Hur många dagar bör vara den maximala förseningen

Blödning

Menstruation är inte bara ett naturligt fenomen för den kvinnliga kroppen, det är en viktig del av en kvinnas liv. Och om plötsligt ett misslyckande inträffar, har någon kvinna ett larm. Nästan varje dam står inför en försening i menstruationen. Varför händer detta, hur kritiskt är det, hur mycket kan det bli en försening i menstruationen och hur man fixar situationen - läs den här artikeln.

Vad är menstruation

Många kvinnor i reproduktiv ålder är främst bekymrade över hastigheten på förseningar i menstruationen, som ett ögonblick som du inte kan oroa dig för. Till att börja med, kom ihåg vilka månatliga perioder är.

 1. Till att börja med är menstruationscykeln en cyklisk period från den första dagen för menstruationens början, till den första dagen av efterföljande.
 2. För varje kvinna kan cykeltiden skilja sig från andra, det beror på många skäl, men det finns fortfarande normen, som är 21–35 dagar. Den vanligaste cykeln, som är karakteristisk för huvuddelen av flickorna är 28-30 dagar.
 3. Månadsvis - detta är stadiet i cykeln, som kännetecknas av tjockt, mörkt blod som utsöndras från slidan. Det händer att i sekreteringarna för många kvinnor skrämmer blodproppar och klumpar. Oroa dig inte, det finns ingen fara i dem. Detta är bara delar av livmoderens inre skikt - endometriet, som dör, i fallet med en ofödd befruktning och utsöndras från kroppen tillsammans med blod.
 4. Men ibland, av olika orsaker, inträffar funktionsfel i den kvinnliga kroppen, ägget bildas inte som ett resultat av negativa effekter, äggstockarna upphör att producera hormoner, vilket kan provocera ett hormonellt misslyckande. Då kan menstruationen dröja.

Orsaker till menstruationscykelfel

Faktum är att allt äggstocksarbete är byggt under kontroll av hypofysen (den främsta hormonella körtlar). Det är hypofysen som kontrollerar allt arbete i det kvinnliga reproduktionssystemet, särskilt under förhållanden när förändringar i den yttre miljön inträffar.

Det verkar som om sådana vanliga ögonblick i mänskligt liv som det endokrina systemet och förskjutningen av menstruationsperioden i större eller mindre omfattning utövas:

 1. Övertrötthet i samband med stress, ökad fysisk ansträngning och till och med en arbetsbyte och ett nytt team.
 2. Det hormonella systemet förlorar, det finns en avvikelse från schemat, den tillåtna förseningen i menstruationen i detta fall är inte mer än en vecka.
 3. Plötsliga klimatförändringar när temperaturen, fuktigheten och antalet soliga dagar förändras. Alla dessa faktorer påverkar kvinnors hälsa. I sådana fall bör en försening i menstruationen inom en vecka inte vara skrämmande - detta är ganska normalt.
 4. Överträdelse av livsmedelskvaliteten: konsumtion av fettiga, tunga livsmedel och till och med bortom alla normer, eller till det andra extrema - dieter och en halv-svält existens kan leda till det faktum att menstruationen är tillräckligt körd under en lång tid, tills fullständigt försvinnande.
 5. Rökning, alkohol (för dem som inte känner till: öl är också en alkoholhaltig dryck) och toniska drycker leder inte bara till förseningar utan påverkar den kvinnliga kroppen destruktivt.
 6. Okontrollerad användning av antibiotika eller hormonella läkemedel kan leda till en försening på upp till 5 dagar.
 7. Ibland kan förseningen uppstå efter svår förkylning med komplikationer förknippade med en endokrin störning.

Viktig! Förseningar i cykeln efter förlossningen är helt normala. Menstruationen i detta fall återställs själva och deras försening är inte en patologi.

Men de månatliga cykelförseningarna förknippade med olika störningar i reproduktionssystemet kräver strikt medicinsk övervakning.

Misslyckande med den kvinnliga cykeln kan indikera förekomsten av allvarliga sjukdomar:

 • endokrint system (sköldkörtel, äggstockar, diabetes mellitus);
 • neoplasmer i det reproduktiva systemet;
 • polycystisk äggstock;
 • genitourinära infektioner, inflammatoriska sjukdomar;
 • olika störningar i funktionen av njurarna och levern.

Viktig! Om månadsperioderna är normala, samtidigt som du håller urladdningen av normal intensitet, men under en lång tid, då de anländer mycket tidigare, då är de grundligt försenade, är det nödvändigt att genomgå undersökning av en specialist.

amenorré

En menstruationsstörning hos kvinnor i åldrarna 16–45 år, där den maximala förseningen i menstruationen kan pågå från sex månader eller mer, kallas amenoré.

En sådan dysfunktion av den kvinnliga kroppen - inte en sjukdom i sig - är i sig själv, men en reaktion på olika typer av genetiska, fysiologiska, psyko-emotionella störningar.

Kategorier av amenorré

Amenorré i gynekologi är indelad i två kategorier: falskt och sant.

 1. Vid falsk amenorré fungerar alla funktioner i cykeln, med undantag av utsöndring,. Det vill säga, förberedelse för graviditet inträffar, ägget mognar, någon anatomisk barriär förhindrar blödning från slidan. Det här är medfödda missbildningar av könsorganen: slemhinnan i vagina, livmoderhalsen eller hymen. Menstruationsblod går inte utanför utan samlas i livmoderhålet, i rören eller i slidan. I detta fall är även graviditet möjlig..
 2. Med sann amenorré finns det inga cykliska processer som han förbereder för befruktningen: det finns ingen ägglossningsfas, graviditet är då omöjligt.

Viktig! Sann amenorré, beroende på orsakerna, är indelad i patologisk och fysiologisk.

Fysiologisk amenorré är inte ett smärtsamt fenomen förknippat med graviditet, förlossning, amning. Eller ålderspoäng när cykeln ännu inte ska vara (barndom) eller inte bör vara redan (klimakteriet).

Ångest orsakas av patologisk amenoré, vilket indikerar en funktionell störning i kvinnlig kropp. Om menstruation inte inträffar direkt från tonåren är amenoré primär. Och om menstruationen upphörde under livet - sekundär.

Vad kan betraktas som en försening

Det normala intervallet mellan perioderna är 21 till högst 35 dagar. För alla kvinnor bör den genomsnittliga frekvensen vara 2-3 dagar, det vill säga för en kvinna, 21–24 dagar, 26–29 dagar för en annan och för cirka 32–35 dagar. Om menstruationen för samma flicka kom på 21 dagar, och i nästa månad på 35 dagar, är detta redan onormalt, trots att i den totala bilden termerna faller inom det normala intervallet.

Det tros att förseningen i menstruationen med en regelbunden cykel hos en frisk kvinna är normal när menstruationen anländer senast 7 dagar, under förutsättning att det inte finns någon graviditet. Men en större försening är inte heller nödvändigtvis en patologisk process..
Försening är frånvaron av periodicitet av blodutflöde vid en viss tidpunkt. Denna kränkning har en annan varaktighet för varje kvinna. Bara uppkomsten av sådana problem bör varna och tvinga en undersökning på en medicinsk institution.

Maximal fördröjningstid

Tänk på de få fall där förseningen av kritiska dagar under långa perioder inte är en patologi. Det finns ett mycket litet antal sådana fakta, vi listar dem.

 1. Den längsta perioden för hur mycket, en månatlig försening utan patologi är tillåten, beror på början av graviditet och amning. Menstruation kan vara frånvarande inte bara under graviditeten utan även under hela perioden medan mamman håller sitt barn ammat. Eftersom det är under denna period som kvinnans kropp producerar hormonet prolaktin, vars huvudegenskap är att blockera bildandet av ett ägg redo för befruktning. Så hela menstruationscykeln upphör: det finns ingen ägglossning, endometrialskiktet kondenserar inte, blödningen slutar. Men så snart mamma slutar att mata sitt barn regelbundet med bröstmjölk, förseningen går.
 2. Den klimakteriska perioden hos kvinnor 40–55 år, när menstruationscykeln försvinner, kan förseningen pågå mer än en månad, sedan två, sedan kommer det mindre och mindre, och slutligen, frånvaron av menstruation.

Om åldern är långt ifrån förtidspensionering och cykelstörningar är mer än en vecka, måste du konsultera en läkare. I det här fallet kommer specialisten att förskriva undersökningar: det kommer att vara nödvändigt att ta tester för avsaknad av infektioner, inflammationer och genomföra en ultraljudssökning. Endast på grundval av alla dessa indikatorer får du den slutliga diagnosen.

Anledningar till förseningen

Varför går menstruationen inte om testet är negativt? Många kvinnor är mest bekymrade över frågan hur länge en menstruation kan försenas utan att ha graviditet, hur mycket du inte kan få panik och inte vara nervös.

Gynekologer anser att en förseningsperiod utan patologier per vecka är normal.

Förseningar kan bero på gynekologiska störningar eller orsaker relaterade till en kvinnas livsstil.

Gynekologiska orsaker som påverkar förseningen av menstruationen:

 • polycystisk äggstock;
 • myom;
 • endometrios;
 • abort eller missfall.

Alla dessa sjukdomar påverkar kvinnans hormonella obalans, äggmognad och ägglossningsprocessen..
Försening kan observeras efter installation av spiralen eller efter användning av tabletter.

Uppmärksamhet! Kroppen efter abort upplever svår stress, för att återställa den månatliga cykeln, anpassning efter en sådan operation kan pågå i många månader.

I förhållande till orsakerna till en kvinnas livsstil, utöver de som anges tidigare: nervös spänning, ökad fysisk ansträngning och undernäring, finns det flera fler som är värda att nämna:

 1. Flickans vikt bör inte vara mindre än 45 kg, annars utlöses kroppens skyddsfunktion när den leder alla krafter till att bevara näringsämnen för överlevnad och inte för att bära fostret.
 2. Förgiftar kroppen med droger och på grund av en negativ miljö.
 3. Genetisk predisposition.

preventivmedel

Att ta preventivmedel hjälper inte bara att undvika en oönskad graviditet, utan också att minska menstruationscykeln till normal, att bota gynekologiska sjukdomar.

Det finns många preventivpiller, men att välja dem på ett apotek, lita inte på råd från vänner, utan på råd från en gynekolog.

Endast en läkare, efter att ha undersökt kroppens tillstånd, med beaktande av ålder, kommer att välja rätt läkemedel och beräkna rätt dos.

Gynekologen erbjuder flera typer av läkemedel att välja mellan, och patienten väljer redan själv, baserat på faktorer som:

 • pris;
 • tillverkarens tillförlitlighet;
 • säkerhet och effektivitet.

För nulliparösa flickor föreskrivs de oftast:

Tri-regol

Tillhör den kombinerade typen. Tillverkaren introducerade naturliga hormoner i sin sammansättning. Aktivitetsbasen är att bromsa utvecklingen av folliklar och förhindra äggmognad. Läkemedlet orsakar inte viktökning, förhindrar effektivt graviditet, minskar smärta under menstruationen. En biverkning är illamående..

Triquilar

Det innehåller en låg mängd hormoner, det används alltid samtidigt. Det bidrar inte till viktökning, det hjälper till i behandlingen av en del av kvinnliga sjukdomar. Minskar antalet dagar med blödning till en minsta norm. Minskar smärtan från kritiska dagar. Lindrar symptomen på PMS. Den enda nackdelen är en stark minskning av sexuell lust medan man tar piller.

Mercilon

Läkemedlet är praktiskt taget utan nackdelar och innehåller en minsta mängd hormoner. Knuten till tiden. Effektiviteten bekräftas av många recensioner av flickor. Att ta piller påverkar inte vikten, upprätthåller en konstant cykel och minskar inte nivån på sexuell lust.

För kvinnor som föder är läkemedel lämpliga:

Minisiston

Ett pålitligt preventivmedel som sätter menstruationscykeln tillbaka till det normala. Anges inte för rökande kvinnor och ammande mödrar Biverkningar när du tar det: andnöd, viktökning, svullnad, blodproppar i benen.

Silest

Ett effektivt terapeutiskt hormonellt läkemedel: migrän, yrsel försvinner, cykeln återställs. Du kan inte vara rädd för att bli bättre när du tar den.

Jes plus

Ett effektivt läkemedel för att förhindra graviditet och behandla endometrios. Den enda nackdelen med detta läkemedel är en liten minskning av libido..

Läkemedel som används för försenad menstruation:

Med en försening i menstruationen föreskrivs effektiva läkemedel för oral administrering för att återställa och normalisera menstruationscykeln.

Det bör noteras att dessa läkemedel inte är för kontinuerlig användning..

Hur många behöver applicera dem om förseningen i menstruationen inte överskrider normen på 7 dagar?

Läkemedlet, Postinor är acceptabelt för godkännande högst 5 dagar. Detta är läkemedlet för den så kallade nödpreventionen. Du kan bara använda den med en vanlig cykel och bara en gång var sjätte månad. Detta läkemedel är en snabbassistent om en kvinna inte har haft tid att använda ett annat preventivmedel. Om du förlänger användningen under en längre tid kan du uppnå infertilitet.

I många forum säger nyligen mumier att de tog preventivmedel och inte kunde bli gravida omedelbart efter att de togs, nämner risken för att få ett stort foster eller till och med tvillingar.

Delay Surveys

En kvinnlig kropp med regelbunden menstruation är en otrolig sällsynthet. Varje kvinna bör veta att en försening på sju dagar är normen.

Om blödningen är 10 dagar efter schemat, eller om du har utstått när förseningen i menstruationen redan är mer än en månad, är det helt enkelt nödvändigt att besöka en läkare. Allt kan påverka förändringen i cykelns varaktighet: börja med sådant nonsens som att ändra vädret och avsluta med onkologi.

Låt oss göra oss redo för en tid med en läkare, ta reda på vilka undersökningar som genomförs i sådana fall:

 1. Om du är försenad innan din läkares möte görs hemtestning..
 2. Hormonblodtest.
 3. Ultraljud av bäckenorganen för att utesluta en ektopisk graviditet.

Med särskilda tvivel genomförs ytterligare laboratorietester;

 • kolposkopi;
 • datortomografi.

Viktig! Vid försening börjar undersökningen nödvändigtvis med ett blodprov för att utvärdera hormoner, utstryk för förekomst av könsmytinfektioner, histologisk undersökning av slemhinnan i livmodern och ultraljud.

Redan i de första stadierna av undersökningen blir läkaren klar över problemet och han föreskriver en effektiv behandling.

Vad du ska göra om en fördröjning inträffar

Den största förseningen i menstruationen, som inte kräver ett läkarbesök, är postpartumperioden när du ammar ett barn, och menopausen hos äldre kvinnor.

I andra fall, om förseningen varar mer än en vecka, måste du göra ett graviditetstest hemma och gå till läkaren. Endast en specialist och ingen annan kan avgöra var dina kritiska dagar har gått och vilken behandling du behöver..

Nu är Internet fullt av mormors råd om hur man kan ringa en period före schemat och hävdar att dessa medel är säkrare än surfplattor.

Följ inte sådana övertygelser, äventyr inte ditt liv. Den kvinnliga kroppen är väldigt humörig, den tål inte självförsörjning.

Ritty.ru

Onlinemagasin för kvinnor för härliga damer

Hur många tillåtna priser för månatlig försening - skäl

 • Hälsa
- 09/18/2017 09/25/2017 0 35195


Försenad menstruation är vanligt för flickor och kvinnor i alla åldrar. Men vi reagerar alla olika på detta fenomen. Någon går omedelbart till läkaren, någon köper alla graviditetstester i närmaste apotek, någon väntar bara på början av menstruationen, ibland väntar de så mycket att barnet börjar kasta i magen. Oavsett hur flickorna agerar under menstruationsförseningen har de alla en sak gemensamt - ångest.

Menstruation och menstruationscykel


Menstruation är livmodersblödning hos kvinnor, som upprepas varje månad, under denna process förkastas det övre skiktet av endometrium. Vanligtvis sker den första menstruationen vid ungefär 12-13 år gammal, men ibland kan det hända förr eller senare. Ankomsten av menstruation innebär att flickan har gått in i puberteten och kan bli gravid.

Eftersom menstruationen är periodisk har varje kvinna sin egen menstruationscykel..

Menstruationscykeln är en förändring i den kvinnliga kroppen som syftar till förmågan att bli gravid och ha en periodisk karaktär. Vanligtvis är det första cykelantalet från den första menstruationsdagen.

Normalt varar menstruationen från tre till sju dagar. Varje kvinnas menstruationscykel har sin egen och kan pågå från 21 till 35 dagar. Om cykeln i varje månad är annorlunda och skiljer sig från den andra med flera dagar, är det bäst att observera cykeln i flera månader för att bestämma förändringarna. I allmänhet rekommenderar läkare att hålla en kalender för menstruationscykeln, oavsett om den är stabil eller inte. Med hjälp av en sådan kalender kan du veta exakt när du ska förvänta dig nästa menstruation och bestämma förseningen från den första dagen. Som tonåring hade jag en speciell kalender för detta ändamål. Nu är allt mycket enklare - jag laddade ner ett speciellt program på en smartphone - och det är det.

Menstruationsförsening - Orsaker


Varje tjej står inför en försening i sin period. Det viktigaste skälet till förseningen är naturligtvis graviditet..

Om det inte finns någon graviditet, står ett antal andra skäl ut:

 • amningstid;
 • sköldkörtelsjukdom;
 • åldersrelaterade förändringar och ungdomar;
 • första kön;
 • gynekologiska ingrepp, inklusive abort;
 • gynekologiska sjukdomar, inklusive polycystisk äggstock, såväl som adnexit;
 • ta mediciner, särskilt antibiotika och orala preventivmedel;
 • en period med förvärring av kroniska sjukdomar såsom inflammation i njurarna, mag-tarmkanalen och diabetes mellitus;
 • missfall och ektopisk graviditet;
 • olika patologier i könsorganen;
 • yttre faktorer som klimatförändring, aktiv sport, stress, undernäring.

Gynekologer säger att menstruationsförseningen normalt kan pågå från en till sju dagar. Om förseningen är mer än sju dagar bör du rådfråga en läkare.

Överväg nu varje anledning mer detaljerat och utarbeta också en handlingsalgoritm i båda fallen.

Graviditet och amning


Varje tjej vet att det första att göra med en försening är att avgöra om det finns en graviditet. Om graviditeten bekräftas måste menstruationen glömmas i minst nio månader. Under graviditeten bör det inte finnas någon menstruation. Detta måste komma ihåg. Och med den minsta spotting eller pah-pah, spotting, måste du omedelbart konsultera en läkare.

Jag hör ofta att vissa menstruationer förmodligen gick under graviditeten. Jag skyndar att uppröra er, flickor, men det här är det verkliga hotet om graviditet. Kroppen under de första tre månaderna av graviditeten har fortfarande inte tid att helt omorganisera på ett nytt sätt, och av vana startar de hormoner som är ansvariga för menstruationen. Därför ökar risken för missfall under den påstådda menstruationen. Dessa dagar rekommenderar läkare att en gravid kvinna vilar för att inte provocera kroppen igen.

Efter födseln börjar en amningstid. För alla passerar den här tiden på olika sätt. Någon menstruerar inte före utgången av denna period, det vill säga den första menstruationen kommer efter att kvinnan slutar mata barnet.

Men andra, som i princip för mig, var mindre lyckliga. Menstruationen kommer före schema av en kvinna. Det hände mig fyra månader efter att barnet föddes.

Under denna period har hormoner inte äntligen återgått till det normala efter graviditeten, därför är försenad menstruation under amning inte ovanligt. Det är inte värt att oroa sig för det här, men det är bäst att skydda dig själv under amning för att undvika stress och ångest.

Mängden försening i menstruationen utan graviditet


Det första man gör med en försening är att avgöra om det finns en graviditet. För att göra detta kan du använda ett graviditetstest, donera blod till nivån av hCG eller konsultera en läkare. Om graviditet utesluts är det nödvändigt att avgöra vad som kan orsaka förseningen.

Den tillåtna fördröjningshastigheten för menstruation är från 1 till 7 dagar. Om förseningen är mer än sju dagar bör du kontakta en gynekolog som hjälper till att fastställa orsaken och förskriva behandlingen.

Skäl för försening upp till 7 dagar

 1. Förlust av oskuld. Brott i jomfruhinnen är stress för kroppen, vilket inte bara kan leda till en försening i menstruationen utan också till dess plötsliga början.
 2. Att ta mediciner, och ännu mer antibiotika och orala preventivmedel, orsakar ofta en försening. Detta beror på det faktum att varje infektionssjukdom påverkar hypotalamus, som äggstockarna följer, så att antibiotika ofta leder till en försening. P-piller är hormoner som påverkar kroppen, vilket också kan försena din period..
 3. Stress och belastning. om en kvinna är i ett tillstånd av stress under lång tid, börjar kroppen uppfatta den omgivande världen som en miljö som är ogynnsam för reproduktion av avkommor. Därför störs den hormonella bakgrunden och det finns en försening. Under överarbete eller fysisk överbelastning kan kvinnans kropp också stoppa äggstockarna, vilket kommer att leda till förseningar. Därför är det mycket viktigt att inte överarbeta och säkerställa en god vila.
 4. Åldersfaktorer och tonår. Hos tonåriga flickor börjar menstruationscykeln just förbättras, så de är ofta benägna att försena varje månad. Så snart den hormonella bakgrunden har stabiliserats börjar menstruationen komma i tid. Under klimakteriet, det vill säga en period av utrotning av reproduktionsfunktionen, observeras även menstruationsförseningar. Menopaus inträffar vanligtvis efter 40 år.
 5. Felaktig näring, viktförändringar kan också orsaka en försening i menstruationen. Detta observeras särskilt med vegetarianism, anorexi och bulimi.
 6. Externa faktorer, som klimatförändringar, särskilt om en tjej åker till heta länder, provoserar nästan alltid en försening i menstruationen, liksom intensiteten i menstruationen och deras varaktighet. Gynekologer rekommenderar inte överhettning och solbad under menstruationen, samt att du besöker bastu och bad.

Anledningar till försenad menstruation i mer än en vecka


Det främsta skälet till förseningen i menstruationen i mer än en vecka i frånvaro av graviditet är en sköldkörtelsjukdom. Som du vet är sköldkörteln ansvarig för produktion av hormoner, med dess felaktiga funktion, olika avvikelser i cykeln är möjliga, vilket kan leda till infertilitet. För att utesluta sköldkörtelpatologi är det nödvändigt att konsultera en endokrinolog.

Gynekologiska ingrepp, såsom curettage, abort, inklusive medicinsk abort, cauterisering av erosion, kan orsaka en försening i menstruationen. En abort stör dramatiskt hormonnivån i blodet och medicinsk abort är ännu farligare eftersom läkemedel för medicinsk abort innehåller en kritisk nivå av hormoner. Därför bryts cykeln ofta efter sådana ingrepp, menstruationen inträffar med förseningar på upp till en månad.

Patologi för könsorganen, polycystisk äggstock. Olika tumörer, både godartade och ondartade, påverkar funktionen för hela reproduktionssystemet. Bildandet av cyster på äggstockarna stör deras arbete. Därför är förändringar i cykeln, förseningar, menstruationens intensitet möjliga.

Kroniska sjukdomar såsom njurinflammation, mag-tarmsjukdomar och diabetes mellitus kan också orsaka menstruationsförseningar. Speciellt tarminflammation påverkar tarmfunktionen.

Missfall och ektopisk graviditet är orsaker till hormonella störningar, vilket naturligtvis kan leda till ett fel i menstruationscykeln.

Under amning, när man matar barnet på begäran, sker menstruation som regel inte förrän i slutet av denna period. Men det finns undantag. Ibland kommer menstruationen med avbrott på en månad eller mer. Det vill säga förseningar är möjliga både om två veckor och per månad. Detta händer eftersom den hormonella bakgrunden efter graviditeten ännu inte har fastställts.

I vilket fall som helst, för att korrekt fastställa orsaken till förseningen av menstruationen, är det nödvändigt att konsultera en läkare i tid. Det är nödvändigt att besöka en gynekolog 1-2 gånger per år för att identifiera möjliga patologier och sjukdomar i tid. Ät rätt, koppla av, skydda dig själv och då kommer du inte att oroa dig för försenad menstruation.

Tillåten period med försenad menstruation

Varje kvinna bör veta hur länge hennes menstruationscykel varar, och även vad som kan vara hastigheten på förseningar i menstruationen. Denna information är mycket viktig..

Hos en frisk kvinna är cykeln 28-35 dagar. Dessa siffror betraktas som normala indikatorer, men är inte obligatoriska - avvikelser är möjliga både upp och ner. Om menstruationen efter 28-35 dagar inte börjar, kan vi prata om en försening. Detta kan vara ett tecken på graviditet och kan också betyda att det finns vissa hälsoproblem. Och i båda fallen bör du söka råd hos en gynekolog.

Vilken försening av menstruationen kan anses tillåten? I gynekologi är normen 5-7 dagar. En längre frånvaro av menstruation indikerar ett patologiskt tillstånd i den kvinnliga kroppen.

För vilka en lång försening i menstruationen är inte farligt?

När menstruationen inte börjar efter 7 dagar bör en kvinna som bryr sig om sin hälsa vara orolig. Men för vissa anses inte försenad menstruation i upp till 6 månader vara en avvikelse. Dessa kvinnor inkluderar:

 • unga flickor vars menstruationscykel ännu inte är fullt etablerad. Oftast kan denna process ta från ett till två år..
 • flickor som har haft sin första sexuella upplevelse. De är ofta i ett stressande tillstånd, vilket leder till en försening i menstruationen.
 • kvinnor som nyligen har blivit mamma och ammar ett barn. Under amningen släpps hormonet prolaktin i kroppen, vilket blockerar mognad av ägg.
 • kvinnor i åldern 40-45 år. Under denna period av livet går menstruationscykeln oftast bort. Blödning kan bli knapp, kan bli mycket försenad. Hos kvinnor under 40-45 år finns det ofta ett "hopp" över menstruation.

Bortsett från ovanstående grupp människor, till och med en liten frånvaro av menstruation bör varna kvinnan. Hon måste förstå orsakerna till förseningen och se till att konsultera en läkare för att utesluta allvarligare problem. I själva verket kan frånvaron av menstruation indikera allvarliga sjukdomar såsom livmoderfibrer, polycystiska äggstockar, endometrios och andra inte mindre allvarliga sjukdomar.

Faktorer som påverkar frånvaron av menstruation

Om förseningen i menstruationen inte beror på graviditet, bör du omedelbart rådfråga en läkare. Gynekologen identifierar orsakerna till avvikelser i cykeln och föreskriver lämplig behandling.

Bland de skäl som leder till frånvaron av menstruation kan vi skilja:

 • nervös belastning, stress, depression, brist på normal sömn. Stresstillståndet kan vara antingen på kort eller lång sikt. Extrem känslomässig chock, chock samt fysisk och emotionell stress kan orsaka funktionsfel i menstruationscykeln.
 • diet, dramatisk viktminskning. Kvinnor på en strikt diet tar sina kroppar till ett stressande tillstånd. Med svält eller dålig näring förlorar kroppen den nödvändiga mängden vitaminer och aminosyror, hormonell obalans uppstår och, som ett resultat, frånvaron av menstruation.
 • fetma, snabb viktökning. För mycket vikt blockerar produktionen av estragon, vilket leder till utvecklingen av hyperandrogenism och försenad menstruation.
 • hög fysisk ansträngning eller mental belastning.
 • acklimatisering när du reser, flyttar.
 • tar hormonella läkemedel. När man tar denna grupp av läkemedel förändras den hormonella bakgrunden och stör därmed menstruationscykeln.
 • anovulation. Menstruationscykeln utan ägglossning, det vill säga utan äggets mognad, kan när som helst förekomma hos någon kvinna. Detta anses vara normalt. Frånvaron av menstruation under 5 dagar med den anovulatoriska cykeln anses inte vara en patologi.
 • könssjukdomar. Dessa inkluderar polycystiska äggstockar, inflammation i hängorna, livmoderfibroider, endometrios, samt inflammatoriska sjukdomar i könsorganet (cystit, adnexit).
 • gynekologiska förfaranden. Curettage, cauterisering av erosiva tillstånd i livmoderhalsen, kolposkopi, hysteroskopi samt abort kan leda till en förändring i menstruationscykeln.

Dessutom kan den olika perioden frånvaro av menstruation bero på andra faktorer..

Ingen menstruation på 2-3 dagar

Om en kvinna noggrant övervakar sin hälsa och har en regelbunden menstruationscykel och också vet hur länge den är, är en försening på 2-3 dagar inte ovanlig. Detta kan bero på stress, förändringar i kost eller klimat på grund av fysisk stress.

Dessutom kan frånvaron av menstruation i 2-3 dagar också indikera början av befruktningen.

Menstruationsförsening på mer än 3 dagar

Försenad menstruation under en period av 4 till 7 dagar hos vissa kvinnor är normen. Detta är en slags omstrukturering av kroppen, en reaktion på stress, rörelse eller överdriven fysisk eller mental stress.

Om en kvinna inte har några månatliga perioder på mer än tre dagar, och ett graviditetstest ger ett negativt resultat, bör hon konsultera en läkare. Han kommer att hjälpa till att fastställa orsaken till detta misslyckande och föreskriva nödvändig behandling..

Om det sker en liten förändring av den hormonella bakgrunden, pratar de vanligtvis om något sådant som ”ovariell dysfunktion”. Orsaken till detta misslyckande kan vara en kränkning i kroppens endokrina system.

Inget varje månad i mer än sju dagar

Om menstruationen är frånvarande i mer än sju dagar och detta inte orsakas av faktorer som stress, byte av boende eller klimat, med hormonella läkemedel, bör du omedelbart besöka en läkare. Olika gynekologiska sjukdomar, endokrina förändringar och andra patologiska processer som uppstår i en kvinnas kropp kan leda till en sådan funktionsfel..

effekter

Om frånvaron av menstruation beror på hormonella förändringar eller gynekologiska sjukdomar, kan detta leda till bildande av maligna neoplasmer. Om du inte tar upp denna process kan sådana tumörer bli inoperabla..

Om du inte ägnar tillräckligt stor uppmärksamhet åt inflammation i könsorganet, kan det bli kroniskt, vilket i sin tur kan leda till infertilitet..

För att förhindra sådana allvarliga konsekvenser bör du rådfråga en läkare i tid. Gynekologen föreskriver nödvändiga tester, ultraljudsundersökning av bäckenorganen, dator eller magnetisk resonansavbildning av hjärnan. Tidig diagnos och korrekt diagnos gör att du snabbt kan börja behandlingen.

Vad ska man göra om en kvinna har en försening i menstruationen? Först och främst måste du se till att detta inte indikerar en graviditet. Om det inte fanns något oskyddat sex eller om testet är negativt måste du komma ihåg om det har förekommit några stressiga situationer nyligen eller ökad fysisk ansträngning. Ett besök hos gynekologen är ett måste. Han kommer att förskriva alla nödvändiga tester, bestämma behandlingsförloppet. Endast en läkare kan exakt besvara frågan om orsaken till menstruationssvikt. Glöm inte att ouppmärksamhet på problemet eller självmedicinering kan leda till irreversibla konsekvenser..

Tillåtna perioder med försenad menstruation (menstruation), hur många dagar med försenad menstruation anses vara normal

Normen för en försening i menstruationen, vilka är de acceptabla perioderna för att försena menstruationen

Den huvudsakliga indikatorn på att kvinnans reproduktiva system fungerar normalt är en stabil regelbunden månadscykel. Det vill säga, urladdningen upprepas varje månad, cykeln kan vara 28-35 dagar lång, men hos en kvinna börjar urladdningen varje gång efter ett lika antal dagar. Om blodet inte började släppas när det enligt räkningen borde ha dykt upp, börjar kvinnan bli nervös, särskilt om graviditeten inte är planerad, och förseningen kan bara handla om detta. Men det kan finnas helt andra skäl till förseningen i cykeln, låt oss ta reda på vilka och vad som ska göras med förseningen.

Menstruation - vad är menstruation?

Menstruation avser vaginal urladdning som uppstår regelbundet hos kvinnor i fertil ålder.

Vid befruktning stoppar månadscykeln, urladdning inträffar inte, så reaktionen på förseningen är logisk - kvinnan börjar vara rädd att hon är gravid när detta inte planerades. Så vad händer faktiskt i kroppen om det inte finns graviditet, men förseningen har inträffat? Och om magen gör ont när menstruationen är försenad, förklarar artikeln orsakerna till ett sådant problem: magen gör ont vid menstruationen, orsakerna till vad om smärta i nedre del av magen under menstruationen.

Menstruationscykel?

Hjärnan styr alla processer som sker i kroppen. Han är också ansvarig för början av bildandet av vissa könshormoner som är nödvändiga i olika stadier av menstruationscykeln. Därför kan i absoluta friska kvinnor ibland observeras en avvikelse i början av menstruationen. Förändringar i hjärnan leder till detta, det vill säga med stress, huvudskador, kan cykeln störas. Förutom hjärnan deltar hypofysen, hypotalamus, hormonala körtlar och andra organ som svarar på hormoner i cykeln..

När en lång menstruationsfördröjning kan vara normal?

I medicinsk praxis tros det att en försening i menstruationen kan vara normen i de fall flickans menstruationscykel ännu inte har fastställts eller när förseningen i menstruationen är förknippad med början av klimakteriet. Det tros att en försening av menstruationen upp till sex månader kan vara normen när en kvinna just har börjat den första menstruationen. Men menstruationscykeln bör gradvis bildas i en periodisk och konstant period av en förändring i menstruationen. Med klimakteriet kan en försening i menstruationen under 1 vecka, en försening i menstruationen i 2 veckor, en försening i menstruationen under 1, 2, 3 eller mer månader vara ett tecken på klimakteriet. Med gradvis början av klimakteriet rekommenderas att du regelbundet besöker din gynekolog för att kontrollera början av klimakteriet och för att förhindra alla möjliga komplikationer om de uppträder redan innan de kan bli ett allvarligt problem eller gynekologisk sjukdom. och om hon är sjuk eller illamående under menstruationen och kvinnan inte vet vad hon ska göra om hon är sjuk under menstruationen, kan intressant information hittas i artikeln: illamående under menstruationen, orsaker till illamående under menstruationen.

3 huvudfaser i menstruationscykeln

Cykeln i sig består av tre faser. I var och en av det finns förändringar i hormonnivån.

 • Den första fasen av menstruationen är den follikulära menstruationsfasen

Menstruationsfasen börjar med uppkomsten av själva menstruationsperioden och varar ungefär en vecka tills urladdningen stoppar. Endometrium kommer ut ur slidan, som livmodern avvisar.

 • Den andra fasen av den månatliga - äggstocken, follikulär

Den follikulära fasen består i bildandet av folliklar och tillväxten av ett ägg. Kroppen släpper hormoner av östrogen. På den 12: e eller den 14: e dagen, follikeln brister, börjar ägget att röra sig in i bukhålan. Ägglossning inträffar.

 • Den tredje fasen av den månatliga - sektoriella, luteal

Lutealfasen kännetecknas av mognad av corpus luteum istället för den tidigare follikeln. Uppgiften kommer att förbereda för att bära fostret. Det finns en ansamling av hormonet progesteron, kroppen i livmodern är fodrad med ett lager av endometrium. Denna etapp varar i ungefär två veckor. Under befruktningen fortsätter frisättningen av hormoner tills bildandet av morkakan. Om graviditet inte inträffar minskar kroppen, hormoner upphör att produceras, utsläpp börjar.

De huvudsakliga orsakerna till försenad menstruation

För att förstå hur länge en menstruationsperiod kan försenas av fysiologiska skäl, bör du fråga en specialistläkare om detta, och läkarna säger att en menstruation som inte är farlig kan vara upp till en månad. Ett sådant problem som sena perioder, oftast på grund av att en kvinna kan ha långvarig stress, ofta känslomässiga upplevelser, en följd av en utmattande kost. Med sådana problem börjar kroppen på alla sätt spara sin styrka för att upprätthålla hälsan. Och detta betyder att kroppen i en sådan situation helt enkelt inte vill spendera sin energi på processer som är ansvariga för förplantningen. På grund av detta sker produktionen av de hormoner som är involverade i processen för att starta en ny månadscykel.

Försenad menstruation, menstruation, orsaker

Om menstruationen inte sker inom den föreskrivna perioden, anses en försening på högst en vecka vara normal. Om den är större, är det värt att läkaren letar efter patologier i kroppen och exakt bestämmer frånvaron av graviditet.

Menstruationen kanske inte startar i tid på grund av:

 • början av graviditeten. Om förseningen är den andra eller tredje dagen, gör ett graviditetstest, kan du upprepa det med ett negativt resultat nästa dag av förseningen eller donera blod för HCG, särskilt med oskyddat samlag under cykeln den första dagen av förseningen;
 • abort. Med artificiell avbrott av graviditeten störs den hormonella bakgrunden i kroppen. Menstruation inträffar den 40: e dagen efter aborten;
 • - Början av hormonella preventivmedel. Det finns en omstrukturering i kroppen, den hormonella bakgrunden förändras, så vissa förändringar i cykeln är möjliga och inte farliga. Allt bör återhämta sig efter ett par månader att ta det. Om detta inte händer, kanske dessa läkemedel inte är lämpliga för dig, kontakta din läkare för att ersätta dem med andra hormonella preventivmedel;
 • olika påfrestningar, förändringar i livets rytm. Om en sådan försening uppstår regelbundet, bör du besöka en specialist, mot bakgrund av stressande situationer, hormonella förändringar kan inträffa som kräver behandling;
 • förändring av klimatzoner vid flytt, resa, semester, affärsresor. Med sådana förändringar krävs ingen behandling, cykeln återgår till sin egenhet;
 • plötslig viktförändring. Olika dieter, utmattande sporter kan leda till en förändring i kroppen, menstruationen kan stoppa eller komma med en försening. Därför bör du gå ner i vikt gradvis under en diet, hålla dig till ett balanserat intag av ämnen i kroppen för att inte skada dig själv. Övningar måste väljas väl för att undvika överansträngning. Lektionen utförs varannan dag, varje timme, detta räcker för att gå ner i vikt;
 • vikt förändring upp, fetma. Övervikt skadar kroppen, för mycket fettvävnad stör störningen av hormonet östrogen. Detta leder till ett överskott av det i kroppen och utseende av androgener, manliga könshormoner. Hyperandrogenism utvecklas när en fullständig upphörande av menstruationen och kvinnan blir infertil.
 • könssjukdom. Dessa kan vara inflammatoriska processer i äggstockarna, livmodern i själva halsen. Utseendet på formationer - fibroider, cyster, polyper. En undersökning och behandling av alla dessa patologier är nödvändig. Förhalning och passivitet kan leda till infertilitet;
 • förlossning, matning av barnet. Efter förlossningen får perioderna inte vara 1,5-2 månader, och om en kvinna ammar, sedan 1-2 år med regelbunden utfodring. Denna process är ganska normal; hormonet prolaktin är förhöjt i kroppen. Men för att förhindra en oönskad graviditet bör du börja skydda dig, eftersom du kanske inte ens förstår när befruktning kommer att inträffa. Det är bättre att rådfråga en gynekolog om möjliga skyddsmedel för att inte skada barnet när man överför läkemedel med bröstmjölk eller använder kondomer..

Oavsett orsaken till förseningen, om det inte är förknippat med graviditet, men upprepas regelbundet, är det bäst att konsultera en specialist. När patologier uppträder i kroppen görs deras diagnos och behandling bäst så tidigt som möjligt för att förhindra allvarliga former eller negativa konsekvenser.

Det rekommenderas att besöka gynekologen var sjätte månad för en rutinundersökning, eftersom inte alla sjukdomar uppstår med symtom, särskilt i de tidiga stadierna. En kvinnas hälsa beror på sig själv, kom ihåg detta och starta inte din kropp.

Sen menstruation i 2, 3 dagar - skäl

Om en kvinna är tillräckligt allvarlig om sin hälsa, har hon ofta en speciell kalender för menstruationens början och i detta fall, om menstruationen är försenad i 2, 3 dagar, börjar kvinnan oroa sig. Ofta uppmärksammar kvinnor det faktum att det finns en försening av menstruationen i två dagar i fallet när en kvinnas vanliga menstruationscykel sker regelbundet. Vanligtvis i fall där menstruationen är försenad under ett par dagar, när menstruationen är försenad med 2, 3 dagar, rekommenderar läkarna att återkalla kommande händelser om det var en överdriven fysisk eller emotionell stress som kan leda till överdriven trötthet. En försening i menstruationen i 2 eller 3 dagar kan också uppstå på grund av en förändring i den vanliga dieten, klimatförändring. Alla dessa faktorer kan vara en chock för den kvinnliga kroppen, vilket kan leda till en försening i menstruationen i två eller fler dagar..

Försenad menstruation i mer än 3 dagar, orsaker

Många kvinnor börjar oroa sig före de datum då menstruationen börjar, gå den naturliga processen med att starta menstruationen, för om en kvinna ännu inte är redo att få barn, är hon rädd för potentiellt framgångsrik befruktning. Den andra orsaken till oro för att menstruationen inte kom i tid är att detta kan innebära både förekomsten av tillfälliga problem med menstruationen på grund av försvagad immunitet och andra faktorer, och utvecklingen av allvarliga gynekologiska sjukdomar. Och om det inte finns någon menstruation under 4 dagar, 5 dagar, om det inte finns någon menstruation under lång tid, och ett graviditetstest ger ett negativt resultat, leder allt detta till möjligheten att oönskade skäl för förseningen av menstruationen.

Så vad är hastigheten för menstruationsfördröjning, är det möjligt att betrakta menstruationsfördröjningen på 4, 5, 6 eller 7 dagar som normen. Gynekologer håller med om att om en kvinna har en försening i menstruationen, om hennes perioder är försenade under en period av 3 till 7 dagar, så är panik inte värt det. Om din period inte anlände i tid och en försening på 3 till 7 dagar, anses detta vara normen. Men om det finns en försening i menstruationen under en vecka, bör du definitivt träffa en läkare, särskilt om utsläppet från slidan under menstruationen har blivit ovanligt, om utsläppet är för rikligt mot förseningen av perioden, om urladdningen är för liten eller det finns smärta nedan buken, smärta i nedre buken på vänster eller höger sida om buken. Därför att sådana symtom kan indikera utvecklingen av vissa hälsoproblem och till och med allvarliga gynekologiska sjukdomar.

Men om menstruationen inte startar inom tre dagar, menstruationen försenas med 4, 5 eller 6 dagar, kommer läkarna att förklara orsakerna till en sådan tidsfrist för menstruation genom att eventuellt omstrukturera den kvinnliga kroppen, en svag hormonell funktionsfel eller utvecklingen av graviditeten, som inte upptäcktes under de första dagarna av menstruationsförseningen. Om du inte vet vad du ska göra, om perioden är försenad med tre dagar eller mer, rekommenderas att du gör ett graviditetstest. Och även om graviditetstestet mot bakgrund av en försenad menstruation gav ett negativt resultat, rekommenderas att du fortfarande gör ett andra graviditetstest efter ett tag.

Att försena menstruationen i fyra dagar är normen, för en sådan försening på 4 månader för menstruation beror ofta på mindre problem som i de flesta fall löser sig själva och menstruationen börjar om några dagar, högst 3, 4 dagar.

Om en kvinna inte vet vad en lång försening av menstruationen innebär, är orsakerna till ett sådant problem som brist på menstruation i tid en funktionsfel i hormonsystemet, ovariell dysfunktion.

Skälen till förseningen av menstruationen under en period av 3, 4, 5 och upp till 6, 7 dagar

Om en sådan situation uppstår när förseningen i menstruationen på 3, 4, 5 dagar inte går, när menstruationen efter 5 dagar fortfarande inte börjar, och att dra i nedre del av magen, smärta i nedre del av magen, vanligt obehag, humörförändringar och andra symtom på PMS försvinner inte, då börjar många kvinnor oroa sig för deras hälsostatus.

Dessutom kan överviktiga kvinnor vara orsakerna till förseningen i menstruationen i början av uppkomsten av PMS-symtom, och kvinnor som är underviktiga, till exempel med överdriven tunnhet, kan också ha problem. Om skarlakansröd utstrålning dök upp under menstruationen, kan mer om detta problem hittas i artikeln: rött blod under menstruation, menstruation, orsaker till utsläpp av skarlagnsfärg, rött blod.

Skälen till förseningen i menstruationen i 1 månad - skäl

En försening i början av menstruationen i mer än sju dagar, mer än en vecka eller till och med en månad, detta är redan symptom på utvecklingen av ett visst hälsoproblem. Om perioderna är försenade i en månad kan det vara orsaker som störningar i mognad av follikeln, problem i det endokrina systemets funktion, utvecklingen av en hel typ av gynekologiska sjukdomar, anovulation eller en process där kvinnans reproduktionssystem fungerar..

Liknande artiklar

Försenad menstruation i en vecka, vad kan vara orsaken? Det är tråkigt, men varje kvinna som förr eller senare möter fel i menstruationscykeln. Försening av månadsvis blodutflöde i 6 dagar eller mer kan...

I varje flickas liv är ögonblicket när hon förvandlas till en riktig kvinna mycket viktigt. Trots de positiva aspekterna av denna process uppstår stress också för kroppen. Därför är förseningen av menstruationen efter det första könet -...

En modern kvinnas kropp utsätts för allvarliga överbelastningar - både fysiska och psykologiska - vilket i slutändan påverkar hennes menstruationscykel. Nästan varje andra representant för den vackra halvan av mänskligheten står inför en tillfällig eller...

Vad är den normala månatliga förseningen

När menstruationen är sen frågar kvinnan hur länge menstruationsförseningen kan pågå, vilken tid är tillåten och i vilket fall bör du oroa dig och leta efter orsakerna till cykelstörningar.

Normal menstruationscykel

En frisk kvinnas klassiska menstruationscykel varar i 28 dagar. Den första dagen i den nya perioden visas ansvarsfrihet. Normalt varar förordningen 3-5 dagar, den 14: e ägglossningen inträffar, därefter corpus luteumfasen, som återigen förändras till menstruation.

Månadens cykeltid, som mäts med antalet dagar mellan perioder, bör vara densamma.

Antalet andra cykeldagar än 28 är tillåtet, viktigast av allt, menstruationens regelbundenhet. Menstruation kan dock försenas, hur mycket - beror på orsaken. Det varar i 1-2 dagar, och det når en vecka eller till och med flera månader.

En kort försening kan vara bevis på stress, klimatförändringar eller någon annan orsak. Det bevisas till exempel att med regelbundna besök i samma företag (arbetsgrupp) börjar perioderna för alla kvinnor ungefär samma tid.

Om det finns en fördröjning i menstruationen, beräknas cykellängden från det ögonblick då menstruationen började. I fallet när cykeln omedelbart återhämtade sig och menstruationen anlände i tid bör det inte finnas några hälsoproblem.

Hur många dagar är en månatlig försening tillåten?

Läkarna säger att den tillåtna normen, upp till hur många dagar det kan vara en försening i menstruationen - 3-5 dagar. Om menstruationen inte inträffar längre än den angivna perioden finns det en risk för en patologisk process. Början på nästa cykel kommer att betraktas i det ögonblick utseendet av sekret. Om cykellängden blir densamma kan vi anta att den har återhämtat sig.

När cykellängden är 28 dagar, var menstruationen planerad till 1 mars och började den 5, vilket innebär att förseningen var 4 dagar. Om nästa menstruation inträffar den 2 april, tros det att cykeln har återhämtat sig. Vissa räknar felaktigt med ansvarsfrihet den 29 mars, och om de inte kommer oroar de sig, trots att allt är normalt.

För att underlätta spårning kan du använda mobilapplikationer med en kvinnlig kalender. Med deras hjälp är det lätt att märka förändringar i cykeln, och att veta hur länge förseningen anses vara normal kan du kontrollera menstruationen.

Om det inte är möjligt att använda en sådan applikation görs anteckningar i den vanliga kalendern, det viktigaste är att regelbundet övervaka menstruationscykeln.

Även om förseningen är tillåten, är det inom den normala förseningen av menstruationen, men detta händer regelbundet (mer än två gånger om året), bör du informera din gynekolog om detta. I detta fall finns det fortfarande en kränkning av cykeln, vilket innebär att det är nödvändigt att ta reda på dess orsaker. Det är obligatoriskt att konsultera en specialist om förseningen är 9-10 dagar eller mer.

Hur lång tid kan en försening vara utan graviditet

Perioden för acceptabel försening ökar i händelse av graviditet och laktationsperioden. Det högsta månatliga är kanske inte hela amningstiden, när hormonet prolaktin produceras i den kvinnliga kroppen, vilket hindrar äggets mognad. Följaktligen förekommer inte ägglossning, endometriet växer inte och det finns ingen menstruation.

Efter ett negativt resultat av graviditetstestet är en kvinna som regel intresserad av frågan om hur många dagar perioden kan försena i detta fall. Läkare anser det vara normalt när menstruationen är försenad i högst 5 dagar. Om reglerna är sena varje cykel och den maximala månatliga förseningen är längre än den angivna perioden, är det värt att besöka en gynekolog för att genomgå en undersökning.

Efter undersökning, genomgång av nödvändiga tester och genomgått ultraljud kan läkaren identifiera orsaken till kränkningen av cykeln. Vid 40–45 års ålder uppstår oftast den största förseningen, ungefär en månad eller längre, på grund av premenopausens början.

I de fall då åldern är långt ifrån klimakteriet, bör det största antalet godtagbara dagar med förseningar i regelbunden blödning inte vara mer än en vecka. Och under undersökningen i detta fall kan patologiska problem upptäckas.

Möjliga skäl

Som redan nämnts, om menstruationen försenas längre än den tillåtna perioden, är en undersökning nödvändig. Nu är det värt att undersöka närmare orsakerna till denna kränkning av cykeln:

 1. Brist på ägglossning. Detta kan inträffa under den anovulatoriska cykeln, när äggstockarna störs. Till exempel på grund av polycystos, där flera folliklar börjar mogna på en gång, men inte en av dem slutligen ägglossar.
 2. Hormonell funktionsfel, som ofta uppstår när man tar p-piller. Om orala preventivmedel väljs korrekt kommer cykeln att återhämta sig mycket snabbt. När tabletter avbryts kanske menstruationen inte börjar på länge eller går med betydande förseningar, och cykeln kommer inte att återhämta sig längre desto längre tidpillerna tas. Fortplantningssystemet tar tid att börja producera hormoner igen i den mängd som är nödvändig för ägglossningsprocessen och tillväxten av endometrium.
 3. Ovariell inflammation, adnexit. Dessa sjukdomar dämpar ägglossningen och stör reproduktionssystemet som helhet..
 4. Gynekologiska sjukdomar. Detta inkluderar endometritis, endometrios, polyper och livmoderfibroider, maligna tumörer samt sexuellt överförda sjukdomar.

Den vanliga menstruationen som ett lakmustest återspeglar en kvinnas reproduktiva hälsa, därför kan du inte ignorera kroppens signaler och vänta på återhämtningen av cykeln, särskilt med långa förseningar. När allt kommer omkring kan orsaken vara patologi, och ju tidigare behandlingen påbörjas, desto troligare är dess snabba och positiva resultat.

Faktorer som påverkar menstruationscykeln

Det finns faktorer som påverkar det faktum att menstruationen är sent. Reguli kan försenas inte bara på grund av patologier, utan också av andra till synes obetydliga skäl. Bland de faktorer som orsakar förseningen kan vi skilja:

 1. Strikta vanliga dieter som syftar till att gå ner i vikt. Så många modeller som följer ansträngande dieter lider av ständiga förseningar, som ibland når amenorré och infertilitet. Därför blir rätt balanserad kost i kombination med regelbunden fysisk aktivitet i gymmet eller yoga allt populärare. Resultaten är en vacker figur och god hälsa..
 2. Effekten av stress och depression. En viktig faktor är mental och emotionell hälsa, som kan stödjas av multivitaminer, god sömn och promenader i frisk luft..
 3. Förändring av klimatförhållanden. Det är också stressande för kroppen, men i detta fall finns det inget behov av att vidta brådskande åtgärder. När en kvinna vänjer sig vid nya förhållanden eller återvänder till gamla förhållanden (om det är en semester) kommer månadscykeln att återställas igen.
 4. Förändringar i en kvinnas kropp som inte är relaterade till reproduktionssystemet. Dessa inkluderar förkylningar eller tar antibiotika. Du bör genomgå lämplig behandling, dricka en kurs med vitaminer och återställa immunitet.

Regelbundna besök hos gynekolog och övervakning av menstruationen hjälper till att upprätthålla kvinnans reproduktiva hälsa och förhindra förseningar.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Oregelbundna perioder hos en ammande mor: normal eller inte?

Återställningen av menstruationscykeln efter förlossningen sker gradvis. Därför är oregelbundna perioder med amning ett normalt alternativ. Brottet i cykeln är förknippat med en förändring av hormonbalansen mot bakgrund av förändringar som inträffar med kroppen....

Vad man ska göra om bröstet är svullet och ömt?

Bröstkörtlarna är ett organ med funktionen av yttre sekretion. Representeras av både kvinnlig och manlig.Under prenatalperioden inträffar samma organläggning, men senare differentieras det efter kön....

Varför uppträder klåda under menstruationen

Vissa kvinnor klagar över klåda under menstruationen i ljumskområdet. Symtomen är tillfällig eller manifesterar sig fortlöpande. Ibland orsakar tecknet lätt obehag, i andra fall leder det till och med till smärta och kräver omedelbar behandling....