Mamma och jag

Intim

Termen "dysmenorrhea" betyder en upprörd menstruationscykel. Smärtsam menstruation förekommer hos 8-80% av flickor och kvinnor och är den vanligaste smärtan i bäckenområdet, och nästan varje fjärde kvinna tvingas ta mediciner och observera säng vila.

Det finns primär eller funktionell dysmenorré, i vilken det inte finns några synliga orsaker som leder till smärta, och sekundära, associerade med en sjukdom av organisk natur (endometrios, fibroider, inflammatoriska sjukdomar, etc.). Det är emellertid välkänt hur komplicerad och motstridig är tolkningen av sjukdomen endast med tanke på dess funktionella eller organiska natur..

Det accepteras allmänt att primär dysmenoré oftare observeras, vars ursprung tolkas ganska tydligt i litteraturen - överproduktion av prostaglandiner från livmodern. Mekanismen genom vilken de orsakar smärta under menstruationen verkar vara i direkt stimulering av myometrium, vilket leder till dess rytmiska sammandragningar, liknande hur det inträffar under förlossningen. Prostoglandiner är inte hormoner, eftersom de produceras av olika vävnader och utövar sin effekt där de syntetiseras, och deras syntes och metabolism sker i hög hastighet.

För dysmenorré används prostaglandinsynteshämmare i stor utsträckning - acetylsalicylsyra (0,5 g 3 gånger om dagen), ibuprofen (0,3 g 4 gånger om dagen), mefenaminsyra (0,25 g 4 gånger om dagen), naproxen (0, 25 g 2 gånger om dagen), indometacin (0,25 g 4 gånger om dagen). Trots att denna typ av behandling är patogenetisk har det ingen effekt på etiologiska faktorer som bidrar till överdriven syntes av prostaglandiner.

Under menstruationen noteras desquamation av det funktionella lagret i livmoderslimhinnan och dess utgång i slidan genom livmoderhalskanalen. Enligt vår åsikt är desquamation den viktigaste kritiska perioden i menstruationscykeln hos både friska och sjuka kvinnor.

Normalt börjar menstruationen mot bakgrund av en minskning av blodnivåerna av progesteron och östrogen. Som ett resultat av detta skapas förhållanden för utflödet av menstruationsblod genom livmoderhalskanalen som ett resultat av dess expansion och ökade livmodern.

Men i nästan alla friska kvinnor med passerbara rör finns det en retrograd återflöde av menstruationsblod in i bukhålan genom rör av varierande svårighetsgrad. Menstruationsblod irriterar bukhinnan, orsakar smärta, uppblåsthet, aseptisk peritonism, stimulerar bildandet av prostaglandiner.

I fallet med en försenad minskning av innehållet av könshormoner i blodet, uppstår ojämn slemhinneavstötning, vilket kan åtföljas av smetning av perimenstruella sekret, ofta upptäckt med algodismenorré. Samtidigt orsakar relativt höga koncentrationer av progesteron och östrogener funktionell stenos i livmoderhalsen, avslappning och överflöd av livmodern med menstruationsblod, vilket manifesteras av allvarliga krampvärk i nedre del av buken och ökad retrogradering. Tillsammans med detta skapar könshormoner gynnsamma förhållanden för framställning av övergivna endometrieceller, dvs för bildning av foci för endometrios.

Utvecklingen av algodismenorrhea underlättas också av organiska faktorer som orsakar stenos i livmoderhalskanalen - den långa livmoderhalsen, dess kinks när livmodern inte är placerad korrekt, stenos i livmoderhalskanalen efter diatermokoagulation och andra ingrepp.

Således kan funktionell och organisk algodismenorea tolkas som en predisponerande faktor för utveckling av endometrios eller som dess lilla form, eftersom detta ökar risken för massiv retrograd menstruationsåterflöde.

Uppträdandet av smärta under menstruationen främjas av sjukdomar i nervsystemet med en minskning av tröskeln för smärtkänslighet, disharmoni i sexlivet och konstant stressande situationer. Detta manifesteras av olika autonoma reaktioner - ökad irritabilitet, illamående, kräkningar, vaskulär dystoni, etc..

Allt ovanstående indikerar att dysmenorré är ett tidigt symptom på en existerande eller tillväxtpatologi. Kvinnor med dysmenorré är föremål för en fullständig klinisk undersökning, behandling och observation..

K.I. Malevich, B.L. Silyaeva

Uterin endometrios är den tredje vanligaste gynekologiska sjukdomen. Patologi började studeras aktivt under 1800-talet, då de första referenserna till sjukdomen dök upp i litteraturen. På dessa dagar led de flesta kvinnor i klimakteriet av smärta i nedre del av buken och orsakslös blödning från slidan.

En aktiv studie av endometrial hyperproliferation började under 1900-talet. Som ett resultat av denna sjukdom kan betraktas som "ung", så dess orsaker förblir outforskade.

