Smärtsamma perioder: vad som orsakar dem, hur man minskar smärta?

Klimax

Smärtsamma perioder inom medicinen kallas dysmenorré. Detta tillstånd åtföljs av andra symtom (diarré, illamående). Patologi förekommer hos varje andra kvinna och manifesterar sig i varierande grad. Behandlingen syftar till att eliminera orsaken och inkluderar att ta smärtstillande medel. I vissa fall kan fysioterapi, gymnastik eller laparoskopi ha effekt. Det senare utförs med uttalade patologier i bäckenorganen.

Normalt känner kvinnor i reproduktiv ålder lite ömhet eller upplever inga sensationer den första menstruationsdagen. En förändring av den här bilden, en minskning av arbetsförmågan, en försämring av livskvaliteten, känslomässigt och psykiskt obehag tillskrivs en sjukdom som algomenorrhea.

Det tillhör de vanligaste störningarna i menstruationsfunktionen och uttrycks i alltför smärtsamma perioder. Upplevelsens natur är annorlunda: vass, krampande, bogserande, svår värkande, sömnadsmärta. Lokalisering kan vara nedre del av buken, lumbosacral region, ändtarmen. Det finns en psykomotional malaise. En kvinna blir irriterad, dåsig eller lider av sömnlöshet och får svaghet. Ångest utvecklas ofta..

Smärtans krampande natur åtföljs av symtomen som anges i tabellen.

SymptomFrekvens av förekomstBeskrivning
DiarreUtvecklas hos 75% av kvinnornaAvföring är ofta och smärtsamt; avföringen kan vara flytande eller normal
kräkningarInte mindre än 84% av patienternaDet börjar med illamående, som varar på obestämd tid, och i vissa fall kan leda till reflex tömning av magen
huvudvärk12 till 13%Det finns uttryck för specifika syndrom. Upplevelser kan spridas till livmoderhalsområdet, som vid osteokondros
Besvämningstillstånd14-15%Sällan observerade tillfälliga anfall med förlust av medvetande

De första smärtorna uppträder flera timmar före början av blödning och ökar inom två dagar. De beskrivna symtomen åtföljs ofta av en ätstörning, bulimi (överätande). Tillståndets svårighetsgrad beror på graden av patologi:

Varför finns det små perioder? Huvudsakliga skäl

Ibland är en kvinna ledsen av att hennes perioder är för knappa. Den önskade graviditeten förekommer dock inte. Vad du ska göra: behandla eller vänta? Försena inte besöket hos läkaren, eftersom det kan vara ett tecken på en allvarlig sjukdom. Undersökningen visar exakt vad som är anledningen. I vissa fall försvinner detta problem av sig själv, så snart en kvinna åker på semester, ändrar sin miljö och lindrar nerverna. Men du kan behöva en lång behandling så att allt fungerar.

Vad är hypomenorré

Volymen blod som släpps under hela menstruationsperioden är normalt 50-150 ml. Medel anses vara magra, där mindre än 50 ml släpps. Detta tillstånd kallas hypomenorré. Vanligtvis åtföljs det av oligomenorré (en minskning av menstruationens varaktighet). Om normal menstruation varar 3-7 dagar, reduceras denna period till 2 dagar, ibland mindre med oligomenorré.

Hypomenorré i vissa fall (till exempel med klimakteriet) kan föregå fullständig frånvaro av menstruation (amenorré). Dålig menstruation anses vara ett naturligt fysiologiskt tillstånd hos flickor under puberteten, när cykeln ännu inte har fastställts (under de första 2 åren efter uppkomsten), liksom hos kvinnor under premenopaus, när äggstockarnas funktion försämras på grund av åldrande. En minskning av östrogennivåerna leder till det faktum att slemhinnan i livmodern inte har tillräckligt med tid att utvecklas, så menstruationsvolymen minskar.

Hos kvinnor i fertil ålder indikerar en sådan menstruation ofta sjukdomar i könsorganen. Undersökning krävs för att fastställa orsaken..

Symtom som medföljer knappa perioder

Med en minskning av menstruationsvolymen och deras korta varaktighet kan urladdningen vara lättare än vanligt eller ha en brun nyans, som bara liknar spår av blod. Dessutom förekommer de i tid eller med försening, och varaktigheten varierar från flera timmar till flera dagar.

