Tillåten period med försenad menstruation

Ansvarsfrihet

Varje kvinna bör veta hur länge hennes menstruationscykel varar, och även vad som kan vara hastigheten på förseningar i menstruationen. Denna information är mycket viktig..

Hos en frisk kvinna är cykeln 28-35 dagar. Dessa siffror betraktas som normala indikatorer, men är inte obligatoriska - avvikelser är möjliga både upp och ner. Om menstruationen efter 28-35 dagar inte börjar, kan vi prata om en försening. Detta kan vara ett tecken på graviditet och kan också betyda att det finns vissa hälsoproblem. Och i båda fallen bör du söka råd hos en gynekolog.

Vilken försening av menstruationen kan anses tillåten? I gynekologi är normen 5-7 dagar. En längre frånvaro av menstruation indikerar ett patologiskt tillstånd i den kvinnliga kroppen.

För vilka en lång försening i menstruationen är inte farligt?

När menstruationen inte börjar efter 7 dagar bör en kvinna som bryr sig om sin hälsa vara orolig. Men för vissa anses inte försenad menstruation i upp till 6 månader vara en avvikelse. Dessa kvinnor inkluderar:

 • unga flickor vars menstruationscykel ännu inte är fullt etablerad. Oftast kan denna process ta från ett till två år..
 • flickor som har haft sin första sexuella upplevelse. De är ofta i ett stressande tillstånd, vilket leder till en försening i menstruationen.
 • kvinnor som nyligen har blivit mamma och ammar ett barn. Under amningen släpps hormonet prolaktin i kroppen, vilket blockerar mognad av ägg.
 • kvinnor i åldern 40-45 år. Under denna period av livet går menstruationscykeln oftast bort. Blödning kan bli knapp, kan bli mycket försenad. Hos kvinnor under 40-45 år finns det ofta ett "hopp" över menstruation.

Bortsett från ovanstående grupp människor, till och med en liten frånvaro av menstruation bör varna kvinnan. Hon måste förstå orsakerna till förseningen och se till att konsultera en läkare för att utesluta allvarligare problem. I själva verket kan frånvaron av menstruation indikera allvarliga sjukdomar såsom livmoderfibrer, polycystiska äggstockar, endometrios och andra inte mindre allvarliga sjukdomar.

Faktorer som påverkar frånvaron av menstruation

Om förseningen i menstruationen inte beror på graviditet, bör du omedelbart rådfråga en läkare. Gynekologen identifierar orsakerna till avvikelser i cykeln och föreskriver lämplig behandling.

Bland de skäl som leder till frånvaron av menstruation kan vi skilja:

 • nervös belastning, stress, depression, brist på normal sömn. Stresstillståndet kan vara antingen på kort eller lång sikt. Extrem känslomässig chock, chock samt fysisk och emotionell stress kan orsaka funktionsfel i menstruationscykeln.
 • diet, dramatisk viktminskning. Kvinnor på en strikt diet tar sina kroppar till ett stressande tillstånd. Med svält eller dålig näring förlorar kroppen den nödvändiga mängden vitaminer och aminosyror, hormonell obalans uppstår och, som ett resultat, frånvaron av menstruation.
 • fetma, snabb viktökning. För mycket vikt blockerar produktionen av estragon, vilket leder till utvecklingen av hyperandrogenism och försenad menstruation.
 • hög fysisk ansträngning eller mental belastning.
 • acklimatisering när du reser, flyttar.
 • tar hormonella läkemedel. När man tar denna grupp av läkemedel förändras den hormonella bakgrunden och stör därmed menstruationscykeln.
 • anovulation. Menstruationscykeln utan ägglossning, det vill säga utan äggets mognad, kan när som helst förekomma hos någon kvinna. Detta anses vara normalt. Frånvaron av menstruation under 5 dagar med den anovulatoriska cykeln anses inte vara en patologi.
 • könssjukdomar. Dessa inkluderar polycystiska äggstockar, inflammation i hängorna, livmoderfibroider, endometrios, samt inflammatoriska sjukdomar i könsorganet (cystit, adnexit).
 • gynekologiska förfaranden. Curettage, cauterisering av erosiva tillstånd i livmoderhalsen, kolposkopi, hysteroskopi samt abort kan leda till en förändring i menstruationscykeln.

Dessutom kan den olika perioden frånvaro av menstruation bero på andra faktorer..

Ingen menstruation på 2-3 dagar

Om en kvinna noggrant övervakar sin hälsa och har en regelbunden menstruationscykel och också vet hur länge den är, är en försening på 2-3 dagar inte ovanlig. Detta kan bero på stress, förändringar i kost eller klimat på grund av fysisk stress.

Dessutom kan frånvaron av menstruation i 2-3 dagar också indikera början av befruktningen.

Menstruationsförsening på mer än 3 dagar

Försenad menstruation under en period av 4 till 7 dagar hos vissa kvinnor är normen. Detta är en slags omstrukturering av kroppen, en reaktion på stress, rörelse eller överdriven fysisk eller mental stress.

Om en kvinna inte har några månatliga perioder på mer än tre dagar, och ett graviditetstest ger ett negativt resultat, bör hon konsultera en läkare. Han kommer att hjälpa till att fastställa orsaken till detta misslyckande och föreskriva nödvändig behandling..

Om det sker en liten förändring av den hormonella bakgrunden, pratar de vanligtvis om något sådant som ”ovariell dysfunktion”. Orsaken till detta misslyckande kan vara en kränkning i kroppens endokrina system.

Inget varje månad i mer än sju dagar

Om menstruationen är frånvarande i mer än sju dagar och detta inte orsakas av faktorer som stress, byte av boende eller klimat, med hormonella läkemedel, bör du omedelbart besöka en läkare. Olika gynekologiska sjukdomar, endokrina förändringar och andra patologiska processer som uppstår i en kvinnas kropp kan leda till en sådan funktionsfel..

effekter

Om frånvaron av menstruation beror på hormonella förändringar eller gynekologiska sjukdomar, kan detta leda till bildande av maligna neoplasmer. Om du inte tar upp denna process kan sådana tumörer bli inoperabla..

Om du inte ägnar tillräckligt stor uppmärksamhet åt inflammation i könsorganet, kan det bli kroniskt, vilket i sin tur kan leda till infertilitet..

För att förhindra sådana allvarliga konsekvenser bör du rådfråga en läkare i tid. Gynekologen föreskriver nödvändiga tester, ultraljudsundersökning av bäckenorganen, dator eller magnetisk resonansavbildning av hjärnan. Tidig diagnos och korrekt diagnos gör att du snabbt kan börja behandlingen.

