Menstruationscykel och befruktning

Ansvarsfrihet

Menstruationscykeln, från det latinska "menstrualis", vilket innebär förändringar varje månad eller månad. Det är de som är skyldiga till instabiliteten i det kvinnliga humöret och emotionella utbrott. En kvinna förändras varje dag i cykeln, och du måste känna till hans faser för att korrekt beräkna de mest lämpliga perioderna för befruktningen. Alla processer i menstruationscykeln syftar till gynnsam mognad och därefter befruktning av ägget. Varaktigheten av en frisk kvinnas menstruationscykel är konstant. Det finns avvikelser, men inte mer än tre dagar. Den genomsnittliga varaktigheten är 28 dagar. Gränserna sträcker sig normalt från 23 till 35 dagar. Beroende på processerna i kroppen delas menstruationscykeln upp i fyra steg.

Vilka är faserna i menstruationscykeln?

Den första fasen äger rum under påverkan av det endokrina hormonet (det vill säga det naturliga hormonet som produceras i kroppen), vilket stimulerar äggets bildning och utveckling. Detta hormon kallas follikelstimulerande (FSH), och det produceras av hypofysen. Under påverkan av FSN-folliklar bildas. Deras skal producerar östrogener (könshormoner). Under beskydd av FSH ökar folliklarna, men endast en når den optimala storleken (dominerande). Den växer upp till 3 cm i diameter.

Den andra fasen är ägglossning. Under påverkan av luteiniserande hormon bryts membranen i den dominerande follikeln och ägget går direkt in i det lilla bäckenet. Detta är ägglossning. För närvarande kan buksmärta kännas: från att dra till intensiv. Sedan kommer ägget in i äggledaren och fortskrider i livmoderhålet. Om en spermier finns i sin väg, inträffar befruktning.

Den tredje fasen beror på påverkan på kroppen av progesteron - ett hormon, vars syfte är att upprätthålla graviditet. Detta hormon produceras av follikeln från vilken ägget frigörs. I follikeln bildas den så kallade gula kroppen, som aktivt producerar progesteron under flera dagar. Under påverkan av detta hormon ökar aptiten, dåsighet uppträder och temperaturen stiger. Om ägget inte befruktas, stoppar corpus luteum gradvis utsöndringen av progesteron. Som ett resultat återföds corpus luteum och progesteronproduktionen upphör. Sedan börjar menstruationen.

Den fjärde fasen är menstruation. Detta är den mest obehagliga och ibland smärtsamma perioden för en kvinna. Blödningen varar från tre till sex dagar och är förknippad med avstötning av livmoderens innerfoder (endometrium). Och även om detta är det sista steget i cykeln, anses det vara den första dagen i menstruationscykeln, den första blödningsdagen, eftersom denna dag är den enklaste att bestämma.

Hur man räknar slutet, början och mitten av menstruationscykeln?

Korrekt beräkna menstruationscykeln måste kunna varje flicka. För det första indikerar en oregelbunden cykel en sjukdom i reproduktionssystemet. För det andra kan en flicka enkelt använda uppgifterna för att bestämma lämpliga och ogynnsamma perioder för befruktningen och kontrollera graviditetens början på ett fysiologiskt sätt.

 • Början på menstruationscykeln - dagen den nya cykeln börjar, den allra första dagen av menstruationen.
 • Varaktighet på menstruationscykeln - antalet dagar från den första menstruationsdagen till dagen efter vilken nästa.
 • Mitten av menstruationscykeln (cirka 14 dagar) är ägglossningsdagen och flera dagar före och efter den.
 • Slutet på menstruationscykeln är den sista dagen före starten av en ny menstruation. Om ägget inte befruktas börjar processerna för endotel-avstötning och början av nästa menstruation.

Ägglossning och premenstrual period har tydliga tecken, de är förknippade med en kraftig förändring i nivån av kvinnliga hormoner (östrogen och progesteron).

Tecken på ägglossning:

 • Utseendet på slemhinnor, genomskinlig urladdning från slidan.
 • Ökad sexuell partnerattraktion.
 • Ökad bastemperatur.

Detta är en konsekvens av ökningen av blodhormonet progesteron, som produceras efter att ägget lämnar äggstocken..

Ungefär en vecka före starten av nästa menstruationscykel utvecklar många kvinnor premenstruellt syndrom. Följande tecken kommer att berätta om den närmande menstruationen:

 • bröstförstoring;
 • emotionell instabilitet, tårfullhet, ansträngningar av irritabilitet;
 • svullnad i extremiteterna;
 • huvudvärk och migränattacker.

Hur man betraktar dagar ogynnsamma för graviditeten?

Det är känt att för framgångsrik befruktning är förekomsten av ett livskraftigt spermier och ett ägg som lämnar äggstocken nödvändigt i de kvinnliga könsorganen. Därför är graviditetsvänliga dagar några dagar före och efter ägglossningen.

Om manliga könsceller är frånvarande inträffar inte befruktningen och ägget dör den tredje dagen av dess existens, och närheten mellan parterna efter denna händelse leder inte till graviditet. Samtidigt kan spermier finnas i en kvinnas könsdelar i flera dagar. Därför kan samlag några dagar innan ägglossningen leda till graviditet.

Men genom att känna till tidpunkten för ägglossning kan du bara bestämma de mest gynnsamma dagarna för befruktningen. Och de återstående dagarna anses vara relativt ogynnsamma, men garanterar inte att graviditet inte förekommer. 70% av par som följer den fysiologiska preventivmetoden upplever graviditet, eftersom ägglossning kan förekomma varje dag i cykeln. Det finns kända fall av början av ägglossning även på den sjunde dagen i menstruationscykeln. Det finns bevis på en graviditet som har inträffat eftersom spermatozoa har "väntat" på ett ägg i cirka 10 dagar. I enlighet med den fysiologiska preventivmetoden bör makarna vara redo att föda ett barn.

Efter att ha lärt sig dagen för ägglossningen är det möjligt att beräkna den dag som är lämplig för befruktningen. Hur man tar reda på dagen för ägglossningen?

Bestämning av dagen för ägglossning genom att övervaka bastemperatur

Metoden är enkel: corpus luteum efter ägglossning producerar progesteron, ett hormon som ökar basal kroppstemperatur. Det mäts efter en natt, minst 6 timmars sömn. Hur man mäter: placera termometern i munnen, vagina eller anus utan att gå ur sängen på morgonen. Förvara termometern i minst 3-5 minuter. De börjar mäta temperaturen efter menstruationen. En ökning med mer än 37 grader indikerar dagen för ägglossning. Fram till denna punkt är temperaturen liten - 36,3–36,6 grader Celsius. Metoden hjälper till att utvärdera menstruationscykeln och visa datum för ägglossning. Det kan finnas menstruationscykler som inte har ägglossning, de finns i varje frisk kvinnas liv. I detta fall fortsätter forskningen för flera menstruationscykler. Fel uppstår på grund av sjukdom, överansträngning och stressande situationer. Därför kan denna metod inte garantera 100% exakt datum för ägglossning.

Ultraljudsmetod för beräkning av ägglossning

Transvaginal ultraljud bestämmer exakt alla faser av follikelmognad. Ägglossningen bestäms under övervakningen av menstruationscykeln. Det är nödvändigt att genomföra en serie ultraljud:

 • Den första görs 5-7 dagen i menstruationscykeln (den första dagen efter menstruationens slut). Studien bestämmer det ursprungliga tillståndet för de inre könsorganen hos kvinnor. I avsaknad av patologi (cyster, polyper) föreskrivs en ytterligare studie.
 • Den andra - på 10-12 dagar, vid denna tidpunkt bör den dominerande follikeln öka.
 • De tredje och efterföljande bestäms individuellt. Utvecklingen av en normal follikel, dess bristning och början av ägglossning kommer att bestämmas.

Parallellt observerar läkaren förändringar i livmoderns foder. Om ägglossningen inte inträffar, bestäm på vilken plats felet inträffade. Detta kommer att hjälpa till att fastställa orsaken i fall av kvinnlig infertilitet..

Bestämning av ägglossning med hjälp av ett ägglossningstest

Reagensbelagda remsor säljs i varje apotek, så det är inte svårt att bestämma dagen för ägglossning på egen hand. Handlingsprincip: missfärgning av remsan i närvaro av en viss koncentration av luteiniserande hormon (LH) urin. Du behöver bara läsa noggrant instruktionerna och följa dem.

Kombinationen av beräkningsmetoder för ägglossning kommer att öka noggrannheten i studien. Det är optimalt att observera den dag ägget släpps i tre cykler. I det första - de får information om förekomsten av ägglossning, är följande nödvändiga för att klargöra dagen för eventuell befruktning.

Metoden anses vara tillförlitlig för kvinnor som leder en uppmätt livsstil, ett ordnat sexliv och har en stabil menstruationscykel..

