Hur länge ska menstruationscykeln pågå?

Harmonier

Vad är menstruationscykeln efter förlossningen? Först måste du veta hur mycket menstruation som går efter förlossningen, som på medicinskt språk kallas lochia. Normalt är menstruationscykelns varaktighet 28 dagar. Men om menstruationscykeln bryts, kan du inte ta dig utan problem med graviditeten. Hur räknar jag menstruationscykeln? Varje kvinnas kropp är unik, så alla beräkningar måste göras individuellt. Normalt är det 28 ± 7 dagar. Säkra cykeldagar börjar en dag efter ägglossningen.

Norm och kränkning av menstruationscykeln

Menstruationscykel från lat. menstruationer ("måncykel", månadsvis), en komplex fysiologisk process som kännetecknas av förändringar i hela kvinnan, upprepas var 21-30 (oftare - 28) dagar.

För miljontals år sedan etablerade och stödjer naturen ett sådant program för kvinnor. Körtlar och hormoner fungerar nästan oavbruten, eftersom överlevnaden för hela mänskligheten beror på detta. Och menstruation är en nödvändig del av livscykeln. Dess biologiska betydelse är att förbereda ett bra näringsmedium för vidareutvecklingen av ett befruktat ägg och en bekväm vistelse av fostret i moderns livmoder.

Hur länge varar menstruationscykeln? Vanligtvis varar en kvinnas menstruationscykel 28 dagar och är indelad i två faser, men kan variera från 25 till 36 dagar, och är ofta en rent individuell parameter.

Genetiskt är en kvinnas kropp konfigurerad att ha långa perioder mellan perioder - perioder med vila, det vill säga graviditet och amning. Menstruationscykeln är en kedja av komplexa sammankopplade processer. Klarheten i kvinnors fertil ålder regleras av hjärnans subkortikala strukturer som producerar hormoner och kontrollerar de endokrina körtlarnas arbete. Om den kvinnliga kroppen under lång tid utan paus och vila lever på bara ett program, kan det misslyckas i något skede. Och på grund av överdriven uppbyggnad av endometriet kan risken för cancer öka.

Det samordnade arbetet med organ och system beror på många faktorer som regleras av naturen själv. Detta innebär att en kvinna regelbundet ska bli gravid, bära, föda och amma. Detta är hennes biologiska program..

Vad bör vara den normala menstruationscykeln hos en frisk kvinna?


MENSTRUKTIONSCYCKEL - NORMAL

Vad är normen? Menstruationscykeln beräknas från periodens första dag till den första dagen på nästa. För att underlätta beskrivningen av kvinnliga processer tar de traditionellt en menstruationscykel på 28 dagar och gör alla beräkningar baserade på den. Naturligtvis betyder detta inte att varje kvinna ska ha en. Allt är individuellt här (vanligtvis är menstruationscykeln 21 till 35 dagar). Under hela menstruationscykeln i en kvinnas kropp observeras flera betydande förändringar, som främst är förknippade med en cyklisk förändring i mängden könshormoner. Den första dagen med blodigt urladdning betraktas som början av cykeln, den sista dagen före starten av en ny menstruation - den sista dagen i cykeln.

 • Fas I: perioden med follikulär mognad (de första 14-16 dagarna från den första dagen av menstruationen), under vilken de kvinnliga könshormonerna östrogener är mest aktiva; de bidrar till mognaden av ägget i äggstocken;
 • Äggstockningsfas: ägglossningsperiod (14-16: e dagen från den första dagen i menstruationen) - brott i follikeln och frigörandet av ägget från äggstocken i bukhålan och därifrån in i äggledaren; denna fas passerar under påverkan av follikelstimulerande (FSH) och luteoniserande (LH) hypofyshormoner; en signal för frisättning av dessa hormoner är den nödvändiga nivån av östrogen i blodet;
 • Fas II: perioden av corpus luteum eller progesteron (från 15-17 till 28 dagar av menstruationscykeln): en gul kropp bildas på platsen för den sprängande follikeln, som börjar producera progesteron och östrogener; vid graviditet förbereder progesteron slemhinnan i livmoderhålet för embryoimplantation; dessutom hämmar det mogningen av andra folliklar, vilket kan störa utvecklingen av denna graviditet; om graviditet inte inträffar upphör corpus luteum att fungera, nivån på könshormoner sjunker och avslag på slemhinnan i livmoderhålan som redan är förberedd för embryot börjar;.


Mängden förlorat blod är 50-100 ml. Cirkeln stängs och sedan upprepas menstruationscykeln.

Exempel. Normen är när 2-3 dagar med kraftig urladdning och 3-5 daubs. Och på andra dagar är blod inte normen. I mitten av cykeln kan det vara smärta i nedre del av magen och slem, färglös urladdning.


Brott mot menstruationscykeln

Menstruationscykeln börjar som regel 11-13 år. Det är då flickan har en menarche - den första menstruationen. Under de kommande månaderna kan cykler vara oregelbundna, men processen stabiliseras över tid. Om svängningarna i cyklerna är mer än 3-5 dagar är detta en avvikelse från normen. Om menstruationscykeln ständigt förändras är detta inte normen.

Menstruationscykeln efter förlossningen, beroende på typen av matning av barnet. Oregelbundna perioder efter förlossningen på grund av att de återgår till det normala efter 2-3 cykler. Det bör betonas att menstruationscykeln efter förlossningen och hastigheten på återhämtningen påverkas exakt av hur barnet matas, och inte hur födelsen ägde rum - varken naturligt eller genom kejsarsnitt. Perioderna efter kejsarsnitt kommer och går precis som perioderna efter den naturliga födelsen. Många kvinnor tror också att perioderna efter förlossningen kommer att förändra sin karaktär - om menstruationen före förlossningen var smärtsam och förlängd, och efter förlossningen bör obehagliga upplevelser under menstruationen upphöra.

Hormonreceptorer finns i nästan alla organ i vår kropp. De endokrina körtlarna producerar biologiskt aktiva substanser beroende på cykeln. Organ uppfattar sina signaler och svarar annorlunda. Därför kan förändringar förekomma: i bröstkörtlarna, blodkärlen, hjärtat, andra organ och allmänt tillstånd. Men allvarlig obehag är en dålig indikator. Hos mycket unga flickor kan menstruationsfunktioner och de första obehagliga känslorna förklaras av att kroppen ännu inte har det bästa hormonförhållandet. Om kritiska dagar påverkar en kvinnas välbefinnande eller humör, om hon inte kan tolerera dem väl, är detta ett tydligt tecken på disharmoni och anledning till oro.

Svullnad, ömhet i svullna bröstkörtlar, huvudvärk och tryckfall, yrsel och andra åkommor är inte obligatoriska medföljare till menstruationen. Detta är ett uttalat premenstruellt syndrom (PMS), och det är inte alls normen. Det är i naturen att menstruationscykeln sker utan spänningar och förändringar för kroppen, och om någon måste de korrigeras, utom i fall av överkänslighet, när smärtstillande medel bör tas. Men detta är en speciell speciell diagnos..

Om blödningen är för tung under de kritiska dagarna, det finns ömhet, menstruationen är oregelbunden (med förseningar eller kommer tidigare), PMS är mycket uttalad, i mitten av cykeln finns det blodiga utflöde eller det finns ingen menstruation vid 15-16 års ålder, du bör definitivt konsultera en gynekolog.

Många kvinnor försöker återställa menstruationscykeln med hjälp av syntetiska hormoner, som har många biverkningar. Därför rekommenderar läkare att använda naturliga preparat som helt kan normalisera cykeln utan att skada kroppen på ganska kort tid. Exempelvis förberedelse av Time-Factor-kombinationen, som kombinerar växtextrakt av fytohormonal verkan, vitaminer och mikroelement, normaliserar inte bara de olika faserna i menstruationscykeln, utan förbättrar också humöret, lindrar symtomen på PMS och upprätthåller gott humör och prestanda.

Orsakerna till oregelbundenheter i menstruationscykeln kan vara hormonellt misslyckande eller problem förknippade med det endokrina systemet. När allt är detta inte bara sjukdomar, utan symptom och tecken på någon form av funktionsfel i kroppen. I detta fall behövs en läkares hjälp som kommer att vidta åtgärder för att förhindra sjukdomens början eller utveckling, vars första symptom var en menstruationscykel.

Vilken menstruationscykel anses vara normal

Den kvinnliga kroppen är ett ganska komplicerat system. För att upprätthålla reproduktiv hälsa är det viktigt att förstå dess struktur och hur den fungerar. Låt oss se vad en normal månadscykel ska vara. Denna kunskap hjälper till att bestämma förekomsten av problem i könsområdet innan en gynekologisk undersökning..

Normal menstruationscykel

Om fysiologiska processer sker i kroppen regelbundet och systematiskt, har en kvinna en utmärkt reproduktiv hälsa.

Varje representant för det svagare könet bör veta vilket intervall mellan kritiska dagar som anses vara normalt. Menstruationscykeln är perioden mellan menstruationen. Hos en frisk kvinna är det stabilt. Cykelns varaktighet är individuell. Det bestäms av ett antal faktorer, vars huvudsakliga är desquamationens varaktighet (processen för att separera livmoderns endometrium).

För att förhindra eventuell utveckling av patologi måste du veta hur många dagar en normal cykel varar. Så, dess varaktighet beror på antalet dagar av desquamation. Vid normal menstruation varar det från 21 till 35 dagar i genomsnitt - 27–28 dagar.

I avsaknad av hormonella störningar kommer cykeln att vara regelbunden. Om en patogen infektion eller neoplasma finns i kroppen är avvikelser från normen möjliga. Därför är det omöjligt att säga entydigt hur många dagar det normala fysiologiska intervallet varar.

Hos kvinnor efter 40 år kan intervallet mellan menstruationen öka. Detta beror på den avtagna produktionen av könshormoner av kroppen..

Avvikelse från menstruationscykelns norm är en allvarlig patologi. Om en tjej möter henne, måste hon genomgå en gynekologisk undersökning.

Första fasen

Vi fann att den normala cykeln är 21–35 dagar lång. Den första fasen av denna period kallas follikulär.

Efter menstruationen växer follikeln och utvecklas i äggstocken - en liten vesikel. Ett moget ägg kommer därefter ut ur det..

Denna process tar ungefär hälften av perioden mellan menstruationen. Under påverkan av könshormoner producerar äggstockarna ägg som ägglossar in i äggledaren för att möta spermierna. Längden på follikulärstadiet är 12-16 dagar.

Ägglossning

Om menstruationscykelns varaktighet är genomsnittlig, det vill säga 27–28 dagar, kommer ägglossning att inträffa den 13-14: e dagen. I detta skede lämnar ägget follikeln för att söka efter spermierna som befruktar det.

