Äggstockar skadas under och efter menstruation, orsaker, symtom

Klimax

För alla kvinnor i reproduktiv ålder är menstruationsflödet en integrerad del av deras normala livsstil. Detta är en naturlig mekanism som styrs av hormoner och går inte alltid smärtfritt. Kvinnor upplever vanligtvis dragningar, värkande smärta i början av cykeln, som orsakas av sammandragningen av livmodersväggarna och rensar dess kavitet från det inre skiktet. Sådan smärta är lokaliserad i nedre del av buken, och om de inte är för intensiva, det vill säga "toleranta", kan du hantera dem med enkla smärtstillande medel.

Men det finns situationer då ömhet uppträder i bilagorna, medan det inte bara inträffar i början utan också i mitten av cykeln. I den här artikeln kommer vi att försöka fastställa varför äggstockarna skadar under menstruationen framför dem och efter avslutade kritiska dagar, samt identifiera situationer där du omedelbart måste kontakta en specialist för att ta reda på orsaken till smärtan, och när du själv kan hantera dem eller bara uthärda.

Smärta före menstruation

De flesta av de inre organen hos en person är belägna i buken, därför är det svårt att avgöra exakt vad exakt kan skada i nedre del av buken, men det finns karakteristiska smärtor som bara en kvinna kan känna. Vi pratar om förekomsten av smärta i äggstockarna. Låt oss försöka ta reda på hur man kan känna igen smärtan i dessa organ exakt och om detta tillstånd kan anses vara normalt före menstruation och under kritiska dagar..

Det första som bör noteras, om äggstockarna är orsaken till smärtan, bör de obehagliga känslorna vara lokaliserade i nedre buken, till höger eller vänster, beroende på vilken av dem som har problem. I vissa fall är förekomsten av dragande eller sömnadsmärta i äggstocken en variant av normen:

 • när smärta uppstår ungefär en vecka före menstruationen;
 • om ömheten är oregelbunden och inte för intensiv;
 • om smärtan fort passerar och inte påminner om sig själv förrän menstruationen börjar;
 • om smärtan kvarstår under menstruationen, men smärtans natur är inte så uttalad mot bakgrund av andra symtom under kritiska dagar;
 • när, enligt resultaten av analyserna, inga sjukdomar i det reproduktiva systemet.

I alla andra fall är smärta i äggstockarna ett tecken på farliga sjukdomar, för att identifiera dem måste en kvinna kontakta en läkare omedelbart. Det är möjligt att bestämma varför äggstocken stickas först efter godkänt test..

Ibland, utöver smärtan före menstruationen, kan en kvinna störas av en blodig daub. Men det bör inte vara rikligt eller länge, annars bör du snabbt söka hjälp.

Inte alltid smärta i äggstocken före menstruation är ett naturligt tecken på kvinnans kropps arbete. Om smärtan kompletteras av följande symtom är detta ett onormalt tillstånd i reproduktionssystemet:

 • hög kroppstemperatur;
 • feber;
 • sjuk och yr;
 • frossa;
 • symtom på olika patologiska tillstånd.

Låt oss mer detaljerat överväga de vanligaste orsakerna till smärta i äggstockarna före menstruation.

Ägglossning

Ägglossning eller bördiga dagar är den tid som är mest gynnsam för befruktningen. Under denna period bryts follikeln, och ett moget ägg lämnar äggledarnas lumen. Ett karakteristiskt symptom för ägglossning är smärta från äggstocken, från vilken ägget kom ut. Mikroskopiska sprickor kan förekomma i äggstockens väggar under utgången av reproduktionscellen, och en liten mängd blod frigörs från de skadade kärlen som kommer in i bukhålan. Av denna anledning kan det skarpt bli sjukt i sidan, men oftast smärtar och stickningar från sidan av den aktiva äggstocken. Sådan smärta är inte farlig för det kvinnliga könet och försvinner snabbt..

Om intensiv smärta vid denna tid inte passerar mer än en halv dag och samtidigt som kroppstemperaturen stiger, bör du omedelbart rådfråga en läkare. En skarp allvarlig ömhet kan vara ett tecken på brott i äggstockarna, ett liknande tillstånd är fylld med kraftiga blödningar och utvecklingen av peritonit.

Äggstocksyndrom

Detta syndrom är den mest troliga orsaken till smärta i äggstockarna. Vid denna tidpunkt klagar kvinnor ganska ofta på smärta på vänster eller höger sida, i vissa fall kan smala fläckar från slidan uppstå.

Detta syndrom har sina egna egenskaper:

 • det kan uppstå omedelbart efter ägglossningen den 14-16: e dagen av menstruationscykeln;
 • vanligtvis uppstår smärta från den sida där ägglossningen inträffade under denna cykel. Om ägget har mognat i vänster äggstock, betyder det att det kommer att skada på vänster, om till höger, sedan till höger;
 • smärtan kommer att vara tråkig och icke-intensiv, främst finns det en stickande känsla i äggstocken under en tillräckligt lång tid, som kan vara så lång som 10 minuter eller flera timmar.

När ägglossningssyndrom uppstår kan värkande smärta följa en kvinna fram till menstruationens början. I sig självt utgör inte tillståndet en fara för den kvinnliga kroppen, men för att förhindra utvecklingen av den inflammatoriska processen eller sjukdomarna i reproduktionssystemet är det fortfarande värt att kontakta en specialist för rådgivning.

Påfrestning

Det finns fall då smärta i den högra äggstocken eller från sidan av den vänstra "bror" klassificeras som psykosomatisk och orsakas av stressiga situationer på jobbet, hemma eller i skolan. Eftersom den kvinnliga kroppen snabbt svarar på psyko-rörelsestörningar är det inte värt att oroa sig för mycket för sådan smärta, såvida de inte orsakar allvarliga obehag och varar en kort tid.

Ömhet under menstruationen

Ritningssmärta från nedre del av buken under menstruationen är en normal förekomst, men smärtsamma känslor i äggstockarna vid denna tidpunkt kan indikera onormal funktion av reproduktionssystemet.

Under menstruationen uppdateras det inre livmoderskiktet, men initialt inträffar intensiva sammandragningar av muskelfibrer, vars huvudsyfte är att avvisa den tidigare endometriet. På grund av sådan aktivitet kan nedre del av buken smutta något. Liknande smärtor elimineras lätt av smärtstillande medel. I sällsynta fall kan smärta projiceras in i området med bilagorna. Men det finns patologiska skäl som kan orsaka äggstocken att skada under kritiska dagar:

 • inflammatoriska sjukdomar i reproduktionssystemet, som kan utlösas av en förkylning, inte helt botade infektioner i närliggande organ och sjukdomar som överförs sexuellt. Sjukdomen orsakar obehag, vilket förstärks endast under regleringen. Smärta kan projiceras i perineum och nedre rygg. Orsaken till inflammatoriska processer blir oftast streptokocker, gonokocker, mykoplasmer, klamydia eller stafylokocker;
 • bakteriell infektion kan också orsaka äggstockar att skada under menstruationen. När vävnadsinflammation i hängorna uppstår diagnostiseras oophorit, det kan vara ensidigt, sedan vänster, men ibland gör det högre äggstocken som gör ont ofta. Med bilateral oophorit gör det båda organen ont.
 • adnexit eller infektion i äggledarna och bäckenorganen. Mycket ofta är sjukdomen asymptomatisk, men ibland finns det tecken på inflammation i hängorna, blindtarmsinflammation, endometrios eller inflammation i urinvägarna, som adnexit kan förväxlas;
 • cyster är godartade tumörer i äggstockarna, oftast påverkar de vänster bihang. Cystor bildas av olika skäl. En follikulär neoplasma bildas på platsen för en follikel som inte öppnas efter mognad, som är fylld med vätska och härdar med tiden. På grund av cyster, hormonella störningar, stress, inflammation etc. De viktigaste symtomen på godartade tumörer: ovariesmärta, intensifieras under kritiska dagar, under samlag eller efter måttlig fysisk ansträngning, det kan också vara problem med urinering, menstruationscykeln blir oregelbunden och en daub visas i mitten. I vissa fall stiger kroppstemperaturen, illamående och kräkningar uppträder. Om cysten utvecklas på benet innebär behandling omedelbart kirurgiskt ingripande. Detta är nödvändigt för att förhindra vridning av benen med efterföljande peritonit. Om samtidigt många folliklar mognar och inte kommer ut, bildas många cyster, en sådan sjukdom kallas polycystisk sjukdom, den bör behandlas omedelbart för att förhindra infertilitet;
 • maligna neoplasmer bildas från händelsens epitelceller och ger initialt inte ut sin närvaro med några symtom. Men ibland innan menstruationen gör ont i magen och gör ont, blir kvinnan snabbt trött, tappar sin aptit och vikt. Metoden för behandling och prognos för cancer beror på typen av tumör och stadiet av sjukdomen;
 • hormonell obalans orsakad av ovariell hyperfunktion eller hormonbehandling, vilket stimulerar produktionen av hormoner av de relevanta organen. Av detta skäl sväller äggstockarnas bindväv, och de ökar i storlek. Ödem är mest intensivt under menstruationen, detta är den främsta orsaken till ovariesmärta vid denna tidpunkt.

Efter kritiska dagar

Efter menstruationen normaliseras den hormonella balansen i kvinnans kropp. Därför är alla stickningar och dragande smärta i äggstockarna efter menstruationen ett tecken på sjukdomar i reproduktionssystemet.

Smärta i bilagorna kan orsakas av en förändring i deras storlek eller plats. Ett liknande symptom märks av kvinnor som genomgick behandling av olika sjukdomar, inklusive infertilitet, med hormonella läkemedel. Hormonterapi stimulerar arbetet med bilagorna och får dem också att öka i storlek, och detta i sin tur ökar belastningen på äggledarna, varför äggstockarna drar.

Det finns farligare sjukdomar som kan orsaka smärta i äggstockarna efter reglering och som också generellt förvärrar en kvinnas hälsa:

 • peritonit, provocerad av inflammation i äggstockarna eller godartade tumörer;
 • endometrios, på grund av vilka partiklar i livmoderslimhinnan kommer in i äggstockarna, och efter menstruationen förtjockas igen, ökar trycket inuti bihanget och orsakar smärta.

Oftast kommer smärta i hängorna efter kritiska dagar att lokaliseras till vänster, även om båda äggstockarna drabbas.

Glöm inte att efter kritiska dagar bryter ägget ned, och en gul kropp bildas på platsen för den utbrutna follikeln, som är en grupp celler som producerar progesteron. Detta hormon ansvarar för avskalning av endometrium och reglering av uterus sammandragningar. Om funktionerna i corpus luteum försämras, exfolierar endometriumet i delar, av denna anledning kan smärta också uppstå.

Eftersom menstruationen åtföljs av hormonella förändringar är det mycket möjligt att kvinnan vid denna tidpunkt kommer att vara känslomässigt instabil och varje stressande situation kan orsaka smärta i äggstockarna.

Eventuella oegentligheter i menstruationscykeln är resultatet av naturliga eller patologiska processer i en kvinnas kropp. I vissa fall kan smärta före, under eller efter kritiska dagar inte utgöra fara, men situationer där allvarlig sjukdom är deras orsak bör inte uteslutas, så om du får smärta i äggstockarna är det bäst att rådfråga din läkare.

Smärta i rätt äggstock hos kvinnor. Orsaker, symtom och behandling

Smärta i äggstockarna är oftast ett sekundärt tecken på en utvecklande patologisk process i en kvinnas kropp. I etiologin för utveckling av smärta i äggstockarna kan det finnas olika gynekologiska sjukdomar. De kan manifestera sig som dragande, värkande, spastisk, skarp smärta.

Platsen för dess lokalisering kan observeras i höger eller vänster iliac-region (beroende på platsen för den inflammatoriska processen i äggstocken, ibland kan två äggstockar påverkas), nedre rygg. Smärtan kan stråla ut till benen eller intensifieras om en kvinna försöker sitta på en stol.

Smärta i ländryggen och nedre buken

I 90% av fallen klagar flickor och unga kvinnor för samtidig smärta i äggstocken och korsryggen. Banal långvarig hypotermi är det första skälet till förekomsten av sådana obehagliga sensationer. Om hypotermi utesluts, indikerar detta förekomsten av en eller flera patologier i könsorganet, för diagnos av vilken smärtans art, frekvensen av förekomsten och dess varaktighet är av stor betydelse.

Orsakar om äggstocken till höger gör ont

Många kvinnor är intresserade av varför äggstocken till höger gör ont: orsaken kan vara en relativt mild sjukdom som inte kräver medicinsk behandling. I motsatta situationer är smärta i äggstocken till höger en signal om hjälp som vår kropp skickar. För att lindra obehaget måste du ta No-shpa eller Analgin. Dessa läkemedel är en akut åtgärd, men de kan inte eliminera orsakerna till smärta, upprepade många gånger. Det kvinnliga reproduktiva systemet har många skillnader från hanen. Den är svagare, sårbar, mottaglig för olika slags sjukdomar, inklusive hypotermi, penetrering av virus, svampar och andra skadliga mikrober. Äggstockarna måste skyddas från tidig ålder.

De är en integrerad del av kvinnans reproduktionssystem och ansvarar för barnfödslen..

Varför den högra äggstocken gör ont?

Låt oss titta på de huvudsakliga orsakerna till smärta och också ta reda på vad det kan leda till. Om du märker smärta i rätt äggstock, måste du se en läkare och ta reda på dess orsak. Om problemet inte löses i rätt tid kommer risken för infertilitet att öka avsevärt, och smärtan kommer att visas om och om igen. I processen för att bestämma orsaken är det nödvändigt att ta hänsyn till patientens ålder, dess fysiologiska egenskaper, de överförda sjukdomarna beaktas, livsstilen beaktas. Ofta uppstår smärta i äggstockszonen på grund av hypotermi. Om en kvinna är gammal kan inflammation eller infektion vara orsaken..

En sjukdom som kallas oophorit kan orsaka mycket obehagliga känslor i äggstockszonen. Sjukdomen är en inflammatorisk process som utvecklas rätt i rätt bihang av organet. Inflammation kan uppstå som ett resultat av infektion, efter en kall, ofta stress, som ett resultat av en minskning av immuniteten. Smärta i höger äggstockszon hos kvinnor kan uppstå efter en sjukdom såsom andexide. Dess orsakande medel är klamydia, candidiasis, ureaplasmos och mycoplasmos. Obehagliga känslor förekommer i olika delar, till exempel i höger nedre del av magen och nedre delen av ryggen. I närvaro av sådana symtom måste du snarast konsultera en läkare, att ignorera dem kan leda till full infertilitet. En omfattande studie är obligatorisk: patienten klarar alla nödvändiga tester.

Smärta i äggstockszonen förekommer ofta som ett resultat av polycystic. Vi talar om närvaron av cyster i stort antal. Om detta fenomen visas på en dator kan du se en stor boll fylld med mindre. Varje boll är en cysta och sådana formationer kan vara 10 till 1. Sjukdomen är en av de vanligaste, dess farliga konsekvens är infertilitet..

