Menopausal sex: biverkningar, tips och behandling

Klimax

Perimenopaus inträffar före menstruationens upphörande och kännetecknas av värmevallningar och andra symtom. Menopaus börjar när menstruationscykeln är frånvarande i minst ett år.

Även om varje kvinna har olika erfarenheter, säger ungefär 17-45 procent av kvinnor i klimakteriet att sex kan vara smärtsamt.

Är det normalt eller inte?

De flesta kvinnor som redan är 45-50 år ägna uppmärksamhet åt att deras sexliv har blivit lite annorlunda. Förändringar i en kvinnas liv under en given period kan vara mycket olika.
Det viktigaste är att kvinnan tydligt förstår att alla dessa förändringar är ett normalt och naturligt fenomen. Och du kan alltid hantera oönskade förändringar eller minimera deras konsekvenser..

En kvinnas normala sexliv har inga tydliga definitioner, eftersom varje kvinna har ett kriterium för detta koncept. Det enda värt att uppmärksamma båda parterna är komfort. Med ett sexliv är allt i ordning om båda parterna tycker om sex och är nöjda med nivån på sexdrift och kvaliteten på sexlivet som de för närvarande har.

Detta är helt normalt när partnerna inte vill ha sexuell intimitet och helt enkelt njuta av den tid som tillbringas tillsammans. Men det finns situationer där partner har problem. Till exempel när en av partnerna kanske vill ha en sexuell relation och den andra inte. Och detta problem måste lösas.

Läkares rekommendationer

Gynekologer har inte bara ingenting emot att fortsätta sexuell aktivitet efter klimakteriet, men oftare råder de starkt sina patienter att inte vägra det.

Den enda kommentaren de försöker förmedla till varje patient är att inte glömma skyddet. Underlåtenhet att bli gravid utesluter inte möjligheten att drabbas av sexuellt överförda infektioner, HIV och hepatit C.

I den premenopausala fasen är befruktningen fortfarande möjlig. Användningen av preventivmedel förblir relevant i minst två år efter avslutad cykel, eftersom det för närvarande fortfarande finns möjligheten till en oönskad graviditet.

Vad kan påverka en kvinnas sexliv under klimakteriet?

De vanligaste problemen som en kvinna kan stöta på vid klimakteriet är:

 • Minskad sexlyst;
 • Känsla av smärta och obehag vid sexuell kontakt;
 • Brist på orgasm;
 • Partner erektil dysfunktion;

Vidare i artikeln kommer vart och ett av alla problem att beskrivas, liksom sätt att lösa dessa problem kommer att anges..

En artikel om när, vid hur många år en kvinnas klimaks (klimakteriet) börjar, kan också vara intressant. Du kan läsa mer om detta i artikeln: när mitt klimaks kan börja, i vilken ålder, vilka är de viktigaste symtomen och tecken på klimakteriet, behöver jag kontakta en gynekolog för att få råd om detta och mycket mer.

Psykoterapi

Det råder ingen tvekan om ett intimt liv är viktigt för en äldre kvinna. Definitivt viktigt, särskilt känslomässigt. Libido kan försvinna på grund av ansträngda relationer med en man, gräl och förolämpningar. I denna situation bör paret besöka en psykoterapeut. Specialisten kommer att ta reda på vilken faktor som orsakade försvagningen av attraktionen, råda hur man löser problemet.

Utan ett varmt och förtroendeförhållande med en make är det svårt för en kvinna i klimakteriet att upprätthålla ett intresse för sexlivet. Experter rekommenderar att partner reser tillsammans, tillbringar fritid, hittar en gemensam hobby och sparar tid för varandra. I ålderdom finns det tillräckligt med tid att du kan spendera på att prata med din nära och kära.

Minskad sexlyst

Ett visst antal kvinnor märker inte några förändringar alls, medan andra har en ökad sexuell lust. Men i de flesta fall upplever en mogen kvinna som når klimakteriet en liten minskning av sexuell aktivitet..

En minskning av sexuell lust är karakteristisk för en viss ålder och både kvinnor och män kan drabbas av detta. Även menopausala kvinnor lider av sådana förändringar 2-3 gånger oftare än män. Detta gäller särskilt för kvinnor som har fyllt 45-50 års ålder.

Och detta fenomen kan förklaras med flera fakta:

 • Mängden östrogen i blodet minskar markant, vilket provocerar värmevallningar. Dessutom börjar kvinnan svettas rikligt (särskilt på natten) och hennes humör förändras flera gånger om dagen. Naturligtvis påverkar detta sexuell aktivitet negativt..
 • Låg testosteron kan också utlösa en minskning av libido. Trots att testosteron är ett manligt hormon, är även en liten mängd i kroppen ansvarig för sexuell lust.
 • När menopausen börjar möter en kvinna många förändringar, varför hon kan känna sig oattraktiv. Till exempel kan hon drabbas av övervikt eller av riklig hårväxt i ansikte och kropp, från håravfall eller förändringar i huden, etc..
 • Tyvärr är ingen och inget säkert från åldrande. Så en man förlorar sin tidigare sexualitet med åldern och en kvinna anser inte längre att hennes partner är sexuellt attraktiv.
 • Sexuell libido kan minska avsevärt på grund av medicinska problem: på grund av urininkontinens, prolaps eller prolaps i slidan och livmodern upplever kvinnan skam och sexuell lust minskas. Ganska ofta är det just på grund av sådana problem som en kvinna helt kan avslå sex.

Vad ska jag göra om jag har en minskad sexlyst?

Tyvärr finns det inget snabbt och universellt sätt att lösa problemet med sexuell lust. Men varje kvinna har en chans att ändra allt..

 • En kvinna borde ofta tänka på sina meriter. Till exempel, av vilken anledning kompletterar män ofta henne: kan det vara hennes charmiga leende och vackra ögon? Så varför inte dra nytta av det nu??
 • En kvinna bör tänka mindre på sina brister och ge sig själv helt till sin partner. Alla problem smälter, det är värt en kvinna att känna känslomässig närhet, kärlek och glädje.
 • En kvinna borde anpassa sin diet om hon började bli bättre. Balanserad och korrekt näring hjälper till att återfå tidigare former..
 • En kvinna ska gå in för idrott och leda en aktiv livsstil, eftersom en kvinna på grund av fysisk aktivitet ökar sexuell lust och självkänsla.
 • En kvinna bör överväga att göra yoga, eftersom vanliga yogakurser ökar den sexuella lusten. För att göra detta behöver du inte åka till ett dyrt centrum, du kan säkert göra yoga hemma.
 • En kvinna bör göra Kegel-övningar. Denna teknik hjälper till att bibehålla bäckenbottenmusklerna i god form. Tack vare dessa övningar kommer båda partners känslor bara att förbättras.
 • En kvinna bör definitivt dela med sig av sin partner alla känslor och tankar som övervinner henne. I det här fallet är det mycket viktigt att veta om upplevelserna och partneren själv.
 • En kvinna bör studera detaljerade artiklar som hjälper henne att hantera tecken på klimakteriet om de orsakar hennes obehag..
 • En kvinna bör studera i detalj frågan om urininkontinens under klimakteriet och hur man hanterar det..

