5 billiga effektiva salvor för irritation i det intima området

Blödning

För att förhindra klåda, sveda och irritation i det intima området, bli orsakerna till komplikationer, måste du behandla dessa symtom så snart som möjligt. För att göra detta, använd olika produkter med mjukgörande, skyddande och lugnande egenskaper. Överväg 5 billiga effektiva salvor för irritation i det intima området.

Panthenol

För att stoppa irritation i det intima området hos kvinnor används ofta salva eller Panthenol gel, som kan användas även hos nyfödda. Dessa medel är säkra, påverkar försiktigt huden, lindrar klåda och bränner, eliminerar obehag i det känsliga området:

Dexpanthenol, Bisabolol, Aloe Vera, havtornsekstrakt, sheasmör, vitaminer A, E, F

Det förbättrar vävnadsregenerering, den aktiva komponenten i kroppen bildar pantotensyra, som är involverad i metaboliska processer, acetylkolinsyntes, har en antiinflammatorisk effekt, främjar läkning, vävnadsreparation

Intolerans mot komponentens komponenter, allergi mot dem

Sinaflan

Salva för den intima zonen Sinaflan har en glukokortikoideffekt. Hon klarar av eksem, allergisk dermatit, klåda, psoriasis, neurodermatit och torra inflammatoriska eller allergiska hudsjukdomar, inklusive området i det intima området. Vid långvarig användning är negativa reaktioner möjliga. Läkemedlets egenskaper:

Antiinflammatoriskt, antipruritiskt, anti-allergiskt

Pyoderma, mykos, tuberkulos i huden, graviditet, ulcerös, sårskador på applikationsstället

Nezulin

Naturlig salva för irritation i det intima området är billigt, men visar ett effektivt resultat. Det lindrar klåda, rodnad, förbättrar hudcellsförnyelseprocesser, ökar dess skyddande funktioner, kan appliceras upp till fyra gånger om dagen, eftersom dess komponenter är säkra för regelbundet bruk:

Extrakt av kamomill, plantain, celandine, lakrits, eteriska oljor av lavendel, basilika, mynta, D-panthenol

Antibakteriell, antiinflammatorisk, antiprurit, sårläkning, smärtstillande, lugnande, antispasmodisk, antihistamin, lindrar rodnad, svullnad, klåda, sveda, toner och uppdaterar huden,

Gistan

Salva för irritation på intima ställen. Gistan hänvisar till parafarmakaniska yttre medel för allergiska utslag, klåda, urtikaria, vesiklar, innehåller inte hormoner. Hon har en allergivänlig bas, som tillåter användning av ett billigt verktyg hos barn över 2 år. Instruktionen förbjuder användning av läkemedlet under lång tid, annars kommer de negativa effekterna av glukokortikosteroider på binjurebarken, hypofysen, hypotalamus att utvecklas:

Mometason, lilja av daloljan, extrakt av lupin, björkknoppar, spica veronica, mjölkväv, ränder, violer, droppig, kalendula, betulin

Stimulerar, förbättrar metaboliska processer, blodcirkulation, hjälper till att förebygga infektiösa komplikationer

Graviditet, amning, intolerans mot komponentens komponenter

Fenistil

Billig, men effektiv salvgel för irritation i det intima området Fenistil hänvisar till histaminreceptorblockerare. Hon börjar arbeta på några minuter, eliminerar symptomen på allergier, klåda, sveda. Under användningen av produkten bör huden skyddas mot exponering för solljus, eftersom ljuskänsligheten ökar, pigmentering kan förvärra:

Antibradikinin, antiserotonin, lokalbedövning, kämpar mot utslag, kyler, mjukar, fuktar huden

Graviditetens första trimester, bronkialastma, ålder upp till en månad, glaukom med vinkelstängning, med försiktighet - hos barn upp till ett år

Video

Hittade du ett misstag i texten? Välj det, tryck på Ctrl + Enter så fixar vi det!

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel vid gynekologisk praxis

Smärtsyndrom åtföljer ett antal vanliga gynekologiska sjukdomar och kan vara det huvudsakliga klagomålet som presenteras för patienten. Smärta ger inte bara fysiskt lidande, det åtföljs alltid av svår känslomässig besvär. Neur

Smärtsyndrom åtföljer ett antal vanliga gynekologiska sjukdomar och kan vara det huvudsakliga klagomålet som presenteras för patienten. Smärta ger inte bara fysiskt lidande, det åtföljs alltid av svår känslomässig besvär. Neurofysiologer hävdar att smärta till stor del är ett derivat av högre nervaktivitet. Vi kan känna igen smärta, utvärdera den; samtidigt kan smärta påverka uppfattningen av världen som helhet, snedvrida den. I slutändan är långvarig smärta mitt i allt mänskligt liv. Hon kan behärska medvetande och förändra personlighet..

Förmodligen står nästan varje kvinna minst en gång i sitt liv inför ett tillstånd som smärtsam menstruation. Hos vissa är smärtsyndromet under menstruationen så uttalat att kvinnan är helt funktionshindrad. Samtidigt, i gynekologisk praxis, måste vi ofta utföra alla slags invasiva ingripanden, åtföljda av smärta, ibland ganska svår, där det vanligtvis inte är vanligt att använda allmän narkos. I den här situationen måste du ta dig till icke-narkotiska smärtstillande medel, vars effektivitet kan variera avsevärt. I den här artikeln avser vi att ta itu med problemen som är förknippade med smärta i gynekologisk praxis och föreslå behandlingsalternativ för detta tillstånd..

Dysmenorré eller smärtsam menstruation är en av de vanligaste orsakerna till att arbetet eller skolan saknas. I många statligt ägda företag finns det fortfarande sådant som "kvinnodag", vilket gör att en kvinna kan överleva "kritiska dagar" från arbetsplatsen en gång i månaden.

Dysmenorré delas in i primär och sekundär. Primär dysmenorré betyder smärtsam menstruation i frånvaro av patologiska förändringar i könsorganen. Vid sekundär dysmenoré orsakas smärtsam menstruation av närvaron av gynekologiska sjukdomar, oftast är det endometrios, inflammatoriska sjukdomar i könsorganen, livmoderfibroider etc. Enligt olika författare är förekomsten av dysmenorré beroende på ålder mellan 60 och 92%. Uppenbarligen förekommer primär dysmenorré främst hos ungdomar, medan sekundär dysmenorré är karakteristisk för en äldre åldersgrupp.