Vad ska man göra om en kvinna har en försening i menstruationen? Först och främst måste du se till att detta inte indikerar en graviditet. Om det inte fanns något oskyddat sex eller om testet är negativt måste du komma ihåg om det har förekommit några stressiga situationer nyligen eller ökad fysisk ansträngning. Ett besök hos gynekologen är ett måste. Han kommer att förskriva alla nödvändiga tester, bestämma behandlingsförloppet. Endast en läkare kan exakt besvara frågan om orsaken till menstruationssvikt. Glöm inte att ouppmärksamhet på problemet eller självmedicinering kan leda till irreversibla konsekvenser..

Försening av menstruationen

Försenad menstruation, de främsta orsakerna utom graviditet
Normalt varar menstruationscykeln 21 till 35 dagar. Varje kvinna har sin individuella varaktighet, men i de flesta av dem är intervallet mellan menstruationen lika eller skiljer sig från varandra med högst 5 dagar. Kalendern ska alltid markera den dag då menstruationsblödningen börjar för att märka en oregelbunden cykel i tid.

Ofta en kvinna efter stress, sjukdom, intensiv fysisk aktivitet, klimatförändringar, det finns en liten försening i menstruationen. I andra fall indikerar detta symptom en graviditet eller hormonella störningar. Vi kommer att beskriva de viktigaste orsakerna till förseningen i menstruationen och mekanismen för deras utveckling, samt prata om vad man ska göra i en sådan situation.

amenorré

I den medicinska världen kallas försenade eller frånvarande perioder amenorré. Det är indelat i två kategorier:

 1. Primär amenoré. Detta är ett tillstånd där en flicka vid 16 års ålder aldrig har börjat sin period. Ofta är primär amenoré förknippad med förekomsten av medfödda störningar som inte dykt upp före puberteten. Detta till exempel genetiska eller kromosomala avvikelser, problem med reproduktionssystemets organ, etc. De kan inkludera födda utan livmodern eller livmodern, som inte utvecklas normalt.
 2. Sekundär amenoré. Detta är ett tillstånd där menstruationen plötsligt upphör och är frånvarande i mer än tre månader. De där. Det fanns perioder tidigare, men nu är de frånvarande. Sekundär amenoré är den vanligaste formen av försenad menstruation. De vanligaste orsakerna till detta tillstånd är graviditet, problem med äggstockarna (till exempel polycystiskt äggstocksyndrom eller tidig menopaus), hypofystumörer, stress, allvarlig dysfunktion av normal kroppsvikt (både upp och ner) och andra.

Förutom amenorré finns det en annan medicinsk term som jag vill introducera dig för - oligomenorrhea. Detta är en kränkning där menstruationscykelns längd ökar avsevärt och menstruationens längd minskar. Det är allmänt accepterat att en kvinna har oligomenorré, om hennes perioder under året var mindre än 8 gånger och / eller varade upp till 2 eller färre dagar.

Den normala menstruationsförloppet

Den vanliga menstruationscykeln börjar om 10-15 år hos en ung kvinna, varefter man tror att kroppen har gått in i fasen när den kan utföra en fullständig befruktning. Detta system fungerar varje månad upp till 46-52 år, men detta är en genomsnittlig siffra. (Det finns fall av en senare upphörande av menstruationen.)

Sedan kommer en minskning av tiden för menstruationstiden och mängden blod som släpps under detta. I slutändan slutar menstruationen helt.

Skäl till försenad menstruation annan än graviditet

Försenad menstruation kan vara ett resultat av fysiologiska förändringar i kroppen, liksom en manifestation av funktionella funktionsfel eller sjukdomar i både könsorgan och andra organ ("extragenital patologi").

Normalt förekommer inte menstruation under graviditeten. Efter förlossningen återhämtar sig inte heller mammans cykel omedelbart, det beror till stor del på om kvinnan har amning. Hos kvinnor utan graviditet kan en ökning av cykelns varaktighet vara en manifestation av perimenopaus (klimakteriet). Oregelbundenhet i cykeln hos flickor efter menstruationens anses också vara normal om den inte åtföljs av andra oegentligheter.

Funktionsstörningar som kan provocera en menstruationscykelfel är stress, intensiv fysisk aktivitet, snabb viktminskning, en infektion eller annan akut sjukdom, klimatförändring.

Ofta en oregelbunden cykel med försening i menstruationen hos patienter som lider av gynekologiska sjukdomar, särskilt polycystisk äggstock. Dessutom kan ett sådant symptom följa inflammatoriska sjukdomar i fortplantningsorganen, uppstå efter abort eller diagnostisk curettage, efter hysteroskopi. Ovariell dysfunktion kan bero på patologi i hypofysen och andra organ som reglerar en kvinnas hormonella bakgrund.

Av de somatiska sjukdomarna åtföljs av en eventuell kränkning av menstruationscykeln är det värt att notera fetma.

Förteckning över orsaker som kan uppstå en försening i menstruationen

En försening av ”röda dagar i kalendern” i 2 till 5 dagar borde inte vara oroande, eftersom detta anses vara ett riktigt fenomen för varje kvinna. Om graviditet utesluts kan sådana kränkningar av den kvinnliga kroppen orsakas av många faktorer. En noggrann analys av dem gör att du kan avgöra orsaken till en gynekologisk eller icke-gynekologisk karaktär.

Så vi listar de 15 främsta orsakerna till förseningen av menstruationen:

 1. Polycystisk äggstock;
 2. Myom;
 3. endometrios;
 4. Inflammatoriska sjukdomar;
 5. Hormonella preventivmedel;
 6. Diagnos av livmoderhålan, abort eller missfall;
 7. Postpartum period
 8. Puberteten;
 9. Menopausala störningar;
 10. Stor fysisk ansträngning;
 11. Stressförhållanden;
 12. Klimatförhållanden;
 13. Anomalier i kroppsvikt
 14. Förgiftning av kroppen;
 15. Tar vissa mediciner
 16. Ärftlig predisposition.

Som följer av ovanstående är orsakerna till regelbundet återkommande förseningar av kritiska dagar olika. Biologiskt sett kan klockor komma på vila även hos kvinnor som inte är noll, som ofta förvirrar symtomen på en cykelstörning med graviditeten. En instabil menstruationscykel bör inte betraktas som en särskilt farlig, allvarlig sjukdom, men det är fortfarande värt att vara uppmärksam på frekvensen för dina kritiska dagar.

Stress och träning

De vanligaste orsakerna till försenad menstruation, förutom graviditet, är en mängd nervspänningar, stress och liknande. Den svåra situationen på jobbet, tentor, problem i familjen - allt detta kan orsaka förseningar. Kvinnans kropp uppfattar stress som en svår livssituation där en kvinna inte behöver föda ännu. Det är värt att ta hand om en förändring i situationen: kontakta en familjpsykolog, byta jobb eller lära sig att förhålla sig till situationen och liknande lättare. Tänk på att överarbete och sömnbrist också är mycket stressande för kroppen..

