Tidig klimakterium och dess behandling

Ansvarsfrihet

Senaste uppdatering: 05/06/2020

Innehållet i artikeln

Gradvis utrotning av reproduktionsfunktionen hos kvinnor (klimakteriet eller klimakteriet) sker vanligtvis vid 45-55 år. Men ibland upphör menstruationen och uppträdandet av samtidigt symtom på klimakteriet vid en yngre ålder - cirka 30-40 år. I sådana fall talar vi om tidig menopaus hos kvinnor. Hur kännetecknas detta fenomen och vad är det? Vad är orsaken till dess utseende? Vilka är effekterna, symptomen och behandlingen av tidig menopaus hos kvinnor? Är ett sådant tillstånd farligt för hälsan? Du kan ta reda på detta i den här artikeln från gynekologen O.A. Hartleb.

Vad är en tidig menopaus och vad är mekanismen för dess utveckling?

Omstruktureringen av kroppen och dess förberedelse för klimakteriet börjar med en förändring av den hormonella bakgrunden. Utseendet på symtom på tidig menopaus hos kvinnor 30-40 år gamla beror på en minskning av produktionen av könshormoner - östrogen och progesteron (Progesteronum).

Under en tid (ungefär 1-2 år) efter början av klimakteriet mognar enkla folliklar i äggstockarna, men antalet är obetydligt och den dominerande follikeln mognar inte. Det tros att några år före början av klimakteriet orsakar en minskning av östradiol- och progesteronnivåer anovulatoriska menstruationscykler: i ungefär hälften av dem finns ingen ägglossning.

Upphörandet av mognad av folliklar i äggstockarna leder till en gradvis minskning av frekvensen och intensiteten hos menstruationsflödet. Om menstruationen är frånvarande i ett år eller mer, talar vi om amenoré och klimakteriet som orsakade det. Detta fenomen anses vara helt normalt om det börjar mellan 45 och 55 år gammalt..

Under klimakteriet förändras bäckenorganen. I äggstockarna observeras en minskning av aktiviteten hos hormonsekretionsvävnad, vikten och storleken på äggstockarna minskar med cirka två gånger, blodkärlen genomgår hyalin degeneration (ett speciellt glasartat proteinsubstans visas i dem, kärlets lumen blir smalare, blodcirkulationen störs). När det gäller livmodern är det värt att notera gradvis gallring av dess lager - endometrium (Endometrium) och myometrium (Myometrium). På grund av detta minskar organets storlek. Äggledarna genomgår förändringar: deras muskelskikt tunnas ut och förvandlas till bindväv och lumen reduceras.

Förändringar gäller vagina. Dess lumen förkortas, blir smalare, vaginalmönstret glattas gradvis ut, volymen av naturlig smörjning reduceras. På grund av minskningen av vaginalslem, som normalt utför skyddande funktioner, är en kränkning av surhet och vaginal mikroflora möjlig, vilket kan leda till utveckling av infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar.

Tidig klimakterium: vad som är viktigt att veta om klimakteriet, video

VERTEX ansvarar inte för riktigheten i den information som presenteras i detta videoklipp. Källa - AiFvision

Tidig klimakterium hos kvinnor: orsaker

Bland orsakerna till tidig menopaus är följande:

 • Ärftlighet. Om en kvinna har nära släktingar som har en historia av symtom på för tidig menopaus, är det troligt att denna tendens kommer att överföras till henne.
 • Snabb acceleration. För tidigt början av puberteten hos flickor (den första menstruationen kan uppstå så tidigt som 8-10 år) är full av uttömmande utmattning av äggstockarna. Detta leder till en förändring i nivån av progesteron och östrogener, vilket påverkar processen för äggmognad.
 • Kirurgiskt avlägsnande av bäckenorganen. Ibland, hos ganska unga kvinnor, av en eller annan anledning (förekomst av tumörer, inre skador, bristning av en cysta, purulenta processer i bilagorna, en ektopisk graviditet som utvecklas i äggstocken) blir det nödvändigt att ta bort livmodern, äggstockarna eller delar därav. Detta leder till symtom på konstgjord menopaus..
 • Allmän utmattning orsakad av stress, obalanserad kost, hunger. Om en ung kvinna lider av konstant undernäring, sitter regelbundet på strikt diet eller är i ett tillstånd av kronisk stress, ökar sannolikheten för för tidig menopaus.
 • Kemoterapi, strålterapi. Eftersom dessa behandlingsförlopp inte bara påverkar neoplasmen utan också alla kroppssystem, orsakar kemoterapimediciner (särskilt CMP) början av för tidig menopaus i ungefär hälften av fallen.
 • Rökning. Om en kvinna röker ett stort antal cigaretter per dag (upp till 1 paket) är hon i riskzonen och kan bli ett offer för klimakteriet i ung ålder.

Symtom på klimakteriet hos en kvinna i tidig ålder

Alla symptom på för tidig menopaus kan delas in i tre grupper beroende på tidpunkten för utseendet. Tilldela tidiga, halvtids- och sena symtom på klimakteriet.

Bland de första tecknen på tidig menopaus hos kvinnor noteras följande:

 • Tidvattnet. En kvinna känner plötsligt en kortvarig värmeattack, huden i ansiktet, nacken och händerna blir röd, hjärtslaget påskyndas, yrsel och illamående kan förekomma. Sedan visas droppar med kallsvett på huden, frossa uppstår. Attacken varar vanligtvis inte mer än några minuter och försvinner på egen hand.
 • Takykardi, hyper- eller hypotoni, instabilitet i blodtrycket. Östrogener har en gynnsam skyddande effekt på tonen i hjärtat och blodkärlen. När deras nivå sjunker kan förändringar i hjärtfrekvensen i vila, smärta i hjärtområdet, samt yrsel och huvudvärk, på grund av en minskning i blodkärlens ton..
 • Känslomässig instabilitet. Irritabilitet, tårvåld och ökad ångest är typiska symtom på tidig menopaus hos kvinnor 30-40 år..
 • Minskad sexuell lust. Östrogener bildar till stor del libido, bidrar till flörtigt beteende och flirtning, så att deras brist kan orsaka störningar i det intima livet. Detta symptom på för tidig menopaus drabbar ofta inte bara kvinnor utan också deras partners.

