Begreppet normal äggstocksstorlek och äggstocksreserv

Blödning

Äggstockarna är det parade organet i det kvinnliga reproduktionssystemet. Ägg bildas och mognar i dem, redo för befruktning. Dessutom produceras könshormoner i äggstockarna som reglerar de flesta processer som är förknippade med reproduktion. Låt oss mer noggrant överväga strukturen och storleken på äggstockarna hos kvinnor, såväl som organens funktioner och diagnostiska metoder.

Äggstockarna ansvarar för äggproduktionen.

Var finns äggstockarna?

Äggstockarna finns i bäckenhålet, nämligen på sidan och bakom livmodern och dess breda ligament. De är fästa med hjälp av ligament på sidoväggen i bäckenet på ena sidan och till livmoderhörnan på den andra.

Från dem går äggledarna (livmodern) till livmodern. Dessa organ kallas också bilagor i litteraturen. Även om äggstockarna och parade organet, men de är belägna asymmetriskt. En av dem är vanligtvis högre än den andra, eftersom höger är tyngre än vänster, men detta påverkar inte organets funktion och struktur.

Den schematiska layouten för detta organ visas på bilden..

Äggstockarna finns nära livmodern.

Orgelens normala storlek och struktur

Äggstockarna är mandelformade och vitaktiga. Äggstockarnas storlek är normal: längden är ca 4-4,5 cm, bredden är 2-2,5 cm, tjockleken är 1,5-2 cm. Organets massa är normal 6-8 g., Och volymen är inom 12 mm 3.

Viktig! Normalt överskrider inte volymen för detta organ de specificerade parametrarna. Om patienten inte uppfyller standarderna efter en ultraljud rekommenderas att besöka en läkare.

Organet i sig är täckt med ett lager primordialt epitel, under vilket proteinmembranet är beläget. Ännu djupare är skiktet av kortikalt ämne, där folliklarna är belägna i olika stadier, de gula kropparna och andra strukturer. I äggstockens hjärnskikt passerar kärl och nervfibrer.

Diagrammet visar organets inre struktur.

Äggstockarnas funktionella roll i kroppen

Detta organ utför två viktiga funktioner, som på ett eller annat sätt är förknippade med reproduktion. Först och främst är det ett system som reproducerar ägg..

Vid födseln läggs en viss mängd folliklar i de kvinnliga äggstockarna. Vikten av en äggstock hos nyfödda flickor är cirka 300 gram. Vid puberteten ökar det till normala storlekar. Efter puberteten kan dessa folliklar växa och mogna under påverkan av hormoner. De viktigaste hormonerna som reglerar follikelväxt och ägglossning är hypofyshormonerna (FSH och LH).

Under varje menstruationscykel frigörs en dominerande från dessa folliklar, som när de är mogna, bryter och frigör ägget. Den rör sig mot livmodern och kan befruktas i äggledaren av en spermier.

Denna process sker fram till klimakteriet - den naturliga utrotningen av det kvinnliga reproduktionssystemets funktion. I genomsnitt har kvinnor klimakteriet i åldern 52-54.

Vad är äggstocksstorlek?

Äggstocksstorlek är summan av alla folliklar i en kvinnas äggstockar som kan bli potentiella äggdonatorer. Denna äggstocksreserv kan inte ökas eller påverkas av några mediciner eller medicinska förfaranden..

Varje år minskar äggstocksreserven när kvinnor spenderar mängden folliklar som fastställts av naturen. Att minska det maximalt innebär början av klimakteriet.

För att ta reda på äggstocksstorleken, använd bestämningen av nivån av anti-Muller-hormonet. Detta hormon produceras i äggstockarna hos kvinnor fram till klimakteriet. En minskning i nivån antyder att kvinnans äggstocksreserv är uttömd och det är nödvändigt att tänka på att bli gravid ett barn så tidigt som möjligt.

Organets hormonella roll

Flera hormoner produceras i äggstockarna. Tänk på de flesta av dem:

 1. Gestagener. Nyckelhormonet i denna grupp är progesteron. Det produceras av corpus luteum, som bildas på platsen för en bruten follikel under ägglossningen. Under graviditeten börjar morkakan producera progesteron i stora mängder..
 2. Östrogener (östriol, östron, östradiol). Den mest aktiva av dem är östradiol. Dessa hormoner är ansvariga för utvecklingen av de kvinnliga könsorganen, för mognaden i vaginalslemhinnan, ökar tonen i livmodern etc..
 3. Androgener. Den mest kända androgenen är testosteron. Med ett överdrivet innehåll av detta hormon börjar en kvinna uppvisa manliga sexuella egenskaper (hårväxt av manlig typ, etc.).

Kontroll över syntesen av hormoner i äggstockarna utförs av hypofyshormonerna enligt feedbackprincipen, d.v.s. med en ökning av nivån för ett visst äggstockshormon producerar hypofysen ett antagonisthormon.

Hur man diagnostiserar ett äggstocksproblem

Om läkaren misstänker att det finns problem med denna kropp, utser han först en ultraljud. Denna forskningsmetod kan utföras på olika sätt (genom vagina, främre bukvägg eller rektum).

Med hjälp av ultraljud kan du bestämma: storlek, form, förekomsten av patologiska formationer, menstruationscykelfasen och mycket mer. Normala indikatorer på äggstockar vid ultraljud:

 • volym inom 12 cm 3;
 • de är belägna bredvid eller nära livmodern;
 • cirka 10-15 omogna folliklar bestäms i äggstocken, bland vilka en är dominerande (i follikelfasen);
 • i stället för den brustna follikeln finns det en corpus luteum (i lutealfasen).

I olika faser av menstruationscykeln kan vissa indikatorer på ultraljud variera. Dessutom beror vikten och volymen på detta organ på patientens ålder och relaterade sjukdomar.

Ultraljud hjälper till att ta reda på problem med äggstockarna..

Frågor till en specialist

Fråga: Vad är betydelsen av äggstocksreserven om min man och jag planerar ett IVF-förfarande?

Svar: Innan IVF-förfarandet kommer du att genomgå hormonell träning (IVF-protokoll). Att bestämma äggstocksreserven kommer att berätta för specialist hur dina folliklar kommer att reagera på hormonstimulering. Detta är viktigt för patienter med låg såväl som normal äggstocksreserv. I det första fallet kan du behöva ökade doser av hormoner, och i det andra finns det risk för ovariellt hyperstimuleringssyndrom.

Fråga: Om volymen av äggstockarna är högre än normalt med ultraljud, vad kan detta betyda?

Svar: Normalt är volymen på detta organ cirka 12 ml. En ökning i storlek kan vara ett av tecken på polycystiskt organ. Då kommer ultraljud fortfarande att bestämmas av flera cyster och kapselförtjockning.

Äggstocksstorlek hos kvinnor: normal, orsaker till förändringar i storlek och patologi

Äggstockar är de viktigaste källorna till kvinnliga könshormoner och "leverantörer" av ägg, utan vilken befruktning är omöjlig. Att ändra storlek är ganska sällsynt. Som regel observeras detta antingen med tumörer eller med allvarliga atrofiska processer. Optimalt, om ultraljudet kombineras med studien av den hormonella profilen.

