna från den 16: e dagen av menstruationscykeln börjar ta hormonet i form av tabletter och fortsätter att dricka det under första trimestern. Detta kommer att förbereda livmodern för antagandet av ägget. Redan den tredje dagen när du tar progesteron kan du plantera ett embryo.

Menstruationscykeln i korthet

Totalt finns det fyra faser i menstruationscykeln, alla måste fortsätta i tid och utan fel:

 1. Menstruationsfasen i cykeln åtföljs av blödning. Tilldelningar orsakas av avstötning av det funktionella lagret i livmodern. Detta är en regelbunden "uppdatering" av det lager som embryot ska "landa" och lämnar äggledaren.
 2. Follikulär fas. Under denna period inträffar äggmognad i äggstocksfolliklarna.
 3. Äggstockningsfas. Detta är början på ägglossningen. Det är i början av denna fas som det mogna ägget lämnar den sprängande follikeln och börjar röra sig genom äggledaren för att möta spermatozoa. Denna fas av cykeln är bäst lämpad för befruktningen, så det är så viktigt att spåra dess början när man planerar graviditet.
 4. Luteal fas. Det sista stadiet av hela menstruationscykeln. Vid denna tidpunkt börjar en hormonell, tillfällig körtel (corpus luteum) bildas på platsen för den tömda follikeln. Denna körtel producerar hormonet progesteron. Utan vilken graviditet inte kommer. Mindre progesteron produceras också av binjurebarken..

I en frisk kropp hos en kvinna koordineras och koordineras allt. Efter frigörandet av ägget bör hormonerna FSH, östradiol och LH börja minska. Det är vid denna tidpunkt i hormonet som progesteron börjar växa. Denna tillväxt är snabb. Detta hormon stöder graviditet och det kommer inte att ske utan det..

Progesteron är ett av de viktigaste hormonerna vid planering av graviditet, och det bör vara normalt..

normer

Hos kvinnor beror koncentrationen av progesteron på menstruationscykelfasen, och under graviditetsperioden, på graviditetsåldern:

PeriodMängd i ng / ml
Follikulär fas0,2-1,5
Äggstockningsfas0,8-3,0
Luteal fas1,7-27,0
Postmenopause0,1-0,8
Jag trimester av graviditeten11,2-90,0
II trimester av graviditeten25,6-89,4
III trimester av graviditeten48,4-422,5

Vad exakt behövs?

Progesteron är mycket viktigt för att kroppen ska fungera smidigt, särskilt under graviditetsplanering. Utan rätt mängd av detta viktiga steroidhormon kommer graviditet inte att inträffa..

Här är huvudfunktionerna för progesteron:

 • främjar mognad av livmoderns livmodern till nödvändig prakt och tjocklek;
 • deltar i bildandet av det vaskulära nätverket för att säkerställa utvecklingen av embryot efter att ha fästs vid livmodern i livmodern;
 • förhindrar missfall genom att undertrycka sammandragningar av myometrium;
 • ansvarig för att reglera antalet blodplättar och blodsocker;
 • reglerar processen för bildning av morkaken.


Progesteron är ett av de viktigaste hormonerna som är ansvariga för att förbereda en kvinna att bli gravid och bära ett foster..

Vad är ansvarigt för hur han får reda på hans nivå

Progesteron bildas ursprungligen i binjurarna och i äggstockens corpus luteum och förbereder kvinnans endometrium för befruktning eller menstruation.

Dess aktivitet ökar i den luteala fasen i menstruationscykeln, när en corpus luteum börjar bildas i äggstockarna och producerar hormon intensivt.

Under denna period förbereder livmodern sig för graviditet, och om detta inte händer börjar blödningen (menstruation). Corpus luteum försvinner och hormonet minskar kraftigt.

Om ägget befruktas börjar progesteron att öka, bildas morkakan, som också producerar det..

Handlingen av progesteron är ansvarig för fostrets fulla bäring och menstruationens början. Detta är ett oundgängligt graviditetshormon, eftersom det främjar barnets intrauterin utveckling.

Progesterons huvudfunktioner:

 • förändring i livmoderns endometrium för ytterligare befruktning;
 • en ökning av äggledarnas slemlager, nödvändigt för att dela ägget;
 • förbereda modern för graviditet;
 • främja början av amning;
 • förändring i storleken på mjölkkörtlarna;
 • påverkan på utvecklingen av de nödvändiga organen och vävnaderna i fostret;
 • undertryckande av moders immunitet för att förhindra biologiskt avstötning av barnet.