Den andra gruppen av symptom på klimakteriet i tidig ålder inkluderar följande:

 • Problem med urininkontinens orsakas av en minskning av östrogennivåer, på grund av att slemhinnan i urinröret blir tunnare, dess individuella veck utjämnas. Som ett resultat av sådana förändringar är urinrörets lumen inte tillräckligt full, på grund av vilken ofrivillig urinering observeras (särskilt under hosta, skratt, lyft av tunga föremål).
 • Den smärtsamma processen med genombildning förklaras av atrofiska processer som påverkar väggarna i urinblåsan, urinröret och vagina.
 • Torr känsla i slidan, smärta vid samlag. När östrogennivåerna minskar, minskar volymen av naturligt vaginalslem, vaginalväggarna blir tunnare, mindre elastiska och mer mottagliga för mikrotrauma. Allt detta leder till en känsla av torrhet och obehag under intimitet..
 • Förändring i hudens, hårets, naglarnas skick. Östrogener skyddar kroppen från för tidigt åldrande, på grund av att elasticiteten och fastheten i huden, hårets glans och spikstyrkan kvarstår. Under klimakteriet blir huden torrare, rynkor bildas på dem, håret bryter, faller ut, tappar sitt naturliga pigment och börjar bli grått, naglarna blir mer ömtåliga och exfolierar.

De är inte alltid närvarande, så det vore rimligare att tillskriva dem de möjliga konsekvenserna av bristen på behandling för tidig menopaus.

Vad kan den tidiga klimakteriet leda till??

Vad är faran för tidig menopaus?

Vilka är konsekvenserna av för tidig menopaus om du inte uppmärksammar dess manifestationer och inte behandlar dem?

 • Osteoporos. En minskning av nivån av östradiol medför en minskning av produktionen av kalcitonin, ett sköldkörtelhormon som är involverat i kalciummetabolismen. Resultatet är en gradvis urlakning av kalcium från benvävnaden, benen blir mer ömtåliga och benägna att spricka..
 • Brott mot metaboliska processer. En minskning av nivån på könshormoner leder till brott mot metabolismmekanismerna. Till exempel med klimakteriet är störningar i lipidmetabolismen möjliga, vilket kan leda till avsättning av kolesterol på väggarna i blodkärlen och uppkomsten av plack.
 • Autoimmuna sjukdomar (Hashimotos autoimmuna sköldkörteln, diabetes). Problem med sköldkörtelns funktion (sköldkörtel, hyper- och hypotyreos (hypotyreos) orsakas av nya förhållanden för funktionen av hypofysen. När det gäller möjligheten att utveckla diabetes i början av klimakteriet, orsakas det av en förändring i bukspottkörteln och hypersekretion av den isolerade apparaten, som i sin tur kan orsakas av ökad utsöndring av pankreatotropiskt hormon adenohypophysis (Adenohypophysis).
 • Menopaus neuros, depression. Förändringar i hypotalamus och en minskning av nivån av könshormoner kan orsaka irritabilitet, tårfullhet, orsakslösa förändringar i humör, apati - allt detta är tecken på menopausal neuros. Faran med detta tillstånd ligger i det faktum att när fortplantningsfunktionen försvinner kan en fortfarande ganska ung kvinna börja känna sig underlägsen. Situationen förvärras om klimakteriet börjar tidigt, före barnets födelse.
 • Övervikt, fetma. Lager av subkutant fett, på grund av vilket figuren har en feminin mjuk kontur - förtjänsten av östrogen. När deras nivå sjunker och förändringar i metaboliska processer inträffar, börjar kroppen förvara fett intensivt. Detta kan leda till viktökning: vanligtvis under det första året av klimakteriet kan en kvinna öka cirka 2 kg (med förbehåll för föregående diet och dagligt kaloriintag).
 • Möjligheten att utveckla patologiska processer i reproduktionssystemets organ. En minskning av östrogennivåerna innebär en försämring av kroppens försvar, på grund av vilka tecken på kroniska sjukdomar kan uppstå, liksom nya sjukdomar. Speciellt under klimakteriet ökar risken för olika inflammatoriska och infektionssjukdomar, liksom neoplasmer, som främst påverkar bäckenorganen och bröstkorgen. Unga kvinnor som står inför problemet med för tidig menopaus bör tänka på att de är i riskzonen. För att identifiera möjliga sjukdomar i tid (fibromyom, bröstcancer, endometrios (Endometrios), salpingit (Salpingit), vaginit (Vaginit), etc.), måste du regelbundet besöka en gynekolog och mammolog, genomgå undersökning och ultraljud i bäckenorganen.

Behandling av tecken på tidig menopaus: hormoner med tidig menopaus

Trots att de flesta klimatförändringar är atrofiska till sin natur, med korrekt behandling, kan deras manifestationer skjutas upp under lång tid. Det viktigaste är att reagera i tid på uppkomsten av symtom på för tidig menopaus och kontakta läkare.

Oftast ordineras HRT - hormonbehandlingsläkemedel för att eliminera de obehagliga manifestationerna av klimakteriet. Sammansättningen av dessa läkemedel, aktivt föreskrivna av läkare, med tidig klimakterium inkluderar analoger av könshormoner av syntetiskt ursprung, liknande i kemisk struktur som deras egna. Läkemedlets sammansättning innehåller en kombination av östrogen och progesteron. Utnämningen av HRT utförs efter en gynekologisk och mammologisk undersökning, ultraljud av bäckenorganen och mammografi, bestämning av lipidspektrum, koagulering, FSH-nivå, TSH.

Men utnämningen av HRT är inte alltid möjlig: läkemedel tas inte för sjukdomar i njurar och lever, trombos, diabetes mellitus, närvaron av hormonberoende neoplasmer. Istället kan medel med fytoöstrogener förskrivas. Dessa är växtföreningar som har en struktur som liknar östrogen. Till skillnad från konstgjorda analoger av könshormoner är fytoöstrogener helt naturliga och kan rekommenderas för användning av kvinnor för vilka syntetisk HRT är kontraindicerat av hälsoskäl. Till exempel, för att minska symptomen på tidig menopaus, kan du ta kosttillskottet "Climafemin Ginocomfort". Produktens sammansättning inkluderar genistein och nutricosmetic-komplex, som hjälper till att minska frekvensen och intensiteten hos värmevallningar och svettningar, vilket har en gynnsam effekt på den känslomässiga bakgrunden och sömnens kvalitet. Detta kosttillskott gör det möjligt förutom att avlägsna vegetativa-vaskulära störningar att förbättra hudens tillstånd, hjälper till att öka energin, har antioxidantegenskaper.