Enligt statistik förekommer patologi hos 15% av kvinnorna efter 40 år och vid reproduktiv ålder. Sjukdomen är farlig, inte bara av sannolikheten för infertilitet, utan också av cancergenerering av patologiska noder. En formidabel komplikation av sjukdomen med en lång kurs - cancergenerering av patologiska noder.

Endometrios är en sjukdom som är svår att behandla, men konsekvenserna är allvarliga. För att bli av med det, bör långvarig konservativ behandling utföras. Men även hon ger sällan lättnad. Ett mer föredraget sätt att bli av med sjukdomen är den operativa curettage av endometrium.

Men konservativa metoder är sällan effektiva. För att fullständigt bota slemhinnans endometriotiska tillväxt kan flera operationer krävas..

Curettage kan vara diagnostiskt och terapeutiskt. I det första fallet utförs manipulation för att erhålla ett biopsi vävnadsmaterial. I detta fall tas cellerna för histologisk undersökning under mikroskop. Med sin hjälp kommer det att vara möjligt att fastställa graden av malignitet hos endometrialvävnad och upptäcka dess cancergeneration i de inledande stadierna.

För att förstå hur du behandlar patologi bör du noggrant studera möjliga orsaker och provocerande faktorer.

Uterus endometrios - vad som orsakar det

Endometrios i livmodern är en av de mest mystiska och vanliga gynekologiska sjukdomarna. Frekvensen ökar gradvis, men oavsett hur mycket forskare som utför, var det inte möjligt att identifiera etiologin.

Det antas att frekventa infektionssjukdomar, hormonella störningar, inflammatoriska förändringar i bilagorna hos unga flickor orsakar patologisk tillväxt av livmoderns endometrium efter 20 år.

Det finns många teorier om sjukdomens förekomst, men alla har inte hittat klinisk bekräftelse. Som ett resultat måste läkare överväga alla befintliga etiologiska faktorer i behandlingen.

Endometrios är en av de vanligaste och obegripliga gynekologiska sjukdomarna, som oftast manifesteras av smärta och infertilitet..

Förekomsten av endometrios, som orsak till infertilitet, når 75%.

Gynekologer ställer denna diagnos ganska ofta, men kvinnor, som regel, förblir okunniga - vad exakt de upptäckte, varför den ska behandlas och hur farligt detta tillstånd är..

För att förstå vad endometrios är, måste du förstå hur menstruation inträffar och vad endometrium är..

Livmoderkaviteten är fodrad med ett slemhinna som kallas endometrium. Detta slemhinna har en komplex struktur, det består av två lager: det första är basalen, det andra är funktionellt.

Det funktionella lagret är det skikt av slemhinnan som avvisas varje månad under menstruationen (om graviditet har inträffat, implanteras det befruktade ägget i detta lager).

Basalskiktet är det lager från vilket ett nytt funktionellt lager växer varje månad. Varje månad, under påverkan av äggstockshormoner, växer endometriumet i livmodern, om graviditet inte inträffar - endometriet avvisas - detta är menstruation.

Hos nästan alla kvinnor kommer menstruationsflödet ut inte bara utanför (genom slidan), utan några av dem kommer också in i äggledarna i bukhålan;

Normalt förstörs menstruationsflödet in i bukhålan snabbt av de skyddande cellerna i bukhålan. Men bitar av avvisad endometrium har förmågan att fästa vid olika vävnader, implantera i dem och slå rot.

Således är endometrios en sådan sjukdom när slemhinnan i livmoderhålan (endometrium) är belägen i form av separata foci utanför livmoderhålan, och på olika ställen i kvinnlig kropp: oftast på bukhålan (vad bukhålan är fodrad med från insidan och tarmarna täcks med).

Dessa endometrialfragment kan lokaliseras på äggstockarna, äggledarna, ligament i livmodern, tarmarna och kan också slå rot på andra platser utanför bukhålan. Efter att dessa endometrialfragment har rotat börjar de existera på samma sätt som de gjorde när de befann sig i livmoderhålet - det vill säga, under påverkan av äggstockshormoner, ökar dessa fokuser i storlek, och sedan avvisas en del av dem under menstruationen.

I närvaro av endometrioida foci på bukhinnan eller tarmväggen, som är väl innerverade, kan smärta uppstå. Det är därför det ledande symptomet på endometrios är buksmärta under menstruationen..

I klinisk praxis finns det fall av endometrios i njurarna, urinledarna, urinblåsan, lungorna, tarmen.

Orsaker till endometrios:

1. Hormonella störningar

De flesta forskare tror att orsaken till utvecklingen av endometrios är förknippad med en förändring i en kvinnas hormonella bakgrund, nämligen en förändring i östrogennivåer. Teorin om att öka östrogennivåerna som orsak till utvecklingen av endometrios utgör kärnan i de flesta medicinska metoder som används idag för endometrios..

