Spiral Hur man använder, kontraindikationer, sjukdomar

Harmonier

Den intrauterina anordningens verkningsmekanism baseras på det faktum att kapacitering och spermierörelse är begränsade. Detta verktyg är inte abortivt. Det finns Mirena-spiraler som är inställda på 5 år, och TCu380A, som har varit i drift i tio år. Hormoninnehållande preventivmedel minskar smärta under menstruationen och dess överflöd.

Vad det är

Intrauterina enheter är ett utmärkt preventivmedel för de flesta kvinnor. De är mycket effektiva. Deras effektivitet är nästan densamma som vid kirurgisk sterilisering. Om en kvinna inte födde, är detta inte en kontraindikation för detta botemedel. Om en kvinna inte har en permanent partner, bör du fortfarande använda kondomer för att inte få en sexuellt överförbar sjukdom. Mirena spiral skyddar mot infektioner i övre mag-tarmkanalen.

Strukturen i spiralen Mirena

Hur man använder

Du kan ange ett preventivmedel under eller efter menstruationen, mitt i cykeln för att förhindra graviditet eller efter cykeln om kvinnan inte är gravid. Många läkare föredrar att vänta 6–8 veckor efter att de föddes innan de sätter in spiralen. Om skyddsmedlet sätts in under amning finns det risk för perforering av livmodern eller avvisande av medlet. Det kan användas omedelbart efter en abort om det inte finns någon blodförgiftning och infogning på en månad är omöjligt. Annars är det bäst att vänta fyra veckor efter aborten. Spiral introduktion

Kontraindikationer och komplikationer

När du använder sådana preventivmedel måste du följa följande regler:

 • Inom fem dagar efter ett enda oskyddat samlag mitt i cykeln kan du sätta in en spiral som innehåller koppar som ett preventivmedel.
 • Ett preventivmedel bör inte sättas in om kvinnan redan är gravid.
 • Om en kvinna blir gravid med ett intrauterint preventivmedel är risken för ofrivillig missfall stor.
 • Om läkemedlet lämnas, är sannolikheten för ett missfall 50%, och om det tas bort - 25%.
 • Oavsiktlig missfall med detta skydd kan leda till allvarlig blodförgiftning, vilket kan leda till dödsfall. P-piller
 • Kvinnor som blir gravida med en spiral bör ta bort den om en tråd är synlig. Det kan tas bort under en abort om så önskas..
 • Om patienten inte vill ha abort och bli av med barnet, bör hon informeras om risken för blodförgiftning och möjlig död under graviditet och förlossning.
 • En kvinna bör veta att hon kan ha influensaliknande symtom: feber, huvudvärk eller illamående.
 • Om sådana symtom uppstår, måste du omedelbart rådfråga en läkare, eftersom blodförgiftning kan ha inträffat.

Bekkeninfektion

Under de första månaderna efter att skyddet har infogats ökar risken för bäckeninfektion. Risken för infektion är initialt förknippad med sexuellt överförda sjukdomar. En kvinna med detta botemedel måste ständigt kontrolleras för gonoré och klamydia. Om en kvinna redan har varit sjuk med sexuellt överförda sjukdomar, är det bättre att inte sätta in en intrauterin enhet.

Typer av intrauterin preventivmedel

Hypermenorré eller mycket smärtsam menstruation

Konserveringsmedel med koppar kan orsaka tung menstruation, blödning mellan cykler, så de är inte lämpliga för dem som redan lider av detta. I dessa fall kan du dock prova detta skydd med hormoner, eftersom de ofta minskar blödningen under menstruationen och fördelningen mellan dem. Icke-steroida antiinflammatoriska piller kan hjälpa i detta fall genom att minska volymen av urladdning och smärta under menstruationen hos de som använder intrauterina enheter.

Helt eller delvis avslag

Avslag sker i 10–20% av fallen under det första användningsåret. Om detta händer måste skyddsutrustningen tas bort..

Missade preventivmedelsträngar

Om den transcervikala spetsen inte är synlig kan detta innebära obemärkt avstötning, bristning i urinröret med rörelsen av den intrauterina anordningen i bukhålan eller helt enkelt dra tråden i livmoderhalsen eller urinröret på grund av preventivmedel eller graviditet. Så snart du får reda på om du är gravid eller inte, måste du försöka hitta ett botemedel med specialverktyg.

Om det inte är synligt, behövs en ultraljudsskanning för att förstå om det är i livmodern eller inte. Alternativt kan anteroposterior eller laterala strålar användas för att bekräfta förekomsten av en spiral. Om den är i bukhålan måste den tas bort därifrån med laparoskopi eller laparotomi.

Detta preventivmedel är ett populärt skydd för att förhindra en oönskad graviditet. Effekterna av spiralerna har bevisats av specialister, och korrekt installation och korrekt övervakning vid användning av hälsa kommer bara att gynna den kvinnliga kroppen.

Intrauterin enhet: vad är bra och vad är dåligt denna metod för preventivmedel

Den intrauterina enheten (ett annat namn - preventivmedel) användes för mer än fyra årtusenden sedan. Naturligtvis var sådana verktyg inte liknande den moderna marinen, som dök upp på 60-talet av förra seklet, och sedan dess har ständigt förbättrats. Men till idag finns det många myter om intrauterina apparater som gör kvinnor mycket negativa angående denna preventivmetod. Låt oss se vilka fördelar och nackdelar denna metod för skydd har, liksom när och vem den kan användas..

Vad är en intrauterin enhet??

En intrauterin enhet är en plastprodukt med koppar- eller hormoninsatser som gör att du kan kontrollera graviditetens början. Vid korrekt användning fungerar IUD mycket effektivt: skydd mot graviditet är 99%. Det används till och med för nödprevention efter oskyddat samlag.

De flesta preventivspiraler som nu används liknar bokstaven T med olika svansar. Du kan se hur de ser ut på bilden:

Hur preventivspiralen fungerar?

Principen för drift av spiraler beror på deras typ. De är kopparinnehållande och hormonella..

Koppar IUD

Funktionsprincipen är som följer: koppar stöder aseptisk inflammation i livmodern (det händer inte på grund av mikrober och är inte alls farligt). I detta fall förändrar koppar sammansättningen av livmoderhalsslemet, vilket gör det svårare för spermierna att komma in i livmoderhålan. Dessutom förhindrar koppar att ägget fäster vid livmodern. Fotokälla: shutterstock.com

Hormonell intrauterin enhet

Operationsprincipen är som följer: hormonet progesteron (en analog av det humana hormonet), som är en del av en sådan spiral, förhindrar graviditet. Den hormonella spiralen stör också spermier och äggfästning, och hämmar samtidigt ägglossningen hos vissa kvinnor.

Hur man spiral kvinnor?

