Behandling för förhöjd prolaktin

Harmonier

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist. Alla läkemedel har kontraindikationer. Specialkonsultation krävs!

Hormonet prolaktin produceras i hjärnan..
Hur farligt är ökat prolaktin och hur är behandling med ökat prolaktin?
Svaren på dessa frågor från medicinska tavlan tiensmed.ru (www.tiensmed.ru) hjälper dig att komma från den här artikeln.

Ökat Prolactin och infertilitet

Om du märker att menstruationscykeln inte är stabil, kan du inte bli gravid, måste du ta en analys för prolaktinnivå.

Prolactin-nivåanalys

Hur det är gjort?
För att bestämma nivån av prolaktin i blodet måste ett blodprov göras. Blod doneras endast på morgonen, och du kan inte äta frukost innan du tar blod. Innan du tar testet måste du få tillräckligt med sömn och en dag före testet ska du inte ha sex.
Du ska inte i något fall gå till en undersökning till en gynekolog eller en mammolog innan du gör en analys.

Om du donerade blod två gånger till prolaktinnivån och två gånger har nivån ökats, har du troligtvis hyperlaktinemi.

Hur behandlas förhöjd prolaktin??

Som redan indikerats kan en ökning av prolaktin också indikera en hypofystumör. För att testa den här hypotesen bör en serie undersökningar göras, inklusive hjärntomografi, en undersökning av tillståndet i fundus, och du kan få ett kraniogram och funktionella tester med metoklopramid och sköldkörtelstimulerande hormon. Ibland räcker det med en röntgenstråle, som avslöjar en hypofystumör.

Beroende på resultaten av undersökningen får du ordinerad behandling. Det kan vara läkemedelsbehandling, det kan vara strålning eller kirurgi.
I fallet med en godartad neoplasma utförs terapi med användning av dopaminagonister (bromokriptin, parlodel eller seroctipin). I detta fall föreskrivs behandlingen tillsammans av en neurokirurg och en gynekolog.

De mest moderna läkemedlen som används för förhöjd prolaktin är dostinex och norprolak. Dessa läkemedel fungerar under lång tid efter användning. Och en annan nyhet för behandling av förhöjd prolaktin är sebergin. Detta läkemedel har redan klarat många tester på sjukhus. Därför, om du får ordinerat ett av de listade läkemedlen, oroa dig inte - det här är nya, effektiva och säkra läkemedel.

Ställ in för en lång behandling. Minimikursen för ökad prolaktin är sex månader. Men mediciner kan ordineras åt dig i ett år eller till och med två år. Periodvis måste du gå till läkaren, ta ett blodprov för prolaktinnivå.
Behandling med moderna läkemedel tillåter åttio procent av fallen av hyperlaktinemi att uppnå en normal menstruationscykel, och i sjuttio procent av fallen botar det infertilitet. Det måste sägas att i vissa fall ger sådan behandling med kosttillskott (kosttillskott) mycket goda resultat.

Författare: Pashkov M.K. Koordinator för innehållsprojekt.

Ökat prolaktin hos kvinnor: symtom, behandling, orsaker, konsekvenser

Ökat prolaktin hos kvinnor (hyperprolaktinemi) är ett tillstånd som kännetecknas av en ökning av koncentrationen av laktotropiskt hormon i blodet.

Prolactin (laktotropin, mammotropin, mammotropiskt hormon, laktotropiskt hormon LTH) är ett peptidhormon som syntetiseras av acidofila celler i främre hypofysen. Nästan alla kända effekter av prolaktin är förknippade med reproduktiv funktion. Det ger tillväxt och utveckling av bröstkörtlarna, främjar utsöndring och mognad av råmjölk, liksom omvandlingen av den senare till mogen mjölk.

I blodet är LTH i flera former (monomer, dimerisk, tetramerisk). Den biologiskt aktiva formen av hormonet är monomer (består av en peptidkedja).

Förhöjd prolaktin hos kvinnor finns oftare hos 25–40 år. Hos män i samma åldersgrupp registreras detta tillstånd mycket mindre ofta..

Ökad LTH orsakar ofta en ökad aptit och följaktligen kroppsvikt, upp till fetma, vilket registreras i 40-60% av fallen av hyperprolaktinemi hos kvinnor.

Orsaker till förhöjd prolaktin hos kvinnor

Skälen som orsakar en ökning av koncentrationen av LTH hos kvinnor är fysiologiska, farmakologiska och patologiska.

Prolaktinkoncentrationen i blodet stiger hos kvinnor under graviditet och under amning, med överdriven fysisk ansträngning, under samlag, sömn, stress och användning av proteinmat. Produktionen av hormonet är vågliknande - det finns distinkta sekretionsförändringar under dagen. Så, en konstant ökning av prolaktinkoncentrationen observeras under sömnen (oavsett om det är sömn på dagtid eller nattetid). Innehållet i hormonet i blodet ökar efter en och en halv timme efter att ha somnat och efter att ha vaknat minskar det kraftigt. Värdena på denna indikator är lägst under de sena morgontimmarna, på eftermiddagen börjar koncentrationen av hormonet öka. I avsaknad av stressiga situationer går dagliga fluktuationer i prolaktin i blodet som regel inte utöver normen.

Hyperprolaktinemi kan utlösa mediciner, som inkluderar antidepressiva medel, antipsykotika, antihistaminer, preventivmedel med hög östrogen, antiemetika.

Den patologiska ökningen av prolaktin hos kvinnor kan vara organisk och funktionell. Organisk hyperprolaktinemi orsakas vanligtvis av neoplasmer i hypofysen eller hypotalamus. Hypofyseadenom som utsöndrar prolaktin kallas prolaktinom och är bland de vanligaste hypofystumörerna. Nivån av LTH i prolaktinom är extremt hög, den kan överstiga 200 ng / ml. Men tumörer som inte producerar prolaktin orsakar ibland sekundär prolaktinemi genom att minska produktionen eller störningen av dopamintransport, en neurotransmitter som reglerar prolaktinsyntesen.

Neuroleptisk hyperprolaktinemi hos gravida kvinnor kan leda till långsammare fostrtillväxt, såväl som för tidig graviditetsavbrott i både tidiga och sena stadier.

Funktionell hyperprolaktinemi utvecklas mot bakgrund av ett antal patologiska processer. Hormonet prolaktin hos kvinnor ökas med följande patologier:

 • tomt turkiskt sadelsyndrom;
 • hjärtsjukdomar (neoplasmer, encefalit, meningit);
 • Hypotyreos;
 • polycystiskt äggstocksyndrom;
 • kronisk njursvikt (LTH ökar hos 65% av patienterna i hemodialys);
 • levercirrhos;
 • systemisk lupus erythematosus;
 • ökade nivåer av östrogen i blodet (eftersom östrogener har en stimulerande effekt på syntesen av prolaktin);
 • kirurgiska ingrepp i bröstet;
 • ofta aborter och / eller curettage av livmodern.

Den idiopatiska formen av hyperprolaktinemi utmärks, i vilken hypofyscells funktion ökar utan att ändra antalet. Varför händer detta tills det har fastställts.