Om en kvinna tidigare inte hade någon smärta och andra obehagliga symtom under menstruationen, då med en minskning i deras volym, huvudvärk, illamående, värkande smärta i korsryggen, i bröstet.

Små mörk urladdning vid infektionssjukdomar eller inflammatoriska sjukdomar i de inre könsorganen har en obehaglig lukt. Ritningsvärk i nedre del av buken. Varje gång under menstruationen kan näsblödningar förekomma.

Video: I vilka fall kräver små perioder uppmärksamhet

Orsaker till hypomenorré

Bland de huvudsakliga orsakerna till smala perioder kan kallas en förändring i förhållandet hormoner i kroppen som uppstår som ett resultat av naturliga processer (bildning och utrotning av sexuell funktion), gynekologiska eller endokrina patologier, användning av hormonella läkemedel för behandling eller preventivmedel.

Rekommendation: Om hypomenorré uppstår vid preventivmedel i mer än 2 månader i rad, måste andra medel väljas..

Dessutom finns det andra skäl till den magra månaden:

 1. Sköldkörtelsjukdom. De hormoner som produceras i denna körtel påverkar direkt bildningen av östrogen och reproduktionsorganens funktion. Brott mot sköldkörteln blir orsaken till att ägget inte mognar, det kommer inte att kunna gå ur follikeln (skyddande kapsel). Med en låg östrogennivå har livmoderslimhinnan inte tid att utvecklas. Det är för tunt för att menstruationen är full.
 2. Överviktig eller överdriven tunnhet. I fettvävnad, som i äggstockarna, sker östrogenproduktion. Hos överviktiga kvinnor leder en sådan ansamling till ett överskott av hormoner. Brist på fettvävnad hos för tunna kvinnor leder till deras brist. I båda fallen förekommer hormonella störningar som påverkar reproduktionsorganens tillstånd.
 3. Dåliga menstruationer (upp till fullständigt försvinnande) är med anorexi. Dessutom är orsaken till patologin en kraftig viktminskning efter en speciell diet eller tvingad svält.
 4. Anemi, vitaminbrist. Utan mikro- och makroelement, såväl som vitaminer, är hormonproduktion i kroppen och normal ämnesomsättning omöjlig. Blodbildningen försämras. Nedbrytning av kroppen påverkar oundvikligen reproduktionsförmågan, leder till infertilitet, förekomsten av cancer tumörer..
 5. Skador på könsorganen under förlossning, abort, curettage, vilket leder till en förändring i vävnadsstrukturen, vilket stör den normala utvecklingen av menstruationscykeln. Om menstruationen efter rengöring av livmodern blir knapp, och utsläppet har en obehaglig lukt, måste du ibland göra en andra curettage, eftersom troligen, skalpartiklar förblev i livmoderhålet eller infektion.
 6. Medfödd missbildning av könsorganen, delvis avlägsnande av livmodern.
 7. Fysiologiska processer förknippade med hormonella förändringar i kroppen (graviditet, amning, klimakteriet).
 8. Ökad fysisk och neuropsykisk stress, arbeta med skadliga kemikalier, negativ miljö.

Video: Anledningar till uppkomsten av magra bruna perioder

Magra perioder under graviditet

Graviditet uppstår om befruktningen inträffar efter äggets mognad under den andra halvan av menstruationscykeln. Under mognad produceras den maximala mängden kvinnliga könshormoner, östrogener, i äggstockarna. De är också ansvariga för beredningen av livmodern för mottagandet av fosterägget, tillväxten av slemhinnan, där det ska konsolideras och utvecklas.

Efter befruktningen minskar östrogennivån, ett annat hormon, progesteron, som bevarar slemhinnans struktur och förhindrar dess avstötning, börjar produceras. Därför är menstruationen inte normal under graviditeten.

I vissa fall förefaller fortfarande knapp menstruation, vilket vilselett kvinnan: hon kanske inte är medveten om sin graviditet. Det finns flera förklaringar till detta..

Otillräcklig produktion av progesteron på grund av kroppens fysiologiska egenskaper. I detta fall avvisas slemhinnan delvis. Det finns en risk att fostret avvisas samtidigt, graviditeten avslutas i början. Om en kvinna har en liten månadsperiod, det finns flera månader i rad, och graviditet inte inträffar, bör hon konsultera en läkare och göra ett progesterontest. En snabb justering av nivån kommer att hjälpa till att upprätthålla nästa graviditet.

