Utsläpp efter curettage - normen och patologin

Ansvarsfrihet

Trots populariteten för diagnostisk curettage har inte alla kvinnor som genomgår denna procedur kunskap om hur den postoperativa perioden ska gå normalt. Förekomsten av utsöndringar är ett naturligt steg efter detta förfarande. Denna helt naturliga process tar lite tid. Det säger sig självt att många patienter är intresserade av normal varaktighet, intensitet av urladdning och känsla under denna tidsperiod. För att början av livmoders patologi inte ska missa, måste varje kvinna kunna skilja mellan normal urladdning efter curettage och patologi.

Normal urladdning efter curettage

När man skrapar livmoderhålan, oavsett orsakerna till denna procedur, tas det funktionella lagret i endometrium bort. Som ett resultat är naturligtvis livmoderkaviteten ett kontinuerligt öppet sår som blöder under en viss tid. Efter curettage skiljer sig tillståndet praktiskt inte från menstruationen, eftersom det är under menstruationen (desquamation) som det funktionella lagret avvisas. Varje kvinna har en individuell varaktighet av menstruationen, vilket beror på hormonell funktion av äggstockarna och hypofysen, såväl som den utsöndrade sekretionen efter curettage.

Normalt urladdning efter curettage är måttligt, utan obehaglig lukt, varar 5-6 dagar. Då blir blödningen mindre intensiv, urladdningen blir smeta och gradvis stoppar. Den totala varaktigheten för fläckning bör normalt inte överstiga tio dagar. Att dra smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen, som åtföljer livmodersammandragningar, är ett alternativ för normal blodcirkulation. Vid curettage före menstruationen motsvarar urladdningstiden vanligtvis menstruationens varaktighet, nämligen högst sex dagar.

Patologisk urladdning efter curettage

Patologisk urladdning efter curettage kan identifieras av följande tecken:

 • för lång urladdning (varar mer än 10 dagar) kan indikera hormonell misslyckande;
 • en obehaglig lukt som har färgen på köttstänk, vilket kan indikera förekomsten av infektion;
 • plötsligt upphörande av urladdningen, vilket är ett tecken på bildandet av blodproppar i livmoderhålet.

Utöver den karakteristiska utflödet vid infektionssjukdomar i livmodern kan en kvinna uppleva smärta i nedre buken och öka kroppstemperaturen. Detta händer också när urladdningen plötsligt slutar - en hematometer, eftersom blodproppar som bildas i livmodern kan orsaka inflammation. Behandlingen kan inkludera antibiotikabehandling och upprepad curettage..

Långvarig urladdning indikerar instabiliteten hos en kvinnas hormonella bakgrund. Sådana patienter behöver observation av en gynekolog-endokrinolog. Dessutom finns det en långvarig blödning risk att utveckla anemi, och därför måste en kvinna, förutom att ta mediciner under denna period, äta fullt. Produkter som har en gynnsam effekt på blodbildningen: granatäpple, bovete, nötköttlever, rött kött.

Möjliga komplikationer efter curettage

Möjliga komplikationer efter curettage är följande:

 1. livmodersblödning, vilket är sällsynt nog och förekommer som regel hos kvinnor med blödningsstörningar. Livmoderblödning, i motsats till den magra vanliga fläcken, som anses vara normal och fortsätter till och med flera veckor efter curettage, utgör ett verkligt hot mot en kvinnas liv. Om det efter en curettage från slidan finns en mycket riklig fläckning på grund av vilken 2-3 kuddar eller tamponger måste bytas på 2-3 timmar, kan läkaren förskriva flera injektioner av Oxytocin.
 2. en hematometer är en ansamling av blodproppar i livmodern som uppstår på grund av svår komprimering (spasmer) i livmoderhalsen, som inträffar omedelbart efter rengöring. Den höga risken för denna situation förklaras av den höga infektionsrisken. För att förhindra ansamling av blodproppar i livmodern kan läkaren förskriva läkemedel från gruppen antispasmodika (till exempel No-shpa) som stöder livmoderhalsen i ett avslappnat tillstånd. Det första tecknet på en möjlig ansamling av blodproppar är den snabba upphörandet av blodigt utflöde efter curettage och förekomsten av svår smärta i nedre del av buken.
 3. endometritis - en infektion och inflammation i livmoderslimhinnan som uppstår när mikrober kommer in i livmodern. I dag föreskriver läkare en antibiotikakurs för att förebygga efter utsläpp av uterusinfektionen. Det första tecknet på infektion är utseendet på några dagar efter begränsning av buksmärta, frossa, feber.
 4. Infertilitet är en kränkning av en kvinnas förmåga att bli gravid, vilket är extremt sällsynt efter curettage.

Utsläpp efter curettage

Vad ska vara urladdningen efter utsläpp av livmoderns hålighet

Utsläpp efter curettage är ett normalt mönster och en konsekvens av proceduren. Oavsett varför du utförde den här manipulationen förvandlas organet efter det till ett stort sår. Hur lång tid som urladdningen går efter curettage av livmoderhålan beskrivs nedan.

Normal varaktighet av blödning

Efter operationen visas utskrivningen vanligtvis omedelbart och försvinner normalt i 2-5 dagar. Tillåtet icke-intensiv fläckblödning, som, beroende på procedurens komplexitet och egenskaperna hos kvinnans kropp, kan pågå i upp till två veckor. Om det finns blodproppar i urladdningen, de har en obehaglig lukt eller en atypisk färg, bör du omedelbart rådfråga en gynekolog. Sådana manifestationer kan vara en indikator på att delar av fostret ägg eller dess membran kvar i livmodern (under en abort, curettage av en död graviditet, etc.), eller under proceduren får en infektion i såret.

Patologi Definition

Observera att urladdningens färg och karaktär fungerar som ett indirekt tecken på närvaron av en infektion eller indikerar en dåligt utförd procedur. Så, gul urladdning efter curettage visar närvaron av en viss bakteriell process: stafylokock, streptokock och liknande. Deras närvaro kan också vara ett tecken på klamydia eller trikomoniasis. En annan egenskap hos en bakteriell infektion är lukten - skarp, obehaglig.

Om patienten har brunt urladdning efter curettage kan det övervägas att blodet började koagulera efter operationen; detta indikerar direkt deras överhängande upphör. Men om de observeras i mer än 10-14 dagar, måste du se en läkare.

Om "allt är rent"

Det händer att efter curettage finns det ingen urladdning. Detta betyder inte att operationen gick bra. Frånvaron av blödning är en indikation på att blodproppar har bildats i livmoderhulen, eller att ett hematom (en liten tumör) har dykt upp i livmoderhalsen, vilket förhindrar den naturliga frisättningen av sekret. I detta fall måste du konsultera en läkare som kommer att förskriva antibiotikabehandling eller upprepad curettage. Mot bakgrund av frånvaron av utsöndringar stiger en kvinna vanligtvis i temperatur och smärta uppträder i nedre del av buken. Kom ihåg att detta är ett mycket oroande, farligt symptom som kräver omedelbar undersökning av orsakerna och efterföljande behandling..

Det händer också

Hur många dagar det kan vara utflöde efter nedsättning av endometrium påverkas också av typen av utförd procedur. Under abort observeras ofta kraftiga blödningar, särskilt om graviditetsåldern var lång - mer än 10 veckor. Efter en mini-abort är urladdningen mindre intensiv och varar i genomsnitt 3-5 dagar. Vid diagnostisk procedur är blödningen måttlig, slutar efter 2-6 dagar. Ändå finns det inte fastställda regler i detta fall. Om urladdningen har en okarakteristisk färg, lukt eller är för intensiv och varar mer än 2 veckor - är detta inte normen.

Hur många dagar efter rengöring av livmodern flödar blod, vilket utsläpp är normen och vad som anses vara en patologi?

När skrotning utförs?

Den inre vävnaden i livmoderhålet är slemskiktet, kallat endometrium. Av någon anledning behöver detta tyg ibland rengöras helt eller delvis. Sådana manipulationer utförs kirurgiskt med speciella medicinska instrument (se foto). Denna process avser kirurgi och har därför alla postoperativa symtom och har en stor börda på kroppen.

Curettage har en terapeutisk och diagnostisk funktion och används i sådana fall:

 1. Tunnning (hypoplasi) i endometrium eller förtjockning (hyperplasi).
 2. Närvaro eller misstankar om en ondartad eller godartad neoplasma, polyper, fibroma, fibroider (läs om urladdningen efter borttagande av livmoderfibroider från länken).
 3. Inflammatoriska processer i livmodervävnader.
 4. Endometritis, endometrios.
 5. Patolog i livmoderhalsen.
 6. Menstruella oregelbundenheter.
 7. Frysning av embryon.
 8. Abort.
 9. Slut på abort på grund av misslyckad jordbruksabortion eller vakuumsugning när fostret inte har tagits bort helt.
 10. Ofta avskärs endometripartiklar för hysteroskopi och separat diagnostisk curettage (WFD). Med hjälp av det etableras gynekologiska patologier i livmoderhalsens slemhinnor eller livmoderhalskanal.
 11. Det används också som en biopsi - ett prov på vävnadspartiklar för undersökning för atypiska celler..

I artikeln, som referens, kan du ta reda på vilken cykeldag endometriell polyp tas bort.

Vad kan vara komplikationerna?

Skrapa operationen med en låg risknivå, orsakar det sällan komplikationer och är i de flesta fall framgångsrikt. Men fortfarande innebär curettage en del av risken och komplikationer är ibland möjliga.

Den:

 1. Perforering (punktering) av livmodern uppstår när läkaren oavsiktligt punkterar eller punkterar livmodern med ett verktyg. I detta fall är suturering nödvändig..
 2. En livmoderhalscasm uppstår när mycket blod har samlats in i den.
 3. En ökning av temperaturen efter proceduren indikerar förekomsten av en inflammatorisk process. Ofta visas temperaturen när en infektion har införts i kaviteten.
 4. Brott mot bakterieskiktet i endometrium sker alltid genom läkarnas fel. Komplikationen anses vara mycket allvarlig, eftersom endometriet kanske inte återhämtar sig alls..
 5. Ofullständigt avlägsnande av fostret, moderkakan eller annan formation som operationen delades om. Denna komplikation kräver upprepad curettage och längre återhämtning..
 6. Cervical tår är resultatet av kirurgens slarv. Små tårar läker vanligtvis på egen hand, medan allvarliga tårar kräver sutur.

Innan du genomgår en så komplicerad procedur som curettage, försök att hitta en riktigt bra läkare för att undvika negativa konsekvenser och upprepade curettage.

Abortstädning

Aborterande curettage vid artificiell avbrott av graviditet används under perioder på 10-12 veckor och anses vara den minst säkra metoden. Det utförs i två steg. Den första utvidgningen innebär utvidgning av livmoderhalskanalen med kirurgiska instrument eller specialläkemedel (vilket är mindre effektivt). Det andra steget, curettage - rengöring av hålrummet och väggarna i livmodern med en curett - en medicinsk operativ sked. Processen är smärtsam, därför utförs den under allmän anestesi i frånvaro av kontraindikationer.

Rengöring av en frusen graviditet utförs på samma sätt om fostret frös och förblir i livmodern, liksom om missfallet skedde delvis. Om utskrivning efter curettage av en död graviditet, läs artikeln här.

Det händer att farmabort eller vakuumsugning inte gav en fullständig abort. De återstående embryopartiklarna måste avlägsnas för att undvika sepsis i intilliggande vävnader. Denna process utförs genom rengöring..