Sjukvård

Moderna läkemedel erbjuder många sätt att upprätthålla ett fullständigt intimt liv hos äldre kvinnor för att lindra klimakteriets symtom.

Hormonersättningsterapi (HRT)

Hormonala läkemedel kan påverka de mentala, vasomotoriska, urologiska och sexuella manifestationerna av klimakteriet, och försvagningen av klimakteriet har en positiv effekt på könet. Hos kvinnor som tar hormoner minskas sannolikheten för åderförkalkning, osteoporos, hypertoni, metaboliska störningar, lättare orgasm efter klimakteriet..

Kvinnor behöver medicinskt stöd under 60 år (med klimakteriet upp till 10 år). Hormoner tas under 2 till 3 år för att försvaga vegetovaskulära, mentala och vasomotoriska störningar, i 5 till 7 år för att förhindra komplikationer i klimakteriet.

Förskriv östrogenersättningsläkemedel. Doseringen väljs med hänsyn till läkemedlets effektivitet och den minsta effekten på kroppen, minskar gradvis från premenopaus till postmenopaus. Under perioden med att ta ersättningshormoner bör en kvinna regelbundet genomgå en cytologisk och mammologisk undersökning.

Behandling av klimakteriet med syntetiska hormoner är kontraindicerat i:

 • intolerans mot hormonella läkemedel;
 • hormonberoende maligna tumörer i livmodern och bröstkörtlarna;
 • endometrial hyperplasi;
 • livmodersblödning;
 • svåra leverpatologier;
 • svår arteriell hypertoni;
 • tendens till trombos och tromboembolism;
 • ischemi, hjärtattack, stroke;
 • porfyrinsjukdom.

HRT-lägen

I premenopaus tar de bifasiska hormonella läkemedel (baserat på östrogen och progestiner): Divina, Femoston, Klimen.

Kvinnor som har genomgått avlägsnande av livmodern är ordinerade läkemedel som endast innehåller östrogen. Sådana läkemedel finns i olika dosformer:

 • piller - Estrofem, Estrimax;
 • geler - Divigel, Oestrogel;
 • plåster - Dermestril, Klimara.

Hos postmenopausala kvinnor används monofasiska läkemedel. Under denna period kommer mediciner med en svag androgen effekt inte att störa: Tibolon, Livial. De stöder libido.

Hormonersättande läkemedel med snabb behandling försvagar inte bara det klimakteriska syndromet, utan påverkar också hudens tillstånd, hämmar åldrandet av huden, förhindrar uppkomsten av åldersrelaterade patologier som är en avlägsen konsekvens av hormonell misslyckande.

Aktuella droger

Förutom ersättningshormoner används lokala läkemedel för att bli av med störningar i könsorganet. Dessa läkemedel inkluderar:

 1. Östrogenbaserade krämer: Ovipol, Ovestin. Gnuggas in i integumentet i könsdelområdet och vaginalväggarna en gång om dagen. Den terapeutiska kursen varar i 3 veckor, varefter läkemedlet används 2-3 gånger i veckan för att upprätthålla ett positivt resultat. Hormonala krämer fuktar effektivt vaginalväggarna så att de kan användas som intima smörjmedel.
 2. Kapslar Triozhinal för införing i slidan. Baserat på östrogener, progestiner och icke-patogena mikroorganismer - eubiotika. Läkemedlet förhindrar atrofi i vaginalväggarna, upprätthåller fukt i könsorganen, skapar en frisk mikroflora i slidan.

Alternativa metoder

Hormonbehandling är inte indicerad för varje kvinna. Om hormonbehandling är kontraindicerad kan du använda fytohormoner - växtbaserade beredningar baserade på hormonliknande föreningar extraherade från vissa växter. Rödklöver, sojabönor, röd pensel, tsimitsifuga, lucerna är rika på sådana föreningar. Baserat på dessa växter skapas läkemedel (Klimadinon, Qi-Klim) som kan försvaga menopausala symtom, normalisera det emotionella tillståndet. Fytohormoner ger nästan inga biverkningar, påverkar inte endometrium och bröstkörtlar.

Om vaginalväggarna inte är särskilt torra, kan du inte använda hormonella, utan vattenhaltiga smörjmedel. Valet av smörjmedel för apotek är stort, de används före det mest samlag. Smörjmedel från vissa tillverkare innehåller stimulerande ämnen som påskyndar blodcirkulationen i könsområdet. Men kom ihåg att vattensmörjmedel inte är mediciner utan bara fuktighetskräm. Med deras hjälp är det omöjligt att förhindra atrofiska förändringar i slidan..

Känsla av smärta och obehag vid samlag

Sexuell upphetsning manifesteras i form av blodflöde till könsorganen och i form av vaginal frisättning av smörjmedel. Vid normal smörjning sker normalt glidning vid sexuell kontakt.

Om det är lite smörjning, finns det en känsla av torrhet i slidan, vilket leder till smärta och obehag under eller efter sexuell kontakt. Cirka 40% av kvinnor i klimakteriet upplever obehag under sex.

Förändringar i den hormonella naturen som inträffar under klimakteriet leder till förändringar i slemhinnan i slidan - den blir tunn och inte så elastisk. Dessa förändringar kan orsaka förbränning och torrhet under samlag, samt spotting vid slutet av sexuellt samlag..

Hur man kan bli av med obehag

De viktigaste obehagliga känslorna vid samlag under klimakteriet är smärta i slidan på grund av torrhet i dess väggar och atrofiska förändringar i könsorganen..

För att eliminera detta obehag kan du använda följande lösningar på problemet:

 • använd inte kemiska hygienprodukter för intim hygien (vägra aggressiva produkter när du tvättar kläder);
 • vaginal elasticitet tillhandahålls av systematisk och regelbundet kön;
 • användningen av ett smörjmedel eller vaginal suppositorium med en låg nivå av östrogen ger smärtfrihet när du är nära en partner.