Orsaken till smärtan kan vara en tumör. Om den är liten fortsätter sjukdomen utan specifika symtom. Mycket ofta är denna tumör konstant, den kan klämma nervändarna, vilket resulterar i tryck på de inre organen. För att exakt bestämma orsaken måste du genomföra en studie och en ultraljudsprocedur. Om du själv ska avgöra orsakerna till smärta bör du veta att försök kommer att förvandlas till misslyckande.

Det är oerhört nödvändigt att konsultera en läkare, en specialist kommer att förskriva lämpliga tester, eftersom han inte kommer att kunna bestämma diagnosen, med fokus på yttre tecken och först efter att ha studerat symtomen på sjukdomen. Många sjukdomar har ett antal liknande symtom..

Smärta på kritiska dagar och efter operationen

Orsaken till en obehaglig känsla i äggstockszonen kan vara menstruation. Manifestationen av kritiska dagar är olika för varje kvinna. Någon är orolig för outhärdlig smärta i buken, medan det känns som om något drar i nedre del av buken. För att eliminera smärta kan du ta ett speciellt verktyg, No-shpu eller Analgin. Under kritiska dagar upplever kvinnor smärta i rätt äggstock. Efter menstruationens slut bildas en hård kropp i äggstocken, som består av ett visst antal celler som bildar progesteron. Således kan det inträffa innan menstruationscykeln inleds eller under. Det är viktigt att veta att det kan inträffa två veckor innan din period.

Om en kvinna klagar över smärta i höger äggstock under menstruationen, kan hon förväxla den med smärta någon annanstans, till exempel i livmodern. Äggstockar under menstruationen bryr sig som regel inte. Men om smärtan är lokaliserad där kan det vara ett tecken på en cysta. Du måste veta: smärta i äggstockarna kan uppstå efter sex. Det finns flera orsaker till dess förekomst. Till exempel, om en kvinna har några sjukdomar i de inre organen, som ett resultat av en cysta, i närvaro av en tumör, både godartad och ondartad, med vaginism, vaginal torrhet. Obehagliga känslor kan uppstå på grund av för djupt inträde av penis i slidan.

Smärta i höger äggstock efter operation uppstår ofta. Efter operationen behöver vår kropp en god full vila och en lång rehabilitering, särskilt om operationen utförs på könsorganen. Smärta kan pågå i två veckor, men i många avseenden beror det allt på kroppens egenskaper. Om du känner dig outhärdlig smärta i könsorganen, kontakta genast en läkare!

Cyster i äggstockarna, adnexit, inflammation i bilagorna

Behöver jag göra något om jag har långvarig obehag i korsryggen, men mina äggstockar gör inte så mycket och ingenting annat stör? Det är fortfarande värt att besöka en gynekolog med sådana till synes obetydliga klagomål - det kan vara de första symptomen på ett tidigt stadium av adnexit (inflammation i äggstockarna) eller utvecklingen av cystiska formationer på äggstockarna..

 • Smärta i lumbosacralregionen är ett säkert tecken på inflammation i hängorna (oophorit). I detta fall noteras smärta i höger äggstock mycket oftare än smärta i vänster äggstock.
 • Vänster äggstock gör ont, drar nedre buken bara på höger sida, gör ont i ryggen? I det här fallet är det nödvändigt att göra en ultraljudsundersökning, se till att det inte finns någon cystisk massa och börja behandlingen av högsidig adnexit eller ofitis.
 • Skada rätt äggstock? I det här fallet måste du vara mer vaken och övervaka förändringen i hälsa. Trots det faktum att den högersidiga lokaliseringen av cystiska blåsor observeras nästan två gånger oftare, men akut blindtarmsinflammation faller också under samma smärtsymtom, vars behandling inte tillhandahålls och kirurgiskt ingripande krävs.

Varför den högra äggstocken gör ont?

Om rätt äggstock gör ont, måste du svara och vidta åtgärder mycket snabbt. Det beror inte på hur intensiv smärtan är. Orsakerna till detta fenomen kan vara olika. Därefter undersöker vi varför höger eller vänster äggstock gör ont vid menstruation och under graviditet, och också varför äggstocken värker efter ägglossningen. Så, äggstocken gör ont, vad ska en kvinna göra i en liknande situation? Svaret på denna fråga är nedan..

Varför är den här frågan så viktig? Det är äggstockarna som på många sätt avgör om en kvinna kan bli befruktad. Samtidigt är kvinnokroppen mer utsatt för olika faktorer än den manliga.

Detta inkluderar hypotermi och olika könssjukdomar (inklusive viral och svamp). Samtidigt övergår inte äggstockarna några skadliga effekter.

Vänster oövervakad ömhet i höger äggstock kan ha allvarliga konsekvenser. Till exempel är infertilitet en vanlig komplikation efter ovariesjukdom. Om ovariesmärta uppstår bör du inte tolerera det. Och behandlingen bör inte påverka varken en kvinnas ålder eller livsstil. Även om läkaren väljer behandlingstaktik och läkemedel uppmärksamma dessa tecken på patienten.

Ofta hos unga kvinnor gör äggstocken ont innan menstruationen på grund av att deras menstruationscykel fortfarande är på etableringsstadiet.

Orsakerna till smärta i höger och vänster äggstock under menstruationen och i andra faser av cykeln kommer att diskuteras mer detaljerat nedan..

Varför äggstocken på höger sida gör ont?

Bland de viktigaste kallas följande orsaker till smärta:

 1. Oophorit är en inflammatorisk process i höger äggstock, är ganska kapabel att orsaka smärta, medan orsaken till sjukdomen är smittsamma patogener, förkylningar, stress, låg immunitet, överdriven fysisk ansträngning.
 2. Adnexit - med denna patologi av inflammatorisk karaktär och orsakad av olika patogena mikroorganismer (ureaplasmas, klamydia, candida, mycoplasmas, etc.), är en smärtkänsla möjlig; det kan inte bara noteras i nedre del av buken, utan också utstråla till ländryggen.
 3. Polycystisk sjukdom - flera cyster inuti någon av bilagorna (eller till och med båda på en gång) på datordiagnostik visas som små kulor (8-10 mm i diameter) i en stor boll, sådana formationer inne i äggstocken kan uppgå till ett dussin. En liknande situation är ett sällsynt fenomen hos kvinnor, men det sker också, och även med konsekvenser som kvinnlig infertilitet.
 4. En ondartad neoplasma kan orsaka smärta endast med en stor patologi, där det finns en klämd nervändar och andra organ i den kvinnliga kroppen; med små tumörstorlekar kanske sjukdomen inte avslöjar sig alls.

Den verkliga orsaken till smärta i äggstocken kan upptäckas genom att utföra en diagnostisk undersökning av ultraljud, MRI och vid godkänt test. Det är inte nödvändigt att självständigt fastställa orsaken till sådant obehag, eftersom det ibland är svårt att göra en korrekt diagnos på grund av att de flesta sjukdomar har ett identiskt symptomkomplex.

Smärta under menstruationen, efter ägglossning och intimitet

Rätt äggstock kan skada under menstruationen. I detta fall är det vanligaste tillståndet att äggstocken till höger börjar skada, inte under menstruationen direkt, utan omedelbart efter att de är avslutade. Varför uppstår detta?

Ibland händer det att äggstocken gör ont efter ägglossningen. Detta faktum förklaras av bildandet av corpus luteum i stället för ett ägg som har lämnat den sönderrivna follikeln i bukhålan. Det är mot bakgrund av denna process som smärta känns. Och säkert, ägglossning sker just nu, varför känslan av lätt smärta känns som normal.