Progesteron är viktigt inte bara under graviditeten utan även under resten av livmodern. Det säkerställer att mjölkkörtlarna fungerar korrekt, förhindrar utveckling av mastopati.

Dess sekundära roll är i utvecklingen, bildandet av bäckenorgan, normalisering av blodviskositet, etc..

Progesteronnivåer är mycket enkla att kontrollera. För att göra detta, donera venöst blod i 22-23 dagar av menstruationscykeln. Det är i den tredje fasen av cykeln som den aktiveras.

En laboratorieundersökning utförs med metoden för immunoanalys (ELISA), som exakt beräknar koncentrationen av hormonet.

Sådan diagnostik kan utföras i alla offentliga eller privata kliniker..

Progesteronnivån förändras under menstruationscykeln, så att läkaren vanligtvis genomför flera studier.

Detta gör att du kan identifiera patologi exakt eftersom koncentrationen av progesteron ständigt förändras fysiologiskt.

Och vad bör vara normen för östradiol hos kvinnor och vad detta hormon i den kvinnliga kroppen ansvarar för, hittar du på vår webbplats.

Vår artikel innehåller information om vad som ska vara det gratis testosteronindexet hos kvinnor och vad man ska göra om det sänks.

Och varför kan androstenedione ökas hos kvinnor? Läs om orsakerna och behandlingen av den ökade hastigheten här:.

Normal progesteron för befruktning

Det är nödvändigt att bestämma nivån på progesteron den 21-23: e dagen av cykeln. Detta kommer att avgöra om patienten hade ägglossning och hur den fortskrider..


Denna tabell visar normerna för progesteron (referensvärden) för olika faser av cykeln, inklusive trimestrar av graviditet.

Analysen måste utföras flera gånger för att spåra hormonindikatorer i dynamik (ibland två gånger i en cykel). Dessutom är det mycket viktigt att ta progesterontestet korrekt. Faktum är att till exempel stress, rökning, stark fysisk ansträngning, att ta vissa livsmedelstillsatser och läkemedel kan snedvrida resultatet..

Endokrina sjukdomar kan påverka resultatet av ett blodprov för progesteron.

Vad är normen hos kvinnor

Normen för hormonet progesteron i den kvinnliga kroppen är i hög grad beroende av menstruationscykeln. Det finns flera tabeller genom vilka det kvantitativa innehållet i denna aktiva substans utvärderas. I den första av dem anges hormonnormen beroende på cykelns fas. Den andra innehåller det kvantitativa innehållet i progesteron beroende på fas för kvinnor som använder hormonbaserade preventivmedel.


Nivån på hormonet i blodet bör vara normal

Den tredje tabellen är gjord för kvinnor som behöver veta normerna för progesteron direkt efter cykeldagen. Den fjärde sammanfattar ämnets kvantitativa innehåll i gravida kvinnor, beroende på trimestern. I en annan tabell kan du se normerna för progesteronnivåer hos kvinnor efter ålder.

En sådan presentation av indikatorer är i många fall en nödvändighet. Således krävs kunskap om hormonprogesteronets norm efter embryoöverföring för att minska risken för missfall. För detta används läkemedel ofta - syntetiska analoger av hormonet. Ett behov är också kunskap om det kvantitativa innehållet i progesteron innan punktering.

Det normativa innehållet i progesteron är ett begrepp som för närvarande inte är helt förstått och i många fall är vagt. Det kvantitativa innehållet i hormonet mäts i två olika enheter. Progesteronhastigheten kan uttryckas i ng / ml - nanogram som finns i en milliliter eller nanomol per liter (nmol / l). Hos män överskrider inte normen för hormonet progesteron, uttryckt i den sista av de listade enheterna, värdet 0,64.


En minskning av hormonet ökar risken för missfall

När ett progesterontest föreskrivs

Att bestämma progesteronnivåer är viktigt, inte bara när du planerar graviditet.

När progesterontest föreskrivs:

 1. Med IVF, under stimulering.
 2. Om det finns symtom på en ektopisk graviditet.
 3. Det finns en risk för missfall.
 4. Under introduktionen av progesteron under graviditeten.
 5. Med en riskabel graviditet med risk för avbrott. Kontrollen av progesteron i det här fallet gör att du kan spåra fostrets tillväxt och moderkakans tillstånd.
 6. Under livmodersblödning hos en icke gravid.