Hur man bestämmer den bästa tiden för befruktningen?

För att göra detta bör en kvinna på något sätt bestämma vilken cykeldag hon har ägglossning och skapa en individuell kalenderdag som är ogynnsam eller lämplig för befruktningen.

Sexuellt samlag, som inträffar den tredje dagen av ägglossningen, kanske inte är lämpligt för befruktningen, eftersom ägget lever bara 2-3 dagar, och spermatozoa behöver flera timmar för att nå ägget.

De mest gynnsamma dagarna beaktas för befruktningen - dagen för ägglossning och 3-4 dagar innan den börjar. Därför, för att planera graviditet, det mest lämpliga för endast 5-6 dagar av menstruationscykeln, och om graviditet inte är önskvärt, bör ytterligare preventivmetoder användas i 10-13 dagar.

Om ägglossningen sker normalt men det inte går att bli gravid under året måste du kontakta specialister.

ÄR INTE reklam. MATERIAL FÖRBEREDT MED DELTAGANDE AV EXPERT.

Vilka dagar du kan bli gravid: en bra tid att bli gravid

Det hjälper faktiskt att förbereda sig för arvtagarens födelse och undvika många problem. Men för planering måste du åtminstone beskriva fysiologin i befruktningen. Vilka dagar du kan bli gravid - ämnet för vår artikel.

Befruktningens fysiologi

Under hela kvinnans reproduktiva ålder mognar varje menstruationscykel och ägget föras in i äggledaren. Denna process kallas ägglossning, sker i mitten av perioden och varar cirka 1-2 dagar.

Om befruktning inte inträffar, avslutas och livmoder endometrium vid slutet av cykeln under menstruation.

Logiskt sett är mitten av cykeln de mest fördelaktiga dagarna för befruktningen. Men i början och till slut kan du ha sex utan skydd, utan rädsla för att bli gravid. Men naturen har ingen brådska med vår logik, och kvinnor blir gravida under hela cykeln.

Räkna med en garanterad graviditet med ägglossning är inte heller värt det..

För det första är det inte så enkelt att bestämma det exakta datumet för starten.

För det andra beror en framgångsrik befruktning av ett antal andra faktorer, utöver äggets mognad.

Finns det säkra dagar från graviditeten

Medicin känner till graviditetsfall i nästan vilken period som helst i cykeln. Därför är termen "säkra cykeldagar" felaktig. Det kommer att vara mer exakt att skilja dagar som är gynnsamma för befruktningen och dagar då sannolikheten är liten.

Sådana vaghet i formuleringar är först kopplade till cykelens instabilitet. Även kvinnor i vilka det är stabilt riskerar alltid att misslyckas. Det finns många orsaker till cykelskiftet - sjukdom, nervös eller fysisk belastning, klimatförändringar och andra.

Sannolikhet för befruktning

Med en stabil cykel är det inte svårt att beräkna på vilken dag ägglossning inträffar - det är 2-3 dagar i mitten av termen. Denna period är optimal för graviditet. Om ett par försöker undvika befruktning kan 2-3 dagar före och efter menstruationen betraktas som relativt säker..

Det finns många myter om menstruation. Ofta finns det en uppfattning att befruktning är omöjlig under reglering. Låt oss titta på denna "blodiga period" mer i detalj.

Innan menstruation

I början av regleringen dör ägget. Dessutom gör början avstötning av livmodern endometrium det omöjligt att fästa det, även om ägget befruktas. Utkommande urladdning påverkar spermierna negativt. Därför kan denna period anses vara säker - villkorat.

Men befruktningen är möjlig. Om en kvinna sällan har sex, kan hennes reproduktiva system svara på oplanerad ägglossning. Effekten av vissa ämnen som utgör spermier kan också leda till samma resultat. Som ett resultat befruktas ett ägg mognat på 2-3 dagar av spermatozoer som har förblivit aktiva.

Dessutom finns det alltid en chans att misslyckas. Menstruationen kan börja senare än kvinnan förväntade sig. Därefter, vid samlaget, kommer ägget fortfarande att kunna befrukta sig och fästa vid livmodern i livmodern, som inte började exfoliera.

Under menstruationen

Under denna period minskar överlevnaden av spermier som kommer in i slidan kraftigt. Minskar sannolikheten för befruktningen och tillståndet i livmoderns väggar, som inte kan acceptera ett befruktat ägg. Därför är befruktning osannolik - men möjlig.

Hur kan jag bli gravid under reglering:

 1. Om regula dras på, kan spermierna som kom in i slidan nära deras ände vänta på att ägget mognar.
 2. Ibland utvecklas två ägg i den kvinnliga kroppen, som mognar med ett litet intervall. Sedan, vid den tidpunkt då den första cellen tas bort från kroppen, är den andra redo för befruktning.
 3. Om cykeln går förlorad eller initialt oregelbunden finns det alltid en risk för fel vid bestämning av ägglossningsperioden.

Därför bör du inte använda regleringsperioden som ett preventivmedel. Detta är inte bara opålitligt, utan också farligt. Särskilt hög sannolikhet för överföring av olika sjukdomar vid denna tidpunkt.

Efter menstruation

Några dagar efter menstruationen är möjligheten till befruktning extremt låg. Ägget är ännu inte moget, därför är befruktning inte möjlig.

Men spermierna kan förbli aktiva i flera dagar. Därför har de med en lång menstruation och en kort cykel goda chanser att vänta på ägglossning.

Metoder för att bestämma gynnsamma perioder

Det första man ska göra för att bli gravid är att lära sig bestämma de optimala dagarna för befruktningen..

För att göra detta används flera metoder:

 • kalender sammanställning;
 • temperaturmätning;
 • ägglossningstester;
 • folliculometry;
 • en kvinnas välbefinnande.

Kalender sammanställning

Med en regelbunden cykel hjälper en kalender att avgöra när du kan bli gravid. För att göra detta, i flera månader, minst sex månader, måste du markera menstruationsperioden i kalendern. Därefter beräknas varaktigheten för varje cykel - från början av en menstruation till början av nästa.

Om cyklerna är regelbundna, faller de mest gynnsamma perioderna i genomsnitt 10-12 dagar.

Eftersom små störningar observeras med regelbundna cykler är det möjligt att förfina beräkningarna. För detta väljs de längsta och kortaste menstruationsperioderna. Därefter dras antalet dagar av den långa cykeln från 11, från de korta 18.

För tydlighetens skull presenteras beräkningen i tabellen

VaraktighetBetalningSlutsats
Den kortaste2424-18 = 6Den optimala perioden för befruktningen är från 6 till

18 dagar av cykeln

Den längsta29:e29-11 = 18

Detta är inte det mest pålitliga sättet. För kvinnor med oregelbundna perioder är det inte tillämpligt.

Temperaturgraf

Denna metod är baserad på det faktum att ägglossning orsakar en ökning av basaltemperaturen med cirka 0,25-0,5 ° C. Basal är den lägsta temperaturen som uppnås efter en lång vila. Därför mäts det dagligen efter sömn, i anus.

Indikationer registreras i schemat. Cirka en dag före ägglossningen kan temperaturen sjunka något, men ökar sedan och hålls förhöjd tills cykelns slut.

Grafen visar tydligt hur många dagar efter menstruationen optimala förhållanden för graviditet.

Men denna teknik kan inte kallas absolut tillförlitlig. Temperaturvärdet påverkas av varaktighet och kvalitet på sömn, välbefinnande, dricka alkohol och andra faktorer.

Ägglossningstester

Principen är densamma som i graviditetstester - de bestämmer närvaron av ett hormon i en kvinnas urin, resultatet återspeglas i ränder.

Ägglossningen bestäms av närvaron av LH, ett luteiniserande hormon som börjar syntetiseras 20-30 timmar före frigörandet av ägget.

Tester genomförs flera dagar i rad. Denna metod ger inte 100% garanti för befruktningen, men överskrider i noggrannhet betydligt de tidigare..

Folliculometry

En gynekolog kan rekommendera denna metod om en kvinna inte har kunnat bli gravid under lång tid. Det består i att övervaka äggets tillväxt med hjälp av ultraljud. Undersökningen genomförs dagligen med början från dag 10 i cykeln.

En gynekolog med hjälp av ultraljud bedömer follikelns tillväxt. För äggets utseende måste det nå en diameter på cirka 15-25 mm. En erfaren läkare som använder ultraljud för att bestämma inte bara mognad av ägget, utan också övervaka beredskapen i livmoderns endometrium för att fästa det.

Ultraljuddiagnostik ger fullständig information om det kvinnliga reproduktionssystemets tillstånd. Detta ger läkaren möjlighet att göra en noggrann diagnos och bestämma vad man ska göra om du inte kan bli gravid.

Kvinnans välbefinnande

Ibland kan kvinnor känna början av ägglossning i deras välbefinnande..