Symtom på ökat prolaktin hos kvinnor

Ökat prolaktin hos kvinnor visar sig ofta inte och upptäcks av en slump under en undersökning av en annan anledning. I andra fall är symptomen på hyperprolaktinemi:

 • menstruationsstörningar;
 • fördelning av mjölk från mjölkkörtlarna utanför laktationsperioden (galaktorré);
 • minskad sexlyst, anorgasmia;
 • atrofiska förändringar i slemhinnan i slidan och urinröret;
 • virilisering;
 • seborré i hårbotten, tunnare hår på huvudet;
 • tendens till akne;
 • ökad salivation.

Menstruella oregelbundenheter hos kvinnor med hyperprolaktinemi kan ha följande former:

 • amenorré - frånvaron av menstruation under flera menstruationscykler;
 • oligomenorrhea - förkorta tiden för menstruationsblödning till en till två dagar;
 • opsenomenorrhea - en ökning av intervallet mellan perioder på mer än 35 dagar;
 • menometorrhagia - menstruationsblödning, som är betydligt längre än vanligt i varaktighet eller intensitet;
 • anovulatoriska cykler - menstruationscykler utan ägglossning och bildandet av corpus luteum;
 • förkorta lutealfasen i menstruationscykeln.

Ökat prolaktin hos kvinnor svarar för cirka 30% av alla fall av infertilitet.

I vissa fall med hyperprolaktinemi störs inte patientens menstruationscykel.

Om hyperprolaktinemi har utvecklats mot bakgrund av en hypofysens neoplasma börjar huvudvärk och synskador stör patienten när tumören växer.

Diagnos och behandling av ökat prolaktin hos kvinnor

Hyperprolaktinemi upptäcks genom laboratorietester som bestämmer mängden prolaktin i blodet. För att klargöra orsakerna till patologin, tillämpar de avancerad diagnostik, enligt indikationer inklusive:

 • bestämning av nivån av andra hormoner;
 • Röntgenundersökning av den turkiska sadeln (bestämning av hypofysens storlek);
 • beräknad och / eller magnetisk resonansavbildning (bedömning av hypofysens tillstånd och omgivande vävnader);
 • oftalmologisk undersökning;
 • gynekologisk undersökning.

Normen för blodprolaktin hos kvinnor i reproduktiv ålder är 2,8–29,2 ng / ml, hos kvinnor efter menopaus är den 1,8–20,3 ng / ml, men det kan skilja sig åt i olika laboratorier. Blodprovtagning för prolaktinanalys rekommenderas på morgonen, från 9 till 11.

Fysiologisk hyperprolaktinemi behöver inte behandlas.

Om ökningen i prolaktinkoncentrationen beror på att läkemedlet tas, avbryts läkemedlet. Menstruationscykeln återställs vanligtvis inom 4-5 veckor..

Vid läkemedelsbehandling av hyperprolaktinemi används dopaminagonister. Om LTH är förhöjd på grund av binjurens eller sköldkörtelninsufficiens, indikeras hormonersättningsterapi som normaliserar hormonnivån i blodet och eliminerar tecken på hyperprolaktinemi.

Ökat prolaktin hos kvinnor visar sig ofta inte och upptäcks av en slump under en undersökning av en annan anledning.

Kirurgisk behandling indikeras vanligtvis för brott mot den visuella analysatorn och frånvaron av effekten av konservativ behandling. Kirurgisk ingripande är att ta bort hypofysen neoplasma.

Strålbehandling används i sällsynta fall (med ineffektivitet eller intolerans mot andra typer av behandling, samt vid vägran av patienter med prolaktinom från operation).

Konsekvenserna av ökat prolaktin hos kvinnor

Konsekvenserna av en långvarig ökning av prolaktinkoncentrationen hos kvinnor är ogynnsamma. Mot bakgrund av hyperprolaktinemi utvecklas följande:

Ökat prolaktin hos kvinnor svarar för cirka 30% av alla fall av infertilitet.

Neuroleptisk hyperprolaktinemi hos gravida kvinnor kan leda till långsammare fostrtillväxt, såväl som för tidig graviditetsavbrott i både tidiga och sena stadier.

Ökad LTH orsakar ofta en ökad aptit och följaktligen kroppsvikt, upp till fetma, vilket registreras i 40-60% av fallen med hyperprolaktinemi hos kvinnor. I detta fall ökar nivån av totalt kolesterol, låg och mycket låg densitet lipoproteiner, koncentrationen av högdensitet lipoproteiner minskar, vilket resulterar i utvecklingen av arteriell hypertoni, koronar hjärtsjukdom. En hög grad av prolaktin hos kvinnor är farlig på grund av möjligheten till insulinresistens, vilket förklaras av hormonens direkta stimulerande effekt på pankreatiska p-celler.

Långvarig förhöjd LTH leder till en minskning av benmineraldensitet, vilket får patienten att utveckla osteopeni och osteoporos.

Högt prolaktin hos kvinnor, orsaker och effekter

Prolactin är ett proteinhormon som liknar strukturen som tillväxthormon. Dess utsöndring övervakas ständigt av hypotalamus, som utsöndrar dopamin. Överskott av blod är vanligt förekommande: dess förekomst är ungefär 17 personer per 1 000 invånare..

Hyperprolaktinemi: en definition av konceptet

Hyperprolaktinemi kallas en konstant ökning av serumprolaktinnivåer. Hyperprolactinemia-syndrom är ett komplex av symtom som uppstår med en ökning av detta hormon, vars mest karakteristiska uttryck är en dysfunktion i reproduktionsorganen.

Hormonet har ett stort antal biologiska effekter. Han deltar i att initiera och underhålla mjölkproduktion, äggstockens corpus luteum och progesteronproduktion.

I 60% av fallen orsakas förhöjda nivåer av hormonet prolaktin hos icke-gravida kvinnor av godartade hypofystumörer. Detta tillstånd kan också orsakas av en kränkning av dopaminerge interaktioner mellan hypofysen och hypotalamus på grund av intaget av vissa farmakologiska medel eller sjukdomar. En viss del av människor har en orimlig ökning av prolaktin i blodet.

Oavsett orsaken till ökningen av prolaktin leder dess överdrivna sekretion till en störning i produktionen av luteiniserande och follikelstimulerande hormoner. Som en konsekvens av detta: hypogonadism (otillräcklig funktion av könskörtlarna - äggstockar) och infertilitet.

Fysiologiska skäl

Prolaktinemi hos kvinnor, som går utöver det normala intervallet, kan förekomma vid ett antal fysiologiska tillstånd. Sådana indikatorer förekommer hos en perfekt frisk person och indikerar inte en sjukdom.

De främsta orsakerna till den fysiologiska ökningen av prolaktin hos kvinnor:

Sömn. Produktionen av detta hormon är periodisk och förändras cykliskt under hela dagen. Dess koncentration ökar markant efter 1-1,5 timmar efter att du somnat och når sitt högsta på morgonen. Uppvaknande orsakar ett betydande fall i blodets nivå. På eftermiddagen ligger koncentrationen inom normalt antal.

