Uppblåsthet under menstruationen - Vanliga orsaker under menstruationen

Harmonier

Den månatliga menstruationscykeln är en vanlig process i en kvinnas liv, vilket bekräftar att hennes reproduktionsfunktion fungerar fullt ut. Men ofta åtföljs denna cykel av obehag, smärtsamma attacker som orsakar stor besvär.


Menstruation upprepas varje månad

Tillsammans med obehagliga symptom är uppblåsthet under menstruationen. Detta tillstånd är mest fysiologiskt och förefaller på grund av hormonella förändringar i samband med ägglossningsprocessen. Men i vissa situationer, i menstruationsfasen, kan ett svullt buk signalera förekomsten av allvarliga patologiska sjukdomar.

Hormoner och menstruationscykeln

Menstruationscykeln hos kvinnor har en annan varaktighet. Normen är 28 dagar, men beroende på de individuella egenskaperna mellan menstruationen kan det finnas ett intervall från 21 till 40 dagar.

I mitten av cykeln sker ägglossning, det vill säga ägget lämnar äggstocken. Denna tid är gynnsam för befruktningen. Det är på dessa dagar som vissa kvinnor märkbart sväller buken.

Det är underförstått att ett litet ägg inte så kan påverka midjan i volymen. Orsakerna till detta fenomen är olika. Här är det hormoner - ämnen som "beordrar" alla processer i kroppen.

Uppblåst mage på mitten av cykeln är ett tecken på ägglossning. Faktum är att frigörandet av ett ägg från äggstocken är ett litet men ändå trauma.

Vissa kvinnor känner en smärta i dessa dagar, medan andra inte gör det. Ofta tillsammans med ägglossning noteras matsmältningsstörningar: förstoppning eller diarré, ökad gasbildning.

Tarmproblem ökar uppblåstheten ytterligare. För att inte uthärda smärta kan du ta ett kramplösande medel.

Om det inte finns några planer på att bli gravid den här månaden, är det bättre att begränsa ditt sexliv just nu.

Hos andra flickor observeras uppblåsthet inte i mitten av cykeln, utan en vecka innan den börjar. För närvarande får magen hormonet progesteron att svälla, vilket påverkar muskelns tillstånd.

Hormonet slappnar av livmodern, varefter det blir mjukt, redo att acceptera embryot om befruktning inträffar.

Läkarna försäkrar dem som är rädda för detta fenomen och säger att uppblåsthet under och efter ägglossningen (några dagar före menstruationens början) är en naturlig process. Så naturen ser till att befruktningen sker under optimala förhållanden.

Efter en ökning av progesteronnivån, tillsammans med livmodermusklerna i kroppen, börjar ytterligare en process - vattenretention i vävnaderna.

Vätskan börjar tas bort genom njurarna inte helt - en del av den samlas i det intercellulära utrymmet och cellerna. En sådan försening är ett tillfälligt fenomen som kommer att passera omedelbart efter menstruationens början.

Vattenhållning bidrar också till att midjan under viss tid växer i volym.

Många kvinnor som övervakar sin vikt noterade detta mönster - omedelbart efter slutet av föregående cykel och innan starten av en ny kroppsvikt ökar med flera kilogram. Denna ökning beror just på det faktum att vätskeansamling började i kroppen.

Vid denna tidpunkt, under påverkan av kvinnliga hormoner - prolaktin, progesteron och östrogen - stör kroppen balansen av salter och natrium börjar ackumuleras, vilket håller kvar vätska i vävnaderna.

Samtidigt visas ett annat hormon i blodet - vasopressin, vilket minskar frekvensen av urinering. På grund av detta uppträder fukthållning..

Vad är det för? Så naturen tog hand om det så att menstruationen uppstår i vävnaderna på grund av blodförlust, inte trycket minskar.

Om kroppen drastiskt tappar mycket vätska kommer ett chockstillstånd att komma. Därför ersätts blod tillfälligt helt enkelt av vatten, och totalt förändras vätskevolymen inte.

Utåt manifesteras detta genom uppblåsthet före menstruation. Under de här få dagarna sväller inte bara magen utan också andra delar av kroppen: fingrar, fötter. Idag är det bättre att inte bära ringar och högklackade skor.

Graviditet

I fallet när ägget befruktas säkert med en sprematozoid, börjar det sin rörelse in i livmoderhålet. Corpus luteum producerar ett speciellt graviditetshormon, vilket är nödvändigt för att obehindrat fästning av embryot i livmoderkaviteten. Hormoninstabilitet kan provocera en ökning i midjan och matsmältningsproblem.

I närvaro av toxikos, som också är en helt naturlig process, är en kvinnas näring mycket dålig. De flesta produkter som kommer in i magen lämnar den innan de ens flyttar in i tarmen. Följaktligen finns det inte någon mat i tarmen under lång tid, vilket är en av orsakerna till uppblåsthet.

Glass med surkål eller saltad fisk kan provocera inte bara matsmältningsbesvär, utan också en ökning av gasbildning i tarmen, vilket kommer att leda till diarré.

Om vi ​​överväger graviditet i de sista stadierna, när barnets vikt ständigt ökar, placeras ökat tryck på tarmarna. Eventuella plötsliga rörelser hos barnet kan orsaka irritation på hans väggar, samt en minskning av peristaltik. Avföringsstörning är ett vanligt fenomen som normaliseras på egen hand efter förlossningen.

Patologisk uppblåsthet är en ektopisk graviditet. Denna patologi utvecklas när ett befruktat ägg inte tränger igenom livmoderhulen, utan fästs på äggledarens vägg. Med konstant celldelning växer rörets diameter och nervändarna är irriterade. Det finns måttliga smärta, tyngd i vänster och höger del av nedre del av buken, uppblåsthet och tyngd.

Andra orsaker

Förutom hormonellt kan det finnas andra skäl till uppblåsthet före menstruation.

En ökning i buken kan bero på livmoderfibroider. Alla kvinnor behöver utan undantag genomgå en årlig undersökning av en gynekolog, eftersom en snabb diagnos av fibroider och andra sjukdomar i kvinnosfären är ett nödvändigt villkor för framgångsrik behandling.

Det är nödvändigt att konsultera en läkare om smärtan under en ökning i buken före menstruationen blir starkare, kräkningar börjar eller temperaturen stiger - dessa symtom är inte förknippade med menstruation, men med sjukdomar i de inre organen. Detta tillstånd kräver kvalificerad läkare..

Graviditet kan vara orsaken till uppblåsthet. Om kroppen och bröstet är svullna och samtidigt är det en försening i menstruationen, är det dags att göra ett graviditetstest.

Vid denna tid kan perioden redan vara 2-3 veckor, och moderna test för hCG bör visa detta.

Du måste veta att oavsett om en kvinna vill bli mamma eller inte, graviditet inte kan vara orsaken till smärta om de uppstår.