Ektopisk graviditet. Som ett resultat av underutvecklingen av endometrium eller patologier är fostret inte fixerat i själva livmodern utan i rören. Samtidigt har en kvinna knappa perioder på grund av avstötning av ett underutvecklat slemhinnor.

Avvikelser i fostrets utveckling, vilket gör det omöjligt för dess normala infästning, kan orsaka delvis avstötning av endometrium tillsammans med fosterets ägg, uppkomsten av knapp menstruation. Om en kvinna omedelbart tar ett test och konsulterar en läkare, är det i detta skede ibland möjligt att upprätthålla en graviditet.

Överdriven produktion av androgener (manliga könshormoner) i en kvinnas kropp leder också till abort, uppkomsten av magra perioder.

Befruktning av 2 ägg på en gång. Om detta händer, men ett av embryona avvisas på grund av dålig fixering i livmodern eller utvecklingspatologin, uppträder också liten spotting.

Tillägg: Menstruation under graviditet är inte normen. Oftast indikerar detta ett hot om avbrott. Därför bör du inte lämna ett sådant tecken utan uppmärksamhet. Du måste omedelbart informera din läkare om förekomsten av sådana sekretioner. Om de intensifieras uppträder smärta i korsryggen, då måste du ringa ambulans, eftersom detta är ett missfall, kan farlig blödning i livmodern uppstå.

Dåliga menstruationer efter förlossningen, under amning

Under de första två veckorna efter födseln kan det förekomma knapp spotting. Livmodern rensas från resterna av morkakan och blodproppar som bildas vid vaskulär skada. Å andra sidan kan den magra långvariga utflödet av blod som dök upp två veckor efter födelsen indikera förekomsten av en inflammatorisk process, skada på livmodern och infektion.

Om en kvinna ammar, kommer menstruationen normalt i slutet av amningen. Utseendet på knappa menstruationer under amning kan vara ett resultat av pågående hormonella förändringar, gradvis återställande av menstruationscykeln.

En annan orsak till uppkomsten av knapp menstruation kan vara en stark spänning som en kvinna lidit under förlossningen, upplevelser under amning.

Fortplantningsorgansjukdomar som orsakar hypomenoré

Anledningen till uppkomsten av svaga sekretioner av en brun nyans är vanligtvis de patologiska processerna som förekommer i livmodern och äggstockarna. Dessa inkluderar:

Endometritis - en inflammatorisk process i slemhinnan i livmodern.

Endometrios är en kränkning av slemhinnans struktur. I detta fall sker dess patologiska spridning och sprider sig till livmoderhalsen, vagina och bukhinnan.

Endometrial hyperplasi. Detta är en typ av endometrios där slemhinnan växer djupt in i livmoderns muskelvävnad.

Med dessa patologier inträffar skador på de små kärlen i endometriumet, på grund av vilken det finns en liten brun urladdning, som påminner om menstruation. De kan uppstå mellan tunga perioder.

Ovariell dysfunktion är en kränkning av hormonproduktionen. Med denna sjukdom kränks regelbundet i början av menstruation, deras varaktighet och intensitet. Mager blödning växlar med riklig.

Polycystisk äggstock. Många små cyster bildas på ytan. Hormonella störningar, menstruationsstörningar visas.

Livmoderpolypper. På endometriet förekommer tillväxter i form av en knöl med ett ben. Sjukdomen uppstår som ett resultat av hormonella patologier i kroppen. Ett symptom är liten spotting, alternerande med kraftig blödning..

Infektionssjukdomar i reproduktionsorganen som överförs sexuellt (gonoré, klamydia, candidiasis och andra) kan också orsaka små perioder, cykelstörningar.

Tuberkulos i livmodern och äggstockarna. Sjukdomen manifesterar sig i form av endometrit. Knapp menstruation observeras, åtföljt av långa förseningar, smärta i nedre del av buken..

Undersökning och behandling under små perioder

Om en kvinnas menstruation är onormal, det finns avvikelser, inklusive utflödesvolymen, är en obligatorisk undersökning nödvändig för att fastställa orsaken. Dåliga menstruationer kan indikera allvarliga patologier i kroppen, vilket kan leda till infertilitet eller oförmåga att uthärda barnet under graviditeten. I vissa fall är små perioder ett symptom på cancer i livmodern och äggstockarna..