Graviditet. Under graviditeten uppstår en hög grad av prolaktin på grund av ökad östradiol i blodet. Hormonet börjar växa från första trimestern av att fostra ett barn och når sitt maximum under förlossningen. Graden av ökning kan variera, så många läkare tror att det inte är tillrådligt att bestämma dess nivå under graviditeten.

Bröstvårtstimulering och amning. Prolactin kan vara högt på grund av irritation i bröstvårtan under amning. En ökning av detta hormon under matning av ett barn orsakar ett antal förändringar i en kvinnas kropp, och som ett resultat - amningstermororr.

Påfrestning. Prolactin är känsligt för stressande situationer. En särskilt hög nivå observeras med nervös belastning, som åtföljdes av svimning eller lågt blodtryck..

Andra orsaker som kan orsaka ökat prolaktin hos kvinnor inkluderar kön, motion, lutealfasen i menstruationscykeln, tungt proteinintag, hypoglykemiska tillstånd och brösttest.

Patologiska orsaker

Det ökade innehållet av prolaktin i blodet orsakas av ett antal sjukdomar som är lokaliserade i produktionscentrumet för detta hormon (i hypofysen) eller på platsen för regleringen av dess utsöndring (i hypotalamus). Dessutom kan hyperprolaktinemi uppstå under sjukdomar där den hormonella bakgrunden förändras.

Hypofyssjukdom

De huvudsakliga patologierna i hypofysen som orsakar högt prolaktin:

 • prolaktinom;
 • blandade adenom (en tumör som producerar somatotropiskt hormon och prolaktin);
 • syndrom av den "tomma" turkiska sadeln;
 • craniopharyngioma - en medfödd tumör i hjärnan;
 • intrasellära cyster, germinom eller meningiomas.

Prolaktinom är en godartad neoplasma (adenom) i hypofysen. Detta är den vanligaste källan till hyperprolaktinemi. Mikroprolaktinom har en diameter på upp till 1 cm, makroprolaktinom - över 1 cm. Det förekommer både bland kvinnor och bland män. Graden av hyperprolaktinemi i denna patologi är mycket hög och når över 200 ng / ml.

Om en volumetrisk process, som tumörer i närliggande vävnader, etc. trycker på hypofysen, kan detta stimulera ytterligare produktion av hormonella substanser. För att diagnostisera sjukdomar i detta område används hypofys MRI..

Hypotalamiska sjukdomar

Patologier i den hypotalamiska zonen som kan orsaka hyperprolaktinemi inkluderar:

 • neoplasmer (craniopharyngiomas, metastaser, germinomas, hamartomas, gliomas och andra);
 • infiltreringsprocesser (histiocytos, tuberkulos, Benje-Beck-Schauman sjukdom);
 • strålterapi av hjärntumörer;
 • arteriovenösa aneurysmer;
 • skador på hypofysen.

Dessa processer orsakar ett brott i systemet med utsöndring av dopamin. Eftersom denna substans hämmar sekretionen av prolaktin orsakar dess otillräckliga produktion hyperprolaktinemi.

Andra sjukdomar

Ökad prolaktin är möjlig med följande sjukdomar:

 • Hypotyreos;
 • polycystisk äggstock (Stein-Leventhal-sjukdomen);
 • kroniskt njursvikt;
 • levercirrhos;
 • hypokorticism (Addisons sjukdom);
 • östrogenproducerande neoplasmer;
 • idiopatisk hyperprolaktinemi.

Hypotyreos Minskad produktion av sköldkörtelhormon kallas hypotyreos. För att klargöra faktorerna för hyperprolaktinemi i sköldkörtelpatologi studerades dagligt sekretion av hormoner. Det konstaterades att sköldkörtelstimuleringshormon (TSH) och prolaktin har en annan typ av sekretion under dagen. En minskning av koncentrationen av sköldkörtelhormoner leder till en ökning av känsligheten hos celler som producerar prolaktin (prolaktotrofer) för tyroliberin. Som ett resultat av detta inträffar hyperprolaktinemi..

Kroniskt njursvikt (CRF). Med denna sjukdom försämras hormonets utsöndring med njurarna och sekretionen ökar. Detta tillstånd observeras hos ungefär en tredjedel av patienter med kroniskt njursvikt..

Bland andra tillstånd som orsakar en ökad mängd av detta hormon skiljer skrump och ektopisk produktion (finns i bronkogen cancer och hypernefrom).

Om prolaktin förhöjs hos en kvinna utan någon specifik anledning kallas detta tillstånd idiopatisk hyperprolaktinemi..

Farmakologiska orsaker

Tabell. Väsentliga mediciner som kan orsaka hyperprolaktinemi

Gruppmediciner
antipsykotikaAminazin, droperidol eller haloperidol
antiemetikametoklopramid
opiaterMorfinhydroklorid, heroin
H2-receptorblockerareCimetidin ranitidin
AntidepressivaAmitriptylin, Prozac, Paroxetine
östrogenerKombinerade orala preventivmedel
Kalciumkanalblockerareverapamil

Mediciner kan orsaka stora mängder hormon som stimulerar amning. Handlingsmekanismen för de flesta av dem ligger i kränkning av bildning, omvandling, absorption av dopamin eller dess interaktion med receptorer.

Prolactin kan öka efter östrogen. Dessa hormoner har en stimulerande effekt på prolaktotrofer..

symtom Kliniska manifestationer

Symtomen på hyperprolaktinemi kan variera hos olika kvinnor. Dessa inkluderar nedsatt reproduktionsfunktion, ämnesomsättning eller förändringar i den emotionella sfären.

Symtom på ökat prolaktin hos kvinnor:

 • förändringar i menstruationscykeln (otillräckligt antal perioder eller fullständig frånvaro);
 • mjölkutsöndring från bröstet, inte förknippat med amning (galaktorré);
 • infertilitet;
 • minskad sexuell lust och oförmåga att få en orgasm;
 • hirsutism (tillväxt av hårstrån runt mjölkkörtlarnas areola, i ansiktet, bukens vita linje);
 • acne
 • övervikt;
 • spontana missfall;
 • störning av sköldkörteln;
 • ökad skörhet hos ben (osteoporos);
 • förändring i minne, sömn eller depression.

De mest troliga infertilitetsmekanismerna hos kvinnor med hyperprolaktinemi:

 • hämning av produktionen av gonadotropinfrisättande hormon, vilket leder till en minskning av produktionen av luteiniserande hormon (LH);
 • blockering av receptorer i äggstockarna i LH;
 • en minskning av den stimulerande effekten av östrogen på produktionen av gonadotropiner;
 • minskning av östrogenfrisättning;
 • minskad progesteronsyntes i corpus luteum.

Om orsaken till detta tillstånd är en hjärntumör, kan ökat prolaktin orsaka symtom på en volumetrisk bildning i hjärnan (congestive optisk nervhuvud, förlust av synfältet).

Ofta finns det en periodisk ökning av detta hormon i kvinnors blod. Det förekommer oftast på natten, vilket orsakar bröstknäppning och svullnad..