Vad gynekologer säger

Rengöring av livmoderhålan är ett allvarligt kirurgiskt ingrepp. Svårigheten är att läkaren inte kan kontrollera hennes framsteg visuellt. Resultatet och ytterligare konsekvenser beror inte bara på patientens hälsa, utan också av professionaliteten hos den specialist som utförde manipulationen. Normalt bör det inte vara någon kraftig försämring av välbefinnandet efter det. Utsöndring av blodiga blodproppar, slem och anemi är tillåtet. Under den tidiga perioden är smärta i perineum och nedre del av buken trolig.

Urladdningen efter diagnostisk curettage, utförd i mitten av cykeln, bör inte vara riklig. Deras vanliga varaktighet är 2-3 dagar. Maximum - 10 dagar.

Vid avlägsnande av resterna av ägget beror intensiteten och blödningens varaktighet på graviditetens varaktighet. Om urladdningen inte stannar inom två veckor föreskriver läkaren medicinering: införande av hormonella läkemedel eller vitamin K.

Utsläpp efter diagnostisk curettage av livmoderhålan

Diagnostisk hysteroskopi åtföljs av mindre blodigt eller brunt utsläpp, mer som en daub..


Brun urladdning Brun urladdning

Den första dagen eller två kan smutta på magen något. Om syftet med manipulationen var att arbeta på inflammerade foci, varar blödningen från flera dagar till en vecka, beroende på hur mycket vävnad som har exponerats.

Tilldelningen av blod efter RDD är knapp, försvinner ofta på en dag, om patienten har följt alla regler för perioden efter manipulation..

Ta reda på när menstruationscykeln kommer att återhämta sig efter hysteroskopi genom att klicka på länken.

Hur många dagar är utsläppet efter aborterad curettage?

Arten och varaktigheten av urladdningen efter utbuktning av livmoderkaviteten beror på det syfte för vilket det utfördes. Om vi ​​talar om ansvarsfrihet efter aborterande curettage, tar det hänsyn till hur länge processen genomfördes, hur graviditeten gick, patientens ålder, samtidiga sjukdomar och läkarnas kompetens.

Städning vid 11-12 veckors graviditet

Om aborten gjordes vid en sådan tidpunkt, kommer de första dagarna av blodförlust att vara rikligt, ibland till och med i form av mörka blodproppar.


Utsöndringar med blodproppar

Detta förklaras av en ökning av livmodern. I detta fall ökas den till 10-12 cm, och halsen är förberedd för maximal stängning. Därför motsvarar curettage i detta skede en fullfjädrad operation och lämnar ett nästan öppet sår av stora storlekar, där blodförlust är normalt. Utsläpp på grund av livmoders förkortning är förknippat med dess minskning till dess tidigare storlek, vilket åtföljs av smärta och kramp.

Vidare blir blödningen knapp, alternerande, först får en ljusröd, sedan rosa färg.

Blodutladdning under implantation av ägg

Obehag försvinner i 2-3 dagar, och själva urladdningen kan pågå totalt cirka 10 dagar. Om detta symptom kvarstår länge, kontakta en specialist..

Fryst graviditet

Samma utflöde observeras efter curettage av en död graviditet. Om fostrets död upptäcktes i tid och processen inte kompliceras av sepsis, sker urladdningen efter rengöring av livmodern efter 7-10 dagar. Om ett ofullständigt missfall inträffade under graviditetens andra trimester, kan det blöda i 2-3 veckor. Några dagar efter operationen är blodförlusten riklig, resten av dagarna - ett blodträd.

Detta är endast ett generellt kännetecken för urladdningen efter rengöring av livmodern. Hur mycket de går och hur de ska vara avgör kroppens individuella egenskaper. Hos en frisk och ung kvinna i reproduktiv ålder är vävnadsregenerering och rehabiliteringsperioden mycket snabbare. Diagnostisk och terapeutisk curettage i klimakteriet är svårare.

Symtomen bestäms också av den hormonella bakgrunden, som med varje ingripande i aktiviteten i reproduktionssystemet och efter graviditeten börjar förändras dramatiskt, vilket kan provocera eventuella patologier och sjukdomar.

Tecken på patologi

Om livmodersblödning inte slutar efter 14 dagar efter curettage, blir mängden blod inte mindre och åtföljs av ökande smärta, och dynan fylls på 1-2 timmar, finns det en komplikation eller patologi.

Hur mycket blod är normalt

Blödning efter curettage anses vara normalt. Under rengöring elimineras endometrialskiktet, som vanligtvis lämnar kroppen under menstruationen, från könsorganet. Slemhinnan har många blodkärl, så när det rengörs kvarstår flera lesioner med en blödande struktur på ytan av livmoderväggarna.

Efter curettage går blod alltid, varaktigheten för denna process är en viktig indikator som hjälper läkaren att bedöma patientens allmänna tillstånd mot operationens bakgrund. Utsläppstiden hos alla kvinnor är olika, det kan bero på patientens tillstånd.

Många kvinnor blöder efter 2 timmar till en vecka. Och detta anses inte som en avvikelse. Efter att manipulationerna har avslutats börjar livmoderhålan att tränga in intensivt; det är detta som orsakar en minskning av intensiteten i urladdningen.


Blod kan gå i flera dagar

Vid rengöring under abort, missfall, kan blödningen pågå i 5-6 dagar. Under de första 2-4 dagarna förlorar en kvinna en stor mängd blod. Därefter minskar utsläppets intensitet. Men dauben kan observeras i cirka två veckor.

Om livmoderhålan är dammsugad kommer mängden frigjord blod att vara liten.

Olika faktorer kan påverka indikatorer för blodförlust - närvaron av samtidigt patologiska processer, dagen för menstruationscykeln, när proceduren utfördes.

Ingen urladdning efter operationen

Forumet diskuterar ofta varför det inte finns någon urladdning efter curettage eller om de slutar nästa dag, och krampvärk kvarstår, ibland åtföljd av temperatur. I det här fallet kan vi prata om en hematometer - ansamling av blodproppar i livmodern, vars livmoderhalskanal redan är stängd, och deras utvisning är omöjlig. Dessa blodproppar brast bokstavligen in i könsorganet och orsakade skarpa kramper. De kan provosera sepsis i intilliggande vävnader..

Därför, om det inte sker något utsläpp efter curettage eller rengöring av en frusen graviditet, kontakta omedelbart en läkare för en andra undersökning och evakuering av blodiga koncentrationer. Bristen på medicinsk ingripande i denna situation leder till allvarliga konsekvenser. Det är värt att överväga om blodförlusten var obetydlig och bara varade en dag, och smärtan fortsätter att orsaka obehag.

Beskrivning av förfarandet

Curettage, utförd med hjälp av ett vakuum, har en bred lista med indikationer, bland vilka sticker ut rengöring av vägarna i slutet av förlossningen, efter missfall, abort, eliminering av fostret som fastnar i utvecklingen.

Att genomföra vakuumsugning under en frusen graviditet innebär att allt som finns i livmoderhålet elimineras. I detta fall sker extraktion tillsammans med ytrörets slemhinnor i organet.

Innan man aspirerar en gravid kvinna med ett dött foster är det nödvändigt att genomgå träning:

 • göra ett EKG;
 • genomföra en allmän och biokemisk undersökning genom att donera blod;
 • bestämma graden av blodkoagulationsaktivitet;
 • genomgå undersökning för att diagnostisera närvaron av hepatit B, C, syfilitisk infektion, humant immunbristvirus;
 • genomgå cancerundersökning.

Läkaren måste inspektera livmoderhalsen innan hanteringen, och tar också reda på om kvinnan tog läkemedel som påverkar kvaliteten på blodkoagulation.

För att minimera risken för att skada livmodern under operationen måste en kvinna följa flera begränsningar som gäller för den preoperativa perioden:

 1. 14 dagar före manipulationen är det omöjligt att ta mediciner som påverkar blodkoagulationsaktiviteten.
 2. Efter utnämningen av en operation bör sex uteslutas.
 3. Behöver överge douching-proceduren.
 4. Inför manipulationen kan du inte använda kosmetika som krävs för intim hygien.
 5. Användning av vaginala tabletter, suppositorier bör uteslutas.

Mager och riklig urladdning

En annan situation, om blödningen är riklig, då knapp, varar längre än den överenskomna perioden, sträcker regelbundet magen, smärta ges till sidan, rygg, med frossa och allmän sjukdom. Dessa symtom kan indikera en hormonell obalans, erosionsprocesser, ineffektivt avlägsnande av foci av endometrios, polypper och till och med neoplasmer med olika etymologier..

En vanlig sjukdom efter curettage, särskilt abort, är endometrit, uterusinflammation. Det utvecklas på grund av infektion under rengöringsprocessen och dålig antiseptisk behandling, liksom på grund av bristande efterlevnad av reglerna i rehabiliteringsperioden. Det är också viktigt att kvinnans kropp och immunitet som ett resultat av kirurgiskt ingrepp försvagas, dess resistens är låg och därför är livmoderkaviteten känslig för obehindrad attack av patogena organismer. Således utvecklas inflammation.

Tilldelningar kan antingen vara rikligt eller i form av en anemon, transparenta slemhinnor med blodiga vener, vita och har en purulent karaktär. De åtföljs av en obehaglig lukt, dragande smärta i nedre buken och feber.

Närvaron av sådana symtom kräver omedelbar läkarvård och akut behandling.

Orsaker till blödning

Ibland smörjer blödningen efter en abort, även om blodet kan gå för mycket, vilket är typiskt för sådana fall:

 • Traumatiska skador på livmodern under abort med gynekologiska instrument;
 • Misslyckad frigöring av fostret;
 • Dysfunktionella störningar i livmodersaktivitet;
 • Ofullständig rengöring av äggledarna från fostresterna;
 • Brott mot kirurgisk teknik;
 • Otillräckligt organiskt svar på anestesi som använts före proceduren;
 • Alla typer av stressiga situationer som en kvinna upplevde under graviditeten och till och med före det;
 • Intag av hormonella läkemedel;
 • Ökad aktivitet eller fysiskt överarbete;
 • Brott mot blodkoagulationsprocesser.

Om patienten förutom blödning har en ökning av temperaturen, onormalt tryck eller illamående och andra patologiska tecken efter en abort, måste du snarast gå till sjukhuset. Eftersom sådana symtom kan orsakas av en smittsam lesion eller dåligt utförd kirurgisk avbrott av graviditeten.

Gul urladdning med och utan lukt

Den ljusgula färgen på urladdningen efter manipulation indikerar infektion och början av den inflammatoriska processen.


Ljusgul höjdpunkt

Om en kvinna ännu inte känner den obehagliga lukten av utsöndringar eller smärta, betyder detta inte alls välbefinnandet för livmoderhämtningen. I detta fall måste du kontakta en gynekolog för efterföljande behandling.

Om en svag gulaktig nyans resulterar från en gradvis minskning av sekretionsintensiteten, finns det ingen anledning till oro.

Utsläppet kan också lukta på grund av utvecklingen av inflammation mot bakgrund av infektionssjukdomar. Till exempel bakteriell vaginos eller candidiasis (trast). Deras symtom kompletteras av obekväma känslor i vaginalområdet: klåda, brännande. Blödning efter rengöring åtföljs av gult, vitt eller grått slem. Sådana sjukdomar överförs både sexuellt och utvecklas mot bakgrund av en kränkning av mikrofloran, som är inneboende under den postoperativa perioden hos kvinnor.