Överdriven träning bidrar inte heller till menstruationscykelns regelbundenhet. Det är känt att professionella idrottare ofta upplever problem med försenad menstruation och till och med förlossning. Samma problem plågas av kvinnor som hotas med fysiskt svårt arbete. Det är bättre att lämna det till män.

Men tänk inte att måttlig kondition eller morgondoggning kan påverka situationen. En aktiv livsstil har inte stört någon annan. Vi pratar om överdriven belastning, där kroppen fungerar för slitage.

Viktproblem

Forskare har länge upptäckt att fettvävnad är direkt involverad i alla hormonella processer. I detta avseende är det lätt att förstå att orsakerna till förseningen av menstruationen, förutom graviditeten, också finns i viktproblem. Dessutom kan både överskott och brist på vikt orsaka förseningar.

Fettlagret, i händelse av övervikt, ackumulerar östrogen, vilket negativt påverkar cykluss regelbundenhet. Undervikt är mycket mer komplicerat. Lång svält, liksom viktminskning under 45 kg, uppfattas av kroppen som en extrem situation. Överlevnadsläget är aktiverat och i detta tillstånd är graviditet extremt oönskat. I detta fall är inte bara en försening i menstruationen möjlig, utan också dess fullständiga frånvaro - amenorré. Naturligtvis försvinner menstruationsproblem med normalisering av vikten.

Det vill säga, knubbiga kvinnor behöver gå ner i vikt, tunna kvinnor behöver gå upp i vikt. Det viktigaste är att göra detta mycket noggrant. En kvinnas näring bör vara balanserad: proteiner, fetter, kolhydrater, samt vitaminer och mineraler bör finnas i maten. Alla dieter bör vara måttliga och inte försvagande. Det är bättre att kombinera dem med måttlig fysisk aktivitet..

Inflammatoriska sjukdomar i livmodern

Inflammatoriska sjukdomar i livmodern och äggstockarna leder till en störning i produktionen av hormoner som är ansvariga för mognad av ägg, folliklar och endometrium. Som ett resultat orsakar de ofta förseningar. I detta fall förändras utsläppets volym och natur, smärta uppträder i nedre del av magen, nedre delen av ryggen samt andra symtom.

Ofta är inflammatoriska processer orsaken till infertilitet, förekomsten av tumörer i reproduktionssystemet, bröstkörtlar. Inflammatoriska sjukdomar uppstår på grund av infektion med felaktig hygienisk vård av könsorganen, oskyddat samlag, traumatisk skada på livmodern under förlossning, abort och curettage.

Myom

Menstruation med uterus leiomyom kan vara oregelbunden, med en fördröjning som sträcker sig från flera dagar till flera månader. Trots att denna patologi i de flesta fall betraktas som en godartad tumör, finns det ett antal negativa konsekvenser som den kan leda till. Och först och främst är dess degeneration till cancer farlig. Därför är det extremt nödvändigt att gå till läkaren vid den minsta misstanken om fibroider.

Polycystisk äggstock

En av de främsta orsakerna till förseningen i menstruationen från det vanliga schemat i detta fall är avsaknaden av rätt mängd hormoner.

Som regel orsakas processen av avsaknad av ägglossning, depression av endometrium samt hormonella störningar. Ägget mognar inte i denna process, vilket ger kroppen en signal om att det inte finns något behov att förbereda sig för möjlig befruktning. [Adsen]

endometrios

Denna sjukdom är en patologisk spridning av godartad vävnad, som liknar slemhinnan i könsorganet. Utvecklingen av endometrios kan ske i olika delar av reproduktionssystemet, och det är också möjligt att gå längre än det. Förändringar i den hormonella bakgrunden kan vara både orsaken till sjukdomen och dess konsekvens. Oregelbundna kritiska dagar är också ett av de viktigaste symtomen i dessa avvikelser..

P-piller

Om du tar hormonella preventivpiller, är det möjligt att din menstruationscykel kommer att skilja sig betydligt från normalt. Mycket ofta ökar längden på cyklerna när man tar p-piller betydligt. Vissa tabletter ger inte en sådan effekt. Menstruationen går som vanligt, men oftast är lättare och mindre lång. Det är också värt att notera att tabletter i mycket sällsynta fall inte kan förhindra graviditet, särskilt med utelämnanden. Ändå, även om du tog pillerna noggrant och korrekt, har du en försening i din period, och du oroar dig för detta, kan du ta ett graviditetstest för att lugna.

Nu till försäljning kan du hitta ett ganska stort antal olika preventivpillerar. Vissa av dem kan skilja sig avsevärt på sin effekt på kroppen. Dessutom är det värt att notera att varje enskild kvinna kan reagera olika på samma tabletter.

Kom ihåg att när du slutar använda p-piller kommer din normala menstruationscykel inte att starta direkt. För de flesta kvinnor tar återhämtningsperioden från en till två månader, och ibland kan denna period pågå upp till sex månader. Först då kan du återigen bli gravid ett barn. Därför kan du också ha en oregelbunden cykel under återhämtningsperioden, och detta måste beaktas om du har en försening.

Försenad menstruation under graviditet och efter förlossningen

Under hela graviditetsperioden har en kvinna inte menstruation. Efter förlossningen sker deras förnyelse på olika sätt - allt beror på kroppens individuella egenskaper. Förhöjda prolaktinnivåer när man matar ett barn kan förhindra att äggen börjar arbeta. Om en kvinna ammar kan förseningen i menstruationen pågå tills mjölken produceras (detta beror direkt på nivån på hormonet prolaktin, som ansvarar för amning). Ibland kan detta inträffa inom 2-3 år.

Om mjölk inte produceras kommer det efter cirka 6-8 veckor nya perioder. Men ibland finns det undantag när äggstockarna börjar fungera även innan barnet slutar mata, ägget mognar och kvinnan kan bli gravid igen. Om detta inte händer slutar en ny cykel med uppkomsten av menstruation.

Varför ihållande menstruationsförseningar är farliga

Ständiga förseningar i menstruationen indikerar hormonella störningar, brist på ägglossning, onormala förändringar i endometriumstrukturen. Patologi kan uppstå på grund av allvarliga, till och med farliga sjukdomar: livmoders tumörer, endokrina körtlar, polycystiska äggstockar. Anledningen till förseningen i menstruationen är en ektopisk graviditet..

Det är nödvändigt att fastställa en diagnos så snart som möjligt för att ta reda på graden av fara för processerna, eftersom de åtminstone leder till infertilitet, tidig menopaus. Sjukdomar förknippade med försenad menstruation orsakar brösttumörer, hjärt-kärlproblem, diabetes mellitus, försvagad immunitet, för tidig åldrande och förändringar i utseende. Till exempel, om förseningen uppstår på grund av polycystiska äggstockar, ökar kvinnans vikt kraftigt, upp till fetma, hår i ansiktet och bröstet (som män), akne, seborré.