Genom att noggrant övervaka sina känslor och notera deras återfall i varje cykel kan de fokusera på utseendet på ömhet i nedre del av magen, utflödet och andra tecken. Men för utbredd användning är denna metod inte lämplig.

Slutsats

Du kan bli gravid varje dag i menstruationscykeln. För att undvika en oönskad graviditet är det därför bättre att använda pålitliga preventivmedel utan att förlita sig på säkra dagar. Om befruktningen av ett barn är en dröm som ännu inte kan förverkligas, måste man tro att allt kommer att bli.

Modern gynekologi kan lösa många problem. Ha sex under gynnsamma perioder, följ alla läkarens rekommendationer, så kommer din dröm att gå i uppfyllelse.

Har du någonsin använt de metoder som beskrivs i artikeln? Eller kan du lägga till något från din egen erfarenhet? Vi väntar på dina kommentarer.

Hur man bestämmer de mest gynnsamma dagarna för befruktningen

Den här artikeln är samskrivna av Carrie Noriega, MD. Dr. Noriega är en certifierad obstetriker-gynekolog från Colorado. Hon tog examen från hemvist vid University of Missouri i Kansas City 2005..

Antalet källor som används i den här artikeln: 11. Du hittar en lista över dem längst ner på sidan..

En av de avgörande faktorerna för kvinnor som planerar en graviditet är deras menstruationscykel. Att välja en tid för sexuellt samlag med en partner på vissa dagar i menstruationscykeln under ägglossningen kan öka chansen att bli gravid avsevärt. Innan du beräknar de mest gynnsamma dagarna för befruktningen, måste du bättre veta funktionerna i din cykel och lära dig hur du kan spåra den på rätt sätt.

På vilka dagar efter menstruationen är sannolikheten för att bli gravid maximalt under cykler med olika varaktigheter??

Kvinnor som har aktivt sexliv (inklusive familj) står inför två polära motsatta utmaningar.

Vissa är intresserade av hur man snabbt blir gravid, andra - hur man skyddar sig mot en oönskad graviditet. Trots att dessa problem är diametrala, är de båda otydligt kopplade till begreppet menstruationscykel..

Funktioner i den fysiologiska processen i den kvinnliga kroppen påverkar mest chansen att bli gravid. Det är värt att förstå och komma ihåg i vilka faser av cyklisk befruktning som är möjlig, och när - det är omöjligt.

Menstruationsfas

Syftet med menstruationscykeln är att förbereda den kvinnliga kroppen på ett barn. Det tar cirka 28 dagar - det är dess genomsnittliga varaktighet. Det kan förändras under påverkan av olika faktorer och variera i riktning för att minska eller öka termen. 21-35 dagar betraktas som gränsöverskridande.

I den kvinnliga kroppen, under menstruationen, finns det många processer som är indelade i faser:

 • menstruations-
 • follikulär;
 • ovulatoriska;
 • luteiniserande.

Menstruationsfasen anses vara den första. Det åtföljs av blodets utgång från slidan, varför det döda ägget och den avvisade endometrium evakueras. Fasen varar 3-6 dagar, ibland - längre.

Under follikelfasen stoppar urladdningen och den ökade produktionen av FSH - follikelstimulerande hormon börjar. Fodret livmodersepitel uppdateras - endometrium. Fasen kan pågå i upp till 14 dagar, graviditet i denna fas är osannolikt.

Faser efter cykeldag

I ägglossningsfasen frigörs ett moget ägg på grund av ökad utsöndring av luteiniseringshormonet från follikeln. Efter hur många dagar denna bakteriecell dör beror det på om den befruktas. Om inte kan hon leva högst 24 timmar om dagen efter "födelsen".

I luteiniseringsfasen, som inte varar mer än 16 dagar, bildas en körtelformation (gul kropp) över den frisatta follikeln, som producerar progesteron. Detta hormon hjälper till att underlätta implantationen av en zygot i livmoderväggen..

Om penetration i endometriumet inte inträffar förstörs järnet, mängden progesteron reduceras, vilket orsakar avstötning och utträde av endometriet tillsammans med det döda ägget.

Vilken dag efter menstruationen kan en kvinna bli gravid?

Det återstår att beräkna vilken dag efter menstruationen det är möjligt att bli gravid med hänsyn till nyanser av reglering hos olika kvinnor. Funktioner börjar med den första fasen, eftersom vissa kvinnor har en varaktighet på 3 dagar, andra 6 dagar, andra ännu mer..

Skillnaden i varaktighet för den första fasen förklaras av varför vissa damer tyst utövar rytmiska preventivmetoder (de är inte skyddade på "karga dagar"), medan andra kan bli gravid även på den första dagen efter menstruationen.

Är det möjligt omedelbart i 1 dag?

Definitionen av "den första dagen efter menstruationen" är också en konvention: för vissa kvinnor är detta den fjärde dagen från deras början, för andra är det 6: e-9. Den första dagen efter menstruationen (när spotting stannar) kommer att vara helt olika tider för olika kvinnor. Det är därför inom medicin, dagar från början av menstruationen, och inte efter.

Vilka är chansen att du kan bli gravid omedelbart efter din period den första dagen? Självklart är de flesta kvinnor låga, eftersom omedelbart efter regula kommer äggmognadsfasen. Själva befruktningen är möjlig endast under ägglossningen.

Med en 35-dagars periodicitet faller ägglossningsfasen ungefär 19-23 dagar från början av menstruationen (35 - 12/16, där 12/16 dagar är varaktigheten för luteiniseringsfasen, varefter menstruationen börjar).

Enligt samma beräkningar, med en 21-dagars cykel, kan ägglossning äga rum den 9: e eller till och med den 5: e dagen från början av regeln, för många kvinnor är denna dag den första efter menstruationen. Det visar sig att ju kortare menstruationscykeln är, desto mer är det möjligt att bli gravid omedelbart efter menstruationen.

På dag 2

Beräkningarna ovan är också relevanta för alla efterföljande dagar efter avslutad regula, upp till 19-23 dagar från början av menstruationen med en 35-dagars cykel eller upp till 14-16 dagar med en 28-dagars cykel. Om urladdningen varar 3-4 dagar, och cykellängden är 35, är det omöjligt att bli gravid den 2: a dagen efter menstruationen, med 28-dagarscykeln är det osannolikt, och med 21-dagarscykeln är det möjligt.

Om 3 dagar

Detsamma gäller för den tredje dagen. Ju längre från menstruationen inom två veckor, desto högre är chansen att bli gravid - och efter 3 dagar och efter 4-5 dagar kan detta göras. Möjligheten att bli gravid den första dagen efter menstruationen är högre, desto kortare är deras cykel.

I en vecka

Om 7 dagar har gått sedan blodflödet upphörde är detta för de flesta kvinnor det mest gynnsamma ögonblicket för befruktning. Vi överväger:

 • med en 35-dagars cykel: 7 dagar efter menstruationen är det 10 eller 15 dagar från början, till den förväntade ägglossningen - 4-9 dagar, vilket innebär att befruktningen är osannolik;
 • 28-dagars cykel: ägglossning kan ske den 14-16: e dagen från början av förordningen, eller en vecka efter slutet, det vill säga befruktning är möjlig;
 • 21 dagar: att bli gravid en vecka efter graviditeten är mycket troligt.

Det visar sig att sexuellt samlag en vecka efter menstruation hos kvinnor med en cykeltid på högst 28 dagar kan sluta i befruktningen.

Hur man beräknar för att snabbt bli gravid ett barn första gången?

För en framgångsrik befruktning av barnet är det nödvändigt att två viktiga villkor sammanfaller:

 • ägglossning;
 • närvaron av spermier som flyttar till ägget vid ägglossningen.

Hur beräknar du när du kan bli gravid efter din period? För att göra detta, beräkna dagen för ägglossning. Eftersom ägglossningen sker ungefär 12-16 dagar före början av nya perioder är det inte svårt att räkna datumet om det inte finns några problem med deras regelbundenhet. Det är bara nödvändigt att överväga dess varaktighet.

Tabell. Vilka dagar efter menstruationen kan du bli gravid

Cykellängd21 dagar28 dagar35 dagar
Ägglossning dagar från början av menstruationen21 - 12 = 9
21 - 16 = 5

Totalt: 5-9 dagar från start av cykeln

28 - 12 = 16
28 - 16 = 12

Totalt: 12-16 dagar från början av cykeln

35 - 12 = 23
35 - 16 = 19

Totalt: 19-23 dagar från starten

Dagar med ägglossning efter menstruationMed en menstruationstid på 3 dagar - 2-6 dagar efter menstruationen;

Med en urladdning på 5 dagar - 1-3 dagar efter menstruationen

Med 3-dagars ansvarsfrihet - den 9-13: e dagen;

Med 5-dagars urladdning - på 7-9 dagar efter menstruation

Med 3-dagars menstruation - 16-20 dagar efter deras slut;

Vid 5 dagar - 14-18 dagar efter menstruationen

Med hjälp av exemplet på dessa beräkningar kan du beräkna hur många dagar du kan bli gravid efter en period och med en annan cykeltid och själva regleringen.