I händelse av en cykelkränkning mellan menstruationen på grund av hormonell obalans kan ägglossning uppstå två gånger. Längden på ägglossningen är från 1 till 3 dagar. Om ägget släpps regelbundet varje månad och med samma intervall, är kvinnans reproduktionshälsa normal.

Under ägglossningen brister follikeln, så i detta skede kan rosa fläckar gå ut ur slidan.

Andra fasen

Innan menstruationen börjar växer en gul kropp i äggstocken i stället för den vänstra kvinnliga cellen. Denna fas kallas luteal, inträffar efter ägglossning. Normal varaktighet är 11–13 dagar..

När corpus luteum utvecklas i äggstocken producerar kroppen aktivt könshormoner som förbereder kroppen på en eventuell graviditet..

I lutealfasen bör kroppstemperaturen inte vara särskilt hög, även om den kan öka något.

Menstruation

Oavsett månadscykelns längd möter en frisk kvinna i en reproduktionsplan regelbundet menstruationsprocessen. Hos gravida och omogna flickor visas det inte.

Menstruationen ska gå 5-7. Om detta inte inträffade inträffade antagligen hormonsvikt. Gynekologiska sjukdomar, såsom endometrios, provocerar också långvarig desquamation..

Om cykellängden inte överstiger 35 dagar är blodvolymen under menstruationen högst 50-60 ml.

Hur man räknar menstruationscykeln

Ett stabilt intervall mellan desquamations är en indikator på utmärkt reproduktionsförmåga. För att kontrollera din kvinnliga hälsa är det viktigt att kunna beräkna menstruationscykeln korrekt.

Det börjar med den första dagen för desquamation och slutar med början av den nästa. Oavsett hur länge menstruationscykeln varar, bör en kvinna övervaka sin hälsa under varje fas.

Denna period i dagar beaktas. För bekvämlighet rekommenderas att du använder en kalender. Månadsvis är det nödvändigt att markera början på menstruationen. Hos en frisk kvinna bör intervallet mellan kritiska dagar inte överstiga 33–35 dagar.

Genom att känna till cykelns längd kan du bestämma datumet för nästa menstruation. För att göra detta indikerar kalendern startdatum för menstruationen, de förflutna dagarna tas bort från antalet dagar för den aktuella desquamation. Resultatet läggs till 1. Detta kommer att vara menstruationscykelns varaktighet.

En kalendermetod för att kontrollera reproduktiv hälsa är mycket bekväm. Genomförandet av det gör att vi inte bara kan fastställa förekomsten av patologier som provocerade ett misslyckande utan också graviditet. Om förseningen i menstruationen är mer än sju dagar och samtidigt som kvinnan står inför toxikos kommer hon förmodligen att bli mamma snart. I detta fall rekommenderas det inte att skjuta upp en resa till gynekologen.

Vad bestämmer menstruationscykelns varaktighet

Prata om hur länge den normala perioden för den månatliga cykeln varar, måste du ta hänsyn till den kvinnliga kroppens egenskaper. Hos vissa kvinnor kan det normala intervallet mellan desquamations vara 21 dagar, i andra - 35.

Cykling kan vara oregelbunden. Oftast beror detta på att hormonell bakgrund förändras. För att stabilisera det ordinerar gynekologer medicinering.

Om en förändring av den hormonella bakgrunden utöver menstruationssvikt har lett till symtom som illamående, menorragi (tung menstruation), svår smärta i livmodern, är det möjligt att en patologisk process utvecklas i kroppen.

Förutom hormonell obalans, framhävs också andra faktorer som påverkar menstruationscykelns varaktighet:

 1. Endokrina sjukdomar (t.ex. skador på binjurarna).
 2. Bekkeninflammation.
 3. Plötslig viktminskning eller viktökning.
 4. Gynekologiska patologier (t.ex. livmoderfibrer eller polypos).
 5. Abrupt förändring i väder eller klimat.
 6. Psykomotional stress.

Om ägglossnings- eller lutealfasen kommer sent, ska du inte tveka att gå till gynekologen. Avsaknaden av snabb behandling av patologi är fylld med förekomsten av farliga komplikationer - upp till infertilitet.

Vilken menstruationscykel är normen?

I den moderna världen är det allmänt accepterat att menstruationscykeln är ungefär 28 dagar, men ofta faller kvinnors cykel inte inom denna ram och kan vara från 25 till 34 dagar, vilket också anses vara acceptabelt.

Menstruation är det som åtföljer varje tjej, från 11-14 år gammal, hela sitt liv fram till klimakteriet. Menstruationen är ansvarig för att uppdatera blodet i kroppen och bli av med ett olämpligt ägg för befruktningen.
Det händer att menstruationscykeln förlorar sig och uppför sig instabil. Låt oss titta på normerna och avvikelserna i menstruationscykeln och varför detta händer.

Menstruationscykel

Hur beaktas cykeln mellan menstruationen

Menstruationscykelns norm och avvikelser

Ordet "månad" kommer från ordet "månad" och betyder att menstruationen varar i en månad, men den kvinnliga kroppen är inte monosyllabisk, så avvikelser från den angivna månaden inträffar. Som nämnts tidigare varar cykeln 25 till 34 dagar, och menstruationens början inom 7 dagar tidigare eller senare från cykeln är normen.
Men om cyklerna är ojämna och den ena är 14 och den andra är 35 dagar är detta ett tillfälle att konsultera en läkare för att fastställa orsaken till misslyckanden, där du behöver din "kvinnokalender".

Hur många dagar mellan ägglossningen och början av nästa menstruation?

Blodutladdning mellan menstruation

Kvinnor klagar oftast på fläckar mellan menstruationen, tyvärr indikerar detta problem en viss patologi i kroppen och kräver ett besök hos läkaren. Detta kan inte nödvändigtvis vara en sjukdom i könsorganen, men det kan prata om hormonella störningar och det är bättre att konsultera en specialist.

Från den här artikeln lärde du dig vad en cykel är och hur du beräknar den. Håll koll på din cykel ständigt så kommer du att kunna ta reda på fel i kroppen eller förekomsten av sjukdomar innan detta resulterar i en obehaglig överraskning för dig.

Din feedback är mycket viktig för oss! Betygsätt den här artikeln!

Vad är menstruationscykeln och hur många dagar håller det

Menstruationscykeln är processen för regelbunden omstrukturering av den kvinnliga kroppen för att förbereda sig för graviditet.

Varje månad mognar ett ägg i en av folliklarna. Ungefär en och en halv vecka före menstruationen lämnar hon follikeln, och resten av den senare förvandlas till en corpus luteum. Corpus luteum syntetiserar hormonet progesteron, som är ansvarigt för fostrets bäring och utveckling.

Samtidigt förtjockas endometriumet aktivt. Detta för att säkerställa att fostret, med möjlig befruktning, fäster sig vid livmodern.

Ömhet i buken under ägglossningen är ett symptom på att ett ägg lämnar follikeln. Smärtan varar en dag eller stör på samma gång i flera dagar i rad. Det beror på flickans kropp.

Normal menstruationscykel: hur många dagar varar

Vilken menstruationscykel anses vara normal? En normal menstruationscykel varar från 21 till 35 dagar, beroende på de fysiologiska egenskaperna hos flickans kropp. Läs artikeln på länken för att korrekt beräkna menstruationscykeln.

När börjar de första perioderna

Utseendet på menarche - den första menstruationen - inträffar vid 10-14 år och talar om puberteten. Nu kan flickan bli gravid. Månadsperioderna varar i 30–35 år och slutar 45–55 år. efter detta kommer klimakteriet - en period av utrotning av reproduktionssystemet. Ingen menstruation just nu.

Typer av menstruations oregelbundenheter

Överträdelser klassificeras efter ansvarsfrihetens längd och art..

 1. Amenorré - frånvaron av menstruation. Det finns två former av sjukdomen: primär och sekundär. Med primärt hade flickan aldrig menstruation alls, med sekundär - de är frånvarande i 6 månader eller mer.
 2. Menometorragi - konstant förskjutning i cykelns längd: dess varaktighet varierar konstant från 21 till 35 dagar.
 3. Polymenorrhea - perioden mellan menstruationen är mindre än 21 dagar. Med denna sjukdom kanske inte ägglossning alls.
 4. Oligomenorrhea - en cykel som varar mer än 35 dagar. Ett karakteristiskt drag hos oligomenorré är menstruationens oregelbundenhet och utflödesbrist.

En förkortad cykel på 26–27 dagar är en normal indikator..

Till följd av blodigt urladdning:

 1. Hypomenorré - knappt urladdning under en period av 3-4 dagar istället för regelbundna perioder.
 2. Hypermenorré eller menorrhagia - för kraftigt utsläpp med blodproppar, en ökning av menstruationens varaktighet. Faser i menstruationscykeln

Menstruationscykeln består av två faser: den första fasen är follikulär och den andra är luteal. För enkelhets skull läggs menstruation och ägglossning till listan över faser. Låt oss överväga varje steg mer detaljerat..

En gång i månaden

Menstruationer börjar en ny cykel och varar upp till 7 dagar inklusive. Minsta - 3. Flickan tappar ungefär 60–80 ml blod. För enkelhets skull mäts mängden blod i kuddar eller tamponger..

En dyna absorberar 10 ml blod. Vid normal menstruation byter flickan packningen 3 till 7 gånger om dagen. Under de första dagarna är utbyte tillåtet varannan timme.

Follikulär fas

Det varar till ungefär mitt i menstruationscykeln. Våra äggstockar innehåller många folliklar, och under follikelfasen börjar var och en av dem växa. Parallellt syntetiserar de strukturella komponenterna i äggstocken östrogen. Detta hormon förorsakar livmoderens inre slemhinnor - livmodern, så att fostret vid en eventuell graviditet utvecklas under normala förhållanden. Några dagar före ägglossningen slutar folliklarna att växa och en fortsätter att utvecklas och ökar till 20 mm.

Ägglossning

Runt mitten av cykeln spricker follikeln under påverkan av speciella stimuli. Ett ägg kommer ut ur det och börjar röra sig genom äggledaren. Kanten på den sprängande follikeln krullar som en blomma på natten och förvandlas till en gul kropp.

Luteal fas

Den andra fasen varar lika för alla - 14 dagar. Detta är livslängden för corpus luteum.

Under lutealfasen förbereder kroppen sig för graviditet. Ägget finns i äggledaren. Om hon på sin väg möter en spermier, kommer befruktning att inträffa, och den resulterande bildningen kommer att fästas vid livmodern.
Corpus luteum syntetiserar hormonet progesteron, som förbereder livmoderslimhinna för zygotfästning. Om befruktning inte har skett skickas en signal till corpus luteum, och den försämras. Livmodern börjar avvisa endometrium på dessa dagar av cykeln och ägget.

