Hur är operationen för att ta bort livmoderfibrer, rehabilitering efter operationen och konsekvenserna

Blödning

Myoma, en godartad tumör i väggarna i livmodern, uppstår mot bakgrund av hormonella störningar i kroppen. I de inledande stadierna är konservativ behandling möjlig, men i vissa fall indikeras endast operation. Hur man utför korrekt återhämtning efter borttagning av fibroider, hur man följer utnämningen och rekommendationer från en gynekolog.

Hur man behandlar fibroider?

Valet av medel för behandling av livmoderfibrer beror på många faktorer, i båda fallen fattas beslutet av en gynekolog som observerar en kvinna.

Anses vara:

 • sjukdomens stadium (i det initiala skedet används konservativa behandlingsmetoder);
 • kvinnans ålder och önskan att få barn (i fertil ålder försöker läkare att ge kvinnan en chans och rädda livmodern);
 • allmänt hälsotillstånd;
 • närvaro eller frånvaro av komplikationer av fibroider

Konservativ behandling inkluderar utnämning av hormonella läkemedel och symtomatiska medel (antiinflammatoriska, smärtstillande medel, krampläkemedel och andra).

Men en omfattande tumör, ålder efter klimakteriet blir en indikation för operation. Dessutom är ett resultat möjligt där det är möjligt att rädda livmodern genom att endast ta bort en del av väggen med myom.

Typer av operationer

Myomektomi - bukoperation, som involverar skärning av fibrerna i noderna med bevarandet av livmodern. En kvinna behåller möjligheten att bli gravid och få ett friskt barn på ett naturligt sätt. Denna typ av operation utförs på flera sätt:

 • laparoskopiskt - utförs genom små snitt i bukväggen. Operationen sker under generell anestesi, kännetecknas av låg sjuklighet, korta sjukhusvistelser och en kort rehabiliteringsperiod.
 • laparotomiskt - genom ett långt snitt i bukhålan (öppen metod), som utförs i längdriktningen från naveln till könsbenen eller tvärs lätt under buken i buken i bikiniområdet. I det andra fallet kan sömmarna döljas under linnet och de är nästan osynliga för det nyfikna ögat.
 • hysteroskopiskt - genom slidan med hjälp av en speciell hysteroskopanordning.

Hysterektomi - avlägsnande av fibroider med livmodern. I detta fall förlorar kvinnan möjligheten att få barn i framtiden.

 • bukkirurgi under epidural eller generell anestesi;
 • laparoskopisk intervention

Indikationer för myomektomi är:

 • svår smärta i nedre del av buken, kramper, tryck som inte passerar efter att ha tagit mediciner;
 • utvecklingen av anemi som hotar hälsan hos en kvinna som inte kan botas med droger;
 • fibrombildning med efterföljande deformation av livmoderväggen.

Återställningsperiod efter borttagning av fibroid

Rehabilitering efter operationen beror på typ av operation, dess komplexitet och kvinnans hälsa.

Myomektomi tvingar patienten att stanna på sjukhuset i ungefär en vecka, varefter hon släpps hem. För att återhämtningen ska bli snabbare bör du följa läkarens rekommendationer.

Avlägsnande av livmodern påverkar många processer i kroppen, balansen i hormoner störs och hur mycket de är på sjukhuset beror på hälsotillståndet efter operationen och hälsotillståndet. I genomsnitt är perioden 2-2,5 veckor.

Smärtsyndrom

Efter en hysterektomi kan en kvinna känna svår smärta i bäckenområdet, särskilt om operationen utfördes på ett öppet sätt. Sårläkning kan orsaka inflammation, dessutom tar återställandet av skadade nervändar tid.

För att lindra tillståndet rekommenderas att man tar smärtstillande medel och krampläkemedel. För att underlätta situationen kommer det att hjälpa ett bandage som minskar belastningen på magmusklerna. Du kan köpa det på apoteket.

Varning: Näring!

En av de viktigaste aspekterna av återhämtningsperioden är rätt näring..

Kosten innehåller:

Produkter som främjar normal peristaltik och snabb tarmrörelse. Förstoppning under den postoperativa perioden är inte tillåten, eftersom de kan orsaka divergens av suturer på de inre organen..

 • rekommenderas: frukt, grönsaker, tång, soppor, buljonger, surmjölkfettprodukter, pärlemorfärg, hirs, bovete spannmål;
 • förbjudet: starkt te, kaffe, fett keso, ost, kakao, choklad, gryn och risgröt, frön, nötter
 • dricksvatten bör konsumeras i tillräckliga mängder (minst två liter per dag);
 • rekommenderas ofta fraktionella måltider.

Utsläpp efter operation: norm eller patologi?

Dålig vaginal urladdning kan störa en kvinna i en till två månader efter operationen, de anses vara normala om de gradvis förlorar sin färgintensitet och inte orsakar allvarligt obehag.

Komplikationer beaktas:

 • menstruationsblödning;
 • närvaron av koagler i urladdningen;
 • hög kroppstemperatur mitt i kraftigt urladdning.

I dessa fall måste du konsultera en gynekolog. Han kommer att kunna göra en slutsats om kvinnans hälsotillstånd efter undersökning och ultraljud, föreskriva korrigerande åtgärder.

Var försiktig aktivitet

Efter operationen likställs sex och sport med varandra. Den fysiska aktiviteten bör dock vara måttlig, men idrott på en amatör och särskilt en professionell nivå, idrott, som sex, är förbjudna i minst två månader.

Det är viktigt att inte bara utesluta överbelastningar, på grund av vilka suturerna kan bli inflammerade, sprida, utan också sannolikheten för infektion i sårytan efter operationen, dess skada under sexuellt samlag.

En kvinna rekommenderas inte att lyfta vikter (inklusive små barn), besöka solarium och bad, bastu, pool. Överhettning, hypotermi, stressade situationer påverkar negativt kroppen efter operationen.

Önskad graviditet

Kvinnor som lyckades rädda livmodern efter borttagning av fibroider har alla chanser att bli gravida och få ett barn.

I vissa fall, när myomen är liten, avlägsnas den inte ens under graviditeten, vilket kontrollerar tillväxten. Vid behov blir fibroider en av indikationerna för kejsarsnitt, under vilken neoplasmen skärs ut.

