Brott mot menstruationscykeln hos kvinnor, som ett symptom på gynekologiska problem

Klimax

Menstruationscykeln, som börjar regelbundet och inte medför mycket obehag, är den viktigaste indikatorn på det kvinnliga reproduktionssystemets hälsa från tonåren till klimakteriet. Menstruationens början indikerar att en kvinna har gått in i fertil ålder och är redo att bli gravid och fostra ett barn.

Men menstruationen pågår inte alltid, som timmar och ibland inträffar avvikelser, både i frekvensen av menstruation och i utsläppets varaktighet eller art. I detta fall diagnostiseras menstruations oregelbundenheter..

Detta skrämmer många människor och tvingar dem att söka professionell hjälp hos en gynekolog. Och detta är korrekt, eftersom orsakerna till sådana förändringar kan vara olika: från en oskadlig reaktion av kroppen till en klimatförändring till allvarliga sjukdomar. Diagnos i de tidiga stadierna hjälper till att identifiera orsaken och justera cykeln..

Varför åtföljs den månatliga cykeln av blödning?

Menstruationscykeln består av flera faser och slutar med menstruation eller på annat sätt menstruationsblödning.

Kvinnans fysiologiska reproduktionssystem går igenom tre stadier av cykeln under en månad:

 1. I det första follikulära stadiet i kroppen produceras hormonet "östrogen", vilket hjälper folliklarna att mogna. Och senare, i den största follikeln, som kallas dominerande, mognar ägget.
 2. I ägglossningsstadiet lämnar ägget den dominerande follikeln i flera dagar. Hon är redan helt mogen och redo att möta spermier och befruktning..
 3. Under det tredje luteala steget i den kvinnliga kroppen, syntetiseras hormonet progesteron av corpus luteum, som förbereder endometriet för att "implantera" ett befruktat ägg i det. Om befruktning har inträffat och ägget har lyckats fästa sig vid endometriumväggarna, kan en kvinna observera några droppar blod. Denna process kallas "implantationsblödning." Och om befruktningen och implantationen inte ägde rum, förstörs corpus luteum gradvis, progesteronnivån sjunker kraftigt och processen för rening av endometriumet börjar. Detta är menstruationsblödning.

Menstruella oregelbundenheter - vad är det?

Ojämnheter i menstruationscykeln åtföljs av förändringar i den normala och bekanta rytmen och arten av den månatliga menstruationen. Oregelbunden menstruation kan uppstå i långa förseningar eller, omvänt, inträffa med ofta frekvens.

Menstruella oregelbundenheter beaktas:

 • Förändring i menstruationens varaktighet
 • Förändringar i blodförlust (minskning eller ökning av utflödet)
 • Konstant blödning mellan perioder, mitt i cykeln
 • Blödning efter klimakteriet
 • Frånvaron av menstruation under fertil ålder

En normal situation med avseende på fysiologi anses vara en kränkning av den månatliga cykeln hos en flicka under graviditeten och under en viss tid efter födseln av ett barn med amning. En fullständig frånvaro av menstruation kan observeras inom 10-12 månader från befruktningen och detta är inte en patologi.

Månadscykeln betraktas som en kvinnlig biologisk klocka, och en kränkning i deras arbete indikerar direkt kränkningar i en kvinnas fysiologiska eller psykologiska tillstånd. Om en kvinna inte bryr sig om något, och hon obehindrat kan bli gravid och få ett barn, finns det inga kränkningar och du bör inte oroa dig.

Svårighetsgraden av problemet med menstruations oregelbundenheter ligger i dess direkta samband med den kvinnliga kroppens reproduktionsfunktion. Menstruationsfunktion leder ofta till infertilitet. De som är uppmärksamma på sin hälsa kommer lätt att märka även små avvikelser från normen..

Naturligtvis är varje organism individuell och varje representant för det kända könet har sin egen norm för menstruationscykeln, men på ett eller annat sätt borde det vara nära allmänt accepterade medicinska indikatorer.

Cykeln är normal

Den första menstruationscykeln börjar hos flickor mellan 12 och 14 år och indikerar kroppens normala utveckling. Vid åldern 50-55 år slutar menstruationsperioden, och senare menopaus (menopaus) går in, och äggstockarna slutar producera könshormoner.

Den normala menstruationscykeln hos en frisk kvinna är menstruationens början med en frekvens av 21 till 37 dagar med ett urladdning av 3 dagar till en vecka. Enligt studier varar cykeln i de flesta kvinnor (mer än 60%) cirka 28 dagar. Volymen blod som tas bort bör inte överstiga 150 ml. Det är svårt för en kvinna att bestämma sin blodförlust i milliliter, därför anses det att om inte mer än 4-5 dynor används per dag, så är menstruationsflödet normalt.

Klassificering efter urladdningens art kan också vara annorlunda, men motsvarar under tiden normen:

 • Normala månatliga perioder är urladdningar där en byte av packning sker en gång var fjärde timme. Den första dagen är menstruationen inte rikligt, och på den andra och den tredje ökar överflödet. De följande dagarna inträffar lågkonjunkturen och menstruationen slutar.
 • Knapp menstruation är en liten fördelning av blod av en mörk färg med en brun nyans. Som regel varar en liten period ett par dagar.
 • Överflödiga perioder bestäms av ofta byte av dynor var tredje timme. Kvinnor klagar över att dra och krampa smärta i nedre del av buken. Överflöd menstruation kan pågå i upp till en vecka.

Oregelbundna perioder, som ett symptom på sjukdomar

Om menstruationen varar mer än 7 eller mindre än 3 dagar, åtföljt av smärta av olika natur och obehag, indikerar detta onormalitet och störningar i den kvinnliga kroppen.

Oregelbunden menstruation kan vara en oberoende patologi eller ett symptom på ett antal sjukdomar:

 • Livmoders patologi
 • Patologi av äggstockarna
 • Myom
 • endometrit
 • endometrios
 • Polypov
 • Cystiska formationer
 • Genetiska sjukdomar
 • Sjukdomar orsakade av urogenitala skador eller konsekvenserna av operation
 • Hormonella störningar i kroppen
 • Cancerösa tumörer
 • Blodsjukdomar
 • Ektopisk graviditet
 • Problem och störningar vid livmoders graviditet
 • Missfall eller konsekvenser av abort
 • Psykologiska och neurologiska problem
 • Och andra patologier i kroppen.

