Postpartum urladdning

Intim

Senaste uppdatering: 14/14/2019

Innehållet i artikeln

För att undvika eventuella komplikationer efter födseln måste du vara försiktig med din kropp och observera mängden och sammansättningen av sekret, kroppstemperatur och smärta. Trots allt, utskrivning efter förlossning indikerar att födelsekanalen är öppen, och den inre ytan av livmodern är fortfarande i läkningsstadiet, så varje infektion som kommer dit kan orsaka allvarliga problem.

Hur mycket är utsläppet efter förlossningen?

Varje ung mamma är intresserad av hur länge utflödet efter förlossningen varar, hur länge det varar, och i vilken situation kan de överdrivna varaktigheterna på spindlarna vara ett tecken på störningar i kroppen? Naturligtvis är varje fall individuellt, men vanligtvis upphör utskrivningen hos kvinnor efter förlossningen den 42: e dagen - så mycket varar postpartum-perioden.

Utsläppsperiod efter förlossning

Tilldelningar efter förlossning: norm och patologi

Vilket ansvarsfrihet anses vara normalt? Luktar de och ska de vara mörka eller ljusa? Följs de av smärta? Ibland visar det sig att en kvinna inte vet svaret på dessa frågor och kan vara mycket rädd för att ansvarsfrihet inträffade efter förlossningen. Låt oss ta reda på vad normal lochia ska vara och efter hur många dagar utskrivningen efter förlossningen vanligtvis upphör?

Normalt sett är Lochia mycket rikligt under de första timmarna efter förlossningen. I detta fall är det oerhört viktigt att kontrollera deras volym av läkaren. För detta rekommenderas inte kvinnor att använda sanitetsunderlag, utan att föredra absorberande blöjor, vilket gör det möjligt för läkaren att mer exakt bedöma utsläppets intensitet och inte missa komplikationer som blödning i livmodern.

För att grovt uppskatta volymen av lochia är det värt att tänka på att livmoderns vikt omedelbart efter födseln är cirka 1 kg, medan efter utsläpp, minskning och läkning av livmoderns inneryta inte överstiger 60 gram.

Det är anmärkningsvärt att lochia under postpartumperioden är 80% sammansatt av blod i dess oförändrade form (blodplättar, leukocyter och röda blodkroppar), därför kan utsläppet ha en karakteristisk sötaktig lukt. De återstående 20% av normal urladdning under de första timmarna efter förlossningen är en speciell hemlighet för livmoderkörtlarna, som ansvarar för snabb återställning och läkning av livmoderns yta.

På efterföljande dagar kommer tecken på normal utmatning av postpartum att gradvis minska intensiteten. De första dagarna bör utflödesvolymen vara högst 400 ml och en fullständig upphörande av lochia observeras 6-8 veckor efter barnets födelse.

De första dagarna i lochia blodproppar kan vara märkbara. Efter 7-10 dagar observeras emellertid sådana koagler i normala sekretioner. Med tiden ändrar fläcken efter förlossningen färg. I början av postpartumperioden är lochiana ljusröda, i mitten av perioden blir brunavladdning efter förlossning normen, och under den sista tiden ersätts de med transparent slemhinnor. Slem indikerar livmoderläkning.

Utsläpp som kan vara ett tecken på patologi

Om du har lite urladdning efter förlossningen eller om de plötsligt slutade kan det vara ett tydligt tecken på patologi - lochiometers. Orsaken till minskning eller fullständig upphörande av Lochia kan vara en livmoderhalscancer i livmoderhalsen, som helt enkelt "inte släpper ut" urladdningen. Detta gäller särskilt de första dagarna efter att barnet föddes. Denna avvikelse från normen kännetecknas av en försening i livmodern i lochia, på grund av vilken organet sträckes. I detta fall känner kvinnan tyngd och smärta i nedre del av buken, livmodern ökar i storlek, feber börjar med feber upp till 38-40 grader. Om du inte konsulterar en läkare i tid är utveckling av uterus-endometrit möjlig. För behandling föreskriver vanligtvis lohiometrar antispasmodiska och reducerande läkemedel, mindre vanligt antibiotika. Ibland är eliminering av ansamlingar av lochia endast möjlig genom att tömma livmoderkaviteten.

Kvinna efter förlossning

En annan anledning att omedelbart träffa en läkare är rikligt med starkt utsläpp efter förlossningen. Detta symptom kan vara ett tecken på onormalheter i processen för livmoderkontraktion samt signalera en kränkning av blodkoagulation. Båda förhållandena utgör ett hot mot en kvinnas liv, därför kräver de brådskande åtgärder..

Ibland inträffar ibland under de första timmarna efter födseln blödningar från suturer som påförts luckor i födelseskanalen. Vanligtvis händer detta om kraven för att säkerställa maximal vila av dessa zoner inte följs - uteslutning av fysisk aktivitet, sexuell vila, kontroll av ansträngning och avföringens art, brist på tryck på lederna. Om den här situationen inträffar är det viktigt att konsultera en läkare omedelbart.

Andra tecken på patologi i arten och mängden utsläpp

Avbrott av ansvarsfrihet tidigare än 6 veckor efter födseln (40-50 dagar). Undantaget är fall av amning med tidig avbrott. I sådana situationer kan den unga modern börja återställa menstruationscykeln, medan hos den ammande kvinnan kommer den första menstruationen vanligtvis mycket senare. Detta beror på att en ammande mor producerar ett speciellt hormon (prolaktin) i kroppen som ansvarar för amning. En viss nivå av prolaktin förhindrar bildandet av ett nytt ägg och kan undertrycka ägglossningsprocessen (men detta ger inte 100% preventivmedel), vilket hindrar menstruationen från att börja tills matningen upphör..

Om ljus blödning observeras 7-10 dagar efter födseln, ska du snarast informera din läkare. En liknande situation kan uppstå om läkningen av livmodern är långsam eller felaktig..

Om utsläppet med blodproppar efter förlossningen har slutat och börjat igen är det också värt att kontakta sjukhuset så snart som möjligt. Detta kan indikera en plötslig uppkomst av livmodersblödning..

Ibland uppträder efter leverans purulent grönaktig eller gul urladdning med en obehaglig lukt. Denna situation indikerar vanligtvis infektion i livmodern. Ofta är denna lukt ett tecken på den redan påbörjade endometrit, vars behandling kräver sjukhusvistelse på sjukhuset och en fasad komplex behandling.

En blandning av vita flingor med en sur lukt, som påminner om strukturen hos en ostmassa, med klåda och rodnad i slidan, samt smärtsam urinering, indikerar en trast. Detta bör också rapporteras till läkaren, eftersom infektion med jäst ger en stor besvär för en kvinna..

Ytterligare tecken som bör varna under postpartum perioden

Förutom en kraftig förändring i urladdningens art och intensitet bör en kvinna vara uppmärksam på andra obehagliga symtom. Den första är smärta i nedre del av buken. Naturligtvis under de tidiga dagarna dras livmodern intensivt, vilket orsakar paroxysmal obehag i nedre del av buken, särskilt intensifierad genom amning. Emellertid bör intensifiering av smärtsamma upplevelser, förekomsten av skarpa spasmer vara orsaken till ett brådskande besök hos gynekologen.

