Förstorad livmodern utan graviditetsorsaker. Livmoderförstoring: orsaker och huvudtecken. Terapi för ett förstorat livmoderhålighet

Klimax

Ibland efter sådana undersökningar diagnostiserar läkare att livmodern är förstorad. Andra orsaker än graviditet måste fastställas, och redan baserat på dem utvecklas den mest lämpliga behandlingstaktiken. Låt oss undersöka mer detaljerat, under påverkan av, vilka sjukdomar sådana särdrag hos det reproduktiva organet kan observeras.

Vad känner en kvinna

Känslor i livmodern i de tidiga stadierna av graviditeten är ofta tidigare än andra symtom gör att en kvinna känner en ny position. Även om det inte finns något obehagligt eller övernaturligt i dem. Det finns en lätt stickande känsla i området där orgelet är beläget, fullhet, ibland svag sprängning. Detta orsakas inte på något sätt av en växande frukt, den är fortfarande för liten.
Känsligheten för livmodern ges genom svullnad av vävnaderna, vilket är karakteristiskt för början av graviditeten. Det provoserar en ökning av blodtillförseln till organet. Tidvattnet i detta skede är nödvändigt för bildandet av fostervattenmembran, morkakan, tillväxten av kapillärer, som kommer att mata fostret tills de bildas och vidare.

På grund av en ökning av ligament i ett organ som sträcker sig i volymen kan den förväntade modern känna en svag ömhet i livmodern.

I ett tillstånd som en förstorad livmoder kan det finnas flera skäl, därför är symtomen olika. Men det finns flera vanliga tecken som motsvarar en förändring i storleken på organet:

 • ständigt återkommande smärta i nedre del av buken;
 • återkommande urininkontinens;
 • obehag under samlag och omedelbart efter det slutförts;
 • tung menstruation med utflöde av blodproppar, ofta smärtsam;
 • känslan av att magen är ständigt full, dess uppblåsthet;
 • smärta i ländryggen;
 • migrän eller huvudvärk som hon;
 • mellan perioder finns blödning;
 • viktökning på grund av hormonell obalans;
 • smärta i bröstet och dess svullnad;
 • allmänna blodtestresultat visar en liten mängd hemoglobin.

En kvinna märker vanligtvis inte ett förstorat livmoder, eftersom det inte finns några särskilt signifikanta symtom i detta tillstånd. Det är bra om en kvinna regelbundet besöker en läkare som undersöker sjukdomen vid undersökning.

Tecken på patologi

Prata om vilka symtom som indikerar att livmoderna till orsaken är förstorade, i de flesta fall fortsätter processen utan symtom - här diagnostiseras gynekologerna med en oavsiktlig upptäckt avvikelser under en planerad eller oplanerad undersökning av patienten.

Vissa kvinnor som noggrant övervakar deras hälsa och är uppmärksamma på signaler från utsidan kan diagnostisera symtom som är karakteristiska för diagnosen. Många orsaker kan öka storleken på livmodern, men symtom kan indikera en patologisk avvikelse:

 • monoton till sin natur med värkattacker av smärta i botten av bukhinnan;
 • periodisk urininkontinens och en känsla av obehag både under och efter sexuellt samlag;
 • menstruation är riklig och smärtsam, uppblåst i bukhinnan och en obehaglig, obekväm känsla av en full mage;
 • smärta som strålar ut till ländryggen och ofta yrsel och huvudvärk;
 • mellan menstruationen är patienten bekymrad över mycket tung och långvarig blödning och en skarp, utan uppenbar anledning, viktökning mot bakgrund av hormonell dysfunktion;
 • bröstsvullnad och ömhet vid beröring;
 • en minskning av blodsammansättningen av indikatorer för hemoglobinnivå;

Om det finns minst ett, eller till och med flera tecken, är det värt att besöka en gynekolog för en undersökning.

Hur man behandlar ett förstorat livmodern

Läkemedelsbehandling; - Hormonterapi; - Kirurgisk ingripande (delvis eller fullständigt avlägsnande av livmodern).

Om orsaken till ett förstorat livmodern är en fibroid eller fibroid, kan en kvinna klaga på rygg eller nedre buksmärta, uppblåsthet, oregelbunden menstruation eller urininkontinens. Hon kanske till och med känner livmodern som utövar tryck på angränsande organ..

Fibroidtumörer kan behandlas med en icke-kirurgisk eller kirurgisk metod. Kirurgiska metoder inkluderar hysterektomi (gynekologisk kirurgi där livmodern amputeras) eller myomektomi (avlägsnande av en godartad tumör från livmoderns muskelvägg).

I ett tidigt skede kan livmodern återgå till sin tidigare storlek, det viktigaste är att inte ignorera symtomen som indikerar att det ökar.

Den kvinnliga livmodern är ett muskelorgan. Dess huvudsakliga syfte är att bära fostret. Storleken på livmodern hos en kvinna i reproduktiv ålder som inte bär barn är: längd 7-8 cm, bredd 4-6 cm, vikt ca 50 g. Detta organ är dock ofta förstorat, och det finns skäl till detta.

Oftast känner en kvinna inte till de förändringar som har skett. Hon informeras om problemet vid nästa undersökning av en läkare. Det kan finnas flera skäl till att detta inte alltid är ett bra fenomen, och vissa förtjänar noggrann uppmärksamhet..

DETALJER: Smärtstillande medel efter att livmodern har tagits bort

Diagnos av patologiska förändringar

För att göra en korrekt och korrekt diagnos, i synnerhet för att klargöra om livmodern är förstorad eller inte, och om den är förstorad, vilka skäl som provocerade avvikelsen, föreskriver läkaren, utöver standardundersökningen på en gynekologisk stol, ett antal kliniska studier. I synnerhet är sådana studier följande:

 • Röntgenstudier
 • provtagning för studier av biologiskt material är en blodprovtagning och genomförande av både en allmän och en omfattande studie;
 • histologisk undersökning - detta är ett biopsiförfarande;

Om patologin diagnostiseras i de tidiga stadierna, lämpar sig patologin sig till hormonell läkemedelsbehandling. Prognoser indikerar tydligt en fullständig återhämtning och undviker onödiga ingrepp från kirurger och kirurgisk ingripande.

Funktioner i livmoders curettage och indikationer för proceduren Är det tillåtet att ta ci-lavemang med livmodermyom? Indikationer för ultraljud av livmodern, förberedelse för proceduren. Teknik för behandling av inflammerad livmoder med hjälp av folkläkemedel

Hur utförs diagnos och behandling om livmodern utvidgas?

Om en kvinna har symtom som är inneboende i livmodersjukdomar utförs en undersökning, under vilken det avgörs om hon är förstorad eller inte.

I detta fall används metoder som ultraljud, röntgen. Om en avvikelse hittas utförs en biopsi och histologisk undersökning av endometriala prover eller vävnader från tumörer. Förekomsten av inflammatoriska processer och infektion bestäms med hjälp av blodprover och slemhinnor i reproduktionsorganen. Vid behov föreskrivs ett blodprov för hormoner.

Behandlingsmetoden för detektering av patologier beror på deras typ och svårighetsgrad. Vid hormonella störningar föreskrivs ersättningsterapi för att minska östrogennivån i blodet. Används kombinerade orala preventivmedel och läkemedel med högt innehåll av progesteron.

I närvaro av neoplasmer i livmodern utförs hysteroskopi (undersökning av dess kavitet med användning av optisk fiberteknik, samt avlägsnande av patologier). För att eliminera endometrial hyperplasi, skrapas den.

Borttagning av ovariecyster, livmodertumörer utförs med laparoskopisk kirurgi. I nödsituationer utförs en hysterektomi - delvis eller fullständigt avlägsnande av livmodern och bihang.