Ett möjligt bevis på denna teori är det faktum att endometrios försvinner gradvis hos kvinnor som går in i postmenopausal period. Ingen menstruation - ingen endometrios (om inte en kvinna får hormonersättningsterapi, mot vilken endometrios kan kvarstå).

2. Retrograd menstruation

Denna teori framfördes 1920 av John Sampson. Han föreslog att menstruationsvävnaden, som är den desquamated livmodernsfodret, istället för att gå ut genom slidan, kommer in i äggledarna (det så kallade omvända, retrogradiga utflödet) och kommer in i bäckenhålet, där det sätter sig på olika organ och börjar gro..

Denna teori om utvecklingen av endometrios förklarar emellertid inte orsakerna till denna sjukdom hos kvinnor som genomgått hysterektomi eller tubal ligation, och varför endometrios också kan utvecklas hos män som får östrogenbehandling för prostatacancer.

3. Genetik

Forskare har funnit att första grads släktingar löper större risk att utveckla endometrios. I närvaro av en ärftlig predisposition noteras dessutom en mer allvarlig kurs av endometrios i nästa generation.

4. Cirkulations- och lymfatisk distribution

Fragment av endometrioidvävnad kan spridas genom blod- och lymfvägar till andra delar av kroppen. Denna mekanism förklarar hur endometrios syns i områden som är så avlägsna som lungorna, hjärnan, huden eller ögonen..

5. Metaplasia

Metaplasia är processen för att omvandla en normal vävnad till en annan typ av normal vävnad. Det finns ett antagande om att endometrioidvävnad kan förvandlas till en annan vävnad utanför livmodern.

6. Immunsystemet

Vissa kvinnor med endometrios har vissa störningar i immunsystemet.

7. Ekologisk påverkan

Vissa studier har visat att vissa miljöfaktorer kan påverka utvecklingen av endometrios genom att utsätta giftiga produkter för produktion av könshormoner och immunsystemet. Denna teori förblir också kontroversiell..

Hur ser fokusen på endometrios ut?

Fokusen för endometrios finns i olika former, storlekar och färger. Oftast är dessa små tätningar av vita, röda, svarta, bruna, gula och andra färger som är utspridda i bukhinnan.

Ibland smälter dessa foci in och infiltrerar vävnad, särskilt ofta händer det bakom livmodern på dess ligament. I detta område kan det bildas ganska stora massor av endometrioidvävnad (detta tillstånd kallas "retrocervical endometriosis").

Om endometrial vävnad kommer in i äggstocken, kan endometrioida cyster bildas i den, de kallas också "chokladcyster". Dessa är godartade cyster på äggstockarna. Deras innehåll samlas i processen med "miniatyr menstruation" de fokusen för endometrios, som är fodrade med cysta väggar.

Symtom på endometrios

Endometriose kännetecknas av en mångfald klinisk presentation: från sjukdomens asymptomatiska förlopp till ett syndrom som ”akut buk”. De vanligaste kliniska symtomen för diagnos inkluderar:

 • smärta i nedre del av magen och ländryggen med varierande intensitet, ökad smärta under menstruationen, samlag;
 • smärta som strålar ut till ändtarmen, menstruations oregelbundenheter (uppträdandet av fläckbrunt utsläpp på 1-3 dagar och inom 1-7 dagar efter menstruationen);
 • ökning av menstruationen och dess varaktighet;
 • uppkomsten av intermenstruell blödning.

En separat manifestation av endometrios är infertilitet. Det antas att endometrios kan leda till infertilitet på grund av två mekanismer:

Bildningen av vidhäftningar som strider mot äggledarnas tålamod. Vidhäftningar med endometrios bildas på grund av det faktum att i stället för foci av endometrios på bukhinnan inträffar faktiskt en inflammatorisk process som stimulerar bildningen av vidhäftningar. Vidhäftningar stör äpplen hos äggledarna, vilket leder till infertilitet.

Dessutom stör närvaron av endometrioida foci på äggstockarna processen för äggmognad, processen för dess utgång (ägglossning), äggens kvalitet kan förändras, och mot denna bakgrund försämras befruktningen och implanteringen av ett befruktat ägg..

Diagnos av endometrios

 1. Biokemiska markörer CA-125 - glykoprotein

Med endometrios stiger dess nivå i blodet. Men denna markör är specifik och återspeglar inte svårighetsgraden av endometrios..

Ultraljudsundersökning av bäckenorganen

Med hjälp av denna metod är det möjligt att detektera närvaron av yttre endometrios, särskilt endometrioida ovariecyster, endometrioidvävnad i det intilliggande utrymmet i ett tillstånd som retrocervikal endometrios, ekotecken och antyder förekomsten av diffusa och nodulära former av adenomyos (adenomyos endometrios med lokalisering i muskelskiktet ).