En viktig stimulans för smärtfritt sex efter klimakteriet är en positiv attityd, frigörelse och naturlig önskan.

Vad ska man göra om smärta i nedre del av magen och obehag under sex med klimakteriet (klimakteriet)

 • Med torrhet och obehag i slidan bör en kvinna utesluta kontakt med den intima zonen med kemiska irritationsmedel. Du bör bara tvätta dig själv med rent vatten utan att använda tvål eller använda en hypoallergen intimtvål, bara använda vitt papper, tvätta dina underkläder med hypoallergeniska pulver och skölj det mycket noggrant. Du kan läsa mer om reglerna för intim hygien för kvinnor i den här artikeln..
 • Det är värt att notera att vagina har förmågan att försvinna om en kvinna inte har haft sexuellt samlag på länge. Bristen på sex leder till torrhet i vaginalslemhinnan och dessutom blir den tunn. Det är därför kvinnan upplever obehag och smärta under sexuell kontakt. Därför bör en kvinna fortsätta sitt sexuella liv. Det kan vara antingen kön med en partner eller självtillfredsställelse, så att vagina förblir elastisk och inte tappar förmågan att producera smörjmedel.
 • En kvinna bör köpa vaginal dilatorer, som är en uppsättning cylindrar med en rundad form. Varje cylinder är större än den föregående. Cylindern anses vara den smalaste, vars storlek är lika med fingerens tjocklek, och storleken på den största är lika med storleken på penis under en erektion. Dessa vaginala dilatatorer används av kvinnor som lider av vaginismus - svår smärta i slidan under sex som orsakas av ofta muskelsammandragning. Huvudmålet med denna enhet är att förbereda kroppen för ett normalt svar på sexuell kontakt, utan att orsaka smärta och obehag för både kvinnan och partneren.
 • Partners bör köpa ett smörjmedel som kan köpas på alla apotek. Smörjmedlet används som ersättning för naturlig smörjning och tack vare det är sexuell kontakt smärtfri. Smörjmedlet kan ha en vatten-, silikon- och oljebas. Oljebaserade smörjmedel undviks bäst eftersom de kan orsaka irritation och skada kondomen..
 • Med svår torrhet i vagina kan en specialist förskriva en kvinnas vaginala suppositorier som innehåller en låg dos östrogen. Detta hormon har en gynnsam effekt på förtjockningen av vaginalslemhinnan och på normaliseringen av dess arbete. Förutom ljus finns det också vaginalringar. De installeras i slidan och lämnas där i ett par månader. Principen med ringen är att de utsöndrar en viss mängd östrogen varje dag och därmed förser den vaginala slemhinnan med rätt mängd smörjmedel. Östrogenerna som utgör vaginala suppositorier och ringar kommer nästan aldrig in i blodomloppet. Därför orsakar de inte biverkningar hos kvinnor.
 • Om en kvinna inte bara lider av vaginal torrhet, utan också av värmevallningar eller överdriven svettning, bör en kvinna diskutera hormonterapi av annan natur.

Under klimakteriet, förutom smärta i nedre del av buken och andra smärtsamma symtom, kan en kvinna plågas av värmevallningar under klimakteriet. Detta problem är mycket vanligt, hos vissa kvinnor blir sådan spolning med klimakteriet ett allvarligt problem, hos andra kvinnor är sådan spolning i klimakteriet mindre märkbar, mindre uttalad.

Kegel gymnastik

Kegel intim gymnastik används för att tona musklerna i bäckenområdet. Med hjälp av träning stärks musklerna i könsorganen, underlivet blir känsligare, kvinnan upplever lätt en orgasm med klimakteriet.

Resultaten av Kegel-övningarna är:

 • kontrollera sammandragningar av bäckenmusklerna under en intim handling;
 • ökat nöje under sex, orgasm efter klimakteriet blir mer intensiv;
 • nya och mer uttalade känslor hos kvinnor som har sex efter klimakteriet;
 • bli av med urininkontinens;
 • minskad sannolikhet för vaginal prolaps.

Gymnastiktekniken bygger på försök att hålla en imaginär ström av urin. En kvinna komprimerar sina könsmuskler som om hon ville sluta urinera. Vid det första steget av träningen komprimeras musklerna 5 gånger inom 2 till 3 sekunder. I nästa steg ökar tiden till 5 sekunder, sedan till 10, och antalet muskelsammandragningar ökar till 10. På dagen kan övningen göras så många gånger du vill..

Brist på orgasm med klimakteriet (klimakteriet)

Orgasm anses vara det viktigaste stadiet av sexuell kontakt. Men för de flesta kvinnor i klimakteriet blir orgasm ganska svårt. Och det finns ett antal skäl till detta:

Hormonella förändringar. Kroppen minskar nivån av östrogen och testosteron, vilket i hög grad påverkar förmågan att uppnå orgasm. Eller orgasmer händer, men mycket mindre ofta än tidigare.

Klitoris känslighet, ett viktigt centrum för kvinnors sexuella nöje, försvinner. Dessa förändringar kan också förknippas med en minskning av mängden östrogen såväl som med störningar av vegetativ natur.

Anledningen till att en kvinna inte kan uppnå orgasm beror också på att dåliga tankar, ångest, depression eller stress spöker henne. Det blir svårt för en kvinna att ha kul, eftersom hon inte helt kan koppla av.

Vad man ska göra om det inte finns någon orgasm med klimakteriet (klimakteriet)?

 • Du kan gå till en sexshop. Idag erbjuder sexindustrin många nya saker och varje kvinna kommer att kunna hitta något som åtminstone något kommer att öka den sexuella upphetsningen och få tillbaka en orgasm. När man till exempel använder en vibrator finns det ett ökat blodflöde till de intima områdena, och med hjälp av en dildo kommer en kvinna att kunna förklara för sin partner att hon ger mer glädje.
 • Du kan prova smörjmedel med en värmande effekt. Denna effekt har ett starkare blodflöde, vilket resulterar i ökade sensationer från sexuell kontakt. I de flesta fall uppnår kvinnor önskat resultat, men det finns de som har en känsla av obehag och brännskador när de använder dessa smörjmedel.
 • Du kan börja prata med en partner och börja dela dina känslor. Även om kvinnan inte har nått orgasm den här gången, måste båda parterna delta i att lösa detta problem..
 • Du kan studera specialartiklar och litteratur om ämnet kvinnlig orgasm..