Siffran på 28 dagar är den genomsnittliga varaktigheten för menstruationscykeln. Antalet erhålls genom att lägga till minsta och maximala varaktighet: 21 + 35 = 56.

Vad är fertilitet?

Fertilitet i enkla ord är förmågan att producera avkommor. Fertilitetsdagar är de dagar då sannolikheten för att bli gravid är högst..

Fertilitetsdagarna bestäms på flera sätt: genom att mäta temperaturen och använda kalendermetoden. Det mest pålitliga är mätningen av basal kroppstemperatur. För att göra detta, mät temperaturen på morgonen. Dagen före ägglossningen kommer den att minska och under den ökar.

Det finns termometrar som mäter temperaturer upp till två decimaler. Du måste lägga dem under tungan.

Kalendermetod för beräkning av bördiga dagar

Denna metod används endast under vanliga menstruationsperioder..

Om du inte vill bli gravid är den säkraste tiden 2 dagar efter din period och 2 före dem.

När den kommer in i slidan dör de flesta av spermatozonerna efter 2 timmar. Men de bakterieceller som har passerat den sura miljön i slidan lever i den kvinnliga kroppen i 3 till 5 dagar, ibland når deras förväntade livslängd till och med en vecka. Detta innebär att du kan bli gravid även efter ägglossningsdatumet.

Varför är cykeln instabil?

När flickans period börjar sker en omorganisation i hennes kropp. Frisättningen av vissa hormoner ökar eller minskar. Som ett resultat har vi en instabil cykel.

Två till tre år före klimakteriet börjar kroppen förbereda sig för utrotning av reproduktionssystemet. Just nu händer samma sak som när du ställer in cykeln.

Hormonell obalans förknippas inte bara med fysiologiska faktorer utan också med externa. På grund av detta kan menstruationscykeln inte pågå 20–21 dagar utan 25:

 1. Påfrestning. Vi hade en kamp med en vän, var oroliga för tentamen - de påverkade kroppen.
 2. Felaktig näring. Begränsa godis och snabbmat. Ge upp alkohol och cigaretter. Det senare påverkar kroppen, skapar en hormonell funktionsfel och tar bort hälsan. Ät söt och snabbmat med mått. Kom ihåg: en chokladkaka ersätter en måltid och ibland två - det beror på vilka portioner du har..
 3. Överdriven träning. Träna i gymmet korrekt: ta inte alltför stora vikter. Efter träningen bör du åka hem, inte krypa. Vila lite och "dra" enorma vikter, berikar vi musklerna igen, som ett resultat växer de inte utan börjar kollapsa. Med ett stort antal upprepningar kommer för mycket mjölksyra också in i musklerna - och katabolismen börjar - förstörelsen av muskelfibrerna. Gör 8-12 reps i en uppsättning.
 4. Accept av orala preventivmedel. Orala preventivmedel är ytterligare hormoner. När kroppen får för mycket östrogen reagerar den på detta med en instabil menstruationscykel. Menstruationen kan gå tidigare eller de kan försena.
 5. Spiral. Kroppen reagerar på en främmande kropp genom att släppa hormoner, "flytta" cykeln. Under den första veckan efter installation av IUD flyter blod, men detta är resultatet av skador på slidan under operationen. Om blödningen inte slutar, måste du träffa en läkare: du måste ändra preventivmetoden.Ändringar i hormonell bakgrund och förändringar i menstruationscykeln är ett tecken på vissa sjukdomar:
 6. endometrios Endometriet i livmodern växer så mycket att det börjar gå längre än det, vilket påverkar äggstockarna, bukorganen. Ibland når endometriet till och med lungorna.
 7. Myom. I livmoderns muskelskikt - myometrium - flätas samman släta muskelfibrer och bildar noder. De är små i storlek, men ibland kan de växa upp till flera centimeter. Detta är en malign tumör..
 8. Polyper. Detta är en formation i livmodern som ser ut som en boll. Externt kan polypen bara manifestera sig genom en förskjutning i menstruationscykeln och brun urladdning under menstruation, intermenstruell blödning.

Standardavvikelsen för menstruationen är en försening på 1–13 dagar eller början på 1–2 dagar tidigare. Om menstruationscykeln varar 31 dagar är det inget fel med det. När dina perioder börjar fem till sex dagar tidigare, kontakta din läkare.

Terapi

Det första du behöver besöka en läkare. Han kommer att göra en ultraljud och utföra de nödvändiga testerna. Baserat på diagnostiska resultat kommer behandling att förskrivas. Den oregelbundna menstruationscykeln korrigeras på följande sätt:

 1. Hormonala läkemedel tas. Efter ett behandlingsförlopp normaliseras cykeln.
 2. Hemostatiska läkemedel föreskrivs under tunga perioder och varar länge..
 3. Drift. Det utförs med ackumulering av blodproppar i livmoderhålet, cyster, tumörer i äggstockarna. Efter operationen krävs konservativ behandling - hormoner, hemostatiska läkemedel, annars kan inte rätt resultat uppnås.

Varför stabiliseras cykeln efter förlossningen

Graviditet och förlossning är det mål för vilket reproduktionssystemet skapas. Efter avslutad uppgift mognar reproduktionssystemet helt.

Cirka en månad efter födelsen innebär livmodern - övergången till tillståndet före graviditeten. Orgelns botten sjunker och fylls med epitel.

Lochia är en fläck som skapats för att rensa livmodern från resterna av morkakan. De varar i 6–8 veckor.

De första perioderna efter förlossningen är ofta rikligt. Få inte panik: livmodern har inte minskat till sin tidigare storlek, så utflödesvolymen blir större tills organet återgår till sitt tidigare tillstånd.
Hos mödrar som födde kejsarsnitt och vägrade amma börjar menstruationen om en månad eller två. Om mamma ammar, måste du glömma varje månad under ett år, eftersom hormonet som stöder amning - prolaktin - hämmar äggets mognad.

Prolaktinnivåer är instabila om:

 • en kvinna matar barnet på begäran och inte enligt regimen.
 • Mamma övar blandad matning: GV plus lock.

Med en minimal minskning av prolaktin kan äggstockarna börja fungera, så ibland kommer menstruationen inom 3-4 månader.

Smärtsamma perioder

Dysmenorré är en smärtsam period. Smärta börjar 24 timmar efter menstruationens början. Avtar vanligtvis efter 2-3 dagar. Vissa flickor upplever smärta under de första 24 timmarna av menstruationen.

Det finns två former av dysmenorré:

Primär

I det här fallet gör ont i magen på grund av reproduktionssystemets omogenhet. Smärta uppstår till följd av livmodersammandragningar. Ibland ont i rygg eller ben. I 5-15% av fallen hos kvinnor är smärtan så allvarlig att den stör deras dagliga aktivitet. På grund av detta missar flickor skolan eller arbetet. Dysmenorré är svårast i följande fall:

 • menarche i tidig ålder;
 • någon annan hade dysmenorré i familjen;
 • rökning, dricka alkohol;
 • brist på träning.

Vid ålder och efter förlossningen upphör smärtan att vara så akut.

Sekundär

Här är dysmenorré en återspegling av en gynekologisk sjukdom. Nästan varje sjukdom som påverkar bäckenorganen orsakar dysmenoré.

De vanligaste orsakerna till sekundär dysmenorré: endometrios, livmoderadenomos, livmoderfibroider.

Skälen är också:

 • tvåhorniga livmodern;
 • cystor på äggstockarna;
 • vaginal inflammation;
 • intrauterina preventivmedel (IUD), särskilt sådana som innehåller koppar och levonorgestrel;
 • ofullständig intrauterin septum;
 • tvärgående septum i slidan.

Sekundär dysmenorré är svårast i följande fall:

 • menarche i tidig ålder;
 • någon annan hade dysmenorré i familjen;
 • rökning, dricka alkohol;
 • brist på träning.

Sekundär dysmenorré utvecklas i vuxen ålder om medfödda avvikelser inte blir dess orsak. Vid dysmenorré observeras inte månatliga cykelförskjutningar, det är normalt.

Varaktigheten av den normala menstruationscykeln i dagar

Menstruationscykeln för alla kvinnor är annorlunda. Dessutom kan det förändras under hela livet. Därför vet inte alla - hur många dagar en normal cykel varar, vilka förändringar i ens egen kropp kan inte betraktas som normala och om man ska rådfråga en läkare.

Cykelns varaktighet hos kvinnor är individuell

Hur betraktas en cykel?

Menstruationscykeln är perioden mellan den första dagen i en period och den första dagen på nästa. Ett mer korrekt namn är äggstocks-menstruationscykeln. Huvudrollen i dess reglering spelas av äggstockarna, och menstruationen är bara en konsekvens av förändringarna som äger rum. Strukturen för bildandet av cykeln är mer komplex, det involverar hypofysen och hypotalamus, äggstockar, livmoderslutdom..

Normalt sker en sekventiell förändring i faserna av cykeln, koncentrationen av hormoner i blodet förändras, endometriumet ökar och förbereder sig för en eventuell graviditet, och om den inte inträffar inträffar menstruation. Menstruationscykelns varaktighet är individuell och sträcker sig från 23 till 32 dagar. Den första menstruationsdagen väljs som en referenspunkt på grund av att det är lätt att spåra av externa manifestationer.

Bland patienterna finns det en vana att kalla cykeln för sig menstruation, men det är fel. En cykel är ett integrerat tidssegment under vilket upprepade förändringar inträffar..

Vad är normen för intervallet mellan menstruationen

Intervallet mellan menstruationen beror på cykelns varaktighet och den faktiska menstruationen. Cykelns varaktighet är tidsintervallet mellan de första dagarna i två angränsande menstruationsperioder. Standardcykeln är 28 dagar, men fluktuationer är möjliga - den nedre gränsen för normen är 23 dagar, den övre är 32 dagar.

Blödningens varaktighet kan sällan överstiga 7 dagar

Mellan slutet av vissa perioder och början av andra passerar 23 dagar, med en cykel på 28 dagar och en period på 5 månader. I praktiken kan denna period vara från 15 dagar med en kort cykel och långa perioder och 30 dagar med en lång cykel och korta perioder.

Det finns inget direkt samband mellan hur länge menstruationscykeln och menstruationen varar. Men som regel åtföljs en lång cykel av långa perioder och vice versa. Därför är intervallet mellan blödning i genomsnitt 22-24 dagar. För närvarande sker en successiv förändring i östrogenfasen i cykeln, ägglossningen och lutealfasen.

Vad är klyftan mellan ägglossning och menstruation

Ägglossning sker runt mitten av cykeln. De där. med en cykel på 28 dagar, inträffar den 14-15: e dagen, med en kort cykel - tidigare, med en lång - senare. För att beräkna släppningsdatumet för ett ägg måste du beräkna varaktigheten på menstruationscykeln i en kalender, dela det i hälften och lägga till siffran till startdatum för din period. Denna formel fungerar bara om cykeln är stabil..

