Varför drar nedre buken innan menstruationen

Harmonier

Representanter för det klara könet är ofta obekväma innan menstruationen börjar. Till exempel har de ofta magvärk före menstruation. Ett liknande symptom förekommer hos nästan 55% av mogna kvinnor. För att förstå om detta tillstånd är normalt eller patologiskt måste du ta reda på orsakerna till dess förekomst..

Under menstruationen avvisas en del av slemhinnan som foder livmodern. Processen har en viss frekvens, som kallas menstruationscykeln. Normalt varar det 28-30 dagar, gynekologer tillåter en liten förskjutning - från 25 till 34 dagar.

I början av menstruationen tar menstruationscykeln dess kurs, syftar till att förbereda den kvinnliga kroppen för befruktning och ytterligare bära fostret.

Menbakterierna är vanliga

Under ägglossningen, det vill säga i processen med att ägget lämnar äggstocken, som inträffar den 14–16: e dagen av menstruationscykeln, fästs reproduktionscellen vid foder i äggledaren. Om befruktning inte sker, avvisar endometriet ägget, och det evakueras från kroppen tillsammans med partiklar i slemhinnan. En organvägg skadas med sin efterföljande fysiologiska förnyelse. Var och en av dessa processer kan orsaka smärta innan menstruationen..

Smärta 3 eller 2 dagar före menstruationen är en normal reaktion i kroppen. Om det inte åtföljs av en patologisk process bör du inte rådfråga en läkare. Du kan förstå detta genom följande tecken:

 1. Normal eller subfibril temperatur (under 37,5 ºС).
 2. Ingen allmän sjukdom observerades.
 3. Det finns inga tecken på blödning i livmodern.

Beträffande den senare egenskapen bör det noteras att menstruationsblod skiljer sig från livmoderns blod i högre viskositet på grund av närvaron av döda endometrieceller i den, liksom en mörkare färg på grund av det ökade innehållet av enzymatiska proteiner.

Således, före menstruation, kan nedre del av buken skada av helt objektiva skäl. Detta är en del av den fysiologiska cykeln som varje kvinnas kropp reagerar individuellt, inklusive processen i fråga kan åtföljas av smärtsamma upplevelser..

Premenstruellt syndrom

Premenstruellt syndrom är en kombination av flera symtom som förekommer hos ett antal företrädare för det svagare könet strax före menstruationens början. Patogenesen för detta tillstånd är inte väl förstått, det finns teorier om det psykosomatiska och autoimmuna ursprunget till PMS. Dess symtom inkluderar:

 • rita smärta i nedre buken;
 • menstruationsmigrän;
 • mild illamående
 • intolerans mot vissa livsmedel;
 • smärta i området av mjölkkörtlarna;
 • hyperthirsty.

Så, PMS är ett av orsakerna till att nedre buken drar före menstruationen, och också varför magen börjar skada.

I en kvinnas kropp inträffar inte bara känslomässiga utan också fysiologiska brister, åtföljda av mycket obehagliga manifestationer. För många börjar bröstet och buken skada medan andra upplever morgonsjukdom. Emotionella symptom är dock ofta ännu mer betydelsefulla..

Kvinnor som lider av premenstruellt syndrom blir irritabla och tårar, och med brist på hormoner kan PMS utvecklas till psykos, vilket kräver sjukvård och läkemedelsbehandling..

Om det ofta före menstruationen börjar nedre del av buken dra eller inguinalområdet värker, bör du rådfråga en läkare för att utesluta patologier i det endokrina systemet och tumörprocessen i hypofysen.

Svår smärta 3-5 dagar före menstruationen

Svår smärta under menstruationen, som manifesterar sig omedelbart före menstruationen, är ett tillfälle att tänka på det faktum att du kan behöva träffa läkare. En av orsakerna till att magen gör ont innan menstruationen är en inflammation i de kvinnliga könsorganen, vars konsekvenser kan vara deras förlust av huvudfunktionen för att bära fostret. Andra patologiska processer, inklusive smittsamma, kan också initiera förekomsten av obehag av stark och dragande natur..

Myom

Myom är en godartad tumör i livmoderns muskelvägg. Det är mycket vanligt bland medelålders kvinnor, särskilt de som använder p-piller. Patologi har formen av en eller flera noder lokaliserade i olika områden av organet:

 • i halsen (en sådan tumör kallas cervikal);
 • tjockare myocyter på väggen (intermuskulär);
 • områden intill det peritoneala integumentet (subperitoneal);
 • nedre delen av sidoribben (samtrafik);
 • närmare livmoderhålet, faller ibland ner i slidan eller i livmoderhalsen (submucosa).

Uterin fibroids kännetecknas av följande manifestationer: det finns ömhet i den inguinala delen av buken, tyngd känns i nedre del av buken, svår uterinblödning öppnas eller menoragi utvecklas (tung menstruation varar upp till en vecka).

Således, om magen gör ont allvarligt före menstruationen, bör du analysera ditt tillstånd och söka läkarhjälp, eftersom smärta kan vara det första tecknet på livmoderfibrer..

Endometrial patologi

Ganska ofta förekommer sjukdomar i livmoderns endometrium. En av de vanligaste är hyperplasi - det finns en överväxt av skiktet, vars huvudfunktion är produktion av slemutsekret. I värsta fall börjar hans celler skjuta ut i livmoderhålet, i vilket fall kvinnan diagnostiseras med "endometrios".

Läkare diagnostiserar endometrios genom ultraljud och hysteroskopi. Kvinnor har emellertid ett antal symtom som får henne att vända sig till en gynekolog. Dessa inkluderar:

 • svår smärta före menstruation;
 • riklig och lång (mer än sju dagar) reglering;
 • stickningar i nedre del av buken;
 • bestrålning av smärta i sakral och ländryggen, liksom i skinkorna och låren.

Förutom ovanstående manifestationer, kan en kvinna störas varje månad av trånga smärta i nedre del av buken, och en vecka före påstådd menstruationsintrång öppnas ofta blödningar. Allt detta hotar infektionens penetration genom det skadade slemhinnan i organet, vilket kan orsaka sepsis och den efterföljande förlusten av livmoders reproduktiva funktion.

Urogenitala sjukdomar

Smärta före menstruation är ett symptom på en sjukdom i urogenitala organ, varav den vanligaste är cystit - en inflammatorisk process i urinblåsan som utvecklas till följd av infektion i väggen av patogena mikroorganismer..

Andra sjukdomar i könsdelssfären kännetecknas som regel av inflammatoriska processer i livmoderhålet. Patologier kan uppstå:

 • på den inre ytan av själva organet, i sitt muskelskikt. Kombinerad inflammation är också möjlig;
 • på en eller båda sidorna av äggledaren;
 • i äggstocken (enkel och bilateral inflammation);
 • bäcken bukhinnan.

Enligt den moderna nomenklaturen kallas denna grupp av sjukdomar inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen.

Lokalisering av smärta

Buksmärta kan följa en kvinna under hela menstruationscykeln. Det finns både fysiologiska och patologiska orsaker till obehagliga upplevelser. För att skilja en grupp från en annan är det nödvändigt att korrekt beskriva smärtsyndromet. En extremt viktig indikator för detta är dess lokalisering..

buk

Buken före menstruationen gör vanligtvis ont i den direkta projektionen av livmodern. Smärtan är skarp och akut, ibland kan den vara pulserande, tråkig eller krampaktig. I detta fall är orsakerna till det aktuella tillståndet troligen fysiologiska. Att smutta på magen kan bero på intensiva sammandragningar av organet under avstötning av en del av endometriet. Så om det före menstruationen gör ont i nedre del av buken, men det inte finns några symtom på allmän sjukdom, behöver du inte oroa dig.

Fransyska

Innan menstruationen gör ont i korsryggen på grund av strålning av smärta från utskjutningen av livmodern. Anledningen är de anatomiska egenskaperna hos organets position. Livmodern innan menstruationen ökar och kan komprimera nervändarna i angränsande organ, påverka nerverna härrörande från sakral- och ländryggen.

Crotch-området

Innan menstruationen upplever många kvinnor smärta i perineum och könsorgan. Skälen kan vara både fysiologiska (de som diskuterades ovan) och patologiska. Det senare inkluderar:

 • traumatiska effekter på könsorganen på grund av diagnostiska procedurer eller abort;
 • dåligt suturerade tårar efter förlossningen;
 • användning av felaktiga hygienprodukter (tamponger);
 • urogenitala sjukdomar.

För att klargöra orsakerna bör du kontakta en erfaren specialist.

Effektiva smärtstillande medel

Många kvinnor är oroliga för svaret på frågan om vad de ska göra om magen gör ont innan menstruationen. Förutom allmänna rekommendationer finns det ett antal läkemedel som hjälper till att hantera smärta. Följande läkemedel används vid dragande smärta i nedre del av buken före menstruation:

Se till att kontakta din gynekolog innan du använder dessa produkter. Läs noggrant bruksanvisningen och övervaka läkemedlets dosering.

Orsaker till smärta i nedre del av buken en vecka före menstruation

I samband med omstruktureringen av kroppen före menstruationen inträffar alltid förändringar i reproduktionsorganen, vilket orsakar obehag för 80% av kvinnorna. Sådana oönskade manifestationer inkluderar det faktum att en vecka innan menstruationen drar nedre buken.
Symtomen kan bero på naturliga orsaker och är en variation i den kvinnliga kroppens normala funktion..

