Orsaker till smärta i nedre del av buken

Blödning

Skärande smärta i nedre del av magen hos kvinnor kan orsakas av ett stort antal olika skäl. Börjar från gynekologisk, slutar med akuta kirurgiska patologier. Ofta får smärta en sådan styrka att det helt enkelt är omöjligt att göra utan medicinsk vård. Och för att ta reda på den verkliga orsaken till detta symptom kan bara en erfaren läkare göra det.

Symtomets etiologi

Skärande smärta i nedre del av buken kan köra på grund av sådana synder:

 1. Maligna tumörer och andra patologier i reproduktionsorganen (inflammation i endometriumens basskikt, livmoderhängen och äggledarna, Stein-Leventhal syndrom);
 2. Användningen av en intrauterin enhet är längre än den föreskrivna tiden;
 3. Olika sjukdomar i andra bukorgan (hemorrojder, tarmhinder, gallsten, blindtarmsinflammation, inflammation i urinblåsan och gallblåsväggen);
 4. Obstetriska patologier (ektopisk befruktning, olika sjukdomar under graviditeten);
 5. Alla typer av avvikelser under menstruationscykeln, obehag och smärta under ägglossningen.

Ytterligare manifestationer

Det är värt att notera att bäckenregionen har en exceptionell funktion. Till skillnad från andra områden i människokroppen tilldelas nedre del av magen mycket svag känslighet. Detta kommer säkert att vilseleda en person när man försöker ta reda på platsen för lokalisering av smärta. Därför, utöver huvudsymtomet, se därför till associerade symtom. De kan vara så här:

 • Illamående eller kräkningar;
 • Diarré eller dess andra extrema;
 • Hög kroppstemperatur;
 • Värme;
 • Arteriell hypotension, smärtsam och snabb hjärtslag;
 • Trött tillstånd och dåsighet;
 • Skakande i kroppen, kallsvett;
 • Olika problem med urinering (ofta brådskande, ofullständig tömning, brist på urin);
 • Burning, obehag och klåda i de yttre reproduktionsorganen.

Typer smärta i nedre del av buken

Baserat på den skyldige och ytterligare patologiska faktorer kan den smärtsamma manifestationen ha vissa sorter:

Smärta anses också från sidan av dess förekomst - skarp eller gradvis. Det abdominala området där symtomet manifesteras beaktas - till höger, vänster, botten eller överst. Det är också viktigt att uppmärksamma vilka delar av kroppen som ger denna smärtsamma känsla (i benet, i magen eller ryggen).

Diagnos av huvudsjukdomen

För att fastställa den verkliga orsaken till smärtan, för att göra en helhetsbild av patientens tillstånd och ställa en korrekt diagnos måste läkaren genomföra en uppsättning medicinska åtgärder som syftar till att ytterligare eliminera de störande symtomen. Dessa åtgärder inkluderar:

 1. Röntgenundersökning av tarmen. Denna metod är extremt nödvändig. Tack vare genomförandet kommer läkaren att kunna samla in fullständig information om platsen för skylten. Eftersom smärta i nedre del av magen kan uppstå av olika skäl;
 2. En muntlig undersökning om patientens hälsostatus, om alla tecken som stör kvinnan och styrkan i deras manifestationer;
 3. Allmän undersökning av patienten, som involverar palpation av det drabbade området, mätning av hjärtfrekvens, kroppstemperatur och blodtryck;
 4. Diagnos av blod och urin med laboratoriemetoder;
 5. Ta en smet från slidan, livmoderhalsen och urinröret;
 6. Implementering av esophagogastroduodenoscopy och intestinal irrigoscopy;
 7. Röntgengrafi;
 8. Ultraljudsundersökning av nedre del av buken och bukhinnan.

Det är viktigt att tänka på att vissa medicinska åtgärder från listan ovan är förbjudna under graviditeten..