Smärta för närvarande indikerar en spontan abort. I det här fallet måste du snarast konsultera en läkare, även om det inte finns några planer på att bli mamma, eftersom testet inte kan upptäcka en ektopisk graviditet och andra farliga tillstånd.

En annan orsak till uppblåsthet före menstruationen kan vara vanliga gaser. Efter ägglossningen ökar vissa kvinnor aptiten, vilket leder till matsmältningsstörningar.

Inget behov av att smäga dig själv, hormoner är också "att skylla" för detta. Hur länge detta tillstånd varar beror på mängden av hormonet serotonin i blodet. Överdriven kropp påfyller sin brist.

Tips: Serotonin i kroppen kan ökas genom att äta choklad, mejeriprodukter, dadlar, plommon, fikon.

Därför, om du vill öka aptiten innan menstruationen inte drar på flera dagar, är det bättre att börja äta dessa produkter vid de första tecknen på "zhora".

Samtidigt som serotoninnivån sjunker, som nämnts ovan, före menstruationen, stiger nivån av progesteron, ett hormon som slappnar av musklerna i livmodern och andra organ, inklusive tarmen..

Ökad aptit och en avslappnad tarm leder till förstoppning och flatulens, vilket kan vara en annan anledning till uppblåsthet före menstruation.

Vad ska jag göra om magen sväller före menstruation på grund av gas eller svullnad? De som känner till denna egenhet måste begränsa sig i användningen av salt, rökt kött och gasbildande produkter (brunt bröd, baljväxter, kål) några dagar före menstruationen..

Efter menstruationens start kan dessa produkter återinföras i kosten..

På dagar då magen är svullen är det bättre att inte bära kläder med snäva bälten, eftersom det är skadligt för närvarande att dra åt området på hängorna och buken.

Så en ökning i buken före menstruation är en normal reaktion på en förändring av den hormonella bakgrunden.

Detta tillstånd kommer att pågå så länge kroppen kommer att behöva förbereda sig för menstruation eller graviditet.

Mindre vanligt är detta tillstånd associerat med gynekologiska sjukdomar och matsmältningsstörningar. I det första fallet måste du träffa en läkare, i det andra - justera kosten.

Den kvinnliga kroppen är individuell, så premenstruella syndrom kan variera avsevärt. För vissa präglas denna period av infernalsmärta, kräkningar och illamående, medan någon inte märker några symtom och lätt tål menstruation. Symtomen kan variera hos en kvinna, beroende på vilken äggstock ägget mognar i. Vid menstruation kan illamående vara det mest obehagliga symptom och orsaka allvarligt obehag.

Diagnostik

Som regel föreskrivs diagnostiska åtgärder av en läkare för att klargöra den samtidigt diagnosen. Följande laboratorie- och instrumentstudier används:

 • Allmän analys av urin och blod.
 • Blodkemi.
 • Coprogram.
 • Endoscopy.
 • Ultraljudsundersökning av bäckenorganen och bukhålan.
 • Ibland kan mer allvarliga undersökningar krävas. Till exempel laparoskopi eller MRT.

För att ta reda på orsakerna till att under menstruationen ökar vikten och magen växer är det nödvändigt att genomgå en omfattande diagnos. De börjar med ett besök hos gynekologen i slutet av kritiska dagar. Därefter måste läkaren förskriva ett test, inklusive en vaginal utstryk, och ultraljud. Beroende på resultaten kan ytterligare undersökningar av tarmen, magen, njurarna, urinblåsan och andra organ rekommenderas..

Orsaker till premenstruellt syndrom

Menstruationsperioden är stressande för den kvinnliga kroppen, eftersom det är ett kraftigt hopp i hormoner, vilket förvärrar balansen mellan kvinnliga och manliga könshormoner. Vid menstruation kan illamående orsakas av just en sådan obalans. Förutom illamående åtföljs ofta PMS av ökad känslighet i bröstkörtlarna, smärta och uppblåsthet, smärta i ländryggen, irritabilitet och huvudvärk.

Nästan varje kvinna möter varje månad problem med premenstruellt syndrom. För att kunna tillräckligt svara på alla dess manifestationer måste du veta orsakerna till vissa symtom.

Funktioner för tarmmotilitet

Det finns två huvudsakliga skäl till vilka tarmmotilitet kan försämras:

 1. Hormonell omorganisering - med en kraftig ökning eller minskning av hormoner kan tarmprestanda bromsa, vilket provoserar uppblåsthet under menstruationen.
 2. Funktioner i näring - kvinnor ändrar smak och vill också ha livsmedel som inte är hälsosamma.

Under förändringar i hormonnivåer hos kvinnor kan förstoppning och diarré uppstå, som är kortvariga.

Obehagligt fenomen

Varför stör illamående menstruationer? Orsakerna till dess utseende är förknippade med en ökning av koncentrationen av serotonin i cerebrospinalvätskan. En annan orsak till illamående och kräkningar kan vara en överdriven mängd vätska i kroppen, eftersom detta påverkar det intrakraniella trycket, ökar det, orsakar anfall av illamående.

Dessa symtom kan åtföljas av yrsel, blekhet och ökad ångest. Detta tillstånd hos en kvinna kan leda till förlust av medvetande. Om detta händer ska du rådfråga en läkare.

Drogbehandling

Vid svår uppblåsthet, mediciner som:

Innehållet i förpackningen löses i en liten mängd vatten och drickas på en gång. Komponenterna i läkemedlet kan uppvisa absorberande egenskaper, eliminera toxiner och gaser i tarmen. Läkemedlet är kontraindicerat i närvaro av magsår. Kostnaden för ett paket är 35-40 rubel.

Läkemedlet används oavsett orsaken till gasbildning. Släpp i form av droppar och tabletter. Dess komponenter kan kollapsa gasbubblor och minskar deras irriterande effekt på slemhinnan. Kostnaden för medicinen är 230-280 rubel.

Droppar för oral administrering kan normalisera tarmens mikroflora och sätta i ordning slemhinnan. Kontraindicerat i närvaro av individuell intolerans mot komponenterna. Kostnaden för en flaska är cirka 650-700 rubel.

Pankreatin och beredningar som innehåller magenzymer

Det används när gasbildning kombineras med illamående och kräkningar, samt tyngd i magen (främst efter att ha ätit skadliga och tunga livsmedel). Läkemedlets kostnad är 20-25 rubel.

Främjar naturligt avlägsnande av gaser från tarmen. Det tillhör gruppen av prokinetika som påskyndar processen för tarmmotilitet och matsmältning.

De mest populära av dem är:

Illamående före menstruation: anatomiska orsaker

Förutom hormonell obalans och de resulterande symtomen kan illamående orsakas av livets livslängd i kroppen. Så hos vissa kvinnor lutas livmodern bakåt, vilket är en skillnad från normen. Det är därför, före menstruationen och under hela kursen, pressar ett förstorat organ på nervens ryggradar och orsakar illamående.

Vid menstruation kan illamående åtföljas av uppblåsthet, obehag och smärta i nedre del av magen och i ländryggen. Allt detta tillsammans med obalansen mellan progesteron och prostaglandiner orsakar allvarligt obehag..