Om det konstateras att tillståndet orsakas av patologiska skäl, måste det behandlas. Det är tydligt att en ökning av livmodern efter menstruation och under graviditet inte är en avvikelse och därför inte behöver behandling.

En kontroversiell fråga ur denna synvinkel är behandlingen av denna patologi med premenopaus på grund av att det å ena sidan är ett naturligt tillstånd, och å andra sidan föreskriver vissa läkare fortfarande hormonbehandling för att underlätta omstruktureringen av kroppen, därför är det bättre att lita på en specialists åsikt i detta fall.

I vilka situationer är behandling i alla fall nödvändig??

 • Inflammatoriska processer. De behandlas med icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel som lindrar både inflammation och smärta, såsom Ibuprofen, Nurofen. Bredspektrumantibiotika föreskrivs också, såsom Amoxiclav, Ciprolet, för att besegra infektionen som orsakade inflammation, liksom läkemedel för att öka lokal vävnad och allmän systemisk immunitet (Viferon, etc.). Behandlingsvaraktigheten är vanligtvis från fem till fjorton dagar;
 • Onkologiska processer. I detta fall indikeras oftast kirurgiskt avlägsnande av tumören eller hela organet för att undvika återfall (vilket görs mycket oftare). Sådana tekniker kompletteras med användning av läkemedel som stoppar tillväxten av cancervävnader och olika typer av strålterapi och strålterapi, som också förhindrar tillväxt av atypiska celler. Varaktigheten för sådan behandling väljs individuellt;
 • endometrios Som nämnts ovan har denna sjukdom en hormonell karaktär eftersom den behandlas med hormoner. Progesteron kan förskrivas i läkemedel som Duphaston, Utrozhestan. Det kan undertrycka överdriven östrogenaktivitet. Ibland används kombinerade orala preventivmedel för att balansera den hormonella balansen. Behandlingstiden är från två till sex månader;
 • Fibromyom (eller någon annan godartad bildning av hormonell karaktär i livmoderhålet) behandlas kirurgiskt med stora neoplasmer. Med sin lilla storlek kan behandlingen utföras på samma sätt som vid endometrios. Det noteras att med normaliseringen av den hormonella nivån kan en sådan formation försämras och till och med helt försvinna av sig själv. Men inte alla patienter har fibromyom som svarar på sådan behandling, och i detta fall används kirurgiskt avlägsnande.

DETALJER: Hur man undviker en ektopisk graviditet: rekommendationer

Om en ökning av storleken på livmodern diagnostiseras, är det första en läkare bör göra att fastställa orsakerna till att detta tillstånd utvecklades. Vanligtvis utesluts först och främst det faktum att en kvinna är gravid, varefter en justering görs för hennes ålder och stadium i menstruationscykeln.

Borttagning av ovariecyster, livmodertumörer utförs med laparoskopisk kirurgi. I nödsituationer utförs en hysterektomi - delvis eller fullständigt avlägsnande av livmodern och bihang.

orsaker

Om undersökningen avslöjade en ökning av livmodern, är det först av allt nödvändigt att besvara frågan om varför detta händer och vad det betyder för en kvinna. När allt kommer omkring är det klart att förutom graviditet bör ett sådant fenomen praktiskt taget inte förekomma i normen. Därför bör du överväga de möjliga faktorerna för dess förekomst. Dessa inkluderar följande:

 • Tillstånd efter menstruation.
 • Premenopausal period.
 • Fibromyoma.
 • endometrios.
 • Cancer i livmodern eller livmoderhalsen.
 • Inflammatoriska sjukdomar.

Som ni ser är vissa faktorer helt fysiologiska till sin natur, men i de flesta fall ökar livmodern med utvecklingen av patologi.

För att fastställa den verkliga orsaken till förändringarna är det nödvändigt att göra en differentiell diagnos av möjliga tillstånd. Först då kan en slutlig slutsats göras.

recensioner

De som är intresserade av andras upplevelse kommer att hitta en hel del recensioner på internet, eftersom ett deformerat fosterägg är ett problem för många kvinnor under de första början av graviditeten. Överraskande är en viss "samma" metod för behandling. Enligt kvinnor föreskriver läkare omedelbart progesteronpreparat - till exempel Utrozhestan utan en preliminär studie av progesteron, om ett sådant problem upptäcks. Detta är inte motiverat och kräver omprövning av en annan specialist..

I de flesta fall, enligt kvinnor, passerar tonen cirka 9-10 veckor av graviditeten, i vissa - till och med tidigare. Förväntande mödrar säger att säng vila och brist på stress hjälper mycket, och därför är möjligheten att gå till ett sjukhus, om det är ovanligt att någon stannar helt hemma.

Det finns inte så många berättelser med ett negativt slut där graviditet inte kunde räddas. I grund och botten händer detta hos kvinnor som föredrar att behandlas med folkmedelsläkemedel, utan att gå till läkaren, för att ta läkemedel som rekommenderas av dem av okända samtalare på Internet. Lyckligtvis finns det få sådana kvinnor i dag..

På livmoderns ton, som den främsta orsaken till deformering av ägg, se nästa video.

Endometrial utvidgning

Eftersom det redan är klart om livmoderkaviteten inte expanderas är det normen. Det är också värt att förstå varför läkarna efter undersökningar talar om en ökning av endometriumtjockleken. Detta tillstånd utvecklas på grund av fluktuationer i den hormonella bakgrunden, som inträffar under hela menstruationscykeln..

Framför allt ökar skiktet den nittonde dagen och dess tjocklek är 14-19 mm. Följaktligen, om indikatorerna vid denna tidpunkt motsvarar 28-45 mm, fortsätter kvinnan gynekologisk sjukdom. Därför måste läkaren äntligen ställa en diagnos och förskriva rätt behandling.

Med en förändring i endometriumets tjocklek expanderas livmodern. Källa: zdorov1467.ru

Förändringar i tjockleken på endometrialskiktet är cykliska, så du måste veta vilka indikatorer som anses vara normen:

 • Den sjunde dagen i cykeln - en tjocklek på 5 mm;
 • Den tionde dagen i cykeln - en tjocklek på 8 mm;
 • Två veckor från start av cykeln - tjocklek 11 mm;
 • Från 15 till 18 dagar efter cykeln - tjocklek 12 mm.

Från och med den 24: e dagen av menstruationscykeln noteras en minskning av endometriumtjockleken, varefter regelbunden blödning inträffar. Därefter förvärvar detta lager sina ursprungliga parametrar. Hos kvinnor vid klimakteriet är tjockleken på fodermembranet inte mer än 5 mm, om indikatorerna är högre kommer läkarna att överväga sannolikheten för att utveckla patologi.

Tilläggsalternativ

Vissa flickor kanske undrar om när läkaren enligt resultaten av ultraljud skriver i slutsats: livmoderkaviteten inte utökas. Vad detta innebär bör klargöras av en specialist, men i de flesta fall indikerar det frånvaron av patologi. Det är värt att oroa sig om det finns förlängningar, men det finns ingen graviditet.

Om vi ​​beaktar den normala storleken på orgelet kommer dessa indikatorer att ligga i intervallet 30-50 mm. Vid upptäckt endometrios kan expansionen nå flera tiotals millimeter, vilket beror på spridningen av vävnader i livmoderslagets skikt.

När det gäller kvinnor som har genomgått förlossning kan deras organstorlek uppgå till 80-90 mm. Detta betraktas också som normen, eftersom muskelstammen under fostrets utveckling utvecklades. Det är värt att säga att det inte är möjligt att självständigt diagnostisera några storleksavvikelser, för detta är det nödvändigt att besöka en gynekolog som kommer att genomföra en undersökning med en gynekologisk spegel,

Varför förstoras livmoderhalsen

En förstorad eller hypertroferad livmoderhals är ett problem som varje femte kvinna står inför. Detta är ett patologiskt tillstånd, åtföljt av en ökning av dess storlek, och i avancerade fall - prolaps av livmodern.