För förebyggande och behandling av osteoporos under för tidig menopaus kan förberedelser av kalcitonin, fluoridsalter, bisfosfonater och vitamin D föreskrivas. En viktig roll ges för att följa en diet som innehåller livsmedel med mycket vitamin D och kalcium, samt elektrofores, balneoterapi och träning. från komplexet av träningsterapi.

Intima geler kan användas för att eliminera torrhet i vaginalen i klimakteriet och klåda som orsakas av den. I rollen som ett effektivt verktyg för att hantera dessa problem, en fuktgivande gel "Ginokomfort". På grund av den slemliknande konsistensen av mängextraktet som ingår i dess sammansättning, omsluter gelén försiktigt vaginalslemhinnan och fuktar den. Kamomilextrakt, panthenol och bisabolol bidrar till snabb regenerering av mikrotraumor, eliminerar irritation och har en tonisk effekt. För att bedöma effektiviteten av detta verktyg på grundval av avdelningen för dermatovenereologi med kliniken vid St. Petersburg State Medical University. Acad. I.P. Pavlova kliniska prövningar genomfördes under ledning av en biträdande professor och avdelningschefen - A.V. Ignatovsky och E.V. Sokolovsky. Forskningsresultaten visade att Ginokomfort-fuktgivande gel ger effektiv hydrering av slemhinnan i kvinnliga könsorganen.

Detta verktyg har utvecklats av specialister från ett läkemedelsföretag och har nödvändiga kvalitetscertifikat och relaterad dokumentation.

Behandling av tidig menopaus hos kvinnor med folkrättsmedel

 • Infusion av dillfrön. 6 msk. l frön placeras i en termos, häll 1 liter kokande vatten och insistera i en timme. Den resulterande infusionen späds ut med 1 liter rent vatten och tas 100 ml en halvtimme före måltider, 3 gånger om dagen. Verktyget hjälper till att minska frekvensen och intensiteten av värmevallningar, men dess användning är kontraindicerad hos hypotensiva patienter, liksom hos kvinnor som lider av vissa sjukdomar i livmodern.
 • Mjölkbad. Med torrhet och slapphet i huden hjälper det att klara sig genom att tillsätta badet med varmt (inte varmt) 2 koppar torkad eller helmjölk och 2 msk. l honung.
 • Infusion av rödklöver. Denna växt innehåller fytoöstrogener som bidrar till normalisering av sömn, förbättrar den psyko-emotionella bakgrunden, hud och hår. För beredning av infusion 4 msk. l torra råmaterial placeras i en termos, häll 0,5 l kokande vatten, insistera över natten, filtrera sedan och dricka 50 ml en halvtimme före måltiderna.

Tidig klimakterium: vad man ska göra för att förbättra en kvinnas livskvalitet?

Även om klimakteriet inträffar i ung ålder betyder det inte att livet är över. I en sådan situation är det viktigaste att inte förlora hjärtat, hitta positiva aspekter i ditt nya tillstånd och behandla eventuella obehagliga manifestationer av klimakteriet i tid. En balanserad kost, dricka, sport och fritidsintressen, röka och dricka alkohol, massage och resor - allt detta har en gynnsam effekt på det emotionella och fysiska tillståndet hos en kvinna som har genomgått för tidig menopaus..

Depression och sexuella störningar i kvinnor i naturliga och kirurgiska menopaus. Perekhov A.Ya. // Förlossning, gynekologi och reproduktion. - 2009. - Nr 4. - S. 6-10.

Kliniska och funktionella egenskaper hos neurologisk patologi hos kvinnor under klimatperioden, särskilt dess diagnos och kliniska undersökningar i poliklinisk miljö. Sinitsyna, L.V., kandidat för medicinska vetenskaper. - 2006. - S. 154.

Användning av hormonersättningsterapi för behandling av atrofisk cysturetrit med urogenitala störningar i klimakteriet. V.E. Bassan // Obstetrics and Gynecology. - 1999. - Nr 3. - S. 60–63.

Moderna aspekter av depressiva störningar hos perimenopausala kvinnor / A. M. Torchinov [et al.] // Journal of the Russian Society of Obstetricians and Gynecologists. - 2006. - Nr 3. - S. 34–38.

Menopausalt syndrom: funktioner vid behandling av psyko-emotionella störningar / A. A. Gavisova, M. A. Tverdikova, A. A. Balushkina // Bröstcancer. - 2009. - Nr 20 (359). - S. 1408-1413.

Vad är faran för tidig menopaus: symtom, orsaker, behandling

Climax är ett sådant olycksbådande ord för varje kvinna! Varför händer det, vad man ska göra om det har kommit. Vilka är tecken på tidig menopaus hos kvinnor, är det nödvändigt och hur man ska behandla, vad är det farligt och vilka är konsekvenserna? Vi kommer att överväga allt detta i den här artikeln..

Vilka är förutsättningarna för klimakteriet?

För att studera problemet måste du veta vad det är och hur det orsakas. Så vad är klimakteriet?

Climax är en period då kvinnor upplever förändringar i gonaderna. Dessa förändringar uppstår på grund av åldern när en kvinna passerar en viss åldersgräns, från 40 år.

Uppkomsten av tidig menopaus anses vara farlig, vilket i de flesta fall indikerar en obalans i hormoner, till följd av olika komplexa sjukdomar som osteoporos, ovarieproblem, sköldkörtelproblem och många andra autoimmuna problem.

Denna typ av klimakteriet är inte något korrekt, och om det förekommer hos kvinnor under 40 år, är detta en indikator på problem med kroppen, det finns också en medfödd genetisk predisposition.

Första symtomen

Följande är de första tecknen som indikerar att klimakteriet började så att du alltid är på alerten:

 1. Trötthet och konstant trötthet.
 2. Frekvent urinering med falsk lust.
 3. Vaginal obehag i form av klåda och sveda.
 4. Ofta huvudvärk och migrän.
 5. Sömnfel, irritabilitet, ångest, tårfullhet.
 6. Tung svett.
 7. Värmevallningar eller frossa, dessa förhållanden ersätter varandra och uttrycks starkt i ansiktet och nacken.
 8. Menstruationsinkonsekvens.

I grund och botten börjar de första symptomen på klimakteriet hos kvinnor i åldern 45, plus eller minus 2 år. Om kvinnans ålder är 30-35 år, måste hon undersökas.