Endast en gynekolog kan upprätta någon form av spiral och ta bort den också. En specialist hjälper också till att bestämma typen av spiral: med koppar eller med hormoner. Fotokälla: shutterstock.com

Själva förfarandet är ganska enkelt. Den yttre öppningen av livmoderhalskanalen behandlas med furacilin (eller miramistin), varefter en speciell ledare med en spiral sätts in. Sedan avlägsnas ledaren och spiralen är belägen i livmoderkaviteten. Två små antenner frigörs från livmoderhalskanalen. De hjälper till att se till att spiralen är på plats. Därefter hjälper de läkaren att ta bort spiralen..

Spiralens "antenner" stör inte i det vanliga livet, inte heller under sex.

Gör det ont att få en spiral?

Recensioner av kvinnor som använder denna preventivmetod indikerar att själva installationsförfarandet inte är för trevligt, men smärtfritt. I de flesta fall, när en spiral sätts, används inte smärtstillande, men för särskilt känsliga kvinnor behandlas livmoderhalskanalen med dicainlösning, tramadol administreras intravenöst eller intravenös anestesi.

När och till vem kan jag använda spiralen?

Många är intresserade av hur många år du kan använda en spiral och hur gammal användningen är relevant. Men det viktigaste är om det är möjligt att sätta en IUD efter graviditet, missfall eller abort. Svaren på dessa frågor kommer att övervägas senare. Fotokälla: shutterstock.com

Vid vilken ålder är marinen tillåten?

I motsats till vad folk tror, ​​kan en spiral även läggas till nulliparösa flickor. Det är dock bättre att använda en spiral efter 20 år, när de inre organen redan har bildats.

Det rekommenderas att lägga en spiral under perioden 3 till 5 dagar av cykeln.

Hur gammal kan du sätta spiralen?

Hos kvinnor som lägger spiralen i vuxen ålder (efter 40-45 år) observeras biverkningar och komplikationer oftare. Men menopausens gång, som har en patologisk karaktär, noteras flera gånger mindre ofta exakt för dem som har använt IUD under lång tid. Fotokälla: shutterstock.com

En annan positiv aspekt av att använda spiralen i vuxen ålder är det faktum att det inte stör den naturliga menstruationen, och kvinnan vet exakt när exakt klimakteriet.

Postpartum intrauterin enhet

En IUD kan installeras så tidigt som 4-6 veckor efter förlossningen (vaginal förlossning och kejsarsnitt). Det är säkert för amning och påverkar inte volymen och flödet av mjölk..

Intrauterin enhet efter missfall eller abort

En IUD kan installeras av en gynekolog omedelbart efter en abort eller missfall om graviditetsåldern inte överstiger 24 veckor. Om graviditeten varade mer än 24 veckor kan du behöva vänta några veckor innan du installerar spiralen.

Intrauterin enhet: för- och nackdelar

Att sätta en intrauterin enhet eller inte är ett rent individuellt beslut av en kvinna, som bör tas efter att ha tagit över alla för- och nackdelar. Fotokälla: shutterstock.com

Fördelar med den intrauterina enheten

1️⃣ Den största fördelen är hög tillförlitlighet. Kondomer rivs, du kan glömma p-piller och spiralen står stilla och försvinner inte.

2️⃣ Spiral (icke-hormonell) kan användas av ammande kvinnor som inte har råd, till exempel hormonella preventivmedel.

3️⃣ Spiralen förändrar inte känslan av sex. Varken kvinna eller hennes partner känner en korrekt installerad spiral.

4️⃣ Kvinnliga spiraler har en reversibel effekt: du kan bli gravid bokstavligen under den första månaden efter att du tagit bort produkten.

5️⃣ Spiral reducerar menstruationstiden (med 1-2 dagar). Detta förekommer inte hos alla kvinnor, men hos de flesta. Dessutom kan urladdningen bli mindre riklig..

6️⃣ Hormonspiraler används för livmodermyom och endometrios, eftersom de minskar symtomen på dessa sjukdomar.

7️⃣ Lång varaktighet: skyddar mot graviditet under en period av 2 till 6 år. Samtidigt är kostnaden för spiralen relativt låg. Till exempel kan en högkvalitativ marin från Mirena köpas till ett pris av 8 000 rubel. Fotokälla: shutterstock.com

Nackdelar med den intrauterina enheten

1️⃣ Inom några veckor efter installationen finns det en risk för att spiralen faller ut. Kvinnor som har en lång livmoderhalscancer kanske inte ens märker detta. Därför rekommenderas det inte att besöka gymmet, poolen eller bastun under denna period..

2️⃣ Spiralen skyddar inte mot sexuellt överförda sjukdomar. Därför är det bättre för dem som inte har en vanlig partner att välja kondomer.

3️⃣ Möjliga biverkningar, obehagliga konsekvenser och komplikationer. Dessutom finns det kontraindikationer, även om det inte är många.

Intrauterin enhet: kontraindikationer

Det finns ganska få kontraindikationer:

 • graviditet (om du använder en spiral som nödprevention måste du skynda dig);
 • vaginal blödning av okänt ursprung;
 • förekomsten av cancer i livmodern eller livmoderhalsen;
 • cervikal erosion.

För spiralen med hormoner finns det ytterligare begränsningar, som för att ta hormonella preventivmedel.

Vilka biverkningar kan det vara av en spiral?

Ibland efter att ha installerat spiralen kan en kvinna känna obehag och yrsel, men dessa symtom passerar tillräckligt snabbt. Extremt sällsynt komplikation inträffar - perforation av livmodern eller endometrios. Ibland kan spiralen falla ut, så under de första månaderna måste du regelbundet besöka en läkare. Han kommer att sätta ett schema. Fotokälla: shutterstock.com

Spiral graviditet

Vad händer om jag blir gravid med en spiral? Även om spiralen är en av de mest pålitliga metoderna, är graviditeten extremt sällsynt (sannolikheten är endast 1%). Om en kvinna bestämmer sig för att lämna barnet, försöker de ta bort spiralen på ett tidigt datum för att inte skada fosterblåsan och provosera ett missfall. Förresten, IUD kan bidra till förekomsten av en ektopisk graviditet, om vilka hårda debatter som för närvarande pågår - huruvida det är möjligt att bära ett friskt foster utan att skada kroppen. Fotokälla: shutterstock.com

Tecken på tidig graviditet med en spiral:

 • rita smärta i nedre del av magen och / eller korsryggen;
 • illamående och kräkningar;
 • överkänslighet mot lukt;
 • störningar i tarmen;
 • bröstsvullnad och ömhet.

Kom också ihåg att en kvinna inte alls känner några tecken på en tidig graviditet.

Du kan lära dig mer om hur du skyddar dig mot oönskad graviditet med hjälp av en spiral från videon:

6 viktiga fakta om borttagandet av IUD och konsekvenserna av att ta bort spiralen

Trots de uppenbara fördelarna med IUD (bekvämlighet, kostnadseffektivitet, effektivitet, långvarig användning) finns det fortfarande ett behov av att ta bort den. Och ju närmare dagen för den föreskrivna proceduren, desto mer rädsla och spänning upplever en kvinna: gör det ont, hur händer det, finns det komplikationer?