När en kvinna har klagomål om smärta i äggstocken till höger under menstruationen, förväxlar hon troligen dem med de som kommer från ett annat organ (till exempel från livmodern). Det antas att äggstockarna under menstruationen är i ett tillstånd av relativt lugn. Obehag och smärta i höger sida av buken under kritiska dagar - detta är mer som symtom på en cysta.

I sällsynta situationer gör äggstocken ont efter perfekt intimitet. Ett sådant tillstånd kan orsakas av sådana skäl som en obekväm adoption av en kvinna med en viss hållning eller torrhet i slemväggarna i slidan.

Det är möjligt att äggstocken under graviditeten kan skada. Samtidigt vet kvinnan inte vad hon ska göra om smärtan dessutom bara börjar intensifieras. När äggstocken under graviditeten börjar plåga en kvinna med en gradvis ökning av smärtstyrkan kan detta betyda utvecklingen av ektopisk befruktning.

I den här situationen är en kvinna brådskande skyldig att ringa ett team av läkare (om hon är i stånd så kan hon gå till sjukhuset själv) för att förse henne med akut medicinsk vård.

Andra orsaker till smärta i höger sida

När en kvinna upplever svårigheter i höger sida av buken, bör hon omedelbart besöka (eller ringa hem) en läkare. Här är några skäl för att förklara detta uttalande:

 1. En cysta kan vara för stor än den kan orsaka stor oro, så behandling krävs.
 2. Torsion av cystan kan bero på peritonit eller nekros i bukhålan.
 3. Ovariellt hyperstimuleringssyndrom (OHSS) - med denna patologi har kvinnans bilagor en ökad diameter, de har follikulära cyster. Dessutom kan det finnas tecken som en ökning av kroppsvikt, uppblåsthet och uppstigning (vatten i bukhålan), andnöd, en minskning av den dagliga mängden urin till 500 ml (med en norm på 1 500 ml), hypovolemi - en kvantitativ minskning av blod i kroppen.
 4. Psykomotionala störningar.

Förekomsten av ett tillstånd som ischias, en inflammation som påverkar ischiasnerven, utesluts inte. Denna sjukdom gäller inte gynekologi, är en av de neurologiska sjukdomarna. För tillfället är ett tillräckligt sätt att bekämpa denna sjukdom fortfarande okänt. Det är dock fullt möjligt att uthärda smärtan, gradvis lugnar det sig.

Liknande symtom observeras med en diagnos av apoplexy i höger äggstock, där det finns ett brott av det senare med ett utflöde av blod in i bukhålan. I det här fallet känns outhärdlig smärta. Med en löpande form av apoplexy tar de sig till kirurgiskt ingripande.

Förutom ovanstående skäl kan smärta i höger sida av kvinnor bero på att de ofta fångar sina könsorgan, inklusive äggstockarna. Svamp- och infektionssjukdomar som överförs främst genom sexuell kontakt kan också orsaka dragande smärta i kvinnans högra sida. Av oavsett anledning misstänksamhet uppstår (och först och främst för kvinnan själv) måste undersökningen utföras utan misslyckande.

Om smärtan inte avtar, vad ska man göra?

Gå till gynekologens möte.

Läkaren kommer att förskriva ett antal tester och procedurer för att klargöra diagnosen..

När han är säker på att orsaken till smärtan inte tillhör gynekologi kommer han att hänvisa till en specialist som kan hjälpa till i detta problem.

Cystit

Akut och kronisk cystit är en annan anledning till smärta i nedre del av magen och ryggen. Förutom svåra paroxysmala smärtor är följande symtom indikativa för sjukdomen:

 • öka eller minska temperaturen;
 • illamående (upp till kräkningar);
 • ofta och falsk urinering, vilket kan vara smärtsamt i slutet av handlingen.

Under perioder med förvärring kan det finnas blod i urinen och små fläckar. Det är omöjligt att ignorera cystit. Kronisk form kan leda till interstitiell cystit, vilket kräver livslång behandling.

Mått

Under reproduktionsperioden är storleken på högra och vänstra äggstockarna hos kvinnor ungefär lika, minimala avvikelser är möjliga. Längd - upp till 4 cm, bredd - cirka 3 cm, tjocklek - cirka 3 cm. Dessutom beräknas volymen, som beräknas med en viss formel (längd x bredd x tjocklek x koefficient). Denna indikator bör variera i intervallet från 10 till 12 kubik milliliter. Körtlarna är föremål för fysiologiska förändringar beroende på cykeln, ålder, hormonella förändringar.

I varje äggstock bestäms upp till 12 folliklar. De är huvudsakligen belägna i periferin. Diametern på var och en av dem är från 3 till 8 mm. Om antalet upptäckta folliklar är mindre än 5 (totalt för båda körtlarna), är detta en patologi för reproduktiv ålder.

I mitten av cykeln bildas en eller flera dominerande folliklar. Det är en tunnväggig cysta med homogent innehåll. Diameter upp till 24 mm, vilket är ett diagnostiskt kriterium för differentiering med cyster på äggstockarna. Om detta verkligen är en dominerande follikel, försvinner den med kontroll-ultraljud efter 1 eller 2 cykler. Cysten visualiseras stabilt i upprepade studier..

Vi rekommenderar också att du granskar: Varför rätt äggstock kan skada?

Äggstocksyndrom

Djuka och värkande smärta i äggstockarna, ibland med svag fläckning och värk i ryggen, kan uppstå i mitten av menstruationscykeln. Vid tidpunkten för ägglossningen, när äggstocksfollikeln spricker och ett moget ägg går utanför, uppstår en lätt blödning. Orsaken till smärtan är blod som har fallit i bukhinnan. Längden på sådana smärtor är kort - från 15 minuter till flera timmar. Smärta uppstår växelvis och endast på ena sidan:

 • smärta i den högra äggstocken indikerar att det i denna månatliga cykel var det han som utförde arbetet med att "odla" ägget;
 • smärta i vänster äggstock - signalerar dess månatliga aktivitet.

Var inte förvånad om det finns ett fel i äggstockarnas ordning. Smärta i höger äggstock kan observeras flera gånger i rad - efter naturens ordning är den nästan 2 gånger mer aktiv än den vänstra.

Krampande spasmodiska smärtor som uppträder i förväg till menstruationen beror på produktionen av specifika hormoner, prostaglandiner, under denna period. För hälften av kvinnorna orsakar inte sådant mild obehag några speciella problem. Behandlingen består av att ta smärtstillande medel, kramplösande läkemedel, minska fysisk aktivitet, upprätthålla vila och undvika konfliktsituationer..

När smärtsyndromet innan de kritiska dagarna växer beskrivs smärtorna som subakuta, menstruationen varar längre än vanligt, illamående uppträder och kroppstemperaturen stiger något - detta indikerar inflammatoriska processer i äggstockarna och / eller livmodern.

Behandling

På egen hand, hemma, kan förekomsten av tidiga smärtsamma känslor i äggstocken kontrolleras endast om de förekommer under ägglossningen.

För detta rekommenderas en kvinna:

 • Under denna period ska du undvika överdriven fysisk aktivitet.
 • Antispasmodiska och smärtstillande läkemedel är tillåtna..
 • Om möjligt, övervaka ditt psyko-emotionella tillstånd, förebygga stress och konfliktsituationer.
 • Övervaka din kost, konsumera mer grönsaker och frukt, förhindra skräpmat (snacks när du är på språng).
 • Om möjligt, ge upp dåliga vanor.

förberedelser

Om orsaken till smärtan är förekomsten av infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar, måste du konsultera en gynekolog som kommer att förskriva rätt terapi.

Användningen av antibakteriella läkemedel är lämplig för detta..

Antibiotika från olika farmakologiska grupper kan förskrivas:

 • Tetracyklingruppen. Använd: Doxycycline.
 • Unidox.
 • Vibramycin.
 • Tetracyklinhydroklorid.