Första hjälpen för blödning

Efter proceduren behöver kvinnan psykologiskt stöd

Om en kvinna lider av svår blödning under tillräckligt lång tid, är det brådskande att konsultera en gynekolog, och vid speciellt akut blödning, ring en ambulans. Medan det medicinska teamet kommer till din hjälp kan du ge första hjälpen själv. För att minska intensiteten av blödningar rekommenderar läkare att ligga på din sida eller på ryggen, försöka slappna av och undvika ryck och plötsligt stigande.

Det är också användbart att göra en kall komprimering på bukhinnan, vilket hjälper till att minska blödningen. Att ta några smärtstillande medel rekommenderas inte. Mellan benen måste du sätta en dyna för omfattande urladdning (maxi), och lägga en rulle under benen för att rikta blodflödet till huvudet, vilket minskar blödningsintensiteten. För att inte framkalla upprepad riklig utsläpp av blod efter behandlingen rekommenderas att vila mer, undvika överarbete, vägra att lyfta vikter och fysisk ansträngning.

Det är också nödvändigt att undvika stressande situationer som påverkar nervsystemets strukturer. Du kan inte ta några mediciner på egen hand, men bara enligt medicinska recept. Tills kroppen återhämtar sig och normaliserar alla ohälsosamma vanor under förbudet, liksom alla typer av kostnäringsprogram. En kvinna behöver sexuell vila innan slutet av sin första menstruation. Med blödning kan du inte använda tamponger, eftersom de kan provocera stagnation av blodproppar, vilket kommer att leda till infektion och bildande av nya skador.

Så blödning efter ett avbrott anses vara normal, men det finns typer av blödningar som kan vara farliga för patienten, till exempel frånvaron av blodiga utsöndringar eller deras överdrivna överflöd under lång tid.

Rehabiliteringsperiod

För att inte möta komplikationer efter operationen är det viktigt att följa dessa regler:

 1. Stanna minst 10 dagar i sängen.
 2. Lyft inte något tungt, undvik fysisk ansträngning, stress och hypotermi.
 3. Uteslut alkohol.
 4. Ta alla antiinflammatoriska och allmänt stärkande läkemedel som din läkare har ordinerat..
 5. Ge upp sex för ett tag.
 6. Byt dynor ofta och tvätta dig själv med naturliga produkter för speciell intim hygien.
 7. Försena inte ultraljudet som föreskrivs för dig igen för att förhindra komplikationer i tid.

Läkares rekommendationer för återhämtning

Allmänna rekommendationer:

 • Avhållsamhet från sexuell aktivitet i minst 30 dagar för att undvika infektionssjukdomar och komplikationer associerade med dem. Under denna period rekommenderas det inte att gå in i livmodern hos manliga prostaglandiner, vilket orsakar dess minskning.
 • Under de kommande 6 månaderna rekommenderas kondomanvändning för att utesluta graviditet..
 • I två månader ska du inte ta ett bad, gå till poolen eller simma i dammarna.
 • Använd inte tamponger under menstruationen så att infektionen inte kommer in i livmoderhålan och den inflammatoriska processen inte startar.
 • Inom sex månader bör begränsa träningen så mycket som möjligt..

Uppmärksamhet! Inom 6 månader efter curettage rekommenderas det inte att använda andra preventivmedel än kondomer.

Rekommendationer för att ta medicin:

 1. Om antibiotika föreskrivs åt dig, ta dem strikt enligt schemat som rekommenderas av din läkare. Detta gäller tidpunkten för administrering, dosering och namn på antibiotikumet.
 2. Att dricka alkohol under återhämtningsperioden är mycket oönskat. Och medan du tar antibiotika är detta helt oacceptabelt.
 3. Förutom antibiotika förskrivs smärtstillande medel och enzymer, de senare används för att förhindra vidhäftningar.

Under återhämtningsperioden är det nödvändigt att genomgå flera kurser med fysioterapi.

Rekommenderade fysioterapeutiska förfaranden:

 • EHF-terapi (exponering för elektromagnetiska vågor). Denna procedur hjälper till att öka kroppens resistens och är att förebygga endometrit..
 • UZT - ultraljudsterapi används som en förebyggande åtgärd för bildning av vidhäftning.
 • Infraröda strålar används för att minska och förebygga inflammatoriska processer.

förberedelser

Behandling efter curettage av livmoderhålan innebär att man tar mediciner. De syftar inte till att direkt bidra till tillväxten av endometrium, eftersom detta inte är nödvändigt - detta är en naturlig process som sker fysiologiskt. Accept av läkemedel utförs för att förbättra patientens tillstånd och välbefinnande, för att undvika återfall av sjukdomen och även för att förhindra utveckling av allvarliga konsekvenser och komplikationer, till exempel infektion.

Graviditet

Graviditet efter curettage är möjligt och ofta ännu mer troligt om det patologiska endometriumet avlägsnades med det. Vanligtvis börjar menstruationen ungefär den tredje veckan efter ingreppet, eftersom slemskiktet i livmodern under denna tid lyckas återhämta sig. I detta fall normaliseras menstruationscykeln och blir regelbunden efter cirka 4 månader. I allmänhet är det möjligt att planera en befruktning redan sex månader efter ingreppet, men det är bättre att konsultera en läkare innan du försöker.

Rosa urladdning efter rengöring av en död graviditet

Relaterade och rekommenderade frågor

2 svar

Sidsök

Vad ska jag göra om jag har en liknande men annorlunda fråga?

Om du inte hittade den information du behöver bland svaren på den här frågan, eller om problemet är något annorlunda än det som presenterades, kan du försöka fråga läkaren en ytterligare fråga på samma sida om han är ämnet för huvudfrågan. Du kan också ställa en ny fråga, och efter ett tag kommer våra läkare att svara på det. Det är gratis. Du kan också söka efter relevant information om liknande problem på den här sidan eller via webbplatsens söksida. Vi kommer att vara mycket tacksam om du rekommenderar oss till dina vänner på sociala nätverk.

Medicinsk portal 03online.com tillhandahåller medicinska konsultationer i korrespondens med läkare på webbplatsen. Här får du svar från riktiga utövare inom ditt område. För närvarande ger webbplatsen råd inom 50 områden: allergist, anestesiolog, resuscitator, venereolog, gastroenterolog, hematolog, genetiker, gynekolog, homeopat, hudläkare, pediatrisk gynekolog, pediatrisk neurolog, pediatrisk kirurg, barnkirurg, pediatrisk kirurg, pediatrisk kirurg, pediatrisk kirurg, specialist på infektionssjukdomar, kardiolog, kosmetolog, taleterapeut, ENT-specialist, mammolog, medicinsk advokat, narkolog, neurolog, neurokirurg, nefolog, nutritionist, onkolog, onkolog, ortopedisk traumekirurg, ögonläkare, barnläkare, plastikkirurg, psykolog, prokolog, prokolog, prokolog, prokolog,, radiolog, androlog, tandläkare, trikolog, urolog, farmaceut, fytoterapeut, flebolog, kirurg, endokrinolog.

Vi svarar på 96,69% ​​av frågorna..

Regelbunden process efter curettage - urladdning

Trots det faktum att många kvinnor är bekanta med curettage-förfarandet förstår få människor fullt ut återhämtningsprocessen. För vissa är det utan problem, andra får komplikationer. I vilket fall som helst är urladdning efter utströmning av livmoderkaviteten ett oundvikligt fenomen. Deras karaktär är en indikator på det inre tillståndet i det huvudsakliga reproduktiva organet.

Längden och frekvensen av urladdning under den postoperativa perioden hjälper patienten att märka början av någon intern patologi. Om av någon anledning avvikelser från den tillåtna normen har inträffat, bör du söka hjälp. Symtom på komplikationer kommer att uttryckas i varaktighet, konsistens och färg på slemhinnor. Dessutom kommer smärtsyndromet att intensifieras. För att förstå typen av kvinnlig hemlighet under denna period är det viktigt att ha en uppfattning om hur skrotning utförs.

Enkel kirurgi

På medicinskt språk kallas curettage-proceduren - nötning. Kärnan i denna process är att ta bort dess innehåll från livmodern tillsammans med det inre slemskiktet. Operationen utförs på ett sjukhus med specialutrustning. Manipulation föreskrivs i sådana fall:

 • oförutsedda aborter;
 • svår blödning;
 • postpartum avlägsnande av placenta rester;
 • för diagnostiska ändamål;
 • med polypper;
 • reproduktionsorgan hyperplasi.

Operationen utförs under generell anestesi om den inte är kontraindicerad för patienten. I början av förfarandet ökar gynekologen livmoderhalsen i livmoderhalsen med en expander och gör sedan curettagen. När graviditeten bleknar, tas resterna av embryot och moderkakan bort. Om blödningen slutar rengörs livmodern från blodproppar.

Diagnos föreskrivs för långvarig blödning, oregelbunden menstruation, upptäckt av en endometrial polyp och andra störningar i livmoders slemhinna. Under denna manipulation tas en skrapning och skickas för analys till laboratoriet. Resultatet av studien indikerar orsaken till patologisk blödning. Efter diagnostisk curettage visas också en vaginal hemlighet..

Förfarandet föreskrivs 2 eller 3 dagar före menstruationsstart. Om du behöver stoppa blödningen görs operationen under den.

Normal urladdning efter nötning

Efter operationen bör du övervaka hur mycket urladdning som går efter curettage. Detta beror på avlägsnande av levande vävnad från livmodern. Dessutom påverkar komplexiteten i operationen, den individuella karaktären av hormoner och blodkoagulering den vaginala sekretionen. Trots detta finns det en sådan typ av normala sekretioner:

 • varaktighet inte mer än 10 dagar;
 • spotting stannar gradvis;
 • ihållande värkande smärta i nedre del av buken.

Studier visar att kvinnor har sin egen månatliga rytm, vilket beror på äggstockarnas naturliga funktion. Genom att genomföra manipuleringen omedelbart före menstruationen kommer ansvarsfrihet efter curettage att vara högst en vecka. Denna metod befriar kvinnan från långvarig obehag.

Beroende på vad som ska urladdas efter curettage bestäms återhämtningsgraden. Ett bra tecken på den normala naturen hos kvinnlig utsöndring är brunt slem. Detta indikerar att blodet börjar koagulera och återhämtningsprocessen pågår. Med tiden smörjer slemet och efter 7 dagar försvinner helt. I vissa fall anses rosa vaginalslem också vara normalt..

Ångestavladdning

Ibland efter curettage hos en kvinna får ansvarsfriheten onaturlig
karaktär, nämligen:

 • ha en fetid lukt;
 • för flytande;
 • alltför rikligt;
 • gulaktig.

Dill urladdning efter curettage antyder att läkningsprocessen är försenad. Vanligtvis har de en för flytande konsistens och går i rikliga delar..

Om det inte finns någon urladdning efter curettage indikerar detta att blodproppar har samlats i livmodern. De orsakar i sin tur ofta en inflammatorisk process i könsorganet. En ökning av temperaturen och dragande smärta i nedre del av buken är de första symtomen på sjukdomen. En kvinna bör märka hur många dagar hon har ett sådant tillstånd. I detta fall kan reoperation och läkemedelsbehandling krävas. Det är mycket viktigt för patienten att övervaka sina känslor. En specialist bör konsulteras om:

 • kroppstemperatur över 38 grader;
 • urladdningen upphörde;
 • svår smärta i nedre del av buken;
 • rikliga mängder kvinnlig sekretion;
 • urladdning tar lång tid;
 • en kraftig förändring i slemets färg;
 • dålig lukt;
 • onaturlig densitet;
 • känner sig illa (huvudvärk, allmän svaghet i kroppen).

