Hur många dagar varar normala perioder??

Intim

Ämnet menstruation går inte över en enda kvinna, eftersom detta är en normal fysiologisk process. Regelbunden menstruation och en stabil cykel indikerar att flickan normalt är utvecklad och kan bli gravid och få barn.

Men ofta möter kvinnor och flickor i olika åldrar problem med menstruations oregelbundenhet. Orsakerna till detta fenomen kan vara olika och varför detta händer - bör bestämmas av gynekologen. Men redan innan de besöker läkaren kan flickorna själva försöka ta reda på om de har några problem. För att göra detta behöver du bara veta hur många dagar det bör finnas kritiska dagar..

Hur många dagar ska menstruationen pågå?

Att veta hur många dagar menstruationen ska pågå, kan avvikelser märkas i tid. Eftersom varje organisme är unik och fungerar individuellt, finns det ingen tydligt definierad tid för varaktigheten av kritiska dagar. Men det finns fortfarande gränser för normen.

Vanligtvis varar menstruationen från 3 till 7 dagar och åtföljs av svaghet, nedsatt arbetsförmåga och dragande smärta i nedre del av buken. Detta tillstånd är normalt och inte misstänkt..

Om flickan konstaterar att menstruationen varar mindre än 3 eller mer än sju dagar, måste du få en gynekologkonsultation. Sådana kränkningar av menstruationens varaktighet kan vara symtom:

 • inflammatorisk process i reproduktionssystemet;
 • hormonell obalans.

Hur man räknar menstruationscykeln?

Huruvida varje månad kan kallas regelbundet beror på antalet dagar i cykeln. Vad handlar det om?

Vissa kan felaktigt anta att cykeln är antalet dagar mellan perioder. Men det är inte så. Faktum är att denna tid övervägs från den första dagen i en menstruation till den första dagen av nästa inkluderande. Vad betyder "inkluderande"? Det faktum att den första dagen i en menstruation måste beaktas.

För att göra det lättare att förstå kan du använda formeln:

(Datum för aktuell menstruation - datum för tidigare menstruation) + 1 dag = cykellängd.

(27 augusti - 30 juli) + 1 dag = 28 dagar.

Den ideala cykeln är 28 dagar.

Faktorer som påverkar varaktigheten:

 • påfrestning
 • överansträngning;
 • kroniska och akuta sjukdomar;
 • ekologi;
 • klimatförändringar etc..

Med tanke på ovanstående omständigheter kan man inte bli förvånad över att funktionerna i kroppens system periodvis genomgår vissa förändringar. Fortplantningssystemet är inget undantag. Därför kan normen för avvikelse från den ideala cykeln vara upp till 6-7 dagar upp eller ner.

Således anses en cykel på 21 till 36 dagar vara normen. Det är viktigt att tänka på att skillnaden mellan varje cykel inte bör överstiga 5-7 dagar. Månadsperioder som följer med ett sådant intervall anses vara regelbundna.

För att göra det lättare att beräkna dagarna är det bekvämt att använda en kalender. Det måste noteras antalet kritiska dagar. Denna metod hjälper också att inte glömma datum och varaktighet för varje menstruation, vilket gör att du snabbt kan rapportera data till en gynekolog.

Hur är normal menstruation?

Menstruationsperioden är annorlunda för alla. Men det finns flera standardscheman.

Som vanligt är detta normalt:

 • Från den första dagen är menstruationen rikligt, ofta med mörka blodproppar. Varje dag minskar sekretionsvolymen och med 5-7 dagar (beroende på individuell varaktighet) slutar de.
 • Menstruationen börjar med en liten mörk daub, och mot slutet blir den mer riklig. Således sker den vanligaste urladdningen 3-4 dagar.
 • Utsläpp kan variera. I början är de rikliga och efter ett par dagar minskar volymen tills blodkoagulation. På dag 5 utsöndras blod igen intensivt, och på dag 7 försvinner allt.

Detta är bara en uppskattning. Samma system gäller för menstruation som varar mindre än 5 dagar. I det här fallet kan allt gå så här, men förändringarna kommer inte om några dagar, utan om några timmar på en dag.

Normal urladdning under menstruationen

När det gäller urladdning kan menstruationen vanligtvis vara:

Normen för mängden blod bestäms lätt oberoende. Man tror att flickorna bör använda ungefär 6-7 kuddar per dag och byta dem var 3-4: e timme.

Om dynorna måste bytas oftare, och hur många som inte byter, flyter blodet fortfarande på tvätten - det är för rikligt. När en packning varar i 6 timmar, eller ännu mer, är fördelningen mycket knapp.

Vilka är avvikelserna från normen?

Efter att ha lärt sig hur många dagar som normalt ska vara månatliga, kan flickor analysera deras tillstånd. Efter att ha märkt vissa inkonsekvenser är det viktigt att konsultera en läkare för att ta reda på varför detta händer.

Kanske kommer specialisten inte att hitta något fel, och en sådan varaktighet är en funktion i din kropp. Detta är den bästa varianten. Men det kan vara annorlunda.

Överflöd menstruation, mer än sju dagar, kan vara ett tecken på sjukdomar som:

 • myom;
 • endometrios;
 • kränkning av de inre organens funktioner;
 • dålig blodkoagulation;
 • prekanceröst tillstånd i bäckenorganen.

Permanenta magra perioder kan indikera följande problem:

 • infertilitet;
 • kränkning av äggstockarna;
 • hormonella störningar;
 • ektopisk graviditet.

Vad du ska göra om dina perioder blir oförutsägbara?

Vissa företrädare för det rättvisa könet märker att deras regelbundna cykel har förändrats dramatiskt: antingen menstruationen börjar tidigare, då är de borta under lång tid, och när de dyker upp, håller de längre än de föreskrivna 3-6 dagar. Varför sådana språng uppstår och vad man ska göra för att återföra menstruationen till det normala?

Som nämnts ovan är cykelväxlingar på upp till 6 dagar i valfri riktning möjliga under påverkan av ogynnsamma faktorer. Om urladdningens natur inte har förändrats är en sådan cykelförskjutning i de flesta fall inte farlig.

När misslyckandet inträffar av andra skäl kan du behöva ta dig till en allvarlig undersökning och behandling (i inga fall alternativa metoder). Man kan inte ignorera sådana förändringar i cykeln och förvänta sig att allt kommer att gå av sig själv. Dessa störningar har sina egna medicinska definitioner, symtom och behandlingsmetoder..