Ett annat säkert symptom på ett fel i kroppen är en ökning av kroppstemperaturen. Här är det bara nödvändigt att utesluta uppkomsten av stagnation av mjölk i bröstet - laktostas, vilket orsakar en kraftig och stark ökning av kroppstemperaturen. Om det inte finns någon smärta och "tyngd" i bröstet, och kroppstemperaturen är över 37 grader, är det värt att planera ett läkarbesök. Kanske manifesteras en infektion som har kommit ut i livmoderhålan på detta sätt. Bland de ytterligare symtomen på infektiösa komplikationer kan man särskilja allmän sjukdom, huvudvärk, yrsel, värk i kroppen och lederna..

Kroppen av en kvinna under postpartum perioden, video

Förlossningsläkare, gynekolog Kovaleva Irina Vladimirovna på postpartum perioden. Källa - Scandinavian Clinics

Månads- och postpartum-urladdning

Som nämnts ovan beror påverkan av menstruationscykeln under postpartumperioden beroende på typen av matning av barnet. Om han ammar helt, är menstruationen vanligtvis frånvarande under hela matningsperioden. När det gäller blandad utfodring sker menstruationens återkomst efter 4-5 månader. Tja, om mamman av någon anledning inte ammar (till exempel i frånvaro av mjölk) sker återhämtningen av cykeln efter ett par månader.

I alla fall, när en kvinna börjar menstruera, noterar unga mödrar ofta uppkomsten av acyklisk urladdning efter förlossning, cykelinstabilitet och förseningar i tidpunkten för den första menstruationen. Om du har ett av dessa symtom, oroa dig inte, men var noga med att informera din läkare om din egen sinnesfrid..

Återhämtning efter födseln

Varje kvinna under postpartum bör veta att amning är ett utmärkt förebyggande av alla typer av komplikationer. När allt kommer omkring, när barnet appliceras på bröstet, sker en omedelbar frisättning av hormonet oxytocin, vilket också orsakar livmodersammandragningar. Efter utfodring kan en kvinna observera en synlig ökning av sekret, vilket är förknippat med en minskning av livmoderns muskler och bör inte orsaka oro.

För att påskynda samverkan i livmodern bör urinblåsan tömmas i tid. Under postpartum är det tillrådligt att göra detta var tredje timme, även om kvinnan inte har en uttalad känsla av blåsans fullhet och förhindrar förstoppning.

Inom 1-2 månader efter födseln kan urladdningen inte tas upp med tamponger, och bara för att de inte tar bort lochierna, utan helt enkelt absorberar dem. Detta kan leda till multiplikation av patogena bakterier och mikroorganismer. I stället för tamponger rekommenderas det att använda kuddar eller blöjor. Välj produkter som inte är smaksatta, eftersom du behöver kontrollera inte bara färgerna och kvantiteten på amparna, utan också deras lukt.

Det är viktigt att följa reglerna för personlig hygien. Det är särskilt värt att övervaka könsorganens hygien en till två veckor efter födseln, när utflödet fortfarande är blodig. För närvarande är det förbjudet att ta ett bad, begränsat endast av en dusch. Vattenströmmen från duschen behöver göras inte särskilt stark och riktas i riktning från fram till bak - och endast från utsidan. För säker rengöring av yttre könsorgan och slemhinnor i vaginal rekommenderas användning av specialprodukter - till exempel tvätta geler för intim hygien Ginocomfort. Dessa medel utvecklades av specialister från läkemedelsföretaget VERTEX, kännetecknas av en säker sammansättning, som innehåller naturliga aktiva ingredienser, och har också alla nödvändiga certifikat, certifikat och andra nödvändiga dokument.

Sexuell vila varar upp till 42 dagar, och intima förhållanden återupptas endast efter ultraljudsundersökning i bäcken, undersökning av förlossningsgynekolog och adekvat urval av preventivmetod.

Sport efter förlossning
källor:

 1. TIDIGA DIAGNOSTIKER OCH FÖREBYGGNING AV SUBINVOLUTION AV POST-FÖDDET UTERUS. Naumkin N.N., Ivanyan A.N., Smirnova T.I. // Bulletin över ny medicinsk teknik. - 2008. - Nr 2. - S. 46-48.
 2. CYTOLOGI AV UTERINE LOCKER VID ENDOMETRITIS EFTER LEVERANS. Cupert M.A., Cupert A.F., Solodun P.V. // Acta Biomedica Scientifica. - 2004. - Nr 2. - S. 172-175.

Cystisk fibros: nuvarande framsteg och aktuella problem. Kapranov N.I. och andra // M., - 2005.

Värdet på den cytologiska studien av Lochia vid bedömningen av livmoderns tillstånd under postpartumperioden. Z.K. Fursova. A.P. Nikonov, N.A. Lutfulaeva, E.A. Kuchuchurova // Obstetrics and gynecology. - 1991. - Nr 1. S. 45-49.

Postoperativa purulent-septiska komplikationer i obstetrik (prognos, förebyggande, tidig diagnos och terapi). Kryukovsky S.B. // Dis. Drs. honung. Vetenskaper - M. -2002 - S. 266.

Färgen på urladdningen efter förlossningen och hur länge den varar

Det tredje fasen av arbetet är processen för avstötning av morkaken, som är fäst vid livmodern i livmodern och växer in i kärlen. Efter separering av morkaken kvarstår ett sår med gapande kärl som blöder rikligt. Dessa kärl är stängda endast om livmodern är tillräckligt kraftfull och sammandras regelbundet: sedan komprimerar musklerna effektivt kärlen och stoppar blödningen.

En viss tid måste passera för återställande av den vaskulära väggen, och under denna period visas specifika postpartumutsöndringar, nästan helt bestående av blod, som kallas "lochia".

Vilken ansvarsfrihet efter förlossningen anses vara normal?

Blodigt utflöde (lochia) som uppträder efter förlossningen är ett helt normalt tillstånd som återspeglar hälsosamma fysiologiska processer. På den plats där moderkakan befann sig frigörs konstant blod och epitelet avvisas, och tills såret i livmodern läker kan utflödet med blod betraktas som ett naturligt symptom.

Man utesluter emellertid inte möjligheten att patologiskt utflöde efter förlossning, vilket en kvinna lätt kan ta för lochia, uteslutas. I detta avseende är det värt att känna till de kriterier som skiljer normalt utsläpp från patologiska:

 • Kvantitet: omedelbart efter födseln är utsläppet rikligt, upp till 300-400 ml per dag. Från 3-5 dagar minskar antalet gradvis, och om detta mönster bryts kan vi tänka på den smärtsamma karaktären av dessa förändringar.
 • Lochia är luktfri (den första dagen kan en svag lukt av blod kännas, som snabbt försvinner). Utseendet på smidig, söt, syrlig lukt, lukten av ruttna fiskar etc. - en garanterad signal om att en kvinna har en sjukdom.
 • Normal urladdning orsakar inte obehag och irriterar inte slemhinnorna..
 • Förändringen av urladdningen är av strikt iscensatt karaktär: under de första 1-2 dagarna är urladdningen ljusröd och mycket riklig; fram till slutet av den första veckan blir de knappa och mörknar lite, och resten av tiden är slingorna brunaktiga "slag".