Anledningar till att ta bort spiralen

Foto: T-formad intrauterin enhet

I princip är den operativa perioden för den intrauterina anordningen från 3 till 5 till 10 och till och med 15 år. Det beror på spiralens typ och sammansättning: kopparhaltiga IUD: er är mindre användbara (3–5 år), spiraler som innehåller silver och hormoner är lämpliga i 5–7 år, och preventivmedel med guld får användas under 10–15 år om det inte finns några kontraindikationer..

Borttagning av IUD: indikationer

Borttagning av den intrauterina anordningen utförs enligt följande indikationer:

 1. Användningens utgång. I slutet av dess livslängd minskar produktens preventivmedel och den tas bort..
 2. På begäran av en kvinna. Detta kan bero på att kvinnan bestämde sig för att bli gravid och föda ett barn, eller denna metod för preventivmedel passar inte henne ("passade inte").
 3. Det fanns en förskjutning av IUD i livmoderkaviteten eller dess partiella förlust (utvisning). I det här fallet kan kvinnan känna obehag, en stickande känsla eller märka att spiralens antenner har blivit något längre. I en sådan situation finns det ingen garanti för ett effektivt preventivmedel. Därför bör den spetsiga spiralen tas bort och en ny installeras..
 4. Graviditet på grund av användning av intrauterint preventivmedel. Tyvärr inträffar sådana situationer. Dessutom förekommer ektopiska graviditeter oftare. Avlägsnande av spiralen är nödvändig utan att misslyckas både i livmodern och ektopisk graviditet.
 5. Med klimakteriet. Ett år efter den sista menstruationen tas spiralen bort som onödig med klimakteriet.
 6. Av medicinska skäl. Om du upplever smärta, blödning, utveckling av inflammation i livmodern och bihang, samt utveckling eller tillväxt av en godartad tumör i livmodern (fibroider) med användning av ett preventivmedel, är det nödvändigt att ta bort den så snart som möjligt.

Det bör noteras att små livmoderfibroider enbart inte är en kontraindikation för installation av en IUD. I detta fall kommer läkaren att rekommendera en spiral med gestagen..

Men om livmoderfibroider först dök upp på bakgrund av IUD eller började växa, bör preventivmedel tas bort så snart som möjligt.

Av vem och hur man tar bort

Som regel avlägsnas spiralen från livmodern under förhållandena i en liten operativ klinik eller ett gynekologisk sjukhus. Förfarandet utförs av en kvalificerad läkare - gynekolog i enlighet med alla regler för asepsis och antiseptika.

Hur man tar bort spiralen hos kvinnor?

Foto: Patient vid borttagning av IUD

Innan manipulationen påbörjas gör läkaren en gynekologisk undersökning av patienten. Efter en vaginal undersökning exponeras livmoderhalsen med speciella speglar och behandlas med någon antiseptisk lösning. Därefter fångas kontrolltrådarna på preventivmedlet av ett medicinskt instrument - pincett eller pincett, och långsamt sippas, dras spiralen ut ur livmodern.

Om en kvinna inte hade några komplikationer eller en inflammatorisk process när hon bär en IUD, finns det inga problem med extraktion. Förfarandet är enkelt och smärtfritt..

Vid tidpunkten för borttagning kan rivning av spiraltrådarna uppstå. I detta fall drar läkaren ut spiralen med en speciell krok. Bättre om detta händer under övervakning av en ultraljudsskanning..

Det finns situationer när ett intrauterint preventivmedel växer in i livmoderväggen (vanligtvis händer detta när användningsperioden missas) och det inte går att ta bort det på vanligt sätt. Därefter utförs avlägsnandet av IUD på ett gynekologisk sjukhus under intravenös anestesi med hjälp av diagnostisk curettage av livmoderhålan eller med en medicinsk optisk anordning - ett hysteroskop.

Om det är omöjligt att ta bort IUD genom livmoderhalskanalen (detta händer när det är atresi eller övervuxen), ta till att dra spiralen genom bukhålan med hjälp av laparoskopiska metoder under allmän anestesi.

Efter operation för att avlägsna IUD föreskrivs en kurs med antibakteriell och antiinflammatorisk behandling, en ultraljud av bäckenorganen utförs.

Hur lång tid tar proceduren? Behöver jag anestesi??

Det bör noteras att införandet av spiralprocessen är mer smärtsam och tidskrävande än att den tas bort.

I avsaknad av komplikationer är korrekt placering av IUD i livmoderkaviteten, närvaron av kontrolltrådar, proceduren tar flera minuter, enkel och nästan smärtfri.

Smärttröskeln för varje person är individuell. Och om en kvinna har panikskräck för det kommande förfarandet, kan hon ta ett bedövningsmedel (analgin, ketorol, men shpu). En läkare med låg smärtgräns kan använda lokalbedövning i form av en lidokainspray.

Vilka undersökningar är nödvändiga innan förfarandet för borttagning

Innan proceduren krävs samma tester och en liknande undersökning som vid installation av VC: en allmän analys av blod och urin, en smet på vaginal mikroflora. Det är lämpligt att genomgå en ultraljud av livmodern och kolposkopi.

När IUD tas bort

Det finns inga tydligt definierade tidsfrister för att ta bort ett preventivmedel. Du kan ta bort den när som helst under en kvinnas liv som hon anser nödvändig..

Experter rekommenderar att man tar bort spiralen under menstruationen, eftersom livmoderhalsens yttre svalg är under denna period och extraktionen är mer skonsam och smärtfri. De mest gynnsamma dagarna för manipulering anses vara den första och sista dagen i menstruationen, då urladdningen inte är så riklig. Att följa detta villkor är emellertid inte obligatoriskt och vid behov kan du ta bort spiralen varje dag i menstruationscykeln, inklusive före och efter menstruationen.

Om en kvinna är frisk och inte har några kontraindikationer, kan en ny spiral införas omedelbart efter extraktionen av den föregående. Ingen vilopaus krävs.

Graviditet efter en spiral

Intrauterint preventivmedel påverkar inte efterföljande graviditet. Om en kvinna bestämde sig för att föda ett barn och inte har hälsoproblem, inträffar graviditeten nästan omedelbart efter att spiralen har tagits bort. I sällsynta fall, om komplikationer (till exempel endometrit) utvecklas mot bakgrund av ett stående preventivmedel, kommer gynekologen att råda dig att avstå från befruktningen tills inflammationen botas. Efter återhämtning kan du säkert bli gravid.

Men ändå är det bättre att skjuta upp graviditetsplanering i 2 till 3 månader. Denna tid är nödvändig för fullständig återställande av livmoderslimhinnan, där ett fosterägg kommer att implanteras efter befruktningen. Det är lämpligt att bli gravid och ta vitaminpreparat.

Möjliga komplikationer

De vanligaste komplikationerna:

 • kronisk endometrit;
 • inflammation i livmodern;
 • blödning.

Acceptabla och kortvariga symtom efter avlägsnande av ett intrauterint preventivmedel kan vara:

 • muskelkramper i buken;
 • måttlig ömhet i bäckenområdet;
 • mindre spotting;
 • värkande (som vid menstruation) smärta i nedre del av buken.