Ultraljudsbilden låter dig bestämma storleken på dessa organ, platsen och förändringen i deras struktur:

 1. Plats - det är ganska varierande, men äggstockarna bör inte vara placerade framåt mot livmodern. Denna position indikeras som onormal;
 2. Mått - den totala volymen för varje äggstock ska vara inom 80 mm 3. Normala organmätningar:
 • Längd - 2-3 cm;
 • Bredd - 2-3 cm;
 • Anteroposterior storlek - 1,5-2,5 cm.
 1. Strukturera. Normalt kanske inte äggstocksvävnad är helt homogen på grund av folliklar, som i framtiden kommer att bli ägg. Follikeln kan vara upp till 2 cm stor. Den definieras som anekoisk bildning (mörk på bildskärmen) av en oval / rund form. Det bör noteras att dessa strukturer måste skiljas från cyster i äggstockarna. För detta ändamål utförs en dynamisk observation av ultraljud: äggstocken undersöks i början av cykeln och i slutet. Om detta inte är en cysta, kommer den 4: e veckan i menstruationscykeln att försvinna helt.

Ultraljud av äggstockarna och livmodern är en ganska informativ diagnostisk procedur, vilket är indicerat för varje kränkning av kvinnans reproduktiva system. Låg kostnad och utbredd prevalens gjorde att denna metod screening, vilket gjorde diagnostik snabb och snabb. I händelse av att det inte var möjligt att upptäcka sjukdomen med hjälp av den, bör patientundersökningen kompletteras med en studie av spektrumet av hormoner, bakteriekultur och andra instrumentella procedurer.

Äggstockarna är ett av reproduktionssystemets organ, som finns i bäckenet. De är belägna symmetriskt på höger och vänster sida av livmodern. Folliklar utvecklas i äggstockarna och äggen mognar. Följaktligen kan en kränkning av detta kropps arbete resultera i infertilitet. En av de viktiga indikatorerna som beaktas under undersökningen är storleken på äggstockarna hos kvinnor.

Hos ett kvinnligt foster utvecklas äggstockarna mot slutet av graviditetens tredje trimester. I början av den sjunde veckan av embryogenesen sker utvecklingen av oocytstjälken; äggstockarna innehåller endast denna kortikala substans med folliklar. Full struktur och hjärnämne kommer att visas mycket senare.

Äggstockens allmänna struktur består av en kortikal substans med folliklar, en extracellulär matris med olika typer av celler, såväl som fibrösa föreningar. Proteinbeläggningen som täcker det övre skiktet av oocyter kombinerar elastin, kollagen och muskelceller. Microvilli finns i separata områden i dessa körtlar..

Den kortikala substansen innehåller strukturella komponenter i äggstocken, som är omgiven av en mantel av epitelceller och två skikt av bindväv i olika utvecklingsfaser.

Endast med absolut korrespondens mellan anatomiska indikatorer realiseras den korrekta roboten för en kvinnas reproduktionsorgan.

Normal äggstocksstorlek

Storleken på äggstockarna hos kvinnor, normen, som visas nedan, kommer inte att vara identisk hos alla flickor. Denna indikator ändras under påverkan av den hormonella bakgrunden och kroppens allmänna tillstånd. Höger och vänster äggstock kan också variera i storlek, men bara med 2-3 millimeter. En plötslig förändring i storleken på en av äggstockarna indikerar utvecklingen av en tumör eller inflammation.

Olika faktorer kan påverka storleken på äggstockarna genom MC-faserna hos en flicka. För att genomföra studien korrekt och få tillförlitlig information görs en ultraljudsscanning mellan 4 och 8 dagar av äggstockscykeln. Huvudparametern som indikerar förekomsten av neoplasmer är äggstocksvolymen.

Normala parametrar för äggstocken hos en kvinna i reproduktiv ålder bör vara:

 • Tjocklek - 15-21 mm.
 • Längd - 19-36 mm.
 • Volymen av äggstockarna är normal - 3-9 cm3.
 • Bredd - 17-29 mm.

Normalt är storleksvariationen stor, så för en diagnos räcker det inte med en storlek. För att ta reda på om det finns hälsoproblem krävs en fullständig äggstocksundersökning..

Faktorer som påverkar äggstocksstorleken

Under hela livet kan äggstockarnas storlek förändras. Storleken beror på olika faktorer: antalet graviditeter och förlossning, ålder, MC-varaktighet eller hormonella preventivmedel.

Sedan den första menstruationen har äggstockarnas storlek förändrats under påverkan av naturliga faktorer. Efter graviditeten kommer dessa körtlar att öka avsevärt på grund av ökat blodflöde för överföring av näringsämnen till fostret. Dessutom går äggstockarna upp under fostrets tillväxt..

Storleken på äggstockarna under graviditeten kommer att öka till 3 mm. Under denna period syntetiserar körtlarna inte östrogen och utvecklingen av äggcellerna upphör. Emellertid kvarstår endokrin funktion och äggstockarna producerar progesteron. Efter barnets födelse kommer äggstockarna och livmodern att minska i storlek.

Observera: Cirkelcirkulationen förändras och blodflödet blir mindre intensivt. Inom två månader kommer volymen att återgå till det normala, och produktionen av östrogen börjar, vilket kommer att återuppta möjligheten till befruktning. Om en kvinna ammar ett barn under en lång tid kommer äggstockarnas funktion att återgå till det normala endast efter amning.

När klimakteriet börjar försvinna reproduktionsfunktionen kommer detta att påverka storleken. Storleken på körtlarna minskar, men inte samtidigt. Efter början av postmenopaus kommer ovarievolymen att vara densamma.

Standardparametrarna under postmenopausal period är:

 1. Volym - 2-4 cm3.
 2. Tjocklek - 8-11 mm.
 3. Bredd - 11-14 mm.
 4. Längd - 19-24 mm.

Under de första åren och efter början av klimakteriet varierar äggstockarnas storlek inom 3 mm. Detta beror på den periodiska utvecklingen av ett par folliklar i dessa faser..

Patologiska förändringar i storlek

Under studien av äggstockarna är det värt att överväga normala parametrar för att ta reda på om det är patologiska förändringar. En signal om reproduktiva hälsoproblem är en ökning av körtlarnas storlek två gånger eller mer. Förekomsten av patologi provoserar en ökning av äggstocksvolymen med 2 cm eller mer.

Om en ultraljud avslöjade en liknande ökning av äggstocksstorleken, är detta den första indikatorn på följande sjukdomar:

 • Olika typer av cyster i äggstocken.
 • Polycystic (med närvaro av ett stort antal formationer).
 • Godartad utbildning.
 • Malig tumör.
 • Förekomsten av metastaser.
 • Genetiska eller medfödda avvikelser.

Om situationen förvärras och sjukdomar medför allvarliga komplikationer, såsom en purulent inflammatorisk process eller vridning av äggstocken. En snabb kirurgisk ingripande hjälper till att etablera reproduktionsfunktionen.

Observera: En av de livshotande sjukdomarna är maligna neoplasmer i äggstocken. När det gäller behandling i sjukdomens tidiga stadier är chanserna för återhämtning stora, men inte alla lyckas diagnostisera tumören i tid. Därför är det viktigt att regelbundet utföra ultraljud i bröstet och bäckenorganen för varje kvinna, särskilt efter förlossningen..

Det första tecknet på problem med det reproduktiva systemet anses vara både en minskning i storlek och en stark ökning av en eller två äggstockar. Om äggstockarna minskas i storlek kan detta vara en signal om för tidig menopaus. Det förekommer oftast hos kvinnor från 36 år. Livmodern minskar också, och dess väggar blir tunnare..