På liknande sätt observerar läkare subserös myom, en formation som fäster sig till livmoderkroppen med ett tunt ben eller en tjock bas. Med denna diagnos finns det alla chanser att få ett friskt barn och genomgå en naturlig födsel.

Den viktigaste indikatorn för återställande av kvinnors hälsa efter operation för avlägsnande av fibroider anses början av menstruation. Normalt bör menstruationen gå senast en och en halv månad efter operationen. Om detta inte händer bör du besöka en gynekolog.

Till en början kan menstruationen vara alltför riklig eller, omvänt, liten, efter några månader kommer cykeln att förbättras, vilket ger en signal att du kan planera en kommande graviditet.

De som födde efter avlägsnande av livmoderfibrer vet vilken börda som faller på kroppen, redan försvagad av kirurgisk ingrepp.

Förbered dig noggrant på graviditet och förlossning.

 • befruktningen bör inte planeras tidigare än sex månader efter operationen. Sömmar bör läka inte bara utanför utan också inuti. Ett tätt ärr bör bildas på livmodern, som tål belastningen i form av ett växande och pressande foster med stor kraft;
 • det är nödvändigt att stabilisera den hormonella bakgrunden, störd av myom och efterföljande operation;
 • en kvinna måste stärka immuniteten, tillhandahålla en leverans av vitaminer och mineraler som är nödvändiga för ett ofött barn

En läkare måste ge tillstånd för graviditet enligt resultaten av undersökningar, ultraljud och tester. Du ska inte rusa, för konsekvenserna av en sådan rusning hotar inte bara det ofödda barnet, utan också kvinnan själv. Som ett resultat av livmodersbrott och inre blödningar kan en kvinna dö inom några minuter utan att ens vänta på en ambulans.

När ingenting kommer ut

Vad man ska göra om tiden går, och trots behandlingen, hormonterapi, en framgångsrik återhämtningsperiod, inträffar inte den efterlängtade graviditeten?

Medicin erbjuder en väg ut för de desperata. Detta är IVF, en graviditet med plantering i livmodern till befruktade ägg, embryon på mycket kort tid.

Tyvärr finns det ingen absolut garanti för att allt kommer att fungera första gången, men många recensioner och berättelser på onlineforum tyder på att chansen är ganska hög.

Dessutom övervakas graviditet till följd av in vitro-befruktning strikt av läkare under hela perioden och kvinnan övervakas ständigt. I det här fallet, många gånger mer benägna att märka något hot i tid och förhindra det.

Uterin fibroids är inte en mening, i många fall är det möjligt att upprätthålla ett könsorgan, vilket ger en kvinna möjlighet att bli mamma. Framgång beror dock till stor del på noggrann efterlevnad av instruktioner och rekommendationer för rehabiliteringsperioden efter utskrivning från sjukhuset.

Uterin fibroids borttagning

”Du har myomatösa noder i livmodern,” 70–80% av kvinnorna kommer förr eller senare att höra dessa ord från en gynekolog. Myom är en av de vanligaste sjukdomarna i det kvinnliga reproduktionssystemet. På grund av det faller årligen hundratusentals kvinnor i Ryssland på operationsbordet och förlorar livmodern.

Tidigare trodde läkare att livmoderfibroider - en godartad tumör som utvecklas från glatta muskelceller. Bekämpade henne radikalt: ofta skickade gynekologen omedelbart patienten till en hysterektomi - en operation för att ta bort livmodern.

Idag har tillvägagångssätt förändrats. Orsakerna till fibroider och metoder för dess behandling är väsentligt reviderade. Men inte alla kvinnor (och ärligt talat inte alla gynekologer) vet om det.

Orsaker till fibroider

För alltför aggressiv behandling av livmoderfibrer tidigare berodde till stor del på en bristande förståelse för deras natur. Öppna den gamla gynekologiska läroboken för medicinska universitet, och du kommer att läsa att myom är en godartad tumör som uppstår på grund av en obalans av hormoner. Frågan kryper omedelbart in: tänk om denna godartade tumör förvandlas till en malig? Är det inte bättre att ta bort det direkt - tillsammans med livmodern, så det säkert?

Hittills har det visat sig: livmoderfibrer är inte relaterade till cancer och ökar inte risken för cancer. Detta är en nod som har vuxit från en onormalt utvecklande muskelcell. Det uppstår inte på grund av hormoner, utan växer under deras inflytande.

Moderna forskare vet inte exakt varför myoma utvecklas. Vissa tror att detta är resultatet av en kränkning av intrauterin utveckling. Muskelskiktet i livmodern i fostret utvecklas långsamt och är i ett instabilt tillstånd under lång tid, därför inträffar kränkningar i det. Enligt en annan teori leder skadliga faktorer som påverkar en kvinna under hela hennes liv till sjukdomen: abort, curettage, flera perioder, infektioner och inflammatoriska processer.

Oavsett anledning är myoma inte livshotande, leder inte till cancer, därför behövs ofta aggressiva behandlingsåtgärder.

När kirurgi för myoma krävs?

Låt oss prata om när behandling i princip är nödvändig för myom. Indikationerna är bara tre:

 1. Myom växer enligt uppgifterna från 3-4 nyligen genomförda ultraljudstudier genomförda med intervaller på 4-6 månader.
 2. Myom orsakar symtom: långvarig, riklig, smärtsam menstruationsblödning, avföring, urinering, en ökning i buken.
 3. Myom leder till problem i reproduktionsfären: infertilitet, missfall.

Men även om en kvinna har en av dessa punkter, är det ofta inte nödvändigt med operation. Det finns minimalt invasiva behandlingar..

Kirurgiska metoder

Den "gamla skolan" -metoden - avlägsnande av livmodern hos alla kvinnor med myom - avvisas för närvarande. Hysterektomi är en extrem åtgärd, de tillgodoser den endast i de svåraste fallen, när andra ingrepp är omöjliga. Livmodern utför viktiga funktioner i en kvinnas kropp, det är alltid nödvändigt att försöka behålla den.

En mer skonsam operation är myomektomi, när bara myomen avlägsnas. Denna intervention kan utföras på olika sätt..

Laparotomi operation (öppen metod, genom ett snitt)

Intervention utförs genom ett horisontellt snitt i nedre del av buken, längs bikinilinjen eller genom ett vertikalt snitt i mittlinjen. Operationen utförs under generell anestesi..