Informativ metod för att bestämma den diffusa formen av adenomyos. Låter dig se slemhinnan i livmoderhålan, mynningen på äggledarna och endometrioida passager som ser ut som mörkröda prickar mot en ljusrosa slemhinna.

Magnetic Resonance Imaging (MRI)

MR har betydande fördelar jämfört med ultraljud för diagnos av endometrios i närvaro av ovariecyster eller skada på angränsande organ (tarmar, urinblåsan, rektal-vaginal septum). Men på grund av det faktum att storleken av heterotopier i bukhinnan inte överstiger flera millimeter i diameter, har denna metod inte högt diagnostiskt värde för de flesta patienter.

Idag är "guldstandarden" för diagnos av yttre genital endometrios laparoskopi, när det är möjligt att i detalj undersöka visceral och parietal peritoneum, äggledar, äggstockar, vesikoureteral och rektal uterinfördjupning, breda ligament.

Endometrios kan ses som en av orsakerna till infertilitet i äktenskapet. Denna fråga är fortfarande öppen. Det finns beprövade fakta som indikerar att graviditet efter laparoskopisk förstörelse av fokusen på endometrios uppstår, vilket inte inträffade tidigare. För närvarande finns det många åsikter och taktiker för att hantera patienter..

I varje specifik klinisk situation bör hanteras separat. En individuell inställning till patienthantering är alltid mycket viktig..

Om ett par har andra skäl än endometrios som kan leda till infertilitet, bör du justera dem och försöka få ett resultat. Om det inte finns något resultat, planera laparoskopi..

Det finns två behandlingsmetoder: avlägsnande av fokuser för endometrios eller tillfällig avstängning av menstruationsfunktionen så att fokus för endometriosatrofi. Ofta kombineras dessa två metoder.

Drogbehandling

För att helt stänga av menstruationsfunktionen används läkemedel i gruppen GnRH-agonister oftast. De ordineras vanligtvis under en kurs på 3 till 6 månader. Mot deras bakgrund försvinner en kvinnas menstruation, och ett tillstånd som liknar menopaus uppstår med alla de karakteristiska symtomen: värmevallningar, humörbarhet etc. "Menopause" försvinner. Under denna tid genomgår foci av endometrios, utan hormonella stimuli, atrofi.

Som medicinsk behandling för endometrios används också läkemedel från gestagen dienogest. Dienogest, ett derivat av nortestosteron, kännetecknat av antiandrogen aktivitet, har en kraftfull progestogeneffekt in vivo. ungefär en tredjedel av aktiviteten av cyproteronacetat.

Dienogest verkar på endometrios genom att undertrycka trofiska effekter av östrogener i förhållande till normalt lokaliserat och ektopiskt endometrium, på grund av en minskning av produktionen av östrogen i äggstockarna och en minskning av deras plasmakoncentration.

Vid långvarig användning orsakar atrofi av endometriotiska foci.

Det bör noteras att läkemedelsbehandling av endometrios föreskrivs av läkaren med hänsyn till patientens individuella kliniska situation och kräver regelbunden övervakning av den behandlande läkaren.

Kirurgi

Om kränkningar orsakade av endometrios leder till utveckling av infertilitet, har kirurgisk behandling av sådana tillstånd vanligtvis goda resultat..

Laparoskopi används för kirurgisk behandling av endometrios..

Under operationen förstörs fokuserna för endometrios med olika energier. Endometrioida cyster från äggstockarna avlägsnas. Om endometrios leder till vidhäftningar förstörs vidhäftningar och äpplen hos äggledarna kontrolleras..

Effekten av en sådan operation håller tyvärr inte länge. Efter en tid uppträder endometriosens fokus igen, vidhäftningar utvecklas igen. Om graviditeten planerades är det nödvändigt omedelbart efter operationen att försöka bli gravid. Det är viktigt att komma ihåg: ju mer tid som gått efter operationen, desto högre är sannolikheten för att effekten som uppnåtts med operationen redan har gått, sannolikt har vidhäftningar bildats igen och nya fokus för endometrios.

Om en kvinna inte planerade en graviditet, för att bevara effekten av operationen längre omedelbart efter operationen, får patienterna en läkemedelsbehandling, efter att ha avslutat huvudbehandlingen, kan hon börja ta preventivmedel för ytterligare förebyggande av återfall.

Endometrios och graviditet

Endometrios är en av de vanligaste orsakerna till infertilitet. Med denna sjukdom kan du bli gravid om du är små. Därför används endast det konservativa terapin och den förväntade taktiken i det inledande skedet. Om graviditet inte inträffar, kan kirurgisk behandling och assisterad reproduktionsteknologi krävas..

Endometrios är inte bara ett hinder för graviditet, utan också en ökad risk för abort i de tidiga stadierna. Den höga frekvensen av missfall vid denna sjukdom beror främst på två faktorer:

 1. Ökad kontraktil aktivitet av myometrium, som orsakas av ökad bildning av prostaglandiner F 2a i fokusen för endometrios.
 2. Ofta samtidigt Luteal fasbrist.

