Hur du dricker Duphaston och varför det ordineras till kvinnor?

Blödning

Naturligtvis är en av huvudmålen för alla kvinnor moderskap. Det är födelsen av ett barn som är en enorm lycka för varje familj.

Men det finns situationer då en kvinna inte lyckas bli gravid eller få ett friskt barn. Det är bra att modern medicin i sådana ögonblick gör att du kan ta bort ett stort antal hinder för framgångsrik befruktning och framtida födslar

Om en kvinna har ett hormonellt misslyckande, som är den främsta orsaken till infertilitet, missfall och andra patologier, kommer hormonella läkemedel att rädda. För att lösa dessa problem har det hormonella läkemedlet Dufaston fått ett gott rykte..

Vad är Dufaston?

Duphaston (Duphaston) är ett läkemedel i tabletter, som används för att behandla sjukdomar i det kvinnliga reproduktionssystemet. För kvinnor är det helt säkert. Läkemedlet har praktiskt taget inga biverkningar på kroppen.

Obehörig användning eller återkallande av användning av ett sådant läkemedel är strängt förbjudet - detta kan orsaka oförutsägbara komplikationer.

Den aktiva substansen är dydrogesteron - ett hormon syntetiserat med en konstgjord metod, som är en analog av progesteron som genereras i människokroppen. Naturligt hormon kallas ofta ”graviditetshormonet” eftersom det är det som övervakar reproduktionsfunktionen i den kvinnliga kroppen.

Tack vare dydrogesteron, som erhålls konstgjort, var det möjligt att eliminera nästan alla biverkningar av naturliga hormonella läkemedel, till exempel:

 • obalans i blodkoagulering;
 • glukokortikoideffekt;
 • plastisk ämnesomsättning (anabol effekt);
 • östrogenaktivitet;
 • termogen aktivitet;
 • androgen effekt

Duphaston fick mycket stöd från läkare och patienter.

Bruksanvisning Duphaston

Duphaston ska endast användas under graviditet enligt instruktion av en specialist som kommer att bestämma den individuella dosregimen.

Du kan sluta dricka läkemedlet enligt läkarens rekommendationer och på grundval av nödvändiga undersökningar och tester.

Regler för att ta Dufaston

När du tar Duphaston-tabletter måste du följa följande allmänna regler:

 1. Läkemedlet måste användas med samma tidsintervall. Norma, om du tar ett piller klockan 7 på morgonen, då nästa gång du behöver dricka det klockan 7 på kvällen.
 2. Om du saknar ett piller måste du vänta till nästa gång du tar det för att inte störa frekvensen.
 3. Sluta ta Dufaston är nödvändigt efter tron ​​på att graviditet inte har inträffat. För att göra detta kan du ta ett test för graviditet eller blod för hCG, om det är en försening i menstruationen.
 4. Sluta dricka vid graviditet, det är strängt förbjudet. Det är nödvändigt att konsultera din läkare om patienten drack Duphaston.
 5. Avbeställningen av Dufaston utförs stegvis enligt planen, som den behandlande gynekologen tog upp.

Varför föreskrivs det?

Duphaston ordineras till kvinnor under underhålls- eller ersättningsbehandling, när en brist på progesteron hittas, på vilken befruktning, graviditet och även födelsen direkt beror. Livmodersrelaxation och för tidig sammandragning är viktiga effekter av progesteron

Avsaknaden av en tillräcklig mängd av detta hormon under graviditeten kan leda till följande konsekvenser:

 • återkommande abort;
 • endometrios;
 • missfall i de första stadierna av graviditeten;
 • ICP;
 • infertilitet;
 • livmoderfibroider eller fibroider;
 • utsöndring av blod inuti livmodern;
 • menstruationsdysfunktion (algomenorré);
 • fullständig frånvaro av menstruation;
 • polyhydramnios eller lågvatten;
 • placentadysfunktion;
 • dräktighet.

Med ovannämnda sjukdomar och dysfunktioner föreskriver experter ofta Dufaston.

Förskriva en medicin när du planerar en befruktning

Med hjälp av det hormonella läkemedlet Duphaston skapas en gynnsam bakgrund i den kvinnliga kroppen för befruktning av ägget, införandet av embryot i livmoderns livmodersättning och efterföljande utveckling av fostret.

Vid planering av befruktningen av ett barn bör dessa piller igen förskrivas av en specialist, eftersom det inte finns något universellt scenario för deras intag.

I grund och botten, för att bli gravid ett barn, förskrivs läkemedlet att det tas nästa dag efter ägglossningen och tas till början av menstruationen. Det rekommenderas att avbryta läkemedlet endast när du klarar testet eller i det första steget i menstruationen, för att se till att det inte finns någon graviditet.

Faktum är att en kraftig minskning av progesteron i blodet kan förvärra embryotets näring eller dess fullständiga avslag. Med detta läkemedel i planeringsstadiet hos ett barn med en upptäckt hormonell obalans, har Dufaston en större effekt i framtiden under graviditeten.

Den fulla effekten av att ta Dufaston för befruktningen inträffar efter 6 månader. När läkemedlet tas i mer än ett år till ingen nytta rekommenderas det att du konsulterar din läkare för att ersätta behandlingstaktiken, vidare undersökningar eller utnämningen av andra läkemedel, för att hitta ett effektivt substitut för läkemedlet.

Duphaston i tidig graviditet

I det första stadiet av graviditeten används Duphaston-tabletter när otillräcklig mängd progesteron genereras i en kvinnas äggstockar.

Detta läkemedel uppvisar en selektiv effekt på endometriumet och stöder därigenom det i det tillstånd som är nödvändigt för utvecklingen av embryot, och håller också sammandragningarna av livmoderens släta muskler, vilket förhindrar eventuell missfall.

Således kan detta läkemedel helt ersätta det naturliga hormonet i de tidiga stadierna av graviditeten..

Läkemedlet har ingen negativ reaktion på embryot och moderns kropp under denna graviditetsperiod. Det ordineras vanligtvis i första och andra trimestern av graviditeten för att bevara det..

Så snart tecknen på missfall har försvunnit är det värt att ta läkemedlet i tidigare doser i ungefär en vecka och sedan byta till en lägre dos för att bibehålla hormonnivån. Det är strängt förbjudet att plötsligt avbryta medicinen, eftersom det kan leda till en abort.

Förskrivning under graviditet

Vid senare stadier av graviditeten, nämligen från och med tredje trimestern av fostermognad, bör läkemedlet användas noggrant, eftersom det vid dessa tillfällen kan orsaka leverdysfunktion.

I detta skede klarar Duphaston-tabletter följande uppgifter:

 1. Eliminerar progesteronbrist.
 2. Minskar livmoderns hypertonicitet.
 3. Det har en gynnsam effekt på slemhinnan.
 4. Slappnar av tarmarna.
 5. Bildar det dominerande av graviditet, förlossning och amning på hjärnnivå.
 6. Förbereder en kvinnas bröst för amning.

Även under graviditet kan en medicin förskrivas för kronisk endometrit.

Ett särdrag hos denna sjukdom är den ökade militansen i immunsystemet, som betraktar embryot som en främmande kropp och försöker snabbt ta bort det från den kvinnliga kroppen.

Denna medicinering blockerar denna faktor, vilket leder till immunsystemet i ett normalt tillstånd och eliminerar därmed risken för missfall.

Mottagning för endometrios

Det är känt att en av de främsta orsakerna till förekomsten av endometrios är en ökad nivå av östrogen i en kvinnas kropp. Som ett resultat av detta bör Duphaston användas, som med endometrios sänker östrogennivåerna och stabiliserar den kumulativa nivån av hormoner.

Följande karakteristiska egenskaper hos användningen av medicinen för behandling av denna sjukdom kan särskiljas:

 1. Dydrogesteron påverkar huvudsakligen livmoderslimhinnan, vilket hämmar spridningen av endometrireceptorer.
 2. Eftersom menstruationen inte är i det deprimerande stadiet kvarstår sannolikheten för att bli gravid.
 3. Duphaston minskar tonen och sammandragningen av de mjuka musklerna i livmodern, vilket i de tidiga stadierna av graviditeten minskar risken för spontan abort.
 4. Tack vare detta läkemedel minskar eller försvinner smärtsyndromet utan spår. Detta beror på det faktum att det finns en minskning i generationen av prostaglandiner, som i sin tur orsakar en kraftig förträngning och sammandragning av blodkärlen i cirkulationssystemet.
 5. Duphaston minskar avsevärt risken för degeneration av celler med patologi till cancertumörer. Enligt många recensioner av patienter som tog Duphaston tolereras menstruationscykeln mer lugnt och med mindre smärta slutar den dra i nedre del av buken.