Det här alternativet för att ta bort livmoderfibrer är det enklaste, kräver inte specialutrustning, men efter det finns ett stort ärr på organväggen bildas vidhäftningar som kan leda till infertilitet. Om en kvinna vill få ett barn i framtiden måste hon antagligen ha kejsarsnitt.

I vissa fall kan en laparotomi myomektomi utföras genom ett litet snitt på 5 centimeter. I detta fall, efter avlägsnande av noden, sker vävnadsläkning snabbare, återhämtningsperioden reduceras.

Laparoskopisk kirurgi (genom punkteringar)

Avlägsnande av livmoderfibroider med en laparoskopisk metod utförs utan snitt. Fyra eller fem punkteringar görs i bukhålans vägg: en nära naveln, resten i nedre del av buken. Ett laparoskop (instrument med en videokamera) och speciella kirurgiska instrument införs genom dem. För att förbättra visualiseringen och skapa fritt utrymme för arbete införs koldioxid i bukhålan. Under operationen är kvinnan under anestesi.

Efter laparoskopisk operation finns det inget stort ärr kvar, risken för vidhäftningar är lägre. Men på detta sätt kan inte alla fibroider tas bort..
För närvarande utförs robotassisterad laparoskopisk borttagning av livmoderfibroider med hjälp av Da Vinci-enheter. Alla manipulationer utförs av robotens "armar", och kirurgen styr dem med hjälp av fjärrkontrollen och observerar processen på skärmen.

Hysteroskopisk kirurgi

Denna typ av avlägsnande av nod utförs utan snitt på huden. Ett speciellt instrument införs i livmoderkaviteten genom slidan - ett hysteroskopiskt resektoskop. Dess arbetsdel är en trådslinga till vilken elektrisk ström tillförs. Hon skär och cauteriserar vävnaden, på grund av vilken blödningen slutar. Proceduren utförs under generell anestesi. Ofta under hysteroskopisk avlägsnande av noder utförs laparoskopi samtidigt: det behövs för kontroll för att inte öppna livmoderhulen.

Efter att hysteroskopiskt avlägsnande av livmoderfibrer inte har skurits på huden, återhämtning sker snabbt. Men komplikationer är möjliga: perforering (punktering) av livmoderväggen, ärrbildning i dess hålighet, blödning. Under ingreppet fylls livmodern med vätska, och om denna vätska absorberas i blodkärlen i stora mängder utvecklas "vattenförgiftning" (TUR-syndrom).

Förberedelse för operation

Innan du tar bort livmoderväve, är det viktigt att noga utvärdera en kvinnas hälsotillstånd, identifiera samtidiga sjukdomar och vid behov genomföra behandling med specialiserade specialister. Preoperativ undersökning före avlägsnande av myomatiska noder inkluderar:

 • allmän analys av blod och urin;
 • biokemiskt blodprov (bestämning av protein, natrium, klorid, kalium, pH, kreatinin, ureanivåer);
 • elektrokardiografi;
 • blodtrycksmätning;
 • fluorografi.

Innan operationen pratar anestesiläkaren med patienten, tar reda på vilka kroniska sjukdomar hon har, om det finns några allergiska reaktioner på mediciner och bedömer möjliga risker.

Kirurgisk behandling av fibroider utförs vanligtvis den 5-14: e dagen av menstruationscykeln..

Forskning och diagnostik

Uterin fibroids upptäcks under en ultraljudssökning. Ultraljud utförs transabdominal (genom bukens vägg) och transvaginal (med hjälp av en speciell sensor insatt genom slidan). Om kirurgisk behandling inte indikeras upprepas studier var 3-4 månad, vilket hjälper till att upptäcka tillväxten av fibroider i tid.

Om den myomatiska noden är mycket stor, utför magnetisk resonansavbildning.

Hur man förstår vilken typ av operation som är lämplig för en viss kvinna?

En öppen operation genom ett snitt används för att avlägsna subserösa myomer (belägna på ytan av livmodern under det yttre membranet) och intramural (i tjockleken på muskelskiktet i livmoderväggen). Denna typ av borttagning är optimal för stora, flera noder, om det finns misstankar om en malig tumör..

Laparoskopisk myomektomi är den optimala typen av kirurgiskt avlägsnande av små noder som ligger subserosalt på livmoderens yttre yta. Eftersom det inte finns något stort ärr kvar efter laparoskopi är det att föredra för kvinnor som planerar en graviditet i framtiden. Men genom punkteringar är det inte möjligt att ta bort stora, flera fibroider.

Hysteroskopisk kirurgi är möjlig när den myomatösa noden är inuti livmodern under slemhinnan och skjuter ut i organets kavitet med minst hälften. Storleken på noden är inte mer än 5 cm - ett viktigt villkor för möjligheten att avlägsnas.

Återhämtning, postoperativ period

Varaktigheten av återhämtningsperioden beror på typen av operation:

 • Efter avlägsnande av livmodern sker fullständig återhämtning efter 4-6 veckor. Under denna tid bör fysiskt arbete och sexuell kontakt undvikas. Kör inte i 1-2 veckor.
 • Efter öppen avlägsnande av livmoderfibroider tillbringar en kvinna 1-2 kvällar på ett sjukhus, varefter hon släpps ut. Motion är kontraindicerat i 4–6 veckor..
 • Efter laparoskopiskt avlägsnande av fibroider tillbringar en kvinna endast på en sjukhus på sjukhuset. Full återhämtning sker efter 4 veckor.
 • Hysteroskopisk operation utförs ofta på poliklinisk basis: du kan återvända hem på några timmar. Återställningsperioden varar från 48 timmar till flera dagar.

Vanligtvis är det tillåtet att gå upp och gå efter att ha tagit bort livmoder fibroider på ett öppet sätt nästa dag. Efter laparoskopiska procedurer, efter några timmar.

För att övervaka livmoders tillstånd efter avlägsnande av fibroider förskrivs kvinnor regelbundna ultraljudundersökningar. Graviditet kan planeras efter 12 månader, innan det rekommenderar läkare att skydda dig med orala preventivmedel. Hormonläkemedel kan förskrivas för att minska risken för återfall, men kom ihåg att de kan orsaka vissa biverkningar, inklusive försämring av blodflödet till livmodern och läkning efter avlägsnande av noden.