Primär dysmenorré utvecklas vanligtvis 6-12 månader efter menark, när de första ägglossningscyklerna dyker upp. Symtom på dysmenoré uppträder vanligtvis i början av menstruationen, sällan dagen innan den börjar, och kännetecknas av kramp, värk, dragning, bristande smärta som kan stråla ut i ändtarmen, hängslen och urinblåsan. Dessutom kan illamående, kräkningar, huvudvärk, irritabilitet, uppblåsthet och andra vegetativa fenomen observeras..

Bland ungdomar är toppen i förekomsten av dysmenorré 17-18 år gammal, dvs vid tidpunkten för den slutliga bildningen av menstruationsfunktionen och bildandet av en ägglossande menstruationscykel. Speciellt detta mönster indikerar ägglossningens väsentliga roll i patogenesen av primär dysmenorré.

Även om det fortfarande inte finns någon entydig idé om etiologin för primär dysmenorré, är de flesta forskare ändå överens om att obalansen mellan prostaglandiner i livmodern spelar en ledande roll i utvecklingen av denna sjukdom..

Redan 1978 visades det att prostaglandin F (PGF) och prostaglandin E2 (PGE2) under menstruationen ackumuleras i endometriet och orsakar symtom på dysmenoré [1]. Prostaglandin F och pge2 syntetiserad från arakidonsyra via den så kallade cyklooxygenasvägen. Aktiviteten hos denna enzymväg i endometriet regleras av könshormoner, mer exakt, genom sekventiell stimulering av endometriet i början av östrogen och sedan progesteron. Vid tidpunkten för menstruationen ackumuleras en stor koncentration av prostaglandiner i endometriumet, som frigörs utåt på grund av lysningen av endometrieceller. Prostaglandiner frigjorda från celler verkar på myometrium, vilket leder till växling av sammandragningar och avslappning av glatta muskelceller. Livmodersammandragningar på grund av prostaglandiner kan pågå i flera minuter, och trycket i livmodern kan nå 60 mm Hg. Konst. Långa livmodersammandragningar leder till utveckling av ischemi och som ett resultat till ansamling av anaeroba metabolismprodukter, som i sin tur stimulerar C-typen av smärtneuroner. Med andra ord, primär dysmenoré kan kallas livmodningsangina pectoris..

Prostaglandins roll i utvecklingen av primär dysmenorré bekräftas av en studie där det visade sig att koncentrationen av prostaglandiner i endometriumet korrelerar med svårighetsgraden av symtom, dvs desto högre koncentration av PGF och pge2 i endometrium sker den svårare dysmenoré [2].

Många faktorer kan modulera effekten av prostaglandiner på livmodern. Exempelvis kan förbättrad fysisk träning öka toner i livmodern, möjligen på grund av en minskning av livmoderns blodflöde. Många idrottare noterar att ökad träning under menstruationen förbättrar symtomen på dysmenoré avsevärt. Förutom exponering för livmodern, PGF och pge2 ha förmågan att orsaka bronkokonstriktion, diarré och hypertoni; i synnerhet åtföljs diarré särskilt ofta av primär dysmenorré.

För hög produktion av prostaglandiner i endometrium är en kontinuerlig exponering för den, först östrogen och sedan progesteron nödvändig. Uppenbarligen har kvinnor med anovulatoriska menstruationscykler sällan primär dysmenorré på grund av deras brist på tillräcklig progesteronsekretion. I detta avseende är förekomsten av ägglossning en av de faktorer som orsakar symtomen på dysmenorré.

De vanligaste medicinerna som används för att behandla primär dysmenoré är orala preventivmedel och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). Handlingen av orala preventivmedel syftar huvudsakligen till att stänga av ägglossningen, eftersom det, som noterats ovan, är den ägglossande menstruationscykeln som ger cyklisk stimulering av endometrium, vilket bidrar till ansamlingen av prostaglandiner som är ansvariga för utvecklingen av symtom på dysmenorré. Denna metod för behandling är ganska effektiv, men när du väljer den måste flera faktorer beaktas. För det första är majoriteten av patienterna med primär dysmenorré tonåringar som inte har sex, för vilka problemet med samtidig behandling av preventivmedel inte är så relevant, men deras tro på den oundvikliga ökningen av övervikt "från hormoner" är extremt stark. För det andra, inte i alla fall, är utnämningen av orala preventivmedel möjlig, eftersom de har ett antal kontraindikationer.

För det tredje utvecklas den terapeutiska effekten av administrationen av orala preventivmedel endast efter 2-3 månader från början av deras administrering, vilket bestämmer irrationaliteten i deras administrering i fall av särskilt svår sjukdom. Således förskrivs orala preventivmedel vid behandling av primär dysmenoré bäst i fall där patienten, förutom behandling, kräver pålitlig preventivmedel, liksom med mild till måttlig svårighetsgrad av symtom.

En annan, inte mindre effektiv metod för behandling av primär dysmenoré är utnämningen av NSAID, särskilt läkemedlet ibuprofen (nurofen), det mest använda i klinisk praxis runt om i världen..

Nurofen (ibuprofen) är ett fenylpropionsyraderivat. Läkemedlet hämmar syntesen av prostaglandiner och hämmar aktiviteten av cyklooxygenas. Efter oral administrering absorberas ibuprofen, som är en del av nurofen, snabbt från mag-tarmkanalen, dess maximala plasmakoncentration bestäms efter 1-2 timmar. Ibuprofen metaboliseras i levern, utsöndras av njurarna oförändrat och i form av konjugat är eliminationshalveringstiden 2 h. Till skillnad från andra NSAID: er har Nurofen nästan inga biverkningar; i sällsynta fall kan lindriga matsmältningsstörningar uppstå. För behandling av primär dysmenoré ordineras nurofen i en initial dos på 400 mg, sedan används läkemedlet i en dos på 200-400 mg var 4: e timme; den maximala dagliga dosen är 1200 mg. Uppenbarligen bör dosen väljas beroende på svårighetsgraden av symtomen på sjukdomen.

I händelse av att den smärtstillande effekten av nurofen inte är tillräcklig, är det möjligt att använda det kombinerade läkemedlet nurofen plus. I detta preparat kombineras ibuprofen med kodin, ett smärtstillande medel som verkar på opiatreceptorerna i centrala nervsystemet. Ovanstående kombination ger en mer uttalad smärtstillande effekt.