Hur man använder hormonella piller för endometrios, det är obligatoriskt att ange med den behandlande specialist, men i stort sett ser instruktionen så ut:

 1. Duphaston tas två gånger om dagen, vid samma tid på dagen. Till exempel klockan 08.00 och 20.00.
 2. Antagningstiden är individuell i varje fall, men sträcker sig vanligtvis från 5-6 till 20 dagar.
 3. Ibland tas läkemedlet under lång tid utan avbrott från 6 till 9 månader, vilket möjliggör atrofi av sjukdomen (omvänd utveckling).

Infertilitet och Duphaston

 • Med en barnlös kvinna, som bestäms av luteal brist på menstruationsfasen, tas Dufaston från 14 till 25 dagar av cykeln. Läkemedlets lägsta varaktighet är 6 månader, varefter det är nödvändigt att sluta ta. Efter graviditeten används läkemedlet i cirka 16-20 veckor, då måste du sluta ta läkemedlet.
 • Med hormonella störningar
 • Duphaston kan användas för att diagnostisera sekundär amenoré och dysfunktionell blödning i livmodern. Vid hormonella misslyckanden, utför ersättningsterapi hos kvinnor med störningar orsakade av klimakteriet med en intakt livmodern.

Hur man väljer rätt dos?

Vid dosering av Dufaston måste följande regler följas:

 1. Med PMS - 10 mg av läkemedlet två gånger om dagen från 12 till 28 dagar av cykeln.
 2. Vid störningar i menstruationscykeln - 10 mg två gånger om dagen från 11 till 25 dagar av cykeln. Behandlingen varar minst 6 cykler.
 3. Med endometrios - den dagliga dosen av läkemedlet kan variera från 10 till 30 mg från 5 till 25 dagar av cykeln eller ta det fortlöpande.
 4. Vid infertilitet - applicera läkemedlet två gånger om dagen i 5 mg från 14 till 25 dagar av cykeln. Behandlingstiden bör inte vara mindre än 6 cykler.
 5. Om det finns ett hotande missfall, ta omedelbart 20 mg av läkemedlet och reducera sedan intaget till 10 mg två gånger om dagen (morgon och kväll på lika många timmar). Medan hotet om missfall kvarstår, kan Duphaston tas 5 mg tre gånger om dagen (var 8: e timme). När symptomen på ett missfall har försvunnit tas läkemedlet fortfarande i ungefär en vecka. Vid återkommande av symtom måste läkemedlet omedelbart användas i den dosering som hade en större effekt på deras eliminering.
 6. Vid vanlig missfall: en daglig dos på 10 mg delas upp i 2 doser. Kursen kan pågå i upp till 20 veckor. Efter att symtomen på ett missfall försvinner avbryts Dufaston gradvis..

Till vem Duphaston är kontraindicerat?

Dufaston är strikt kontraindicerat hos kvinnor i följande fall:

 • individuell intolerans mot läkemedlets komponenter;
 • en patient med rotorsyndrom;
 • med hjärtsvikt i akut form;
 • patienter med Dubin-Johnsons syndrom;
 • med allvarlig leverskada.

Det finns ingen dödlig kontraindikation av den aktiva substansen i Dufaston hos patienter med kroniskt njursvikt.

Biverkningar av Duphaston

Vid användning av läkemedlet kan vissa biverkningar uppstå:

 • mycket sällan kan överkänsligheten för immunsystemet uppstå;
 • enda prejudikat med hemolytisk anemi registrerades;
 • uppkomsten av huvudvärk och migrän;
 • leverdysfunktion, manifesterad av gulsot, buksmärta och allmän svaghet i kroppen, kan börja;
 • extremt sällan inspelade Quinckes ödem;
 • en sällsynt manifestation av subkutan vävnad, urtikaria och hudirritation;
 • ökad känslighet hos bröstkörtlarna;
 • sällan, när man tar, är det troligt att genombrottsblödning i reproduktionssystemet uppstår som inträffar efter en ökning av läkemedlets dos;
 • extremt sällan förekommer perifert ödem (uppträdandet av överskottsvätska i vävnader och håligheter i kroppen);
 • möjliga allmänna störningar i kroppen.

När du fixar någon av dessa biverkningar, bör du omedelbart kontakta din läkare för att ta reda på om det är möjligt att stoppa eller fortsätta ta läkemedlet.

Dufaston och alkohol

Tillverkaren av läkemedlet i instruktionerna för läkemedlet angav dess möjliga negativa effekt på levern. Eftersom alkohol också har en negativ effekt på levern, ökar belastningen på detta organ genom att ta någon medicin.

Interaktionen mellan Dufaston och alkohol, vilket kan ha en negativ effekt på levern, är en trippelbelastning.

Dessutom förändrar alkohol leverens enzymkomposition, vilket kan leda till felaktiga effekter av detta läkemedel.

Reaktionen på mag-tarmkanalen, om duphaston och alkohol kombineras, är också tvetydig.

Den aktiva substansen i läkemedlet slappnar av muskelgruppen i bukhålan, och alkohol är giftet som människokroppen försöker ta bort snabbare.

Att lägga till dessa två faktorer, ta medicinen och alkohol kan leda till kräkningar eller diarré, vilket innebär att läkemedlets aktiva substans snabbt elimineras från kroppen, och detta kommer att minska hela den positiva effekten av dess användning till ett minimum, och det är helt enkelt ingen mening att ta det.

Alkohol påverkar också blodkärlen, de minskar och expanderar. Detta påverkar negativt hemodynamiken i organen i det reproduktiva systemet, vilket bidrar till hormonella störningar.

Med ovanstående negativa faktorer, alkoholens kompatibilitet och Dufaston, kan vi dra slutsatsen varför vi dricker alkohol om detta avsevärt minskar effektiviteten i användningen av detta läkemedel.

Men om alkohol inte kan undvikas, måste du begränsa dig till ett glas gott vin, tillsätt is eller vatten till det. Minst 2 timmar måste gå från att dricka alkohol till att ta läkemedlet..

Dufaston eller Utrozhestan?

Utrozhestan är tillverkad av det naturliga hormonet progesteron från växtkomponenter.

Den resulterande substansen är nästan helt lik den naturliga hormonet som produceras av en kvinnas moderkakor. Tack vare detta assimierar kroppen den perfekt, som kompatibel och tar den för sant.

Indikationer för att ta Utrozhestan är:

 • infertilitet, vilket orsakas av en kränkning av den hormonella bakgrunden;
 • risk för missfall;
 • hyperandrogenism (ökat innehåll av manligt könshormon i blodet) och andra patologier som uppstod mot bakgrund av hormonsvikt.

Fördelar och nackdelar med Dufaston och Utrozhestan

Ibland undrar kvinnor, när de möter behovet av att ta hormonella läkemedel, som använder exemplet Duphaston och Utrozhestan, om de kan skilja sig åt? Är det möjligt att ersätta läkemedlet?

Dessa två läkemedel är mycket lika vid första anblicken, men det finns en skillnad. Är det möjligt att ersätta läkemedlet? Är det möjligt att ta båda läkemedlen samtidigt?

Jämför dessa läkemedel i komposition, kan vi skilja skillnaden i produktionsmetoden för den aktiva substansen:

 • Utrozhestan är tillverkad av växt härledd progesteron;
 • Dufaston är tillverkad av syntetiserat hormon.

Duphaston har färre skadliga effekter som är karakteristiska för Utrozhestan:

 • ofta yrsel;
 • dåsighet (Utrozhestan har en lugnande effekt);
 • svaghet;
 • förändringar i kroppsvikt;
 • sjukande effekt.

Utrozhestan har dock två applikationsmetoder. Läkemedlet kan användas med orala (tvättade med vätska) och intravaginala (inmatning i slidan) metoder.

Duphaston påverkar inte heller följande punkter:

 1. Förmågan att köra ett motorfordon (körning med Utrozhestan rekommenderas med försiktighet).
 2. Indikatorer för basaltemperatur (tillräckliga doser av Utrozhestan leder till en kraftig ökning av basaltemperaturen)

Försäljningsvillkor

Realisering på apotek utförs endast enligt det recept som skrivs på latin.

Dufaston priser

Läkemedlets kostnad varierar mellan 400 och 500 rubel per paket. Priset på tabletter i olika städer i Ryssland beror på försäljningsstället, pågående kampanjer och rabatter i apotekorganisationer. Till exempel i Ozerki-apoteket kostar tabletter cirka 450 rubel per förpackning.

Släpp formulär

Duphaston finns i tablettform för oral administrering. 10 mg belagda hjälpämnen.

Förvaringsförhållanden

Förvara tabletter på en torr plats vid en temperatur som inte överstiger 30 grader.

Hållbarhetstid

Läkemedlets hållbarhet är cirka 5 år, varefter dess administration är förbjuden.