På grund av dessa omständigheter bör varje kvinna med endometrios observeras av en läkare och få medicinsk hjälp och inte låta hennes graviditet gå av sig själv. Annars kommer det sannolikt att avbryta i första trimestern.

Förebyggande av endometrios

1. Faktorer som förvärrar utflödet av menstruationsflödet under menstruationen - bidrar till utvecklingen av endometrios:

2. Förebyggande av intrauterina ingripanden:

3. En bra profylax av endometrios är administration av hormonella preventivmedel i ett förlängd läge (63 + 7), och ett regelbundet besök hos gynekologen en gång var sjätte månad.

Det finns kvinnliga sjukdomar som sällan förekommer och upptäcks endast när komplikationer uppstår. Klagomål hos patienter är frånvarande eller inte så uttryckta att det är svårt att tänka på en allvarlig patologi. En av dessa sjukdomar är endometrios, symptomen som varje kvinna behöver veta..

Vävnaderna i kroppen har en annan struktur, regenereringstiden för muskelceller, hud och andra är olika, och kan bero på graden av skada. Men det finns en grupp celler, nämligen cellerna i livmoderslimhinnan, som regenererar varje månad hos kvinnor och, rivas bort, utsöndras från kroppen med menstruationsblod. Om de oavsett orsak finns i andra organ, görs en diagnos av endometrios..

Orsaker till endometrios hos kvinnor

Det finns flera hypoteser som förklarar hur endometrieceller kommer in i andra kroppsvävnader:

 • retrograd menstruation. Detta är det omvända flödet av menstruationsblod, som passerar genom rören in i bukhålan och endometriecellerna finner gynnsamma förhållanden där att slå rot och fortsätta att multiplicera;
 • kirurgiska ingrepp hos kvinnor. Under kirurgiska ingrepp eller diagnostiska, terapeutiska förfaranden (kejsarsnitt, curettage, cauterisering av cervikal erosion) införs endometriala celler på sårytan och implanteras i den;
 • immunologiska störningar. Detta är inte riktigt orsaken, utan en mer predisponerande faktor för förekomsten av endometrios. Eftersom det immunologiska systemet är skyldigt att övervaka alla celler som är främmande eller ovanliga för en viss kroppsvävnad och förstöra dem, händer detta inte med endometrios. Antingen misslyckas immunsystemet, eller orsaken är en försvagning av dess funktioner tills det är klart.

Det är intressant! I vissa fall finns endometriala celler i avlägsna organ. Till exempel i pleurahålan, lakrimala körtlar. Det tros att hundra av dem sprids genom blod och lymfkärl.

Faktorer som ökar risken för denna sjukdom hos kvinnor framhävs:

 • ålder Oftare upptäcks sjukdomen i åldern 40–45 år, men det kan också vara hos tonåriga flickor och under klimakteriet. Mindre vanligt finns det en kvinna som självständigt födde flera barn;
 • kirurgiska ingrepp eller medicinska procedurer. Risken för endometrios hos kvinnor som har genomgått kirurgi i livmodern (myom, kejsarsnitt och andra) är högre. I riskgruppen ingår också patienter med livmoderhalscancer (erosion) och bäckenorgan (urinblåsan, ändtarmen, äggstockarna, äggledarna), medicinska eller diagnostiska procedurer där de utfördes dagen före eller under menstruationen. Spridning av endometrieceller till andra organ och hud är en sällsynt förekomst, men patienter hittas också med sådana störningar;
 • ärftliga faktorer. Vid undersökning av en patient finns ofta en historia av fall av liknande patologi hos nära släktingar;
 • strukturella egenskaper hos kvinnliga organ. Hos patienter med endometrios kan överträdelser identifieras som hindrar det normala utflödet av menstruationsblod (böjning av livmodern, förändringar i äggledarnas struktur), som tillåter endometrialceller att föröka sig retrograderat, i bukhålan och till andra organ;
 • försvagning av immunsystemet.

Typer och grader av endometrios hos kvinnor

Graden av organskada och placering av endometrialplatser gör att du kan lyfta fram vissa former av endometrios:

 • interiör. Det inkluderar alla sjukdomar där endometriumet inte bara finns i livmodern utan också i andra reproduktionsorgan. Så det kan utvecklas i äggledarna, på slemhinnorna i nacken, vagina eller livmoderhalsen;
 • extragenital. Detta är sjukdomar där endometriala celler finns i bukhålan, i bäckenorganen bakom livmoderhalsen. Mer vanlig är deras spridning till ändtarmen, urinblåsan och ärrvävnaden efter operationen. Mindre vanligt kan de finnas i lungen..