I allmänhet har användningen av NSAID för behandling av primär dysmenorré ett antal fördelar jämfört med användningen av orala preventivmedel. Till skillnad från orala preventivmedel, som bör tas i flera månader, förskrivs NSAID endast i 2-3 dagar i månaden, som å ena sidan är mer praktiskt, och å andra sidan är det ekonomiskt mer lönsamt. Dessutom neutraliserar NSAID inte bara de negativa effekterna av prostaglandiner på livmodern utan eliminerar också andra symtom på dysmenorré, såsom illamående, kräkningar och diarré..

Det är den höga effektiviteten av NSAID vid behandling av inte bara de huvudsakliga, men också samtidigt symtomen på primär dysmenorré som har bekräftat hypotesen om prostaglandins roll i patogenesen av denna sjukdom, i detta avseende fungerar NSAID som första linjemedicin i behandlingen av primär dysmenorré.

Även om primär dysmenorré är en av de vanligaste gynekologiska sjukdomarna åtföljd av smärta, kräver ett antal andra gynekologiska patologier ofta användning av effektiva smärtstillande medel.

Sekundär dysmenorré beror, som nämnts ovan, på förekomsten av organiska könsstörningar (tabell).

Det finns ett antal faktorer som skiljer sekundär dysmenorré från primär.

 • Symtom på dysmenoré uppträder under den första eller andra menstruationscykeln efter menark (medfödda obstruktiva missbildningar).
 • Symtom på dysmenorré förekommer först under 25 år.
 • Förekomst av gynekologiska sjukdomar: infertilitet (endometrios, inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen (PID) eller andra orsaker till vidhäftningsprocessen), tung menstruation eller intermenstrual fläckning (adenomyos, livmoderfibroider, polyper), dyspareunia.
 • Bristen på effekt eller dess svåra svårighetsgrad från behandlingen av NSAID och / eller orala preventivmedel.

Den vanligaste orsaken till sekundär dysmenorré är endometrios..

Typiska symtom på endometrios är: utseendet på gradvis ökande smärta som uppstår omedelbart före eller under menstruationen; dyspareunia, smärtsamma tarmrörelser, prenstrual fläckspotting och polymenorré; smärta över bröstet, dysuri och hematuri; infertilitet. Vissa patienter kanske inte betecknar smärta som ett förvärvat fenomen, men noterar helt enkelt att de har smärtsam menstruation, även om de flesta indikerar en ökning av smärta. Smärtan är oftast bilateral och i intensitet sträcker sig sig från obetydlig till extremt uttalad. Ofta är smärta förknippad med en känsla av tryck i rektum och kan stråla till rygg och ben. Konstant "obehag" under menstruationscykeln, intensifierad före menstruation eller under koition, kan vara det enda klagomålet som presenteras för en patient med endometrios. Orsaken till smärtan är inte fullständigt fastställd, det antas att den kan förknippas med fenomenet "miniatyr menstruation" av endometrioidexplanteringar, vilket leder till irritation av nervändarna. Försvinnandet av smärta under induktion av amenoré hos patienter med endometrios, dvs. uteslutning av cykliska hormoneffekter på endometrioidexplanteringar, bevisar faktiskt smärtsyndromets mekanism.

Emellertid är smärta inte alltid förknippad med endometrios, även i de fall då sjukdomen är allvarlig. Exempelvis är bilaterala cystor i äggstockarna med stora endometrioider oftast asymptomatiska, såvida de inte brister, medan det uttryckta obehaget kan bero på det minsta antalet aktiva endometrioid heterotopier.

Trots att patogenetisk terapi av endometrios har utvecklats, inklusive användning av gonadotropinfrisättande hormonagonister och derivat av 19-norsteroider, ganska ofta i de första behandlingsstegen, och ibland under längre perioder, måste smärtstillande medel läggas till huvudläkemedlen. Detta beror på att grundläggande läkemedel inte har maximal effekt omedelbart, och i vissa fall kan de inte helt eliminera smärtsyndromet. Således, vid behandling av endometrios, nurofen eller nurofen plus läkemedel också hitta sin plats..

Den dagliga gynekologiska praxisen är inte fullständig utan sådana förfaranden som införande och borttagning av intrauterina anordningar, behandling av livmoderhalscancer, endometrial biopsi, hysterosalpingografi, etc. Naturligtvis kan smärtstillande medel i de flesta fall inte användas för dessa insatser. Abortens era utan smärtstillande har inte glömts, men under moderna förhållanden verkar denna strategi ganska arkaisk och omänsklig. Alla ovanstående procedurer kan utföras med ganska effektiv smärtstillande och därigenom uppnå god emotionell tolerans av dessa ingrepp. För detta ändamål kan du också använda nurofen plus, helst 20-30 minuter före och efter proceduren. En eller två doser av detta läkemedel, beroende på svårighetsgraden av smärtsyndromet, kommer att eliminera den negativa känslomässiga uppfattningen från patientens sida.

Jag skulle vilja beröra ett annat, ganska vanligt smärtsyndrom. Vi pratar om den så kallade bäcken ganglioneurit. Detta är en variant av radikulit, i vilken det finns nypning av nervstammarna som dyker upp i bäckenområdet. Patienter med denna sjukdom klagar ofta på periodiskt förekommande smärta i iliac-regionerna. Som regel är det under undersökningen inte möjligt att identifiera några tecken på en inflammatorisk process i livmoderhängen eller andra patologiska förändringar. Smärtsyndromet hos dessa patienter stoppas ganska väl genom att ta smärtstillande medel från NSAID-gruppen, särskilt Nurofen.

Sedan 2001, i vår klinik för behandling av patienter med livmodermyom, började vi tillämpa metoden för embolisering av livmoderartärerna. Efter proceduren har patienter vanligtvis ett annat smärtsyndrom. Syndromets varaktighet varierar också, men är i genomsnitt 8 dagar. Vi testade olika smärtstillande regimer i denna kategori av patienter och bosatte sig på en behandling som omfattade användningen av nurofen och nurofen plus. I synnerhet kunde vi konstatera en mer uttalad smärtstillande effekt av detta läkemedel, en snabb effekt och god tolerans.

Således används nurofen och nurofen plus i stor utsträckning i gynekologisk praxis och avlastar effektivt kvinnor från smärta.

A. L. Tikhomirov, doktor i medicinska vetenskaper, professor
D. M. Lubnin
MGMSU, Institutionen för obstetrik och gynekologi, Moskva

För litteraturfrågor, kontakta förläggaren.