Möjliga konsekvenser och sjukdomar

Om hyperprolaktinemi inte behandlas kan allvarliga komplikationer uppstå. Enligt feedback om lagen, när vissa hormoner ökar, minskar andra. Effekterna av ökat prolaktin på den kvinnliga kroppen:

 • livmoderhypoplasi;
 • atrofiska förändringar i bröstkörtlarna;
 • mastopati
 • bröstcancer
 • äggstocks neoplasmer.

För diagnos av hyperprolaktinemi bestäms koncentrationen av detta hormon i blodet. Det finns två former av det: prolaktin monomer (biologiskt aktivt, farligt med ökande) och makroprolaktin (inaktivt).

Om tecken på ökat prolaktin visas, bör du rådfråga en läkare. Behandlingen beror på orsaken till tillståndet..

Hyperprolaktinemi (galaktoré): hög prolaktin är en signal om farliga sjukdomar

Galaktoré är utsöndring av mjölk eller råmjölk från bröstvårtorna hos en kvinna som inte ammar. Orsaken till galaktoré är hyperprolaktinemi, där nivån för hormonet prolaktin är förhöjd. Galaktoré kan finnas hos både män och barn. Högt prolaktin är farligt för hälsan, liksom alla andra hormonella störningar.

Galaktoré är inte en oberoende sjukdom, utan ett symptom på någon sjukdom som är förknippad med hormonell obalans. Därför, efter att ha märkt utskrivning från bröstet hos sig själv eller barnet, är det nödvändigt att omedelbart registrera sig hos en onkolog - mammolog. En erfaren specialist tar Diana på kliniken.

"data-medium-file =" https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/07/giperprolaktinemiya.jpg?fit=450%2C300&ssl=1?v= 1572898669 "data-large-file =" https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/07/giperprolaktinemiya.jpg?fit=826%2C550&ssl=1?v = 1572898669 "src =" https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/07/giperprolaktinemiya-826x550.jpg?resize=790%2C526 "alt =" hyperprolactinemia "bredd =" 790 "höjd =" 526 "srcset =" https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/07/giperprolaktinemiya.jpg?w=826&ssl= 1 826w, https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/07/giperprolaktinemiya.jpg?w=450&ssl=1 450w, https: //i0.wp. com / medcentr-diana-spb.ru / wp-content / uploads / 2017/07 / giperprolaktinemiya.jpg? w = 768 & ssl = 1,768w, https://i0.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp -innehåll / uppladdningar / 2017/07 / giperprolaktinemiya.jpg? w = 898 & ssl = 1 898w "sizes =" (max-bredd: 790px) 100vw, 790px "data-recalc-dims =" 1 "/>

Vad är prolaktin

Prolactin är ett hormon som utsöndras från den främre hypofysen. En av prolaktins huvudroller är utsöndring av mjölk i bröstkörtlarna hos ammande mödrar. Han ansvarar också för att reproduktionssystemet fungerar korrekt. Hyperprolaktinemi är en endokrin sjukdom där prolaktinnivåer hålls höga..

Prolactinsekretion uppvisar en daglig rytm, det vill säga dess koncentration beror på tid på dagen. Högre nivåer av hormonet uppstår på natten under sömn, under måltider, träning eller betydande spänning.

Den högsta nivån av prolaktin i den kvinnliga kroppen under graviditeten (ett hormon som produceras i hypofysen, moderkakan, hypofysen hos en baby). Då kan vi prata om naturlig hyperprolaktinemi, det vill säga ett överskott av prolaktin. I alla andra fall är ökat prolaktin en allvarlig patologi..

Orsaker till hyperprolaktinemi

Normalt frisätts inga vätskor från bröstet hos friska människor. Hos kvinnor kan utflödet ske under graviditet och naturligtvis under utfodring, men fem månader efter amningens slut bör det inte ske någon utflöde från bröstet.

Oftast orsakas hyperprolaktinemi av hypofunktion (minskad aktivitet) i sköldkörteln och binjurebarken. Sjukdomar i bröstet, bältros, hypofyseadenom och andra tumörer, liksom skrump i levern, tumörer i njurarna och bronkier ökar också prolaktinnivåerna..

De främsta orsakerna till galaktoré är mycket obehagliga tillstånd:

 • små (2-3 cm) godartade tumörer i hypofysen;
 • kränkning av sköldkörteln och binjurarna;
 • äggstocksjukdomar som påverkar deras funktion (cyster, polycystiska ämnen);
 • ta läkemedel som förändrar den hormonella bakgrunden;
 • njur- och leversvikt.

Orsakerna till hyperprolaktinemi är lika stressande som psykiska och fysiska. Det orsakar en ökning av endorfiner, vilket ökar aktiviteten i hjärnan och hypotalamus och som ett resultat leder till en ökning av prolaktinsekretionen. Orsaken till sjukdomen kan vara långvarig användning av farmakoterapi, såsom antipsykotika.

Det här är inte alla skälen. Laktogena infusioner, till exempel från fänkål, regelbundet brösttrauma (grovt kön, användning av sexleksaker - pumpar, grovt linne, etc.), trauma och kränkning av nervfibrerna under skador och operationer på ryggmärgen kan också orsaka bröstutflöde. etc. Skälen är riktigt brett och varierande, så bara en bra specialist kan identifiera det verkliga problemet..

Oroa dig inte bara i ett fall - om galaktorré har börjat hos ett nyfött barn. Detta tillstånd är förknippat med den hormonella balansen hos modern under förlossningen, så efter ett tag kommer allt att återgå till det normala.

För att identifiera orsakerna till ökat prolaktin föreskriver läkaren ytterligare tester och studier:

Symtom på hyperprolaktinemi hos män, kvinnor, barn

Som regel manifesteras sjukdomen av återkommande huvudvärk, depression, bröstsmärta, fetma, hudproblem och hypertrikos. Dessa "värmevallningar" av värme och en minskning av sexdrift förenar sig med dessa symtom..

Patienten är orolig över den ständiga urladdningen från bröstet: vätskan kan släppas droppvis och kanske i stora volymer. Hos kvinnor går menstruationscykeln förlorad, och ibland stoppar menstruationen helt, vilket leder till infertilitet. Med hyperprolaktinemi försämras huden, fet seborré och akne uppstår, ansiktshårtillväxt observeras.

Kliniska symtom är också förknippade med sjukdomar i bentäthet (osteoporos, osteopeni), minskad libido, galaktorré, nedsatt fertilitet (förmågan att bli gravid. Bland de utmärkande symtomen som är associerade med sjukdomen är en minskning av synskärpa.

I kampen mot förhöjda prolaktinnivåer hos kvinnor ökar sekretionen av manliga hormoner, androgener. Därför kan akne visas i ansiktet, och hårstrån växer på platser som är typiska för män - i ansiktet, magen, bröstet. I sin tur börjar håret falla ut.

Hyperprolaktinemi diagnostiseras baserat på medicinsk historia, klinisk undersökning och ytterligare studier. Om läkaren misstänker en hypofystumör krävs också en oftalmologisk undersökning och hjärnundersökning: datortomografi och magnetisk resonansavbildning.