Alla andra alternativ för utskrivning efter förlossning kan vara ett tecken på sjukdomen, så det är mycket viktigt att veta de viktigaste skillnaderna mellan normal lochia från patologisk urladdning. Du måste betala ordentlig tid för att övervaka din hälsa under förlossningen: det kan rädda dig från extremt negativa konsekvenser..

När normal urladdning ska försvinna?

Normalt försvinner lochierna i slutet av den första månaden efter födseln, högst en och en halv månad. Naturligtvis är detta mycket individuellt, och de normala villkoren för försvinnandet av sekret för varje kvinna är olika (ja, begreppet "norm" i detta avseende är mycket varierande!).

Samtidigt finns det medelvärden som täcker nästan alla kvinnor: detta är ändå en period på 1-1,5 månader.

Dynamiken i förändringar i arten av utskrivning efter förlossning kan representeras i fem stadier och ordna dem i kronologisk ordning:

 • Ljusröd urladdning, som nästan helt består av oförändrat, "färskt" blod. Dessa sekret är rikliga (jämförbart mer blod släpps än med den mest tunga menstruationen): även specialkuddar måste bytas minst fyra gånger på 12 timmar. Detta steg tar ungefär 2-3 dagar (mindre ofta - upp till 4 dagar).
 • En liten mängd röd urladdning (upp till 7-8 dagar) - sådana lochia orsakar inte längre mycket oro, men kräver fortfarande användning av postpartumkuddar.
 • Efter 7 dagar blir urladdningen knapp, mörkröd eller brun..
 • Tilldelningsperioden för sugande slutar med det faktum att de blir mindre varje dag: I slutändan "smetar" blodet en hel del, och försvinner sedan helt.
innehåll ↑

Patologisk urladdning: när du behöver gå till läkaren?

Vad som kan förändras i urladdningens natur, så att de kan kallas patologiskt, har sagts ovan. Och här är varför detta kan hända?

Om lochia slutar för tidigt (före 4-5 veckor), kan detta indikera livmoderkramp och stängning av livmoderhalskanalen. Det är mycket viktigt att förstå att det inte finns något bra i detta! Det avvisade epitelet och blodet samlas i livmoderhålet utan en väg ut - detta skapar ideala förutsättningar för multiplikation av olika patogena mikroorganismer.

Ett annat alternativ är tvärtom långvarig ansvarsfrihet. Anledningen till detta kan vara:

 • Ofullständig avstötning av moderkakan och kvarhållning av någon del av den i livmoderhålet.
 • Godartade och maligna neoplasmer i livmodern och bilagorna.
 • Blodkoagulationssjukdomar med en tendens till blödning.
 • Förändringar i livmoderns position, främst dess avböjning tillbaka.

Om lochia aldrig har förändrat sin färg (inom en månad är det starkt rött), eller om den röda urladdningen visas igen efter att de försvunnit, bör du tänka på blödning i livmodern.

Livmoderblödning, oavsett vad det är, är ett farligt tillstånd. Funktioner i väggarna i livmodern och blodkärlen leder till massiva blödningar: i vissa fall släpps så mycket blod att en kvinna dör av blodförlust (såvida hon naturligtvis inte lagts in på intensivvården och hon inte överfördes med blodprodukter).

Du måste komma ihåg att menstruationen inte visas omedelbart efter förlossningen, och om ditt barn ammas kommer det inte att finnas någon menstruation förrän det ögonblick du slutar mata. Detta är den så kallade "laktational amenorrhea".

Om du inte har slutat amma, och menstruationen redan har dykt upp, är det troligtvis någon form av blödning. Kontakta din gynekolog för en undersökning: i en sådan situation är det nödvändigt att fastställa orsaken till fläcken och genomgå behandling.

Vilka utsöndringar kallas inflammatoriska?

Övervaka noggrant hur urladdningen förändras efter förlossningen. Det rekommenderas att använda packningar som är luktlösa - det hjälper dig mycket att observera.

Vad betyder en förändring i lukten av lochia? Troligtvis är det en infektion. Beroende på vilken flora som påverkar livmoderns slemhinnor kommer lukten att variera: från en söt fräsch till lukten av ruttna fiskar.

Det är mer urladdning under inflammation. Även om lochia nästan har slutat kan volymen öka igen. Samtidigt förändras också urladdningens konsistens: de kan vara antingen flytande eller tätare..

Det finns andra tecken på att det finns inflammatoriska processer i livmoderhålan eller i bilagorna. Först och främst är detta smärtsyndromet som åtföljer inflammation: smärta är som regel lokaliserad i nedre del av buken och kan stråla (spridas) till regionen i nedre delen av ryggen, höfter, etc..

Inte mindre viktiga är de allmänna symtomen, som tillsammans med sekretioner och smärta indikerar en inflammatorisk sjukdom. Dessa är de så kallade "allmänna förgiftningstecken": huvudvärk, svaghet, dåsighet. Kroppstemperaturen stiger, vilket inte är typiskt för icke-inflammatoriska förändringar i de kvinnliga könsorganen.

Ett memo av en ung mamma. Postpartum-urladdning är normalt och patologiskt.

Graviditet och förlossning - framkallar allvarliga förändringar i en kvinnas kropp. Var därför inte förvånad över att det kommer att ta tid att återvända till ett välkänt tillstånd. På grund av det faktum att återhämtningsmekanismerna är aktivt involverade i processen, finns det utskrivning efter förlossningen - lochia.

Ofta ställer nyligen mammor många frågor. En av de vanligaste är hur länge kommer urladdningen att pågå? Frågan är också om det finns några tecken som indikerar en patologisk återhämtningsprocess. Varje kvinna har sin egen mandatperiod, men du behöver definitivt inte vänta 3 månader efter att du födde för att stoppa ansvarsfrihet.

Tilldelningar efter förlossning: normer och avvikelser

Omedelbart efter födseln finns blodutsöndringar rikligt, men trots detta bör du inte använda konventionella kuddar, det bästa alternativet är absorberande blöjor. Detta kan verka obehagligt för en kvinna, och det är bättre för en läkare att bedöma tillståndet.

Efter några timmar, och sedan dagar efter födseln, har den röda urladdningen en något söt lukt, eftersom deras huvudsakliga sammansättning är oändliga blod. Utöver det aktiveras livmoderkörtlarnas hemlighet, som aktiveras efter förlossningen. Utflödesvolymen minskar gradvis.

En avvikelse från normen anses vara en plötslig minskning av antalet bruna utsöndringar efter förlossningen, vilket indikerar livmoderhalsspasm. Det är också onormalt om urladdningen blir alltför riklig, vilket innebär att livmoderns kontraktila aktivitet försämras.

Läkaren kan bestämma att mamman har problem med blodkoagulation. Vid utvecklingen av DIC krävs behandlingsförfaranden, eftersom en sådan komplikation är livshotande.

Om en kvinna genomgick kejsarsnitt blir bilden lite annorlunda, nämligen hur länge utskrivningen efter förlossningen observeras. Varaktigheten försenas, eftersom livmodern inte kan dras så snabbt. Men det är viktigt att tänka på att utskrivning efter kejsarsnitt inte bör gå mer än två veckor.