Orsaker till klimakteriet på 30-40 år

Tidig klimakterium och följaktligen klimakteriet inträffar huvudsakligen på grund av hormonsvikt eller kirurgisk ingripande. Mycket sällan kan genetisk ärftlighet vara orsaken..

För tidig menopaus kan också orsaka följande skäl:

 1. Hårda dieter.
 2. Stress, trötthet.
 3. Rökning, alkohol, droger.
 4. Svag immunitet.

Den vanligaste orsaken till för tidig menopaus är hormoner. När allt inte har fått detta eller det hormonet börjar könskörtlarna att inkludera en skyddande reaktion och upphör att producera den nödvändiga mängden aktiva biologiska ämnen, vilket leder till början av för tidig menopaus..

Läs också
Hormonsvikt hos kvinnor: symtom och orsaker
Hormonsvikt hos kvinnor kan uppstå i alla åldrar. Som regel är det tonårsflickor och kvinnor under perioden.

Konsekvenserna av tidig menopaus

Naturligtvis är den tidiga början av upphörandet av menstruationen i sig en följd av ett fel i kroppen. Efter menopaus på grund av tidig menopaus, efter 5-8 år, kan negativa konsekvenser uppstå.

Konsekvenserna av för tidig upphörande av menstruationen:

 • Hjärt-kärlsjukdomar

Ateroskleros, som är en föregångare till hjärtattack, stroke, ischemi och många andra sjukdomar, kan utvecklas på grund av brist på östrogen..

 • Diabetes

Vid klimakteriet kan glukostoleransen fungera. På grund av vad, diabetes 2 utvecklar. Därför är det mycket viktigt för varje kvinna under instabila perioder att övervaka sin vikt och kontrollera hennes sockernivå.

 • Alzheimers sjukdom

Denna senil sjukdom är allvarlig demens. Och det orsakas inte så mycket av ålder som av en minskning av könshormoner i kroppen. Därför, vid tidig menopaus, ökar risken för demens i framtiden hos kvinnor kraftigt.

 • Fetma

Könshormonerna hos en kvinna i hennes reproduktiva ålder bidrar till en effektiv distribution av fetter. Denna distribution gör det möjligt för en kvinna att få barn. Vid brist på dessa hormoner börjar fett fördelas enligt den centrala typen, vilket leder till fetma.

 • Chans att bli gravid

Eftersom klimakteriet och själva klimakteriet är slutet på reproduktionsperioden har en kvinna praktiskt taget ingen chans att bli gravid naturligt. Men vi vill omedelbart notera att tidig diagnos, en effektiv behandling och snabb behandling till läkaren kan ge dig en chans att bli mamma.

Läs också
Vid vilken ålder och hur börjar klimakteriet hos kvinnor: symtom och behandlingsmetoder
Vid vilken ålder börjar en kvinna få klimakteriet. Vilka är symtomen: värmevallningar, irritabilitet, irritabilitet, sömnstörningar, ångest.

Hur man undviker konsekvenserna

Som redan känt är klimakteriet inte en sjukdom, utan helt enkelt en anpassning av kroppen till nya förhållanden. Och för att förhindra allvarliga konsekvenser, komplikationer och olika obehag utvecklade experter följande rekommendationer:

rekommendationer:

 1. Rätt näring. Det är nödvändigt att inkludera livsmedel med kalcium, vitamin D, B6 och B12 i kosten.
 2. Måttlig fysisk aktivitet. Idealisk är aerobics, yoga, simning.
 3. Avsluta alkohol och tobak.
 4. Pågående undersökning.
 5. Behovet av en god vila och sömn.

Behandling av tidig menopaus

Eftersom klimakteriet inte är en sjukdom syftar behandlingen främst till att jämna övergångsperioden. När allt kommer omkring menopausen och störningar i menstruationsplanen har sina konsekvenser, vilket vi beskrev ovan. Också försummelse av denna period kan orsaka allvarlig sjukdom..

Tack vare modern medicin kan varje kvinna genomgå hormonbehandling, vilket inte bara hjälper till att lindra smärta utan också att nå klimakteriet så snabbt som möjligt. För att utföra en sådan procedur används ofta följande läkemedel - Femaston, Trisekvens, Kliogest, Livial och många andra.

För att sammanfatta

Från den här artikeln lärde vi oss att tidig menopaus är vissa störningar i äggstockarna, som i sig i fysiologisk och naturlig synvinkel inte är ett bra och vanligt symptom. På grund av detta, i händelse av vissa symptom, är det bättre att omedelbart kontakta en specialist. Du kommer att kunna genomgå en fullständig undersökning och få kvalificerad rådgivning och hjälp..

Vi påminner dig om att artikeln är skriven enbart för utbildningsändamål, och all självmedicinering är helt ditt val och ditt beslut.

Läs också
Uppträder menopaus hos män och hur man behandlar det
Händer klimakteriet hos män? När det inträffar och hur det fortsätter. Tecken och behandlingsfunktioner för eventuell samtidighet.

Tidig klimakterium: orsaker, symtom, behandling

En kvinna med ett hälsosamt reproduktionssystem, oavsett om hon vill eller inte, kommer en dag att möta klimatförändringar i kroppen. Detta fenomen är naturligt för människor och är inte alls farligt. Men ibland av en eller annan anledning slår den så kallade tidiga klimakteriet in, vilket är mycket svårare än i tid. Det är omöjligt att förhindra dess inträde, men det är fullt möjligt att bekämpa konsekvenserna av denna avvikelse.

Beskrivning av klimakteriet

Climax är en lång period i en kvinnas liv, som kännetecknas av en förlust av funktionsnedsättning och beror på åldersrelaterade förändringar. Vanligtvis, efter 40 år, börjar omstruktureringen av många system i människokroppen, som varar från 2 till 10 år. Beroende på de enskilda egenskaperna hos den kvinnliga kroppen kan dessutom processerna både orsaka betydande obehag och kan vara nästan asymptomatiska..

Det finns tre stadier av förändringar i klimakteriet:

 • Premenopause. Detta är det första steget av ofrivilliga förändringar, förenkling av livmoderns funktioner. Redan i detta skede är det en minskning av östrogenproduktionen, vilket leder till störning av menstruationscykeln. Ofta observerar kvinnor som är under påverkan av symtom på premenopaus, fläckar och mellan menstruation. Denna period varar upp till 2 år..
 • Klimakteriet. Detta steg kännetecknas av frånvaron av menstruation under året. En kvinna förlorar sin fertilafunktion, produktionen av östrogen av äggstockarna minskas kraftigt. Koncentrationen av östradiol, den mest biologiskt aktiva av kvinnliga könshormoner, minskar, vilket ger plats för östron, en förening som produceras i fettvävnad. Frånvaron av den första leder till manifestation av de flesta av symptomen på klimakteriet.
 • Postmenopause. Det sista steget av klimakteriet, under vilket menstruationen slutligen slutar. Kroppen hos postmenopausala kvinnor utsätts för ökade koncentrationer av manliga könshormoner. Det finns en utveckling av hårfästningen enligt den manliga typen, håret tunnas, könsdelarnas färg förändras.