Med en kort cykel är intervallet mellan menstruation och ägglossning mycket kort. Ägget lämnar 11-12 dagar, och menstruationen varar upp till 4-5 dagar av cykeln, och återstår ungefär en vecka mellan dessa händelser. Sperman förblir bördig i ungefär denna tid..

Ägglossning sker runt mitten av cykeln

Efter ägglossningen återstår ytterligare hälften av cykeln för menstruation - 12-13 dagar. Med en lång cykel är mönstret detsamma, bara mer tid går mellan menstruation och ägglossning.

Oavsett cykellängd är klyftan mellan slutet av menstruation och ägglossning kortare än mellan äggets utgång och blödningens början.

Varaktighet i dagar anges i tabellen..

Kort cykel (23-26 dagar)Normal cykel (27-29 dagar)Lång cykel (30-32 dagar)
Korta perioder (2-3 dagar)Ägglossning dag 12-13Ägglossning dag 14-15Ägglossning dag 15-16
10-11 dagar efter menstruation11-13 dagar efter menstruation12-14 dagar efter menstruation
Nästa på 11-13 dagarNästa på 13-14 dagarNästa på 15-16 dagar
Genomsnittlig månad (4-5 dagar)Ägglossning dag 12-13Ägglossning dag 14-15Ägglossning dag 15-16
7-9 dagar efter menstruationen9-11 dagar efter menstruation10-12 dagar efter menstruation
Följande menstruation på 11-13 dagarFöljande menstruation på 13-14 dagarNästa menstruation om 15-16 dagar
Långa perioder (6-8 dagar)Ägglossning dag 12-13Ägglossning dag 14-15Ägglossning dag 15-16
4-7 dagar efter menstruation6-9 dagar efter menstruation7-10 dagar efter menstruation
Följande menstruation på 11-13 dagarFöljande menstruation på 13-14 dagarNästa menstruation om 15-16 dagar

En viktig förklaring - datum för ägglossning kan förändras även med rätt menstruationscykel. På grund av detta är kalendermetoden det mest opålitliga sättet att skydda.

Vilka är orsakerna till det stora intervallet mellan menstruationen

Den maximala menstruationscykeln, anses normen - 32 dagar. Om varaktigheten är från 32 till 35 dagar, talar de om ett gränsstat, som kan vara en variant av normen. En cykel längre än denna period indikerar hormonella störningar..

Från den här videon kommer du att lära dig om normen för menstruationens varaktighet hos kvinnor:

Orsaker till en lång menstruationscykel:

 • Follikelns uthållighet - den spricker inte, ägglossningen inträffar inte, början av den andra fasen av cykeln försenas.
 • Atresia i follikeln - en omogen follikel kan inte brista, cykeln blir enfas.
 • Corpus luteum persistens och överdriven progesteronproduktion (förlängning av den andra fasen med normal först).

Normalt förlängs menstruationscykeln efter förlossningen och före klimakteriet.

Vilka är orsakerna till det lilla intervallet mellan menstruationen

Den minsta normala varaktigheten för menstruationscykeln är 23 dagar. 21-22 dagar betraktas som ett gränsstat, och en cykel som är kortare än 21 dagar är en patologi. Anledningar till att förkorta menstruationscykeln:

 • Tidig ägglossning.
 • Luteiniserande hormonbrist, underutveckling av corpus luteum (två menstruationer kan uppstå - fläckar omedelbart efter ägglossning och verklig menstruation).

Hos ungdomar och kvinnor kan klimakteriet uppleva en förkortad cykel.

Hos ungdomar kan cykeltider variera på grund av hormonella förändringar

Vad man ska göra om blödning under den intermenstruella perioden

Tilldelningar mellan menstruation kan vara förvirrande - en kvinna tar dem för menstruation, även om kalendern inte är tiden för henne. Blödning mellan menstruation är inte normen, detta är redan ett patologiskt tecken. Skälen kan vara följande:

 • Progesteron- eller prolaktinproduktionsstörningar.
 • Hormonala droger.
 • Inflammatoriska processer.
 • endometrios.
 • tumörer.
 • Ektopisk graviditet.

När du beräknar hur många dagar det ska finnas en menstruationscykel, behöver du inte ta hänsyn till intermenstruell blödning - de är inte normen. Om varje cykel blöder måste du träffa en läkare.

Hur man normaliserar en cykel

Om förändringar i menstruationscykeln har inträffat en gång är detta normalt. Också ett normalt fenomen - konstant misslyckande hos ungdomar, i vilka menstruationscykeln bara etableras. Men om överträdelserna är permanent hos en vuxen kvinna, måste du se en läkare. Gynekologen börjar med att analysera och identifiera orsakerna till patologin..

För att hitta orsaken måste du ta ett blodprov för ett hormon

Sedan kommer han att förskriva hormonell korrigering eller borttagning av den drabbade delen av organet, om det behövs (med en cysta eller endometrios). Vidta åtgärder för att återställa cykeln själv är farligt för hälsan.

Menstruationscykel, dess faser

Ingenting talar så vältaligt om en kvinnas hälsostatus som hennes menstruationscykel. Faktum är att denna funktion av reproduktionssystemet beror på många faktorer som påverkar hela organismen som helhet. För att förstå vilken cykel som är normal och vilken patologiskt förändras måste du känna till huvudparametrarna och faserna i cykeln.

Vad är menstruationscykeln: när börjar den och hur lång tid tar det

Menstruationscykeln är en av huvudfunktionerna i det reproduktiva systemet i den kvinnliga kroppen. Det beror på många faktorer. Från cirka 11-13 års ålder inträffar hormonella förändringar i varje flickas kropp. Detta medför förändringar i funktionen av könskörtlarna och organen för slakt. Efter uppkomsten av den första menstruationen, som kallas menarchen, och före klimakteriet sker utloppet hos varje kvinna regelbundet. Med ungefär samma intervall.

Det biologiska målet för menstruationscykeln är att förbereda den kvinnliga kroppen på en möjlig graviditet. I avsaknad av implantation av fosterägget i livmoderväggen, under påverkan av hormoner, inträffar menstruation.

Normal menstruationscykel

Normalt varar menstruationscykeln 21 till 35 dagar, vilket är förknippat med de individuella strukturella egenskaperna hos varje organisme. Cykeldagarna börjar den första dagen i din period. Uppkomsten av upprepad menstruation inträffar 12-16: e dagen efter ägglossningen. För att förstå funktionerna hos MC: er är det nödvändigt att känna till faserna i cykeln och deras egenskaper.

Menstruationsfas

Hela menstruationscykeln kan delas upp i fyra faser:

Varje fas har en viktig fysiologisk betydelse, som syftar till att bevara och utveckla graviditet. Om befruktningen inte har inträffat börjar menstruationen. Vissa läkare kallar bildligt menstruationen "tårar" i livmodern efter en oförutsedd graviditet.

Menstruations

Den inledande fasen, referenspunkten, är utseendet på fläckar. De första dagarna av menstruationen kan åtföljas av uppträdande av värkande smärta i nedre del av buken, vilket är förknippat med den aktiva aktiviteten hos hormoner som bidrar till avstötning av epitelet som stärker livmoderens inre yta. Denna period varar från 3 till 7 dagar. Under menstruationen förlorar en kvinna i genomsnitt cirka 50 ml blod per dag. Den första dagen av MC är nivån av östrogenhormoner på den lägsta nivån.

Follikulär

Från födseln har varje kvinnas kropp ett stort antal ägg, som, när de mognar, kommer att lämna äggstocken och vara redo för befruktning. I början av follikelfasen kommer huvudkörtlarna för den inre utsöndringen av vår kropp, hypofysen, att producera follikelstimulerande hormon (FGS). Det är detta hormon som stimulerar mogningen av friska ägg i folliklarna. Follikeln i sig är en liten bubbla med en vätska inuti som är ett omogt ägg.

Under påverkan av hormoner mognar äggen i flera folliklar, varav ett blir stort dominerande. Det är ägget i denna follikel som är redo för befruktningen. Tillsammans med äggets tillväxt ökar östrogennivån. Livmoderslimhinnan är för närvarande mättad med näringsämnen och blod, förtjockas och skapar alla nödvändiga förutsättningar för implantering av ett befruktat ägg. Under påverkan av samma östrogener ökar mängden slem i den kvinnliga kroppen, vilket hjälper spermatozoa att upprätthålla sin aktivitet längre och gå snabbare genom könsorganen. Många flickor och kvinnor märkte att efter slutet av menstruationen uppträder slem, oklart vaginal urladdning, detta är att slem.

luteal

När östrogennivåerna stiger förbereder en kvinnas kropp mer på ägglossningen. Det kommer ett ögonblick då, under påverkan av östrogen, inträffar ett äggstopp (högt hopp) av luteiniserande hormon. Denna process åtföljs av ett brott i follikeln och frigörandet av ett moget ägg, som skickas till livmodern i äggledarna. Denna period kallas ägglossning..

ovulatoriska

Bland kvinnor finns det en uppfattning om att ägglossning sker den 14: e dagen av cykeln, men detta är inte en korrekt indikator, eftersom kroppen för varje representant för det klara könet är individuellt och cykeln är annorlunda. Månadens ägglossningsdag kan växla med 1-2 dagar i valfri riktning. Vanligtvis åtföljs inte denna process av några symtom, men vissa flickor kan känna skarp kortvarig smärta i äggstocken, lätt obehag och yrsel. Dessa symtom kan orsaka vid brott i äggstocksfollikeln och försvinna utan medicinskt ingripande i 1-2 timmar.

Intressant! Moderna gynekologer använder ofta ett uttryckt test, som hjälper till att bestämma dagen för ägglossning med en noggrannhet på 1 dag, bestämma nivån på luteiniserande hormon i kroppen. Under denna period ökar chanserna för att bli gravid ett avsevärt.

Varaktigheten för denna fas är individuell, men äggets livscykel är ungefär 1 dag, medan spermierna kan förbli aktiva i 3-5 dagar. Under denna period är den största chansen att bli befruktad.

Vad händer med en tom follikel? Befri från ägget börjar det aktivt minska i storlek och producera hormonet progesteron, som upprätthåller en gynnsam miljö i livmodern för implantering av ett befruktat ägg. Genom att kontrahera börjar det producera östrogen utöver progesteron. Den ständigt föränderliga hormonella bakgrunden i kroppen medför förändringar i arbetet i andra organ och system. Så under denna period av cykeln känner många kvinnor ökad irritabilitet, förvärrad humör, svullnad och ömhet i bröstkörtlarna, uppblåsthet, svullnad i benen, som kallas PMS eller premenstruellt syndrom på medicinsk slang.