Partner erektil dysfunktion

Ålder påverkar inte bara kvinnors sexuella förmåga utan också män. Enligt statistik blir män som är 57 år eller äldre i 40% av fallen svårare och svårare att uppnå erektion. Därför lider partneren också av detta sexuellt.

Det är särskilt viktigt att inte sluta ha sex, eftersom även en paus på två eller tre månader kan orsaka torrhet i slidan och smärta under sex.

Vad man ska göra om partnerens erektil dysfunktion?

 • En kvinna bör övertyga en partner att samråda med en specialist. Hittills har tillräckligt med metoder utvecklats som kan returnera en erektion till en man i alla åldrar.
 • En kvinna bör stödja en partner och uppmärksamma honom. Eftersom erektil dysfunktion kan vara ett psykologiskt trauma, och stöd och förståelse för en älskad kan hjälpa till att hantera det..
 • En kvinna borde vara mer avslappnad när det gäller experiment. På det här sättet kommer hon inte bara att få en vändning till förhållandet, utan hon kommer också att kunna locka sin partner. Rutin sex, även om det är trevligt, med tiden upphäver båda parternas sexdrift.
 • Sexuell kontakt behöver inte följa vagina - penismönster. Både kvinnor och män har många erogena zoner på kroppen. Ibland räcker det att massera bara öronflänsen och därmed kan du glädja partneren.

Ineffektiva och experimentella läkemedel

Heltäckande örter och mediciner. Effekten av dessa allmänt annonserade läkemedel är inte noggrant känd, så ingen vet vad kroppen reagerar för en eller annan person. Innan du använder ett av dessa läkemedel, som förmodligen syftar till att förbättra det sexuella livet, är det värt att samråda med en specialist.

Testosteronplåster. Enligt ovanstående data kan en lägre testosteronnivå i en kvinnas blod orsaka en minskning av sexuell lust. Baserat på dessa data har specialister utvecklat en speciell hudplåster som släpper små doser testosteron i blodet.

I praktiken har dessa fläckar visat sig vara ganska effektiva. Efter användning av kvinnor dök emellertid karakteristiska biverkningar, uttryckta av akne, fet hud, högt blodtryck, minskad röstklang, övervikt och överdriven hårväxt i kroppen och i ansiktet, etc. På grund av detta är testosteronplåster inte så vanliga, och i vissa fall till och med upphörde. Antidepressiva läkemedel. Huvudfunktionen hos ett ganska stort antal antidepressiva medel är deras förmåga att undertrycka libido. Men i gruppen av liknande läkemedel fanns det en som kunde förbättra sexuell lust hos kvinnor. Detta läkemedel kallas Wellbutrin..

En studie där en liten grupp kvinnor deltog visade positiva resultat. Just nu har Wellbutrin inte godkänts som ett verktyg som kan hjälpa till i behandlingen av sexuell lust, eftersom effekten av detta läkemedel kanske inte förekommer hos alla kvinnor och inte alltid.

Det är mycket viktigt att anförtro gynekologen valet av något läkemedel för att öka sexuell lust med ett oberoende val av ett sådant läkemedel kan en oerfaren person stöta på ett antal biverkningar på grund av felaktig användning av medicinen eller fel läkemedel.

Kan en kvinna bli gravid med klimakteriet under klimakteriet?

Naturligtvis är sådana situationer möjliga, även om de händer extremt sällan. Ibland i nyheterna kan du höra nyheten att en 50-årig eller 60-årig kvinna födde ett barn.

En kvinna har alla chanser att bli gravid, även om hon redan börjat visa de första tecknen på överhängande klimakterium. Och detta kan hända under de första åren efter att en kvinna har slutat ha sin period.

Så om en kvinna inte planerar en graviditet, bör hon skydda sig själv under sexuellt samlag tills en specialist säger om fullständig upphörande av funktionen av äggstockarna. Detta indikerar att kvinnan inte har fler chanser att bli gravid. Läkare föreskriver ofta hormonella läkemedel för klimakteriet, nämligen hormonella preventivpiller, som i många fall inte bara fungerar som ett effektivt preventivmedel, utan också används för att bli av med smärta i nedre buken, ofta och riklig vaginal urladdning och andra smärtsamma symptom på klimakteriet. Du kan läsa mer om detta problem och hur du kan bli av med det i artikeln: hormonella preventivpillerar för klimakteriet, hormonella preventivmedel under klimakteriet, vilken effekt har hormonella preventivmedel under klimakteriet och i vilka fall föreskriver läkaren en kurs med hormonella preventivmedel under klimakteriet.

Som preventivmedel kan du använda kondom, spermicider eller en intrauterin enhet. De flesta kvinnor dricker preventivmedel under hela sitt liv och fortsätter att dricka dem efter klimakteriet under ytterligare ett par år..

En specialist kan förskriva dessa piller om en kvinna börjar ha problem med cykluss regelbundenhet och varaktigheten av sin period, eller om kvinnan börjar få svår blödning i livmodern. Du kan läsa mer om detta problem i artikeln: blodigt (brunt) utflöde under klimakteriet, orsaker till kraftigt urladdning under klimakteriet, vilket utflöde under klimakteriet kan anses vara normalt.

Behöver jag försvara mig själv

Utrotningen av fertilfunktion betyder inte att du kan vägra preventivmedel. Använd kondomer. Detta skydd förhindrar infektion..

Korrekt utvalda orala preventivmedel med klimakteriet förhindrar inte bara graviditet, utan hjälper också till att undvika utvecklingen av många sjukdomar. Det är också värt att tänka på att risken för graviditet endast är utesluten hos kvinnor efter menopaus. Kondomer kan endast kasseras om sexpartnern är en och testad.

Hur gammal kan en kvinna ha sex?

Många unga flickor och äldre kvinnor kanske tror att sexuella relationer mellan partner över 65-70 år länge har glömts bort. Detta är dock inte riktigt.

Enligt studier som genomfördes 2009 visade det sig att 51% av kvinnorna i åldern 50 till 59 år hade minst en sexuell kontakt under det gångna året. Och 54% av kvinnorna i samma ålder var självtillfredsställda.

42% av kvinnorna i åldern 60 till 69 år hade minst en sexuell kontakt under det gångna året. Och 46% av kvinnorna i samma ålder var självtillfredsställda.

27% av kvinnorna i åldrarna 70 till 79 år hade minst en sexuell kontakt under det gångna året. Och 36% av kvinnorna i samma ålder var självtillfredsställda.

Bland kvinnor över 80 år hade endast 8% minst ett samlag under det senaste året. Och 20% av kvinnorna i samma ålder var självtillfredsställda.