Rätt behandling av sjukdomar som orsakade förlängning av cykeln hjälper ofta till att undvika infertilitet, ektopisk graviditet, missfall och förebygga cancer.

Periodiska undersökningar

För att ta reda på orsakerna till förseningen i menstruationen föreskrivs följande studier:

 1. Screening för sexuellt överförda sjukdomar (gonoré, klamydia, trikomoniasis, mykoplasmos, ureaplasmos, etc.).
 2. Ultraljud av bäckenorganen, sköldkörteln och binjurarna. Denna studie genomförs för att utesluta graviditet, tumörer, gynekologiska och endokrina sjukdomar..
 3. Undersökning av hypofysen (radiografi, magnetisk resonansavbildning, datortomografi, elektroencefalografi). Hypofyssjukdomar är ofta orsaken till försenad menstruation.
 4. Hormonella studier. Bestäm nivån av östrogen, progesteron, FSH, LH, PRL, samt kontrollera sköldkörtelhormoner och binjurar.
 5. Curettage av livmoderens inre skikt och dess ytterligare histologiska undersökning. Curettage utförs från livmoderhalsens kavitet och kanal.

Vad du ska göra om menstruationen är försenad?

Om det regelbundet upprepas förseningar av menstruationen eller förseningsperioden överskrider de maximalt tillåtna fysiologiska gränserna på fem dagar, måste du konsultera en läkare. Efter att ha fått reda på orsakerna kommer kvinnan att ordineras lämplig behandling. Oftast utförs terapi med hjälp av hormonella tabletter. De bör dock aldrig tas på egen hand utan medicinsk rådgivning. Detta är extremt farligt för en kvinnas hälsa och kan störa hela hormonsystemet och därför leda till allvarliga hälsoproblem..

Bland de vanligaste hormonläkemedlen föreskrivs följande av läkare:

 1. Dufaston. Används om förseningen i menstruationscykeln orsakas av otillräckliga nivåer av progesteron i kroppen. Endast en läkare bör justera dosen baserat på studier. Om det inte finns någon graviditet, och förseningen inte överstiger 7 dagar, förskrivs postinor för en period av 5 dagar. Efter denna tid bör menstruationen börja efter två eller tre dagar.
 2. Postinor. Det är ett läkemedel som används för nödprevention. Detta botemedel används om det är nödvändigt att orsaka menstruationscykeln så snart som möjligt. Det rekommenderas dock endast med regelbundna perioder, eftersom dess intag kan orsaka störningar i cykeln och med mycket frekvent användning kan leda till infertilitet.
 3. Pulsatilla Ett annat hormonellt läkemedel som kan förskrivas för försenad menstruation. Detta är den säkraste lösningen som inte leder till viktökning, inte påverkar nervsystemet. Det bör dock inte tas av flickor med en oregelbunden cykel..
 4. Progesteron är ett injektionshormon. Dosvalet används för att inducera menstruation strikt individuellt. Det ökade intaget av progesteron i kroppen kan orsaka en hel del biverkningar, inklusive överdriven hårväxt, viktökning, menstruations oregelbundenhet. Mer än 10 injektioner görs aldrig. Effekten baseras på att stimulera arbetet i körtlarna som finns i livmoderslimhinnan. Verktyget har ett antal kontraindikationer, inklusive: blödning av livmodern, leversvikt, brösttumörer, etc..
 5. Icke-ovlon, ett läkemedel som stimulerar uppkomsten av menstruationscykeln, kan förhindra acykliska blödningar. Det inkluderar östrogen och gestagen. Oftast, med försening, förskrivs två tabletter efter 12 timmar. Men innan du använder det, ett obligatoriskt specialkonsultation, eftersom läkemedlet har biverkningar och kan störa reproduktionsorganens funktion.
 6. Utrozhestan. Det är ett sätt att undertrycka östrogen och stimulera produktionen av progesteron, vilket beror på dess terapeutiska effekt. Dessutom har det en stimulerande effekt på utvecklingen av endometrium. Läkemedlet kan administreras vaginalt, vilket är dess tveksamma fördel, men detta verktyg har också vissa kontraindikationer.
 7. Norkolut orsakar menstruation, eftersom den innehåller noretisteron, som i sin handling liknar handlingen hos gestagener. Och deras brist provocerar ofta misslyckanden i cyklerna och deras förseningar. Behandlingsförloppet bör inte överstiga fem dagar, används inte under graviditet, eftersom det hotar missfall och blödning. Det har ett stort antal kontraindikationer och biverkningar, så förhandskonsult med en läkare är nödvändigt.

Naturligtvis är användningen av hormonella läkemedel för att inducera menstruation inte en säker metod. Det är nödvändigt att ta dem korrekt, eftersom det kan orsaka oåterkallelig hälsoskada.

Hur många dagar kan menstruationen försena varaktigt utan graviditet?

Om en kvinna ännu inte drömmer om ett barn, kan varje försening i menstruationen orsaka hennes ångest. Plötsligt en oplanerad graviditet, inflammation eller något värre? Under tiden är en liten försening av "kritiska dagar" ett helt acceptabelt fenomen. För att inte slösa bort nerverna förgäves, ta reda på hur mycket det kan vara en försening i menstruationen utan graviditet.

Ingen menstruation: vänta eller agera?

Helst är menstruationscykeln 28 dagar. Någon har mer, någon mindre - detta kan inte betraktas som en patologi. En annan sak är när perioden för nästa menstruation har kommit, men de är inte och inte. Om dina perioder har försvunnit någonstans, kör först till apoteket för ett test och sedan till läkaren. Om det under sex månader fanns sexuella kontakter (inklusive skyddade och till och med en gång), gör ett graviditetstest, eftersom befruktning är det vanligaste skälet till försening. Om testremsan visar en brist på befruktning, är det dags att komma ihåg att det finns ett tillåtet antal dagar frånvaro av sekretion. Detta är den period då förseningen inte är relaterad till sjukdom och hormonella störningar..

Hur mycket du inte kan oroa dig?

Det antas att av fysiologiska skäl kan urladdningen försenas i 5-7 dagar. Detta är den maximala tillåtna perioden för hur mycket en period kan försenas utan graviditet. Under det kan du vänta och inte gå till läkaren. Men var uppmärksam på om symptomen som antyder att kvinnors dagar närmar sig är märkbara. Deras harbinger kan dra smärta i nedre del av buken, huvudvärk. Vissa har bröstsvullnad, irritabilitet, omotiverade humörsvängningar och sömnstörningar..