Varning: Ofta, i de tidiga stadierna, är tecken på cancer liknande symptom som är karakteristiska för ovariell dysfunktion. Därför är tidig undersökning och upptäckt av maligna processer av stor betydelse.

Med tanke på kvinnans ålder, karaktären av menstruationscykeln, förekomsten av sidosymtom, föreskriver läkaren en undersökning vid behov. Ett blod- och smutsprov görs för att upptäcka inflammatoriska processer, fastställa vilken typ av infektion som påverkar könsorganen. En kolposkopisk undersökning utförs, så att du kan se polypper, endometriala tillväxter. Ett blodprov för hormoner tas. Ultraljud och computertomografimetoder gör det möjligt för dig att undersöka tillståndet i vävnaderna i livmodern, äggstockarna, bäckenorganen, upptäcka områden med hyperplasi, bildandet av tumörer.

I vissa fall krävs ingen behandling (till exempel om små perioder inträffar under puberteten eller under amning). Om en kvinna inte har allvarliga patologier räcker det att etablera en diet, ändra sin livsstil, ta vitaminer, lugnande medel, så att hennes menstruation återgår till det normala. En speciell massage föreskrivs, aromaterapi för att lindra nervös stress, förbättra livmoderns blodtillförsel. Varma fotbad en vecka före menstruationen hjälper till att stärka menstruationen.

Vid hormonella störningar förskrivs läkemedel för att återställa kvoten av hormoner. Antibiotika, antiinflammatoriska, svampdödande medel används om infektioner upptäcks..

För att normalisera menstruationen i frånvaro av patologier måste du vara oftare i frisk luft, röra dig mer, sluta röka och bli mindre nervös. Folkläkemedel, till exempel lökbuljong, hjälper till att bekämpa små perioder. Ta en medium lök i 2 koppar vatten för att förbereda den. Drick före frukosten. Tinkturer av tansy, kalendula (2 teskedar per 1 liter vatten) hjälper.

Varför menstruationen är gles - bli av med patologi

Under menstruationen förlorar kvinnor från 50 till 150 ml blod. Sådana indikatorer betraktas som normen. Brott mot cykeln med utsöndringar under minsta tröskelvärde (50 ml) med en sparad månatlig rytm är det första tecknet på små perioder - hypomenoré.

Detta fenomen diagnostiseras av karakteristiska symtom. Orsaker till förekomst kan bero på patologier hos kvinnliga organ samt fysiologiska faktorer. Beslutet om behovet av behandling av små perioder fattas på grundval av undersökningar.

Symtom på hypomenorré

Förutom en liten volym kännetecknas fläckning av ett specifikt utseende: det är ljusbeige / bruna droppar eller daub.

De kliniska manifestationerna av hypomenoré uttrycks av följande symtom:

 • minskning av menstruationens varaktighet;
 • olika former av cephalalgia;
 • emotionell instabilitet;
 • bältesmärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen;
 • matsmältningsbesvär (halsbränna, illamående);
 • minskad libido;
 • obehag i könsområdet (klåda, brännande);
 • lätt feber;
 • kronisk trötthet;
 • näsblödning;
 • svettas
 • smärta i bröstbenet och bröstkörtlarna;
 • irritabilitet, depression.

I vissa fall är patologin asymptomatisk. Då är huvudreferenspunkten för kvinnor ett litet urval av onaturlig färg.

Orsaker till knapp blodförlust under menstruationen

Detta villkor klassificeras i två typer:

 1. Primär hypomenoré, när rikligt utsläpp inte observerades. Detta fenomen är förknippat med medfödda avvikelser i utvecklingen och strukturen av könsorganen. Denna typ diagnostiseras i fall av knapp utflöde från den första menstruationen (menarche) under året.
 2. Sekundär hypomenorré. Denna typ förekommer hos kvinnor i fertil ålder, när volymen av vanliga perioder minskar kraftigt.

Specialister inom gynekologi har studerat många källor som provocerar utvecklingen av hypomenoré. Ofta orsakas knappa perioder av patologiska faktorer..

