Ökat prolaktin hos kvinnor: orsaker, symtom, behandling

Klimax

Hormoner är mycket flyktiga och lunefulla, men extremt nödvändiga för alla personer, särskilt en kvinna. De övervakar nästan alla kroppsfunktioner. De viktigaste fysiologiska processerna, såväl som beteende, känslor och känslor beror på hur hormonsystemet fungerar. Hormoner som förekommer som ett resultat av de endokrina körtlarnas arbete påverkar en persons tillväxt, utvecklingen av alla hans organ, reproduktionsfunktioner, mentala tillstånd och sexuell lust. Därför måste alla hormonella störningar, inklusive ökat prolaktin hos kvinnor, diagnostiseras i tid och vidta åtgärder för att eliminera dem.

Prolaktin är ett av de viktigaste hormonerna och produceras i hjärnan, nämligen i den främre hypofysen, den så kallade ”turkiska sadeln”. Prolaktinkänsliga receptorer finns i nästan alla organ och vävnader i kroppen. Men mest av allt påverkar detta hormon reproduktionsprocesser och sexuella funktioner i en kvinnas kropp, nämligen:

 • stimulerar en ökning av antalet lobuler och kanaler i bröstkörtlarna;
 • främjar utsöndring av råmjölk och därefter bildningen av mjölk;
 • orsakar produktionen av hormonet progesteron under graviditeten;
 • skyddar det framtida barnet från moders immunitet;
 • sänker tröskeln för känslighet, minskar smärta under förlossningen;
 • reglerar den tredje eller luteala fasen av menstruationscykeln;
 • hjälper till att uppnå orgasm under samlag;
 • påverkar metaboliska processer i kroppen, upprätthåller en balans mellan vatten och salt.

Anledningar till ökat prolaktin

En hög nivå av detta hormon i blodet kallas hyperprolaktinemi. Orsakerna till ökat prolaktin hos kvinnor är indelade i två grupper: patologiska och fysiologiska.

Patologisk hyperprolaktinemi orsakas av organiska skador på vissa organ:

 • tumörer i hypofysen (prolaktinom, meningiom, olika cyster och andra);
 • hypotalamiska sjukdomar (tuberkulos, sarkoidos, germinom, konsekvenser av strålningsexponering);
 • patologier i sköldkörteln, levern, njurarna, äggstockarna (primär hypotyreos, skrump i levern, njursvikt, tumörer som producerar en stor mängd östrogen).

Fysiologisk hyperprolaktinemi kan uppstå hos en frisk person. Skälen till ökningen av prolaktin hos en kvinna i detta fall är inte sjukdomar utan kroppens naturliga förhållanden. Höga nivåer av hormonet observeras:

 • under amning (amning);
 • under graviditet;
 • i ett tillstånd av hypoglykemi orsakad av svält;
 • under och omedelbart efter sexuellt samlag;
 • i processen att spela sport och utföra tungt fysiskt arbete relaterat till viktlyft;
 • i fall av irritation i bröstvårtan på grund av underkläder av dålig kvalitet eller stark fysisk stress;
 • som ett resultat av exponering för livmoderhalsen under långvariga massagessessioner, fysioterapi (i nacken finns nervnoder som kontrollerar prolaktinnivåer);
 • under stress, intensiv rädsla, inklusive rädsla för injektioner och blodprov från en ven;
 • vid användning av vissa mediciner, såsom östrogener, antidepressiva medel, antipsykotika, amfetaminer, opiatläkemedel.

Det finns också fall av idiopatisk hyperprolaktinemi. En sådan diagnos ställs i en situation där orsakerna till ökat prolaktin inte kan fastställas..

Effekterna av ökat prolaktin

Om prolaktin förhöjs hos en kvinna, uppstår ett antal allvarliga symtom och konsekvenser:

 1. Infertilitet i samband med äggstocksfunktion. Ofta inträffar missfall i tidig graviditet.
 2. Amenorré, oligomenorrhea, det vill säga menstruations oregelbundenheter. Detta är den vanligaste konsekvensen av stigande hormonnivåer. Menstruationer försvinner antingen helt eller är mycket sällsynta.
 3. Ett patologiskt utsläpp av mjölk från bröstet kallad galaktoré. Mjölk kan separeras i olika mängder spontant eller genom att trycka på bröstvårtan.
 4. Frånvaro eller minskning av sexuell lust (frigiditet), frånvaro av orgasm (anorgasmia).
 5. Hirsutism - ökad hårväxt i ansiktet, runt bröstvårtorna, nedre buken.
 6. Viktökning förknippad med ökad näring och överdriven näring av näringsämnen på grund av ökad prolaktin.
 7. Osteoporos - spröda ben som uppstår på grund av urlakning av kalcium under amning.
 8. Nedsatt sköldkörtelfunktion, som alltid uppstår när nivån på könshormoner förändras.
 9. Synskada, ibland till fullständig blindhet, orsakad av komprimering av synnervarna med prolaktinom. Denna godartade hypofystumör, som uppträder på grund av en ökning av cellerna som produceras av prolaktin, kan också orsaka huvudvärk, sömnstörningar och depressiva tillstånd..

Diagnos av förhöjd prolaktin

Hormonella sjukdomar behandlas vanligtvis av endokrinologer. Men eftersom hormonet prolaktin är direkt relaterat till den reproduktiva funktionen i kvinnans kropp, är det bättre att vända sig till gynekolog-endokrinologen med detta problem. Om det inte finns någon sådan specialist på kliniken kan du boka tid hos en vanlig gynekolog eller endokrinolog. Läkaren kommer att skriva ut anvisningarna för nödvändiga test, dechiffrera deras resultat och välja behandlingstaktik..

Först av allt är det nödvändigt att undersöka venöst blod för hormonnivåer. Prolactin är mycket känsligt, så du måste noggrant förbereda dig för analysen. Det görs i den första fasen av menstruationscykeln, på morgonen (cirka 3 timmar efter att du vaknat) och alltid på tom mage. På kvällen till en kvinna bör ha en god vila och avstå från sexuellt samlag. För en mer exakt diagnos bör analysen upprepas ytterligare två gånger. Prolaktinnivåer för en icke-gravid kvinna:

 • normala indikatorer - 120-500 mIU / l, beroende på menstruationscykelens fas;
 • prolaktin 1200-1500 mIU / L anses inte vara kritiskt, men kräver dynamiska observationer;
 • hormonkoncentration upp till 2000 mIU / l är huvudsakligen associerad med hypofystumörer.