Hyperprolaktinemi vid graviditet

Om en kvinna tar droger och blir gravid är det nödvändigt att avbryta behandlingen. Därför är det, utöver nivån av prolaktin, värt att ta hand om det ofödda barnet. Om hormonnivån är stabil, och den förväntade modernen är under övervakning av en läkare, bör graviditeten passera utan problem.

Upptäckt av hyperprolaktinemi utesluter inte graviditet. Denna sjukdom kan hindra eller fördröja den, men diagnosen av sjukdomen och dess behandling ger en chans för moderskap.

Hur man kontrollerar prolaktinnivåer: prolaktintest

För att ta reda på nivån på detta ämne måste du ta ett blodprov för hormoner. Innan du testar för prolaktinnivåer i blodet, bör du avstå från att äta och dricka. Det är bäst att ta tester efter att ha vaknat mellan 8 och 10 på morgonen. Dagen före undersökningen bör inte vara överarbetad och stressad:

Rätt koncentration av prolaktin i blodet:

 • 4,5–33 ng / ml normalt i follikelfasen;
 • 4,9–40 ng / ml normalt i lutealfasen

Resultaten kan tolkas på följande sätt:

 • 5–25 ng / ml - normal;
 • över 25 ng / ml - kränkning av menstruationscykeln och anovulatoriska cykler;
 • över 50 ng / ml - en försening i menstruationscykeln;
 • över 100 ng / ml - risk för hypofystumör.

De givna normerna för prolaktin används vid avkodning av hormontester av en gynekolog eller endokrinolog. Experter som analyserar uppgifterna tar hänsyn till många faktorer som kan påverka resultaten. Till exempel, vid utvärdering av hormonella faktorer, är ålder, närvaro av samtidig patologi och hormonbehandling etc. viktiga..

Det är också viktigt att förstå att ett annat hormon, dopamin, ansvarar för motsvarande nivå av prolaktin. Det hämmar produktionen av prolaktin (desto högre nivå av dopamin - desto mindre prolaktin frisätts). En annan regulator för prolaktinsekretion är östrogen, vilket ökar dess produktion och utsöndring. Därför föreskriver läkaren ytterligare tester för hormoner, detta hjälper till att identifiera de verkliga orsakerna till patologin och föreskriva rätt behandling.

Hur hyperprolaktinemi behandlas

För att bota galaktoré måste du ta reda på orsakerna till hyperprolaktinemi. Eftersom ökad prolaktinutsöndring sker vid många tillstånd är det viktigt att korrekt diagnostisera.

Först föreskrivs blodprover (kliniska, för biokemi och hormoner). Undersökningen avslöjar hormonella störningar och funktionsfel i inre organ (lever, njurar).

Beroende på resultaten, utför sedan:

 • ultraljud av de inre könsorganen för att upptäcka cyster;
 • Ultraljud av sköldkörteln för att utesluta noder i dess vävnader som påverkar hormonella nivåer;
 • Röntgenanalys av den "turkiska sadeln" - området med skallen där hypofysen är belägen för att utesluta tumören;
 • MR och CT i huvudet. Enligt resultaten av undersökningarna finner de ut om det finns neoplasmer i andra hjärnavdelningar;

Beroende på sjukdomsorsaken kan två typer av behandling användas - medicinering eller kirurgi (tumörer som leder till hyperprolaktinemi som inte överstiger 1 centimeter kan behandlas farmakologiskt).

Behandlingen beror på vad som orsakade hyperprolaktinemi:

 • Med hormonell obalans och polycystisk äggstock förskrivs läkemedel som normaliserar den hormonella bakgrunden. P-piller och östrogentillskott hjälper. Läkemedel väljs av läkaren individuellt enligt resultaten av testerna;
 • Om problem med sköldkörteln upptäcks föreskrivs jodpreparat;
 • För att undertrycka mjölkproduktionen indikeras läkemedel som undertrycker prolaktinsekretion;
 • Små tumörer i hypofysen behandlas med kemoterapi och stora tumörer avlägsnas..
 • Användningen av grundläggande läkemedelsbehandling i kombination med recept på kosttillskott och läkemedel från växtbaserade komponenter ger goda resultat..

Följande läkemedel används ofta:

 • Bromocriptine (Bromergon, Ergolaktyna, bromocriptine) är ett effektivt läkemedel, men kan orsaka biverkningar som illamående och yrsel..
 • Norprolac är ett effektivt, ganska dyrt läkemedel.
 • Dostinex är ett billigt läkemedel (föreskrivs med försiktighet, eftersom det har kontraindikationer.

Naturligtvis är det bara endokrinologen som väljer läkemedlet och först efter att ha fått testresultaten. Felaktig hormonbehandling kommer att leda till ännu större hormonfel, vilket kommer att leda till fetma, diabetes, njur- och leversvikt och andra komplikationer..

Neurokirurgisk behandling rekommenderas om läkemedlen inte tillräckligt minskar nivån av prolaktin eller intolerans (läkemedelsresistens) eller läkaren har upptäckt en tumör.

Var behandlas hyperprolaktinemi i St Petersburg, priser

En erfaren endokrinolog, en läkare med den högsta kvalifikationskategorin, accepterar Diana i St. Petersburg på kliniken. Här kan du klara alla tester och genomgå en ultraljudssökning på den senaste expertkvalitetsenheten. Kostnaden för att ta en endokrinolog är bara 1000 rubel. Tillträde enligt diagnostiska resultat - 500 rubel. Priset för ultraljud av mjölkkörtlarna - 1000 rubel.

Om du hittar ett fel, välj en text och tryck på Ctrl + Enter

Ökat prolaktin hos kvinnor: orsaker, symtom, konsekvenser och metoder för terapi

Prolactin är ett hormon som produceras i hypofysen. En ökning i blodprolaktinnivåer hos kvinnor kallas hyperprolaktinemi. Gravida kvinnor som planerar graviditet konfronteras ofta med förhöjda prolaktinnivåer..

Vad är prolaktin ansvarigt för

Prolactin hos kvinnor är ett hormon som har en direkt effekt på menstruations- och reproduktionsfunktionen. I en kvinnas kropp finns det tre fraktioner av prolaktin:

Den högsta aktiviteten är monomer prolaktin. Det står för mer än 80% av alla fraktioner..

Många vetenskapliga studier har fastställt hormonens roll i en kvinnas kropp. Dess huvudfunktioner är följande:

 • bibehålla utvecklingen av äggstockens corpus luteum i lutealfasen i menstruationscykeln;
 • brösttillväxt under puberteten;
 • beredning av körtlar för amning under graviditet;
 • mjölkproduktion i bröstet för matning av barnet;
 • under graviditeten tillåter hormonet att du på en konstant nivå håller den progesteron som krävs för att bära fostret;
 • få en orgasm under samlag;
 • bildandet av moderinstinkt.

Under amning hämmar tvärtom prolaktin produktionen av progesteron och hämmar ägglossningen. Detta garanterar naturligt preventivmedel under postpartum-perioden..