Fortplantningssjukdomar

Liknande sjukdomar klassificeras efter deras ursprung. Orsaken till överträdelsen kan vara infektioner orsakade av patogena bakterier, hormonberoende sjukdomar samt neoplasmer av olika ursprung. Dessa inkluderar:

 • genitourinary tuberculosis;
 • kronisk endometrit - en patologisk process i de inre slemlagren i könsorganet;
 • STDs (sexuellt överförda sjukdomar): herpesvirusinfektioner, ureaplasmos, klamydia;
 • livmoderfibroider - en godartad neoplasma;
 • genital infantilism - en försening i utvecklingen av reproduktiva organ;
 • skada på urinvägarna eller resultatet av operationen;
 • endometrial hyperplasi - spridning av vävnader i livmoderslimhinnan;
 • metabolisk störning;
 • fel i det endokrina systemet;
 • anemi;
 • immunbristförhållanden;
 • anorexia nervosa - kritisk viktminskning;
 • kontaminering med radioaktiva eller kemiska ämnen;
 • kronisk adnexit - inflammation i reproduktionssystemets organ.

Kvinnor som använder preventivmedel och tar hormonella preventivmedel bör vara medvetna om att sådana åtgärder påverkar cyklens natur och bidrar till uppkomsten av mindre sekretioner..

Hypomenstrualt syndrom efter abort, curettage, missfall

Orsakerna till magra perioder beror ofta på mekaniska manipulationer, därför observeras hypomenorré ofta efter missfall, curettage eller artificiell avbrott av graviditet.

I slutet av aborten, som ett resultat av ett allvarligt hormonellt fel, normaliseras menstruationscykeln under en period av tre månader till sex månader eller mer. Dålig urladdning kan också observeras de första veckorna efter operationen (till exempel medicinsk abort). Ibland registreras fläckmärken omedelbart efter artificiell avslutning av graviditeten som en reaktion från livmodern på operation.

Tillsammans med curettage kan minimalt invasiva metoder för att diagnostisera slemhinnan i könsorganet (till exempel hysteroskopi) också orsaka hypomenoré. Indikationer för curettage är polypos, endometrios, ektopisk graviditet, missfall. Förfarandet där endometriumet utsätts, åtföljs i vissa fall av en funktionsfel i menstruationscykeln och en minskning av mängden frigjord blod. Som regel normaliseras processen en månad efter manipulationerna.

Bildningen av vidhäftningar och ärr i livmoderhålan som ett resultat av curettage och många aborter är en komplikation som kan leda till mager menstruation.

Tidig hypomenorré

I vissa fall noterar flickor under puberteten närvaron av ljusgul eller krämig urladdning. Oroa dig inte, eftersom detta är en naturlig fysiologisk process, även om det ofta åtföljs av värkande smärta i sakral segmentet, obehag i bröstet och buken. Med tiden förvandlas detta tillstånd till en ordnad menstruationscykel..

Långvarig hypomenoré

Långa magra perioder hos kvinnor i reproduktiv ålder är ett allvarligt skäl att se en läkare. Ofta är detta tillstånd förknippat med dysfunktion i reproduktionssystemets organ eller orsakas av en felaktig menstruationscykel.

För att identifiera den exakta orsaken till överträdelsen måste du kontakta en kvinnlig läkare och endokrinolog, eftersom det kan orsakas av gynekologiska sjukdomar (endometrios), vitaminbrist, endokrina sjukdomar eller metaboliska störningar.

Långvarig hypomenoré kan orsaka oåterkallelig skada på kvinnors hälsa fram till utvecklingen av infertilitet.

Mager menstruation när du bär ett barn

Ibland i de tidiga stadierna av graviditeten noteras svag fläckning. Detta beror på implantation av embryot i livmoderväggen och anses inte vara en patologi. Ett antal gynekologiska sjukdomar, liksom utveckling av polypos, kan indirekt provocera uppkomsten av hypomenstruellt syndrom..

Fysiologisk hypomenorré under postpartumperioden

Efter födelsen av ett barn under amningen är menstruationen antingen frånvarande eller episodisk. Det handlar om prolaktin, det hormon som ansvarar för mjölkproduktionen. Det är han som håller tillbaka utvecklingen av ägget, eftersom alla ansträngningar i kroppen syftar till att tillhandahålla rätt näring för barnet.