Slutsats

Att veta din kropp kommer med erfarenhet. I ung ålder lär en kvinna bara att förstå sig själv. Med tiden kommer det att bli tydligt vad som är ett naturligt uttryck för fysiologi. Vad man ska göra med uppblåsthet?

Om detta problem är obekvämt kan du hitta en lösning och vidta några åtgärder som ett förebyggande åtgärder..

Ofta orsakas gasbildning av felaktig tarmfunktion, vilket störs av frisättningen av hormoner. För att undvika detta måste du övervaka din diet och minska bördan på matsmältningskanalen.

Andra orsaker till illamående

Ett annat alternativ är stark fysisk aktivitet. Den ökade storleken på livmodern under aktivitet utövar starkt tryck på ryggraden och pressar nervcentrumen.

För att undvika förekomsten av illamående måste du minska fysisk aktivitet före menstruationen och stoppa den under de tidiga dagarna av dessa. Om det är smärta och illamående under menstruationen är det nödvändigt att stoppa stress och få mer vila.

Att ta orala preventivmedel orsakar också kräkningar och illamående under menstruationen. För att bestämma att problemet finns i p-piller måste du vara uppmärksam på de tillhörande symtomen, såsom svår huvudvärk, överdriven svettning och irritabilitet.

Vid inflammation i äggstockarna kan kräkningar uppstå kraftigt, vilket kommer att åtföljas av huvudvärk, känslighet för lukt och uppblåsthet. Plötsliga förändringar i blodtrycket som följer med menstruation, temperatur och feber kan också uppstå..

Myom

Denna neoplasma är benägen att gradvis växa och sätter tryck på närliggande vävnader och organ. Myom är en godartad neoplasma, men om den är närvarande krävs kirurgisk ingripande och begränsningsterapi. I närvaro av en främmande kropp i livmoderhålan och därefter, vilket i de flesta fall är resultatet av hormonstörningar och ofta aborter, irriteras nervändarna i bukhinnan hela tiden. Detta kan orsaka magsmärta, upprörd avföring och flatulens. När tumörvolymen ökar ökar obehagliga symtom i intensitet..

I händelse av att menstruationen blir smärtsam, och när du klämmer kläder i buken finns det smärta och obehag, är det nödvändigt att genomgå en rutinundersökning av en gynekolog.

Varför kommer smärta?

Normalt bör menstruationsperioden inte ge en kvinna obekväma känslor. Om före eller under menstruationen uppstår svår smärta, uppblåsthet, illamående, kräkningar, yrsel, är tre alternativ möjliga:

 1. Förekomsten av inflammatoriska processer i det kvinnliga reproduktionssystemet.
 2. Felaktig position för livmodern.
 3. Uterine Underutveckling.

Smärta kan också uppstå efter svår stress eller med störningar i centrala nervsystemet. Normala perioder, som inte ger några sensationer, förekommer endast hos ett litet antal kvinnor. Resten lider av premenstruellt syndrom och ömhet i menstruationen oftast på grund av det stora antalet stressiga situationer i vardagen.

Första hjälpen

Om det finns svår uppblåsthet, bör du granska din kost, samt ta mediciner som minskar luftväxt. En av dessa är Espumisan. Det verkar försiktigt på gasbubblor, limar dem ihop och leder ut. En kvinna bör få vila, liksom en rik drink..

Vägr inte helt. Under perioden med blodförlust bör ätas i små portioner, men ofta. I kosten ingår rött kött, lite vin och mer protein samt mörk mörk choklad.

I vilka fall är det nödvändigt att konsultera en läkare

Det finns symtom som kräver omedelbar läkarvård:

 • långvarig och ökande smärta i nedre del av buken, åtföljd av illamående och kräkningar;
 • med ökat menstruationsflöde, när de avsevärt ökar den vanliga normen;
 • svart menstruation är också ett tillfälle för att åka till sjukhuset, eftersom läkaren i detta fall kan diagnostisera utvecklingen av infektion eller inflammation i könsorganen;
 • uppkomsten av en inflammatorisk process, åtföljd av en ihållande ökning av kroppstemperatur, frossa, feber, överdriven svettning;
 • närvaron av en infektion som kännetecknas av obehaglig lukt, utsläppsfärg och också orsakar svår klåda, smärta och smärta vid urinering.

För att få tid att eliminera orsaken i tid, vilket kan orsaka farliga patologier i det kvinnliga reproduktionssystemet, måste du noga övervaka din hälsa och nuvarande tillstånd. Den sista menstruationsdagen bör åtföljas av obetydlig urladdning, obehagliga symtom är inte karakteristiska under den angivna perioden, så om de är närvarande bör du rådfråga en läkare.

Video: vad magsmärta under magen kan prata om?

Antibakteriell terapi, användning av uroseptiska läkemedel, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Tvätta dessutom urinblåsan med antiseptiska lösningar.
endometriosDen underliggande etiologin har inte fastställts. Förutsägbara faktorer: ofta aborter, problematiska födslar, hormonella problem. Detta inkluderar också faktorn för avlägsna livmodertumörer, en förändring i mikroflora i slidan.Mestadels kirurgiskt. Det odlade endometriumet skärs ut operativt, därefter cauteriseras livmoderhalsvävnaden. Patienten visas antibiotikabehandling och efterlevnad av sexuell vila. Endometrios är benägna att återfall.
Inflammation av bilagornaFörutsägbara faktorer är hypotermi, inflammation i andra organ i urogenitalkanalen, sexuellt överförda infektioner. En ytterligare faktor är oregelbundet sexliv..Antibakteriell terapi, hormonbehandling (i 90% av fallen), icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel.
CystaEn predisponerande faktor är hormonell instabilitet (avbruten graviditet, oregelbundet sexliv). Bildningen av cyster underlättas av inflammatoriska processer i organen.Ibland förvärrar den blotta närvaron av en cysta välbefinnandet under menstruationen. När en tumör orsakar smärta och ökad blodförlust elimineras den. Mindre ofta - på ett konservativt sätt (hämma hormonella läkemedel), oftare - genom operation. Om cysten inte stör patienten påverkas inte neoplasmen (varken medicinskt eller kirurgiskt).

Hur man hanterar illamående

Om en kvinna inte självständigt kan hantera illamående genom meditation eller slappna av kroppen, är det absolut nödvändigt att söka hjälp av en gynekolog som kan bestämma grundorsaken till denna symptomatologi under premenstrual period och berätta hur du kan eliminera det. Med menstruation kan illamående orsaka allvarliga besvär och störa kvinnans vanliga rytm och livsstil, särskilt om hon är aktiv och energisk.

Det enklaste sättet att eliminera illamående är att ta krampläkemedel och läkemedel som har antiinflammatoriska effekter. I närvaro av hormonell obalans kan läkaren förskriva medicinering som eliminerar detta problem och följaktligen neutraliserar de smärtsamma symtomen på premenstruellt syndrom och menstruationen i sig.