Följande typer av menstruations oregelbundenheter skiljer sig:

  Algodismenorea. De flesta flickor står inför denna typ av kränkningar. Med den förblir cykeln normal, varar så länge den ska vara - 3-6 dagar. Svår smärta som liknar sammandragningar, illamående och kräkningar noteras..

Hur många dagar ska menstruationen gå normalt

Menstruation är en naturlig process för den kvinnliga kroppen, men många kvinnor är intresserade av hur länge perioderna för flickor och kvinnor är normala, vad deras varaktighet och intensitet är patologiska och i vilka fall bör du omedelbart söka hjälp från en specialist.

Den första frågan som en gynekolog ställer en kvinna när hon började den sista menstruationen, och vad var menstruationsperioden. Genom att svara på dessa frågor kan en specialist bestämma den normala cykeln eller förekomsten av möjliga patologier i det reproduktiva systemet. I den här artikeln överväger vi bara vilka kriterier som ska användas för att utvärdera menstruationsförloppet hos flickor och kvinnor under olika perioder av deras liv, för att upptäcka sjukdomar i reproduktionsorganen i tid och börja behandla dem i tid.

Normer för varaktighet

Efter fullständig bildning av reproduktionsfunktion under påverkan av östrogen och andra könshormoner börjar ägg mogna cykliskt. Processen styrs av hjärnan och äggstockarna. En kvinnas kropp förbereder sig för en möjlig befruktning enligt följande:

 • äggen och livmoderns inre foder mognar under påverkan av östrogener och progestiner;
 • om befruktningen inte har inträffat, bör kroppen bli av med en mogen endometrium och ett ofördelat ägg, eftersom defekta processer börjar uppstå i gamla celler;
 • ett hormonellt hopp inträffar i hjärnan, vilket orsakar förstörelse av blodkärl och endometrial avstötning. Blodigt urladdning börjar, som kallas menstruation;
 • när den hormonella bakgrunden normaliseras och urladdningen stoppar börjar slemhinnan att återhämta sig.

Nu kommer vi att överväga mer detaljerat hur många dagar menstruationen normalt ska gå för det skäliga könet i olika perioder av deras liv.

För första gången

Menarche är den första menstruationen hos flickor, vanligtvis börjar de vid 12 år gamla, men det finns tillfällen då kritiska dagar kommer för första gången vid 10 och vid 14. I detta avseende har flickor omedelbart många frågor, till exempel hur länge urladdningen varar, och hur länge är menstruationen vid en så ung ålder.

Eftersom kroppen vid denna tid genomgår en fullständig hormonell omstrukturering, vilket orsakas av äggstockarnas mognad, kan den första menstruationen hos flickor gå oregelbundet och detta är en helt normal situation. 2-3 månader kan försvinna mellan menstruationen. Normalisering av cykeln sker inom 1-2 år. I detta fall kan utflödesvolymen och menstruationens varaktighet vid denna tidpunkt variera avsevärt.

Även om det inte finns något specifikt svar från experter, hur länge tjejens perioder ska vara normala, men när cykeln blir regelbunden, varar de 3-5 dagar. Moderens uppgift är att lära flickan att hålla en kalender av menstruation, samt att följa reglerna för intim hygien under denna period. Flickan bör också förklaras att en förändring i menstruationens varaktighet kan orsakas av överansträngning, överdriven atletisk stress, tonårskänslighet och till och med en förändring av landskapet. Panik under alla omständigheter är inte nödvändigt, eftersom efter att eliminerar orsaken till sådana kränkningar kommer varaktigheten på kritiska dagar att återställas.

Flickan borde veta att med alltför smärtsamma och rikliga perioder måste du snarast gå till läkaren, eftersom detta kan vara ett tecken på sjukdomar i könsorganet.

Ha en frisk kvinna

För friska kvinnor är det normalt att menstruationsflödet pågår i 3-7 dagar. En karakteristisk egenskap hos menstruationsblod är dess icke-koagulerbarhet, på grund av vilken koagler inte bildas i livmoderhålet och utflödet av utsöndringar inte är svårt. Arten av menstruation hos kvinnor med normal hälsa kommer att vara följande:

 • i genomsnitt släpps 20-60 ml blod under menstruationen. Den första dagen är antalet maximalt;
 • utsläppets konsistens bör vara enhetlig utan stora koagler. Innehållet i små vener, som är slem och vävnadsdelar, är tillåtet;
 • vanligtvis varierar urladdningens färg från mörkröd till brun;
 • under menstruation kan yrsel, sjukdom och tyngd i nedre del av magen uppstå;
 • hos en fysiskt frisk kvinna tar menstruationscykeln 21-35 dagar. Menstruation förekommer nästan med regelbundna intervaller med en tolerans på 2-4 dagar.

Varje kvinna kommer att ha en individuell urladdningsvolym, det måste uppskattas av antalet sanitetsunderlag som används per dag. Om det finns misstankar om att månatliga perioder är för knappa, alltför rikliga eller mycket långa, måste du snarast söka hjälp från en specialist.

Under graviditet

När befruktningen inträffar inträffar oftast nästa menstruation inte hos kvinnor, men det finns undantag: menstruationen går sin egen väg, och damen misstänker inte ens en intressant situation. Om de kritiska dagarna hos en kvinna började inom en månad efter graviditeten, betyder detta att befruktningen genomfördes i slutet av menstruationscykeln, medan kroppen redan har påbörjat processen för endometrial exfoliering. I sådana fall kommer urladdningen att vara mycket knapp.

En annan anledning till menstruationens början under graviditeten är mognad av ägget samtidigt i 2 äggstockar: det första ägget är befruktat, det andra kommer med en liten utflöde, liknar menstruationen, men varar inte längre än 2 dagar.

Om menstruationen efter befruktningen fortsätter i ytterligare 3-4 månader kan det innebära att äggstockarna inte helt har slutat producera hormoner. Med en kort menstruationsvaraktighet och en liten mängd utsöndringar själva, tillskriver specialister vanligtvis detta till de fysiologiska egenskaperna hos den kvinnliga kroppen. Men du bör inte behandla blodigt utflöde under graviditet på ett frivilligt sätt, eftersom de kan vara skadliga för spontan abort eller endokrina störningar i kroppen.

Om någon spotting uppstår, bör en gravid kvinna alltid konsultera en gynekolog, kanske hon behöver sjukhusvistelse för att upprätthålla graviditeten.

Efter förlossningen

När den första menstruationen börjar efter förlossningen beror till stor del på födelsens art och kvinnans allmänna tillstånd. Vid amning av barnet under amning kan menstruation inte alls förekomma. Om barnet av någon anledning matas med konstgjorda blandningar från födseln, kommer den normala menstruationen att gå med kvinnan på cirka 12 veckor.