Patologisk urladdning efter hysteroskopi kan vara gul, vilket indikerar infektion genom infektion. Detta resultat av operationen är mycket farligt. Tack vare enbart antibiotika upphör det vaginala gult slem..

Dessutom har kvinnlig utsöndring orsakad av komplikationer ofta en obehaglig lukt. Detta faktum indikerar att en infektion har kommit in i livmoderkaviteten..

Resultatet av behandlingen beror på hur länge patienten observerar icke-standard vaginalslem. Ju tidigare hon söker hjälp, desto snabbare kommer hennes organåtervinning..

Möjliga konsekvenser av curettage

Vid utförande av curettage för diagnos av livmoderhålan är sådana obehagliga konsekvenser möjliga:

 • kraftig blödning;
 • inre inflammation i väggarna i livmodern och äggstockarna;
 • mekanisk punktering av väggen;
 • cervical trauma;
 • allergi efter anestesi;
 • infertilitet;
 • ektopisk graviditet.

Beroende på vilken utskrivning som inträffade efter operationen kommer det att göras ytterligare åtgärder från patienten. Specialisten föreskriver en ytterligare undersökning med hjälp av ultraljud, gör en analys för att upptäcka infektion. Sådana steg hjälper gynekologen att fastställa den exakta patologin för att föreskriva en behandlingskurs. I vissa fall erbjuds speciella övningar för att minska livmodern. Lydnad och tillämpning av råd från en läkare är nyckeln till en snabb återhämtning av kroppen efter curettage.

Onormala blödningar från livmoder anses vara en farlig konsekvens efter curettage. Det orsakas av dålig blodkoagulation eller låg hemoglobin..

Ofta efter nötning uppträder endometrit, orsakad av inflammation i livmoderslimhinna. Mikroben kan komma dit på många sätt, och särskilt från slidan. Då får urladdningen en gul färg och en fet lukt. Dessutom kommer patienten att ha feber och värkande magsmärta.

Även om komplikationer är alarmerande hos kvinnor, behandlas de. Därför kommer konstant övervakning av deras sekret efter curettage att förhindra många problem. Och att veta fakta är halva kampen mot sjukdom..

Utladdning efter curettage: när larmet ska höras?

Kvinnor möter ibland behovet av att utföra curettage-förfarandet, vissa tolererar det normalt, medan andra har komplikationer. Men i båda fallen uppträder urladdning efter kapacitet i livmoderhåligheten, vars karaktär är ett viktigt diagnostiskt tecken.

Inledning: vad är curettage?

Curettage är en kirurgisk operation. Det utförs under generell anestesi om det inte finns några kontraindikationer. En sådan ingrepp utförs för att rengöra livmoderhålan från en oönskad eller missad graviditet, men ibland föreskriver läkare en procedur för diagnostiska ändamål.

Oavsett uppgift har kvinnan ett blödande sår i flera dagar, eftersom kärnan i operationen är instrumentell curettage av levande celler. Och den enda skillnaden är mängden vävnad som tas bort.

Därför liknar utflödet efter curettage av en frusen graviditet vätskor som naturligt avgår på grund av störningar av andra skäl. Det finns emellertid flera nyanser genom vilka läkare bestämmer operationens framgång och frånvaron av komplikationer.

Normal urladdning efter curettage

I den sista fasen av menstruationscykeln förkastas det funktionella lagret, och många kvinnor kommer inte att märka skillnaden i månadsvis urladdning och de efter curettage. Livmodern blöder under en tid, men många kvinnor är intresserade av: hur många utskrivningsdagar efter curettage kommer att pågå?

I denna situation spelar komplexiteten i operationen, den hormonella bakgrunden och blodkoagulationen och många andra faktorer en roll. Men i klinisk praxis finns det fortfarande vissa kriterier för normaliteten hos sådana sekretioner:

 1. Varar i genomsnitt 5-6 dagar, men högst 10.
 2. Blödningens intensitet minskar gradvis och urladdningen blir smeta.
 3. Bäckensmärta närvarande.

Varje kvinna har en individuell menstruationscykel, beroende på äggstockarnas och hypofysens funktion. Om operationen genomfördes före menstruationen, stoppar blödningen vanligtvis efter 6 dagar. Förresten, detta lilla trick gör att en kvinna kan undvika dubbel plåga.

Ett av tecknen på framgångsrik läkning är brun urladdning efter curettage. Denna färg indikerar början av blodkoagulation. Men om de fortsätter efter en 10-dagarsperiod, bör du rådfråga en gynekolog.

Vilka andra symtom bör varna en kvinna?

Patologisk urladdning efter curettage

Tja, om operationen gick smidigt och inga svårigheter uppstod. I vissa fall blir emellertid urladdningen patologisk:

Av dessa sår kännetecknas vanligen ett flytande exsudat - en korsben. Om den lämnar vagina i stora mängder - detta indikerar svår läkning. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt vätskans färg: gul urladdning förekommer endast vid bakterieinfektion. Och detta är mycket allvarligt! Läkare föreskriver vanligtvis en 5-dagars antibiotikakurs efter operation för att förhindra infektion..

Dessutom luktar patologisk urladdning ofta dåligt. Faktum är att bakterier under sitt liv syntetiserar flyktiga föreningar som orsakar en obehaglig och ibland till och med en skarp lukt.

I allmänhet måste en kvinna noggrant övervaka sitt tillstånd och gå till sjukhuset i närvaro av följande symtom:

 • temperaturen ökade till 38 ° C;
 • ingen urladdning;
 • svår smärta i buken;
 • överdriven mängd sputum;
 • missfärgning, täthet och lukt av utsläpp;
 • allmän försämring av hälsan (svaghet, yrsel etc.).

Naturligtvis är varje operation stress för kroppen. Därför kommer temperaturen oundvikligen att öka till minst 37 ° C, och under ett par dagar kommer inte patientens tillstånd att vara det bästa. Vid svår smärta är det tillåtet att ta ett smärtstillande medel, till exempel No-shpu.

Men gradvis måste kroppen komma in i det självständigt. Och om detta inte händer, kan läkaren misstänka komplikationer och föreskriva en ytterligare undersökning.

Möjliga komplikationer

Förekomsten av patologisk urladdning är ett indirekt tecken på komplikationer. De utgör grunden för en djup skanning med hjälp av ultraljud. Dessutom tar ofta biologiskt material för att studera bakteriell infektion. Sådana diagnostiska åtgärder är nödvändiga för att exakt bestämma patologins natur, eftersom behandlingen beror på detta.

Och ju tidigare en kvinna söker hjälp, desto bättre. Vilka komplikationer kan patienten förvänta sig efter operationen?

Livmoderblödning uppstår på grund av dålig blodkoagulation. I det här fallet måste kvinnan byta sanitetsunderlägg nästan 2 stycken på en timme.

Resultatet kan vara anemi, vilket ofta orsakar otillräcklig syremättnad - hypoxi. Och detta är redan fylld med för tidigt död av vävnader. I ett särskilt allvarligt tillstånd administrerar läkare till och med Oxytocin till patienten för att stoppa blödningar i livmodern.

Det huvudsakliga tecknet på hematometrar är livmoderhalsspasm, vilket förhindrar fri evakuering av vätska. Detta inträffar vanligtvis omedelbart efter operationen..

Som ett resultat är livmoderkaviteten fylld med blod, och bakterier börjar utvecklas i den. En hematometer åtföljs av smärta i nedre del av buken, och för att lösa problemet krävs en sak - att rensa vägen för blod.

Detta kan göras antingen med läkemedel eller kirurgiska instrument. Men i alla fall finns det en risk för återfall av spasmer och bakteriell infektion, därför, efter att eliminera patologin, föreskrivs en kurs med antibiotika i kombination med krampläkemedel.

Orsaker till endometritis, symtom på akut och kronisk fas, diagnos och behandling: https://medknsltant.com/endometrit-simptomy-i-lechenie/

Endometritis är en ganska vanlig komplikation efter curettage. Det manifesterar sig i form av inflammation i livmoderslimhinnan på grund av aktiviteten hos patogena mikroorganismer. Infektionen kommer in i organet på olika sätt, och ofta från slidan. Möjlig infektion på grund av medicinsk vårdslöshet (otillräckligt bearbetade verktyg, smutsiga handskar, etc.).

Gula tecken och en obehaglig lukt från slidan betraktas med rätta som levande tecken på endometrit. På vägen har patienten feber och buksmärta. Patologi behandlas med antibiotika.

Kvinnor är oftast rädda för en abort eftersom det finns risk för att förlora sin förmåga att bli gravid. Naturligtvis är ingen säker från ett sådant resultat, men i medicinsk praxis indikerar inte många fakta utvecklingen av infertilitet just på grund av curettage. Om livmodern initialt fungerade normalt och operationen var framgångsrik - i de allra flesta fall kommer vävnaden att återhämta sig och kvinnan kommer att kunna få barn.

Fråga Svar

Innan curettage är det rättvisa könet mycket oroligt. Ångesten är förståelig, eftersom kirurgiska ingrepp ibland provocerar allvarliga komplikationer. Det är därför kvinnor har många frågor till gynekologen. Och det är inte förgäves som patienter är intresserade av: varnade - sedan beväpnade. Nedan finns de vanligaste frågorna som låter på läkarkontoret och korta svar.

Vad ska vara urladdningen efter curettage?

Fläckning anses vara normal, som vid menstruation. Gradvis minskar deras intensitet och färgen blir brunaktig. Om vätskan har fått en gul färg, luktar dåligt eller ser ut som en munk, indikerar detta en patologi.

Hur mycket är urladdningen efter curettage?

Den genomsnittliga varaktigheten för utsläpp av sputum är 5-6 dagar. Om utskrivningen avbröts efter 1-2 dagar eller inte slutade efter 10 dagar måste du gå till sjukhuset.

Stiger temperaturen efter curettage?

Som regel ligger kroppstemperaturen mellan 37-37,5 ° C - detta är normalt. Men en ökning med över 38 ° C indikerar infektion.

Vad som orsakar smärta efter curettage?

En operation är att ta bort levande vävnad. I detta fall skadas nervändarna och smärta i nedre del av buken uppstår oundvikligen. Ett sådant syndrom kan emellertid ha varierande intensitet. Svår smärta indikerar ofta uterusblödning, en hematometer eller endometrit. Och om smärtstillande medel inte hjälper, måste du se en läkare.

Hur mycket är urladdningen efter curettage av livmoderhålan

Curettage av livmoderhålan är en typ av kirurgisk operation. En sådan intervention utförs vanligtvis under allmän anestesi. Syftet med operationen kan vara avlägsnande av en död graviditet eller diagnos av vissa gynekologiska sjukdomar..

Oavsett mål, utvecklar en kvinna de första dagarna urladdning efter curettage av livmoderhålan. De kan vara fysiologiska eller patologiska..

Normindikatorer

Utseendet på uterus utsläpp efter operationen är en naturlig och regelbunden process.

Eftersom det funktionella lagret i endometriumet (livmoderns inre foder) avlägsnas under curettage, kvarstår ett blödande sår på denna plats. Livmodern blödar alltid efter diagnostisk curettage.