Ångest uppstår när smärta stör den dagliga verksamheten och är långt ifrån en känsla av lätt besvär. För att förstå vad du ska göra om nedre del av buken drar och gör ont i veckan före menstruationens början, kan du, efter att ha tänkt på de möjliga orsakerna till vad som händer.

dysmenorré

Dysmenoré i medicinen kallas menstruationskramper i nedre del av buken före och under kritiska dagar. De orsakas av sammandragningar av livmodern och processen att få ut de extra partiklarna i endometriumet med blod. Smärta kan utlösas av en individuell mängd känsliga receptorer och en låg smärttröskel. På grund av dysmenoré, 8-10 dagar före menstruationens början, gör nedre buken ont och dra.

Symtom kan börja i puberteten och följa kvinnan fram till början av klimakteriet. För många, med ålder eller efter födseln, blir smärtsyndromet mindre märkbart..

Lätt obehag kan utlöses av hormonella förändringar i kroppen eller genom strukturella egenskaper hos det reproduktiva systemet.

Premenstruellt syndrom

Cykliskt syndrom är ett helt komplex av störningar från det endokrina, psykotomiska och vegetovaskulära systemet. Den främsta orsaken till PMS är hormonella störningar hos kvinnor som är i riskzonen och som är benägna att sådana faktorer:

 • överarbete på jobbet;
 • konstant stress;
 • tendens till depressiva tillstånd;
 • skador och kirurgiska ingrepp;
 • inflammatoriska sjukdomar i könsorganen;
 • brist på fysisk aktivitet;
 • brist på balanserad näring.

Inte konstigt att mer än 55% av kvinnorna känner till förkortningen PMS.

Den exakta siffran för hur många dagar innan menstruationen börjar dra i nedre buken - nej. Normen varierar från 2 till 14 dagar. Förutom värkande smärta i nedre del av buken, finns det också tecken som migrän som strålar ut på ögonbollarna, matsmältningsbesvär, smärtsam känslighet hos bröstkörtlarna, svaghet, irritabilitet, överdriven sårbarhet, apati. En kraftig förändring i humöret är karakteristiskt - från upphetsad optimistisk till tårfullt depressiv.

Sjukdomen kan ta symtomen på hjärt-kärlsjukdomar: hjärtklappning, domningar i händerna, svettningar, andnöd.

Tecken på premenstruellt syndrom med ålder kan fördubblas.

Detta tillstånd försvinner vanligtvis i början av menstruationen, men varar ibland några dagar efter det slutförts.

Hormonell obalans

Om nedre del av buken dras starkt 4-5 dagar före menstruationen kan orsaken vara hormonell obalans:

 1. Östrogenbalans är oerhört viktigt för att reproduktionssystemet ska fungera korrekt. Dess överskott, såväl som en brist, kan framkalla obehag och uppblåsthet, samt en kränkning av menstruationscykeln. Ohälsosamma östrogennivåer i kroppen indikeras av tecken som skalning och torr hud, tristhet och håravfall, migrän, sömnlöshet, instabilt blodtryck, bröstsmärta och dåligt humör..
 2. Progesteronnivån före menstruationen bör vara ganska hög, och en ökning i mängden börjar ungefär den 15: e dagen av cykeln, när ägget lämnar follikeln. Hormonbrist provocerar spasmer och sammandragningar i livmodern, vilket leder till värkande smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen före menstruation. Obalans framgår av svullnad och smärta i bröstkörtlarna, riklig urladdning under menstruationen, blödning under den mellanliggande perioden, svullnad i ansiktet.
 3. Den skyldige till obehag i buken kan vara en låg frekvens av "lyckohormoner." Endorfiner är utformade för att jämna ut smärta och stress för kroppen. Men med deras brist, när nedre buken gör ont och drar innan menstruationen, känns det starkare än vanligt. Och det finns depressiva tillstånd, apati, bröstkänslighet och vaginalväggar under sex och störningar i mag-tarmkanalen.
 4. Prostaglandiner är hormonliknande ämnen som spårar och reglerar biokemiska processer i kroppen. Det är de som skickar signaler till hjärnan om obehagliga upplevelser under menstruationen. På grund av hormonell obalans kan antalet prostaglandiner öka och därmed känsligheten för smärta.

Ägglossning

Eftersom det är svårt att avgöra hur många dagar före menstruationen börjar magen att skada, kan detta fenomen påverka ägglossningstiden. Beroende på egenskaperna hos kvinnans kropp kan det förekomma under perioden från 7 till 19 dagar av cykeln. En sådan lucka förklaras av påverkan på kroppen av yttre faktorer - stress, överarbete, hälsostatus och andra.

Lite dragande smärta i nedre del av buken är ett vanligt tecken på ägglossning och kan på grund av en oregelbunden cykel bry sig om en vecka innan menstruationen. Obehag kan åtföljas av liten fläckning, något upphöjd tillstånd, ökad sexuell lust, förvärring av smaklökar och lukt.

Graviditet

Befruktning av ägget kan känna sig mycket specifika symtom - försenad menstruation och det faktum att nedre buken tolereras. Under den andra eller tredje veckan av graviditeten kan dessa symtom lätt förväxlas med de kritiska dagarna som kommer under den nya månaden.

Sådana tecken kan uppträda, både av naturliga skäl i samband med hormonella förändringar i kroppen och bli ett larm.

Följande kan orsaka oro:

 • tre eller fyra dagar före den förväntade månaden är det en ökad temperatur;
 • akut smärta i nedre del av magen och ryggen, vilket ger i ljumsken och pubis;
 • spasmodiska pulserande sensationer;
 • en känsla av spänning och tryck i magen;
 • eventuella obehag som uppträder tillsammans med blodig eller brun urladdning den femte eller sjätte dagen för förseningen;
 • malaise åtföljs av illamående och kräkningar;
 • smärta under den femte veckan av graviditeten kan varna för en ektopisk graviditet.

Även om obehaget inte är för irriterande, måste du se en läkare. Det kommer att vara användbart att ta ett test och se till att du är gravid.

Hormonella preventivmedel

Utseendet på obehag i buken före menstruation kan vara förknippat med att ta OK. Läkemedel påverkar starkt förhållandet mellan hormoner och särskilt menstruationscykeln.

Buksmärta kan indikera en biverkning av ett preventivmedel och deras oförenlighet med kroppen.

Och dessutom observeras symptomet efter en kraftig upphörande av att ta OK, på grund av ett starkt hormonellt hopp.

Kom ihåg att innan du börjar orala preventivmedel och avbryta användningen måste du konsultera en gynekolog. Detta hjälper till att undvika obehagliga överraskningar..

commissures

Oftast orsakar vidhäftningsprocessen bäckskador eller gynekologisk kirurgi. En riskgrupp inkluderar också kvinnor som lider av inflammatoriska sjukdomar eller endometrios. Som ett resultat av uppkomsten av vidhäftningar växer organ tillsammans med varandra genom blodkärl och kapillärer, vilket stör deras rörlighet och normala drift. De karakteristiska tecknen på vidhäftande bildning inkluderar förstoppning, smärta under tarmrörelser och det faktum att 2-3 dagar före menstruationen dras underlivet starkt.

Godartade neoplasmer

Hormonell instabilitet kan leda till utveckling av olika slags formationer och tätningar.

Uterin fibroids är orsaken till 50% av fallen av reproduktionssystemet sjukdom. Detta är en godartad tumör som bildas i myometrium på grund av hormonell obalans. Det främjar tillväxten av östrogenhormonproduktion. Myom utvecklas under hela reproduktionsperioden, fram till början av klimakteriet, när produktionen av östrogen i kroppen upphör.

Risken för sjukdomen ökar när det gäller processer som påverkar den hormonella bakgrunden:

 • inflammatoriska processer;
 • endometrios;
 • endokrina sjukdomar;
 • gynekologisk kirurgi och abort;
 • brist på regelbundet sexliv.

Symtomen på sjukdomen liknar många andra gynekologiska patologier, därför kan en tumör upptäckas endast vid en undersökning av en gynekolog. En anledning att misstänka att något var fel kan vara: mycket starka smärta före menstruation, tryck på urinblåsan, mer omfattande perioder än vanligt, och som ett resultat av riklig blodförlust, blekhet i huden, svaghet.

Inflammatoriska processer

Malaise 3 eller 4 dagar före menstruationens början kan indikera inflammatoriska processer i reproduktionsorganen. Om känslorna vanligtvis inte var för obekväma, kommer inflammationen att öka smärtan kraftigt.

Det orsakande medlet för patogena processer kan vara sexuellt överförda infektioner och virus. Hög sannolikhet för att de förtärs med kallt väder. Kroppen har inte tid att anpassa sig, vilket leder till en kraftig minskning av immuniteten.

Uppkomsten av inflammation är möjlig mot bakgrund av en annan sjukdom av viral eller infektiös karaktär. Detta gäller särskilt för infektioner i bäcken och buk..