 • Makrolider. De mest effektiva vanliga antibiotika. Används huvudsakligen:
   Sumamed.
 • azitromycin.
 • erytromycin.
 • roxitromycin.

 • Fluorokinoloner. Tilldela:
   Tsiprolet.
 • Ofloxacin.
 • Ampiox.
 • ampicillin.
 • Solutab.

 • För att öka immuniteten rekommenderas att du använder:
   Cycloferon.
 • Laferon.
 • Interferon.
 • Derinat.

  Efter att ha genomgått antibiotikabehandling föreskrivs användning av probiotika. Detta bidrar till normalisering av tarm- och vaginal mikroflora..

  Vanligtvis tilldelad:


  Linex
  Sådan behandling föreskrivs endast i fall där det inte finns någon akut indikation för operation.

  När man väljer en behandlingsteknik måste man komma ihåg att smärta i äggstockarna är ett symptom på den underliggande sjukdomen. Det vill säga, det är först nödvändigt att bota sjukdomen, och negativa symtom elimineras när sjukdomen botas.

  Folkrecept

  Som en ytterligare behandlingsmetod kan avkok och infusioner av medicinska örter användas. Innan detta måste du konsultera en läkare och samordna användningen av örter med mediciner..

  För att göra detta, använd:

  • Avkok och infusioner av rödört. En sked av denna ört hälls med kokande vatten i en volym av 250 ml, varefter den hälls i en termos och insisteras i 15 minuter. Buljongen kan användas under dagen för flera slurar.
  • Du kan använda för beredning av buljonggräs centaury, klöver och blommor av fotfots. De används genom att lösa upp 20 gram av varje ört i kokande vatten (250 ml). Den beredda lösningen infunderas i en termos i en timme. 50 ml filtreras ut och dricker hela dagen.
  • Medicint te kan tillverkas av citronmeliss. Häll fyra matskedar gräs i ett glas varmt vatten. Drick som te 3 gånger om dagen efter en timme.
  • En god effekt observeras när man dricker pumpasaft. Det kan göras med en mixer och drickas tidigt på morgonen innan du äter..
  • Enbär kan användas efter att ha valt 15 bär och häll dem med kokande vatten. Det rekommenderas att använda ett sådant avkok under dagen, en sked efter 6 timmar.

  Endometrios, fibrom

  Om en kvinna har svår smärta i äggstockarna under menstruationen, drar i ryggen och allvarlig blödning noteras, är det tydliga tecken på fibrom, fibromyom eller endometrios.

  Under menstruationen är det inte äggstockarna som gör ont, utan den samverkande livmodern. Sådana sammandragningar behövs för att befria hennes kavitet från det "onödiga" endometriet. Därför indikerar ett starkt smärtsyndrom sjukdomar i livmodern, inte äggstockar.

  För att undvika ihållande infertilitet kräver dessa patologier akut behandling..

  Anatomi och plats

  Äggstockarna hos kvinnor är parade könskörtlar, relaterade till det allmänna konceptet av bihang, som också inkluderar äggledarna. De är belägna i ovariefossan nära sidoväggarna i bäckenhålan. Oftast lokaliserade längs den övre och yttre konturen relativt livmoderns horn. På nivån för korrekt placering av körtlarna bestäms förgrening av den vanliga iliac artären till de inre och yttre grenarna. Kanske en atypisk plats på livmodern eller i Douglas (bakre) utrymmet. Om patologiska förändringar i livmodern inträffar kan de förflyttas från bäckenet och röra sig upp mot bukhålan.

  Viktig. I äggstockarna är det vanligt att isolera stromapparaten, representerad av bindväv, och follikulär, bestående av perifert belägna folliklar.

  Graviditet

  Under graviditeten beror klagomål på smärta i nedre del av magen och i ländryggen på en ökad belastning på ryggraden. Men i de tidiga stadierna av graviditeten, när fostrets vikt och kvinnans vikt ännu inte har ökat markant, kan sådana klagomål signalera ett hot om missfall.

  Om dragkänslorna inte orsakar smärta, men är ganska obekväma och inträffar efter den 20: e veckan, kan man misstänka falska Braxton-Hicks-sammandragningar. Anledningen till detta fenomen anses vara den ökade excitabiliteten i livmodern, som inte kräver särskild behandling och passerar efter att ha tagit varmt vattenprocedurer och gått i lugn takt..

  Vid vilken ålder slutar äggstockarna att producera hormoner

  Könskörtlarna börjar fungera aktivt från början av puberteten. De fortsätter att producera hormoner fram till klimakteriet. I genomsnitt kommer klimakteriet i åldern 49-51.

  I vissa fall kan symptom på klimakteriet uppstå tidigare än i denna ålder. Sedan fick läkarna utmattat äggstocksyndrom. Med sådana kvinnliga sjukdomar i bilagorna slutar körtlarna att producera könshormoner. För att upprätthålla hormonella nivåer och förhindra utveckling av samtidiga sjukdomar föreskrivs ersättningsterapi.

  Ovaries hyperstimuleringssyndrom

  Grunden för förekomsten av akut korsryggsmärta och spänningar i äggstocken kan vara proceduren för läkemedelsstimulering av ägglossningen. Symtomen kan uppstå omedelbart eller inom sju dagar efter en injektion av hCG och indikerar inte alltid ett positivt resultat..

  Som ett resultat av en felaktig utvald dos av stimulerande läkemedel, och oftast - på grund av en överdos av kvinnor som stimulerar tabletter och felaktig utspädning av hCG-pulver, utvecklas hyperstimuleringssyndrom.

  I mild form orsakar det obehag i nedre del av buken och lumbosacralregionen, äggstockarna ökar i storlek och är spända, buken är ofta svullen. I svårare fall ansamlas vätska i bukhinnan, äggstockarna är redan tydligt ömma, metabolismen försämras, kvinnan lägger ofta på vikt.

  Behandlingen är att sluta ta några stimulerande läkemedel.

  Diagnos av sjukdomen

  Oavsett smärtans art måste du konsultera din läkare, eftersom smärta kan orsakas av olika skäl.

  I händelse av att även efter undersökningen inte finns några avvikelser, kommer kvinnan att veta med säkerhet att symtomen inte är förknippad med utvecklingen av en allvarlig sjukdom.

  Undersökningen genomförs i flera steg. Först gör läkaren en första undersökning och tar reda på vilka symtom patienten har.

  Läkaren måste också förstå arten av smärtan, dess lokalisering, han är också intresserad av frekvensen av obehag i höger sida av äggstocken.

  Läkaren tar reda på om operationen utfördes, om patienten gjorde en abort, vilka läkemedel som används för att förhindra oönskad befruktning.

  Dessutom kommer läkaren säkert att fråga en kvinna om hon tar hormonella mediciner. Du måste också berätta för gynekologen om menstruationens cykel och natur..

  Efter konversationen fortsätter läkaren till undersökningen. I de flesta fall kan läkaren omedelbart se att en inflammatorisk process uppstår i patientens kropp, eftersom en kvinna kan undersöka smärta när den undersöks, och dessutom ökar kroppen i storlek i närvaro av infektion.

  Men en undersökning räcker dock inte för att se den fullständiga kliniska bilden. Av denna anledning tilldelas patienten ytterligare laboratorietester. Ett smutsprov utförs för att identifiera bakterier..

  Dessutom används diagnostik för hårdvara:

  Forskningsresultat gör det möjligt för läkaren att förstå källan till störningen och förskriva kompetent terapi.