Varför sker urladdningen

Oavsett hur födelsen ägde rum har kvinnor under lång tid haft utskrivning. Detta beror på att ytan på livmodern efter separationen av morkakan faktiskt är ett öppet sår.

Under den tredje perioden med normal förlossning avvisas det funktionella skiktet i endometriumet, vilket förtjockas under hela graviditeten. Vid denna tidpunkt börjar livmodern att dras..

När du har utskrivits från sjukhuset måste du självständigt övervaka utsläppets volym, lukt och färg efter förlossningen.

Vad bestämmer återhämtningsperiodens längd

En kvinna vill bli av med behovet av att ständigt byta kuddar så snart som möjligt, dessutom stör riklig urladdning återställningen av sex efter förlossningen.

Frågan är hur länge utskrivningen efter förlossningen varar, kvinnan är särskilt bekymrad. Perioderna för livmodersinvolvering är olika, varaktigheten beror på förlossningsförloppet och kroppens egenskaper. Vanligtvis tar processen en månad, men det händer att efter 5-6 veckor kvarstår rosa urladdning.

Hur mycket utflöde som går efter förlossningen beror också på amning. Vid ofta matning kommer livmodern att dras snabbare.


Om kvinnan efter en sådan tid fortfarande är orolig för blod, bör du rådfråga en läkare. En så lång återhämtningsprocess har sina egna skäl som måste fastställas så snart som möjligt..

Blodförlust under lång tid i sig själv skadar en kvinna. En kraftig ökning av antalet lochia är ett oroväckande symptom - läkaren ska undersöka kvinnan omedelbart. 2 månader efter födseln måste utskrivningen definitivt förbli tidigare. Därför är det med en alltför lång återhämtningsprocess viktigt att agera snabbt.

Ett för snabbt stopp av fläckar efter förlossningen är dock en annan god anledning att tyckas vara en specialist. Troligen återvände kroppen snabbt till det normala, men det finns ett annat alternativ. Blod kan byggas upp i livmodern utan att gå ut.

Statistik visar att 98% av fallen med snabb upphör med utskrivning slutar med sjukhusinläggning för en kvinna. Den kvinnliga kroppen rengör inte sig själv, och överskott av rester provocerar utvecklingen av inflammation.

Sammansättningen av Loch

För att bedöma hennes tillstånd måste en kvinna inte bara observera varaktigheten av mörka sekretioner, utan också sammansättningen.

Normal bild

 • Några dagar efter födseln noteras blodutflödet.
 • Tilldelningar en vecka efter födseln är blodproppar som förekommer på grund av frigörandet av endometrium och morkaka. Om en vecka kommer det inte att få blodproppar, lochia blir flytande.
 • Om det finns slemutsöndring betyder det inte patologi. Så produkterna från barnets intrauterina liv härrör. Inom en vecka försvinner slemhinnan som föreföll efter förlossningen.
 • En månad efter födseln liknar fläcken utstryk i slutet av menstruationen.

Alla dessa tecken bör inte väcka nyligen mumifierade mödrar, eftersom de är det normala förloppet för återhämtningsprocessen. Men om ansvarsfrihet en månad efter födseln eller tidigare är purulent. Detta är en anledning till att ljuda larmet.

Patologiska tecken

 • Pus utsöndras vid inflammation. Orsaken kan vara infektioner åtföljda av feber, dragande smärta i nedre del av buken. Utåt ser slingorna ut som snot.
 • Slem och blodpropp ska förekomma tidigast en vecka efter barnets födelse.
 • Transparent utsläpp som vatten anses vara en onormalitet. Detta kan indikera gardnerellos eller vätskeseparation från lymfkörteln och blodkärlen..

Det är viktigt att den unga modern vet vilken ansvarsfrihet efter förlossningen som är normal och vilken inte, för att konsultera en specialist i tid.

Färg och mängd utsläpp av postpartum

 • Inom två till tre dagar efter det att födelsen inträffar observeras ljusa skarlagen utladdning. Vid denna tidpunkt har blod ännu inte koagulerat.
 • Två veckor senare visas brun urladdning, vilket indikerar rätt restaurering.
 • I slutet av lochia är en transparent färg eller med en lätt gulaktig nyans.

Patologi:

 • Blek och mild gul urladdning ska inte locka en kvinna. Ljusgul urladdning med en grön blandning och putrefaktiv lukt den femte dagen indikerar inflammation i livmoderslimhinnan. Om sådan lochia dök upp efter 2 veckor, indikerar detta en dold endometrit.
 • Med grön urladdning kan endometrit också misstänkas, men de är farligare än gula, eftersom de talar om en redan pågående process. För att förhindra detta måste du kontakta en specialist när de första spåren av pus visas. Om du klarar det i tid kan du undvika grönaktig urladdning.
 • Det är värt att oroa dig om du går i lochia med en obehaglig sur lukt, en skrubbad konsistens. En sådan vit urladdning åtföljs av klåda och rodnad. Detta indikerar en infektion eller trast..
 • Efter födseln betraktas svart urladdning utan andra symtom som normalt och är en konsekvens av hormonsvikt. Kvinnor behandlar en sådan urladdning oftast på grund av färgen..

Lukt

Utsöndringarna har en speciell lukt. Det hjälper också att avgöra om allt är i ordning..

Först bör det finnas en lukt av färskt blod och fukt, och efter ett tag kommer smaklös och charm att dyka upp. Det finns inget patologiskt i detta..

Om det finns ett utsläpp med en obehaglig lukt efter förlossningen - otrogen, sur, skarp, bör du vara försiktig. Tillsammans med andra förändringar (färg och överflöd) kan detta symptom indikera inflammation eller infektion..

Tecken på inflammatoriska sekret

Om den inflammatoriska processen börjar i livmodern kommer den unga modern att märka följande tecken:

 • Obehagliga och smärtsamma känslor i nedre del av buken.
 • Svaghet, yrsel, värk i kroppen etc..
 • Feber som inte är laktostas.
 • Förändringar i färg, lukt och riklig urladdning.

Regler för hygien efter födseln

Utsöndring av postpartum är en idealisk grogrund för bakterier. Under denna period är det viktigt att noggrant övervaka intim hygien:

 • Det är nödvändigt att välja rätt sanitetsservetter - det finns speciella postpartum, men du kan använda absorberande blöjor. Hemma, efter urladdning, kan du gå till vanliga packningar. Det är nödvändigt att byta dem i rätt tid - var 4-6 timme. Beror på hur intensiv brun urladdning.
 • Använd inte vattpinnar.
 • Det är nödvändigt att regelbundet utföra en toalett med könsorganen. Vattenstrålen riktas endast från fram till bak.
 • Om en kvinna behöver bearbeta sömmarna på perineum måste du använda antiseptika - en lösning av kaliumpermanganat eller furatsilin.

Varje mamma bör vara medveten om hur viktig hennes hälsa är. Du kan självständigt bestämma om återhämtningen är korrekt beroende på hur många dagar utskrivningen efter förlossningen varar, utifrån deras färg och överflöd. Hoppas inte att de obehagliga symtomen försvinner och vänta i 4 månader och konsultera sedan en läkare från hopplöshet. Det är bättre att omedelbart eliminera de obehagliga symtomen för att kunna njuta av moderskapet.