Konsekvenserna av att ta bort livmodern

En kvinna behöver en livmodern inte bara för att föda barn. Det påverkar arbetet i andra organ, metabolism. Efter borttagandet utvecklar kvinnor som ännu inte gått in i klimakteriet ofta en allvarlig komplikation - post-hysterektomisyndrom. Dess manifestationer är olika:

 • ökad risk för endokrina och metabola störningar;
 • överdriven svettning, frossa, värmevallningar, dålig tolerans mot höga temperaturer;
 • sömnstörning;
 • ökad hjärtrytm;
 • domningar i olika delar av kroppen, en känsla av "krypande kryp";
 • trötthet, slöhet, minskad prestanda;
 • depression, ångest, rädsla för döden;
 • högt blodtryck;
 • överskott av fett i buken, midjan;
 • ökad risk för osteoporos;
 • urininkontinens, torrhet, klåda i slidan, problem med sexuellt liv.

Hos kvinnor som har genomgått livmoderborttagning fördubblas risken för koronar hjärtsjukdom, blodtrycket börjar stiga tidigare, och om det redan var hypertoni, förvärras dess gång.

Efter en hysterektomi får en kvinna en uppsättning hälsoproblem, på grund av vilken hon inte kan leva ett fullt aktivt liv, för att bekämpa dem, måste hon ta mediciner ständigt.

Alternativa behandlingar

Så myomektomi hjälper till att radikalt lösa problemet med myomatösa noder och rädda livmodern. Emellertid har kirurgisk behandling flera nackdelar:

 • Hög risk för återfall: efter 4–5 år återfinns noder hos ungefär hälften av de opererade kvinnorna.
 • Ärr, vidhäftningar efter avlägsnande av noder kan orsaka infertilitet, leda till komplikationer under graviditeten.
 • Varje operation och anestesi är förknippad med vissa risker..

När en kvinna erbjuder kirurgisk behandling måste läkaren vara säker på att det inte finns någon risk för att öppna livmoderhålet under operationen, och att organet inte behöver tas bort helt. På grund av den höga risken för återfall är myomektomi lämplig för kvinnor som planerar en graviditet snart, och inte efter några år..

För närvarande reduceras indikationerna för kirurgiskt avlägsnande av fibroider, eftersom det finns andra, minimalt invasiva metoder.

Fokuserad ultraljudblåsning (FUS-MRI)

Myomatiska noder förstörs genom uppvärmning med intensiva ultraljudsvågor under kontroll av MRT. Jämfört med operationen är proceduren icke-invasiv, det finns inget snitt, blodförlust, en lång återhämtningsperiod krävs inte. Men det finns också nackdelar. Med FUZ-MRI kan du ta bort högst 1-3 små noder. Vissa komplikationer är möjliga: brännskador på huden i buken, skador på friska vävnader runt noden, smärta på grund av skador på närliggande nerver, risk för djup venetrombos i benen.

För närvarande har inte många studier genomförts som skulle bevisa metodens effektivitet och säkerhet på lång sikt, möjligheten till graviditet efter dess användning.

Uterine Artery Embolization (EMA)

Embolisering av livmoderartärerna har genomförts i flera decennier, men relativt nyligen började de prata om det som en lovande metod för att behandla livmoderfibrer. Under denna procedur, under kontroll av en röntgenstråle, introducerar läkaren ett emboliserande preparat i kärlet som tillför noden genom en kateter. Den består av partiklar som blockerar lumen från små blodkärl. Den myomatösa noden berövas syre, näringsämnen, dör och ersätts av bindväv. Faktum är att ett litet ärr kvarstår. Och om noden är inuti livmoderhålet kan den separeras och gå ut genom slidan.

För närvarande har många studier genomförts som har visat att EMA är en effektiv och säker metod för behandling av fibroider, och har fördelar över kirurgiskt avlägsnande av myomatiska noder:

 • Detta är ett minimalt invasivt förfarande. Det utförs utan snitt och anestesi, en kateter införs genom en punktering i det övre låret.
 • Korta villkor för postoperativ återhämtning kan en kvinna snabbt återvända till sitt vanliga liv.
 • Efter embolisering av livmoderartärerna är det fortfarande möjligt att bli gravid och få ett barn.
 • Risken för återfall är mindre än 1%. Om livmoderfibroider upptäcks igen kan EMA upprepas. Denna typ av behandling är väl lämpad för kvinnor som planerar en långvarig graviditet..
 • Hög effektivitet: i 98% av fallen efter EMA kräver en kvinna inga ytterligare behandlingsmetoder.

Det är viktigt att förstå att livmoderartärembolisering och myomektomi inte är konkurrerande behandlingar. Var och en har sitt eget vittnesbörd. Om du vill ta reda på vad som är lämpligt i ditt fall och få råd från en behörig läkare, kontakta en europeisk klinik. Vi har en läkare som försvarade Rysslands första avhandling om behandling av livmodervävlingar med EMA, och har många års erfarenhet av att använda denna teknik - Dmitry Mikhailovich Lubnin.

Bevarande av myom genom konservativ myomektomi

Myomektomi är den mest bekväma metoden för att ta bort en tumör och samtidigt bevara en kvinnas reproduktionsfunktion. En sparsam operation gör att du radikalt kan bli av med fibroids, så unga kvinnor som planerar barn i framtiden samtycker till det. Användningen av modern endoskopisk teknik tar myomektomi till en annan nivå, vilket gör proceduren nästan blodlös och relativt säker. Minimalt invasiv kirurgi gör att en kvinna kan återhämta sig ganska snabbt och återgå till sitt vanliga liv utan betydande begränsningar.

I modern gynekologi är konservativ myomektomi ett bra alternativ till radikal avlägsnande av livmodern, men ersätter inte andra behandlingsmetoder. Med introduktionen av EMA (uterusartärembolisering) i praktiken går enukleation av tumören längs vägen, vilket ger plats för mer bekväma och säkrare metoder. Samtidigt förlorar myomektomi inte sin position i behandlingen av enstaka intermuskelformationer, submukösa och subserösa noder på benet, liksom i situationen då andra behandlingsmetoder inte är tillgängliga för patienten.