Ett friskt liv i livmoderhalsen: normala parametrar

Livmoderns tillstånd diagnostiseras av sådana viktiga parametrar:

 • Formen måste vara cylindrisk
 • Konturerna är släta, inte lösa
 • Storleken på ett friskt organ varierar från 29x26x29 till 37x30x34. I detta fall är förhållandet mellan livmoderns längd och längden på halsen 3: 1
 • Muskelstrukturens enhetlighet
 • Normalt bör det inte finnas några patologiska formationer

Livmoderhalsen kan ändra sin struktur och läge beroende på cykelns fas. Under ägglossningen stiger den, blir elastisk och svår och i den andra fasen av cykeln - fast och sänkt. En erfaren läkare under en extern undersökning av hennes tillstånd kan bestämma cykeldagen och ungefärligt datum för nästa menstruation.

Symtom på organförstoring

Det kan hända att symptom inte visas på länge. Många kvinnor misstänker inte att de har ett problem förrän sjukdomen går över till ett mer komplext stadium. Oftast upptäcks en ökning av livmoderhalsen av misstag vid rutinmässiga medicinska undersökningar. Många symtom misstas av premenstruellt syndrom och tas inte på allvar..

Följande symtom kan indikera en ökning av livmodern:

 • Periodiska värkande smärta i nedre del av buken

Smärta i nedre buken

Symtomen är nästan identiska med kvinnans tillstånd innan menstruationen börjar. Många märker identiska tecken i sig själva varje månad, men du måste alltid se till att de är ofarliga. Du kan se till att detta är ett normalt tillstånd i kroppen, och inte larmsignaler, på läkarkonsultation.

Scen för förstoring av livmoderhalsen

Symtomatologin på sjukdomen bestäms av dess stadium. Kriteriet för deras differentiering är placeringen av livmoderhalsens yttre svelg - öppningen av organet som förbinder slidan och själva livmodern. Det finns tre steg:

 1. Avståndet mellan svelget och labia är flera centimeter. I detta skede kan inga karakteristiska känslor och symtom förekomma. Patologi kan diagnostiseras under en undersökning av en gynekolog. Patienter i detta skede är förbjudna att lyfta vikter på mer än 5 kg.
 2. Svelget är i linje med labia. I detta skede kan orsakslösa värkande smärta i nedre del av buken, subjektiv känsla av "organförlust" och obehag under sex uppstå.
 3. Zev sticker ut ovanför labia. Kirurgisk ingripande krävs, scenen hotar med allvarliga komplikationer, orsakar konstant obehag och obehag.

Att fastställa graden av prolaps i livmodern sker under en extern undersökning av en specialist. Patologinsstadiet beaktas vid förskrivning av behandling.

orsaker

Oftast är en ökning av livmoderhalsen en patologi som uppstår mot bakgrund av andra sjukdomar i reproduktionssystemet. Bland dem:

 • Myom - en godartad neoplasma som uppstår till följd av hormonella störningar, abort och olika kroniska sjukdomar.
 • En ovariecyst är en sfärisk formation fylld med vatten. Cystor är resultatet av hormonella förändringar eller mekaniska skador i buken.
 • Bäckenprolaps.
 • Uterin adenomyos åtföljs av en gradvis spridning av muskelvävnad. De exakta orsakerna till sjukdomen har inte fastställts, i de flesta fall utvecklas den efter en artificiell avbrott av graviditet, tubal ligation.
 • Cervical canal inflammation.
 • Onkologiska neoplasmer i livmoderhålan.

Om förekomsten av dessa sjukdomar utesluts kan faktorerna också vara:

 • Genetisk predisposition
 • Menopaus närmar sig
 • Födelseskada
 • Stillasittande livsstil
 • Brist på regelbundet sex och en vanlig partner hos kvinnor över 30 år
 • Konstant viktlyft, hårt fysiskt arbete
 • Hormonell obalans. Tillståndet i livmodern och livmoderhalsen beror på förhållandet mellan hormonerna progesteron och östrogen. Brott mot deras produktion påverkar negativt organets tillstånd
 • Fetma som resulterar i ökat magtryck
 • Skador efter abort, diagnostisk curettage
 • Kronisk förstoppning

Orsakerna till patologi är ofta flera faktorer. Till exempel utvecklingen av en sjukdom och en genetisk predisposition.

Typer av cervikal hypertrofi

Beroende på vad som orsakade patologin kan 4 former av hypertrofi utvecklas:

Klassificering av uterusförstoring

 1. Körtelnsmuskulatur finns hos kvinnor som föder barn och kännetecknas av svullnad i slemhinnorna i slidan, kompaktering av organets vävnader. Kan åtföljas av vit urladdning med en blandning av pus..
 2. Cystik uppstår som ett resultat av bildandet av cyster nära livmodern och halsen. Det är svårast att diagnostisera det i det första steget, eftersom det inte finns någon symptomatisk manifestation.
 3. Follikulär uppstår på bakgrund av inflammation i livmoderhalskanalen eller erosion.
 4. Cicatricial hypertrofi. Orsakerna är skador efter födseln, slemhinneskada efter abort och curettage, perineala tårar.

Diagnos av sjukdomen

Du kan själv diagnostisera sjukdomen endast i det sista steget, när en ökning av livmoderhalsen orsakar obehagliga sensationer. För att fastställa patologin i tid måste du regelbundet besöka en gynekolog för en schemalagd undersökning.

Cervikal hypertrofi diagnostiseras efter en visuell undersökning med palpation och speglar. Dessutom kan en intravaginal ultraljudundersökning förskrivas för att bestämma strukturen i organvävnaderna, dess position och storlek. Dessutom utförs kolposkopi och cytologisk undersökning av organvävnader..

De viktigaste metoderna för behandling

Behandlingsspecificiteten beror på dess typ och grad av livmoderhalsförstoring. Först diagnostiseras organets allmänna tillstånd, förekomsten av samtidiga sjukdomar och orsakerna till följd av vilka patologin utvecklas..

Använd följande typer av behandling:

Cervical conization

 • Konservativ används i början och består i att utföra terapeutiska övningar. Det är tillåtet om orsaken till patologin är livmoderfibroider eller inflammatoriska processer. Dessutom kan antiinflammatoriska eller antibakteriella läkemedel förskrivas..
 • Minimalt invasiv behandling är användning av flytande kväve eller elektrisk chock för att skära ut växtväxt. Det appliceras i de inledande stadierna.
 • Kirurgiskt är nödvändigt för att behandla allvarliga former av patologi. Beroende på graden av vävnadsväxtväxt, avlägsnande av en del av livmoderhalsen kan dess fullständiga amputation eller plastikkirurgi förskrivas.
 • En lovande behandlingsmetod är radiovågskonisering. Detta är en dyr operation som utförs av en kirurgisk laser. Vid avlägsnande av patologiska vävnader sker samtidig cauterisering av muskelmembranet, vilket minimerar blodförlust och minskar risken för ytterligare vävnadsväxt. Denna metod används inte bara för medicinska ändamål utan också för diagnos..

Möjliga komplikationer

Efterutsättning av behandling och specialistråd hotar med många komplikationer. Som ett resultat av en ökning av livmoderhalsen är fertiliseringsprocessen av ägget komplicerat, infertilitet utvecklas. I de sista stadierna av sjukdomen kan det finnas risk för att utveckla maligna neoplasmer.

Om problemet i de första stadierna inte uppträder symtomatiskt och inte orsakar besvär, kan det med dess vidare utveckling obehagliga känslor, smärta, blödning, obehag under sittande och promenader uppstå.