Sammanfattning

Den vanligaste orsaken till uppblåsthet före menstruation är ett tarmproblem.

Tarmsjukdom kan orsaka luftväxt, flatulens, rumling, avföringsstörningar och andra obehagliga symptom. Korrekt näring, upprätthållande av kroppens vattenbalans, måttlig sport och massage kan hantera detta problem. Men med akut skärande smärta bör du genast söka medicinsk hjälp.

Endast en av fem kvinnor märker inte uppblåsthet före menstruationen som ett obekvämt symptom på PMS. Naturligtvis förstör den suddiga midjan ganska stämningen. Speciellt mot bakgrund av ökad irritabilitet förknippad med samma premenstruella syndrom. Vissa damer gömmer en uppblåst "boll" under en korsett eller formkläder. Men det är bättre att förstå och förändra livsstilen så att svullnad mage och ödem i någon fas av cykeln inte orsakar besvär.

Förebyggande av illamående under menstruationen

Det bästa alternativet är att förhindra förekomst av obehagliga och allvarligt obehagliga symtom. Först av allt, innan man börjar menstruationscykeln, är det nödvändigt att normalisera kosten, eliminera överätande, äta fet mat, äta så många färska frukter och grönsaker som möjligt.

Den dagliga behandlingen måste också ses över. För enklare flöde av PMS måste du slappna av och få tillräckligt med sömn, undvika stressiga situationer och spendera mycket tid i den friska luften. Obehagliga promenader är särskilt användbara. Ju mer aktiv en kvinna är i livet, desto lättare tål hennes kropp menstruationsperioden.

Det är viktigt att övervaka menstruationsflödets natur. En förändring i deras färg och lukt indikerar utvecklingen av en infektion eller inflammatorisk process. Om svart menstruation observeras måste du snarast konsultera en läkare för att få tid att diagnostisera ett befintligt problem i tid och eliminera det i det inledande skedet, och därmed förhindra utvecklingen av komplexa inflammationer och andra komplikationer.

Normalt kan mörk urladdning inträffa omedelbart efter förlossningen eller under amning, alla andra fall indikerar ett problem.

En kvinna som regelbundet undersöks av en gynekolog, inte har sexuellt överförda infektioner, leder en aktiv livsstil och äter ordentligt, tolererar premenstruellt syndrom och menstruationsperioden mycket lättare, eftersom det för hennes kropp, som är van vid stress, inte ger mycket stress. Om PMS är mycket svårt, måste du först ompröva din livsstil och försöka eliminera alla nervösa faktorer.

Varje kvinna under sitt liv möter funktionsfel i menstruationscykeln. Gud benådade någon, de upplever inga andra symtom än kort humör och irritabilitet under menstruationen. För andra flickor förvandlas menstruationen till ett annat test och nervös stress. Inte bara är nerverna vid gränsen, illamående, migrän, konstant smärta i bäckenområdet, ländryggen utvecklas. Dessutom observeras uppblåsthet framför menstruationen och flatulens. Det verkar som att alla ser den återhämtade midjan, viskar bakom.

Näring

Känslan av uppblåsthet, fullhet i magen kan förknippas med uppkomsten av gaser i tarmen. När du använder, skriv, bidrar till utseendet på ödem och luftväxt, magen sväller, buldras upp, en känsla av fullhet i bukregionen. Några dagar före menstruation börjar uteslutas från kosten:

 • baljväxter;
 • socker;
 • söta rätter;
 • mjölk;
 • svart bröd;
 • färsk vitkål;
 • selleri;
 • jordnöt;
 • rökt;
 • kryddig och kryddig rätter;
 • salt:
 • stekt kött, fisk;
 • kolsyrade drycker;
 • starkt kaffe.

Det är nödvändigt att utesluta överätning och användning av skadliga produkter. Kosten bör innehålla 4-5 måltider. Alkohol främjar gasbildning, så det bör också uteslutas från användning..

Hur många dagar innan menstruationen ökar magen?

Buken börjar öka i storlek före menstruation hos kvinnor individuellt: från 1,5-2 veckor till 2-3 dagar. Det beror på förekomsten av faktorer:

 • Kroppstyp. En person är tunn, full eller normal.
 • Fysisk träning. Uppblåst buk eller svag.
 • Elasticiteten i livmodermusklerna. Vanligtvis svag efter förlossningen. Speciell gymnastik behövs för att få bäckenbottenmusklerna tillbaka till det normala..

Hos unga idrottsflickor, före och under menstruationen, ökar inte buken, och hos överviktiga och födande kvinnor observeras uppblåsthet, viktökning på 2-3 kg är möjlig. Detta är en naturlig reaktion av kroppen, var inte rädd. För 2-3 dagar av blodigt urladdning, midjestorlek, vikt återgår till det normala.

Tillhörande symtom

Uppblåsthet under menstruationen kan förvärras av ytterligare symtom som:

 • förändring av humör och en tendens till apati eller aggression;
 • brist på aptit eller okontrollerad önskan är ständigt där;
 • ändra smakpreferenser och önskan att äta gourmetmat eller snabbmat;
 • obehag i nedre del av buken, kramper och dragande smärta;
 • upprörd pall;
 • minskad motorisk aktivitet;
 • ömhet och svullnad i bröstet;
 • svullnad i extremiteterna och en ökning av midjens volym med 2-3 cm;
 • uttalad huvudvärk och minskad prestanda;
 • yrsel och brist på aptit;
 • spastiska smärta i nedre del av buken, dra och värka - i coccyx, rygg och höfter;
 • spolning i ansiktet, en känsla av värme och feber;
 • utseendet på obehagliga utslag i ansiktet och kroppen;
 • ökad dåsighet och lust är större delen av dagen i en upprätt position;
 • problem med minne och koncentration.

Orsaker till uppblåsthet före menstruation

För att hantera obehagliga fenomen i PMS är det nödvändigt att veta orsakerna till deras förekomst. De är indelade i ett antal kategorier.

Hormonella orsaker

Kvinnors menstruationscykel är en komplex process, åtföljd av månatliga hormonella förändringar i kroppen under fertil ålder. Förändringar är associerade med nivån på tre hormoner: prolaktin, progesteron, östrogen. Östrogennivån ökar vid tidpunkten för ägglossningen och minskar gradvis med progesteron, tvärtom: den maximala mängden är i början av blödningen. Premenstruellt syndrom orsakar en minskning av östrogennivåerna medan progesteron ökar.