De vanligaste inflammatoriska sjukdomarna tillsammans med smärta i nedre del av buken:

 1. Adnexit är en inflammation i äggstockarna och bilagorna. Följande uppsättning symtom är typisk för patologi: feber, svaghet, frossa, illamående, kräkningar, brännande känsla under urinering, purulent urladdning uppträder, spänningar i bukhålan och magvärk vid kramp före menstruation och andra faser av cykeln.
 2. Cervicit är en inflammation i livmoderhalsen, smittsam och inte smittsam i naturen. Sjukdomen kan vara nästan asymptomatisk. I andra fall är lutande känslor i nedre del av buken karakteristiska, särskilt uttalade under sex. Sjukdomen kan manifestera sig som blödning mellan menstruation och även purulent slemhinnor.
 3. Vulvitis är en yttre inflammation i könsorganen. Smärta och stickningar sträcker sig vanligtvis till nedre del av buken och strålar ut till köns- och könsdelarna. En gulaktig urladdning med annan struktur ser ut och har en obehaglig lukt. När symtomen försämras kan feber öka och trötthet kan uppstå..
 4. Endometritis är en akut inflammation i endometriumets ytskikt. Den kroniska formen av sjukdomen utvecklas till följd av infektioner i livmodern och äggledarna, som kan uppstå mot bakgrund av andra gynekologiska sjukdomar, komplikationer efter förlossning och kirurgiska ingrepp. Urogenitala infektioner kan orsaka inflammation - klamydia, ureaplasma, mycoplasma och herpesvirus. Det uppstår med akuta symptom: temperatur över 38 grader, magsmärta, purulent utflöde, migrän, uppblåsthet.

endometrios

Endometrios - tillväxt av endometrial vävnad utanför dess naturliga skikt hos mer än 8% av kvinnorna under reproduktionsperioden. Sjukdomen är av hormonell natur, men medicinska artiklar och studier ger ännu inte ett exakt svar om orsakerna till patologi..

Sjukdom är en av de främsta orsakerna till buksmärta, och det förväxlas ofta med normalt menstruationsbesvär..

Risk för patologi är:

 • kvinnor med en menstruationscykel på mindre än 27 dagar och smärtsam menstruation;
 • de som redan har haft fall av sjukdomen i familjen;
 • flickor vars tidiga första menstruation började tidigt;
 • kvinnor som inte födde eller som senare födde.

Den stora majoriteten av menstruationscykeln, endometrios kan utvecklas nästan asymptomatiskt. Tecken intensifieras och känns när en vecka innan menstruationen börjar obehagligt dra i nedre del av magen och nedre delen av ryggen. Det finns smärta under samlag, fläckar i de sista faserna av cykeln, förstoppning, ofta urinering, en liten temperaturökning.

När man ska söka läkare

Om sjukdomen, åtföljd av obehag i nedre del av buken sju dagar före din period, stör dig regelbundet, bör du kontakta en gynekolog.

Det är också viktigt att uppmärksamma förekomsten av följande symtom:

 • smärtsamt obehag mer än fem dagar innan menstruationen åtföljs av blodig urladdning;
 • obehag uppstår under eller efter sex;
 • du märker ett hopp i kroppstemperaturen;
 • Illamående, kräkningar;
 • smärta sprider sig till korsryggen, benen eller könsorganen;
 • urladdningen fick en gulaktig eller purulent nyans, en obehaglig lukt dök upp;
 • öm och värkande nedre del av buken före menstruation under postpartum eller efter operation.

Om obehag i buken åtföljs av ytterligare symtom, är det bättre att genast genomgå en medicinsk diagnos och göra alla nödvändiga tester..

Baserat på kommentarer på kvinnors forum är många kvinnor vana att överväga smärta några dagar innan menstruationen som en del av menstruationscykeln. Det är emellertid viktigt att komma ihåg att obehag, som berövar livsglädje, kan vara en oroande klocka och varna för förekomsten av allvarliga patologier, särskilt om du blir sjuk för första gången. En snabb undersökning är nyckeln till att snabbt lösa problemet. Älska dig själv och låt inte smärtan förstöra ditt liv.

Magvärk: matförgiftning eller "kvinnliga" gäster?

Artikelnavigering:

Innan din period gör ont i magen - vad du ska göra?

Fotokälla: postun.com

Ofta känner de flesta kvinnor obehag och obegriplig dragande smärta i nedre buken. Kanske är dessa symtom en förutsägelse av premenstruellt syndrom. Ett obestridligt faktum är det bevisade vetenskapliga faktum att 90% av fallen kännetecknas av en sjukdom som kan definieras som ”magvärk före menstruation”. Minska prestandan avsevärt, bidra till en smidig livsrytm, ge fysisk och moralisk disharmoni av buksmärta under menstruationen. Varför gör ont i magen under menstruationscykeln, och gör det ont vid menstruation i allmänhet? Är menstruationsvärk ett tydligt tecken på gynekologisk patologi? Låt oss ta en detaljerad titt på alla typer av situationer och se varför magsmärta under menstruationen. Om du har en fråga: "varför skadar bröstet innan din period?" - till dig i en annan artikel på länken ovan.

Smärta under menstruationen orsakas mestadels av ofta sammandragning av livmoderns muskelskikt under menstruationen. Med ofta och svår smärta behöver du inte skjuta upp ett besök hos gynekologen för professionell rådgivning. Orsaken till pressande och skärande smärta under menstruation i nedre del av magen kan vara för smärtsam menstruation, som inom medicinen kallas "dysmenorrhea" och "algodismenorea." Det huvudsakliga symptom på smärtsam menstruation är muskelkramper och smärta i nedre del av buken..

Orsaker till smärtsam menstruation

Fotokälla: www.msktambov.ru

Under menstruationen krymper livmodern rytmiskt för att fördriva störande, onödiga eller föråldrade, gradvis ut ur cirkulation, skadliga och förstöra biologiska mikroorganismer. Vissa kvinnor har mycket känsliga smärtreceptorer i bukhålan och svarar på varje muskelsammandragning med kraftig och skarp smärta. För någon är orsaken till smärtsamma upplevelser de strukturella egenskaperna hos livmodern (med en bakre avvikelse), på grund av ett liknande fysiologiskt fenomen, trycker det helt enkelt på nervcentralen, vilket därigenom orsakar en känsla av tyngd i nedre del av magen, värkande i ryggen (särskilt i ländryggen) och i korsbenet. Med menstruationssmärta i buken deaktiveras den kvinnliga livsrytmen och den uppmätta förloppet för vardagliga händelser, såväl som hushållssysslor..

Livmodern visar sin aktivitet beroende på den hormonella bakgrunden. Menstruation är inte bara smärtsam, utan ganska lång och riklig i närvaro av hormonet östrogen, oftast sett hos kvinnor efter 30 år. Om en kvinna upplever smärtsamt lidande av PMS, tillsammans med algodismenorrhea, indikerar detta tillstånd tydligt alla hormoner som finns i den kvinnliga kroppen som snabbt "hoppar".

Smärtsamma menstruationsupplevelser kan också förknippas med störningar mellan könshormonerna i den naturliga balansen i kroppen. ”Konkurrenskraftiga” könshormoner kallas progesteroner och prostaglandiner, oftast kommer de senare ut ur ”vinnare” av kampen. Prostoglandiner spelar en dominerande roll i utseendet på de flesta symtom som leder till obehag, eftersom de är kemikalier med specifika egenskaper. De produceras av livmodervävnad medan de får stimulering för att dra sig samman från dessa hormoner. Ju högre nivån av de ovannämnda kemiska hormonerna i kroppen, samverkar livmodermusklerna med större kraft, och följaktligen ökar styrkan i smärtkänslorna. Ett överskott av prostaglandiner skapar också andra samtidiga sjukdomar: svettningar, takykardi, frossa, huvudvärk, illamående och kräkningar.

Smärtsam menstruation, viktminskning och sömnlöshet kännetecknar den ökade aktiviteten i sköldkörteln, som fungerar som en regulator för hormonproduktionen.

Månadsvis och dragande smärta i buken på den första dagen av menstruationen inträffar med underutvecklad (sexuell infantilism) eller felaktig placering av livmodern, endometrios, en inflammatorisk process som förekommer i könsorganen, och också utsatt för ökad excitabilitet i centrala nervsystemet.

Smärta i nedre del av buken observeras i de flesta fall hos unga icke-kvinnliga kvinnor och är ett tecken på infertilitet. Med intrauterin preventivmedel är menstruationen också mycket smärtsam.

Sekundär algodismenorea kännetecknar menstruationssmärta orsakad av cystor, fibromatiska noder, olika inflammatoriska processer i det kvinnliga könsorganet, intrauterin enhet, buk- och gynekologiska operationer samt endometrios.

Obehag under menstruationen

Obehagliga upplevelser inkluderar:

 • bensmärta
 • illamående;
 • kräkningar
 • upprörd avföring (diarré);
 • ökad irritabilitet;
 • svaghet;
 • smärta i ländryggen.

Plågor av största vikt för utseende hos gynekologen

Smärtsamma och obehagliga känslor under menstruationen kan uppstå enligt följande:

 • en längre fortsättning av smärtsamma symtom under menstruationen;
 • plötsligt intensifieras skarp smärta;
 • mer riklig menstruationsblödning (en kvinna använder mer än en tampong eller sanitetsunderlägg under en timme);
 • manifestera symtom på den inflammatoriska processen, inklusive svettningar, frossa, smärta i lederna eller musklerna, en kraftig ökning av kroppstemperaturen osv.;
 • symtom som indikerar en möjlig infektion: en obehaglig lukt från könsorganen, störningar under urinering, klåda, brännande, sekretioner oklara till sin natur, obehag i könsorganen, som föregår menstruationens början, oskyddat kön.

Nödfall för att ringa ambulans

I vissa fall är det nödvändigt att inte fördröja samtalet till ambulansstationen för ett nödsamtal från medicinska specialister. Sådana fall inkluderar:

 • det finns möjlighet till en ektopisk graviditet om magen gör ont innan menstruationen väldigt mycket, från en så hemsk smärta du bara vill "klättra upp i väggen";
 • förlust av medvetande;
 • förekomsten av bitar av gråaktig eller silvervävnad i menstruationsblodet;
 • när du står upp finns det en känsla av upprepad yrsel;
 • plötslig, genomträngande intensiv smärta i nedre del av buken eller i bäckenområdet, tvingande till "krulning i en båge" eller "krullning upp", samt böja sig ner eller bara sitta ner, ta ett halv vertikalt läge.