Hormonfunktion

Huruvida kvinnan kommer att bli gravid och förlossa det beror på mängden hormon. Normen för progesteron hos kvinnor är viktig från den 14: e till den 20: e dagen av cykeln, eftersom ägglossning sker under denna tidsperiod. Med en otillräcklig mängd ämne blir väggarna i livmodern inte riktigt lösa för att acceptera embryot - det kommer inte att kunna fästa.

Därefter börjar corpus luteum att producera ett ämne för att utföra följande funktioner:

 • förbereda kvinnans reproduktiva system för att fostra ett barn;
 • kontroll över hela graviditets- och leveransprocessen;
 • säkerställa högkvalitativ implantering av ett befruktat ägg i livmoderskiktet;
 • förebyggande av livmodersendotelets död och menstruationens början;
 • beredning av nervsystemet för kommande processer för förlossning, amning och amning;
 • kontroll av tonerna i livmoderväggarna för att undvika spontan abort;
 • reglering av tillväxten och utvecklingen av bröstkörtelvävnad i bröstet;
 • minskad risk för cystisk tillväxt i bröstkörtlarna.

Förutom det faktum att progesteron spelar en viktig roll i funktionen av reproduktionsfären påverkar hormonet arbetet i nästan alla vitala organ och system:

 • minskar blodviskositeten;
 • upprätthåller normala nivåer av socker;
 • förvandlar lipider (fetter) till energiresurser;
 • ökar blodtrycket hos hypotensiva patienter;
 • stöder libido.

Med hjälp av en hormonell substans sker en kvalitativ bildning av morkaken, genom vilken embryot får de ämnen som är nödvändiga för utvecklingen. Om vi ​​pratar om normen för progesteron i den andra fasen av cykeln, är indikatorerna mycket betydande för bildandet av corpus luteum, ökar volymen, ökar endometrioidskiktet och implanteringen av fostret.

Låg progesteron

Om progesteron sänks kan detta indikera förekomsten av följande störningar:

 • Förekomsten av infektionssjukdomar.
 • Den inflammatoriska processen som påverkar produktionen av progesteron.
 • Premenstruellt syndrom.
 • Äggstockarna har låg funktionell aktivitet.
 • Hypoterios och andra sköldkörtelsjukdomar.
 • Felaktig kost och näring.
 • Överbelastning av träning.
 • Hypofystumör.
 • Konsekvens av svår stress.

Minskad progesteron kan vara en konsekvens av orimligt intag av hormonella preventivmedel.

Anovulatorisk cykel

Med låg progesteron under 35 nmol / L inträffar en anovulatorisk cykel. I det här fallet är det nödvändigt att göra en kontroll-ultraljud. En ultraljudsundersökning bör kontrollera om ägget har lämnat äggstocken. Med ultraljud kan det också konstateras att endometriet är för tunt och (eller) corpus luteum är frånvarande.


Under den anovulatoriska cykeln lämnar ägget inte follikeln, och som ett resultat finns det ingen ägglossning. Ingen ägglossning, ingen befruktning och graviditet.

Effekterna av låg progesteron

Med låg progesteron genomgår menstruationscykeln ett permanent fel. Livmodersblödning som liknar menstruation kan förekomma. Konsekvensen av minskad progesteron är också infertilitet och andra sjukdomar som leder till det (polycystiska äggstockar, endometrios, livmoderfibroider och endometrial hyperplasi).

Kan jag bli gravid med låg progesteron??

Ja, i vissa fall inträffar graviditet med låg progesteron. Men ingen kan garantera en säker fortsättning av graviditeten. Därför rekommenderar vi att du genomgår en undersökning och planerar att analysera progesteron när du planerar graviditet. När allt kommer omkring beror så mycket på honom.

I den här videon pratar en underbar tjej i detalj om hur progesteron påverkar befruktningen:

Vad är progesteron?

Ämnet är mer nödvändigt för den kvinnliga kroppen i den andra cykliska fasen, i ägglossningsperioden och lutealstadiet, eftersom det styr menstruationens början. Det är ett steroidhormon som produceras av följande organ:

 • äggstockens corpus luteum;
 • binjurebarken;
 • placenta.