Om ökningen i livmodern inträffar mot bakgrund av en annan gynekologisk sjukdom kommer den utan avsaknad av behandling att utvecklas och kan orsaka utvecklingen av sådana patologiska processer:

 • Ofta och kraftig blödning om en ökning inträffar mot bakgrund av livmoderfibrer
 • leukoplaki
 • Förvärringar av inflammatoriska processer i muskelvävnad, under vilka ärrfel kan utvecklas
 • Utbildade cyster kan spricka på egen hand, vilket orsakar utvecklingen av olika dystrofiska processer

Alla dessa processer leder till allvarliga hormonella störningar och kräver en integrerad strategi för behandling. Det är bättre att diagnostisera uterusförstoring i det första steget för att undvika eventuella komplikationer.

Förebyggande åtgärder

Förebyggande rekommendationer är generella till sin natur och är indicerade för att förhindra inte bara livmoderhalshypertrofi, utan också andra gynekologiska sjukdomar. För att minska risken för denna typ av patologi är det nödvändigt:

 • Var sjätte månad för att besöka en gynekolog. Var noga med att informera din läkare om alla misstänkta symtom och känslor. En ökning av livmodern har inga specifika symtom och det är viktigt att märka eventuell avvikelse för att schemalägga nödvändiga studier för diagnos.
 • Tidigt samlag ökar risken för cervikal hypertrofi. Det är nödvändigt att odla en sexuell kultur hos tonårsflickor.
 • Ta en vaginal utsmetning flera gånger om året för laboratorietester.
 • Övervaka näring, undvika överätning för att inte provocera risken för fetma. Överviktiga kvinnor är mer benägna att utveckla livmoderpatologier..
 • Undvik grovt sex som kan skada livmoderhalsen.
 • För att studera familjens historia och om det fanns fall av sådana sjukdomar i familjen bör undersökningar och laboratorietester utföras oftare, undvik tung fysisk ansträngning.

Kvinnor bör kunna lyssna på sin kropp och märka avvikelser. Läkare rekommenderar att man håller en kalender för övervakning av menstruationscykeln, registrerar alla symtom, urladdningens natur och sensationer. Denna information underlättar i hög grad diagnosen olika sjukdomar och hjälper läkare att välja den mest effektiva behandlingen. För att föra sådana dagböcker kan du använda speciella applikationer för datorer och telefoner.

Konstant övervakning av en gynekolog och noggrann uppmärksamhet på din hälsa hjälper till att undvika förekomsten av en ökning av livmoderhalsen.

Har du märkt ett misstag? Välj det och tryck på Ctrl + Enter för att berätta för oss.

Cervikal hypertrofi - en ökning i volymen av livmoderhalsen i livmoderhalsen, förknippad med överdriven utveckling av bindvävstroma, inte åtföljd av kvantitativa och strukturella förändringar i cellerna. Hypertrofi i livmoderhalsen kan åtföljas av periodisk smärta i nedre del av buken, smärta under samlag, polymenorré, leukosé, känsla av prolaps i könsorganen, infertilitet. Diagnosen cervikal hypertrofi är baserad på kolposkopi, hormonella tester, ultraljud i bäcken med cervicometri. Vid behandling av cervikal hypertrofi används diatermokoagulering, elektroexcision, kryodestruktion, cervikal amputation, rekonstruktiv plast..

Allmän information

Cervikal hypertrofi - en förändring i livmoderhalsens storlek på grund av förtjockning av väggarna och dess förlängning (förlängning). Hypertrofi kan påverka en eller båda läpparna i livmoderhalsen i livmoderhalsen. Med en liten grad av hypertrofi är det möjligt att endast förlänga livmoderhalsen som, framåt, täcker bakläppen. Med betydande mängder hypertrofi framskärs livmoderhalsen i livmoderhalsen från könsspaltningen. Hypertrofi i livmoderhalsen kan observeras både i livmoderns normala läge och med sänkning av dess botten. Detta tillstånd påverkar inte direkt graden av graviditet, men indirekt, som en manifestation av en annan gynekologisk patologi, kan det minska fertiliteten och öka sannolikheten för komplikationer under graviditeten.

orsaker

Hypertrofi i livmoderhalsen kan vara en följd av olika patologiska processer, men det kan ibland orsakas av en genetisk predisposition och anatomiska egenskaper hos strukturen i de inre könsorganen hos en kvinna.

Oftare bildas livmoderhalshypertrofi mot bakgrund av en ihållande inflammatorisk process i livmoderhalsen i livmoderhalskanalen (endocervicit), övergången till inflammation till en djupare stroma med utvecklingen av kronisk cervicit. Långvarig inflammation orsakar packning och förtjockning av livmoderhalsen. På grund av ödem och svullnad i vävnad i livmoderhalsen sker utplåning av utsöndringskanalerna i körtlarna med en kränkning av utflödet av sekretioner och bildandet av små, upp till 6 mm i diameter, tunnväggiga retentionsvesiklar - nabotcyster. Bubblor fyllda med en genomskinlig sekretion kan helt fördjupa sig i en svullnad stroma och bilda en follikulär form av hypertrofi.

Förutom inflammation kan hypertrofi utlösas genom upprepade skador på livmoderhalsen under förlossningen eller under abort (i avsaknad av korrekt behandling för mikrosprickor och tårar). I detta fall inträffar en eversion av livmoderhalsen i livmoderhalskanalen i vaginalhålan. Påverkan av en ogynnsam sur miljö i slidan på endocervix leder till uppkomsten av ödem, en ökning och komprimering av slemhinnan och underliggande vävnader, tillväxten av epitelet, uppkomsten av patologiska utsöndringar med en möjlig blandning av pus eller blod.

Regenerering av vävnader i livmoderhalskanalen och stroma vid skadestället inträffar med bildande av ärr, vilket leder till en ökning av livmoderhalsens storlek, förlust av dess inneboende elasticitet. Posttraumatisk störning av trofism, mikrosirkulation och metaboliska processer i den hypertrofiska livmoderhalsen skapar gynnsamma förhållanden för utveckling av infektion, vilket bidrar till återfall av inflammation, utveckling av prekancerösa sjukdomar i bakgrunden. Förändringar i den hormonella bakgrunden, såväl som i myomatösa noder (cervical och cervical) lokaliserade nära eller med infångning av livmoderhalsens livmoderhals, kan också orsaka dess hypertrofi.

Symtom på cervikal hypertrofi

Bildningen av cervikal hypertrofi går igenom flera steg:

 • Steg I - livmoderhalsens yttre svelg är belägen ovanför könssprickan;
 • II-stadiet - den yttre svelyn faller till nivån på könsspaltningen, men sticker inte utöver den;
 • Steg III - hypertroferad livmoderhalsen går utanför gränserna för labia.

I det första utvecklingsstadiet manifesteras inte cervikal hypertrofi kliniskt av någonting och har följaktligen inga specifika symtom. Vid långvarig hypertrofi i livmoderhalsen kan patienten störas av intermittenta, periodvis obehagliga upplevelser eller drabbningar i nedre del av buken, ljumsken och korsbenet, smärta under samlag, hyperpolymenorré, leukos. Infertilitet kan uppstå utan uppenbar orsak. Det huvudsakliga symptomet på livscervix i stadium II - III är känslan av att det sjunker eller tappar inre könsorgan.

Diagnostik

Med cervikal hypertrofi utförs en omfattande gynekologisk undersökning, inklusive undersökning med hjälp av speglar, enkel och avancerad kolposkopi, bedömning av hormonell status, ultraljud av bäckenorganen med cervicometri, cytologisk undersökning av utstryk från livmoderhalsen.

Dessutom kan cervikoskopi, diagnostisk curettage av livmoderhalskanalen, riktad biopsi av livmoderhalsen, PCR-diagnostik användas. Visualisering gör att du kan bedöma tillståndet hos de inre könsorganen, bestämma livmoderhalsens storlek och struktur, dess placering relativt andra bäckenorgan, särskilt blodflöde, förändringar i endocervix. Differentierar livmoderhalshypertrofi från livmoderhalscancer, livmoderhalscancer graviditet.