Klassisk symptomterapi

Baserat på arten av patologins utseende föreskrivs patienten en kurs av terapeutisk verkan. Men i de flesta fall använder specialister följande läkningsmedel:

 • Krampläkemedel (särskilt vid skärande smärta i nedre del av buken);
 • antibiotika;
 • Antibakteriella läkemedel.

Läkare använder ofta den terapeutiska användningen av fysiska medel:

 • Elektrisk terapi;
 • Effekten av elektromagnetiska fält på offrets kropp.

I extremt svåra fall krävs omedelbar kirurgisk ingripande. Speciellt med följande patologier:

 1. Burst appendicit;
 2. Förekomst av cystiska tumörer eller stenar;
 3. Andra onkologiska sjukdomar.

En specialist kan ta till en radikal metod för behandling om klassisk terapi inte har gett resultat. Skärande smärta i nedre del av magen hos kvinnor är ett mycket farligt tillstånd som kräver omedelbar läkarvård.

Video: smärta i nedre del av buken

I den här videon kommer du att veta varför kvinnor har en nedre del av buken:

Akut smärta i nedre del av buken hos kvinnor orsakar

Faktorer som provocerar utvecklingen av akut smärta hos kvinnor i nedre del av buken kan delas in i organisk och funktionell.

Vad som orsakar skarpa smärta i nedre del av magen hos kvinnor, och vilka åtgärder att vidta för att inte drabbas av denna "åkomma" - kommer vi att berätta i vår artikel.

Speciellt när det finns en kraftig svår buksmärta under graviditeten är det brådskande att ringa en ambulans för sjukhusvistelse och behandling. De främsta orsakerna till svår smärta i nedre del av buken hos kvinnor i frånvaro av graviditet

Smärta i nedre buken hos kvinnor är det vanligaste klagomålet i gynekologisk praxis.

Smärta i nedre del av buken hos kvinnor kan orsakas av ett antal skäl. Dessa är sjukdomar i bukorganen, könsorganen och ryggraden. Smärta i nedre del av magen kan uppstå som ett resultat av spasmer i musklerna i de inre organen, inflammatoriska processer. Som ni ser är orsakerna till att smärtsamma känslor i nedre del av magen är många, smärtens art och läget för smärtsamma känslor kan varieras. För att fastställa orsaken till smärtan måste också förekomsten av samtidigt symtom övervägas..

Ett av de mest grundläggande symtomen inom gynekologi är smärta i nedre buken hos kvinnor. Oftast orsakas det av vissa inflammatoriska processer som förekommer i bäckenorganen (adnexit - akut eller kronisk, endometrit, cystit, etc.), och obehagliga känslor kan vara förknippade med sjukdomar i ryggraden (radikulit, neurit, intervertebral hernia), proctological patologier.

Orsaker till smärta i nedre del av buken hos kvinnor:

 1. Organisk
 • könssjukdomar - inflammatoriska (oophorit, salpingit, endometrit, etc.), såväl som de som kännetecknas av eventuella neoplasmer (uterus fibroids, cystor i äggstockarna, endometrios, polycystiskt äggstocksyndrom, polyper etc.).
 • användningen av intrauterina preventivmedel (till exempel användning av en spiral som är längre än dess livslängd),
 • sjukdomar i angränsande organ (cystit, blindtarmsinflammation, kolecystit, tarmhindring, njursten, hemorrojder, proctit, etc.),
 • obstetriska problem (ektopisk graviditet, missfall, smärta efter abort, mot bakgrund av patologier under graviditeten),
 1. Funktionell (menstruations oregelbundenhet, smärta under ägglossning).

Typer smärta i nedre del av buken

Beroende på orsak och andra relaterade faktorer kan detta symptom vara av en annan karaktär:

 • throbbing,
 • Konstant,
 • Paroxysmal,
 • Dum,
 • Skarp, stark,

Också utseendet på obehagliga sensationer (skarpa eller gradvisa), deras lokalisering (vänster eller höger, högre eller lägre), närvaron av bestrålning (strålar till anus, nedre rygg, sprider sig till hela bukhålan).