Metoder och metoder för behandling av smärtsamma perioder

Fotokälla: www.allwomens.ru

Gynekologer rekommenderar inte under kvinnornas sjukdom att extremt luta på smärtstillande medel, bara under extrema omständigheter, till exempel om du tål smärta helt enkelt outhärdlig. Spasmolytiska tabletter bör väljas korrekt med hänsyn till de individuella egenskaperna hos kroppens anatomiska struktur, eftersom många av dem, i sin huvudsak, har biverkningar.

Om du fortfarande drack pillerna, försök att lägga dig så lite som möjligt under en varm filt efter att ha tagit den. Ställ in på avslappning för att distribuera smärta i kroppen, i vilket fall magen kommer att skada mindre.

Följ de grundläggande principerna som anges i det berömda ordstävet från den stora befälhavaren A. V. Suvorov "Håll alltid fötterna varma och huvudet kall!

För att lindra kramper under smärtsamma perioder, bör du ta den väletablerade smärtstillande medicinen Ibuprofen (eller någon av dess generiska medel som Mig och Nurofen) som har ett bevisat resultat på läkemedelsmarknaden och har en dos på 400 mg per dag.

Förutom ovanstående rekommenderade smärtläkemedel för att lindra smärtsamma symtom under menstruationen kan du också använda papaverinhydroklorid och dess analoger, till exempel "No-Shpa", "Papazol" och andra.

Det skulle vara lämpligt att rekommendera användningen av antiinflammatoriska suppositorier diklofenak, av vilken en bit är tillräcklig för att lindra intensiv smärta under menstruationen.

Månadsvis, som jultomten. Om du uppförde dig dåligt kommer de inte till dig.

Buksmärta under menstruationen

Om det finns en fördröjning i menstruationen och nedre buken gör ont, måste vi därför analysera ett antal faktorer som ledde till en sådan sjukdom. Dessa inkluderar:

 1. för snabb och blixtlig livstid;
 2. påfrestning
 3. felaktigt utvald och obalanserad kost.

Dysfunktioner i kroppens reproduktionssystem kan orsaka allvarliga konsekvenser, till exempel dysfunktion i äggstockarna, salpingoophorit, adnexit, polycystiska äggstockar och fibrer i livmodern.

De viktigaste tecknen på förestående menstruationsförseningar är:

 • smärta före eller under menstruationen;
 • kraftig blödning;
 • en signifikant minskning eller ökning av menstruationsflödet;
 • oplanerad fläckning.

Och vad ska man göra om bröstet började klåda? Vi svarar i artikeln "varför bröstet kliar"!

Fotokälla: ilive.com.ua

Även om du inte har perioder, men smärta i nedre buken som hindrar normal funktion och stör den dagliga arbetsrytmen, tveka inte och försena inte ditt besök hos en specialist som kommer att förskriva dig kompetent behandling för sådan sjukdom eller rekommendera ett antal förebyggande åtgärder och regler som du måste följas strikt.

Om bröstet gör ont, och samtidigt smärtan åtföljs av en försening, indikerar detta faktum den överhängande metoden för menstruation. Därför är det nödvändigt att undersöka orsaken till förseningen snarare än smärta. Många kvinnors felaktiga bedömning är antagandet av bevis på graviditet med bröstsmärta. Emellertid är bröstsmärtor sällsynta bevis på graviditet. Ofta är det ett tecken på premenstruellt syndrom, vilket indikerar onormala metaboliska processer som förekommer i kroppen.

Långt ifrån en uttömmande lista över ICP inkluderar:

 • svaghet;
 • smärta
 • depression;
 • obalanserat känslomässigt tillstånd.

Orsakerna till smärta i nedre del av buken efter menstruation kan bero på den rytmiska sammandragningen av livmodern i närvaro av känsliga smärtreceptorer hos en kvinna; hormonella störningar; ökad aktivitet i sköldkörteln, som är ansvarig för produktionen av hormoner i kroppen; inflammatoriska processer som uppstår till följd av sexuell överföring av olika infektioner; fel placering av livmodern; inflammatoriska processer i könsorganen; endomitosis.

Undvik utmattande dieter, spendera din fritid i frisk luft, upprätthålla den allmänna tonen i kroppen, observera en ordning med god näring och vila, fördela fysisk aktivitet korrekt, besöka gynekologen var sjätte månad och vara frisk!

Förresten, våra författare har samlat den mest fullständiga och exakta informationen om menstruation i allmänhet i artikeln "Varför har flickor perioder?" Varsågod!

Orsaker och behandling av smärta i nedre del av buken före menstruation

Regelbundna processer som sker varje månad i den kvinnliga kroppen ska inte åtföljas av svår smärta. I isolerade fall förknippas obehag med fysiologiska egenskaper, men oftast är det resultatet av inflammatoriska processer. Vad man ska göra om menstruationen tidigare var smärtfri och på sistone var det oacceptabla smärta?

Vilka är de fysiologiska orsakerna till smärta?

Systematiskt i kvinnokroppen finns det skarpa hormonstörningar förknippade med de naturliga processerna i menstruationscykeln. Som ett resultat av detta, även i avsaknad av avvikelser i funktionen av bäckendelen av reproduktionssystemet, anses krampande smärta i nedre del av magen före menstruation som ett normalt naturfenomen. De fysiologiska faktorerna för uppkomsten av obehagliga uppfattningar är:

 • ökad smärtkänslighet;
 • bildandet av ödem under påverkan av hormoner;
 • brist på endorfiner, naturliga smärtstillande medel;
 • tarmöversvämning som ett resultat av att äta stora mängder mat, provocera ut livmodern, förhindra dess normala sammandragning;
 • närvaron av en intrauterin anordning;
 • känslomässig överbelastning, stress.

Under menstruationsperioden utför livmodern aktiva kontraktila rörelser och utövar tryck på nervreceptorerna intill organet. Därför har nästan alla kvinnliga representanter en smärta i nedre buken innan menstruationen.


Smärta uppstår vid livmodersammandragningar

I kvinnans kropp inträffar varje månad en process under vilken kroppen börjar förbereda sig för befruktningen, för detta ändamål inträffar vissa förändringar i den, vilket skapar de mest bekväma förutsättningarna för en framgångsrik befruktning av ägget. 2 veckor efter början av menstruationscykeln börjar ägglossningen, under vilken den dominerande follikeln brister, och ägget, som är klart för spermbefruktning, flyttar in i äggledaren. Sedan rör sig den kvinnliga reproduktionscellen djupare in i livmodern, där den förväntar sig att träffas med hanen och fästa vid slemhinnan i endometrium.

Om cellen inte har befruktats, avvisas ägget efter en viss tid med påverkan av olika faktorer av livmodern tillsammans med slemytan. Detta leder till uppkomsten av ett öppet blödande sår som läker under flera dagar. Det är denna process som orsakar dragande smärta i livmodern.

Hur man kan bli av med obehag

Dagar med menstruationsblödning kan äga rum under mer bekväma förhållanden. För att göra detta måste du ta läkemedel som blir ett slags prostaglandinblockerare. De vanligaste läkemedlen är:

De kan inte bara minska smärta utan också lindra inflammation. Om en flicka har en benägenhet för blödning eller dålig blodkoagulation, är användningen av dessa läkemedel strängt förbjuden.

Undvik användning av läkemedel för personer som lider av högt blodtryck, eftersom de bidrar till minskningen av blodkärlen och ökar blodtrycket. Det är också värt att ge upp smärtstillande medel för kvinnor med tarmsjukdomar och magsår. För svår smärta bör du rådfråga en specialist som kommer att förskriva läkemedlet med hänsyn till kroppens fysiologiska egenskaper.

Om magen gör ont innan menstruationen, och det inte finns någon önskan att ta mediciner, kan örtte och olika infusioner ersätta dem. De säljs fritt på apotek. När du väljer en samling är det värt att uppmärksamma kompositionen. Te ska innehålla smärtstillande, antiinflammatoriska och lugnande örter. Dessa inkluderar:

Jämfört med andra medicinalväxter är dessa mest effektiva. Ta en läkande avkok måste börja några dagar innan menstruationen börjar.

Med svår smärta i nedre del av buken kan en varm varmare hjälpa. Det kan slappna av muskler och minska obehag avsevärt. Det är viktigt att se till att värmen från enheten är så bekväm som möjligt. Det kan också vara ett förebyggande av smärta..

Prevensionsmedel kan befria en kvinna med hormonella störningar från obehagliga känslor. Det är strängt förbjudet att förskriva och köpa läkemedel på egen hand..

Endast en specialist kan förskriva ett läkemedel efter en visuell undersökning och diagnos. Hormonala läkemedel förskrivs rent individuellt.

Smärta i nedre del av buken under menstruationen är ett naturligt och välgrundat fenomen. Det är nödvändigt att söka hjälp av specialister vid starka akuta, outhärdliga upplevelser, som kan vara ett symptom på allvarliga sjukdomar eller könsinfektioner..

Vilka symtom bör varna?

Kort före de kritiska dagarna upplever många kvinnor smärta av olika skäl, av vilka många har ganska allvarliga symtom och kan vara en indikator på kroppens funktionsfel. Så till exempel är kramper ofta ett tecken på skada, infektion, hypotermi eller sjukdomar i mag-tarmkanalen.

Arten av smärtsyndromet säger mycket, ofta är det smärta som hjälper till att upptäcka en sjukdom som inte tidigare har diagnostiserats. Till exempel "algomenorrhea", en gynekologisk abnormitet som kännetecknas av krampande smärta och är en störning i den kvinnliga kroppens menstruationsfunktion.