Det rekommenderas att använda andra metoder för att bestämma tid för ägglossning:

 • användning av apotekstester;
 • använda ultraljudsövervakning;
 • enligt bastemperaturgrafen.

Alla dessa metoder är värda att bekanta sig med användningsmetoden..

Hur många dagar kan inte skyddas?

För att lita på den rytmiska preventivmetoden måste du:

 • Vet exakt varaktigheten på din cykel;
 • att vara säker på dess regelbundenhet;
 • kunna räkna.

Siffror som visar hur många dagar du inte kan skydda efter menstruationen kommer att vara annorlunda för kvinnor med olika cykeltider. Vissa kvinnor ges möjlighet att använda "sterila" dagar 2 gånger per cykel, andra bara en gång, och detta är också förknippat med dess varaktighet.

Med en 21-dagars cykel kan ägglossning ske 5-9 dagar från början av menstruationen. Om du anser att särskilt kraftigt spermier som tränger igenom livmodern har förmågan att leva i det i upp till 2 dagar, är det lätt att beräkna att den oskyddade koitionen (sexuellt samlag) som begås två dagar före potentiell ägglossning också kan sluta under graviditeten. Därför bör 3-7 dagar från början av urladdningen betraktas som farliga.

Det bör skyddas i 24 timmar efter ägglossningen, i detta fall - 10 dagar från början av utsläpp. Från dag 11, med en 21-dagars cykel, börjar en period av "absolut sterilitet".

Under en 28-dagarscykel, "sterila" dagar efter menstruationen börjar från den 17: e dagen från början av reglerna, de är relativt säkra - de första 10 dagarna från starten.

Slutligen, här är de dagar som du inte kan bli gravid med en 35-dagars frekvens - från 18 dagar efter menstruationen eller upp till 15 dagar från början av menstruationen.

En kvinna måste komma ihåg att befruktningsdagarna efter menstruationen, även med en vanlig cykel, inte alltid sammanfaller med de beräknade. Använd den rytmiska metoden för preventivmedel är under ledning av en gynekolog eller under perioden av "absolut infertilitet." Även om varken den ena eller den andra ger en absolut garanti.

De mest lyckosamma dagarna

Korrekt beräkning av tiden för ägglossningsfasen gör det möjligt att bli gravid snabbt och första gången efter menstruationen är det därför värt att närma sig bestämningen av detta datum på ett ansvarsfullt sätt.

Matematiska beräkningar för detta ändamål har länge tappat relevans, så det är bättre att dra nytta av resultaten av modern medicin som nämns ovan. Den högsta informativiteten och tillförlitligheten kännetecknas av metoden för ultraljudsövervakning (follikulometri), som gör att du kan bestämma ägglossningsmomentet med en noggrannhet på upp till 12 timmar..

Sannolikheten för att få ett barn i andra faser av cykeln

Att veta vilken dag efter menstruationen du kan bli gravid, är det lätt att förutsäga chansen för befruktning i de återstående faserna. Detta hjälper många kvinnor att bli av med några missuppfattningar om graviditet..

Strax före din period

Tidsintervallet före regulatorn börjar avse luteiniseringsfasen. Oavsett hur många dagar efter menstruationen är det omöjligt att bli gravid, vid den sista fasen av cykeln, har ägget, om det inte befruktades under ägglossningen, redan dött, och dess död orsakade endometrialskiktet att lossna i livmodern.

Exfolierad endometrium och ett dött ägg förbereder sig för att lämna livmodern som en del av blodutsöndring. Om en spermier i detta ögonblick befinner sig i livmoderhålet, lyser ingenting för honom, utom för den "globala översvämningen". Han har ingen att ansluta till, så han kommer att bli utbruten tillsammans med blodiga massor.

Under menstruationen

Vi insåg redan att när en kvinna kan bli gravid efter menstruationen, är det förknippat med varaktigheten av hennes cykel. Om dess varaktighet bara är 21 dagar, kan ägglossning ske 5-9 dagar från början av menstruationen. Hos ett stort antal kvinnor fortsätter utflödet vid denna tid (5-6 dagar).

Även om coitus gjordes tre dagar efter regleringens början och spermierna lyckades glida in i livmodern och från det i äggledaren kan det väl korsa varandra och smälta samman med det nyfödda ägget som rör sig mot livmodern.

Efter ägglossningen

Ett äggs resa genom äggledaren till livmodern har endast två varianter av färdigställande - befruktning eller död 48 timmar efter frigöring från follikeln. Om spermierna inte lyckades fånga ägglossningsfasen förloras chansen för befruktning efter äggets död. Fram till nästa ägglossning kan samlag anses vara infertila. Det är därför det är så viktigt att veta vilken dag efter din period du kan bli gravid för att inte missa denna möjlighet.

NÄR ÄR BÄTTRE ATT VARA PREGNANT? FANTASTISKA DAGAR FÖR KONSEPT

http://kidmen.ru/2008/10/kogda-luchshe-zaberemennet-blagopriyatnye-dni-dlya-zachatiya-2/

http://kidmen.ru/wp-content/uploads/2008/10/111.jpg Varje kvinna kan bestämma med tillräcklig noggrannhet tid för ägglossning som inträffar i hennes kropp. Genom att mäta hennes kroppstemperatur dagligen och notera resultaten, kommer hon att märka att under cirka 14-15 dagar från den första dagen av cykeln kommer kvinnans kroppstemperatur att öka något och kommer att förbli på denna nivå fram till slutet av cykeln.

FANTASTISKA DAGAR FÖR KONSEPT. NÄR DET ÄR BÄTTRE ATT VARA PREGNANT?

Med en menstruationscykel på 28 dagar är den mest gynnsamma tiden för befruktningen den 14: e och den 15: e dagen från den första dagen då menstruationen börjar. Början på nästa cykel anses vara slutet på menstruationen (menstruation), när, under påverkan av follikelstimulerande hormon i hypofysen, en ny follikel börjar växa och utvecklas. Det är på dessa dagar som en mogen follikel bryts och ett ägg är redo att lämna det, redo för befruktning. Och om spermvätska kommer in i slidan, och det finns en tillräcklig mängd spermier av god kvalitet i den, och dessutom går de framgångsrikt hela vägen till äggummen (livmoderhalsen - livmoderhålan - äggledaren), och åtminstone en spermie "möter" med ett ägg utan att vara sent, är det mycket troligt att befruktning sker.

DET ÄR VIKTIGT! Om sexuell intimitet äger rum på de angivna dagarna är detta inte en garanti för att graviditet nödvändigtvis kommer att inträffa. Ofta hos unga och friska par inträffar den önskade befruktningen först efter många månaders äktenskap, det kan ta ännu längre tid. I detta avseende bör man inte särskilt oroa sig och föreslå en oförmåga att ägglossning, hinder i äggledarna eller en barns infertilitet.

Statistiska studier säger att i cirka 90% av friska par, försök att bli gravid ett barn framgångsrikt ett år efter att de började, och det faktum att framgång inte kommer direkt är inte en anledning till oro, ett gemensamt besök hos en läkare och ett infertilitetstest. Den mest troliga orsaken till "misslyckande" är trötthet och överdriven ångest..

REKOMMENDATIONER FÖR BETYDNING AV ETT BARN

MÄN:

1. En del rekommenderas inte att ligga i ett varmt bad och ånga i ett bad: överdriven värme påverkar spermakvaliteten negativt.

2. Det är inte tillrådligt att rida mycket eller åka ridning. Den ständiga friktionen av pungen leder till en ökning av temperaturen och minskar kraftigt spermiernas kvalitet.

3. Metoderna för steroider och stimulanter för muskelväxt är inte önskvärda för framtida fäder. Vägran att ta dem bör göras senast sex månader innan försök att bli gravid ett barn.

KVINNOR:

1. Under befruktningen rekommenderas att man överger vaginal smörjning. Vaselinkrämer kan innehålla ämnen som förändrar den sura basbalansen i slidan och förstör spermierna. Douching har också samma effekt, som också bortskaffas under denna period. Dessutom, ofta används, minskar det den naturliga skyddande funktionen i vaginalfloraen. Som ett resultat ökar risken för infektion..

2. När man har sex är partnernas ställning av stor betydelse. I positionen "man på topp" kommer spermaförlusten att vara minimal och dess penetration blir maximal. Efter manens utlösning (utlösning) måste kvinnan ligga på ryggen i 30 minuter, höja bäckenområdet eller lägga en kudde under bäckenet. Detta kommer att öka chanserna för befruktningen. Om en kvinna under befruktningen av någon anledning bara har en äggstock, måste kvinnan efter utlösning höja bäckenområdet och vända sig till den sida där äggstocken är.