Om ökat prolaktin upptäcks, krävs ytterligare undersökning av specialister: en mammolog, en ögonläkare, en neurolog, en neurokirurg och andra. För att utesluta en hypofystumör måste en MR-skanning av hjärnan utföras. Som en ytterligare diagnos utförs också ultraljud i sköldkörteln, bröstkörtlarna, bäckenorganen..

Höga prolaktinnivåer hos gravida och ammande kvinnor

Om prolaktin förhöjs hos en kvinna under graviditet och amning är detta den absoluta normen. Hormonet börjar stiga gradvis från omkring 8: e graviditetsveckan, och i slutet av det kan prolaktinnivåerna vara mycket höga. Normens övre gränser är 10 000 mIU / L. Denna koncentration av hormonet kräver inte korrigering och bör inte skrämma patienten. Tvärtom, prolaktin i en sådan mängd bidrar till det normala bärandet av fostret, liksom utvecklingen av andningsorganen och barnets immunitet.

Under graviditet orsakas en ökning av prolaktin av en ökning av östrogen. Omedelbart efter födseln börjar nivåerna av dessa hormoner sjunka och når sin norm. I början av amningen stiger prolaktin igen, eftersom det börjar uppfylla funktionen att öka bröstkörtlarna och bildandet av mjölk. Det är inte meningsfullt att studera hormonets nivå under barnets föda. För en exakt diagnos av patologi är det nödvändigt att vänta på slutet av graviditeten och amningstiden.

Hyperprolaktinemi Behandling

Behandling av en sådan sjukdom sker först efter en detaljerad studie av orsakerna som orsakade den och de befintliga symtomen. Om ökningen av hormonet provoseras av en hypofystumör, är både medicinsk och kirurgisk behandling möjlig..

Det finns en grupp läkemedel som i deras farmakologiska grund är dopaminagonister eller dopaminomimetika. Dopamin är en neurohormon som reglerar prolaktin i kroppen. Av denna anledning kan läkaren förskriva följande dopamininnehållande läkemedel:

 • bromokriptin;
 • kabergolin;
 • pergolid;
 • kinagolid;
 • norprolac;
 • dostinex.

Alla dessa läkemedel eliminerar symtomen och konsekvenserna av ökat prolaktin hos kvinnor: mjölkproduktionen stannar, menstruationscykeln normaliseras och tumörens storlek minskar.

Du måste ta läkemedlet under lång tid, eftersom en stabil terapeutisk effekt uppnås först efter två månaders behandling. Dessa läkemedel anses vara lika effektiva, men när man planerar en graviditet föredrar läkare bromokriptin, som har minst toxicitet..

I avsaknad av resultatet av konservativ behandling och den fortsatta tillväxten av neoplasmen förskrivs patienten en kirurgisk operation. Med modern medicinsk teknik kan du ta bort hypofystumörer genom bihålorna, utan att skada kraniet.

För korrigering av fysiologisk hyperprolaktinemi föreskrivs inte hormonella läkemedel. I detta fall krävs vanligtvis normalisering av livsstil, anslutning till sömn och vila och eliminering av effekterna av stress..

Kontraindikationer för ökat prolaktin

Det bör komma ihåg att en hög nivå av hormonet inte betyder närvaron av en hjärntumör eller annan fruktansvärd sjukdom. Men under behandlingen måste du tydligt följa alla instruktioner från läkaren. Självmedicinering i detta fall är oacceptabelt, eftersom det kan orsaka en ännu större metabolismstörning..

För en framgångsrik behandling måste en kvinna följa följande begränsningar:

 • sluta röka och alkohol;
 • sluta ta potenta psykotropa läkemedel;
 • minska intensiteten av fysisk aktivitet;
 • begränsa mängden proteinmat;
 • undvik starka oroligheter och stressande situationer.

Kost för hyperprolaktinemi

Behandlingen av en sådan sjukdom kräver vanligtvis inte strikt dietterapi, men läkare rekommenderar fortfarande starkt att man begränsar användningen av livsmedel med mycket protein, såsom nötkött, fläsk, kyckling, lever, ägg, olika ostar, fisk, keso, röda bönor och linser. Ignorera inte den listade produkten helt, men deras mängd under behandlingen bör vara minimal..

Vitaminkomplex som innehåller folsyra, såväl som inkludering av rosenkål, broccoli, olika sorter av löviga sallader, spenat, andra grönsaker och frukter, kommer att bidra till att kompensera för bristen på protein. För att öka immuniteten och få nödvändiga spårämnen rekommenderas det att använda nötter och frön.

Förebyggande av ökat prolaktin och dess effekter

Det finns ingen specifik profylax för att öka prolaktinnivåerna. Läkare rekommenderar att inte missbruka droger, mindre att vara i solen. Överdriven isolering stimulerar hypofysen och hypotalamus, vilket kan leda till bildning av prolaktinproducerande tumörer..

Om galaktorré (utsläpp från bröstvårtan) upptäcks, är det inte nödvändigt att försöka pressa ut innehållet. Mycket ofta kännetecknar en sådan urladdning bröstvävnadens individuella känslighet för normala prolaktinnivåer. Om du ständigt trycker på bröstvårtan kan du starta mekanismen för att generera alltför stora mängder hormon.

En regelbunden förebyggande studie av koncentrationen av prolaktin i blodet är nödvändig, även om det inte finns några symtom på sjukdomen. Och med en systematisk ökning av hormonet måste du ständigt observeras av lämplig specialist. Få inte panik om testresultaten är långt ifrån normala. Modern medicin har alla nödvändiga metoder och medel för att eliminera högt prolaktin hos kvinnor. I de flesta fall är behandlingen av denna sjukdom framgångsrik.

Ökat prolaktin hos kvinnor: symtom, behandling, orsaker, konsekvenser

Ökat prolaktin hos kvinnor (hyperprolaktinemi) är ett tillstånd som kännetecknas av en ökning av koncentrationen av laktotropiskt hormon i blodet.