Hos kvinnor, utanför barns bärande, kontrollerar hormonet hälsan i reproduktionssystemet, gör att gravida kvinnor kan uthärda och föda ett barn.

Produktionen av ämnet regleras av lutiniserande hormonet i hypofysen, och under graviditet, med hjälp av hCG (humant korioniskt gonadotropin). Tillsammans med östrogen är hormonet en viktig indikator på kvinnors hälsa. Vid långvarig oförmåga att bli gravid kan orsaken ligga i alltför höga eller låga hormonnivåer, detta kräver undersökning och behandling.

Hög progesteron

Progesteron bör vara normalt, men om det är över det normala har detta också negativa konsekvenser. Det är mycket svårt att fastställa genom sensationer att hormonet är förhöjd. Men om du är uppmärksam på de frekventa fallen av flatulens, förstoppning, humörsvängningar, smärta i bröstkörtlarna.

En onaturlig minskning av sexuell lust, försämring av tillståndet i hår och naglar, en kraftig viktökning, lågt blodtryck, utseendet på akne (på kindbenen, underarmarna, ryggen) och trötthet (kronisk trötthet) kan också indikera en ökning av progesteron.


Med kronisk trötthet manifesterar sig sjukdom på morgonen.
Under normala förhållanden (under graviditet) krävs progesteron för att växa. Denna tillväxt sker spasmodiskt. Ju längre graviditetsperiod, desto högre är progesteron. Efter bildandet av morkakan, i slutet av första trimestern, tar det på sig corpus luteum att producera progesteron. Men om en ökning av hormonet registreras vid tidpunkten för förberedelserna för graviditeten, kan detta indikera en hormonell obalans och som ett resultat kan detta leda till svårigheter i befruktningen och till och med infertilitet.

Anledningar till hög progesteron:

 • corpus luteumcyst;
 • brott mot produktion av progesteron i binjurarna;
 • klimakteriet;
 • menstruationssvikt;
 • ta vissa läkemedel och kosttillskott;
 • försvagande dieter och ätstörningar;
 • liv utan sport;
 • sällsynta former av ovariella tumörer;
 • ärftlig adrenal hyperplasi.

Över normal progesteron kan också leda till utvecklingen av den anovulatoriska cykeln. En konsekvens av ökat hormon kan också vara njurfunktion. Hjärtat och blodkärlen är också i riskzonen.

Normala indikatorer i olika perioder i livet

Hormonindex är i dynamisk jämvikt, för varje åldersperiod presenteras dess värden. Progesteronnormen hos kvinnor i reproduktiv ålder presenteras nedan:

 • 1 fas i cykeln - upp till 3,6 nmol / l;
 • ägglossningsdagar - 1,52-5,4 nmol / l;
 • luteal fas - 3,01-88,8 nmol / l;
 • postmenopaus - upp till 0,64 nmol / l.

Normen i lutealfasen fungerar som en utgångspunkt för att bestämma mängden hos gravida kvinnor. Fostret producerar hCG, vilket är nödvändigt för att upprätthålla corpus luteums funktion. Därför förblir koncentrationen av gestagen på samma nivå och ökar gradvis.

Vid den 16: e graviditeten i veckan sker bildandet av morkakan, som tar på sig den hormonella funktionen. Hormonkoncentrationen ökar gradvis ännu mer.

Normala frekvenser för graviditetstesters är följande:

 • första trimestern - 468,5 nmol / l;
 • andra trimestern - 71,0-303,2 nmol / l;
 • tredje trimestern - upp till 771 nmol / l.

Climax kommer oundvikligen att minska progesteronnivåerna. Detta beror på ofta menstruation utan ägglossning, när ägget inte mognar och corpus luteum bildas. Menopaus anses vara perioden för fullständig upphörande av menstruationen. Normen i klimakteriet definieras som 0,64 nmol / L. Tillsammans med progesteron i denna ålder minskar mängden östrogen, vilket leder till förändringar i blodkärl, uppträdande av övervikt, kalciumförlust och försämring av hud, hår och naglar.

Menopausala kvinnor föreskrivs hormonersättningsterapi med östrogener och progesteron. Denna kombination är nödvändig för att eliminera de negativa effekterna av östrogen på endometriet: om monoterapi används ökar sannolikheten för att utveckla hyperplasi eller endometrial cancer betydligt. Progesteron kompenserar för östrogenens proliferativa effekt och förbättrar det allmänna tillståndet för hormonella nivåer..