3. Vid befruktningen är det viktigt att välja rätt dag. Ägget är klart för befruktning inom 2-3 dagar. Sexuellt samlag behöver inte sammanfalla med ögonblicket för mognad, men det är bättre om det är nära kopplat till detta ögonblick. Det är lätt nog att förutsäga. Vanligtvis är ägget klart för befruktning 14 dagar före slutet av cykeln. Om det varar 28 dagar är det den 14: e dagen från starten. Med en cykel som varar 32 dagar - den 18.

4. När en man "arbetar för slitage" minskar spermaproduktionen kraftigt. Om utlösning sker med stora intervaller är detta också dåligt: ​​det är inte så mycket antalet spermier som minskar när deras rörlighet - de rusar inte så aktivt mot målet. Under äggmognadstiden är det bäst att ha sex en gång varannan dag. För en kvinna med en 28-dagars cykel är det hans 12: e, 14: e och 16: e dagen. Och inom fyra dagar före den möjliga befruktningsperioden är ett par bättre att avstå från sex. Men efter den 16: e dagen kan du koppla av och ha kul.

5. Om en kvinna tog preventivpillerar innan hon bestämde sig för att bli gravid, är det rimligt att vänta 15 månader: efter många år med att ta preventivpillerar tar det tid att normalisera menstruationscykeln. Om en kvinna är mer än 30 och hon inte har använt preventivpiller, räcker det med att vänta från sex månader. Det finns ingen anledning att dra sig längre: ju längre du inte blir gravid, desto svårare är det för en specialist att ge effektiv hjälp. Och efter 35 moderna metoder för infertilitetsbehandling fungerar inte alls. Om kvinnan ännu inte fyllt 30 år är det rimligt att vänta 1 år. I händelse av att graviditet inte inträffar under denna period måste du söka medicinsk hjälp. Ju bättre vid befruktningen det fysiska och mentala tillståndet för framtida pappor och mödrar är, desto friskare blir barnet.

DET ÄR VIKTIGT! Innan du blir gravid bör du göra följande:

- genomgå undersökning - om du behöver läka;

- läka ohälsosamma tänder;

- Ha en god vila (på semester);

- minska kontakten med hushållskemikalier;

- minska konsumtionen av farmakologiska medel;

De bästa dagarna för att bli gravid efter en menstruation

Gynnsamma dagar för befruktningen: när du kan bli gravid?

För att bli gravid så snart som möjligt är det viktigt att kunna beräkna fördelaktiga dagar för befruktningen. Vanligtvis kommer den bästa tiden för befruktningen att komma efter 14-16 dagar från den första dagen av cykeln. Men det finns vissa avvikelser från reglerna..

Hur man bestämmer gynnsamma dagar för att fånga ett barn

Den första dagen i menstruationen - det är den första dagen i menstruationscykeln, från vilken du måste starta rapporten. Hos de allra flesta kvinnor förekommer ägglossning (den tid då äggen är mest redo för befruktning) 14-16 dagar efter den första dagen i cykeln och varar två till tre dagar. Ägglossning är den process som ett ägg kommer in i äggledaren, där det möter spermier för befruktning. Om allt gick bra, kommer det befruktade ägget in i livmodern, där utvecklingen av ditt framtida barn redan börjar.

Ta reda på de gynnsamma dagarna för att bli gravid efter en menstruation med hjälp av specialtest för ägglossning. Dessutom känner många kvinnor ägglossning. Under denna period är också en liten förändring av basaltemperaturen möjlig - i början av ägglossningen minskar den med 0,5 grader i slutet - tvärtom ökar.

Oroa dig inte om du inte kan bli gravid första gången. även om du hade sex exakt på ägglossningens dagar. Du bör börja oroa dig bara om graviditet inte inträffar efter 6-8 månaders regelbundet sex på rätt dagar. Förresten, de kan också beräknas med hjälp av kalendern för gynnsamma dagar för att bli gravid ett barn, som finns på många medicinska portaler.

För att göra graviditet, under ägglossning, ha sex dagligen. Innan ägglossningen är det bättre att avstå från sex under 2-3 dagar för att förbättra spermkvaliteten och spermiernas aktivitet - de fungerar alla bättre med regelbunden utlösning, men inte flera gånger om dagen, men en gång var 2-3 dagars.

FANTASTISKA DAGAR FÖR BEGRÄNSNING AV ETT BARN EFTER MÅNADER

Så du har räknat 14 dagar innan cykelns slut och är redo att bli gravid (med en cykel på 28 dagar kommer det också att vara 14 dagar efter ankomstperioden). Men hur kan man bestämma gynnsamma dagar för att bli gravid ett barn med en icke-standardcykel? Om din cykel inte är 28 dagar, men till exempel 30, kommer du, enligt kalendern för gynnsamma dagar för att bli gravid, ägglossning på dag 16 från början av din period. (30 minus 14 dagar fram till slutet av cykeln).

Börja arbeta med att bli gravid ett barn 1-2 dagar innan ägglossningen börjar, eftersom både ägget och spermierna "lever" i flera dagar. För att öka chansen, försök att ge upp smörjning och gingering - allt detta minskar spermiernas aktivitet och förvärrar den naturliga balansen i slidan.

Förresten, om du vill ha en pojke, rekommenderas det att ha sex exakt under ägglossningen, och om en flicka, sedan 3-4 dagar före henne. Naturligtvis fungerar inte denna regel för alla, men det är värt ett försök.

Den mest effektiva hållningen för befruktningen är den mest standard. I en missionär position penetrerar spermier djupt in i slidan utan nästan ingen förlust. Försök att inte springa direkt på badrummet efter sex. För att öka chanserna för befruktning, lägg bara ner en stund efter samlag.

Om du har tagit orala preventivmedel under lång tid, kanske graviditet inte inträffar omedelbart efter avbokningen, eftersom det tar tid att normalisera cykeln (detta kan ta ungefär ett år, men alla enskilt). I det här fallet blir det svårare att självständigt beräkna fördelaktiga dagar för befruktningen av ett barn, därför är det bättre att använda testet och kontakta en gynekolog.

Foto: fotoimedia / Ingram.

Tanya Shchelkanogova, webbplatsredaktör

26 oktober 2015

Vilken dag efter menstruation är det möjligt att bli gravid?

De kvinnor som utövar "kalender" -metoden, liksom de som planerar en framtida graviditet, måste veta vilka dagar efter menstruationen som sannolikt kommer att bli gravid.

Naturligtvis är tekniken för att beräkna de "säkra dagarna" inte 100% tillförlitlig, men den användes allmänt så långt tillbaka som för 15 år sedan när det inte fanns några hormonella preventivmedel. Dessutom låter det dig bestämma tiden för den största sannolikheten för befruktning för de som vill få ett barn.

Lite fysiologi

För att förstå varför graviditet inträffar eller inte inträffar på vissa dagar bör du förstå vad som är den kvinnliga menstruationscykeln. Varje kvinna har en annan varaktighet (från 21 till 35 dagar i genomsnitt). Denna process regleras av nervsystemet och endokrina system..

Hela menstruationscykeln kan delas in i tre huvudfaser:

 1. Follikulär. Vid denna punkt börjar ägg i form av folliklar att bildas i äggstockarna. De utsöndrar östrogener - speciella hormonella substanser som påverkar livmodern och andra organ. I början finns det flera folliklar, men på åttonde dagen blir en av dem dominerande, den tilldelas den största storleken och når 25 mm i mitten av cykeln.
 2. Under påverkan av hormoner brister follikelmembranet, och det lämnar äggstocken in i bukhålan. Det här stadiet kallas ägglossning. Här fångas ägget av äggledarnas villi. Efter detta passerar ägget in i äggledaren och rör sig mot livmodern, och när det kolliderar med spermierna inträffar befruktning. Denna process sker på cirka 14-16 dagar av cykeln (det vill säga från början av menstruationen), och med en minimal cykel - på 12-13 dagar.
 3. Lutealfasen börjar efter ägglossningsfasen. Om befruktningen har inträffat förvandlas follikeln till en corpus luteum, som producerar progesteron, och livmodern börjar förbereda sig för den kommande graviditeten. I avsaknad av nödvändighet (när befruktning inte har inträffat) upphör hormonell aktivitet, och menstruation inträffar - livmoderslimhinnan avvisas, vilket förstör blodkärlen.

Den follikulära och luteala fasen utgör huvuddelen av cykeln och är lika i varaktighet. Ägglossningen börjar och slutar i mitten av cykeln och är bara 1-2 dagar.

Se även. Är det möjligt att bli gravid en pojke med 100% garanti

Hos vissa kvinnor ägglossningsprocessen äger rum med karakteristiska dragupplevelser från sidan av röret där det mogna ägget är beläget. Detta fenomen varar inte mer än en dag, och ömhet uttalas inte.