Om graviditet inträffar, förblir nivån av östrogen och progesteron på en hög nivå under lång tid tills morkakan börjar fullständigt utföra sina funktioner. Annars, i livmodern, avvisas det odlade slemhinnan och en annan menstruation inträffar.

Hur beräknar man längden på menstruationscykeln? Normal cykellängd. Vad bestämmer cykellängden? Skäl för att förlänga cykeln. Kort cykel

Vanliga frågor

Normal menstruationscykel och dess varaktighet

Menstruationscykeln är en periodvis förändring i en kvinnas könsorgan, vilket säkerställer mognad av ägget i äggstockarna och omvandlingen av livmoderslimhinna för efterföljande bärning av ett befruktat ägg. På grund av cykliska förändringar i den kvinnliga kroppen produceras också könshormoner.

En normal menstruationscykel kan pågå från 21 till 40 (till och med 45) dagar. Detta är det bredaste intervallet av "normalitet". 2011 föreslog International Federation of Obstetricians and Gynecologist något modifierade egenskaper för cykellängden. Hos de flesta kvinnor (mer än 60%) är dess varaktighet 28 dagar. Detta är den så kallade "ideala" cykeln som sammanfaller i varaktighet med måncykeln.

En regelbunden cykel på mindre än 24 dagar (eller mer än 4 menstruationer på 90 dagar) anses vara kort eller anteponing. Om den vanliga cykeln varar mer än 38 dagar (1 - 2 menstruation inom 90 dagar), anses den vara lång eller efter suppositorium. Enligt andra uppgifter (de är vanligare i det sovjetiska rymden) anses en cykel vara kort om den varar mindre än 22 dagar och lång - mer än 34 dagar. Detta anses normalt om menstruationen är regelbunden och om kvinnan eller flickan alltid har haft en sådan (kort eller lång) cykel. Om cykellängden har blivit mer än 35 dagar, anses den vara förlängd (förlängd) och kräver en sökning efter orsaken, eftersom en sådan cykelförlängning anses vara patologisk.

Faser och reglering av menstruationscykeln

Cykliska förändringar inträffar i äggstocken och i de så kallade målorganen. Målorgan är organ som har receptorer (sensoriska nervändar) för könshormoner. Först och främst är målorganen alla kvinnors könsorgan - livmodern, äggledarna och slidan. Alla andra organ (bröstkörtlar, hud, ben och andra) upplever också cykliska förändringar, men i mindre utsträckning. Större förändringar inträffar i äggstockarna och livmodern. Cykliska förändringar i äggstockarna kallas äggstockscykeln, och i livmodern - livmodern.

Ovariecykeln har följande två faser:

 • Den follikulära fasen, som börjar med menstruation (spotting), varar från 12 till 18 dagar. Under denna fas mognar follikeln - en vesikel med ett ägg. Follikelfasen avslutas med ägglossning - sprängning av follikeln och frisläppandet av ett redan mognat och klart för befruktningsägg (ägget kommer in från äggstocken i äggledaren och går till livmoderhålet).
 • Luteal fas, som börjar omedelbart efter ägglossningen. I denna fas, i stället för den sprängande follikeln i äggstocken, bildas en tillfällig kropp som frisätter hormonet progesteron. Det kallas corpus luteum. Corpus luteum förbereder en kvinnas kropp för graviditet. Om graviditet inte inträffar genomgår corpus luteum förändringar och försvinner (ärrbildning). Lutealfasen varar tills menstruationens början, varefter cykeln upprepas.

Livmodercykeln har följande faser:

 • desquamation - avstötning av det döda ytlagret (funktionellt lager) i endometrium (livmoderslimhinna), som åtföljs av blödning (korrekt menstruation);
 • regenerering - återställande av celler på platsen för avstötning från basalskiktet, som förekommer redan på den 4: e dagen av menstruationscykeln (vid denna tidpunkt är hela sårytan redan täckt med celler);
 • proliferation - fullständig återställning av endometrium (förtjockning och bildning av rörformiga körtlar), vilket motsvarar follikelfasen i cykeln och slutar i mitten av cykeln (genom ägglossning);
 • utsöndring - motsvarar den andra (luteala) fasen av cykeln och kännetecknas av aktivering av körtlarna i livmoderslimhinna och utsöndring (utsöndring - utsöndring).

Menstruationen i sig består av desquamation och regenereringsfaser..

Reglering av menstruationscykelns varaktighet sker under påverkan av följande hormoner:

 • follikelstimulerande hormon (FSH) - hypofyshormonet (ett organ i hjärnan) som stimulerar mognad av folliklar i äggstocken och bildning av östrogen i dem, och förbereder också follikeln för ägglossning;
 • luteiniserande hormon (LH) - hypofyshormonet, som tillhandahåller ägglossningsprocessen och bildandet av corpus luteum i den andra fasen av cykeln;
 • östrogener - kvinnliga könshormoner, som huvudsakligen utsöndras i den första fasen av menstruationscykeln (före ägglossning), förbereder de kvinnliga könsorganen för befruktningen;
 • progesteron - ett kvinnligt könshormon som utsöndras i corpus luteum, säkerställer övergången till livmodercyklens proliferativa fas till sekretoriet, och därmed förbereder livmodern för att bära embryot.

FSH och LH kallas gonadotropiska hormoner. Deras funktioner är sammankopplade, därför betraktas de ofta tillsammans och förenas i ett namn "gonadotropiner" (gonader - gonader, tropism - riktning). Förutom dessa hormoner påverkar androgener (manliga könshormoner), prolaktin (hypofyshormon), sköldkörtelhormoner och andra hormoner menstruationscykelns varaktighet.

Orsaker till en lång och kort menstruationscykel

Om cykellängden har förändrats och detta varar i mer än 1 cykel, är det troligtvis ett brott mot regleringen av menstruationscykeln (hormonell obalans) eller patologin hos de kvinnliga könsorganen. En lång och kort menstruationscykel kan emellertid vara varianter av normen (anteponing och skjutande). Den utsatta menstruationscykeln observeras oftast hos flickor i asthenisk kropp med långa ben. Anteponosande menstruationscykel kan observeras hos flickor med normal kroppsbyggnad..

Den viktigaste faktorn som den normala menstruationscykelens varaktighet beror på är dock inte kroppsbyggnad, utan mängden subkutant fett. Det är känt att den första menstruationen inträffar hos flickor med en uppsättning av nödvändig kroppsvikt och stoppar om fettlagret under huden blir för liten. Om det finns överflödigt fett, förlängs menstruationscykeln vanligtvis.

Följande orsaker till förändringar i menstruationscykelns varaktighet betraktas som fysiologiska:

 • Den pubertetsperiod, när menstruationscykeln ännu inte har fastställts (inte blivit regelbunden) hos flickor, observeras ofta förkortning av follikelfasen. Under två år bildas menstruationsrytmen gradvis och får sin naturliga individuella varaktighet (vissa fluktuationer är möjliga).
 • Postpartumperioden, när de organ som reglerar menstruationscyklens rytm "kommer ihåg" sin tidigare regim. Under de första 6 veckorna efter födseln förekommer inte cykliska förändringar i äggstockarna och livmodern, eftersom follikulär mognad undertrycks av hormonet prolaktin. Produktionen stimuleras under amning. Efter dessa 6 veckor, om utfodring blir oregelbunden, upphävs "förbudet" mot mognad av nya folliklar. Regleringscentra för menstruationscykeln börjar återigen producera gonadotropiska hormoner (FSH och LH). Under postpartum är cyklerna vanligtvis korta.
 • Perioden före klimakteriet (gradvis utrotning av reproduktionsfunktionen). I detta fall är mekanismen för förekomst av en kort cykel utarmning av äggstocksreserven (antalet ägg i äggstockarna). Hypofysen svarar på detta och släpper FSH. Som ett resultat sker en snabb mognad av fortfarande befintliga folliklar och tidig ägglossning - cykeln blir kortare. Men oftast ägglossning inträffar inte alls och blödningar utvecklas på grund av en kraftig minskning av hormonnivåerna. En minskning av hormonnivån leder till upphörandet av upprätthållandet av det funktionella (ytliga) lagret i livmodern, och det börjar avvisas.

Cyklisk kränkning av menstruationsrytmen hänvisar till förvärvade fall av förlängning eller förkortning av menstruationscykeln i förhållande till den normala cykelns varaktighet hos en given kvinna eller tjej.

Om cykeln har blivit kortare och menstruationen inträffar var 21 dag eller ofta, kallas detta tillstånd som proyomenorré. Om en kvinna började observera fläckar var 35: e dag i minst 6 månader, det vill säga cykeln blev längre, kallar läkarna detta alternativ för att ändra menstruationscykelns varaktighet "opsomenorrhea". Till skillnad från anteponing och uppskjutning cykler, promenomenorrhea och opsomenorrhea förvärvas alternativ, det vill säga de inkluderar fall där en kvinnas tidigare regelbundna cykel har blivit kortare eller längre.

Förlängning av cykeln kan vara en av manifestationerna av hypomenstruellt syndrom (inkluderar även mager och kort menstruation), och en kort cykel av hypermenstruellt syndrom (inkluderar också tung och lång menstruation). En sådan kombination är emellertid inte nödvändig alls..

Alla tillgängliga orsaker till patologiska förändringar i menstruationscykelns längd kan delas in i följande grupper:

Ändring av cykellängd kan ske på grund av cykelns första eller andra fas. Förkortning av cykeln är förknippad med en brist på ett av de kvinnliga könshormonerna - östrogen eller progesteron, vilket skapar en hormonell bakgrund och de nödvändiga förändringarna i könsorganen under menstruationscykeln. Om hormonet är litet, finns det en "nedbrytning" och tidig ägglossning eller menstruation. Det motsatta händer när hormonerna är för höga. Ju högre hormonnivå, desto längre fas av menstruationscykeln bibehålls och antingen ägglossning eller menstruation försenas.

I nästan alla fall, både vid förkortning och förlängning av menstruationscykeln, konstaterar en kvinna långvarig, tung eller ofta blödning, vilket kan sammanfalla med menstruationsdagen eller uppstå tidigare eller senare. Sådan blödning mot bakgrund av en förändring i menstruationscykelns varaktighet kallas dysfunktionell livmodersblödning (dysfunktionell - associerad med menstruationsdysfunktion).

Orsaker till förändringar i menstruationscykelns varaktighet

Orsak

Hur det utvecklas och manifesterar sig?

Vilka patologier observeras?

Vilka diagnostiska metoder hjälper till att fastställa orsaken?