Symtom och behandling av kvinnlig inflammation hemma

Kvinnlig inflammation är en kollektiv medicinsk term som kombinerar flera gynekologiska sjukdomar. Patologier kan påverka olika delar av reproduktionssystemet: slidan, vulva, livmodern och äggledarna, äggstockarna och hängorna. Inflammation är särskilt farlig för kvinnor i fertil ålder. För att eliminera dem visas omfattande hjälp: örtmedicin, apoteksläkemedel, förfaranden som kan utföras hemma.

Karakteristiska symtom

Den kliniska bilden kan variera beroende på patologin. Vanliga symtom på kvinnlig inflammation är smärta i nedre del av magen av en annan art (värkande, skottande), en förändring i konsistens, färg och lukt av sekret, en känsla av svår klåda och sveda. Den inflammatoriska processen kan misstänkas av en felaktig funktion i menstruationscykeln..

Den akuta svårighetsgraden av symtom ökar nervös excitabilitet hos en kvinna, hon blir irritabel. Vid allvarliga inflammatoriska processer kan ett allmänt tillstånd störas: tecken på berusning uppträder, kroppstemperatur.

En översikt över specifika inflammationer och typiska symtom:

TitelVilken del av reproduktionssystemet påverkas?skyltar
endometritSlemhinnor
 • Vitaktig gulaktig eller med pus.
 • Skarpt urladdning.
 • Svår smärta som strålar ut till korsbenet och höfterna.
Förkylning av äggstockarnaäggstockar
 • Smärtsam urinering.
 • Vaginalslem och pus.
 • Obehag under sex.
 • Smärta och temperatur över 39.
VulvitDen yttre delen av vulvaRödhet kan förekomma på labia, kvinnan känner klåda. Arten av urladdningen beror på orsaken. När vulven utvecklas sväller den och blir smärtsam.
cervicitCervixAsymptomatisk kurs. Atypisk urladdning förekommer sällan.

Orsaker och konsekvenser

Olika mikroorganismer kan vara det orsakande medlet i den inflammatoriska processen: dessa är strepto-, staphillo- och gonokocker, svampar, virus. Mikrober kommer in i könsorganen på flera sätt.

 1. Oskyddat samlag.
 2. Förorenat vatten.
 3. Aseptiska undersökningar.
 4. Främmande kroppar (mössor, spiraler) finns i könsorganen under lång tid.
 5. De yttre könsorganen gnuggas kraftigt med grova eller hårda kläder..
 6. Brott mot vulvans integritet på grund av skador eller brännskador.
 7. Konsekvensen av abort, curettage eller postpartum infektion.

Negativa faktorer kan förvärra problemet och provocera en mer akut kurs. Detta är överhettning eller hypotermi, ofta förändrade sexpartners, dåliga levnadsvillkor, dålig personlig hygien, dålig näring.

Komplikationer av kvinnlig inflammation påverkar främst kvaliteten på reproduktionsfunktionen. I listan över de farligaste finns följande.

 • Infertilitet. Kronisk inflammation stör störningen och äggens frigöring.
 • Allvarliga störningar i flödet av menstruation. Deras fullständiga frånvaro (amenorré).
 • Hotet om missfall på grund av deformation av livmoderns slemhinnor, vidhäftningar och ärr.
 • Fryst graviditet. Patologier i utvecklingen av fostret, eftersom patogener av inflammation tränger igenom det genom moderkakan.

Folkrättsmedel

Inom gynekologi är folkrecept den rekommenderade komponenten i komplex behandling. Växtbaserade preparat, infusioner och avkok hjälper till att uppnå en tidig terapeutisk effekt med olika kvinnliga inflammationer. De är säkra och godkända för hemmabruk. Men det är bättre att välja specifika metoder tillsammans med gynekologen.
Populära avkok för inflammation:

IngredienserMatlagningsprocess
 • Nässla.
 • Ekbark.
 • knotweed.
 • Centaury gräs.
 1. Ta i lika stora proportioner. Det bör visa sig 200 g råvaror.
 2. Häll 1 liter vatten och hålla på låg värme i 40 minuter.
 3. Insisterar dessutom 4-5 timmar.
 4. Drick 100 ml före måltid.
Viburnum blommor1 msk 100 ml kokande vatten, koka i 7 minuter. Drick 3 msk. 3 gånger om dagen.
 • Björk bark.
 • Alder bark.
Koka i 5-7 minuter, svalna och dricka som te.
 • Sage Leaves (1 del).
 • Ekbark (1 del).
 • Chamomile officinalis (2 delar).
 • Malva, blommor (1 del).
Ta 2 msk. mottagen samling. Tillsätt 1 L kallt vatten, bränn upp och koka i 10 minuter. Insistera 60 minuter, sil och använd för douching eller vaginal tamponger.

Tinkturer för inflammation

Skillnaden mellan sådana recept är att komponenterna inte behöver koka. Häll ingredienserna med varmt vatten och vänta på kylning. Åtgärden är klar att användas.

Följande beprövade recept hjälper till att lindra inflammation:

 1. Infusion av svin livmodern ("kvinnligt" gräs). 1 msk häll kokande vatten och stå i 1-2 timmar. Drick 100 ml före måltid. För varje gång, förbered en färsk drink.
 2. Melilotus officinalis. För oral administrering: 2 tsk. örter häll 2 koppar kokande vatten. Den resulterande drycken delas in i 3 doser. Drick 20-30 minuter innan du äter. För douching och tamponger 2 msk. örter häll 100 ml kokande vatten. Melilot är en giftig växt. Överskridande av den tillåtna dosen är förbjuden.
 3. Torkat fältok. 2 msk häll 1 kopp kokande vatten, täck tätt, stå i 4 timmar. Drick 1 tsk. 4-5 gånger om dagen. Gräset fungerar abort, receptet är förbjudet för gravida kvinnor.
 4. Althearot, oregano, ekbark. Andel 1: 4: 6. Tillsätt 200 ml kokande vatten till blandningen, vänta på kylning. Drick 3 msk per dag.
 5. Citronmelon, lind, apotekskamomill, johannesört. Ta i lika stor volym. Häll kokande vatten, sil och drick upp till 4 gånger om dagen.

Varje infusion kan beredas på alkohol. Många traditionella läkare noterar att alkohol kommer att göra behandlingen effektiv, eftersom etanol kommer att utvidga kärlen, den aktiva substansen absorberas snabbare. Men att lägga till alkohol kan göra mycket skada. Tillåtlighet för sådana recept måste överenskommas med gynekologen.