Arten av blödningen efter operationen skiljer sig normalt inte från under menstruationen.

Utladdning efter livmodersträngning visas omedelbart. Deras intensitet kan vara annorlunda - från knapp blodkoagulation till kraftig blödning. Varaktighet beror på volymen av kirurgiska ingrepp och de individuella egenskaperna hos kvinnans kropp..

Normal urladdning från livmodern har följande funktioner:

 1. Måttlig intensitet.
 2. Som en del av deras främst färska blod.
 3. Ingen dålig lukt.
 4. Gradvis ersätts blod av lättare sackarosutmatning.
 5. Vidare minskar antalet sackaros gradvis.
 6. Några dagar senare slutar dauben helt.
 7. Utsläpp kan åtföljas av milda dragande smärta i nedre del av buken. Smärta kan ge tillbaka. Orsaken till dessa smärta är en minskning av livmoderns muskler..

Om den postoperativa perioden fortskrider enligt det beskrivna ”scenariot” - är detta ett tecken på att läkning är normalt.

Urladdningstid

Kroppens tillstånd beror på hur mycket urladdningen går efter curettage. Om rengöringen gjordes i enlighet med alla regler och återställningen är normal, överstiger den totala varaktigheten inte 10 dagar. När curettage genomförs före menstruation är blödningens varaktighet ungefär lika med menstruationens. Vanligtvis i sådana fall smetar inte mer än 5-6 dagar.

Om proceduren utfördes i livmoderhalsens kanal, kommer urladdningen att vara mycket kortlivad. Om blödningen varar för länge (mer än 10-20 dagar) kan det indikera en hormonell obalans i en kvinnas kropp.

Brist på blödning

Ibland händer det också att blodutflödet inte inträffar efter utströmning av livmoderkaviteten. Detta symptom är ogynnsamt och bör varna både den medicinska arbetaren och kvinnan själv.

Anledningen till att det inte finns någon sekretion kan vara blodproppar som bildas i livmoderhålet (hematometer). Ibland bildas ett blåmärke på halsen, vilket stör det normala utflödet av vätskeinnehåll från hålrummet.

Inflammation går ofta samman, då har kvinnan dragande smärta i buken, temperaturen stiger, allmän hälsa förvärras.

Sådana förändringar kräver omedelbar läkarvård..

Orsaker och tecken på patologi

Utsläpp från livmoderhålan kan vara patologiskt. Sådana förändringar kan bero på:

 1. Förekomsten av sjukdomar i könsorganet.
 2. Brott mot reglerna för asepsis och antiseptika under curettage och under den postoperativa perioden.
 3. Dålig kvalitet curettage.
 4. Inte tillräckligt med endometrium bort.

Patologisk urladdning kan identifieras av karakteristiska tecken. Dessa inkluderar följande ändringar:

 1. Blödning är massiv även några timmar efter rengöring (en kvinna behöver mer än 1 dyna per timme).
 2. Utsläpp får en kraftig obehaglig lukt.
 3. Utåt blir de som köttkors. Sådana tecken indikerar en infektion och utvecklingen av den inflammatoriska processen.
 4. Blödningen kan plötsligt upphöra när hematometrarna bildas.
 5. Kvinnans allmänna tillstånd förändras: temperaturen stiger, svaghet och sjukdom utvecklas. Illamående och kräkningar kan förekomma..
 6. Patienten känner kraftig krampande smärta i nedre del av buken.
 7. Gradvis kan smärtan spridas till hela buken och ge underrygg, lår och perineum. Det är omöjligt att stoppa smärtan genom att ta antispasmodiska läkemedel.
 8. Med långvarig blödning utvecklas anemi.

En av de allvarligaste komplikationerna efter rengöring är blödning i livmodern. Det kan utvecklas om en kvinna har ett trasigt koagulationssystem. Sådana blödningar är mer intensiva och längre. Det kan utgöra ett allvarligt hot mot en kvinnas hälsa och liv..

Behandling för komplikationer efter rengöring

Om en kvinna utvecklar patologisk urladdning efter en diagnostisk curettage av livmoderhålan, bör hon läggas in på ett gynekologisk sjukhus. Läkarna kommer att genomföra en undersökning och föreskriva lämplig behandling:

 1. Oftast upprepade curettage.
 2. Med utvecklingen av den inflammatoriska processen förskrivs antibakteriella läkemedel.
 3. Vid hormonell obalans krävs samråd med en gynekolog-endokrinolog, som kommer att utföra rätt korrigering.
 4. För att stoppa blödning förskrivs läkemedel som minskar livmoderns muskler (oxytocin).
 5. Om patienten utvecklar anemi rekommenderas förbättrad näring. Kostholdet bör innehålla nötköttlever, kalvkött, granatäpplen och bovete.

Du kan minska risken för postoperativa komplikationer om du curetterar med ett hysteroskop. Denna anordning gör det möjligt för läkaren att se livmoderhålet från insidan, bedöma dess tillstånd och utföra proceduren så effektivt som möjligt och utan onödigt trauma.

Hur mycket är urladdningen efter curettage

Curettage (rengöring) av livmodern är en mindre traumatisk operation, under vilken gynekologen tar bort hela funktionsskiktet i endometrium.

Den resulterande omfattande sårytan orsakar blödning och i vissa fall inflammation.

Hur mycket är urladdningen efter curettage (rengöring)? Svaret på denna fråga intresserar många kvinnor och det beror på olika faktorer..

Norm

Hur länge varar blödningen efter curettage? Det är värt att notera omedelbart att de varar mer än en dag. Varaktigheten av regenereringen av den skadade livmoderslimhinnan beror på orsakerna som orsakade behovet av rengöring. Det kan vara en abort, borttagning av ett fryst embryo, diagnostisk eller terapeutisk curettage.

Men det finns andra omständigheter som påverkar hur mycket urladdning som kan gå efter curettage (rengöring) av livmoderhålan. Dessa inkluderar:

 • förekomst / frånvaro av sjukdomar i bäckenorganen;
 • rengöringens kvalitet, i synnerhet läkarnas iakttagande av asepsis regler;
 • hur mycket endometrium avlägsnades, till exempel när endast livmoderhalskanalen skrapas, kommer utflödet inte att hålla länge.

Efter en diagnostisk rengöring av livmodern kommer urladdningen att pågå under en kort tid. Om vi ​​pratar om hur många dagar det är, då inte mer än sju till tio dagar.

Blödningen varar mycket längre om livmoderns curettage utfördes för abort. Hur många dagar i detta fall kommer ansvarsfriheten att gå? Den genomsnittliga varaktigheten är 14 till 21 dagar. Samtidigt ökar dess volym också om vi jämför den med mängden efter diagnostisk curettage.

Speciellt under en lång tid har en kvinna en ansvarsfrihet efter curettage som utförts för en missad graviditet. Om vi ​​pratar om hur lång tid de går, är det i genomsnitt två till tre veckor.

Det finns flera nyanser som indikerar en fysiologisk blödningshastighet:

 • till en början är det rikligt och innehåller färskt blod;
 • gradvis minskas urladdningen och det blir mycket ljusare. Sådana utsöndringar kallas sackaros;
 • närmare blödningens avslutning liknar urladdningen en "daub", detta är ett tydligt tecken på att processen för att återställa endometrium är normal.

Utsläpp efter rengöring kan mycket väl se ut som en liten "daub" av brun skugga.

Detta kan vara en variant av normen, eftersom det indikerar en sammandragning av livmodern och ångest bör inte orsaka daub. Om blödningen slutar plötsligt och magsmärtan intensifieras, kontakta läkare.

Om rengöringen av livmodern utfördes omedelbart före menstruationens början, kan urladdningen gå exakt lika mycket som vanliga perioder. Men här finns det tidsgränser: vanligtvis varar urladdningen inte längre än 6 dagar.

Patologi

Patologiska avvikelser beträffande hur mycket utsläppet går efter att livmodern har blivit trasig av olika skäl. De avgörande faktorerna kan vara:

 • rengöringstid och volym för det borttagna endometrielskiktet;
 • överträdelser av läkare av aseptiska regler, som orsakade bildandet av inflammation;
 • dåligt utförda curettage - i denna situation förblir partiklar av fosterägget eller patologiskt slemhinnor i livmoderhålet.

Om rengöring utförs med deltagande av ett hysteroskop reduceras risken för att utveckla postoperativa komplikationer mycket. Detta innebär att blodigt urladdning efter curettage kommer att pågå så länge som det borde vara. Enheten tillåter gynekologen att se den inre ytan av livmodern vid en bra förstoring och curettage så effektivt som möjligt utan att orsaka oavsiktliga skador på kroppen.

Patologisk blödning från den fysiologiska normen kan särskiljas med följande tecken:

 • om urladdningen efter rengöring av livmodern håller mycket länge - mer än 25 dagar - indikerar detta ett hormonellt fel;
 • urladdningen började ha en skarp lukt, och i färg - för att likna köttstängningar - sådana symtom indikerar en infektion;
 • om blödningen kraftigt minskade och kvinnans mage började göra ont, är detta ett tecken på utvecklingen av hematometrar. Blod hittar inte en väg ut ur livmoderhålen på grund av spasmer i livmoderhalskanalen.

Inte bara förändrad urladdning, utan också en ökning av kroppstemperaturen, åtföljd av en ökning av ömhet i nedre del av buken, kan indikera en livmodersinfektion..

Långvarig blödning är ett symptom på hormonsvikt. I detta fall rekommenderas kvinnan att konsultera en gynekolog-endokrinolog.

Förhållandet mellan urladdning och typ av rengöring

Kvinnor är ofta intresserade av om det finns ett samband mellan hur lång tid som urladdningen tar och den specifika uppgiften att curettage. En liknande relation äger rum.

Efter proceduren för att avbryta ett avlivet foster har kvinnan en ganska stark utflöde.

Om vi ​​talar om hur länge de kan gå, är deras längd i genomsnitt 1,5-2 veckor - förutsatt att aborten genomfördes under de tidiga graviditetsperioderna.

Om en kvinna rekommenderas att göra en abort vid ett senare tillfälle, kommer själva blödningen efter rengöring av livmodern att vara riklig och lång.

För diagnostiska curettages är en typisk blodig urladdning av måttlig typ typisk. Hur länge varar blödningen? I genomsnitt håller det inte länge. Oftast - förutsatt att det inte finns några komplikationer - slutar de den sjätte till tionde dagen.

Det bör förstås att den givna varaktigheten för urladdningen efter rengöring av livmodern är medelvärdesindikatorer. Den kvinnliga kroppen är individuell och inte en enda läkare kan säga exakt hur mycket urladdningen kommer att gå efter curettage. En läkare kan bara göra antaganden baserade på långvarig medicinsk statistik.

Men ansvarsfrihet, som varar längre än 3-4 veckor, erkänns som ett enhälligt tecken på patologi. I det här fallet måste kvinnan få ett akut medicinskt samråd och genomgå nödvändiga diagnostiska procedurer. Efter att ha tagit emot alla uppgifter kan gynekologen fatta ett beslut och vid behov planera en andra curettage.

Farliga symtom på patologi efter rengöring

Oavsett hur länge blödningen varar, bör en kvinna vara uppmärksam på vissa symptom. Hon kommer att indikera en försämring i allmänna tillstånd och behovet av akut medicinsk vård..