Hur man beräknar korrekt

För att få den mest exakta informationen om vilka dagar befruktningen av ett barn kan inträffa och vilka dagar efter menstruationen som ska betraktas som "säker" krävs en tid.

Du bör noggrant analysera hela cykeln under sex månader. För att göra detta måste du ha en kalender med dig där du kan mata in all information.

Förmågan att exakt beräkna de gynnsamma dagarna för befruktningen av ett barn och den tid då sannolikheten blir minimal är endast möjlig om kvinnan har en stabil cykel. Men hos de flesta kvinnor är det utsatt för fluktuationer, så skyddet med kalendermetoden anses vara mycket ineffektivt.

I vissa fall kan cykelstörningar indikera hormonella avvikelser i kroppen eller vissa gynekologiska sjukdomar. Den tillåtna spridningen vid ankomst av menstruationen är cirka 5 dagar. Om svängningarna är från en vecka eller mer, är detta ett allvarligt skäl för att gå till läkaren.

Läs även Gul kropp

För att beräkna de mest gynnsamma dagarna för befruktningen bör du följa några regler:

 1. Under de senaste sex månaderna bör du välja den kortaste cykeln och subtrahera siffran 18. Om det till exempel var 25 dagar så får vi 25 - 18 = 7. Detta antyder att en stor sannolikhet för befruktning inträffar den sjunde dagen.
 2. Då måste du ta den längsta cykeln och subtrahera siffran 11. Om det var 30 dagar, får vi numret 19. Det är den nittonde dagen från början av menstruationen som är den sista dagen då befruktningen kan inträffa.
 3. Slutsatsen från dessa indikatorer är som följer: de mest gynnsamma dagarna för graviditeten - efter 7 och upp till 19 dagar av cykeln.

Metoder för att bestämma ägglossning

Kvinnor som vill få barn behöver inte bara beräkna den gynnsamma tiden för befruktningen, utan också för att klargöra ägglossningstiden.

Hemma kan detta göras på två sätt..

Beräkning av basal temperatur

Använd en kvicksilvertermometer för att göra detta. Mätningen utförs utan att gå ur sängen, omedelbart efter morgonuppvaknandet, rektalt. Detta måste göras dagligen, samtidigt. Normalt bör siffrorna erhållna under den första halvan av menstruationscykeln inte överstiga 37 grader. Oocytutgångsfältet in i röret stiger med cirka 0,5 grader.

Det är nödvändigt att utföra en sådan mätning inom tre månader och först dra slutsatser.

Ägglossningstest

För att bestämma ägglossningen och de bästa dagarna för befruktning, kan du köpa ett test på ett apotek eller en specialaffär. Som redan nämnts åtföljs gynnsamma dagar för detta bildandet av corpus luteum, som har hormonell aktivitet. Testet blir positivt när koncentrationen av hormonet i urinen börjar öka. Om en remsa visas tros det att kroppen ännu inte är redo för befruktningen av ett barn. Två band indikerar början av ägglossningsprocessen. Sammanfattningen av skuggan av de erhållna ränderna med kontrollen indikerar en stor sannolikhet för graviditet.

Se även vad de säger 5-dagars försening och negativt test.?

Att bestämma den gynnsamma perioden efter menstruation, när det blir möjligt att bli gravid, är viktigt för dem som förbereder sig och vill bli mamma. Men för kvinnor som av någon anledning inte kan använda hormonell preventivmedel kan definitionen av "farliga" dagar hjälpa till att förhindra en oönskad graviditet.

Hem »Vad ska ändras» Gynnsamma dagar för graviditet efter menstruation

Gynnsamma dagar för graviditet efter menstruation

Vilka dagar kan jag bli gravid?

Under varje menstruationscykel finns det dagar då sannolikheten för befruktningen är mycket hög, ökad eller osannolik. Den mest gynnsamma perioden för befruktningen är ägglossning, 1-2 dagar i mitten av cykeln. Perioden innan den anses vara relativt säker, och efter den perioden med ökad sannolikhet för befruktningen.

Allt verkar vara enkelt, men det finns många nyanser som komplicerar beräkningen. Annars skulle det inte finnas några oönskade graviditeter, och kvinnor som inte kunde bli gravida i flera år skulle ha fött för länge sedan. Låt oss titta på de dagar du kan bli gravid, mer.

Finns det några dagar där det är omöjligt att bli gravid?

Säg bara, sådana dagar finns helt enkelt inte, det finns alltid en liten sannolikhet för att få ett barn. De "säkraste" dagarna är två dagar före menstruationen och samma efter dem. I praktiken betyder det att du måste veta varaktigheten på din månadscykel. Det måste också säkerställas att cykeln plötsligt inte förkortas eller ökar. Detta kan hända av olika skäl på grund av stress, nervnedbrott, sjukdom, medicinering etc..

Hur du beräknar korrekt vilka dagar du inte kan bli gravid (med en regelbunden cykel)?

För att exakt beräkna de dagar som är relativt säkra för sex måste du hålla en kalender med kritiska dagar i sex månader eller längre för att beräkna menstruationscykelns varaktighet. Om cykeln är oregelbunden passar denna preventivmetod inte dig. Med små avvikelser kan du göra följande enkla beräkningar:

Vi tar hänsyn till varaktigheten för den kortaste och längsta månatliga cykeln.

Dra antalet 18 från den kortaste cykeln, till exempel 23-18 = 5, d.v.s. från den femte dagen i cykeln kommer sannolikheten att bli gravid vara hög.

Dra bort numret 11 från den längsta cykeln, till exempel 30-11 = 19, d.v.s. från den nittonde dagen minskar chansen att bli gravid kraftigt.

Enligt resultaten, från den femte till den 19: e dagen av cykeln finns det en stor sannolikhet för befruktning, på de återstående dagarna minskar den avsevärt.

Är det möjligt att bli gravid före menstruationen

Innan menstruationen avvisas livmodervävnad, som sedan går utanför med en ström av blod. Tillsammans med vävnaderna avvisas ägget också, vilket potentiellt kan befruktas vid den tiden. Det finns inga villkor för att fästa ett ägg på livmodern. Den hormonella bakgrunden som utvecklas i den kvinnliga kroppen på denna tid gör befruktningen svår även med upprepad ägglossning.

Samtidigt, hos en kvinna som leder ett oregelbundet sexuellt liv och också skyddas av metoden för avbrutet samlag, kan upprepad ägglossning mycket väl inträffa, och under dessa 2-3 dagar, medan spermcellerna förblir livskraftiga, kan ägget mogna och genom att bryta igenom follikeln, träffa spermier.

Om en kvinna har sex med en vanlig partner, är det nästan garanterat att hon inte blir gravid före sin period.

Är det möjligt att bli gravid omedelbart efter menstruationen

Omedelbart efter menstruationen är förhållandena inte riktigt lämpliga för befruktningen. Befruktning av ägget kan dock fortfarande ske av flera skäl..

Spermens livslängd kan vara 5-7 dagar under gynnsamma förhållanden. Om menstruationscykeln är kort, kan spermier väl vänta på ägglossning, särskilt om samlag inträffade 3-5 dagar efter slutet av menstruationen.

I vissa fall mognar flera ägg samtidigt med en liten spridning under en menstruationscykel, så chanserna för befruktning ökar avsevärt.

Även hos kvinnor med en stabil menstruationscykel förändras tidpunkten för ägglossning från tid till annan, så noggrannheten i beräkningen med kalendermetoden är inte hög.

Är det möjligt att bli gravid under menstruationen

Under menstruationen är sannolikheten för befruktning försumbar. Men även för närvarande är ”överraskningar” inte uteslutna, särskilt i följande fall:

- Med långa perioder finns det chanser att spermierna väntar på ägglossning.

- När som helst kan menstruationscykeln förändras, vilket gör beräkningarna fel.

Hur man beräknar när sannolikheten för att bli gravid är högst

Det finns flera mer eller mindre exakta sätt att beräkna de dagar som är fördelaktiga för befruktningen:

Metoden för att mäta basaltemperatur låter dig bestämma början av ägglossning till närmaste dag - vid denna tidpunkt är basaltemperaturen 37-37,3 grader. De mest exakta avläsningarna är mätningar i anus. De ska utföras dagligen omedelbart efter att de vaknat upp..

I fall som dålig sömn (mindre än 6 timmar), alkohol eller mediciner dagen innan, kön, kan mätnoggrannheten försämras. För att få mer pålitliga resultat rekommenderas det att upprätthålla en basal temperatur kalender. Före ägglossningen är bastemperaturen 36,6-36,9 grader, och dess ökning med 0,2-0,4 grader innebär början av ägglossning.

Ägglossningstester är en modern metod för att planera graviditet / preventivmedel. Ägglossningstester i deras handlingsprincip liknar mycket graviditetstester. Resultatet, och dessa är två remsor, visas 10 minuter efter att testet har placerats i en behållare med urin. Skillnaden är att du måste göra ett ägglossningstest flera dagar i rad.