För varje kvinna i fertil ålder är det mycket viktigt att veta hälsotillståndet för hennes inre organ, särskilt till exempel äggstockarna. Detta är ingen slump, för det är just på dem kvinnans förmåga att få barn beror på. Tänk på de viktigaste parametrarna och indikatorerna som en frisk kvinnas äggstockar bör ha.

Endast kvinnor har naturligtvis äggstockar, vilket är förknippat med förplantningsfunktionen. Äggstockarna är en speciell typ av kvinnlig där fullständig bildning, utveckling och mognad av äggen äger rum. Varje kvinna har två parade äggstockar i kroppen. På plats placerar de parade äggstockarna en position på livmoderens sidor, varför de blir ganska urskiljbara genom ultraljudsundersökning av kroppen. Om detektering av en av de två äggstockarna under inga omständigheter blir otillgänglig, fokuserar läkaren på området med iliavenen. Under alla omständigheter relaterade till en kvinnas hälsotillstånd är äggstockarna sålunda tydligt åtskilda i hennes kropp..

Hos en frisk kvinna är äggstockens form något platt, men den är ganska mobil och synlig under undersökningen. Den platta formen indikerar deras hälsosamma tillstånd. Storleken på höger och vänster äggstock varierar och detta är normen. Detta märks särskilt hos kvinnor som är i reproduktiv ålder. Dessutom utför de helt de funktioner som tilldelats dem.

Storleken på den kvinnliga äggstocken påverkas av dess åldersrelaterade egenskaper, antalet graviditeter med förlossning, menstruationssteg och metoder för att förhindra en oönskad graviditet med hjälp av ett oralt preventivmedel.

Storleken på en äggstock i förhållande till en annan kan variera och variera betydligt.

 • I den inre strukturen i äggstocken skiljer sig två lager: kortikalt och cerebralt. Båda lagren är tydligt synliga när de undersöks genom speciella förstoringsanordningar..
 • Utanför täcks varje äggstock med ett speciellt lager av proteinbeläggningen.
 • Det yttre eller kortikala skiktet i äggstocken kännetecknas av närvaron av folliklar med olika mognad. Dessa folliklar representeras av två huvudsorter: primär omogna, de kallas också primordiala och mogna, även kallad pre-ovulatory. Alla typer av folliklar utför vissa funktioner i den kvinnliga kroppen.

Med hjälp av ultraljud kan specialister identifiera förändringar i deras strukturella struktur, inklusive de som är negativa. Typiskt utförs sådana procedurer under den första veckan av menstruation. Genom att utföra denna typ av forskning ägnar experter stor uppmärksamhet åt de volumetriska indikatorerna för varje äggstock. I själva verket beror hälsotillståndet för varje äggstock av deras antal, och typen av en viss patologi i kroppen bestäms.

Friska kvinnors äggstocksstorlekar

Hos en frisk kvinna är storleken på äggstockarna inom följande intervall:

 • Volymen är från 4 till 10 kubikcentimeter
 • Bredden varierar från 18 till 30 millimeter
 • Tjockleken ligger i intervallet 16 till 22 millimeter
 • Längd tar en gräns från 20 till 37 millimeter

För en mer detaljerad undersökning av den inre strukturen undersöks äggstocksanatomin med hänsyn till menstruationsfaserna. I en kvinna i den tidiga follikulära fasen, som faller ut från den femte till den sjunde dagen i menstruationscykeln, visar ultraljudundersökning en proteinkapsel med tio folliklar belägna i periferin, som mäter upp till sex millimeter. Redan i det mittre follikulära stadiet, som faller på den tionde menstruationsdagen, skiljer vi tydligt den dominerande follikeln och når ett värde av femton millimeter. Denna follikel slutar inte sin utveckling på detta utan fortsätter att utvecklas ytterligare. De angränsande follikulära cellerna av mindre storlekar utvecklar sig i den kvinnliga kroppen. Detta händer även om de gjorde i storleksordningen tio millimeter..

Det sena follikulära stadiet, som faller på den fjortonde menstruationsdagen, faller under den aktiva tillväxten av den dominerande follikeln.

Ibland blir tillväxtprocessen för denna follikel så aktiv att en ökning sker med flera millimeter dagligen. När en aktivt växande follikel blir lika med ett värde på arton millimeter uppger läkare den snabbaste processen för början av ägglossning i kroppen. Detta inträffar vanligtvis när follikeln når 18 millimeter i storlek. I detta fall märks pågående förändringar i strukturen för den interna och externa strukturen.

Förutom follikulärstadiet spelar lutealfaserna en speciell roll:

 • Så i den tidiga luteala fasen, som faller på den femtonde dagen, bildas en gul kropp i den kvinnliga kroppen. Dess storlekar sträcker sig från femton till tjugo millimeter. Allt detta händer i ägglossningsläget..
 • I början av det mellersta luteala stadiet i den kvinnliga kroppen börjar en aktiv och snabb tillväxt av corpus luteum. Vanligtvis faller denna process i fas under de tjugonde dagarna i menstruationscykeln. Corpus luteum växer och får dimensionella indikatorer och fluktuerar i gränsen från 25 till 27 millimeter.
 • Sedan börjar den sena luteala fasen, som slutar den tjugo sjunde dagen. Under sin period manifesteras tydligt processen för att minska corpus luteum och dess långsamma blekning. Det liknar ett tio millimeter objekt. Så snart en kvinna börjar menstruation, försvinner den bleka gula kroppen helt.

Om en period börjar i den kvinnliga kroppen, börjar en aktivitetsperiod för corpus luteum, varar upp till nästan två veckor. I detta fall syntetiserar den kvinnliga kroppen aktivt progesteron. I detta skede är släppandet av ett nytt ägg slutfört.

Med utrotning av fertilfunktion ändrar äggstockarna sin storlek. De krymper och blir mer symmetriska..

När patologiska förändringar i utvecklingen av äggstocken upptäcks i de tidiga stadierna kan nästan alla sjukdomar behandlas.

Hur mycket äggstock är normen och hur man beräknar den

Äggstockarna (gonader) är kvinnliga gonader som finns i bäckenområdet. Dessa organ i reproduktionssystemet ger ägglossning och möjlighet att bli gravid.

Varje månad släpps en follikel med ett ägg från dessa gonader, som är avsedd för befruktning med manlig spermvätska.

Storleken på äggstockarna hos kvinnor är exakt den indikator som gynekologer och medicinska arbetare styrs av reproduktionssystemets hälsotillstånd. Om de ökar, indikerar detta förekomsten av en inflammatorisk process orsakad av en av sjukdomarna.

Äggstockarnas huvudfunktioner

Könskörtlarna bildas långt innan flickan själv föddes.

Processen med att lägga dem börjar från den andra månaden av graviditeten och fortsätter till början av menstruationsflödet i det rättvisa könet.

Äggstockar i en kvinna

Äggstockarnas huvudfunktion är generativ, det vill säga bildandet av ägg. Dessa organ påverkar också utvecklingen av bröstkörtlar hos flickor.

Äggstockarna reglerar produktionen av hormoner som progesteron, androgen och östrogen.

Normal äggstocksstorlek hos kvinnor i fertil ålder

Det är värt att notera att den normala storleken på äggstockarna hos kvinnor aldrig är fixerad.

