Tidig livmodern under graviditeten

Klimax

Vanliga frågor

Livmoderhalsens struktur och funktion

Livmoderhalsen är den nedre cylindriska delen av livmodern, som är belägen mellan slidan och livmoderhålan (dess kropp). Livmoderhalsen upptar en tredjedel av hela livmodern. Den har en smal kanal som kallas livmoderhalskanalen ("livmoderhalsen" på latin betyder "livmoderhalsen") eller livmoderhalskanalen. Livmoderhalsen har en längd på 4 cm och bredden på livmoderhalskanalen är högst 4 mm. Kanalens form liknar en spindel, det vill säga den bredaste delen är belägen i livmoderhalsen, och kanalen smalnar upp och ner. Denna form säkerställer bevarandet av slemproppen, som normalt finns i livmoderhalskanalen.

Livmoderhalsen består av följande två delar:

 • Den vaginala delen är delen av livmoderhalsen, som är som om den pressas in i vaginalhålan, det vill säga belägen i den övre delen av slidan. Hos kvinnor som ännu inte har fött liknar formen på livmoderhalsen i livmoderhalsen en kon, och hos kvinnor som har fött ser det ut som en cylinder.
 • Den supravaginala delen är en stor del av livmoderhalsen, som är belägen ovanför valv (övre delar) i slidan.

Livmoderhalsen utför följande funktioner:

 • Skyddsfunktion. Cervikalkanalen är en kontrollpunkt mellan slidan och livmoderhålan. Den skyddande funktionen uppnås på grund av strukturen i slemhinnan i den vaginala delen och slemet som körtlarna i livmoderhalskanalen producerar. Den vaginala delen av livmoderhalsen är täckt med flera lager platta celler. Dessa lager är mekaniskt resistenta mot den sura miljön i slidan. Slemet som produceras av livmoderhalsen i livmoderhalskanalen förstör bakterier. En sådan barriär är nödvändig på grund av det faktum att livmoderkaviteten är steril, det finns inga mikroorganismer i den, medan vagina har en naturlig mikroflora - slemhinnan i slidan är bebodd av bakterier som ger en sur miljö, vilket är nödvändigt för att förhindra infektioner.
 • Låsfunktion. Cervikalkanalen är en del av vägen som spermier måste resa för att nå ägget i äggledaren. Det är möjligt att tränga in i livmoderhålet endast genom livmoderhalskanalen, som är stängd större delen av tiden under menstruationscykeln. En kanal öppnas under ägglossningsperioden (dagen då ett moget ägg lämnar äggstocken) för att hoppa över spermierna. Låsfunktionen utförs på grund av närvaron av muskelfibrer, mest uttalad i livmoderhalsens övre del.
 • Förlossningsfunktion. Under förlossningen är livmoderhalsen sträckt avsevärt och bildar födelsekanalen genom vilken barnet passerar. Denna funktion utförs på grund av muskel- och elastiska fibrer i livmoderhalsen.

Cervikalkanalen har följande två öppningar:

 • yttre svelget - öppnas in i vaginala kaviteten;
 • inre svelget - öppet mot livmoderhåendet.

Endast den yttre svelyn är tillgänglig för inspektion, vilket är synligt som ett runt litet hål om kvinnan ännu inte har fött. Hos kvinnor som förlossar genomgår livmoderhalskanalen förändringar strax före förlossningen, dess "öppning" äger rum, livmoderhalsen sträckes. Det är därför, efter födelsen, den yttre svelyn vid undersökning redan har en slitsliknande form.

Hur är undersökningen och känslan av livmoderhalsen?

Undersökning av livmoderhalsen utförs under en gynekologisk undersökning. För undersökning är livmoderhalsens vaginala del tillgänglig, vilket under gynekologisk undersökning genom slidan är synlig som en rund formning i den övre delen av slidan med ett hål i mitten. Så att denna del kan undersökas, ligger en kvinna på en gynekologisk stol, sätter benen på lämpliga stöd, vilar hennes skinkor på kanten av soffan. Läkaren sätter in instrument i vagina som gör att du kan undersöka livmoderhalsen. De kallas vaginalspeglar. Speglar återspeglar ingenting, de är expanderare. För att känna livmoderhalsen sätter gynekologen in fingrarna (pekar och mitten) i slidan. En sådan studie kallas manual (manual)..

En kvinna kan inte undersöka livmoderhalsen på egen hand, men hon kan känna för livmoderhalsen själv.

Med självkänsla i livmoderhalsen bör en kvinna följa följande regler och rekommendationer:

 • känna livmoderhalsen först efter menstruationens slut;
 • känslan ska utföras varje dag;
 • För att enkelt bestämma förändringarna i livmoderhalsen måste du känna för flera menstruationscykler och "få tag på";
 • Det är tillrådligt att alltid känna på samma tid under dagen;
 • känslan utförs antingen sitter på toaletten eller på huk, vissa kvinnor föredrar en position där hon sätter en fot på badkanten eller toaletten;
 • palpation utförs med pekfingret eller långfingrarna;
 • Innan du undersöker fingret i slidan ska du först tvätta händerna ordentligt.
 • självundersökning är inte tillåtet med långa naglar, det finns risk för skada på livmoderhalsen;
 • självkänsla kan inte utföras i närvaro av en inflammatorisk process eller vid skada på slemhinnan i slidan eller livmoderhalsen (livmoderhalserosion).