Testet är baserat på reaktionens interaktion med ett luteiniserande hormon, som börjar produceras av den kvinnliga kroppen 20-30 timmar före ägglossningen. För att säkerställa att resultatet är så exakt som möjligt utförs tester i flera dagar i rad vid en viss tidpunkt..

Follikulometri (ultraljud) gör att du exakt kan bestämma vilka dagar du kan bli gravid. Läkare rekommenderar att denna studie överförs till de kvinnor som misstänker infertilitet. Det är nödvändigt att genomgå en ultraljud efter tio dagar från den sista dagen då menstruationsblödning observerades.

Med början från det första besöket i ultraljudsrummet, den 10: e dagen efter menstruationen, bedömer läkaren tillväxten av den dominerande follikeln i äggstocken. Så snart follikeln når en storlek på 20-24 mm, brister den och ägget börjar sin väg till livmodern. Ibland ägglossning inte inträffar, i andra fall med användning av endometrium, är det möjligt att spåra ögonblicket för implantering av ett ägg i livmoderväggen.

Subjektiva sensationer kan också indikera dagar som är gynnsamma för befruktningen. Dessa tecken inkluderar:

 • Ökad sexuell aptit;
 • Smärta i nedre del av buken eller nära äggstockarna;
 • Utseendet på riklig genomskinlig urladdning. Dessa utsläpp är till skillnad från urladdning under gynekologiska sjukdomar, de är färglösa, luktfria och försvinner efter två eller tre dagar.

Är 100% pålitliga metoder för att bestämma bördiga dagar?

Follikulometri och ägglossningstester är de mest pålitliga metoderna för att bestämma ägglossningen, tekniken för att mäta basaltemperatur är något underlägsen än dem. Någon av dessa metoder ger inte 100% garanti, men användningen av alla metoder i aggregatet ökar avsevärt forskningen..

Om anovulatoriska cykler

I genomsnitt har en kvinna 12 ägglossningar varje år, men ibland, i ungefär var tionde fall, fungerar den kvinnliga kroppens funktionsfel och uppstår inte under menstruationen. En sådan menstruationscykel kallas anovulatorisk cykel. Du kan bestämma den "falska" perioden med flera tecken:

 • Det finns ingen ökning av basal temperatur;
 • Bildningen av en dominerande follikel förekommer inte;
 • Ägglossningstest är negativt i alla fall.

Således kan valfri dag i den kvinnliga cykeln vara början på graviditeten. Men på vissa dagar är sannolikheten för att detta händer större och på andra mindre. Det viktigaste är att du själv väljer det mest bekväma och pålitliga sättet att beräkna de "viktiga" dagarna för att bli gravid ett barn så snart som möjligt, eller vice versa - använd det här för pålitlig preventivmedel.

Vilka dagar kan jag bli gravid?

6 juni 2014041161 Rubrik: befruktning och planering av graviditet

Det rättvisa könet är å ena sidan lätt att bli gravid och å andra sidan svårt. Varför finns det en sådan dualitet? Låt oss vända oss till fysiologi. Hos en kvinna i reproduktiv ålder sker ägglossning varje månad runt mitten av cykeln. Denna term hänvisar till frisläppandet av ett moget ägg från äggstocken. Denna process tar bara 1-2 dagar..

Många människor, efter att ha läst texten ovan, kommer förmodligen att tro att det är väldigt lätt att bli gravid - du behöver bara beräkna dagen för ägglossning, och före och efter att ha haft sex med din partner. Men allt är inte så enkelt som det verkar. Om det var möjligt att bli gravid i mitten av cykeln, skulle det inte finnas några oönskade graviditeter och kvinnor som drömmer om ett barn men inte kan bli gravid av någon anledning.

Vilka dagar är det omöjligt att bli gravid?

Kvinnor som väljer kalendermetoden för preventivmedel och vägrar andra skyddsmedel (kondomer, olika läkemedel) är en besvikelse, eftersom det inte finns några helt säkra dagar. Du kan när som helst bli gravid. Det är bara nödvändigt att ta hänsyn till att på en dag är chansen att bli gravid en stor, och på andra dagar minskar de avsevärt. Det finns inga perioder med noll sannolikhet.

Relativt "säker" tid kan betraktas ett par dagar före menstruation och ett par dagar efter dem. För att beräkna de "farliga" dagarna måste du veta varaktigheten av menstruationscykeln. Det måste vara stabilt - detta är huvudvillkoret. Med en 28-30-dagars menstruationscykel uppstår de högsta chanserna för befruktning dagarna 14-15, eftersom ägglossning inträffar runt denna tid. Avvikelser är möjliga av flera orsaker: på grund av nervnedbrott, stress, förekomst av sjukdomar, användning av droger.

Hur man beräknar utan fel vilka dagar du kan bli gravid?

Att beräkna de dagar du kan bli gravid är inte så enkelt. För att göra detta måste du analysera hela menstruationscykeln och ta data under de senaste 6-12 månaderna. Om hormonella preventivmedel användes vid denna tidpunkt, kan beräkningsresultaten vara felaktiga.

För att inte glömma vilka dagar är menstruation bör du ha en speciell kalender. Om menstruationscykeln inte är regelbunden fungerar det inte vilka dagar du kan bli gravid. I sådana fall är det bäst att använda andra metoder för att beräkna gynnsamma perioder för befruktningen..

Om obetydliga avvikelser observeras under den studerade tidsperioden, kan följande steg-för-steg-beräkning göras:

 1. Markera de längsta och kortaste menstruationscyklerna på 6-12 månader;
 2. Dra antalet 18 från antalet dagar i den korta cykeln Resultatet är den dag då perioden börjar med stor sannolikhet för att bli gravid. Till exempel är den kortaste cykeln 25 dagar. Efter att ha subtraherat 18 får vi siffran 7. Som ett resultat börjar den gynnsamma perioden för befruktningen från den sjunde dagen i menstruationscykeln;
 3. Dra antalet 11 från antalet dagar under den längsta perioden Resultatet är dagen som avslutar perioden med stor sannolikhet för att bli gravid. Till exempel är den längsta cykeln 29 dagar. Efter att ha subtraherat 11 får vi numret 18. På den 18: e dagen av menstruationscykeln slutar alltså den gynnsamma perioden för befruktningen;

Av detta exempel är det tydligt att den största sannolikheten för att bli gravid kvarstår från den sjunde till den 18: e dagen.

Är det möjligt att bli gravid före menstruationen?

Ett definitivt svar på denna fråga kan inte ges. Befruktning kan hända eller inte hända. Låt oss först se varför frågan som ställs ovan kan besvaras negativt..

Som ni vet ägglossning inträffar i mitten av cykeln. Innan menstruationen börjar dör ägget. Om ägglossningen inträffar mycket senare eller upprepade gånger kan det hända att en intressant situation inte inträffar, eftersom kvinnans hormonella bakgrund kommer att anpassas till en ny cykel.

Nu förklarar vi varför befruktning kan inträffa före menstruation. Friska kvinnor som har ett oregelbundet sexliv har en stor chans att bli gravida. Befruktning kan inträffa efter varje samlag. Kroppen kan reagera på en sådan sällsynt händelse genom oplanerad ägglossning. Det kan också provocera ämnen i sperma. Kvinnor som regelbundet har sex med en vanlig partner kanske inte upplever detta..

Är det möjligt att bli gravid under menstruationen?

Graviditet under de första dagarna av menstruationen är osannolikt. Detta beror på den ogynnsamma miljön för spermier och implantation av embryot (överdriven frisättning av blod). Men "överraskningar" av naturen bör inte uteslutas.

Befruktning under en ogynnsam period kan uppstå i följande fall:

 • med långvarig menstruation (till exempel kan det vara mindre än en vecka innan ägglossningen, och sedan kommer spermierna att vänta på att det mogna ägget kommer ut);
 • på grund av menstruations oregelbundenheter orsakade av sjukdomar, infektioner, fysisk ansträngning, stress;
 • med felaktig beräkning av perioden för säkert kön (på grund av oregelbunden menstruation).

Är det möjligt att bli gravid omedelbart efter menstruationen?

Många kvinnor hävdar att det är omöjligt att bli gravid inom några dagar efter menstruationens slut. Läkarna följer inte denna synvinkel. De varnar för att du under någon period kan bli gravid.

Sperm som kommer in i kvinnliga könsorganen kan förbli livskraftig och aktiv i flera dagar. Om menstruationscykeln är kort och menstruationen är lång, är sannolikheten för att bli gravid hög. Sexuellt samlag kan bara äga rum under de mest gynnsamma dagarna för befruktningen.

