Postpartum urladdning

Klimax

Senaste uppdatering: 14/14/2019

Innehållet i artikeln

För att undvika eventuella komplikationer efter födseln måste du vara försiktig med din kropp och observera mängden och sammansättningen av sekret, kroppstemperatur och smärta. Trots allt, utskrivning efter förlossning indikerar att födelsekanalen är öppen, och den inre ytan av livmodern är fortfarande i läkningsstadiet, så varje infektion som kommer dit kan orsaka allvarliga problem.

Hur mycket är utsläppet efter förlossningen?

Varje ung mamma är intresserad av hur länge utflödet efter förlossningen varar, hur länge det varar, och i vilken situation kan de överdrivna varaktigheterna på spindlarna vara ett tecken på störningar i kroppen? Naturligtvis är varje fall individuellt, men vanligtvis upphör utskrivningen hos kvinnor efter förlossningen den 42: e dagen - så mycket varar postpartum-perioden.

Utsläppsperiod efter förlossning

Tilldelningar efter förlossning: norm och patologi

Vilket ansvarsfrihet anses vara normalt? Luktar de och ska de vara mörka eller ljusa? Följs de av smärta? Ibland visar det sig att en kvinna inte vet svaret på dessa frågor och kan vara mycket rädd för att ansvarsfrihet inträffade efter förlossningen. Låt oss ta reda på vad normal lochia ska vara och efter hur många dagar utskrivningen efter förlossningen vanligtvis upphör?

Normalt sett är Lochia mycket rikligt under de första timmarna efter förlossningen. I detta fall är det oerhört viktigt att kontrollera deras volym av läkaren. För detta rekommenderas inte kvinnor att använda sanitetsunderlag, utan att föredra absorberande blöjor, vilket gör det möjligt för läkaren att mer exakt bedöma utsläppets intensitet och inte missa komplikationer som blödning i livmodern.

För att grovt uppskatta volymen av lochia är det värt att tänka på att livmoderns vikt omedelbart efter födseln är cirka 1 kg, medan efter utsläpp, minskning och läkning av livmoderns inneryta inte överstiger 60 gram.

Det är anmärkningsvärt att lochia under postpartumperioden är 80% sammansatt av blod i dess oförändrade form (blodplättar, leukocyter och röda blodkroppar), därför kan utsläppet ha en karakteristisk sötaktig lukt. De återstående 20% av normal urladdning under de första timmarna efter förlossningen är en speciell hemlighet för livmoderkörtlarna, som ansvarar för snabb återställning och läkning av livmoderns yta.

På efterföljande dagar kommer tecken på normal utmatning av postpartum att gradvis minska intensiteten. De första dagarna bör utflödesvolymen vara högst 400 ml och en fullständig upphörande av lochia observeras 6-8 veckor efter barnets födelse.

De första dagarna i lochia blodproppar kan vara märkbara. Efter 7-10 dagar observeras emellertid sådana koagler i normala sekretioner. Med tiden ändrar fläcken efter förlossningen färg. I början av postpartumperioden är lochiana ljusröda, i mitten av perioden blir brunavladdning efter förlossning normen, och under den sista tiden ersätts de med transparent slemhinnor. Slem indikerar livmoderläkning.

Utsläpp som kan vara ett tecken på patologi

Om du har lite urladdning efter förlossningen eller om de plötsligt slutade kan det vara ett tydligt tecken på patologi - lochiometers. Orsaken till minskning eller fullständig upphörande av Lochia kan vara en livmoderhalscancer i livmoderhalsen, som helt enkelt "inte släpper ut" urladdningen. Detta gäller särskilt de första dagarna efter att barnet föddes. Denna avvikelse från normen kännetecknas av en försening i livmodern i lochia, på grund av vilken organet sträckes. I detta fall känner kvinnan tyngd och smärta i nedre del av buken, livmodern ökar i storlek, feber börjar med feber upp till 38-40 grader. Om du inte konsulterar en läkare i tid är utveckling av uterus-endometrit möjlig. För behandling föreskriver vanligtvis lohiometrar antispasmodiska och reducerande läkemedel, mindre vanligt antibiotika. Ibland är eliminering av ansamlingar av lochia endast möjlig genom att tömma livmoderkaviteten.

Kvinna efter förlossning

En annan anledning att omedelbart träffa en läkare är rikligt med starkt utsläpp efter förlossningen. Detta symptom kan vara ett tecken på onormalheter i processen för livmoderkontraktion samt signalera en kränkning av blodkoagulation. Båda förhållandena utgör ett hot mot en kvinnas liv, därför kräver de brådskande åtgärder..

Ibland inträffar ibland under de första timmarna efter födseln blödningar från suturer som påförts luckor i födelseskanalen. Vanligtvis händer detta om kraven för att säkerställa maximal vila av dessa zoner inte följs - uteslutning av fysisk aktivitet, sexuell vila, kontroll av ansträngning och avföringens art, brist på tryck på lederna. Om den här situationen inträffar är det viktigt att konsultera en läkare omedelbart.

Andra tecken på patologi i arten och mängden utsläpp

Avbrott av ansvarsfrihet tidigare än 6 veckor efter födseln (40-50 dagar). Undantaget är fall av amning med tidig avbrott. I sådana situationer kan den unga modern börja återställa menstruationscykeln, medan hos den ammande kvinnan kommer den första menstruationen vanligtvis mycket senare. Detta beror på att en ammande mor producerar ett speciellt hormon (prolaktin) i kroppen som ansvarar för amning. En viss nivå av prolaktin förhindrar bildandet av ett nytt ägg och kan undertrycka ägglossningsprocessen (men detta ger inte 100% preventivmedel), vilket hindrar menstruationen från att börja tills matningen upphör..

Om ljus blödning observeras 7-10 dagar efter födseln, ska du snarast informera din läkare. En liknande situation kan uppstå om läkningen av livmodern är långsam eller felaktig..

Om utsläppet med blodproppar efter förlossningen har slutat och börjat igen är det också värt att kontakta sjukhuset så snart som möjligt. Detta kan indikera en plötslig uppkomst av livmodersblödning..

Ibland uppträder efter leverans purulent grönaktig eller gul urladdning med en obehaglig lukt. Denna situation indikerar vanligtvis infektion i livmodern. Ofta är denna lukt ett tecken på den redan påbörjade endometrit, vars behandling kräver sjukhusvistelse på sjukhuset och en fasad komplex behandling.

En blandning av vita flingor med en sur lukt, som påminner om strukturen hos en ostmassa, med klåda och rodnad i slidan, samt smärtsam urinering, indikerar en trast. Detta bör också rapporteras till läkaren, eftersom infektion med jäst ger en stor besvär för en kvinna..

Ytterligare tecken som bör varna under postpartum perioden

Förutom en kraftig förändring i urladdningens art och intensitet bör en kvinna vara uppmärksam på andra obehagliga symtom. Den första är smärta i nedre del av buken. Naturligtvis under de tidiga dagarna dras livmodern intensivt, vilket orsakar paroxysmal obehag i nedre del av buken, särskilt intensifierad genom amning. Emellertid bör intensifiering av smärtsamma upplevelser, förekomsten av skarpa spasmer vara orsaken till ett brådskande besök hos gynekologen.

Ett annat säkert symptom på ett fel i kroppen är en ökning av kroppstemperaturen. Här är det bara nödvändigt att utesluta uppkomsten av stagnation av mjölk i bröstet - laktostas, vilket orsakar en kraftig och stark ökning av kroppstemperaturen. Om det inte finns någon smärta och "tyngd" i bröstet, och kroppstemperaturen är över 37 grader, är det värt att planera ett läkarbesök. Kanske manifesteras en infektion som har kommit ut i livmoderhålan på detta sätt. Bland de ytterligare symtomen på infektiösa komplikationer kan man särskilja allmän sjukdom, huvudvärk, yrsel, värk i kroppen och lederna..

Kroppen av en kvinna under postpartum perioden, video

Förlossningsläkare, gynekolog Kovaleva Irina Vladimirovna på postpartum perioden. Källa - Scandinavian Clinics

Månads- och postpartum-urladdning

Som nämnts ovan beror påverkan av menstruationscykeln under postpartumperioden beroende på typen av matning av barnet. Om han ammar helt, är menstruationen vanligtvis frånvarande under hela matningsperioden. När det gäller blandad utfodring sker menstruationens återkomst efter 4-5 månader. Tja, om mamman av någon anledning inte ammar (till exempel i frånvaro av mjölk) sker återhämtningen av cykeln efter ett par månader.

I alla fall, när en kvinna börjar menstruera, noterar unga mödrar ofta uppkomsten av acyklisk urladdning efter förlossning, cykelinstabilitet och förseningar i tidpunkten för den första menstruationen. Om du har ett av dessa symtom, oroa dig inte, men var noga med att informera din läkare om din egen sinnesfrid..

Återhämtning efter födseln

Varje kvinna under postpartum bör veta att amning är ett utmärkt förebyggande av alla typer av komplikationer. När allt kommer omkring, när barnet appliceras på bröstet, sker en omedelbar frisättning av hormonet oxytocin, vilket också orsakar livmodersammandragningar. Efter utfodring kan en kvinna observera en synlig ökning av sekret, vilket är förknippat med en minskning av livmoderns muskler och bör inte orsaka oro.

För att påskynda samverkan i livmodern bör urinblåsan tömmas i tid. Under postpartum är det tillrådligt att göra detta var tredje timme, även om kvinnan inte har en uttalad känsla av blåsans fullhet och förhindrar förstoppning.

Inom 1-2 månader efter födseln kan urladdningen inte tas upp med tamponger, och bara för att de inte tar bort lochierna, utan helt enkelt absorberar dem. Detta kan leda till multiplikation av patogena bakterier och mikroorganismer. I stället för tamponger rekommenderas det att använda kuddar eller blöjor. Välj produkter som inte är smaksatta, eftersom du behöver kontrollera inte bara färgerna och kvantiteten på amparna, utan också deras lukt.

Det är viktigt att följa reglerna för personlig hygien. Det är särskilt värt att övervaka könsorganens hygien en till två veckor efter födseln, när utflödet fortfarande är blodig. För närvarande är det förbjudet att ta ett bad, begränsat endast av en dusch. Vattenströmmen från duschen behöver göras inte särskilt stark och riktas i riktning från fram till bak - och endast från utsidan. För säker rengöring av yttre könsorgan och slemhinnor i vaginal rekommenderas användning av specialprodukter - till exempel tvätta geler för intim hygien Ginocomfort. Dessa medel utvecklades av specialister från läkemedelsföretaget VERTEX, kännetecknas av en säker sammansättning, som innehåller naturliga aktiva ingredienser, och har också alla nödvändiga certifikat, certifikat och andra nödvändiga dokument.

Sexuell vila varar upp till 42 dagar, och intima förhållanden återupptas endast efter ultraljudsundersökning i bäcken, undersökning av förlossningsgynekolog och adekvat urval av preventivmetod.

Sport efter förlossning
källor:

 1. TIDIGA DIAGNOSTIKER OCH FÖREBYGGNING AV SUBINVOLUTION AV POST-FÖDDET UTERUS. Naumkin N.N., Ivanyan A.N., Smirnova T.I. // Bulletin över ny medicinsk teknik. - 2008. - Nr 2. - S. 46-48.
 2. CYTOLOGI AV UTERINE LOCKER VID ENDOMETRITIS EFTER LEVERANS. Cupert M.A., Cupert A.F., Solodun P.V. // Acta Biomedica Scientifica. - 2004. - Nr 2. - S. 172-175.

Cystisk fibros: nuvarande framsteg och aktuella problem. Kapranov N.I. och andra // M., - 2005.

Värdet på den cytologiska studien av Lochia vid bedömningen av livmoderns tillstånd under postpartumperioden. Z.K. Fursova. A.P. Nikonov, N.A. Lutfulaeva, E.A. Kuchuchurova // Obstetrics and gynecology. - 1991. - Nr 1. S. 45-49.

Postoperativa purulent-septiska komplikationer i obstetrik (prognos, förebyggande, tidig diagnos och terapi). Kryukovsky S.B. // Dis. Drs. honung. Vetenskaper - M. -2002 - S. 266.

Tilldelningar efter förlossning (lochia): norm och patologi

Den första dagen efter förlossningen upplever de flesta mödrar livmodersblödning som en självklarhet, men en vecka eller två går, och frågor börjar dyka upp. Och varför är det någon slags gul? Är det normalt när det luktar så? När slutar allt? Är det fortfarande ansvarsfrihet efter födseln, eller är det redan menstruation? Sorterade ut tillsammans!

Vad är lochia

Lochia fick sitt namn, lite roligt för det ryska örat, från det grekiska λοχεια - förlossning. Utåt liknar de ibland menstruationsflödet, men i själva verket är det inte så: allt som kan dröja där från graviditetsmomentet "evakueras" från livmodern. Det vill säga, det är inte bara blod och livmoders foder (inre skiktet) utan också placentaceller, resterna av membranen och fostervatten, och så vidare.

Spotting: upp till fem dagar efter födseln

Under graviditeten är livmodern fylld med blod, som en svamp. Under förlossningen börjar den dra sig samman (du måste "skjuta ut" barnet) och denna komprimeringsprocess fortsätter efter förlossningen. Blod rinner från det, som vatten från en våt svamp, om du pressar det i en knytnäve.

Naturligtvis är det viktigt att minska blodförlusten: för detta ändamål placeras en urinblåsan på magen hos en nyfödd kvinna (kapillärer drabbas, blödningen slutar under verkan av en förkylning), om denna åtgärd inte hjälper, en injektion av hormonet oxytocin (orsakar en livmodersspasm som liknar en förvrängning och liten blodkärl är klämd). En sådan intervention bör inte betraktas som överdriven och onaturlig: oxytocin är vårt eget hormon, som frisätts aktivt under förlossningen och under amningen. Men om det finns ett misslyckande och det finns lite "internt" oxytocin, är det fullt möjligt att fylla på sina reserver "från utsidan".

Fans av naturlig förlossning bör uppmärksamma det faktum att i quackery var olika växtbaserade beredningar för att minska livmodern och minska livmodersblödningen mycket vanliga, så att våra förfäder inte gav allt till naturen. Men naturligtvis är moderna mediciner mer exakta och effektiva..

Hur ser lochia ut: blodig utflöde med blodproppar, den första dagen - ljus skarlagen.

Vad är mängden ansvarsfrihet: en kvinna kan omedelbart efter födseln tappa upp till en halv liter blod.

När du ska börja oroa dig: om du måste byta mer än en maxi pad per timme, måste du informera din läkare eller, om du redan är hemma, ringa en ambulans. Du bör också rådfråga en läkare om urladdningen plötsligt slutar (det innebär att en stor blodpropp har täppt livmoderhalsen och allt utsläpp kvarstår).

Vad du ska göra: observera personlig hygien och övervaka snabb tömning av tarmen och urinblåsan. När livmodern minskar kraftigt efter förlossningen är både tarmarna och urinblåsan i en "ovanligt" stor volym, och en kvinna kanske inte känner att de är fulla. Under tiden kan en överflödande urinblåsan pressa livmodern och störa dess effektiva rengöring..

Brunaktig (brun) urladdning: upp till två veckor efter födseln

Gradvis förändras urladdningens natur: från skarlagen, blodig, blir den brunaktig. I allmänhet liknar denna period, vad gäller överflöd och urladdningens karaktär, menstruation, och detta är inte av misstag. Det finns en återställning av det inre skiktet i livmodern, som i slutet av menstruationscykeln, så att urladdningen huvudsakligen är döende celler i livmoderhudens endometrium.

Hur ser lochia ut: brun eller brunaktig utflöde, ibland med koagel som liknar menstruationen.

Hur mycket urladdning: hur under din vanliga menstruation.

När börjar man oroa sig: om plötsligt urladdningens natur förändras - blir de återigen riklig och blodig, eller orsakar klåda, brännande och luktande obehagliga. Att stoppa urladdningen i detta skede är inte heller normen! Troligtvis har en stor blodpropp täppt liv i livmoderhalsen och suckarna sönderdelas i dess hålighet.

Vad du ska göra: observera personlig hygien och, som om detta inte är önskvärt, föredra kuddar snarare än tamponger. Yttersidan av livmodern är nu mycket sårbar och öppen för infektioner, vilket skapar en stängd miljö kan bidra till inflammation..

Gulaktigt utsläpp: upp till fyra veckor efter födseln

Urladdningen ljusnar gradvis och blir gulaktig. De är mindre rikliga än med menstruation, men mer rikliga än den dagliga utsöndringen av en frisk kvinna. Det finns få röda blodkroppar (röda blodkroppar) i dessa utsöndringar, främst vita blodkroppar: livmoderns yta läker, så sammansättningen av sekretionerna liknar serös gummi.

Hur ser lochia ut: slemvis viskös gulaktig urladdning.

Vad är mängden urladdning: du använder packning med minimikapacitet.

När börjar man oroa sig: om plötsligt urladdningens natur förändras - de orsakar klåda, brännande, luktar obehagligt.

Vad du ska göra: observera personlig hygien.

Vitaktig ansvarsfrihet: upp till 40 dagar efter födseln

Gradvis blir urladdningen mer lätt, genomskinlig och knapp, och under den femte eller sjätte veckan efter förlossningen liknar de transparent slem. Sammansättningen av sekretionerna är vita blodkroppar, epitelceller, till och med fett. En gradvis minskning i volym indikerar det. Att processen för livmoderhämtning slutar framgångsrikt.

Hur ser lochia ut: transparent, ibland något gulaktigt slem.

Vad är mängden urladdning: du använder dagliga kuddar (glöm inte att de måste bytas varannan timme, även om de verkar torra!)

När börjar man oroa sig: om plötsligt urladdningens karaktär förändras - blir de återigen rikliga och brunaktiga. Nej, det här blödar inte, men troligen har din menstruationscykel återhämtat sig. Kanske kommer den första menstruationen efter förlossningen inte att vara som vanlig menstruation: den blir sämre, kortare (eller omvänt längre) än vanligt, men du måste förstå att du kan bli gravid igen, och om detta är en oönskad utveckling av händelser, ta hand om preventivmedel.

Vad du ska göra: om något går ”utanför schemat” - se till att kontakta din läkare!

Lochia efter kejsarsnitt

Efter kejsarsnitt liknar utflödet det efter en naturlig födsel, med ett undantag: de håller längre. Eftersom livmodern inte genomgick en cykel med sammandragningar som naturligt avbryter kapillärblodtillförseln, kan lochia sticker ut i sex eller till och med tio veckor. Efter kirurgisk förlossning förskrivs kvinnor i förlossning ofta oxytocin och olika fysioterapiförfaranden som bidrar till livmoderkontraktion efter födseln.

Var noga med att se till att fläckarna inte varar mer än en vecka. Indirekta tecken på överdriven blodförlust: svaghet, yrsel, känsla av överhängande besvämning.

Hur ser lochia ut: perioden med brunaktig urladdning varar längre - tre eller till och med fyra veckor.

Vad är mängden utsläpp: brunaktig urladdning är mindre rik än under normal menstruation.

När börjar du oroa dig: om fläcken varar mer än en vecka efter förlossningen, eller om du känner symtom på ökad blodförlust - svaghet, yrsel.

Vad du ska göra: observera personlig hygien.

Lochia efter förlossningen: när urladdningen slutar

I väntan på de förstfödda, undrar få av de väntande mödrarna vad som händer med deras kropp och hur länge utskrivningen efter förlossningen under amningen varar. Förutom de hormonella förändringarna i samband med produktionen av mjölk är återhämtning också nödvändig för de kvinnliga könsorganen. Vad betraktas som normen, och vad fungerar som det "första samtalet" för att besöka en gynekolog?

Postpartum urladdning under de första två timmarna

Den tidiga utskrivningen som en kvinna som har fött möten inträffar även i födelseavdelningen, där modern och den nyfödda är under de första två timmarna. Sådan urladdning anses vara acceptabel, de bör vara blodiga, mycket rikliga, men inte nå 400 ml (normen är 0,5 procent av den totala vikten för kvinnan i arbetet). För att undvika blodförlust efter förlossningen och utvecklingen av infektioner kan de applicera en iskomprimering på nedre del av buken eller tömma urinvägarna genom en kateter. Från riklig blodförlust föreskrivs ibland mediciner som kan få livmodern att dra sig samman (till exempel oxytocin).

För att upprätthålla denna tidsperiod på förlossningsavdelningen är det nödvändigt för att inte missa utvecklingen av livmodersblödning, vilket ofta orsakas av en funktionsfel i livmodern (när det inte finns några sammandragningar och musklerna är avslappnade).

Den här unga mamman tillbringar den här gången under övervakning av medicinska arbetare, så så snart en kvinna känner en blöja som blötläggs under henne, en lätt obehag och yrsel, bör du omedelbart kontakta personalen. När allt kommer omkring kan det inte förekomma smärtsamma upplevelser, och konsekvenserna blir extremt negativa.

Den första utmatningen efter födseln inkluderar också blödning i fall av brott eller otillräcklig behandling av suturen på födelseskanalvävnaden. Om du känner akut smärta eller obehag i perineum måste du inspektera slidan. Eftersom felaktig bearbetning kan leda till ett hematom och sedan till sömnadsavbrott.

Vid ett positivt resultat, när den tidiga återhämtningen är framgångsrik (det finns inga processer som beskrivs ovan), överförs modern och barnet till postpartumavdelningen.

Postpartum avdelning och möjlig utskrivning

De första veckorna med riklig vaginal urladdning är ganska normal och naturlig. Det enda ögonblicket - i varje steg är de av en annan karaktär. Dessa sekret (lochia) är först tillräckligt rikliga. Och i varje postpartumavdelning är speciella sterila blöjor designade för kvinnor. Postpartumskuddar kan vara fulla inom ett par timmar efter byte.

Lochia, liknande blod med blodproppar, luktar liknande utsläpp under menstruationen. Varje nästa dag minskar antalet, färgen rör sig närmare brunaktig. Sådan urladdning kan intensifieras på grund av rörelser eller när du klickar på buken under undersökningen. Använd köpta kuddar eller blöjor - mammaförvaltningen beslutar. Eftersom på vävnadsbasis är det lättare att förstå arten och volymen av sekretioner.

Som en förebyggande åtgärd mot möjlig patologisk blödning behöver en ung mamma:

 1. Vid den första lusten att gå på toaletten. För korrekt livmoderkontraktion bör urinering äga rum var tredje timme..
 2. Mata barnet på begäran, inte efter timmen. När barnet stimulerar bröstvårtorna, produceras oxytocin, varför musklerna i livmodern reduceras. Mindre smärta i nedre del av magen kan förekomma (liknande sammandragningar). En ökad utflödesvolym när en nyfödd kommer i kontakt med ett bröst anses vara normalt.
 3. Under perioder med vila - ligga på magen. I detta arrangemang hindrar ingenting utflödet av utsöndringar, livmodern är korrekt placerad. Detta eliminerar i sin tur risken för blödning.
 4. Om möjligt, och inte en gång om dagen, men mer - applicera en form med isbitar på området under buken. En sådan åtgärd kommer att få livmodern och blodkärlen att sammandras. Även om det för närvarande finns en uppfattning att denna åtgärd är mer benägna att orsaka cystit hos en kvinna än att dra nytta.

Medicinering (injektioner av oxytocin) under de första dagarna krävs efter en svår födelse. Men ett omedelbart besök hos läkaren behövs om en kvinna känner en kraftig ökning av urladdningen. Blödning som inträffar av många orsaker, men efter två timmar från tidpunkten för födelsen, betraktas som sent..

Det går inte att utesluta risken för blödningar på grund av försenad morkaka, såväl som möjliga blodsjukdomar. Om problemet inte diagnostiseras under graviditeten utförs behandlingen under generell anestesi med ytterligare antibakteriell terapi. Om patologi upptäcks i födelseprocessen utförs förebyggande åtgärder utan att vänta på förlossning.

De vanligaste blödningarna på grund av otillräckliga livmodersammandragningar - hypotoniska. Med en liten blodförlust injiceras ytterligare en volym vätska intravenöst, med mer riklig sekretion - plasma.

Och den omvända situationen är inte utesluten - när lochia samlas i kroppen och urladdningen stoppar. Detta kallas en lohiometer, som i ett avancerat skede kan leda till endometritis - en inflammatorisk process i livmoderslimhinna. Komplikationer behandlas med oxytocin och spasmer med No-shpa..

Höjdpunkter när du är hemma

Totalt kommer ansvarsfrihet att äga rum efter 6-7 veckor. Detta är livmoderhämtningstiden. Omedelbart efter urladdningen liknar urladdningen menstruation. Gradvis minskar volymerna, ändrar färg till ljusgul, eftersom slem kommer ut parallellt.Etter fyra veckor blir de smutsiga och senare är de nästan osynliga och liknar utflödet innan fostret föddes. Blodutflöde under amning kan avslutas mycket tidigare. Eftersom på grund av den ständiga stimuleringen av bröstet och produktionen av oxytocin, samlas livmodern snabbare. Och efter förlossning med hjälp av kejsarsnitt, tvärtom, alla processer i kroppen sker i långsam rörelse.

Hygieniska förfaranden

Överensstämmelse med renhet och dagliga hygienprocedurer kommer inte att leda till ett tidigt slutförande av utsläppet utan kommer att bidra till att undvika infektion med infektionssjukdomar. Lochia är en bekväm miljö för mikrober, så deras ansamling i perineum bör inte tillåtas. Under 1,5-2 månader, med utsöndringar, är det värt att använda sanitära postpartumskuddar eller sterila blöjor. Samtidigt byts personliga hygienprodukter med några timmar..

Använd inte klassiska tappar och doftkuddar.

Tvätt av könsorganen rekommenderas efter varje tömning och dusch dagligen. Vatten ska ha en behaglig temperatur, inte varmt. Därför kan du inte ta ett bad, eftersom det finns en hög risk för infektion. För samma ändamål rekommenderas att tvätta de yttre könsorganen med en viss rörelse - framifrån, håll handen tillbaka.

När behövs medicinsk hjälp?

Om följande situationer inträffar är det bättre att inte slösa bort tid, men kontakta en läkare omedelbart:

 1. Lukten av utsöndringar förvärrades - purulenta manifestationer och en obehaglig "älskling" indikerar förekomsten av inflammation (endometrit). På grund av detta kan kroppstemperaturen stiga något och smärta i nedre del av buken kan förekomma..
 2. Tilldelningarna blekta gradvis bort, men återupptogs oväntat i mer omfattande mängder. Eller, utsöndringar under HB under lång tid förändrar inte blodkaraktären och slutar inte. Detta kan indikera icke-borttagna delar av morkakan, vilket kommer att leda till infektion och måste tas bort.
 3. Utseendet på vit urladdning, liknande keso. Parallellt kan det åtföljas av klåda och rodnad i könsorganen - det är så trast manifesterar sig.
 4. Plötsligt och tidigt avslutande av utskrivning efter förlossning.
 5. Öppen blödning. För kraftig urladdning saknas flera packningar per timme. I detta fall måste du omedelbart ringa en ambulans.

Det kommer inte att fungera på egen hand för att eliminera sådana symtom, ofta kommer det till sjukhusvistelse. För att tillhandahålla akutvård kan en kvinna som nyligen har fött barn gå både till konsultationen och till mötesjukhuset (senast 40 dagar från leveransdatumet).

När börjar perioderna efter förlossningen

Det finns ingen specifik tidsfrist för varje kvinna. Frånvaron av menstruation är förknippad med produktionen av prolaktin, vilket undertrycker ägglossningen. Menstruationsflödet under amningen är mer eller mindre normalt efter 5-6 månader. Det är möjligt att menstruationen kan återhämta sig efter att naturlig utfodring har avslutats. Under amning kan de dessutom vara oregelbundna eller frånvarande.

Iakttagande av regler för personlig hygien, måttlig fysisk aktivitet hjälper den unga modern att återställa hälsan och förhindra utvecklingen av komplikationer. Det är värt att lyssna på dig själv genom att svara på alla förändringar i kroppen, och när de första blödningssymtomen visas, kontakta en läkare.

Hur mycket ansvarsfrihet är och vad som ska vara?

Många unga mödrar är intresserade av vad som ska vara ansvarsfrihet efter förlossningen. Vad anses normen och vilka tecken kräver ett brådskande tilltalande till specialister? Den här artikeln behandlar svaren på dessa frågor..

Varför postpartum-urladdning inträffar?

Under graviditeten bildas ett nytt organ - moderkakan. Morkakan är fäst vid livmodern i livmodern och bildar vanliga kärl med den. På grund av dessa kärl får barnet de nödvändiga näringsämnena under hela perioden av intrauterin utveckling.

Efter att barnet är fött bryter morkaken bort från livmoderväggen. Som ett resultat förblir ganska stora fartyg öppna. Det finns svår blödning som kommer att pågå i två eller tre dagar. Denna typ av urladdning kallas lochia. Efter födseln tränger livmodern snabbt ihop, så kärlen komprimeras gradvis av muskelfibrer, och urladdningen försvinner.

Lochia består av blodceller, såväl som plasma, slem och epitelceller som foder livmodern.

Lochia efter förlossning har sina egna egenskaper vid varje rehabiliteringsstadium. Om utskrivningen inte är normal, bör läkare vara försiktiga och göra ytterligare undersökningar..

Den första postpartum-urladdningen kallas rent blod, för externt ser de ut exakt så. Och detta är helt normalt. Deras varaktighet är ungefär 2-3 dagar. Efterföljande urladdning är långt ifrån den klassiska förståelsen av blödning.

Vad bör vara ansvarsfrihet efter förlossningen

 • 2-3 dagar efter födseln. Tilldelningar efter förlossningen är ljusröd, riklig, normal läggning räcker inte.
 • Under den första veckan efter födseln. De har en rödbrun, mörk färg.
 • Från 1-6 veckor efter födseln. Bruna val ändrar färg till solbränna.
 • 6-8 veckor efter födseln. Färgen på urladdningen blir beige, vitgul, gulaktig eller ljus

Tidig postpartum

Under de första två till fyra timmarna efter födseln bör en kvinna vara under övervakning av läkare och sjuksköterskor. Detta beror på det faktum att som ett resultat av en kränkning av livmodermuskulaturens kontraktila förmåga kan uppstå allvarliga blödningar som hotar en ung mors liv. Sådana blödningar kallas hypotoniska, de utvecklas på grund av avslappning av livmodermusklerna. Det är därför som kvinnor omedelbart efter förlossningen stannar kvar i födelseblocken ett tag.

Efter förlossningen släpps normalt blod ganska intensivt, medan den totala volymen av sekretion inte bör överstiga 400 ml. Trots den ganska imponerande mängden blod som utsöndras känner kvinnor sig normala. Det är riktigt svår svaghet och yrsel kan observeras, vilket anses vara normen..

För att undvika ökad blödning, som är livshotande, genomgår kvinnor som nyligen har fött kvinnor på avdelningen sådana förfaranden:

 1. En speciell kateter placeras för att helt tömma urinblåsan..
 2. Sätt ett ispack på magen.
 3. Intravenöst administrerade läkemedel som förbättrar livmoderns kontraktila aktivitet.

En kvinna bör vara uppmärksam på sitt tillstånd: de första timmarna efter födseln är särskilt farliga, kan ganska massiva blödningar utvecklas. Om du känner att blöjan är helt mättad med blod, känner du smärta eller svår svaghet, meddela avdelningen omedelbart.

Läkaren efter förlossningen bör undersöka de yttre könsorganen. Om en kvinna hade tårar som inte sys noggrant nog, kommer blod att samlas i vävnaderna. I sådana fall är det brådskande att öppna hematom, tömma det och sy igen skadad vävnad.

Utsläpp några dagar efter födseln

De tre första dagarna efter förlossningen bör lochia tilldelas ganska rikligt, om än i mindre utsträckning än på födelseavdelningen: dynan är som regel helt mättad på två timmar.

Utsläpp under denna period liknar menstruationen: koagler finns i dem, de har en karakteristisk lukt. Under rörelser, såsom promenader, blir urladdningen mer intensiv.

Tror dock inte att faran har gått: ibland kan blödningen börja flera dagar efter födseln. För att undvika detta bör du följa de enkla rekommendationerna:

 • töm urinblåsan i tid. En kvinna måste besöka toaletten minst en gång var tredje timme. En överflödande urinblåsa förhindrar att livmodern tränger samman korrekt;
 • mata barnet på begäran. Vid matning kan en kvinna känna ganska intensiv smärta i nedre del av buken. Du bör inte vara rädd för detta: ett sådant fenomen är helt normalt. Obehag i samband med ökade sammandragningar av livmodern;
 • vila så ofta som möjligt medan du ligger på magen. Efter förlossningen försvagas magmusklerna, vilket resulterar i att livmodern avviker tillbaka och utloppet av lochia störs;
 • applicera ispaket på magen flera gånger om dagen.

Om födelsen var svår eller livmodern var för lång, kan läkaren förskriva en intramuskulär injektion av oxytocin.

Blödning efter födseln

Den så kallade sena postpartumblödningen kan uppstå av flera orsaker. Om till exempel morkakan inte helt har uppstått, kan blödningen börja två till tre dagar efter att barnet föddes. Läkaren kan avgöra om moderkakan förblir i livmodern under en ultraljudssökning. Detta kommer att kräva operation under generell anestesi: läkare kommer att behöva rengöra livmodern och kauterisera blodkärlen.

Ibland kan blödningar orsakas av blödningsstörningar. Att stoppa sådana blödningar är inte lätt nog, så det är viktigt att undvika deras utveckling. Som regel är kvinnor medvetna om förekomsten av sjukdomar som leder till blödningsstörningar och informerar läkaren om dem i förväg.

Oftast beror blödningen på att musklerna i livmodern inte dras tillräckligt intensivt. Huvudfaren är att en kvinna förlorar en stor mängd blod utan att uppleva smärta. För att eliminera sådana blödningar introduceras speciella läkemedel som gör livmodern kontrakterad mer intensivt. Vid allvarlig blodförlust rekommenderas en överföring av blod och dess preparat.

Fullständig upphörande av sekretioner hotar hälsan inte mindre än intensiv blödning. Om utflödet av utsöndringar av någon anledning försämras förblir lochiana i livmoderhålet. Anhopningen av lochia måste elimineras i tid, annars kan allvarliga inflammatoriska processer börja i livmodern, vilket kan leda till infertilitet.

Postpartum utskrivning efter utskrivning från sjukhuset

Under minst två månader efter födseln fortsätter utskrivningen. Naturligtvis minskar deras volym gradvis. Till exempel, en vecka efter födseln liknar utskrivningen den vanliga menstruationen. Dessutom minskar deras volym varje dag. Dessutom förändrar urladdningen färg: om de till en början är röd eller brunaktig, sedan lyser de efter ett par veckor efter att de föddes och får en gulaktig nyans.

Hos kvinnor som ammar ett barn upphör utflödet på kortare tid än hos mödrar som föredrar konstgjord matning. På grund av oxytocin frisatt under utfodring kan paroxysmal smärta i nedre del av magen kännas, som försvinner spårbart några dagar efter utskrivning från sjukhuset.

Om kraftig blödning inträffar, ring omedelbart en läkare..

Symtom på inflammatoriska processer

Om en kvinna, efter att ha utskrivits från modersjukhuset, inte noggrant övervakar hennes hygien eller börjar ha sex för tidigt, kan hon utveckla inflammation. Den inflammatoriska processen bör misstänkas om:

 1. Urladdningen har en grönaktig nyans.
 2. De blev mer flytande och rikliga..
 3. Utsläppet har en obehaglig lukt.
 4. En kvinna besväras av obehagliga känslor i nedre del av buken, feber, svaghet och frossa.

Om du märker sådana symtom måste du snarast kontakta en läkare: inflammation i livmodern kan leda till svårigheter med att följa efterföljande graviditeter och till och med infertilitet..

För att undvika utvecklingen av den inflammatoriska processen, efter att ha återvänt från sjukhuset, måste en kvinna följa dessa rekommendationer:

 • noggrant övervaka hygien: tvätta dagligen och byt dynor så ofta som möjligt (var 2-3: e timme);
 • Överhett inte magen, det vill säga inte ta ett bad;
 • leva ett sexliv endast efter fullständig upphörande av sekretioner;
 • det är förbjudet att dussa: på detta sätt kan du ange patogener i slidan;
 • Använd inte tappar som stör den normala frisättningsprocessen. Dessutom blir tamponger, mättade med sekret, en utmärkt miljö för utveckling av patogener, vilket kan provocera inflammation.

Dåligt utflöde efter förlossningen

En av kännetecknen för sådana sekret är lukten. Normalt utsläpp efter födseln luktar blod. Detta är inte förvånande, eftersom deras huvudkomponent är blod. Efter 7 dagar, efter utsläpp av skarlakansröd och brun, får lukten en känsla av charm.

En obehaglig lukt borde vara alarmerande eftersom det är en konsekvens av förekomsten av hälsoproblem. Kvinnor karaktäriserar det annorlunda: "Fishy smell", "smell of rot", "Stink". Detta är ett ganska oroande symptom. Även om urladdningen har en lätt skugga, men luktar dåligt, bör du gå till läkarmötet.

Grön urladdning efter förlossningen

Om utskrivningen efter 2 månader efter födseln blir grön är kroppen tydligt nedsatt. Grön urladdning efter förlossningen är långt ifrån normal. Grönt indikerar närvaron av en bakteriell infektion i livmodern eller vagina. Det är mycket viktigt att starta behandlingen omedelbart. Annars finns det en sannolikhet för att utveckla endometrit. Som ett resultat av sjukdomsförloppet blir livmoderns inre foder inflammerad.

Grönt utsläpp efter födseln är karakteristiskt för följande sjukdomar:

Dessutom får utsläppet efter förlossningen en grön färg med trikomoniasis. Trichomonas slår sig ner i slidan. Om sjukdomen inte behandlas kommer infektionen att stiga högre med tiden..

Primära symtom på trikomoniasis:

 • Skumutsläpp
 • Grön färg
 • Klåda
 • Irritation
 • Brinnande

I vissa fall observeras rodnad i slemhinnorna. Med omedelbar behandling kan sjukdomen hanteras ganska snabbt och förhindra att infektionen sprider sig ytterligare..

Brun och fläckig efter förlossningen

Fläckning efter förlossningen går ganska snabbt. Vanligtvis slutar de några dagar efter leveransen.

Om brun urladdning efter förlossning observeras efter 2 månader, bör detta betraktas som en patologisk reaktion av kroppen. Brown har koagulerat blod. Det finns tillräckliga skäl för sådana sekretioner (hormonell misslyckande, månatlig återhämtning, etc.). Deras natur kan verka ovanlig eftersom den hormonella bakgrunden har förändrats. Andra orsaker inkluderar livmoderfibroider och endometrios..

Om fläckning observeras eller påbörjas 2 månader efter födseln, även vid amning, bör du söka hjälp från specialister. Det kan finnas två förklaringar till detta fenomen: början av menstruationscykeln eller inflammation. Dessutom åtföljs inte alltid urladdningen av obehagliga upplevelser. Fläckning kan bero på närvaron av polypper eller tumörer. De kan stanna ett tag och börja efter en viss period igen. I detta fall bör du definitivt genomgå en läkarundersökning. Om det visar sig att dessa sekret är menstruerade, bör du skyddas. Återställningen av cykeln åtföljs av bildningen av amningskriser. Under menstruationen minskar mängden mjölk, detta är en naturlig process. Unga mödrar ska ha tålamod och fortsätta amma.

Slemhinnor utsläpp

En vecka senare är slemhinnor i fostret i en liten mängd normalt. I detta skede fortsätter livmodern rengöringsprocessen, slemhinnorna ansvariga för bildandet av slem, återställer deras arbete. Med tiden kommer mängden urladdning att minska.

I framtiden bör lochierna nästan helt försvinna. Om bildningen av slemhinnor fortsätter är detta ett tecken på ägglossning. Utåt ser de ut som en tät massa, något som påminner om äggvita. Ägglossningen kan börja efter 2-3 månader i fallet med införande av kompletterande livsmedel under amningen. Ägg från icke-ammande kvinnor mognar efter den andra månaden. I vissa fall kan denna process börja tidigare. Graviditet för närvarande rekommenderas starkt, eftersom kroppen ännu inte har haft tid att återhämta sig. Bör skyddas noggrant.

Purulent postpartum-urladdning

Purulent postpartum-urladdning är ett oroande symptom, oavsett när de dyker upp: efter en vecka, en månad eller två månader. Detta är ett tydligt tecken på utvecklingen av inflammatoriska processer. Troligtvis är detta en konsekvens av salpingoophorit eller endometrit.

Purulent urladdning åtföljs av följande symtom:

 1. Huvudvärk.
 2. hypertermi.
 3. Snabb utmattbarhet.
 4. Smärta i nedre del av buken.
 5. Svaghet.

Vit urladdning efter förlossningen

Utsläpp efter en födsel av liknande karaktär indikerar förekomsten av trast. Denna sjukdom förvärras ofta vid tidpunkten för immunförändringar. Thrush är ganska lätt att diagnostisera. Denna sjukdoms förlopp åtföljs av förbränning, klåda, irritation och utseendet på ostliknande utsläpp med en sur lukt. Sådana val kommer inte att försvinna på egen hand. Anledningen till detta är en försvagad organisme, som helt enkelt inte kan hantera den ständigt växande svampen. Lokal immunitet räcker inte, därför krävs extern hjälp. Om utsläppet luktar fisk, är detta ett tydligt tecken på gardnerelos eller dysbios. Gardnerella är en patogen organisme som ständigt finns på slidan av vaginal. Under gynnsamma förhållanden multiplicerar det, vilket leder till utseendet på lukt och klåda. Ganska ofta inträffar fortplantningen av gardnerella med en gång av trast.

Rosa urladdning efter förlossningen

Rosa urladdning efter förlossning är resultatet av mindre könsskador som inträffade under förlossningen, närvaron av erosion, uterus hyperplasi, polyper eller suturavvikelse. I alla fall bör du rådfråga din läkare.

När utskrivningen efter arbetet är slut?

Utsläpp efter förlossning kan observeras inom 8-9 veckor. I vissa fall överstiger perioden två månader. Efter denna tid tillåter läkare kvinnan i förlossningen att återuppta sexuell aktivitet. Det är värt att notera att vid denna tidpunkt bör alla tilldelningar upphöra.

Månadsvis efter förlossningen

Många kvinnor är intresserade av när menstruationscykeln kommer att återställas. Det är omöjligt att ge ett definitivt svar på denna fråga: varje persons kropp är individuell, därför kommer menstruationen för alla vid olika tidpunkter efter leveransen.

Under amningen producerar kroppen prolaktin, ett hormon som förhindrar mognad av ägg. Naturligtvis, medan prolaktin produceras ganska aktivt, kommer menstruationen inte att visas.

Om du inte ammar barnet och ger honom blandningen kan cykeln återhämta sig två till tre månader efter utskrivning från sjukhuset. Om barnet äter bröstmjölk kommer menstruationen omedelbart efter amning. Fram till denna punkt kan de antingen vara frånvarande helt eller komma extremt oregelbundet..

Efter förlossningen bör en kvinna noggrant övervaka tillståndet i hennes kropp. Det är viktigt att följa alla hygienregler och följa läkarnas rekommendationer: då kan du snabbt återhämta dig efter att ett länge efterlängtat barn föddes och njuta av moderskapets lycka, utan att bli distraherad av hälsoproblem och postpartum.

Vad bör vara ansvarsfrihet efter förlossningen

Under postpartum har kvinnor många frågor om återhämtning av kroppen. En av dem handlar om vaginal utsöndring, eftersom utskrivning efter förlossning är en integrerad del av en holistisk rehabiliteringsprocess. Grundläggande kunskap om hur man gör en oberoende diagnos av blödning gör att du snabbt kan svara på eventuella avvikelser.

Vilken typ är sekretionen

Efter att barnet föddes, byggs moderns kropp om. Förändringar avser inre organ och hormonnivåer. Livmodern till en kvinna som just har födt minskas i volym, medan vaginala strömmar uppstår. Tillsammans med blodutsöndringar kommer resterna av de intrauterina vätskorna som följer med graviditeten också ut. Sådana strömmar kallas lochia. Deras varaktighet, intensitet och färg gör det möjligt för läkaren att avgöra om återställningen av patientens inre organ är normal.

Blödningsvaraktighet

Varje organisme är individuell och varje berättelse om återhämtning efter födseln är speciell. Läkarna styrs av det allmänna systemet, inom vilket ramarna för rehabiliteringsprocessen för de flesta unga mödrar äger rum. Många är oroliga över frågan om hur mycket utflöde som går efter förlossningen, eftersom de orsakar en viss obehag. Hur länge håller kurserna och varför är de den viktigaste indikatorn för kvinnors hälsa?

Den minsta normala perioden för blödning efter födseln är 5 veckor. Om de slutade tidigare - bör du vara försiktig, eftersom det finns en risk för otillräcklig "rengöring" av kroppen;

Den maximala perioden är 9 veckor när kursen slutar. I detta fall är en långvarig kurs en signal om otillräcklig blodkoagulation;

Varaktighetsbedömning går inte separat från andra indikatorer. Med intensiv urladdning förväntas en kort blödningscykel;

Mödrar efter kejsarsnitt har olika regleringsperioder. I deras fall är återställningen av livmoderns ton långsammare än för att naturligt föda, och den övre gränsen för kursens varaktighet fastställs personligen av läkaren.

Så, svaret på frågan om hur mycket utflödet varar efter förlossningen beror på förlossningen av barnet och av andra faktorer. Vad hjälper till att minska sekretets varaktighet?
Amning. Amning stimulerar samverkan av livmodern och avlägsnandet av vätskor från det. Erfaren mödrar märker lätta sammandragningar under amningen.

Förtäring av en stor mängd vätskor. På ett eller annat sätt måste en ung mamma återställa kroppens vattenbalans. Om hon ammar ökar mängden vätskeintag med 1,5 - 2 liter per dag. Med rätt vattenbalans är urladdningen efter förlossningen intensiv och rengöringen är snabb.

Kegel övningar. Många kvinnor känner till speciella rörelser i vaginalområdet och före graviditeten - de är utformade för att bibehålla tonen i de inre organen. Så snart som en ung mamma har fött en spänning och avslappning av de inre musklerna kommer inte att orsaka obehag, utförs träningen dagligen. De stimulerar också sammandragningen av livmodern och avlägsnandet av vätskor från det..

Blödningens kvalitet

För att bedöma framstegen i återställningen av en kvinnas inre organ använder läkare ett antal egenskaper hos förlossningen. Att ta hänsyn till hur lång tid utskrivningen efter förlossningen tar är bara en av indikatorerna. Andra inkluderar utseendet på blödning och deras lukt. Tillsammans låter de dig bestämma graden av utskrivning efter förlossning och eventuella avvikelser.

Strukturera

Återställningsperioden bestämmer den normala sammansättningen av sekretion:

 • 1-3 dagar: blod;
 • 2 veckor: blodproppar, slem är tillåtet;
 • slutet av 1 månad - blodutstryk.

Purulenta vätskor indikerar intern infektion när som helst.

Förekomsten av blodproppar och slem de första dagarna efter födseln.

Transparent urladdning närmar sig vatten i konsistens.

 • 1-3 dagar: strömmar i skarlakansröd färg;
 • efter 3 veckor börjar bruna strömmar (blod koagulerar, såret läker);
 • vid slutet av restaureringen av livmodern blir utsöndringsvätskorna transparenta, ljusrosa eller med en gulaktig nyans.

En ljusgul och grönaktig färg på strömmarna indikerar inflammation. En uppenbar grön färg indikerar en försummad form av endometritsjukdom och kräver omedelbar läkarvård.

Lukt

Lukten av blod i det initiala sekretionsstadiet är normen. Efter den tredje veckan blir han mild smak, vilket återigen är i ordning.

Utsläpp efter förlossning med en obehaglig lukt är en signal om inflammation! Den karakteristiska lukten av råtta indikerar en inflammatorisk process. Sur - om en möjlig svampsjukdom. Om sådan blödning åtföljs av färgavvikelser krävs en undersökning av en gynekolog.

Det är viktigt att komma ihåg flera finesser för diagnosen utskrivning.

 • Farlig blödning åtföljs av allmän sjukdom och yrsel. Temperaturen når 38 grader Celsius. En pulserande tyngd i nedre del av buken känns. Det är viktigt att lyssna på din kropp och övervaka ditt välbefinnande..
 • Rödhet i vaginalslemhinnan, tillsammans med utsöndringar som "keso", talar om trast. Detta är ett vanligt fall när du återhämtar sig från förlossningen, och ändå är det bättre att konsultera en läkare för behandling.
 • Mörka utsöndringar ser sämre ut än de verkligen är. Efter 3-4 månader är svartbruna eller svarta strömmar normala.

Antal utsläpp

Antalet blödningar efter förlossning kan också bedömas på kvinnors hälsa. Vad ska ansvarsfriheten göras efter förlossningen - intensiv eller svag? Sekretionsstyrkan varierar beroende på period. Så under de första veckorna är den normala intensiteten en, och efter tidens gång - en annan. Fullheten av speciella sanitetsunderlag för unga mödrar indikerar mängden frigjord vätska.

Normal utsöndringskraft:

 • under de första två veckorna efter födseln är kursen mycket riklig;
 • kursen blir knappare efter 2-3 veckor;
 • i slutet av återhämtningsprocessen (8–9 veckor) är sekreten bara utstryk. För hygien behövs inte längre speciella kuddar med maximal absorption..

Avvikelse från diagrammet ovan är en signal om en sjukdom. Om blödningen under de första dagarna inte är intensiv kan orsaken vara en trängsel eller trombe, vilket förhindrar utsläpp av föroreningar.

Den omvända situationen är också farlig: kraftiga blödningar slutar i slutet av två veckor. Om detta inte händer och vid den tredje veckan fortsätter flödet av en stor mängd vätska, kan patienten ha dålig blodkoagulation.

I båda extrema fall krävs ett brådskande besök hos läkaren..

Återuppta tilldelningar

Hur många gånger blöder efter förlossningen? Naturen tillhandahåller rening av en kvinnas kropp endast en gång. Men ibland rapporterar kvinnor om återupptagande av blödning. Är det värt att oroa sig?

Det mest uppenbara alternativet är en tidig återhämtningscykel. Menstruation kommer till varje kvinna individuellt, i det ögonblick när hon fullständigt återställde funktionen att vara barnfödda igen. Eftersom blodflödet efter förlossning och menstruation har liknande egenskaper i utseende är de lätta att förväxla. Med hjälp av en ultraljud avgör gynekologen om cykeln har kommit till en ung mamma eller fortsätter kroppsrensningen.

Utgången från återstående endometrium och partiklarna i moderkakan. I sällsynta fall sker rengöring av de inre organen för de återstående elementen som åtföljde graviditeten i slutet av återhämtningsprocessen. Om vätskan har ett slemhinnigt, genomskinligt utseende och det inte finns någon obehaglig lukt är detta troligtvis just en sådan situation. Vanligtvis håller en sådan sen urladdning inte länge.

Alla upprepade strömmar med gul, grön färg som luktar obehagliga är en signal om en inflammatorisk process. För att undvika risken för patologi hos de kvinnliga organen är det viktigt att konsultera en läkare så snart som möjligt.

Hur man upprätthåller hygien under postpartum-perioden

Tyvärr är blödning som kommer ut en gynnsam miljö för tillväxt av farliga bakterier. För att förhindra deras utveckling är det nödvändigt att noggrant följa åtgärder för att upprätthålla hygien.

För att samla in sekret, rekommenderar läkare att använda speciella kuddar med förbättrad absorption. Under de första dagarna används en specialprodukt som säljs på apotek. Då kommer normala nattkuddar markerade med "5 droppar" att göra..

Produkter av bomullshygien rekommenderas. Konstgjord polyetenlager skapar en ångande effekt och stimulerar utvecklingen av mikrober.

Användning av tamponger är strängt förbjudet. För att säkerställa ett fritt utlopp av vätska bör ingenting stoppa dess rörelse. Dessutom kan inte tamponger ta upp blodproppar som oundvikligen går ut efter den första veckan.

Byte av sanitetsdyna sker varannan timme, oavsett intensitet på strömmarna. Det åtföljs av tvätt av de yttre könsorganen (om möjligt, om kvinnan är hemma, också varannan och en halv till två timme).

Minsta antalet ablutioner reduceras till två eller tre per dag. När du använder toaletten, använd en mild rengöringsmedel märkt "för intim hygien".

I händelse av att den naturliga födelsen har gått med komplikationer, och det finns brott i moderskapet, måste du fortsätta ta hand om de skadade områdena i huden hemma. Vid utskrivning ger läkaren detaljerade hygieninstruktioner i detta fall. Oftast används flytande antiseptika såsom en lösning av kaliumpermanganat eller furatsilina.

För unga mödrar som har fött på ett operativt sätt är det viktigt att upprätthålla hygien. Eftersom det finns ett snitt i livmodern måste återställningsprocessen skyddas mot infektion. Dessutom inkluderar daglig hygien också att ta hand om sömmen. Regeln om "byte av två timmar" måste följas exakt.

Att upprätthålla kvinnors hälsa är inte den sista uppgiften för en ung mamma. Genom att observera hur lång tid ansvarsfriheten fortsätter efter förlossningen och vad deras egenskaper är, kan kvinnor undvika riskerna för en återhämtningsperiod och säkerställa god hälsa. Trots att unga mödrar har många bekymmer förknippade med det nyfödda är det viktigt att följa läkarens rekommendationer för diagnos av strömmar och hygien under denna speciella period..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hjälper Nurofen med menstruation

Cirka 80% av kvinnorna i reproduktiv ålder delar en enda diagnos - dysmenorré. Översatt från originalspråket betyder detta "svårighet i flödet av menstruation", som inkluderar symtom som illamående, kräkningar, yrsel, irritabilitet, besvämning, etc....

Andra gången är osäker: 7 orsaker till upprepad menstruation på en månad

Kritiska dagar en gång i månaden är naturligtvis ibland irriterande, men vad kan göras med dem... Men om de kommer en andra gång kan det finnas flera skäl....

Brun urladdning under menstruation hos kvinnor

En gång i månaden har varje frisk kvinna en menstruation som kännetecknas av blodig vaginal urladdning. Men i vissa fall inträffar brun urladdning under menstruationen....