Intern endometrios har 4 grader, som kännetecknas av lokalisering och graden av groning i vävnaden:

 • först - det finns ingen spiring i vävnaden, cellerna är belägna på organens yta - intern endometrios av första graden behandlas konservativt;
 • den andra är ett enda skada fokus, men det finns spiral i organens vävnader;
 • den tredje - flera fokuser med groning i organen;
 • den fjärde - djupa förändringar, som sprutar ut i angränsande organ, vidhäftningar, cyster.

Viktig! Det är på graden av endometrios som den behandling som behöver utföras med denna sjukdom kan bero.Därför hjälper tidig upptäckt av sjukdomen att upprätthålla reproduktions- och andra organens funktioner..

Vilka är symtomen på intern endometrios?

Symtom och tecken på endometrios beror på platsen och graden av spridning av sjukdomen. Ibland är denna kvinnliga sjukdom asymptomatisk och kan bara uttryckas genom smärta under menstruationen. Med sjukdomen kan följande symtom särskiljas:

 1. ömhet i bäckenområdet, dragande smärta som förekommer 4-5 före menstruationen och fortsätter under dem (dysmenorré);
 2. obegriplig mörkbrun urladdning, tillsammans med blod under menstruationen. Normalt förekommer de bara i början, men med endometrios kan de förekomma senare;
 3. smärta under sex. Det är vanligare om lesionen är belägen i nacken, vagina eller rektum. Det blödar under samlag;
 4. smärta under tarmrörelser, avföring kan strimmas med blod. Det är nödvändigt att utföra differentiell diagnos med hemorrojder. Blod i avföringen saknas om tillväxterna är mellan rektum och livmoderhalsen;
 5. smärtsam urinering, möjlig hematuri. Uppstår med skada på urinblåsan;
 6. anemi och tung menstruation. Detta kan betraktas som en komplikation av endometrios.
 7. störningar i mag-tarmkanalen (förstoppning);
 8. infertilitet. Vissa författare anser att det är ett symptom på sjukdomen, men i själva verket är detta en komplikation.

Andra symtom och tecken på endometrios uppstår när komplikationer uppstår och är associerade med dem..

Komplikationer av endometrios hos kvinnor

Vad är faran för endometrios? Naturligtvis komplikationer. Intern endometrios kan orsaka:

 • infertilitet Koppen orsakas av tillväxten av endometrium i äggledarna och förändringar i livmodern, detta minskar rörets tålamod, stör processen för äggimplantation och kan leda till missfall;
 • cystor. De bildas både i äggstockarna och i andra organ (njurar, buk- eller pleurahålighet), kroppen försöker begränsa fokus till bindvävnaden, men med tiden kan cysten växa till en sådan storlek att ett brist inträffar, och innehållet kommer in i bukhålan, det kan orsaka en annan komplikation - peritonit;
 • . Den månatliga inmatningen av blod och övermogna endometrialceller i bukhålan, om fokus ligger där, leder till utveckling av vidhäftningar, och de kan orsaka sjukdomar såsom ektopisk graviditet, tarmhinder, etc.
 • anemi Det utvecklas hos patienter med kraftig blödning, eller ofta liten blodförlust med avföring, under samlag.
 • möjligheten till tumörutveckling;
 • bölder. Att fästa en infektion vid utbrottet orsakar en inflammatorisk process och bildande av pus.

Många av dessa komplikationer kan vara dödliga.,

Hur diagnostiseras endometrios?

Du kan diagnostisera sjukdomen genom att jämföra patientens klagomål, sjukdomshistoria, fysisk undersökning och resultaten av ytterligare studier, till exempel:

 • kolposkopi;
 • hysterosalpingoscopy;
 • ultraljudundersökning av ultraljud;
 • radiografi;
 • histologisk analys av vävnader erhållna genom biopsi;
 • PAP-cellgenerationsdetekteringstest.

Laparoskopi för endometrios av äggstockarna

MR-undersökning och bäcken-CT-skanning ger goda resultat vid testning för endometrios..

Diagnos av intern endometrios är möjlig vid rutinundersökningar. Detta gör att du snabbt kan identifiera livmodslemhinnans patologi och börja behandla en sjukdom som leder till komplikationer som är livshotande för patienten.

Vad är endometrios? Endometrios av livmoderkroppen är en godartad bildning under vilken cellerna i slemhinnan kommer in i andra inre organ.

Behandlingen av endometrios hos kvinnor är ett populärt problem som inte har undersökts korrekt i vår tid, men det har vissa effektiva lösningar.

Sjukdomen kan vara av två typer: genital endometrios kan täcka alla organen i det lilla bäckenet och extragenital - när organen i bukhålan och urinblåsan påverkas av patologi. Denna sjukdom observeras hos kvinnor under 44 år i 15% av fallen..

Endometrios, vars orsaker kan vara mycket olika, är för närvarande inte tillräckligt studerade, och experter har inte fastställt pålitliga orsaker till sjukdomen.

Några av dem tror att endometriet passerar tillbaka genom äggledarna och kommer in i bäckenhålet, där reproduktionssystemet är beläget.