Smärta i nedre del av magen till höger, särskilt om de är paroxysmala till sin natur, kan vara tecken på blindtarmsinflammation. Om symtomet inträffar kraftigt, indikerar detta en akut inflammatorisk process, vridning av benen på ovariecysten, brist på neoplasma, inre blödningar, ektopisk graviditet eller liknande problem. Samtidigt kan också andra tecken på försämring av tillståndet (illamående, kräkningar, feber, svaghet osv.) Observeras. I de fall sensationens intensitet ökar gradvis eller inträffar med jämna mellanrum talar vi mest om en kronisk sjukdom.

Smärta i nedre del av buken med adnexit

Intensiteten skiljer sig från inflammationsstadiet - svår smärta inträffar under en akut process, sedan avtar och påminner sig i fall av återfall (efter hypotermi, stress, mot bakgrund av samtidiga sjukdomar). Beroende på vilken sida bihangarna påverkas kan känslorna lokaliseras på höger, vänster eller på båda sidor. Ofta ger smärta till korsbenet, korsryggen. Mer om Adnexitis symtom.

Andra symtom kan leda till smärta i nedre del av buken hos kvinnor, vilket kan hjälpa till med differentiell diagnos, även om inte alla är specifika:

 • Extramenstrual blödning - denna kombination indikerar olika könsinflammationer,
 • Förekomsten av blod i urinen, nedsatt urination (smärta, kramper, snabbhet) - inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna,
 • Förlust av aptit, illamående, kräkningar
 • Feber, feber,
 • Riklig vaginal urladdning (purulent, blodig, skummig, gul, grön, etc.),
 • Besvämning, vaskulär kollaps - kan vara förknippad med intraabdominal blödning.

Diagnos och behandling

För att eliminera smärta i nedre del av magen är det först nödvändigt att på ett tillförlitligt sätt fastställa dess orsak. För detta utförs en medicinsk undersökning, palpation, laboratorie- och instrumentmetoder används också:

 • Blodtest (allmän, klinisk, ESR)
 • Smetanalys,
 • Ultraljudscanning,
 • Laparoskopi och andra.

Behandlingen beror på orsaken till symptomet, i svåra fall krävs sjukhusvistelse. Vid behov är inte bara gynekologer involverade utan också läkare av andra specialiteter (urologer, terapeuter, proktologer, kirurger osv.).

Om det gör ont i nedre del av buken, och samtidigt finns fläckar från könsorganen (inte menstruation), kan detta indikera förekomsten av sjukdomar i könsorganen. I detta fall är det nödvändigt att konsultera en gynekolog så snart som möjligt. Specialisten hjälper till att fastställa den verkliga orsaken till smärtan, föreskriva lämplig behandling.

Om dragsmärta i nedre del av magen åtföljs av symtom som frossa och feber, kan detta indikera förekomsten av infektioner i bäckenområdet. Om du har dessa symtom måste du också se en läkare så snart som möjligt, klara nödvändiga tester. Samtidigt kan symtom som onormal utsläpp från könsorganen (för riklig, blodig, purulent etc.) observeras..

I händelse av att sidan av nedre del av magen på höger sida gör ont, och smärtorna är akuta, återkommer med en viss frekvens, kan vi prata om bihang och blindtarmsbortfall. I detta fall är kirurgiskt ingrepp nödvändigt..

Vid sjukdomar i mag-tarmkanalen kan smärta uppträda i nedre del av buken, åtföljd av illamående, kräkningar, brist på aptit. Med en stark svårighetsgrad av dessa symtom är det nödvändigt att ringa ambulans.

Intraperitoneal blödning kan också åtföljas av smärta i nedre del av buken. I detta fall läggs symtom som ofta besvämning, kollaps av blodkärl till smärtsamma upplevelser i detta område. En medicinsk anläggning krävs.