Prolactin (laktotropin, mammotropin, mammotropiskt hormon, laktotropiskt hormon LTH) är ett peptidhormon som syntetiseras av acidofila celler i främre hypofysen. Nästan alla kända effekter av prolaktin är förknippade med reproduktiv funktion. Det ger tillväxt och utveckling av bröstkörtlarna, främjar utsöndring och mognad av råmjölk, liksom omvandlingen av den senare till mogen mjölk.

I blodet är LTH i flera former (monomer, dimerisk, tetramerisk). Den biologiskt aktiva formen av hormonet är monomer (består av en peptidkedja).

Förhöjd prolaktin hos kvinnor finns oftare hos 25–40 år. Hos män i samma åldersgrupp registreras detta tillstånd mycket mindre ofta..

Ökad LTH orsakar ofta en ökad aptit och följaktligen kroppsvikt, upp till fetma, vilket registreras i 40-60% av fallen av hyperprolaktinemi hos kvinnor.

Orsaker till förhöjd prolaktin hos kvinnor

Skälen som orsakar en ökning av koncentrationen av LTH hos kvinnor är fysiologiska, farmakologiska och patologiska.

Prolaktinkoncentrationen i blodet stiger hos kvinnor under graviditet och under amning, med överdriven fysisk ansträngning, under samlag, sömn, stress och användning av proteinmat. Produktionen av hormonet är vågliknande - det finns distinkta sekretionsförändringar under dagen. Så, en konstant ökning av prolaktinkoncentrationen observeras under sömnen (oavsett om det är sömn på dagtid eller nattetid). Innehållet i hormonet i blodet ökar efter en och en halv timme efter att ha somnat och efter att ha vaknat minskar det kraftigt. Värdena på denna indikator är lägst under de sena morgontimmarna, på eftermiddagen börjar koncentrationen av hormonet öka. I avsaknad av stressiga situationer går dagliga fluktuationer i prolaktin i blodet som regel inte utöver normen.

Hyperprolaktinemi kan utlösa mediciner, som inkluderar antidepressiva medel, antipsykotika, antihistaminer, preventivmedel med hög östrogen, antiemetika.

Den patologiska ökningen av prolaktin hos kvinnor kan vara organisk och funktionell. Organisk hyperprolaktinemi orsakas vanligtvis av neoplasmer i hypofysen eller hypotalamus. Hypofyseadenom som utsöndrar prolaktin kallas prolaktinom och är bland de vanligaste hypofystumörerna. Nivån av LTH i prolaktinom är extremt hög, den kan överstiga 200 ng / ml. Men tumörer som inte producerar prolaktin orsakar ibland sekundär prolaktinemi genom att minska produktionen eller störningen av dopamintransport, en neurotransmitter som reglerar prolaktinsyntesen.

Neuroleptisk hyperprolaktinemi hos gravida kvinnor kan leda till långsammare fostrtillväxt, såväl som för tidig graviditetsavbrott i både tidiga och sena stadier.

Funktionell hyperprolaktinemi utvecklas mot bakgrund av ett antal patologiska processer. Hormonet prolaktin hos kvinnor ökas med följande patologier:

 • tomt turkiskt sadelsyndrom;
 • hjärtsjukdomar (neoplasmer, encefalit, meningit);
 • Hypotyreos;
 • polycystiskt äggstocksyndrom;
 • kronisk njursvikt (LTH ökar hos 65% av patienterna i hemodialys);
 • levercirrhos;
 • systemisk lupus erythematosus;
 • ökade nivåer av östrogen i blodet (eftersom östrogener har en stimulerande effekt på syntesen av prolaktin);
 • kirurgiska ingrepp i bröstet;
 • ofta aborter och / eller curettage av livmodern.

Den idiopatiska formen av hyperprolaktinemi utmärks, i vilken hypofyscells funktion ökar utan att ändra antalet. Varför händer detta tills det har fastställts.

Symtom på ökat prolaktin hos kvinnor

Ökat prolaktin hos kvinnor visar sig ofta inte och upptäcks av en slump under en undersökning av en annan anledning. I andra fall är symptomen på hyperprolaktinemi:

 • menstruationsstörningar;
 • fördelning av mjölk från mjölkkörtlarna utanför laktationsperioden (galaktorré);
 • minskad sexlyst, anorgasmia;
 • atrofiska förändringar i slemhinnan i slidan och urinröret;
 • virilisering;
 • seborré i hårbotten, tunnare hår på huvudet;
 • tendens till akne;
 • ökad salivation.

Menstruella oregelbundenheter hos kvinnor med hyperprolaktinemi kan ha följande former:

 • amenorré - frånvaron av menstruation under flera menstruationscykler;
 • oligomenorrhea - förkorta tiden för menstruationsblödning till en till två dagar;
 • opsenomenorrhea - en ökning av intervallet mellan perioder på mer än 35 dagar;
 • menometorrhagia - menstruationsblödning, som är betydligt längre än vanligt i varaktighet eller intensitet;
 • anovulatoriska cykler - menstruationscykler utan ägglossning och bildandet av corpus luteum;
 • förkorta lutealfasen i menstruationscykeln.

Ökat prolaktin hos kvinnor svarar för cirka 30% av alla fall av infertilitet.

I vissa fall med hyperprolaktinemi störs inte patientens menstruationscykel.

Om hyperprolaktinemi har utvecklats mot bakgrund av en hypofysens neoplasma börjar huvudvärk och synskador stör patienten när tumören växer.

Diagnos och behandling av ökat prolaktin hos kvinnor

Hyperprolaktinemi upptäcks genom laboratorietester som bestämmer mängden prolaktin i blodet. För att klargöra orsakerna till patologin, tillämpar de avancerad diagnostik, enligt indikationer inklusive:

 • bestämning av nivån av andra hormoner;
 • Röntgenundersökning av den turkiska sadeln (bestämning av hypofysens storlek);
 • beräknad och / eller magnetisk resonansavbildning (bedömning av hypofysens tillstånd och omgivande vävnader);
 • oftalmologisk undersökning;
 • gynekologisk undersökning.

Normen för blodprolaktin hos kvinnor i reproduktiv ålder är 2,8–29,2 ng / ml, hos kvinnor efter menopaus är den 1,8–20,3 ng / ml, men det kan skilja sig åt i olika laboratorier. Blodprovtagning för prolaktinanalys rekommenderas på morgonen, från 9 till 11.

Fysiologisk hyperprolaktinemi behöver inte behandlas.