 • Endometrial tillväxt. Det kvinnliga hormonet som ansvarar för att förbereda kroppen för befruktningen och fostra ett barn kallas progesteron. Det stimulerar tillväxten av endometrium (slemhinnan inuti livmodern), som har en porös struktur som består av många blodkärl. Väsentligt för utvecklingen av ämnet kommer in i embryot genom kärlen. Så kroppen förbereder sig för befruktningen. Livmodern sväller, påverkar tarmarna, storleken på bukpressen ökar. Om graviditeten inte har inträffat startas den omvända processen. Skalet exfolierar, under menstruationen lämnar kroppen med blod, komprimering av angränsande organ passerar, livmoderns storlek återgår till normal.
 • Svullnad. Samma hormoner får kvinnokroppen att ackumulera överskottsvatten i vävnaderna i bukhålan, armar, ben, ansikte. Med blodförlust hjälper detta till att undvika uttorkning och vid bearbetning kommer vätskan in i blodet.
 • Ägglossning. Ofta börjar magen blåsa upp under ägglossningen. En stark hormonell våg uppstår, som kroppen reagerar med smärta, uppblåsthet, flatulens.

Intestinal peristaltis

Under perioden efter ägglossningen ökar blodflödet till livmodern och äggstockarna till fläckar. De börjar blåsa upp, pressa tarmens väggar och orsakar spasmer. Maten rör sig ojämnt och bildar luftpartitioner. En kvinna rumlar, svullna mage, börjar en stark gasbildning, upprörd avföring. Efter menstruationen återgår allt till det normala.

Graviditet

Kanske har graviditeten kommit. Under de första veckorna är det svårt att fastställa. På grund av hormonet progesteron inträffar en förändring i kroppen, som stämmer de kvinnliga organen att bära och få ett barn. Magen är uppblåst, bröstet sväller, kroppsvikt växer. Det är möjligt att självständigt bestämma graviditet i de tidiga stadierna genom en fast komprimering av nedre del av buken. Om befruktningen inte ägde rum, förblir magen lös och mjuk. En försening i menstruationen under ett par veckor indikerar behovet av ett graviditetstest på apoteket. Om resultatet är positivt bör du kontakta en gynekolog.

Patologiska processer

En lätt svullnad i midjan påverkar inte vardagen, men om magen sväljer upp före menstruationen, brumlar det hela tiden, gör ont, detta indikerar dolda sjukdomar hos en person:

 1. Gastrointestinala sjukdomar. Kolit och gastroduodenit är ofta kroniska, ibland uttryckta med akuta smärtslag. Blod och vatten, ackumulerade i bukhålan, tryck på de inre organen, vilket framkallar en förvärring av sjukdomar. Gaser blåser upp tarmarna och orsakar kramp, illamående, flatulens och tarmproblem. Svår smärta i nedre del av buken, nära naveln, är troligt.
 2. Genitourinary system. Vid njursjukdom kvarhålls vätska konstant i kroppen, och när menstruationen inträffar minskar urineringens frekvens avsevärt. En ökning av buken åtföljs av: svullnad i ben, armar, ansiktskontur. Väskor visas under ögonen, konstant tråkiga smärta i korsryggen. Dåsighet, slöhet, hjärtklappning noteras. Blodtrycket stiger.
 3. Gynekologiska sjukdomar. Symtomet på "akut buk" anses vara ett tecken på kvinnliga sjukdomar, som kännetecknas av svår smärta och kramp, vilket ger anus, nedre rygg:
 • inflammation i äggstockarna, livmodern;
 • vidhäftningar i bäckenorganen;
 • oophorit är kronisk;
 • cystor på äggstockarna;
 • neoplasma: livmoderfibrer. Denna godartade tumör kan utvecklas till en ondartad. Närvaron av fibroids kännetecknas av en avrundad mage, som under graviditet, då allvarlig smärta uppträder, menstruationen kan stoppa. Med myom bör du ständigt övervakas av en gynekolog, genomgå en undersökning en gång om året..

ätande

Tack vare hormonet progesteron som verkar på nervsystemet börjar nästan alla kvinnor att känna hunger en vecka före menstruationen. De äter mycket, blir nervösa, irriterade.

För att jubla upp vill jag uppleva glädje, ha kul. Det enklaste sättet att bli av med ett depressivt tillstånd är att äta utsökt. Och allt smakligt, vanligtvis kalorifattigt eller salt, leder till vätskeansamling, utseendet på en rund mage.

PMS och tillhörande hormonell obalans påverkar den kvinnliga vilja negativt. Om vanligtvis många begränsar sig i mat, vägrar sötsaker, då ger kvinnor slack.

Stora volymer mat för närvarande smälts dåligt, matmassorna stagnerar i tarmen. Flatulens och uppblåst resultat.

Patologi för urinvägarna

Varför har en kvinna lägre buken efter menstruationen? Detta symptom kan förekomma på grund av sjukdomar i urinsystemet. Den vanligaste pyelonefrit, cystit, bakteriuri och så vidare. Du kan lära dig om dem efter en ultraljudsundersökning av njurarna och urinblåsan samt urinalys.

Under menstruationen blir en kvinnas kropp mer sårbar. Det är under denna period som ett stort antal sjukdomar i urinblåsan kan förvärvas. Så snart blödningen slutar börjar dragande smärta. Symtom som brännande, urininkontinens, feber etc..

Vad man ska göra med uppblåsthet?

Vad ska man göra för att övervinna detta obehagliga fenomen? Det är inte möjligt att bli av med det alls, men det är fullt möjligt att minska storleken och uppblåsningsperioden. Detta kräver en hälsosam livsstil och läkarnas rekommendationer.

Sporta

Ständigt delta i tillgängliga sporter: vatten aerobics, simning, dans, träning på simulatorer, springa. Under menstruationen är en tung belastning inte välkommen, det är bättre att gå långa sträckor. Under promenader avlägsnas gaser från tarmen och mag-tarmkanalen mycket snabbare. Låt dig bara om du känner dig illa. Ladda ner pressen, gör övningar för att stärka ryggmusklerna.

Rätt näring

Rätt kost är ett av de viktigaste sätten att bekämpa uppblåsthet. Innan menstruationen är det önskvärt att minska delar av maten, öka antalet måltider. Begränsa eller helt överge skräpmat och livsmedel som utlöser flatulens.

 • Använd mindre salt. Under PMS, som under graviditeten, drar man ett salt. Natrium kvarhåller vatten i kroppen, ökar belastningen på hjärtat och blodbildande system och ökar puffiness.
 • Begränsa ditt sockerintag. Allt söt i kroppen bearbetas till glukos, som innehåller natrium i kroppen..
 • Drick vatten. Det förbättrar matsmältningen, hjälper till att bekämpa förstoppning, tar bort gifter från kroppen..
 • Uteslut te, kaffe, alkohol och kolsyrade drycker. De bidrar till uppblåsthet.
 • Drick växtbaserade mintter och avkok av kamomill, lingonberry, tranbär. De minskar smärta, tar bort överskott av vätska från kroppen.
 • Ät fiberrik mat. De hjälper till att bekämpa förstoppning..
 • Följ åtgärden. Med användning av stora volymer börjar gasbildning, uppblåsthet. Mycket fiber finns i kål, kli, bönor, bönor, svamp.
 • Avlägsna tillfälligt från kosten mejeriprodukter som ökar manifestationerna av flatulens många gånger.
 • Ta ett komplex preparat som innehåller B-vitaminer, kalium, magnesium. De ansvarar för matsmältningen, stärker blodkärlen och lugnar nerver..