Läs också:

Förseningen som kräver samråd med gynekologen anses vara frånvaron av menstruation i 35 dagar. Det är också viktigt hur regelbundna perioderna är. Om de kommer varje månad efter samma antal dagar, bör du tänka på vad som gick fel den här gången. Om förseningar är en vanlig händelse kan du tillåta dig att inte oroa dig mycket under veckan.

Varför försenas den "röda kalenderdagen"?

Anta att det har gått 2 dagar från det förväntade datumet för nästa menstruation, men det är inte där ännu. Detta är en mycket liten försening. Det kan uppstå av följande skäl:

 • Du var tvungen att bli mycket orolig på jobbet eller hemma;
 • Du har dramatiskt förändrat din vanliga behandling och diet. Restriktion i mat (och särskilt svält) kan "bromsa" perioden under flera dagar;
 • plötslig förändring av väder;
 • ta vissa mediciner (antibiotika);
 • katarralsjukdom eller influensa.

Om förseningen är 3 dagar (under förutsättning att testet gav ett negativt svar), finns det anledning att tänka på inflammation eller en lätt hormonell brist.

Försening på 4 dagar eller mer: det finns ett problem eller inte?

Menstruationen dök inte upp på dag 4 från det planerade datumet? Du kan förklara orsaken till denna fördröjning bakom schemat. Det kan vara följande:

 • fortfarande graviditet. ”Vad sägs om testet?” Frågar du. Det fungerar inte alltid under de tidiga dagarna av förseningen, eftersom hCG-koncentrationen ännu inte har nått den nödvändiga tröskeln för dess känslighet;
 • i kroppen finns en omstrukturering - detta händer med alla kvinnor ett par gånger om året. Detta är en naturlig händelse och indikerar inte ett hälsoproblem;
 • nervös spänning, som är förknippad med förväntningarna på menstruation. Ibland är kvinnor så oroliga för detta att de driver sig in i verklig depression, vilket bara förvärrar situationen..

Det finns inga perioder på 5 dagar: det är dags att få panik?

Inte riktigt. Vi har redan sagt att en 5-dagars försening kanske inte har allvarliga skäl. Men om ditt tålamod är över och du sprang till gynekologen, kan han "göra dig lycklig" med en diagnos av "ovariell dysfunktion", som orsakas av hormonella störningar. Ofta är de skyldiga till ökningen av cykelns varaktighet orala preventivmedel. Om de leder till en kronisk försening i menstruationen och förhindrar att äggstockarna fungerar normalt kommer läkaren att ersätta dem med andra.

Försening varje vecka: börja leta efter en orsak hos din läkare!

Naturligtvis kan menstruationen i vissa fall bara ”försvinna” i 6-7 dagar, men detta är mer ett undantag än en regel. Om det dessutom inte finns några tecken på PMS, kommer det inte att skada att genomgå en undersökning, kontrollera hormonell bakgrund och förekomsten av gynekologiska sjukdomar.

Men ibland provoserar en kvinna självfel i menstruationscykeln. Detta händer i sådana fall:

 • plötslig viktminskning. Om kroppen nästan utmattas av dieter, skickar den en signal till hjärnan att graviditet nu är ett oönskat fenomen. Resultat - sen menstruation (eller deras fullständiga frånvaro);
 • semester i exotiska länder (eller en affärsresa till en annan kontinent). Klimatförändringarna påverkar "kvinnokalendern";
 • känslomässig eller fysisk överbelastning.

Om vi ​​talar om orsakerna till förseningen måste kvinnans ålder beaktas. Om klimaxet närmar sig är ett sådant fenomen en vanlig sak. Försening är förknippat med en minskning av koncentrationen av könshormoner. En oregelbunden cykel är också ofta karakteristisk för unga flickor vars menstruation nyligen har börjat.

Varning: Farliga förseningar orsakar

Tyvärr kan en lång försening (mer än sju dagar) inte tillskrivas fysiologiska processer eller yttre faktorer. Skälen kan vara följande:

 • myom;
 • spridning av endometrium;
 • adnexit;
 • polycystisk;
 • nyligen aborter;
 • ektopisk graviditet.

Vad du ska göra om din period är borta?

Det beror på hur mycket förseningen är och hur en kvinna känner sig under denna period. Om menstruationen är frånvarande i mindre än en vecka, men det finns tecken, kan du vänta. Om förväntningarna försenas för mycket (menstruationsblödning visas inte efter en vecka) och farliga symtom (skarp smärta i nedre del av magen, illamående, svaghet, feber, dålig hälsa, salvor) läggs till, måste du snarast gå till en medicinsk institution.

Läs också:

Alla kvinnor i fertil ålder avviker från menstruationsplanen. Om de inte överskrider en vecka, slutar vanligtvis allt lyckligt. Det viktigaste är aldrig att försöka lösa detta problem själv. Kom ihåg att det kan bero på om du kan bli mamma.

Läs andra intressanta rubriker.

Försenad menstruation: fysiologisk menstruationscykel och dess störningar

Försenad menstruation är ofta en föregångare av en allvarlig sjukdom. Detta beror delvis på moderna kvinnors livsstil: frekventa stress, minskad fysisk aktivitet, försämring av kroppens immunfunktion och andra negativa faktorer. Brott mot menstruationscykeln indikerar eventuella problem, så att diagnos i tid är viktig. Många sjukdomar kan botas fullständigt med snabb behandling..

Menstruationscykeln är en cyklisk förändring i kroppen av en kvinna i reproduktiv ålder, som är utformad för att tillåta befruktningen av ett barn. Dess början anses vara den första dagen av menstruationsblödning, slutet är den första dagen i nästa menstruation. Längden är i genomsnitt 21-35 dagar..

Normalt kan kritiska dagar bara försenas när graviditet inträffar, i andra fall är det nödvändigt att fastställa orsaken till deras frånvaro. Efter en vecka måste du göra ett graviditetstest och i sin frånvaro söka kvalificerad hjälp. Tillåten frekvens av fysiologisk försening i menstruationen - 7-14 dagar.