Behandling av cervikal hypertrofi

Metoder för behandling av livmoderhalsen väljs individuellt av gynekologen med hänsyn till arten av bakgrundspatologin som provocerar sjukdomen. Med en mild grad av livmoderhalshypertrofi i frånvaro av riskfaktorer visas en observation med årlig kolposkopi, ett förbud mot viktlyft (mer än 5 kg). Vid cervikal hypertrofi i kombination med den inflammatoriska processen i livmoderhalskanalen eller livmoderhalscancer, används konservativa taktiker i gynekologi - antibiotikabehandling, intensiv immunostimulering eller hormonbehandling. Med cervikal hypertrofi är användningen av minimalt invasiva tekniker såsom diatermokoagulation, elektroexcision och kryodestruktion av överskottsvävnad effektiv. Obduktion av nabotcysterna är inte alltid effektiv och kontraindicerad vid akut och subakut inflammation. Lovande metoder för behandling av cervikal hypertrofi inkluderar radiovågskonisering.

Med signifikant hypertrofi indikeras kirurgisk ingrepp - partiell resektion, amputation (kilformad, konformad, hög) eller fullständigt avlägsnande av livmoderhalsen, liksom rekonstruktiv plastkorrigering med obligatorisk colpoperineoleoplasty. Det är viktigt att bestämma den optimala mängden vävnad som ska skäras. Operationen gör det möjligt att minska livmoderhalsens längd och volym, öka reproduktionspotentialen och återställa sexuell aktivitet. Vid svår livmoderhalshypertrofi, i kombination med livmodersprolaps, utförs en hysterektomi (borttagande av livmodern) tillsammans med livmoderhalscentraler hos patienter som inte planerar förlossning..

Prognos och förebyggande

Om obehandlad kan livmoderhalshypertrofi ha negativa konsekvenser. Lanserade fall kan leda till mekanisk eller hormonell infertilitet, blödning (med livmoderhalscancer eller spontant genombrott av cystor), dystrofisk transformation, utveckling av cervikala leukoplakia och prekancerösa tillstånd.

Förebyggande baseras på förebyggande av livmoderhalssjukdomar, god näring, sport, (inklusive Kegel-övningar för att stärka musklerna i bäckenbotten under graviditeten och efter förlossningen), noggrann hantering av förlossningen för att undvika födelseskador, snabb behandling av inflammatoriska processer i livmoderhalsen.

I ett normalt tillstånd har en kvinnas livmoder storleken på en knytnäve, men under graviditeten kan den expandera till storleken på en fotboll eller mer. Men förväntningarna på ett barn är inte det enda skälet till att livmodern ökar.

Ett förstorat livmodern kan vara resultatet av medicinska tillstånd som inte bara orsakar en förändring i organstorlek, utan också orsakar blodutsöndring och smärta. Sjukdomar som leder till en ökning av livmodern kräver ibland läkares ingripande.

Vilka är orsakerna till livmodersförstoring och riskfaktorer?

Ett förstorat livmodern kan bli en källa till smärta och andra problem.

En kvinna kanske inte vet att hon har ett förstorat livmodern. I de flesta fall lär sig patienterna om detta problem under en gynekologisk undersökning..

Ibland märker kvinnor att magen har blivit för uppblåst och att kläderna är för hårda. Men som regel är diagnosen av ett förstorat livmodern en överraskning för dem..

Det finns många orsaker till en ökning av livmodern. En överdriven livmoder är vanligare hos kvinnor i klimakteriet, men detta tillstånd kan också utvecklas i fertil ålder..

myom

Myom är en av de vanligaste orsakerna till ett förstorat livmodern. Lyckligtvis är fibroider inte cancer..

Myom är godartade tumörer som varierar i storlek från mycket små till mycket stora. De förekommer längs livmoderns väggar.

Enligt en studie av amerikanska forskare förekommer 20 till 80% av fallen av utvecklingen av livmoderfibroider hos patienter som inte har fyllt 50 år. Oftast förekommer detta tillstånd hos kvinnor på fyrtio- och femtiotalet.

Myom kan vara asymptomatiska, det vill säga har inga symtom, men ibland orsakar de smärta och svår menstruationsblödning.

Myomer kan också sätta tryck på urinblåsan eller ändtarmen, varför kvinnor ökar urineringens frekvens och skapar ytterligare tryck i tarmen. Om fibroider ökar kan de orsaka en ökning av livmoderns storlek.

adenomyos

Adenomyos är ett icke-canceröst tillstånd som upprepar symtomen på fibroider. Det kännetecknas av det faktum att foderskiktet på livmoderväggens inneryta (endometrium) faller direkt in i muskelstrukturen i väggen. Under menstruationen börjar muskelvävnad blöda, vilket orsakar smärta och svullnad..

Adenomyom är en förstorad del av livmoderväggen. Med en gynekologisk undersökning kan ett adenomyom se ut som ett vanligt myom. Ibland kan dessa två formationer förväxlas även med ultraljud (ultraljud).

I vissa fall orsakar inte adenomyos några symtom. Hos andra leder det till svår blödning och kramp under menstruationen..

En studie av 985 kvinnor, vars resultat publicerades i den ansedda medicinska tidskriften Human Reproduction, visade att adenomyos fanns i 20% av de frivilliga.

Emellertid besökte varje deltagare en gynekologisk klinik i närvaro av symtom. Det är därför forskare föreslår att förekomsten av adenomyos bland kvinnor överstiger 20%.

Polycystiskt ovariesyndrom

Olika tillstånd, inklusive polycystiskt äggstocksyndrom, kan orsaka uterusförstoring.

Polycystiskt äggstocksyndrom (PCOS) kan också leda till ett förstorat livmodern. Sjukdomen kännetecknas av hormonell obalans och menstruations oregelbundenhet. Polycystiskt äggstocksyndrom drabbar ungefär en av tio kvinnor i fertil ålder.

Normalt släpper kroppen ut endometriemembranet (endometrium) från kroppen under menstruationen, men hos vissa kvinnor kommer detta skikt inte ut helt.

Upphopning av endometrial vävnad kan orsaka inflammation och utökning av livmodern.

Endometrial cancer

Enligt US National Cancer Institute diagnostiseras endometriecancer ofta hos kvinnor i åldern 55 till 64 år. Under 2017 registrerade institutionen 61380 nya fall av endometriecancer hos amerikaner.

Ett av symptomen på endometriecancer är ett förstorat livmodern. Storleken på livmodern vid denna sjukdom kan också indikera utvecklingsstadiet av maligna tumörer..

Klimakteriet

Perimenopause, det vill säga perioden före menopausen, kan också orsaka ett förstorat livmodern på grund av fluktuationer i hormonnivåer.

Flyktiga hormonnivåer i detta skede i en kvinnas liv kan orsaka en ökning av livmodern. I de flesta fall återgår livmodern till sin tidigare storlek efter att kvinnan når klimakteriet..

Cystor på äggstockarna

Cystor i äggstockarna är vätskefyllda säkformade formationer som förekommer på ytan eller insidan av äggstockarna. I de allra flesta fall utgör cystor i äggstockarna ingen hälsorisk.

Men om cysten blir för stor kan den orsaka en ökning av livmodern och andra, farligare komplikationer.