Studier har bekräftat att ju högre en kvinnas prolaktinnivå under graviditeten är, desto lägre är hennes smärttröskel under förlossningen.

Utanför graviditeten anses dock förhöjda prolaktinnivåer kräva behandling..

Anledningar till ökat prolaktin

Prolactin kallas också "stresshormon." Allt beror på att dess nivå varierar betydligt från externa och interna faktorer. Skillnaden mellan fysiologiska och patologiska orsaker till hyperprolaktinemi.

Fysiologiska orsaker är förknippade med naturliga processer i kroppen. Påverkan av naturliga faktorer är reversibel. Dessa skäl är:

 • Under graviditet och amning;
 • premenopausal tid;
 • psyko-emotionell upphetsning;
 • fysiskt överarbete;
 • samlag;
 • uttalad smärta;
 • hypoglykemi;
 • bröstvårta areolastimulering med en tät bh.

De patologiska orsakerna till ökat prolaktin i blodet är associerade med samtidiga sjukdomar. Patologiska skäl inkluderar:

 • sköldkörtelfel (hypotyreos);
 • strålningsexponering;
 • hypofystumör;
 • hypotalamisk sjukdom;
 • leversvikt;
 • levercirrhos;
 • tuberkulos;
 • kronisk njursjukdom;
 • diabetes;
 • drog användning;
 • tar vissa läkemedel (lugnande medel, antipsykotika, hormonella preventivmedel med högt innehåll av östrogenkomponenter).

Prolaktinnivåerna är förhöjda under en tid efter att ha utfört gynekologiska operationer som abort och curettage i livmodern.

Symtom på ökat prolaktin

Det första symptom på ökat prolaktin, som kvinnan oftast konsulterar med en läkare, är en menstruationscykelstörning. Som ett resultat av hormonella förändringar saknas graviditet eller spontan abort på kort tid.

Symtom som kräver undersökning av prolaktinnivåer i blodet är:

 • fördelningen av droppar mjölk från bröstvårtorna;
 • ofta huvudvärk;
 • utseendet på akne;
 • ökad hårighet, särskilt runt bröstvårtorna;
 • synnedsättning av okänd etiologi;
 • övervikt;
 • minskad sexlyst.

Ökad prolaktin orsakar ofta ett depressivt tillstånd. Detta beror på en kränkning av den hormonella homeostasen i kroppen.

Diagnostik

Först och främst, för att bekräfta hyperprolaktinemi-syndrom, utförs ett venöst blodprov för innehållet av prolaktin. En viktig roll i diagnosen är förberedelserna för ett blodprov.

Kvinnor som använder droger under lång tid bör sluta ta dem en vecka före testet. 3 dagar före leverans av venöst blod för att bestämma hormonnivån är det nödvändigt att undvika samlag och fysisk irritation av bröstvårtorna. Dessa faktorer kan orsaka ett fysiologiskt hopp i prolaktin..

Dagen före blodgivningen måste du ge upp rökning, alkohol, fet mat och bönor. Att ge upp middagen är dock inte värt det. Grönsaksallader har ingen patologisk effekt. Svält orsakar också hängning av prolaktin.

Det måste komma ihåg att nippelstimulering och samlag ökar hormonnivåerna. Dagen innan du bestämmer hormonnivån måste du därför avstå från samlag och sexuell upphetsning.

Blod ska doneras 2-3 timmar efter att ha vaknat i vila. Blod tas på morgonen på tom mage. Kvinnor i reproduktiv ålder måste undersökas 3-5 och 22-25 dagar i menstruationscykeln. En enda ökning av prolaktinnivåer anses inte vara en patologi. Undersökningen utförs under tre menstruationscykler. Avvikelse från normen betraktas som en hög hormonell nivå i tre dimensioner.

En indikator på upp till 500 mIU / L anses vara en normal nivå av hormon. En ökning av hormonnivån till 1000 mIU / L är en anledning till dynamisk observation och belysning av orsakerna till hormonell obalans. När hormonet stiger till 1 500 mIU / L kräver det medicinsk behandling. Ett prolaktinindex på 2000 mIU / L kan indikera närvaron av en hypofystumör och kräver noggrann övervakning, behandling och dynamisk övervakning..

För att bestämma orsaken till ökat prolaktin krävs ett antal undersökningar. De viktigaste är:

 • CT eller MR av hjärnan;
 • Ultraljud av sköldkörteln, bukorgan och njurar;
 • bestämning av blodsocker;
 • undersökning av den hormonella funktionen i sköldkörteln;
 • blodkemi;
 • neurologkonsultation;
 • endokrinologkonsultation;
 • konsultation med ögonläkare med undersökning av fundus.

Ultraljud av bröstkörtlarna bestämmer närvaron av sekundära förändringar - cystiska och tumörformationer. Efter undersökningen fastställs den troliga faktorn som orsakade ökningen av prolaktin. Återställningen beror på att eliminera orsaken..

Effekterna av ökat prolaktin

Den huvudsakliga och allvarliga konsekvensen av ökat prolaktin i kvinnan i en reproduktiv ålder är oförmågan att bli gravid. Tillståndet är förknippat med undertryckande av sekretion av hormoner som reglerar ägglossningsprocessen. Hos 90% av patienterna är menstruationen extremt sällsynt.

Som ett resultat av hormonell dysfunktion mognar inte ägget i äggstocken. Och om befruktningen fortfarande skedde, mot bakgrund av en förändrad hormonell bakgrund, bildas inte morkakan. Spontan abort inträffar under graviditeten 8–10 veckor.

Ett långvarigt högt hormoninnehåll leder till en förändring i strukturen i körtelvävnadens bröstkörtlar, som kallas mastopati. Bröstsjukdom åtföljs av smärtsamma upplevelser som intensifieras före menstruationen. Avsaknaden av en omfattande behandling för mastopati kan orsaka cancer i körtelvävnaden.

Ibland samlas serösa innehåll i de förstorade kanalerna i bröstkörtlarna, som med en minskning av immuniteten blir inflammerade. Inflammation i bröstloben kallas mastit. Sjukdomen kännetecknas av akut smärta, feber och en ökning av axillära lymfkörtlar..

Prolactin är involverat i processen för sexuell upphetsning och orgasm. Ökade hormonnivåer resulterar i frigiditet och minskad libido. Hyperprolaktinemi leder till ökad aptit. Överdriven aptit innebär överskott av kroppsvikt.

Prolaktin spelar en viktig roll i kalciummetabolismen. Höga nivåer av hormon i blodet under en lång period leder till att kalcium tas bort från benet. Hyperprolaktinemi orsakar osteoporos.

Höga mängder av hormonet får dig att tänka på närvaron i hjärnan av en tumör som kallas prolaktinom. Tillväxten av neoplasmen orsakar huvudvärk, minskat minne och nedsatt synskärpa. Allvarligt hormonellt fel är orsaken till svår depression.

terapier

Behandling av ökat prolaktin hos kvinnor utförs med hormonella läkemedel som syftar till att undertrycka syntesen av prolaktin. Huvudgrupper av läkemedel inkluderar:

 • dopaminagonister (bromokriptin, cabergolin);
 • dopaminemiska läkemedel (kinagolid).