Menstruationscykeln består av tre på varandra följande faser:

FasBeskrivning
Menstrual (follikulär)Under denna fas, under verkan av follitropin (adenohypofys hormon), börjar folliklar att utvecklas i äggstockarna, i var och en av dem finns ett ägg. Folliklar utsöndrar östrogen, och under påverkan av detta hormon i livmodern utvecklas dess slemhinne - endometrium. Det är nödvändigt att fostra ett barn, och det är han som avvisas i avsaknad av befruktning. En av folliklarna är dominerande. Det utvecklas snabbare än andra, det anses vara produktivt i en viss cykel. Under påverkan av hormoner börjar den aktivt öka i storlek. Den första fasen av cykeln varar i genomsnitt 14 dagar, dvs från slutet av tidigare menstruation till början av ägglossningen
proliferativVarar normalt inte mer än tre dagar. De flesta kvinnor ägglossar den 14: e dagen av cykeln. Vid denna tid når den dominerande follikeln mognad. Den kan ägglossning och kallas Graaf-bubblan. Under ägglossningen bryts dess vägg, cirka 5 ml follikulär vätska där ägget befinner sig frigörs från det. Med en överträdelse av ägglossningsprocessen inträffar inte nästa fas, en hormonell obalans utvecklas. Den follikulära vätskan som inte kommer in i rören, och med den förblir ägget också inuti äggstocken, ökar ofta i storlek och bildar en follikulär cysta. Denna sjukdom anses vara fysiologisk, men den är farlig för dess komplikationer.
Sekretor (luteal)Ett annat namn är corpus luteum-fasen. Det varar från ögonblicket av ägglossning till början av ny menstruationsblödning. I genomsnitt - 12-16 dagar. Under corpus luteum-fasen komprimeras den sprängande Graaf-bubblan och ackumuleras lutealpigment. Från detta ögonblick bör det kallas corpus luteum. Endometriet börjar förvandlas: det tjocknar, dess körtlar ökar i storlek och börjar utsöndras. Om en kvinna är gravid producerar corpus luteum progesteron tills moderkakan utvecklas. I avsaknad av graviditet upphör corpus luteum att fungera och förstörs. Som ett resultat minskas östrogen- och progesteronnivåerna. Livmoderslimhinnan blir edematös och avvisas sedan. Menstruationen börjar

I klinisk praxis har alla menstruations oregelbundenheter, inklusive förseningar, fysiologiska eller patologiska orsaker. I det första fallet kan vi prata om hur lång tid det är för kritiska dagar. De har sina egna symtom, tecken, orsaker och timing. I händelse av deras förändring eller överträdelse är det värt att misstänka patologiska förändringar.

Fysiologiska skäl inkluderar:

 • livsstilsförändringar, klimatförändringar, frekventa flygningar;
 • emotionell eller fysisk belastning (överdriven träning, ökad arbetsbelastning, stress);
 • efterlevnad av strikta dieter, fasta;
 • användning av nödprevention (till exempel Postinor);
 • amningstid;
 • förkylningar i övre luftvägarna (försening förknippas ofta med att ta antibiotika).

Alla fysiologiska förseningar har vissa perioder och åtföljs inte av allvarliga patologiska symtom från reproduktionssystemets organ. Menstruationscykeln återhämtar sig vanligtvis på egen hand.

Patologiska orsaker till försening inkluderar:

 • inflammatoriska sjukdomar i reproduktionsorganen (oofarit, adnexit, etc.);
 • tumörer i livmodern och bilagorna;
 • polycystisk äggstock;
 • fetma eller anorexi;
 • tillstånd efter abort eller spontan abort (dött foster, missfall, etc.).

Vid patologiska störningar utvecklas ofta en ytterligare klinik, som indikerar typen och omfattningen av spridningen av det patologiska tillståndet. För att återställa menstruationen och återuppta reproduktionsfunktionen behövs specialisthjälp och ett antal omfattande åtgärder för att hjälpa.

Många fysiologiska och patologiska förseningar åtföljs av ett antal symtom och manifestationer, vilket beror på vissa förändringar i kroppen:

Anledning till förseningenFörändringar i kroppenMöjlig försening
Fysisk stressSjälvreglering av kroppen förbättrar produktionen av manligt hormon - testosteron. Det är nödvändigt att upprätthålla fungerande organ och system, deras motståndskraft mot intensiva belastningar ökarCirka 1 månad
NödpreventionMottagning av Postinor inom 72 timmar efter oskyddat samlag påverkar produktionen av hormoner, varaktigheten av faserna i menstruationscykeln förändras. Om befruktningen har inträffat, provoseras spontan abort. I detta fall är menstruationen sent en gång. Om förseningen fortsätter under flera cykler, bör du rådfråga en gynekolog: läkemedlet kanske inte har hjälpt och en graviditet har inträffat eller missfall har inte inträffat10-14 dagar
Venereala sjukdomarFörseningen beror på den specifika sjukdomen, stadiet, behandlingen. Kanske sjukdomsförloppet utan cykelfelIndividuellt, 0-14 dagar
Medicinsk och spontan abortVaraktigheten av den tredje fasen av menstruationscykeln förändras. En hormonell obalans utvecklas. En kvinnas kropp är helt ombyggd och förbereder sig på att fostra ett barn. Efter att ha avbrutit graviditetsförloppet behöver kroppen tid för omvänd justering. Under livmoderns curettage skadas dess inre skikt, vilket också påverkar förloppet för fysiologisk menstruation1-2 månader beroende på graviditetsåldern
LaktationProlactin, ansvarigt för produktion av mjölk, hämmar äggstockarnas funktion. Om en kvinna inte ammar, börjar menstruationen 2 månader efter födseln. Vid amning återställs menstruationen efter upphörandet av amningenEnskilt krävs en läkarkonsultation
Efter preventiv avbokningNär man tar läkemedel är äggstockarna hyperhämmade av hormoner från utsidan. Normalisering av äggstockarnas funktion sker i 2-3 cykler10-30 dagar, oregelbundna perioder - 2-3 månader

En försening i menstruationscykeln är möjlig under året från början av menstruationen under puberteten. Under denna period är det omöjligt att beräkna ägglossningen. Med klimakteriet är det mycket svårt att förutsäga nästa menstruation. Dessa två tillstånd är fysiologiska, men kräver systematisk observation av en gynekolog. För närvarande sker en aktiv hormonell förändring, vissa skyddsmekanismer omorganiseras och utvecklingen av irreversibla förändringar är möjlig.

För att undvika de oönskade konsekvenserna av att använda preventivmedel är det nödvändigt att välja dem med en specialist som tar hänsyn till kroppens ålder och individuella egenskaper. Det rekommenderas inte att bryta reglerna för att ta läkemedel och flytta bort från schemat som föreskrivs av läkaren. Det är nödvändigt att räkna 2-3 menstruationscykler, och efter denna tid, om den inte återhämtar sig, konsultera din läkare.

Hos kvinnor som är benägna att försena menstruationscykeln observeras ofta en tidigare menstruation eller komplikationer av tillståndet utvecklas. Det är särskilt viktigt att övervaka alla förändringar hos en tonåring, eftersom ytterligare reproduktionsfunktion beror på den fysiologiska bildningen av menstruation.