Undersökning av livmoderhalsen i speglarna utförs endast för kvinnor som har sex. För flickor vars jomfruhinne bevaras görs en sådan studie inte..

Vid undersökning och undersökning av livmoderhalsen bestämmer gynekologen följande:

 • färgen på livmoderhalsen och vagina;
 • cervikalform;
 • formen på den yttre farynxen;
 • förekomsten av patologiska förändringar i livmoderhalsen (till exempel ärr, erosion eller polyper);
 • graden av öppning av den yttre öppningen av cervikalkanalen;
 • livmoderhalsens konsistens;
 • livmoderhalsen;
 • närvaron av slem i livmoderhalskanalen och dess egenskaper (färg, töjbarhet).

Undersökning och palpation av livmoderhalsen utförs för att bestämma tecken på ägglossning eller befruktning, dvs. graviditet.

Hur bestämmer man dagen för ägglossning och börjar graviditeten med livmoderhalsen?

Livmoderhalsen svarar på alla hormonella förändringar i den kvinnliga kroppen som inträffar under menstruationscykeln för en icke gravid kvinna eller efter graviditeten. Ändrar livmoderhalsens placering, densitet, dess elasticitet, färg, längd. Särskilda förändringar genomgår cervikalkanalen och dess yttre öppning. Aktivt "slår på" och "stänger av" livmoderhalsens låsnings- och spärrfunktioner. För att låta spermatozoa passera för att möta ägget i mitten av cykeln expanderar livmoderhalskanalen och dess yttre öppning öppnas. Några dagar senare stängs öppningen för att hålla livmoderhålan steril..

Livmoderhalsen före ägglossningen, under ägglossningen och efter ägglossningen

Ägglossning är processen för brott i en follikel (säck) där ett ägg mognar. Brottet åtföljs av frisläppandet av vätska från säcken, och med flödet av denna vätska "äggs" bort från äggstocken och kommer in i äggledaren. Ägglossning sker i mitten av menstruationscykeln, så det är ägglossningsdagen som delar upp hela cykeln i två faser. Fasen före ägglossningen är den period som är nödvändig för att ägget mognar, och fasen efter ägglossningen är den period då livmodern förbereder sig för att få ett befruktat ägg. I varje fas dominerar effekterna av ett visst kvinnligt hormon som produceras i äggstockarna. Före ägglossningen har den kvinnliga kroppen mer östrogen, och efter ägglossningen, progesteron.

Förändringar i livmoderhalsen före ägglossningen orsakas av exponering för östrogen, efter ägglossningen upphör östrogenens verkan, och livmoderhalsen blir densamma som den var under de första dagarna av cykeln. Förändringar i livmoderhalsen börjar från 8 - 9 dagar av menstruationscykeln (den första dagen i cykeln motsvarar den första dagen i menstruationen) - det är de dagar som föregår ägglossningen. Från 10 till 14 dagar ägglossar en kvinna, och varje kvinna har denna dag på "sin tid" (beroende på cykelns varaktighet), men faller alltid runt mitten av cykeln.

Det är viktigt att bestämma dagarna när det gäller ägglossning för att kunna planera befruktningen, eftersom dessa dagar är bördiga dagar (hela kvinnokroppen är redo för befruktning). Det är också viktigt att veta dagen för ägglossningen upphör, för efter ägglossningen finns det en "säker" period då befruktning inte längre kommer att ske på grund av äggets förstörelse. Det är viktigt att veta för de kvinnor som vill undvika en oönskad graviditet.

Livmoderhalsen före, under och efter ägglossningen

Karaktärisering av livmoderhalsen

Innan ägglossningen

Närmare dagen för ägglossningen

Efter ägglossningen

Placera

Livmoderhalsen är låg

Livmoderhalsen höjs

Livmoderhalsen är låg

Konsistens

(densitet vid beröring)

Hårt (som mjukt brosk i nässpetsen)

Mjukt (som öronlapp eller läpp)

Extern farynx

Cervical kanal längd

Lång och smal

Förkortas och utvidgades

Lång och smal

Cervikalslemhinna

Livmoderhalsslem

Tjock ("slemlös" plugg) skiljer sig inte från livmoderhalskanalen

Transparent, töjbart slem som utsöndras från livmoderhalskanalen

Tjock ("slemlös" plugg) skiljer sig inte från livmoderhalskanalen

Cervical position

Livmoderhalsens "låga" och "förhöjda" position bestäms genom beröring. Ju lägre livmoderhalsen, desto lättare når en kvinna eller en undersökande läkare fingrarna. Så om du måste ange fingret så djupt som möjligt för att röra livmoderhalsen, så ligger det högt. Livmoderhalsen stiger på grund av att den blir kortare och tjockare - detta garanterar öppningen av livmoderhalskanalen. Om kvinnan efter att ha infört fingret lätt hittar "knappen", är nacken låg. Ett lågt läge innebär att livmoderhalsen sträckes så mycket som möjligt och kanalen är stängd. Det finns också den genomsnittliga positionen för livmoderhalsen, som bestäms under perioden före ägglossningen, när livmodern gradvis stiger. För att skilja mellan mitt- och högläge krävs konstant känsla av livmoderhalsen.