Dessa tecken inkluderar:

 • bildningen av svår smärta av en krampande karaktär, som sprider sig inte bara till nedre buken, utan också till hela bukhålan;
 • rita smärta lokaliserade i nedre del av buken, utstrålande till ländryggen, höfter och ljumsken;
 • en kraftig upphör av blödning (av vilken intensitet som helst) - detta kan vara ett tecken på utvecklingen av hematometrar och, i avsaknad av kvalificerad medicinsk vård, hotar utvecklingen av allvarliga komplikationer;
 • en snabb ökning av kroppstemperaturen till höga nivåer indikerar utvecklingen av infektion;
 • oförmågan att eliminera svår smärta även genom att ta starka krampläkemedel;
 • svår blödning som inte minskar även flera timmar efter det att proceduren har slutförts - fylla en dyna på en timme;
 • uppkomsten av en obehaglig lukt i könsorganen;
 • allmän försämring.

Med utvecklingen av sådana symtom rekommenderas en kvinna akut sjukhusvård.

Utladdning efter curettage - när larmet ska höras?

Kvinnor möter ibland behovet av att utföra curettage-förfarandet, vissa tolererar det normalt, medan andra har komplikationer. Men i båda fallen uppträder urladdning efter kapacitet i livmoderhåligheten, vars karaktär är ett viktigt diagnostiskt tecken.

Inledning: vad är curettage?

Curettage är en kirurgisk operation. Det utförs under generell anestesi om det inte finns några kontraindikationer. En sådan ingrepp utförs för att rengöra livmoderhålan från en oönskad eller missad graviditet, men ibland föreskriver läkare en procedur för diagnostiska ändamål.

Oavsett uppgift har kvinnan ett blödande sår i flera dagar, eftersom kärnan i operationen är instrumentell curettage av levande celler. Och den enda skillnaden är mängden vävnad som tas bort.

Därför liknar utflödet efter curettage av en frusen graviditet vätskor som naturligt avgår på grund av störningar av andra skäl. Det finns emellertid flera nyanser genom vilka läkare bestämmer operationens framgång och frånvaron av komplikationer.

I den sista fasen av menstruationscykeln förkastas det funktionella lagret, och många kvinnor kommer inte att märka skillnaden i månadsvis urladdning och de efter curettage. Livmodern blöder under en tid, men många kvinnor är intresserade av: hur många utskrivningsdagar efter curettage kommer att pågå?

I denna situation spelar komplexiteten i operationen, den hormonella bakgrunden och blodkoagulationen och många andra faktorer en roll. Men i klinisk praxis finns det fortfarande vissa kriterier för normaliteten hos sådana sekretioner:

 1. Varar i genomsnitt 5-6 dagar, men högst 10.
 2. Blödningens intensitet minskar gradvis och urladdningen blir smeta.
 3. Bäckensmärta närvarande.

Varje kvinna har en individuell menstruationscykel, beroende på äggstockarnas och hypofysens funktion. Om operationen genomfördes före menstruationen, stoppar blödningen vanligtvis efter 6 dagar. Förresten, detta lilla trick gör att en kvinna kan undvika dubbel plåga.

Ett av tecknen på framgångsrik läkning är brun urladdning efter curettage. Denna färg indikerar början av blodkoagulation. Men om de fortsätter efter en 10-dagarsperiod, bör du rådfråga en gynekolog.

Vilka andra symtom bör varna en kvinna?

Patologisk urladdning efter curettage

Tja, om operationen gick smidigt och inga svårigheter uppstod. I vissa fall blir emellertid urladdningen patologisk:

 1. Lukta illa.
 2. För tunn och tung.
 3. Gul färg.

Av dessa sår kännetecknas vanligen ett flytande exsudat - en korsben. Om den lämnar vagina i stora mängder - detta indikerar svår läkning.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt vätskans färg: gult utsläpp visas endast i fall av bakteriell infektion.

Och detta är mycket allvarligt! Läkare föreskriver vanligtvis en 5-dagars antibiotikakurs efter operation för att förhindra infektion..

Dessutom luktar patologisk urladdning ofta dåligt. Faktum är att bakterier under sitt liv syntetiserar flyktiga föreningar som orsakar en obehaglig och ibland till och med en skarp lukt.

I allmänhet måste en kvinna noggrant övervaka sitt tillstånd och gå till sjukhuset i närvaro av följande symtom:

 • temperaturen ökade till 38 ° C;
 • ingen urladdning;
 • svår smärta i buken;
 • överdriven mängd sputum;
 • missfärgning, täthet och lukt av utsläpp;
 • allmän försämring av hälsan (svaghet, yrsel etc.).

Inflammation av livmoderhängen, tecken och symtom på denna sjukdom: https://medknsltant.com/vospalenie-pridatkov-matki-u-zhenshhin-simptomy-i-lechenie/

Naturligtvis är varje operation stress för kroppen. Därför kommer temperaturen oundvikligen att öka till minst 37 ° C, och under ett par dagar kommer inte patientens tillstånd att vara det bästa. Vid svår smärta är det tillåtet att ta ett smärtstillande medel, till exempel No-shpu.

Men gradvis måste kroppen komma in i det självständigt. Och om detta inte händer, kan läkaren misstänka komplikationer och föreskriva en ytterligare undersökning.

Möjliga komplikationer

Förekomsten av patologisk urladdning är ett indirekt tecken på komplikationer. De utgör grunden för en djup skanning med hjälp av ultraljud. Dessutom tar ofta biologiskt material för att studera bakteriell infektion. Sådana diagnostiska åtgärder är nödvändiga för att exakt bestämma patologins natur, eftersom behandlingen beror på detta.

Och ju tidigare en kvinna söker hjälp, desto bättre. Vilka komplikationer kan patienten förvänta sig efter operationen?

 1. Livmoderblödning.
 2. Hematometer.
 3. endometrit.
 4. Infertilitet.

Livmoderblödning uppstår på grund av dålig blodkoagulation. I det här fallet måste kvinnan byta sanitetsunderlägg nästan 2 stycken på en timme.

Resultatet kan vara anemi, vilket ofta orsakar otillräcklig syremättnad - hypoxi. Och detta är redan fylld med för tidigt död av vävnader. I ett särskilt allvarligt tillstånd administrerar läkare till och med Oxytocin till patienten för att stoppa blödningar i livmodern.

Det huvudsakliga tecknet på hematometrar är livmoderhalsspasm, vilket förhindrar fri evakuering av vätska. Detta inträffar vanligtvis omedelbart efter operationen..

Som ett resultat är livmoderkaviteten fylld med blod, och bakterier börjar utvecklas i den. En hematometer åtföljs av smärta i nedre del av buken, och för att lösa problemet krävs en sak - att rensa vägen för blod.

Detta kan göras antingen med läkemedel eller kirurgiska instrument. Men i alla fall finns det en risk för återfall av spasmer och bakteriell infektion, därför, efter att eliminera patologin, föreskrivs en kurs med antibiotika i kombination med krampläkemedel.

Orsaker till endometritis, symtom på akut och kronisk fas, diagnos och behandling: https://medknsltant.com/endometrit-simptomy-i-lechenie/

Endometritis är en ganska vanlig komplikation efter curettage. Det manifesterar sig i form av inflammation i livmoderslimhinnan på grund av aktiviteten hos patogena mikroorganismer. Infektionen kommer in i organet på olika sätt, och ofta från slidan. Möjlig infektion på grund av medicinsk vårdslöshet (otillräckligt bearbetade verktyg, smutsiga handskar, etc.).

Gula tecken och en obehaglig lukt från slidan betraktas med rätta som levande tecken på endometrit. På vägen har patienten feber och buksmärta. Patologi behandlas med antibiotika.

Kvinnor är oftast rädda för en abort eftersom det finns risk för att förlora sin förmåga att bli gravid.

Naturligtvis är ingen säker från ett sådant resultat, men i medicinsk praxis indikerar inte många fakta utvecklingen av infertilitet just på grund av curettage.

Om livmodern initialt fungerade normalt och operationen var framgångsrik - i de allra flesta fall kommer vävnaden att återhämta sig och kvinnan kommer att kunna få barn.

Fråga Svar

Innan curettage är det rättvisa könet mycket oroligt. Ångesten är förståelig, eftersom kirurgiska ingrepp ibland provocerar allvarliga komplikationer. Det är därför kvinnor har många frågor till gynekologen. Och det är inte förgäves som patienter är intresserade av: varnade - sedan beväpnade. Nedan finns de vanligaste frågorna som låter på läkarkontoret och korta svar.

Orsakerna till uppkomsten av skummande urladdning hos kvinnor: https://medknsltant.com/penistye-vydeleniya-u-zhenshhin-s-zapahom-i-bez-zapaha-diagnostika-i-norma/

Vad ska vara urladdningen efter curettage?

Fläckning anses vara normal, som vid menstruation. Gradvis minskar deras intensitet och färgen blir brunaktig. Om vätskan har fått en gul färg, luktar dåligt eller ser ut som en munk, indikerar detta en patologi.

Hur mycket är urladdningen efter curettage?

Den genomsnittliga varaktigheten för utsläpp av sputum är 5-6 dagar. Om utskrivningen avbröts efter 1-2 dagar eller inte slutade efter 10 dagar måste du gå till sjukhuset.

Stiger temperaturen efter curettage?

Som regel ligger kroppstemperaturen mellan 37-37,5 ° C - detta är normalt. Men en ökning med över 38 ° C indikerar infektion.

Vad som orsakar smärta efter curettage?

En operation är att ta bort levande vävnad. I detta fall skadas nervändarna och smärta i nedre del av buken uppstår oundvikligen. Ett sådant syndrom kan emellertid ha varierande intensitet. Svår smärta indikerar ofta uterusblödning, en hematometer eller endometrit. Och om smärtstillande medel inte hjälper, måste du se en läkare.

Utsläpp efter curettage - normen och patologin

Trots populariteten för diagnostisk curettage har inte alla kvinnor som genomgår denna procedur kunskap om hur den postoperativa perioden ska gå normalt. Närvaron av utsläpp är ett naturligt steg efter denna procedur.

Denna helt naturliga process tar lite tid. Det säger sig självt att många patienter är intresserade av normal varaktighet, intensitet av urladdning och känsla under denna tidsperiod..

För att början av livmoders patologi inte ska missa, måste varje kvinna kunna skilja mellan normal urladdning efter curettage och patologi.

Normal urladdning efter curettage

När man skrapar livmoderhålan, oavsett orsakerna till denna procedur, tas det funktionella lagret i endometrium bort. Som ett resultat är naturligtvis livmoderkaviteten ett kontinuerligt öppet sår som blöder under en viss tid.

Efter curettage skiljer sig tillståndet praktiskt inte från menstruationen, eftersom det är under menstruationen (desquamation) som det funktionella lagret avvisas.

Varje kvinna har en individuell varaktighet av menstruationen, vilket beror på hormonell funktion av äggstockarna och hypofysen, såväl som den utsöndrade sekretionen efter curettage.

Normalt urladdning efter curettage är måttligt, utan obehaglig lukt, varar 5-6 dagar. Då blir blödningen mindre intensiv, urladdningen blir smeta och gradvis stoppar.

Den totala varaktigheten för fläckning bör normalt inte överstiga tio dagar. Ritning av smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen som följer livmodersammandragningar är ett normalt alternativ under smörjningen.

Vid curettage före menstruationen motsvarar urladdningstiden vanligtvis menstruationens varaktighet, nämligen högst sex dagar.