Om ökningen i prolaktinkoncentrationen beror på att läkemedlet tas, avbryts läkemedlet. Menstruationscykeln återställs vanligtvis inom 4-5 veckor..

Vid läkemedelsbehandling av hyperprolaktinemi används dopaminagonister. Om LTH är förhöjd på grund av binjurens eller sköldkörtelninsufficiens, indikeras hormonersättningsterapi som normaliserar hormonnivån i blodet och eliminerar tecken på hyperprolaktinemi.

Ökat prolaktin hos kvinnor visar sig ofta inte och upptäcks av en slump under en undersökning av en annan anledning.

Kirurgisk behandling indikeras vanligtvis för brott mot den visuella analysatorn och frånvaron av effekten av konservativ behandling. Kirurgisk ingripande är att ta bort hypofysen neoplasma.

Strålbehandling används i sällsynta fall (med ineffektivitet eller intolerans mot andra typer av behandling, samt vid vägran av patienter med prolaktinom från operation).

Konsekvenserna av ökat prolaktin hos kvinnor

Konsekvenserna av en långvarig ökning av prolaktinkoncentrationen hos kvinnor är ogynnsamma. Mot bakgrund av hyperprolaktinemi utvecklas följande:

Ökat prolaktin hos kvinnor svarar för cirka 30% av alla fall av infertilitet.

Neuroleptisk hyperprolaktinemi hos gravida kvinnor kan leda till långsammare fostrtillväxt, såväl som för tidig graviditetsavbrott i både tidiga och sena stadier.

Ökad LTH orsakar ofta en ökad aptit och följaktligen kroppsvikt, upp till fetma, vilket registreras i 40-60% av fallen med hyperprolaktinemi hos kvinnor. I detta fall ökar nivån av totalt kolesterol, låg och mycket låg densitet lipoproteiner, koncentrationen av högdensitet lipoproteiner minskar, vilket resulterar i utvecklingen av arteriell hypertoni, koronar hjärtsjukdom. En hög grad av prolaktin hos kvinnor är farlig på grund av möjligheten till insulinresistens, vilket förklaras av hormonens direkta stimulerande effekt på pankreatiska p-celler.

Långvarig förhöjd LTH leder till en minskning av benmineraldensitet, vilket får patienten att utveckla osteopeni och osteoporos.

Högt prolaktin hos kvinnor, orsaker och effekter

Prolactin är ett proteinhormon som liknar strukturen som tillväxthormon. Dess utsöndring övervakas ständigt av hypotalamus, som utsöndrar dopamin. Överskott av blod är vanligt förekommande: dess förekomst är ungefär 17 personer per 1 000 invånare..

Hyperprolaktinemi: en definition av konceptet

Hyperprolaktinemi kallas en konstant ökning av serumprolaktinnivåer. Hyperprolactinemia-syndrom är ett komplex av symtom som uppstår med en ökning av detta hormon, vars mest karakteristiska uttryck är en dysfunktion i reproduktionsorganen.

Hormonet har ett stort antal biologiska effekter. Han deltar i att initiera och underhålla mjölkproduktion, äggstockens corpus luteum och progesteronproduktion.

I 60% av fallen orsakas förhöjda nivåer av hormonet prolaktin hos icke-gravida kvinnor av godartade hypofystumörer. Detta tillstånd kan också orsakas av en kränkning av dopaminerge interaktioner mellan hypofysen och hypotalamus på grund av intaget av vissa farmakologiska medel eller sjukdomar. En viss del av människor har en orimlig ökning av prolaktin i blodet.

Oavsett orsaken till ökningen av prolaktin leder dess överdrivna sekretion till en störning i produktionen av luteiniserande och follikelstimulerande hormoner. Som en konsekvens av detta: hypogonadism (otillräcklig funktion av könskörtlarna - äggstockar) och infertilitet.

Fysiologiska skäl

Prolaktinemi hos kvinnor, som går utöver det normala intervallet, kan förekomma vid ett antal fysiologiska tillstånd. Sådana indikatorer förekommer hos en perfekt frisk person och indikerar inte en sjukdom.

De främsta orsakerna till den fysiologiska ökningen av prolaktin hos kvinnor:

Sömn. Produktionen av detta hormon är periodisk och förändras cykliskt under hela dagen. Dess koncentration ökar markant efter 1-1,5 timmar efter att du somnat och når sitt högsta på morgonen. Uppvaknande orsakar ett betydande fall i blodets nivå. På eftermiddagen ligger koncentrationen inom normalt antal.

Graviditet. Under graviditeten uppstår en hög grad av prolaktin på grund av ökad östradiol i blodet. Hormonet börjar växa från första trimestern av att fostra ett barn och når sitt maximum under förlossningen. Graden av ökning kan variera, så många läkare tror att det inte är tillrådligt att bestämma dess nivå under graviditeten.

Bröstvårtstimulering och amning. Prolactin kan vara högt på grund av irritation i bröstvårtan under amning. En ökning av detta hormon under matning av ett barn orsakar ett antal förändringar i en kvinnas kropp, och som ett resultat - amningstermororr.

Påfrestning. Prolactin är känsligt för stressande situationer. En särskilt hög nivå observeras med nervös belastning, som åtföljdes av svimning eller lågt blodtryck..

Andra orsaker som kan orsaka ökat prolaktin hos kvinnor inkluderar kön, motion, lutealfasen i menstruationscykeln, tungt proteinintag, hypoglykemiska tillstånd och brösttest.

Patologiska orsaker

Det ökade innehållet av prolaktin i blodet orsakas av ett antal sjukdomar som är lokaliserade i produktionscentrumet för detta hormon (i hypofysen) eller på platsen för regleringen av dess utsöndring (i hypotalamus). Dessutom kan hyperprolaktinemi uppstå under sjukdomar där den hormonella bakgrunden förändras.

Hypofyssjukdom

De huvudsakliga patologierna i hypofysen som orsakar högt prolaktin:

 • prolaktinom;
 • blandade adenom (en tumör som producerar somatotropiskt hormon och prolaktin);
 • syndrom av den "tomma" turkiska sadeln;
 • craniopharyngioma - en medfödd tumör i hjärnan;
 • intrasellära cyster, germinom eller meningiomas.