Med en patologi i urinvägarna, gör inte bara nedre del av magen ont, utan också mycket specifika symtom observeras, såsom smärta i nedre rygg, ofta och smärtsam urinering och blodinnehållet i urinen. Om dessa symtom uppträder måste du rådfråga en nefolog, genomgå en undersökning.

Menstruationens början kan också bli en orsak till smärtsamma upplevelser. Om smärtan är allvarlig kan du ta smärtmedicinering. Det rekommenderas också att konsultera en gynekolog..

Separat bör du prata om smärtan som uppstår under graviditeten. Först av allt kan akuta smärtanfall i nedre del av buken indikera förekomsten av en ektopisk graviditet. I händelse av att graviditeten fortsätter normalt kan en kvinna fortfarande uppleva smärta på detta område. Det noteras att nästan alla kvinnor som är i en intressant position känner smärta i nedre buken. Detta bör inte vara anledning till oro, eftersom smärta i detta fall endast är en reaktion av kroppen på en snabbt växande mage. Och ändå, om du känner att magen gör ont under graviditeten, måste du informera läkaren som observerar graviditeten, eftersom orsakerna till smärta kan vara annorlunda. Det här är sjukdomar i matsmältningssystemet, systematisk förstoppning och urinvägsinfektioner. I det här fallet förskrivs kvinnan behandling i enlighet med sin position.

Smärta i nedre del av buken under graviditeten är villkorat uppdelat i två grupper: obstetrisk och icke-obstetrik. I gruppen av obstetrisk smärta ingår smärta som uppstår när placentabbrott, hotet om missfall. I det här fallet bör en kvinna hålla sig till en speciell regim, det vill säga att överge överdriven fysisk ansträngning, tyngdlyftning, en aktiv livsstil. Om problemet uttalas, rekommenderas det att du går till ett sjukhus där kvinnan kommer att ordineras den nödvändiga behandlingen. Icke-obstetriska smärta i nedre del av buken är smärta i samband med nedsatt aktivitet i mag-tarmkanalen, vissa kirurgiska sjukdomar. Här kräver en kvinna också specialistrådgivning.

Orsaker till smärta i nedre del av buken

Oftast uppstår smärta i nedre del av buken när det finns en kränkning av funktionen i mag-tarmkanalen, urinvägssystemet, reproduktionsorganen, men det kan också uppstå som ett resultat av försämrad innervering av nerverna på grund av överträdelse i ländryggen, systemisk sjukdom (t.ex. Crohns sjukdom), overstrain i peritonealmusklerna, ökad gasbildning eller känslighet under ägglossningen och under menstruationen. Hur man avgör orsaken till smärta i nedre del av buken?

Smärta i nedre del av buken: organiska orsaker

Smärta längst ner i bukhinnan, med en tydlig och vag lokalisering (höger, vänster, nedre del, som täcker hela nedre buken) kan uppstå som ett resultat av organiska orsaker och fysiologiska processer hos kvinnor. Smärta kan också åtfölja fysiologiska processer, till exempel smärta under tarmens expansion genom gaserna som bildas under matsmältningen, eller smärta under anpassning av den muskulo-ligamenteapparat till livmoderns växande volym under graviditetsperioden.
Smärta i nedre del av buken med organiska störningar orsakas av olika sjukdomar och kan uppstå i följande fall:

 • med sjukdomar i organen i det reproduktiva systemet (endometritis, endometrios, ovarial apoplexi och cystiska formationer i detta organ, andexit, myom i livmodern, etc.);
 • vid sjukdomar och patologier i urinvägarna, matsmältningskanalen, akuta kirurgiska patologier (blindtarmsinflammation, kolecystit, pyelonefrit, inflammation i urinblåsan, tarminfektioner, etc.);
 • närvaron av en främmande kropp i livmoderkaviteten (intrauterin anordning, särskilt om reglerna för användning, tidpunkt för ersättning, spiralväxt i endometrium inte beaktas);
 • patologi för graviditetsperioden: ektopisk graviditet, utveckla missfall, processen med för tidig abrupt placenta, konsekvenserna av medicinska aborter och andra kirurgiska ingrepp.