Listan över patologiska avvikelser inkluderar den så kallade tidiga klimakteriet. Det bestäms av den tidiga början av involvering. Således menopausala förändringar i kroppen som började före 40 anses vara en manifestation av denna speciella patologi..

Det kan dock inte kallas livshotande. Dess manifestationer är förknippade med störningar i det endokrina systemet i en ålder då kroppen inte är redo för detta. Som ett resultat möter flickan en mycket mer komplex förlopp av perestroika än för den snabba utrotningen av reproduktionsfunktionen.

Mycket större fara för människor är den sena klimakteriet. Denna avvikelse bestäms av början av involvering först efter 55 år. I sådana fall finns det en hög risk för bildning av hormonberoende tumörer. Alltför lång exponering för östrogener i kroppen leder till en snabbare tillväxt av maligna formationer, vars grad av hot inte kräver förklaring. Ändå har denna avvikelse användbara egenskaper. Genom produktion av östrogen skyddas kroppen från hjärt-kärlsjukdomar och benförstöring under längre tid..

Vanliga symtom

Påverkan av menopausalt syndrom på människor beror på snabba förändringar i det endokrina systemet. Östrogenproduktionen minskar snabbt, vilket påverkar en kvinnas välbefinnande negativt. I detta fall är tecknen på utrotning av äggstocksfunktionen helt annorlunda. Anledningen till detta är den roll som kvinnliga könshormoner tilldelas. När allt kommer omkring är de inte bara involverade i reproduktionssystemets arbete, utan reglerar också många viktiga processer i människokroppen.

Den tidiga början av klimakteriet skiljer sig inte från de tidiga symtomen. Men i de flesta fall är de mycket mer uttalade, vilket orsakar betydande obehag. I sådana fall leder en minskning av östrogenkoncentrationen till en ganska snabb manifestation av symtom. Med andra ord förklarar den tidiga klimakteriet sig högt och försämrar en kvinnas livskvalitet.

För att förhindra en sådan obehaglig effekt av östrogenbrist bör du vara särskilt försiktig med ett antal förändringar i din egen kropps arbete:

 • Menstruationscykel. Uppmärksamhet mot din egen cykel kan varna en kvinna om förestående perestroika i tid. Kroppen börjar förbereda sig för inblandning, så de första förändringarna i reproduktionssystemets arbete bildas. Då och då uppstår förseningar. Ibland amenorré, frånvaron av menstruation i flera månader. Ändringar påverkar också menstruationsflödet: de blir knappa, det är en förändring i färg och konsistens, i intervallerna mellan menstruationen finns det också lätt blödning.
 • Instabil känslomässig bakgrund. Östrogener är aktivt involverade i att forma kvinnors humör och beteende. Brist på denna serie av hormoner leder till uppkomsten av depressiva tillstånd, apati, irritabilitet, orsakslös ångest, tårfullhet. Ofta står kvinnor inför långvarig sömnlöshet..
 • Snabb viktökning. Hormonell obalans leder till metaboliska störningar. Hormoner produceras inte bara i binjurarna, hypofysen eller äggstockarna. Till exempel produceras östron, en av de vanligaste östrogenerna, i fettvävnad under klimakteriet. I försök att normalisera produktionen av kvinnliga könshormoner börjar kroppen aktivt lagra fett, som senare kommer att tjäna som en källa till estron. Enligt statistik förbrukar en kvinnas kropp under klimakteriet endast 30% av de kalorier som erhållits. Allt annat lagras som fett..
 • Fel i termoreguleringsprocesser. Vid östrogenbrist är det hjärnan som genomgår de viktigaste förändringarna. Hypotalamus är den del av hjärnan som ansvarar för aptit, förhållanden med motsatt kön, bildning av en sömncykel och termoreguleringsprocesser. Östrogenbrist ges till honom särskilt hårt. Som ett resultat lider en kvinna av regelbundna värmevallningar. Deras frekvens varierar beroende på kroppens individuella egenskaper. Vissa stöter bara på dem flera gånger i veckan, andra 20 gånger om dagen..
 • Försämring av huden. Estradiol är den viktigaste av de tre vanligaste östrogenerna. Dess biologiska aktivitet motiverar den rikliga användningen av denna förening i vår kropp. En av hans uppgifter är reglering av cellförnyelse av huden. I händelse av brist inträffar anfall och slapp hud. Aktiv bildning av åldersfläckar och papillom observeras också..
 • Förekomsten av hjärt-kärlsjukdom. Enligt statistiken är män tre gånger mer benägna att få problem med kranskärl. Samtidigt, vid 75 års ålder, utjämnas statistiken. Med andra ord, efter utrotningen av funktionerna i det reproduktiva systemet, kvarstår kvinnor utan en naturlig sköld inför sjukdomar i cirkulationssystemet. Östrogenens effekt på hjärt-kärlsystemets funktion studeras fortfarande..
 • Försämring av benvävnad. Under klimakteriet förekommer också osteoporos. Denna sjukdom kännetecknas av en kränkning av benmetabolismen, vilket leder till bräcklighet och ökad risk för sprickor. Förekomsten av en sådan patologi beror på en funktionsfel i hormonsystemet.

Alla tecken gäller för tidig menopaus hos kvinnor under 40 år. Symtom i detta fall fungerar som en signal för att besöka en specialist, eftersom för tidig utrotning av reproduktionsfunktionen ofta bara är en konsekvens av utvecklingen av livshotande sjukdomar.