Hur man balanserar progesteron

Det är mycket viktigt, särskilt när du planerar en graviditet, att hela hormonell bakgrund är i ordning. Normaliseringen av ett hormon från många kan inte begränsas. Om ett hormon produceras för mycket eller tvärtom är det inte tillräckligt, det påverkar produktionen av alla andra hormoner. Det vill säga att normaliseringen av progesteron bör vidtas på ett omfattande sätt och normalisera hela hormonell bakgrund. Därför är det viktigt att bestämma den exakta orsaken till obalansen i hormonnivåerna..

Till exempel, när man identifierar infektionssjukdomar eller inflammatoriska processer som påverkar den hormonella bakgrunden, föreskrivs antibiotikabehandling. Immunmodulerande terapi är inte överflödigt..

Vad gör man om nivån av progesteron i blodet förändras

Gynekologen bör ta itu med bestämningen av orsaken till avvikelsen från normen och utnämningen av behandlingen. Med överproduktionen av hormonet kommer terapi att riktas mot att eliminera den provocerande faktorn.

Med en progesteronbrist, användningen av sådana läkemedel som Utrozhestan, anses Dufaston vara motiverat. Dosering väljs individuellt för varje kvinna. Det är kontraindicerat att förskriva progestiner med:

 • neoplasmer i bröstkörtlarna;
 • nedsatt leverfunktion;
 • metrologi.

Med särskild omsorg används progestiner för kvinnor som lider av diabetes mellitus, njursvikt, epileptiska anfall..

Parallellt med att ta mediciner rekommenderas:

 • undvika exponering för stressiga situationer;
 • Överbelasta dig inte fysiskt;
 • följ reglerna för god kost;
 • spendera mer tid utomhus.

Hög progesteronbehandling

Det ökade hormonet måste återföras till det normala med hjälp av följande hormonpreparat: Janine, Yarina och Diane-35. Detta är hormonella orala preventivmedel..

Följande läkemedel används också:

Diet

Kost med ökad progesteron är särskilt viktigt. Vid behandling av ett överskott av hormon är det nödvändigt att utesluta mycket feta rätter, socker, baljväxter och köttprodukter från kosten.

I den här videon talar en berömd läkare om hur näring påverkar progesteronnivåer:

ethnoscience

Folkrecept för behandling av hög progesteron kokar ner till att ta avkok från livmodern, kryddnejlika, bergaska och röd pensel.

Anledningar till avvikelser från normen

Orsaken till en hög progesteronnivå hos en kvinna är inte alltid graviditet. Överskott av progesteron kan vara ett symptom på en patologi i reproduktionssystemet eller organ som är förknippade med syntesen av progesteron:

 • Patologi för binjurarna - produktion av progesteron försämras på grund av genetisk ärftlighet. Progesteron syntetiseras i överskott, även om en brist uppstår i produktionen av kortisol och aldosteron.
 • Bildandet av en cyste i äggstockarna stör den follikulära processen och bildningen av corpus luteum.

 • Livmoderblödning.
 • Fel i menstruationscykeln eller fullständig frånvaro av menstruation, när endometriet inte kan exfoliera och gå utanför.
 • En dysfunktion av moderkakan, som tar på sig syntesen av progesteron tre månader efter befruktningen.

 • Eventuella njurproblem kan utlösa en kvinnas progesteronnivå.
 • Huvudskador i hypofysen kan också leda till ett överskott av progesteron eller dess brist.
 • Det är möjligt att sänka koncentrationen av progesteron hos en kvinna om du korrekt bestämmer orsaken genom att kontakta en gynekolog.

  Det är farligt för en kvinna och en minskning av progesteronnivån i kroppen är under normal, särskilt när graviditet inträffar. Progesteron ansvarar för embryonets säkerhet, och dess brist provocerar avslutningen av denna graviditet. Varje patologi hos fostret ger en signal till moderkakan, som börjar avstötningsprocessen, tillhandahållen av naturen som valet av de starkaste.

  Relaterad artikel: Symtom på en kvinnas progesteronbrist

  En förändring i progesteronhastigheten kan indikera en missad graviditet eller för tidig födsel om ett progesterontest gjordes vid den tiden. Endast en sådan studie är informativ i patologi och hos en gravid kvinna indikeras vanligtvis ultraljud eller mätning av hCG-nivå, CTG-hormoner.