Örter för inflammation

För behandling av kvinnlig inflammation väljs örter med ett brett spektrum av verkan. De bör ha en antiinflammatorisk effekt, stoppa smärtsyndromet, förbättra blodflödet, bekämpa patogener. Lämpliga och rekommenderade växter är:

 • kamomill;
 • bor livmodern;
 • röd borste;
 • kalendula eller ringblommor;
 • centaury;
 • nässlor och malör;
 • klöver;
 • knotweed;
 • bloodroot.

På apotek kan du köpa olika färdiga växtbaserade preparat för behandling och förebyggande av inflammation..

Mediciner

Läkemedel väljs beroende på den exakta diagnosen och det orsakande inflammationsmedlet. I modern gynekologi finns potenta läkemedel som till och med kan behandla kroniska processer. Kampen mot inflammation genomförs enligt det allmänna schemat: antibiotika, vaginala tamponger och suppositorier, behandling med salvor, douching.

tamponger

För behandling måste du ta speciella tamponger. Hygien, som används under menstruationen, fungerar inte. Du kan självständigt göra en vattpinne från ett sterilt bandage. Det kan impregneras med både apotek och folkläkemedel. Från apoteket är det bättre att ta salvor Levomekol och Methyluracil. Från folket - havtornolja, aloe juice och honung, linolja, utspädd mamma.

De bästa salvorna för behandling av inflammation i äggstockarna:

 • Levomekol. Lokal användning. Blötlägg en servett eller vattpinne. Sätt i vagina.
 • Ichthyol. Antiseptisk salva med en skarp lukt. Vid kontakt med huden är nervändarna något irriterade, proteindenaturering inträffar. Inflammationen minskar, metabolismen förbättras.

Douching med inflammation

Douching är en inre sköljning av slidan. Indikationer för att utföra - inflammation med riklig urladdning. För proceduren kan du använda speciella terapeutiska lösningar.

Rosa TantumBevattning utförs 1-2 gånger om dagen. Lös upp innehållet i 1 påse i 500 ml vatten.
Chlorophyllipite1% lösning är lämplig. 1 msk späd läkemedlet i 1 liter vatten. Den resulterande vätskan delas upp med två gånger. Sätt i vagina varm.
Malavit1 tsk per 200 ml vatten. Totalt krävs inte mer än 10 repetitioner..
Rotokan1 msk flytande extrakt 500 ml vatten. 3-7 dagar som ska behandlas.
CreolinLös upp 10 droppar vätska i 1 liter vatten. Förfarande 1 gång per dag före sänggåendet.

Suppositorier för inflammation

Detta är det bästa sättet att behandla och förebygga om den inflammatoriska processen inträffar i slidan. Det finns många blodkärl, de aktiva substanserna absorberas snabbt..

Effektiva och billiga suppositorier för att stoppa inflammation:

antibiotika

Detta är obligatoriska läkemedel utan vilka patogenen inte kan elimineras. Antibakteriell terapi utförs på olika sätt: tabletter, injektioner, suppositorier. För korrekt val av lämpliga läkemedel tas först en gynekologisk smet för bakteriesåning..

Effektiv antibiotika mot inflammation:

 • Penicillin Group - Ampicillin, Amoxicillin.
 • Tetracycline Group - Forquinols, Levomecitin.
 • Streptomycin.
 • Skede.

Kvinnlig inflammation är en stor grupp gynekologiska patologier och sjukdomar. Typiska symtom är en förändring i urladdning, ömhet, klåda och brännande, menstruella oegentligheter. Brist på hjälp och behandling påverkar kvinnans reproduktionsfunktion negativt. Terapi med beröm är omfattande. Örter används aktivt..

Antiinflammatoriska vaginala suppositorier i gynekologi: en översyn av läkemedel

Modern medicin har utvecklat många bra mediciner för att hjälpa till med inflammation i kvinnliga organ, alltifrån vad som ofta kallas ”kvinnlig förkylning”. Detta kan vara både allmänna läkemedel som kommer in i kroppen genom mag-tarmkanalen och aktuella preparat. Bland den sista kategorin av läkemedel är en viktig plats ockuperat av gynekologiska suppositorier (suppositorier), avsedda för placering i naturliga kroppshåligheter.

Indikationer för användning

Omfattningen av denna typ av läkemedel är ganska stor. De kan användas för behandling av följande sjukdomar:

 • cyster och polycystiska,
 • adnexit,
 • endometrit och endometrios,
 • livmoderhalserosion, endocervit och exocervit
 • vaginit av olika slag (candidiasis, specifik och icke-specifik kolpit, atrofisk kolpit),
 • chlamydia.

Dessutom förskrivs suppositorier under återhämtningsperioden, efter gynekologisk kirurgi eller abort, eller för att förebygga infektioner före operation, förlossning, installation av spiraler.

Typer av ljus

Från inflammation i gynekologi används flera typer av suppositorier:

 • vaginal,
 • rektal (suppositorier i rektum),
 • ljus i form av pinnar med en rundad ände (för urinröret eller livmoderhalsen).

För varje sjukdom är en viss typ av suppositorium optimal - för vissa är vaginala mer lämpade, för andra - rektal.

Suppositorier från kvinnliga infektioner och inflammationer kan ha en annan form. Rektala suppositorier är vanligtvis cylindriska, kulaformade eller koniska. Vaginal - äggformad, rund, cylindrisk eller konisk.

Handlingsmekanism

Alla ljus förenas genom mekanismen för deras handling. De består av en aktiv substans och en fettbas (paraffiner, gelatiner eller glyceriner). Vid rumstemperatur är ett fast tillstånd av aggregering karakteristiskt för ljus. Men även vid temperaturen i människokroppen (vid + 36ºС) börjar materialet som ljuset består av att smälta. Ämnena i ljuset går ut och börjar sin aktiva handling..

Vissa suppositorier verkar uteslutande lokalt på slemhinnorna. Eftersom de ytliga vävnaderna i slidan och rektum är mättade med små blodkärl kommer några av de aktiva substanserna in i blodomloppet och cirkulerar i bäckenområdet, medan de utövar sin terapeutiska effekt.

Absorption i blodet sker mycket snabbt - ungefär hälften av den aktiva komponenten i suppositoriet kommer in i blodet efter en halvtimme, och fullständigt blir ämnet biotillgängligt efter en timme. I detta fall påverkar de aktiva komponenterna i mycket liten utsträckning det allmänna blodflödet och når nästan inte levern och njurarna.