  Kronisk bäckensmärta

  Smärtsymtom i nedre bukhålan och under nivån på njurarna, oroande mer än 6 månader, kallas ofta kronisk bäckensmärta. I 75% av fallen orsakas det av avancerade gynekologiska sjukdomar. De återstående 25% är relaterade till sjukdomar som både kvinnor och män är lika drabbade:

  • utveckling av vidhäftningar i bäckenområdet;
  • sjukdomar i rektum och patologi i urinblåsan;
  • intervertebral bråck eller ryggradsskador (artrit, artros);
  • stroke;
  • osteoporos;
  • hos män - prostatit.

  Äggstockarnas roll i den kvinnliga kroppen

  Äggstockarna är parade organ. De är belägna i bäckenområdet, till höger och vänster om livmodern. Skift åt sidan under graviditeten.

  En frisk äggstock har en längd av högst 45 mm och dess bredd är 35 mm. Dess vikt sträcker sig från 10-15 gr.

  Det huvudsakliga syftet med äggstockarna i den kvinnliga kroppen är reproduktionsfunktionen, som gör att en kvinna kan bli gravid, få ett barn och bli en mamma.

  Äggstockarnas huvudfunktioner:

  • Äggstockarnas generativa förmåga involverar mognad av ett ägg i deras hålighet.
  • Vegetativ funktion bildar den kvinnliga kroppen under puberteten och påverkar uppkomsten av primära och sekundära tecken.
  • Produktion av hormoner. Denna kropp producerar tre typer av hormon: östrogen.
  • progesteron.
  • testosteron.

  Slagande smärta

  Pulserande smärta kräver särskild uppmärksamhet på sig själva, särskilt om de varar mer än en halvtimme.

  Om pulsering noteras till vänster, vänster äggstock gör ont, temperaturen stiger och allmän svaghet uppstår, är det brådskande att konsultera en läkare eller ringa ambulans. När du vänder dig till en läkare med frågor - varför den vänstra äggstocken gör ont och vad du ska göra kommer du förmodligen att höra som svar - omedelbar sjukhusvistelse, du har vridning av cystbenet!

  Det speciella med platsen för den högra äggstocken kan orsaka en pulsering i nedre del av magen till höger efter curettage av livmodern eller hysteroskopi. Om krusningen inträffar utan synlig orsak, smärtan stiger, fläcken uppträder, temperaturen stiger, då är råden desamma - ring omedelbart en ambulans! Till höger kan det cystiska benet inte bara vrida sig. Ektopisk graviditet (torsion, rörbrott), spontan abort eller brist på blindtarmsinflammation - detta är orsakerna som orsakar pulsering och smärta i rätt äggstock.

  Förebyggande

  För att förhindra smärta i höger äggstock av patologisk natur är det nödvändigt att bibehålla könsorganens hälsa. För att göra detta, bör en kvinna följa några rekommendationer från specialister:

  • besök hos gynekologen två gånger om året;
  • användning av barriärmetoder för preventivmedel;
  • balanserad diet;
  • ta medicin endast enligt instruktion av en läkare;
  • daglig personlig hygien;
  • organisering av god vila.

  Det är omöjligt att förhindra uppkomsten av fysiologiska smärta i rätt äggstock, eftersom de uppstår som ett resultat av organismens individuella egenskaper, i synnerhet med hög känslighet. För att minska styrkan i deras manifestationer rekommenderas att regelbundet dricka vitaminkomplex, äta rätt. För intensiv smärta är det tillåtet att ta smärtstillande medel.

  När smärta i höger äggstock uppstår rekommenderas en kvinna att genomgå en fullständig undersökning av en gynekolog. Behandling kan endast förskrivas genom testresultat. Ett försök till självbehandling kan förvärra en möjlig sjukdom. För att förhindra utvecklingen av sjukdomar i bihang, bör du besöka en läkare var sjätte månad.

  Diagnos av en ökning av bihang

  Det är ganska svårt att fastställa genom palpation att en äggstock förstoras på grund av en liten. För detta ändamål är det bäst att använda ultraljud. De tidiga stadierna av cancer diagnostiseras inte med palpation, men de upptäcks väl när neoplasmen har vuxit i fiber.

  Palpation kan bara misstänka patologi. För en mer detaljerad diagnos är det nödvändigt att konsultera en läkare och genomgå en ultraljudsundersökning, samt passera en smuts från slidan, blod för hormoner och undersökas för könssjukdomar. Det rekommenderas att göra en ultraljud av sköldkörteln. Detta kommer att bedöma funktionen hos det angivna organet.

  I de flesta fall utförs behandling på poliklinisk basis. Sjukhusinläggning krävs om äggstocken är betydande. En omfattande studie ger dig möjlighet att hitta orsaken till att bilagorna blev större och föreskriver tillräcklig behandling. Förutom mediciner används ibland fysioterapi, vilket har en gynnsam effekt på tillståndet i hela reproduktionssystemet. Det kan dock inte användas om en kvinna har cancer..

  Troliga faktorer för en ökning av parade gonader

  Om ett förstorat äggstock observeras är orsakerna till detta olika. Ett patologiskt tillstånd sägs vara när parade strukturer hos en kvinna ökar med mer än 5 mm (detta värde anses vara den maximala referensgränsen, utöver vilket vi inte måste tala om felet utan om sjukdomen). Faktorerna för utvecklingen av staten är olika.

  När en ökning av äggstocken hos kvinnor noteras delas orsakerna upp i två grupper. De förstnämnda anses vara fysiologiska och är subjektiva till sin natur (kan förebyggas av kvinnan själv som en del av förebyggandet). Den andra är en grupp patogena faktorer.

  Naturliga skäl för ökningen

  Dessa inkluderar:

  • okontrollerat intag av hormonella preventivmedel. Vid användning av denna läkemedelsgrupp noteras en ökning av östrogenkoncentrationen i blodomloppet. Bihanget blir mycket större än normala storlekar (en ökning på mer än 5 mm);
  • ökade prolaktinnivåer. Denna faktor utvecklas som ett resultat av en tumörprocess i chiasmal-sellarregionen (där hypofysen finns). Under amning blir prolaktin också en enorm mängd, men detta är normalt. En tid efter amningens slut återgår bilagorna till normala storlekar;
  • bihang ökar under graviditeten. Under graviditet ökar östrogenkoncentrationen, men på ett naturligt sätt. Enligt statistisk information hittas 95% av kvinnorna i arbetet med det beskrivna problemet, men de parade organen växer något och kan självständigt minska efter förlossningen;
  • psyko-emotionella störningar. Äggstockarna kan öka efter att ha lidit stress, ett depressivt tillstånd. Anledningen är en förändring av den hormonella bakgrunden. Frisättningen av ett stort antal hormoner i binjurebarken hämmar syntesen av kvinnliga specifika ämnen. Resultatet är en hormonell obalans;
  • när en äggstock är större än den andra, kan det vara en variant av normen. Oftast finns en överväxt av orgel till vänster. En ökning av höger äggstock är mindre vanligt. Om bihanget är något större, medan dess dimensioner inte överskrider normen med mer än 5 mm, är detta en fysiologisk norm;
  • kroppsviktskillnader. Plötsliga förändringar i kroppsmassaindex leder till hormonella obalanser i kroppen. Detta är en direkt väg till spridningen av ett eller båda parade organ;
  • pubertetsåldern. Förknippas med snabba förändringar i nivån för specifika ämnen. En utvidgning av vänster äggstock är vanligt, men båda kan ändras. Processen tar 11-14 år;
  • om bilagorna ökade före menstruationen (i menstruationsfasen) - vi talar om ett tillfälligt tillstånd. Om problemet kvarstår efter ägglossningen måste du vara uppmärksam på din egen hälsa.