Det finns flera typer av smärta av denna typ, här är de vanligaste av dem:

 • Skärande smärta
 • Karakteristisk värkande
 • spricker
 • kramp
 • Spasm
 • Dra känsla

Arten av smärtan är ofta ett tydligt tecken på en viss störning i den kvinnliga kroppen. Men enligt gynekologer kan varje kvinna värka i magen före menstruationen - denna karakteristiska smärta är inte ett symptom på någon sjukdom.

Vanligtvis har kvinnor dålig ont i magen den första dagen av menstruationen. Smärtsamma manifestationer kan uttryckas i varierande svårighetsgrad:

 • i mild form - de kännetecknas av kort varaktighet, normal tolerans utan förlust av prestanda och användning av smärtstillande medel;
 • i genomsnittlig form - komplicerat av förekomsten av illamående, frossa, impotens, ökad irritabilitet, ofta urinering, en minskning av allmän ton;
 • i svår form - algomenorré uttrycks av intensiteten i manifestationer, spridning av smärta i bröstet, korsryggen, huvudet, åtföljt av negativa tecken i form av en störning i pulsrytmen, diarré, kräkningar, förlust av medvetande, fullständig förlust av prestanda.

När magen gör ont 5 dagar före menstruation och mindre, med tanke på förändringen i den hormonella naturen under denna period, kan situationen korrigeras oberoende utan medicinsk hjälp. I avsaknad av patologier innebär behandling av buksmärta före menstruation användning av mediciner och andra terapimetoder.

För att stoppa magvärk före menstruation rekommenderas:

 • användning av krampläkemedel, smärtstillande medel, lugnande medel;
 • speciell gymnastik;
 • massage förfaranden;
 • vila, god sömn;
 • intag av vitaminkomplex;
 • avslappnande bad med eteriska oljor eller medicinalväxtskydd;
 • vägran att använda tamponger;
 • akupunktur.

Känslor som värmer, drar, ibland kan sticka i sidan. Det gör vanligtvis ont i nedre del av buken närmare vänster eller höger sida. Ibland kan det ge åt sidan eller korsryggen.

När behöver jag träffa en läkare? Larmande symtom:

 • smärtan varar mer än en dag, mediciner hjälper inte;
 • svår attack - smärtan är skarp och skarp;
 • vaginal blödning under en period då det inte bör finnas en period;
 • feber;
 • illamående och kräkningar;
 • allmän svaghet, dåsighet, suddigt medvetande;
 • matsmältningsstörningar och tarmrörelser.

När du inte kan oroa dig

Hos kvinnor förekommer hormonella förändringar ofta, de är instabila och instabila, deras nivå förändras ofta. En vecka före menstruationen uppstår ofta obehag.

Under menstruationen ökar hastigheten av progesteron avsevärt, vilket beror på tarmarna.

Om det finns problem med tarmen inträffar gasbildning, förstoppning, kanske magvärk.

Nästan alla tjejer, kvinnor upplever premenstruellt syndrom:

 1. Huvudvärk.
 2. Depression möjligt.
 3. Irritation.
 4. Illamående.
 5. Smärta i nedre buken.
 6. sömnighet.
 7. Snabb utmattbarhet.

Liknande symtom provoseras av svullnad i livmodern, så kroppen signalerar att du kan bli gravid ett barn. Alla de beskrivna tecknen indikerar inte sjukdomar, så det finns ingen anledning att oroa sig.

Dessutom har kroppen ett fel i vatten-saltbalansen.

Vilka är de patologiska orsakerna

Förutom fysiologiska manifestationer på grund av en förändring av nivån på regleringen av menstruationscykeln, kan orsaken till buksmärta innan menstruationen vara patologisk.

De vanligaste faktorerna som påverkar utvecklingen av algomenorré är:

 • onormal placering av livmodern;
 • konsekvenser av kirurgi;
 • adnexit;
 • genital endometrios;
 • inflammatoriska processer i könsorganet;
 • myom;
 • cancrar.


Endometrios orsakar också smärta.
Vid könsinfektioner, utöver det faktum att patienten har svår magsmärta före menstruationen, förekommer följande störande symtom:

 • migrän;
 • ökning av kroppstemperaturen;
 • depressivt tillstånd;
 • illamående;
 • känsla av klåda, sveda i slidan;
 • fetid urladdning.

De skyldiga till att ett tillstånd börjar när magen gör ont, som före menstruationen, kan vara:

 • herpes;
 • chlamydia
 • Gardnerella;
 • mykoplasmos;
 • candidiasis;
 • trikomonasinfektion;
 • syfilis.


Ofta är smärta associerad med könssjukdomar, såsom klamydia.
Att snabbt kontakta en specialist är viktigt, eftersom de uppkommande smärtsamma upplevelserna kan vara ett symptom på livmoderfibrer - en godartad tumör. Denna bildning är sammanflätade myocyter, som sammandras orsakar obehag och skärande smärta. Myomas finns i olika delar av livmodern:

 1. Cervical tumör - denna myom finns i livmoderhalsen;
 2. Intramuskulär tumör - utvecklas i livmoderväggens muskelvävnad;
 3. Submuköst myom - kan uppstå i vaginalkanalen, hålrummet eller livmoderhalsen;
 4. Samverkande - i den nedre delen av livmoderens sidoribb;
 5. Bukfibroider - på utsidan av livmodern.

Alla typer av godartade tumörer, livmoderfibroider orsakar dragande smärta. Samtidigt ökar smärta och obehag i början av regula och i mitten av menstruationscyklerna. En godartad tumör kan behandlas. Om en fibroid upptäcks i förväg kan den kasseras med medicinering. I sällsynta fall är tumören inte behandlingsbar och måste tas bort genom operation.

Diagnos av mycket svår smärta, hur man bestämmer orsaken till att outhärdlig buksmärta dök upp

Att klargöra orsakerna till premenstrual smärta kan vara en grundlig undersökning. För att fullborda den kliniska bilden måste läkaren ha information:

 1. om arten, regelbundenheten, intensiteten hos smärtsyndromet;
 2. förekomsten av samtidigt symtom;
 3. de preventivmedel som används av patienten;
 4. om tidigare diagnoser om tidigare inflammatoriska gynekologiska sjukdomar och metoder för deras terapi upptäcktes;
 5. om arten av tidigare utförda manipulationer och kirurgiska ingripanden (diagnostisk curettage, hysteroskopi, abort, förloppet under postpartumperioden).

Laboratoriestudier inkluderar:

 1. allmän och biokemisk analys av blod, urin, vaginal utstryk, skrapa från ytan av livmoderhalsen;
 2. bakteriekultur, enzymbunden immunosorbentanalys, PCR-metod för att bestämma patogener av infektioner i närvaro av skäl att smärta kan vara resultatet av en infektionssjukdom.

Tillståndet i livmodern, bilagor, äggledarna kan bedömas utifrån resultaten av ultraljuddiagnostik, vilket hjälper till att identifiera tecken på inflammatoriska processer, liksom närvaron av neoplasmer i dessa organ (cyster, fibromer, fibroider). Vid ultraljudsundersökningen kan läkaren bedöma äggledarnas tillstånd, identifiera förträngningen av livmoderhalskanalen, förekomsten av ärrvävnad och vidhäftningar. Om gynekologen inte finner någon anledning att förklara förekomsten av ett starkt smärtsamt premenstruellt syndrom, rekommenderas kvinnan att besöka andra läkare (endokrinolog, gastroenterolog, neurolog). Du måste vara tålamod eftersom implementeringen av diagnostiska procedurer kan ta en eller två månader, men du kan inte dra tillbaka, eftersom det här är det enda sättet att identifiera smärtkällan innan menstruationen börjar.

Smärta i nedre buken under ägglossningen

Varför det annars kan finnas smärta i nedre del av buken kommer att diskuteras senare. Om nedre del av buken drar och värker en vecka före menstruationens början, indikerar detta att något är fel med kroppen.

De vanligaste orsakerna, utöver algomenorré, som resulterar i ömhet före menstruation:

 • Lutealbrist på grund av låga progesteronnivåer.

I det här fallet verkar den nedre buken konstant, magen verkar brista, det kan förekomma vidhäftningar i livmoderhålet och i tarmen.

 • Endorfiner minskar.

Innan menstruationen minskar mängden progesteron och östrogen i en kvinnas kropp kraftigt, vilket resulterar i en minskning av nivån av endorfiner. Ett sådant skarpt hormonsprång kan inte märkas av kroppen. Detta är svaret på frågan varför kvinnor före kritiska dagar rapporterar smärta i nedre buken, utvidgning och ömhet i bröstkörtlarna, melankoli eller irritabilitet, och i vissa fall till och med tarmstörningar.

PMS anses vara ett annat vanligt skäl till att smärta kan uppstå innan kritiska dagar börjar. I motsats till vad man tror att premenstruellt syndrom främst påverkar kvinnors känslomässiga tillstånd är detta inte så. PMS påverkar ett mycket större påverkansområde:

 • Bäckenskador.

I detta fall drar buken, smärta i nedre del av buken kännetecknas av en krampaktig karaktär. Det kan vara kramper i tarmen.

Smärta före menstruation kan vara en följd av inflammatoriska processer i bäckenorganen till följd av hypotermi eller infektionssjukdomar. Smärtsamma känslor är lokaliserade i nedre del av buken. Buken kan skada mycket dåligt, med smärta och kramper..

Hos kvinnor med menstruations oregelbundenhet kan ägglossning inträffa för sent, även före den förväntade starten av menstruationen. Därför kan nedre buken skada på grund av sen ägglossning.

I vissa fall kan kvinnor inte hitta rätt smärta. Det är ofta svårt att förstå om magen eller tarmen gör ont. Därför är det viktigt att känna till skillnaderna mellan smärta före menstruation och smärta i tarmen..