Smärtupplevelser bestäms av sjukdomens eller patologiens natur och kan karakteriseras som skarpa, dra, krama, värka, spilla, sy, skarpa, tråkiga, etc..

Smärta i nedre buken som ett symptom på blindtarmsinflammation

Inflammation av appendix eller blindtarmsinflammation, i motsats till vad man tror, ​​kan inte bara åtföljas av smärta i iliac-regionen till höger. Den klassiska bilden av blindtarmsinflammation börjar med smärta i den epigastriska regionen, oftast rör sig åt höger, men smärta kan sprida sig till andra delar av bukhålan och stråla till nedre delen av ryggen. Svårighetsgraden och olika känslor kan förändras från skarpa, skärande smärta till tråkiga och värkande beroende på svårighetsgraden av den inflammatoriska processen. Appendicit åtföljs också av en ökning av kroppstemperatur, symtom på allmän sjukdom (illamående, kräkningar, frossa).

Smärta i tarminfektioner

Med utvecklingen av tarminfektion börjar smärta med en tråkig, icke-lokaliserad smärta, som täcker större delen av bukhinnan och koncentrerar sig ytterligare i nedre del av buken med en återgång till ländryggen.

Smärta i urinvägsinfektioner

Oftast med cystit, pyelonefrit, gör nedre buken ont hos kvinnor, manliga patienter med sjukdomar i urinvägarna noterar olika symtom på grund av kroppens olika anatomiska struktur.

Smärta med infektionssjukdomar av denna typ åtföljs av tävlande att urinera. Vid pyelonefrit noteras också smärta i ländryggen, ofta - hypertermi i kroppen, tecken på allmän rus (aptitlöshet, känsla av illamående, huvudvärk, etc.).

endometrios

Endometrios, spridning av endometrialceller som är karakteristiska för livmoderkaviteten, i det intrauterina utrymmet och utanför det, uttrycks ofta genom dragande smärta som ökar under premenstruella och menstruella perioder. Smärtupplevelser varierar beroende på sjukdomens stadium och lokalisering: nedre del av buken i mittlinjen gör ont när endometriumet växer i livmoderhålet, med den retrocervikala formen av endometrios och vävnadstillväxt i hängorna kan skada under buken, i ryggmärgen eller pubic region.

Smärta som ett symptom på äggstocksapoplexi

Ovariell apoplexi utvecklas på grund av brott i en mogen follikel under ägglossningsperioden. Tillståndet åtföljs av skador på äggstockens kärl, blödning i bukhålan. Främjande faktorer inkluderar intensiv fysisk aktivitet, samlag etc..
En skarp smärta på höger eller vänster (beroende på platsen för den skadade äggstocken) hos en kvinna under ägglossningen, åtföljd av blodtrycksfall, besvämning, blekhet i huden - ett tillfälle för ett brådskande samtal från en specialist. Ovarian apoplexy är ett livshotande tillstånd som kräver akut kirurgi.

Smärta i livmoderfibroserna

Livmoderfibroider åtföljs av smärta i nedre del av buken med bildandet av en betydande storlek, som sätter tryck på de omgivande vävnaderna och angränsande organ (värkande, dragande smärta), samt med att formationen dras tillbaka: den avvisade myomatösa noden åtföljs av krampande smärta, blödning från slidan. Exklusivt kirurgisk behandling.

Cyster i äggstockarna: smärta vid vridning

En ovariecysta är en formation som består av en kropp och ett "ben" som innehåller blodkärl. Med fysisk ansträngning, fallande, plötsliga rörelser i kroppen, gymnastiska övningar är benet på den cystiska formationen benägna att vridas på grund av en förskjutning i läget för cystens kropp. Med en partiell torsion störs utflödet av venöst blod från cystkroppen, vilket åtföljs av dragande, värkande smärta från den drabbade äggstocken.