Fördelar och nackdelar med konservativ myomektomi

Myomektomi är enukleation (husking) av en tumörnod från livmodervävnad. Detta är en traditionell procedur relaterad till organbevarande operationer. Efter fullbordad alla manipulationer skärs noden ut fullständigt och livmodern kvarstår. I framtiden kan en kvinna som regel bli gravid, föda och föda ett barn (förutsatt att operationen inte gav allvarliga komplikationer eller tumören inte växte igen). För andra typer av operationer, läs artikeln: "Avlägsnande av livmoderfibroider".

Fördelarna med konservativ myomektomi:

 • Möjligheten att samtidigt avlägsna tumören;
 • Bevarande av livmodern och reproduktionsfunktionen;
 • Förmågan att utföra operationen inte bara med öppen, utan också med laparoskopisk åtkomst;
 • Tillgänglighet: majoriteten av praktiserande gynekologer äger tekniken för myomektomi.

Nackdelarna med metoderna inkluderar:

 • Sannolikheten för återfall: enligt statistik visar 70% av patienterna inom 5 år igen fibroider;
 • En viss risk för komplikationer, som vid alla operationer;
 • Vid utförande av en myomektomi med laparotomisk åtkomst kvarstår ett ärr i livmodern - en indikation för ett planerat kejsarsnitt;
 • Den tekniska komplexiteten för att utföra flera interstitiella fibroider.

Det slutliga valet av behandlingstaktik bestäms efter en fullständig undersökning av patienten och bedömning av alla riskfaktorer.

Konservativ myomektomi med laparoskopisk metod.

Indikationer för operationen

Tumörinukleation är möjlig i sådana situationer:

 • Submucous (submucosal ganglion) på benet, som sticker helt in i livmoderkaviteten (typ 0 enligt FIGO-klassificeringen) upp till 10 cm i storlek;
 • Submukös tumör som delvis sticker ut i livmoderhåligheten (typ 1 och 2 enligt figO);
 • Subjektiva noder (inklusive på benet);
 • Interstitiella fibroider med ett litet antal noder;
 • Livmoderstorlekar upp till 12-14 veckor;
 • Infertilitet eller missfall mot bakgrund av diagnostiserade fibroider (i närvaro av minst en nod med en storlek på 3 cm eller mer).

Innan EMA infördes i praktiken erbjöds patienter med flera interstitiella fibroider ofta en radikal lösning - borttagande av livmodern. Idag tillåter embolisering garanterat att bli av med myomatösa noder samtidigt som kvinnors reproduktionsfunktion upprätthålls. I flera formationer är det EMA som är metoden att välja.

Om embolisering av en eller annan anledning inte finns tillgänglig (kliniken har ingen utrustning eller en läkare som känner till tekniken), kan läkaren utföra en konservativ myomektomi med intermuskelmynom, men resultatet av en sådan operation kommer inte alltid att vara gynnsamt. Ofta måste kirurgen skära ett ganska stort område med frisk vävnad, och i framtiden kommer den skadade livmodern inte att kunna fullfölja sin huvudfunktion - att bära fostret.

Om EMA inte är möjligt, och konservativ myomektomi är förknippad med stora risker, kan en patient med barn bara erbjuda ett alternativ - avlägsnande av livmodern. Tekniskt sett är en hysterektomi en enklare operation och kan dessutom garantera en lösning på ett problem..

EMA för multipel livmodermyom.

Kontraindikationer för organbevarande operation

Konservativ myomektomi är olämplig att utföra i sådana situationer:

 • Storleken på livmodern är mer än 14-16 veckor i närvaro av flera noder;
 • En kvinnas motvillighet att få barn i framtiden;
 • Preclimacteric period and menopause;
 • Bekräftad eller misstänkt livmodersarkom;
 • Nervens placering i livmoderhalsen, när det är tekniskt svårt att utföra myomektomi utan allvarliga konsekvenser för patienten;
 • Minskning av fibroider efter operation;
 • Kombinationen av fibroider med endometrial hyperplastisk process och / eller adenomyos, när andra metoder har varit ineffektiva;
 • Storleken på noden är mer än 10 cm, även efter preoperativ beredning med hormonella läkemedel;
 • Utvecklingen av komplikationer som hotar en kvinnas liv.

Morgomyomektomi är en ganska traumatisk operation, och ofta när en nod är tyst, öppnas allvarliga blödningar. I denna situation kan det enda sättet att rädda patienten vara avlägsnande av livmodern.

Operationen utförs inte för akuta infektionssjukdomar, såväl som förvärring av kronisk patologi. I detta fall utförs proceduren efter fullständig återhämtning eller uppnådd remission..

Förberedelse: vad man ska göra före operationen

Lista med obligatoriska tester som krävs för myomektomi:

 • Blodprover: allmän och biokemisk, koagulogram, bestämning av blodgrupp och Rh-faktor;
 • Blod för syfilis, viral hepatit, HIV;
 • Allmän urinanalys;
 • En smet på flora och oncocytologi;
 • EKG och terapeutkonsultation;
 • Gynekologundersökning;
 • Ultraljud av bäckenorganen med dopplerometri (bedömning av tumörens blodflöde).

Utvärdering av myomblodflöde genom ultraljud.

Om en samtidig patologi identifieras utförs ytterligare undersökningar.

Under 3-6 månader före operationen kan läkaren förskriva en gonadotropinfrisättande hormonagonist eller andra hormonläkemedel. Syftet med behandlingen är att minska formationsdiametern och minska sannolikheten för blodförlust när noden avlägsnas. Denna taktik är indicerad för flera myomer och tumörstorlekar större än 5 cm. EMA kan användas som ett alternativ till hormoner..

Tekniken för konservativ myomektomi

Det finns flera alternativ för att utföra åtgärden:

 • Laparotomi myomektomi - med klassisk åtkomst genom ett snitt på den främre bukväggen och livmodern;
 • Laparoskopisk kirurgi - genom små punkteringar utan att öppna livmoderhålan;
 • Transcervical myomectomy (hysteroresectoscopy).

Valet av metod beror på läget, antalet och storleken på noderna samt av de tekniska kapaciteterna i kliniken. Enligt den obligatoriska medicinska försäkringen utförs myomyektomi gratis i en statlig klinik. Kostnaden för operationen i privata kliniker i Moskva är från 100 till 150 tusen rubel, beroende på åtkomst, volym och komplexitet för proceduren.