Symtom på en förstorad livmoder

En förstorad livmoder kan orsaka olika symtom, såsom svaghet, kramper, förstoppning, smärta under sex och avvikelser i menstruationsblödning

Förutom huvudsymptomet, det vill säga stora storlekar, kan en förstorad livmoder orsaka andra symtom. Dessa inkluderar följande:

 • avvikelser i menstruationscyklerna, till exempel för mycket blödning och kramp;
 • anemi på grund av överdriven menstruationsblödning;
 • allmän trötthet och blekhet;
 • en ökning av buken i midjan i samband med en ökning av livmodern;
 • en känsla av tryck på livmodern och organ i närheten;
 • förstoppning
 • svullnad i benen;
 • benkramper;
 • obehag och ryggsmärta;
 • ökad frekvens och brådskande urinering;
 • vattnig urladdning;
 • blödning efter klimakteriet;
 • smärta under sexuell aktivitet (dyspareunia).

Symtom på ett förstorat livmodern beror till stor del på vilket underliggande tillstånd som orsakade problemet..

Hur diagnostiseras ett förstorat livmoder??

Många kvinnor vet inte om förekomsten av ett förstorat livmodern. Vanligtvis upptäcks detta tillstånd av läkare under en gynekologisk undersökning eller ultraljud.

I de allra flesta fall utgör ett förstorat livmodern inte ett hot mot hälsan och kräver inte ens någon behandling om kvinnan inte besväras av smärta eller andra obehagliga symtom.

Vilka komplikationer kan uppstå med ett förstorat livmodern?

Förhållanden som ligger till grund för utökning av livmodern kan leda till komplikationer om de förvärras eller inte behandlas.

En lista med komplikationer kan innehålla följande:

 • hysterektomi (fullständigt avlägsnande av livmodern eller en del därav);
 • förlust av fertilitet (infertilitet);
 • missfall eller andra komplikationer förknippade med graviditet;
 • infektioner relaterade till livmodersinflammation.

Hur man behandlar ett förstorat livmodern?

I de flesta fall kräver inte ett förstorat livmodern behandling, även om vissa kvinnor kan behöva ta mediciner för att lindra smärta. Progesteroninnehållande p-piller och intrauterina enheter kan minska symtomen på svår menstruationsblödning.

I särskilt allvarliga fall kan en kvinna behöva en hysterektomi..

För livmodercancer kan läkaren rekommendera att livmodern, äggledarna och äggstockarna tas bort. Efter operationen kan en kvinna erbjudas en kurs med kemoterapi eller strålningsterapi.

rön

Ett förstorat livmodern indikerar vanligtvis inte allvarliga hälsoproblem. Läkare kan använda datortomografi (CT) eller ultraljud för att bestämma de exakta orsakerna till ökningen..

Som regel kräver ett förstorat livmodern inte obligatorisk terapi, och läkare kan helt enkelt övervaka patientens tillstånd. De kan också göra tester som utesluter livmodercancer..

Cervikal hypertrofi är en farlig konsekvens av kirurgisk abort, erosion och inflammation

Med denna sjukdom ökar livmoderhalsen betydligt i storlek, vilket stör det intima livet, graviditeten och förlossningen. Det ständiga traumat med lösa hypertrofiska vävnader leder till blödning och tillväxt av maligna tumörer.

Symtom på cervikal hypertrofi

Kvinnor klagar på en känsla av främmande kroppar i könsorganen, drar smärta, rikligt blodigt, slemhårigt eller purulent utsläpp. Sjukdomen komplicerar intimt liv och orsakar psykologiska komplex, särskilt i avancerade fall när nacken är synlig..

Det finns långvarig kraftig menstruationsblödning orsakad av hormonsvikt och menstruations oregelbundenhet.

Sjukdomen orsakar infertilitet och leder till missfall på grund av svagheten i den hypertrofiserade livmoderhalsen, som inte kan stödja det växande fostrets vikt.

Sjukdomen utvecklas genom tre steg:

 • Steg I - en ökning syns bara under en fysisk undersökning. Uterin svelg - den yttre öppningen av livmoderhalskanalen sticker inte utöver könsgapet.
 • Steg II - den förstorade nacken är vid utgångsnivån från slidan, men sticker inte ut.
 • Steg III - livmoderhalsen i livmodern sträcker sig bortom de yttre könsorganen.

Vid undersökning konstateras att nacken, som borde vara djupt i könsorganen, sticker ut eller nästan är på nivå med de små läpparna. Samtidigt är det förstorat, förstorat och smärtsamt. Livmodsprolaps kan inte observeras.

Under colposcopy - undersökning av nacken med hjälp av en colposcope-anordning - är en inflammerad slemhinna synlig, som ofta är täckt med erosion. Ärr, polypper, cyster, förstorade körtlar finns.

Att bestämma sjukdomsstadiet är viktigt för att välja behandlingstaktik. I det första steget, tillräckligt med gymnastik, behandling av erosion och cervicit. I avancerade fall måste du göra en operation.

Orsaker till förstärkning av livmoderhalsen

Sjukdomen orsakas av olika skäl:

 • Inflammatoriska processer - endocervicit, obehandlad av erosion. Halsen, som är involverad i en konstant inflammatorisk process, blir tät och ökar i storlek. Kanalerna i de körtlar som finns i den är igensatta med bildandet av små vesiklar upp till 6 mm i storlek - nabot cyster.
 • Sent aborter och andra förfaranden som involverar livmoderhalsutvidgning.
 • Tungfödelse med luckor. Som svar på en skada börjar vävnaden att återhämta sig och det bildas ärr och förtjockade områden..
 • Hormonella störningar. Nedsatt hormonproduktion orsakar spridning av vävnader som omger livmoderhalskanalen som förbinder könsorganen och livmodern. Ibland kan detta tillstånd uppstå under graviditet och i klimakteriet, när allvarliga hormonella förändringar observeras i kroppen.
 • Godartade tumörer. Oftast orsakas ett sådant tillstånd av nodulära fibroider belägna nära halsen och polyper. Formationer hindrar flödet av menstruationsblod och orsakar smärta under kritiska dagar.
 • Utelusens utelämnande. I detta fall förblir nackdimensionerna normala. En sådan sjukdom förekommer ofta hos äldre kvinnor som har fött många kvinnor, liksom hos patienter som har utsatts för kraftig fysisk ansträngning under lång tid..

Typer av cervikal hypertrofi

 • Körtelnsmuskulatur som uppstår genom vävnadsskada. Efter läkning kvarstår ärr och eversion av vävnaderna (ectropion). Beroende på skadans art kan nacken vara svullen eller mycket tät..
 • Cystik - tillväxten av de minsta cystorna, vilket leder till en ökning av livmoderhalsen. Detta är den vanligaste typen av sjukdom..
 • Glandular cystic kombinerar tecken på de två föregående typerna. Förstorade körtlar och igensatta cyster finns i halsen. Vävnaderna är svullna och komprimerade. Denna form av sjukdomen kombineras ofta med polypper - tumörer på benet som finns i livmoderhalskanalen. Stora formationer kan sticka ut i slidan.

Diagnos och behandling av cervikal hypertrofi

En ökning av livmoderhalsens livmoderhalsdel upptäcks under en gynekologisk undersökning och slemhinnens tillstånd utvärderas under kolposkopi. Pap-smet på cancer och förkankarösa celler tas från patienten. I vissa fall utförs vävnadsprovtagning för biopsi - en cellanalys som identifierar maligna neoplasmer.

Ultraljud av bäckenet ordineras till patienten för att ta reda på om hypertrofi och en låg nackposition är en följd av utelämnandet av andra reproduktionsorgan.

En PCR-analys utförs för att upptäcka könsinfektioner. Metoden detekterar patogena mikroorganismer av de minsta fragmenten av genetiskt material.

Behandlingsmetoden beror på utvecklingsstadiet av sjukdomen. I början av sjukdomen kan du göra utan operation genom att tilldela en kvinna specialövningar för att förbättra tonen i musklerna på bäckenbotten och laserbehandling av erosion och ekropion.