Recensioner av kvinnor på Duphaston med blödning

Slutsats

När en gynekolog föreslog att du tar en behandling med Duphaston-tabletter måste du tänka noga innan du lämnar den. Det är mycket troligt att denna kurs kommer att fungera för dig, hjälpa dig och rädda ditt ofödda barns liv. För detta måste du försöka ta denna medicin. Det viktigaste är att det inte finns någon risk att ta en sådan kurs.

Duphaston och alkohol: drog- och alkoholkompatibilitet

Hormonläkemedel föreskrivs ofta för kvinnor för att lösa olika hälsoproblem..

Under terapi med sådana läkemedel, varav en är Duphaston, tänker patienter sällan på hur kompatibelt läkemedlet är med alkohol.

Sådan slarv kan orsaka ännu allvarligare problem. I den här artikeln kommer vi att prata om Duphaston, läkemedlets verkningsprincip, dess egenskaper och konsekvenserna av att kombinera med alkohol.

Funktioner av Dufaston

Duphaston - ett läkemedel som tillhör gruppen av hormonella läkemedel och är syntetiserad progesteron.

Det vill säga detta läkemedel föreskrivs av en läkare, som en del av läkemedelsbehandlingen av progesteronproduktionsstörningar i kroppen.

Genom att ta medicinen på en fullständig kurs som föreskrivs av läkaren kan du bli av med bristen på det nämnda hormonet och därigenom lösa många relaterade problem.

Duphaston är en konstgjord syntetiserad progesteron

Progesteron är ett övervägande kvinnligt hormon, därför används Duphaston för behandling av patologier förknippade med hormonella störningar i kroppen av det klara könet.

Läkemedlet används ofta i gynekologisk praxis. Läkemedlets verkan syftar främst till att eliminera problemen i samband med oförmågan att bli gravid.

Men han kan hantera andra hormonella störningar, till exempel reglera menstruationscykeln eller justera kvinnans tillstånd under graviditeten. Duphaston ökar inte bara sannolikheten för att bli gravid, utan förhindrar också missfall i alla graviditetsstadier.

På grund av maximal likhet med det naturliga kvinnliga hormonet är Dufaston känd för sin milda effekt på den kvinnliga kroppen, till skillnad från de flesta syntetiska hormoner. Läkemedelsbehandling eliminerar praktiskt taget utvecklingen av biverkningar, eftersom dess effekt beror på en direkt effekt på livmoderslimhinnan.

Läkemedlet absorberas snabbt från magen och tarmen. Duphaston metaboliseras genom hydroxylering i levern, utsöndras i urinen under den första dagen med cirka 65%, efter 24 timmar - med 85%, fullständig eliminering och kroppen kräver minst 72 timmar.

Läkemedlets aktiva komponenter

Doseringsform av Duphaston - tabletter förskrivna för oral användning.

Det här är biconvexa piller av liten storlek, vit, rund form, avfasade från kanterna. I mitten av surfplattan, på en av dess sidor, finns det en skiljelinje.

Dydrogesteron, strukturformel för den aktiva substansen

Den huvudsakliga aktiva komponenten i läkemedlet är dydrogesteron, denna komponent är det artificiellt härledda hormonet progesteron. Tabletter finns tillgängliga i en enda dosering av den huvudsakliga aktiva ingrediensen - 10 milligram.

Piller förpackas i plastblister, var och en innehåller 20 tabletter. Rosa-vit eller orange-vit kartong innehåller 1 blister.

Förutom den huvudsakliga aktiva ingrediensen innehåller varje tablett sådana hjälpämnen:

 1. laktosmonohydrat,
 2. kolloidal kiseldioxid,
 3. magnesiumstearat,
 4. majsstärkelse,
 5. hypromellos,
 6. titandioxid,
 7. polyetylenglykol.

Indikationer för utnämning

Duphaston förskrivs när det är nödvändigt att förhindra eller stoppa olika patologiska tillstånd orsakade av progesteronbrist hos kvinnor i olika åldersgrupper.

Duphaston förskrivs för kvinnor med progesteronproduktionsstörningar

De vanligaste orsakerna till terapi med detta läkemedel är följande:

 • Former av infertilitet orsakad av luteal brist.
 • Hotet om missfall orsakat av otillräcklig produktion av progesteron i en kvinnas kropp.
 • Dysmenorré - menstruations oregelbundenhet.
 • Brist på menstruation på grund av könssjukdomar.
 • Akuta manifestationer av premenstruellt syndrom - svår smärta eller funktionella förändringar i kroppen.
 • Sjukdomar som påverkar de kvinnliga könsorganen, åtföljt av livmodersblödning.
 • Endometrios är en patologi där endometrioidvävnad (liknande livmoderslimhinnan) tränger in i organ där den inte borde vara.

Kombination av Duphaston och alkohol

Duphaston - kan det tas med alkohol, eftersom de direkta instruktionerna för kombinationen av dessa två ämnen inte föreskrivs i instruktionerna för läkemedlet.

Experter rekommenderar inte att dricka alkohol när du tar Dufaston

Kontraindikationer nämns inte, eftersom den huvudsakliga aktiva komponenten i läkemedlet inte reagerar med etanol, därför kan den inte orsaka negativa reaktioner. Detta betyder dock inte att läkemedlet är förenligt med alkohol och att du kan dricka alkohol under behandlingsperioden..

Dufastons förenlighet med alkohol är extremt oönskad för kvinnor av flera skäl:

 1. Läkemedlet metaboliseras nästan fullständigt av levern. Etanol som ingår i alkoholhaltiga drycker neutraliseras också av detta organ. Det vill säga båda substanserna ökar belastningen på levern. Med deras engångsbruk, speciellt med långtidsbehandling med Duphaston och stora doser alkohol, är belastningen på organet enorm, vilket hotar med skador och dysfunktioner hos det senare.
 2. Att dricka alkohol ökar belastningen på levern och tvingar kroppen att arbeta i ett förbättrat läge. Detta framkallar en snabbare ämnesomsättning, alla skadliga ämnen neutraliseras snabbare och tas bort från kroppen. Dufast med alkohol är dåligt kompatibla, eftersom med samtidig användning av läkemedlet kommer att tas mycket snabbare bort från kroppen. Detta kommer att leda till en minskning av effektiviteten i terapi eller behandling ger inte alls resultat.
 3. Tredje stycket är otydligt kopplat till det föregående. Föreställ dig att konstgjord progesteron som tillförs kroppen från Duphaston utsöndras för snabbt. Om en kvinna har en brist på sin egen progesteron (annars är inte läkemedlet förskrivet) kan situationen förvärras. Det finns en risk att utveckla akut hormonbrist, som hotar olika konsekvenser, beroende på terapimålen.
 4. Trots att Dufastom försiktigt påverkar kvinnans kropp och biverkningar av dess användning sällan utvecklas, är de fortfarande kvar. Kombinationen av läkemedlet med alkohol ökar risken för biverkningar av läkemedlet.

Användningen av ett läkemedel i kombination med alkohol kan också orsaka njurskador, eftersom belastningen på det parade organet ökar både från att ta alkohol och medicin. Resultatet kan vara utvecklingen av njursvikt och andra organdysfunktioner..

Möjliga effekter på kroppen

Kan Dufaston blandas med alkohol? Med tanke på allt ovanstående är svaret uppenbart - du kan inte.

Att kombinera alkohol med Duphaston kan orsaka ett antal biverkningar

Vi belyser de möjliga konsekvenserna av denna kombination för kvinnor med brist på progesteron, inklusive en ökad risk för biverkningar:

 • för tidig graviditetsavbrott,
 • genombrott livmodersblödning,
 • infertilitet försämras,
 • missfall på grund av ökad ton i livmodern,
 • menstruations oregelbundenheter,
 • för tidig menopaus,
 • huvudvärk och yrsel,
 • allergiska reaktioner,
 • dysfunktion i gallblåsan och levern,
 • buksmärtor,
 • ökad känslighet för gonaderna.

Om du tar alkohol efter långvarig behandling med läkemedlet, kan alla ansträngningar som görs också upphöra..

Kom ihåg att du kan dricka en liten mängd alkohol bara 72 timmar efter den sista pillen.

Slutsats

Är Dufast kompatibel med alkohol? Kvinnor som lider av otillräcklig produktion av progesteron, det är bättre att avstå från att dricka alkohol, särskilt när det gäller att planera graviditet.

Det är ingen fråga om att kombinera två ämnen. Även i avsaknad av uppenbara kontraindikationer kan konsekvenserna vara för allvarliga..