Förlängningscykel

Follikelfasförlängning

Det utvecklas med uthållighet (konservering) av follikeln eller dess atresi. Med uthållighet spricker follikeln inte i tid eller spricker inte alls, medan ägglossningen är sen eller inte inträffar (frånvaron av ägglossning kallas anovulation). Med atresia når follikeln inte den önskade mognaden för att brista. Som ett resultat inträffar den andra fasen inte alls. En sådan cykel kallas enfas. Överdriven blodig urladdning kan uppstå med en liten försening eller till och med efter 6 till 8 veckor. De uppstår på grund av överdriven spridning av endometrium. För tjockt slemhinna får helt enkelt inte tillräckligt med näring och börjar dö.

 • inflammatoriska sjukdomar i äggstocken;
 • diabetes typ 2;
 • polycystiskt äggstocksyndrom;
 • hyperprolaktinemi (höga halter av prolaktin i blodet);
 • hormonella sjukdomar (binjuretumörer, sköldkörtel dysfunktion);
 • endometrios (proliferation av livmoderslimhinnan utöver);
 • allvarlig leversjukdom.
 • mätning av basal temperatur;
 • analys för att bestämma nivån på hormoner i blodet;
 • ultraljudundersökning (ultraljud) av livmodern och follikulometri;
 • gynekologiska undersökningar och funktionella diagnostiska test;
 • endometrial biopsi och histologisk undersökning;
 • hormonell kolpocytologi.

Luteal fasförlängning

Det förekommer mot bakgrund av persistens av corpus luteum. Om corpus luteum fungerar längre än vanligt (mer än 14 dagar), i endometrium under påverkan av progesteron, inträffar omvandlingar av körtlarna till cyster. Cykeln förlängs på grund av den höga nivån av luteiniserande hormon, som stimulerar produktionen av progesteron i corpus luteum.

 • dysfunktion i hypofysen;
 • diabetes typ 2.
 • mätning av basal temperatur;
 • analys för att bestämma nivån på könshormoner i blodet;
 • Ultraljud av livmodern och follikulometri;
 • gynekologiska undersökningar och funktionella diagnostiska test;
 • endometrial biopsi och histologisk undersökning;
 • hormonell kolpocytologi.

Kort cykel

Förkortning av follikelfasen

Det utvecklas på grund av nedsatt hypofysfunktion, som alltför stimulerar äggstocksfunktionen. Den första fasen av cykeln förkortas med 7-8 dagar, och hela menstruationscykeln kan halveras. En kvinna observerar regelbundna och rikliga perioder var 2 till 3 veckor (14 till 21 dagar). Den rikliga blödningen beror på det faktum att med en kort första fas har kärlen i livmoderslimhinnan (spiralartärerna) inte tid att utvecklas i sådan utsträckning att säkerställa blodtillförsel till hela slemhinnan.

 • infektiösa komplikationer efter förlossning eller abort;
 • sekundär ovariesvikt (med nedsatt hypofys- och sköldkörtelfunktion);
 • påfrestning.
 • mätning av basal temperatur;
 • analys för att bestämma nivån på hormoner i blodet;
 • Ultraljud av livmodern och follikulometri;
 • gynekologiska undersökningar och funktionella diagnostiska test;
 • endometrial biopsi och histologisk undersökning;
 • hormonell kolpocytologi.

Förkorta lutealfasen

Förkortning av den andra fasen av cykeln observeras med atresi (underutveckling) eller snabb omvänd utveckling av corpus luteum. Båda förhållandena beror på låga nivåer av luteiniserande hormon. LH-brist leder till produktion av en liten mängd progesteron i corpus luteum, som ger sekretionsfasen i livmodercykeln. Av detta skäl kallas detta tillstånd också brist på lutealfas. På grund av den låga nivån av progesteron sker tidigt avstötning av det funktionella lagret i livmodern, och kvinnan observerar blodutflöde flera dagar efter ägglossningen, vilket hon kan ta för menstruation. Men dessa sekret varar i 2-3 dagar, slutar sedan, och snart börjar "verklig" menstruation.

 • hyperprolaktinemi;
 • vidhäftningar i bäckenhålet;
 • endometrios;
 • kronisk endometrit (inflammation i livmoderslimhinnan);
 • överdriven fysisk aktivitet;
 • ökad känslomässig stress;
 • perioophoritis (inflammation i bukhinnan som täcker äggstocken);
 • hypotyreos (minskad sköldkörtelfunktion);
 • njurtransplantation;
 • fetma;
 • hormonbehandling in vitro-befruktning.
 • mätning av basal temperatur;
 • analys för att bestämma nivån på könshormoner i blodet;
 • ultraljudundersökning (ultraljud) av livmodern och follikulometri;
 • gynekologiska undersökningar och funktionella diagnostiska test;
 • endometrial biopsi och histologisk undersökning;
 • hormonell kolpocytologi.

I reproduktionsåldern (hos mogna flickor och kvinnor) observeras ofta en förändring i menstruationscykelns längd på grund av brist på ägglossning (förlängning av den första fasen). I vissa fall blir menstruationscykeln inte kortare, men kvinnan tar blodutladdning i menstruationen under den andra fasen av cykeln. Till exempel kan blödningar före menstruationsperioden förekomma hos en kvinna med ektopisk graviditet, medan kvinnan kommer att betrakta dessa blodutflöde som en menstruation. För menstruation kan du också ta blodutflödet som observeras under normal graviditet vid införandet av embryon i livmoderväggen. En sådan urladdning varar 1 till 2 dagar och inträffar 7 dagar efter ägglossningen, så en kvinna kan också tänka sig att menstruationen började tidigare än förfallodagen.

Diagnos av en lång och kort menstruationscykel

Att ändra menstruationscykelns varaktighet är bara ett symptom med många orsaker. Diagnostiska metoder gör det möjligt för läkaren att ta reda på vad som exakt ledde till störning av menstruationsrytmen. Både förkortning och förlängning av cykeln är associerad med nivån för två huvudhormoner - östrogen och progesteron. Nästan alla diagnostiska metoder avslöjar tecken på övervägande av verkan av ett av hormonerna eller symtomen på dess brist. Efter att ha klargjort den hormonella obalansen kan läkaren förskriva ytterligare studier, särskilt om störningarna inte är förknippade med könssjukdomar, men med en dysfunktion av organ som påverkar menstruationscykeln (hypothalamus, hypofys, sköldkörtel, lever).

Metoder för att diagnostisera orsakerna till lång och kort cykel

Diagnostisk metod

Hur är?

Vad avslöjar?

Mätning av basal temperatur

Bastemperatur är temperaturen på de inre organen. Det kan mätas i kroppshåligheter. Oftast i ändtarmen (mindre bekvämt, men det är möjligt att mäta bastemperaturen i slidan eller i munhålan). För rätt mätning, använd samma termometer. Du måste mäta på morgonen på samma gång, helst omedelbart efter att du vaknat utan att gå ur sängen. Termometern ska ligga i hålrummet i 5 till 7 minuter. Sådana mätningar utförs under flera cykler varje dag..

 • bastemperaturen stiger före den 12: e dagen av menstruationscykeln (ibland tidigare än 10 dagar) om den första fasen förkortas;
 • otillräcklig och långsam ökning av basaltemperaturen (inom 4 till 5 dagar) om den andra fasen av cykeln förkortas;
 • temperaturen sjunker inte under blodutladdning under förkortning av den andra fasen;
 • skillnaden mellan de högsta och lägsta temperaturerna per cykel mindre än 0,4 ºC vid förkortning av den andra fasen;
 • en markant ökning av basaltemperaturen om den andra fasen förlängs (blödning mot bakgrund av förhöjd basaltemperatur);
 • frånvaron av en temperaturökning i den andra fasen är ett tecken på frånvaron av ägglossning, det vill säga en förlängning av den första fasen.

Blodhormonstest

Analysen ges på morgonen mellan 8 och 12 timmar, alltid på tom mage. För att bestämma hormonnivån (FSH, LH, östrogen, progesteron, androgener och andra) är det nödvändigt att ta blod från en blodåra. Analysen ges flera gånger för att spåra förändringen i hormonnivåer under menstruationscykeln..

 • låga östrogennivåer och höga FSH-nivåer - vid förkortning av den första fasen av cykeln;
 • höga östrogennivåer och låg FSH - med förlängning av den första fasen av cykeln;
 • minskade nivåer av progesteron och LH - vid förkortning av den andra fasen av cykeln;
 • ökade nivåer av progesteron och LH - med förlängning av den andra fasen.

Ultraljud och follikulometri

En ultraljudssökning utförs för att identifiera patologin hos könsorganen (inflammation, trauma, tumörer, etc.), vilket kan leda till en förändring i menstruationscykelns varaktighet. För att göra detta är sensorn installerad i nedre del av buken, flyttar den åt höger och vänster för att bedöma livmoderns tillstånd och dess bifogningar.

Follikulometri är samma ultraljud av äggstockarna, men utförs flera gånger under cykeln för att spåra tillväxt, mognad och brott i follikeln.

 • ägglossning före 12 dagar - när den första fasen av den dominerande (mognade) follikeln är förkortad är den inte längre synlig, follikelvätskan som har hälls ut vid pausen är synlig i bäckenhålet;
 • ägglossning efter 14 dagar - bevarande av den dominerande follikeln med förlängning av den första fasen;
 • bevarande av corpus luteum - förlängning av den andra fasen;
 • snabb omvänd utveckling av corpus luteum - förkortning av lutealfasen.

Gynekologisk undersökning och funktionella diagnostiska test

Under en gynekologisk undersökning (undersökning av vagina och livmoderhalsen) bestäms tecken på ägglossning och deras överensstämmelse med cykeln. För detta utförs de så kallade funktionella testerna. Gynekologisk undersökning och själva testerna utförs på en kvinna som ligger på den gynekologiska stolen. En spegel (ett specialverktyg) sätts in i slidan. Med den utvärderar gynekologen symptom på "eleven" (glänsande slem i öppningen i livmoderhalskanalen) och tar bort livmoderhalsslemet. Livmoderhalsslem sträckes för att bestämma dess mättnad med östrogener och undersöks också under mikroskop.

 • kraftigt positiva funktionella tester är ett tecken på en hög östrogennivå, som observeras med förlängning av den första fasen av cykeln (eventuellt frånvaron av ägglossning);
 • svagt positiva funktionella tester - ett tecken på förkortning av den första fasen med en låg nivå av östrogen.

Endometrial biopsi och histologisk undersökning

En biopsi är att ta en bit från ett organ för att undersöka vävnadernas tillstånd (histologisk undersökning). En biopsi utförs under diagnostisk curettage av livmoderslimhinnan. Denna procedur utförs i den andra fasen av cykeln före menstruation, när livmoderslimhinnan har en maximal tjocklek och körtlarna i slemhinnan börjar fungera. En gynekolog introducerar en curett i livmoderkaviteten - detta är en speciell sked utformad för att tappa ytlagret i livmodern. Den resulterande skrapningen skickas till studien. Slemhinnens tillstånd bestämmer livmodercykelns fas (proliferation eller sekretion).