Prolaktinom är en godartad neoplasma (adenom) i hypofysen. Detta är den vanligaste källan till hyperprolaktinemi. Mikroprolaktinom har en diameter på upp till 1 cm, makroprolaktinom - över 1 cm. Det förekommer både bland kvinnor och bland män. Graden av hyperprolaktinemi i denna patologi är mycket hög och når över 200 ng / ml.

Om en volumetrisk process, som tumörer i närliggande vävnader, etc. trycker på hypofysen, kan detta stimulera ytterligare produktion av hormonella substanser. För att diagnostisera sjukdomar i detta område används hypofys MRI..

Hypotalamiska sjukdomar

Patologier i den hypotalamiska zonen som kan orsaka hyperprolaktinemi inkluderar:

 • neoplasmer (craniopharyngiomas, metastaser, germinomas, hamartomas, gliomas och andra);
 • infiltreringsprocesser (histiocytos, tuberkulos, Benje-Beck-Schauman sjukdom);
 • strålterapi av hjärntumörer;
 • arteriovenösa aneurysmer;
 • skador på hypofysen.

Dessa processer orsakar ett brott i systemet med utsöndring av dopamin. Eftersom denna substans hämmar sekretionen av prolaktin orsakar dess otillräckliga produktion hyperprolaktinemi.

Andra sjukdomar

Ökad prolaktin är möjlig med följande sjukdomar:

 • Hypotyreos;
 • polycystisk äggstock (Stein-Leventhal-sjukdomen);
 • kroniskt njursvikt;
 • levercirrhos;
 • hypokorticism (Addisons sjukdom);
 • östrogenproducerande neoplasmer;
 • idiopatisk hyperprolaktinemi.

Hypotyreos Minskad produktion av sköldkörtelhormon kallas hypotyreos. För att klargöra faktorerna för hyperprolaktinemi i sköldkörtelpatologi studerades dagligt sekretion av hormoner. Det konstaterades att sköldkörtelstimuleringshormon (TSH) och prolaktin har en annan typ av sekretion under dagen. En minskning av koncentrationen av sköldkörtelhormoner leder till en ökning av känsligheten hos celler som producerar prolaktin (prolaktotrofer) för tyroliberin. Som ett resultat av detta inträffar hyperprolaktinemi..

Kroniskt njursvikt (CRF). Med denna sjukdom försämras hormonets utsöndring med njurarna och sekretionen ökar. Detta tillstånd observeras hos ungefär en tredjedel av patienter med kroniskt njursvikt..

Bland andra tillstånd som orsakar en ökad mängd av detta hormon skiljer skrump och ektopisk produktion (finns i bronkogen cancer och hypernefrom).

Om prolaktin förhöjs hos en kvinna utan någon specifik anledning kallas detta tillstånd idiopatisk hyperprolaktinemi..

Farmakologiska orsaker

Tabell. Väsentliga mediciner som kan orsaka hyperprolaktinemi

Gruppmediciner
antipsykotikaAminazin, droperidol eller haloperidol
antiemetikametoklopramid
opiaterMorfinhydroklorid, heroin
H2-receptorblockerareCimetidin ranitidin
AntidepressivaAmitriptylin, Prozac, Paroxetine
östrogenerKombinerade orala preventivmedel
Kalciumkanalblockerareverapamil

Mediciner kan orsaka stora mängder hormon som stimulerar amning. Handlingsmekanismen för de flesta av dem ligger i kränkning av bildning, omvandling, absorption av dopamin eller dess interaktion med receptorer.

Prolactin kan öka efter östrogen. Dessa hormoner har en stimulerande effekt på prolaktotrofer..

symtom Kliniska manifestationer

Symtomen på hyperprolaktinemi kan variera hos olika kvinnor. Dessa inkluderar nedsatt reproduktionsfunktion, ämnesomsättning eller förändringar i den emotionella sfären.

Symtom på ökat prolaktin hos kvinnor:

 • förändringar i menstruationscykeln (otillräckligt antal perioder eller fullständig frånvaro);
 • mjölkutsöndring från bröstet, inte förknippat med amning (galaktorré);
 • infertilitet;
 • minskad sexuell lust och oförmåga att få en orgasm;
 • hirsutism (tillväxt av hårstrån runt mjölkkörtlarnas areola, i ansiktet, bukens vita linje);
 • acne
 • övervikt;
 • spontana missfall;
 • störning av sköldkörteln;
 • ökad skörhet hos ben (osteoporos);
 • förändring i minne, sömn eller depression.

De mest troliga infertilitetsmekanismerna hos kvinnor med hyperprolaktinemi:

 • hämning av produktionen av gonadotropinfrisättande hormon, vilket leder till en minskning av produktionen av luteiniserande hormon (LH);
 • blockering av receptorer i äggstockarna i LH;
 • en minskning av den stimulerande effekten av östrogen på produktionen av gonadotropiner;
 • minskning av östrogenfrisättning;
 • minskad progesteronsyntes i corpus luteum.

Om orsaken till detta tillstånd är en hjärntumör, kan ökat prolaktin orsaka symtom på en volumetrisk bildning i hjärnan (congestive optisk nervhuvud, förlust av synfältet).

Ofta finns det en periodisk ökning av detta hormon i kvinnors blod. Det förekommer oftast på natten, vilket orsakar bröstknäppning och svullnad..

Möjliga konsekvenser och sjukdomar

Om hyperprolaktinemi inte behandlas kan allvarliga komplikationer uppstå. Enligt feedback om lagen, när vissa hormoner ökar, minskar andra. Effekterna av ökat prolaktin på den kvinnliga kroppen:

 • livmoderhypoplasi;
 • atrofiska förändringar i bröstkörtlarna;
 • mastopati
 • bröstcancer
 • äggstocks neoplasmer.

För diagnos av hyperprolaktinemi bestäms koncentrationen av detta hormon i blodet. Det finns två former av det: prolaktin monomer (biologiskt aktivt, farligt med ökande) och makroprolaktin (inaktivt).

Om tecken på ökat prolaktin visas, bör du rådfråga en läkare. Behandlingen beror på orsaken till tillståndet..

För mig själv / orsaker, symtom och behandling av ökat prolaktin hos kvinnor

Prolactin är ett hormon som produceras av hypofysen. Det förbereder en kvinnas bröstkörtlar för amning, stimulerar mjölkproduktionen och reglerar också menstruationscykeln och ägglossningen. Hyperprolaktinemi kallas en ökad nivå av prolaktin i blodet, vilket orsakar en kränkning av ägglossningen och en oregelbunden cykel.