Orsaker till menstruationscykelfel

Det finns tre huvudgrupper av orsaker som leder till störning av den normala utvecklingen av menstruationscykeln:

 1. Externa skäl. Detta inkluderar en förändring i klimatförhållanden och säsong (övergången från sommar till höst), upplevda påfrestningar och upplevelser, förändringar i kost och sömn och många andra. Alla kan påverka kroppens inre processer. För att återställa den normala cykeln är det nödvändigt att eliminera externa negativa faktorer.
 2. Störningar orsakade av användning av läkemedel. Oftast leder hormonella läkemedel, antidepressiva medel och läkemedel som påverkar nervsystemet till cykelstörningar. Cykeln kan brytas både i början av att man tar ett nytt läkemedel och när den avbryts. Naturligtvis förskrivs mediciner för att eliminera en viss sjukdom, när fördelen med att ta dem överstiger biverkningar. Men om en allvarlig kränkning av reproduktionssystemet uppstår på grund av läkemedlet, bör du rådfråga en läkare (gynekolog, endokrinolog), ta tester och byta medicin.
 3. Interna orsaker är patologiska tillstånd och sjukdomar som får en menstruationscykel att misslyckas. Överträdelser i detta fall kan varieras från frånvaron av menstruation till livmodersblödning. Detta är den farligaste gruppen av faktorer som ofta kräver allvarlig medicinsk intervention..

Vad kan vara menstruations oregelbundenheter??

Varje orsak till misslyckande på sitt sätt påverkar den kvinnliga kroppen, och dysfunktion kan manifestera sig i form av:

 • Brott mot menstruationens frekvens:
  • Polymenorré kännetecknas av en cykel på högst 20 dagar. Hon kännetecknas av en kränkning av ägglossningen, en svag corpus luteum och som ett resultat problem med befruktningen.
  • Oligomenorrhea, däremot, indikerar en mycket lång cykel, som varar från 45 till 90 dagar. Denna typ av kränkningar är mycket vanliga. Orsaken är polycystiskt äggstocksyndrom, i vilket många folliklar produceras i äggstockarna, men inte en växer till ett dominerande tillstånd. I denna situation, före menstruationen, uppträder knappt utflöd med blod.
  • Amenorré indikerar en långvarig frånvaro av menstruation. Menstruationen visas en gång på flera månader eller mindre. Skälen till detta är de mest varierande, som måste åtgärdas omedelbart, eftersom problemet uppmärksammades..
 • Brott mot menstruationens karaktär:
  • Lut menstruationsflöde, ingen smärta.
  • Stark och långvarig blödning åtföljd av smärta.
  • Blödning före menstruation, manifesteras som en knapp brun utflöde.
  • Blodutladdning i mitten av menstruationscykeln varar vanligtvis flera dagar. Förväxla dem inte med ägglossande blödning, som kan uppstå vid brott i follikeln och frigörandet av ägget. Äggstocksblödningar manifesteras av ett par droppar mörkt blod.
  • Blödning efter menstruation. De är inte rikliga och slutar gradvis. Detta är ett symptom på kronisk endometrit..

Vilka är farorna med en cykel??

I alla åldrar kan avvikelser från den normala menstruationsförloppet leda till hälsoproblem och patologier.

De allvarligaste konsekvenserna av sådana avvikelser är:

 • Anemi, med andra ord, anemi - en stark minskning av hemoglobin i blodet och en minskning av antalet röda blodkroppar. Riklig långvarig menstruation och livmodern och ofta blödning leder till anemi. Denna sjukdom utgör ett allvarligt hot mot människokroppen..
 • Hematometern visar sig i koncentrationen av blodproppar i livmodern. Blod kan i detta fall inte gå utanför, och istället för normal menstruation, uppträder fläcken. Blod är ett idealiskt medium för patogena bakterier och dess stora ansamling i livmodern leder till utveckling av akuta infektionssjukdomar. Obligatorisk medicinsk intervention krävs för att eliminera patologin..

Det finns en annan typ av komplikation - infertilitet, även om det inte är en direkt följd av menstruations oregelbundenheter, men det händer att otidig sökning av medicinsk hjälp på grund av oregelbundna perioder leder till sorgliga konsekvenser. En kvinnas kropp genom cykelproblem kan signalera problem i det endokrina eller könsorganen.

Patologier där menstruations oregelbundenheter uppstår

Patologi av äggstockarna

Ovariell dysfunktion är en allvarlig patologi och leder oundvikligen till störningar i menstruationscykeln och en funktionsfunktion i det kvinnliga reproduktiva systemet.

Patienter med äggstockarna kan orsakas av:

 • Oorganisering av äggstockarna och en kränkning av deras förbindelser med hypofysen, vilket leder till att metabolismen misslyckas.
 • Onkologi (lågkvalitets äggstumörer)
 • Med potenta mediciner för att stimulera ägglossning som förändrar hormoner.
 • Brist på hormonnivåer i den andra fasen av cykeln.
 • Konsekvenserna av negativa yttre påverkan: arbete i farliga industrier, strålning, strålning, kemikalier.
 • Könsskada på kön.
 • Operationer på äggstockarna eller kirurgiska ingrepp i kroppens reproduktionssystem.

Typer av äggstockspatologier:

 • Hyperfunktion av äggstockarna indikerar att flera ägglossningar mognar i äggstocken under en cykel. I de flesta fall är en tendens till multipel graviditet en genetisk funktion, men det händer också att det är en hormonell förändring i kroppen på grund av den långvariga användningen av preventivmedel. Ovariell hyperfunktion åtföljs av en oregelbunden menstruationscykel och en långvarig ökning av östrogenhormonet, vilket upptäcks i laboratoriestudier.
 • Ovariell atrofi kan vara en följd av långvarig fasta och dieter, när kroppen inte har fått nödvändiga vitaminer och mineraler på länge.
 • Äggstocksinflammation orsakar infektioner som faller i äggledarna. De vanligaste inflammatoriska processerna är salpingoophorit och adnexit..

Endometriala polyper

Polyper är godartade formationer i livmoderkaviteten som växer från lagarna i endometrium. De kan vara medfödda eller förvärvade och lokaliserade i olika delar av kroppen. Kvinnor märker inte små polyper innan en gynekologisk undersökning, eftersom inga symtom.