Parametrarna för dessa könskörtlar varierar beroende på åldern på det kända könet och nivån på hormoner som produceras.

Storleken på dessa organ är inte symmetriska. Det är normalt att en kan vara något större än den andra.

Det finns ingen patologi när äggstockarnas normala storlek skiljer sig med några millimeter.

En ultraljudssökning används för att bestämma storleken på gonaderna. Det ska tas från 5 till 7 dagar efter menstruationsflödet.

Transabdominal metod Ovarian Research Method

Denna studie kräver ingen särskild utbildning från det rättvisa könet. Flickan behöver bara välja en metod för att leda den.

Det finns tre av dem:

 1. transabdominal.
 2. trans.
 3. transrektalt.

Med transabdominal ultraljud i äggstockarna, smutsas flickans nedre del av buken med gel, och sedan leder en ultraljudsläkare en sensor för att mäta parametrar längs den delen av kroppen.

Med den transvaginala metoden sätts enheten in direkt i slidan. Detta är den mest exakta typen av studier..

Den transrektala metoden involverar proceduren genom ändtarmen. Vanligtvis används denna typ av ultraljud i förhållande till jungfruer för att bevara jomfruhinnen, när den transabdominala metoden inte ger några resultat..

Normen för äggstocksstorlek bestäms av dess volym. Det är den sista indikatorn som indikerar inflammation i gonaderna, närvaron av cystiska sjukdomar och maligna eller godartade formationer.

Normen för storleken på äggstockarna hos kvinnor (uttryckt i millimeter):

 • Längden bör vara från 20 till 37.
 • Normalt varierar bredden från 18 till 30.
 • Tjockleken varierar från 16 till 22.

Volymen ska vara från 4 till 10 cm 3.

Gynekologer noterar att parametrarna kan minska eller öka beroende på menstruationsdagen.

Tabell: äggstocksstorleken är normal genom ultraljud på olika dagar

MenstruationsdagFollikulär scenUltraljud Ovarian Storlek (uttryckt i millimeter)
5 - 7Tidigt6
10Medelfemton
14Sentarton

Normalt bör äggstockarna vara belägna på baksidan av det breda livmoderns ligament. De är fästa på bladen med mesenteri..

Orsaker till äggstocksförändringar

Parametrarna för gonaderna varierar av många skäl: åldern på det kända könet, stadiet i menstruationscykeln, antalet födelser och aborter. Hormoninnehållande mediciner kan också öka eller minska..

Oftast ökar äggstockarna hos kvinnor som bär barn. Detta beror på ökat blodflöde..

Dessutom stiger organ under graviditeten något på grund av en ökning av livmodern. Efter födseln minskar äggstockarna.

Gonad-parametrar under graviditet (uttryckt i millimeter):

 1. I längd - från 22 till 44.
 2. I bredd - från 20 till 35.
 3. Efter tjocklek - från 18 till 25.

Volym - från 5 till 12 cm 3.

Parametrar ändras med början av klimakteriet. Under klimakteriet minskar äggstockarna till sådana storlekar (uttryckt i millimeter):

 • Längd - 20 - 25.
 • Bredd - 12-15.
 • Efter tjocklek - 9-12.

Volym - 1,5-4 cm 3.

Sjukdomar och patologier som kan följa förändringar i äggstockarna

Ovariella parametrar hos kvinnor måste kontinuerligt övervakas, eftersom deras förändring indikerar ett fel i reproduktionssystemet.

En ökning av organ från 1,5 till 2 mm indikerar en patologi eller förekomsten av en inflammatorisk process.

En förändring i parametrar i storlek indikerar närvaron av en cystisk lesion. Denna sjukdom förekommer oftast på grund av överdriven produktion av insulin..

Orsakerna till cystisk degeneration är ett överskott i den kvinnliga kroppen av androgen (manligt hormon).

Smärta i nedre del av buken med cystisk degeneration

Symtom på denna sjukdom är:

 1. Smärta i nedre del av buken.
 2. Utseendet på hudproblem.
 3. Överdriven kroppshår.

Cystisk degeneration

Cystisk degeneration behandlas med laparoskopi, laparotomi, ovariektomi och fysioterapi..

Polycystos kan också orsaka utvidgning av äggstockarna..

Detta är en godartad bilateral tillväxt inuti eller på utsidan av organen i många cystiska formationer som ser ut som vesiklar. Denna sjukdom är mycket farlig, eftersom den hotar många kvinnor med infertilitet.

Stora cyster under graviditeten

En cystisk tumör klassificeras i flera typer och dess tillåtna storlek är ett av huvudkriterierna för bestämning. Cyster i äggstockarna kan vara:

 1. Luteal (corpus luteum). Dess bildning sker under perioden efter ägglossningen. Internt innehåll kan ha blodpartiklar. Sjukdomen i sig fortsätter ofta utan att identifiera några symtom. I detta fall betraktas parametrarna inom intervallet 6-8 cm som normen.
 2. Follikulär, som bildas i äggstocken mellan början av menstruationsflödet och ägglossningsprocessen. Dess manifestation åtföljs som regel av kraftig smärta i nedre del av buken, som ger tillbaka till korsryggen. Ett godtagbart alternativ för normen kan vara utbildning högst 3 cm, men utan lämplig behandling kan dess parametrar öka till 10 cm.
 3. Endometrioiden, som oftast är bilateral, kännetecknas av dess placering på livmoderns slemhinna och närvaron av blodpartiklar i det inre innehållet. Behandling anses nödvändig om det var möjligt att upptäcka en ovariecyst med storlekar från 6 till 20 cm. Minsta diameter är cirka 4 cm.
 4. Paraovarial, som bildas från cellerna i bilagorna. I sådana fall anses storleken vara stor om cysten har nått en diameter på 7 cm. Den maximala parametern är begränsad till 12-14 centimeter..
 5. Dermoid, som kräver obligatorisk kirurgisk ingripande. Vilken fara det är i varje enskilt fall kan bara säga till en läkare. Formationen i sig har en inre vätska, som inkluderar nästan alla typer av kroppsvävnader.

Av innehållets beskaffenhet kan ihåliga cystiska formationer vara organiska eller funktionella. Endast de senare har egenskapen att självupplösta. Dessutom är de lättare mottagliga för effekterna av mediciner och kan helt försvinna efter 2-3 behandlingscykler med speciellt utvalda hormonella läkemedel.

I de fall där en aktivt växande cysta upptäcks hos en gravid kvinna genomförs alla ytterligare studier initialt och sedan föreskrivs ytterligare behandling som kommer att vara så säker som möjligt för fostrets utveckling. Stora cyster är farliga främst på grund av tryck på angränsande organ, såväl som på fostret, men det är mycket viktigare att förhindra vridning av benen och brott i bukhålan.

Vad exakt kan göras i en viss situation kan endast bestämmas av den behandlande läkaren. Som regel genomförs inte kirurgisk ingripande och direkt behandling av neoplasma tills barnets födelse. Men med allvarlig fara är provokationen av för tidig födelse tillåten med obligatoriskt ytterligare skärning av den ihåliga tumören.

Vad bestämmer storleken på äggstockarna hos kvinnor

För att bestämma könskörtlarnas volym används ultraljuddiagnostik. Preliminär förberedelse krävs inte, patienten kan gå till studien vilken dag som helst i cykeln. Efter att ha fastställt platsen för äggstocken med ultraljud, tar specialisten mätningar. För att bedöma tillståndet i bäckenorganen måste läkaren veta mer information om patienten.