Anledningar till ökat prolaktin

Det finns två typer av hyperprolaktinemi - patologisk och fysiologisk.

Patologisk uppträder med vissa sjukdomar:

Sjukdomar i hypofysen (hjärncystor, prolaktinom, meningiom och andra).
Hypotalamiska sjukdomar (tuberkulos, germinom, strålning, sarkoidos och andra).
Andra sjukdomar (skrump i levern, primär hypotyreoidism, östrogenproducerande tumörer, idiopatisk (inte tydlig anledning) hyperprolaktinemi och andra).
Fysiologiskt - när hormonet prolaktin stiger hos en frisk person.

Och det händer i sådana fall:

Amning (amning).
Hypoglykemi (hunger).
Sportbelastningar (aktivitet på idrottsplaner, liksom utförandet av arbete relaterat till viktlyftning).
Samlag.
Påfrestning.


Graviditet.
Medicinska förfaranden (långa nackmassagesessioner, eftersom nivån av prolaktin kontrolleras av nervnoder som finns i livmoderhalsområdet).
Stimulering av bröstvårtorna vid fysisk ansträngning eller underkläder av låg kvalitet. Utsöndringar från bröstvårtornas bröstvårtor skickar impulser till hjärnbarken och därmed provoserar överdriven sekretion av prolaktin.
Olika mediciner kan också orsaka ökat prolaktin: antidepressiva medel, östrogener, antipsykotika, amfetaminer, opiatmediciner.

Infertilitet, som är förknippat med brist på ägglossning. Det finns också missfall under tidig graviditet (upp till 10 veckor).
Menstruella oregelbundenheter (oligomenorré, amenorré). Det vanligaste symptom som förekommer i 60 - 90% av fallen: menstruation är sällsynt eller frånvarande. Amenorré sammanfaller ofta med operationer, förlossning, sexuell aktivitet, avskaffande av p-piller.
Galaktoré - fördelningen av mjölk från bröstvårtorna. Ju längre sjukdomen är, desto mindre blir galaktoré (hos vissa patienter har galaktoré observerats i många år). Det finns tre grader av denna sjukdom: den tredje graden - mjölk separeras spontant; den andra graden - riklig urladdning med ett starkt tryck på bröstvårtan; den första graden - singel sjunker när du klickar på bröstvårtan.
Akne eller hirsutism - överdriven hårväxt runt bröstvårtorna, i ansiktet, längs den vita linjen i buken.
Frigiditet, minskad libido, brist på orgasm.
Ökningen i kroppsvikt förknippas med det faktum att hormonet prolaktin ökar aptiten och främjar avsättningen av näringsämnen i kroppen.
Sköldkörtelproblem. Eftersom den allmänna hormonella bakgrunden för könshormoner förändras störs även sköldkörtelns funktion.
Prolaktinom. Normen för prolaktin hos kvinnor är från 120 till 500 mIU / L. Överdriven ökning av detta hormon i blodet kan leda till försämrat minne, nedsatt syn. Detta beror på att cellerna som producerar prolaktin kan öka i storlek under långvarig funktion. I detta fall bildas en godartad tumör av prolaktinom, som komprimerar synnervarna, vilket leder till nedsatt syn. Prolaktinom är farligt eftersom det påverkar nervsystemet negativt. Patienter upplever depressiva tillstånd, sömnstörningar.
Osteoporos. Amningstiden hos en kvinna bidrar till förlusten av kalcium. Hormonet prolaktin leder till en förändring i metabolism av detta spårelement. Kalcium tvättas ur benvävnad, vilket resulterar i bräcklighet..

Många kvinnor är intresserade av när de ska ta prolaktintest. Diagnos av förhöjd prolaktin baseras på att bestämma dess nivå i blodserum, som måste tas på morgonen på tom mage. En kvinna måste ha en god vila och också avstå från sexuellt samlag på kvällen.

För att fastställa den verkliga frekvensen av hyperprolaktinemi behöver du

Vilka är orsakerna till ökad prolaktin hos kvinnor?

Prolactin är ett hypofyshormon, därför är det av stor betydelse i kvinnors liv. Det är han som säkerställer reproduktionssystemets normala funktion. Prolactin ansvarar för möjligheten till förplantning: bildandet av bröstet under puberteten, produktion av bröstmjölk efter barnets födelse. Därför är det ibland nödvändigt att kontrollera hormonnivån i blodet för att förhindra utveckling av möjliga patologier.

Prolactin produceras i den främre hypofysen. Specifika laktotropa celler deltar i dess bildning. Mammakörtlarna, immunsystemet och till och med morkakan är också ansvariga för produktionen av hormonet. En viktig roll ges till koncentrationen av östrogen och dopamin i en kvinnas kropp. Prolactin ökar när dopaminnivåerna sjunker. Om mängden östrogen i blodet stiger, minskar värdet på hormonet.

Prolactin utför komplexa uppgifter och kan ge reproduktionssystemets normala funktion:

 • ansvarig för produktion av mjölk under amning;
 • har en direkt effekt på utvecklingen och tillväxten av det kvinnliga bröstet under puberteten;
 • hormonet deltar i metabolismprocesserna i fostervatten, reglerar dess sammansättning och mängd;
 • kunna blockera graviditetens början under amningen;
 • tillhandahåller ägglossning under postpartum perioden;
 • påverkar produktionen av progesteron, som ansvarar för ägglossningsprocesser;
 • reglerar menstruationscykeln;
 • deltar i immunsystemet och fettmetabolismen;
 • ger normal njurfunktion;
 • ökar libido.

Om prolaktin i blodet når värden över den tillåtna normen kallas detta tillstånd hyperprolaktinemi. Denna sjukdom leder till konsekvenser. En kvinna kan tappa sexuell lust, fel i menstruationscykeln uppstår. Den mest allvarliga konsekvensen av ökat prolaktin är infertilitet..

Hyperprolaktinemi påverkar negativt utvecklingen av bröstkörtlarna och de inre könsorganen. Detta tillstånd kan påverka bildandet av tumörer..

Förhöjd prolaktin är också farligt för män. Han ansvarar för produktion av testosteron respektive och för spermiernas antal och aktivitet. Allt detta kan leda till utveckling av infertilitet hos män..