När polyppen växer misslyckas menstruationen, vilket är det främsta symptom på sjukdomen. Polypper väcker smärta i buken, som blir starkare under samlag.

Orsakerna till deras utseende kan vara:

 • Obalans i hormonbalansen. Det finns en stark ökning av hormonet östrogen och brist på progesteron.
 • Skada på livmodern på grund av kirurgisk curettage, abort och användning av en spiral för att skydda.
 • Uppsamling av blod inuti livmodern och morkrester efter abort, missfall eller förlossning. Med tiden bildas bindväv i dessa delar och en polypp visas..
 • Endokrina störningar.
 • Extragenitala patologier (hypertoni, viktminskning).

Kroniska livmodersjukdomar

Olika inflammationer kan leda till kroniska sjukdomar i reproduktionssystemet (livmodern och bilagorna) om behandling i tid inte genomförs.

Typer av uterusinflammation:

 • Endometrit. Med sjukdomen blir livmodern och dess slemhinnor inflammerade.
 • Cervicit - en sjukdom i livmoderhalsen.

Urinvägsinfektioner, livmoderskador och sexuell kontakt under menstruationsblödning kan leda till inflammation är en stor riskfaktor för penetrering av mikrober.

endometrios

Endometriose kännetecknas av att livmoderslemhinnan spirar till andra organ, vilket bidrar till att hormonbalansen i hela organismen misslyckas..

Orsakerna till patologi är:

 • Medfödd närvaro av endometrieceller på olämpliga platser för dem.
 • Kasta endometrieceller till andra avdelningar under menstruationsflödet.
 • Hormonella störningar och ökade nivåer av hormonet östrogen.

Symtom på endometrios är:

 • smärta i nedre buken,
 • i ljumsken och korsryggen,
 • smärta under samlag och gynekologisk undersökning,
 • långa perioder med kraftig urladdning med svår smärta.

Oncology

I cancertumörer förändras menstruationscykeln kraftigt på grund av att negativa förändringar i den hormonella bakgrunden och tillståndet i kroppen som helhet inträffar. Speciellt förändringar i menstruationen märks om tumörformationer finns på äggstockarna eller livmodern och dess delar.

Med onkologi inträffar förändringar i menstruationscykeln av två skäl:

 • Organtumörer bromsar de processer som är ansvariga för hormonproduktionen. Organarbetet försämras och kroppen spenderar energi på celldelning och producerar inte nödvändiga ämnen för kroppens normala funktion.
 • Stark förgiftning av kroppen på grund av de element som produceras av sjuka celler. Och utan dem är en normal menstruationscykel inte möjlig.

Cancerös skada på livmodern orsakar en funktionsfel i menstruationscykeln i de tidiga stadierna. Menstruationen blir knapp, då mer intensiv, blodutflöde visas i mitten av cykeln med en skarp obehaglig lukt. Menstruationsflödet åtföljs av skarp smärta och en förändring i färg till brun eller svart. Muterade celler med purulent vätska utsöndras..

En ovarietumör leder till en lång försening i menstruationen på grund av hormonbrist. Med en tumör i äggstockarna uppträder menstruation med smärta i sidan av buken, där det skadade organet är beläget.

Abort

Abort är en stress för den kvinnliga kroppen och leder alltid till förändringar i den vanliga menstruationen. Arten av smärta under början av menstruationen, tid och regelbunden hos deras debut kan förändras.

Orsakerna till menstruations oregelbundenheter efter abort kan delas in i två typer:

 • Mekaniska orsaker när skador på livmodern och slemhinnan inträffade med gynekologiska instrument. På grund av kränkning av skikt i endometrium kan amenorré och frånvaro av menstruation uppstå upp till sex månader.
 • Funktionella skäl när abort orsakade inre störningar i reproduktionssystemets funktion och hormonell obalans.

Leversjukdom

Levern deltar i de flesta kemiska reaktioner som äger rum i kroppen, filtrerar och producerar nödvändiga ämnen. Leverens arbete är förknippat med reproduktionssystemet vid produktion av hormoner, och funktionsfel i dess arbete påverkar direkt menstruationscykeln.

Leversjukdomar kan inte bara leda till menstruations oregelbundenhet, utan också provocera utvecklingen av dysfunktioner i äggstockarna och hela kvinnors reproduktionssystem..

Sjukdomar i levern som leder till menstruations oregelbundenhet:

 • Fet degeneration av levern, när fettvävnad ersätter leverns vävnader
 • Levercirrhos, när levervävnaden ersätts av bindväv och organets struktur och normala funktioner störs.
 • Hepatit - en infektionssjukdom i levern.

Dysfunktionell blödning i livmodern

Dysfunktionell livmodersblödning blödar från livmodern som uppstår till följd av hormonella störningar i kroppen, liksom från negativa förändringar i funktionen av könsorganen och blodproppsstörningar. Sådana blödningar kan uppstå när som helst på cykeln; kvinnor äldre än 45 år är mest mottagliga för dem..

Misslyckande med den normala menstruationscykeln är det huvudsakliga symptom på denna patologi. Långa perioder med brist på menstruation, upp till 3 månader, som följs av kraftiga blödningar och utveckling av anemi, kan observeras.

Under behandlingen är det först nödvändigt att stoppa blödning i livmodern. Applicera hormonella läkemedel och läkemedel som hjälper till att minska livmodern. Om medicinerna inte ger den önskade effekten och problemet kvarstår, utförs livmoderkuretteringen. Järnpreparat föreskrivs för behandling av anemi, och i kritiska fall utförs en blodtransfusion.

Alla, till och med mindre fel i kroppens arbete, såväl som externa faktorer kan leda till en kränkning av menstruationscykeln:

 • stress och instabilt nervsystemets tillstånd,
 • sjukdom i inre organ (njurar, lungor, blodkärl),
 • infektioner,
 • ärftliga faktorer,
 • klimatförändringar eller flytt till ett annat land,
 • tar medicin,
 • förgiftning eller undernäring,
 • avitaminosis.

Diagnos av menstruations oregelbundenheter

Innan du börjar behandlingen och börjar återställa menstruationscykeln är det nödvändigt att utföra en fullständig diagnos av problem och förstå orsaken till kränkningar.