Påverkar storleken på könskörtlarna:

 • menstruationscykeldag;
 • patientålder;
 • tumörprocesser;
 • inflammatoriska sjukdomar;
 • historien om förlossning och graviditet;
 • kirurgiska ingrepp i bäckenhålan;
 • ta hormonella preventivmedel;
 • endokrina sjukdomar.

Med tanke på individuella egenskaper bestämmer specialisten om storleken på gonadalkörteln hos denna patient är normal.

Anledningar till en ökning av bilagorna

Ofta visar ultraljud av äggstockarna att de ökar. Anledningen till detta kan vara sådana faktorer:

 • ett stort antal folliklar (hormonell dysfunktion).
 • polycystiskt Oftast manifesteras sjukdomen omedelbart från två sidor.
 • endometrios. Denna sjukdom diagnostiseras dåligt av ultraljud. Formas ofta på båda sidor. Sjukdomen är ofta orsaken till cystabildning, förändringar i menstruationscykeln och ibland barnlöshet..
 • ooforit. Inflammation förekommer ofta i båda äggstockarna. De får en sfärisk form. En sällsynt sjukdom är äggstocks graviditet. Ensidig.
 • äggstocks torsion är en allvarlig sjukdom som är ensidig. I detta fall är laparoskopi och kirurgi nödvändigt..
 • neoplasmer. Både godartad och malign leder till en ökning av en äggstock i volym.

För att bestämma den exakta orsaken till den ökade volymen på bilagorna måste du kontakta en gynekolog som kommer att förskriva ett antal undersökningar, inklusive en ultraljudsundersökning av bäckenorganen. Vid utvidgning av äggstockarna till onormala storlekar utses en onkologkonsultation. Med en snabb upptäckt av orsaken till en sådan anomali kommer behandlingen att ske utan komplikationer. Därför övervaka din egen hälsostatus. Och det är önskvärt inte bara i reproduktionsåldern, utan också under postmenopausal period. Var inte rädd för att söka hjälp av en gynekolog.

Normal prestanda

Volymen på den kvinnliga könsorganen är ett variabelt värde, mätt i cm eller mm. Normala storlekar är:

 • volym 4-10 kubik cm;
 • längd 2-4 cm;
 • bredd 1,8-3 cm;
 • höjd 1,6-2,2 cm.

Omedelbart efter menstruationen når dimensioner av könskörtlarna ett minimum. Efter avslutad blödning inträffar äggmognad inom 1-2 veckor. Under denna period bestäms 10-15 folliklar, vilket ökar volymen av körtlarna.

Rätt äggstock ägglossning oftare. Detta beror på särdragen i blodtillförseln till de inre organen. På denna sida diagnostiseras ofta funktionella cyster och godartade tumörer..

Med ägglossningen når gonadens diameter sin maximala storlek. Vanligtvis mognar en dominerande follikel med en volym på 18-22 mm i äggstocken, men ibland kan det finnas 2 eller till och med 3. Efter att ägget släppts visas en gul kropp, som inte påverkar storleken på könskörtlarna. Under graviditeten blir det ibland större, medan läkare talar om en luteal cysta. Om befruktningen inte har inträffat, minskas storleken på körtlarna med nästa menstruation.

Patologi under klimakteriet

Efter början av klimakteriet ökar risken för att utveckla äggstockspatologier. Därför bör kvinnor genomgå en schemalagd undersökning varje år hos en gynekolog, som inkluderar en ultraljud av bäckenorganen.

Normalt bör äggstockarna minska. När organförstoringen upptäcks under ultraljuddiagnostik, är en noggrannare undersökning nödvändig för att diagnostisera patologin.

 1. Cysta. Hos kvinnor i klimakteriet påverkas endast 30% av båda organen. I de allra flesta fall, med bara en äggstock, inträffar patologiska förändringar - en follikulär cyste bildas. Dessa är anekoiska formationer av en rund form med en tunnväggig kapsel. De uppstår med hormonella störningar och kan självständigt lösa under 2-3 menstruationscykler. När detta inte skedde genomförs behandlingen. Om en endometrioidcyst utvecklas, har den en hårdare kapsel och kan degenerera till en malign neoplasma. Därför tas det bort genom operation.
 2. polycystiskt Med denna sjukdom kan flera cyster bildas i äggstocken samtidigt. En sådan formation under klimakteriet förekommer oftare än enstaka cyster. Detta beror på att nivån av kvinnliga könshormoner har minskat avsevärt, och antalet manliga hormoner tvärtom har ökat. Ett sådant resultat är långvarig användning av orala preventivmedel, som inte föreskrevs av en gynekolog och inte passade till en specifik organisme. Polycystic kan vara en biverkning av hormonersättningsterapi för klimakteriet.

Hormonala läkemedel behandlar menopausala symtom, men de bidrar till utvecklingen av neoplasmer. Därför är det strängt förbjudet att självständigt ta sådana medel.

Allmänläkare, docent, obstetriklärare, arbetslivserfarenhet 11 år. Det specifika läkemedlet, dess dos och behandlingsförloppet bör förskrivas av den behandlande läkaren, baserat på resultaten av blodprover och studier.

Maligna neoplasmer

Enligt medicinsk statistik upptar äggstockscancer andra plats bland onkologiska sjukdomar som leder till kvinnors död efter klimakteriet.

Därför bör alla damer känna till symptomen på äggstockscancer:

 1. Det finns smärta i bäckenområdet som orsakar kvinnan obehag.
 2. Uppblåsthet eller uppblåsthet observeras, som vid överätning.
 3. Konstant matsmältningsbesvär, vilket bör vara anledningen till att besöka en läkare och genomgå en medicinsk undersökning.
 4. Frekvensen för urinering ökar. Dessutom kan varje gång det finns en lust att urinera omedelbart.
 5. Appetiten förvärras.
 6. Kvinnans vikt förändras mycket snabbt antingen i riktning mot ökning eller minskning.
 7. Midjan ökar.
 8. Sexuellt samlag orsakar smärta.
 9. Korsrygg eller nedre del av magen kan skada.

Med utvecklingen av äggstockscancer kan dessa symptom förekomma konstant och de kommer också att förvärras. Det vanligaste symptom på en cancer är närvaron av blod i urinen, avföringen och sputum. Dessutom manifesterar detta symptom sig, både med en liten mängd maligna neoplasmer och en stor tumör.

Vad du behöver veta om äggstockscancer

De främsta orsakerna till äggstockscancer inkluderar frånvaron av förlossning och aborter. Kan orsaka utveckling av maligna neoplasmer, tagna hormonella läkemedel.

Alla kvinnor behöver veta vad de ska göra när de upptäcker dessa symtom och misstänker cancer. Du bör omedelbart undersökas av en gynekolog och onkolog. Så, damen kommer att bevara sin hälsa och sitt liv.

Cancer har fyra stadier, som skiljer sig åt varandra genom spridningen av sjukdomen i den kvinnliga kroppen:

 1. Steg I - en tumör som endast bildas på en äggstock.
 2. II-stadiet - neoplasmen utvecklas på ett eller två organ, men den sprids samtidigt till bäckenområdet.
 3. Steg III - en tumör påverkar en eller två äggstockar, och metastaser är belägna utanför bäckenet och kan tränga in i de retroperitoneala lymfkörtlarna.
 4. IV-stadium - det finns en malig tumör på en eller båda äggstockarna, och metastaser har redan en separat distribution och manifestation.