Borttagning av fibroider utförs under den första veckan i menstruationscykeln - vanligtvis vid 5-10 dagar.

Laparotomi med myomektomi

Det tillämpas i sådana situationer:

 • Som ett alternativ i kliniker där det inte finns någon teknisk möjlighet till laparoskopi eller hysteroresektoskopi;
 • Storleken på livmodern är mer än 12 veckor;
 • Det totala antalet myomatösa noder är mer än 4 (särskilt med interstitiell plats);
 • Låg tumörplats: livmoderhalsen eller isthmus.
 1. Hårskinn - ett snitt i huden, subkutan vävnad och muskler, öppnar bukhålan;
 2. Uterinväggsnitt och öppning av tumörkapseln;
 3. Hatchar en tumör från en kapsel;
 4. Sluta blödning och suturering / cauterisering av tumörbädden;
 5. Skiktning av suturer i livmodern och överliggande vävnader.

Myomatous node borttagning med öppen åtkomst.

Recensioner av kvinnor om denna behandlingsmetod är ganska motstridiga, vilket förklaras av ett stort antal komplikationer. Laparotomi är en ganska traumatisk operation som kräver långvarig anestesi. Efter att ha återhämtat sig från anestesi rapporterar många patienter illamående, huvudvärk och andra obehagliga symtom. Återställning efter laparotomi är ganska lång - upp till 4-6 veckor. Dessutom krävs postoperativ suturvård. Om möjligt försöker läkare utan snitt, men i vissa fall är det helt enkelt omöjligt att utföra myomektomi med endoskopisk åtkomst..

Laparoskopisk myomektomi

Den grundläggande skillnaden från den klassiska operationen är att kirurgen här inte öppnar bukhålan och inte gör ett snitt i livmodern. Ett endoskopiskt instrument sätts in i bäckenrummet genom snygga hål (i naveln och på sidorna av bäckenet), och med det utför läkaren alla nödvändiga manipulationer: skärning av formationen, cauterisering av bädden, borttagning av tumören genom en punktering. Läkaren styr sina handlingar med en videokamera som visar all information på skärmen nära operationsbordet.

Laparoskopisk myomektomi har vissa fördelar jämfört med klassisk kirurgi:

 • Snabb återhämtning efter proceduren;
 • Relativ låg risk för komplikationer;
 • Det finns inget snitt i livmodern, vilket innebär att en kvinna är mer benägna att kunna föda ett barn genom den naturliga födelsekanalen.

Stadier av laparoskopisk myomektomi: 1. Fånga fibroider med instrument. 2. Dissektion av kapseln i noden och dess skalning. 3. Behandling av fibroidbädden. 4. Ta bort noden.

Enligt många recensioner av kvinnor som genomgick laparoskopisk operation är det tydligt att tumörborttagning sällan åtföljs av komplikationer. Den postoperativa perioden tar cirka 2 veckor. I avsaknad av klagomål och komplikationer kan patienten släppas hem redan den andra eller tredje dagen efter endoskopisk operation. Det finns inget ärr kvar på huden - bara nästan omöjliga märken från punkteringar för instrumentet.

Indikationer för laparoskopisk myomektomi:

 • Subjektiva och mellanliggande noder upp till 8-10 cm i storlek;
 • Totalt antal tumörer upp till 4.

Laparoskopi utförs vanligtvis inte med allvarliga vidhäftningar i bäckenet, fetma av II-graden och högre, liksom med flera interstitiella fibroider. En erfaren gynekolog kan genomföra operationen under sådana förhållanden, men resultatet av manipulationerna är inte alltid gynnsamt. Med införandet av elektromekaniska morcellatorer i praktiken blev det möjligt att genomföra laparoskopisk myomektomi även med stora formationer (upp till 15 cm). Men inte alla kliniker har sådan utrustning, och inte varje kirurg äger helt denna teknik.

Hysteroresektoskopisk myomektomi

Indikationer för operation:

 • Submukösa noder på benet upp till 10 cm i diameter;
 • Submukösa formationer, delvis belägna i myometrium (med förbehåll för preliminär beredning - minskning av tumörens storlek med EMA eller med hormonbehandling).

Hysteroresektoskopi är metoden att välja när man tar bort submukösa noder, särskilt för kvinnor som planerar en graviditet. Under operationen görs inget snitt i livmodern, det finns inga ärr och i framtiden finns det inga hinder för att bära barnet och den naturliga förlossningen.

Det finns två alternativ för att utföra hysteroresektoskopi:

 • Mekaniskt - skärning av fibroiderna med en skalpell, lossa tumörens ben med pincett. Den används med en nodstorlek på 5-10 cm;
 • Elektrokirurgisk myomektomi med en trådögla. Det indikeras med en tumördiameter upp till 5 cm.

Hysteroresektoskopi myomektomi utförs på poliklinisk basis under anestesi eller lokalbedövning. Läkaren expanderar livmoderhalsen och introducerar ett hysteroskop genom den, varefter den utför alla nödvändiga manipulationer för att ta bort tumören.

Borttagning av den myomatiska noden på ett hysteroskopiskt sätt.

Enligt recensioner tolereras hysteroresektoskopi väl av kvinnor. Operationen tar bara 15-20 minuter, kräver inte alltid bedövning, sällan åtföljd av komplikationer. 2 timmar efter avlägsnande av fibroider kan patienten släppas hem.

Möjliga negativa effekter av kirurgisk behandling

Efter en myomektomi är utvecklingen av sådana komplikationer möjlig:

Blödning

En av de farligaste komplikationerna som uppstod under den tidiga postoperativa perioden. Av denna anledning gör inte alla gynekologer myomektomi med flera interstitiella noder, av fruktan för överdriven blodförlust. För att minska risken för sådana komplikationer används ett av följande scheman:

 • Preoperativ kurs av hormoner;
 • Embolisering av livmoderartärerna tills fibroider avlägsnas;
 • Tillfällig tilltäppning av iliac artärer under operation.