Det visar sig att sexuell aktivitet minskar varje år, men den når aldrig noll.

Att ha sex under klimakteriet - alla nyanser i sexlivet

Sex är en av de viktigaste aspekterna av giftermålet. Detta är inte bara fysisk, utan också känslomässig intimitet, som en persons tillstånd beror på. Sex är det bästa sättet att stärka den känslomässiga banden mellan partner och lindra fysisk stress.

Den här artikeln kommer att diskutera orsakerna till bristen på fysisk attraktion och problemen i samband med bristen på ett intimt liv, eftersom klimakteriet och sex för en viss del av kvinnor under klimakteriet är oförenliga begrepp. Låt oss prata om hur du blir av med obehag och varför du inte ska glömma sex även efter klimakteriet.

Menopausens påverkan på sexlivet

Ett sådant problem som klimakteriet påverkar båda könen, medan kvinnor i det fysiska planet är mindre känsliga för dess inflytande. Ändå är det företrädare för det rättvisa könet som tenderar att vägra intimitet. Problemets rötter måste, som alltid, eftersträvas i människans fysiologi och psykologi.

Fysiologisk aspekt

Under klimakteriet utsätts kvinnokroppen för följande förändringar: kvinnliga könshormoner minskar, vilket i sin tur leder till långsammare blodcirkulation och dålig blodcirkulation i bäckenområdet. På grund av minskningen av östrogeneksponeringen observeras en avmattning i cellåtervinningen i detta område. Slemhinnan blir torrare. Vagina reduceras. Sådana förändringar i kroppen kan orsaka smärta under samlag. Slemhinnans pH-nivå förskjuts till den alkaliska sidan, vilket minskar resistensen mot skadliga bakterier och svampar.

Men som i de flesta fall kommer huvudproblemen från huvudet. Du kan och bör göra sex. Kanske borde nu en kvinna vara mer uppmärksam på samlag och använda olika salvor och mediciner. Men det viktigaste är att övervinna psykologiska problem..

Psykologisk aspekt

Till skillnad från män är i de flesta fall psykologens nyckelkomponent för intimitet. En minskning av hormonhalterna under klimakteriet bidrar också till en minskning av den totala känslomässiga bakgrunden, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser..

Å ena sidan räddar klimakteriet kvinnor från många besvär. Å andra sidan kan de förändringar som kvinnokroppen utsätts för under denna period orsaka underlägsenhet. Många verkar för sig själva oattraktiva och oförmögna att intressera motsatt kön. Detta är dock inte alls sant. Många kvinnor, även om de förblir attraktiva för män, kan inte märka manifestationer av intresse av det motsatta könet och uppfattar det starkare könet som kollegor eller vänner, men inte som en sexuell partner.

Den psykologiska aspekten först vid första anblicken kan verka obetydlig. I själva verket kan det vara mycket svårt att hantera din egen osäkerhet och återgå till ett hälsosamt liv. I vissa fall är hjälp av en kvalificerad psykolog nödvändig, även om kvinnor för det mesta kan hantera detta problem på egen hand.

Climax - Destroying Myths

Myt 1 - ingen önskan

I motsats till vad många tror, ​​finns det inga fysiska hinder som börjar helt avskräcka önskan att ha sex, och detta bevisas av vetenskapen. Faktum är att den kvinnliga kroppen inte bara innehåller kvinnliga hormoner, utan också manliga, till exempel testosteron. Det är detta hormon som ansvarar för den fysiska önskan om intimitet. När början av klimakteriet reduceras kvinnliga hormoner, därför ökar andelen testosteron. Detta innebär att önskan att ha sex och ha ett aktivt sexliv bara bör öka med tiden. Tyvärr är det i praktiken helt annorlunda: kvinnor i Ryssland glömmer helt efter det intima livet efter 40-45 år, som inte kan påverka deras hälsa.

Myt 2 - sex efter klimakteriet är inte kul

Detta är en annan myt som inte är helt sant. På grund av det faktum att vaginalslemhinnan minskar under samlag kan en kvinna uppleva obehag. Detta beteende hos slemhinnan beror inte alls på önskan, utan på en minskning av östrogen i den kvinnliga kroppen. Kroppen kan inte längre utsöndra tillräckligt med naturligt smörjmedel.

Trots detta löses problemet lätt tack vare moderna medicinska anläggningar och läkemedel. Bristen på östrogen kompenseras lätt med hjälp av speciella läkemedel. Även på apotek kan du hitta salvor som lindrar smärta. Ett besök hos en kvalificerad specialist hjälper till att bli av med detta problem och återgår till ett normalt, aktivt sexliv..

Myt 3 - det är omöjligt att bli gravid

Som praxis har visat är antalet oönskade graviditeter hos kvinnor från 40 till 45 år mycket större än även hos ungdomar. Faktum är att majoriteten anser att befruktning är omöjlig med en oregelbunden menstruationscykel. Det är faktiskt möjligt att bli gravid före klimakteriet. Under perioden av tidig menopaus, när cykeln inte är regelbunden, men menopausen ännu inte börjat bli gravid, kan du.

Behöver klimakteriet sex?

Ser framåt, låt oss säga direkt - att ha sex är möjligt och nödvändigt, oavsett ålder. Menopausen bör inte orsaka upphörande av sexuell aktivitet. En långvarig brist på sex kan leda till följande problem:

Sovstörning, kronisk trötthet

En långvarig brist på sex kan påverka personens allmänna tillstånd negativt. Faktum är att under sex produceras oxytocin, som kan lindra allmän upphissning och hjälper till att minska stress. Det är tack vare detta hormon som en dröm efter en intim relation är stark och långvarig. I avsaknad av sexuell aktivitet produceras inte detta hormon, sömnen blir intensiv, kortlivad, vilket påverkar det allmänna tillståndet. Dålig sömn bidrar till utvecklingen av depression och ansamling av trötthet. Sömnlöshet under klimakteriet kan behandlas med mediciner. Men återupptagandet av det aktiva sexlivet i detta fall är mycket mer användbart..

Dermatologiska problem

Bristen på sex påverkar utseendet negativt. Huden är täckt av akne och akne, inflammatoriska processer är möjliga. Faktum är att bristen på sexuell aktivitet minskar det totala immunsystemet. De som regelbundet har sex har ett mycket starkare immunsystem och deras hud ser bra ut.

rynkor

Kollagen produceras under sex. Kollagenmolekyler uppträder mycket mer aktivt med regelbundet sex. De är mycket viktiga för bildandet av skelettet i huden och kan helt ersätta alla åldrande medel, läkemedel och procedurer..