Klassificera kränkningsöverträdelser enligt följande:

 • Amenorré - frånvaro av menstruation i mer än 6 månader i rad.
 • Oligomenorrhea - menstruationsblödning varar mindre än två dagar.
 • Hypomenorré - menstruationsblödning är mindre vanligt än en gång var 35: e dag.
 • Polymenorrhea - cykelns varaktighet är mindre än 21 dagar.
 • Dysmenorré - cykelstörningar, manifesteras av symtom på sjukdom, huvudvärk, illamående.
 • Metrorragia - oregelbunden blödning av livmodern som uppstår mellan cyklisk menstruationsblödning.
 • Algomenoré - smärtsam menstruation, manifesteras av smärta i korsryggen, i bäckenområdet.
 • Algodismenorea - svår smärta i korsryggen eller bäckenområdet före menstruation. Ofta åtföljs de av illamående, yrsel..
 • Hypermenorré - en kränkning av menstruationscykeln, kännetecknad av riklig (mer än 80 ml) eller långvarig (mer än 7 dagar) menstruationsblödning med ett regelbundet intervall på 21–35 dagar.

En uppsättning förebyggande åtgärder är behörig att välja specialist, men en del av dem har en kvinna rätt att utföra oberoende:

 1. 1. Underhålla menstruationskalendern. Tack vare kalendern kan en kvinna själv upptäcka cykelstörningar och sedan ge en schema till sin gynekolog.
 2. 2. Besök hos gynekologen minst två gånger om året.
 3. 3. Snabbt upptäckt och behandling av gynekologiska sjukdomar, endokrina sjukdomar, liksom kroniska patologier i inre organ, eftersom de senare är inre infektionscentrum..
 4. 4. Följ en diet med ett måttligt innehåll av kolhydrater och fetter. Det är nödvändigt att utesluta stekt mat, samtidigt som användningen av mejeriprodukter ökar.
 5. 5. Systematiska sporter eller en serie fysiska övningar.
 6. 6. Eliminera emotionell och fysisk överbelastning.

Du måste spendera mer tid i frisk luft, observera regimet för arbete och vila, kontrollera vikten och äta rationellt och balanserat. Kursintaget av multivitaminer och mineralkomplex visas. Begränsa psyko-emotionell stress och fysisk ansträngning.

Det rekommenderas särskilt att kvinnor som är utsatta för förseningar eller har utlösande faktorer vidtar förebyggande åtgärder..

I avsaknad av uppenbara fysiologiska faktorer är det nödvändigt att söka kvalificerad medicinsk hjälp. Systematisk sen menstruation och alla typer av menstruations oregelbundenhet kräver diagnos, eftersom de kan vara ett symptom på allvarliga sjukdomar.

Av grundläggande betydelse är förseningarnas karaktär, deras varaktighet, samtidigt symtom. Dessa ögonblick bör en kvinna ta med allvar och lyssna på hennes kropp så mycket som möjligt och notera alla förändringar. Vid kontakt med en gynekolog är det nödvändigt att lämna in alla observationer och göra en analys av möjliga provokationsfaktorer. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt förekomsten av viktförändringar eller hudens och hårets tillstånd, eftersom dessa symtom ofta indikerar hormonella störningar.

För diagnostiska ändamål utförs en syn- och palpationsundersökning av reproduktionssystemet. En ultraljud föreskrivs och vid behov laparoskopi. Ett generellt blodprov och en smuts från slidan hjälper till att bestämma förekomsten av patogen flora och den inflammatoriska processen. Dessutom visas studier på kvantitativ sammansättning av hormoner i det endokrina och reproduktiva systemet. Regleringen av menstruationscykeln utförs av många hormoner, därför är samråd med närstående specialister ofta nödvändigt.

Förseningsperiod: efter hur många dagar du börjar oroa dig?

En viktig indikator på den kvinnliga kroppen är den vanliga menstruationscykeln. Hos en frisk kvinna i fertil ålder upprepas menstruationen efter 21-35 dagar. Men i genomsnitt är våra samtiders menstruationsperiod 28 dagar. Och detta antal anses vara den genomsnittliga normen.

Men åtminstone en gång i livet måste varje kvinna oroa sig för att menstruationen inte inträffade vid den förväntade tiden. Varför händer det? Och vad är den tillåtna fördröjningsgraden för menstruation? För att förstå hur förseningen uppstår måste du veta vad menstruationscykeln är..

Den allmänna idén om menstruationscykeln

Den kvinnliga cykeln är indelad i tre faser:

 1. Menstruation. Det varar i 3-5 dagar, under vilken avstötningen av det inre skiktet i livmodern inträffar och åtföljs av blodig utflöd.
 2. Jag fasar, follikulär. Med en 28-dagars cykel varar den 14 dagar. För närvarande mognar folliklar - vesiklar som innehåller en äggcell i äggstockarna, och ett nytt inre membran växer i livmodern. Vid den 14: e dagen brister den största follikeln (ägglossningsprocessen), ett vakat ägg kommer in i äggledaren och möts med en spermier. Kanterna på den sprängande bubblan klistrar samman och en ny formation erhålls - corpus luteum.
 3. II-fas (corpus luteum eller luteal). Det börjar efter ägglossningen och genomsnitt också 14 dagar. Graviditet börjar i kvinnans kropp, corpus luteum "blommar", det vill säga det producerar hormoner som förbereder livmoderhålan för att acceptera ett befruktat ägg.

Om graviditeten inte har inträffat under den aktuella cykeln, upphör corpus luteum att fungera. Livmodern avvisar det inre skalet som en onödig sak. Och menstruationsblödningen börjar.

Den ideala cykeln är en kvinnlig cykel på 28 kalenderdagar. Men sällan kan en av kvinnorna skryta med att deras menstruation "går som urverk". För vissa kommer de antingen tidigare eller senare än det angivna värdet och sträcker sig från 21 till 35 dagar.

Den kvinnliga kroppen är individuell. För en kvinna att mogna en follikel med ett ägg räcker 10-12 dagar för en kvinna och ytterligare 15-16 dagar. Därför är cykelns varaktighet annorlunda: någon har 21-24 dagar och någon har 30-35. Avvikelse från indikatorn under en cykel på till exempel 28 dagar plus / minus 7 dagar erkänns också allmänt som normalt. Ankomsten av menstruation en vecka tidigare eller en vecka senare med en cykel på minst 25, minst 30 dagar erkänns som acceptabelt, d.v.s. inom normala gränser.

Innan du läser vidare, vänligen delta i vår lilla undersökning.

Vad betraktas som en försening?

Om det av någon anledning i den första fasen av cykeln inte finns någon tillväxt av en full follikel som kan "släppa" ett moget ägg, kommer den andra fasen inte att börja. Allt är enkelt: om follikeln inte spricker, bildas inte corpus luteum. Och I-fasen kan pågå mycket länge, tills det inre skiktet i livmodern, som kraftigt har vuxit under hormonsverkan, börjar avvisa sig själv. Därför försenas menstruationens start från flera dagar till flera månader.