  Är det möjligt att sänka progesteron med en diet?

  En av manifestationerna av ökningen av hormonet i den kvinnliga kroppen är ett överdrivet intag av proteinmat, mjölk, nötter etc. Så för att minska progesteron måste du agera från motsatsen. Detta kan bara betyda en sak - att minimera konsumtionen av dessa produkter eller helt ta bort några av dem från kosten.

  Här är några livsmedel som hjälper till att öka progesteron:

  • mejeriprodukter: ost, keso, mjölk;
  • kött: nötkött, fjäderfä;
  • baljväxter: nötter och pumpafrön.

  Att försöka sänka progesteron med mat är den säkraste vägen ur alla ovanstående. Att konsultera med en läkare och vara under hans övervakning är emellertid avgörande. Till exempel, för att göra det lättare att ta en diet, måste du lära dig en enkel regel - progestin är väl lösligt i fett, vilket innebär att genom att äta fet mat, kommer en person att bidra till dess ökning.

  Vad erbjuder traditionell medicin? För att minska hormonet i blodet erbjuder traditionell medicin olika avkok:

  • bergsaska;
  • pepparmint;
  • kryddnejlika;
  • stjälkar från tallskogens livmoder;
  • morotfrö.

  Behandlingsförloppet med denna metod tar högst två veckor. Bergaska har till exempel etablerat sig som ett sätt att normalisera hormonell obalans i de inledande stadierna. Och kryddnejlika hjälper till i fall där akne visas på huden på grund av en ökad nivå av hormonet. Morotfrön kan bryggas och drickas för hormonell obalans.

  Användningen av valfritt sätt eller metod för korrigering av hormonell obalans bör utföras under övervakning av en specialist. Detta gäller både kvinnor och män. Eftersom en ökning av hormonet progesteron påverkar arbetet i alla organ, inklusive hjärnan. Det är farligt att behandlas bara med gissningar, inte bara för hälsan utan också för livet..

  Konsekvenser av förhöjda progesteronnivåer

  Överskott av progesteron under graviditeten uppstår under påverkan av följande faktorer:

  1. Användning av vissa läkemedel som har en negativ inverkan på tillståndet av den hormonella bakgrunden. Sådana läkemedel inkluderar först och främst läkemedel för behandling av epilepsi. Intaget av mediciner under graviditeten bör överenskommas med gynekologen.
  2. Förekomsten av cystisk drift. Med denna patologi visas hålrum fyllda med vätska i livmodern;
  3. Förekomsten av korioniskt karcinom hos en gravid kvinna. Denna neoplasma avser maligna tumörer..

  Med ett högt progesteroninnehåll under graviditeten kan följande biverkningar uppstå:

  • Huvudvärk;
  • Blödning;
  • dåsighet;
  • Förekomsten av problem med matsmältningen;
  • Illamående.

  Med en låg nivå av progesteron i kroppen ökar risken för sen toxikos. I närvaro av gestos sker en ansamling av överskottsvätska i kvinnans kropp. Som ett resultat har den förväntade mamman ihållande ödem, blodtrycket stiger, en ökning av kroppsvikt observeras.

  Sen toxikos leder till följande patologier:

  1. Intrauterin tillväxtfördröjning;
  2. Fetoplacental insufficiens;
  3. hypoxi.

  I avsaknad av korrekt medicinsk vård kan sen toxikos leda till död av en kvinna eller ofödda barn.

  Med reducerad progesteron under graviditeten kan följande symtom uppstå:

  • Utseendet på smala fläckar från slidan;
  • Förekomsten av dragande smärta i nedre del av buken. Smärta kan ges till korsryggen;
  • Partiell frigöring av moderkakan, som kan diagnostiseras med ultraljud.

  Följande tecken indikerar också låg progesteron under graviditeten:

  1. En kraftig förändring av humör;
  2. Irritabilitet;
  3. Utseendet på en känsla av torrhet i vaginalområdet;
  4. Förbättrad aktivitet i talgkörtlarna;
  5. Plötsliga hopp i blodtryck;
  6. Försämring av termoregulering i kroppen, åtföljd av en ökning eller minskning av temperaturen;
  7. Utseendet på obehag med intimitet.

  Med låg progesteron används ofta läkemedlet "Dufaston". Läkemedlet innehåller konstgjord progesteron, som är en komplett analog till naturligt könshormon.