Omfattande diagnostik inkluderar:

 • Insamling av all information om sjukdomen, klagomål, symtom. Läkaren måste prata om problemen som föregick patologin med menstruation, abort och förlossning och mediciner som kan påverka menstruationscykelns normala gång..
 • Visuell undersökning och undersökning på en gynekologisk stol
 • Smet för infektionstester
 • Gynekologisk ultraljud
 • Bloddonation (allmänna och hormonella tester)
 • Hysteroskopi - en studie av endometrium för närvaro av polyper
 • Histologi - detektion av maligna celler
 • Ytterligare studier förskrivna av din läkare

Beroende på resultaten av diagnosen föreskrivs behandling som kommer att vara effektiv i båda fallen. Du kan behöva konsultera andra läkare, utöver gynekologen: onkolog eller endokrinolog.

Behandling av menstruations oregelbundenheter

Vid behandling av menstruations oregelbundenheter är det viktigt inte bara att fastställa regelbundenhet i cykeln utan att bota orsakerna till misslyckande.

Det finns två behandlingsanvisningar:

 1. Konservativ terapi är en metod som involverar behandling med mediciner, tabletter. Uppgiften är att medicinskt reglera hormonell bakgrund och minimera blodförlust. Med denna behandling förskrivs orala preventivmedel, hormonella och hemostatiska läkemedel. Du kan använda traditionell medicin, avkok av örter.
 2. Kirurgisk ingrepp föreskrivs ofta inte bara för att eliminera orsakerna till menstruations oregelbundenhet, utan också de negativa konsekvenserna av patologi. Operationer utförs under generell anestesi, varefter rehabiliteringsrehabilitering föreskrivs på ett sjukhus.

Metoder för att utföra operationer inom gynekologi:

 • Curettage av livmodern
 • Endometrial laserförbränning
 • Avlägsnande av livmodern
 • Övrig

För att förebygga sjukdomar i reproduktionssystemet är fysioterapiövningar nödvändiga, en sund sömn, korrekt näring och användning av folsyra, vitaminbehandling är nödvändig.

komplikationer

Vid behandling av menstruations oregelbundenheter kan det uppstå svårigheter, särskilt om patienten i förtid konsulterade en läkare och patologin fick ett försummat tillstånd.

I vissa fall är brådskande kirurgiskt ingripande av läkare nödvändigt, och det händer att efter den första operationen, på grund av komplikationer, krävs upprepad intervention.

recensioner

Recensioner av kvinnor om menstruations oregelbundenheter:

En regelbunden menstruationscykel är nyckeln till kvinnors hälsa, ett viktigt skick för graviditet och framgångsrikt barn. Om menstruationen är oregelbunden eller åtföljs av smärta, bör du vara uppmärksam på detta och inte skjuta upp besöket hos läkaren.

Varför förändras menstruationscykeln? Vad beror det på?

Menstruationscykeln är en reproduktionsmekanism som lanseras i kroppen för varje frisk kvinna i bördig (barnsålder), vilket ger kvinnan möjlighet att bli gravid och fostra ett barn.

Stabiliteten och regelbundenheten i denna cykel påverkar kvinnans allmänna välbefinnande, hennes tillstånd, aktivitet och humör.

Hur händer detta

Menstruationscykelns funktion beror på det centrala nervsystemet och hormonell bakgrund - balansen mellan könshormoner - progesteron med östrogen, för vilken produktionen äggstockarna ansvarar för. Beroende på hormonerna som produceras av äggstockarna visas hormoner i huvudkörteln, hypofysen, men om det finns få kvinnliga könshormoner, stimulerar hypofysen deras stora produktion, och detta händer i motsatt fall.

Hypofysen inom ramen för att stimulera den normala menstruationscykeln (MC) verkar i tre riktningar:

 • stimulerar utgången av follikeln, äggmognad i den första halvan av MC;
 • stimulerar frigörandet av ägget och produktionen av progesteron i framtiden, om befruktningen har inträffat;
 • främjar produktionen av prolaktin - för att förse barnet med bröstmjölk efter förlossningen.

Hypofysen påverkas av centrala nervsystemet (nervsystemet) och dess avdelning, som korrigerar det endokrina systemet - hypotalamus. Det är i hormonerna som hämmar eller hämmar beroende på behov produktionen av gonadotropa hypofyshormoner som inte hittas och som ständigt produceras. I spetsen för hela hierarkin står hjärnbarken..

Cystor på äggstockarna

Ofta på grund av en överträdelse av mognad av follikulära komponent, ackumulering i vätskekaviteten, uppträder en godartad massa - en cysta.

Det kan ofta diagnostiseras hos fertila kvinnor. En cysta kan försvinna och visas på egen hand. Sjukdomen förekommer hos 70 procent av kvinnorna. Cystor i äggstockarna klassificeras efter ursprungsområde:

 • follikulär;
 • corpus luteumcyst;
 • paraovarial.

Om cysten inte passerar inom 1-2 cykler eller inte försvinner efter förlossning hos gravida kvinnor, måste den tas bort genom operation.

Cykelfel varför de händer

Vi kan observera en oregelbunden cykel hos de flesta kvinnor. Få kan skryta med att menstruationen börjar samma dag i månaden. Varför händer det? Den första och uppenbara orsaken: idealiskt håller menstruationscykeln 28 dagar. Därför, om menstruationen började den 6 januari, kommer de efter 28 dagar att komma den 3 - 4 februari, och sedan 1 - 2 mars och 31 mars - 1 april. Faktum är att varje månad har ett annat antal dagar, och cykeln kan normalt försenas med 1-2 dagar. I genomsnitt beräknas cykeln vara från 24 till 35 dagar. För många kvinnor förändras cykeln varje månad..

En annan orsak är en kränkning i en kvinnas kropp. Detta inkluderar nervösa upplevelser, funktionsfel i hypofysen, sjukdomar i hormonsystemet, infektioner, inflammationer, dåliga vanor, överdriven fysisk ansträngning, tyngdlyftning, vissa droger, blodsjukdomar, förvärringar av kroniska sjukdomar, onkologi etc. Olyckade cykler kan påverka kirurgiska ingrepp för gynekologiska problem, såväl som trauma och skada på livmodern, sjukdomar i bilagorna, hypotermi.