Anledningarna till att halten av prolaktin i blodet stiger är det vanligt att dela upp i fysiologiska och patologiska. Fysiologiskt kan hormonet ökas även hos en frisk person. Under dagen förändras nivån. Detta händer obemärkt och beror på vad personen gör. Under sömn minskar mängden hormon vanligtvis under träning eller när man äter ökar det. Detta tillstånd anses vara normalt. Hos friska människor kan en ökning av prolaktinnivåerna vara i sådana fall:

 • stor fysisk ansträngning innan analysen passeras;
 • svåra stressiga situationer;
 • ofta dricka och okontrollerad rökning;
 • senaste samlag;
 • långvarig fasta eller äta en liten mängd kalorier;
 • övervägande av proteinmat i kosten;
 • graviditet och amning.

Hos en frisk person kan prolaktin öka med högst 15% av den tillåtna normen. Detta tillstånd påverkar inte kvinnors hälsa och reproduktionssystemet. Om fysiologiska faktorer inte är orsaken till ökningen av prolaktin, bör förekomsten av en patologisk process i kroppen misstänkas.

Det är vanligt att dela upp den patologiska hyperprolaktinemin i funktionell och organisk. Den andra sorten kan orsakas av hjärntumörer. De vanligaste formationerna finns i hypofysen och hypothalamus. Dessa inkluderar:

 • prolaktinom;
 • gliom;
 • meningiom;
 • hypofyseadenom.

Funktionell patologi utvecklas till följd av sjukdomar som redan finns i kroppen. Dessa inkluderar:

 • tuberkulos;
 • levercirrhos;
 • njursvikt;
 • sarkoidos;
 • Hypotyreos;
 • polycystisk äggstock;
 • bröstskador.

Ofta orsakas en ökning av prolaktinnivåerna i blodet av långvarig användning av vissa mediciner eller läkemedel. Dessa inkluderar:

 • antihypertensiva läkemedel som hjälper till att sänka blodtrycket;
 • antidepressiva medel;
 • dopaminoblockers;
 • vissa hormonella preventivmedel;
 • opiater (kodin, morfin, heroin);
 • kokain.

Ökat prolaktin hos kvinnor: orsaker, symtom, konsekvenser och metoder för terapi

Prolactin är ett hormon som produceras i hypofysen. En ökning i blodprolaktinnivåer hos kvinnor kallas hyperprolaktinemi. Gravida kvinnor som planerar graviditet konfronteras ofta med förhöjda prolaktinnivåer..

Vad är prolaktin ansvarigt för

Prolactin hos kvinnor är ett hormon som har en direkt effekt på menstruations- och reproduktionsfunktionen. I en kvinnas kropp finns det tre fraktioner av prolaktin:

Den högsta aktiviteten är monomer prolaktin. Det står för mer än 80% av alla fraktioner..

Många vetenskapliga studier har fastställt hormonens roll i en kvinnas kropp. Dess huvudfunktioner är följande:

 • bibehålla utvecklingen av äggstockens corpus luteum i lutealfasen i menstruationscykeln;
 • brösttillväxt under puberteten;
 • beredning av körtlar för amning under graviditet;
 • mjölkproduktion i bröstet för matning av barnet;
 • under graviditeten tillåter hormonet att du på en konstant nivå håller den progesteron som krävs för att bära fostret;
 • få en orgasm under samlag;
 • bildandet av moderinstinkt.

Under amning hämmar tvärtom prolaktin produktionen av progesteron och hämmar ägglossningen. Detta garanterar naturligt preventivmedel under postpartum-perioden..

Studier har bekräftat att ju högre en kvinnas prolaktinnivå under graviditeten är, desto lägre är hennes smärttröskel under förlossningen.

Utanför graviditeten anses dock förhöjda prolaktinnivåer kräva behandling..

Anledningar till ökat prolaktin

Prolactin kallas också "stresshormon." Allt beror på att dess nivå varierar betydligt från externa och interna faktorer. Skillnaden mellan fysiologiska och patologiska orsaker till hyperprolaktinemi.

Fysiologiska orsaker är förknippade med naturliga processer i kroppen. Påverkan av naturliga faktorer är reversibel. Dessa skäl är:

 • Under graviditet och amning;
 • premenopausal tid;
 • psyko-emotionell upphetsning;
 • fysiskt överarbete;
 • samlag;
 • uttalad smärta;
 • hypoglykemi;
 • bröstvårta areolastimulering med en tät bh.

De patologiska orsakerna till ökat prolaktin i blodet är associerade med samtidiga sjukdomar. Patologiska skäl inkluderar:

 • sköldkörtelfel (hypotyreos);
 • strålningsexponering;
 • hypofystumör;
 • hypotalamisk sjukdom;
 • leversvikt;
 • levercirrhos;
 • tuberkulos;
 • kronisk njursjukdom;
 • diabetes;
 • drog användning;
 • tar vissa läkemedel (lugnande medel, antipsykotika, hormonella preventivmedel med högt innehåll av östrogenkomponenter).

Prolaktinnivåerna är förhöjda under en tid efter att ha utfört gynekologiska operationer som abort och curettage i livmodern.

Symtom på ökat prolaktin

Det första symptom på ökat prolaktin, som kvinnan oftast konsulterar med en läkare, är en menstruationscykelstörning. Som ett resultat av hormonella förändringar saknas graviditet eller spontan abort på kort tid.

Symtom som kräver undersökning av prolaktinnivåer i blodet är:

 • fördelningen av droppar mjölk från bröstvårtorna;
 • ofta huvudvärk;
 • utseendet på akne;
 • ökad hårighet, särskilt runt bröstvårtorna;
 • synnedsättning av okänd etiologi;
 • övervikt;
 • minskad sexlyst.

Ökad prolaktin orsakar ofta ett depressivt tillstånd. Detta beror på en kränkning av den hormonella homeostasen i kroppen.

Diagnostik

Först och främst, för att bekräfta hyperprolaktinemi-syndrom, utförs ett venöst blodprov för innehållet av prolaktin. En viktig roll i diagnosen är förberedelserna för ett blodprov.