En fullständig vridning av benen stoppar flödet av arteriellt blod, vilket orsakar vävnadsnekrotisering. Denna process åtföljs av en klinisk bild av den "akuta buken": allvarliga, krampande smärta i nedre buken på höger eller vänster, hypertermi, tecken på förgiftning av kroppen. Urgent kirurgi krävs.

Inflammation av hängorna, livmoderhålan

Andexit, salpingoophoritis, endometritis, inflammation i livmodern och dess bifogningar av olika etiologier, beroende på sjukdomens form, kan åtföljas av värkande, dragande smärta i nedre del av buken och inguinalregionen, och allvarliga smärtupplevelser som ökar med palpation av det inflammerade organet.

Smärta under ektopisk graviditet

Implantation av äggstockarna efter befruktning utanför livmoderhulen (oftast i ett av äggledarna, mindre ofta inuti äggstocken, i bukhinnan) åtföljs av en dragande, verkande karaktär i nedre del av buken, med strålning till ländryggen.

Med tillväxten av embryot börjar ökat tryck på de omgivande vävnaderna, med tubal graviditet utan kirurgiskt ingripande, åtföljt av brott i äggledaren, skarp, svår smärta, intern blödning. Akut, kirurgisk behandling.

Varför gör nedre buken hos kvinnor under graviditet ont?

Foto: fizkes / Shutterstock.com

Den första trimestern av graviditetsperioden åtföljs ofta av smärta i nedre buken. Det kan skada under buken, i inguinalregionen under de första månaderna med ett hotande missfall, en ektopisk graviditet, åtföljande bärande och förvärrande sjukdomar mot dess bakgrund.

Men vanligtvis kallas sådana dragande, värkande smärta ”livmoderton” och innebär den fysiologiska processen för anpassning av muskelvävnad och ligamentapparat till en förändring av reproduktionsorganet. I avsaknad av ytterligare symtom kräver sådan smärta varken behandling eller anestesi. I vissa fall kan krampläkemedel förskrivas (Papaverine, No-Shpa).

Det kan också skada under buken i andra och tredje trimestern på grund av den ökande belastningen på den ligamentösa apparaten, åtföljd av mjukning av ligamentvävnaden, kalciumbrist, tryck på livmoderhalsen. Normalt behöver fysiologiska smärtor inte behandling och försvinner med avslappning, en förändring i kroppsposition, måttlig fysisk aktivitet.
Ett skarpt, uttalat smärtsyndrom med lokalisering i nedre del av buken med en låg placering av moderkakan kan vara ett tecken på dess för tidiga avskiljning och kräver akut medicinsk intervention. Krampande smärta, periodisk spänning i livmodern kan vara både ett tecken på början på "träningskontraktioner" av Brexton-Hicks, ett fysiologiskt normalt fenomen och ett symptom på ett hotat missfall. Om ny smärta inträffar, krävs en specialistkonsultation.

Algodismenorea

Denna diagnos är vanligast vid pubertetsåldern och bildandet av organ i reproduktionssystemet. Algodismenorea åtföljs av smärta före menstruation. Det kräver differentiering från premenstruellt syndrom, endometrit, endometrios, trängsel i samband med böjning av livmodern, intrauterin inflammatoriska sjukdomar, etc..

Den första trimestern av graviditetsperioden åtföljs ofta av smärta i nedre buken. Det kan skada under buken, i inguinalregionen under de första månaderna med ett hotande missfall, en ektopisk graviditet, åtföljande bärande och förvärrande sjukdomar mot dess bakgrund.

Men vanligtvis kallas sådana dragande, värkande smärta ”livmoderton” och innebär den fysiologiska processen för anpassning av muskelvävnad och ligamentapparat till en förändring av reproduktionsorganet. I avsaknad av ytterligare symtom kräver sådan smärta varken behandling eller anestesi. I vissa fall kan krampläkemedel förskrivas (Papaverine, No-Shpa).