Beroende av hälsa på antalet sexuella kontakter

Det bevisas att det inte bara är möjligt att ha sex under klimakteriet, utan också gynnsamt för kroppen. Aktivt sexliv och ofta älskningar har en positiv effekt på hälsan. Tänk på konsekvenserna av att ha sex med klimakteriet, beroende på hur intima kontakter är regelbundna.

En gång i veckan

Att ha sex kan inte kontraindiceras på grund av början av klimakteriet. Inga speciella råd krävs. Minst ett samlag under veckan ökar signifikant tonen och främjar känslomässig återhämtning. Faktum är att under samlag produceras ämnen som serotonin och oxytocin. Dessa ämnen förbättrar en persons välbefinnande avsevärt, både fysiskt och känslomässigt. I vardagen produceras serotonin och oxytocin efter att ha ätit något sött, men i mycket mindre form. Och till skillnad från godis, bidrar sex till snabb viktminskning..

Två gånger i veckan

Att ha sex mer än en gång var sjunde dag stärker immunsystemet avsevärt. En intim handling förbättrar aktiviteten hos immunglobulin A (IgA). Immunoglobulin förstärker de skyddande funktionerna i slemhinnorna, vilket är mycket viktigt eftersom det är genom slemhinnorna som de flesta virus och mikrober tränger igenom människokroppen. Dessutom är intimitet ett bra sätt att dela mikroflora, vilket positivt påverkar immunitet..

Tre gånger per vecka

Att ha sex från tre gånger i veckan kan avsevärt minska risken för hjärt-kärlsjukdomar samt risken för hjärtattack. Kemikalier som produceras under intimitet bidrar till expansion av blodkärl. Regelbundna sexaktiviteter förbättrar blodcirkulationen, vilket inte kan påverka hela hjärt-kärlsystemet positivt.

I det här fallet finns det ett betydande ”men”: ett aktivt sexliv är användbart för ditt hjärta endast i de fall du har sex varje gång med samma partner. Ofta bidrar partneren tvärtom till utvecklingen av hjärtattacker.

Slutsatsen föreslår sig själv: regelbundet sex är till nytta för människors hälsa och kan skydda oss mot sjukdomar. Därför kan och bör sex göras under klimakteriet.

Har en kvinna en orgasm efter klimakteriet

Övningen har visat att paret under klimakteriet kan uppleva samma känslor och samma glädje som i ungdomar. Den intima kopplingen, liksom den emotionella, genomgår naturligtvis en del förändringar över tiden. Ju oftare ett par har sex, desto mindre obehag kommer en kvinna att uppleva under en intim handling. Dessutom kan intimitet efter klimakteriet vara ett stort incitament för en kvinna att gå in för sport och ägna mer uppmärksamhet åt sig själv. Behovet av sex, i motsats till folketro, försvinner inte, och i fall av missnöje påverkar det negativt kvinnors fysiska och psykiska hälsa. Regelbundna övningar tvärtom stärker immunitet, förbättrar välbefinnandet..

Orgasme med klimakteriet för kvinnor är fortfarande möjligt, både vid tidig menopaus och efter klimakteriet. Som ni vet kommer den känslomässiga sidan för det rättvisa könet under intimitet. Därför är det mycket viktigt att partneren är medveten om de förändringar som har skett i den kvinnliga kroppen. Det är ömsesidig förståelse och emotionell närhet som är nyckeln till att lösa alla frågor..

Vad kan göras

Sexuellt liv efter klimakteriet kan ge lika mycket glädje som tidigare. Kvinnan kan fortfarande uppleva en orgasm. Det är dock nödvändigt att hantera både psykologiska och fysiska problem..

Det första man ska göra är att övervinna orsakerna i huvudet. Om de orsakas av attityden till ens eget utseende, bör mer uppmärksamhet ägnas åt ens eget fysiska tillstånd. Att spela sport och en aktiv livsstil är det bästa sättet att övervinna psykologiska hinder. I vissa fall kan du behöva hjälp av en specialist, men för det mesta kan en kvinna självständigt hantera detta problem.

Hur man höjer sexlysten

För kvinnor är sexuell lust mer psykologisk än fysisk. Det är ibland svårt att möta förändringar i ens egen kropp. Det är naturligt att libido minskar och leder till en kraftig minskning av sexuell lust. Det är psykologiska problem som är huvudorsaken till bristen på lust. Därför finns det ett behov av stöd, främst från partneren. Förtroenderelationer och kunskap om partnerproblem är nyckeln till ett hälsosamt sexliv efter klimakteriet.

Om detta inte räcker för att ta hand om dig själv kommer sport och kroppsvård att förbättra ditt välbefinnande och hjälpa dig att hantera psykologiska hinder..

Förutom den psykologiska aspekten är det också nödvändigt att hantera fysiska hinder.

Obehag och smärta vid kontakt - vad man ska göra?

Special smörjmedel krämer hjälper till att minska obehag på grund av ökad torrhet i slidan. De hjälper till att fukta vagina. I det här fallet är det nödvändigt att bibehålla en hög sammandragningsförmåga hos livmodern. Det är för dessa ändamål som en hel del övningar har utvecklats som hjälper till att helt övervinna den fysiska sidan av problemet. Vetenskapen har visat att i fall där en kvinna lyckas helt besegra detta problem kan hon få mycket mer glädje av sex och uppleva starkare spänning, orsakar inte sex med klimakteriet inte obehag.

Hormonell korrigering

Behovet av hormonell korrigering beror på en minskning av kvinnliga hormoner i kroppen. Hormonersättningsterapi kan helt återställa balansen. Sådana förfaranden bör dock inte missbrukas. Övning har visat att vid frekvent användning av detta förfarande ökar risken för cancer.

Som en alternativ metod kan fytoöstrogenbaserad behandling användas. Beredningar som innehåller detta ämne anses vara mycket mer ofarliga och kan återställa den normala balansen mellan hormoner i kroppen..

Att välja en behandlingsmetod och terapins intensitet bör endast ske efter samråd med en högt kvalificerad specialist.

Hur gammalt kan sex vara?

Ålder är inte ett hinder för det intima livet. Enligt nyligen publicerad statistik stödjer cirka 70% av den manliga och 18% kvinnliga befolkningen i USA sexualitet. Samtidigt identifierade de flesta av de undersökta damerna kön efter klimakteriet som tillfredsställande. Med andra ord kan du ha sex i alla åldrar och få samma glädje av det..