Duphaston efter hur många dagar utsöndras från kroppen. Läkemedlet Duphaston, indikationer för användning och kontraindikationer. Dufaston accepteras också från

Duphaston tillhör progestogener genom sin grupptillhörighet, och dess aktiva komponent är dydrogesteron, som i sin tur är ganska nära sin kemiska egenskaper och molekylstruktur till naturligt progesteron. Det har inga biverkningar och är inte försett med anabol, androgen, glukokortikoid, östrogen och termogen aktivitet. Enkelt uttryckt är Duphaston en del av hormonbehandlingen, medan dydrogesteron inte påverkar koagulationshastigheterna. Påverkar inte negativt kolhydratmetabolismen och leverfunktionen.

Vid behandling med detta läkemedel inträffar den terapeutiska effekten utan kränkning av menstruationsfunktionen eller undertryckande av ägglossning, det vill säga det skadar inte graviditetsförloppet under behandlingen.

Duphaston absorberas produktivt från mag-tarmkanalen och når ett par timmar efter applicering dess maximala koncentration. Den metaboliska processen sker i levern och utsöndras i urinen av njurarna..

Läkemedlet produceras i form av runda vita tabletter.

Dufastons fulla analog är Utrozhestan.

Indikationer och kontraindikationer för användning av Duphaston

Dufaston används ofta vid behandling av endometrios, infertilitet, liksom vid premenstruellt spänningssyndrom och en instabil menstruationscykel..

Dessutom används Dufaston vid diagnos av dysfunktionell uterinblödning och sekundär amenoré. Detta är en produktiv ersättningsterapi för hormonell brist hos kvinnor med menopausala störningar i den intakta livmodern..

Vissa kontraindikationer, som anges i Dufaston-anteckningen, anger att läkemedlet inte får användas med ökad känslighet hos den sjuka kvinnliga kroppen för komponenterna i läkemedlet..

Biverkning och överdosering av Duphaston

Från reproduktionssystemet: ömhet i bröstet, periodisk blödning.

Från sidan av centrala nervsystemet: migrän och allmän svaghet.

Från matsmältningssystemet: smärta i buken eller tecken på dyspepsi.

Från det hemopoietiska systemet: hemolytisk anemi.

Allergiska reaktioner: hudutslag, urticaria a, klåda, svullnad.

Fall av en överdos av Duphaston presenteras inte, men om de rekommenderade doserna överskattas är symtomatisk behandling nödvändig efter omedelbar magsköljning. Det finns ingen specifik motgift.

Bruksanvisning Duphaston

Läkemedlet är avsett för internt bruk, och dagliga doser av Dufaston beror på arten av den närvarande patologin. Innan användning bör du noggrant studera instruktionerna:

Med en diagnos av endometrios, indikeras 10 mg upp till tre gånger om dagen från den femte till den 25: e dagen av cykeln, och för diagnos av infertilitet, 10 mg per dag, med början från den 14: e till 25: e dagen av cykeln. Terapi utförs under ett antal menstruationscykler utan avbrott, och när graviditet inträffar stoppar dess mottagning inte heller.

Om det finns ett hot om missfall bör du ta 40 mg Duphaston åt gången, och efter - 10 mg var åtta timme tills de oroande symtomen elimineras.

Vid premenstruellt syndrom och instabil menstruationscykel, ta 10 mg två gånger dagligen från 11 till 25 dagar av cykeln, och för att stoppa blödning av livmodern - 10 mg två gånger om dagen i en vecka.

Funktioner för användning av Duphaston

Läkemedlet är godkänt för användning under graviditet och amning.

Mottagningen påverkar inte förmågan att köra fordon, så under behandlingsperioden är det tillåtet att köra bil och delta i hög koncentration av uppmärksamhet.

Ta inte Duphaston tabletter till patienter med malabsorptionssyndrom, laktasbrist, ärftlig galaktosintolerans.

När läkemedelsinteraktioner är det viktigt att komma ihåg att fenobarbital och rifampicin påtagligt påskyndar metabolismen av dydrogesteron och minskar effektiviteten av själva läkemedlet. Inga fler begränsningar anges.

Recensioner av Dufaston, pris

Kvinnliga problem är en vanlig förekomst i modern gynekologi, så det finns många recensioner av Dufaston. De flesta kvinnor som har testat effekten på sig själva var ganska nöjda med resultaten. Här är några exempel.

Maria, 24 år gammal: ”Distriktsgynekologen föreslog att jag dricker Dufaston för cykelstörningar. Hon lyssnade på råd och ångrade inte. Det finns inga biverkningar, men resultatet är uppenbart ”.

Sveta, 22 år gammal: ”Jag tog Duphaston under den nionde graviditeten, eftersom läkaren sa att det fanns ett allvarligt hot om missfall. Som ett resultat stabiliserades tillståndet och faran passerade ”.

Priset på Duphaston-tabletter är 20 st. - 495 rubel.

Duphaston är ett läkemedel som är mer troligt för kvinnor med brist på progesteron i kroppen. Det är mycket effektivt när det föreskrivs av en specialist, medan det har ett brett spektrum av indikationer. Allmän beskrivning av Duphaston Enligt sitt gruppmedlemskap tillhör Duphaston progestogener, och dess aktiva komponent är dydrogesteron, som i sin tur är ganska likartad i kemiska egenskaper och molekylära [. ]

Duphaston är en syntetisk progesteron.

När man använder hormonet hos kvinnor, normaliseras menstruationscykeln, eliminerar hotet om missfall. Det har inte termogen, anabol, östrogen aktivitet, som besitter av naturligt hormon och beredningar som görs på grundval av detta..

Produkten finns endast i belagda tabletter på en plastblister på 20 stycken per förpackning.

Den aktiva substansen är dydrogesteron. Varje tablett innehåller 10 mg aktiv ingrediens. För att förbättra effekten inkluderas följande ämnen i kompositionen:

 • hypromellos;
 • magnesiumstearat;
 • laktosmonohydrat;
 • majsstärkelse;
 • kolloidal kiseldioxid.

Tablettskalet består av vit opadri Y1-7000. Den innehåller titandioxid, hypromellos och polyetylenglykol.

Tabletten har en bikonvex form. Det finns graveringar på båda sidor. Å ena sidan är placerad "S T", och å andra sidan - "155".

Indikationer för användning

Duphaston-tabletter används för progesteronbrist, vilket manifesteras av olika patologier:

 • infertilitet, missfall;
 • dysmenorré;
 • sekundär;
 • menstruations oregelbundenhet;
 • spontan abort;
 • brott mot ägglossningsfunktionen;
 • livmodersblödning;

Listan över sjukdomar där ett syntetiskt progesteronsubstitut föreskrivs är ganska stor.

Kontra

Hittills finns det inga beskrivningar av de negativa effekterna efter att ha tagit medicinen. Läkemedlet bör dock inte tas för allergier mot de ämnen som utgör läkemedlet och för Rotor och Dabin-Johnson syndrom.

Sidoeffekt

Alla läkemedel har biverkningar. Dufaston kan orsaka:

 • huvudvärk.
 • Dess användning kan orsaka blödning i livmodern, vilket elimineras genom att öka dosen av läkemedlet.
 • Det viktigaste med något hormonellt läkemedel är hormonell obalans.

Den mänskliga kroppen är strukturerad på ett sådant sätt att hormon produceras i varje organ i det endokrina systemet. Mängden beror på livscykeln. Om hormonet i kroppen finns, reduceras dess produktion eller helt stoppas. När du tar Duphaston slutar produktionen av ens eget hormon av corpus luteum helt. Därför bör detta verktyg endast förskrivas i nödsituationer, när andra fonder inte kan ge hjälp..

Säkerhetsåtgärder

Dufaston är ett hormon, om än av syntetiskt ursprung. Det föreskrivs endast i fall där corpus luteum upphör med att producera sin egen progesteron eller dess mängd inte är tillräckligt för normal funktion av kroppen och bevarande av graviditet. Men även i dessa fall bör läkemedlet förskrivas med stor försiktighet..

Använd under graviditet

Vissa kvinnor kan inte bli gravida på grund av brist på progesteron i kroppen. För att kompensera för hormonbristen förskrivs olika läkemedel, inklusive Duphaston-tabletter. Detta är en analog av progesteron skapad med konstgjorda medel. Huvudsubstansen, dihydrogesteron, ligger i sin struktur nära det naturliga hormonet. Konstgjordt erhållet ämne kan ha samma effekt på kroppen som ett naturligt botemedel.

Om det är omöjligt att bli gravid eller om fostret inte bär, föreskriver gynekologen en serie tester, enligt resultaten som han väljer en progesteronbehandlingsregime. Det är han som är ansvarig för att bevara fostret och förmågan att bli gravid.

"Duphaston" är ett hormonellt läkemedel som endast bör förskrivas av en läkare, och i de fall då en minskning av progesteron i den kvinnliga kroppen bevisas på laboratoriet. Oftast föreskrivs botemedel från den andra halvan av menstruationscykeln och fortsätter tills menstruationens början. Om graviditet inte inträffar under denna period kommer läkaren att granska behandlingsregimen.