Vilka typer av överträdelser av MC är

Eftersom mekanismen för funktionen av cykeln utlöses av olika avdelningar i kroppen, är klassificeringen av MC-störningar baserad på var förordningen bryts. Skilja cykelfel på nivåer:

 • cortex och hypothalamus;
 • hypofys;
 • äggstockar;
 • livmoder;
 • sköldkörtel;
 • binjurarna.

Om kränkningar inträffar i en av de listade avdelningarna kommer MC också att misslyckas. Efter stressiga situationer, svår rädsla eller långvarig nervspänning lider hypofysen och utsöndrar inte rätt mängd hormon för äggets cykliska mognad. Det finns ingen ägglossning - menstruation förekommer inte heller.

Om hypothalamusfunktionen är nedsatt kan äggstockarna minska östrogenproduktionen, så äggmognad inträffar inte inom denna cykel. Kanske är misslyckandet i MC förknippat med skador på äggstockarna upp till deras fibros, vilket resulterar i en minskning av antalet folliklar som är redo att skapa ett ägg under menstruationscykeln. Folliklar läggs individuellt även under fostrets utveckling.

Hur man fastställer att ett fel inträffade i MC

Störningar i MC delas in i en fullständig frånvaro av menstruation - amenorré och närvaro av liten utflöde av en icke-menstruationstyp vid otillbörlig tid.

En annan intermittent funktionsfel observeras om intervallerna mellan regelbundna menstruationsperioder har förändrats, blödningen intensifierats eller eller minskat, oberäknad menstruation har dykt upp.

De viktigaste tydliga tecken på misslyckande är:

 • volymen av sekretioner förändras - hyper- eller hypomenorré;
 • urladdningsperioden förkortades - om tidigare menstruationsperioden passerade inom 7 dagar, har denna period till exempel minskat till 3-4;
 • urladdningsperioden har ökat;
 • den vanliga rytmen i menstruationen har kränkts - menstruationen visas sedan två gånger i månaden, sedan observeras en 90-dagars paus.

Hypomenorré - brist på sekretion uppstår på grund av en minskning av aktiviteten i hypofysen och skleros i äggstockarna. Menorrhagia - långa, tunga perioder, åtföljt av smärta och blodförlust, varar upp till 2 veckor. Sådana fenomen inträffar under bildandet av cykeln under tonåren och med hormonell utrotning under premenopausal period. Under den bördiga åldern uppstår sådana fel från kroniska sjukdomar i livmodern, myom och närvaron av polyper.

Eventuella kränkningar av cykeln kräver uppmärksamhet och snabbt samråd med den behandlande gynekologen.

28 dagar: myter och verkligheter i menstruationscykeln

Hur menstruationscykeln fungerar

Dmitry Lubnin barnläkare-gynekolog, kandidat för medicinska vetenskaper

"Den ideala kvinnliga cykeln (28 dagar) motsvarar månen," "när månen är i Skorpionen är cykeln bruten", "den bästa tiden att bli gravid är ägglossningen, när månen är i den inledande fasen." - Sådana uttalanden är mycket populära bland kvinnor, vandrar runt på platser och astrologiska manualer. Men det är en sak att plantera gurkor strikt enligt "månkalendern" eller att starta ett projekt endast när "Månen i Saturn". Det kommer inte att vara någon skada av detta, även om detta också är en punkt. Men att känna sig sjuk på grund av att cykeln, till exempel 31 eller 26 dagar och kategoriskt inte sammanfaller med månens faser, är inte bara löjligt, utan också skadligt för nervsystemet. Och konsekvenserna kan bara skada kvinnors hälsa - stress och neuros kan leda till hormonsvikt och störning av menstruationscykeln.

För att förstå all denna mytologi måste du förstå vad som exakt händer i kroppen varje månad, vad är normen och vad som bör varna och kräva brådskande åtgärder.

Varför exakt 28?

Det hände så att reproduktionsfunktionen aktiveras i flickans kropp vid en tidpunkt då hon inte bryr sig om den här funktionen. Bara att lägga dockorna åt sidan konfronteras flickan med ett antal processer som inte är väl förstått av henne, som förekommer i hennes kropp, som omedelbart börjar diskuteras kraftigt bland kamrater och med äldre. Men mödrar i denna situation är inte alltid på sitt bästa, eftersom de själva inte är alltför orienterade i detta ämne. De flesta kvinnor svarar på frågan om varaktigheten av deras menstruationscykel på ungefär samma sätt. "Ungefär en gång i månaden, ett par dagar tidigare än i den föregående", så är det tydligt att cykeltiden på 28 dagar indikeras, majoriteten av friska kvinnor har en sådan cykel. Men betyder det att en kortare eller längre cykel är en manifestation av patologin? Nej. Det inses att en normal menstruationscykel kan vara från 21 till 35 dagar, det vill säga plus eller minus en vecka från i genomsnitt 28 dagar.

Menstruationens varaktighet sträcker sig normalt från två till sex dagar, och volymen av förlorat blod är högst 80 ml. En längre cykel finns bland invånare i de norra regionerna, en kortare cykel i söder, men detta är inte en absolut regelbundenhet. I menstruationscykeln är dess regelbundenhet viktig. Om en kvinnas cykel alltid är 35-36 dagar, så för henne kan detta vara helt normalt, men om hon hoppar (sedan 26 dagar, sedan 35, sedan 21) - detta är redan en kränkning.

Normala gränser

I allmänhet kan menstruationscykeln variera mycket beroende på kvinnans tillstånd och situationen där hon är. Vissa patologier kan betraktas som oregelbundenhet (när menstruationen kommer under en ojämn tidsperiod), en lång cykel (mer än 36 dagar) eller en kort cykel (mindre än 21 dagar). Men även om menstruationscykeln är en tydlig mekanism, kan den förändras avsevärt hos en normal frisk kvinna. Och dessa förändringar återspeglar kroppens svar på yttre och inre faktorer..

Vissa små spänningar kan redan leda till en försening i menstruationen, och för andra är allvarlig depression inte en orsak till störning av menstruationscykeln. En kvinnas menstruationscykel kan anpassa sig till en annan menstruationscykel om de existerar tillsammans länge. Detta observeras ofta i kvinnors idrottslag eller när man bor tillsammans i ett vandrarhem. Vad som förklarar detta fenomen är inte helt klart.

Finjustering

Menstruationscykeln är inte alltid stabil. Den mest oregelbundna perioden är de första två åren efter början av menstruationen och tre år före deras slut (klimakteriet). Brott under dessa perioder beror på helt fysiologiska skäl.