Menopausesex är inte ett hinder

Sex är en viktig del av familjelivet, och ingen kan förneka det. Sex är helt naturligt, det lyfter stämningen, aktiverar, lägger tillit och till och med hjälper till att lösa familjeproblem. De flesta kvinnor tycker om att ha sex den första halvan av livet, men med tillkomsten av klimakteriet slutar de plötsligt.

Climax påverkar den kvinnliga kroppen signifikant och det är ingen hemlighet att det kan påverka libido och sexuell aktivitet. Avslag på sex med klimakteriet är emellertid oftare förknippat med psykologiska förbud och kvinnors inre attityder. Alla gynekologer eller läkare säger entydigt att sex i klimakteriet är möjligt och användbart. Även komplikationer av klimakteriet är inte en kontraindikation för sex under klimakteriet 1.

Kort biologi av klimakteriet

Många kvinnor, särskilt bara de som kommer in i livets ålder, är ofta förvirrade i medicinska termer. I själva verket är allt ganska enkelt. Menopaus, klimakteriet eller klimakteriet är ett speciellt steg i en kvinnas liv när en övergång från reproduktiv ålder till klimakteriet inträffar. Climax varar länge och inkluderar alla förändringar som sker med en kvinna under en viss period.

I sin tur består klimakteriet också av tre viktiga perioder - premenopaus, menopaus och postmenopaus. Varje period är värt att prata mer i detalj..

Menopaus börjar med premenopaus, vars tecken kan observeras så tidigt som 45-47 år. De första tecknen manifesteras av oegentligheter i menstruationscykeln, upp till ett fullständigt upphörande. Det finns en brist på hormoner, särskilt östrogen. Denna period kan pågå tillräckligt länge, och endast 5-10% av kvinnorna upplever inte sådana symtom 2.

Nästa steg i klimakteriet är klimakteriet. En läkare ställer en liknande diagnos i frånvaro av menstruation i ett år. Medelåldern för kvinnor som går in i klimakteriet, i Europa och Ryssland, är 50-51 år. Postmenopaus är det sista steget och varar från början av klimakteriet till 70 år eller fullständig upphörande av produktionen av könshormoner 2.

Tillståndet i klimakteriet är känt för sina obehagliga symtom. En kvinna kan plågas av takykardi, humörsvängningar, yrsel, instabilitet i blodtryck, överdriven svettning och andra mer sällsynta symtom. Det är inte förvånande att mot bakgrund av sådana symtom försvinner behovet av sex hos många kvinnor. Om symptomen är uttalade, och detta händer i 30-40% av fallen, talar läkarna om menopausalt syndrom 2.

Effekten av klimakteriet på sex

Så varför sex under klimakteriet kan vara ett obehagligt tidsfördriv? Detta beror på att produktionen av tre mycket viktiga hormoner 3 i kroppen minskar eller helt upphör i kroppen:

 • östrogen - påverkar utvecklingen av sexuella egenskaper och deras stöd, deltar i reproduktionsfunktioner;
 • testosteron (androgener) - ökar libido och sexuell lust, påverkar det psykologiska tillståndet;
 • progesteron - ansvarig för menstruationscykeln och förbereda kroppen för befruktningen.

Det främsta skälet till ovilja till sex är en brist på östrogen i en kvinnas kropp, vilket leder till förändringar i vaginalepitel (slemhinneytan), urininkontinens och atrofi i bäckenmusklerna. Dessutom minskar hudens elasticitet, rynkor visas. Allt detta påverkar kvinnans psykologiska tillstånd, hon känner en förlust av attraktivitet och blir osäker.

Det verkliga fysiska problemet, som ett hinder för sex med klimakteriet, kan vara ökad torrhet i vaginalslemhinnan. Sex blir obehagligt och till och med smärtsamt, det finns ett tydligt obehag. I sällsynta fall, med särskilt aktiv sexuell kontakt, kan väggarna i slidan skadas 3.

Testosteron och progesteron påverkar också indirekt kön. Med en brist på testosteron lider en kvinnas libido, spänningen kommer sent och orgasmer kanske inte uppstår. Den fullständiga frånvaron av progesteronproduktion under klimakteriet provocerar också en minskning av det psykologiska behovet av sex.

Fördelar med sex med klimakteriet i 50

Efter puberteten är sex viktigt för livet, och det finns inget behov av att överge det vid ålder. Förutom logiska trevliga upplevelser, orgasmer och alla andra aspekter av processen har åldersrelaterat sex med klimakteriet följande positiva egenskaper 2.4:

 • Blodtillförsel till könsorganen förbättras. Resultatet är en långsammare utrotning av vaginala funktioner och förebyggande av olika sjukdomar.
 • Stödande muskelton i bäckenet. Vagans väggar blir mer elastiska, vilket är förebyggande av prolaps av urinblåsan och följaktligen själva vagina.
 • Lösningen på psykologiska svårigheter - depression och apati besöks mycket mindre ofta, intima problem försvinner.
 • Sex kan hjälpa till att eliminera de klassiska symtomen på klimakteriet - svettningar, värmevallningar, sömnlöshet och spontan feber.
 • Stödja hälsosamma familjerelationer. Män i ålder utsätts också för liknande förändringar i kroppen, men det är en viktig skillnad. De vill fortfarande ha sex psykologiskt, vanan kvarstår nästan tills livets slut. Kvinnornas förmåga att upprätthålla en sådan önskan, inte bara psykologiskt, utan också fysiskt, ger trygga och välmående relationer under många år framöver.

När ytterligare hjälp behövs

Brist på sex med klimakteriet är ett problem som kan lösas helt. I de flesta fall räcker det för en kvinna att bryta sina egna psykologiska hinder och fortsätta att leva ett fullt liv. Hjälpmedel och beredningar kan kräva särskilda fuktighetsgivare..

Tyvärr kan långt ifrån alla kvinnor i ålder passera åldersgränsen och återupptäcka sina sexuella önskemål. I detta fall måste du kontakta en specialist som föreskriver effektiv behandling och rekommenderar förebyggande åtgärder. Det finns flera huvudmetoder för behandling och profylax 1.4;

 • Menopausal hormonterapi eller MHT. Denna metod är den mest effektiva och används främst för klimakteriet när symptomen på klimakteriet är för uttalade. MHT hjälper till att minimera effekterna av klimakteriet på en kvinnas liv. Kärnan i terapin är att fylla på de hormoner som kroppen förlorat. Ökad libido är just resultatet av terapi, och inte huvudmålet. Terapi måste påbörjas i ett visst skede och följ strikt alla läkarens rekommendationer. Som mediciner används salvor, geler och plåster.
 • Lokal behandling. En liknande metod syftar direkt till att bibehålla fukt i slidan. Salvor och krämer används, som också innehåller nödvändiga hormoner..
 • Träning och gymnastik. Att upprätthålla den fysiska tonen i slidan är oerhört viktigt. Idag ingår förstärkning av musklerna på bäckenbotten i kategorin fitness, och övningar är inte begränsade till den berömda Kegel-gymnastiken.
 • Psykoterapi. Problem med sex kan orsaka konfidentiella problem i familjen, vilket i sin tur ytterligare väcker ovilja att ha sex. Effekten av en ond cirkel skapas, som bara en kompetent psykoterapeut kan bryta.