  Med korrekt användning låter Duphaston dig spara graviditeten. Läkemedlet påverkar inte den hormonella bakgrunden negativt.

  Dufaston används också i närvaro av följande indikationer:

  • Klimakteriet;
  • Menstruella oregelbundenheter;
  • endometrios.

  Varaktigheten för att ta "Duphaston" måste överenskommas med den behandlande läkaren. Vid långvarig användning kan läkemedlet provocera cyster i könsområdet.

  Med ett högt innehåll av progesteron förskrivs inte Duphaston. Dessutom är vissa europeiska läkare övertygade om att progesteronläkemedel inte förhindrar spontan abort. Enligt Världshälsoorganisationen är Dufastons säkerhet inte helt bekräftad. Självmedicinering kan leda till allvarliga konsekvenser..

  Med reducerat progesteron används också Utrozhestan-läkemedlet. Det finns i kapselform. Dosen av läkemedlet ställs in individuellt. "Utrozhestan" hjälper till att undertrycka aktiviteten hos oxytocin, hjälper till att upprätthålla en normal graviditet. Läkemedlet har en gynnsam effekt på hudtillståndet, hjälper till att bli av med akne. "Utrozhestan" påverkar inte vikten. Vid användning av läkemedlet kan följande biverkningar observeras:

  1. Illamående;
  2. Yrsel;
  3. Smärta i huvudet.

  Om följande biverkningar uppstår rekommenderas det att använda läkemedlet intravaginalt.

  Överskott av progesteron under graviditeten provocerar följande konsekvenser:

  • Minskad prestanda;
  • Svår huvudvärk;
  • Synskada;
  • Utseendet på ett allergiskt utslag;
  • Förekomsten av sjukdomar i bäckenorganen;
  • Anomalier i utvecklingen av fostret.

  En orimlig ökning av progesteron indikerar en sjukdom. Alla organ i kroppen beror i en eller annan grad på produktionen av hormoner. Hos en kvinna produceras detta hormon av äggstockarna, moderkakan (under graviditeten) och binjurarna.

  Följande tecken på ökad progesteron indikerar en överflod:

  • huvudvärk, upp till migrän;
  • snabb utmattbarhet;
  • exponering för stress och depression;
  • nedsatt syn;
  • allergiska manifestationer;
  • hoppar i blodtrycket;
  • ökad kroppshårtillväxt;
  • bildning av akne;
  • övervikt.

  Om ökad progesteron noteras hos kvinnor kan orsakerna till detta fenomen vara olika. Ett ökat hormon kan till exempel indikera bildning och tillväxt av tumörer i kroppen såväl som skrump.

  Kan jag bli gravid med hög progesteron? Om en kvinna inte kan bli gravid med en låg nivå av hormonet, indikerar dess ökade nivå äggstocksjukdom, njursvikt, cystor och maligna neoplasmer. Eftersom förhöjda nivåer av progesteron leder till menstruations oregelbundenheter minskar sannolikheten för att bli gravid dramatiskt..

  Om en kvinna har en hög grad av progesteron i avsaknad av graviditet, föreskrivs en fullständig undersökning för att identifiera orsakerna till hormonell obalans.

  Vad visar ett överskott av progesteron i den manliga kroppen? Ett ökat hormon i den manliga kroppen observeras om en tumör har bildats i kroppen som producerar den. Det kan bildas på testiklarna, binjurarna och hypofysen. Vid förändringar i sköldkörteln kan hög progesteron också noteras..

  Hos män med ökat hormon uppstår en minskning av sexuell funktion. Om en man har ökat progesteron, blir det infertilt, han har en störd kolhydratmetabolism och testikelatrofi.

  Orsaker och konsekvenser av ökad progesteron hos kvinnor. Den främsta orsaken till en ökning av progesteron hos en kvinna i reproduktiv ålder är att hon är gravid. En kvinnas menstruationscykel är indelad i perioden före ägglossningen och efter den. Period före ägglossning kallas follikulär. Detta är de första 16 dagarna från början av menstruationsblödning - perioden för bildandet av den dominerande follikeln.