  Patologiska faktorer för etiologi

  Enligt medicinsk praxis konstateras det ofta att rätt äggstock förstoras. Det finns inga exakta förklaringar till denna patologi, det finns bara antaganden om att denna bilaga ligger nära bilagan. Och infektioner har förmågan att flytta från de kvinnliga könsorganen till bilagan och vice versa.

  Det finns ett antal sjukdomar som ofta föregår det faktum att äggstocken kan bli flera gånger större:

  1. Inflammation. En enorm bihang kan bero på förekomsten av vissa inflammatoriska processer som diagnostiseras i bäckenområdet. Infektionssjukdom, som medicinsk praxis visar, gör sig självklart inte märkbar, men tar med tiden en kronisk form, provocerar inflammation och ökar bihang. Den större hängstorleken beror på bildningen av vidhäftningar och infiltrat, och inte på grund av att äggstocken själv växer. Om du missar diagnosen och behandlingen av sjukdomen i ett tidigt skede, kan äggstocken och livmodern inte undersökas separat, men kommer att likna ett stort organ.
  2. Cervikal erosion. Denna sjukdoms förlopp åtföljs av trauma till någon del av organet, den patogena floran går med i detta och inflammation utvecklas. Det kan gå till äggstocken och dess ökning.
  3. Bildandet av cyster. Den kvinnliga bihang kan bli större på grund av flera cyster som är större än 3 cm. Mindre förändringar i storlek diagnostiseras med hjälp av ultraljud, en rutinundersökning och palpation ger inte så exakta resultat..
  4. Maligna formationer. Det är viktigt att förstå att förekomsten av cancer i bäckenområdet leder till sjukdomar i kvinnliga bihang, särskilt att de kommer att öka. Det är möjligt att bestämma sjukdomen endast i de sista stadierna. Anledningen kan också vara spridningen av metastaser som började i andra organ.
  5. Ägglossningsfasen. Äggstockens storlek kan öka under ägglossningen. Är det möjligt att bli gravid med en så liten patologi? Eftersom detta tillstånd är tillfälligt finns det ingen anledning att få panik, så svaret är uppenbart - befruktning kan äga rum.

  Det är värt att notera att graviditet också kan påverka storleken på kvinnliga bilagor. Under denna period fungerar inte äggstockarna med full styrka, eftersom behovet av mognad av nya ägg har försvunnit. För att förhindra förekomst av ny ägglossning verkar äggstockarna somna. Det måste betonas att bilagorna ökar något i storlek eftersom blodflödet ökar. Under denna period har äggstockarna en något annan plats: den aktivt växande livmodern förskjuter dem lite, de lämnar bäckenområdet. De buklar lite upp och lite framåt.

  Sannolika konsekvenser

  Om äggstocken förstoras och behandlingen inte startas i tid är konsekvenserna ofta ganska allvarliga. Bland dem är följande:

  • omöppningen av befruktningen;
  • tung blödning som inte har någon relation till menstruationscykeln. Faran med en sådan komplikation är den höga risken för dödsfall;
  • maligna processer lokaliserade i organen i könsorganet. Cancer i könsorganet och bilagor utesluts inte.

  För att förhindra sådana allvarliga komplikationer är det oerhört viktigt att genomgå en fullständig terapiförlopp och eliminera problemet i början av dess utveckling.

  Bilagor varierar i storlek av olika skäl. Sådana förändringar utlöses av fysiologiska processer i kroppen. Dessutom beror deras utveckling på sjukdomar. Det är nödvändigt att omedelbart identifiera den faktor som medförde en ökning av de parade organen i det reproduktiva systemet och eliminera den. Prognosen kommer att vara gynnsam.

  Vilka komplikationer som kan uppstå?

  Vid otidig behandling av sjukdomen kan allvarliga hälsoproblem uppstå, nämligen:

  • appendage cancer utvecklas;
  • fullständig infertilitet är möjlig;
  • hög risk för könsblödning.

  Det är viktigt att identifiera orsaken till ökningen av bihang, detta kommer att hjälpa till att snabbt återställa den normala funktionen av reproduktionssystemet hos flickan. För att genomföra en fullfjädrad terapi behövs flera läkares hjälp.

  Rekommenderad terapi

  Hur man behandlar en förstorad höger- eller vänster äggstock bör beslutas av läkaren. Självmedicinering är oacceptabelt. Terapi utförs omfattande och i steg:

  • hormonell restaurering. Östrogenbaserade läkemedel föreskrivs. Om det önskade resultatet inte har uppnåtts, granskas terapitaktiken. Ofta tillämpar de en ökad dosering;
  • stabilisering av menstruationscykeln. Som regel föreskrivs också administration av hormonella mediciner. Ibland är det inte möjligt att göra utan operation;
  • fertilitet återhämtning. För att uppnå önskad effekt krävs noggrann efterlevnad av medicinska rekommendationer;
  • metabolisk stabilisering.

  Operation är en sista utväg. Om bilagan inte längre kan utföra de funktioner som tilldelats den, tas den bort. I alla andra fall utförs terapi genom användning av mediciner..

  Kvinnans huvudorgel

  Tack vare de kvinnliga äggstockarna föds äggen med hjälp av vilken befruktningen av barnet inträffar. Var finns de? Dessa parade organ finns på båda sidor om livmodern (i vänster och höger bäckenregion).

  Äggstockarna syntetiserar hormoner som är viktiga för kvinnor: androgener, östrogener och progestiner. De producerar också corpus luteum, en tillfällig körtel som bildas efter ägglossningen.

  Corpus luteum producerar aktivt hormoner som är nödvändiga för att upprätthålla graviditet. Detta ämne fungerar tills kvinnans moderkakor slutligen bildas (denna period är 16-20 veckor).

  Äggstockarna liknar stora persikebein (ett friskt organ är 2,5-3,5 cm långt med en vikt av 5-8 g). Hos kvinnor är i vänster äggstock i 98% av fallen mindre än höger. Fortplantningsorganen består av kortikalt material, där folliklar och bindväv mognar. Problem med funktionen av dessa organ har en global påverkan på kvinnors hälsa..

  Hur förstår jag exakt vad äggstockarna skadade? På patologin indikerar sömmar, kramper, skärande smärta i nedre delen av ryggen och magen. Men sådana symtom blir ofta tecken på andra sjukdomar: detta är hur problem i tarmen, i njurarna visar sig, en liknande smärta observeras med blindtarmsinflammation.

  Vid äggstocksjukdomar har smärtimpulsen en vandrande karaktär. Det ger till benet, skamregionen, njurområdet, påverkar korsryggen och nedre delen av bukhinnan. För att särskilja början problem med reproduktionsorgan från andra sjukdomar, måste du känna till symtomen på sjukdomen.

  Symtom på komplikationer

  Du måste besöka en läkare om rätt äggstock är förstorad. Orsaken till organets tillväxt kommer att bestämmas av läkaren efter att ha undersökt patienten. Om behandling inte sker i rätt tid kommer infektionen att spridas till livmoderhalsen och äggledarna. Under utvecklingen av inflammation är den förstorade äggstocken mycket smärtsam och orsakar obehag. Andra tecken på ett sådant patologiskt tillstånd kan upptäckas:

  • smärta under urinering;
  • kroppstemperaturen ökade kraftigt;
  • det finns brunt urladdning efter menstruation;
  • svår smärta under samlag;
  • rikligt utsläpp av konstig färg och obehaglig lukt dök upp.

  Symtom vart man ska åka

  En gynekolog behandlar äggstocksjukdomar. Efter att ha pratat med patienten, samlat in en anamnesis, en första undersökning kommer han att förskriva ytterligare studier. Testning, ultraljuddiagnostik kan vara tidskrävande, så du bör söka hjälp så snart som möjligt.