Premenstruella smärta kännetecknas av smärtsamma, dragande, värkande känslor i nedre del av buken. Den nedre buken värker hela tiden eller med jämna mellanrum (hos alla kvinnor på olika sätt).

När tarmarna lider är smärtorna huvudsakligen krampaktig. Vid smärta i tarmen kan buken svälla, brusas, gas.

Smärtsyndrom manifesterar sig vanligtvis några dagar före de kritiska dagarna, samtidigt som huvudet kan börja skada kan stämningen försämras. Allt detta åtföljer premenstruellt syndrom - vilket händer hos varje kvinna innan regula börjar. Med tiden uppstår PMS-problem i kroppen, inklusive hud, hår och psykologiskt tillstånd. I detta fall betraktas smärta under denna period som en normal process, oftast kännetecknad av tarmdysfunktion, dragkänslor, värkande känsla.

Drar nedre buken som under menstruationen - detta tillstånd är inte främmande för nästan någon tjej eller kvinna.

När en smärtsam känsla uppträder under kritiska dagar är detta ganska normalt, eftersom utmatningen från livmoderns inre skikt är kopplad till aktiva sammandragningar av hennes kropp.

Detta är essensen av smärta. Men om det finns en dragkänsla både under menstruationen och i mitten av cykeln, så blir detta redan en farlig omständighet.

Skälen till sådana tecken kan vara mycket olika - från PMS till gynekologiska avvikelser och graviditetens början.

Det faktum att dragande smärta bara är en del av sjukdomens symptomkomplex är obestridligt, det är nödvändigt att lyssna på ditt eget och tillstånd.

Således kan ett antal troliga gynekologiska faktorer för att dra smärta lägre än buken klassificeras som:

 • inflammation som sprider sig i livmodern eller dess processer;
 • myom;
 • endometrios;
 • tvinnade cyster på äggstockarna;
 • ektopisk graviditet;
 • förekomsten av blod i äggstocken (apoplexi).

Alla dessa tillstånd behöver snabb diagnos och behandling, i motsatt situation kan det sannolikt förvärra tillståndet och hota konsekvenserna för kvinnors hälsa.

Om den kritiska sidan gör ont under buken under kritiska dagar, kan förekomsten av en inflammatorisk process i bilagorna inte diskonteras..

Menstruation är också ett incitament för förvärring eller initial utveckling av sjukdomen..

Smärtsyndrom manifesterar sig i sakrum, inre lår, korsrygg, i vissa avsnitt i rektum.

Ibland kan patologi bestämmas i båda bilagorna. Det kan emellertid kännas vidare på höger sida om den patologiska processen är mer intensiv inom detta område.

Hans distinkta beskrivningar:

 • i menstruation, mer slem, är utseendet på pus inte uteslutet;
 • trötthet, dåsighet känns;
 • ingen aptit;
 • det finns nervositet och irritabilitet.

Själva smärtsamma upplevelser, trots att de är ganska känsliga, och ändå, i jämförelse med vad som händer med andra patologier, är inte så betydelsefulla och intensiva.

Platsen för den myomatösa noden i ett visst område i livmodern kan också bli en smärtfaktor under menstruationen på höger sida under buken.

Vanligtvis svarar denna neoplasma på det kvinnliga könshormonet..

Under menstruationen minskar deras närvaro, men omedelbart efter kritiska dagar börjar ökningen.

Livmodersammandragningar, som ger frisättning från det föråldrade inre skiktet, oroar fibroider och nervändar i närheten.

Själva neoplasmen skapar hinder för organets amplituder. Detta är orsaken till klagomål att under och efter menstruationen finns en smärtsam känsla lägre än buken till höger, mängden utsläpp ökar under menstruationen, vilket slutar med en långvarig salva.

endometrios

Ofta gör ont i nedre del av magen med en sådan patologi som endometrios. Denna sjukdom står för 10% av alla episoder av gynekologiska avvikelser. I alla representanter för det svagare könet är det reproduktiva organet fodrat från insidan med ett inre skikt - endometrium.

Endometrios sjukdom kännetecknas huvudsakligen av överdriven tillväxt av skiktet och dess utgång bortom gränsen till livmoderslimhinna. Från denna avvikelse utsätts kvinnor i åldersgruppen 30-50 år ofta.

Följande orsaker till endometrios upprättas:

 • förlust av det optimala förhållandet av producerade hormoner (ett högre innehåll av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner);
 • genetiskt beroende;
 • sänka kroppens försvar;
 • metaplasia (överväxt av en vävnadsstruktur till en annan).

De avgörande faktorerna för denna patologi är:

 • En historia av abort;
 • Skadlig miljö;
 • Brist på järn;
 • Viktökning;
 • Förekomsten av kronisk inflammation i köns- och reproduktionssystemen;
 • Användning av intrauterina enheter.

Endometrios har inte stabila kliniska symtom. De vanligaste tecknen är smärta, vaginal urladdning, illamående, kräkningar, försvagning av kroppen, misslyckad reproduktionsaktivitet.

Smärta med denna sjukdom sprider sig i nedre delen av ryggen eller nedre delen av buken. Det kan manifestera sig mer under kritiska dagar. En ökning av smärta är också troligt efter tarmrörelser och samlag..

Detta händer också: det finns ingen menstruation och ett graviditetstest visar ett negativt svar, men smärtsamma känslor försvinner inte, det finns ingen blödning.

I en sådan situation, att förlora den dyrbara tiden som krävs för att donera biomaterial till studien av hCG, och med dess positiva resultat blir graviditet utanför livmodern ganska troligt.

Implantation av ägg utanför livmoderhålan är tyvärr ett ofta och mycket hotande fenomen..

 • Det mest grundläggande symptom som kan vittna om detta är svår smärta. Om det syns från höger sida - ett tecken på att fosterägget är fäst i motsvarande rör i livmodern. Den smärtsamma känslan som framkallas av denna avvikelse, kramp, resonerar i inguinal zon, rektum, vagina och livmoderhalskanalen.
 • Ett annat tecken är att kritiska dagar med en ektopisk graviditet nästan alltid dyker upp senare än kalendertiden. Därför, om det är en fördröjning, före menstruationens ankomst, gör det ont på höger sida (liksom under menstruationsperioden), krävs akut ingripande av kirurgen.

Det finns också sekundära symtom som uppstår under ektopisk graviditet:

 • blekhet i huden;
 • yrsel;
 • ökad hjärtrytm;
 • lågt blodtryck.

Cystor i äggstockarna utvecklas som vanligt i fertil ålder. I fallet när neoplasmen har ett ben är det fullt möjligt att linda cysten runt sin egen kropp. Denna process provocerar en smärtsam känsla i buken från sidan där själva äggstocken är belägen.

Denna avvikelse kan inträffa när som helst, men under menstruation, intra-bukspänning och tryckökning, vilket skapar vissa förutsättningar för förekomsten av denna avvikelse.

Särskilt beskrivna i honom:


ömhet skarp, outhärdlig, kan orsaka svimning;

 • förekomsten av illamående, kräkningar;
 • kroppstemperaturen ökar;
 • blodtrycket minskar, pulsen blir ofta;
 • vissa patienter har en störning i avföring och urinfunktion;
 • kallsvett uppstår.
 • Orsaker till dragande smärta före menstruation

  Ritningssmärta i nedre del av magen uppträder både en vecka före menstruation och tidigare, omedelbart efter ägglossningen, eller orsakar ångest ett par dagar före blödning. Vissa kvinnor bestämmer början av menstruationen just på grund av dålig hälsa och sömnlöshet..

  Om magen på kritiska dagar ständigt gör ont, kan detta förklaras av de anatomiska egenskaperna hos de inre könsorganen. PMS orsakar smärta i bröstet, buken och korsryggen, en kvinna blir irriterad, försvagad eller tårfull och noterar svullnad i ansiktet och lemmarna.

  hormoner

  Om en vecka före menstruationen drar nedre del av buken så mycket att obehaget blir outhärdligt, för en början kan du försöka ändra din livsstil - överge dåliga vanor, gå ofta i frisk luft, granska din kost.

  Förloppet för många processer i den kvinnliga kroppen beror på produktionen av hormoner. Den andra halvan av cykeln kännetecknas av en kraftig ökning av progesteronnivåerna. Hormonell obalans orsakar inte bara PMS utan också tarmproblem:

  • Förstoppning.
  • gasbildning.
  • Minskad peristaltik.

  Algodismenorea

  Om obehaget inte försvinner när du byter till en hälsosam livsstil måste du undersökas av en gynekolog och fastställa faktum av algodismenorea. Detta är en kränkning av menstruationsfunktionen med svår smärta i nedre del av buken, i korsbenet eller nedre delen av ryggen. Deras karaktär är värkande, dra eller krampa.

  Orsaker till primär algodismenorea:

  1. Endokrina störningar.
  2. Användning av en intrauterin enhet.
  3. Uterine Underutveckling.
  4. Fel placering av könsorganet.
  5. Fysisk / mental överarbetning.

  Sekundär algodismenorré utvecklas under påverkan av gynekologiska sjukdomar som förvärvats med åldern. En vecka eller tidigare före menstruationen börjar den nedre buken hos kvinnor att värka av skäl som:

  • Historik om bukoperation.
  • Genital kirurgi.
  • Nervös irritabilitet eller depression.
  • Oregelbundet sexliv.
  • Sexuell missnöje.
  • En mängd psykiska störningar.