  Förhöjd progesteron i follikelfasen, som inträffar av olika skäl, särskilt på grund av felaktig hormonbehandling, provoserar för tidig tillväxt av livmoderns livmodersystem, varför ett befruktat ägg inte kan implanteras på väggen. Om du undersöker en kvinnas hormonella bakgrund exakt i denna fas av cykeln, kommer orsakerna till infertilitet förmodligen att döljas i ökningen av hormonet före ägglossningen.

  Ett överskott av progesteron hos kvinnor har olika orsaker. Anledningen till ökningen av hormonnivån kan inte bara vara tumörer och endokrina störningar, utan också användningen av orala preventivmedel. Hormoninnehållet i p-piller skapar en imitation av graviditet, som ett resultat av vilken ägglossning inte inträffar och kvinnan inte kan bli gravid.

  Vilken behandling föreskrivs när progesteron förhöjs hos kvinnor före ägglossning? Behandling av ökad progesteron i follikelfasen innebär avskaffande av läkemedel som stimulerar produktionen av detta hormon.

  Vilka symtom tyder på att det finns för mycket progesteron i kroppen? Tecken med vilka det kan antas att nivån på detta hormon i en kvinnas kropp överskattas:

  • bröstet blir smärtsamt;
  • humöret förändras dramatiskt, även om det fortfarande finns tid innan PMS;
  • uppblåsthet;
  • kränkningar av månadscykeln;
  • fläckar från slidan.

  Om sådana symtom uppträder, är det mycket möjligt att hopp av detta hormon uppstår i kroppen.

  Varför är det viktigt att veta det kvantitativa värdet på hormonet när man planerar graviditet? Eftersom både dess brist och överskott kan orsaka en kvinnas infertilitet. Därför, för att bilden blir tydlig, när de planerar en graviditet, tar de ett blodprov för progesteron. Vanligtvis ger det upp efter början av ägglossning, i lutealfasen.

  Under graviditeten ökar dessa indikatorer kraftigt, vilket anses normalt. Under graviditeten ökar mängden hormon i intervallet 8,9-468,4 nmol / L under första trimestern. Med övergången till andra terminen, när moderkakan aktivt ansluter sig till produktion av graviditetshormonet, når indikatorn från 71,5 till 303,1 nmol / l.

  Vilka terapeutiska åtgärder som utförs i strid med den kvinnliga kroppens hormonella bakgrund. Vad som kan orsaka oro och vilka konsekvenser det kan ha med ett kraftigt hopp i hormonet är nu klart. Det är möjligt att höja ett sänkt hormon med hjälp av syntetiska progesteronläkemedel, men vad man ska göra med dess ökning?

  Hur kan man normalisera ett kraftigt hopp i hormonet? Det finns tre huvudsakliga sätt att sänka: medicinska, folkliga metoder och kost.

  Sänka hormonet på ett medicinskt sätt. Ett ämne som normaliserar den kvantitativa nivån för hormonet progesteron i blodplasma är i följande läkemedel:

  1. Klomifen. Det ordineras till kvinnor i follikelfasen i 5 dagar. Vanligtvis på dag 5 från början av menstruationen 1 gång per dag
  2. mifepriston Detta läkemedel tas i närvaro av en läkare som övervakar effekten av läkemedlet..
  3. Valproinsyra är ett mycket kraftfullt verktyg, det föreskrivs av en läkare i extrema fall. Du måste vara extremt försiktig efter att ha tagit det, eftersom läkemedlet har starka biverkningar: illamående, kräkningar, håravfall.
  4. Tamoxifen är ett läkemedel för att stoppa tillväxten av tumörer. Det föreskrivs för maligna och godartade neoplasmer.

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Hur man bestämmer graviditet om menstruationen går

  Det främsta tecknet på graviditet, de flesta kvinnor överväger upphörandet av månatliga menstruationsblödningar. Från den första dagen av förseningen, för att bekräfta eller motbevisa befruktningen, kan du använda speciella känsliga test, och efter 1-2 veckor för att genomgå en ultraljud....

  Menstruationens cykelhastighet. Typer och orsaker till avvikelser

  Månadsvis börjar och avslutar ett antal processer genom vilka en kvinna kan födas. Normalt bör de upprepas regelbundet. Det är emellertid omöjligt att programmera kroppen för oavbruten och tydlig drift....

  Duphaston för menstruation: hur man tar, biverkningar

  En vanlig menstruationscykel vittnar om en kvinnas reproduktiva hälsostatus. Var och en av det rättvisare könet har minst en gång i sitt liv stött på en försening i hennes period....