Orsaker till för tidig menopaus

Manifestationen av symtom på tidig menopaus hos kvinnor som är 30 år kan inte bara indikera förekomsten av dödlig patologi. Det finns båda farliga för människor och helt naturliga skäl för denna avvikelse:

 • Autoimmuna sjukdomar. På grund av sådana sjukdomar börjar kroppen producera antikroppar för att bekämpa sina egna organ. Tidig menopaus kan indikera utvecklingen av lämpliga anti-ovarie antikroppar.
 • Cancer behandling. Åtgärder som syftar till att bekämpa cancer har en negativ effekt på hela organismen. Strålbehandling, kemoterapi och användning av potenta läkemedel leder således till sexuell dysfunktion..
 • Dåliga vanor. Rökning, alkoholism och narkotikamissbruk påverkar det endokrina systemet negativt. Regelbunden exponering för narkotiska ämnen leder till utveckling av avvikelser som kan orsaka tidig menopaus.
 • Regelbunden stress. Hjärnan är tungt belastad med överflöd av negativa känslor. För att anpassa sig till en stressig miljö ger han det endokrina systemet en signal för produktion av vissa hormoner. Vid regelbunden stress tolererar kroppen effekterna av en ökad dos av hormonföreningar om och om igen, vilket förr eller senare leder till misslyckande.
 • Genetisk predisposition. Om äldre släktingar hade en för tidig utrotning av funktionen hos könsorganen, är det troligt att efterföljande generationer kommer att utsättas för samma tendens.
 • Kirurgiskt ingrepp. Konstgjord menopaus är resultatet av kirurgiskt avlägsnande av äggstockarna och andra klimakteriska konsekvenser av människans ingripande i kroppen. Vid avlägsnande av de kvinnliga könsorganen observeras symtom identiska med den naturliga klimakteriet.
 • Tidig pubertet. Det antas att antalet kvinnliga gameter är begränsat. Följaktligen, ju tidigare en tjej går in i den fertil åldern i livet, desto tidigare kommer hennes ägg att användas. Men det finns en aktiv debatt om denna teori..
 • Obalanserad kost. Underskatt inte effekterna av livsmedel som är skadliga för kroppen. Ibland leder missbruk av vissa produkter, en brist på näringsämnen och vitaminer till en sådan obehaglig funktionsfel.

Intervention av specialister

Tyvärr har vetenskapen ännu inte kommit fram till hur man kan stoppa den naturliga processen för involvering. Med andra ord, som sådan finns det ingen metod för behandling av klimakteriet. Läkemedel kan bara försena klimakteriet, lindra symtomen. Om för tidig menopaus observeras syftar behandlingen till att eliminera grundorsaken till avvikelsen. Patientens uppgift återstår att följa läkarens instruktioner..

Drogbehandling

Läkemedel föreskrivs för att återställa hormonbalansen. Climax botar inte detta, men kommer att lindra huvuddelen av de obehagliga symtomen. Hormonersättningsbehandling kräver en uteslutande individuell strategi, eftersom med för mycket exponering för sådana läkemedel finns det en hög risk för maligna tumörer.

Läkare ordinerar vanligtvis hormoner som innehåller östrogen. I vissa fall används en kombination av östradiol och progesteron. För användning av sådana läkemedel finns det ett antal kontraindikationer, så du bör inte i något fall ta till dig självmedicinering. Endast en kvalificerad specialist kan förskriva en behandling som inte förvärrar situationen..

Läkarna gör många tester för att ta reda på orsaken till avvikelsen. Om den tidiga klimakteriet orsakas av en patologisk process, syftar behandlingen till att eliminera den primära källan till problemet.

Hjälpmediciner kommer också att användas under behandlingen. I de flesta fall rekommenderas kvinnor att använda speciella vitaminkomplex för att upprätthålla ovariefunktionen..

Biologiskt aktiva tillsatser

Separat omnämnande är läkemedlet Filvel. I början av tidig menopaus finns det en risk för osteoporos. Denna sjukdom påverkar livskvaliteten avsevärt, så experter rekommenderar att man tar till förebyggande åtgärder. Enligt många recensioner av både läkare och människor långt ifrån medicin, gör Filvel ben och leder mycket starkare, fungerar bra som ett profylaktiskt mot inte bara osteoporos, utan också andra patologier förknippade med benvävnad.

Kosttillskott Stella är också populärt bland det rättvisare könet, som står inför hormonella störningar. Studier har bekräftat dess effektivitet mot icke-inflammatoriska gynekologiska sjukdomar. Dessutom förbättrar detta läkemedel inte bara den allmänna hälsan, utan hjälper också till att gå ner i vikt med klimakteriet. Det kan också användas för att behandla menstruations oregelbundenheter 40 år eller senare. Detta tillägg har vunnit människors kärlek för dess effektivitet när det gäller att hantera hormonstörningar..

recensioner

Jag fick ordinerat att ta Filwell efter operationen. Det var ett misslyckat höftfraktur. Benen smälte dåligt, och kroppen saknade kalcium och flint. Det var brådskande att dricka tillskottet, annars kunde halthet kvarstå hela livet. Min man hittade Filwell på Internet. Så långt jag kommer ihåg kostade det 1 000 rubel, kanske med ett öre. Jag drack droppar i en månad medan jag var i en roll...

Jag kunde inte bli gravid. Jag drack läkemedlet Stella i sex månader, 1 kapsel i varje färg 3 gånger om dagen. Mannen tog samtidigt läkemedel som förbättrar spermiernas tillstånd. Efter 6 månader gjorde vi det! Jag är säker på att det här är Stella-kosttillskott, recensioner som jag bara har positivt, hjälpte mig att normalisera förhållandet mellan hormoner. Jag tog tester innan jag tog drogen.

Läkaren föreskrev mig två läkemedel att välja för behandling av mastopati - Indinol och Stella. Jag valde Stella, eftersom läkemedlets sammansättning innehåller 3 aktiva aktiva substanser som kompletterar varandra och verkar på utbyte av östrogen från olika sidor, vilket förstärker effekten. Jag måste säga att jag tog Stella i 3 månader. En mammolog under undersökningen drog slutsatsen att han bara observerade positiva förändringar.

Vad är faran för tidig menopaus och dess symtom

En snabb eller normal klimakterie är en period som varar från 45 till 55 år. Sen menopaus sägs när upphörandet av menstruation och andra symtom noteras efter 55 år. En tidig menopaus är ett komplex av förändringar orsakade av östrogenbrist och manifesteras upp till 45 år. Om menstruationen har upphört vid 40 eller mindre, talar de om för tidig menopaus. För tidig menopaus orsakas som regel artificiellt på grund av olika gynekologiska operationer och behandling (avlägsnande av gonaderna, strålning eller kemoterapi).

orsaker

Tidig klimakterium är en sällsynt patologi, vars prevalens fortfarande inte är exakt känd. Det diagnostiseras hos kvinnor under 45 år som inte har haft problem med menstruationsfunktionen och förlossningen. Climax översätts på grekiska som "steg", vilket innebär övergången av den kvinnliga kroppen från reproduktiv ålder till utrotning av fertilfunktion och åldrande. Detta fenomen anses vara en normal fysiologisk process, men hos mer än 60% av kvinnorna förekommer det med utvecklingen av patologiska förändringar i organ och obehagliga subjektiva känslor, till exempel tidvatten. Tidig klimakterium anses vara en patologi och utgör ett hot mot kvinnors hälsa, vilket kräver behandling.