En annan fördel med suppositorier jämfört med orala dosformer är att suppositorier inte orsakar allergiska reaktioner som är karakteristiska för mag-tarmkanalen.

Gynekologiska suppositorier kan ha en annan typ av verkan. Mest använda ljus med följande effekter:

 • anti-infektion,
 • antiinflammatorisk,
 • vävnadsreparation,
 • återställa vaginal mikroflora,
 • bedövningsmedel.

Det finns inte många läkemedel med bara en typ av verkan. Vanligtvis har suppositorier en komplex effekt, det vill säga att de samtidigt kan påverka sjukdomen orsakande medel och lindra inflammation. Vissa antiinflammatoriska suppositorier har vitaminer som är nödvändiga för att fungera vävnader, ämnen som stimulerar lokal immunitet etc..

Komponenterna i suppositorier kan vara både syntetiska och naturliga ämnen. De viktigaste smittämnena som orsakar gynekologiska sjukdomar är virus, bakterier, svampar och protozoer. Därför kan suppositorier inkludera antivirala komponenter, svampdödande medel, antibiotika och antiseptika.

Antibakteriella komponenter i suppositorier

I deras kvalitet finns olika ämnen som dödar bakterier och förhindrar deras reproduktion. Ljus med antibiotika som används i gynekologi innehåller vanligtvis läkemedel som klorhexidin, metronidazol, co-trixomazol, penicilliner, makrolider, jod. Det är viktigt att komma ihåg att alla typer av antibiotika har sina egna indikationer och kontraindikationer, och felaktig användning av antibakteriella läkemedel, samt överdosering kan leda till allergiska reaktioner, samt hämma den normala mikroflora i slidan, som utför skyddande funktioner.

Svampdämpande komponenter

Denna typ av substans är endast aktiv mot patogena svampar. Vanligtvis är dessa komponenter utrustade med ljus för slidan. De mest populära svampdämpande läkemedlen är flukonazol, klotrimazol, pimafucin. Som regel tar behandlingen av svampsjukdomar i könsorganen längre tid än antibiotikabehandling.

Antiinflammatoriska komponenter

Antiinflammatoriska suppositorier används ofta vid behandling av sjukdomar. Inom gynekologi är många läkemedel med liknande effekt kända. De används från vad som vanligtvis kallas "kvinnlig inflammation".

Huvudtypen av ämnen som används vid behandling av inflammation av gynekologisk art är icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Deras syfte är att eliminera tecken på inflammation - smärta och svullnad. Ur biokemisk synvinkel är mekanismen för antiinflammatoriska läkemedel baserad på att blockera syntesen av prostaglandiner. Dessa kan vara komponenter såsom diklofenak, iktol eller indometacin. I vissa fall kan en läkare också förskriva suppositorier med steroida antiinflammatoriska läkemedel, såsom prednison.

Växtkomponenter

Naturliga komponenter används ofta i rektala och vaginala antiinflammatoriska suppositorier. Ljus på örter kan innehålla extrakt av kamomill, salvia, belladonna, kalendula, barrträd, kakaosmör, eukalyptus. Ljus som innehåller havtornolja fick stor popularitet. Dessa suppositorier kan användas i barndom och ålder, under graviditet och amning.

Funktioner för användning av suppositorier vid olika sjukdomar

Tänk kort på de viktigaste gynekologiska sjukdomarna och suppositorierna som används i deras behandling. I vissa fall är användningen av suppositorier den viktigaste metoden för terapi, i andra fall - sekundär. Dessutom är vaginala suppositorier i vissa fall mer effektiva, i andra - rektal.

vaginitis

Sjukdomen är inflammation i vaginalslemhinnan. I själva verket är detta inte en sjukdom, utan en hel grupp sjukdomar som kan orsakas av både svampar och bakterier - gonokocker, klamydier, etc. Mindre vanligt fungerar virus som patogener. Följaktligen kan suppositorier för behandling av kolpit innehålla olika antibakteriella medel, till exempel metronidazol, klorhexidin, svampdämpande eller antiprotozoala läkemedel.

Ospecifik kolpit

Detta kallas kolpit orsakat av patogener som var bland mikrofloran i slidan innan sjukdomen började och inte introducerades någonstans utanför..

I de flesta fall orsakas ospecifik kolpit av streptokocker och stafylokocker. Polymikrobiella former av sjukdomen finns också..

Den huvudsakliga behandlingen för ospecifik kolpit är douching med lösningar av desinficerande läkemedel, inklusive växtbaserade läkemedel - klorhexidin, kaliumpermanganat, avkok av kamomill, salvia, citronmeliss. Och användningen av vaginala suppositorier kan vara ett adjuvans.

Följande läkemedel är mest populära:

 • Terzhinan
 • Polygynax
 • Mykozhinaks
 • Hexicon
 • Meratin Combi
 • Betadine
Terzhinan Antiinflammatoriska suppositorier med antibakteriella och svampdödande effekter. Den antiinflammatoriska komponenten är prednison. Ternidazol och neomycin används som antibiotika, nystatin används som ett svampdämpande medel..

Indikationer: för smittsam vaginit - svamp, ospecifik, trichomonas, blandad.

Kontraindikationer: ålder upp till 16 år, individuell intolerans mot komponenter.

Användning: Förvara ljuset i vatten i en halv minut innan det används. Ett ljus används en gång om dagen, behandlingsförloppet är 10 dagar. Det är bäst att tända ett ljus på kvällen.

Betadine

Den huvudsakliga aktiva ingrediensen i suppositorier är povidonjod. Detta läkemedel är en kombination av jod med en jodkoncentration på 1% och polyvinylpyrroliddon. Povidonjod har uttalade antiseptiska egenskaper och irriterar inte slemhinnorna.

Släppform: Ljus i form av en torpedo i brun färg.

Indikationer: behandling av akut eller kronisk vaginit (specifik eller ospecifik), könsherpes, förebyggande av infektioner under gynekologiska manipulationer.

Kontraindikationer: sköldkörtelsjukdom (hypertyreos, adenom), ålder upp till ett år, herpetiform dermatit Dühring, samtidig administrering av radioaktivt jod. Under graviditeten kan läkemedlet endast förskrivas av en läkare.

Biverkningar: tyrotoxikos, vaginal dysbios.