  Fysiologiska skäl

  Känslan av tyngd i buken och dess lilla ökning orsakar vätska, som ansamlas i kroppen före menstruation. Dragsmärtorna i buken provoseras också av livmodern, mer exakt, det faktum att det ökar strax före blödning.

  Ägglossning

  Vid sen ägglossning känns obehag i nedre del av buken tydligt i vänster eller höger sida, beroende på var ägget befinner sig. Lätt blödning inträffar vid tidpunkten för follikelbrott, men blod kommer in i bukväggen och orsakar lokal irritation.

  Äggstocksmärta är inte patologisk. De är en funktion i det kvinnliga reproduktionssystemets funktion..

  Acyklisk smärta

  Acykliska smärtor är alltid långvariga och deras utseende är inte förknippat med ägglossning.

  Det är inte möjligt att eliminera obehag med smärtstillande medel av skälen till att nedre del av magen gör ont en vecka före menstruation mot bakgrund av allvarliga patologier:

  1. Cystit.
  2. Myom.
  3. endometrios.
  4. Vidhäftande avvikelser.
  5. Bäckenstockning.
  6. Urolithiasis sjukdom.
  7. Åderbråck som ligger i bäckenet etc..

  Trast

  När magen värmer långsamt en vecka före menstruationen är det nödvändigt att titta på vaginalutflödet. Normalt är de ett multikomponentämne:

  • Slem.
  • Glykogen.
  • bakterier.
  • lactobacilli.
  • Dött epitel.
  • Hemligheten med bartholinkörtlar.

  Normal urladdning är klar eller vitaktig, deras konsistens är slemhög, och volymen är obetydlig, upp till 5 ml per dag. Det finns ingen obehaglig lukt. Under ägglossningen blir glykogennivån maximalt.

  Urogenital candidiasis (vanligtvis används som trast) gör att utsläppet är vitt och curdled och luktar foul. Svampen orsakar klåda och sveda i ljumsken, obehag vid urinering. Labia ser röda och svullna ut.

  Den främsta orsaken till trast är svag immunitet. Könssvamp kombineras ofta med HIV-infektion, diabetes och sexuellt överförda sjukdomar..

  Graviditet

  En ökning av livmoderonusen i tidig graviditet orsakar dragande smärta i nedre buken. En kvinna kanske ännu inte vet att hon snart kommer att bli mamma, och i väntan på sina perioder märker hon en försämring av sin hälsa. Först avskriver hon obehag för PMS, men senare diagnostiserar läkaren graviditeten.

  Vid en ektopisk graviditet kan smärta också plåga en kvinna. Om äggledarnas lumen är för smal, hittar det befruktade ägget inte ett sätt att tränga igenom livmodern och är fäst vid rörets vägg. Från nedre del av buken strålar smärta till ändtarmen.

  Med illamående, värkande smärta i nedre del av magen, yrsel, svaghet och i närvaro av episoder av medvetslöshet är det brådskande att konsultera en gynekolog. Ett växande embryo provocerar ett brott i röret, sepsis och döden. En operation hjälper till att förhindra sorgliga konsekvenser..

  När smärtorna är månatliga

  Förekomsten av smärta i nedre del av buken en vecka före menstruationen tar ofta en konstant form. I fall där detta inträffar på grund av fysiologiska avvikelser, särskilt hos flickor före förlossningen, oroa dig inte. Men regelbundna manifestationer av buksmärta före menstruationen kan indikera förekomsten av infektioner, inflammation eller avvikelser.


  Om smärtan kvarstår måste du undersökas

  Vad du ska göra för att eliminera kramper

  Vid svår smärta ska du rådfråga en gynekolog. Läkaren kommer att genomföra en undersökning och vid behov föreskriva ytterligare diagnostik i form av ett blodprov eller ultraljud. Om allvarliga patologier upptäcks föreskrivs hårdvaruforskningsmetoder - MR eller CT, laparoskopi eller hysteroskopi. Effektiv behandling väljs efter en noggrann diagnos.

  Om din mage gör ont innan din period på grund av naturliga fysiologiska processer, kan du försöka eliminera obehaget på egen hand hemma. För detta används mediciner från olika grupper..

  • Spasmolytika. De eliminerar snabbt muskelkramper i livmodern. Sådana läkemedel skickas ut utan recept, men innan du tar dem måste du läsa instruktionerna noggrant. PMS rekommenderar läkemedel som finns tillgängliga i form av tabletter eller rektal suppositorier..
  • Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Läkemedel i denna grupp lindrar snabbt smärta, bekämpar inflammation. Du kan eliminera obehagliga symtom med hjälp av tabletter där den aktiva substansen är paracetamol, ibuprofen, diklofenak. Kom ihåg att dessa läkemedel har allvarliga kontraindikationer, och se till att du konsulterar din läkare innan du tar det. Följ strikt den rekommenderade doseringen..

  Du kan återställa normal hälsa före menstruationen och eliminera obehag utan medicinering. För att göra detta är det ibland tillräckligt att göra en lätt övning, applicera en varm värmedyna i magen, göra en lätt massage, berika dieten med många användbara vitaminer och mineraler. Alla dessa åtgärder kan endast utföras om du är säker på att du är helt frisk..

  Månadsvis blödning av kvinnor åtföljs ofta av obehag och buksmärta. Detta är ganska normalt om sjukdomen är mindre och inte påverkar livskvaliteten för mycket. Kom ihåg att du måste besöka en gynekolog minst två gånger om året. Detta skyddar dig från utvecklingen av farliga patologier och gör att du kan upprätthålla reproduktiv hälsa..

  Menstruationskramper i buken är en vanlig förekomst som plågar många kvinnor. Den vanligaste orsaken till obehag är muskelkontraktioner i livmodern, men det finns undantag från regeln när obehag blir ett symptom på en allvarlig sjukdom. Om smärtorna i nedre del av buken före menstruationen förstärks, och tillståndet förvärras från månad till månad, måste du konsultera en specialist och ta reda på orsaken till kramp.

  Premenstruellt syndrom

  PMS uppträder cirka 3-4 dagar före det initiala regleringsstadiet. Först och främst påverkar premenstruellt syndrom en kvinnas psykologiska hälsa och leder till en förändring av humör: orimlig aggressivitet, ångest, depression, sömnlöshet, irritabilitet, tårfullhet. Men andra obehagliga fenomen kan uppstå:

  • Förekomsten av huvudvärk
  • Illamående före menstruation och aptitlöshet
  • Ömhet i brösten
  • Gastrointestinala störningar
  • Buksmärtor

  Gynekologer anser premenstruellt syndrom som en störning, eftersom det direkt är ett tecken på otillräcklig syntes av endorfin. Om en kvinna får lite "lyckohormon" under en längre tid, kan premenstruellt syndrom utvecklas till en allvarlig psykisk sjukdom - menstruationspsykos, som inte kan behandlas med medicinering och kommer att leda till slutenvårdsförfaranden som involverar en psykiater eller psykolog. Det är därför experter rekommenderar att samråda med

  Användbar video

  Mycket ofta har kvinnor en nedre del av buken en vecka före menstruationen, långt ifrån alla vet vad detta obehag betyder och om det är möjligt att bli av med det. Det bör undersökas om det kan antas att manifestationen av sådana symtom är en följd av gynekologisk patologi, eller är detta ett normalt naturligt tillstånd där det absolut inte finns någon anledning att uppleva. Smärta i nedre buken minskar avsevärt livskvaliteten hos kvinnan, vilket förhindrar henne från att arbeta normalt och göra vardagliga aktiviteter. För att lindra detta tillstånd måste du veta om förekomsten av vissa metoder som eliminerar dessa smärtsamma manifestationer.

  När man ska träffa en läkare

  Det finns fall som kvinnor har magont, som före menstruationen, men det är faktiskt ett tecken på gynekologiska störningar eller sjukdomar i matsmältningssystemet. Med regelbundna allvarliga manifestationer, även om det inte finns någon negativ försvagning av negativa symtom i liggande läge, bör du rådfråga en läkare. Ett tillstånd när höger sida av nedre del av buken gör ont innan menstruationen är farligt för en kvinna, eftersom det antyder en risk för blindtarmsinflammation.

  Om magen gör ont innan menstruationen med försenad menstruation kan detta indikera en cykelstörning eller en ektopisk graviditet..

  När obligatorisk medicinsk konsultation krävs

  Om en kvinna först märkte konstiga förändringar i kroppen innan menstruationen, som inte var där förut, måste hon gå till kliniken och berätta för gynekologen om vad som oroar sig.

  Det finns ett antal allvarliga omständigheter, och alla kräver omedelbar medicinsk rådgivning:

  1. Smärta stör mig i mer än sju dagar.
  2. Kroppstemperaturen ökade.
  3. Efter en smärtsam PMS finns det många perioder.
  4. Inom en cykel kommer kritiska dagar flera gånger med korta pauser.
  5. Svimning före menstruation.
  6. Graviditet misstänkt.
  7. Tidigare var varje menstruation smärtfri.

  De huvudsakliga orsakerna till att patienten har nedre del av buken en vecka innan menstruationen klargörs under undersökningen. Detta är antingen en latent infektion som påverkar reproduktionssystemet, eller en allvarlig sjukdom eller komplikation efter födseln.

  Dessutom kan dragkänslorna i buken i förkant av kritiska dagar förklaras med en ärftlig predisposition.

  Hur är diagnosen

  Vid en situation där magen gör ont och är sjuk innan menstruationen är det nödvändigt att ta medicinsk hjälp. Efter inspektionen kommer specialist att rekommendera de nödvändiga diagnostiska åtgärderna för att identifiera den verkliga orsaken till avvikelserna.