Varma bad

Ta varma och lugnande bad innan din period. Det är tillåtet att lägga havssalt, några droppar fänkål eller svartpeppar eterisk olja, en avkok av örter av valerian, tall, mynta, salvia. Bad hjälper till att slappna av, främja hälsosam sömn, stärka nervsystemet.

Sex är bra för kroppen. För att förbättra hälsa och humör rekommenderar läkare att ha sex innan menstruationen. Det hjälper blodcirkulationen i bäckenområdet, har en gynnsam effekt på den kvinnliga kroppen.

Kläder

Med en ökning av buken av naturliga skäl, försök inte att dra åt den med en korsett eller dra åt underkläder. Från stark klämning uppstår allvarlig smärta på grund av försämrad blodtillförsel, ökad svullnad, tarmkramper, flatulens. Bättre att inte dra åt magen utan att bära lösa kläder.

Medicin

Med en ökning i volym av buken, ta mediciner beroende på orsaken till uppblåsthet:

 • Om huvudsymtomet är spänningar, smärta, spasmer i tarmarna och livmodern, hjälper antispasmodika bra: 1-2 tabletter No-shpa, Spazmalgon, Drotaverin.
 • Om buken är svullen, använd karminativa läkemedel: Disflatil, Espumisan, Antareit.
 • Om flatulens, nedsatt avföring, illamående noteras - använd enterosorbenter: Smecta, Polyphepan, Aktivt kol.

Medicinering bör inte missbrukas. Bättre konsultera en gynekolog.

Uppblåsthet observeras hos 75% av kvinnorna. Detta är en normal reaktion av kroppen på hormonella förändringar under perioden av premenstruellt syndrom och menstruation. Om tecknen på PMS inte försvinner, kontakta en specialist, utför en omfattande undersökning. Efter behandling av samtidiga sjukdomar, med förbehåll för förebyggande regler, kommer en liten ökning i midjan att märkas bara ett par dagar i början av menstruationen.

Folkrättsmedel

Traditionell medicin hjälper inte bara att hantera uppblåsthet utan också förhindra uppkomsten av detta symptom.

Användning av avkok och infusioner av följande örter rekommenderas:

Man bör komma ihåg att användning av örter endast är möjligt i frånvaro av allergiska reaktioner och efter samråd med din läkare. När man använder traditionell medicin är kvinnornas recensioner i de flesta fall positiva.

Tumörer av godartad och malign natur på äggstockarna

Varför har en kvinna lägre buken efter menstruationen? Orsaken kan vara bildandet av en tumör. I detta fall bildas en märklig bubbla med vätska på äggstocken. Det kan vara ganska stort. I detta fall utvecklas ritningssmärta som ett resultat av tryck på angränsande organ eller osträckning av äggstockarna.

I de flesta fall är den resulterande tumören godartad. Samtidigt kan det vara funktionellt och passera på egen hand om några månader. Maligna cyster växer vanligtvis inte så snabbt. De ökar gradvis och orsakar periodisk smärta under många cykler..

Uppblåsthet före menstruationen: varför det händer och hur man kan bli av med det?

Den kvinnliga kroppen är utsatt för påverkan av hormoner, särskilt könsorgan. I slutet av varje menstruationscykel inträffar en förändring av den hormonella bakgrunden, vid vilken menstruationen börjar. Utseendet på uppblåsthet, gasbildning, en ökning av buken i volym är en fysiologisk norm och förklaras av förberedelsen av kroppen för början av en ny fas av cykeln. Obehag och obehag, som stöds av ett dåligt humör, ökad aptit och nervositet, kan minskas med mediciner och folkläkemedel.

Uppblåsthet före menstruationen är ett tillstånd i tarmen, där en stor mängd gaser som inte kan lämna kroppen på egen hand växer och ackumuleras i dess hålighet. På grund av ökningen i tarmvolymen uppstår en ökning i bukhålan, vilket visuellt gör magen större i volym (cirka 3-4 cm).

Mot bakgrund av hormonella förändringar ger uppkomsten av uppblåsthet ytterligare ett skäl till nervositet, särskilt om PMS-perioden faller på en viktig händelse i livet. En ökning av progesteronnivåerna framkallar ökad aptit och vätskeansamling, så en kvinnas vikt kan variera med flera kilogram före och efter menstruation.

Det är lätt att bestämma förekomsten av svullnad. Detta tillstånd manifesteras av följande symtom:

 1. 1. Känslan av fullhet inifrån, som åtföljs av flatulens.
 2. 2. Utseendet på spasmer och drag, värkande smärta i nedre del av buken.
 3. 3. Ökningen i volym av buken, vilket manifesteras i oförmågan att bära hårda kläder.
 4. 4. Utseendet på svullnad i lemmarna.
 5. 5. Rumma i magen, oberoende av matintag.

Situationen förvärras av en störning i avföringen, som är nästan oberoende av den mat som konsumeras. Långvarig förstoppning eller diarré provoserar ytterligare smärta, därför bör problemet bekämpas i början och förhindra dess utveckling.

Kliniska manifestationer beror direkt på vad som exakt provocerade deras utseende. En fast mage, som gör ont, svullna, förstorar och svullnar framför ögonen, är en signal för utvecklingen av en allvarlig sjukdom. För att självständigt erkänna förekomsten av fara, genom att differentiera hormonella förändringar med andra patologier, bör du vara uppmärksam på sådana störande symtom som:

 1. 1. En ökning av kroppstemperatur, frossa, feber - kan indikera förekomsten av en inflammatorisk process i tarmen eller blindtarmsinflammation.
 2. 2. Allvarliga, akuta, spastiska och kvävande smärta i nedre buken.
 3. 3. Uppkomst av kräkningar och riklig diarré.
 4. 4. Halvt besvämningstillstånd, ökad hjärtfrekvens och andning.
 5. 5. Utseendet på puffiness (och inte bara en del av kroppen sväller, utan också ansiktet, magen, skinkorna).

Ovanstående symtom kan uppträda inte bara under menstruationen utan också under utvecklingen av en farlig sjukdom som kräver omedelbar sjukhusvistelse och medicinsk övervakning.

Möjliga orsaker som framkallar ökad gasbildning kan delas upp i två stora grupper:

I det första fallet är flatulens ett normalt fenomen eftersom dess utseende beror på en förändring av den hormonella bakgrunden, vilket inte kräver ingripande från tredje part. Vanligtvis försvinner obehagliga symtom på egen hand efter blödningens början. Fysiologiska orsaker leder inte till svår smärta, kramper och ytterligare störande symtom som inte är förknippade med menstruation.

De patologiska orsakerna till uppblåsthet är förknippade med utvecklingen av en sjukdom. De förekommer i form av akuta kylningsvärk som inte kan passera på egen hand. I detta fall krävs kvalificerad medicinsk hjälp och en omfattande undersökning, på grundval av vilken en diagnos ställs och den bästa behandlingen väljs.