Kvinnans reproduktiva system mognar gradvis och, eftersom det är en komplex mekanism, krävs en period av anpassning. När en flickas första menstruation inträffar betyder det inte att hennes system har mognat och är redo att fungera fullt ut (även om för vissa, menstruationscykeln börjar fungera korrekt från början), kan systemets funktion jämföras med en orkester, den harmoniska spelningen av alla instrument som skapar ett unikt ljud musikalisk komposition. Precis som instrument i en orkester kräver en inställningsperiod, så måste alla komponenter i reproduktionssystemet komma överens om harmoniskt gemensamt arbete. Det tar vanligtvis cirka sex månader: någon har mer, någon har mindre och någon kan dra ut.

Hur systemet fungerar

Menstruationscykeln är indelad i tre faser - menstruation, den första fasen (follikulär) och den andra fasen (luteal). Menstruationen varar i genomsnitt fyra dagar. Under denna fas sker avstötning av livmoderslimhinnan (endometrium). Denna fas varar från slutet av menstruationen till i genomsnitt 14 dagar med en 28-dagars cykel (dagar räknas från början av menstruationen).

Den första fasen (follikulär)
I detta skede börjar tillväxten av fyra folliklar i äggstockarna: en massa små vesiklar (folliklar) i vilka äggen finns placeras i äggstockarna från födseln. I tillväxtprocessen utsöndrar dessa fyra folliklar östrogener (kvinnliga könshormoner) i blodomloppet, under vilken påverkan slemhinnan växer i livmodern (endometrium).

Andra fas (luteal)
Strax före den 14: e dagen av cykeln slutar tre folliklar växa, och en växer till i genomsnitt 20 mm och brister under påverkan av speciella stimuli. Detta kallas ägglossning..

Ett ägg lämnar den sprängande follikeln och kommer in i äggledaren, där det väntar på spermierna. Kanten på den sprängande follikeln samlas (som en blomma som stängs på natten) - denna bildning kallas "corpus luteum".

Den andra fasen varar tills menstruationens början - cirka 12-14 dagar. För närvarande väntar kvinnans kropp på befruktningen. Corpus luteum börjar blomma: det bildas från en sprängande follikel och groddar blodkärl och börjar utsöndra ett annat kvinnligt könshomon (progesteron) i blodomloppet, som förbereder livmodslemhinnan för att fästa ett befruktat ägg.

Om graviditet inte har inträffat, börjar corpus luteum, efter att ha fått en signal, minimera dess arbete, livmodern börjar avvisa det redan onödiga endometriet. Och menstruationen börjar.

Om schemat för menstruationscykeln försvinner

Den normala cykeln kan också variera hos friska kvinnor: om en tio dagar är tillräckligt för att follikeln mognar, krävs ytterligare 15-16. Men när avvikelser inträffar, pratar läkarna om ovariell dysfunktion. De manifesteras av olika kränkningar av cykeln..
De mest uppenbara tecknen:

 • oregelbunden menstruation;
 • en ökning eller minskning av vanlig blodförlust (normal menstrual blodförlust är 50-100 ml);
 • utseendet på blodutflöde mellan menstruationen;
 • smärta i nedre del av buken under premenstruella dagar och i mitten av cykeln;
 • nedsatt äggmognad (dess symtom är infertilitet eller missfall).

Vad ska man göra?

Om vi ​​inte talar om sjukdomar, utan bara om några vanliga problem med att inrätta menstruationscykeln, löses sådana kränkningar av cykeln genom att ta hormonell preventivmedel. Fortplantningssystemet behöver vila, och hormonell preventivmedel, "stänga av den" ett tag, tar jobbet: hela perioden med att ta preventivmedel är viloperioden. Sedan, efter att det har avbrutits, börjar systemet fungera igen och som regel går cykelfel bort.

Den kvinnliga kroppens huvuduppgift

Kroppen kan justera och återuppbygga så mycket som önskat, men den slutliga reproduktionsfunktionen bildas först när kvinnan fullbordar sin huvuduppgift, avsedd av naturen. Det vill säga när hon tar ut, föder och matar barnet. Graviditet är det enda målet för vilket det reproduktiva systemet i allmänhet tillhandahålls i kroppen. Först efter den första fulla graviditeten, som slutade i förlossningen och ammeperioden, mognar reproduktionssystemet fullständigt, eftersom alla funktioner som naturen tillhandahåller under denna period realiseras. Efter graviditeten börjar alla de inte helt "uppackade" egenskaperna hos den kvinnliga kroppen slutligen fungera i full kraft. Detta påverkar både de psyko-emotionella och sexuella sfärerna, vilket har en gynnsam effekt på en kvinnas intima liv.

Efter 35 år

Med tiden är reproduktionssystemet, som i genomsnitt är 38 år gammalt (från 12 till 51), begränsat till regelbunden menstruation. Dessutom har många kvinnor med åldern en hel historia av gynekologiska och allmänna sjukdomar, allt detta börjar påverka reproduktionssystemets tillstånd, och detta manifesteras i menstruations oregelbundenhet. Inflammation, abort, gynekologisk kirurgi, övervikt eller undervikt kan också orsaka problem.

Om regelbundenhet i cykeln försvinner helt, är detta ett tillfälle att konsultera en läkare. Regularitet är den viktigaste indikatorn på det reproduktiva systemets normala funktion. Ibland händer det att den uppmätta cykeln plötsligt förändras, blir kortare medan den bibehåller sin regelbundenhet (exempel: under många år var det 30 dagar, sedan ändrades till en 26-dagars en). Sådana förändringar observeras oftare närmare 40 år. Detta är inte en anledning till panik, utan helt enkelt en återspegling av det faktum att ditt reproduktionssystem också kommer att förändras med åldern, precis som du.

Synder av överträdelser - livsstil

Menstruella oregelbundenheter ett par gånger om året kan inträffa i frånvaro av patologi. Men ingenting påverkar detta område negativt, som mental och mental stress, stress, ökad sportträning, extrem viktminskning, frekventa sjukdomar, rökning, alkohol och droger. Mot denna bakgrund upphör menstruationen ganska ofta under lång tid. Och orsaken är väldigt enkel, vi kan säga att det finns en enkel biologisk fördel - i extrema levnadsförhållanden och när en kvinna på grund av hälsoskäl inte kan tolerera friska avkommor, är reproduktionsfunktionen inaktiverad tills bättre tider. Inte utan anledning under kriget, de flesta kvinnor slutade menstruera, detta fenomen fick till och med specialbeteckningen "krigstid amenorré".