  Det rekommenderas inte att hoppas att allt passerar av sig själv om:

  • störande smärta i buken, korsryggen;
  • blod visas i de dagar då det inte bör finnas någon menstruation;
  • svår smärta under samlag;
  • purulent urladdning är närvarande;
  • smärtsam urinering inträffar;
  • obehag i könssystemet.

  Även om smärtan är mindre och minskar med tiden måste du i alla fall kontakta en medicinsk institution. Faktum är att inflammatoriska processer, infektion (om någon) utvecklas mycket snabbt och det finns risk för allvarliga komplikationer.

  Förstorade äggstockar, som nämnts ovan, kan till exempel vara hos flickor vid 13 år. En barngynekolog undersöker och föreskriver behandling för en tonåring.

  polycystiskt

  Som medicinsk praxis visar, provocerar polycystic ofta en ökning av äggstockarna. Det kan manifestera sig som en oberoende sjukdom och mot bakgrund av en annan patologi. Förekomsten av en sjukdom kan upptäckas med följande tecken:

  • läkaren bekräftade diagnosen med ultraljud;
  • menstruationscykeln är trasig;
  • menstruationen är oregelbunden och gles;
  • specialist avslöjade en ökad koncentration av androgener i blodet.

  Med en sådan sjukdom är det svårt att bli gravid, eftersom folliklarna som produceras av könskörtlarna inte bildas till mogna ägg. Av denna anledning kan fullständig ägglossning inte ske, vilket innebär graviditet. Tack vare användningen av orala preventivmedel kan äggstockens funktion återställas. Med fetma är det nödvändigt att minska vikten, ibland räcker denna åtgärd för att återställa reproduktionsfunktionen.

  Diagnostiska åtgärder

  För att identifiera orsakerna till ändringarna i bilagornas storlek måste du söka hjälp hos en gynekolog. Dessutom bör en endokrinolog konsulteras..

  Vid den första undersökningen intervjuar läkaren en kvinna, samlar in en anamnesis. På grund av detta är det möjligt att få information om tidigare utvecklade patologier.

  Följande faktorer är av liten betydelse under diagnosen:

  • gynekologiska problem närvarande;
  • patologi för parade organ;
  • sjukdomar i könsorganet;
  • tidigare diagnostiserad infertilitet;
  • menstruationsfel.

  I nästa steg genomför gynekologen en halvårsundersökning, undersöker organen och registrerar resultaten.

  Se till att identifiera orsakerna till förändringar med ultraljud i början och mitten av cykeln. Om en ultraljudsundersökning avslöjade en ökning av vänster äggstock eller höger, bestäms dess exakta parametrar och antalet folliklar som finns på den. Patologiska förändringar indikeras av ett organ som överstiger fem millimeter och närvaron av det på mer än tio folliklar.

  För en noggrann diagnos föreskrivs laboratorietester för att bestämma hormonnivån.

  Diagnos av äggstockspatologier

  Kvinnor frågar sig ofta: vad man ska göra först - gå till gynekolog eller ultraljud? En gynekolog med palpation kan bestämma storleken på äggstockarna. Men ett besök hos läkaren kommer att vara mycket mer informativt om du tar med dig det färdiga resultatet av en ultraljudsundersökning.

  Därför är det för det första värt att besöka ultraljudsrummet - detta sparar läkaren tid, som han kommer att spendera på att ställa en diagnos. I allmänhet utförs diagnosen ovariella patologier på flera sätt.

  • Gynekologisk undersökning - läkaren palperar äggstockarna genom att sätta fingrarna på ena handen i slidan och trycka på fingrarna på den andra handen på den främre bukväggen. Under en tvåårig undersökning komprimerar gynekologen organet, vilket normalt inte borde orsaka smärta.
  • Ultraljuddiagnostik - ultraljud låter dig se en mer fullständig bild. Läkaren uppskattar storleken på äggstocken, bestämmer cykelfasen, antalet antrala och dominerande folliklar (om sådana finns), storleken på corpus luteum (om någon), corpus luteumcyst och äggstockscysten. Diagnos är smärtfri, utförs både transvaginalt, med hjälp av en intravaginal sensor och buk, med en sensor för extern undersökning.
  • Äggstocksbiopsi - föreskrivs om en ultraljudssökning visade en ökning i organvolym, men det finns ingen reaktion på antiinflammatorisk behandling. Förfarandet föreskrivs också vid regelbunden smärta av okänt ursprung. Vävnadsprovtagning utförs under laparoskopi genom flera punkteringar i bukväggen. Denna analys är den mest exakta för att bestämma äggstockscancer.
  • Ett blodprov för Ca 125 är en tumörmarkör som bestämmer förekomsten av maligna processer. Blod tas från en blodåra varje dag i cykeln, och resultatet av analysen bereds snabbare än resultatet av en biopsi - på bara 2-3 dagar.

  Hur man behandlar

  Det beror på vad som orsakade utvidgningen av äggstockarna. När läkaren bestämmer den verkliga orsaken väljer han lämplig terapi. Oftast återställer gynekologer en kvinnas hälsa på följande sätt:

  • tillbaka hormonnivån till normal;
  • förbättring eller återställande av metabolism;
  • återställande av menstruationscykeln;
  • återupptagande av reproduktionsfunktion.

  För att behandlingen ska vara effektiv rekommenderas patienten att leva en hälsosam livsstil. Dessutom bör du hålla fast vid en diet: lågkalori och hälsosamma livsmedel hjälper till att förbättra ämnesomsättningen, minska övervikt. Men du måste överväga en viktig punkt: du kan inte sätta kroppen på stress, övergången till diet borde vara långsam. Det rekommenderas att prata med en läkare om att välja en diet.

  Vid behov kan läkaren förskriva hormonella läkemedel för att balansera kvinnliga och manliga hormoner..

  Om behandling med dieter och läkemedel är värdelös, den primära orsaken till sjukdomen fastställs och elimineras, och äggstockarna fortfarande utvidgas, kan läkaren föreslå att konsultera en kirurg. Med hjälp av laparoskopi kommer kirurgen att återställa ovarievävnaden, varefter organet återgår till det normala.

  Ovan gavs svar varför äggstockarna förstoras. Det kan faktiskt vara många skäl. En kompetent gynekolog efter en noggrann undersökning, enligt resultaten av analyser och ultraljud kan skicka till andra specialister för råd. Tills en orsak har fastställts, är ovarial reduktion osannolikt. Ett undantag kan till exempel vara stress och livsstilsförändringar. Med allvarliga patologier kommer läkaren att förklara vad man ska göra och hur man ska behandla. Dessutom rekommenderas det att göra en kontroll-ultraljud varje år eller ofta (med insyn från den behandlande läkaren).

 • Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Hur man påskyndar ankomsten av menstruation i flera dagar hemma.

  Ibland har en kvinna ett behov av att försena menstruationsflödet när menstruationscykeln är försenad. Men innan du tar till ett visst läkemedel eller folkmedicin är det värt att gå igenom en läkarundersökning och komma överens om dina nästa steg med det....

  Folkläkemedel för att lindra och behandla värmevallningar med klimakteriet

  Climax är en naturlig period i en kvinnas liv, som kännetecknas av en gradvis blekning av östrogenproduktionen i äggstockarna. Det är omöjligt att undvika början av klimakteriet, men med hjälp av hormonella läkemedel, diet och medicinalväxter är det möjligt att bekämpa manifestationerna av klimakteriet....

  Försenad illamående och diarré är tecken på graviditet?

  Alla är vana att överväga det första tecknet på graviditet innan försenad menstruationstoxikos. Men inte i alla fall är det bara ett tecken på en intressant situation....