Den andra fasen av den kvinnliga kroppscykeln, som börjar efter ägglossningen, åtföljs av den aktiva produktionen av hormonet progesteron. Detta är nödvändigt för att förbereda kroppen för möjlig befruktning och ohindrad fixering av ägget i livmoderhålet. Mot bakgrund av ökad aktivitet av progesteron hos en kvinna noteras följande:

 1. 1. Ökad aptit - en naturlig skyddande reaktion som dikterar behovet av tillförsel av näringsämnen vid graviditet.
 2. 2. PMS - en uppsättning obehagliga symtom som är förknippade med en förändring i hormonnivåer. Det är nervositet, aggression och plötsliga humörsvängningar som kan orsaka luftväxt och diarré.
 3. 3. Tillfällig kränkning av tarmens rörlighet - inträffar mot bakgrund av ökat blodflöde till bäckenorganen, vilket också är en fysiologisk process.

I vissa fall kan uppblåsthet, nervositet och andra manifestationer som kännetecknar premenstruellt syndrom indikera en graviditet..

Uppblåsthet, gas och en ökning i det nedre buksegmentet i volym, i kombination med svår smärta och ett antal andra patologiska manifestationer, kan indikera förekomsten av farliga sjukdomar, såsom:

 1. 1. Neoplasmer - tumörer i tarmen, äggstocken eller livmodern kan utöva tryck på tarmen själv och störa dess peristalt.
 2. 2. Umbilical eller inguinal hernia, där det finns förlust av en del av tarmen utanför bukhålan.
 3. 3. Den inflammatoriska processen, åtföljd av feber, kräkningar, illamående och diarré.
 4. 4. Kroniska sjukdomar i matsmältningskanalen, som förvärras av en förändring i hormonella nivåer.
 5. 5. Sjukdomar i könsorganet i kronisk form.

Om det i slutet av menstruationscykeln finns en försening eller kraftig blödning, i kombination med illamående, feber och akut smärta i nedre del av magen, behöver patienten akut läkarhjälp. Gaser, uppblåsthet och bukförstoring i frånvaro av ett uttalat smärtsyndrom är normen.

Om ett antal ytterligare symtom som inte är förknippade med hormonella förändringar (kräkningar, feber, frossa) före eller under menstruationen, behöver en kvinna läkare. Om smärtan är måttlig och försvinner efter att ha tagit smärtläkemedlet kan du besöka en läkare själv. I de fall då tillståndet snabbt förvärras och nya symtom ständigt ansluter sig krävs omedelbar sjukhusvistelse.

Speciellt utvalda rättsmedel hjälper dig att bli av med obehag hemma. I alla fall föreskrivs de av läkaren, med hänsyn till kroppens individuella egenskaper.

Användning av läkemedel för uppblåsthet och flatulens rekommenderas efter samråd med en specialist och en fullständig studie av instruktionerna. I vissa fall kan biverkningar utvecklas, så försök inte med din egen hälsa.

De mest effektiva läkemedlen i detta fall är:

 1. 1. Vitt kol är ett enterosorbent som effektivt kan undertrycka gastrointestinal förgiftning och förbättra tarmens rörlighet. Behandlingsförloppet varar 2-3 dagar, varefter patientens tillstånd förbättras.
 2. 2. Espumisan - hänvisar till en grupp skumdämpare som minskar ytspänningen på gasbubblor, vilket gör dem mindre i volym, vilket bidrar till en snabb och smärtfri urladdning.
 3. 3. Motilium - påskyndar tarmens rörlighet, aktiverar naturliga processer och hjälper till att krossa stora gasbubblor.
 4. 4. Linex - innehåller välgörande bakterier som vid intag förbättrar dess funktion. Tabletter kan användas för engångsbruk, men maximal effektivitet uppnås efter en behandlingsperiod på minst 20-25 dagar.
 5. 5. No-Shpa - ett kramplösande medel som eliminerar smärta, obehag och stelhet i magen.

Om behandlingen är ineffektiv och obehaget bara förvärras bör du omedelbart rådfråga en specialist.

Det finns flera recept för alternativ medicin som hjälper till att minska uppblåsthet och flatulens utan att använda droger:

 1. 1. Kamomillte. Ta 1 tsk på ett glas kokande vatten. torka blommor av medicinsk kamomill och insistera i en termos i 1,5-2 timmar, varefter de tillsätter en liten mängd honung och dricker istället för te. Kamomill har en antiseptisk effekt, vilket hjälper till att minska flatulens.
 2. 2. Mintte - du kan lägga till några blad med färsk eller torr mynta i en vanlig drink, vilket har en lugnande effekt.
 3. 3. Torra värme - ta en handduk eller vävnadssektion och stryk den med ett varmt strykjärn och applicera det sedan på nedre del av buken. Värme hjälper till att lindra krampen, eliminera smärta och obehag och bidrar till smärtfritt avlägsnande av gaser. Denna teknik är strängt förbjuden att använda för svår smärta och blödning av okänt ursprung.
 4. 4. Massage för att normalisera tarmens rörlighet - utförs med handflatan eller med en speciell massagematta. Massörande rörelser utförs i en liggande position.

Självmedicinering är effektiv endast om obehaget har en fysiologisk etiologi. I närvaro av allvarliga patologier kan ovanstående metoder provocera en snabb försämring av det allmänna tillståndet.

Det är meningslöst att argumentera med fysiologi, men du kan hjälpa kroppen att överleva en svår period med minimala förluster. Använd följande rekommendationer för att göra detta:

 1. 1. I 3-5 dagar före menstruationens början bör du tänka på en kost, exklusive produkter som orsakar aktiv gasbildning: bröd, sockerhaltiga drycker, kål, naturlig yoghurt, fettkött.
 2. 2. Avvisa användning av salt och kryddig mat, eftersom de provoserar en vätskeretention i kroppen, vilket orsakar uppträdande av ödem.
 3. 3. Ät små måltider, men ofta. Fraktionell näring hjälper till att undvika överätning, vilket minskar belastningen på mag-tarmkanalen.
 4. 4. Drick mycket vatten genom vilket skadliga ämnen elimineras från kroppen..
 5. 5. Ta vitamin B, E, C, vilket hjälper till att minska ömhet och obehag under menstruationen.

Det är vetenskapligt bevisat att under menstruation och PMS spelar psykosomatik en viktig roll. Ju mer en kvinna fixeras på sitt problem, desto mer manifesteras hon. Patienter rekommenderas att regelbundet gå i frisk luft och leva en aktiv livsstil..

Varför sväller magen under menstruationen och hur man kan förhindra det

Uppblåsthet före menstruation är ett av de vanligaste symtomen på PMS. Kvinnor ändrar ofta sitt humör, orsakar irritation utan anledning och andra tecken på hormonella förändringar visas. Men detta är inte en anledning till oro, utan en normal händelse.