I de tidiga stadierna är sjukdomen lättare och snabbare att bota. Den viktigaste cancerbehandlingen är kirurgi. Kemoterapi används i kombination med honom. Strålterapi för utveckling av en cancertumör i äggstocken är ineffektiv.

Kandidat i medicinsk vetenskap, barnläkare-gynekolog, arbetslivserfarenhet på 14 år. Få en konsultation. Hon kan endast ordineras i kombination med de redan behandlade typerna av terapi. Hormonterapi är uteslutande stödjande..

Äggstocksstorlek för inflammation

Den inflammatoriska processen i äggstockarna kallas oophorit. Detta tillstånd bestäms av den kliniska bilden, laboratorietester och bekräftas av ultraljud. Lokaliseringen av den inflammatoriska processen är ofta bilateral, men ibland kan endast en ökning i vänster äggstock fastställas eller vice versa.

När infektioner inträffar, sträcker sig kapsladden i könskörteln och volymen ökar. Denna process kan åtföljas av brist på ägglossning och dysfunktion. Du kan inte namnge den exakta storleken på äggstocken, kännetecknande för den inflammatoriska processen. För varje patient kan de skilja sig åt, men överskrider som regel de tillåtna normerna.

Diagnostik

En förändring i storleken på det kvinnliga könsorganet diagnostiseras i förebyggande gynekologiska undersökningar. Diagnostik består av:

 • Ultraljud
 • hormonell panel;
 • differentiell diagnos för att utesluta allvarliga patologiska tillstånd som hypotyreos, ökad produktion av prolaktin och testosteron.

Dessutom riktar gynekologen patienten till ett allmänt blod- och urintest..

Ultraljudsundersökning låter dig identifiera pågående förändringar i de kvinnliga könsorganen. För en mer exakt diagnos utförs en ultraljud upprepade gånger i början och mitten av menstruationscykeln.

I frånvaro av sjukdomar bestäms en enhetlig ekogenicitet, en slät yta av parade organ med mindre tuberösa utsprång under studien.

Hos kvinnor i åldrarna 18 till 50 år upptäcks normalt folliklar på 4–6 mm och en dominerande upp till 20–25 mm. När 10-12 folliklar i olika storlekar upptäcks, diagnostiseras en ökning av det kvinnliga organet.

Punktera

Punktering föreskrivs för cystisk utbildning för att diagnostisera innehållet, samt för att utesluta den maligna processen.

Under proceduren utförs en punktering för att samla material för studien. I vissa fall kombineras diagnostisk punktering med avlägsnande av neoplasma.

Äggstocksstorlek hos kvinnor efter klimakteriet

Hos kvinnor, vid 60 års ålder, inträffar klimakteriet. Det föregås av klimakteriet, där storleken på gonaderna minskar. Follikulär mognad och frigörelse av ägg sker sporadiskt, och de flesta cykler är anovulatoriska. Menstruation blir oregelbunden med långa avbrott. Dessa processer beror på en minskning av aktiviteten hos gonaderna och deras gradvis visande..

Den normala storleken på äggstocken under postmenopausal period är:

 • volym från 1 till 4 cm kubik;
 • längd 2-2,5 cm;
 • bredd 1,2-1,5 cm;
 • höjd 0,9-1,2 cm.

Hur organstorlek förändras under klimakteriet

Från den första dagen av menstruationscykeln börjar tillväxten och mognaden av folliklarna under påverkan av östrogen. En follikel är framme i andras tillväxt. Ägget mognar i det, och det kallas dominerande. Tillväxten av andra folliklar hämmas. Under ägglossningen bryts follikeln och ägget lämnar det. En trasig follikel förvandlas till corpus luteum, som producerar progesteron.
Under påverkan av könshormoner tillhandahålls damens reproduktionsfunktion, och detta är endast möjligt med normal äggstocksfunktion. När befruktningen av ägget inträffar inträffar då graviditeten. Om ägget inte befruktas slutar menstruationscykeln i menstruation.

I ägg hos flickor under intrauterin utveckling läggs ett visst antal folliklar. Under hela reproduktionsperioden mognar hundratals ägg, varav de flesta förblir oförgiftade. När utbudet av folliklar i äggstockarna är utarmat inträffar klimakteriet. Normalt kommer klimakteriet till en dam vid 50.


I dessa mätningar kan klimakteriet jämföras med patologier.

Hos kvinnor i reproduktiv ålder har äggstocksstorleken normalt följande parametrar:

 • orgellängd - 20-35 mm;
 • dess bredd är –15–20 mm;
 • tjocklek - 20-25 mm.

Båda organen skiljer sig åt i storlek. En sådan skillnad anses vara normal. Hos en fyrtioårig kvinna är vikten av ett organ normal 9,5 g.

Klimakteriet har tre stadier, under vilka äggstockarna ändrar sin storlek. Det första steget kallas premenopaus. Det börjar med de första klimakteriska manifestationerna - värmevallningar, ökad svettning, hopp i blodtryck, överdriven irritabilitet och andra. De provoseras av hormonell obalans, vilket uppstår på grund av att äggstockarna börjar producera färre könshormoner.


Hur förändras kvinnliga könsorgan med åldern.

I premenopausen störs menstruationscykeln. Det blir kortare eller längre, och antalet kritiska dagar och överflödet av menstruationsflödet förändras också. Oftare upplever kvinnor förseningar. Först i några dagar och sedan veckor och månader. Antalet menstruationsflöde minskar och de går mindre dagar.

De första förändringarna i äggstockarna inträffar i premenopaus bland en minskad östrogennivå. Antalet återstående folliklar minskar med varje menstruation. Den kortikala substansen som tidigare innehåller folliklarna ersätts av bindväv.

Äggstockarna börjar minska i storlek till följande parametrar:

 • längd överstiger 25 mm;
 • bredd högst 15 mm;
 • tjocklek inom 9-12 mm.

Äggstockarna minskar ständigt i storlek. Efter några månader blir båda organen samma storlek..

Under klimakteriet, den sista oberoende menstruationen. De kan bara installeras i efterhand. Därför ställs diagnosen av klimakteriet 12 månader efter menstruationen, om det inte fanns något menstruationsflöde. Under detta år fortsätter äggstockarna att minska i storlek..

Följande äggstocksstorlekar i klimakteriet anses vara den accepterade normen:

 • längden är i intervallet 20-25 mm;
 • bredd - 12-15 mm;
 • tjocklek - 9-12 mm.

Postmenopaus är den sista etappen av klimakteriet. Hos postmenopausala kvinnor är menstruationsfunktionen helt frånvarande. Många undrar vad som händer med äggstockarna, som i den kvinnliga kroppen är helt färdig..

De fortsätter att minska i storlek. Så, 5 år efter början av detta steg kommer äggstockarnas volym att vara ungefär 2,5 cm 3, och efter 10 år - 1,5 cm 3. Organs vikt hos en 60-årig dam överskrider normalt inte 4 g.

dekryptering

Efter ultraljuddiagnos får patienten en slutsats. Den innehåller de erhållna uppgifterna och anger storleken på äggstockarna. Vanligtvis indikerar en sonolog om gonaden motsvarar fasen i menstruationscykeln och om dess follikulära apparatur är bevarad. Baserat på dessa fynd kan gynekologen göra ytterligare rekommendationer..