Författare: Irina Levchenko, läkare,
speciellt för Mama66.ru

Lochia efter förlossningen: när urladdningen slutar

I väntan på de förstfödda, undrar få av de väntande mödrarna vad som händer med deras kropp och hur länge utskrivningen efter förlossningen under amningen varar. Förutom de hormonella förändringarna i samband med produktionen av mjölk är återhämtning också nödvändig för de kvinnliga könsorganen. Vad betraktas som normen, och vad fungerar som det "första samtalet" för att besöka en gynekolog?

Postpartum urladdning under de första två timmarna

Den tidiga utskrivningen som en kvinna som har fött möten inträffar även i födelseavdelningen, där modern och den nyfödda är under de första två timmarna. Sådan urladdning anses vara acceptabel, de bör vara blodiga, mycket rikliga, men inte nå 400 ml (normen är 0,5 procent av den totala vikten för kvinnan i arbetet). För att undvika blodförlust efter förlossningen och utvecklingen av infektioner kan de applicera en iskomprimering på nedre del av buken eller tömma urinvägarna genom en kateter. Från riklig blodförlust föreskrivs ibland mediciner som kan få livmodern att dra sig samman (till exempel oxytocin).

För att upprätthålla denna tidsperiod på förlossningsavdelningen är det nödvändigt för att inte missa utvecklingen av livmodersblödning, vilket ofta orsakas av en funktionsfel i livmodern (när det inte finns några sammandragningar och musklerna är avslappnade).

Den här unga mamman tillbringar den här gången under övervakning av medicinska arbetare, så så snart en kvinna känner en blöja som blötläggs under henne, en lätt obehag och yrsel, bör du omedelbart kontakta personalen. När allt kommer omkring kan det inte förekomma smärtsamma upplevelser, och konsekvenserna blir extremt negativa.

Den första utmatningen efter födseln inkluderar också blödning i fall av brott eller otillräcklig behandling av suturen på födelseskanalvävnaden. Om du känner akut smärta eller obehag i perineum måste du inspektera slidan. Eftersom felaktig bearbetning kan leda till ett hematom och sedan till sömnadsavbrott.

Vid ett positivt resultat, när den tidiga återhämtningen är framgångsrik (det finns inga processer som beskrivs ovan), överförs modern och barnet till postpartumavdelningen.

Postpartum avdelning och möjlig utskrivning

De första veckorna med riklig vaginal urladdning är ganska normal och naturlig. Det enda ögonblicket - i varje steg är de av en annan karaktär. Dessa sekret (lochia) är först tillräckligt rikliga. Och i varje postpartumavdelning är speciella sterila blöjor designade för kvinnor. Postpartumskuddar kan vara fulla inom ett par timmar efter byte.

Lochia, liknande blod med blodproppar, luktar liknande utsläpp under menstruationen. Varje nästa dag minskar antalet, färgen rör sig närmare brunaktig. Sådan urladdning kan intensifieras på grund av rörelser eller när du klickar på buken under undersökningen. Använd köpta kuddar eller blöjor - mammaförvaltningen beslutar. Eftersom på vävnadsbasis är det lättare att förstå arten och volymen av sekretioner.

Som en förebyggande åtgärd mot möjlig patologisk blödning behöver en ung mamma:

 1. Vid den första lusten att gå på toaletten. För korrekt livmoderkontraktion bör urinering äga rum var tredje timme..
 2. Mata barnet på begäran, inte efter timmen. När barnet stimulerar bröstvårtorna, produceras oxytocin, varför musklerna i livmodern reduceras. Mindre smärta i nedre del av magen kan förekomma (liknande sammandragningar). En ökad utflödesvolym när en nyfödd kommer i kontakt med ett bröst anses vara normalt.
 3. Under perioder med vila - ligga på magen. I detta arrangemang hindrar ingenting utflödet av utsöndringar, livmodern är korrekt placerad. Detta eliminerar i sin tur risken för blödning.
 4. Om möjligt, och inte en gång om dagen, men mer - applicera en form med isbitar på området under buken. En sådan åtgärd kommer att få livmodern och blodkärlen att sammandras. Även om det för närvarande finns en uppfattning att denna åtgärd är mer benägna att orsaka cystit hos en kvinna än att dra nytta.

Medicinering (injektioner av oxytocin) under de första dagarna krävs efter en svår födelse. Men ett omedelbart besök hos läkaren behövs om en kvinna känner en kraftig ökning av urladdningen. Blödning som inträffar av många orsaker, men efter två timmar från tidpunkten för födelsen, betraktas som sent..

Det går inte att utesluta risken för blödningar på grund av försenad morkaka, såväl som möjliga blodsjukdomar. Om problemet inte diagnostiseras under graviditeten utförs behandlingen under generell anestesi med ytterligare antibakteriell terapi. Om patologi upptäcks i födelseprocessen utförs förebyggande åtgärder utan att vänta på förlossning.

De vanligaste blödningarna på grund av otillräckliga livmodersammandragningar - hypotoniska. Med en liten blodförlust injiceras ytterligare en volym vätska intravenöst, med mer riklig sekretion - plasma.

Och den omvända situationen är inte utesluten - när lochia samlas i kroppen och urladdningen stoppar. Detta kallas en lohiometer, som i ett avancerat skede kan leda till endometritis - en inflammatorisk process i livmoderslimhinna. Komplikationer behandlas med oxytocin och spasmer med No-shpa..

Höjdpunkter när du är hemma

Totalt kommer ansvarsfrihet att äga rum efter 6-7 veckor. Detta är livmoderhämtningstiden. Omedelbart efter urladdningen liknar urladdningen menstruation. Gradvis minskar volymerna, ändrar färg till ljusgul, eftersom slem kommer ut parallellt.Etter fyra veckor blir de smutsiga och senare är de nästan osynliga och liknar utflödet innan fostret föddes. Blodutflöde under amning kan avslutas mycket tidigare. Eftersom på grund av den ständiga stimuleringen av bröstet och produktionen av oxytocin, samlas livmodern snabbare. Och efter förlossning med hjälp av kejsarsnitt, tvärtom, alla processer i kroppen sker i långsam rörelse.

Hygieniska förfaranden

Överensstämmelse med renhet och dagliga hygienprocedurer kommer inte att leda till ett tidigt slutförande av utsläppet utan kommer att bidra till att undvika infektion med infektionssjukdomar. Lochia är en bekväm miljö för mikrober, så deras ansamling i perineum bör inte tillåtas. Under 1,5-2 månader, med utsöndringar, är det värt att använda sanitära postpartumskuddar eller sterila blöjor. Samtidigt byts personliga hygienprodukter med några timmar..

Använd inte klassiska tappar och doftkuddar.

Tvätt av könsorganen rekommenderas efter varje tömning och dusch dagligen. Vatten ska ha en behaglig temperatur, inte varmt. Därför kan du inte ta ett bad, eftersom det finns en hög risk för infektion. För samma ändamål rekommenderas att tvätta de yttre könsorganen med en viss rörelse - framifrån, håll handen tillbaka.

När behövs medicinsk hjälp?