Dessa symtom är inte patologiska, kräver inte ett läkarbesök och specialbehandling.

Vilka regler bör följas efter borttagning

Det finns inga specifika specifika rekommendationer, men ett antal enkla regler, efter att ha tagit bort VK inom en vecka, måste fortfarande följas:

 • sexuell vila;
 • begränsa tung fysisk ansträngning;
 • observera intim hygien;
 • vägrar att besöka bastun eller badet;
 • använd inte tamponger;
 • applicera inte douching.

Det måste komma ihåg att förekomsten av en främmande kropp i livmoderhålet och dess långvariga bärning är mycket värre och farligare än proceduren för extraktion. Den kvinnliga kroppen är mycket ömtålig och tolererar inte grov behandling. Därför, om förekomsten av en spiral orsakar obehag och besvär, behöver du inte vänta till slutet av dess liv. Det är bättre att konsultera en läkare för att få råd så snart som möjligt..

Hur gammal kan du bära en spiral

Gynekologreproduktolog. Hon tog examen från Omsk Medical Academy. Hon avslutade klinisk hemvist i specialiteten "Obstetrics and Gynecology" vid Institutionen för obstetrics and Gynecology, Medicine of Medicine, Krasnoyarsk Medical Academy. Godkänd specialisering inom ultraljuddiagnostik och endoskopi. Hon har specialcertifikat för ultraljuddiagnostik inom obstetrik och gynekologi, endoskopi. Medlem i den ryska föreningen för mänsklig reproduktion (RARCH).

Yrkesintresse: diagnos och behandling av olika former av infertilitet, förberedelse av par för ART-program, tidig graviditetshantering hos kvinnor med missfall efter IVF-cykler. Äger endoskopiska metoder för behandling av infertilitet, utför oberoende IVF-cykler.

Hur mycket kan du gå med en spiral?

Flickor vill bara fråga hur mycket spiralen placeras? Såvitt jag vet inte mer än 5 år? Så mamma berättade här om sin syster, min moster. Att hon för många år sedan, antagligen omkring 20 år, satte sig själv i denna spiral. Och det värsta är att hon fortfarande går med sig! Mer än 20 år redan! Spiralen där har antagligen redan vuxit. Hon besöker inte heller en gynekolog. Mamma, när hon berättade för mig detta, var jag chockad att säga minst. Hur kan du inte övervaka din hälsa? Särskilt en kvinna? Återigen, så hur mycket gör de en spiral? Det ändras sedan efter utgången av termen eller hur?

Efter vilken tidsperiod, efter installationen av spiralen, kan man delta i sport, sex, och är det möjligt att simma i öppet vatten

Samråd

God dag. Jag heter Olga, jag är 27 år. Den 3 maj frågades marinen från Juno Bio-T, frågan är: hur länge efter installationen av helixen kan du delta i sport, sex och är det möjligt att simma i öppet vatten? Tack på förhand

Garanterat svar inom en timme

Läkare svar

När du har installerat en intrauterin enhet för preventivmedel måste du verkligen följa vissa begränsningar. Inom en vecka 10 dagar efter ingreppet måste du utesluta sexuell kontakt, lyfta mer än 5 kg och ta en skåpbil och begränsa fysisk aktivitet. Vidare kan du simma i öppet vatten (exklusive kritiska dagar) och delta i fysisk aktivitet. Den enda begränsningen är viktlyft..

Hur många år kan en intrauterin enhet stå?

god eftermiddag.
Jag har stått spiral i sju år exakt. Det är uppenbart att det snabbt måste tas bort. Om någon kom över, med en sådan period av henne i mig nu är det lätt att dra ut det eller kommer det att bli problem? Kommer det att göra ont eller inte? Kommer allmän bedövning att krävas? Och nu är det läskigt att till och med ta ut (((
Spiralen är bra, importerad, förgylld, läkaren lovade mig en användningstid på nästan 6 år på den. men i slutet redan i början av sommaren fanns det.

Och frågan är hur snabbt kan jag lägga till en ny efter att jag har tagit bort detta? Naturligtvis kommer läkaren att besvara den här frågan, men ändå är det bra att ta reda på det i förväg.

En gynekolog bör ta upp en spiral. Spiralen installeras under en period av 2 till 6 och till och med 8 år: det beror på spiraltyp. De senaste spiralerna sätts på under en period av 7-8 år, men de är också dyrare. En månad efter installationen skulle en kvinna komma till gynekologens möte. Inom några (3-5) månader vänjer sig kvinnans kropp till spiralen, så vissa komplikationer är möjliga under denna period.

Spiralens effektivitet som ett preventivmedel är cirka 98%.

Din läkare borde ha berättat hur länge du ska komma för att ta bort spiralen. Det beror på spiralens kvalitet, vanligtvis från 3 till 5 år kan du gå med den, efter den period som läkaren har överenskommit kan spiralen växa till livmoderhalsen och sedan kan du bli av med den endast genom operation.

Nu skapar de mycket goda spiraler, från moderna icke-oxiderande och inte påverkade av de fuktiga miljömaterialen, de tas på i cirka åtta år, men då och då behöver en kvinna gå till undersökningar, där gynekologen också tittar på spiralens tillstånd. Billigare spiraler, som fortfarande används inom gynekologi, är under en period av 3 till 5 år. Långvarig användning av spiralen är fylld med komplikationer, personligen passade denna skyddsmetod mig inte alls - oavsett vilken modern och dyr spiral det är, kroppen avvisar det och blödningen börjar. Jag hörde från alla mina vänner att menstruationen med en installerad spiral är mer smärtsam, riklig och lång än utan en spiral.

En intrauterin enhet är ett preventivmedel som används direkt i livmoderhålet. Läkemedlet förhindrar mekaniskt att spermierna når sin väg och möter med ägget, och förhindrar också implantering av fosterägget om befruktning inträffar. Idag är hormonella intrauterina system (Mirena) mycket populära. Ett sådant preventivmedel, bland andra effekter, undertrycker delvis ägglossningen, vilket avsevärt minskar sannolikheten för en oönskad graviditet.

Så innan du är de vanligaste frågorna om intrauterina enheter - allt du ville ta reda på från läkaren, men ändå inte vågade ställa.

Vilken spiral är bättre: hormonell eller icke-hormonell??

Hittills anses hormonspiraler vara ett mycket mer effektivt och pålitligt verktyg. Mirena intrauterine system Pearl-index är mindre än 1, medan det för kopparbärande IUD är upp till 3. Det slutliga valet av spiralen utförs tillsammans med den behandlande läkaren med hänsyn till alla möjliga indikationer och kontraindikationer..

Fördelar med hormonspiraler:

 • Ge tillförlitligt skydd mot oönskad graviditet (Pearl-index är mindre än 1, medan för kopparbärande IUD: er upp till 3).
 • Ändra menstruationscykeln: menstruationen blir knapp och mindre smärtsam. Kanske utvecklingen av amenoré, när menstruationen kommer att stoppa helt. Detta förbättrar kvinnans allmänna tillstånd och minskar risken för anemi..
 • De har en terapeutisk effekt, används för vissa gynekologiska sjukdomar.

Fördelar med icke-hormonella spiraler:

 • De innehåller inte progesteron, vilket innebär att oönskade effekter förknippade med dess effekt på kroppen utesluts.
 • Kostar mindre än hormonella intrauterina system.

Vad är Mirena?

Mirena är ett hormonellt system som innehåller levonorgestrel. Spiralen införs i livmoderhålet, hormonet frigörs gradvis och utövar dess preventiva effekt. Installationsperioden för marinen är 5 år. Mirena används inte bara för att skydda mot oönskad graviditet, utan också för terapeutiska ändamål med livmoderfibrer och vissa andra tillstånd.

Kan en intrauterin enhet falla ut?

Ja det är möjligt. I många avseenden beror detta på kvalifikationerna hos läkaren som installerar spiralen, men efterlevnaden av gynekologens rekommendationer spelar en stor roll. Om det finns den minsta misstanken att spiralen har fallit, bör du rådfråga en läkare.

Tecken på en marinförlust:

 • Känsla i främmande kropp i slidan.
 • Smärta i nedre buken.
 • Utseendet på en del av den intrauterina enheten i slidan.

Vad händer om spiralen faller ut ur livmodern?

Även med en partiell förlust minskas den preventiva effekten. Kanske en oplanerad uppfattning av ett barn. Om du misstänker utvisning av ett intrauterint preventivmedel bör du rådfråga en läkare så snart som möjligt. Åtgärden som inte har fallit tillbaka administreras inte, men läkaren kan sätta en annan spiral.

Om det fanns oskyddat samlag mot bakgrund av en spiral, bör du tänka på akut preventivmedel.

Har den intrauterina enheten en abortiv effekt?

Den huvudsakliga skyddsmekanismen mot oönskad graviditet är hinder för spermierörelse (och hämning av ägglossning för Mirena-systemet). Om befruktningen inträffar kommer fosterägget troligtvis inte att kunna fästa vid det tunnare endometriet, och ett missfall kommer att inträffa på ett mycket tidigt datum. I denna situation kan den intrauterina anordningen betraktas som ett abortivt system, men i praktiken är ett sådant resultat extremt sällsynt. Effektiviteten av IUD är ganska hög, och i de flesta fall inträffar inte befruktningen av ett barn.

Är graviditet möjligt med en spiral??

Ja, det händer. I sällsynta fall går en sådan graviditet bra och kvinnan lyckas förmedla barnet före förfallodagen. En framtida mamma bör observeras av en gynekolog, övervaka fostrets tillstånd och spåra hennes egna känslor. Ganska ofta slutar graviditet på spiralens bakgrund i ett missfall i första trimestern. Detta uttalande gäller för både Mirena och icke-hormonella IUD: er..

Kan det finnas en ektopisk graviditet på spiralbakgrund?

En spiral som finns i livmoderhålet ökar risken för ektopisk graviditet. Följande symtom indikerar platsen för ägg utanför livmodern:

 • försenad menstruation;
 • smärta i nedre del av buken (vanligtvis på sidan av det drabbade röret);
 • könsdelar spotting.

Ultraljud hjälper dig att göra en korrekt diagnos..

Känner partneren en spiral under sex?

Med rätt installation av den intrauterina enheten känns det inte alls under intimitet. I sällsynta fall kan en partner märka en IUD-antenn. I det här fallet måste du boka tid hos en läkare. Läkaren kommer att trimma försiktigt de långa antennerna och problemet kommer att lösas..

Hur man kontrollerar spiralen?

Efter avslutad menstruation ska du försiktigt sätta in två fingrar i slidan och försöka känna antennen i spiralen. Tunna strängar är djupt i slidan, men vanligtvis lyckas en kvinna hitta dem inuti. Om antenner inte upptäcks, kontakta en läkare.

Vad gör man om spiralens antenner inte är påtagliga eller inte syns i slidan?

Spiralens antenner bör vara tillgängliga för kvinnan för självigenkänning. Om antennen inte kan kännas med fingrarna bör du omedelbart rådfråga en läkare. I receptionen kommer läkaren att ta reda på om spiralen är på plats och vid behov korrigera sin plats i livmodern.

Vem ska sätta och ta bort spiralen?

Endast en obstetriker-gynekolog ska komma in och ta bort den intrauterina enheten. Självadministration eller borttagning av en IUD är förbjuden!

Introduktionen av den intrauterina anordningen utförs under de första dagarna av cykeln. Vid denna tidpunkt är livmoderhalsen svagt, och preventivmedlet passerar lätt in i livmoderhålet. Avlägsnande av IUD utförs efter 5 år eller mer (beroende på spiraltyp). Med utvecklingen av komplikationer kan preventivmedlet avlägsnas när som helst direkt vid läkarbesök.

Är det möjligt att sätta en spiral på nolliparösa kvinnor?

För kvinnor som inte har upplevt glädjen av moderskap placeras inte en intrauterin enhet. Undantaget är Mirena. Det hormonella systemet kan installeras endast för terapeutiska ändamål och för strikta indikationer när andra metoder är ineffektiva eller inte tillgängliga. Faktum är att den intrauterina enheten naturligtvis leder till utveckling av aseptisk inflammation, vilket är extremt oönskat före den första graviditeten.

Är det möjligt att sätta Mironas hormonspiral i diabetes??

Ja det är möjligt. Diabetes mellitus är inte en kontraindikation för installation av en spiral. Innan du använder IUD är det värt att få en endokrinologkonsultation och genomgå den nödvändiga undersökningen.

Är det möjligt att lägga en spiral i livmoderfibrer??

Det intrauterina systemet kan installeras med en subserös tumör eller interstitiell myom, helt belägen i muskelskiktet. I fallet med en submukös nod som deformerar livmoderhulen, indikeras dess preliminära borttagning. Innan IUD installeras är det nödvändigt att genomgå en ultraljud och andra undersökningar. Med myom introduceras det hormonella systemet Mirena vanligtvis.

Är det möjligt att lägga Mirena med submucöst myom??

Submuköst eller submuköst myom är beläget nära endometrium eller till och med kommer in i livmoderhålan. Med en sådan lokalisering av noden placeras inte spiralen. Installation av Mirena är möjlig efter borttagning av fibroider.

Hur länge introduceras spiralen och vad kommer att hända om du inte tar bort den i tid?

En intrauterin enhet placeras vanligtvis under en period av 5 år. Efter denna tid är det nödvändigt att ta bort IUD, annars är utvecklingen av komplikationer möjlig:

 • inflammation i livmodern och bilagorna;
 • skada på livmoderhalsen;
 • infertilitet.

Med en lång vistelse i livmoderhålet kan spiralen växa in i väggarna i organet, och det kommer att vara möjligt att bli av med IUD endast kirurgiskt.

Långvarig användning av Mirena rekommenderas inte. Efter utgången av hormonet upphör levonorgestrel att utsöndras, och den preventiva effekten slutar. En oönskad graviditet är möjlig. Alla andra risker förknippade med långvarig användning av spiralen kvarstår också..

Kan jag använda den intrauterina enheten för akut preventivmedel?

Ja det är möjligt. IUD infogas inom 5 dagar efter oskyddat samlag enligt standardschemat. Eftersom installationen av en spiral kräver en fullständig undersökning av patienten, har denna metod inte hittat bred tillämpning. Andra tillgängliga läkemedel används som postcoital preparat..

En IUD används inte som ett preventivmedel:

 • hos nolliparösa kvinnor;
 • med inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen;
 • med oskyddat samlag med hög risk för STI.

Är det möjligt att lägga Mirena-spiralen till en ammande mamma (med amning)?

Ja det är möjligt. Spiralen påverkar inte amning, hormonet levonorgestrel tränger inte in i bröstmjölken. Den valda preventivmetoden är inte farlig för barnet. Innan du installerar spiralen måste du konsultera en läkare.

När du kan sätta en intrauterin enhet efter förlossningen, kejsarsnitt, abort?

Installationstid för spiral- eller hormonsystemet Mirena:

 • Efter en självständig födelse - efter 6 veckor.
 • Efter kejsarsnitt - efter 3-6 månader.
 • Efter abort - på dagen för graviditetens avslutning.

På vilken dag av cykeln placeras den intrauterina enheten?

En IUD administreras 5-7: e dagen av menstruationscykeln. För närvarande är livmoderhalsen svagt, vilket underlättar införandet av spiralen. Dessutom är risken för oönskad graviditet under denna period minimal..

Gör det ont att sätta en intrauterin enhet?

Med introduktionen av IUD kan det förekomma smärta i smärta i underlivet, som försvinner inom en halvtimme. Ingen speciell behandling krävs. Om smärtan kvarstår eller intensifieras är det brådskande att konsultera en läkare.

Gör det ont att ta bort den intrauterina enheten?

Att ta bort en IUD från livmodern är en något obehaglig men inte alls smärtsam process. Förfarandet tar flera minuter och orsakar inte obehag för kvinnan. Anestesi krävs inte. Efter avlägsnande av spiralen kan måttliga dragande smärta i nedre del av magen kännas, som försvinner under dagen.

Hur menstruationscykeln förändras efter introduktionen av spiralen?

Efter installation av en kopparinnehållande IUD kan mängden urladdning under menstruationen öka något. Omvänt minskar användningen av det hormonella systemet Mirena intensiteten av blödningar. Uppkomst av amenoré är möjligt - en fullständig frånvaro av menstruation, och detta är en variant av normen.

Är det möjligt att använda tamponger om det finns en spiral?

Under den första månaden efter installation av IUD är det bättre att använda sanitetsunderlag. I framtiden kan du säkert gå in i tamponger under menstruationen. Spiralen är i livmodern, vattpinnen är i slidan och dessa två enheter berör inte. Även om vattpinnen vidrör p-pillerens antenner är kvinnan inte i fara.

Vad man ska göra om, mot bakgrund av en spiral (Mirena), menstruationen inte kommer?

När vi använder Mirena-systemet upplever vissa kvinnor amenoré - en fullständig frånvaro av menstruation under lång tid. Detta är normalt och efter att spiralen har tagits bort kommer menstruationscykeln att återhämta sig. Ingen behandling krävs.

I vissa fall kan frånvaron av menstruation indikera graviditet. Det rekommenderas att göra ett test eller donera blod för hCG.

Kan jag göra sport med marinen??

Ja, den intrauterina enheten stör inte fysisk aktivitet, träning i gymmet, besöker poolen och spelar sport. Begränsningar införs först den första månaden efter installationen av marinen. Under denna period rekommenderas det att avstå från fysisk ansträngning. I framtiden kan du leda en välkänd livsstil utan begränsningar.

Kan intrauterint preventivmedel leda till cancer?

Hittills finns det inga bevis för att IUD (inklusive Mirena) provocerar utvecklingen av maligna tumörer i livmodern eller bilagorna. Med befintliga neoplasmer i reproduktionsorganen placeras inte en spiral.

Är Mirena kompatibel med andra läkemedel?

Det är känt att vissa läkemedel (antibiotika, aspirin) minskar den preventiva effekten av IUD. Samråd med den behandlande läkaren krävs. Om det krävs en lång tid med att ta ett potentiellt farligt läkemedel, rekommenderas det att man vidare använder kondomer eller spermicider under behandlingen.

Behöver jag ta en paus från att använda den intrauterina enheten?

Med god tolerans och frånvaro av kontraindikationer görs inte en paus. En ny spiral kan introduceras samma dag som den föregående hämtas. Enligt vittnesbörden kan läkaren rekommendera en paus (till exempel med utveckling av inflammatoriska processer i livmodern eller vagina).

När kan jag ha sex efter att ha installerat en intrauterin enhet?

Under de första sju dagarna rekommenderas att avstå från intimitet eller använda kondom. Oskyddad kontakt vid denna tidpunkt kan leda till oönskad graviditet. I framtiden finns det inga begränsningar för sexlivet.

Hur mycket kostar det att installera en spiral?

Kostnaden för en intrauterin enhet är från 500 till 10 tusen rubel (för Mirena).

Författare: doktor obstetriker-gynekolog Ekaterina Sibileva

Intrauterin enhet (IUD) Simurg Juno Bio-T Ag - granskning

Jag har gått med en spiral i 8 månader. Jag säger hur jag bestämde mig för installationen, vilka tester jag lämnade, hur de uttryckte det, vad man ska leta efter, fördelarna och nackdelarna

2,5 år efter mitt andra barns födelse mognade jag till en spiral. Gynekologen hade berättat ett par gånger om henne tidigare, men jag var inte redo varken mentalt eller fysiskt.

Vad jag råder dig att förstå när du bestämmer dig för en spiral:

 • du måste vara helt frisk när det gäller gynekologi: ingen inflammation, erosion och andra otäcka saker;
 • under de första dagarna efter installationen av spiralen kan vikterna inte lyftas, sexuell vila behövs. Detta är en av orsakerna till att jag inte var redo så länge - det är svårt för mig med mitt yngsta barn både psykiskt och fysiskt. Jag väntade på att han skulle gå i dagis och åtminstone skulle jag få tid att gå till gynekologen normalt och inte springa i passform och börjar när mormor kan sitta. Och den fysiska möjligheten att slappna av och förbli lugn åtminstone under de första dagarna.
 • gynekologen avskräcker starkt användningen av tamponger till kvinnor som har en spiral.

Vilka test tog jag innan jag installerade spiralen:

 1. Ultraljud av bäckenorganen;
 2. allmänt blodprov;
 3. blodprov för socker;
 4. RW (blod från ven till syfilis).

Hur mycket kostar en intrauterin enhet?

En gynekolog rekommenderade mig en Juno-spiral (detta är en vitryska tillverkare). Mitt val är kopparpläterad eller silverpläterad.

Koppar kostar 180 UAH (450 rubel)..

Silver 350 UAH (900 rubel)

Jag valde silver. Detta är inte den typen av pengar att spara. Silver är fortfarande att föredra.

Som referens: en hormonspiral kommer att kosta cirka 2000-2500 hryvnias (cirka 10 000 rubel).

I vilket fall som helst är spiralen ekonomiskt fördelaktig, eftersom den är inställd på 5-7 år, för denna period delar vi upp kostnaden.

Spiralinstallation

Gör det ont att få en spiral? Känner hon? Vilken dag i cykeln att sätta?

Spiralen är inställd på cirka 4-5 dagar av cykeln. Det vill säga de flesta kvinnor har fortfarande ansvarsfrihet för närvarande. Detta är normalt och var inte blyg. En sådan period väljs så att läkaren ser att patienten definitivt inte är gravid. Jag tilldelades den femte dagen.

På dag X bad jag och korsade, stompade till gynekologen. Köpte en spiral som hon hade med sig i receptionen.

Läkaren berättade än en gång för allt och förklarade. Hon visade hur spiralen ser ut - i lådan levereras den redan med en speciell plaströrapplikator som den sätts i. Om du någonsin har sett applikatorer för vaginala suppositorier / tabletter, kan du föreställa dig om principen.

Det gjorde mig bara ont när läkaren fixade livmoderhalsen med något instrument. Men jämfört med förlossningen var det nonsens, inte smärta) Det är ganska tolerant och varar bara några minuter.

Jag kände inte själva ögonblicket för introduktionen av spiralen, eftersom jag var fokuserad på ekon av dragande smärta från fixering av nacken. Och hon tänkte hela tiden: "Tja, nu, nu, nu blir det tenn", men istället hörde jag "Klarat, spiralen är på plats"))

Det är faktiskt allt. Jag klädde mig och åkte hem. Efter en vecka måste du ta emot. Den här veckan, sexuell vila, lyft inte vikter, uteslut inte kraftbelastningar.

Tidigare fördjupade jag inte frågan om spiraler och tänkte att:

a) spiraler är dyra och inte tillgängliga för alla;

b) installera dem väldigt smärtsamma.

Nu förstår jag att:

a) spiralerna är mycket prisvärda. Du kan till och med sätta en hormonell spiral, särskilt med tanke på att den är påslagen i 5 år. Och om du verkligen sparar, kan du ta en enkel koppar.

b) smärtan är relativ. Själva installationen är i allmänhet pah. Det är smärtsamt att fixa nacken, men i jämförelse med förlossning eller att installera en pessary är detta också nästan pah)) Pessary var verkligen smärtsam.

På dagen för installationen av den intrauterina enheten Juno

Dra något i nedre del av buken i en timme efter installationen. Sedan på kvällen.

Jag hade inte kraftiga blödningar. Det är standard för den femte dagen i menstruationen, även om jag med en rädsla redan har förberett ett extra paket med kuddar för att blodet går starkt.

Jag försökte att inte göra plötsliga rörelser, inte lyfta vikterna. Jag hade möjlighet att tillbringa denna dag lugnt med att göra mina hushållssysslor utan hast.

På det hela taget hände inget fruktansvärt från det jag läste och vad jag var mentalt och fysiskt beredd på. Det svåraste för mig var att organisera en överexponering med mormor till det yngsta barnet, som verkligen inte skulle låta mig vila.

Veckan efter installationen

Kroppen vänjer sig till ett främmande organ. Ritningsupplevelser och liten urladdning - detta är normalt, det borde vara så. Under de första dagarna drogs nedre buken något, inte ständigt. Arten av smärtan som vid menstruation, intensiteten är också ännu mindre.

Den här veckan kan du inte anstränga igen. Naturligtvis är det orealistiskt att ligga på soffan och göra ingenting. Men det är fullt möjligt att rädda dig själv lite.

Gynekologen sa att jag försökte känna spiralernas antenner, de ser ut som täta trådar. Men jag lyckades inte)

Efter en vecka gick jag till gynekologens möte. Under denna tid "drar upp spiralen" lite, läkaren tittar på hur bra hon stod upp, klipper antennen vid behov. I allmänhet kan du klippa av dem när som helst om du känner att något är fel.

Efter gynekologens godkännande är det redan möjligt att börja ett normalt intimt liv. Det var bara en rutinundersökning, inget speciellt, läkaren klippte bara spiraltrådarna något.

Från och med den andra veckan har jag redan glömt att jag har en spiral. Inget obehag, inget gör ont någonstans, inget drar någonstans.

Det planerade avtalet med gynekologen - tre månader efter installationen. Om något stör, måste du naturligtvis komma tidigare.

Månadsvis med en spiral

De första perioderna var extremt obehagliga för mig. För det första var min korsrygg mycket smärtsam. Så att du förstår - innan jag hade det hade jag ALDRIG någon smärta under menstruationen. Och även under graviditeten. Och även vid födseln. Och här är de vanliga perioderna och några dagar av ryggmärken.

För det andra var ansvarsfriheten extremt riklig. Starkare än någonsin. Packningar flög bort precis så. Det verkade för mig att jag tappade en liter blod)) Och jag var också rädd för att spiralen skulle falla ut under sådana och sådana förhållanden.

Och magen var praktiskt taget inte sjuk, vilket är det mest intressanta.

I allmänhet var allt som läkaren varnade och som de sa på forumet: riklig utflöde, smärta i ryggen, fläckar några dagar före den stora "översvämningen" och lite efter.

Andra gången var jag redan mentalt beredd och packad med packningar. Längen skadade inte alls. Jag var redo för ett överflödigt par dagar och därför upplevde jag det normalt.

Tredje gången var nästan som en andra, förutom att korsryggen smärta lite, men den var ganska uthärdlig. Jag ryckte inte längre och reagerade ganska lugnt på menstruationen.

Viktigt: ett par dagar före menstruationsperioden inträffar vanligtvis utsmetning av brunt utsläpp. De kan tas som början på menstruationen, men det är inte det. En dag kan smeta, sedan två dagar ingenting alls, för de kommer redan i all sin härlighet.

Tre månader efter installationen av spiralen gick jag för en rutinundersökning till en gynekolog. Nästa möte enligt planen är om sex månader, och i framtiden måste du besöka var sjätte månad.

TOTAL

Spiralen passar mig helt, jag är glad att jag installerade den. Jag känner inte det, det stör inte mig, men det intima livet har blivit mycket mer intressant.

Det enda fett minus är för mycket perioder. Det verkar som att det kan upplevas tre dagar i månaden, men människor har fortfarande olika bo- och arbetsvillkor. Det är en sak om du är på ett kontor utan klienter och du kan byta packningar minst varje halvtimme. En annan är när du är kassör, ​​arbetar med klienter, eller springer runt i staden eller något annat jobb där det är extremt svårt att springa till toaletten varje timme. Och en sådan smuts från månad till månad. Förresten, på grund av kostnaderna för läggning blir det tydligt att besparingarna inte längre är så stora.

På grund av detta minus satte jag spiralbetyget 4, inte 5 stjärnor.

Vid tidpunkten för recensionen har spiralen stått i 8 månader. Under de senaste två gångerna har menstruationen inte varit så riklig! Packningar flög inte längre så snabbt och hälsan var bättre. Men i alla fall är dessa perioder starkare än utan spiral.

Om du allvarligt funderar på en spiral rekommenderar jag att du noggrant läser instruktionerna, allt finns på Internet. Nyanser och minus är skrivna i det, du måste förstå dem i förväg.

Intrauterin enhet: vad är bra och vad är dåligt denna metod för preventivmedel

Du kanske ska sluta använda kondomer och p-piller..

Vad är en intrauterin enhet och hur fungerar den

Intrauterina enheter är preventivmedel, ett sätt att kontrollera graviditetens början. Deras effektivitet är mycket hög: när de används korrekt skyddar de födelsekontrollmetoder: Hur bra fungerar de? från graviditeten med 99%. De används till och med för preventivmedel efter oskyddat sex.

Utåt, de flesta spiraler som nu används påminner om bokstaven T med olika svansar. Men det finns intrauterina implantat och andra former.

Spiraler är indelade i två stora typer:

1. Kopparinnehållande intrauterin enhet

Funktionsprincipen är denna: koppar stöder aseptisk inflammation i livmodern. Aseptisk betyder att det inte händer på grund av mikrober och inte hotar någonting. Men effekten av koppar förändrar sammansättningen av livmoderhalsslemet, vilket gör det svårare för spermierna att tränga igenom livmoderhålet. Dessutom stör koppar infästningen av ägget till livmoderväggen i den intrauterina anordningen (IUD).

2. Intrauterin enhet med hormonell komponent

Dessa är spiraler tillverkade av plast, som inkluderar progesteron, en analog av det mänskliga hormonet som förhindrar graviditet. De stör också spermier och äggimplantation, och hindrar samtidigt ägglossning hos vissa kvinnors intrauterina system (IUS).

Hur mycket fungerar en intrauterin enhet?

Spiraler från olika tillverkare och med olika sammansättning installeras under en period av tre till tio år.

Den intrauterina enheten kostar en hel del: från flera tusen rubel (tillsammans med installationsförfarandet). Men det lönar sig snabbt och är en av de mest prisvärda preventivmetoderna för kvinnor som har regelbundet sex.

Hur man installerar en spiral

Endast en läkare kan upprätta någon form av spiral och ta bort den också. Därför kan du inte göra utan att konsultera en specialist som hjälper dig att välja ett verktyg (med koppar eller hormoner) och besluta om installationen.

Vanligtvis är detta en enkel procedur, men en komplikation är extremt sällsynt - perforering av livmodern INTRAUTERINE ENHETER. Ibland kan spiralen falla ut. Därför kommer läkaren att förskriva ett schema under de första tre månaderna du regelbundet besöker en gynekolog.

Efter installationen kännas inte spiralen, bara två korta antenner släpps från livmoderhalskanalen (från livmoderhalsen). Det här är trådarna för intrauterin enhet (IUD) som hjälper till att se till att spiralen är på plats. Därefter hjälper de också gynekologen att extrahera spiralen.

Samma slingor stör inte det vanliga livet, även under sex.

Ibland efter installationen kan en kvinna känna obehag och yrsel, men de passerar ganska snabbt. Proceduren i sig är inte för trevlig, men inte mycket sämre än den vanliga undersökningen av en gynekolog.

Vilka är fördelarna med en intrauterin enhet?

Den huvudsakliga fördelen är preventivmedelens tillförlitlighet. Ingenting här beror på kvinnan, hennes partner och massan av yttre faktorer. Kondomer rivs, du kan glömma p-piller och spiralen står stilla och försvinner inte.

Dessutom kan spiralen användas av ammande kvinnor som inte har råd med till exempel hormonella preventivmedel.

I de flesta fall märker kvinnor inte spiralen alls.

I motsats till vad man tror, ​​kan en spiral installeras för kvinnor som aldrig har fött eller blivit gravid (men det är bättre att använda en spiral efter 20 år, när de inre organen är helt bildade). Spiralerna har en reversibel effekt, och du kan bli gravid bokstavligen under den första månaden efter att du har tagit bort spiralen.

Dessutom ökar spiralerna inte risken för cancer och kan kombineras med någon medicin. Din preventivguide.

När du inte kan sätta en intrauterin enhet

 1. Graviditet. Om du vill använda spiralen som ett nödprevention måste du skynda dig.
 2. Infektionssjukdomar i bäckenorganen (inklusive sexuellt överförda sjukdomar eller förknippade med komplikationer efter abort). Det vill säga, först behandlar vi infektioner, sedan introducerar vi en spiral.
 3. Cancer i livmodern eller livmoderhalsen.
 4. Vaginal blödning av okänt ursprung.
 5. För spiralen med hormoner finns det ytterligare begränsningar, som för att ta hormonella preventivmedel.

Vilka biverkningar kan vara

Bortsett från komplikationerna vid installation av spiralen är den vanligaste biverkningen en förändring i menstruationscykeln. Som regel blir menstruationen mer riklig och varar längre. Detta märks särskilt under de första månaderna efter installation av spiraler.

Ibland blir blödningen för överdrivet och lång, blödningar mellan cykler visas - i alla fall bör detta diskuteras med din läkare. Ibland måste du överge denna preventivmetod.

Spiraler skyddar inte mot sexuellt överförda infektioner och ökar i vissa fall risken för en stigande könsinfektion. Därför måste du med en ny partner använda ytterligare preventivmetoder.

Vad händer om du blir gravid när spiralen står

Även om spiralen är en av de mest pålitliga metoderna är graviditet sällan möjligt. Om en kvinna bestämmer sig för att rädda barnet försöker de ta bort spiralen i ett tidigt skede för att inte skada fosterblåsan och provosera ett missfall.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Bastemperaturgraf: betydande indikatorer för övervakning av cykel, befruktning och graviditet

Det är mycket svårare när temperaturen inte sjunker med adnexit, även när smärtan försvinner med antibiotika: frånvaron av en positiv effekt från antimikrobiell terapi kan indikera bildandet av en purulent tumör....

Hur går man ner i vikt på kritiska dagar? Funktioner i en diet under menstruationen

På vissa dagar har det rättvisare könet dålig hälsa och humör på vissa dagar. Vissa människor undrar om det är möjligt att använda ett viktminskningsprogram under menstruationen....

Bröstet brister och sväller efter menstruationen, drar i nedre del av buken: varför det händer, är det farligt och vad man ska göra?

Den biologiska funktionen hos den kvinnliga menstruationscykeln är att förbereda det reproduktiva systemet för befruktning av ägget....