Patologisk urladdning efter curettage

Patologisk urladdning efter curettage kan identifieras av följande tecken:

 • för lång urladdning (varar mer än 10 dagar) kan indikera hormonell misslyckande;
 • en obehaglig lukt som har färgen på köttstänk, vilket kan indikera förekomsten av infektion;
 • plötsligt upphörande av urladdningen, vilket är ett tecken på bildandet av blodproppar i livmoderhålet.

Utöver den karakteristiska utflödet vid infektionssjukdomar i livmodern kan en kvinna uppleva smärta i nedre buken och öka kroppstemperaturen. Detta händer också när urladdningen plötsligt slutar - en hematometer, eftersom blodproppar som bildas i livmodern kan orsaka inflammation. Behandlingen kan inkludera antibiotikabehandling och upprepad curettage..

Långvarig urladdning indikerar instabiliteten hos en kvinnas hormonella bakgrund. Sådana patienter behöver tillsyn av en gynekolog-endokrinolog.

Dessutom finns det en långvarig blödning risk att utveckla anemi, och därför måste en kvinna, förutom att ta mediciner under denna period, äta helt.

Produkter som har en gynnsam effekt på blodbildningen: granatäpple, bovete, nötköttlever, rött kött.

Möjliga komplikationer efter curettage

Möjliga komplikationer efter curettage är följande:

 1. livmodersblödning, vilket är sällsynt nog och förekommer som regel hos kvinnor med blödningsstörningar. Livmoderblödning, i motsats till den magra vanliga fläcken, som anses vara normal och fortsätter till och med flera veckor efter curettage, utgör ett verkligt hot mot en kvinnas liv. Om det efter en curettage från slidan finns en mycket riklig fläckning på grund av vilken 2-3 kuddar eller tamponger måste bytas på 2-3 timmar, kan läkaren förskriva flera injektioner av Oxytocin.
 2. en hematometer är en ansamling av blodproppar i livmodern som uppstår på grund av svår komprimering (spasmer) i livmoderhalsen, som inträffar omedelbart efter rengöring. Den höga risken för denna situation förklaras av den höga infektionsrisken. För att förhindra ansamling av blodproppar i livmodern kan läkaren förskriva läkemedel från gruppen antispasmodika (till exempel No-shpa) som stöder livmoderhalsen i ett avslappnat tillstånd. Det första tecknet på en möjlig ansamling av blodproppar är den snabba upphörandet av blodigt utflöde efter curettage och förekomsten av svår smärta i nedre del av buken.
 3. endometritis - en infektion och inflammation i livmoderslimhinnan som uppstår när mikrober kommer in i livmodern. I dag föreskriver läkare en antibiotikakurs för att förebygga efter utsläpp av uterusinfektionen. Det första tecknet på infektion är utseendet på några dagar efter begränsning av buksmärta, frossa, feber.
 4. Infertilitet är en kränkning av en kvinnas förmåga att bli gravid, vilket är extremt sällsynt efter curettage.

Det är nödvändigt att konsultera en läkare så snart som möjligt om, efter curettage:

 • spotting stoppades snabbt och buksmärta inträffade;
 • temperaturen steg över 38 ° C;
 • det var svåra magsmärtor som inte passerade efter att ha tagit smärtstillande medel;
 • kraftig blödning från slidan observeras, snabbt fyllning av sanitetsdynor och inte stopp på flera timmar;
 • illaluktande och riklig vaginal urladdning dök upp;
 • välbefinnande kraftigt förvärrad, svaghet, yrsel eller medvetenhetsförlust observeras.

Vad ska urladdningen göras efter livmoders hålighet? urladdning efter hysteroskopi med curettage

Den inre vävnaden i livmoderhålet är slemskiktet, kallat endometrium. Av någon anledning behöver detta tyg ibland rengöras helt eller delvis..

Sådana manipulationer utförs kirurgiskt med speciella medicinska instrument (se foto).

Denna process avser kirurgi och har därför alla postoperativa symtom och har en stor börda på kroppen.

Curettage har en terapeutisk och diagnostisk funktion och används i sådana fall:

 1. Tunnning (hypoplasi) i endometrium eller förtjockning (hyperplasi).
 2. Närvaro eller misstankar om en ondartad eller godartad neoplasma, polyper, fibroma, fibroider (läs om urladdningen efter borttagande av livmoderfibroider från länken).
 3. Inflammatoriska processer i livmodervävnader.
 4. Endometritis, endometrios.
 5. Patolog i livmoderhalsen.
 6. Menstruella oregelbundenheter.
 7. Frysning av embryon.
 8. Abort.
 9. Slut på abort på grund av misslyckad jordbruksabortion eller vakuumsugning när fostret inte har tagits bort helt.
 10. Ofta avskärs endometripartiklar för hysteroskopi och separat diagnostisk curettage (WFD). Med hjälp av det etableras gynekologiska patologier i livmoderhalsens slemhinnor eller livmoderhalskanal.
 11. Det används också som en biopsi - ett prov på vävnadspartiklar för undersökning för atypiska celler..

I artikeln, som referens, kan du ta reda på vilken cykeldag endometriell polyp tas bort.

Abortstädning

Aborterande curettage vid artificiell avbrott av graviditet används under perioder på 10-12 veckor och anses vara den minst säkra metoden. Det utförs i två steg..

Den första utvidgningen innebär utvidgning av livmoderhalskanalen med kirurgiska instrument eller specialläkemedel (vilket är mindre effektivt). Det andra steget, curettage - rengöra hålrummet och väggarna i livmodern med en curett - en medicinsk operativ sked.

Processen är smärtsam, därför utförs den under allmän anestesi i frånvaro av kontraindikationer.

Rengöring av en frusen graviditet utförs på samma sätt om fostret frös och förblir i livmodern, liksom om missfallet skedde delvis. Om utskrivning efter curettage av en död graviditet, läs artikeln här.

Det händer att farmabort eller vakuumsugning inte gav en fullständig abort. De återstående embryopartiklarna måste avlägsnas för att undvika sepsis i intilliggande vävnader. Denna process utförs genom rengöring..

Utsläpp efter diagnostisk curettage av livmoderhålan

Diagnostisk hysteroskopi åtföljs av mindre blodigt eller brunt utsläpp, mer som en daub..

Den första dagen eller två kan smutta på magen något. Om syftet med manipulationen var att arbeta på inflammerade foci, varar blödningen från flera dagar till en vecka, beroende på hur mycket vävnad som har exponerats.

Tilldelningen av blod efter RDD är knapp, försvinner ofta på en dag, om patienten har följt alla regler för perioden efter manipulation..

Ta reda på när menstruationscykeln kommer att återhämta sig efter hysteroskopi genom att klicka på länken.

Hur många dagar är utsläppet efter aborterad curettage?

Arten och varaktigheten av urladdningen efter utbuktning av livmoderkaviteten beror på det syfte för vilket det utfördes. Om vi ​​talar om ansvarsfrihet efter aborterande curettage, tar det hänsyn till hur länge processen genomfördes, hur graviditeten gick, patientens ålder, samtidiga sjukdomar och läkarnas kompetens.

Städning vid 11-12 veckors graviditet

Om aborten gjordes vid en sådan tidpunkt, kommer de första dagarna av blodförlust att vara rikligt, ibland till och med i form av mörka blodproppar.

Detta förklaras av en ökning av livmodern. I detta fall ökas den till 10-12 cm, och halsen är förberedd för maximal stängning..

Därför motsvarar curettage i detta skede en fullfjädrad operation och lämnar ett nästan öppet sår av stora storlekar, där blodförlust är normalt.

Utsläpp på grund av livmoders förkortning är förknippat med dess minskning till dess tidigare storlek, vilket åtföljs av smärta och kramp.

Vidare blir blödningen knapp, alternerande, först får en ljusröd, sedan rosa färg.

Obehag försvinner i 2-3 dagar, och själva urladdningen kan pågå totalt cirka 10 dagar. Om detta symptom kvarstår länge, kontakta en specialist..

Fryst graviditet

Samma utflöde observeras efter curettage av en död graviditet. Om fostrets död upptäcktes i tid och processen inte kompliceras av sepsis, sker urladdningen efter rengöring av livmodern efter 7-10 dagar. Om ett ofullständigt missfall inträffade under graviditetens andra trimester, kan det blöda i 2-3 veckor. Några dagar efter operationen är blodförlusten riklig, resten av dagarna - ett blodträd.

Detta är endast ett generellt kännetecken för urladdningen efter rengöring av livmodern. Hur mycket de går och hur de ska vara avgör kroppens individuella egenskaper. Hos en frisk och ung kvinna i reproduktiv ålder är vävnadsregenerering och rehabiliteringsperioden mycket snabbare. Diagnostisk och terapeutisk curettage i klimakteriet är svårare.

Symtomen bestäms också av den hormonella bakgrunden, som med varje ingripande i aktiviteten i reproduktionssystemet och efter graviditeten börjar förändras dramatiskt, vilket kan provocera eventuella patologier och sjukdomar.

Tecken på patologi

Om livmodersblödning inte slutar efter 14 dagar efter curettage, blir mängden blod inte mindre och åtföljs av ökande smärta, och dynan fylls på 1-2 timmar, finns det en komplikation eller patologi.

Avvikelser från normen

Många faktorer påverkar hur mycket blod som kan gå efter rengöring av livmoderhålan. Den:

 • varaktigheten av själva förfarandet;
 • vittnesbörd om vilket hon leddes.

Det är därför det är omöjligt att utesluta sannolikheten för komplikationer.

Tecken på avvikelser inkluderar utseendet på följande symtom:

 • blod flödar för mycket - dynan är helt fylld på 1-2 timmar;
 • urladdningen varar mer än tre veckor.

Sådana manifestationer kan indikera ofullständig rengöring av livmoderhålan eller bli en indikator på hormonell obalans. Ibland är orsaken trauma mot livmodern under curettage.

Arten av urladdningen efter hysteroskopi

Vilken vätska som släpps beror på operationen. I vissa fall är utsöndringen mycket liten, men det finns också kraftiga blödningar. Så hur många dagar håller ansvarsfriheten efter hysteroskopi.

Efter diagnos

Först kan en liten rosa urladdning eller anemon observeras. Sedan pågår en smutsig blodutflöde i flera dagar, och efter en viss period kommer slem att komma ut ur slidan. Det indikerar återställande av endometrium.

Vi rekommenderar också att du läser:

 • Vad transparenta val säger
 • Vad rosa urladdning säger
 • Hur mycket är urladdningen efter curettage
 • Acyklisk livmodersblödning

När du tar bort tillväxter, polyper

Utsläpp efter avlägsnande av endometrial polyp genom hysteroskopi är blodig, varar flera dagar. Scarlet blod ger plats för brunaktig slem och sedan en färglös vätska.

Efter curettage

Många kvinnor är intresserade av frågan om hur länge eller kan utflödet pågå efter en hysteroskopi: i grunden varar det skarlakansröda blodet flera timmar och sedan går brunbrun urladdning. Deras överflöd kvarstår i 2-3 dagar, då blir utsöndringen gulaktig och mindre intensiv, varar i 10 dagar. Efter det kommer färglöst slem.

Således kan urladdningen frisläppas efter hysteroresektoskopi under tillräckligt lång tid, vilket beror på procedurens komplexitet. Vid kirurgisk ingrepp går blodet ungefär två veckor, även smärta uppstår..