När graviditet inträffar är det omöjligt att sluta ta läkemedlet skarpt, eftersom en kraftig minskning av mängden hormon kan leda till missfall. Därför, om befruktning har inträffat, måste en kvinna fortsätta att ta läkemedlet tills läkaren avbryter det. Detta händer gradvis så att kroppen kan börja producera sitt eget hormon..

För vissa gravida kvinnor används också syntetiskt hormon under graviditeten. Under denna period kan livmodercitation uppstå. För att slappna av henne utnämns Dufaston. Man bör emellertid komma ihåg att tarmarna under administrationen slappnar av, mjölkkörtlarna börjar aktiva förberedelser för amning. Därför kan en gynekolog förskriva progesteron inte bara så att en kvinna blir gravid, utan också för att bevara fostret, vilket skapar gynnsamma förutsättningar för dess utveckling.

Ungefär den tjugonde veckan är moderkakan så utvecklad att den kan stödja kroppen och producera ytterligare hormoner för att upprätthålla graviditet. Under denna period rekommenderas det att sluta ta progesteron. Detta görs smidigt, annars kommer en kraftig minskning av hormoner att leda till en ökning av livmodern och en försämring av näringen av morkaken.

Hormon eller inte

Duphaston är ett hormonellt läkemedel av artificiellt ursprung. Det skiljer sig från naturligt endast i frånvaro av androgen effekt och produktionsmetod. Det produceras i laboratoriet, till skillnad från naturligt progesteron, som produceras av äggstockens corpus luteum..

Analoger av Duphaston

En identisk analog till läkemedlet finns inte. Det finns dock flera liknande läkemedel..

 • Den huvudsakliga analogen är Utrozhestan-läkemedlet. Skillnaden mellan läkemedlen i egenskapen av progesteron. Dufaston använder en aktiv substans av syntetiskt ursprung, liknande egenskaper som naturligt hormon. I "Utrozhestan" används växtmaterial.
 • En annan analog är Ingestan. Verktyget är tillverkat i form av injektionslösningar. Som en del av produkten - progesteron.

Endast en läkare kan bestämma vilket hormonläkemedel som ska förskrivas.

Avbrott av läkemedlet

Det finns inga allmänna åsikter från läkare om läkemedelsavlägsnande, men de är alla likadana i det att bara läkaren bör avbryta läkemedlet "Dufaston".

I båda fallen utvecklar gynekologen individuellt ett hormonabstinenssystem under konstant övervakning av nivån av progesteron i blodet. Det kan hållas i ett normalt belopp, och sedan avbeställs enligt den allmänna principen, eller det kan vara en liten avvikelse från normen i mer eller mindre utsträckning. Med en sådan funktionsfel avbryts det endokrina systemet enligt särskilda system som utvecklats specifikt för varje enskilt fall och strikt under tillsyn av en gynekolog.

Schemat kan inkludera en dosreduktion av en tablett per dag eller 1/2. Bestäm noggrant doseringen, som bör minskas, du kan bara efter att bestämma hormonnivån. Avbokningsförfarandet kan ta flera dagar, eller det kan ta veckor.

I händelse av brott mot menstruationscykelns regelbundenhet kan läkaren förskriva inte bara Dufaston, utan också dess analoger. Utnämningen görs dock endast för att bekräfta bristen på progesteron i kroppen. I andra fall ingår inte hormonet i behandlingen..

Behandling med hormonsvikt ger inte alltid ett positivt resultat. I sådana situationer justerar läkaren doseringen.

 1. Stigande infektion i fetoplacentalsystemet. Glukhovey B.I. 2006, Utgivare: MEDpress-inform.
 2. Neonatologi: nationellt ledarskap. Gult UMO om medicinsk utbildning. Redaktör: Volodin N.N. 2007 Publisher: Geotar-Media.
 3. Metaboliskt syndrom och trombofili inom obstetrik och gynekologi. Makatsaria A.D., Pshenichnikova E.B. 2006 Utgivare: MIA.
 4. Anomalier av arbete: en guide för läkare. Gult UMO om medicinsk utbildning. Podtetenev A.D., Strizhova N.V. 2006 Utgivare: MIA.
 5. Nödförhållanden inom obstetrik. Sukhikh V.N., G. Sukhikh, I.I. Baranov et al., Utgivare: Geotar-Media, 2011.
 6. Obstetrisk risk. Maximal information - minsta fara för mamma och barn Radzinsky V.E., Knyazev S.A., Kostin I.N. 2009 Utgivare: Eksmo.
 7. Nytt älskling. teknik (metodologiska rekommendationer) "Hantering av en för tidig graviditet komplicerad av för tidigt bristande membran"

Sammanfattningen indikerar att Dufaston innehåller den aktiva substansen samt hjälpämnen: majsstärkelse, laktosmonohydrat, metylhydroxipropylcellulosa, färgämne, magnesiumstearat, vattenfri kolloidal kiseldioxid.

Släpp formulär

Produkten finns i form av tabletter med 10 mg nr. 10 bikonvex, rund. Vita tabletter har avfasade kanter, de täcks av ett skal. På ena sidan av surfplattan finns en "S" -gravering över "6" -skylten, å andra sidan risken och "155" -skylten på båda sidor om den. Totalt innehåller blåsan 20 tabletter, en blister sätts in i en kartong.

farmakologisk effekt

Den aktiva komponenten i läkemedlet dydrogesteron är en naturlig analog. Duphaston är ett hormonellt läkemedel.

Under påverkan av detta läkemedel inträffar inte en kränkning av termogenesen i en kvinnas kropp, därför kan bastemperatur mätas för att bestämma ägglossningen. Verktyget påverkar inte metaboliska processer i kroppen, på leverfunktionen. Dydrogesteron i egenskaper och struktur liknar naturligt progesteron. Verktyget väcker emellertid inte manifestationerna av de biverkningar som uppstår när man tar ett antal syntetiska progesteroner. Wikipedia indikerar att det här verktyget inte har androgena, östrogena, anabola, termogena kortikoideffekter. Som en del av hormonersättningsterapi för läkemedel ger det en positiv effekt på lipidprofilen hos en kvinna. Men om östrogener har en negativ effekt på blodkoagulationsprocessen påverkar inte didrogesteron koaguleringen.

När den tas oralt noteras den selektiva effekten av dydrogesteron på, vilket hjälper till att förhindra en hög risk för endometrial manifestationer eller karcinogenes framkallad av ökad produktion av östrogener. Läkemedlet har ingen preventiv effekt. Under behandlingen påverkar läkemedlet inte ägglossningen. Månadsvis när man tar medel fortsätter också i den vanliga cykeln. En kvinna kan bli gravid med dydrogesteron och spara under behandling med läkemedlet, eftersom det under behandlingen inte har någon negativ effekt på fostret. En selektiv effekt på progestinreceptorerna i livmoderslimhinnan noteras. Det påverkar inte ägglossningen i follikeln. Det finns ingen maskuliniserande och viriliserande effekt.

Farmakokinetik och farmakodynamik

Efter oral administrering absorberas dydrogesteron snabbt från matsmältningskanalen, efter 2 timmar noteras den högsta koncentrationen av den aktiva komponenten i blodet. Graden av bindning till blodproteiner är 97%. 56-79% utsöndras från kroppen av njurarna, cirka 85% utsöndras från kroppen en dag efter intag, hela utsöndringsprocessen är fullständigt avslutad efter 72 timmar. Mestadels närvarande i urin som glukuronsyrakonjugat.

Det finns inga uppgifter om förändringar i farmakokinetiken och farmakodynamiken hos den aktiva komponenten hos personer som lider av njursjukdomar. Ej kumulerad.

Indikationer för användning

Varför Duphaston-tabletter förskrivs beror på diagnosen och behandlingsregimen som bestäms av läkaren.

För närvarande bestäms följande indikationer för användningen av läkemedlet:

 • Progesteronbrist i kroppen (med infertilitet förknippad med lutealfasbrist, med hot eller vanligt förlust av fostret, med månatliga cykelstörningar, amenoré av sekundärt ursprung).
 • Som en del av hormonersättningsterapi (vid klimakteriet används den för att neutralisera ökningens ökning av effekten av östrogener på slemhinnan i livmodern med östrogener; med kirurgisk kastrering).

Således förskrivs tabletter för dysfunktionell uterinblödning, med, med en gul kroppscyst, med endometrit, med.

Fråga vad läkemedlet förskrivs även när det föreskrivs, och vad doseringen ska vara, bör du fråga din läkare.

Kontra

Det finns kontraindikationer för att ta Duphaston.