Tidpunkten för uppkomsten av postpartumperioder är individuell för varje kvinna, men ändå kan de mest typiska stadierna skiljas.

 1. Efter att ha matat barnet på sex månader förväntas menstruation inom 1,5-2 månader.
 2. Med omväxlingen av amning och konstgjord matning kan den första menstruationen börja 90 dagar efter barnets födelse. Men en sexmånaders försening anses inte vara en avvikelse, om modern fortsätter amning.
 3. Ofta är menstruationen frånvarande under hela amningsfasen upp till ett år.
 4. Varaktigheten och antalet menstruationer under amning skiljer sig från de vid normala tider. Som regel finns det korta perioder och knapp blodförlust..

När moderns hormonella bakgrund stabiliseras återgår kritiska dagar gradvis till det normala..

Som framgår av magra menstruationer av brun färg

Ett litet utsläpp av ett brunt färgton några dagar innan kritiska dagar börjar indikerar början av slemhinneavlösning från livmoder. Fläckning av mörka märken efter avslutad menstruation kan orsakas av återstående avstötning av endometrium, som inte separerades under rengöringsprocessen. Orsakerna till sådana fenomen som observeras i mitten av menstruationscykeln kan ligga i användningen av preventivmedel - både orala och intrauterina.

När en kvinna i fertil ålder har en brun daub istället för en fullständig menstruation, rekommenderas det att utföra ett graviditetstest.

Om ljusbeige utflöde tidigare dök upp före menstruationens början åtföljs av skarpa smärta i nedre del av buken, utesluts inte utveckling av adenomyos (grodd i slemlagret i muskelvävnaden i livmodern).

Efter avslutad menstruation, signalerar lång brunaktig urladdning (mer än tre dagar) utvecklingen av patologiska processer såsom endometrios, livmoders neoplasmer. I detta fall är ett brådskande samråd med en specialist nödvändigt.!

Att upptäcka bruna fläckar i mitten av cykeln när preventivmedel inte används signalerar också ett antal sjukdomar i det kvinnliga reproduktionssystemet. Till exempel kan detta indikera närvaron av ovariecyster, akut endometrios, tumörer av olika ursprung, ulcerativa defekter i livmoderhalsen, etc..

Diagnosera magra menstruationer

En korrekt diagnos och identifiering av sjukdomens etiologi är endast möjlig efter laboratorie- och instrumentundersökningar på poliklinisk basis. Diagnos utförs enligt ett visst schema:

 1. Insamling och grundlig analys av patientinformation (studie av klagomål, symptom, identifiering av förhållanden med andra sjukdomar).
 2. Visuell gynekologisk undersökning.
 3. Cytologisk smetanalys.
 4. Bakposev.
 5. PCR-diagnostik (polymeraskedjereaktion) som upptäcker könsinfektioner.
 6. Hormonala blod- och urintest.
 7. Basmätningstemperaturer för att bedöma cykelens regelbundenhet.
 8. Ultraljud av könsorganet.
 9. Endometrial biopsi.

För att klargöra diagnosen används dessutom instrumentella tekniker i stor utsträckning: laparoskopi, datoranalys och magnetisk resonansavbildning.

Mager menstruationsbehandling

Beslutet om metoden och behandlingen för behandling av hypomenoré fattas enligt resultaten av undersökningarna. Om funktionsstörningen i menstruationscykeln orsakas av psyko-emotionell stress, brist eller övervikt av kroppsvikt, överdriven fysisk aktivitet, är den terapeutiska effekten att korrigera provocerande faktorer. Patienterna visas som psykoterapi, avslappningsförfaranden, spa-behandling i gynekologiska kurorter..

I fall då milda perioder uppträder som ett resultat av infektion föreskrivs komplex behandling och följande mediciner:

 • antivirala och antibakteriella läkemedel;
 • antiinflammatoriska läkemedel;
 • hormonella läkemedel;
 • immunförstärkande tabletter;
 • vitaminer.

Dålig menstruation, provocerad av användning av preventivmedel, normaliseras efter deras tillbakadragande. Hypomenorré, vars utveckling orsakas av sjukdomar i organen i det reproduktiva systemet, elimineras tillsammans med behandlingen av den underliggande patologin. Tillsammans med konservativa terapeutiska metoder krävs ofta kirurgisk ingripande..