Menstruella oregelbundenheter

Det händer att menstruationen inte kommer i tid eller går för lång tid efter operationen - mer än sju dagar. Utseendet på intermenstrual fläckning ("daubs") är inte uteslutet. Operationen är en kraftfull stress för kroppen, och det är inte förvånande att hormonellt fel kan uppstå mot denna bakgrund. Cykeln bör återhämta sig inom tre månader. Om problemet kvarstår, kontakta en läkare.

Infektion

Efter avlägsnande av fibroider bör smärta inte vara. Vissa obehagliga upplevelser kvarstår upp till 7 dagar efter operationen, men i framtiden försvinner detta obehag. Om magen gör ont efter en myomektomi och kroppstemperaturen stiger, utesluts inte utvecklingen av infektion i livmoderhålan. Till förmån för den inflammatoriska processen talar också uppträdandet av purulent urladdning från könsorganen. Gynekologisk undersökning och ultraljud hjälper till att fastställa diagnosen..

sömmar

En sällsynt komplikation som uppstår vid felaktig vård av sömområdet eller i strid med tekniken för att applicera det. Suturer kan också bli infekterade, vilket åtföljs av smärta och utseendet på purulent urladdning. I denna situation indikeras utnämningen av antibiotika, tvätta såret med antiseptika. Upprepad operation kan behövas..

Det är mycket viktigt att ordentligt ta hand om det postoperativa såret för att förhindra utvecklingen av komplikationer.

Vidhäftningsprocess

En liknande komplikation förekommer oftare efter bukoperation. Utseendet på vidhäftningar åtföljs av dragande smärta i nedre del av buken och i dess laterala delar. Syneki av äggledarna kan leda till utveckling av en ektopisk graviditet eller orsaka infertilitet. Vid fullständig hindring av äggledarna indikeras IVF.

Nya tillväxtnoder

Statistik indikerar att myomektomi inte är ett universalmedel. Efter 5-10 år har de flesta patienter ett återfall av sjukdomen. Det kan vara en tumör som har uppstått från resterna av noden efter en myomektomi, men bildningen sker någon annanstans i livmodern. Det är därför gynekologer inte rekommenderar att man försenar barnets födelse och rekommenderar att man planerar en graviditet 6-12 månader efter operationen.

Utseendet av endometriala polypper eller utvecklingen av endometrios, enligt vissa rapporter, kan också vara förknippat med trauma i livmodern under operationen.

Återhämtning efter konservativ myomektomi

Varaktigheten av rehabiliteringsperioden beror på många faktorer:

 • Behandlingsmetod: efter endoskopiska procedurer sker återhämtning på 2 veckor, efter laparotomi - på 4-6 veckor;
 • Volymen av kirurgiska ingrepp: ju fler noder tas bort, desto större är ytan på livmodern skadad och desto längre rehabilitering;
 • Förekomsten av komplikationer: varje problem som uppstår ökar återhämtningstiden;
 • Kvinnans ålder: ju yngre patienten, desto lättare är operationen;
 • Förekomsten av samtidig patologi: somatiska sjukdomar förlänger återhämtningsperioden.

Funktionerna i rehabiliteringsperioden är individuella och beror på många faktorer, inklusive patientens ålder.

Viktiga aspekter att veta:

 • En hysteroskopisk operation utförs på poliklinisk basis och patienten återvänder hem samma dag. Efter laparoskopi indikeras en sjukhusobservation i 1-3 dagar. Med laparotomi varar sjukhusinläggningen upp till 7-10 dagar;
 • De första 2-4 dagarna efter operationen är utseendet på dragande smärta i nedre buken möjligt. Obehagliga känslor stoppas väl av smärtstillande medel, men efter en hysteroskopisk operation kan du göra utan dem;
 • Inom 3-7 dagar efter myomektomi observeras fläckar från könsorganen. Gradvis minskar urladdningen och efter en vecka blir de vanliga transparenta. Om urladdningen intensifieras är detta ett tecken på komplikationer;
 • Efter bukoperation kvarstår en sutur på buken. Om självabsorberbara trådar användes behöver de inte tas bort. Annars tas suturerna bort den 7-10 dagen efter operationen. Suturen behandlas dagligen med antiseptika;
 • Näring efter myomektomi bör balanseras i viktiga element. Under de första dagarna är basen för dieten lätt smältbara rätter. Lågfettiga sorter av fisk och kött, spannmål och mejeriprodukter kommer att gynnas. Rätter som orsakar gasbildning (helmjölk, baljväxter, starkt te, färska bakverk, druvor etc.) faller under förbudet.
 • Under de första tre dagarna är det viktigt att övervaka avföringen och gasurladdningen (särskilt efter bukoperation). Med utvecklingen av förstoppning indikeras ett rensande lavemang..

Menstruationscykeln efter myomektomi återställs efter 1-2 månader. Den första menstruationen kan komma 25-30 dagar efter operationen eller med en försening på 5-7 dagar. Menstruationen kan vara riklig eller omvänt liten. Inom tre månader bör cykeln återhämta sig. Efter kirurgisk behandling förväntas blodförlusten minska, obehaglig smärta försvinner. En kvinnors allmänna tillstånd efter myomektomi förbättras avsevärt genom att eliminera de viktigaste symtomen på sjukdomen.

Om cykeln inte återhämtar sig inom tre månader, eller perioderna är tunga och smärtsamma, är detta orsaken till en gynekologisk undersökning.

Begränsningar efter myomektomi:

 • Sexuell vila: sex rekommenderas inte i 1-1,5 månader efter operationen;
 • Förbudet mot att lyfta vikter (högst 3 kg);
 • Begränsning av fysisk aktivitet;
 • Det rekommenderas inte att spela sport, besöka solarium, bastu, badhus, pool i 1,5-2 månader efter myomektomi;
 • Använd inte vattpinnar (särskilt efter transcervikalkirurgi).
 • Bär stödstöd i 1-1,5 månader efter avlägsnande av fibroider;
 • Följ en diet som begränsar tunga livsmedel och gasbildande livsmedel i 2-3 veckor;
 • Bär underkläder tillverkade av naturliga material;
 • Ta en dusch istället för ett bad;
 • Använd specialprodukter för intim hygien.