Först och främst kan du inte dricka tabletter med hög känslighet för dydrogesteron eller andra komponenter i läkemedlet, eftersom det kan skada kvinnans kropp.

Varningstabletter föreskrivs för kvinnor som har drabbats av symtom under graviditeten tidigare.

Det finns inga uppgifter om de negativa effekterna av dydrogesteron på personer som lider i kronisk form.

Biverkningar av Duphaston

I processen att ta, kan vissa biverkningar av Dufaston noteras:

 • immunsystem: överkänslighet (mycket sällsynt);
 • hematopoietiskt system: hemolytisk anemi (isolerade fall);
 • nervsystem :, ;
 • hepatobiliary system: mindre överträdelser av levern, där svaghet, gulsot och buksmärta kan uppstå;
 • reproduktionssystem: genombrottsblödning när det tas (sällan), förhindras genom att öka dosen av läkemedlet; bröstkänsligheten kan öka;
 • subkutan vävnad, hud: klåda, (sällan), (mycket sällsynt);
 • allmänna störningar: perifera (mycket sällsynta).

Om något av dessa symtom uppstår, ska du berätta för din läkare vilka biverkningar det är..

Bruksanvisning Duphaston (Metod och dosering)

Läkemedlet förskrivs enligt ett individuellt schema, både vid planering av graviditet och med gynekologiska sjukdomar. Hur man tar, före måltider eller efter, spelar ingen roll.

Duphaston tabletter, bruksanvisning

De angivna mottagningsprogrammen är endast vägledande. För att förskriva en behandlingsregim, bestäm hur länge du kan ta p-piller, måste läkaren ta hänsyn till symtomen på sjukdomen, faserna i månadscykeln. Den dagliga dosen av läkemedlet bör delas upp i 2-3 doser, du måste dricka tabletter med jämna mellanrum.

Dufaston med endometrios förskrivs i en dos av 10 mg didrogesteron 2 eller 3 gånger om dagen. Hur du tar Duphaston med endometrios beror på läkarens recept. Du måste ta läkemedlet från 5 till 25 dagar av cykeln eller göra det utan paus. Man bör komma ihåg att endast den behandlande läkaren kan förskriva Duphaston för endometrios. Läkarnas recensioner på Internet eller något medicinskt forum med information om behandling bör endast tas som information för bekanta.

Duphaston för befruktning i infertilitet av progesteron ursprung föreskrivs från 11 till 25 dagar av den månatliga cykeln. Hur du tar Duphaston för befruktning måste du definitivt ta reda på från en specialist. Som regel varar mottagningen i 3-6 månader. Hur du tar Duphaston för att bli gravid, hur mycket du behöver dricka för att bli gravid beror på diagnosen hos kvinnan, de enskilda egenskaperna i hennes kropp.

Om det uppstår en fördröjning efter att tabletterna tagits och andra dyker upp medan du tar läkemedlet, bör behandlingen fortsätta medan dosen ska vara lika med den som föreskrivs för den vanliga graviditetsförlusten.

Om en kvinna har hot om missfall eller vanligt förekommande graviditet, rekommenderas det att använda läkemedlet endast om det finns tydliga bevis på brist på endogent progesteron. Kvinnor med hotande abort visas en enstaka dos på 40 mg dydrogesteron, och under veckan måste de ta 10 mg var 8: e timme. Vidare reduceras dosen gradvis. Men om det återigen finns ett hot om abort, ökar dosen. Applicering kan övas till 20: e graviditetsveckan. Men mer exakt om vilken vecka man ska ta piller under graviditeten kommer läkaren att konsultera individuellt.

Hur man tar med hotet om missfall i de tidiga stadierna bestämmer läkaren individuellt. Som regel, med vanligt missfall vid graviditetsplaneringen, tas Dufaston från 11 till 25 dagar av cykeln, under förutsättning att befruktningen har inträffat, fortsätter kvinnan att få samma dos. Vidare, efter 20 veckor av graviditeten, bör dosen minskas gradvis.

Kvinnor som lider av PMS ordineras 10 mg tabletter från 11 till 25 dagar, behandlingen varar från 3 till 6 månader.

Duphaston med en försening av menstruationen, med en oregelbunden cykel och andra oegentligheter i menstruationen förskrivs från 11 till 25 cykler, 2 mg per dag. Hur man orsakar menstruation med Duphaston beror på diagnosen hos kvinnan. Läkaren föreskriver läkemedlet med en oregelbunden cykel, bestämmer hur du tar Duphaston för att orsaka menstruation, hur mycket att dricka för att orsaka menstruation. Huruvida menstruation kan orsakas med amenorré beror på korrektheten av behandlingen. Som regel kombineras att ta Dufaston i detta fall med att ta östrogener. Sådan behandling bör utföras under minst tre månatliga cykler..

Vid dysfunktionell blödning förskrivs ett preparat av 10 mg två gånger om dagen, i 5-7 dagar, i kombination med 0,05 mg. För att förhindra utveckling av blödning förskrivs tabletter i en dos på 10 mg under perioden från 11 till 25 dagar av menstruation. Tillträde kombineras med 0,05 mg etinylöstradiol (1 gång per dag).

Vid behov utövas hormonersättningsterapi i kombination med östrogen. Kontinuerlig behandling innebär att man tar 10 mg av läkemedlet under 14 dagar under varje månadscykel. Vid behov kan dosen höjas till 20 mg per dag.

Hur du tar Duphaston med endometrial hyperplasi beror på vilka andra läkemedel läkaren föreskriver för behandling. Som regel innebär behandling av endometrial hyperplasi att ta läkemedlet i en dos av 10 mg från dag 16 till dag 25.

Hur du tar Duphaston med en ovariecysta beror också på utnämningen av en specialist. Med en ovariecyst bör behandlingen pågå minst 3 månader.

Behandling av follikulära ovariecyster involverar utnämningen av 10 mg av läkemedlet två gånger om dagen. En liknande dos per dag föreskrivs om ovariell dysfunktion behandlas, liksom om multifollikulära äggstockar diagnostiseras.

Om en kvinna missade en tablett med Duphaston, bör en ytterligare dos inte tas. Det är nödvändigt att fortsätta ta nästa piller. För enkelhets skull kan du ta hänsyn till hur många tabletter i Duphastons förpackning som finns kvar och kontrollera intagets regelbundenhet.

Med någon diagnos bör Duphaston inte börja dricka utan recept från läkare..

Överdos

Det finns ingen information om en överdos av läkemedlet. Om den höga dosen togs av misstag och patienten har obehag eller illamående från tabletterna, bör du skölja magen och genomföra symtomatisk behandling.

Samspel

Med samtidig administrering av mikrosomala leverinducerare (, fenobarbital), är acceleration av dydrogesteron och en minskning av effekten möjlig.

Det finns inga uppgifter om inkompatibilitet med andra läkemedel..

Duphaston och kan förskrivas parallellt, oftast när man planerar en graviditet. Proginova - östrogenläkemedel.

Duphaston och förskrivs i komplexet för behandling av infertilitet. Clostilbegit är ett icke-steroidalt antiöstrogen som stimulerar ägglossningen.

Tall livmodern och Duphaston - kompatibiliteten hos dessa läkemedel är kontroversiell. Det finns bevis för att växtbaserade växtbaserade växtbaserade komplex med Dufaston kan provocera blödning.

Försäljningsvillkor

På apotek säljs de enligt receptet, patienter får ett recept på latin.

Förvaringsförhållanden

Tillverkaren tillhandahåller att tabletter ska förvaras vid en temperatur som inte överstiger 30 ° C, på en torr plats.

Hållbarhetstid

5 år. Efter denna period ska du inte ansöka.

speciella instruktioner

Om Duphaston används i kombination med östrogener bör försiktighet iakttas hos patienter som lider av sjukdomar i kärlen, hjärta, njurar, migrän. Det föreskrivs också noggrant för leversjukdomar..

Om en kvinna föreskrivs ett läkemedel i syfte att ersätta hormonbehandling, måste ett antal studier utföras innan hon börjar, och senare ska mammogram regelbundet utföras. Det är viktigt att överväga alla kontraindikationer. Läkaren bör tydligt undersöka patientens historia. I HRT-processen bör toleransen för sådan behandling övervakas med regelbundna intervall. Genombrottsblödning är troligt under de första månaderna av terapin. Om sådan blödning också inträffar efter ett behandlingsförlopp, måste en kvinna ha en endometrial biopsi för att utesluta maligna processer.

Ta inte Duphaston till dem som lider av brist på laktas, galaktos eller malabsorptionssyndrom.

Påverkar inte förmågan att köra bil eller arbeta med exakta mekanismer.

Om utskrivning regelbundet uppträder när du tar piller, ska du tala om för din läkare.