En kraftig minskning av östrogenproduktionen eller en fullständig upphörande av deras syntes bidrar till en tidig utrotning av reproduktionsfunktionen. Detta beror på flera skäl:

 • Genetiska defekter. Ett antal kvinnor har en defekt i två gener som är ansvariga för för tidig utrotning av ovariefunktionen. Antingen genetisk mutation leder till okänslighet hos äggstocksvävnaden i FSH, vilket leder till avslutande av ägglossning, eller så ärftliga sjukdomar (galaktosemi, blefarofimos) bidrar till för tidig uttömning av könskörtlarna. Bekräftar den genetiska mutationen av fall av tidig menopaus i familjen längs den kvinnliga linjen.
 • Tumörliknande äggstocksmassor. På grund av tillväxten av neoplasma skadas normal äggstocksvävnad och antalet folliklar minskar (upphör av menstruation och ägglossning).
 • Genital kirurgi Partiellt eller fullständigt avlägsnande av äggstocken / äggstockarna leder till en minskning av follikulär vävnad och förekomsten av för tidig menopaus. Avlägsnande av livmodern eller rören bidrar också till vidhäftningar i bäckenet, som också fångar äggstockarna, vilket orsakar aseptisk inflammation i dem och skador på deras follikulära reserv.
 • Kemoterapi, strålning. Utnämning av cytostatika eller strålbehandling på grund av maligna processer i bäckenorganen leder till irreversibel skada på follikulärreserven i gonaderna.
 • Autoimmuna sjukdomar. Till exempel Addisons sjukdom, insulinberoende diabetes mellitus, vissa former av hypotyreoidism orsakar ersättning av normal äggstockscancervävnad på grund av kroniska autoimmuna processer i äggstockarna i kronisk inflammation.
 • IVF, overstimulation av ägglossning. Flera IVF-försök, vanligtvis åtföljda av ovulation av ovulation, bidrar till för tidig utarmning av follikulärreserven.
 • Påfrestning. Konstant och kronisk påfrestning påverkar hjärnbarken, som är involverad i reglering av menstruations- och reproduktionsfunktioner, som först orsakar störningar i menstruationscykeln, sedan leder till kronisk anovulation och i framtiden till tidig menopaus.
 • Andra orsaker. Rökning (mer än ett paket per dag), fetma, nedsatt ekologi, en stillasittande livsstil bidrar också till uppkomsten av patologi.

Utvecklingsmekanism

I patogenesen av sjukdomen tillhör den ledande rollen en minskning av follikelförsörjningen, vilket resulterar i att östrogenproduktionen minskar. I slutet av det tredje året av postmenopaus (menopausen varar ett år efter upphörandet av menstruationen, då är det postmenopausen) bestäms enstaka folliklar i äggstockarna, i framtiden försvinner de helt. En minskning av östrogennivåer provocerar hypofysen att syntetisera FSH intensivt, vilket orsakar hypergonadotropisk hypogonadism. På grund av förekomsten av östrogenreceptorer, inte bara i äggstockarna, utan också i många andra organ och vävnader, åtföljs en tidig menopaus inte bara av en funktionsstörning utan också av allvarliga förändringar i många organ och system.

Kliniska manifestationer och symtom

Den första manifestationen av patologin är störningen i menstruationscykeln. Det är inte bara möjligt att förlänga perioden mellan menstruationen till 35 eller fler dagar, utan också förkorta den. Menstruationsflödet vandrar antingen eller blir tvärtom rikligt. I fasen av tidig premenopaus (perioden fram till menstruationens upphörande) uppträder amenorré - frånvaron av menstruation i 6 månader eller mer. Ägglossning är också frånvarande, vilket manifesteras av infertilitet. Östrogenbrist väcker värmevallningar: känslor av plötslig värme i kroppen, rodnad i ansiktet och överkroppen, ökad svettning, plötslig andnöd. För tidig menopaus är emotionella störningar och labilitet typiska: irritabilitet uppträder, plötslig tårfullhet, arbetsförmåga minskar, minne och förmåga att analysera information försämras, sömn är upprörd.

En obalans av könshormoner leder till förändringar i hjärtmuskeln, som åtföljs av andnöd med minimal fysisk ansträngning, inklusive promenader. I hjärtat finns det obehagliga känslor eller sömnadsmärta som varar länge men som inte är förknippade med fysisk aktivitet.

Samtidigt minskar libido, smärta med koition uppstår, torrhet i slidan och klåda. Senare går stressinkontinens samman (ofrivillig urination med skratt, hosta). Hudens skick och dess derivat förändras. Huden tappar elasticitet, blir torr och skrynklig, hår tappar glans och elasticitet, naglar blir spröda och avskalade.

Förändringar i tidig menopaus påverkar också blodkärlen, vilket manifesteras av smärta i huvudet, yrsel, instabilitet i blodtrycket. Ökar kroppsvikten - en konsekvens av ett fel i fettmetabolismen. I ansiktet (på hakan, under näsan) verkar överdrivet kroppshår.