Med körformer visas en operation under vilken halsen minskas i storlek eller tas bort helt. Vid samtidig prolaps av livmodern återförs organet till det fysiologiska tillståndet. Därför, ju tidigare en patologi upptäcks, desto lättare är det att bli av med den.

Förebyggande av cervikal hypertrofi

 • Rätt behandling av cervicit, kolpit, erosion i livmoderhalsen.
 • Korrigering av hormonella störningar.
 • Tillräcklig förberedelse för förlossningen. Ultraljud av livmodern, vilket avslöjar fostrets storlek och läge. Detta möjliggör i fall av ett tydligt hot om en svår födelse att utnämna en operativ förlossning för att undvika brott i könsorganen..
 • Tidig graviditetsavbrott i de tidiga stadierna med skonsamma metoder som inte åtföljs av utvidgning av halsens livmoderhalskanal.

Ett tidigt samtal till en gynekolog vid misstänkt cervikal hypertrofi befriar kvinnan från operation och gör det möjligt att upprätthålla reproduktionsfunktionen.

Om läkare

Boka tid hos barnläkare-gynekologer i högsta kategorin - Erhan Karolina Pavlovna och Maysuradze Liana Georgievna idag. Vi kommer att göra vårt bästa för att ta emot dig så snart som möjligt. Raduga Clinic ligger i Vyborg-distriktet i St. Petersburg, bara några minuters promenad från tunnelbanestationerna Ozerki, Prospekt Prosvescheniya och Parnas. Se karta.

Cervikal hypertrofi: symtom och behandling

En sjukdom som inte uppstår på egen hand är ofta en komplikation av kronisk inflammation. Cervikal hypertrofi är en patologi som ger kvinnor fysiskt och psykiskt besvär.

Vad det är?

Cervikal hypertrofi är ett tillstånd där, på grund av den överdrivna utvecklingen av bindvävstroma, den vaginala delen av livmoderhalsen ökar. Detta leder till en förtjockning av väggarna, följt av dess förlängning. Antalet celler och deras struktur ökar inte - förändringarna är godartade. En eller båda läpparna är involverade i processen. Som ett resultat noteras prolaps och prolaps av könsorganen från slidan..

En ganska vanlig patologi, vanligare hos kvinnor efter förlossning, trauma och abort, äldre än 40 år. Initiala manifestationer finns också hos unga flickor.

Tillståndet är inte livshotande för patienten. Men avsaknaden av terapi kan leda till ett antal komplikationer, inklusive extremt allvarliga. Sjukdomen påverkar också kvinnors livskvalitet, minskar fertiliteten och orsakar psykologiskt och fysiskt obehag.

Orsaker till sjukdomen

Hypertrofi är extremt sällsynt på egen hand utan att provocera faktorer. Överdriven vävnadstillväxt inträffar ofta på grund av progressiv cervicit. I sällsynta fall noteras genetiskt tillstånd. Anledningarna till tillväxten av stroma är:

 • kronisk cervicit;
 • nabotovy cyster;
 • könsdelarnas låga placering;
 • myom;
 • tung födelse med bildande av luckor och mikrokrackar;
 • aborter
 • hormonella störningar;
 • ärftlig predisposition;
 • muskelsvaghet i bäckenområdet;
 • stillasittande livsstil.

Infektioner är en indirekt orsak till diagnos. De leder till inflammation. Om du inte eliminerar dem och stoppar inflammation, går processen in i ett kroniskt skede.

Permanent skada aktiverar regenererande funktioner. Skadade områden ersätts av ett ärr som inte ger normal blodcirkulation. Kompensationsmekanismer aktiveras och stroma växer.

Ett ärr bildas efter förlossning komplicerat av tårar och skador. Utan ingripande blir de inflammerade, vilket förlänger läkningsperioden, vilket leder till överdriven bildning av fibrös vävnad och organhypertrofi. Ett liknande mönster kan observeras efter aborter och skador..

Blockering av nabotkörtlarna och bildandet av cyster är en vanlig orsak till patologi. Förstorade cyster invaderar stroma i halsen.

Referens. Brist på fysisk aktivitet förvärrar sjukdomen och påskyndar dess utveckling.

Symtom och stadier av hypertrofisk CMM

Sjukdomens stadier fastställs på grundval av undersökning och förekomst av symtom. Följande stadier av hypertrofi skiljs, som bestämmer svårighetsgraden av tillståndet:

 • Den första är en liten ökning av CMM där svelget är beläget ovanför könssprickan;
 • Den andra - svelget är i slidan på samma nivå med utgången från vulven;
 • Tredje - prolaps av livmodern från könsspåret till utsidan.

Den enklaste och mest gynnsamma kursen observeras i det första steget. Det kan observeras i flera månader till flera tiotals år. Under denna period finns det praktiskt taget inga tecken och symtom. Det är möjligt att bestämma förekomsten av hypertrofi endast under gynekologisk undersökning.

Minimet av symtom och svårigheten att diagnostisera leder ofta till övergången av sjukdomen till det andra steget, som kännetecknas av följande klagomål:

 • Obehag i nedre del av buken;
 • Värkande smärta i ljumsken och sakralregionen;
 • Känslor av fallande och fallande fel;
 • Obehag under samlag;
 • Lång smärtsam menstruation med riklig urladdning;
 • Förändring av urladdningens natur;
 • Minskad fertilitet;
 • Misslyckade försök att bli gravid.

I stadierna 2-3 är det huvudsakliga klagomålet obehag, vilket känns under viloperioden. I detta skede söker många kvinnor medicinsk hjälp. Ett ofta skäl att se en läkare är också frånvaron av graviditet efter långa försök att bli gravid.

För att bestämma hanteringstaktiken hos patienter måste läkare bestämma formen för hypertrofi.

Follikulär form

Det är ofta en komplikation av erosion. På grund av inflammation svallas slemhinnan i nacken, vilket stör störningen av slemet från körtlarna. Detta leder till ansamling och stagnation av vätska i dem. Vid undersökning noteras markerad hyperemi, cyanos i livmoderhalsslemhinnan. Förändringar är resultatet av cirkulationsstörningar. En ganska allvarlig form som kan kompliceras av nekrotisering och kräver omedelbar lättnad.

Körtelform

Det åtföljs av en kränkning av menstruationscykeln. En provocerande faktor är en långvarig inflammatorisk process eller hormonell obalans. Körtlarna som finns i slemhinnan är involverade i processen. De börjar expandera och öka i storlek, vilket leder till hypertrofi. Förstorade körtlar brukar bilda nabotcyster.

Muskulär form

Det förekommer oftare hos kvinnor som föder och hos kvinnor efter 50 år. På grund av svagheten i musklerna som stöder bäckenorganen, tung förlossning, utelämnas CMM. I svåra fall är en fullständig förlust av livmodern från slidan möjlig.

Hypertrofi uppstår på grund av underutvecklade muskler, deras överdrivna sträckning och förlust av elasticitet. Dessa förändringar förekommer ofta hos äldre kvinnor och unga fysiskt inaktiva flickor. Muskler kan inte hålla organ, vilket får dem att sänka..

Ibland finns det en blandad körtel-muskulös form av hypertroferad livmoderhalscancer.

Cystisk form

Ett vanligt alternativ där, på grund av inflammation, bildas godartade bukstrukturer - cyster. De representeras av många små hålrum fyllda med vätska. Ibland är det möjligt att slå samman små håligheter i en stor.

I det inledande skedet märks inte överdriven komprimering av epitel och spridning av stroma, vilket möjliggör läkemedelsbehandling.

Ärrform

Det uppstår på grund av bildandet av ärrvävnad på platser för skador. Skador inträffar till följd av förlossning komplicerad av rivning, abort, curettage. I läkningsprocessen bildas ett stort ärr. Denna grova och inelastiska vävnad är inte involverad i blodcirkulationen och är inte inerverad, vilket stimulerar en ökning av CMM.