Eftersom Dufaston är ett syntetiskt progesteron kan det ersätta det naturliga hormonet progesteron, som Dufaston förskrivs för gravida kvinnor, liksom för kvinnor under graviditetsplanering. Hur du dricker Duphaston för att bli gravid bestäms av den behandlande läkaren. På frågan om detta läkemedel undertrycker ägglossning svarar experter entydigt negativt. Hur detta läkemedel påverkar ägglossningen beror på frekvensen och varaktigheten av dess administrering.

Ofta är kvinnor intresserade av om läkemedlet kan orsaka en försening i menstruationen, eller hur man dricker för att orsaka menstruation. Det bör förstås att regleringen av menstruation tillhandahålls av produkter i kroppen av östrogen och progesteron. Ofta konstaterar en kvinna att hon inte började sin period, om det saknas progesteron i kroppen. Om äggstockarna av någon anledning inte producerar tillräckligt med progesteron, föreskrivs en kurs av Dufaston. Om din period inte kom efter att du tagit Duphaston, bör du göra det. Under förutsättning att det inte finns några perioder efter droguttag, och kvinnan inte är gravid, bör hon definitivt konsultera en läkare. Anledningen till den magra perioden efter läkemedlet kan vara brist på östrogen, sen ägglossning, förändringar i livmodern.

Man bör komma ihåg att medan hon övar på att ta Dufaston för att kalla menstruationen "för bekvämlighet", utan att först utse en läkare, en kvinna, även om hon kallar menstruation, men samtidigt riskerar att kränka funktionerna i hormonsystemet. Som ett resultat, efter okontrollerad behandling, klagar en kvinna ibland att hon har överflödiga perioder efter att ha tagit pillerna eller under en lång period.

Därför är svaret på frågan om det är möjligt att ta Duphaston utan en läkarbesök är entydigt: detta bör inte göras.

En annan fråga som intresserar kvinnor: återhämtar de sig från Dufaston? Namnlösa: blir de feta av det med långvarig användning? Eftersom den aktiva substansen i läkemedlet är syntetisk progesteron, svarar experter negativt på frågan om de får fett från det..

Duphastons analoger

Matchningar för ATX nivå 4-kod:

Eventuellt ersättning för Duphaston måste godkännas av din läkare. Vad som kan ersätta detta läkemedel beror på diagnosen av patienten och individens sjukdomsförlopp. Kompositionen är analog med kompositionen, andra läkemedel med liknande effekt är läkemedel, progesteron i ampuller osv. Priset på Dufaston-analoger kan vara något lägre.

Utrozhestan eller Duphaston - vilket är bättre?

Jämförelse av dessa läkemedel indikerar att båda läkemedlen har liknande indikationer för användning. Men för att bestämma vad som är skillnaden är det inte svårt: i sammansättningen av Utrozhestan, till skillnad från Dufaston, innehåller den naturligt progesteron från råvarorna från växter. Vilket är bättre - Duphaston eller Utrozhestan - under graviditet, kan endast bestämmas individuellt. Men Utrozhestan har också en lugnande effekt på kroppen. Ibland förskrivs båda läkemedlen samtidigt under graviditeten..

Vilket är bättre: Duphaston eller Norkolut?

Norkolut används också inom gynekologi. Men det har en annan aktiv substans - noretisteron. Detta är ett billigare läkemedel, men ett eller annat läkemedel kan föredras först efter att ha konsulterat en läkare..

Prajisan eller Duphaston - vilket är bättre?

Prajisan är ett hormonellt läkemedel, en analog av Dufaston. Den har liknande avläsningar, men kostnaden är lägre. Men ändå rekommenderar läkare inte att besluta om att ersätta medel på egen hand.

För barn

Barn tilldelas inte. Förskrivning kan tillämpas för tonåriga flickor med menstruations oregelbundenhet. Hur man tar dessa tabletter i strid med cykeln hos flickor, bestämmer läkaren individuellt. Efter samråd avgör han om det är möjligt att dricka med menstruation och om det är tillrådligt.

Dufaston och alkohol

Eftersom läkemedlet ofta måste drickas under en lång period är många kvinnor intresserade av om det är möjligt att dricka alkohol medan du tar Duphaston. I instruktionerna för läkemedlet finns ingen information om detta. Samtidigt tyder många recensioner på att alkohol konsumeras i små mängder. Läkare varnar dock att kombinationen av alkohol och hormonella läkemedel kan påverka den hormonella bakgrunden, leverens funktioner och provocera andra negativa fenomen. Dessutom minskas läkemedlets effektivitet i kombination med alkohol avsevärt. För dem som blev gravida på Duphaston är alkohol kategoriskt kontraindicerat.

Duphaston under graviditet och amning

Instruktionen indikerar att läkemedlet kan drickas under graviditeten. Att ta piller under graviditeten är möjligt i de tidiga stadierna för att förhindra missfall. Därför ordineras Duphaston under graviditet i de tidiga stadierna till kvinnor som tidigare lidit av vanligt abort eller som har haft en missad graviditet. Men som regel rekommenderar läkaren att sådana patienter tar Dufaston när de planerar graviditet. Är det möjligt att dricka drogen, hur mycket man ska ta och hur man tar Duphaston när man planerar graviditet, bestämmer läkaren efter att kvinnan har godkänt progesteronprov. I processen att diskutera läkemedlet Duphaston under graviditeten indikerar läkarnas recensioner att detta läkemedel bör förskrivas endast efter en omfattande och grundlig undersökning av patienten.

Som regel tas läkemedlet under perioden av graviditetsplaneringen i 3-6 månader. Du måste dricka läkemedlet från 11 till 25 dagar. Men detta system är endast relevant för kvinnor vars månatliga cykel är 28 dagar. Hur mycket man ska dricka droger med en annan cykeltid, kommer läkaren att berätta.

Det är viktigt att veta hur man avbryter detta läkemedel under graviditeten. Under förutsättning att graviditet har inträffat vid användning av piller, bör Duphaston tas vidare. Under graviditetsperioden är doseringen 20 mg av läkemedlet per dag (i två doser). Det bör också övervägas hur du avbryter Duphaston korrekt under graviditeten. Se till att konsultera en läkare för att minska dosen och vilken vecka de tar piller. Avskaffningssystemet under graviditeten innebär att man tar läkemedlet fram till den 20: e veckan av graviditeten, men ibland beror på hur länge man tar medicinen beroende på den framtida moderns hälsotillstånd. Vissa kvinnor rekommenderas att avbryta så tidigt som 16 veckor. Men i alla fall bör endast gynekolog rekommendera i detalj hur du avbryter Duphaston under graviditeten. Du kan inte vägledas av råd som andra kvinnor skriver på forumen eller i recensionerna om verktyget. Efter att ha tagit och efter att ha avslutat läkemedlet är det viktigt att regelbundet övervaka kvinnans tillstånd. Under graviditet förskrivs i vissa fall Dufaston och Proginova samtidigt.

Ofta är gravida kvinnor intresserade av hur Dufaston som helhet påverkar kroppen, i synnerhet om de återhämtar sig efter den. Det bör noteras att viktökning under graviditet är en fysiologisk process, det är inte förknippat med att ta piller..

Registreringsbevis: P-nr 011987/01

Allmän information om läkemedlet Dufaston®

Släppformulär:

Strukturera:

 • aktiv substans: dydrogesteron;
 • 1 tablett innehåller 10 mg dydrogesteron;
 • andra beståndsdelar:
  • laktosmonohydrat;
  • metylhydroxipropylcellulosa;
  • majsstärkelse;
  • färgämne Opadry Y-1-1000 vit;
  • kolloidal vattenfri kiseldioxid;
  • magnesiumstearat.

Dydrogesteron är ett oralt progestogen som helt säkerställer inledningen av utsöndringsfasen i endometriumet och därmed minskar risken för endometrial hyperplasi och / eller karcinogenes, ökad under påverkan av östrogen. Läkemedlet indikeras i alla fall av endogen progesteronbrist. Dydrogesteron har inte östrogen, androgen, termogen, anabol eller kortikoid aktivitet.

Indikationer för användning

För behandling av tillstånd som kännetecknas av progesteronbrist, såsom:

 • endometrios;
 • infertilitet på grund av lutealinsufficiens;
 • hotande eller vanligt abort förknippat med en identifierad progesteronbrist;
 • premenstruellt syndrom;
 • dysmenorré;
 • oregelbunden menstruation;
 • sekundär amenoré;
 • dysfunktionell uterinblödning.

Hormon ersättnings terapi

För att neutralisera ökningens proliferativa effekt på endometriet som en del av hormonersättningsterapi hos kvinnor med störningar orsakade av naturlig eller kirurgisk menopaus i den intakta livmodern.

Individuell intolerans mot dydrogesteron och andra komponenter som utgör läkemedlet. Dabin-Johnson syndrom, rotorsyndrom.