Förtjänad vila

Utrotningen av reproduktionssystemet sker på ungefär samma sätt som dess bildning. Menstruationen blir oregelbunden, försenad. Äggstockarna svarar långsamt på hjärnimpulser respektive, cykeln är försenad. Om ägglossning periodvis inträffar fungerar inte den bildade "corpus luteum" bra, på grund av vilken menstruation antingen börjar tidigare, eller tvärtom, varar det länge. Som ett resultat slutar menstruationen, och om de inte är mer än sex månader gamla är det nödvändigt att genomföra en undersökning, göra hormonella tester och ultraljud. Detta hjälper till att bestämma början av klimakteriet med en högre grad av sannolikhet..

Och ändå är det viktigt att följa en enkel regel: om du genomgår en rutinundersökning hos gynekologen minst en gång om året, och vid kränkningar inte skjuter upp ett besök hos läkaren, kommer du nästan säkert att kunna undvika allvarliga gynekologiska problem.

För medicinska frågor, se till att du först konsulterar din läkare.

En ”oregelbunden cykel” eller en cykelöverträdelse: vad betyder detta?

Menstruations oregelbundenheter (även kallad oregelbunden menstruation eller cykelfel) uppstår när ditt menstruationsdatum faller utanför det normala intervallet (avvikelse på 2-3 dagar). Samtidigt är det nödvändigt att boka - vid cykelstörningar är du inte gravid, ammar inte eller går inte i klimakteriet. Vad är faran för förseningar och cykelstörningar, vilka orsaker kan orsaka dem och hur man hanterar allvarliga störningar?

Menstruationscykel: hur det ska vara?

Den normala menstruationscykeln varar i genomsnitt 28 dagar, även om det hos olika kvinnor varierar från 21 till 35 dagar, vilket fortfarande anses vara en normal varaktighet. Om du inte är säker på hur länge din menstruationscykel varar kan du markera på kalendern den första dagen av din tidigare menstruationsblödning och den första dagen i nästa cykel. Räkna antalet dagar mellan dem och upprepa sedan proceduren under de kommande tre månaderna. Om mellan dina perioder på mindre än 21 dagar eller mer än 35 tros det att du har en onormal menstruationscykel eller cykelfel. Hoppa över menstruation tre eller flera gånger i rad betraktas också som ett problem.

Helst bör antalet dagar mellan varje blödning vara detsamma. Om det till exempel går 28 dagar mellan januari och februari bör det också vara 28 dagar mellan blödningen från februari och mars, på samma sätt mellan mars och april. Om antalet dagar varierar från en månad till en annan är detta ett tecken på att du har en oregelbunden cykel..

Din blödning varar från 3 till 5-6 dagar i genomsnitt, men den kan pågå mer än 6 dagar om du har problem med hormoner som reglerar dina perioder. Orsaker till långvarig eller svår blödning eller förseningar kan orsakas av ett antal orsaker. Det är viktigt att notera att en onormal, oregelbunden menstruationscykel inte alltid indikerar ett problem. I många fall är emellertid oregelbundna perioder ett tecken på att du har problem med reproduktiv eller allmän hälsa..

Orsaker till menstruationsavvikelser

Oregelbunden menstruation kan orsakas av ett antal faktorer. Vi listar några av de vanligaste:

Hormonella störningar. Din menstruationscykel kan bli störd om du har för låga sköldkörtelhormoner (som med hypotyreos) eller om det finns för många av dem (som med hypertyreos). Hyperprolaktinemi, där kroppen producerar för mycket prolaktinhormon, kan också störa menstruationscykeln..

Kronisk inflammation i bäckenorganen. Bäckeninflammatorisk sjukdom är en bakteriell infektion som påverkar livmodern och andra delar av könsorganen. Oregelbunden menstruation är bara ett av tecknen på inflammatoriska patologier. De kan också orsaka feber, blödning mellan menstruation, mer riklig, illaluktande vaginal urladdning, smärta i nedre del av magen och smärtsam urinering..

Problem med äggstockarna. Allt som påverkar äggstockarna kan också påverka din menstruationscykel. Polycystiskt äggstocksyndrom, eller PCOS, till exempel, får dina äggstockar att producera högre androgennivåer (manliga hormoner) och lägre östrogennivåer än vanligt. Det senare är huvudhormonet som hjälper till att utveckla slemhinnan i livmodern (endometrium). Det är det föråldrade endometriumet som exfolierar och med blodet kommer ut. Därför kan låga östrogennivåer leda till oregelbundna menstruationscykler. För tidig utmattning av äggstockarna, där äggstockarna upphör att fungera normalt på grund av kemoterapi eller en genetisk predisposition, kan också orsaka menstruations oregelbundenhet.

Vissa läkemedel, såsom tricykliska antidepressiva medel och antipsykotiska lugnande medel, kan påverka din menstruationscykel. Om du tar dessa läkemedel och har oregelbundna perioder, prata med din läkare för att ta reda på om det finns några alternativ du kan ta för att normalisera din menstruationscykel. Hormonella preventivmedel som orala p-piller, injektioner, intrauterina enheter, intrauterina system och hormonersättningsterapi kan påverka din cykel..

Förändringar i livmodern

Olika tumörer, polypper, vidhäftningar inuti livmoderhålet kan påverka cykelns varaktighet och regelbundenhet. Processerna är vanligtvis godartade (inte cancerformiga), men de kan fortfarande orsaka ett brett spektrum av problem, såsom smärta i nedre rygg, ofta urinering och en ökning i nedre del av magen. Livmoderfibroider påverkar vanligtvis inte menstruationscykeln (även om det kan orsaka allvarliga blödningar och smärtsamma perioder), men medicinerna som används för att behandla den kan påverka din cykel. Mediciner för att minska storleken på fibroider minskar vanligtvis mängden östrogen i kroppen, vilket gör att du har oregelbundna perioder och kanske till och med stoppar din period.

Menstruella oregelbundenheter kan orsakas av artificiell födelse eller tidig graviditetsavbrott (abort).