Om följande situationer inträffar är det bättre att inte slösa bort tid, men kontakta en läkare omedelbart:

 1. Lukten av utsöndringar förvärrades - purulenta manifestationer och en obehaglig "älskling" indikerar förekomsten av inflammation (endometrit). På grund av detta kan kroppstemperaturen stiga något och smärta i nedre del av buken kan förekomma..
 2. Tilldelningarna blekta gradvis bort, men återupptogs oväntat i mer omfattande mängder. Eller, utsöndringar under HB under lång tid förändrar inte blodkaraktären och slutar inte. Detta kan indikera icke-borttagna delar av morkakan, vilket kommer att leda till infektion och måste tas bort.
 3. Utseendet på vit urladdning, liknande keso. Parallellt kan det åtföljas av klåda och rodnad i könsorganen - det är så trast manifesterar sig.
 4. Plötsligt och tidigt avslutande av utskrivning efter förlossning.
 5. Öppen blödning. För kraftig urladdning saknas flera packningar per timme. I detta fall måste du omedelbart ringa en ambulans.

Det kommer inte att fungera på egen hand för att eliminera sådana symtom, ofta kommer det till sjukhusvistelse. För att tillhandahålla akutvård kan en kvinna som nyligen har fött barn gå både till konsultationen och till mötesjukhuset (senast 40 dagar från leveransdatumet).

När börjar perioderna efter förlossningen

Det finns ingen specifik tidsfrist för varje kvinna. Frånvaron av menstruation är förknippad med produktionen av prolaktin, vilket undertrycker ägglossningen. Menstruationsflödet under amningen är mer eller mindre normalt efter 5-6 månader. Det är möjligt att menstruationen kan återhämta sig efter att naturlig utfodring har avslutats. Under amning kan de dessutom vara oregelbundna eller frånvarande.

Iakttagande av regler för personlig hygien, måttlig fysisk aktivitet hjälper den unga modern att återställa hälsan och förhindra utvecklingen av komplikationer. Det är värt att lyssna på dig själv genom att svara på alla förändringar i kroppen, och när de första blödningssymtomen visas, kontakta en läkare.

Fläckar efter förlossningen, en månad efter förlossningen

Som ett resultat av graviditet och förlossning inträffar allvarliga förändringar i kvinnans kropp. Det tar tid att återgå till det normala. Som ett resultat av införandet av återhämtningsmekanismer börjar utsläppet dyka upp efter förlossningen - lochia. De kan vara fysiologiska eller patologiska..

Födelse efter födseln

Under graviditeten kan mängden blod som cirkulerar i en kvinnas kropp öka avsevärt. Statistik visar att beloppet kan öka med 30-50%. Detta är nödvändigt så att barnet får tillräcklig näring och förnödenheter. Dessutom skapas på detta sätt en blodreserv för att underlätta processen för födelse och postpartum återhämtning. Det finns en utvidgning av livmoderkärlen. När ett barn föds når hennes blodtillförsel maximalt.

Lochia uppträder på grund av det faktum att i födelseprocessen uppstår skador på slemhinnan och blodkärlen i livmodern. Speciellt detta fenomen observeras på platsen för fästningen av morkaken. Efter barnets födelse börjar livmodern rensas. Hon måste bli av med resterna av fosterblåsan, blodproppar och exfolierat epitel. Utsöndringarna innehåller också en blandning som produceras i livmoderhalskanalen..

Lochia observeras tills alla sår i livmoderhålet har läkt, och hon kan inte återgå till sitt normala tillstånd. Under återhämtning normaliseras organets storlek och epitelet uppdateras. Om rengöringsprocessen går utan komplikationer upphör lochia efter 5-8 veckor. Den exakta varaktigheten för urladdningen beror på följande faktorer:

 • en kvinnas fysiska aktivitet;
 • livmoderns förmåga att dra sig samman;
 • laktation;
 • kvinnans ålder;
 • blodkoagulerbarhet;
 • tillstånd i livmodervävnader;
 • tillståndet i det hematopoietiska systemet.

De första tre dagarna av Lochia liknar klassisk menstruation. Deras volym minskar gradvis. Ursprungligen kan de vara upp till 500 ml per dag. Med tiden minskar mängden utsläpp till 100 ml per dag.

Det finns flera varianter av postpartum-urladdning. Specialister inkluderar följande typer av lochia i listan:

 1. Blodig. Detta är den första utskrivningen efter födseln. Vanligtvis är de ljusröda. De luktar som färskt blod. Utsläppet består av blodiga blodproppar och partiklar av död vävnad. De innehåller ett stort antal röda blodkroppar, vilket bestämmer färgen på lochia.
 2. Serös lochia. Visas ungefär 4 dagar efter födseln. De är lättare än att upptäcka. Serösa lochia har en brun-rosa färg. Antalet röda blodkroppar i dem minskar. Samtidigt observeras en ökning av antalet leukocyter. Utsläppet har en smaklös lukt..
 3. Vit Lochia. Visas den 10: e dagen efter födseln. Utsläppet ljusnar slutligen och blir gulaktigt. De har en flytande konsistens. De luktar inte. Gradvis minskas urladdningen. De blir mer knappa och prickiga. 5-6 veckor efter födseln finns endast slem från halsens livmoderhalskanal i sekreten.

För att pressa ut partiklar av död vävnad, slem och andra produkter som finns kvar i kroppen efter förlossningen, dras livmodern ihop. Detta leder till smärta i nedre del av buken. De liknar sammandragningar. Efter upprepad födsel intensifieras smärtan.

Ibland kan det uppstå svart lochia efter 3 veckor. Om smärtsamma symtom och en obehaglig lukt saknas, anses en sådan urladdning vara en patologi. De kan uppstå som ett resultat av hormonella processer som inträffar i kroppen såväl som förändringar i sammansättningen av slem.

Sen postpartum-urladdning

Blödning kan uppstå en månad efter födseln. Senare lochia kan utlösas av olika faktorer. I en normal situation fortsätter samverkan av livmodern under en viss period efter förlossningen. De intensifieras när en kvinna sätter ett barn i bröstet. Detta hjälper livmodern att rensa sig från blodpartiklar och blodproppar i den. Om en kvinna inte ammar, sker inte produktionen av hormonet prolaktin, som stimulerar livmodersammandragningar. Detta orsakar en långsam rengöring av organet. Om det inte finns några blodproppar i urladdningen och lochia inte har en obehaglig lukt, finns det ingen anledning att oroa sig. Gradvis stoppar urladdningen.

Det finns ett antal andra skäl som förlänger perioden för utrensning av livmodern efter förlossningen. Listan innehåller:

 1. Blodkoagulationsstörning. Om problemet är känt i förväg, måste det rapporteras till läkaren på planeringsstadiet av graviditeten. En kvinna bör vara beredd på att naturlig blödning kommer att pågå mycket längre.
 2. Stor frukt. Detta leder till att livmodern under graviditeten sträcker sig mer. Ett liknande fenomen observeras om det finns flera frukter. Stark sträckning ökar den tid det tar för organet att återgå till sin tidigare storlek.
 3. Födelse utfördes med kejsarsnitt. Som ett resultat bildas en sutur i livmodern. Han hindrar henne från att träna ordentligt. Som ett resultat bromsar återställningsprocessen. Ett liknande fenomen observeras om skador och brott uppkom under förlossningen och allvarliga blödningar inträffade, vilket krävde kirurgisk ingripande och suturering.
 4. I livmodern finns polyper, myom och fibrom, som förhindrar att den samlas normalt. Allt detta leder till en ökning av urladdningstiden.