Diagnostik

För diagnos och bestämning är det nödvändigt att genomgå en omfattande gynekologisk undersökning. Det innehåller ett antal laboratorie- och instrumentmetoder som låter dig bestämma kursens art och natur, för att identifiera faktorer för sjukdomens utveckling. De viktigaste diagnostiska åtgärderna inkluderar följande procedurer:

 1. Inspektion av CMM med hjälp av speglar.
 2. Enkel och avancerad kolposkopi.
 3. Bekken ultraljud.
 4. Cervicometry.
 5. Cytologisk studie.
 6. Bakteriologisk undersökning av utstryk.

Vid behov utförs en mer detaljerad studie av det defekta området med hjälp av riktad biopsi, cervikoskopi och diagnostisk curettage.

Ett viktigt diagnostiskt steg är en histologisk undersökning. Detta gör det möjligt att identifiera / utesluta degenerationen av celler från godartad till malign.

Efter detektering av förändringar vid undersökningen rekommenderas det att man genomgår en ultraljudundersökning för att utesluta andra patologier.

Viktig! Cervikal hypertrofi måste skilja sig från livmoderhalsgraviditet. Detta är en patologisk graviditet, vars utveckling kan provocera en halsbrott och leda till utveckling av farliga tillstånd.

Hypertrofi-behandling

Det finns många sätt att behandla hypertrofi. Det syftar till att stoppa orsaken till defekten och återställa organens fysiologiska plats.

Beroende på svårighetsgraden och formen används konservativa eller kirurgiska metoder.

Konservativ

Inkluderar användning av olika läkemedel och passering av procedurer. Det finns flera huvudtyper av konservativ behandling, vars huvudsakliga är följande:

 • Etiotropisk terapi - kampen mot en upptäckt infektion. Inkluderar användning av antibakteriella, antivirala, svampdödande läkemedel;
 • Ersättning - förbättring av hormonnivåerna med hjälp av hormonella medel;
 • Regenererande - stimulerar läkning av skador;
 • Antiinflammatoriskt - användning av NSAID, glukokortikoider;
 • Immunomodulatory - förstärkning och aktivering av lokal immunitet.

Det är kontraindicerat för patienter att lyfta och bära saker som är tyngre än 5 kg. Det rekommenderas också att utföra fysiska övningar som syftar till att stärka musklerna i bäcken och vagina.

Dessa metoder är effektiva först i början av bildandet av defekten. Progressiv prolaps av livmodern följt av prolaps kräver kirurgisk ingripande.

Minimalt invasiva metoder

Med en mild kurs använder de försiktiga minimalt invasiva metoder:

 • Radion av radiovågsfel;
 • Cryodestruction - cauterization av neoplasmer med förkylning;
 • Elchock.

Dessa operationer kräver inte särskild förberedelse och utförs på ett dagsjukhus utan behov av en lång vistelse på en medicinsk institution. Praktiskt taget inget obehag under procedurerna, en kort rehabiliteringsperiod och effektivitet gör dessa metoder till de mest populära.

Plastkorrigering

Kirurgiska metoder syftar till att återställa livmoderens fysiologiska läge. Med hjälp av plastkorrigering minskas storleken på defekten, dess normala placering returneras, återställer reproduktionsfunktionen.

Om patologiska förändringar har inträffat på grund av muskelsvaghet och utbredning, används metoder för deras återhämtning..

Svår förlopp, fullständig förlust och ineffektivitet av mer skonsamma metoder, är en indikation för användning av radikala ingripanden, inklusive avlägsnande av livmodern.

Viktig! Självmedicinering leder till utveckling av allvarliga komplikationer. Endast att följa alla rekommendationer och recept från läkaren kommer att leda till återhämtning.

Är graviditet möjligt??

I de första stadierna av livmoderhalshypertrofi är det möjligt att bli gravid, uthärda och få ett friskt barn. Men på grund av obehagliga sensationer under sex, minskas fertiliteten avsevärt. Detta minskar risken för att få ett barn..

En defekt livmoderhalsen kan komplicera arbetet och komplicera det med tårar och sprickor.

I de senare stadierna utvecklas infertilitet, som kan förvandlas till en irreversibel form på grund av hormonella förändringar. Till att börja med är det omöjligt att bli gravid på ett barn på grund av förträngning av livmoderhalskanalen. Spermceller går inte längs med det och befruktar inte ägget. Detta startar processen med att ändra livmoderhalskanalens epitel och gör omöjliggörelse av graviditet.

Prognos för återhämtning

Sjukdomen stoppas ganska effektivt. Genom att snabbt söka medicinsk hjälp och stoppa inflammation och andra misslyckanden kommer det att leda till fullständig återhämtning. Svår förlopp och komplikationer är resultatet av vägran av behandling, inklusive kirurgisk och självmedicinering.

Möjliga komplikationer

Vid övergången till ett allvarligt stadium observeras ofta cystor med förstörelse av omgivande strukturer, livmodersblödning, infektion, metoplasi, infertilitet..

Förebyggande

De viktigaste sätten att förhindra CMM-hypertrofi är förebyggande av infektioner, träning och regelbundna besök hos en gynekolog. Det rekommenderas att använda mekaniska skyddsmetoder under sex. Överdriven sexuell aktivitet med många sexpartners ökar risken för STI.

Fysisk aktivitet och Kegel-övningar för att stärka musklerna i slidan och bäckenet hjälper till att hålla dem i god form.

Ett snabbt besök hos gynekologen minst en gång per år är nödvändigt för tidig diagnos.

Vad man ska komma ihåg?

 • Cervikal hypertrofi är en ökning av den vaginala delen på grund av en alltför hög ökning av stroma.
 • Den vanligaste orsaken är inflammation..
 • Diagnosen ställs på grundval av en omfattande gynekologisk undersökning.
 • Oftare krävs minimalt invasiv kirurgi..
 • Hypertrofi kan leda till infertilitet.
 • Prognosen för återhämtning är gynnsam..
 • Patologi kan kompliceras av onkologi.
 • Det främsta förebyggandet är förebyggande av infektioner och regelbunden undersökning.

Begagnade böcker

 1. Minkina G.N., Kraposhina T.P., Studenaya L.B. Sjukdomar i nedre könsorganen och fertilitet. Reproduktionsproblem. 1997. - Nr 2. -MED. 29-31.
 2. Patologi i vagina och livmoderhalsen. / Under.1ed. V.I.Krasnopolsky. -M.: Medicin, 1997.S. 156.
 3. Praktisk gynekologi (kliniska föreläsningar). / Ed. Acad. RAMS
 4. P rilepskaya V.N. Sjukdomar i livmoderhalsen, vagina och vulva. M.: MEDpress-inform, 2000.-- 432 s..
 5. Rilepskaya V.N. Sjukdomar i livmoderhalsen, vagina och vulva. M.: MEDpress-inform, 2000.-- 432 s..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Brun urladdning hos kvinnor vid olika perioder

Många kvinnor är intresserade av frågan: ”Varför verkar brun urladdning? Är det farligt?". För att besvara den här frågan måste du ta reda på när detta är normen, när det indikerar förändringar eller sjukdomar....

Vilka piller som används för att återställa menstruationscykeln

En vanlig menstruationscykel är huvudtecknet på att alla system och organ i den kvinnliga kroppen fungerar korrekt. Varje avvikelse under cykelns varaktighet och karaktären av menstruationsflödet hos kvinnor i reproduktiv ålder indikerar förekomsten av patologier eller ett brott mot den hormonella bakgrunden....

Vit markering vid försening

Försenad menstruation: första stegEfter upprättandet av cykeln hos en frisk kvinna i fertil ålder bör den vara från 26 till 32 dagar (från den första menstruationsdagen). En försening i menstruationen betraktas som en cykelkränkning i gångarna på 5 dagar....