Det händer också att patienten inte observerar frisläppandet av blod eller viskös vätska. Det betyder bara att en grundlig diagnostisk undersökning utfördes av en mycket erfaren läkare.

Vad är en procedur??

Innan hanteringen passerar patienten de nödvändiga testen, som bekräftar att proceduren är möjlig.

Under hysteroskopi ligger patienten på en gynekologisk stol, mycket sällan på en soffa. En anordning med en visualiseringsanordning, ett hysteroskop, införs i livmoderhålet. Det överför bilden från insidan till datorn, vilket gör det möjligt för läkaren att bestämma förekomsten av neoplasmer, avvikelser eller avvikelser i livmoderns utveckling och funktioner.

Hysteroskopi föreskrivs antingen för diagnos eller för att korrigera dysfunktioner. I det första fallet är patientens återhämtning mycket snabb, och ingen urladdning observeras, menstruationen kommer i tid.

Om ingreppet är av typen av kirurgiskt ingrepp, börjar blödningen efter hysteroskopi omedelbart. Detta händer eftersom anordningarna som är insatta kommer i kontakt med slemhinnan och organen. Utsläpp efter hysteroskopi är normalt, eftersom slemhinnan skadas till följd av manipulationer.

Hysteroskopi utförs för att diagnostisera eller vid behov minimalt invasiv kirurgi

Hur många dagar kan urladdningen gå?

Blod efter hysteroskopi kan snabbt stoppas av kirurgens beslut, för detta kommer patienten att få en viss medicin. Det är dock värt att behandla detta fenomen med försiktighet. Fläckning kan indikera komplikationer efter proceduren, särskilt om de är långvariga..

Om det fanns ett avlägsnande av främmande vävnader (resterna av ett missfall) observeras rosa utsläpp av en liten volym, luktfri. Om en medicinsk abort genomfördes, en dag kommer det att finnas en mantel, så kan du förvänta dig gul utflöde, varar som en menstruation. När du tar bort noder, polypper i flera dagar, kan det vara blodig mindre urladdning, någon har dem inte alls.

Men det faktum att nedre del av magen värker noteras av 90% av patienterna. Smärta efter hysteroskopi är normen. Många patienter noterar att det sker ett utflöde efter curettage med koagel. Läkaren ska berättas om detta utan att försena besöket nästa dag..

Efter rengöring av livmodern, hur mycket blod som går, vad som ska vara utsläpp i normen, vad som anses vara en patologi?

Curettage av livmoderhålan utförs i vissa fall för diagnos och behandling av gynekologiska sjukdomar.

Denna procedur är mindre traumatisk, men efter det behöver patienten en återhämtningsperiod. En kvinna bör vara beredd på att livmodern efter rengöring kommer att blöda.

Hur länge detta kommer att pågå beror på syftet och under vilka omständigheter förfarandet genomfördes..

Vad är curettage av livmoderhålan, varför och hur utförs det?

Curettage (curettage) är en procedur för att ta bort en del av endometrialskiktet. Curettage utförs för diagnostiska och terapeutiska ändamål..

I det första fallet skickas endometriala celler till laboratoriet för undersökning av närvaron av atypiska element.

Diagnos av det inre skiktet i livmodern är nödvändigt för svår blödning av ett oförklarat skäl, liksom för upptäckt av neoplasmer i endometrium. I detta fall använder gynekologen ett hysteroskop för att undersöka organet och gör en skrapning.

Som en terapeutisk åtgärd utförs rengöring i följande situationer:

 • endometrial inflammation;
 • polyper;
 • blödning, inklusive under klimakteriet;
 • menstruations oregelbundenhet;
 • livmoderhalsen;
 • missfall;
 • fryst graviditet;
 • konsekvenserna av en misslyckad abort;
 • förekomst av placentapartiklar i livmodern efter förlossningen.

Innan curettage är det nödvändigt att utföra ett KLA, ett blodkoaguleringstest, ett smutsprov på flora från slidan. Tre dagar innan proceduren bör du vägra att använda vaginala suppositorier, medel för intim hygien, geler, salvor etc..

Två dagar före manipulationen är det nödvändigt att utesluta sexuell kontakt. Om en kvinna tar mediciner bör läkaren få höra detta: du kan behöva minska eller avbryta deras användning.

På dagen för operationen måste du begränsa mängden mat och vätska som konsumeras.

Förfarandet består av flera steg:

 1. Patienten ligger i en gynekologisk stol. Läkaren introducerar ett lokalbedövningsmedel för att utesluta smärta under proceduren.
 2. En expander och ett hysteroskop sätts in i livmoderhalsen. En gynekolog undersöker livmoders väggar och bedömer deras tillstånd.
 3. Curettage utförs med hjälp av ett speciellt medicinskt verktyg, liknande en liten sked med ett långt handtag - curetter. Den här enheten skär bort överskott av endometri vävnad eller tar bort resterna av embryot efter en artificiell avbrott eller en frusen graviditet.

I slutet av proceduren får patienter smärta i nedre del av buken, vilket kan pågå i flera dagar. Detta är normalt: livmodern träder ihop och rensas. Analgetika kan användas för att minska smärta..

Koagulister kan också frigöras under flera dagar, som minskar varje dag och efter cirka 10 dagar bör försvinna helt.

Vid operationens slut bör sexuellt samlag uteslutas under en månad.

Varför finns det ett urladdning efter rengöring?

Avskärning av en del av det inre lagret i livmodern orsakar fläckar. Ju större området av organet som har behandlats, desto mer blod går. Detta är normen, eftersom en sådan procedur gör livmoderskiktet till ett öppet sår som kommer att läka över tid.

Om hysteroskopi görs för diagnostiska ändamål är utsläppet vanligtvis smalt och varar upp till 4 dagar efter curettage. Om det har förekommit terapeutisk curettage, särskilt efter ett missfall eller abort, är blödningen mer riklig och långvarig. I detta fall rekommenderas det att ta hemostatiska läkemedel.

Vad ska vara urladdningen efter curettage och hur mycket håller de normalt?

Utsläpp efter rengöring av livmoderhålan går som vanlig menstruation. Normalt varar de ungefär tio dagar, till en början blöder det rikligt, sedan är allt knappare. Brun urladdning efter curettage kommer till slut, vilket indikerar livmoderens läkningsprocess. Sedan slutar det blöda och börjar "smeta" med en ljus färg.

Hur länge varar urladdningen? Den maximala blödningsperioden bör inte överstiga 10 dagar när du tar hemostatiska läkemedel.

Blodproppar är tillåtna under de första dagarna, men utsläppet efter rengöring av livmodern bör inte ha en obehaglig lukt. Gul eller grön färg på urladdningen indikerar patologi, infästning av en bakteriell infektion.

Vid feber, kontakta en läkare.

Komplikationer efter rengöring av livmodern

Curettage kan orsaka följande komplikationer:

 • Riklig skarlagen blödning (på en timme är den stora dynan helt fylld) med ett stort antal koagler, åtföljt av svår eller måttlig smärta i livmodern. I det här fallet, förorening av huden, är medvetenhetsförlust möjligt. I sådana fall kommer det inte att finnas någon brun utflöde, eftersom symtomen indikerar förekomsten av problem med blodkoagulation hos patienten. Denna situation kräver akutläkare. För att förhindra sådana fall görs ett blodkoagulationstest före operationen..
 • En hematometer är en situation där blod inte kan lämna livmodern. Denna bild observeras vanligtvis med livmoderhalsceller. Tecken på hematometrar är en ökning av temperaturen från 37 ° C, en obehaglig lukt från slidan, svår smärta i nedre del av buken, som strålar till nedre delen av ryggen. Obligatoriskt symptom - de första dagarna efter tilldelningsförfarandet, knappt eller alls.
 • Inflammation av endometrium. Denna komplikation åtföljs av en temperatur högre än 37 ° C - värdena kan nå 39 ° C. I detta fall upplever patienten frossa, smärta i nedre del av magen, generell sjukdom. Endometritis utvecklas som ett resultat av multiplikationen av patogena mikroorganismer på livmoderens inre skikt. Möjlig gul urladdning. Denna situation kräver också sjukhusvistelse och läkemedelsbehandling..
 • Infertilitet. Den mest sällsynta komplikationen som nästan aldrig ses hos kvinnor som har haft en livmodersrening.

I slutet av curettage inträffar inte komplikationer om patienten uppfyller alla läkares rekommendationer. Under återhämtningsperioden kan du inte göra tungt fysiskt arbete, spela sport.

Det är viktigt att ta mediciner som föreskrivs av en gynekolog (smärtstillande medel, hemostatika, antibiotika för att undvika feber och tillväxt av patogena bakterier efter curettage).

När kommer menstruationscykeln att återhämta sig??

Hur lång tid bör det gå efter att manstruationen ska komma fram? Menstruationen kommer vanligtvis efter 24–35 dagar.

I det här fallet bör urladdningen efter curettage gå som före proceduren: utan ett stort antal koagler och en obehaglig lukt, med måttlig varaktighet och intensitet, utan smetning. I slutet av återhämtningsperioden blir urladdningen brun.

Menstruationscykeln kommer att förbättras efter 2-3 månader efter proceduren. Om detta inte händer bör du kontakta en specialist för att ta reda på hur du behandlar en sådan avvikelse.

Om curettage utfördes under en frusen graviditet upp till den 12: e veckan, börjar menstruationen inom 4-8 veckor.

Om fostret "frös" i andra - 3: e trimestern kommer menstruationen inom 6–8 veckor, liksom efter aborten. Upprepade tidiga blödningar förekommer normalt inte efter rengöring.

Om det efter en tid börjar blöda igen, kommer läkaren att rekommendera hemostatiska medel och schemalägga en undersökning.

När befruktning är möjlig?

Gynekologer rekommenderar att vänta med befruktningen efter en abort eller en frysta graviditet i minst sex månader. Varför så länge? Kroppen behöver denna period för rehabilitering.

Det är viktigt att vänta på återställande av menstruationscykeln, inrättandet av reproduktionssystemet. Denna tid kan användas för att aktivt förbereda sig för graviditet, inklusive att ge upp dåliga vanor, ta folsyra och upprätthålla en hälsosam livsstil.

Således kan du öka chansen för en tidig återuppfattning och föra ett friskt barn.

Så, curettage av livmodern är en procedur som inte kan undvikas i många fall. Med korrekt förberedelse för manipulation och implementering av alla rekommendationer från gynekolog kommer förfarandet bara att gynnas, och det kommer inte att finnas några komplikationer.

Utsläppet efter terapeutisk rengöring av livmodern slutar inom 10 dagar. Om detta inte händer ordineras hemostatiska läkemedel.

Återställningen av menstruationscykeln tar flera månader, och du kan börja befruktningen sex månader efter en abort eller curettage.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Försenad menstruation efter postinor: Orsaker till förseningar

Idag har tekniken gått långt framåt och de har inte passerat sidan för de fonder som ansvarar för skyddet. För att förhindra en oönskad graviditet använder de flesta kvinnor idag preventivmedel, och ibland använder de preventivmedel som hjälper på kort sikt....

Kosttillskott Estrovel - bruksanvisning

Climax är den period som varje kvinna passerar i sitt liv. Naturligtvis är någon bara upphetsad med namnet på en sådan period, och någon förhåller sig till detta med fullständig lugn....

Temperatur före menstruation

Naturligtvis kan olika kroniska sjukdomar förvärras före menstruation och det är ofta svårt att avgöra var normen är och var avvikelsen från den är utan hjälp av en specialist....