Du kan försöka göra dekrypteringen själv, men bara om storleken på äggstockarna är normal. Med en minskad eller förstorad könskörtel kan du inte göra det utan att rådfråga en gynekolog.

Behandling

Behandling av äggstocksförstoringen hos kvinnor beror helt på orsaken till förändringarna, svårighetsgraden av sjukdomen och närvaron av kliniska manifestationer. I smittsamma och inflammatoriska processer förskrivs antibakteriella och immunmodulerande medel.

En viktig roll spelas genom att anpassa den dagliga kosten: stekt, kryddig, rökt, saltad mat, snabbmat är uteslutna. Det rekommenderas att föredra färsk frukt och grönsaker, färskpressad juice, öka vattenförbrukningen.

Läkemedel föreskrivs för att normalisera den hormonella bakgrunden. Kirurgisk behandling utförs i fall där konservativ terapi inte ger positiva resultat..

Mer vanligt förekommande laparoskopi, vilket är en minimalt invasiv operation med minimala risker för patientens hälsa.

Folk

Att behandla en ökning av höger och vänster äggstock med hjälp av traditionell medicin är endast möjligt i kombination med läkemedelsbehandling.

Avkok baserat på kamomill och röd yarrow klarar väl inflammatoriska processer, eliminerar obehag och smärta. Alternativa terapimetoder används efter samråd med en läkare.

resektion

Vid behov föreskrivs en resektion, som involverar skärning av den drabbade vävnaden. Friska områden i organet förblir intakt och fortsätter att fungera. Som regel tillåter denna behandling en kvinna att planera en befruktning i framtiden..

Stimulering

Vid ägglossningsstörningar förskrivs konstgjord stimulering, kännetecknad av införande av hormonella läkemedel för att normalisera menstruationscykeln och genomföra en framgångsrik befruktning.

Bränning

Proceduren utförs med bildande av cyster och består i cauterisering av patologiska neoplasmer. laparoskopi.

Genom små snitt i cystens område börjar vätska fly, vilket normaliserar det kvinnliga organet och dess funktion.

Borttagning (ovariektomi)

Ovariektomi är en allvarlig operation under vilken det drabbade organet tas bort. Det förskrivs ganska sällan och utförs på flera sätt - en öppen operation genom snitt i främre bukvägg och genom laparoskopi.

Vad kan jag lära mig om tillståndet i äggstockarna med ultraljud?

 1. Plats Äggstockarna finns i bukhålan på vardera sidan av livmodern. Deras arrangemang är sällan symmetriskt och detta är en variant av normen..
 2. Formen. Äggstockarna på ultraljudet syns som två ovala mandlar. Hos friska kvinnor är de något plattade..
 3. Storlek - längd, bredd, tjocklek, volym. Storleken på äggstockarna hos varje kvinna är individuell och under hela livet kan de variera. I många avseenden beror dessa parametrar på ålder, hormonell bakgrund, allmän hälsa, antalet graviditeter och förlossning. Dessutom kan äggstockarna minska och öka beroende på menstruationsdagen. Därför kommer läkaren förmodligen att förskriva en ultraljudsundersökning, utan flera på olika dagar av cykeln för att övervaka hur deras storlek förändras om några sjukdomar misstänks.
 4. Strukturera. Äggstocken består av två lager: yttre (kortikala) och interna (cerebrala). I de yttre folliklarna mognar, antalet i höger och vänster äggstock kan vara annorlunda. I genomsnitt finns det cirka 12 i vardera. Om antalet folliklar är mindre än 5, en patologisk avvikelse i ansiktet.
 5. Yttre konturer. Normalt bör äggstockens yta vara knöl, vilket indikerar förekomsten av folliklar i det yttre skalet.
 6. Ekogenicitet är den viktigaste ultraljudsparametern som indikerar förmågan hos organvävnader att reflektera högfrekvent ljud. Det bör vara homogent, annars kan vi prata om förekomsten av inflammation.

Hur man beräknar äggstocksvolymen

I vissa fall är det nödvändigt att bestämma storleken på organet. Följande formel hjälper till att beräkna äggstockens volym:

0,532 × längd × bredd × tjocklek = volym

På detta sätt bestäms för närvarande äggstocksreserven i den kvinnliga kroppen (antalet ägg som är klara för befruktning). Till exempel, om storleken är mindre än 8 cm, reduceras äggstocksreserven. Med en storlek på mer än 12 cm - en hög indikator.

Äggstocksstorlek i friska kvinnor

Storleken på äggstockarna hos kvinnor i fertil ålder kan variera inom sådana gränser:

 • längd - från 20 till 37 mm;
 • bredd - från 18 till 30 mm;
 • tjocklek - från 16 till 22 mm;
 • volym - från 4 till 10 kubikmeter. centimeter.

Om du noggrant studerar slutsatsen av ultraljudet, kommer du att märka att storleken på vänster och höger äggstock kan betydligt skilja sig från varandra. Denna situation är en variant av normen. När ålder, när reproduktionsfunktionen börjar bleka, minskar storleken på kvinnans livmodern och äggstockarna avsevärt. Som regel, vid början av postmenopaus, erhåller båda delarna av det parade organet samma parametrar.

Den normala storleken på äggstockarna hos kvinnor som överlevde klimakteriet är inom detta intervall:

 • längd - från 20 till 25 mm;
 • bredd - från 12 till 15 mm;
 • tjocklek - från 9 till 12 mm;
 • volym - från 1,5 till 4 kubikmeter centimeter.

Det är viktigt! En betydande ökning (mer än 1,5 kubik cm. I volym) indikerar ofta närvaron av cyster eller tumörer.

Könscancer ligger på andra plats i antalet dödsfall bland medelålders kvinnor efter bröstcancer. Därför kan ett besök hos en erfaren gynekolog inte försenas i närvaro av symtom som periodisk smärta i livmodern och äggstockarna, utflöde, menstruationsregelbundenhet. Ju tidigare en tumör i äggstocken upptäcks, desto större är chansen för återhämtning.

Inte mindre störande indikator är motsatt avvikelse från normen - i mindre utsträckning, särskilt för unga kvinnor i fertil ålder. Detta fenomen kallas "för tidig menopaus" och det betyder att äggstockarna slutade fungera med full styrka. Oftast diagnostiseras detta problem hos kvinnor i åldern 37-40. Även om det inte längre är del av dina planer att ha barn, är det farligt att underskatta svårighetsgraden av detta problem. Äggstockarna är inte bara ansvariga för mognad av äggen, utan också för produktionen av ett antal ”kvinnliga” hormoner. För tidig utrotning av funktionerna hos detta organ är full av allvarliga hormonstörningar i kroppen.

Storleken på livmodern vid ultraljud

En kvinna skickas för en ultraljud av livmodern om det finns relevanta klagomål:

 • Ritning, värkande, konstant smärta i nedre del av buken;
 • Smärta i den sakrala ryggraden;
 • Patologisk urladdning;
 • Brist på menstruation (menstruations oregelbundenhet).