 • 3-dagars fördröjning av endometrium - observeras med en förkortad luteal fas, när mognadens grad av mognadslemhinnan inte motsvarar dagen för menstruationscykeln;
 • förändring i livmoderslimhinnan och dess decidualisering (omstrukturering av livmoderslimhinnan) - med förlängning av lutealfasen;
 • brist på aktivitet i slemkörtlarna - observeras med förlängning av den första fasen och frånvaron av ägglossning.

Hormonell kolpocytologi

Hormonell kolpocytologi (colpos - vagina, cytocell) är en studie av utstryk från slidan för att bestämma den rådande typen av celler i vaginalslemhinnan. Denna studie kallas hormonell eftersom hormoner påverkar den cellulära sammansättningen av vaginalslemhinnan. Det finns 5 lager av celler i vagina, varav 4 typer av celler bildas. Beroende på förhållandet mellan dessa celler bestäms ett karyopiknotiskt index (KPI) med vilket graden av östrogen mättnad i kroppen kan uppskattas.

 • hypoluteintyp utsmetning - hög KPI, som finns när man förkortar två faser;
 • hyperestrogen typ av smet - KPI upp till 100%, vilket observeras med förlängning av fas 1 med frånvaro av ägglossning;
 • hyperluteintyp utsmetning - KPI 40%, observerad med förlängning av två faser;
 • blandad typ - olika kombinationer av celltyper, vilket är typiskt för premenopaus;
 • hypoestrogen typ av smet - KPI 50%, men det kan finnas olika varianter av cellkompositionen, observerade med en förkortning av fas 1.

Alla ovanstående studier är först och främst nödvändiga för att utesluta allvarlig patologi, vilket kan leda till en förkortning eller förlängning av menstruationscykeln. I alla andra fall, när funktionen för att reglera cykeln försämras, tillåter dessa studier oss att skapa en fullständig bild och lösa frågan om hur vi återställer cykelns varaktighet.

Behandling under långa och korta menstruationscykler

En förlängning av menstruationscykeln eller en kort cykel kräver inte alltid behandling. I de fall cykeln varar efter den första menstruationen under 21 dagar krävs inga terapeutiska åtgärder under de första två åren. Under perioden för utrotning av den fertil barnfunktionen hos en kvinna (före klimakteriet) är en förändring av cykelns varaktighet ett naturligt fenomen. I avsaknad av andra klagomål hos en kvinna utförs ingen behandling. Läkarna stör inte heller regleringen av menstruationscyklens rytm under postpartumperioden.

Om det finns en specifik patologi som ledde till en förändring i cykelns varaktighet, till exempel inflammation i hängorna eller sjukdomarna i organen i det endokrina systemet (hypofystumör, sköldkörtelens patologi, binjurarna), är deras behandling, i de flesta fall, tillräcklig för att återställa den normala cykelns varaktighet hos en viss patient. Om det fanns ett "fel" i systemet för reglering av menstruationscykeln (det finns inga primära sjukdomar, men funktionen är nedsatt), förskrivs läkemedelshormonbehandling.

Läkemedelsåtervinning av cykeltid

Typ av överträdelse

Läkemedelsgrupp

Mekanismen för terapeutisk verkan

Uppskattad behandlingstid

Kort cykel

Förkortning av follikelfasen

Östrogenpreparat - mikrofollin, östrofem, proginova.

Läkemedel ersätter östrogenbrist i den första fasen av cykeln och undertrycker för tidig ägglossning, vilket förhindrar överdriven FSH-produktion.

Tilldelas över flera cykler i små doser.

Förkorta lutealfasen

Gestagener - progesteron, turinale, duphaston.

Fyll på progesteronbrist i den andra fasen av cykeln. En konstant och önskad nivå av progesteron i blodet upprätthåller den önskade hormonella bakgrunden och förhindrar tidig avstötning av livmoderslimhinnan.

Accepteras i den andra fasen av cykeln inom 3 månader.

Lång cykel

Follikelfasförlängning

Antiöstrogenläkemedel - klostilbegit, klomifen.

Undertryckar östrogenproduktionen och förhindrar därmed follikelns uthållighet.

Accepteras från den femte dagen i cykeln i 5 dagar.

Kombinerade orala preventivmedel (COC) - icke-ovlon, ovidon.

Läkemedlen innehåller både östrogen och progesteron, så deras användning som om simulerar den naturliga produktionen av hormoner av äggstockarna, vilket skapar den nödvändiga hormonella bakgrunden för varje fas.

Från 5 till 25 dagar i cykeln under flera månader.

Luteal fasförlängning

Dopaminreceptorstimulerande medel - bromokriptin.

Dopaminreceptorer i hjärnan, när de stimuleras, bidrar till produktionen av dopamin. Dopamin hämmar produktionen av prolaktin, som ett resultat elimineras effekten av prolaktin på corpus luteum (normalt hjälper prolaktin att bevara corpus luteum). Resultatet av bromokriptins verkan är återställande av den normala varaktigheten för den andra fasen.

För flera cykler.

Kombinerade orala preventivmedel (COC) - icke-ovlon, ovidon, bisecurin.

Normalisera menstruationscykeln i både den första och den andra fasen, och bibehåll den naturliga nivån för kvinnliga könshormoner.

3 behandlingsförlopp (inom 3 cykler) från 5 till 25 dagar efter cykeln.

När ägglossningen sker i den korta och långa cykeln?

Ägglossning (utloppet från ett ägg från en sprängsäck i äggstocken) sker i mitten av cykeln. Dess framsteg är förknippat med slutet av den första fasen. Den första fasen kallas follikel (follikel - en säck som innehåller ett ägg). Om cykeln har blivit kort på grund av förkortningen av den första fasen inträffar ägglossningen tidigare än den inställda tiden (7-8 dagar tidigare), och menstruationen inträffar också tidigare, det vill säga alla cykliska processer i en kvinnas könsorgan accelererar helt enkelt. En kvinna kan observera menstruation var 2 till 3 vecka.

Om förlängningen av cykeln är förknippad med förlängningen av den första fasen försenas ägglossningen eller kanske inte alls. Cykler utan ägglossning kallas anovulatorisk. Follikeln bryts inte, som ett resultat går cykeln inte in i den andra fasen. Blodutflöde 35 till 40 dagar efter den sista menstruationen är en menstruationsliknande reaktion av livmoderslimhinnan. Skillnaden från menstruation är att avstötning av livmoderslimhinnan är ojämn och långvarig, medan livmoderslimhinnan inte genomgår transformation (aktivering av körtelfunktion), som sker i den andra fasen under påverkan av progesteron (detta kan upptäckas under diagnostisk curettage).

Om cykeln förkortas på grund av den andra fasen av cykeln (fasen efter ägglossning, förberedelse av livmodern för graviditet), kan ägglossning ske i tid, men menstruation tidigare.

Varför efter 40 är det en kort menstruationscykel?

Efter 40 år kan en förkortad menstruationscykel observeras som en manifestation av utarmning av äggstocksreserven. Äggstocksreserv (äggstocksreserv) är antalet och kvaliteten på ägg som kan mogna i äggstockarna och som kan befruktas. Efter 35 år minskar äggstocksreserven gradvis medan regleringen av follikulär mognad (kapsel med ägg) i äggstockarna och dess bristning med frigörandet av ägget (ägglossningen) också förvärras. Återkopplingsmekanismen (förhållandet mellan nivån av kvinnliga hormoner och hypofyshormoner) stimulerar frisättningen av follikelstimulerande hormon (FSH). Det produceras i hypofysen, dess mål är att stimulera tillväxt och mognad av follikeln. Om det finns mycket FSH, sker mognad snabbare, och cykeln blir kortare på grund av tidigare ägglossning. Förkortning kan också vara förknippad med en låg nivå av progesteron i den andra fasen av cykeln (en gul kropp bildas på platsen för follikeln, som producerar progesteron). På grund av den låga nivån för detta kvinnliga könshormon är slemhinnan i livmodern mer känslig för östrogen (det kvinnliga könshormonet i den första fasen). Utan progesteronstöd avvisas slemhinnan snabbt, så menstruationen inträffar tidigare än väntat.

Förkortning av cykeln efter 40 år indikerar nästan alltid exakt den tidiga utarmningen av äggstocken, eftersom vanligtvis utrotningen av reproduktionsfunktionen (klimakteriet) observeras 5 till 10 år senare. Under perioden före menopaus (före menopaus) ersätts korta menstruationscykler gradvis av långa. Detta beror på ömsesidig förlust av känslighet hos hypofysen och äggstockarna för varandras hormoner. Som ett resultat förlängs den första fasen av cykeln (follikulär mognad). På grund av bristen på ägglossning blir cyklerna längre.

Används duphaston för en kort cykel?

Duphaston är en analog av naturligt progesteron. Progesteron är det kvinnliga könshormonet i den andra fasen av cykeln. Ett av orsakerna till att manstruationscykeln förkortas är bristande hormon i den andra fasen. Detta tillstånd kallas lutealfasbrist..

Lutealfasen (luteus - gul) är den andra fasen i cykeln, som regleras av luteiniseringshormonet (LH) i hypofysen. LH orsakar omvandlingen av follikeln (kroppen som innehåller ägget) till corpus luteum som utsöndrar progesteron. Det kallas corpus luteum på grund av förekomsten av lipider (fetter), som bildas i detta tillfälliga organ, och de har en gulaktig färg. Om det finns lite progesteron, genomgår inte livmoderslimhinnan den nödvändiga körteltransformationen, det vill säga livmoderkörtlarna utsöndrar inte den vätska som är nödvändig för antagandet av ett befruktat ägg (denna vätska kallas ”hemligheten”). Av denna anledning leder en kort cykel orsakad av brist i den andra fasen till infertilitet..

För att normalisera varaktigheten av den andra fasen krävs progesteron från utsidan, därför föreskrivs duphaston. Duphaston verkar inte på ägglossning (processen för att ägget kommer ut från en follikel), dess verkan riktas till den andra fasen. Duphaston förskrivs från den 14: e till den 25: e dagen av cykeln. Dag 14 är dagen för ägglossning, och dag 25 motsvarar den period då, under den normala menstruationscykeln, minskar progesteronnivån, vilket orsakar avstötning av livmoderslimhinnan, och kvinnan börjar menstruation.

Behandling med duphaston med en kort andra fas av cykeln utförs i 6 månader.

I vissa fall är menstruationscykeln antingen kort eller lång?