Endometrios och cykelstörningar

Endometrios är ett patologiskt tillstånd där cellerna som foder i livmodern (endometrium) fäster och växer i andra delar av kroppen, inklusive på ytan av äggstocken eller utanför livmodern (bukhålan, vagina).

Andra orsaker till oregelbundna perioder inkluderar polyper, som är små, liknande, tunna benutskjutningar som växer från livmoderslimhinna, samt blödningsstörningar som von Willebrands sjukdom och leukemi.

Vad du ska göra om det finns problem med menstruationscykeln?

Som nämnts ovan är en oregelbunden menstruationscykel eller problem med blodvolym vanligtvis inte ett stort problem, men detta kan indikera möjliga hälsoproblem. Om du har regelbundna oregelbundna perioder kan du försöka jämna ut din menstruationscykel genom att ändra din livsstil. Försök att undvika stress, träna regelbundet (men inte överdriva träningspass) och ät hälsosamma livsmedel som innehåller en mängd olika frukter och grönsaker samt proteinkällor och hälsosamt fett. Detta kan hjälpa din kropp att anpassa sina hormoner och få din menstruationscykel tillbaka till det normala..

Om du har vidtagit stegen som beskrivs ovan, men fortfarande inte har återhämtat din menstruationscykel, eller om dina oregelbundna perioder åtföljs av smärta, svår blödning och andra symtom, bör du omedelbart rådfråga en läkare. Han kommer att utföra dig alla nödvändiga diagnostiska tester för att avgöra orsaken till oregelbundenhet i din cykel och välja de bästa behandlingsmetoderna. Vanligtvis är det hormonersättningsterapi eller oral preventivmedel under en viss period.

Varför oregelbundna perioder är dåligt?

Naturligtvis är kritiska dagars oförutsägbarhet frustrerande och förvirrande om du inte är redo att få ett barn eller omvänt försöker bli gravid. Dessutom är det svårt att planera resor, semestrar vid havet och många andra hushållsfrågor, upp till resor till badhuset eller poolen. Dessutom kan en oregelbunden cykel vara ett tecken på infertilitet eller hormonella problem, vilket kräver radikal behandling..

För att hantera menstruationscykeln måste du veta vilka av de vanliga faktorerna i en kvinnas liv som kan ändra menstruationens varaktighet eller frekvens.

Hur fungerar kroppsvikt?

Din menstruationscykel kan bli störd om du tappar eller går mycket i vikt. Hos vissa kvinnor upphör menstruationen helt när de är underviktiga, vilket är mycket dåligt för hälsan. Om du är överviktig eller överviktig, är din östrogennivå sannolikt att vara över genomsnittet. En förhöjd östrogennivå kan leda till en förtjockning av slemhinnan i slemhinnan och avbryta utsöndring av äggstockarna. Av denna anledning har överviktiga kvinnor vanligtvis instabila, långa och tunga perioder..

Å andra sidan, om din kroppsvikt är låg eller otillräcklig kommer östrogenproduktionen att minska. Hos kvinnor som tappar mycket vikt försvinner menstruationen oberoende, magra eller till och med.

Fysisk aktivitet och menstruation

Överdriven träning och professionell sport kan förändra din menstruationscykel. Det är därför kvinnor som är professionella åkare, långdistanslöpare eller prima ballerinor ofta inte menstruerar alls. Dina regelbundna perioder kan försenas om du nyligen startade ett nytt, intensivt träningsprogram eller om de kan bli oregelbundna om du utför ansträngande övningar under en kort tidsperiod..

Tänk på att någon form av tyngdlyftning kan påverka produktionen av fertilitetshormonet om du utför extrema övningar och har låg kroppsvikt. Du bör rådfråga en läkare om din period är frånvarande i flera månader i rad..

Stress och dess roll

Idag kan stress påverka kvinnans liv väsentligt. Ständiga oro för onormalt arbete och familjeproblem kan definitivt påverka reproduktionen, inklusive menstruation. Situationen kommer att förvärras om du har en allvarlig irritation som påverkar ditt dagliga liv starkt. Studier visar att kvinnor under stress är dubbelt så benägna att uppleva oregelbundna perioder och infertilitet.

Sjukdomar och menstruation

Även om detta inte är ofta kan vissa sjukdomar leda till förseningar och missade perioder. Två vanliga sjukdomar är diabetes och irriterande tarmsyndrom. Infektioner, såsom njur- och urinvägsinfektioner, kan också orsaka menstruation som missas eller försenas..

Du kan börja ha problem med din period före klimakteriet. När produktionen av östrogenhormon minskar kommer din cykel att förändras, vilket orsakar inte bara sällsynta eller frekventa perioder, utan också utseendet på blodiga sekret, ökad blödning, humörsvängningar.

Rökning och alkoholintag, berusning

Långvarig rökning kan påverka cirkulationen av kroppens organ, inklusive livmodern och äggstockarna. Detta kan leda till oregelbundna perioder. Alkohol påverkas på samma sätt. Du kanske känner till farorna med bekämpningsmedel, hormoner och tillsatser som finns i grönsaker, frukt och kött. Men du kanske inte är medveten om att sådana ämnen kan efterlikna effekterna av hormoner, konkurrera och störa produktionen av dina egna östrogener och även skada det endokrina systemet..

Det är värt att nämna rollen som brist på sömn. Kvinnor som arbetar nattvakt eller med rullande schema lider av sömnbrist och oregelbundna perioder. Studier visar ett direkt samband mellan sömnstimmarna i kroppen, liksom nivån av melatonin och fertilitetshormoner som påverkar menstruation och ägglossning.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Är det möjligt att bli gravid under klimakteriet

Om en man bibehåller fortplantningsförmågan fram till slutet av sitt liv tappas antalet kvinnliga groddceller (oocyter) med i genomsnitt 50 år. Menopaus förekommer ibland mycket tidigare, hos kvinnor under 40 år....

Symtom på överskott av östrogen hos kvinnor, diagnos och behandling

Symtom på överskott av östrogen är fysiologiska och psykologiska. Hormonell obalans påverkar hela organismen och leder till allvarliga patologier i de inre organen....

Bastemperatur före menstruation

Värden på basaltemperatur före menstruationBastemperatur före menstruation: varför mäta det? Låt oss först förstå definitionen av termen. Vi vet alla väl att den normala temperaturen i armhålan bör vara 36,6 ° C....