Orsaker till uppblåsthet

Fysiologiska förändringar i den kvinnliga kroppen leder alltid till uppblåsthet före menstruationen. Låt oss prata om de vanligaste orsakerna till detta fenomen..

Hormonella förändringar

Uppblåsthet under menstruationen är förknippad med hormonella förändringar. Under en månads cykel möter en kvinna upprepade gånger hormonella förändringar som provocerar kroppsödem och svullnad i magen.

Hormoner som progesteron och östrogen är aktivt involverade i att förbereda kroppen för graviditet. En ökning av buken kan vara förknippad med blodflödet till bäckenorganen under ägglossningen. När endometriet berikas med syre mjuknar livmodern, varefter den sväller. Muskulaturen i magen svarar i enlighet därmed.

Hormonell omorganisering är också förknippad med en ökning av mängden progesteron under den premenstruella perioden. Utan det kan ägget inte befruktas. Det påverkar mjukningsprocessen och ökar storleken på livmodern, vilket provocerar förekomsten av obekväma känslor och flatulens.

Graviditet

Med en försening i menstruation och uppblåsthet rekommenderas det att göra ett graviditetstest. Den väntande mamman är ofta pustad, hon upplever regelbundet yrsel, illamående på morgonen och på kvällen. Hon möter också flatulens och svullnad..

Uppskjut inte att gå till läkaren om, förutom uppblåsthet i graviditetens första trimester, ofta sänker obehag i buken. Regelbunden magsmärta i början av graviditeten, tillsammans med flatulens, kan indikera missfall.

Ägglossning

Uppblåsthet före menstruation är ett problem som alla kvinnor möter. Flatulens är ett av symptomen på premenstruellt syndrom..

Progesteron verkar på livmodern och förbereder det för en eventuell graviditet. Under ägglossningen, det vill säga ungefär i mitten av den månatliga cykeln, lämnar ägget äggstocken och kommer in i äggledaren. Hennes rörelse leder ofta till obehag i nedre del av buken.

När livmodern sväller i mitten av den månatliga cykeln på grund av en mindre skada - äggets utgång från äggstocken uppstår uppblåsthet.

Näring

Gasbildning före menstruation inträffar ofta på grund av bristande efterlevnad av reglerna för en hälsosam kost. Några dagar innan menstruationen börjar saktar kroppen ner produktionen av lyckohormonet, endorfin. Kvinnan försöker kompensera för ett dåligt humör med välsmakande men ohälsosamma livsmedel.

Därför genomförs kampen mot depression med hjälp av mat, vilket resulterar i ökad gasbildning. Underernäring leder till funktionsfel i mag-tarmkanalen. Flatulens, förstoppning, halsbränna och diarré förekommer före menstruation.

Tarmproblem

Tarmsjukdomar provocerar en negativ effekt av kvinnliga hormoner på mag-tarmkanalen. Det kan vara uppblåsthet och förstoppning före menstruation:

 • med dysbios. I detta fall finns en otillräcklig mängd fördelaktiga mikroorganismer i tarmen, vilket provocerar uppblåsthet före menstruationen;
 • tarmhinder. Denna sjukdom kännetecknas av förekomsten av problem i samband med avlägsnande av gas från kroppen;
 • sjukdomar i bukorganen. På grund av sjukdomens negativa påverkan på bukspottkörteln smälts maten in i magen dåligt;
 • tarminfektion. Sjukdomen åtföljs av ofta kräkningar, flatulens och feber;
 • närvaron av tarmhjälmar.

Brist på träning och obekväma kläder

När tarmens rörlighet störs inträffar flatulens. Detta förklaras av det faktum att gaser inte kan fly från magen. Ett sådant problem möter ofta kvinnor som leder en stillasittande livsstil. Stillasittande arbete och brist på fysisk aktivitet är en vanlig orsak till att magen sväller efter menstruationen.

Provocerar också förekomsten av flatulens som bär obekväma kläder. För att förhindra detta problem bör du bära behåar som inte pressar bröstet. När det gäller byxor och tröjor, bör de vara bekväma och inte särskilt hårda mot kroppen, för att inte pressa magen. Annars kommer uppblåsthet före menstruationen.

Hur man kan bli av med uppblåsthet

Ta bort problemet med luftväxt genom att följa enkla regler.

Diet

Uppblåsthet före menstruationen utlöses ofta av ruttning av osmält mat och överskott av vätska i kroppen. Därför måste du följa reglerna för en hälsosam kost och diet för att bli av med detta problem:

 1. En vecka före menstruationen rekommenderas att man inte äter mat som innehåller fett och kolhydrater. Mat i dessa dagar borde vara så sparsamt som möjligt för matsmältningskanalen. Undantag från kosten bör vara bönor, mjölprodukter, kål, pulveriserat socker.
 2. Proteinrika livsmedel som ägg och mjölk.
 3. Det är nödvändigt att helt och hållet utesluta från dieten salt och rökt mat som fångar vätska i kroppen, vilket orsakar förekomst av ödem.
 4. För att förebygga luftväxt måste du överge kolsyrade drycker en vecka före menstruationen.
 5. Under menstruationen och veckan före dem måste du äta mat rik på magnesium och vitamin B.

Drogbehandling

Behandling av uppblåsthet före en månatlig medicinering bör förskrivas av en läkare. Det finns mediciner som hjälper till att lindra svullnad och ta bort ackumulerade gaser från tarmen.

Sorbenter agerar bäst i detta uppdrag, som agerar i magen som en svamp, absorberar patogener, gifter och gifter. Dessa ämnen påverkar tarmens rörlighet negativt, vilket bidrar till en försening i kroppens vatten..

Så mediciner som du kan bli av med problemet med uppblåsthet före menstruationen:

 1. Aktivt kol.
 2. Vitt kol.
 3. Enterosgel.
 4. Polysorb.
 5. Espumisan.
 6. Pepsan-R.
 7. Motilium.
 8. Neobutin.
 9. Lactofiltrum.
 10. Linex.
 11. Mezim.

Om flatulens åtföljs av smärta, är det troligt att en kramp har inträffat i tarmen. Läkemedel från den antispasmodiska gruppen hjälper till att ta bort den. Till exempel kan du ta No-shpa, Sparex eller Papaverine.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Frånvaron av menstruation efter avbrott av preventivmedel: norm eller patologi?

Effekten av födelsekontroll på menstruationenOrala preventivmedel är utformade för att blockera produktionen av gonadotropiner och förhindra ägglossning....

Varför gör bröstkörtlarna ont efter menstruation

Oftast sväller mjölkkörtlarna och orsakar smärta innan menstruationen, och inte efter dem, och detta är ganska normalt. Men om bröstet börjar bry sig strax efter menstruationen kan detta indikera utvecklingen av patologiska processer....

Varför bröstet sväller och gör ont innan menstruationen, hur man hanterar det?

Det antas att ökad känslighet, smärta och svullnad i bröstet är absolut normala symtom på den premenstruella perioden, som varje frisk kvinna regelbundet möter....