Vanligtvis inom två månader efter födseln har en kvinna brist på menstruation. Regeln gäller dock endast för patienter som ammar ett barn. I detta fall frisätts prolaktin, vilket hämmar produktionen av östrogen, som är ansvarig för mognaden av follikeln och återställningen av menstruationscykeln. Hos kvinnor som av en eller annan anledning inte applicerade barnet på bröstet, kan menstruationen återhämta sig inom 1-1,5 månader efter födseln. Liknande fenomen betraktas som ett positivt tecken. Menstruationens utseende indikerar en snabb återhämtning av livmodern och hormonnivåerna. Under menstruationen blir urladdningen riklig och har en ljus färg. En kvinna under postpartum-perioden måste se till att det verkligen är menstruationsperioder. Kom ihåg att det finns en risk för uterusblödning som kräver akutvård..

Patologisk urladdning efter förlossningen och orsakerna till deras utseende

Om lochia började minska, men då deras volym ökade kraftigt, är detta orsak till oro. Ett sådant symptom kan indikera upptäckten av blödning i livmodern. Om en standarddyna blöts i blod på 40-60 minuter handlar det om inre blödningar.

Om urladdningen får en lugn lukt eller blir gulaktiggrön, kan detta indikera utvecklingen av en inflammatorisk process i de inre könsorganen. Orsakerna till dess förekomst kan vara böjningen av livmoderslangen och ansamlingen av lochia där. Den inflammatoriska processen som utvecklas i livmodern kan orsaka endometrit. Detta fenomen åtföljs av svår smärta lokaliserad i nedre del av buken. Dessutom är det en ökning av kroppstemperatur och utseendet på purulent urladdning. För att bekämpa patologi, kommer läkaren att förskriva en kurs med antibakteriella läkemedel och curettage av livmodern.

Följande symtom kan indikera förekomsten av patologier:

 • en kvinna har en ökning av kroppstemperaturen;
 • slem och blodproppar uppträder i urladdningen;
 • det är en allmän försämring av välbefinnandet;
 • svaghet är närvarande;
 • smärta i nedre buken.

Orsaker till pågående blödning under de första timmarna efter födseln kan vara livmoderhalscancer om de sys dåligt eller går obemärkt. I detta fall observeras lokal blödning i vävnaderna i slidan och perineum. Efter en grundlig undersökning kommer läkaren att öppna hematom och sy tårarna igen. En konsekvens av blödning i livmodern kan vara utvecklingen av anemi. Detta namn mottogs av brist på hemoglobin och, som ett resultat, en kränkning av näring av kroppsvävnader med syre. Om en kvinna i detta tillstånd ammar, kan han inte utvecklas med honom. I listan över andra orsaker som leder till upptäckten av fläckar en månad efter födseln kan du inkludera:

 1. Delar av moderkakan och fostrets membran förblev i livmodern. Detta bromsar läkningsprocessen avsevärt och kan provocera utvecklingen av svår blödning, som plötsligt utvecklas. Dess kännetecken är frånvaron av smärta.
 2. Atoni eller hypotoni av livmodern äger rum. Patologi är förknippad med dess överdrivna stretching, sagging eller försvagning. Om svag kontraktil aktivitet observeras flödar blod från slidan antingen i en kontinuerlig ström eller i separata delar. Tillståndet är farligt för en kvinnas liv och kräver akut läkare..
 3. Överdriven träning efter förlossningen. Ett liknande fenomen observeras som ett resultat av för tidigt samlag.
 4. Liten menstruation. Detta namn gavs gradvis tillbaka kvinnans reproduktionssystem till menstruationsfunktionen. I vissa grupper av kvinnor i arbetet börjar återuppträdande av fläckar att inträffa dag 21-28.

Diagnostisk forskning

Om en kvinna har en predisposition för blödning, kommer en fullständig diagnos att utföras. Läkaren kommer att kontrollera patienten för patologier förknippade med kroniska och genetiska sjukdomar. Storleken på livmodern och blodkoagulation kommer att beaktas. Vid sen utskrivning med blod efter förlossningen inkluderar undersökningen följande studier:

 • mäta kroppstemperatur, tryck och hjärtfrekvens;
 • kontrollera botten av livmodern;
 • allmän diagnostik;
 • könsundersökning;
 • allmän analys och ultraljud.

Om en kvinna har en ljusröd utflöde en månad efter födseln, börjar undersökningen med en kontroll av livmoderbotten och urinblåsan. Därefter görs en bedömning av lochia kvalitet och kvantitet. För att göra detta väger du kuddarna 15 minuter efter fyllning.

Skador resulterar ofta i blödningar, varför livmodern inte kan dra sig samman och återgå till sin tidigare form. Om inga avvikelser hittas vid kontroll av organet, beaktas närvaron av smärta hos kvinnan och resultatet av undersökningen av slidan. Övervakning av patientens allmänna tillstånd. Läkaren mäter puls, kroppstemperatur och tryck. Normalt ska patientens hud vara en lätt nyans och läpparna ska vara rosa. Slemhinnorna bör inte vara torra..

Vid inre blödningar observeras svår smärta. Vagina är svullen. Huden får en mörkblå nyans. Då kan svart urladdning visas. Om alla ovanstående symtom finns, indikerar detta förekomsten av en snörning inom eller utanför.

Patologi behandling

Behandling för livmodersblödning beror på kvinnans tillstånd. Processen genomförs stegvis. Inledningsvis utförs diagnostik och undersökning, under vilken orsakerna till patologin identifieras. Hela denna tid övervakas tryck och puls.

Livmoderns arbete återställs genom användning av droger. Läkemedel väljs individuellt. För att lindra spasmer och stoppa blödning appliceras förkylning i nedre del av buken. Om det dök upp en månad efter födseln kan patienten ordineras oxytocin. En medicinering används för att stimulera muskelkontraktion. Det används som en dropper under förlossningen eller efter att barnet föddes. Dessutom används metylergometrin. Läkemedlet administreras intramuskulärt. Det används endast under perioden efter födseln. Medicin påskyndar muskelkontraktionen i livmodern.

En specialist kommer att inspektera livmodern och sätta in en vattpinne med ett medel som hjälper till att dra sig samman. Om delar av morkakan förblir inuti utförs organrengöring under allmän anestesi.

Om blödningen inte kan stoppas löses problemet kirurgiskt. Läkaren kan utföra:

 • klämma in skadade fartyg;
 • sy sömmar och skador inuti organ;
 • uterus borttagning.

Kirurgi utförs endast som en sista utväg. Alla kirurgiska ingrepp utförs under generell anestesi. Om allvarlig blodförlust inträffar är en blodtransfusion möjlig.

Tilldelningar efter förlossning - normer och avvikelser

Utsläpp efter förlossning är normalt. Det händer under de första veckorna efter barnets födelse. Artikeln kommer att diskutera vad normala lochier är och vilka tecken på patologi är..

Vad det är

Efter barnets födelse exfolierar moderkakan. Hon tjänade som en källa till nödvändiga ämnen för barnet och skydd för honom. Ett stort sår återstår på mödrarnas plats. Blod och plasma flyter ut ur det..