Kvinnor som planerar en graviditet får ordinerat ett läkemedel som kallas bromokriptin. Behandlingsförloppet är minst sex månader. Ibland varar konservativ terapi upp till tre år..

Om hyperprolaktinemi orsakas av en tumör som inte är möjlig för medicinsk behandling, löses frågan om kirurgisk behandling. När det finns kontraindikationer för operationen används strålterapi. Metoden används emellertid endast med snabb tillväxt av prolaktinom för att stabilisera.

Parallellt behandlas samtidiga sjukdomar som kan vara grundorsaken till ökningen av hormonnivåerna. Läkemedelsbehandling återställer den kvinnliga kroppens menstruations- och reproduktionsfunktion.

Kvinnor som har avslöjat hyperprolaktinemi bör registreras hos en gynekolog, endokrinolog och mammolog. Innan behandlingen påbörjas är det nödvändigt att fastställa grundorsaken till kränkningarna. Att ta läkemedel utan recept från läkare kan vara skadligt för din hälsa..

Ökat prolaktin hos kvinnor: orsaker, diagnosmetoder och terapi

Ökad prolaktin (hyperprolaktinemi) är ett vanligt problem som kvinnor i reproduktiv ålder möter. Det kan finnas många skäl till detta tillstånd..

Doktorns uppgift är att ta reda på det genom att undersöka exakt var patologin är och hur man behandlar den. En ökning av hormonkoncentrationen utgör en allvarlig hälsorisk om åtgärder inte vidtas i tid.

Vad är det hormon som ansvarar för

Prolactin är ett hormon i polypeptidfamiljen. Det bildas i den främre loben av hypofysen ("turkisk sadel") och i vissa andra organ och vävnader..

Det är syntetiserat i hela kroppen, påverkar kvinnors reproduktions- och reproduktionssystem.

På grund av ökad koncentration främjar det fosterlager, försenad ägglossning, amningstid etc..

Dess roll är mycket stor, och forskare studerar fortfarande dess kemiska egenskaper..

Denna polypeptid är ansvarig för följande biologiska tillstånd hos en kvinna:

 • brist på menstruation under amning för att undvika åter graviditet;
 • skydd av det ofödda barnet mot moderns immunitet;
 • minskning av smärta och känslighet tröskel;
 • stimulera brösttillväxt för utfodring;
 • bildning av råmelk, ökad sekretion, följt av frisättning av mjölk;
 • stimulering av hormonet progesteron under graviditeten;
 • en känsla av orgasm under samlag;
 • utveckling och bildning av andningssystemet hos barnet;
 • stöd för vatten-saltbalans och metaboliska processer;
 • reglering av den tredje fasen av menstruationscykeln (luteal).

Hans laboratoriediagnos är inte svår. Privata laboratorier och statliga kliniker utför venösa blodprover med hjälp av immunoanalysstekniker.

I kommersiella medicinska kliniker kan en sådan diagnos kallas ett "prolaktintest." I regeringen är detta en vanlig analys - screening för alla könshormoner.

Ingen annan laboratorieteknik kan beräkna dess exakta koncentration..

Vid tolkning av resultaten är det viktigt att fokusera på referensvärden, som kan variera i varje laboratorium. Detta är ett mycket känsligt hormon, så du måste noggrant förbereda dig för studien..

Analysen utförs på tom mage i den första fasen av menstruationscykeln. Det är bättre att 2-3 timmar går efter morgonen uppvaknar, eftersom dess sömn aktiveras under sömnen.
Resultaten är överskattade och opålitliga, så vid denna punkt bör du vara uppmärksam.

Vad indikerar en ökad nivå av prolaktin hos kvinnor, vad som är farligt, hur man behandlar detta tillstånd:

Kliniska manifestationer av ökat prolaktin hos kvinnor: orsaker och konsekvenser för kroppen

En kvinnas hormonella bakgrund påverkar hennes välbefinnande och allmänna hälsa. Körtlarna för intern utsöndring i en viss mängd syntetiserar hormoner som reglerar arbetet i olika organ och system. Prolactin produceras i den främre hypofysen, vilket till stor del bestämmer funktionaliteten hos kvinnans reproduktionsapparat.

Koncentrationen av prolaktin är inte konstant. En ökning av hormonhalten under graviditeten, liksom före menstruationen, anses vara fysiologiskt normal. Men hyperprolaktinemi kan också vara ett tecken på patologiska tillstånd i kroppen. Därför är det mycket viktigt att ta reda på orsakerna till problemet och vid behov vidta åtgärder för att korrigera hormonets nivå.

Prolaktins funktioner och roll

För det här ämnet finns receptorer i nästan varje organ. De flesta celler med hormonreceptorer finns i bröstkörtlarna. Det är han som bestämmer produktionen av mjölk hos kvinnor under amning.

Andra prolaktinfunktioner inkluderar:

 • främjar bildandet av bröstkörtlar under puberteten,
 • ökar antalet kanaler i körtlarna, främjar tillväxten av körteln,
 • hämmar ägglossningen under och efter graviditeten,
 • förhindrar att embryot avvisas av mammans immunsystem,
 • sänker smärttröskeln,
 • främjar orgasm under samlag.

Normindikatorer

För att ta reda på koncentrationen av prolaktin måste kvinnor donera blod från en blodåra på morgonen på tom mage på morgonen inte tidigare än 3 timmar efter lyft. Dagen innan måste du undvika samlag, stress, fysisk ansträngning. Dagen före studien går du inte till bastun och badet.

Ta reda på vad den turkiska sadeln i hjärnan är och vilka symtom indikerar patologiska processer i organet.

Effektiva behandlingar för godartad prostatahyperplasi samlas i denna artikel..

Anledningen till att genomgå ett prolaktintest kan vara:

 • galaktorré, som inte är relaterad till amning,
 • bröstsmärta,
 • menstruations oregelbundenheter,
 • oförmåga att bli gravid under lång tid,
 • minskad libido.

Normen för prolaktin hos kvinnor i frånvaro av graviditet är 4-34 ng / ml. Beroende på cykelfasen bör hormonet vara i sådana gränser (ng / ml):

 • follikulär fas 4.5-23,
 • ägglossning 5-34,
 • luteal fas 4.9-30.

Om graviditet har inträffat kommer indikatorerna att vara följande (i trimestrar i ng / ml):

En ökning av hormonnivåerna sker från 8: e graviditetsveckan. Toppen av dess koncentration faller på 20-25 veckor.

Om en ökad nivå av prolaktin upptäcks föreskrivs ytterligare studier som hjälper till att bestämma dess orsaker och korrekt förskriva behandlingen. Det rekommenderas att göra en ultraljud av sköldkörteln, njurarna, binjurarna, MRI eller CT-skanning i hjärnan, laboratorietester för att bestämma hormonell status, biokemi i blodet.

På en lapp! Högt prolaktin påverkar tillståndet för hela organismen. Nästan alla organ lider. Det är viktigt att snabbt fixa symtom som indikerar hormonella störningar och söka hjälp från en specialist.