Den olika varaktigheten av menstruationscykeln under flera månader anses vara en oregelbunden menstruationscykel. Sådan oregelbundenhet kan vara fysiologisk och patologisk. Den fysiologiska växlingen av korta och långa cykler observeras under upprättandet av menstruationsrytmen efter att de började i tonåren. Liknande cykler uppstår också efter förlossningen. Förändringen av korta cykler till lång händer, inklusive bland kvinnor under premenopausal period, då reproduktionsfunktionen gradvis upphör. I andra fall är växlingen mellan korta och långa cykler en patologi och kräver förtydligande av orsaken.

För att betrakta menstruationscykeln kort eller långsträckt, bör du veta exakt varaktigheten på din "normala" menstruationscykel och bestämma varaktigheten för varje fas. För en korrekt bedömning av situationen bör du hålla en kalender för menstruationscykeln med temperaturmätning i ändtarmen, och vid behov follikulometri. Follikulometri är en ultraljudsundersökning av folliklar (vesiklar) som innehåller ett ägg och som mognar i äggstockarna varje månad. Follikelbrott markerar ägglossning (äggutbyte) och delar menstruationscykeln i två faser (1 fas - follikulär mognad, 2 fas - bildning av corpus luteum i äggstockarna).

En kort cykel kan vara förknippad med snabb follikulär mognad eller låga nivåer av progesteron (kvinnligt könshormon) efter ägglossningen. Förlängningen av cykeln observeras i frånvaro av follikelmognad eller i frånvaro av dess brott, liksom om för mycket progesteron utsöndras.

Det är också viktigt att notera att utflöde av blod inte alltid är menstruation, det vill säga en naturlig avstötning av livmoderslimhinna under icke-graviditet. Efter ägglossning kan blodutflöde inträffa, vilket orsakas av en kraftig nedgång i nivån på könshormoner. De varar 1-2 dagar, därför kan de tas för menstruation, och en kvinna kommer att överväga "verklig" menstruation efter 13 till 15 dagar efter upprepad menstruation på grund av en förkortad cykel. I nästa cykel kanske inte sådant blodutsläpp i mitten av cykeln observeras, och kvinnan kommer att tro att cykeln har blivit längre.

Kan jag bli gravid med en lång cykel?

Om en lång cykel observeras hos en kvinna efter menstruationens början och kvarstår under fertil ålder anses detta inte vara en patologi. Trots det faktum att en cykel som varar i 28 dagar betraktas som normal anses inte regelbundna cykler som varar 28 till 34 dagar (ibland mer) vara en patologi. Om en kvinna plötsligt har en längre cykel, är det nödvändigt att ta reda på orsaken.

En förändring i menstruationsrytmen kan bero på följande skäl:

 • kränkning av ägglossningsprocessen (utloppet av ägget från äggstocken och dess inträde i äggledaren);
 • överträdelse av livmoderslimhinnan till utsöndringsfasen (utsöndring - frisättning av vissa ämnen).

Ägglossning behövs för befruktningen (befruktning av ägget med en spermier) och utsöndring av livmoderkörtlarna - för utveckling av graviditeten. Det är därför med en lång cykel, om ägget inte kommer in i äggstocken från äggstocken i äggledaren eller livmoderslimhinnan inte är redo att acceptera embryot (ett befruktat ägg), observeras infertilitet.

Varför blir cykeln längre eller kortare efter födseln?

Efter förlossningen startar inte menstruationscykeln de första två månaderna. Så tillhandahålls av naturen. Efter 6 veckor, om barnet ammar inte regelbundet, men ibland, börjar produktionen av hypofyshormoner, vilket stimulerar mognad av folliklar i äggstocken. Eftersom processen med cyklisk (regelbunden) produktion av hormoner under utfodringsperioden inte återställs omedelbart, kan själva cykeln bli längre eller kortare.

Förlängningen av cykeln kan ske på grund av frånvaron av ägglossning - brott i follikeln i mitten av cykeln (en follikel kallas en rund formation med ett ägg inuti). Avsaknaden av ett gap är förknippat med en hög grad av prolaktin, som produceras genom amning. Hormonet prolaktin hämmar frisättningen av follikelstimulerande hormon (FSH) i hypofysen, vilket, som namnet antyder, stimulerar mognad av folliklar. Om detta hormon inte räcker är follikeln inte förberedd för bristning (genomgår inte nödvändiga förändringar). Om det inte finns något brott går cykeln inte in i sin andra fas, och livmoderslimhinnan börjar avvisas endast när den blir så tjock att blodtillförsel störs i den. Förtjockning av slemhinnan varar längre än under menstruationscykeln med ägglossning, därför uppträder fläckar senare - 35 till 40 dagar efter den sista menstruationen.

Oftast, efter förlossningen, blir cykeln kortare. Den korta cykeln efter förlossningen förklaras av samma hormon prolaktin, som hämmar frisättningen av ett annat hormon i hypofysen - luteiniserande hormon (LH). LH: s funktion är att upprätthålla hormonbalansen i den andra fasen av cykeln och stimulera produktionen av progesteron (kvinnligt könshormon i den andra fasen av cykeln). Ju mer prolaktin, desto mindre progesteron, vilket stimulerar livmoderkörtlarnas funktion. En instabil nivå av progesteron orsakar avstötning av ytterskiktet i livmodern i förväg, så cykeln förkortas.

Den totala återställningen av menstruationscykeln sker 6 månader efter födelsen, när barnet börjar matas inte bara med bröstmjölk.

Hur länge varar den längsta menstruationscykeln??

Det finns en variant av normen när en kvinna, i samband med hennes kropps särdrag, alla cykliska processer varar längre än den så kallade "ideala" cykeln (varar 28 dagar). En cykel som varar 28 till 34 dagar kallas att skjuta upp. Detta tillstånd kan observeras hos flickor under puberteten, när menstruationen ännu inte har blivit regelbunden. Om inga patologier identifieras som kan vara orsaken till en lång menstruationscykel, anses en sådan cykel vara normal. En cykel som varar mer än 35 dagar anses vara långvarig eller patologiskt långsträckt, särskilt om en sådan cykellängd inte är den normala rytmen i menstruationen.

Kan det finnas tidig ägglossning med en lång cykel?

Ägglossning eller brott i follikeln (en vesikel med ett ägg) sker alltid i mitten av menstruationscykeln. För att prata om tidig ägglossning och förlängning av cykeln måste du veta exakt varaktigheten på din menstruationscykel. Detta kräver ett schema över menstruationscykeln under flera månader och en bedömning av tecken på ägglossning (temperatur i rektum och arten av slemet som strömmar från slidan). Ett ägglossningstest hjälper också..

Om cykeln varar i 30 dagar bör ägglossningen äga rum den 14-15 dagen. En cykel som varar i 30 dagar (och till och med 34 dagar) anses inte vara långsträckt om det alltid har varit så för en kvinna. Om ägglossningen sker med en 30-dagarscykel tidigare än 14 dagar, kan detta vara ett fysiologiskt fenomen eller ett tecken på patologi. Tidig ägglossning kan hända om en kvinna hade ett aktivt samlag, uttryckt orgasm några dagar innan ägglossningen. Detta beror på att östrogen under en orgasme frisätts (kvinnligt könshormon), vilket orsakar en acceleration av follikelbrott (ägglossning sker vid östrogennivån).

Det andra skälet till ägglossning före mitten av cykeln med dess varaktighet på mer än 30 dagar är inte tidig ägglossning alls, men förlängningen av den andra fasen av cykeln. Det vill säga ägglossning inträffar i tid, men eftersom den andra fasen varar längre är tidsintervallet mellan ägglossning och menstruation (andra fas) längre än mellan den föregående menstruationen och ägglossningen (första fasen).

Vad follikulometri visar med en lång cykel?

Follikulometri (övervakning av follikeln med hjälp av ultraljud) är ett sätt att bestämma orsaken till cykelns förlängning. Om follikeln (en cirkulär formation som innehåller ett moget ägg) bryter i tid (mitt i cykeln), men den så kallade corpus luteum (det tillfälliga organet som släpper hormoner) varar längre än 14 dagar, förlängs den andra fasen av cykeln, så den månatliga senare (ibland mycket senare). Samtidigt, om brott i follikeln (ägglossning) inte inträffar, avslöjar follikulometri bevarandet av den dominerande (mogna) follikeln vid den tidpunkt då den borde ha brast och inte bestämts under ultraljud. Detta tillstånd kallas follikelns uthållighet. Hållbarheten i follikeln är en av orsakerna till anovulation (brist på ägglossning). Anovulation inträffar också när follikulär mognad är avstängd och folliklarna själva genomgår en omvänd utveckling, som kallas follikelatresi. Follikulär atresi upptäcks också genom ultraljud (läkaren bestämmer missanpassningen mellan folliklens storlek och menstruationscykelperioden).

Anovulation orsakar en förlängning av menstruationscykeln, eftersom ägglossningen sker antingen senare eller inte alls. Frånvaron av ägglossning betyder frånvaron av corpus luteum och frånvaron av övergången av den första fasen av cykeln till den andra. Menstruationer för sent när livmoderslimhinnan, som inte får den nödvändiga stimuleringen med progesteron, blir för tjock och kollapsar.

Förändringar i livmoderslimhinnan ses också vid ultraljud (ultraljud av livmodern utförs parallellt med follikulometri). Om ägglossning har inträffat, men förlängningen av cykeln är förknippad med förlängning av den andra fasen, visar ultraljud en förtjockad livmoderslimhinna som förtjockas inom det normala området och inom normala gränser. "Juiciness" är förknippat med aktiviteten i livmoderkörtlarna, som ökar vävnadens densitet, som kallas hyperechoicity (förstärkning av den reflekterade signalen) på ett ultraljudsspråk. Om det inte finns någon ägglossning, är livmoderslimhinnan alltför tjock, men utan "saftighet". Frånvaron av "juiciness" betecknas hypoechoicity (svag signal), vilket betyder frånvaron av övergången från den första fasen av cykeln till den andra.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför gör bröst ont en vecka innan menstruationen?

En kvinnas menstruationscykel är fylld med olika fysiologiska förändringar, i samband med att bröstsmärtor kan uppstå med vissa intervall. Smärta i detta fall utvecklas under påverkan av olika faktorer.....

Den första menstruationen hos flickor: när de uppstår, symtom och personlig hygien

Ur gynekologins synvinkel är menarchens början en central händelse i kvinnokroppens utveckling. Utseendet på den första menstruationen hos flickor indikerar uppkomsten av förmågan att bära ett foster....

Drar nedre buken efter ägglossningen och varför det gör ont vid ägglossningen

Ibland drar nedre buken efter och under ägglossningen, vilket finns hos de flesta flickor och kvinnor. Mindre obehag är normen, indikerar att könsorganen fungerar korrekt och hjälper till att bestämma ägglossningsfasen för en framgångsrik befruktning....