Särskilda varningar och försiktighetsåtgärder

Vissa patienter kan uppleva genombrottsblödning, som dock kan elimineras genom att öka dosen av läkemedlet.

Det finns en allmän regel enligt vilken hormonersättningsterapi inte ska förskrivas utan en preliminär allmän medicinsk undersökning, inklusive en gynekologisk undersökning. En vanlig mammogram rekommenderas..

Onormala blödningar och patologiska förändringar som upptäcks under en gynekologisk undersökning kan tjäna som en indikation för studien av endometrium.

I kombination med östrogener bör dydrogesteron användas med försiktighet hos patienter med nedsatt njurfunktion, hjärt-kärlsjukdom, diabetes mellitus, epilepsi, migrän.

Används under graviditet och amning

Läkemedlet kan användas under graviditet.

Dydrogesteron utsöndras i bröstmjölk. Amning medan du tar Duphaston® rekommenderas inte.

Interaktioner och oförenlighet med andra läkemedel

Fall av inkompatibilitet och interaktioner med andra läkemedel är inte kända. Tillverkare av mikrosomala leverenzymer, såsom fenobarbital, kan påskynda metabolismen av Dufaston® och försvaga dess effekt.

Påverkan på förmågan att köra bil och andra mekanismer

Duphaston® påverkar inte förmågan att köra bil och kontrollera bilar och mekanismer.

Det finns fortfarande inga rapporter om överdos symtom. Vid en betydande överdosering rekommenderas magsköljning. Det finns ingen specifik motgift, och behandlingen bör vara symtomatisk.

Dosering och administrering

10 mg 2 eller 3 gånger om dagen från den femte till den 25: e dagen av cykeln eller kontinuerligt.

10 mg per dag från den 14: e till den 25: e dagen av cykeln. Behandlingen ska genomföras kontinuerligt under tre till sex på varandra följande cykler eller mer.

40 mg en gång, sedan 10 mg var 8: e timme tills symptomen försvinner. Efter att symptomen försvunnit fortsätter behandlingen med en effektiv dos under en vecka. Därefter reduceras dosen av Duphaston® gradvis. Om symtomen uppstår igen, bör behandlingen fortsätta med den tidigare effektiva dosen..

10 mg 2 gånger om dagen fram till 20: e graviditetsveckan.

10 mg 2 gånger om dagen från den femte till den 25: e dagen av cykeln.

10 mg 2 gånger om dagen från den 11: e till den 25: e dagen av cykeln.

En östrogen beredning 1 gång per dag från den första till den 25: e dagen av cykeln tillsammans med 10 mg Dufaston® 2 gånger om dagen från den 11: e till den 25: e dagen av cykeln.

Dysfunktionell uterusblödning (för att stoppa blödning)

10 mg 2 gånger om dagen i 5 eller 7 dagar i kombination med östrogen.

Dysfunktionell blödning i livmodern (för att förhindra blödning)

10 mg 2 gånger om dagen från den 11: e till den 25: e dagen av cykeln.

Hormonersättningsterapi i kombination med östrogen

Med en kontinuerlig administrering av östrogenadministration - 1 tablett med 10 mg dydrogesteron per dag under 14 dagar som en del av en 28 dagars cykel.

I en cyklisk östrogenregim, en tablett med 10 mg dydrogesteron under de senaste 12-14 dagarna av östrogenadministration.

Om en biopsi eller ultraljud indikerar ett otillräckligt svar på progestogenet, ska den dagliga dosen av dydrogesteron höjas till 20 mg.

I sällsynta fall kan genomgående blödning uppstå, vilket kan förhindras genom att öka dosen av läkemedlet. Under den kliniska användningen av DUFASTON® hittades inga andra biverkningar, inklusive den viriliserande effekten.

20 tabletter om 10 mg i en blister av aluminiumfolie och PVC-film, inte belagda eller belagda med PVDC, förpackade i en kartong.

På det mörka stället vid en temperatur från 0 till 30 ° C.

Utanför räckhåll för barn.

Läkemedlet är stabilt i 5 år efter frisläppande, förutsatt att det förvaras vid en temperatur av 0 till 30 ° C i dess ursprungliga och oskadade förpackning..

Läkemedlet kan inte användas senare än det datum som anges på förpackningen.

Apoteks semestervillkor

Dispenseras med recept.

Informationen i denna manual är begränsad. Kontakta din läkare eller farmaceut för mer information..

Hormoner tillsammans med enzymer kontrollerar människokroppen. Hormonet för den kvinnliga kroppens progesteron är inget undantag från denna regel. Men i dag har inte alla kvinnor en normal hormonell bakgrund. Ofta finns det situationer då naturligt progesteron inte räcker. Men modern medicin har lärt sig att hantera en sådan situation. För att lösa detta problem förskrivs kvinnor läkemedel som innehåller progesteron. En av dem är läkemedlet "Duphaston".

Men innan du tar något läkemedel är det lämpligt att bekanta dig med det. Låt oss därför se om läkemedlet "Duphaston" har biverkningar? Eftersom det är en syntetisk analog av naturligt progesteron, används detta läkemedel för att bilda sekretorisk endometrium hos patienter. Oftast föreskrivs det efter en kurs att ta mediciner som innehåller östrogen. I detta fall kvarstår kvinnans ägglossning, det vill säga att hennes undertryckning inte inträffar.

Den aktiva substansen i detta verktyg är dydrogesteron. Två timmar efter att ha tagit pillret inuti kroppen observeras den maximala koncentrationen av denna komponent i blodet. Vid metabolism i levercellerna utsöndras den i form av metaboliter från en kvinnas kropp med urin. Fullständig eliminering av läkemedlet observeras tre dagar efter den sista dosen.

Innan vi sorterar ut vilka biverkningar läkemedlet “Dufaston” har, låt oss ta reda på under vilka förhållanden det föreskrivs. Som framgår av ovanstående är huvudsyftet med att ta läkemedlet att kompensera för bristen på progesteron i kvinnans kropp. Denna situation kan uppstå vid den vanliga aborten; med infertilitet, vars orsak är lutealinsufficiens; med endometrios, amenorré, dysmenorré, oregelbunden menstruation; på

Har Duphaston medicinering kontraindikationer? Som ett hormonellt läkemedel har det verkligen begränsningar för användningen. Så du kan inte förskriva det för maligna tumörsjukdomar, grova kränkningar av levern. Dessutom är det kontraindicerat vid Rotorsyndrom, Dubin-Johnsons syndrom, individuell överkänslighet. Under graviditeten ska det tas endast om det finns risk för missfall.

För att Duphaston-medicinen inte ska ha några biverkningar, är det nödvändigt att genomgå en omfattande undersökning innan behandlingen, som också kräver regelbundna mammogram. Med försiktighet förskrivs ett läkemedel mot hjärt-kärlsjukdomar, epilepsi, migrän, nedsatt utsöndringsfunktion, diabetes.

När du tar Duphaston är biverkningar sällsynta. Emellertid kan illamående och diarré observeras, sällan - riklig blödning av livmodern. Alla dessa oönskade effekter kan stoppas genom att öka dosen av läkemedlet. I isolerade fall finns det en migrän eller migränliknande huvudvärk, vissa brott i levern. Men dessa förhållanden är extremt sällsynta..

Försening med att ta "Duphaston" händer vanligtvis inte. Tvärtom, om en kvinna har en försening i sin period kan du ta detta läkemedel en tablett på morgonen och kvällen. I det här fallet, på den andra dagen, menstruation troligen börjar. Dock bör medicinen inledas först efter undersökningen av gynekologen, när läkemedlet "Dufaston" upptäcks, är det tillrådligt att förskriva om orsaken till ovanstående tillstånd är en brist på naturligt progesteron i kvinnans kropp.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Är det möjligt att gå på toaletten med en tampong på en liten

Tamponger är en mycket bekväm personlig vårdprodukt. Deras viktigaste fördelar:

  De är det bästa valet för aktiva människor som inte har tid flera dagar i månaden att svälja i sängen. Med detta hygieniska element kan du enkelt göra vanliga saker och inte vara rädd för läckor.. De absorberar perfekt menstruationsblod och är absolut ofarliga för kroppen, eftersom de inte har någon effekt på processerna i den..
...

Vad är brun urladdning vid signalering av kvinnor?

Den bruna färgen på kvinnliga sekret uppnås på grund av blodföroreningar i fysiologiska vätskor. Sådant slem uppträder vid olika tidpunkter i menstruationscykeln....

Varför menstruationen inte börjar om det inte finns graviditet?

Men förseningen i menstruationen, på ett eller annat sätt, är av stor oro. Kvinnor undrar varför menstruation inte inträffar och om allt är i ordning med deras kropp....