Användning: akuta vaginalinfektioner behandlas med två suppositorier per dag. Terapiförloppet är en vecka. Vid kroniska sjukdomar används ett suppositorium per dag och behandlingens varaktighet är 2 veckor. Innan introduktionen bör ljuset fuktas med vatten. Under menstruationen bör behandlingen inte avbrytas.

Candidiasis colpitis

Denna sjukdom orsakas av Candida-svampar som fyller ytan i slidan. Sjukdomen i sig utgör inte någon stor fara, men det är inte värt att köra det i alla fall.

För behandling av candidiasis används endast suppositorier med svampdämpande komponenter. Antibakteriella läkemedel i detta fall fungerar inte..

Bland de populära suppositorierna som används vid behandling av candidal kolpit är det värt att notera:

 • ketokonazol,
 • itrakonazol,
 • nystatin.
ketokonazol

Suppositorier avsedda för behandling av vaginit orsakad av en svampinfektion. Den huvudsakliga aktiva ingrediensen är Ketoconazole. Ljuset innehåller också halvsyntetiska glycerider..

Doseringsform: Läkemedlet finns i form av vaginala suppositorier med 200 mg aktiv substans.

Kontraindikationer: graviditetens första trimester, ålder upp till 12 år. I andra och tredje trimestern av graviditeten, under amning, under 18 år, används ljus med försiktighet.

Indikationer: För behandling av akut eller kronisk vaginal candidiasis, för att förebygga candidiasis under en behandling med antibakteriella läkemedel.

Användning: Ett ljus per dag används. Vid akut candidiasis är behandlingsförloppet 3-5 dagar, beroende på sjukdomens svårighetsgrad, under 10 dagar. Ljus införs i ett liggande läge.

Gardnerellosis

Detta är en typ av kolpit orsakad av en speciell typ av bakterier - gardnerella. Således är huvudsyftet med suppositorierna som används vid denna sjukdom förstörelsen av dessa bakterier. Ljus sätts direkt in i slidan i slidan.

De mest populära suppositorierna för kolpit orsakade av gardnerella:

 • MacMirror,
 • Terzhinan,
 • Suppositorier med metronidazol.

Cystit

Cystit är en inflammation i urinblåsan, en sjukdom som kännetecknas av symtom som är obehagliga och smärtsamma för en kvinna. Tecken på cystit inkluderar brännande och smärta under urinering och snabbt urinering.

Antiinflammatorisk behandling för cystit kan inkludera användning av vaginala suppositorier. Suppositorier från cystit har smärtstillande, decongestant, antibakteriella och antiinflammatoriska effekter. Vid cystit används ofta palinsuppositorier och suppositorier med synthomycin..

Ljus med växtkomponenter är också effektiva för cystit - kamomill, belladonna, ekbark, celandine. Som regel föreskrivs de om sjukdomen ännu inte har gått in i ett allvarligt stadium.

Palin

Den huvudsakliga aktiva komponenten i suppositorier är pipemidinsyra. Detta är ett antibiotikum som tillhör kinolon-gruppen. Inte aktivt mot anaeroba mikroorganismer. Varje ljus innehåller 200 mg av ämnet..

Indikationer för användning: behandling av uretrit, cystit, pyelonefrit. Förebyggande av infektioner vid gynekologiska operationer.

Kontraindikationer: sjukdomar i nervsystemet, porfyri, allvarlig skada på levern och njurarna, graviditet, amning, ålder upp till 14 år.

Användning: ett ljus per dag på kvällen. Behandlingsförloppet är 10 dagar. Ljus rekommenderas att användas tillsammans med Palina-tabletter.

adnexitis

Adnexit eller inflammation i bilagorna är en vanlig gynekologisk sjukdom. Oftast orsakad av hypotermi och inte smittsamma orsaker. Sjukdomen kännetecknas av smärtanfall - värkande, tråkig eller skärande. Sjukdomen åtföljs ofta av feber, svaghet, brist på aptit, vilket indikerar en allmän förgiftning av kroppen.

För att behandla denna sjukdom används rektal snarare än vaginala suppositorier oftare. Faktum är att från ändtarmen är det lättare för aktiva ingredienser att komma in i blodomloppet i bäckenområdet och nå hängorna än från slidan. Oftast används vid denna sjukdom antiinflammatoriska suppositorier och suppositorier med smärtstillande effekt..

Vilka ljus rekommenderas för inflammation i bilagorna? Här är en lista över ljus som ofta föreskrivs för adnexit:

 • Rektal ljus med belladonna,
 • Fluomizine,
 • indometacin,
 • diklofenak,
 • Meratin Combi,
 • Mykozhinaks.
indometacin

Antiinflammatoriska suppositorier. Finns i rektal form, men kan också användas för vaginal administration. Innehåller 50 eller 100 mg av samma aktiva substans. Vid gynekologiska sjukdomar används de som hjälpmedicin.

Indikationer: smittsamma och inflammatoriska processer med adnexit och cystit.

Kontraindikationer: graviditet, amning, Crohns sjukdom, allvarlig njur- och leversvikt, blödning, ålder upp till 14 år.

Användning: Suppositorier injiceras i vagina i en liggande position. Ljus 50 mg kan användas upp till tre gånger om dagen och ljus 100 mg - inte mer än en gång om dagen. Behandlingsförloppet är vanligtvis 2 veckor, men kan vara kortare, beroende på sjukdomens svårighetsgrad..

Cervikal erosion

Erosion i livmoderhalsen är en allvarlig sjukdom som endast kan behandlas med en kirurgisk eller minimalt invasiv metod (med hjälp av elektriska, kemiska och lasermetoder). Suppositorier ensamma kan inte bota honom. Emellertid kan suppositorier användas som ett adjuvans för att underlätta vävnadsläkning och förebygga infektioner. De kan förskrivas både före och efter operationen.

Populära suppositorier som används vid behandling av erosion i livmoderhalsen:

 • Depanthol,
 • Hexicon,
 • Polygynax.
Depanthol

Antimikrobiella och antiinflammatoriska suppositorier. Ett vaginal suppositorium innehåller 100 mg dexpanthenol - en analog av B5-vitamin och 16 mg klorhexidin - ett brett spektrum antibakteriellt medel.

Utgivningsform: Torpedoformade ljus i vit, grå eller gul färg.

Indikationer: erosion i livmoderhalsen, endocervit och exocervit, akut och kronisk vaginit, tilläggsterapi för kryodestruktion och laserförstörande operationer.