Under ultraljudet identifierar specialist:

 • Korrekt arrangemang av organet anatomiskt och i förhållande till andra bäckenorgan;
 • Orgelns yttre yta. Normalt bör det vara smidigt utan patologiskt förändrade områden;
 • Storleken på livmodern. Det bör noteras att denna kropp består av två delar: kroppen och halsen. Ultraljud bestämmer storleken för varje del separat;
 • Tjockleken på organets slemhinna (endometrium);
 • Ekogenicitet - ledning av ultraljudsvågor av vävnader. Normalt är det homogent;
 • Organhålrumsstruktur.

Man måste komma ihåg att varje kvinnas kropp är individuell. Därför kan livmoderns storlek variera något mellan olika representanter för det klara könet. I detta avseende varierar normernas gränser något.

Det bör noteras att livmoderens normala storlek beror på:

 • Brist på graviditet;
 • Antal födelser;
 • Förekomsten av abort;
 • Postmenopause.

Först bör du beakta storleken på livmodern hos kvinnor i reproduktiv ålder. Om en kvinna inte hade några graviditeter, är storleken på hennes organ mindre än storleken på dem som har haft aborter och förlossning.

Normer av storleken på livmodern enligt resultaten av ultraljud hos kvinnor som inte hade graviditeter:

parametrarCervixLivmoderkropp
Längd (mm)24 till 3438 till 50
Bredd (mm)Från 22 till 3237 till 49
Tjocklek (mm)Från 22 till 30Från 28 till 37

Om en kvinna bara hade aborter (det fanns inga födelser), ökar storleken något:

Parametrar (mm)CervixLivmoderkropp
LängdFrån 26 till 3643 till 55
BreddFrån 26 till 3641 till 51
Tjocklek23 till 3132 till 42

Hos kvinnor som föder, beror normerna på livmoderns storlek på antalet födelser:

Antal födelserparametrarCervixLivmoderkropp
1 födelseLängd (mm)Från 28 till 4045 till 57
Bredd (mm)Från 28 till 3845 till 55
Tjocklek (mm)24 till 3234 till 44
2 eller fler födelserLängd (mm)31 till 4347 till 65
Bredd (mm)29 till 3950 till 60
Tjocklek (mm)25 till 3537 till 49

Hos kvinnor efter klimakteriet minskar storleken på livmoderhalsen och livmoderbenet beroende på varaktigheten för denna period:

Postmenopausal varaktighetParametrar (mm)CervixLivmoderkropp
Från 1 år till 5 årLängd25 till 3332 till 44
BreddFrån 22 till 3230 till 42
TjocklekFrån 19 till 29Från 26 till 36
Mer än 5 årLängdFrån 19 till 29Från 28 till 38
BreddFrån 19 till 27Från 26 till 36
Tjocklek17 till 25Från 20 till 30

Anatomiska förändringar i äggstockarna under menstruationscykeln

Resultaten av ovariell ultraljud hos kvinnor beror till stor del på vilken cykeldag studien genomförs..

 • 5-7 dagar - tidig follikelfas. Under denna period bör en proteinkapsel omgiven av folliklar vara synlig på ultraljudssökningen. Som redan nämnts kan antalet samma folliklar vara olika, men deras storlek är mer eller mindre standard - cirka 6 mm.
 • 10 dagar - den mellersta follikulära fasen. För närvarande märks en dominerande follikel redan, vilken sticker ut mot andras bakgrund och växer till 15 mm.
 • Dag 14 - sen follikelfas. Tillväxten av den dominerande follikeln är särskilt intensiv och kan nå flera millimeter per dag.

Så snart follikeln växer till 18 mm börjar ägglossningen. Den follikulära kapseln kommer att spricka och släppa ett moget ägg. Nu på sin plats börjar den så kallade "gula kroppen" utvecklas, vars huvuduppgift är att blockera utvecklingen av andra folliklar.

 • Dag 15 - tidig luteal fas, gul kroppsstorlek - 15-20 mm.
 • Dag 20 - mittfasen. Den nybildade kroppen växer aktivt och når 2,5-2,7 cm i diameter.
 • 27 dagar - sen fas. Corpus luteum bleknar, minskar till en centimeter och försvinner med början av menstruation.

Detta är en standardbild av vad som kan ses på ultraljudet på olika måndagar. När follikeln mognar, och sedan växer corpus luteum och bleknar, ökar eller minskar äggstockens storlek igen. Men avvikelser från scenariot är möjliga. I synnerhet är de oundvikliga om ägget befruktas. I detta fall går kroppen inte ut under menstruationen utan förblir i äggstocken och börjar växa aktivt tills morkaken tar över sina funktioner.

Ökad äggstocksstorlek hos gravida kvinnor är normal. Anledningen till detta är ökat blodflöde i bäckenområdet. Under denna period förändras inte bara den normala storleken, utan också det parade organets position - livmodern växer och äggstockarna stiger.

Ultraljudsundersökning och förberedelse för det

För att ultraljudsprotokollet ska återspegla den mest pålitliga informationen om det reproduktiva systemets hälsotillstånd, måste en kvinna noga överväga processen för att förbereda sig för denna diagnostiska procedur.

 • Studien planeras bäst under 5-7 dagar av menstruationscykeln;
 • Under tre dagar är det nödvändigt att sluta äta mat som orsakar jäsning och gasbildning, för att undvika snedvridning av data;
 • Det kommer att vara användbart att ta ett sorbent eller ett sätt att eliminera manifestationerna av flatulens (till exempel Espumisan);
 • Drick en timme före proceduren, dricka upp till 1 liter stille vatten för att fylla urinblåsan.

Det är tillåtet att utföra en ultraljuddiagnos under menstruationen. För att dra slutsatser om funktionen hos könsorganen är det nödvändigt att diagnostisera flera gånger i olika faser av follikelmognad, till exempel på 10, 15 och 24 dagar. I olika cykler varierar storleken på höger och vänster äggstock beroende på vilken sida ägget mognar.

I vissa fall kan den diagnostiska läkaren inte upptäcka äggstocken med ultraljud. Skälen kan vara både uppenbara och oväntade för patienten:

 • uppblåsthet;
 • vidhäftningar i bäckenområdet;
 • för tidig organutarmning;
 • organavlägsnande under operation;
 • medfödd frånvaro av äggstock.

Regelbunden övervakning av kvinnors hälsa hjälper till att förhindra utvecklingen av sjukdomar som leder till försämrade reproduktions- och endokrina funktioner i könsorganen. Läkare rekommenderar en ultraljudsundersökning av bäckenorganen två gånger om året eller oftare om det finns misstankar om en patologi.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Betadine ljus

Betadine är ett kraftfullt desinfektionsmedel och antiseptiskt. Effektivt mot virus, svamp, cocci, Escherichia coli och andra typer av patogener, med undantag av Kochs bacillus.Efter det att Betadine-suppositoriet införts i vagina börjar den aktiva aktiva substansen att sönderdelas och frigör jod, varför alla patogener, virus och svampar förstörs....

2 gånger varje månad - vad är det?

Galina Kommentarer: 5Menstruation 2 gånger i månaden är ett sällsynt fenomen hos människor, och definitivt inte normalt, dessutom: menstruation 2 gånger i månaden är en bestämd anledning att besöka en gynekolog....

Vad som orsakar yrsel under menstruationen och hur man löser problemet?

HemneurologiHeadiness Vad orsakar yrsel under menstruationen och hur man löser problemet?Utvecklingen av ett svimningstillstånd förknippat med utflödet av blod från hjärnceller hos kvinnor är ofta associerat med menstruationscykeln....