Om det inte fanns några komplikationer under och efter förlossningen, stabiliseras menstruationscykeln snabbt. Om en kvinna plågas av stora och långvariga perioder före graviditeten, kan de efter förlossningen bli mindre intensiva och smärtfritt. Detta beror på en förändring i läget för livmodern och en förbättring av blodcirkulationen i den. Hur mycket menstruation som går efter förlossningen beror på djupet av de hormonella förändringarna som har inträffat i den kvinnliga kroppen. I genomsnitt är kritiska dagars varaktighet 3-5 dagar.

Med klimakteriet

En fullständig upphörande av menstruationsfunktionen sker hos kvinnor vid 47-50 år när menopausen diagnostiseras.

Men redan från 40 års ålder börjar en gradvis minskning av nivån på könshormoner som produceras av äggstockarna och utarmningen av äggtillförseln inträffar också. Ägglossning förekommer inte varje cykel, men detta leder till en förändring i menstruationens regelbundenhet och varaktighet. Till exempel kan utdragna kritiska dagar med kraftig urladdning som varar mer än en vecka ersättas av ett par månader lugn utan menstruation, följt av svag brun urladdning. Med tiden stoppar urladdningen helt.

Det bör komma ihåg att om menstruationen var frånvarande under en längre tid (mer än ett år) och sedan dyker upp igen, är detta blödning, vilket under klimakteriet indikerar hormonella, endokrina eller onkologiska sjukdomar. Om det finns fläckar under klimakteriet efter fullständig upphörande av menstruationen, måste du definitivt rådfråga en läkare.

Faktorer som påverkar varaktighet

Många kvinnor är intresserade av vad som bestämmer menstruationens längd under olika perioder av deras liv.

Vi listar de viktigaste faktorerna som påverkar menstruationens varaktighet:

 • genetisk predisposition. Cykelns varaktighet och beskaffenhet påverkas av de speciella egenskaperna hos menstruationsförloppet hos släktingar, både på fadern och på moder. Om de hade för rikliga och långa perioder, är kvinnan inte säker från detta;
 • klimatzon där kvinnan bor. Hos flickor som bor i kust-, södra regioner, passerar kroppen ämnesomsättningen snabbare, eftersom de får mer solvärme och spårelement. De "södra" kvinnorna kännetecknas av ökat arbete av könskörtlarna, vilket bidrar till uppkomsten av puberteten tidigare än "northerners";
 • kroppens allmänna tillstånd. I närvaro av inflammatoriska processer eller sexuellt överförda sjukdomar kan cykelns varaktighet variera kraftigt. Färgen och arten på urladdningen förändras också. Med tunga perioder som varar mer än 10 dagar med smärta i nedre del av buken, bör du definitivt kontrollera för sexuellt överförda sjukdomar;
 • om menstruationen varar 2 dagar eller mindre, kan detta vara ett tecken på otillräcklig produktion av könshormoner från äggstockarna;
 • godartade och maligna tumörer i livmodern och dess bihang kan orsaka starka och långa kritiska dagar, och med långvarig blodförlust kan anemi orsakad av järnbrist utvecklas;
 • överdriven fysisk och atletisk stress kan minska menstruationens varaktighet. I sällsynta fall orsakar de en fullständig upphörande av menstruationen;
 • stressade situationer och nervös belastning kan öka varaktigheten för kritiska dagar till 10 dagar;
 • styva dieter och fasta befriar kroppen för rätt mängd vitaminer och mineraler och orsakar också hormonell obalans. Påverkar på liknande sätt alkohol- och drogförgiftning och förgiftning med skadliga kemikalier;
 • ekologi och omlokalisering kan öka utsläppets varaktighet;
 • ett kraftigt hopp i vikt (viktminskning eller viktökning) påverkar nödvändigtvis menstruationens varaktighet, eftersom fettvävnad är involverad i produktionen av hormoner. Med en minskning av kroppsvikt på mer än 20 kg från normen kan menstruationen stoppa helt. Med fetma kan amenorré också vara, men oftare uppstår långa och rikliga perioder som varar mer än 10 dagar;
 • användningen av hormonella läkemedel och preventivmedel i de flesta fall orsakar förändringar i menstruationscykeln. Hormonala läkemedel föreskrivs för att undertrycka intensiteten i tunga perioder. Om, efter att ha tagit dem, inträffar blödning mellan menstruationer, bör sådana läkemedel kasseras. En intrauterin enhet kan orsaka smärtsam och tung menstruation, men den påverkar inte varaktigheten på kritiska dagar.

Eventuella avvikelser från normen under nästa menstruation kan varna för hälsoproblem, så det är absolut nödvändigt att söka hjälp från en specialist vid de första oroande symtomen.

När man ska se en läkare

När menstruationen är normal varierar deras varaktighet från 3 till 7 dagar, varje avvikelse i en eller annan riktning är ett tillfälle att konsultera en gynekolog. I vissa fall kan ytterligare samråd med en mammolog, endokrinolog, psykolog eller neuropatolog vara nödvändiga. Det finns primära och sekundära orsaker som orsakar en förändring i menstruationens varaktighet:

 • primära orsaker orsakar fel på grund av bildandet av en hormonell bakgrund hos flickan. Läkaren kan förskriva undersökningar som utesluter patogena faktorer och bekräftar kroppens normala funktion;
 • sekundära orsaker är hormonell obalans och onormal funktion av inre organ. Mycket ofta uppmärksammar en kvinna helt enkelt inte på sådana förändringar och relaterar dem till de individuella egenskaperna i hennes kropp, även om dessa patologier med tiden kan bli kroniska och till och med hota livet.

Du bör inte försena ett besök hos läkaren om perioderna varar mindre, och särskilt mer än vanligt, eftersom långa perioder kan orsaka betydande blodförlust.

En snabbt föreskriven behandling hjälper till att återfå förlorad hälsa och förlänga kvinnans fertilitet. Och rätt näring och en hälsosam livsstil kommer att fixa cykelns normala varaktighet och de kritiska dagarna.

Hur länge håller menstruationen

Menstruation är en viktig livsprocess för varje flicka, vilket är ett tecken på hennes beredskap för reproduktiv funktion. Okunnighet om de grundläggande normerna och möjliga kränkningar under denna period orsakar stress och spänning hos ungdomar och vuxna flickor. För att förstå hur många dagar menstruationen går normalt, kolla in den information som tillhandahålls.

Hur är normala kritiska dagar hos kvinnor?

Det är omöjligt att specifikt besvara frågan om hur många dagar perioderna varar. Det beror på kroppens individuella egenskaper. Inom normala gränser bör menstruationstiden inte överstiga 2-8 dagar. Avvikelse från detta mönster kan indikera allvarliga problem. Menstruationscykeln ska vara från 21 till 35 dagar. Volymen blod och vätska som frisätts under kritiska dagar är 50–80 ml.

De viktigaste tecknen på början av menstruationen inkluderar:

 1. ICP.
 2. Förändring i hudtillstånd (utslag, rodnad, akne).
 3. Ritningssmärta i korsryggen och buken.
 4. Bröstfyllning.

Hur man beräknar varaktigheten på menstruationscykeln

När du vet hur länge din period varar kan du övervaka din hälsa. För att göra korrekta beräkningar, markera dagen på den första menstruationsdagen för den aktuella månaden och nästa på kalendern. Antalet dagar mellan dem kommer att anses vara det rätta antalet. Helst bör cykeln vara stabil, men en försening på 1-2 dagar är tillåten och anses vara normal.

Hur länge varar den första menstruationen hos flickor

De första kritiska dagarna börjar hos ungdomar i åldern 11-14 år. För närvarande kommer flickan troligen att känna smärta eller andra obehagliga känslor i nedre del av buken. Tilldelningar kommer att vara både magra och rikliga. Spottingperioden kan försenas i 2-8 dagar. Dessutom inträffar den andra menstruationen ibland först efter 2-3 månader, vilket anses vara normalt. Vid denna tidpunkt upprättas en konstant cykel, som med tiden kommer att vara från 21 till 35 dagar. Efter den första menstruationen är det bättre att träffa en gynekolog.

Hur mycket är menstruationen efter förlossning eller kejsarsnitt

Efter befruktningen av barnet, stör inte menstruationen kvinnan hela tiden av graviditeten. Den vanliga menstruationscykeln återställs i alla vid olika tidpunkter. I många avseenden beror det på hormonet prolaktinom, som produceras vid amning. Om du ekskommuniserade barnet tidigt från modersmjölken börjar normal äggstocksfunktion inom sex månader. I vissa fall kan mödrar inte amma sedan hans födelse. Sedan kommer kritiska dagar på 4-10 veckor.

Dessutom finns det ett antal skäl som orsakar en försening i början av menstruationen eller deras oplanerade start:

 • påfrestning;
 • undernäring;
 • brist på sömn;
 • olika sjukdomar och störningar i kroppen.

Efter förlossningen släpps lochia, blodproppar av slem, som många blandar med kritiska dagar, från slidan. Orsaken till deras utseende anses sträcka och sedan sammandragning av livmodern. De första dagarna är antalet Lochia mycket stort, men efter 6-8 veckor stannar blödningen. Om menstruationen inte föreföll efter födseln och i avsaknad av amning, är det nödvändigt att konsultera en läkare.

Hur länge håller menstruationen

Hur länge ska menstruationen vara normal?

Hur länge varar menstruationsperioder för kvinnor, vilket är normen, och när krävs en läkares konsultation och behandling? För att svara på denna fråga kommer vi att vägledas av hematologernas principer, som bestämmer risken för järnbristanemi med blodförlust på mer än 80 gram under kritiska dagar. Med mer eller mindre måttlig blodförlust kan sådana antal uppnås om blödningen varar mer än sju dagar. Detta är svaret på frågan hur långa perioder ska vara normala - upp till 7 dagar. Och det minsta antalet dagar är 3. Samtidigt förlorar en kvinna i genomsnitt 40 till 60 gram blod. Med mer och mindre blodförlust är det vettigt att konsultera en läkare. Om menstruationen vanligtvis varar längre än en vecka, de är rikligt och menstruationscykeln är kort (mindre än 26 dagar), måste du donera blod till järn. Och troligtvis, om en brist upptäcks, kommer ett läkemedel att förskrivas för behandling av järnbrist. Minst tre månader för att ta läkemedlet. För att ta bort orsaken till överdriven blodförlust kommer en undersökning att förskrivas.

Ultraljud av livmodern och bilagorna föreskrivs vanligtvis i den första fasen av menstruationscykeln. Detta är nödvändigt för att bestämma möjlig endometrial hyperplasi eller fokala neoplasmer i livmodern, till exempel en polypp eller myom, vilket kan framkalla riklig urladdning.

Om det finns neoplasmer, avlägsnas de, vanligtvis med hysteroskopi, under allmän anestesi. Om orsaken förblir oklar hänvisas kvinnan för samråd till en endokrinolog och hematolog. Hon kan ha en sköldkörtelsjukdom eller blodproppsproblem..

Om inget av detta existerar, och frågan är hur många dagar den första menstruationen varar för flickor i åldern 12-13 år, är problemet troligtvis omogenheten i hormonsystemet. Flickor ägglossning inte, och därför finns det förseningar i menstruation och genombrott blödning. Denna sjukdom behandlas genom att förskriva hormonella preventivmedel i flera månader. Flickor lär sig vad menstruationen är två år innan den har en tvåfas menstruationscykel.

En annan viktig fråga är förändringen i menstruationens natur efter ett barns födelse. Första blödningen kan vara ganska knapp. Eftersom menstruationen efter förlossningen ofta går utan ägglossning, det vill säga anovulatoriska cykler. Detta är inte en avvikelse och är mycket vanligt hos kvinnor under de första sex månaderna efter barnets födelse, med regelbundet amning.

Hur många dagar i genomsnitt håller menstruationsperioderna för flickor är inte den enda viktiga indikatorn för kvinnors hälsa. Mängden förlorat blod är viktigt. Om plötsligt din menstruation har blivit för riklig eller omvänt väldigt liten, måste du genomgå en liten undersökning.

Hur många dagar brukar menstruationen gå för flickor?

Menstruation är en naturlig process som varje kvinna möter. Normal menstruation och en regelbunden cykel är säkerheten att en flicka utvecklas utan patologier, hennes kropp kan bli gravid och uthärda ett barn utan hinder.

Och hur många dagar är menstruationen för en kvinna i reproduktiv ålder och vilka indikatorer kan tillskrivas normen? Låt oss ta reda på det.

Hur många dagar ska menstruationen gå normalt?

Vanligtvis varar månadsblödning från 3 till 7 dagar. Menstruation kan åtföljas av smärta i buken, nedre delen av ryggen, en kvinna kan känna allmän sjukdom och trötthet. Sådana tecken är normen..

Om din period varar mindre än 3 dagar är det här ett tillfälle att besöka en läkare och ta reda på varför blodutsöndringar pågår så kort tid. Avvikelser från normen kan indikera att det finns inflammationer i könsorganen eller en obalans av hormoner.

Men på ett eller annat sätt, var och en av kvinnorna, åtminstone en gång i sitt liv, står inför ett problem som menstruation. Skälen som ledde till att menstruationscykeln misslyckades kan vara olika, men varför detta bör bestämmas av en gynekolog.

Sådan, vid första anblicken, en enkel, men samtidigt svår fråga för återfyllning: "hur många dagar är menstruationen?" intresserad av nästan varje andra kvinna som kommer till en gynekolog.

Inte alltid på en gång alla har möjlighet att besöka en läkare, du kan försöka ta reda på själv varför kränkningarna inträffade. För att göra detta måste du veta hur många dagar normala månatliga perioder ska gå..

En tjej bör förstå att varje organism är individuell, därför är menstruationscykeln hos varje kvinna annorlunda. Det finns ingen tydlig tidsfrist, men det finns en tid som med rätta anses som normen. För vissa kvinnor är normen 3-4 dagar, för andra är normen 5-6 dagar. Med en stabil cykel är menstruationens varaktighet alltid lika med samma tidsperiod.

Norm - det är vissa gränser som indikerar att allt är i ordning i din kropp och att det inte finns några avvikelser. Baserat på sådana indikationer kan du ta reda på hur mycket menstruation som normalt ska gå för att märka brister i tid och konsultera en läkare.

Menstruation hos ungdomar

Första blödningen börjar omkring tolv års ålder. Det finns tillfällen då menstruationen börjar tidigare - vid tio års ålder eller senare - vid femton års ålder. Även då börjar unga damer ställa knepiga frågor: "Hur mycket är perioderna? Och när är detta normen? ”.

Ibland kan det ta ungefär 3 månader, ibland ett år från det första blödningsögonblicket. Instabilitet kan pågå i ett år tills cykeln återgår till det normala..

Vanligtvis, för flickor och kvinnor som inte har hälsoproblem, varar cykeln 28 dagar (plus eller minus ett par dagar). Normen kan hänföras till en cykellängd på 21–35 dagar i varje enskilt fall, förutsatt att menstruationen börjar efter samma tidsperiod varje gång. Normal urladdningstid är från 3 till 7 dagar.

Flickor som ännu inte har slutfört sexuell utvecklingsprocess kan komma att ha första knappa blödningar. Sedan finns det en daub eller bara ett par droppar blod släpps. En sådan process är normen, den är förknippad med hormonella förändringar som inträffar i en växande kropp.

Som regel, vid 15 års ålder, är cykeln helt bildad och blödningen varar från 3 till 5 dagar. Från och med detta ögonblick styrs varje flicka av hur mycket hennes period går för att ersätta överträdelser i tid.

Om du upptäcker att dina perioder går under tre dagar eller längre än 7, måste du kontakta en gynekolog för att lösa problemen i tid.

Kursen för vanlig menstruation

Menstruationsperioden hos var och en av kvinnorna fortsätter på olika sätt. För vissa kvinnor är menstruationen mer riklig och för dem är detta normen. Andra har alltid mer magra menstruationer. Men normalt bör volymen blod som släpps under kritiska dagar inte vara mindre än 50 ml och mer än 150 ml per dag. Till detta läggs fortfarande bitar av exfolierad endometrium och slem.

Menstruationsflödets färg kan också variera från mörkbrun till skarlakansröd..

Det finns välkända scheman som hjälper till att skilja avvik från normen.

Hur är menstruationen normal:

 • De första dagarna med blödning är rikligt, ibland med koagel. Varje efterföljande dag (3-4 dagar) minskar sekretionsvolymen. Och på dagarna 5, 6, 7 (beroende på fysiologiska egenskaper) stoppar blödningen.
 • Tilldelningar börjar med en daub, och mot slutet går de mer rikligt. I detta fall faller den starkaste urladdningen på 3-5 dagar.
 • Under hela menstruationen kan konsistensen variera. De första dagarna är till exempel intensiva och några dagar senare börjar dauben. Även på dag 5 är blödningen intensiv och på dag 7 har spåret fångats.

Ett sådant schema är endast ungefärligt. Det kan likställas med menstruation, som varar mindre än 5 dagar. Men förändringar inträffar inte på några dagar utan på några timmar.

Tilldelningsvolym: norm och avvikelser

Normalt flödar cirka 50-60 ml blod per dag. Detta är ungefär 2 msk. l vätskor. Visuellt kan det tyckas att volymen i verkligheten är större.

I själva verket är resten av menstruationsflödet ett död endometrialt skikt och slem.

Under 5, 6 eller 7 dagars menstruation tappar flickan mer än 250 ml. blod. Imponerande?

En kvinna i sitt liv under menstruationen tappar cirka 90 liter blod utan att skada kroppen.

Det finns tre typer av blödningar:

Bestäm att volymen är normal, du kan göra det själv. Det är allmänt accepterat att en kvinna i de dagar då den mest intensiva urladdningen görs bör använda cirka 6–7 sanitetsunderlägg per dag, byta dem med ett intervall på 3 timmar.

I händelse av att kuddarna behöver bytas ofta, och oavsett hur mycket du byter, kommer urladdningen fortfarande att smutsa dina underkläder - det är redan för mycket blödning. Om packningarna varar i 6 timmar, eller till och med längre - är detta en liten urladdning.

Viktig! Även om det är tillräckligt med en packning under 6-7 timmar, måste du ändra den var 3-4: e timme.

Hur mycket går menstruationen: beräkningsregler

Hur kan man beräkna hur mycket perioderna går för att ersätta avvikelser från normen i tid? Allt är enkelt - det är nödvändigt att använda en enkel formel för att spåra hur regelbunden informationen är efter varje månad.

Ett vanligt misstag som damer gör är beräkningen av menstruationscykeln från dagen för den senaste blödningen och den första dagen på nästa. Faktum är att räkningen börjar från den första blödningsdagen som redan har gått till den första dagen för de kommande som kommer att ligga bakom dem, inklusive den första dagen av den redan påbörjade menstruationen.

Därför ser formeln så här ut:

 • D2 är den dag menstruationen börjar som har kommit;
 • D1 är dagen då den föregående menstruationen börjar;
 • D2-D1 + 1 dag = hur mycket blödning inträffar på dagar;
 • Till exempel 25.05 - 28.06 + 1 dag = 28 dagar.

Och varje gång nästa menstruation börjar börja exakt efter 28 dagar. En sådan cykel kan betraktas som regelbunden..

Menstruationscykelns varaktighet påverkas av många faktorer och egenskaper hos den kvinnliga kroppen, till exempel:

 • stress, depression;
 • sjukdomar som är akuta och kroniska;
 • obehag;
 • ekologi;
 • acklimatisering.

Med tanke på alla funktioner är det inget övernaturligt att kroppens funktion kan förändras. Om menstruationens varaktighet är 6-7 dagar är detta inte en anomali. Normala cykeltider kan vara mellan 21 och 35 dagar..

För att inte förlora beräkningarna och underlätta själva processen kan du använda en vanlig liten kalender. I den kan en kvinna notera varaktigheten för varje menstruation. Precis som det kan du hålla en cykel under kontroll och rapportera denna viktiga information till din läkare.

Blödningens varaktighet?

Som nämnts ovan, för varje kvinna, menstruationen går annorlunda och deras varaktighet beror på många faktorer.

Normalt varar blodig urladdning 3-7 dagar och varaktigheten bör vara densamma varje månad. Men varför i vissa flickor anses menstruation vara normal i 5 dagar, medan för andra 7 dagar? Vad påverkar varaktigheten och hur mycket menstruation ska gå?

Följande faktorer påverkar också hur mycket menstruation kommer att gå:

 • Ärftlighet. Om en mamma eller syster har en benägenhet till blödning som varar mer än 8 dagar är det troligt att kvinnan också kommer att ha ett sådant problem. Denna situation kräver inte medicinsk intervention, med hjälp av läkemedel kan situationen inte längre förändras.
 • Den kvinnliga kroppens individualitet. Utflödets varaktighet beror på nivån på blodkoagulerbarhet. Av betydelse är också utformningen av könsorganen och livmoderhalsens längd. Dessa indikatorer påverkar blödningens varaktighet..
 • Oregelbunden näring och störning av dagen. Många kvinnor plåga sig med dieter, svälta eller helt leda en orörlig livsstil. I detta fall kan menstruationen vara liten och gå sju dagar istället för 5-6.
 • Överdriven belastning. Stark fysisk aktivitet påverkar cykeln. Kom ihåg att belastningen måste öka..
 • Stress och depression. Problem på denna nivå påverkar menstruationscykeln i stort. Blödning kan bli längre eller för kort och kan också försvinna helt.
 • preventivmedel Ibland måste du sluta ta OK för att återställa cykeln.
 • Patologi. Gynekologiska sjukdomar, liksom problem med det endokrina systemet, påverkar ofta varaktigheten.

Hur du ställer in en cykel själv?

Tyvärr är störningar i samband med menstruationscykeln ganska vanliga. Ibland krävs inte behandling när det gäller en nervös nedbrytning, efter en semester till sjöss, när den skyldige är klimatförändringar.

För att återställa menstruationscykeln, naturligtvis, om det inte finns några problem förknippade med reproduktionsorganen, kan du, i enlighet med dagens rätta och friska regim:

 • hälsosamt äta, äta färska grönsaker och frukt;
 • inkludera jäsade mjölkprodukter i kosten;
 • leda en hälsosam livsstil: gå i 3 timmar, rullskridskor, en skoter, en cykel, skridskor, löpning etc..
 • undvik oro och stress.

Du kan också vända dig till traditionell medicin. Om urladdningen är knapp (daub), kan tinktur av planeten dithy hjälpa. Med kraftig blödning, pulver från eldtorn.

Kära kvinnor, ta hand om din hälsa. Håll koll på det, som det ska och hålla en kalender där du noterar din period.

Menstruationscykeln (menstruation). Normen för dagar hos kvinnor efter 30-40 år, flickor. Hur man korrekt överväger varför det har blivit kortare, orsaker

Menstruationscykeln är en månatlig förändring av en kvinnas reproduktionssystem, som ett resultat av vilket oocytproduktion sker i hennes livmodern och gynnsamma förhållanden skapas för att förbereda henne för graviditet. Den genomsnittliga cykeltiden är 28 dagar. Om cykeln faller inom intervallet 21-35 dagar är detta normen.

I menstruationscykeln skiljer sig tre faser, som följer varandra i steg:

 1. Det första, längsta steget är follikulär. Varaktigheten kan variera beroende på varje kvinnas individuella egenskaper, men bör inte vara längre än 20 dagar.

I början av detta steg påbörjas processen för att producera det kvinnliga hormonet östrogen. Under dess påverkan inträffar en aktiv tillväxt av folliklar i äggstockarna i 7 dagar. Ursprungligen kan det finnas flera folliklar. När en av dem når rätt storlek blir den dominerande. Därefter kommer huvudfollikeln att användas för bildning och mognad av ägget, resten upphör att existera.

När östrogennivåerna når en hög koncentration, fungerar detta som en drivkraft för produktionen av ett annat hormon - luteinisering. Han kommer att vara ansvarig för att förbereda sig för framtida ägglossning..

 1. Den andra mycket viktiga fasen är ägglossning. Även om dess varaktighet inte överstiger ett par dagar, är det den som representerar det viktigaste stadiet där essensen av menstruationscykeln är koncentrerad.

Under påverkan av det luteiniserande hormonet förtjockas endometriumets väggar och de nödvändiga förhållandena skapas för förbättrad äggmognad. Efter fullständig mognad och beredskap för befruktning lämnar ägget follikeln och kommer in i äggledaren.

En trasig follikulär vesikel omvandlas till en corpus luteum. Nu är dess huvudfunktion att generera progesteron, vilket är nödvändigt för att slutföra befruktningen av ägget och fästa embryot till livmoderns väggar.

Efter starten av fasen kan befruktningen ske inom 48 timmar. Då dör ägget.

 1. Den sista etappen är luteal. Det är en konsekvens av ägglossningen. Det finns två alternativ för denna fas, beroende på om befruktning har inträffat eller inte..

Här tillhör huvudrollen corpus luteum:

 • om befruktning har inträffat börjar corpus luteum att aktivt producera luteinhormon och progesteron, som stöder fostret och äter det tills bildningen av morkakan;
 • om befruktning inte inträffar upphör corpus luteum att utvecklas och dör, det obefruktade ägget slits bort från det förberedda livmoderhinnan och tillsammans med det kommer ut i form av blödning.

Vid blödningen slutar cykeln och en ny börjar, med vilken hela processen upprepas steg för steg.

Norm

Menstruationscykeln etableras i tonåren med menarchens (första menstruationen). Menarche förekommer i olika åldrar beroende på graden av pubertet, i genomsnitt 12,5 år. Intervallet mellan den första och andra menstruationen kan vara 20-60 dagar, och de kommer att bli regelbundna efter 2-3 år.

Menstruationscykeln (dagarnormen hos kvinnor är i genomsnitt 28 dagar) möjliggör avvikelser på ungefär en vecka i riktning mot ökning eller minskning. Blödningens varaktighet är i genomsnitt 3-6 dagar. I allmänhet är cykeln mycket beroende av kvinnans fysiska och emotionella tillstånd.

De huvudsakliga orsakerna till menstruations oregelbundenhet inkluderar:

 • Yttre negativa faktorer: acklimatisering, säsongbyte, upplevd stress och spänning, förändringar i kost, brist på sömn.
 • Förekomsten av sjukdomar.
 • Användning av läkemedel, inklusive hormonella läkemedel, antidepressiva medel och läkemedel som påverkar nervsystemet.

Normens räckvidd bestäms av följande parametrar:

 • oavsett det individuella antalet dagar i cykeln, bör det alltid vara regelbundet, det vill säga alltid vara ungefär samma antal dagar;
 • cykelns varaktighet bör inte vara mindre än 21 dagar och mer än 36 dagar;
 • blödningstiden bör inte vara längre än sju dagar och mindre än 3 dagar.

Hur man räknar

Menstruationscykeln (dagarnormen hos kvinnor är mestadels stabil) har en annan varaktighet. Det är mycket viktigt att beräkna det korrekt.

Övervakning av cykeln hjälper till att förbereda sig i tid för menstruationens början, planera graviditet, upptäcka symtom som indikerar hälsoproblem. För noggrann observation av cykeln rekommenderas det att markera datumen för början och slut på menstruationen i kalendern.

Det är nödvändigt att korrekt beräkna cykelns varaktighet, med början från den första dagen av menstruationsflödet, som slutar med den sista dagen före nästa blödning.

Orsaker till avvikelser vid 30-40 års ålder

Menstruationscykeln, vars dagliga norm hos kvinnor bestäms, kan endast upphöra när graviditet eller klimakteriet inträffar.

När man når 30-35 års ålder reduceras cykelns varaktighet. Anledningen är en minskning av produktionen av progesteron och östrogen, en minskning av antalet folliklar, vilket minskar varaktigheten för det andra steget och cykeln i sin helhet.

Vid 40 års ålder försvinner reproduktionsfunktionen gradvis. Otillräcklig produktion av hormoner minskar cykelns längd ytterligare vilket orsakar dämpning av äggstocksfunktionen. Intervallerna mellan menstruationen blir längre, och urladdningen är mindre riklig.

Denna period kännetecknas av början av premenopaus. Brist på hormoner leder till menopausalt syndrom, som manifesterar sig i ökad svettning, humörsvängningar, viktökning, ökad hjärtfrekvens.

Oftare efter 50 år, och ibland redan på 40-45 år, är menopaus och upphörande av menstruation möjlig.

Anledningar till att minska cykeln

Att minska varaktigheten av den naturliga menstruationscykeln innebär en minskning av follikelfasen, medan cykeln inte bara minskar. Utsläppets art och volym förändras också. Blödning blir riklig och smärtsam.

Skälen till sådana förändringar kan vara följande:

 • graviditet;
 • störningar i det endokrina systemet: hypofystumörer, hypogonadism, sköldkörtelsjukdom;
 • tidig utmattning av äggstockarna, åtföljt av en minskning av östrogenproduktionen;
 • abort;
 • stress, nervös och fysisk överbelastning;
 • mental sjukdom;
 • könsinfektioner;
 • plötslig viktminskning eller fetma;
 • berusning;
 • inflammatoriska sjukdomar;
 • äggstockspatologi: polycystisk, hyperfunktion, atrofi, inflammation;
 • genitala missbildningar;
 • kroniska sjukdomar i livmodern och livmoderhalscancer.

Diagnostiska metoder

Användningen av komplexa diagnostiska metoder kommer att bestämma orsaken till menstruations oregelbundenheter och föreskriva effektiv behandling för att eliminera störningar.

Följande symtom kan vara en anledning till oro och kontakta en gynekolog:

 • brist på menstruation på 12-14 år;
 • oregelbunden menstruation;
 • en kraftig minskning av cykeln;
 • mycket knappa eller mycket riklig urladdning;
 • utseendet på smärta med varierande intensitetsgrad i äggstockarna, könszonen, korsryggen;
 • försämring av den allmänna hälsan under blödning;
 • blödning mellan menstruation;
 • vaginal urladdning med en okarakteristisk struktur och en obehaglig lukt.

Menstruationscykeln under undersökningen av varje kvinna beaktas på grundval av anamnesis: menstruationens varaktighet i dagar, befintliga och tidigare sjukdomar, livsstil, arbetsförhållanden, sjukdomens närvaro, analys av fysik, höjd, vikt efterlevnad.

För att göra en slutlig diagnos gör gynekologen en fullständig undersökning av patienten, inklusive:

 • undersökning av bröstkörtlarna - för att få primär information om möjliga kränkningar, eftersom de är mest mottagliga för olika hormoner;
 • undersökning av en gynekolog på en stol - för att bedöma egenskaperna för utvecklingen och tillståndet i könsorganen, livmoderns position och äggstockarna;
 • ta en smet - för analys för att identifiera möjliga infektioner;
 • Kliniskt blodprov - för att bestämma antalet röda blodkroppar, vita blodkroppar, blodplättar som går utöver normen som indikerar förekomsten av en inflammatorisk process i kroppen och graden av anemi.
 • en studie av hormonfunktionen i äggstockarna och ett blodprov för hormonnivån - för att få information om karaktären av menstruationscykeln och början av eller ej förekomst av ägglossning;
 • Ultraljud - för att upptäcka olika formationer i livmodern och äggstockarna;
 • colposcopy - för att bestämma symptomen på kroniska inflammatoriska sjukdomar, hormonella störningar, sjukdomar i könsorganen;
 • hysteroskopi - för att studera livmoderns struktur, identifiera polypper på endometrium, patologier och störningar;
 • histologi - för att upptäcka maligna celler;
 • biopsi för kvinnor äldre än 35 år - för studier av endometrium för att utesluta maligna tumörer.
 • hysteroskopi och laparoskopi - endoskopiska metoder som låter dig studera livmoderns struktur och upptäcka patologier och störningar

Behandling av störningar

Menstruationscykeln (dagarnormen för kvinnor är alltid individuell) kan justeras vid fel. Ibland för att eliminera orsakerna till misslyckande räcker det att ändra livsstilen, gå ner i vikt, ge upp dåliga vanor och äta rätt.

Baserat på diagnosen föreskriver läkaren behandling. Behandlingens taktik beror på den identifierade sjukdomen. Det rekommenderas inte att självmedicinera, endast erfarna gynekologer-endokrinologer kan förskriva en effektiv och adekvat behandling.

Metoderna för terapi (eller kirurgiska ingrepp) beror på arten och ursprunget till de identifierade problemen:

1. Konservativ behandling utförs när olika patologier upptäcks i ett tidigt skede medicinskt med hjälp av följande läkemedel och metoder:

 • för smärtlindring: smärtstillande medel och krampläkemedel, vars huvudsakliga aktiva ingrediens kan vara Analgin, Paracetamol, Ibuprofen, Drotaverin, Piroxicam, Ketolong, Metamizolnatrium;
 • med riklig urladdning: hemostatiska läkemedel, till exempel:
 1. Dicinon.
 2. Tranexam.
 3. Vikasol.
 4. etamsylat.
 5. Ascorutin.
 6. Diferelin.
 • om en inflammatorisk process upptäcks: antiinflammatoriska läkemedel beroende på plats eller antibiotika;
 • för störningar i det endokrina systemet: hormonella läkemedel, såsom: Mercilon, Marvelon, Regulon, Novinet, Diane-35, Logest, Femoden, Silest, Ovidon, Rigevidon, Non-Ovolon, Minisiston.
 • vitaminer;
 • fysioterapi.

2. Kirurgisk ingripande är nödvändig i det fall då läkemedelsbehandlingen inte gav de förväntade resultaten, eller för att upptäcka olika patologier som kräver eliminering.

Exponeringsmetoder kommer att bestämmas beroende på sjukdomens plats och natur:

 • curettage av livmoderhålan - med en trasig cykel, svår blödning under menstruationen eller mellan dem;
 • enukleation och resektion - vid detektion av fibroider, polyper;
 • kryodestruktion - med erosion i livmoderhalsen;
 • radiovågskirurgi - för att avlägsna polyper, erosion i livmoderhalsen, könsytor och papillom;
 • avlägsnande av livmodern - med en stor malign tumör.

3. Om det inte upptäcks några patologier under diagnosen, är traditionella behandlingsmetoder effektiva för att lösa problem med månadscykeln. Infusioner och avkok har påverkar sparsamt kroppen. Det viktigaste är att välja rätt växt, beroende på den identifierade överträdelsen:

 • Du kan lindra krampen och lugna smärtan genom att förbereda klöverinfusionen enligt följande: 15 g av växten hälls med två glas vatten kokas, blandningen infunderas i 2 timmar, filtreras, tas 2-3 gånger om dagen i en dos av 70-100 ml.
 • För att återställa cykeln tas en infusion av elekampan, som bereds på liknande sätt.
 • Melissa-infusion hjälper till att lindra smärta och lugna: 15 g av växten hälls med ett glas kokande vatten, infunderas på en varm plats i en halvtimme och filtreras. Det tas dagligen 5-6 gånger i en dosering av 1-2 msk. l.
 • Buljongen i cinquefoil kan hjälpa till att minska smärta: 5 g av växten fylls med 200 ml mjölk, blandningen kokas i 5 minuter, sedan tillsätts 5 g gyllene mustasaft till den, den resulterande buljongen halveras och tas i lika delar på morgonen och kvällen.
 • med en lång frånvaro av menstruation i fall av inflammation eller under stress, ta en infusion av kamomill, johannesört, celandine, salvia, sträng eller eukalyptus: 3 msk. l örterna placeras i en termos, hälls med tre glas kokande vatten, filtreras efter ett par timmar. Det tas fyra gånger dagligen i en dosering av 200-250 ml;
 • med kraftig blödning kan ett avkok från växtbaserade insamlingar hjälpa: 150 g kamomill och röd yarrow, 100 g hästsvans, 50 g herdehandväska, lungwort och mage, 20 g highlander och 200 ml vatten. Det tas före sänggåendet. Rekommenderas också infusion beredd från växtbaserade insamlingar: 1 msk. l rosa, 1 tsk. ekbark och herdehandväska fylld med 500 ml kokande vatten. Den åldras i en halvtimme, filtreras och tas i 250 ml på morgonen och kvällen.

Möjliga komplikationer

För eventuella oegentligheter under menstruationscykeln måste du omedelbart kontakta en specialist som kan ta reda på orsakerna, utföra diagnostik och behandling.

I inga fall kan man ignorera symtomen när man självmedicinerar, annars kan komplikationer och ganska farliga konsekvenser uppstå som kommer att vara svåra att eliminera:

 • förekomsten av premenstruellt syndrom;
 • om menstruationen är för ofta och åtföljs av riklig utflöde, kommer detta att leda till allvarlig trötthet, trötthet, funktionshinder, vitalitet;
 • omöjligheten att bli befruktad och fostra ett barn;
 • könsinfektioner som inte har genomgått snabb behandling kan provocera tumörutvecklingen och utgöra en stor hälsorisk;
 • en ständigt föränderlig hormonell bakgrund kan orsaka endokrina problem;
 • cancer i bröstkörtlarna, äggstockarna;
 • mastopati
 • anemi;
 • maligna tumörer i uterusslemhinnan;
 • ovariell dysfunktion;
 • spridning av endometrium;
 • utseendet på polypper;
 • myom.

Således är månadscykeln individuell för varje kvinna. Den normala varaktigheten för menstruationen kan variera i ett ganska stort intervall - från 21 till 36 dagar. Det viktigaste att kontrollera är regelbundenhet i cykeln..

Artikel design: Vladimir den stora

Periodcykelvideo

Hur länge varar den normala menstruationscykeln:

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Tecken per månad: tolkning efter veckodag, tid och exakt datum

Skäl för att förkorta den naturliga menstruationscykelnGenom att förkorta menstruationscykeln menas inte bara en minskning i dess längd, utan också en förändring i karaktär, volym på menstruationsflödet....

Är det möjligt att bli gravid under menstruationen

Vad är sannolikheten för graviditet med menstruation? Det finns en ganska utbredd åsikt som ger ett negativt svar angående graviditet under menstruationen....

Läkemedel mot klimakteriet från tidvattnet - en lista. Hormonella och icke-hormonella medel för klimakteriet hos kvinnor

Efter klimakteriet rapporterar många kvinnor obehagliga symtom. Det kan vara svettningar, plötsliga frossa eller feber....