Curettage hur många dagar på sjukhuset

Harmonier

Curettage är en av de typer av kirurgiska ingrepp i gynekologi, där livmoderslimhinnan tas bort. Beroende på målen kan det vara medicinskt eller diagnostiskt. Även om proceduren är traumatisk och kan orsaka komplikationer är det ibland nödvändigt. Varför och när görs det? I vilka fall genomförs det? Hur lång tid tar det? Gör sjukskrivning och vad du kan förvänta dig efter operationen?

Lite om livmoders curettage

Livmodern är huvudorganet i kvinnans reproduktionssystem, där fosterutveckling sker. Väggen består av flera lager - serösa, muskel- och slemhinnor. Det senare kallas endometrium, de är fodrade med den inre håligheten i livmodern. Endometriet består av basala och funktionella lager och ändrar dess tjocklek beroende på cykeldagen.

Dess maximala förtjockning observeras under perioden före menstruationen. Om befruktningen inte har inträffat under den aktuella månaden, börjar livmodern att dra sig samman och avvisar det funktionella lagret i endometrium. Det är denna del som tas bort under operationen. För detta används en curett - ett verktyg som liknar en sked i form, så proceduren kallas ofta curettage. Om bara endometriet rengörs med det, talar vi om vanlig rengöring. Separat diagnostisk curettage åtföljs också av curettage i livmoderhalsen. Detta tar bort endocervix, dess inre slemhinna.

Rengöring under kontroll av hysteroskopi är den säkraste och effektivaste typen av kirurgiska ingrepp (se video). Ett hysteroskop är ett rör utrustat med ett optiskt system, en illuminator och ytterligare enheter (pincett, sax, slingor). Tack vare enheten kan läkaren se det inre utrymmet i livmoderhålan, vid behov, öka bilden flera gånger, ta ett vävnadsprov.

Varför curettage?

Om läkaren misstänker en patologi utförs en diagnostisk curettage för att identifiera orsaken till kränkningarna. För sjukdomar, blödningar, missfall eller missad graviditet utförs rengöring med ett terapeutiskt syfte för att förhindra utvecklingen av komplikationer. I praktiken gör emellertid ofta terapeutisk och diagnostisk curettage, där både diagnostik och behandling av patologier som avslöjas under proceduren utförs.

Diagnostiskt syfte

Huvudmålet med diagnostisk curettage är att få biomaterial för vidare forskning. Vanligtvis används separat diagnostisk curettage för sådana ändamål, eftersom patologier ofta inte bara sträcker sig till livmoderhålan, utan också till livmoderhalsen i livmoderhalsens livmoderhals. Diagnostisk curettage av livmoderhålan föreskrivs om kvinnan har menstruations oregelbundenhet, tunga långa perioder, eller läkaren har misstankar om förekomsten av:

 1. Myom. Godartad neoplasma i muskelskiktet i livmodern. Det utvecklas på grund av förändringar i egenskaper hos celler under påverkan av ogynnsamma faktorer - många aborter, övervikt, en ihållande ökning av blodtrycket, en stillasittande livsstil och en genetisk predisposition.
 2. Cervikal dysplasi. Sjukdomen betraktas som prekancerös och kännetecknas av att normala celler ersätts med atypiska. Den huvudsakliga orsaken till patologin är papillomavirus. Separat rengöring är en av obligatoriska punkter för diagnos och behandling..

Helande syfte

Curettage av livmoderhålan är en av de viktigaste kirurgiska teknikerna för blödning. Används om andra metoder har varit ineffektiva. Det låter dig stoppa blodförlust och förhindra utveckling av farliga komplikationer. Rengöring utförs efter kejsarsnitt, missfall eller frusen graviditet för att ta bort resterna av ägg. De använder också förfarandet för abort.

Rengöring av livmodern gör att du kan bli av med polypper - godartade formationer som liknar svamp, som är utväxt från epitelet. Om de påverkar livmoderhalsen är curettage av livmoderhalsen kanal nödvändig.

Gör curettage är nödvändigt med endometrial hyperplasi. Sjukdomen kännetecknas av spridning av sina vävnader. De provocerande faktorerna är trauma under förlossning, abort, diabetes mellitus, fetma, sköldkörtelpatologier och sjukdomar i reproduktionssystemet. I avancerade fall hotar endometrial hyperplasi infertilitet, en minskning av äggledarnas patency på grund av vidhäftningar och degeneration i en cancer tumör.

Operationen är indikerad för purulent-catarrhal form av endometrit. Patologi kännetecknas av närvaron av en infektiös och inflammatorisk process i endometrium, vilket är komplicerat av uppkomsten av suppuration. En annan indikation för operation är syneki, vävnadsfusion genom hoppare. Oftast leder endometriinfektioner och skador till utveckling av vidhäftningar.

Vad är förberedelsen?

Vanligtvis utförs livmoders curettage flera dagar före menstruationens början. Detta görs för att minimera blödning och inte orsaka ett stort fel i menstruationscykeln. I närvaro av polyper genomförs emellertid proceduren ett par dagar efter menstruationens slut, eftersom på det tunna slemskiktet visualiseras tillväxterna bättre.

Det är nödvändigt att förbereda för planerad behandling och diagnostisk curettage i förväg. Inom två veckor, i överenskommelse med läkaren, måste du vägra att ta mediciner, använda vaginala suppositorier.

2-3 dagar före ingreppet observeras sexuell vila. Användning av alkohol, söta, feta och stekt mat är oacceptabelt. Under 8-10 timmar kan du inte äta. På morgonen före operationen rekommenderas att du duschar.

Nödvändiga tester före curettage

Följande studier bör utföras före operation:

 1. Blodprov, kliniska och biokemiska. De behövs för att utesluta inflammatoriska och infektiösa processer och utvärdera de inre organens tillstånd.
 2. Test för infektioner - HIV, syfilis, hepatit B och C. De hjälper till att bedöma faran för medicinska arbetare som kommer att involveras i operationen. Om den identifierade sjukdomen är akut försenas operationen..
 3. Fluorografi. Nödvändigt för att bestämma andningsorganens tillstånd.
 4. Blodtypanalys och Rh-faktor. Det är nödvändigt för beredning av donerat blod vid blödning.
 5. Smet från slidan. Låter dig bestämma graden av renhet, förekomsten av könsinfektioner och inflammationer.
 6. Ultraljud av bäckenorganen. Det utförs för att bedöma organens tillstånd och placering.
 7. Analys av urin. Närvaron av vita blodkroppar och bakterier indikerar en inflammatorisk process.
 8. Coagulogram. Bedömning av blodkoagulerbarhet avslöjar risken för blödning.
 9. Cytologisk undersökning av cervikalsprut. Detekterar närvaron av förändrade vävnadsceller som indikerar onkologi.
 10. Elektrokardiogram. Det är nödvändigt för att bedöma hjärtatillståndet, välja typen av anestesi och dess dosering.

Hur går curettage-förfarandet??

Vid uterin curettage används generell anestesi oftare, anestesi injiceras i en ven. Patienten ligger på en gynekologisk stol. Läkaren installerar expanderare och behandlar slidan med desinfektionsmedel. Livmodern fixeras med pincett, en kavitet mäts med en speciell sond. För att öppna halsen använder du expander.

Konservativ metod

Efter utvidgningen av halsen introduceras ett hysteroskop, på grund av vilket hålrummet i muskelorganet och dess väggar undersöks. En kurett sätts in i livmoderkaviteten. Med sin hjälp, försiktigt kraftfulla rörelser först kränka livmoderhalsen, sedan livmoderväggarna (med separat diagnostisk curettage). Biomaterialet placeras i en behållare och lämnas för ytterligare forskning..

Efter rengöring introduceras hysteroskopet igen för att kontrollera resultatet. Verktyg tas bort, halsen behandlas med antiseptika. Is placeras på kvinnans mage och flyttas till avdelningen. Ibland släpps de ut på kvällen, men det händer att du måste ligga på sjukhuset i flera dagar. Det beror på patientens tillstånd..

Dammsuga

Även om vakuummetoden för att avlägsna endometrium är mild, utförs den vanligtvis också under allmän anestesi på sjukhusmiljö. Ibland kontrolleras proceduren med ultraljud. Proceduren för proceduren är densamma som för normal rengöring. Skillnaden är att istället för en kurett ingår ett aspirationsrör i verktygssatsen, som absorberar slemhinnevävnad. Läkaren, som roterar den, rengör livmoderhålet. Denna metod kallas manuell..

Med en maskinmetod som är mindre vanligt, sätts en elektrisk aspirator in i livmodern. Med hjälp av en speciell teknik skapas negativt tryck inuti det muskulösa organet och fodervävnaden absorberas inåt. Fördelen med dammsugning är att minimera skador på livmodern och dess nacke.

Komplikationer efter curettage

Efter curettage kan följande komplikationer utvecklas:

 1. Perforering av livmodern. Skada på organväggen med instrument som används under operationen. Det kräver brådskande operation för att suturera eller till och med ta bort livmodern vid infektion. Hotande förhållanden för livmodergenombrott är efterföljande inflammation i bukhinnan och svår blödning.
 2. Blödning. Det inträffar på grund av slarviga handlingar från en läkare som djupt skadat livmoderns väggar eller på grund av förekomst av vävnadsrester.
 3. Hematometer. Ackumulering av blod i livmodern på grund av försämrat utflöde leder till utveckling av en smittsam process som kan orsaka inflammation i endometrium och bukhinna, ansamling av pus i äggledarna.
 4. Endometrit. Inflammation av livmoderhudets endometrium med skada på både funktionella och basala skikten utvecklas på grund av infektion under operationen när man inte följer aseptiska regler. Patologi kan också uppstå om curettage genomfördes mot bakgrund av den inflammatoriska processen. Orsaken till sjukdomen kan vara villkorligt patogen vaginalflora..
 5. Skada på livmoderhalsen. Separat curettage kan orsaka brott mot integriteten hos väggarna i organet som kräver suturering.
 6. Cystor på äggstockarna. Utseendet på en patologisk kavitet i form av en cyste är en hormonell reaktion på interventionen. Vanligtvis försvinner cyster på äggstockarna av sig själva efter normaliseringen av cykeln.
 7. Självhäftande process. Det främsta skälet är skador på endometriumens basskikt under operationen. Beroende på graden påverkar patologin livmodern, vilket leder till sammansmältning av dess väggar och äggledarna. Sådana förändringar påverkar det kvinnliga reproduktionssystemet..

Symtomen bör vara uppmärksamma på feber, svår smärta i bäcken och rygg, frisk lukt eller riklig urladdning som plötsligt stoppar eller plötsligt uppstår. Användning av generell anestesi kan påverka kvinnans välbefinnande negativt. Ibland huvudvärk och muskelsmärta, tystnad av medvetande, nedsatt minne och nedsatt uppmärksamhet, panikattacker.

Rehabiliteringsperiod

Vanligtvis utfärdas sjukfrånvaron till patienten i tre dagar, vid behov förlängs den. På grund av procedurens invasivitet kräver curettage 3-4 månaders komplett rehabilitering. Under denna period kan du inte tillåta stark fysisk ansträngning, överhettning. Personlig hygien måste följas. Användning av intravaginala suppositorier och tamponger är inte tillåten. Efter operationen (ibland ett par dagar innan den) förskrivs patienten antibakteriella mediciner som förhindrar infektion. Kursen är 5-10 dagar.

Livmoderblödning är ett allvarligt hälsoproblem i den kvinnliga kroppen. Med detta symptom bör patienten omedelbart besöka en gynekolog. Läkaren måste i detta fall identifiera orsaken till sjukdomen och förskriva behandling för att eliminera den. Ibland måste patienten rengöra livmodern med blödning.

Livmoderblödning: orsaker

Anledningen till denna typ av kränkningar hos kvinnor i könsorganområdet är:

 • gynekologiska sjukdomar av olika slag;
 • patologisk avvikelse på grund av graviditet;
 • avvikelser efter förlossningen;
 • påverkan på könsdelarna av mekaniska skador;
 • allvarliga störningar i funktionen av kroppens hematopoietiska system.

Vad ska man göra?

Med livmodersvikt är det farligt att ignorera symtomen och förlänga tiden. Först bör en kvinna uppmärksamma och ljuda larmet om:

 • blödningar dök upp i mitten av menstruationscykeln;
 • urladdningen är riklig och varar mer än sju dagar;
 • det finns svår svaghet, trötthet, kronisk sjukdom;
 • det finns smärta i form av kramper i nedre del av buken, som sträcker sig till korsryggen;
 • närvaron av reducerat hemoglobin utan någon specifik anledning.

Om dessa symtom finns, föreskriver läkaren en uppsättning åtgärder, beroende på patientens tillstånd. Huvuduppgiften är att stoppa blodförlusten och förebygga allvarliga konsekvenser. Då avslöjas det specifika skälet som tjänade en sådan patologi. Det enklaste är läkemedelsmetoden för behandling, men den används i enkla fall. I vissa fall måste en kvinna rengöra livmodern med blödning för att undvika allvarliga konsekvenser, till och med dödliga.

Diagnos av sjukdomen

Vid undersökning måste specialisten identifiera patientens psykosomatiska tillstånd, om det finns ärftliga sjukdomar av den typen i familjen, vilka är hennes arbetsförhållanden och livet i allmänhet, liksom nivån på fysisk aktivitet nyligen. För att föreskriva kompetent behandling av en läkare undersöks en patient, smalare specialister är involverade för att få en fullständig bild av hälsotillståndet och identifiera orsaken till denna sjukdom.

Ett antal diagnostiska procedurer

För att fastställa den exakta orsaken till sjukdomen utförs följande aktiviteter av gynekologen:

 • Undersökning av vaginalhålan av en gynekolog.
 • Ta utstryk från urinröret och slidan för mikroskopisk undersökning av biomaterial på floran.
 • Visuell undersökning med kolposkopi av livmoderhalsen för neoplasmer.
 • Vävnadsbiopsi i närvaro av erosion i livmoderhalsen.
 • Undersökning av livmoderns endometrium med ultraljud, radiografi.
 • Vid behov rengörs livmodern för blödning för att studera endometriala vävnader.
 • Blodprovtagning för analys för att identifiera vid tidpunkten för behandling av patientens hormonstatus.

Sjukdomsbehandling

Med tanke på diagnostiska tester väljer läkaren den optimala behandlingen. Behandlingsmetoden bör baseras på eliminering av dysfunktionella avvikelser och fullständig återställning av patientens reproduktiva system.

Menstruationsfunktionen i en kvinnas kropp är en viktig manifestation av att kroppen fungerar som helhet. För att fastställa arbetet i kvinnliga reproduktionsorgan kan en läkare föreskriva:

 • symptomatiska hemostatiska läkemedel;
 • hormonell läkemedelsbehandling;
 • vitaminkomplex;
 • aromaterapi- och fysioterapikurser;
 • akupunktur;
 • kurs för hirudoterapi;
 • kirurgisk ingripande - rengöring av livmodern vid blödning för att ta en biopsi för histologisk undersökning.

Vid förskrivning av hormonell läkemedelsbehandling bör patienten vara tålamod. Sådan terapi utförs vanligtvis under en lång tid (upp till 3 månader). Sedan görs en paus och en ytterligare undersökning genomförs, vilket hjälper till att utvärdera effektiviteten i behandlingen.

Självmedicinering är farligt

Absolut varje livmodersblödning bör inte testas på egen hand, det kräver ett läkarbesök. Endast en professionell kan identifiera orsaken till sjukdomen och mest kompetent bygga en behandlingsstrategi. Gynekologen tar hänsyn till tester, ultraljudresultat, undersökningsresultat, rekommendationer från andra smala specialister.

Om svår blödning efter rengöring av livmodern inte slutar under de första 2-3 timmarna efter operationen, vidtar läkaren åtgärder för att stoppa den. Därför är det viktigt att vara på en medicinsk anläggning de första 5 timmarna efter ingreppet..

Det är viktigt att veta att ignorering av symtom, otidig behandling kan utlösa cancer.

Är det möjligt att göra utan operation

Menopausala kvinnor genomgår ofta curettage för att undersöka cancer. Unga flickor som har vittnesmål omfattas också av detta förfarande..

Är det värt att rengöra livmodern med blödning? Det är omöjligt att svara entydigt, en behörig läkare bör ta itu med denna fråga. Förfarandet föreskrivs om tidigare testade behandlingsmetoder inte hjälpte till att bli helt av med sjukdomen. Orsaken till sjukdomen hos unga flickor blir vanligtvis intern endometrios, vilket elimineras genom curettage. Efter denna manipulation förskrivs patienter medicinering för att förhindra återfall. Om gynekologen bestämde sig för att utse patienten till en curettage-procedur, skynda dig inte i panik. Tyvärr är det ofta bara kirurgiskt ingrepp som kan bota gynekologiska sjukdomar.

Uterine curettage procedure: funktioner och nyanser

Många som står inför proceduren ställer frågor om hur mycket blödning som går efter rengöring av livmodern, vilka konsekvenser, etc. Curettage av livmodern är en gynekologisk procedur som utförs med specialverktyg eller ett vakuumsystem. Syftet med dess implementering är inte bara avlägsnande av det övre skiktet i livmoderslimhinnan, utan också att ta prover för histologi. För närvarande, i samband med denna manipulation, utförs hysteroskopi - undersökning av livmoderhålan. Detta gör det möjligt att se de opåverkade områdena och utföra proceduren mer noggrant..

Det finns tillfällen då det är nödvändigt att genomföra rengöring av livmodern med blödning som hotar en persons liv. Tillsammans med nödsituationer finns det schemalagda operationer. På ett planerat sätt är det vanligt att genomföra ett liknande kirurgiskt ingripande före början av menstruationen. Detta görs så att rengöringen av livmoderhålan sammanfaller med avstötningen av slemhinnan av fysiologiska skäl. Men i händelse av att operationen är att ta bort polyppen, bör den förskrivas omedelbart efter menstruationen, då kommer endometrium att vara den tunnaste, och läkaren kan se den mest exakta positionen för polyppen.

När är den bästa proceduren

Genomförande av curettage i början eller mitten av cykeln kommer att leda till komplikationer såsom långvarig blödning. Denna reaktion av kroppen orsakas av det faktum att tillväxten av folliklar i äggstockarna sker samtidigt med livmoderslimhinna. Följaktligen, när man tar bort livmoderslimhinnan mycket tidigare än förfallodagen, strider den hormonella bakgrunden som skapas av äggstockarna med det faktum att slemhinnan är frånvarande och inte tillåter den att växa helt. Den hormonella bakgrunden kommer att återgå till det normala först efter att synkroniseringen mellan slemhinnan i livmodern och äggstockarna inträffar igen.

Varför enligt recensioner är det bättre att inte rengöra livmodern med blödning utan bevis? Det är enkelt: skrapningen som erhålls i detta fall kommer nästan inte att vara informativ, eftersom slemhinnan genomgår nekrotiska förändringar under denna period.

Hur är livmoderkurett

Denna kirurgiska procedur utförs på en gynekologisk stol. Hur rengör jag livmodern med blödning? Processen i sig är ganska smärtsam, så de tillbringar den oftast under generell anestesi. Operationens varaktighet är i genomsnitt 30 minuter. Utan anestesi sker curettage endast i enskilda fall, till exempel efter förlossning. Livmoderhalsen i detta ögonblick utvidgas av sig själv.

Nu var narkosläkare överens om att det mest lämpliga i detta fall är anestesi, vilket sätter patienten i en grund sömn. Med sådan anestesi kommer smärta under manipulationer att vara frånvarande, och efter avslutad kommer personen snabbt att komma till känslor.

Förfarandet börjar med införandet av en dilator i slidan, vilket gör att du kan räta ut väggarna och se livmoderhalsen. Därefter måste läkaren utvidga livmoderhalsen. Med hjälp av ett speciellt verktyg håller läkaren henne och sätter in en sond i sin kanal.

När läkaren har uppnått tillräcklig expansion av livmoderhalsen utför han hysteroskopi, vilket gör att du mer exakt kan se tillståndet i livmoderslimhinnan. Därefter genomför gynekologen curettage med specialverktyg. I allmänhet tar hela proceduren cirka 40 minuter.

Varför ska du välja en klinik och en läkare på allvar?

Kostnaden för rengöring av livmodern med blödning i Moskva är i genomsnitt 7 till 30 tusen. Det beror på kliniken och läkarnas erfarenhet. Om möjligt bör detta kirurgiska ingrepp endast utföras i en beprövad klinik med en erfaren läkare. Detta beror på det faktum att om det är oprofessionellt att utföra denna operation måste du göra det igen.

Funktioner för den postoperativa perioden

Efter det att slemhinnan har minskat, tränger livmodern ihop. Fysiologiskt hjälper denna process att stoppa blödningen efter rengöring av livmodern. Med den planerade kompetenta kirurgiska ingreppet sker den fulla återställningen av de kvinnliga könsorganens funktioner lika snabbt som vid normal menstruation.

Omedelbart efter ingreppet kan patienten känna allmän sjukdom, dåsighet, svaghet, huvudvärk - allt detta är inget annat än konsekvenserna av anestesi. Under de första timmarna observeras vaginal urladdning av blodproppar.

Hos vissa kännetecknas den postoperativa perioden av symtom som:

 • Svår smärta i nedre del av magen, nedre delen av ryggen. Denna smärta kan pågå flera timmar eller flera dagar. Hon känner sig som smärta under menstruationen. Vid sådana klagomål rekommenderas patienten att ta ett bedövningsmedel.
 • Blodig riklig urladdning. Detta fenomen är normen om det inte varar mer än 10 dagar. Om de tvärtom slutade snabbt, är detta inte ett bra tecken, vilket indikerar att en cervikal spasm har inträffat, vilket leder till ansamling av blodproppar i dess hålighet.

Resultaten och konsekvenserna av att rengöra livmodern med blödningar är normaliseringen av den kvinnliga kroppens hormonella bakgrund och återställande av menstruationscykeln.

Efter rengöring sker en kvinnas menstruation vanligtvis med en försening på 4-5 veckor. Detta är helt normalt, det bör inte vara anledning till oro. Om menstruationen inte inträffar inom 2, högst 3 månader, måste du besöka en gynekolog.

Möjliga komplikationer efter kirurgisk manipulation

Om rening av livmodern görs, ska det blöda? Ja, naturligtvis, detta är ett helt normalt fenomen, men det är viktigt att förstå att om det är mycket rikligt och långt, bör du definitivt kontakta en medicinsk institution för hjälp. Trots allt kan stor blodförlust leda till mycket dåliga konsekvenser, till och med döden.

Rengöring av livmodern med blödning ökar chansen för infektion in i kroppen, vilket ofta orsakar endometrit. Om möjligt föreskriver läkaren att ta en kurs med antibiotika.

En annan ganska obehaglig komplikation är hematometern. Det representerar ackumulerat i livmoderkaviteten. Cervical spasm är orsaken till denna sjukdom. För att undvika detta föreskriver läkaren läkemedel från den antispasmodiska gruppen.

En sällsynt men mycket obehaglig komplikation är perforering (brott) på organets väggar. Skador på livmodern är möjliga på grund av analfabeter och oprofessionella åtgärder från en läkare som överdrivit när man avlägsnade endometrium. När en kvinna behöver brådskande operation.

I extremt sällsynta fall minskar eller försvinner en kvinnas förmåga att bli gravid.

En av de vanligaste gynekologiska manipulationerna är curettage av livmoderhålan (rengöring). Ett annat namn på proceduren är livmoderkurett - ett derivat av ett kirurgiskt instrument för curett, som direkt curetter.

Begreppen "RDV", "LDV", "curettage"

Inom medicin används termerna RDV (separat diagnostisk curettage) och LDV (behandling och diagnostisk curettage) för att hänvisa till operationen för curettage av livmoderhålan, beroende på syftet. Det övre skiktet av endometrium som foder livmodern i hålrummet utsätts för curettage. Vid behov används den resulterande vävnaden för ytterligare forskning om förekomst eller frånvaro av patologi..

Livmodersanatomi

Livmodern är ett organ i det reproduktiva systemet i den kvinnliga kroppen där fostret har sitt ursprung och utvecklas. Ligger i bäckenhålan mellan urinblåsan och ändtarmen. Av denna anledning isoleras livmoderens cystiska (främre) och tarm (bakre) ytor.

Livmodern är villkorat uppdelad i tre komponenter:

 1. Botten är belägen i den övre delen ovanför knutpunkten på äggledarna.
 2. Kropp - ligger i den mellersta delen och är den största delen av kroppen.
 3. Hals - placerad längst ner.

I sin tur har livmoderhalsen två delar. Den nedre delen av livmoderhalsen sticker ut i vaginala kaviteten och kallas vaginal. Den övre delen är belägen ovanför vaginalhålan och kallas supravaginal. Livmoderhalsen har en kanal inuti, den övre öppningen (svelget) öppnar in i livmoderhålet, och den nedre - in i slidan.

Hos sexuellt mogna nolliparösa kvinnor överstiger livmodern inte 6 cm3, och massan är 40-60 g. Väggarna i livmodern har exceptionell elasticitet, vilket avgör förmågan att öka detta organ i storlek under hela graviditetsperioden. Detta beror på tillväxt och hypertrofi av muskelvävnadsceller..

Väggarna i livmodern har en komplex struktur:

 1. det serösa membranet, eller perimetri, är fortsättningen av den serösa beläggningen av urinblåsan. På en större ytarea av livmodern är den tätt ansluten till muskelmembranet;
 2. slemhinnan, eller endometrium, är det inre lagret av väggarna i livmodern. Det representeras av ett lager av cylindriskt epitel, i huden där det finns enkla rörformiga körtlar. Endometriet består av två lager: ytlig (funktionell) och djup (basal).
 3. muskelmembran, eller myometrium, är ett tätt skikt av livmoderväggen belägen mellan serösa och slemhinnor. Myometriumet består av tre lager av mjuka muskler:
 • subserösa eller yttre skikt - i längdriktningen belägna muskelfibrer som är tätt anslutna till det serösa skiktet;
 • vaskulär, eller mittcirkulär, är det mest utvecklade skiktet, som är starkt representerat i livmoderhalsområdet. Ett stort antal fartyg koncentreras i detta lager;
 • submukosalt eller inre längsgående, - ett tunt lager, med longitudinellt belägna muskelfibrer.

Med en utvecklad muskelstruktur är livmodern direkt involverad i fostrets utvisning under förlossningen. Efter förlossningen återgår livmodercellerna till det normala med tiden, själva livmodern minskar i storlek, endast en liten förändring i massa observeras upp till 80 g, vilket också är associerat med hypertrofi av muskelvävnadsceller.

När skrotning utförs?

Beroende på syftet med proceduren väljs också tiden för dess implementering. De första dagarna av cykeln är den bästa tiden för WFD. Under denna period är förändringar i livmoderhålan mest uttalade. De senaste dagarna av cykeln är den bästa tiden att studera livmoderslimhinnan.

Operationen utförs inte under menstruationen.

Diagnostiskt syfte

Diagnostisk curettage utförs för att bekräfta resultaten av en preliminär undersökning eller för att göra en noggrann diagnos vid misstankar om en inflammatorisk process i livmoderslimhinnan (endometrit), onormal tillväxt av livmoderslimhinnan (endometrios), närvaron av en godartad tumör (fibroider) eller malig neoplasmer; identifiering av orsakerna till oregelbundenhet eller riklig menstruation, otidig blödning; infertilitetsdiagnos.

Läkarbesök

Det terapeutiska syftet reduceras till direkt kirurgisk ingripande för dissektion av de intrauterina partitionerna och vidhäftningarna, extraktion av polypper, resterna av embryonvävnader och fostervattenmembran, val av neoplasmaceller för histologisk undersökning.

Abort

Manipulering av curettage av livmoderhålan är ett sätt att avsluta graviditeten. Det praktiseras med abort i upp till 16 veckor. Denna metod anses vara den mest traumatiska, ofta med oförutsägbara konsekvenser, men används fortfarande i medicinsk praxis..

Fryst graviditet

Vid diagnos av en kvinna med en missad graviditet är omedelbar medicinsk ingripande nödvändig, eftersom faktiskt denna diagnos indikerar fosterets död. Nedbrytningsprodukter, att komma in i moders blod, kan leda till negativa effekter på kroppen fram till döden. Därför är läkarnas primära uppgift att extrahera embryon och fostervattenmembran från livmoderhålet. För detta ändamål används vakuumsugning och curettage av livmoderhålan..

Förberedelse för operation

Innan operationen måste du klara testen:

 • allmän blodanalys;
 • blodkemi;
 • bestämning av blodgrupp och Rh-faktor;
 • coagulogram;
 • allmän urinanalys;
 • smeta på floraen i vaginalslemhinnan;
 • tester för HIV, syfilis, hepatit.

Förutom laboratorietester föreskrivs en kvinna ett EKG och en ultraljudsundersökning av bäckenorganen.

Innan operationen måste du utesluta matintag, ta en dusch, raka håret, lägga ett rensande lavemang.

Procedursteknik

Operationen utförs i steg och med tanke på procedurens smärta under allmän anestesi:

 • med speciella dilatatorer ökar nackkanalens diameter gradvis så att en curett kan passera in i den;
 • curettage av livmoderhalskanalen och därefter livmoderhålan;
 • de erhållna skrapningarna skickas för histologisk analys till laboratoriet.

Curettage med endometrial hyperplasi

Diagnosen av endometrial hyperplasi ställs när det inre skiktet i livmodern växer till 15 mm eller mer. En ultraljudundersökning kan avslöja sjukdomen, men dess natur kan endast bestämmas genom att direkt studera cellerna i slemhinnan. Lösningen på problemet är att minska det funktionella lagret i slemhinnan genom att skrapa endometriumet med en kurett. Detta låter dig stoppa blödningen, men löser inte problemet. Hormonala läkemedel används för att behandla hyperplasi. Kirurgi kan anges..

Hysteroskopi och WFD

För närvarande utförs WFD i samband med hysteroskopi..

Hysteroskopi av livmodern är en visuell metod för att diagnostisera innerorganets kavitet med en optisk apparat - ett hysteroskop. Möjligheterna med hysteroskopet gör det möjligt för läkaren att visuellt bestämma livmoderhålans tillstånd, att mer exakt utföra vissa manipulationer under curettoperationen, att utvärdera resultatet av operationen.

Histologisk undersökning

För diagnos i RDV tas celler från livmoderhalskanalen, endometrium, neoplasmer som finns i livmoderhålet. Histologisk undersökning av slemhinnan i livmodern är det mest effektiva sättet att bestämma orsakerna till infertilitet, frysta graviditet. Vissa sjukdomar är asymptomatiska och kan bara diagnostiseras med histologi..

Kontraindikationer för operation

Som alla andra medicinska operationer har curettage kontraindikationer för:

 • akuta infektions- och inflammatoriska sjukdomar i könsorganen;
 • akuta sjukdomar i urinsystemet;
 • sjukdomar i mag-tarmkanalen i det akuta stadiet;
 • misstänkt brott mot livmoderväggens integritet.

I nödsituationer kan kontraindikationer försummas (till exempel med svår blödning efter födseln).

Hur du återställer livmoderns foder snabbt?

Restaurering av livmoderslimhinnan efter RDV sker snabbt och utan komplikationer, med förbehåll för vissa rekommendationer:

 1. Ta medicin enligt din läkares anvisningar.
 2. Om möjligt, begränsa fysisk aktivitet, tillfälligt vägra att besöka gymmet, lyft inte vikterna under rehabilitering.
 3. Uteslut användningen av tamponger under menstruationen under återhämtningsperioden, eftersom det är möjligt att den naturliga mikrofloran i könsorganen störs.
 4. Var särskilt uppmärksam på intim hygien - använd neutrala tvättmedel som inte bryter med den sura miljön i slidan.
 5. Under de första 10-14 dagarna efter RDD är avhållsamhet från sexuell kontakt nödvändig.
 6. Det är strängt förbjudet att ta bad, gå till badet - sannolikheten för livmodersblödning ökar.

Efter att ha utfört en RDF under återhämtningsperioden bör man lyssna på kroppen och, om ovanliga känslor uppstår, kontakta en läkare omedelbart.

Utsläpp efter operation - normen eller patologin?

Under de första timmarna efter proceduren betraktas fläckning som normen. Under de första 10 dagarna efter curettage indikerar fläck av brun eller brun färg den normala förloppet för livmoderns återhämtningsprocess. Vid uppsägning eller frånvaro av sekret och vid smärta förekommer det att se en läkare.

Orsaken till smärta är kramper i livmodern och stagnation av blod.

Läkningsprocessen går inte alltid smidigt och i vissa fall kan förändringar i sekretens färg och lukt signalera allvarliga problem. En gulaktig färg och en skarp obehaglig lukt indikerar en förorening av pus, dvs. om inflammation, och du kan inte göra utan antibiotika.

Hur länge ska jag stanna på sjukhus efter curettage?

I avsaknad av uppenbara komplikationer efter diagnostisk curettage kan patienten skickas hem samma dag. Efter en curettageoperation för en missad graviditet, abort, avlägsnande av neoplasmer, samt i närvaro av komplikationer, kan vistelsen på sjukhuset vara 5-7 dagar.

Motion efter curettage

Små fysiska övningar för att bibehålla kroppstonen kan göras redan nästa dag efter operationen, men du kan börja spela sport med samma belastning tidigast 10-12 dagar, förutsatt att det inte finns några komplikationer.

När börjar menstruationen efter curettage?

Med rätt operation bör den första menstruationen börja vid planerad tid, medan en liten fördröjning inte utesluts.

Cyster på äggstockarna efter curettage

Utseendet på en ovariecyst efter curettage under en frusen graviditet eller abort är en slags hormonell reaktion av kroppen. I de flesta fall försvinner cyster själva efter att cykeln normaliserats och den hormonella bakgrunden återställs.

Komplikationer efter rdv och deras behandling

Strömning av livmodern, som alla kirurgiska operationer, kan åtföljas av ett antal komplikationer:

 • Livmoderblödning - kontinuerlig tung blodförlust. För att stoppa blödningen och ytterligare klargöra orsakerna, används läkemedel som minskar livmoderns muskler samt hemostatiska medel. Vanligtvis används oxytocin och pituitrin, desaminooxytocin.
 • Endometritis är en inflammatorisk process i slemhinnan i livmodern. Orsaken till den infektiösa lesionen är sterilisering av dålig kvalitet av instrumenten som används i WFD; könsorganinfektioner; avvikelse från gynekologens rekommendationer under rehabiliteringsperioden. Tecken är smärta och feber. Antibiotika används för behandling..
 • Perforering av livmoderväggarna - skada på organet med medicinska instrument under operationen. Konsekvensen av detta kan vara massiva blödningar. För behandling används antibiotika och läkemedel som minskar livmodern. Ibland är kirurgi nödvändig för att suturera det resulterande såret.
 • Ashermans syndrom - förekomsten av vidhäftningar i livmoderkaviteten på grund av dåligt utförda curettage-manipulationer med efterföljande utveckling av bakteriesjukdomar. Konsekvenserna är kränkningar av månadscykeln och en minskning av reproduktionsförmågan. Behandlingen är kirurgiskt avlägsnande av vidhäftningar..
 • Hematometer - ansamling av blod inuti livmodern på grund av försämrat utflöde (blodproppar täpper livmoderhalsen). Sannolikheten för att utveckla infektionssjukdomar ökar. Tillståndet åtföljs av yrsel, illamående, feber. Problemet löses genom enkel ljud i livmoderhålan.

Efter kirurgi för curettage av livmoderhålan kan symtom på cystit uppträda. Orsaken till detta kan vara en infektiös lesion i urinvägarna under operationen eller en vaskulär reaktion på operationen. Diagnos och behandling bör utföras under övervakning av en specialist..

Graviditet efter operation

Det är möjligt att bli gravid efter RDD på en månad, men det är värt att tänka på att curettage tappar ut slemhinnan i livmodern, skadar organets väggar, vilket kan störa fostrets bärare. När du planerar en graviditet efter RDD bör du rådfråga din gynekolog.

Det är viktigt att veta

För diagnos och behandling av många sjukdomar är curettage av livmoderhålan helt enkelt nödvändig. I vilket fall som helst är denna procedur ett kirurgiskt ingrepp och förknippas med vissa risker, särskilt under avslutandet av graviditeten, och resultaten av operationen är helt beroende av läkarnas professionalism..

Curettage avser mindre kirurgiska ingrepp. Det utförs efter förlossning, abort, för att ta bort neoplasmer i livmodern. De flesta kvinnor tolererar proceduren väl. Men vissa patienter observerar patologiska förändringar i kroppen, inklusive utsöndring.

Vi kommer att berätta hur många dagar blödningen fortsätter, när den är inom normala gränser och i vilka fall krävs en konsultation med en läkare.

Curettage är en gynekologisk operation som syftar till att rensa livmoderhålet från olika formationer, blodproppar, resterna av morkakan och ägg. Det utförs mekaniskt - genom att införa specialverktyg i livmoderhålet eller genom vakuumsugning.

Curettage är indicerat för kvinnor:

 • efter förlossning, efter detektering av rester av moderkakan eller stora blodproppar i livmodern;
 • efter en abort, samtidigt som delar av ägget upprätthålls;
 • för att ta bort fibroider och pllips;
 • för diagnostiska ändamål för att få en vävnad och undersöka den med avseende på cancerceller.

Upprepad rengöring, till exempel efter hysteroskopi med curettage, orsakar speciell skada på kroppen. Operationen skadar livmodersväggarna, blödande sår visas på den. Och om inte tillräckligt med tid har gått efter operationen kan upprepade ingripanden orsaka infektion i såret. Därför bör en kvinna veta vad som ska utskrivas efter curettage för att konsultera en läkare i tid för hjälp.

Tilldelningar inom normalområdet

Efter diagnostisk curettage eller för att rensa livmoderhålan, är fläckning normen. Anledningen till deras utseende är avstötning av det övre skiktet i endometrium och trauma till livmoderhålshålan. Läkaren bör varna hur länge urladdningen varar och hur intensiv.

Arten av urladdningen efter curettage beror till stor del på sjukdomen, vars behandling krävs kirurgi.

Efter förlossningen

Curettage föreskrivs till kvinnor i förlossningen, i vilka livmodern inte tränger samman eller resterna av morkaken i livmodern diagnostiseras. För att avlägsna blodproppar utförs vakuumsugning eller mekanisk rengöring. Blödning efter curettage bör inte vara, fortsätter en kvinna lochia - postpartum-urladdning. I intensitet liknar de menstruation under de första 2-3 dagarna. Tilldelningen varar högst 1,5 månader.

Efter abort

Ofta efter en abort förblir resterna av fosterägget i livmoderhålet. Om du inte tar bort dem är infektion möjlig. Curettage utförs för att rengöra livmodern, normalisera dess funktion. På grund av skador på väggarna börjar fruen att urladdas. Sackarosen observeras under 5-10 dagar, varefter vaginal utsöndring blir brun och slutar på dag 14.

Efter avlägsnande av neoplasmer

Utladdning efter utsträckning av livmoderkaviteten för att avlägsna neoplasmer kan vara frånvarande. Om proceduren genomfördes med moderna metoder, utan att skada slemhinnorna, mår kvinnan bra. Men de första 3-4 dagarna anses rosa urladdning av en liten volym inte vara en avvikelse från normen. Det viktigaste är att kontrollera antalet och i fall av ändringar, kontakta en läkare.

Arten av urladdningen och varaktigheten

Normal urladdning efter mekanisk curettage har följande symtom:

 • genomsnittlig volym, som månad, för högst 3 dagar;
 • stora blodproppar saknas;
 • magsmärta är acceptabel;
 • ingen obehaglig, lugn lukt.

Vilken urladdning som observeras i ett särskilt fall undersökte vi tidigare. Det är värt att fokusera på de presenterade normerna för att snabbt kunna diagnostisera närvaron av infektion i livmoderhålet.

Dill urladdning efter curettage varar maximalt 5-7 dagar. Undantagen är postpartum, där blodets utseende är tillåtet i 14 dagar. Efter curettage på dag 7 ersätter brun urladdning munken. De är ganska knappa, orsakar inte obehag och slutar helt efter 2-3 dagar.

Möjliga komplikationer

Sucrowis är normen efter operationen. Om det inte finns någon urladdning efter curettage kan i vissa fall misstänkas komplikationer:

 • under operationen avlägsnades inte neoplasma eller blodproppar;
 • blodet byggs upp inuti livmodern.

Livmodern avvisar endometrium efter förlossning och abort. Om avvikelser i reproduktionsorganets arbete inträffar, finns det en brist på vaginal utsöndring. Detta är inte normen och kräver en ultraljudsskanning..

Den motsatta situationen är också möjlig - urladdningen intensifieras, varar längre än den inställda tiden. Detta kan indikera komplikationer:

 • Intern blödning förknippad med livmodersinflammation.
 • Halsbrott. Detta händer med ökad elasticitet i livmoderhalsen och felaktiga åtgärder hos kirurger. Vid mindre skador återställs vävnaderna på egen hand. Om såren är många eller djupa krävs sömmar..
 • Uterin deformitet. Vid rengöring av livmoderhålan agerar läkaren "blindt", vilket kan orsaka skada på organet. Vid mindre skador observeras måttlig blödning. Om såren är allvarliga, kan en kvinna förlora mycket blod.
 • Brott mot slemhinnans integritet. Med hysteroskopi av endometrial polyp är skada på livmoderslimhinnan möjlig.
 • Hematometer. Efter operationen börjar livmodern samlas för att få blodproppar. Om detta inte händer bygger blod sig inuti. Detta tillstånd kännetecknas av det faktum att den första bruna urladdningen uppträder efter curettage och sedan börjar blödningen.

Om urladdningen plötsligt har upphört, är detta ett tillfälle för samråd med en läkare.

Ett oroande symptom är allvarligt, skärande smärta i buken. Det uppstår med inflammation i livmodern och infektion i såret. Svår smärta i kombination med blödning är en anledning till omedelbar sjukhusvistelse av en kvinna.

Annan urladdning

Efter operationen ökar risken för infektion och inflammation i könsorganen. Du kan bestämma sjukdomen genom de karakteristiska symtomen:

 • gul urladdning efter curettage och slutet av blödning indikerar inflammation i hängorna eller livmodern;
 • gröna eller grå vaginalutsöndringar indikerar en infektiös patologi;
 • curdled vita - det första tecknet på trast.

Som ytterligare tecken finns det en obehaglig lukt från könsorganen, klåda och sveda. Smärta i nedre del av buken är inte uteslutet.

Inom normala gränser, endast färglösa slemhinnor som inte orsakar obehag. De förekommer före början av menstruationen och 5 dagar före ägglossningen. Avsaknaden av andra sekretioner indikerar en framgångsrik operation.

Månadsvis efter curettage: norm och patologi

Menstruationscykeln efter gynekologisk manipulation kränks hos de flesta kvinnor. Mindre eller mer blod släpps, varaktigheten reduceras eller ökas. Som regel, efter behandling av sjukdomen, blir menstruationen mindre smärtsam och riklig. Också inom förseningsnormen de första 2-3 månaderna.

Den första menstruationen kan visas först efter en månad från dagen för operationen. En kvinna behöver inte oroa sig, en cykelstörning är möjlig på grund av ett fel i hormoncykeln.

Hur man förhindrar komplikationer

När du vet hur mycket urladdning som går efter curettage bör du fokusera på denna indikator. Om avvikelser uppstår, kontakta en läkare. En kvinna måste också följa ett antal regler för att förebygga eventuella komplikationer:

 • behandla endast i en kvalificerad klinik med erfaren personal;
 • övervaka könshygien, särskilt de första dagarna efter operationen;
 • observera sexuell vila tills urladdningen slutar;
 • ta ett läkemedel som föreskrivs av en läkare för att återställa kroppen;
 • genomgå en undersökning en månad efter operationen;
 • berika näring med färsk frukt och grönsaker;
 • välj rätt preventivmetod om graviditet inte är planerad.

Curettage avser små gynekologiska operationer. Det föreskrivs i ett antal situationer när det är nödvändigt att rengöra livmoderhålet från olika formationer. En kvinna bör känna till arten av urladdningen efter curettage för att kontrollera läkningsprocessen i livmodern och förhindra utvecklingen av komplikationer.

Curettage av livmoderhålan (curettage) vad denna procedur är känd för många kvinnor. Det utförs för olika ändamål: att avbryta en oönskad graviditet, behandling, diagnos av gynekologiska och onkologiska sjukdomar. När livmoderns curettage görs beror den specifika cykeldagen av anledningen till att läkarna föreskrev detta lilla kirurgiska ingrepp. När det gäller graviditet utförs det under mer än 7 och mindre än 12 veckor. Om målet är att stoppa blödningar, oavsett cykeldag. De försöker förskriva diagnostisk curettage av livmoderhålan under de senaste 1-2 dagarna av menstruationscykeln för att inte störa den. Således börjar kvinnan, som om lite tidigare, menstruation.

Några indikationer för att begränsa livmoderkaviteten:

 • fibroider med misstänkt atypia och (eller) innan den avlägsnas;
 • endometrial hyperplasi;
 • missad graviditet, första trimestern;
 • oönskad graviditet i upp till 12 veckor;
 • endometrial polyp;
 • misstänkt endometrial cancer.

Curettage av livmoderhålan under blödning utförs vanligtvis om en kvinna diagnostiseras med endometrial hyperplasi genom ultraljud. Således har proceduren också diagnostiskt värde. Om läkaren misstänker en hormonell orsak till uterinblödning kan han förskriva hormonella läkemedel eller hemostatiska. Det vill säga att begränsning av livmoderskotets endometrium inte är en prioriterad procedur, eftersom det inte bara har positiva aspekter, utan också negativa. Så under det kan läkaren av misstag skada livmodern eller livmoderhalsen, vilket under graviditet kan förvandlas till ett hot om missfall. Det finns fortfarande en stor sannolikhet för att utveckla en inflammatorisk process i livmodern, särskilt om kvinnan efter ingreppet inte tog antibiotika. Det här är konsekvenserna av curettage i livmoderhålan, men om det utförs strikt enligt indikationer är risken för komplikationer mycket lägre än risken att en kvinna exponerar sig när hon vägrar proceduren.

Med en polyp hjälper terapeutisk curettage av livmoderhålan inte bara att undvika ytterligare livmodersblödning på grund av dess närvaro, utan också att bli gravid ett barn. En polyp i livmodern spelar rollen som ett intrauterint preventivmedel. Efter att ha tagit bort det blir kvinnor gravid.

Men instrumental abort leder tvärtom till infertilitet. Inte bara skadas livmodern utan också en hormonell funktionsfel. På grund av det kränks en kvinnas menstruationscykel, amenorré uppstår, ägglossningen försvinner. Därför försöker läkare kvinnor som inte har barn försiktigt avskräckta sig från abort. Det finns många offentliga organisationer som hanterar denna fråga..

Graviditet efter curettage av livmoderhålan rekommenderas att planeras minst tre månader senare. Det tros att vid denna tid bör endometriet "återhämta sig". Vid tidpunkten för denna återhämtning förskrivs orala preventivmedel för att normalisera den hormonella bakgrunden. Förresten, avskaffandet av hormonella preventivmedel och graviditet blir lättare. Denna egenskap av läkemedel har länge varit känd och använts av läkare.

Graviditet är möjligt på kortare tid. Till exempel, om en kvinna är äldre än 35 år, och detta förfarande har eliminerat hennes orsak till infertilitet eller missfall. Men hur som helst, medan det sker en utflöde efter utbuktning av livmoderhålan, är sexuell aktivitet förbjuden. Det vill säga, cirka 14 dagar efter rengöring måste du avstå från intimitet, eftersom det kan bli en provokatör av förekomsten av en smittsam process.

En mycket viktig fråga förblev olöst - hur mycket curettage av livmoderhålan och livmoderhalskanalen utförs smärtsamt. Från erfarna kvinnor kan man ofta höra att detta är en extremt smärtsam procedur. Ja, det är det, men bara om det utförs med svag lokalbedövning eller utan det alls. Särskilt smärtsamt är livmoderhalsens öppning, även om curettage av dess kavitet också är mycket obehaglig och märkbar. Lyckligtvis utförs generellt intravenöst anestesi på de flesta sjukhus gratis eller betalt. En kvinna ser absolut ingenting, känner inte, är medvetslös. Och efter förfarandet kommer det snabbt att känna och i nästan alla fall kan den åka hem samma dag på egen hand.

Den här artikeln är också tillgänglig på följande språk: thailändska

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Utsläpp efter en spontanabort på en månad

När en kvinna får reda på hennes graviditet ändrar hon sin livsrytm, särskilt om graviditeten är önskvärd. Beroende på många omständigheter kan emellertid ett missfall, det vill säga en naturlig avbrott av graviditeten, uppstå....

Sjukgymnastik för menstruation: är det möjligt eller inte?

Vad är elektroforesMedicin för tillfället erbjuder befolkningen ett stort antal olika hårdvarutekniker. Men bland dem alla är huvudplatsen ockuperad av en sådan procedur som elektrofores....

Varför är sjuk under och efter menstruation - är graviditet möjligt?

Kvinnor har alltid en svår period. De flesta är redan vana vid sådana obehag, men ibland kan kroppen kasta upp några obehagliga överraskningar....