Användning: Standardmetoden för applicering är två ljus per dag. Behandlingsförloppet är 10 dagar, om det behövs kan fördubblas. Läkemedlet kan användas under menstruation.

dysbacteriosis

Antibiotikabehandling, oavsett hur den utförs, vare sig i form av att ta piller eller i form av att använda lokala antibakteriella medel, åtföljs vanligtvis av hämning av fördelaktig mikroflora. Detta gäller särskilt mikroflora, som fyller ytan på slidan.

För att eliminera detta problem är suppositorier med probiotiska komponenter avsedda. De innehåller de nödvändiga bakterierna som snabbt kan fylla vaginalslemhinnan och återställa dess skyddande mikroflora.

De mest populära suppositorierna för behandling av bakteriell dysbios:

 • Acylact,
 • Bifidumbacterin,
 • Vagilac.
Acylact

Ljus innehåller fyra typer av bakterier, inklusive laktobaciller. Dessa mikroorganismer fyller slemhinnans yta och bidrar till förskjutningen av patogen mikroflora.

Indikationer: vaginal dysbios, profylax av antibiotisk dysbios, atrofisk kolpit. Ljus används också som ett sätt att förbereda könsorganen för den kommande födelsen eller gynekologiska kirurgi.

Kontraindikationer: akut och erosiv inflammation i slidan.

Användning: Ljus administreras före sänggåendet. Standarddoseringen är ett suppositorium per dag, kursens längd är 10 dagar. Med antibiotikabehandling börjar användningen av suppositorier bäst 4-5 dagar efter att antibiotika börjat.

Endometritis och endometrios

Endometritis är en sjukdom orsakad av inflammation i ett speciellt livmoderskikt - endometrium. Sjukdomen kan ofta uppstå efter kejsarsnitt och abort. Med det kan en temperaturökning observeras.

Endometrios är en sjukdom orsakad av onormal spridning av endometrium. Sjukdomen är inte klar.

Med dessa sjukdomar är antiinflammatoriska vaginala suppositorier inte den huvudsakliga behandlingsmetoden. Detta beror på det faktum att kraftiga menstruations- och intermenstruella blödningar är ofta med dem, som tvättar ut de terapeutiska ämnena från vaginalhålan. Läkaren kan dock förskriva suppositorier för okomplicerad endometrios, när sjukdomen ännu inte har nått ett allvarligt stadium.

Vid svår blödning kan rektal suppositorier användas. Deras huvuduppgift är att stoppa inflammation och smärta..

Oftast används endometrios, Voltaren suppositorier (den aktiva substansen diklofenak), Polygynax och Indometacin. Homeopatiska suppositorier för kvinnor Endometrin med växtbaserade komponenter är också mycket populära för endometrit och endometrios..

Endometrine

Suppositorier som innehåller växtbaserade ingredienser - havtorn, kakao och kalendulaoljor, homeopatisk oljextrakt, malör och mistiltenessenser.

Indikationer: endometrios, hormonell och menstrual oregelbundenhet, vidhäftningar och könsinflammation.

Användning: Ett suppositorium används per dag (vid sänggåendet). Behandlingstid - 1-2 månader.

Metod för att använda suppositorier

För att använda suppositoriet på rätt sätt måste du följa anvisningarna som alla läkemedel är utrustade med. Det finns dock allmänna regler för deras tillämpning..

I de flesta fall administreras antiinflammatoriska suppositorier bäst på kvällen före sänggåendet. Innan proceduren ska du duscha eller tvätta. Det måste komma ihåg att riklig utflöde från könsorganen i många fall kan minska effekten av läkemedel. Om du tänker införa ett rektalt suppositorium, måste du först tömma tarmarna. För detta ändamål kan du använda ett lavemang.

Händerna under denna procedur bör också vara rena, det rekommenderas att tvätta dem med tvål eller skölja med ett antiseptiskt medel.

Alla ljus måste administreras när du ligger på ryggen. Suppositoriet bör sättas helt in i hålrummet i rektum eller vagina. Efter introduktionen är det nödvändigt att ligga i cirka 15 minuter för att ge ljuset tid att lösa upp.

Vissa ljus måste fuktas med vatten före administrering. Denna fråga klargörs bäst i instruktionerna för läkemedlet..

Tillsammans med införandet av suppositorier, använd inte sanitetsunderlag eller tamponger. Ingången till vagina bör vara helt öppen så att det inte finns några hinder för utträde av sekret.

Det rekommenderas inte att använda vaginala suppositorier under menstruationen (även om vissa läkemedel tillåter detta). Det bör också noteras att självmedicinering med hjälp av suppositorier är oacceptabelt. Faktum är att många ljus har kontraindikationer för vissa samtidiga sjukdomar, och deras användning kan bara skada. Dessutom är inte alla suppositorier tillåtna att använda under graviditet och under barndomen.

Användning av suppositorier under graviditet

Valet av lämpliga suppositorier under graviditeten är inte en lätt uppgift. Vad som är bättre att använda i detta fall kan bara säga till en gynekolog. Faktum är att många antibiotika som finns i suppositorier kan penetrera placentabarriären och kan också vara farliga för kvinnors hälsa under denna period. Vissa läkemedel, särskilt sådana med naturligt ursprung, är dock tillåtna under graviditeten..

Till exempel under graviditet kan du använda ljus baserat på bi mjölk. Dessa ljus har en läkande effekt och skyddar de kvinnliga organen från infektioner. De kan användas under återhämtningsperioden efter förlossningen. Ljus havtorn oljeljus är också populära..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Bröstvårtor ont efter menstruation

Många kvinnor upplever bröstvårtor efter menstruationen. Oavsett om sådana symtom är ett tecken på patologi eller kan de hänföras till den naturliga fysiologiska processen - det finns olika åsikter om detta ämne....

Varför gör nedre buken ont som menstruation, men de är inte där, i vilka fall är det värt att oroa sig?

Menstruationens början bestäms av kvinnor enligt olika symtom. Många kvinnor har nedre del av buken några dagar före menstruationen....

Ägglossning efter byzantin

Månadsvis efter byzantin: funktioner för återställande av menstruationscykelnMottagning av byzantin och menstruation är två oförenliga begrepp, eftersom vid användning av detta hormonella läkemedel observeras partiellt undertryckande av ägglossning, som ett resultat av vilken menstruation inte inträffar, men närvaron av spotting inte utesluts....