Kvinnor som använder droger under lång tid bör sluta ta dem en vecka före testet. 3 dagar före leverans av venöst blod för att bestämma hormonnivån är det nödvändigt att undvika samlag och fysisk irritation av bröstvårtorna. Dessa faktorer kan orsaka ett fysiologiskt hopp i prolaktin..

Dagen före blodgivningen måste du ge upp rökning, alkohol, fet mat och bönor. Att ge upp middagen är dock inte värt det. Grönsaksallader har ingen patologisk effekt. Svält orsakar också hängning av prolaktin.

Det måste komma ihåg att nippelstimulering och samlag ökar hormonnivåerna. Dagen innan du bestämmer hormonnivån måste du därför avstå från samlag och sexuell upphetsning.

Blod ska doneras 2-3 timmar efter att ha vaknat i vila. Blod tas på morgonen på tom mage. Kvinnor i reproduktiv ålder måste undersökas 3-5 och 22-25 dagar i menstruationscykeln. En enda ökning av prolaktinnivåer anses inte vara en patologi. Undersökningen utförs under tre menstruationscykler. Avvikelse från normen betraktas som en hög hormonell nivå i tre dimensioner.

En indikator på upp till 500 mIU / L anses vara en normal nivå av hormon. En ökning av hormonnivån till 1000 mIU / L är en anledning till dynamisk observation och belysning av orsakerna till hormonell obalans. När hormonet stiger till 1 500 mIU / L kräver det medicinsk behandling. Ett prolaktinindex på 2000 mIU / L kan indikera närvaron av en hypofystumör och kräver noggrann övervakning, behandling och dynamisk övervakning..

För att bestämma orsaken till ökat prolaktin krävs ett antal undersökningar. De viktigaste är:

 • CT eller MR av hjärnan;
 • Ultraljud av sköldkörteln, bukorgan och njurar;
 • bestämning av blodsocker;
 • undersökning av den hormonella funktionen i sköldkörteln;
 • blodkemi;
 • neurologkonsultation;
 • endokrinologkonsultation;
 • konsultation med ögonläkare med undersökning av fundus.

Ultraljud av bröstkörtlarna bestämmer närvaron av sekundära förändringar - cystiska och tumörformationer. Efter undersökningen fastställs den troliga faktorn som orsakade ökningen av prolaktin. Återställningen beror på att eliminera orsaken..

Effekterna av ökat prolaktin

Den huvudsakliga och allvarliga konsekvensen av ökat prolaktin i kvinnan i en reproduktiv ålder är oförmågan att bli gravid. Tillståndet är förknippat med undertryckande av sekretion av hormoner som reglerar ägglossningsprocessen. Hos 90% av patienterna är menstruationen extremt sällsynt.

Som ett resultat av hormonell dysfunktion mognar inte ägget i äggstocken. Och om befruktningen fortfarande skedde, mot bakgrund av en förändrad hormonell bakgrund, bildas inte morkakan. Spontan abort inträffar under graviditeten 8–10 veckor.

Ett långvarigt högt hormoninnehåll leder till en förändring i strukturen i körtelvävnadens bröstkörtlar, som kallas mastopati. Bröstsjukdom åtföljs av smärtsamma upplevelser som intensifieras före menstruationen. Avsaknaden av en omfattande behandling för mastopati kan orsaka cancer i körtelvävnaden.

Ibland samlas serösa innehåll i de förstorade kanalerna i bröstkörtlarna, som med en minskning av immuniteten blir inflammerade. Inflammation i bröstloben kallas mastit. Sjukdomen kännetecknas av akut smärta, feber och en ökning av axillära lymfkörtlar..

Prolactin är involverat i processen för sexuell upphetsning och orgasm. Ökade hormonnivåer resulterar i frigiditet och minskad libido. Hyperprolaktinemi leder till ökad aptit. Överdriven aptit innebär överskott av kroppsvikt.

Prolaktin spelar en viktig roll i kalciummetabolismen. Höga nivåer av hormon i blodet under en lång period leder till att kalcium tas bort från benet. Hyperprolaktinemi orsakar osteoporos.

Höga mängder av hormonet får dig att tänka på närvaron i hjärnan av en tumör som kallas prolaktinom. Tillväxten av neoplasmen orsakar huvudvärk, minskat minne och nedsatt synskärpa. Allvarligt hormonellt fel är orsaken till svår depression.

terapier

Behandling av ökat prolaktin hos kvinnor utförs med hormonella läkemedel som syftar till att undertrycka syntesen av prolaktin. Huvudgrupper av läkemedel inkluderar:

 • dopaminagonister (bromokriptin, cabergolin);
 • dopaminemiska läkemedel (kinagolid).

Kvinnor som planerar en graviditet får ordinerat ett läkemedel som kallas bromokriptin. Behandlingsförloppet är minst sex månader. Ibland varar konservativ terapi upp till tre år..

Om hyperprolaktinemi orsakas av en tumör som inte är möjlig för medicinsk behandling, löses frågan om kirurgisk behandling. När det finns kontraindikationer för operationen används strålterapi. Metoden används emellertid endast med snabb tillväxt av prolaktinom för att stabilisera.

Parallellt behandlas samtidiga sjukdomar som kan vara grundorsaken till ökningen av hormonnivåerna. Läkemedelsbehandling återställer den kvinnliga kroppens menstruations- och reproduktionsfunktion.

Kvinnor som har avslöjat hyperprolaktinemi bör registreras hos en gynekolog, endokrinolog och mammolog. Innan behandlingen påbörjas är det nödvändigt att fastställa grundorsaken till kränkningarna. Att ta läkemedel utan recept från läkare kan vara skadligt för din hälsa..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Från vilken riklig genomskinlig urladdning som kan förekomma före menstruationen och om det är nödvändigt att gå till läkaren

Den kvinnliga kroppen är ett komplext system som väcker många frågor och orsakar mycket ångest för det rättvisare könet....

Magen gör ont, men min period är borta - vad kan den prata om?

En regelbunden menstruationscykel är bevis på kvinnors hälsa. Men tilldelningar kommer inte alltid som planerat. Ibland uppstår misslyckanden i representanten för det svagare könet....

Vad man ska göra om perioden är försenad, testet är negativt (drar nedre buken och nedre delen av ryggen)?

Försenad menstruation, ett negativt test (drar nedre delen av magen och nedre delen av ryggen) - detta är ett mycket oroande symptom, vilket är ett allvarligt skäl för att besöka läkare....