Under den postoperativa perioden, förutom att ta hand om suturen och övervaka patientens allmänna tillstånd, förskrivs mediciner. Vi pratar om bredspektrat antibiotika som är utformade för att skydda en kvinna från infektiösa komplikationer. Antagningstiden är 5-7 dagar. Efter avslutad antibiotikabehandling visas en kurs med probiotika för att återställa tarmens mikroflora.

Behandlingsregimen för uterusfibroider i vissa situationer inkluderar inte bara avlägsnandet av tumören, utan också den efterföljande administreringen av hormonella läkemedel. Syftet med en sådan terapi är att förhindra ett återfall av sjukdomen och hämma tillväxten av de tumörprimior som inte upptäcktes under operationen. För detta föreskrivs gonadotropinfrisättande hormonagonister (Buserelin, Lucrin-depot, etc.), COC: er eller andra hormonella läkemedel med en längd på 3 månader eller mer. Orala preventivmedel kan sedan tas som ett skydd mot oönskad graviditet..

Hormonläkemedel förskrivs ofta efter avlägsnande av tumören för att minska risken för återfall..

Graviditet och förlossning efter avlägsnande av livmoder fibroids

Du kan planera befruktningen av ett barn 6-12 månader efter myomektomi (både naturligt och med IVF). Tidpunkten beror till stor del på ärrets tillstånd i livmodern.

Efter bukoperation och dissektion av livmodern sker vävnadsläkning inom 6-18 månader. Minimala konsekvenser kvarstår när du tar bort subserösa fibroider på benet, när livmodersvävnad nästan inte påverkas. Om kirurgen skrovade tumören från djupet i muskelmembranet, kan bildandet av ett helt ärr ta upp till ett och ett halvt år. I detta avseende rekommenderar gynekologer inte att planera en graviditet efter klassisk myomektomi tidigare än under 1-2 år.

Efter laparoskopi bildas inte ett stort ärr, men läkning av punkteringar tar också tid. Rika former bildas på 6-12 månader. Du kan planera befruktningen av ett barn efter en viss period.

Efter hysteroresektoskopi bildas inte ett ärr i livmodern och graviditet kan uppstå 6 månader efter operationen. Se även artikel: "Graviditet efter avlägsnande av livmoderfibroider".

Menstruationscykeln efter operationen återställs ganska snabbt, och teoretiskt kan befruktningen av ett barn inträffa redan under den första månaden efter borttagandet av fibroider. Av denna anledning rekommenderas gynekologer starkt att skydda sig själva under de första månaderna efter operationen. En tidig graviditet med ett misslyckat ärr hotar med allvarliga komplikationer upp till livmoderbrott med massiva blödningar.

För att bedöma livmodersärret efter konservativ myomektomi kan du använda ultraljud. En uppföljningsundersökning utförs 1, 6 och 12 månader efter operationen. Tills läkaren förklarar ett fullformat ärr, ska du inte bli gravid.

Ultraljud efter operationen gör att du kan bedöma ärrens tillstånd och förekomsten av återkommande fibroider.

Födelse efter myomektomi kan gå igenom den naturliga födelsekanalen i endast två situationer:

 • Det finns inget ärr i livmodern (efter hysteroskopisk operation);
 • I närvaro av ett förmöget ärr (enligt resultaten av ultraljud).

I andra situationer visas kejsarsnitt på ett planerat sätt. Det är värt att notera att läkare ofta återförsäkras och att alla kvinnor som har genomgått myomektomi med en obduktion av livmodern rekommenderar kirurgisk leverans. Denna taktik är motiverad, för även med ett full ärr finns det risk för komplikationer:

 • Låg infästning av moderkakan eller dess presentation med möjliga blödningar;
 • Livmodersbrott i ärret under graviditet eller förlossning.

Recensioner av de kvinnor som födde efter myomektomi är motsägelsefulla. I vissa situationer insisterar läkare på operation, i andra tillåter de en naturlig födsel. Detta beror inte bara på ärrets livskraft, utan också på förlossningens gynekologers kvalifikationer. Om den förväntade modernen verkligen vill föda själv, bör hon hitta en läkare som är specialiserad på naturlig födelse efter avlägsnande av fibroider i förväg.

Myomyektomi under graviditeten

I väntan på barnet utförs inte tumörbehandling, men det finns situationer där brådskande operation inte kan undvikas:

 • Aborten som har börjat och oförmågan att begränsa livmoderhålet utan att först ta bort fibroiderna (med en nervhalsplats för noden);
 • Allvarligt smärtsyndrom;
 • Komprimering av bäckenorganen med en betydande kränkning av deras funktion;
 • Tumornekros;
 • Torsion av benen på fibroids.

Konservativ myomektomi utförs under en period av 16-19 veckor. I en nödsituation med utvecklingen av komplikationer kan kirurgi utföras när som helst. Valet av metod är laparoskopiskt avlägsnande av noder. Efter operationen övervakas kvinnan, bevarande terapi utförs, behandling av komplikationer som uppstår, med hänsyn till graviditetens varaktighet.

Myomatösa noder kan också tas bort med en planerad kejsarsnitt.

Gynekologer säger: livet efter myomektomi slutar inte. När hon uppfyller alla rekommendationer från läkaren och kompetent rehabilitering kan en kvinna upprätthålla sin reproduktionsfunktion och fortsätta att ha ett friskt barn utan betydande problem och begränsningar.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Nedre del av buken gör ont, som vid menstruation

Varför uppträder smärta i nedre del av buken?Här är flera organ som med inflammation ger samma känslor som under menstruationen: närvaron av graviditet, inklusive en ektopisk; ICP; trauma mot organ som finns i bukhålan; inflammatoriska processer - manifestationen av adnexit, salpingit, brott eller vridning av en cysta på äggstocken, etc.. inflammerad bilaga, divertikulit, närvaron av en inflammatorisk process i tarmen; närvaron av cystit, pyelonefrit, urinsyradates; brok i nedre ryggraden....

Vad är bastemperaturen under menstruationen. Basal temperatur

Innehållet i artikelnInnehåll Basal temperatur före millennials Värde av basal temperatur före millennialsVimiryumo BT och framtida graf Viktig information...

Vad är utsläppet med cystit?

Det är ett misstag att anta att cystit endast förekommer hos kvinnor. Representanter för det svagare könet riskerar mer att utveckla denna sjukdom. Detta fenomen förklaras av funktionerna i den anatomiska strukturen....