Det kan också skada under buken i andra och tredje trimestern på grund av den ökande belastningen på den ligamentösa apparaten, åtföljd av mjukning av ligamentvävnaden, kalciumbrist, tryck på livmoderhalsen. Normalt behöver fysiologiska smärtor inte behandling och försvinner med avslappning, en förändring i kroppsposition, måttlig fysisk aktivitet.
Ett skarpt, uttalat smärtsyndrom med lokalisering i nedre del av buken med en låg placering av moderkakan kan vara ett tecken på dess för tidiga avskiljning och kräver akut medicinsk intervention. Krampande smärta, periodisk spänning i livmodern kan vara både ett tecken på början på "träningskontraktioner" av Brexton-Hicks, ett fysiologiskt normalt fenomen och ett symptom på ett hotat missfall. Om ny smärta inträffar, krävs en specialistkonsultation.

Algodismenorea

Denna diagnos är vanligast vid pubertetsåldern och bildandet av organ i reproduktionssystemet. Algodismenorea åtföljs av smärta före menstruation. Det kräver differentiering från premenstruellt syndrom, endometrit, endometrios, trängsel i samband med böjning av livmodern, intrauterin inflammatoriska sjukdomar, etc..

Varför det nedre buken gör ont i mitten av menstruationscykeln?

Smärta under ägglossningen uppträder hos ungefär 10% av kvinnorna i reproduktiv ålder. De kännetecknas ofta som sömmar, lokaliserade från en av äggstockarna (nedre höger eller vänster), eller dragning, åtföljd av en känsla av en "tight klump" i nedre del av buken.

Som regel varar sådana upplevelser inte mer än 24-48 timmar, vilket slutar med att ägget frigörs från äggstocken. Om du uppmärksammar vaginal urladdning, då på denna dag kommer de att vara mer slemhinnor, tjocka, "glasartade", lätt blodiga inneslutningar är möjliga.

Sådan smärta, inte åtföljd av ytterligare symtom, kräver inte behandling. En enda dos antispasmodika eller smärtstillande medel som föreskrivs av en läkare är möjlig.

Smärta efter samlag

Oftast är smärta i slutet av samlaget, inte åtföljt av orgasmiska sammandragningar, förknippat med svullnad i vävnaderna, en rusning av blod till organen i upphetsningsprocessen. Smärta är också möjligt förknippad med vävnadstrauma vid onödigt intensivt samlag, och smärta som ett symptom på sjukdomar i bäckenorganen: vidhäftningssjukdom, endometrios, endometrit eller andexit i en kronisk form, cervicit, tumörneoplasmer i könsorganen.

Smärta är oftast ett tecken på störningar, dysfunktioner, smärtsamma processer i organ och vävnader. De fysiologiska orsakerna till smärta i det kvinnliga reproduktionssystemet är begränsade av menstruationscykeln, ägglossningen, graviditetsperioden och manifesteras som regel genom dragande, värkande smärta, begränsad i tid och inträffar på vissa dagar och perioder.

Alla andra manifestationer bör bli ett tillfälle för undersökning av specialist och behandlingsförlopp.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur man känner igen graviditet under menstruationen

För de flesta kvinnor är frånvaron av planerad menstruation det första tecknet på graviditet. Men som praxis visar kan det finnas undantag från varje regel....

Varför perioder inte kommer?

Skäl och diagnosInte utseendet på en kvinnas period, forskare kallar amenorré. Hon har två sorter:

  Primär amenoré - om det aldrig har förekommit en menstruation i livet. Sekundärt, men hos kvinnor i reproduktiv ålder, menstruation visas inte i flera cykler.
...

Menopaus med klimakteriet, hur man hanterar ett problem

Åldrande är en oundviklig process. När en kvinna kommer i klimakteriet, faller hon i panik. Frågan uppstår: hur man kan överleva denna period med värdighet....