Där sätter celler sig på organen och under menstruation utsöndrar vävnad blod, såväl som livmodervävnad. Blodutsöndringar väcker irritation av omgivande celler, som är mycket inflammerade och sväller.

Eftersom läkare inte vet varför endometrios i livmoderkroppen manifesteras betyder det att orsakerna och faktorerna hos kvinnor kan ha olika början:

 1. Ärftlighet. Kvinnor som har många släktingar med endometrios kan drabbas av denna sjukdom 7-9 gånger oftare. Och om en kvinna har en tvilling är sannolikheten för sjukdom hos båda mycket hög.
 2. Retrograd menstruation. Detta är en patologi när blod inte bara flyter från slidan, utan också in i det inre hålrummet. För de flesta bryter blodet helt enkelt och har inte någon skadlig effekt, och för de som är benägna att endometrios, vävnaderna börjar växa och bli inflammerade.

Orsaken till endometrios kan också vara:

 • menstruation som varar mer än 5 dagar;
 • rikligt blodflöde under menstruationen;
 • uppkomsten av menstruation upp till 11 år;
 • uppkomsten av en menstruationscykel mer än 1 gång på 26 dagar;
 • tidig födelse;
 • tunnhet;
 • överdrivet dricka.

Diagnostik

Ibland kan denna sjukdom upprättas felaktigt, eftersom dess symtom liknar symtomen på andra gynekologiska sjukdomar, till exempel patologi i äggstockarna och bäckenorganen..

Endometrios i livmoderkroppen liknar också irritationen i tjocktarmen, som förresten kan kombineras med endometrios, vilket kommer att göra dess diagnos mycket svår.

För att noggrant diagnostisera sjukdomen måste läkaren ta reda på patientens symtom, platsen för det smärtsamma fokuset och tiden och tecken på endometrios..

Inspektion av en specialist bör bestå av några förfaranden:

 1. Gynekologisk undersökning. En prisvärd metod som gör det möjligt för läkaren att undersöka bäckenorganen för patologier och avvikelser, såsom cyster.
 2. . En ultraljudssond kan sättas in i slidan eller pressas mot magen för undersökning. Han kommer inte att kunna ge ett exakt svar på frågan om förekomsten av endometrios, men han kan definitivt upptäcka cyster.
 3. . Ett kirurgiskt ingrepp som är särskilt effektivt för att identifiera och behandla den beskrivna sjukdomen. I området av naveln gör läkaren ett litet snitt, där ett laparoskop sätts in, vilket kommer att avslöja vävnader som finns utanför livmodern, se storleken på endometriimplantatet och föreskriva en effektiv behandlingsförlopp.

Genital endometrios är ganska svårt att hitta, eftersom smärta i nedre del av buken ofta är ett enkelt tecken på menstruation, men ett besök hos en gynekolog för att kontrollera symptomet gör att du kan bestämma endometrios i de tidiga stadierna, när det inte är svårt att bota det.

symtom

Standard symptom på endometrios:

 • smärta i nedre buken;
 • infertilitet;
 • spotting utanför menstruationscykeln;
 • intrauterin blödning;
 • smärta under sex.

Om patologin påverkade arbetet i andra organ, kan följande symtom observeras:

 • förstoppning;
 • regelbunden urination;
 • hematuri och andra.

Symtom på endometrios är också blodig utflöde utanför menstruationscykeln, och om det också finns smärta i det vaginala området, är väggens spiring uppenbar.

Onormal endometrial vävnad och vidhäftningar kan allvarligt skada funktionen hos de inre organen och orsaka tarmhinder och infertilitet i varje fjärde fall.

Även om sjukdomen periodvis fortsätter utan symtom, och en kvinna lär sig bara om sjukdomen under en rutinundersökning. Därför är det mycket viktigt att regelbundet besöka en gynekolog, ta tester och genomgå ett ultraljudsförfarande.

Dessutom hindras diagnosen av sjukdomen av det faktum att vissa sjukdomar också har liknande kliniska symtom..

Därför måste du genomgå ett antal förfaranden för en noggrann diagnos - klinisk och gynekologisk undersökning, ultraljud - diagnos av endometrioida cyster och hysterosalpingografi, laparoskopi och hysteroskopi.

komplikationer

En av de sorgligaste och mest allvarliga komplikationerna är infertilitet, som observeras hos mer än hälften av patienterna. Baserat på medicinsk statistik kan det sägas att i varje andra fall av en läkares infertilitet.

Under komprimeringen av nervstammen kan en kvinna dessutom uppleva vissa neurologiska funktionsfel i kroppen.

Regelbundna inre blödningar orsakar anemi, överdriven trötthet, blekhet i huden, andnöd, hjärtrytm, smärta, illamående och svaghet.

Men den allvarligaste komplikationen är utvecklingen av endometrios till en malig tumör, det vill säga cancer, så tänk inte för länge på hur man bota endometrios, utan snarare gå till gynekologen för en kontroll.