Frånvaron av en månatlig blodig urladdning med en regelbunden cykel på mer än 7-10 dagar från det ögonblick de förväntas bör betraktas som en försening i menstruationen.

För en normal menstruationscykel är det viktigt att inte så mycket antalet dagar mellan blödning som regelbunden återfall. Till exempel, om din menstruationscykel alltid inträffar efter 25-28-30 dagar, men den här månaden inte kom i tid, bör detta betraktas som en försening. Särskilt om mer än 7-10 dagar har gått sedan den förväntade dagen.

Orsaker till försenad menstruation

En kvinnas menstruationscykel styrs av hormoner. Det bör sägas att det hormonella systemet är mycket sårbart och lätt mottagligt för även de mest mindre negativa faktorer, vilket kan leda till frånvaro av menstruation.

Så orsakerna till förseningen av menstruationen:

 • ökad fysisk aktivitet;
 • överdriven emotionell stress;
 • Klimat och tidszon reser
 • reaktion på chock, förbittring, lidande sorg, brytning med en älskad;
 • sjukdomar;
 • övervikt eller undervikt;
 • användning av "brandprevention";
 • närmar sig klimakteriet;
 • graviditet.

Graviditet är den mest troliga orsaken till frånvaron av menstruation hos kvinnor som inte använde preventivmedel. Moderna graviditetstest ger ett positivt resultat redan den 1-2: e dagen av förseningen.

Försenad menstruation: patologi och norm

Menstruationscykeln hos kvinnor är en tydlig och strömlinjeformad mekanism, men den kan också misslyckas. Endast i vissa fall anses försenad menstruation vara normal och i andra patologier.

I allmänhet är det en fördröjning i menstruationen och hur många dagar är det?

Kära kvinnor! Ni är alla så annorlunda: ung och "mogen", tunn och knubbig, sårbar och ostörd. Därför kommer fördröjningsgraden för varje också att vara annorlunda. För några av er är frånvaron av menstruation i två månader inte en patologi, och för vissa är en två dagars försening en katastrof.

Så låt oss se vilken situation som bör varna dig och hur många dagar med förseningar anses vara normala..

När försening är normen?

Om menstruationen inte förekommer på föreskriven tid börjar kvinnor oroa sig för detta och misstänker sig vara antingen graviditet eller någon form av patologi.

Graviditet är det enda som hela kvinnans reproduktionssystem fungerar för. Och månatliga förseningar för hela graviditetsperioden, förlossningen och amningen betraktas som fysiologiska normer.

Det antas att friska kvinnor flera gånger per år kan ha en försening av menstruationen i 1-2 dagar. Och detta är en normal situation. Vanligtvis är det förknippat med små stressfaktorer, efter det att allt försvinner..

Nulliparösa kvinnor är mer benägna att uppleva försenade perioder än de som har fött. Allt kommer att förbättras efter den första födelsen. Den kvinnliga kroppen kommer att fullgöra uppdraget att föda det avkomma som tilldelats den och kommer att arbeta i full kraft, utan avbrott.

Det är mycket viktigt att förstå att den kvinnliga cykeln inte omedelbart blir regelbunden och stabil. Oregelmässighet och instabilitet är särskilt karakteristisk för perioden med bildandet av menstruation, eller tvärtom, före deras upphörande.

Varför händer det? Inledningen av den första menstruationen hos en tonårsflicka betyder inte att hennes reproduktionssystem har mognat och är redo att fungera korrekt. Under tonåren finns det fortfarande ingen tydlig hormonreglering av menstruationscykeln, äggstockarna är svaga. Därför är förseningen av menstruation hos ungdomar, även under flera månader, ganska vanligt och anses inte vara ett allvarligt problem. 1-2 år kommer att gå, och en tydlig relation kommer att upprättas i kroppen av en ung flicka mellan hormonerna i äggstockarna och hjärnans centrum som reglerar reproduktionssystemets funktion (hypofys och hypothalamus).

En kvinna under premenopausal period kan också uppleva menstruations oregelbundenheter i form av en försening i menstruationen. Detta beror på en minskning av hormonhalterna och utrotningen av äggstocksfunktionen..

Patologisk försening

Försenad menstruation med en regelbunden stabil cykel på mer än 7-10 dagar får alltid en kvinna att tänka - "är allt okej?". Endast en läkare kan besvara frågan och ta reda på orsakerna till förseningen i menstruationen.

Oftast indikerar en långvarig frånvaro av menstruation närvaron av graviditet. Men om den "intressanta situationen" inte har bekräftats är det nödvändigt att utesluta inflammatoriska sjukdomar, sköldkörtelens patologi och könstumörer. I det här fallet kan du inte göra det utan att konsultera en specialist.

Kvinnlig ålder är viktig och påverkar menstruationscykeln. Så vid 40 års ålder har en kvinna en historia av könsinflammation, abort och kroniska sjukdomar, så hon måste ta itu med problemet med att försena sina perioder oftare än i en ung ålder.

Vad du ska göra om ett cykelfel har uppstått?

Om en oförutsedd försening i din cykel inträffar ska du inte få panik. Denna typ av försening kan uppstå hos alla kvinnor eller tjejer. För att förstå orsaken till misslyckandet, men för detta:

 1. Till att börja med ska du lugna dig och komma ihåg om du inte upplevde stress inför din period. Om förseningen i menstruationen orsakas av stress är detta inte ett sådant problem. Vanligtvis normaliseras allt efter att ha avslutat det negativa.
 2. Uteslut graviditet med ett test.
 3. Om graviditet är uteslutet - för att ta reda på orsakerna till frånvaron av menstruation, måste du konsultera en gynekolog vid förlossningskliniken.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hirudoterapi för manlig infertilitet

Hirudoterapi för manlig infertilitet är en av de mest effektiva bland alla metoder för att behandla denna sjukdom. Metoden är baserad på användning av igler. Denna typ av terapi har använts i mer än 1000 år och är idag inte underlägsen vad gäller popularitet för andra metoder.....

Smärta i menstruation: orsaker, metoder för att bli av med dysmenorré

En sådan "olägenhet" som smärtsamma perioder är bekant för många kvinnor. Statistiken över sådana klagomål hålls stabilt på 30-60% av det totala antalet kvinnor i fertil ålder, medan hos 10% av patienterna leder detta till en betydande försämring av välbefinnandet och till och med funktionshinder [1,2]....

Älskar stava för månatligt blod

Hur man gör en kärlek stavning på egen handMed hjälp av kärleksriter sammanflätas två människors öde. En av de starkaste ritualerna är ritualer som använder månadsblod. De kan utföras oberoende hemma....