De återstående fallen på grund av fysiologiska faktorer (postpartum-perioden, amning, den första menstruationsperioden hos flickor, klimakteriet, tillstånd efter diagnostiska procedurer) kräver ingen särskild behandling. Men samråd med gynekologen kommer inte att vara överflödigt.

Recensioner av en kvinna om behandling av mager menstruation

Orsakerna till magra perioder är olika och berättelserna om damer som står inför en sjukdom är individuella. Följande är berättelserna om patienter som blev av med hypomenorré.

Under lång tid lider jag av knappt urladdning. Under några månader är menstruationen helt frånvarande. Vid mötena med en gynekolog diagnostiserades han med sekundär amenoré. Förskrivet homeopatiskt medel Remens, fyto-läkemedel Klimadinon, vitaminer B6, B12. Jag drack hela kursen, men jag tror att det främsta skälet till min efterlängtade menstruation är att jag fick min normala vikt - 51 kg istället för 38 kg tidigare. Flickor, gå inte ner i vikt utan mått!

Natasha K., 22 år

Jag vill berätta historien om min flickvän. Hon fick många diagnoser av sjukdomar i organen i det reproduktiva systemet (sklerocystisk äggstock är en av dem). Menstruationen inträffade antingen inte alls, eller en gång per månad, och fläckning observerades inte mer än 2-3 dagar. Hon behandlades som föreskrivs av en gynekolog med alla slags hormonella läkemedel. En massa biverkningar - resultatet är noll! Jag bestämde mig för att självständigt byta till örtmedicin, kosttillskott Kvinnlig komplex, homeopati. Processen var lång, men det var värt det. Metabolism och hormonnivåer återgår till det normala. Nu är hennes vän 30 år gammal, hon lyckades bli gravid, diagnosen "polycystic" togs bort. Människor kommer att tro att det är ett mirakel, men det är en verklighet. Och med hormonella läkemedel måste du vara försiktig.

Elena

Efter förlossning och amning återhämtade sig MC under mycket lång tid. Anledningen var inte bara amning utan också en stor viktökning. Dessutom visade tester förekomsten av avvikelser i östrogenproduktionen. Hormonella störningar provocerade uppträdandet av magra perioder. Innan detta tog hon en tall livmodern, men på grund av problem med magen vägrade hon. Ett avkok av elekampanens rötter kom till undsättning. Jag tar denna bittera dryck på menstruationsdagarna - det hjälper perfekt. Volymen av urladdning ökade. Jag kan inte säga att blödningen har blivit rik, men processen är redan som vanlig menstruation. Ja, och magen från gräset är bra.

Oksana, 29 år

Slutsats

Som en förebyggande åtgärd för hypomenoré, rekommenderas kvinnor att inte ignorera symtomen på smal urladdning. Mors plikt är att utbilda dottern i puberteten, att följa upprättandet av menstruationscykeln och också att lära sig menstruationskalendern. Genom att få tillgång till en läkare kan kvinnors hälsa upprätthållas och moderskapets glädje upplevs.

Små perioder - oroa dig eller inte?

I en flicka eller kvinnas liv åtminstone en gång, men det fanns problem med menstruation, då det var mycket lite urladdning under denna period. Och detta talar inte alltid om hälsoproblem. Men magra perioder (eller hypomenorré) är alltid ett tillfälle att besöka en gynekolog igen.

Det är strängt förbjudet att självmedicinera och inte gå till läkaren, eftersom ibland allvarliga sjukdomar kan vara orsakerna till magra perioder, särskilt bruna. Men panikera inte i förväg! Lär dig mer om arga perioder - vad det är, varför det händer, vad man ska göra.

Hypomenorré eller magra perioder: vad är det?

Om en kvinna är helt frisk observeras en cyklisk menstruationsrytm och det är mycket lätt att avgöra när hon kommer. Normalt bör urladdningsfärgen vara mörkröd, utan stora koagler och föroreningar. I genomsnitt är blodförlusten cirka 50-150 ml, men detta beror direkt på de enskilda egenskaperna hos kvinnlig kropp.

Menstruation betraktas som liten om mängden förlorat blod är mindre än två matskedar. Ganska ofta åtföljs detta fenomen av en minskning av menstruationstiden till 1-2 dagar. Denna avvikelse inom medicinen kallas hypomenorré..