Lochia - detta är utlossning efter livmodern.

Suckers sammansättning, deras färg och volym varierar beroende på hur lång tid som gått sedan barnets födelse. En kvinna bör veta hur mycket utflöde som går efter förlossningen, vad borde vara deras volym, färg.

normer

Lochiahastigheten efter förlossning varierar beroende på dag och vecka..

Första timmarna

För närvarande är den unga modern under övervakning av medicinsk personal. Normalt är lochian blodig och riklig. Det är normalt om i genomsnitt 400 ml blod hälls ut 2 timmar efter barnets födelse.

För närvarande finns det risk för blödning i livmodern. Detta inträffar i frånvaro av livmodern i kontraktil aktivitet. För att förhindra blödning administreras oxytocin intravenöst.

Första dagarna

Lochia för närvarande sticker ut mindre. Under tre dagar lämnar totalt cirka 300 ml blod. Blodproppar och blod finns i den. Abnormaliteter är för rikliga eller magra.

De ska lukta färskt blod. Sedan förändras det till surt.

Efter urladdning

Uttryck flyttar fortfarande i ungefär en och en halv månad. Under hela denna tid tar det från 500 till 1500 ml vätska. Varje dag blir det mindre och mindre.

Färgen förändras också - den blir gul på grund av en betydande mängd slem. Detta är en variant av normen. Då kommer lochia att bli gles och smeta.

Varaktighet

Lochia efter förlossningen avgår från 5 till 7 veckor. Efter detta återställs livmodern, och kvinnan märker den vanliga vaginala urladdningen. Följande faktorer påverkar varaktigheten av lochia-urladdning:

 • funktioner i graviditet;
 • funktioner hos ett barns födelse (med naturliga medel eller med kejsarsnitt);
 • intensiteten av uterinblödning;
 • komplikationer postpartum;
 • amningsfrekvens.

Ju oftare mamman ammar barnet, desto mer dras könsorganet och desto mindre tid kommer lochia att dyka upp.

avvikelser

Tecknen på ett patologiskt tillstånd är som följer.

 1. Ett litet antal sekret eller deras fullständiga frånvaro. Detta kallas en lohiometer. Dess utseende är förknippat med en onormal sammandragning av livmoderhalsen. Andra symtom på detta tillstånd är smärta i nedre del av buken, förstorad livmoder och feber..
 2. Kraftig blödning. Mer blod indikerar koagulationsproblem.
 3. Blödning från trådbundna postoperativa snitt.

Blödning från suturer som placeras på födelseskanalen inträffar på grund av bristande efterlevnad efter födseln. Sömbrott inträffar även under tarmrörelser.

Om livmoderns epitel har återhämtat sig bör utsläppet vara lätt eller gulaktigt..

Följande symtom indikerar utvecklingen av sjukdomar:

 • uppkomsten av en obehaglig lukt;
 • klåda och sveda i perineum;
 • temperaturökning.

Utseendet på en grön nyans indikerar en anomali. Detta är ett patologiskt symptom, oavsett utseende under återhämtningen efter födseln. Sådana lochia kan indikera utvecklingen av:

I sådana fall föreskrivs en kvinna antibiotika. Det är strängt förbjudet att ta antibakteriella läkemedel på egen hand.

Fisklukten av lochia bör varna. Det verkar på grund av bristande efterlevnad av hygienregler eller förvärring av candidiasis..

Liten lukt visas när:

En kvinna måste vara uppmärksam på suckarnas natur, som sticker ut ungefär en och en halv månad efter födseln. Om uttryckningsfärgerna plötsligt blev brunaktiga och deras volym ökade, betyder detta återställandet av menstruationscykeln. Det betyder att hon kan bli gravid igen.

Den första menstruationen kan vara magra eller vice versa, riklig.

Nödfall

En kvinna måste snarast kontakta en förändring i utsläppets varaktighet, norm och färg efter förlossningen i närvaro av sådana symtom.

 1. Hoppet i kroppstemperatur. Det är inte alltid förknippat med feber. Hoppet i avläsningen av termometern är förknippat med möjlig utveckling av endometrit. Om den inte behandlas kan allvarliga komplikationer utvecklas..
 2. Utseendet på pus med en obehaglig lukt.
 3. Smärta i nedre del av buken.
 4. Utseendet på en sakrum från en postoperativ sutur från ett kejsarsnitt.
 5. Plötslig ökning av lochia.
 6. Fullständig frånvaro. Detta indikerar en blockering av livmoderhalskanalen.

I nödsituationer bör en ambulans omedelbart ringas.

Förebyggande

Efter en naturlig födsel, i avsaknad av klagomål, måste en kvinna besöka en gynekolog efter cirka 6 veckor.

Efter kejsarsnitt måste du se en läkare ungefär en vecka efter utskrivning. Läkaren kommer att genomföra en gynekologisk undersökning, förskriva blodprover och vid behov en ultraljud. Andra gången du behöver besöka läkare är en och en halv till två månader efter utskrivning.

För att minska överflödet av postpartum-urladdning bör du följa sådana rekommendationer.

 1. Besök tid på toaletten. Efter leveransen måste du gå var tredje timme, även om det inte finns någon lust att urinera.
 2. Mata barnet med bröstmjölk på begäran. Under utfodring produceras hormonet oxytocin, vilket förbättrar livmoderns kontraktila aktivitet.

Om kramper i livmodern uppträder under utfodring är detta normalt..

Förnya det intima livet är nödvändigt tidigast två månader efter förlossningen. På grund av att denna regel inte följs kommer en infektion från slidan in i livmodern.

Inom tio dagar efter förlossningen rekommenderas att tvätta efter varje urinering eller tarmrörelse, före sänggåendet och varje morgon. För detta ändamål bör en speciell tvål med en neutral surhetsindikator användas. Efter proceduren måste du väta grenen med en handduk.

Packningar ska bytas varannan timme (eller vid behov). Det är förbjudet att röra sömmarna med händerna. Du bör välja lös linne av naturliga tyger..

 • besök badhuset, bastun;
 • att ta ett bad;
 • använd tamponger;
 • douching;
 • ha sex.

Att följa hygienreglerna hjälper till att förebygga komplikationer..

Utseendet på utsläpp från livmodern efter förlossningen är helt normalt. Normalt minskar deras volym gradvis. Deras sammansättning förändras också: I slutet av återhämtningsperioden lämnar endast ett litet antal ljusfärgade getor kvar.

Att veta hur lochia ser ut de första dagarna efter förlossningen, och en tid efter det hjälper det att uppmärksamma hälsoproblem i tid. Genom att få tillgång till en läkare i rätt tid kommer du inte att missa uppkomsten av farliga komplikationer.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Månadsvis efter ett missfall

Spontan abort diagnostiseras hos cirka 15% av kvinnorna i reproduktiv ålder. Detta tillstånd är en stark känslomässig och fysisk stress för kroppen, särskilt om det inträffar i de senare stadierna....

Diarré med ägglossning - orsaker, behandling och förebyggande

I själva verket kan en kvinna ha många processer i kroppen som åtföljs av smärta i ländryggen, och detta är inte nödvändigtvis ägglossning. I de flesta fall innebär detta problem med muskel- och skelettsystemet....