  Ultraljud rekommenderas

  Listan över möjliga undersökningsformer:

  • gynekologisk ultraljud;
  • allmän blodanalys;
  • Datortomografi;
  • urinprov;
  • Ultraljud i matsmältningskanalen, njurarna;
  • MRI
  • smeta för infektioner;
  • hysteroskopi.

  Ett tillstånd där nedre del av magen gör ont på höger innan menstruationen kräver en brådskande undersökning för att undvika utveckling av allvarliga komplikationer.

  Symtomatisk behandling

  Om nedre del av magen gör ont eller höger innan menstruationen, bör du definitivt rådfråga en gynekolog för att utesluta de patologiska orsakerna till dysmenoré. Om detta är din naturliga beteende och inte en följd av sjukdom, kommer du att visas symtomatisk terapi som specifikt syftar till att eliminera, minska smärta.

  För detta föreskrivs följande läkemedel till patienter:

  • Nonsteroidala antiinflammatoriska läkemedel (NSAID).
  • Myotropa antispasmodika.
  • Kombinerad smärtmedicinering. Sådana läkemedel innehåller lika stora mängder NSAID, smärtstillande medel, svaga psykostimuleringsmedel, kramplösande komponenter. Dessa läkemedel, enligt statistik, hjälper till att lindra smärta hos 71% av patienterna..

  Men du bör inte förskriva NSAIDs själv. Dessa medel tynnar ju blodet, vilket ökar menstruationsblödningen. Läkaren bör förskriva ett sådant läkemedel till patienten utifrån hennes kroppstillstånd.

  En vecka före menstruationen gör ont i nedre del av buken. Hur hanterar du detta? Örtmedicin har framgångsrikt använts som en tilläggsbehandling. I synnerhet komplexa homeopatiska läkemedel, kosttillskott. För att lindra manifestationerna av dysmenoré, applicera:

  • Ryggvärk äng.
  • Hypericum perforatum.
  • Mejram.
  • Vitex är heligt.
  • Rosemary officinalis.

  Algomenorrhea

  Om svår smärta börjar dyka upp kort före början av kritiska dagar och detta händer varje gång under PMS är detta ett tecken på algomenorré. Denna störning förekommer hos hälften av kvinnorna. Oftast förekommer symtomen på denna sjukdom i den kvinnliga kroppen 7 dagar före regleringens början. Smärta kännetecknas av sammandragningar, värkande känsla, magen börjar dra.

  Denna störning är inte en allvarlig sjukdom, men de obehagliga upplevelserna till följd av dess förekomst har en mycket negativ effekt på en kvinnas psykologiska tillstånd, därför rekommenderar experter att bekämpa manifestationerna av uppkommande smärta genom konventionella smärtstillande medel.

  Algomenoré är en vanlig gynekologisk abnormitet som kännetecknas av en menstruationsstörning och en smärtsam menstruationsförlopp. Algomenorré förekommer i nästan varje sekund kvinna.

  Denna kränkning manifesterar sig i periodiska smärta i nedre del av magen före början av menstruationen. Smärta i nedre buken kan vara olika i intensitet och varaktighet. En kvinna har en känsla av att smärta omfattar tarmarna. Algomenoré börjar i de flesta fall en vecka före menstruationens början och kan fortsätta under menstruationscykeln. Arten av smärtan som är karakteristisk för algomenorré kan beskrivas som kramp, dragning, värk.

  Skillnad mellan primär och sekundär algomenorré:

  1. Primär algomenorré uppstår som ett resultat av en kränkning av utflödet av menstruationsblod och krampaktig sammandragning av livmodern. På frågan varför primär algomenorré uppträder kan man svara på detta sätt: livmoderens felaktiga placering (till exempel dess avvikelse posteriort), endokrina sjukdomar, intrauterin preventivmedel (spiraler etc.), ett ökat antal prostaglandiner.
  2. Sekundär algomenorré förekommer ofta på grund av inflammatoriska processer i bäckenorganen eller efter gynekologiska operationer (inklusive abort). Vid sekundär algomenorré kan feber, smärta i ryggen, uppblåsthet observeras.

  Förutom smärta i nedre del av buken kan en kvinna uppleva svaghet, illamående, huvudvärk och depressivt humör. Intensiteten hos smärta med algomenorré påverkar som regel negativt kvinnans prestanda, välbefinnande, humör.

  I detta avseende är det viktigt att veta varför algomenorré förekommer. Orsakerna till denna menstruationsdysfunktion är olika. I de allra flesta fall är algomenorré en samtidig sjukdom som förekommer vid andra gynekologiska sjukdomar - såsom endometrit, inflammatoriska processer i livmoderhålan, uterusinflammation, infektionssjukdomar i könssystemet..

  Behandlingen bör syfta till att eliminera den underliggande orsaken. Efter detta kommer det att vara möjligt att minska manifestationerna av algomenorré.

  Menbakterierna är vanliga

  Under ägglossningen, det vill säga i processen med att ägget lämnar äggstocken, som inträffar den 14–16: e dagen av menstruationscykeln, fästs reproduktionscellen vid foder i äggledaren. Om befruktning inte sker, avvisar endometriet ägget, och det evakueras från kroppen tillsammans med partiklar i slemhinnan. En organvägg skadas med sin efterföljande fysiologiska förnyelse. Var och en av dessa processer kan orsaka smärta innan menstruationen..

  Smärta 3 eller 2 dagar före menstruationen är en normal reaktion i kroppen. Om det inte åtföljs av en patologisk process bör du inte rådfråga en läkare. Du kan förstå detta genom följande tecken:

  1. Normal eller subfibril temperatur (under 37,5 ºС).
  2. Ingen allmän sjukdom observerades.
  3. Det finns inga tecken på blödning i livmodern.

  Beträffande den senare egenskapen bör det noteras att menstruationsblod skiljer sig från livmoderns blod i högre viskositet på grund av närvaron av döda endometrieceller i den, liksom en mörkare färg på grund av det ökade innehållet av enzymatiska proteiner.

  Således, före menstruation, kan nedre del av buken skada av helt objektiva skäl. Detta är en del av den fysiologiska cykeln som varje kvinnas kropp reagerar individuellt, inklusive processen i fråga kan åtföljas av smärtsamma upplevelser..

  Acykliska smärta före menstruation

  Innan menstruationen kan buken skada som ett resultat av blodstasis eller åderbråck i bäckenområdet, med cystit, urolithiasis. Sådana smärta kallas acykliska och förbinder dem inte med menstruationscykeln..

  Acykliska smärtor är vanligtvis kortlivade och oregelbundna. De är ofta förknippade med problem inte inom gynekologi utan på andra områden. Ändå är det viktigt att skilja mellan smärta och fastställa dess orsaker, så att vid behov få behandling i tid.

  Det händer att magen gör ont av skäl som inte är relaterade till premenstruellt syndrom. Acyclisk smärta - orsakerna till att cirkulationssystemet inte fungerar, det kan uppstå på grund av åderbråck eller med blodstagnation. Detta syndrom kan elimineras genom att använda mediciner, det har inte någon cyklisk karaktär, det kan manifestera sig och inte visa sig på flera år.

  Relaterad artikel: PMS-smärta

  Finns det något förebyggande

  När du drar under buken innan menstruationen börjar, är det nödvändigt att följa enkla instruktioner för att undvika detta:

  • Träna före din period. Simma och sträck korsryggen;
  • Uteslut överätning. En stor vikt väcker ett smärtsyndrom;
  • Andas djupt i ren luft, konsumerar vitaminer, eliminera rökning och alkohol.

  Stark, växande smärta kan helt enkelt inte tolereras på något sätt. För första tecken är det bäst att konsultera en läkare.

  Om en kvinna har lägre buksmärta innan menstruationen, måste hon besöka en gynekolog regelbundet för att undvika utveckling av allvarliga sjukdomar. Att upprätthålla en hälsosam livsstil, uppfylla rätt näringsdiet i kombination med måttlig fysisk aktivitet och god vila kommer att lindra negativa tecken och hjälpa till att återställa en kvinnas hälsa och välbefinnande..

  Varför gör nedre buken ont innan menstruation: orsaker och metoder för behandling

  Smärtsam menstruation är inte ett sällsynt problem alls. Enligt medicinsk statistik noterar 30-60% av gynekologiska patienter av det totala antalet kvinnor i fertil ålder det. Dessutom åtföljs 10% av smärta av en betydande försämring av välbefinnande och till och med funktionsnedsättning.

  Syndromet för smärtsamma perioder har sitt namn - algodismenorea (eller helt enkelt dysmenorré). Varför nedre buken var sjuk innan menstruationen, kommer vi att berätta ytterligare. Och överväga också effektiva sätt att hantera dysmenorré.

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Behandlingstid med Duphaston

  Duphaston är ett hormonellt läkemedel som föreskrivs för att fylla på mängden progesteron i kroppen. Med det normaliserar de menstruationscykeln, förhindrar fosteravstötning och förbättrar endometriumkvaliteten....

  Blodproppar under menstruationen

  Blodproppar under menstruationen är inte alltid ett tecken på patologiska avvikelser i det kvinnliga urogenitala systemet. Det är nödvändigt att ljuda larmet om detta fenomen åtföljs av smärtsamma symtom, en obehaglig lukt kommer från urladdningen och temperaturen stiger....

  INGEN månadsvis. KAN JAG PREGNERA FRÅN EGNA MASTURBATIONER?


  Du kan använda den rådgivande urologiska servern - 03.uroweb.ru. På den här webbplatsen kan du skapa ditt personliga konto och i den privata delen (endast tillgänglig för våra konsulter) skicka dina medicinska uppgifter och få kompetent råd från ledande urologer i Ryssland, Ukraina, Vitryssland....