Vad är farlig patologi

Kvinnliga könshormoner förhindrar förekomsten av många sjukdomar i det jämna könet, särskilt i vuxen ålder (35-45 år). För tidig avslutning av äggstockarna leder till många problem:

 • Osteoporos. Sjukdomen kännetecknas av dålig absorption av kalcium och urlakning av benen, vilket åtföljs av patologiska sprickor på grund av spröda ben. Minskad östrogenproduktion provoserar en minskning av syntesen av kalcitonin som produceras av sköldkörteln och deltar i kalciummetabolismen. Osteoporos kännetecknas också av smärta i ben och leder, krökning i ryggraden och minskad tillväxt..
 • Störningar i metaboliska processer. Minskad östrogensyntes bidrar till metaboliska störningar. Vilket åtföljs av funktionsfel i lipidmetabolismen, en ökning av nivån av lågdensitetslipoproteiner, uppkomsten av "fett" -plack på kärlväggarna och utvecklingen av åderförkalkning. Ateroskleros föregår tidigt hjärtinfarkt, hjärnblödning, trombos och vaskulär tromboemboli, bildandet av kranskärlssjukdom (angina pectoris och vila).
 • Autoimmuna sjukdomar. Avsaknaden av kvinnliga könshormoner upprör sköldkörteln, vilket beror på hypofysens funktion under nya förhållanden. Detta leder till uppkomsten av Hashimotos autoimmuna sköldkörteln, hypotyreos. Med en minskning av östrogen ökar utsöndringen av pankreatotropiskt hormon (det syntetiseras av den främre hypofysen), vilket provocerar hypersekretion av den isolerade apparaten och utvecklingen av typ 2-diabetes.
 • Neuros, depression i klimakteriet. En minskning av östrogen leder till emotionell labilitet, som ofta slutar i utvecklingen av neuros eller depression. Speciellt svårt är den tidiga klimakteriet känslomässigt tolererad av kvinnor som inte har haft tid att förverkliga sin reproduktionsfunktion.
 • Förändring i utseende, förlust av kvinnlighet. På grund av en minskning av produktionen av könshormoner förvärras hudens tillstånd och dess derivat kraftigt. Bröstkörtlarna genomgår fettinblandning och börjar förlora sin elasticitet och form. Utseendet på autoimmun alopeci i hårbotten och hirsutism (tillväxt av ett skägg, mustasch) är möjligt.
 • Könsorgan. Kronisk uretrit, cystit utvecklas och dysbios i slidan. Med tiden faller könsorganen och faller ut, det finns fullständig likgiltighet mot kön, atrofisk kolpit.
 • Utseendet på neoplasmer i mjölkkörtlarna och organen i reproduktionsfären.

Diagnostik

Identifiering av patologiska symptom gör det möjligt att förhindra förekomst av komplikationer och förbättrar patientens livskvalitet. Diagnostiska åtgärder inkluderar:

 • Inspektion av gynekologen. Att utföra funktionella diagnostiska test bevisar ett lågt östrogeninnehåll: frånvaron av ett pupilsymptom, låg spänning i livmoderhalsslemet.
 • Studien av hormoner. Låga nivåer av östradiol, hämmor och globuliner i kontakt med könshormoner bekräftar östrogenbrist. Det finns en ökning av koncentrationen av FSH, en kränkning av förhållandet FSH och LH.
 • Kolposkopi och smet för cytologi. Antalet mogna celler minskar, antalet parabasala, basala epitelceller i vaginalslemhinnan ökar.
 • Lipidmetabolism. Koncentrationen av kolesterol, lipoproteiner med låg densitet ökar, nivån av lipoproteiner med hög densitet minskar.
 • Ultraljud med en vaginal sond. Minskat M-eko av endometrium (atrofi av det), fibrosområden i livmuskulaturen. Hos postmenopausala kvinnor diagnostiseras intrauterina vidhäftningar..

Ytterligare studier utförs också för att identifiera allvarliga sjukdomar: osteodensitometri (utesluter osteoporos), EKG (utesluter hjärtspatologi), mammografi (uteslut brösttumörer), en röntgen av den turkiska sadeln (utesluter en hypofystumor) och andra. Enligt indikationer föreskrivs konsultationer av en endokrinolog, en neurolog, en mammolog, en kardiolog och andra specialister..

Behandling

Terapi vid tidig klimakterium syftar till att återställa normala hormonnivåer:

 • Hormonersättningsterapi (HRT). Kombinerade orala preventivmedel (Diane-35, Angelik, Femoston) med en 7-dagars paus eller läkemedel för behandling av klimakteriet i ett kontinuerligt läge (Kliogest, Cyclo-Proginova) är framgångsrika. Hormonbehandling föreskrivs med hänsyn till kontraindikationer (tumörer i det kvinnliga könsorganet, bröstkörtlarna, patologin i levern, njurarna och andra). Möjlig utnämning av gestagener (Duphaston), kombinationer av östrogener med gestagener.
 • Örtmedicin. Det används till patienter med kontraindikationer för HRT. Förskrivna läkemedel: Klimadinon, Remens, Klimara, skapade av växter med östrogenliknande verkan.
 • Aktuell östrogenbehandling. Det indikeras i närvaro av involverande processer i livmoderhalsen, vagina, perineum. Ljus, salvor, krämer med östrogener används.
 • Lugnande medel och lugnande medel. De hjälper till att normalisera patientens känslomässiga tillstånd, förbättra sömnen (moderwort, valerian, te med kamomill, mynta, i svåra fall, svaga lugnande medel, till exempel tazepam).
 • Vitaminer, mineraler för att förbättra det allmänna tillståndet, stärka immuniteten.
 • Kalciumpreparat. För förebyggande av osteoporos: kalcemin, kalcium-D3-nykommer, kalciumaktivt citrat.

Förebyggande

Enkla rekommendationer hjälper till att förebygga förekomsten av patologi:

 • avslag på dåliga vanor;
 • förlossning upp till 35 år:
 • stressförebyggande;
 • regelbundna besök hos gynekologen (var sjätte månad);
 • snabb och adekvat behandling av gynekologisk patologi;
 • upprätthålla en hälsosam livsstil (utomhusaktiviteter, promenader, balanserad kost).

Video: HUR DU FÖRHÄNGER TIDIGT KLIMAX

Uppmärksamhet! Den här artikeln är endast avsedd för informationssyfte och är under inga omständigheter vetenskapligt material eller medicinsk rådgivning och kan inte fungera som ersättning för konsultation med en professionell läkare. För diagnos, diagnos och behandling, kontakta en kvalificerad läkare!

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Utsläpp efter IVF - överföring och överföring av embryon

Eftersom IVF för många kvinnor är det enda sättet att bli gravid och få barn, är det naturligt att uppleva alla orsakerna, liksom för alla graviditeter....

Månadsvis efter vakuum (ST)

Vårt valI strävan efter ägglossning: follikulometri Rekommenderat avDe första tecknen på graviditet. Opinionsundersökningar. Sofya Sokolova publicerade en artikel i Symptoms of Pregnancy, 13 september 2019...

Vilken bastemperatur före menstruationen är normal, varför och hur man mäter, schemaläggning

I en kvinnas kropp sker en regelbunden förändring av den hormonella bakgrunden, direkt relaterad till processerna i menstruationscykeln....