Öppen och stängd livmoderhals

En öppen eller stängd öppning av kanalen bestäms av gynekologen under undersökningen, men en kvinna kan också utvärdera detta symptom genom beröring. Innan ägglossningen är livmoderhalskanalens yttre öppning 0,25 cm, och närmare ägglossningen, det vill säga från 10 till 14 dagar av cykeln, expanderar den till 0,3 cm. Hålet ändrar också sin form, det är mer rundat. Om kanalen är stängd känner fingret bara mellanrummet och med kanalen öppen, en rundad spår i mitten av livmoderhalsen. Det är dock viktigt att komma ihåg att hos kvinnor som föder är den yttre öppningen alltid lite öppen på grund av viss deformation under förlossningen. Det är därför en kvinna ska kunna bestämma, baserat på en jämförelse av förändringar i livmoderhalsen före och efter ägglossningen, vilken särskild fördjupning av öppningen av livmoderhalskanalen kommer att betraktas som tillståndet för "öppning" av den yttre farynxen.

Det framträdande klara slemet gör att ytan på hålet blir blank. En något öppen yttre svelg med glänsande transparent slem inuti det liknar en elev. Därför kallas detta symptom för "eleven". Det bestäms endast genom en gynekologisk undersökning och är ett tecken på ägglossning. Svårighetsgraden av symptom på "eleven" gör att du kan bestämma tillnärmningen av dagen för ägglossning, dagen för ägglossningen och avslutandet av ägglossningen.

Beroende på diametern för det synliga slemet i livmoderhalsen utvärderas elevens symptom enligt följande:

 • "+" Om diametern är 1 mm;
 • "++" om diametern är 2 mm;
 • "+++" om diametern är 3 mm eller mer.

I början av cykeln är elevens symptom negativt. När ägglossningsdagen närmar sig (från dag 9 i cykeln) ökar antalet plussmål. 3 plussmål är ett tecken på ägglossning pågår. En gradvis minskning i diameter innebär att ägglossningen är över. Från den 20: e dagen av cykeln blir symptomen på ”eleven” igen negativ. Uppkomsten av pupillesymtomet beror också på östrogenhormonets verkan på livmoderhalsen..

Livmoderhalsen efter ägglossningen, om befruktningen har inträffat (förändring i livmoderhalsen under graviditeten)

Efter ägglossningen börjar den andra fasen i menstruationscykeln, när inverkan av östrogenhormoner i äggstocken, stimulerar frisättningen av livmoderhalsslem och mjuknar livmoderhalsen. Hormonet progesteron börjar verka på livmoderhalsen (och andra könsorgan). I denna fas är två scenarier möjliga. Endera befruktningen inträffar (spermierna befruktar ägget) och embryot kommer in i livmodern (graviditet), eller så börjar livmodern att förbereda sig för att avvisa ytskiktet i slemhinnan. Med vilket scenario som helst, i den kvinnliga kroppen efter ägglossning, frigörs progesteron. Syftet är att ”torka” ingången till livmodern med en slemhinna igen, stänga kanalen och skapa gynnsamma förutsättningar för utvecklingen av fostret i livmodern. Om graviditeten inte har inträffat, närmare menstruationen, börjar nivån av progesteron sjunka - livmoderns slemhinna avvisas. Även om livmoderhalsen är en del av livmodern, avvisas inte livmoderhalsen i livmoderhalsen som slemhinnan i livmodern.

Livmoderhalsen vid befruktningen och i frånvaro av befruktningen före menstruationens försening

Karaktärisering av livmoderhalsen

Vid befruktningen efter ägglossningen

(tidiga tecken på graviditet)

I avsaknad av befruktning

("Väntar på menstruation")

Placera

Genomsnitt (lägre än under ägglossning, men högre än resten av cykeln)

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Autoimmunsjukdom - menstruationsherpes

Menstrual herpes är karakteristisk för kvinnor och flickor mellan 16 och 45 år, men anses vara en sällsynt form av denna sjukdom. Ortplatsen för utslaget beror på vilken typ av bärare patienten är....

Kan jag ta Terzhinan suppositorier under menstruationen?

Medicinska indikationerSexuell infektion kan störa den normala graviditeten eller orsaka olika komplikationer efter förlossningen (peritonit). Suppositorier som används under menstruationen, med kraftiga blödningar, tvättas ur kroppen med blod....

Vad är utsläppet med cystit?

Det är ett misstag att anta att cystit endast förekommer hos kvinnor. Representanter för det svagare könet riskerar mer att utveckla denna sjukdom. Detta fenomen förklaras av funktionerna i den anatomiska strukturen....