Graviditet omedelbart efter menstruationen kan uppstå av följande skäl:

 • på grund av spermiernas förmåga att förbli aktiv i flera dagar;
 • på grund av mognad av flera ägg i en menstruationscykel;
 • på grund av en förskjutning av ägglossningstiden. Det kan uppstå inte i mitten av menstruationscykeln, utan mycket tidigare eller senare. Den "syndaren" av sådana kränkningar hos unga flickor är oegentligheten i menstruationscykeln, och hos vuxna kvinnor - hormonella avvikelser.

Baserat på detta kan vi säga att kalendermetoden inte är ett pålitligt preventivmedel. För vissa kvinnor passar det inte alls. Läs mer om när du kan bli gravid efter din period>

Under vilken period är det mest troligt att bli gravid: metoder för att bestämma

De mest gynnsamma dagarna för befruktningen kan inte bara beräknas med hjälp av kalendermetoden. Det finns flera andra mer effektiva sätt:

 1. Bestämning av basaltemperatur;

Gynnsamma dagar för befruktningen

De flesta kvinnor som beslutar att förbereda sig för befruktningen i förväg upphör att skyddas och börjar noggrant övervaka sin kropp, hålla en kalender för att inte missa de så kallade "gynnsamma dagar" som är nödvändiga för befruktningen av ett friskt barn.

Efter ägglossningen kan ägget befruktas. Det finns gott om tid för en man och en kvinna att bli gravid ett barn.

Sperm, som kommer in i den kvinnliga kroppen, som regel, lever upp till fem dagar. Den kvinnliga kroppen utsöndrar fem gynnsamma dagar före ägglossningen och 15 timmar efter den. Därför är det i dessa dagar sannolikheten för graviditet maximeras.

Den mest framgångsrika dagen för befruktningen, det kan sägas topp, win-win, anses vara dagen för ägglossning.

För att exakt bestämma den önskade dagen kan en kvinna själv utarbeta ett individuellt befruktningsplan.

Individuellt schema för att bli gravid

Vad krävs för detta?

Ta en praktisk kalender där du kan göra grafiska och färgändringar..

Nu är det dags att tillämpa kunskapen och all information om menstruationscykeln. Sådana uppgifter är nödvändiga för att exakt beräkna gynnsamma dagar..

 • skriva datumet för den första dagen i den sista menstruationen;
 • ange varaktigheten på din menstruationscykel;
 • ange hur många dagar perioderna varar.

Till exempel är menstruationscykeln 28 dagar. Menstruationens varaktighet är 6 dagar. Den första menstruationsdagen är den 24 november. Det antas att med en 28-dagars cykel ägglossning inträffar dagarna 14-16. Räkna från den första dagen i menstruationen 14 och 16 och markera dessa datum i kalendern (i vårt exempel faller de 7 och 9 december). Lägg till 5 dagar till dessa dagar, och det visar sig att det mest gynnsamma för befruktningen kommer att vara dagar från 7 till 14 december. Felet i beräkningarna kan vara plus eller minus 2-3 dagar.

Mätning av basal temperatur

Det mest kända sättet att bestämma gynnsamma dagar för befruktningen är att mäta basal temperatur. Och det mest fantastiska är att du med den här metoden kan lära dig mycket om tillståndet i din kropp - genomgå en undersökning själv. Vi rekommenderar dig dock att avstå från frestelsen att oprofessionellt diagnostisera dig själv och dessutom förskriva behandling.

Bastemperatur är kroppens temperatur i vila, under den månatliga cykeln förändras den under påverkan av olika hormoner i den kvinnliga kroppen.

De grundläggande temperaturdiagramdata kommer att meddela dig:

 • ögonblicket för mognad av ägget;
 • ett exakt schema för menstruationscykeln, början av menstruationen;
 • bekräfta graviditet.

Vad är nödvändigt? Medicinsk termometer. Det ideala alternativet är en elektronisk termometer. På några sekunder kommer han att mäta temperaturen och låta honom veta om den med en karakteristisk signal.

Det finns tre sätt att mäta basaltemperatur: i munnen, i ändtarmen, i slidan. Det mest pålitliga resultatet erhålls genom att mäta temperaturen i ändtarmen.

Se också Basaltemperatur i tidig graviditet.

För att processen för att mäta bastemperaturen ska bli framgångsrik är det bättre att förbereda allt på kvällen. Hitta en plats för termometern bredvid din säng. Om du bestämmer dig för att använda en kvicksilvertermometer måste du följa säkerhetsreglerna. Lägg inte det utan fall, speciellt under en kudde, så att du inte vaknar på morgonen.

När du vaknar kan du inte stå upp - du bör omedelbart mäta temperaturen i ett liggande läge. För att inte glömma resultatet, försök att omedelbart skriva ner avläsningarna i en anteckningsbok, som, liksom en termometer, ska förvaras på ett bekvämt och lättillgängligt ställe.

Det är bäst att mäta temperaturen samtidigt. Naturligtvis kan det finnas undantag, till exempel, söndags sömn varar ofta längre, men i detta fall, se till att notera i schemat. Varför är denna noggrannhet nödvändig? Det handlar om kroppens tillstånd. Varje timmes sömn ökar bastemperaturen med 0,1 grader.

Noggrannheten för att bestämma temperaturen beror också på sömnens "kvalitet". Det måste vara kontinuerligt i tre timmar..

För att plotta, måste du komma ihåg hur abscissen och ordinatet ser ut. När du har ritat ordinataxeln markerar du graderna (varje cell betyder 0,1 grader). Dagarna för menstruationscykeln placeras på abscissaxeln. För anteckningar kan du tilldela en separat plats. Dessa kan vara uppgifter om tillståndet i livmoderhalsslemet, olika orsaker som påverkar temperaturen: sjukdom, stress, dålig sömn, alkoholintag och andra..

Avsluta vid varje temperaturnivå på morgonen och så vidare under hela cykeln. Anslut sedan alla punkter i en rad. För att få en exakt graf av mätning av basal temperatur, försök att kringgå anslutningspunkterna för den "mycket höga" eller, omvänt, "låg" temperatur som är associerad, enligt dina anteckningar, med några negativa händelser eller påverkan.

Temperaturgraf för den senaste cykeln är byggd. Det är av direkt vikt vid bestämning av ägglossning. Om du tittar noga på det kan du noggrant notera minskningen av temperaturkurvan under menstruationen (första fasen). Den dag då den börjar sjunka, liksom den totala varaktigheten för sänkningsprocessen, är individuell för varje kvinna. När de sista dagarna av menstruationen börjar är temperaturen lika med nivån på follikelfasen i cykeln. Detta är en period med låga temperaturer. Temperaturmarkeringen vid sådana stunder motsvarar 36,2-36,5 grader. Dessa temperaturindikatorer påverkas av östrogener som släpps ut i stora mängder..

Den andra fasen, lutealfasen, tar ungefär 14 dagar före menstruationen och är en fas med högre temperaturer. Det är vid gränsen mellan låga och höga temperaturer som ägglossningen sker. Ägglossning noteras genom att sänka temperaturen med 0,1 grader och sedan genom en kraftig ökning. Vanligtvis under ägglossningen sjunker temperaturen i slidan och rektum, ibland till 36,2-35,9 C. Det händer ofta att det inte sker någon minskning. Så, dagen för ägglossning är den som föregår dagen då temperaturen stiger. För att vara mer exakt vid bestämning av ägglossning, jämför alla tecken, nämligen: den markerade basaltemperaturen och tillståndet i livmoderhalsslemet.

När graviditet inträffar kommer temperaturen att förbli på nivån 37,1-37,3 grader. Om menstruationen skulle komma, dagen innan den, sjunker temperaturen.

Sammanfatta. Den normala bastemperaturgrafen är tvåfas. Temperaturen i den första fasen av menstruationscykeln hålls på 36,4-36,7 C, men individuella fluktuationer är möjliga.

På dagen motsvarande ägglossningen sjunker temperaturen med 0,3 ° C, och sedan inom 1-2 dagar stiger den med 0,6 ° C, jämfört med den första fasen. Förhöjd temperatur bör hållas under 11-14 dagar. I frånvaro av ägglossning bildas inte ett corpus luteum, respektive produceras inte progesteron och det finns ingen temperaturökning.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vad är luteiniserande hormon ansvarigt för och vad är dess norm?

Vad är luteiniserande hormon ansvarigt förLutropin producerat i hypofysen ger reproduktionssystemet. Hos män stimulerar det Leydig-celler som finns i testiklarna och producerar testosteron....

Kan det finnas perioder under graviditeten i de tidiga stadierna

Kan det finnas perioder efter graviditeten?Enligt kvinnlig fysiologi är menstruation och förväntningar på ett barn helt oförenliga begrepp....

Som framgår av rosa urladdning istället för menstruation med försening

Utseendet istället för månadsvis blekrosa utsläpp kan vara en signal om graviditet. Men inte bara denna anledning leder till det angivna symptomet....