Orsaker och symtom på förhöjda hormonnivåer

Beroende på ursprungets art delas hyperprolaktinemi in i fysiologisk och patologisk.

De fysiologiska faktorerna för utveckling av hyperprolaktinemi inkluderar:

 • amning,
 • ökad fysisk aktivitet,
 • ohälsosam kost på grund av allvarliga matrestriktioner,
 • högt proteininnehåll i kosten,
 • bär trånga underkläder och ofta palpations i bröstet,
 • samlag,
 • påfrestning,
 • krage massage, irriterande nervfibrer.

Patologisk hyperprolaktinemi orsakas av:

 • tumörer i hypofysen (prolaktinom, cysta, adenom),
 • polycystisk äggstock,
 • anorexi,
 • hjärnskador,
 • njursjukdom,
 • cirros,
 • Hypotyreos,
 • hypoglykemi,
 • missbruk.

Separat kan iatrogen hyperprolaktinemi särskiljas, vilket inträffar under behandling med vissa grupper av läkemedel:

 • antidepressiva medel,
 • östrogener,
 • blodtryckssänkande medel,
 • antipsykotika,
 • antiemetiska läkemedel.

Tecken och symtom på ökat prolaktin:

 • galaktoré (utflöde från en mjölkaktig vätska nippeln),
 • minskad libido,
 • förbättrad kroppshårtillväxt (hirsutism),
 • hudutslag,
 • övervikt mitt i överdriven aptit,
 • minskad syn,
 • menstruations oregelbundenheter,
 • snabb utmattbarhet,
 • depressiva tillstånd.

Möjliga effekter på kroppen

Eventuella hormonella störningar är fyllda med olika komplikationer. Förhöjda prolaktinnivåer utgör också vissa hot mot kvinnors hälsa. Nästan varje kvinna som lider av en cykelstörning och infertilitet har hyperprolaktinemi. Detta kan vara en föregångare av tumörformationer i hjärnans strukturer (hypofys, hypotalamus).

Betydande hoppar upp hormonindikatorn är full av en kvinna med ett antal farliga tillstånd:

 • Sexuell dysfunktion, brist på orgasmer, frigiditet.
 • Amenorré, högt prolaktin blockerar syntesen av hypofysen FSH och LH, som kontrollerar äggstockarnas arbete. Som ett resultat blir menstruationen knapp, med tiden kan den försvinna helt.
 • Sekundär eller primär infertilitet hyperprolaktinemi undertrycker ägglossningsprocessen. Som ett resultat frigörs inte ägget från follikeln och kan inte befruktas.
 • Osteoporosöverskott av prolaktin främjar urlakning av kalcium från benstrukturer. Ben blir spröda, genomgår ofta sprickor.
 • Tumörmassor i bröstet om en betydande tillväxt av bröstkörtlarna uppträder, smärta verkar, detta kan vara ett larm.
 • Diabetes mellitus, ökad aptit och fetma, till följd av nedsatt kolhydratmetabolism, leder till nedsatt blodsocker.
 • Psyko-emotionella störningar depression, psykos, socialt missanpassning.
 • Metaboliska störningar ökar risken för att utveckla hypertoni, ischemisk hjärtsjukdom.
 • Synskada inträffar ofta om hyperprolaktinemi förknippas med hypofystumörer. Utbildning sätter press på ögons slut som orsakar problem.

Lär dig symtomen på prostatainflammation hos män, liksom behandlingen av patologi.

Reglerna och funktionerna för användning av Mamoklam-tabletter för behandling av mastopati av mjölkkörtlarna beskrivs på denna sida..

Följ länken https://fr-dc.ru/vnutrennaja-sekretsija/shhitovidnaya/miksedema.html och läs om orsakerna och symtomen på myxödem i sköldkörteln.

Effektiva behandlingar

En läkare kan förskriva behandling först efter att ha fastställt orsaken till ökat prolaktin. Med fysiologisk hyperprolaktinemi och ett litet hopp i hormonnivåerna krävs ingen särskild behandling. Om problemet orsakas av patologiska förändringar i kroppen, föreskrivs individuell terapi, beroende på patologins orsak och svårighetsgrad. Det är viktigt för en kvinna att återställa ägglossningen, särskilt om hon planerar att få barn.

Bland läkemedel för att bekämpa hyperprolaktinemi är läkemedel med ergotalkaloider mycket effektiva:

Kursen för att ta sådana mediciner kan fortsätta i flera år. Ibland måste du ta medicin hela livet. Dosen av läkemedel kan justeras baserat på resultaten från kontrolltester..

I närvaro av tumörformationer som framkallar en ökning av prolaktin rekommenderas kirurgisk ingrepp och strålbehandling. Tillgång till tumören är vanligtvis transnasal. Mycket sällan ty till kraniotomi idag.

Kost och näringsfunktioner

Med små ökningar av prolaktin kan du justera dess nivå genom att ändra näringen. Det är mycket användbart att konsumera livsmedel rika på folsyra. Det hjälper proteiner att absorberas snabbare, vilket överskott ofta orsakar hyperprolaktinemi..

Det rekommenderas att introducera i kosten:

Begränsa användningen av livsmedel med mycket gluten, konservering, rökt kött påtagligt.

Användbara tips

Det finns inga specifika förebyggande åtgärder mot hyperprolaktinemi hos kvinnor. För att minimera riskerna för ökat prolaktin i blodet rekommenderas:

 • upprätthålla en hälsosam kost,
 • måttlig träning,
 • ge upp beroende,
 • ha sex med en partner,
 • undvik stressiga situationer,
 • passera 1-2 gånger per år en rutinundersökning av en gynekolog.

En ökning av prolaktin i en kvinnas kropp kan vara ett naturligt tillstånd under graviditet, amning. Men det finns situationer när symtomen på hyperprolaktinemi uppstår på grund av förekomsten av vissa patologiska förändringar. Du kan inte ignorera de signaler som kroppen ger. Det är viktigt att undersökas i rätt tid och vid behov utföra en korrigering av tillståndet.

Videofragment av telecast Live Healthy!, Från vilken du kan lära dig mer användbar information om orsakerna och behandlingen av ökat prolaktin, liksom de troliga konsekvenserna av hyperprolaktinemi för kvinnor:

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur man stoppar blödningen under menstruationen

Menstruationsflödet är normen för flickor och kvinnor i reproduktiv ålder. Om kroppen tappar 50 - 80 ml blod under alla menstruationsdagar indikerar detta en fullständig rengöring av livmodern....

Illamående hos kvinnor med klimakteriet: orsaker till symtom och hur man hanterar dem + finns det yrsel i klimakteriet

Climax - en tid av förändring och ångest. Denna period åtföljs av ett antal grundläggande förändringar i en kvinnas kropp vars gemensamma uppdrag är fullbordad reproduktionsfunktion....

Tecken på klimakteriet (menopaus) vid 47–48 år

Menopausen kringgår inte en enda representant för det klara könet. Den exakta åldern när klimatet kommer ingen vet, denna siffra är individuell och kan variera från 40 till 55 år....