Som alternativa metoder försöker många kvinnor växtmedicin och alla typer av fysiska övningar. Att förbättra levnadsstandarden, fysisk aktivitet, promenader i frisk luft och ett intressant övergripande tidsfördriv spelar en nyckelroll i förebyggandet av sexuella relationer. Under sex med klimakteriet måste du också komma ihåg behovet av att använda smörjmedel, vilket inte bara hjälper till att hantera torrheten i slidan, utan också ge nya upplevelser, och samtidigt önskan om ytterligare sexuella kontakter. Sex med klimakteriet och efter klimakteriet är möjligt, nödvändigt och användbart.

Ta reda på nu

Har du några tecken
klimakteriet?

 • 1. Dew, N. Moderna tillvägagångssätt för diagnos, prognos för kursen och behandling av menopausalt syndrom hos kvinnor / N.V. Dew, G.I. Khripunova // Saratov Journal of Medical Scientific Research - 2008 - Nr 3 (21) - S. 125-130.
 • 2. Ovsyannikova, T. Lokal terapi av urogenitala störningar i peri- och postmenopaus / T.V. Ovsyannikova, I.O. Makarov, E.I. Borovkova I.A. Kulikov // obstetrik, gynekologi, reproduktion - 2010 - bind 4 - nr 3 - s. 25-28.
 • 3. Mityukov, V. Fysisk rehabilitering och kirurgisk korrigering av genital prolaps, urogenitala störningar och sexuell dysfunktion hos kvinnor som gick in i perioden peri- och menopaus / V.A. Mityukov, E.D. Mirovich, N.V. Knyazev, V.I. Bachurin m.fl. // Pedagogik, psykologi och biomedicinska problem inom fysisk utbildning och idrott - 2009 - Nr 10 - s. 138-143.
 • 4. Chernobrovkina, S. Könsdrag för att uppleva och övervinna midlife crisis / S.V. Chernobrovkina // Bulletin från Omsk University - 2014 - Nr 2 - P. 30-42.

RUFMS182294 från 07/09/2018

Vilken läkare ska jag kontakta i klimakteriet, och varför behöver jag det?

Climax är inte den mest trevliga, men naturliga och tyvärr oundvikliga processen. Med åldern äggstocks funktionella reserv.

Hormoner och ben: hur är de relaterade?

Kvinnors hälsa beror till stor del på att hormonsystemet fungerar korrekt. Till exempel, kvinnliga könshormoner estrog.

Expert
åsikt

Allt som behövs
vet om klimakteriet, skönhet,
hälsa och kost.

Jag bekräftar härmed att jag fullt ut har läst policyen för behandling av personuppgifter på Abbotts webbplatser, jag förstår fullständigt dess text och kräver inte ytterligare förtydligande.

Jag ger härmed en anteckning i rutan ”Jag håller med” nedan och ger mitt samtycke till Abbott, inklusive någon av dess divisioner och dotterbolag, inklusive Abbott Laboratories Limited Liability Company, beläget på 16 A Leningradskoye Shosse, Bld. 1 (tillsammans kallat ”Abbott”), Moskva, 125171 Ryssland, 125171, för bearbetning (automatiserad och utan att använda automatiseringsverktyg ) av mina personuppgifter, inklusive insamling, systematisering, ackumulering, lagring, förtydligande (uppdatering, ändring), användning, distribution (inklusive överföring), depersonalisering, blockering, förstörelse av personuppgifter, gränsöverskridande överföring till Abbott-partner i något främmande land (i inklusive de som inte ger tillräckligt skydd för rättigheterna för personer som är personuppgifter). Vidare, för federalt lag nr 152-FZ "On Personal Data", motsvarar detta samtycke ett skriftligt samtycke.

De personuppgifter som överförts av mig kan användas av Abbott för att säkerställa att denna webbplats fungerar korrekt och korrekt; Abbott skickar till mig medicinsk, reklam och annan information; skicka Abbott-inbjudningar till vetenskapliga evenemang och evenemang som syftar till att marknadsföra Abbott-produkter, såväl som andra ändamål som inte är listade ovan och som syftar till att säkerställa överensstämmelse med lagen och andra lagar från Abbott.

Jag samtycker dock till att behandlingen av mina personuppgifter kan anförtros alla relevanta auktoriserade anställda i Abbott-företagen.

Detta samtycke ges till alla personuppgifter som jag tillhandahåller på denna Abbott-webbplats, inklusive, men inte begränsat till, mitt efternamn, förnamn, mellannamn, yrke, specialitet, kontaktinformation (telefonnummer och e-post).

Detta samtycke är giltigt under en obestämd tid tills det dras tillbaka eller löper ut av mig i enlighet med gällande lagstiftning i Ryssland.

Detta samtycke kan återkallas genom att skicka ett meddelande om återkallande av detta samtycke till Abbott till följande adress:

LLC Abbott Laboratories

Uppmärksamhet: Ansvarig tjänsteman för organisationen av behandling av personuppgifter T. Ponyushenko.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Normen för livmoderhalsen under graviditeten

Varför veta längden på livmoderhalsen under graviditeten?Livmoderhalsen har en viktig funktion. Det stänger ingången, håller pålitligt barnet i livmodern, förhindrar penetration av vaginal sekret och patogen mikroflora....

Hur fysiologisk eller patologisk mörkbrun utsläpp med slem ser ut och vad de kan betyda i tidiga och sena stadier

En kvinna står inför omstruktureringen av kroppen under graviditeten, processen förbereder olika alternativ för utveckling av händelser....

Betyg av icke-hormonella läkemedel för klimakteriet

Betyg av icke-hormonella läkemedel för klimakterietVi presenterar bedömningen av läkemedel för klimakteriet som kan tas utan recept från läkare.Manifestationer av klimakteriet är ett känsligt problem som varje kvinna förr eller senare möter....