Vad kan en gynekolog göra?

Hur man behandlar livmodern endometrios? För att göra detta måste du veta exakt vad du ska behandla. En tydlig diagnos kan endast ställas med ytterligare undersökningar, såsom ultraljud, laparoskopi, biopsi och andra..

Målen med behandlingen är att minska smärta, eliminera utvecklingen av vävnadsskada och återställa fertiliteten, det vill säga behandla infertilitet.

Behandlingsmetoden beror direkt på förekomsten av vissa symtom, mängden påverkad vävnad, patientens ålder och hennes planer för att få barn.

Som regel väljer kvinnor en läkemedelsbehandling, som består i att undertrycka äggstockens aktivitet, utjämna tillväxten av endometrios. Kombination och kirurgisk behandling används också i praktiken..

För läkemedelsbehandling används hormonella läkemedel som inaktiverar menstruationsfunktioner, stoppar blödningar, vilket provocerar tillväxt av endometrium.

Tiden för att ta läkemedlen beror på sjukdomens stadium, patientens ålder, närvaron eller frånvaron av infertilitet, effektiviteten i behandlingen och andra skäl.

Följande gestagenläkemedel används nu ofta: noretisteron, medroxyprogesteronacetat, dydrogesteron, linestrenol och andra.

Förutom östrogenprogestogenläkemedel i ett konstant och ofta cykliskt format: danazol, gestrinon och agonister av gonadotropinfrisättande hormon (GnRH).

GnRH kan ge den bästa effekten vid behandling av endometrios. Under deras användning avbryts östrogenproduktionen, vilket leder till en minskning av aktiviteten för endometriosfokus och dess regression. Blödning kan sluta efter 2 månaders behandling, vilket innebär en minskning av endometrios och dess regression, vilket leder till en fullständig återhämtning.

Kirurgi används vid endometriosnoder i livmoderkroppen, en kombination av livmoderfibroider med denna sjukdom, under cyster och andra patologier. Efter operationen måste den behandlande läkaren förskriva en sex månaders behandling.

Det är mycket viktigt att använda laparoskopi under infertilitet och en liten form av endometrios. Elektrokauteri av fokus utförs, vilket föregår utnämningen av hormonterapi, som är utformad för att neutralisera effekterna av gynekologens ingripande i den inre floran.

I vilket fall som helst, efter behandlingen av endometrios, genomgår kroppen restaurering för att förebygga vidhäftningar, korrigering av komplikationer efter hormonbehandling.

För detta används elektrofores av jod och zink, vilket påverkar arbetet i mag-tarmkanalen och andra inre organ. Lugnande och smärtstillande behandling föreskrivs också i rehabiliteringskomplexet..

Vad kan en patient göra?

Endometrios, vars behandling brådskande behövs, bör behandlas genom ett snabbt besök hos läkaren, ett ansvarsfullt tillvägagångssätt för behandling och efter anvisningar från en specialist, vilket resulterar i att botningen av endometrios kommer att öka avsevärt.

Och en sak till: ju tidigare endometrios kommer att bestämmas, vilka symtom och behandling som vi har beskrivit, desto större är chansen att härda utan beklagande konsekvenser.

Det är därför du inte ska försumma besök hos gynekologer, som kommer att göra allt som krävs för att komma i tid - ultraljud, ett antal tester, laparoskopi, biopsi och andra nödvändiga åtgärder..

Jag hoppas att vi fortfarande svarade och klargjorde vad livmodern endometrios är, och nu har du färre frågor eller inga frågor alls.

Om vi ​​pratar om den här sjukdomen, som går in i ett enkelt språk, låt oss säga detta: om du vill få barn, bör du genast köra för att kontrolleras av en gynekolog, och om sjukdomen har diagnostiserats, bör behandlingen startas omedelbart!

Skabb är en vanlig hudsjukdom..

Minskningen av arbetskapaciteten i arbetskraftsprocessen beror främst på.

Huden innehåller följande lager: epidermis (yttre delen av huden);.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

När klimakteriet börjar - hur man känner igen klimakteriet?

Panik tankar om förestående ålder fångar kvinnans hjärna långt innan klimatperioden börjar. Även 35-åriga damer i sitt presentabla utseende letar efter brister som indikerar utrotningen av kroppen....

Duphaston för menstruation: hur man tar, biverkningar

En vanlig menstruationscykel vittnar om en kvinnas reproduktiva hälsostatus. Var och en av det rättvisare könet har minst en gång i sitt liv stött på en försening i hennes period....

Världsmedicin

Varför yrsel uppträder och mörknar i ögonenTecken och manifestationer av ett obehagligt fenomen - suddiga ögon - orsakas vanligtvis av mekanisk, elektrisk eller magnetisk simulering av näthinnan eller en tillfällig tillfällig störning av celler i det visuella systemet....

Relaterade artiklar: