Tillåten period med försenad menstruation

Intim

Varje kvinna bör veta hur länge hennes menstruationscykel varar, och även vad som kan vara hastigheten på förseningar i menstruationen. Denna information är mycket viktig..

Hos en frisk kvinna är cykeln 28-35 dagar. Dessa siffror betraktas som normala indikatorer, men är inte obligatoriska - avvikelser är möjliga både upp och ner. Om menstruationen efter 28-35 dagar inte börjar, kan vi prata om en försening. Detta kan vara ett tecken på graviditet och kan också betyda att det finns vissa hälsoproblem. Och i båda fallen bör du söka råd hos en gynekolog.

Vilken försening av menstruationen kan anses tillåten? I gynekologi är normen 5-7 dagar. En längre frånvaro av menstruation indikerar ett patologiskt tillstånd i den kvinnliga kroppen.

För vilka en lång försening i menstruationen är inte farligt?

När menstruationen inte börjar efter 7 dagar bör en kvinna som bryr sig om sin hälsa vara orolig. Men för vissa anses inte försenad menstruation i upp till 6 månader vara en avvikelse. Dessa kvinnor inkluderar:

 • unga flickor vars menstruationscykel ännu inte är fullt etablerad. Oftast kan denna process ta från ett till två år..
 • flickor som har haft sin första sexuella upplevelse. De är ofta i ett stressande tillstånd, vilket leder till en försening i menstruationen.
 • kvinnor som nyligen har blivit mamma och ammar ett barn. Under amningen släpps hormonet prolaktin i kroppen, vilket blockerar mognad av ägg.
 • kvinnor i åldern 40-45 år. Under denna period av livet går menstruationscykeln oftast bort. Blödning kan bli knapp, kan bli mycket försenad. Hos kvinnor under 40-45 år finns det ofta ett "hopp" över menstruation.

Bortsett från ovanstående grupp människor, till och med en liten frånvaro av menstruation bör varna kvinnan. Hon måste förstå orsakerna till förseningen och se till att konsultera en läkare för att utesluta allvarligare problem. I själva verket kan frånvaron av menstruation indikera allvarliga sjukdomar såsom livmoderfibrer, polycystiska äggstockar, endometrios och andra inte mindre allvarliga sjukdomar.

Faktorer som påverkar frånvaron av menstruation

Om förseningen i menstruationen inte beror på graviditet, bör du omedelbart rådfråga en läkare. Gynekologen identifierar orsakerna till avvikelser i cykeln och föreskriver lämplig behandling.

Bland de skäl som leder till frånvaron av menstruation kan vi skilja:

 • nervös belastning, stress, depression, brist på normal sömn. Stresstillståndet kan vara antingen på kort eller lång sikt. Extrem känslomässig chock, chock samt fysisk och emotionell stress kan orsaka funktionsfel i menstruationscykeln.
 • diet, dramatisk viktminskning. Kvinnor på en strikt diet tar sina kroppar till ett stressande tillstånd. Med svält eller dålig näring förlorar kroppen den nödvändiga mängden vitaminer och aminosyror, hormonell obalans uppstår och, som ett resultat, frånvaron av menstruation.
 • fetma, snabb viktökning. För mycket vikt blockerar produktionen av estragon, vilket leder till utvecklingen av hyperandrogenism och försenad menstruation.
 • hög fysisk ansträngning eller mental belastning.
 • acklimatisering när du reser, flyttar.
 • tar hormonella läkemedel. När man tar denna grupp av läkemedel förändras den hormonella bakgrunden och stör därmed menstruationscykeln.
 • anovulation. Menstruationscykeln utan ägglossning, det vill säga utan äggets mognad, kan när som helst förekomma hos någon kvinna. Detta anses vara normalt. Frånvaron av menstruation under 5 dagar med den anovulatoriska cykeln anses inte vara en patologi.
 • könssjukdomar. Dessa inkluderar polycystiska äggstockar, inflammation i hängorna, livmoderfibroider, endometrios, samt inflammatoriska sjukdomar i könsorganet (cystit, adnexit).
 • gynekologiska förfaranden. Curettage, cauterisering av erosiva tillstånd i livmoderhalsen, kolposkopi, hysteroskopi samt abort kan leda till en förändring i menstruationscykeln.

Dessutom kan den olika perioden frånvaro av menstruation bero på andra faktorer..

Ingen menstruation på 2-3 dagar

Om en kvinna noggrant övervakar sin hälsa och har en regelbunden menstruationscykel och också vet hur länge den är, är en försening på 2-3 dagar inte ovanlig. Detta kan bero på stress, förändringar i kost eller klimat på grund av fysisk stress.

Dessutom kan frånvaron av menstruation i 2-3 dagar också indikera början av befruktningen.

Menstruationsförsening på mer än 3 dagar

Försenad menstruation under en period av 4 till 7 dagar hos vissa kvinnor är normen. Detta är en slags omstrukturering av kroppen, en reaktion på stress, rörelse eller överdriven fysisk eller mental stress.

Om en kvinna inte har några månatliga perioder på mer än tre dagar, och ett graviditetstest ger ett negativt resultat, bör hon konsultera en läkare. Han kommer att hjälpa till att fastställa orsaken till detta misslyckande och föreskriva nödvändig behandling..

Om det sker en liten förändring av den hormonella bakgrunden, pratar de vanligtvis om något sådant som ”ovariell dysfunktion”. Orsaken till detta misslyckande kan vara en kränkning i kroppens endokrina system.

Inget varje månad i mer än sju dagar

Om menstruationen är frånvarande i mer än sju dagar och detta inte orsakas av faktorer som stress, byte av boende eller klimat, med hormonella läkemedel, bör du omedelbart besöka en läkare. Olika gynekologiska sjukdomar, endokrina förändringar och andra patologiska processer som uppstår i en kvinnas kropp kan leda till en sådan funktionsfel..

effekter

Om frånvaron av menstruation beror på hormonella förändringar eller gynekologiska sjukdomar, kan detta leda till bildande av maligna neoplasmer. Om du inte tar upp denna process kan sådana tumörer bli inoperabla..

Om du inte ägnar tillräckligt stor uppmärksamhet åt inflammation i könsorganet, kan det bli kroniskt, vilket i sin tur kan leda till infertilitet..

För att förhindra sådana allvarliga konsekvenser bör du rådfråga en läkare i tid. Gynekologen föreskriver nödvändiga tester, ultraljudsundersökning av bäckenorganen, dator eller magnetisk resonansavbildning av hjärnan. Tidig diagnos och korrekt diagnos gör att du snabbt kan börja behandlingen.

Vad ska man göra om en kvinna har en försening i menstruationen? Först och främst måste du se till att detta inte indikerar en graviditet. Om det inte fanns något oskyddat sex eller om testet är negativt måste du komma ihåg om det har förekommit några stressiga situationer nyligen eller ökad fysisk ansträngning. Ett besök hos gynekologen är ett måste. Han kommer att förskriva alla nödvändiga tester, bestämma behandlingsförloppet. Endast en läkare kan exakt besvara frågan om orsaken till menstruationssvikt. Glöm inte att ouppmärksamhet på problemet eller självmedicinering kan leda till irreversibla konsekvenser..

Förseningsperiod: efter hur många dagar du börjar oroa dig?

En viktig indikator på den kvinnliga kroppen är den vanliga menstruationscykeln. Hos en frisk kvinna i fertil ålder upprepas menstruationen efter 21-35 dagar. Men i genomsnitt är våra samtiders menstruationsperiod 28 dagar. Och detta antal anses vara den genomsnittliga normen.

Men åtminstone en gång i livet måste varje kvinna oroa sig för att menstruationen inte inträffade vid den förväntade tiden. Varför händer det? Och vad är den tillåtna fördröjningsgraden för menstruation? För att förstå hur förseningen uppstår måste du veta vad menstruationscykeln är..

Den allmänna idén om menstruationscykeln

Den kvinnliga cykeln är indelad i tre faser:

 1. Menstruation. Det varar i 3-5 dagar, under vilken avstötningen av det inre skiktet i livmodern inträffar och åtföljs av blodig utflöd.
 2. Jag fasar, follikulär. Med en 28-dagars cykel varar den 14 dagar. För närvarande mognar folliklar - vesiklar som innehåller en äggcell i äggstockarna, och ett nytt inre membran växer i livmodern. Vid den 14: e dagen brister den största follikeln (ägglossningsprocessen), ett vakat ägg kommer in i äggledaren och möts med en spermier. Kanterna på den sprängande bubblan klistrar samman och en ny formation erhålls - corpus luteum.
 3. II-fas (corpus luteum eller luteal). Det börjar efter ägglossningen och genomsnitt också 14 dagar. Graviditet börjar i kvinnans kropp, corpus luteum "blommar", det vill säga det producerar hormoner som förbereder livmoderhålan för att acceptera ett befruktat ägg.

Om graviditeten inte har inträffat under den aktuella cykeln, upphör corpus luteum att fungera. Livmodern avvisar det inre skalet som en onödig sak. Och menstruationsblödningen börjar.

Den ideala cykeln är en kvinnlig cykel på 28 kalenderdagar. Men sällan kan en av kvinnorna skryta med att deras menstruation "går som urverk". För vissa kommer de antingen tidigare eller senare än det angivna värdet och sträcker sig från 21 till 35 dagar.

Den kvinnliga kroppen är individuell. För en kvinna att mogna en follikel med ett ägg räcker 10-12 dagar för en kvinna och ytterligare 15-16 dagar. Därför är cykelns varaktighet annorlunda: någon har 21-24 dagar och någon har 30-35. Avvikelse från indikatorn under en cykel på till exempel 28 dagar plus / minus 7 dagar erkänns också allmänt som normalt. Ankomsten av menstruation en vecka tidigare eller en vecka senare med en cykel på minst 25, minst 30 dagar erkänns som acceptabelt, d.v.s. inom normala gränser.

Innan du läser vidare, vänligen delta i vår lilla undersökning.

Vad betraktas som en försening?

Om det av någon anledning i den första fasen av cykeln inte finns någon tillväxt av en full follikel som kan "släppa" ett moget ägg, kommer den andra fasen inte att börja. Allt är enkelt: om follikeln inte spricker, bildas inte corpus luteum. Och I-fasen kan pågå mycket länge, tills det inre skiktet i livmodern, som kraftigt har vuxit under hormonsverkan, börjar avvisa sig själv. Därför försenas menstruationens start från flera dagar till flera månader.

Frånvaron av en månatlig blodig urladdning med en regelbunden cykel på mer än 7-10 dagar från det ögonblick de förväntas bör betraktas som en försening i menstruationen.

För en normal menstruationscykel är det viktigt att inte så mycket antalet dagar mellan blödning som regelbunden återfall. Till exempel, om din menstruationscykel alltid inträffar efter 25-28-30 dagar, men den här månaden inte kom i tid, bör detta betraktas som en försening. Särskilt om mer än 7-10 dagar har gått sedan den förväntade dagen.

Orsaker till försenad menstruation

En kvinnas menstruationscykel styrs av hormoner. Det bör sägas att det hormonella systemet är mycket sårbart och lätt mottagligt för även de mest mindre negativa faktorer, vilket kan leda till frånvaro av menstruation.

Så orsakerna till förseningen av menstruationen:

 • ökad fysisk aktivitet;
 • överdriven emotionell stress;
 • Klimat och tidszon reser
 • reaktion på chock, förbittring, lidande sorg, brytning med en älskad;
 • sjukdomar;
 • övervikt eller undervikt;
 • användning av "brandprevention";
 • närmar sig klimakteriet;
 • graviditet.

Graviditet är den mest troliga orsaken till frånvaron av menstruation hos kvinnor som inte använde preventivmedel. Moderna graviditetstest ger ett positivt resultat redan den 1-2: e dagen av förseningen.

Försenad menstruation: patologi och norm

Menstruationscykeln hos kvinnor är en tydlig och strömlinjeformad mekanism, men den kan också misslyckas. Endast i vissa fall anses försenad menstruation vara normal och i andra patologier.

I allmänhet är det en fördröjning i menstruationen och hur många dagar är det?

Kära kvinnor! Ni är alla så annorlunda: ung och "mogen", tunn och knubbig, sårbar och ostörd. Därför kommer fördröjningsgraden för varje också att vara annorlunda. För några av er är frånvaron av menstruation i två månader inte en patologi, och för vissa är en två dagars försening en katastrof.

Så låt oss se vilken situation som bör varna dig och hur många dagar med förseningar anses vara normala..

När försening är normen?

Om menstruationen inte förekommer på föreskriven tid börjar kvinnor oroa sig för detta och misstänker sig vara antingen graviditet eller någon form av patologi.

Graviditet är det enda som hela kvinnans reproduktionssystem fungerar för. Och månatliga förseningar för hela graviditetsperioden, förlossningen och amningen betraktas som fysiologiska normer.

Det antas att friska kvinnor flera gånger per år kan ha en försening av menstruationen i 1-2 dagar. Och detta är en normal situation. Vanligtvis är det förknippat med små stressfaktorer, efter det att allt försvinner..

Nulliparösa kvinnor är mer benägna att uppleva försenade perioder än de som har fött. Allt kommer att förbättras efter den första födelsen. Den kvinnliga kroppen kommer att fullgöra uppdraget att föda det avkomma som tilldelats den och kommer att arbeta i full kraft, utan avbrott.

Det är mycket viktigt att förstå att den kvinnliga cykeln inte omedelbart blir regelbunden och stabil. Oregelmässighet och instabilitet är särskilt karakteristisk för perioden med bildandet av menstruation, eller tvärtom, före deras upphörande.

Varför händer det? Inledningen av den första menstruationen hos en tonårsflicka betyder inte att hennes reproduktionssystem har mognat och är redo att fungera korrekt. Under tonåren finns det fortfarande ingen tydlig hormonreglering av menstruationscykeln, äggstockarna är svaga. Därför är förseningen av menstruation hos ungdomar, även under flera månader, ganska vanligt och anses inte vara ett allvarligt problem. 1-2 år kommer att gå, och en tydlig relation kommer att upprättas i kroppen av en ung flicka mellan hormonerna i äggstockarna och hjärnans centrum som reglerar reproduktionssystemets funktion (hypofys och hypothalamus).

En kvinna under premenopausal period kan också uppleva menstruations oregelbundenheter i form av en försening i menstruationen. Detta beror på en minskning av hormonhalterna och utrotningen av äggstocksfunktionen..

Patologisk försening

Försenad menstruation med en regelbunden stabil cykel på mer än 7-10 dagar får alltid en kvinna att tänka - "är allt okej?". Endast en läkare kan besvara frågan och ta reda på orsakerna till förseningen i menstruationen.

Oftast indikerar en långvarig frånvaro av menstruation närvaron av graviditet. Men om den "intressanta situationen" inte har bekräftats är det nödvändigt att utesluta inflammatoriska sjukdomar, sköldkörtelens patologi och könstumörer. I det här fallet kan du inte göra det utan att konsultera en specialist.

Kvinnlig ålder är viktig och påverkar menstruationscykeln. Så vid 40 års ålder har en kvinna en historia av könsinflammation, abort och kroniska sjukdomar, så hon måste ta itu med problemet med att försena sina perioder oftare än i en ung ålder.

Vad du ska göra om ett cykelfel har uppstått?

Om en oförutsedd försening i din cykel inträffar ska du inte få panik. Denna typ av försening kan uppstå hos alla kvinnor eller tjejer. För att förstå orsaken till misslyckandet, men för detta:

 1. Till att börja med ska du lugna dig och komma ihåg om du inte upplevde stress inför din period. Om förseningen i menstruationen orsakas av stress är detta inte ett sådant problem. Vanligtvis normaliseras allt efter att ha avslutat det negativa.
 2. Uteslut graviditet med ett test.
 3. Om graviditet är uteslutet - för att ta reda på orsakerna till frånvaron av menstruation, måste du konsultera en gynekolog vid förlossningskliniken.

Vad är den maximala förseningen i menstruationen utan graviditet?

Jag är glad över att välkomna absolut alla i den här artikeln!

Försenad menstruation blir en lycklig händelse för en kvinna som planerar en graviditet, men för en tjej vars planer att födelsen av ett barn ännu inte ingår kommer det att bli ett riktigt test. Faktum är att förseningen av menstruationen inte är ovanlig och dessutom är det ett helt acceptabelt fenomen..

För att inte spendera pengar på tester och inte förstöra nerverna, bör du ta reda på vad den maximala förseningen av menstruation utan graviditet kan vara och vad som påverkar cykelstörningar. Informationen i den här artikeln hjälper dig att förstå vilken tidsperiod som är acceptabel i den här frågan, och när du behöver ljuda larmet och springa till sjukhuset.

Försenad menstruation när det inte finns graviditet: hur många dagar är tillåtna?

Normen för menstruationscykeln är 28 dagar. Någon har några dagar mindre, i vissa fall mer än standardbeloppet. Hur som helst, på den första dagen av en ny cykel, utvecklar en kvinna en blodutflöde. När perioderna är försenade beräknas cykeln redan från det ögonblick de faktiskt inträffar.

Vid återställning av cykeln, om nästa gång menstruationen börjar vid den bestämda tidpunkten, kan alla hälsoproblem kastas på ett säkert sätt. Läkarna bekräftar säkerheten vid förseningen av kritiska dagar med 3-5 dagar. På den sjätte dagen är det redan värt att överväga, för kanske meddelar kroppen om början av den inflammatoriska processen.

Följande tabell hjälper dig att räkna ut dina kroppssignaler oberoende:

3 dagars försening.

Kritiska dagar fördröjer 5 dagar.


6 dagars försening.


Ingen månad per tio dagar.

Månadsfördröjning med antalet dagarBeskrivning
Det finns ingen anledning till oro. Det händer på grund av svår stress, fel i dag- och nattläge, stark fysisk ansträngning.
Något mellan patologi och normen, men mer benägen till det senare. Kan hända med flickor som, strax före den första dagen av en ny cykel, hade en allvarlig viral eller katarralsjukdom.
Detta är den fina linjen mellan avvikelse och normalt. Kan förekomma i närvaro av akuta luftvägsinfektioner, bronkit eller influensa. Detta tillstånd kräver undersökning i kliniken..
Det är nödvändigt att undersökas på ett sjukhus för att utföra en ultraljuddiagnos av äggstockarna. Ofta på grund av brist på ägglossning.

Graviditetsforumet innehåller recensioner som bekräftar säkerheten för att försena "röda dagar" även under fem dagar, men det finns också historier om kvinnor om upptäckt av inflammation i kroppen, när menstruationen inte inträffade på flera veckor, eller till och med en hel månad.

Detta bekräftar än en gång vikten av att åka till sjukhuset om menstruationsfördröjningen är mer än 6 dagar.

Anledningar till försenad menstruation utan graviditet: ofarligt och hälsofarligt

Från hur många dagar förseningen av menstruationen varar beror kvinnans ytterligare åtgärder. Om denna period var en vecka eller mindre, bör du ompröva din livsstil. Faktum är att kroppen svarar på fysisk och mental överbelastning och aktiverar skyddssystem.

Detta händer för att förhindra graviditet under ogynnsamma förhållanden för kroppen. Och skydd visas i frånvaro av menstruation, även när det inte finns någon graviditet.

Kort försening av kritiska dagar kan orsaka följande skäl:

 • kost eller hungerstrejk, undernäring;
 • sömnproblem;
 • tungt fysiskt arbete;
 • kronisk trötthet;
 • Fetma eller snabb viktminskning på kort tid;
 • infektiösa patologier eller kroniska sjukdomar;
 • en kraftig klimatförändring;
 • långvarig användning av starka mediciner.

Som medicinsk praxis visar, förekom oftast en försening utan graviditet på 3, 5 eller 7 dagar på grund av stress, vilket har blivit normen för en modern kvinna.

Om du är försenad i mer än en vecka måste du gå till sjukhuset, där läkaren kommer att ställa en korrekt diagnos. Orsakerna till detta tillstånd kan vara inflammatoriska processer, patologier i könsorganen eller polycystisk äggstock. Som ett resultat av hormonellt misslyckande är utvecklingen av en corpus luteumcyst mycket trolig.

Försenad menstruation hos ungdomar: orsaker och symtom

På frågan om det kan vara en försening i menstruationen hos en tonårsflicka svarar gynekologer jakande. Deras orsaker är nästan desamma som vid funktionsfel hos en vuxen kvinna. Du kan lägga till avvisningen av fasta livsmedel i önskan att gå ner i vikt och början av sexuell aktivitet.

Symtom på denna avvikelse uppvisar samma sätt både hos en tonåring och en vuxen flicka. En av de mest uppenbara är att det inte finns några tecken på PMS. Vid ung ålder kräver även små förseningar uppmärksamhet, därför är det bättre att konsultera en läkare för att ta reda på orsakerna till detta tillstånd. Efter undersökningen kommer gynekologen att förklara hur mycket försening kan vara och i vilka fall det anses vara normen.

För flickor som just börjar bekanta sig med de nya funktionerna i kroppen, kommer det att vara användbart att lyssna på föreläsningar om ämnet "Girl-girl-woman" från barnläkare-gynekolog Irina Zhgaryova för att beräkna formeln för kvinnors hälsa.

Stimulering av menstruationen hemma: är det möjligt att orsaka menstruation med en försening?

För en flicka som inte är redo att bli mamma kan till och med ett negativt test vid försening av kritiska dagar orsaka panik och rädsla. Och för tillfället spelar det ingen roll alls varför menstruationsförseningen överträffade henne och om det betraktas som normen, eftersom allt hon kan tänka på är att återställa sin vanliga cykel och återgå till det normala livet.

Om orsaken till detta tillstånd inte är graviditet kan du ringa din period på egen hand hemma med följande metoder:

 • förbereda ett avkok av lagerblad - häll 10 gram av anläggningen med två glas kokande vatten, sjuda i 5 minuter, häll i en termos och låt infusera i 3 timmar. Använd upp till 4 gånger om dagen i 1 msk. en sked;
 • drick kamomillte - för 500 ml vatten måste du ta två tepåsar. 2-3 timmar efter bryggning kan du börja dricka 0,5 koppar två gånger om dagen;
 • varmt bad - ökar kroppstemperaturen, vilket resulterar i att blodkärlen expanderar och blodtrycket minskar. Utsläpp kan förekomma omedelbart efter ett varmt bad.

Läkare på patienters frågor om hur man ringer en period kan rekommendera att älska sin partner. Faktum är att under sexuellt samlag, blod aktivt kommer in i bäckenorganen, ökar blodflödet, vilket kan orsaka den skattade första dagen av cykeln.

Du bör inte använda några förfaranden utan tillstånd från en läkare och en undersökning av en gynekolog, eftersom fel i kvinncykeln kan vara förknippade med graviditet, även om testerna visar en remsa.

Försenad menstruation under ett år är ett allvarligt fenomen och det är antingen förknippat med barnets födsel eller med allvarliga sjukdomar. Vid överskridande av normen, som är 2-7 dagar, måste en undersökning göras på sjukhuset.

rön

Vad som än händer i livet är det viktigaste att inte få panik i förväg. Du kan alltid hitta en väg ut ur alla situationer. Ta hand om din hälsa, låt inte de minsta avvikelserna i kroppen driva och då kommer allt att gå bra med dig.

Det skulle vara trevligt av dig att bekanta dig med artikeln om dina vänner, bekanta och inte bara i sociala nätverk. Var alltid med oss ​​och vänta på nya artiklar med användbar information! Hejdå allihopa!

Med vänlig hälsning Katherine Grimova, mor till en underbar dotter!

Hur många dagar kan det bli en försening i menstruationen

Varje kvinna börjar oroa sig när hon har en försening i sin period, såvida hon och hennes man naturligtvis inte planerar att få ett barn. Men inte alltid en försening indikerar graviditetens början, det finns andra skäl till varför menstruationen kan komma några dagar senare.

Försening - patologi eller norm

Inte alla kvinnor får sina perioder samtidigt. Cykeln kan brytas i unga flickor om deras kritiska dagar började för inte så länge sedan. Det kommer att ta ett år eller två för cykeln att lösa. Detta är möjligt hos kvinnor före klimakteriet. En försening kan inträffa efter födseln om en ung mamma fortsätter att amma sitt barn. I dessa fall är perioderna med försening av menstruationen olika. Ibland sträcker de sig i flera månader. Men ändå anses de inte som avvikelser från normen.

Försenad menstruation har alltid varit ett oroande tecken. Det betyder att något går fel i kvinnans kropp, det fanns någon form av funktionsfel i hormonbalansen. Ibland är det en graviditet. Men det kan finnas många andra skäl..

Du måste också komma ihåg att menstruationscykelns varaktighet kan vara annorlunda. Menstruationen bör inte nödvändigtvis komma exakt efter 30 dagar, vissa kvinnor har kritiska dagar var 28: e dag eller var 25: e dag (från 25 till 33 dagar). En lång cykel är en typ av norm, så det är ingen fråga om försening.

Vilken försening anses vara normal

Hur mycket normalt kan det bli en försening i menstruationen om flickan är säker på att hon definitivt inte är gravid? Om kritiska dagar är ”sena” i flera dagar (högst 7), bör du inte oroa dig när:

 • Det finns inga tecken på patologi. Hur mycket försening kan en menstruation ha för en mer eller mindre frisk icke gravid kvinna? Experter säger 2-3 dagar. En flickas försening på två dagar är normen, det kan förekomma på grund av plötsliga förändringar i lufttemperatur på gatan eller på grund av kraftiga krafttryck. En kvinnas månatliga försening på tre dagar är inte heller en orsak till oro. Det kan förknippas med konstant stress, dålig näring, överarbete etc. Det är värt att överväga en livsstilsförändring. Även en månatlig försening på 4 dagar är inte en anledning till panik, det kan orsakas av samma skäl.
 • Patologi är, men är inte förknippad med det reproduktiva systemet. Hur länge kan en tjej ha en månatlig försening utan graviditet och utan allvarliga hälsoproblem? 5 till 7 dagar. Försenad menstruation i cirka 5 dagar kan uppstå på grund av förkylning, influensa eller andra infektioner, inflammatoriska sjukdomar. Patienten kan inte kallas helt frisk, men du kan inte gå till gynekologen med en liknande försening. Så snart hennes kropp återhämtar sig kommer cykeln att förbättras. En försening i menstruationen på 6 eller 7 dagar kan också bero på att flickan var sjuk av akuta luftvägsinfektioner, influensa, tonsillit, fick bronkit. Om vi ​​pratar om normen, dvs. hur många dagar kan det bli en försening i menstruationen - läkarna tror att inte mer än en vecka, dvs från 5 till 7 dagar.
 • Graviditet eller närvaro av patologi. När förseningen i menstruationen varar i 10 dagar eller mer, indikerar detta förekomsten av olika gynekologiska eller endokrina (hormonella) sjukdomar eller graviditet. I det här fallet bör du omedelbart besöka en gynekolog för att förskriva behandling i sjukdomen. Annars kan med tiden, utan korrekt behandling, komplikationer uppstå, till exempel infertilitet.

Icke-farliga orsaker till försenad menstruation

En försening i menstruationen under en vecka eller kortare indikerar att du måste ompröva din livsstil. Så om en kvinna sitter på en strikt diet, arbetar för mycket eller är fysiskt överarbetad, lever i ett tillstånd av kronisk stress, innehåller hennes kropp skyddssystem. Vår kropp är utformad så att den i en ogynnsam miljö försöker förhindra graviditet annars blir det svårt för en kvinna att bära och få barn. Därför kan menstruationen vara frånvarande. Hur många dagar kan det uppstå en försening i menstruationen orsakad av sådana skäl? Upp till 1 månad. Men det är lämpligt att omedelbart vidta nödvändiga åtgärder för att förbättra din hälsa, till exempel, överge dieten. Då kan kroppen återhämta sig utan behandling.

De huvudsakliga orsakerna till den korta förseningen är:

 • undernäring, brist på vitaminer, snacks på språng, svält;
 • konstant brist på sömn;
 • tungt fysiskt arbete, överdriven mental stress, överarbete;
 • förgiftning med olika ämnen i farlig produktion eller lever i en region med dåliga miljöförhållanden, förgiftning med alkohol eller tobak;
 • problem med vikt, både brist och överskott;
 • klimatförändringar efter flytt till ett annat land;
 • infektionssjukdomar;
 • förekomsten av kroniska sjukdomar;
 • användning av preventivmedel eller avskaffande av hormoner (födelsekontroll).

Försening av sjukdomar

Hur många dagar kan en kvinna ha en månatlig försening? På olika sätt finns det patienter där kritiska dagar är frånvarande i flera månader. Du måste oroa dig om förseningsperioden överstiger 5-7 dagar. Då måste du besöka en gynekolog som kommer att diagnostisera.

Sjukdomar som kan orsaka förseningar:

 • Inflammatoriska sjukdomar som påverkar könsorganen. Symtom på dessa sjukdomar är buksmärta och utflöd..
 • Onkologiska patologier i könsorganen.
 • Polycystisk äggstock. Med denna sjukdom går en kvinna i vikt, hon växer hårtillväxt i ansikte, armar, rygg, håret blir snabbt fet och irritabiliteten ökar. Det uppstår på grund av en ökning av blodnivån hos det manliga hormonet testosteron.
 • En corpus luteumcyst av äggstockarna. Anledningen till dess utseende är hormonell obalans..

Ett sådant problem kan uppstå efter en abort, en ektopisk graviditet, en frusen graviditet eller när en kvinna skraper livmodern. I detta fall är det inte bara hormonella förändringar, utan också mekaniska skador som kan uppstå under proceduren.

Inte alltid försenad menstruation är en patologi. Men om förseningen varar mer än sju dagar och inte visas hos en tonårsflicka, en kvinna efter förlossningen eller före klimakteriet, bör du besöka en gynekolog och genomgå en undersökning. Läkaren kommer antingen att berätta de goda nyheterna om det kommande moderskapet, eller så kommer han att upptäcka orsaken som orsakade förseningen. Det är lämpligt att omedelbart eliminera det..

I vilket fall som helst kommer detta besök hos läkaren inte vara på sin plats. Det hjälper till att hantera sjukdomen i ett tidigt skede då orsaken till förseningen var sjukdomen. Om förseningen orsakades av graviditet är det också bättre att ta reda på det direkt för att börja ta vitaminer och ta mer hand om din hälsa.

Video: Försenad menstruation är ett oroande symptom

Uppmärksamhet! Den här artikeln är endast för informationssyften och är under inga omständigheter vetenskapligt material eller medicinsk rådgivning och kan inte fungera som ett substitut för konsultation med en professionell läkare. För diagnos, diagnos och behandling, kontakta en kvalificerad läkare!

Försenad menstruation: fysiologisk menstruationscykel och dess störningar

Försenad menstruation är ofta en föregångare av en allvarlig sjukdom. Detta beror delvis på moderna kvinnors livsstil: frekventa stress, minskad fysisk aktivitet, försämring av kroppens immunfunktion och andra negativa faktorer. Brott mot menstruationscykeln indikerar eventuella problem, så att diagnos i tid är viktig. Många sjukdomar kan botas fullständigt med snabb behandling..

Menstruationscykeln är en cyklisk förändring i kroppen av en kvinna i reproduktiv ålder, som är utformad för att tillåta befruktningen av ett barn. Dess början anses vara den första dagen av menstruationsblödning, slutet är den första dagen i nästa menstruation. Längden är i genomsnitt 21-35 dagar..

Normalt kan kritiska dagar bara försenas när graviditet inträffar, i andra fall är det nödvändigt att fastställa orsaken till deras frånvaro. Efter en vecka måste du göra ett graviditetstest och i sin frånvaro söka kvalificerad hjälp. Tillåten frekvens av fysiologisk försening i menstruationen - 7-14 dagar.

Menstruationscykeln består av tre på varandra följande faser:

FasBeskrivning
Menstrual (follikulär)Under denna fas, under verkan av follitropin (adenohypofys hormon), börjar folliklar att utvecklas i äggstockarna, i var och en av dem finns ett ägg. Folliklar utsöndrar östrogen, och under påverkan av detta hormon i livmodern utvecklas dess slemhinne - endometrium. Det är nödvändigt att fostra ett barn, och det är han som avvisas i avsaknad av befruktning. En av folliklarna är dominerande. Det utvecklas snabbare än andra, det anses vara produktivt i en viss cykel. Under påverkan av hormoner börjar den aktivt öka i storlek. Den första fasen av cykeln varar i genomsnitt 14 dagar, dvs från slutet av tidigare menstruation till början av ägglossningen
proliferativVarar normalt inte mer än tre dagar. De flesta kvinnor ägglossar den 14: e dagen av cykeln. Vid denna tid når den dominerande follikeln mognad. Den kan ägglossning och kallas Graaf-bubblan. Under ägglossningen bryts dess vägg, cirka 5 ml follikulär vätska där ägget befinner sig frigörs från det. Med en överträdelse av ägglossningsprocessen inträffar inte nästa fas, en hormonell obalans utvecklas. Den follikulära vätskan som inte kommer in i rören, och med den förblir ägget också inuti äggstocken, ökar ofta i storlek och bildar en follikulär cysta. Denna sjukdom anses vara fysiologisk, men den är farlig för dess komplikationer.
Sekretor (luteal)Ett annat namn är corpus luteum-fasen. Det varar från ögonblicket av ägglossning till början av ny menstruationsblödning. I genomsnitt - 12-16 dagar. Under corpus luteum-fasen komprimeras den sprängande Graaf-bubblan och ackumuleras lutealpigment. Från detta ögonblick bör det kallas corpus luteum. Endometriet börjar förvandlas: det tjocknar, dess körtlar ökar i storlek och börjar utsöndras. Om en kvinna är gravid producerar corpus luteum progesteron tills moderkakan utvecklas. I avsaknad av graviditet upphör corpus luteum att fungera och förstörs. Som ett resultat minskas östrogen- och progesteronnivåerna. Livmoderslimhinnan blir edematös och avvisas sedan. Menstruationen börjar

I klinisk praxis har alla menstruations oregelbundenheter, inklusive förseningar, fysiologiska eller patologiska orsaker. I det första fallet kan vi prata om hur lång tid det är för kritiska dagar. De har sina egna symtom, tecken, orsaker och timing. I händelse av deras förändring eller överträdelse är det värt att misstänka patologiska förändringar.

Fysiologiska skäl inkluderar:

 • livsstilsförändringar, klimatförändringar, frekventa flygningar;
 • emotionell eller fysisk belastning (överdriven träning, ökad arbetsbelastning, stress);
 • efterlevnad av strikta dieter, fasta;
 • användning av nödprevention (till exempel Postinor);
 • amningstid;
 • förkylningar i övre luftvägarna (försening förknippas ofta med att ta antibiotika).

Alla fysiologiska förseningar har vissa perioder och åtföljs inte av allvarliga patologiska symtom från reproduktionssystemets organ. Menstruationscykeln återhämtar sig vanligtvis på egen hand.

Patologiska orsaker till försening inkluderar:

 • inflammatoriska sjukdomar i reproduktionsorganen (oofarit, adnexit, etc.);
 • tumörer i livmodern och bilagorna;
 • polycystisk äggstock;
 • fetma eller anorexi;
 • tillstånd efter abort eller spontan abort (dött foster, missfall, etc.).

Vid patologiska störningar utvecklas ofta en ytterligare klinik, som indikerar typen och omfattningen av spridningen av det patologiska tillståndet. För att återställa menstruationen och återuppta reproduktionsfunktionen behövs specialisthjälp och ett antal omfattande åtgärder för att hjälpa.

Många fysiologiska och patologiska förseningar åtföljs av ett antal symtom och manifestationer, vilket beror på vissa förändringar i kroppen:

Anledning till förseningenFörändringar i kroppenMöjlig försening
Fysisk stressSjälvreglering av kroppen förbättrar produktionen av manligt hormon - testosteron. Det är nödvändigt att upprätthålla fungerande organ och system, deras motståndskraft mot intensiva belastningar ökarCirka 1 månad
NödpreventionMottagning av Postinor inom 72 timmar efter oskyddat samlag påverkar produktionen av hormoner, varaktigheten av faserna i menstruationscykeln förändras. Om befruktningen har inträffat, provoseras spontan abort. I detta fall är menstruationen sent en gång. Om förseningen fortsätter under flera cykler, bör du rådfråga en gynekolog: läkemedlet kanske inte har hjälpt och en graviditet har inträffat eller missfall har inte inträffat10-14 dagar
Venereala sjukdomarFörseningen beror på den specifika sjukdomen, stadiet, behandlingen. Kanske sjukdomsförloppet utan cykelfelIndividuellt, 0-14 dagar
Medicinsk och spontan abortVaraktigheten av den tredje fasen av menstruationscykeln förändras. En hormonell obalans utvecklas. En kvinnas kropp är helt ombyggd och förbereder sig på att fostra ett barn. Efter att ha avbrutit graviditetsförloppet behöver kroppen tid för omvänd justering. Under livmoderns curettage skadas dess inre skikt, vilket också påverkar förloppet för fysiologisk menstruation1-2 månader beroende på graviditetsåldern
LaktationProlactin, ansvarigt för produktion av mjölk, hämmar äggstockarnas funktion. Om en kvinna inte ammar, börjar menstruationen 2 månader efter födseln. Vid amning återställs menstruationen efter upphörandet av amningenEnskilt krävs en läkarkonsultation
Efter preventiv avbokningNär man tar läkemedel är äggstockarna hyperhämmade av hormoner från utsidan. Normalisering av äggstockarnas funktion sker i 2-3 cykler10-30 dagar, oregelbundna perioder - 2-3 månader

En försening i menstruationscykeln är möjlig under året från början av menstruationen under puberteten. Under denna period är det omöjligt att beräkna ägglossningen. Med klimakteriet är det mycket svårt att förutsäga nästa menstruation. Dessa två tillstånd är fysiologiska, men kräver systematisk observation av en gynekolog. För närvarande sker en aktiv hormonell förändring, vissa skyddsmekanismer omorganiseras och utvecklingen av irreversibla förändringar är möjlig.

För att undvika de oönskade konsekvenserna av att använda preventivmedel är det nödvändigt att välja dem med en specialist som tar hänsyn till kroppens ålder och individuella egenskaper. Det rekommenderas inte att bryta reglerna för att ta läkemedel och flytta bort från schemat som föreskrivs av läkaren. Det är nödvändigt att räkna 2-3 menstruationscykler, och efter denna tid, om den inte återhämtar sig, konsultera din läkare.

Hos kvinnor som är benägna att försena menstruationscykeln observeras ofta en tidigare menstruation eller komplikationer av tillståndet utvecklas. Det är särskilt viktigt att övervaka alla förändringar hos en tonåring, eftersom ytterligare reproduktionsfunktion beror på den fysiologiska bildningen av menstruation.

Klassificera kränkningsöverträdelser enligt följande:

 • Amenorré - frånvaro av menstruation i mer än 6 månader i rad.
 • Oligomenorrhea - menstruationsblödning varar mindre än två dagar.
 • Hypomenorré - menstruationsblödning är mindre vanligt än en gång var 35: e dag.
 • Polymenorrhea - cykelns varaktighet är mindre än 21 dagar.
 • Dysmenorré - cykelstörningar, manifesteras av symtom på sjukdom, huvudvärk, illamående.
 • Metrorragia - oregelbunden blödning av livmodern som uppstår mellan cyklisk menstruationsblödning.
 • Algomenoré - smärtsam menstruation, manifesteras av smärta i korsryggen, i bäckenområdet.
 • Algodismenorea - svår smärta i korsryggen eller bäckenområdet före menstruation. Ofta åtföljs de av illamående, yrsel..
 • Hypermenorré - en kränkning av menstruationscykeln, kännetecknad av riklig (mer än 80 ml) eller långvarig (mer än 7 dagar) menstruationsblödning med ett regelbundet intervall på 21–35 dagar.

En uppsättning förebyggande åtgärder är behörig att välja specialist, men en del av dem har en kvinna rätt att utföra oberoende:

 1. 1. Underhålla menstruationskalendern. Tack vare kalendern kan en kvinna själv upptäcka cykelstörningar och sedan ge en schema till sin gynekolog.
 2. 2. Besök hos gynekologen minst två gånger om året.
 3. 3. Snabbt upptäckt och behandling av gynekologiska sjukdomar, endokrina sjukdomar, liksom kroniska patologier i inre organ, eftersom de senare är inre infektionscentrum..
 4. 4. Följ en diet med ett måttligt innehåll av kolhydrater och fetter. Det är nödvändigt att utesluta stekt mat, samtidigt som användningen av mejeriprodukter ökar.
 5. 5. Systematiska sporter eller en serie fysiska övningar.
 6. 6. Eliminera emotionell och fysisk överbelastning.

Du måste spendera mer tid i frisk luft, observera regimet för arbete och vila, kontrollera vikten och äta rationellt och balanserat. Kursintaget av multivitaminer och mineralkomplex visas. Begränsa psyko-emotionell stress och fysisk ansträngning.

Det rekommenderas särskilt att kvinnor som är utsatta för förseningar eller har utlösande faktorer vidtar förebyggande åtgärder..

I avsaknad av uppenbara fysiologiska faktorer är det nödvändigt att söka kvalificerad medicinsk hjälp. Systematisk sen menstruation och alla typer av menstruations oregelbundenhet kräver diagnos, eftersom de kan vara ett symptom på allvarliga sjukdomar.

Av grundläggande betydelse är förseningarnas karaktär, deras varaktighet, samtidigt symtom. Dessa ögonblick bör en kvinna ta med allvar och lyssna på hennes kropp så mycket som möjligt och notera alla förändringar. Vid kontakt med en gynekolog är det nödvändigt att lämna in alla observationer och göra en analys av möjliga provokationsfaktorer. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt förekomsten av viktförändringar eller hudens och hårets tillstånd, eftersom dessa symtom ofta indikerar hormonella störningar.

För diagnostiska ändamål utförs en syn- och palpationsundersökning av reproduktionssystemet. En ultraljud föreskrivs och vid behov laparoskopi. Ett generellt blodprov och en smuts från slidan hjälper till att bestämma förekomsten av patogen flora och den inflammatoriska processen. Dessutom visas studier på kvantitativ sammansättning av hormoner i det endokrina och reproduktiva systemet. Regleringen av menstruationscykeln utförs av många hormoner, därför är samråd med närstående specialister ofta nödvändigt.

Hur många dagar kan det bli en fördröjning utan graviditet

När menstruationen är sen frågar kvinnan hur länge menstruationsförseningen kan pågå, vilken tid är tillåten och i vilket fall bör du oroa dig och leta efter orsakerna till cykelstörningar.

Normal menstruationscykel

En frisk kvinnas klassiska menstruationscykel varar i 28 dagar. Den första dagen i den nya perioden visas ansvarsfrihet. Normalt varar förordningen 3-5 dagar, den 14: e ägglossningen inträffar, därefter corpus luteumfasen, som återigen förändras till menstruation.

Månadens cykeltid, som mäts med antalet dagar mellan perioder, bör vara densamma.

Antalet andra cykeldagar än 28 är tillåtet, viktigast av allt, menstruationens regelbundenhet. Menstruation kan dock försenas, hur mycket - beror på orsaken. Det varar i 1-2 dagar, och det når en vecka eller till och med flera månader.

En kort försening kan vara bevis på stress, klimatförändringar eller någon annan orsak. Det bevisas till exempel att med regelbundna besök i samma företag (arbetsgrupp) börjar perioderna för alla kvinnor ungefär samma tid.

Om det finns en fördröjning i menstruationen, beräknas cykellängden från det ögonblick då menstruationen började. I fallet när cykeln omedelbart återhämtade sig och menstruationen anlände i tid bör det inte finnas några hälsoproblem.

Hur många dagar är en månatlig försening tillåten?

Läkarna säger att den tillåtna normen, upp till hur många dagar det kan vara en försening i menstruationen - 3-5 dagar. Om menstruationen inte inträffar längre än den angivna perioden finns det en risk för en patologisk process. Början på nästa cykel kommer att betraktas i det ögonblick utseendet av sekret. Om cykellängden blir densamma kan vi anta att den har återhämtat sig.

När cykellängden är 28 dagar, var menstruationen planerad till 1 mars och började den 5, vilket innebär att förseningen var 4 dagar. Om nästa menstruation inträffar den 2 april, tros det att cykeln har återhämtat sig. Vissa räknar felaktigt med ansvarsfrihet den 29 mars, och om de inte kommer oroar de sig, trots att allt är normalt.

För att underlätta spårning kan du använda mobilapplikationer med en kvinnlig kalender. Med deras hjälp är det lätt att märka förändringar i cykeln, och att veta hur länge förseningen anses vara normal kan du kontrollera menstruationen.

Om det inte är möjligt att använda en sådan applikation görs anteckningar i den vanliga kalendern, det viktigaste är att regelbundet övervaka menstruationscykeln.

Även om förseningen är tillåten, är det inom den normala förseningen av menstruationen, men detta händer regelbundet (mer än två gånger om året), bör du informera din gynekolog om detta. I detta fall finns det fortfarande en kränkning av cykeln, vilket innebär att det är nödvändigt att ta reda på dess orsaker. Det är obligatoriskt att konsultera en specialist om förseningen är 9-10 dagar eller mer.

Hur lång tid kan en försening vara utan graviditet

Perioden för acceptabel försening ökar i händelse av graviditet och laktationsperioden. Det högsta månatliga är kanske inte hela amningstiden, när hormonet prolaktin produceras i den kvinnliga kroppen, vilket hindrar äggets mognad. Följaktligen förekommer inte ägglossning, endometriet växer inte och det finns ingen menstruation.

Efter ett negativt resultat av graviditetstestet är en kvinna som regel intresserad av frågan om hur många dagar perioden kan försena i detta fall. Läkare anser det vara normalt när menstruationen är försenad i högst 5 dagar. Om reglerna är sena varje cykel och den maximala månatliga förseningen är längre än den angivna perioden, är det värt att besöka en gynekolog för att genomgå en undersökning.

Efter undersökning, genomgång av nödvändiga tester och genomgått ultraljud kan läkaren identifiera orsaken till kränkningen av cykeln. Vid 40–45 års ålder uppstår oftast den största förseningen, ungefär en månad eller längre, på grund av premenopausens början.

I de fall då åldern är långt ifrån klimakteriet, bör det största antalet godtagbara dagar med förseningar i regelbunden blödning inte vara mer än en vecka. Och under undersökningen i detta fall kan patologiska problem upptäckas.

Möjliga skäl

Som redan nämnts, om menstruationen försenas längre än den tillåtna perioden, är en undersökning nödvändig. Nu är det värt att undersöka närmare orsakerna till denna kränkning av cykeln:

 1. Brist på ägglossning. Detta kan inträffa under den anovulatoriska cykeln, när äggstockarna störs. Till exempel på grund av polycystos, där flera folliklar börjar mogna på en gång, men inte en av dem slutligen ägglossar.
 2. Hormonell funktionsfel, som ofta uppstår när man tar p-piller. Om orala preventivmedel väljs korrekt kommer cykeln att återhämta sig mycket snabbt. När tabletter avbryts kanske menstruationen inte börjar på länge eller går med betydande förseningar, och cykeln kommer inte att återhämta sig längre desto längre tidpillerna tas. Fortplantningssystemet tar tid att börja producera hormoner igen i den mängd som är nödvändig för ägglossningsprocessen och tillväxten av endometrium.
 3. Ovariell inflammation, adnexit. Dessa sjukdomar dämpar ägglossningen och stör reproduktionssystemet som helhet..
 4. Gynekologiska sjukdomar. Detta inkluderar endometritis, endometrios, polyper och livmoderfibroider, maligna tumörer samt sexuellt överförda sjukdomar.

Den vanliga menstruationen som ett lakmustest återspeglar en kvinnas reproduktiva hälsa, därför kan du inte ignorera kroppens signaler och vänta på återhämtningen av cykeln, särskilt med långa förseningar. När allt kommer omkring kan orsaken vara patologi, och ju tidigare behandlingen påbörjas, desto troligare är dess snabba och positiva resultat.

Faktorer som påverkar menstruationscykeln

Det finns faktorer som påverkar det faktum att menstruationen är sent. Reguli kan försenas inte bara på grund av patologier, utan också av andra till synes obetydliga skäl. Bland de faktorer som orsakar förseningen kan vi skilja:

 1. Strikta vanliga dieter som syftar till att gå ner i vikt. Så många modeller som följer ansträngande dieter lider av ständiga förseningar, som ibland når amenorré och infertilitet. Därför blir rätt balanserad kost i kombination med regelbunden fysisk aktivitet i gymmet eller yoga allt populärare. Resultaten är en vacker figur och god hälsa..
 2. Effekten av stress och depression. En viktig faktor är mental och emotionell hälsa, som kan stödjas av multivitaminer, god sömn och promenader i frisk luft..
 3. Förändring av klimatförhållanden. Det är också stressande för kroppen, men i detta fall finns det inget behov av att vidta brådskande åtgärder. När en kvinna vänjer sig vid nya förhållanden eller återvänder till gamla förhållanden (om det är en semester) kommer månadscykeln att återställas igen.
 4. Förändringar i en kvinnas kropp som inte är relaterade till reproduktionssystemet. Dessa inkluderar förkylningar eller tar antibiotika. Du bör genomgå lämplig behandling, dricka en kurs med vitaminer och återställa immunitet.

Regelbundna besök hos gynekolog och övervakning av menstruationen hjälper till att upprätthålla kvinnans reproduktiva hälsa och förhindra förseningar.

Normalt varar menstruationscykeln 21 till 35 dagar. Varje kvinna har sin individuella varaktighet, men i de flesta av dem är intervallet mellan menstruationen lika eller skiljer sig från varandra med högst 5 dagar. Kalendern ska alltid markera den dag då menstruationsblödningen börjar för att märka en oregelbunden cykel i tid.

Ofta en kvinna efter stress, sjukdom, intensiv fysisk aktivitet, klimatförändringar, det finns en liten försening i menstruationen. I andra fall indikerar detta symptom en graviditet eller hormonella störningar. Vi kommer att beskriva de viktigaste orsakerna till förseningen i menstruationen och mekanismen för deras utveckling, samt prata om vad man ska göra i en sådan situation.

amenorré

I den medicinska världen kallas försenade eller frånvarande perioder amenorré. Det är indelat i två kategorier:

 1. Primär amenoré. Detta är ett tillstånd där en flicka vid 16 års ålder aldrig har börjat sin period. Ofta är primär amenoré förknippad med förekomsten av medfödda störningar som inte dykt upp före puberteten. Detta till exempel genetiska eller kromosomala avvikelser, problem med reproduktionssystemets organ, etc. De kan inkludera födda utan livmodern eller livmodern, som inte utvecklas normalt.
 2. Sekundär amenoré. Detta är ett tillstånd där menstruationen plötsligt upphör och är frånvarande i mer än tre månader. De där. Det fanns perioder tidigare, men nu är de frånvarande. Sekundär amenoré är den vanligaste formen av försenad menstruation. De vanligaste orsakerna till detta tillstånd är graviditet, problem med äggstockarna (till exempel polycystiskt äggstocksyndrom eller tidig menopaus), hypofystumörer, stress, allvarlig dysfunktion av normal kroppsvikt (både upp och ner) och andra.

Förutom amenorré finns det en annan medicinsk term som jag vill introducera dig för - oligomenorrhea. Detta är en kränkning där menstruationscykelns längd ökar avsevärt och menstruationens längd minskar. Det är allmänt accepterat att en kvinna har oligomenorré, om hennes perioder under året var mindre än 8 gånger och / eller varade upp till 2 eller färre dagar.

Den normala menstruationsförloppet

Den vanliga menstruationscykeln börjar om 10-15 år hos en ung kvinna, varefter man tror att kroppen har gått in i fasen när den kan utföra en fullständig befruktning. Detta system fungerar varje månad upp till 46-52 år, men detta är en genomsnittlig siffra. (Det finns fall av en senare upphörande av menstruationen.)

Sedan kommer en minskning av tiden för menstruationstiden och mängden blod som släpps under detta. I slutändan slutar menstruationen helt.

Skäl till försenad menstruation annan än graviditet

Försenad menstruation kan vara ett resultat av fysiologiska förändringar i kroppen, liksom en manifestation av funktionella funktionsfel eller sjukdomar i både könsorgan och andra organ ("extragenital patologi").

Normalt förekommer inte menstruation under graviditeten. Efter förlossningen återhämtar sig inte heller mammans cykel omedelbart, det beror till stor del på om kvinnan har amning. Hos kvinnor utan graviditet kan en ökning av cykelns varaktighet vara en manifestation av perimenopaus (klimakteriet). Oregelbundenhet i cykeln hos flickor efter menstruationens anses också vara normal om den inte åtföljs av andra oegentligheter.

Funktionsstörningar som kan provocera en menstruationscykelfel är stress, intensiv fysisk aktivitet, snabb viktminskning, en infektion eller annan akut sjukdom, klimatförändring.

Ofta en oregelbunden cykel med försening i menstruationen hos patienter som lider av gynekologiska sjukdomar, särskilt polycystisk äggstock. Dessutom kan ett sådant symptom följa inflammatoriska sjukdomar i fortplantningsorganen, uppstå efter abort eller diagnostisk curettage, efter hysteroskopi. Ovariell dysfunktion kan bero på patologi i hypofysen och andra organ som reglerar en kvinnas hormonella bakgrund.

Av de somatiska sjukdomarna åtföljs av en eventuell kränkning av menstruationscykeln är det värt att notera fetma.

Förteckning över orsaker som kan uppstå en försening i menstruationen

En försening av ”röda dagar i kalendern” i 2 till 5 dagar borde inte vara oroande, eftersom detta anses vara ett riktigt fenomen för varje kvinna. Om graviditet utesluts kan sådana kränkningar av den kvinnliga kroppen orsakas av många faktorer. En noggrann analys av dem gör att du kan avgöra orsaken till en gynekologisk eller icke-gynekologisk karaktär.

Så vi listar de 15 främsta orsakerna till förseningen av menstruationen:

 1. Polycystisk äggstock;
 2. Myom;
 3. endometrios;
 4. Inflammatoriska sjukdomar;
 5. Hormonella preventivmedel;
 6. Diagnos av livmoderhålan, abort eller missfall;
 7. Postpartum period
 8. Puberteten;
 9. Menopausala störningar;
 10. Stor fysisk ansträngning;
 11. Stressförhållanden;
 12. Klimatförhållanden;
 13. Anomalier i kroppsvikt
 14. Förgiftning av kroppen;
 15. Tar vissa mediciner
 16. Ärftlig predisposition.

Som följer av ovanstående är orsakerna till regelbundet återkommande förseningar av kritiska dagar olika. Biologiskt sett kan klockor komma på vila även hos kvinnor som inte är noll, som ofta förvirrar symtomen på en cykelstörning med graviditeten. En instabil menstruationscykel bör inte betraktas som en särskilt farlig, allvarlig sjukdom, men det är fortfarande värt att vara uppmärksam på frekvensen för dina kritiska dagar.

Stress och träning

De vanligaste orsakerna till försenad menstruation, förutom graviditet, är en mängd nervspänningar, stress och liknande. Den svåra situationen på jobbet, tentor, problem i familjen - allt detta kan orsaka förseningar. Kvinnans kropp uppfattar stress som en svår livssituation där en kvinna inte behöver föda ännu. Det är värt att ta hand om en förändring i situationen: kontakta en familjpsykolog, byta jobb eller lära sig att förhålla sig till situationen och liknande lättare. Tänk på att överarbete och sömnbrist också är mycket stressande för kroppen..

Överdriven träning bidrar inte heller till menstruationscykelns regelbundenhet. Det är känt att professionella idrottare ofta upplever problem med försenad menstruation och till och med förlossning. Samma problem plågas av kvinnor som hotas med fysiskt svårt arbete. Det är bättre att lämna det till män.

Men tänk inte att måttlig kondition eller morgondoggning kan påverka situationen. En aktiv livsstil har inte stört någon annan. Vi pratar om överdriven belastning, där kroppen fungerar för slitage.

Viktproblem

Forskare har länge upptäckt att fettvävnad är direkt involverad i alla hormonella processer. I detta avseende är det lätt att förstå att orsakerna till förseningen av menstruationen, förutom graviditeten, också finns i viktproblem. Dessutom kan både överskott och brist på vikt orsaka förseningar.

Fettlagret, i händelse av övervikt, ackumulerar östrogen, vilket negativt påverkar cykluss regelbundenhet. Undervikt är mycket mer komplicerat. Lång svält, liksom viktminskning under 45 kg, uppfattas av kroppen som en extrem situation. Överlevnadsläget är aktiverat och i detta tillstånd är graviditet extremt oönskat. I detta fall är inte bara en försening i menstruationen möjlig, utan också dess fullständiga frånvaro - amenorré. Naturligtvis försvinner menstruationsproblem med normalisering av vikten.

Det vill säga, knubbiga kvinnor behöver gå ner i vikt, tunna kvinnor behöver gå upp i vikt. Det viktigaste är att göra detta mycket noggrant. En kvinnas näring bör vara balanserad: proteiner, fetter, kolhydrater, samt vitaminer och mineraler bör finnas i maten. Alla dieter bör vara måttliga och inte försvagande. Det är bättre att kombinera dem med måttlig fysisk aktivitet..

Inflammatoriska sjukdomar i livmodern

Inflammatoriska sjukdomar i livmodern och äggstockarna leder till en störning i produktionen av hormoner som är ansvariga för mognad av ägg, folliklar och endometrium. Som ett resultat orsakar de ofta förseningar. I detta fall förändras utsläppets volym och natur, smärta uppträder i nedre del av magen, nedre delen av ryggen samt andra symtom.

Ofta är inflammatoriska processer orsaken till infertilitet, förekomsten av tumörer i reproduktionssystemet, bröstkörtlar. Inflammatoriska sjukdomar uppstår på grund av infektion med felaktig hygienisk vård av könsorganen, oskyddat samlag, traumatisk skada på livmodern under förlossning, abort och curettage.

Myom

Menstruation med uterus leiomyom kan vara oregelbunden, med en fördröjning som sträcker sig från flera dagar till flera månader. Trots att denna patologi i de flesta fall betraktas som en godartad tumör, finns det ett antal negativa konsekvenser som den kan leda till. Och först och främst är dess degeneration till cancer farlig. Därför är det extremt nödvändigt att gå till läkaren vid den minsta misstanken om fibroider.

Polycystisk äggstock

En av de främsta orsakerna till förseningen i menstruationen från det vanliga schemat i detta fall är avsaknaden av rätt mängd hormoner.

Som regel orsakas processen av avsaknad av ägglossning, depression av endometrium samt hormonella störningar. Ägget mognar inte i denna process, vilket ger kroppen en signal om att det inte finns något behov att förbereda sig för möjlig befruktning.

endometrios

Denna sjukdom är en patologisk spridning av godartad vävnad, som liknar slemhinnan i könsorganet. Utvecklingen av endometrios kan ske i olika delar av reproduktionssystemet, och det är också möjligt att gå längre än det. Förändringar i den hormonella bakgrunden kan vara både orsaken till sjukdomen och dess konsekvens. Oregelbundna kritiska dagar är också ett av de viktigaste symtomen i dessa avvikelser..

P-piller

Om du tar hormonella preventivpiller, är det möjligt att din menstruationscykel kommer att skilja sig betydligt från normalt. Mycket ofta ökar längden på cyklerna när man tar p-piller betydligt. Vissa tabletter ger inte en sådan effekt. Menstruationen går som vanligt, men oftast är lättare och mindre lång. Det är också värt att notera att tabletter i mycket sällsynta fall inte kan förhindra graviditet, särskilt med utelämnanden. Ändå, även om du tog pillerna noggrant och korrekt, har du en försening i din period, och du oroar dig för detta, kan du ta ett graviditetstest för att lugna.

Nu till försäljning kan du hitta ett ganska stort antal olika preventivpillerar. Vissa av dem kan skilja sig avsevärt på sin effekt på kroppen. Dessutom är det värt att notera att varje enskild kvinna kan reagera olika på samma tabletter.

Kom ihåg att när du slutar använda p-piller kommer din normala menstruationscykel inte att starta direkt. För de flesta kvinnor tar återhämtningsperioden från en till två månader, och ibland kan denna period pågå upp till sex månader. Först då kan du återigen bli gravid ett barn. Därför kan du också ha en oregelbunden cykel under återhämtningsperioden, och detta måste beaktas om du har en försening.

Försenad menstruation under graviditet och efter förlossningen

Under hela graviditetsperioden har en kvinna inte menstruation. Efter förlossningen sker deras förnyelse på olika sätt - allt beror på kroppens individuella egenskaper. Förhöjda prolaktinnivåer när man matar ett barn kan förhindra att äggen börjar arbeta. Om en kvinna ammar kan förseningen i menstruationen pågå tills mjölken produceras (detta beror direkt på nivån på hormonet prolaktin, som ansvarar för amning). Ibland kan detta inträffa inom 2-3 år.

Om mjölk inte produceras kommer det efter cirka 6-8 veckor nya perioder. Men ibland finns det undantag när äggstockarna börjar fungera även innan barnet slutar mata, ägget mognar och kvinnan kan bli gravid igen. Om detta inte händer slutar en ny cykel med uppkomsten av menstruation.

Varför ihållande menstruationsförseningar är farliga

Ständiga förseningar i menstruationen indikerar hormonella störningar, brist på ägglossning, onormala förändringar i endometriumstrukturen. Patologi kan uppstå på grund av allvarliga, till och med farliga sjukdomar: livmoders tumörer, endokrina körtlar, polycystiska äggstockar. Anledningen till förseningen i menstruationen är en ektopisk graviditet..

Det är nödvändigt att fastställa en diagnos så snart som möjligt för att ta reda på graden av fara för processerna, eftersom de åtminstone leder till infertilitet, tidig menopaus. Sjukdomar förknippade med försenad menstruation orsakar brösttumörer, hjärt-kärlproblem, diabetes mellitus, försvagad immunitet, för tidig åldrande och förändringar i utseende. Till exempel, om förseningen uppstår på grund av polycystiska äggstockar, ökar kvinnans vikt kraftigt, upp till fetma, hår i ansiktet och bröstet (som män), akne, seborré.

Rätt behandling av sjukdomar som orsakade förlängning av cykeln hjälper ofta till att undvika infertilitet, ektopisk graviditet, missfall och förebygga cancer.

Periodiska undersökningar

För att ta reda på orsakerna till förseningen i menstruationen föreskrivs följande studier:

 1. Screening för sexuellt överförda sjukdomar (gonoré, klamydia, trikomoniasis, mykoplasmos, ureaplasmos, etc.).
 2. Ultraljud av bäckenorganen, sköldkörteln och binjurarna. Denna studie genomförs för att utesluta graviditet, tumörer, gynekologiska och endokrina sjukdomar..
 3. Undersökning av hypofysen (radiografi, magnetisk resonansavbildning, datortomografi, elektroencefalografi). Hypofyssjukdomar är ofta orsaken till försenad menstruation.
 4. Hormonella studier. Bestäm nivån av östrogen, progesteron, FSH, LH, PRL, samt kontrollera sköldkörtelhormoner och binjurar.
 5. Curettage av livmoderens inre skikt och dess ytterligare histologiska undersökning. Curettage utförs från livmoderhalsens kavitet och kanal.

Vad du ska göra om menstruationen är försenad?

Om det regelbundet upprepas förseningar av menstruationen eller förseningsperioden överskrider de maximalt tillåtna fysiologiska gränserna på fem dagar, måste du konsultera en läkare. Efter att ha fått reda på orsakerna kommer kvinnan att ordineras lämplig behandling. Oftast utförs terapi med hjälp av hormonella tabletter. De bör dock aldrig tas på egen hand utan medicinsk rådgivning. Detta är extremt farligt för en kvinnas hälsa och kan störa hela hormonsystemet och därför leda till allvarliga hälsoproblem..

Bland de vanligaste hormonläkemedlen föreskrivs följande av läkare:

 1. Dufaston. Används om förseningen i menstruationscykeln orsakas av otillräckliga nivåer av progesteron i kroppen. Endast en läkare bör justera dosen baserat på studier. Om det inte finns någon graviditet, och förseningen inte överstiger 7 dagar, förskrivs postinor för en period av 5 dagar. Efter denna tid bör menstruationen börja efter två eller tre dagar.
 2. Postinor. Det är ett läkemedel som används för nödprevention. Detta botemedel används om det är nödvändigt att orsaka menstruationscykeln så snart som möjligt. Det rekommenderas dock endast med regelbundna perioder, eftersom dess intag kan orsaka störningar i cykeln och med mycket frekvent användning kan leda till infertilitet.
 3. Pulsatilla Ett annat hormonellt läkemedel som kan förskrivas för försenad menstruation. Detta är den säkraste lösningen som inte leder till viktökning, inte påverkar nervsystemet. Det bör dock inte tas av flickor med en oregelbunden cykel..
 4. Progesteron är ett injektionshormon. Dosvalet används för att inducera menstruation strikt individuellt. Det ökade intaget av progesteron i kroppen kan orsaka en hel del biverkningar, inklusive överdriven hårväxt, viktökning, menstruations oregelbundenhet. Mer än 10 injektioner görs aldrig. Effekten baseras på att stimulera arbetet i körtlarna som finns i livmoderslimhinnan. Verktyget har ett antal kontraindikationer, inklusive: blödning av livmodern, leversvikt, brösttumörer, etc..
 5. Icke-ovlon, ett läkemedel som stimulerar uppkomsten av menstruationscykeln, kan förhindra acykliska blödningar. Det inkluderar östrogen och gestagen. Oftast, med försening, förskrivs två tabletter efter 12 timmar. Men innan du använder det, ett obligatoriskt specialkonsultation, eftersom läkemedlet har biverkningar och kan störa reproduktionsorganens funktion.
 6. Utrozhestan. Det är ett sätt att undertrycka östrogen och stimulera produktionen av progesteron, vilket beror på dess terapeutiska effekt. Dessutom har det en stimulerande effekt på utvecklingen av endometrium. Läkemedlet kan administreras vaginalt, vilket är dess tveksamma fördel, men detta verktyg har också vissa kontraindikationer.
 7. Norkolut orsakar menstruation, eftersom den innehåller noretisteron, som i sin handling liknar handlingen hos gestagener. Och deras brist provocerar ofta misslyckanden i cyklerna och deras förseningar. Behandlingsförloppet bör inte överstiga fem dagar, används inte under graviditet, eftersom det hotar missfall och blödning. Det har ett stort antal kontraindikationer och biverkningar, så förhandskonsult med en läkare är nödvändigt.

Naturligtvis är användningen av hormonella läkemedel för att inducera menstruation inte en säker metod. Det är nödvändigt att ta dem korrekt, eftersom det kan orsaka oåterkallelig hälsoskada.

Varje kvinna börjar oroa sig när hon har en försening i sin period, såvida hon och hennes man naturligtvis inte planerar att få ett barn. Men inte alltid en försening indikerar graviditetens början, det finns andra skäl till varför menstruationen kan komma några dagar senare.

Försening - patologi eller norm

Inte alla kvinnor får sina perioder samtidigt. Cykeln kan brytas i unga flickor om deras kritiska dagar började för inte så länge sedan. Det kommer att ta ett år eller två för cykeln att lösa. Detta är möjligt hos kvinnor före klimakteriet. En försening kan inträffa efter födseln om en ung mamma fortsätter att amma sitt barn. I dessa fall är perioderna med försening av menstruationen olika. Ibland sträcker de sig i flera månader. Men ändå anses de inte som avvikelser från normen.

Försenad menstruation har alltid varit ett oroande tecken. Det betyder att något går fel i kvinnans kropp, det fanns någon form av funktionsfel i hormonbalansen. Ibland är det en graviditet. Men det kan finnas många andra skäl..

Du måste också komma ihåg att menstruationscykelns varaktighet kan vara annorlunda. Menstruationen bör inte nödvändigtvis komma exakt efter 30 dagar, vissa kvinnor har kritiska dagar var 28: e dag eller var 25: e dag (från 25 till 33 dagar). En lång cykel är en typ av norm, så det är ingen fråga om försening.

Vilken försening anses vara normal

Hur mycket normalt kan det bli en försening i menstruationen om flickan är säker på att hon definitivt inte är gravid? Om kritiska dagar är ”sena” i flera dagar (högst 7), bör du inte oroa dig när:

 • Det finns inga tecken på patologi. Hur mycket försening kan en menstruation ha för en mer eller mindre frisk icke gravid kvinna? Experter säger 2-3 dagar. En flickas försening på två dagar är normen, det kan förekomma på grund av plötsliga förändringar i lufttemperatur på gatan eller på grund av kraftiga krafttryck. En kvinnas månatliga försening på tre dagar är inte heller en orsak till oro. Det kan förknippas med konstant stress, dålig näring, överarbete etc. Det är värt att överväga en livsstilsförändring. Även en månatlig försening på 4 dagar är inte en anledning till panik, det kan orsakas av samma skäl.
 • Patologi är, men är inte förknippad med det reproduktiva systemet. Hur länge kan en tjej ha en månatlig försening utan graviditet och utan allvarliga hälsoproblem? 5 till 7 dagar. Försenad menstruation i cirka 5 dagar kan uppstå på grund av förkylning, influensa eller andra infektioner, inflammatoriska sjukdomar. Patienten kan inte kallas helt frisk, men du kan inte gå till gynekologen med en liknande försening. Så snart hennes kropp återhämtar sig kommer cykeln att förbättras. En försening i menstruationen på 6 eller 7 dagar kan också bero på att flickan var sjuk av akuta luftvägsinfektioner, influensa, tonsillit, fick bronkit. Om vi ​​pratar om normen, dvs. hur många dagar kan det bli en försening i menstruationen - läkarna tror att inte mer än en vecka, dvs från 5 till 7 dagar.
 • Graviditet eller närvaro av patologi. När förseningen i menstruationen varar i 10 dagar eller mer, indikerar detta förekomsten av olika gynekologiska eller endokrina (hormonella) sjukdomar eller graviditet. I det här fallet bör du omedelbart besöka en gynekolog för att förskriva behandling i sjukdomen. Annars kan med tiden, utan korrekt behandling, komplikationer uppstå, till exempel infertilitet.

Icke-farliga orsaker till försenad menstruation

En försening i menstruationen under en vecka eller kortare indikerar att du måste ompröva din livsstil. Så om en kvinna sitter på en strikt diet, arbetar för mycket eller är fysiskt överarbetad, lever i ett tillstånd av kronisk stress, innehåller hennes kropp skyddssystem. Vår kropp är utformad så att den i en ogynnsam miljö försöker förhindra graviditet annars blir det svårt för en kvinna att bära och få barn. Därför kan menstruationen vara frånvarande. Hur många dagar kan det uppstå en försening i menstruationen orsakad av sådana skäl? Upp till 1 månad. Men det är lämpligt att omedelbart vidta nödvändiga åtgärder för att förbättra din hälsa, till exempel, överge dieten. Då kan kroppen återhämta sig utan behandling.

De huvudsakliga orsakerna till den korta förseningen är:

 • undernäring, brist på vitaminer, snacks på språng, svält;
 • konstant brist på sömn;
 • tungt fysiskt arbete, överdriven mental stress, överarbete;
 • förgiftning med olika ämnen i farlig produktion eller lever i en region med dåliga miljöförhållanden, förgiftning med alkohol eller tobak;
 • problem med vikt, både brist och överskott;
 • klimatförändringar efter flytt till ett annat land;
 • infektionssjukdomar;
 • förekomsten av kroniska sjukdomar;
 • användning av preventivmedel eller avskaffande av hormoner (födelsekontroll).

Försening av sjukdomar

Hur många dagar kan en kvinna ha en månatlig försening? På olika sätt finns det patienter där kritiska dagar är frånvarande i flera månader. Du måste oroa dig om förseningsperioden överstiger 5-7 dagar. Då måste du besöka en gynekolog som kommer att diagnostisera.

Sjukdomar som kan orsaka förseningar:

 • Inflammatoriska sjukdomar som påverkar könsorganen. Symtom på dessa sjukdomar är buksmärta och utflöd..
 • Onkologiska patologier i könsorganen.
 • Polycystisk äggstock. Med denna sjukdom går en kvinna i vikt, hon växer hårtillväxt i ansikte, armar, rygg, håret blir snabbt fet och irritabiliteten ökar. Det uppstår på grund av en ökning av blodnivån hos det manliga hormonet testosteron.
 • En corpus luteumcyst av äggstockarna. Anledningen till dess utseende är hormonell obalans..

Ett sådant problem kan uppstå efter en abort, en ektopisk graviditet, en frusen graviditet eller när en kvinna skraper livmodern. I detta fall är det inte bara hormonella förändringar, utan också mekaniska skador som kan uppstå under proceduren.

Inte alltid försenad menstruation är en patologi. Men om förseningen varar mer än sju dagar och inte visas hos en tonårsflicka, en kvinna efter förlossningen eller före klimakteriet, bör du besöka en gynekolog och genomgå en undersökning. Läkaren kommer antingen att berätta de goda nyheterna om det kommande moderskapet, eller så kommer han att upptäcka orsaken som orsakade förseningen. Det är lämpligt att omedelbart eliminera det..

I vilket fall som helst kommer detta besök hos läkaren inte vara på sin plats. Det hjälper till att hantera sjukdomen i ett tidigt skede då orsaken till förseningen var sjukdomen. Om förseningen orsakades av graviditet är det också bättre att ta reda på det direkt för att börja ta vitaminer och ta mer hand om din hälsa.

Uppmärksamhet! Den här artikeln är endast för informationssyften och är under inga omständigheter vetenskapligt material eller medicinsk rådgivning och kan inte fungera som ett substitut för konsultation med en professionell läkare. För diagnos, diagnos och behandling, kontakta en kvalificerad läkare!

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hypomenorré: vad är det, orsaker till magra perioder, symtom och behandling

Orsakerna till störningen har inte alltid en patologisk grund. En alltför strikt diet, en förändring i tidszon eller klimat och en överdos av läkemedel kan fungera som en triggermekanism.....

Orsaker till smärta i nedre del av buken en vecka före menstruation

I samband med omstruktureringen av kroppen före menstruationen inträffar alltid förändringar i reproduktionsorganen, vilket orsakar obehag för 80% av kvinnorna....

Rosa urladdning efter samlag, oavsett om de är farliga, orsakar

Varje kvinna konfronteras med olika typer av sekretioner. Vissa utsläpp är helt säkra, medan andra talar om problem. Färgen varierar från transparent till mörkbrun....