Mycket ofta är knappt urladdning det första tecknet på klimakteriet, men det finns fall då detta är den fysiologiska normen vid puberteten hos flickor. Men samtidigt finns det ett stort antal orsaker till att det finns magra perioder, som bara en gynekolog hjälper till att fastställa, eftersom det är omöjligt att göra det själv.

Hur ser de magra månatliga perioderna ut?

Mager menstruation kan ha ett helt normalt utseende och kommer inte att åtföljas av några obehagliga upplevelser. Vid utvecklingen av patologi kan olika obehagliga tecken förekomma, som inte kan ignoreras.

Orsaker till mager menstruation

Om urladdningen är ganska knapp, men har en normal färg och kommer enligt schemat, medan det inte finns några klagomål om hälsotillståndet, kan detta fenomen anses vara normalt, därför krävs ingen specialbehandling.

I de fall då menstruationen är knapp och andra obehagliga symtom uppträder kan detta betraktas som ett tecken på en sjukdom. Beroende på tidpunkten för utsöndring av utsöndringar och deras färg, kan olika sjukdomar utvecklas i den kvinnliga kroppen.

De främsta orsakerna som provocerar dåliga månatliga perioder är:

 • Sköldkörtelens patologi. Järn producerar tyroxin, vilket bidrar till syntesen av kvinnliga hormoner. Om det finns en kränkning av hennes arbete, börjar en kränkning av ägglossningscykeln hos kvinnor, otillräcklig endometrium ökar och hypomenorré utvecklas.
 • Tunnhet eller fetma. Lipidskiktet är direkt involverat i syntesen av östrogener. I närvaro av överskott av kroppsvikt sker produktion av ett stort antal hormoner. I händelse av att flickan är väldigt tunn är det brist på östrogen. Det finns en risk för en fullständig upphörande av menstruationen på grund av långvarig fasta eller anorexi.
 • Brist på vitaminer, anemi. Med en brist på vitamin-mineralämnen i kroppen börjar en gradvis hämning av hormonproduktionen. Vid svår hemoglobinbrist observeras en kränkning av rätt metabolisk process. Detta leder till magra perioder, uppkomsten av smärtsamma upplevelser, infertilitet utvecklas..
 • Livmodersresektion, avvikelse i livmoderns struktur. I de fall då detta organ har en oregelbunden eller underordnad struktur är menstruationen störd eller helt frånvarande.
 • Skador på endometriet, som kan uppstå efter förlossning, gynekologisk kirurgi eller curettage. Som ett resultat av instrumentella effekter direkt på livmoderens innerväggar utvecklas underlägsenhet i endometriet. Det slutar bara växa, vilket gör menstruationen knapp.

Ofta finns det fall då små menstruationer blir det första tecknet på att leva i en miljö med ogynnsam ekologi och psykologisk besvär.

Smala perioder med bruna skäl

Olika skäl kan utlösa uppkomsten av mager menstruation av brun färg, som beror på följande faktorer:

 • ålder;
 • förekomsten av smittsamma processer i bäckenorganen;
 • arten av sexuell aktivitet;
 • historia av gynekologisk kirurgi;
 • graviditet.

Bruna perioder i en liten mängd kan orsakas av följande skäl:

 • I gynekologi betraktas magra månatliga perioder som har en brun nyans som visas före en fullständig menstruation som ett symptom på progesteronbrist. Som ett resultat av hormonbrist inträffar för tidig avstötning av livmoderslimhinnan. Mager perioder är endometrium, vilket orsakar brun urladdning.
 • Under klimakteriet indikerar menstruationen av en brun färg att äggstockarna utrotas.
 • Under pubertetsperioden har flickor svag urladdning, som kan ha en ljusbrun nyans och anses vara normal. Menstruationen är fullt etablerad under det första året..
 • Med adenomyos verkar perioder ljusbruna i färgen, som flyter till blödning.
 • Dålig menstruation, varefter tung menstruation börjar, kan vara resultatet av misslyckad implantering av ägg. Mycket ofta misstänker kvinnor inte ens att de nyligen var gravida. Detta fenomen kan uppstå vid hormonell obalans..
 • Utseendet på knappa sekretioner under graviditetsperioden antyder att det finns progesteronbrist eller ett hot om missfall.
 • En annan orsak till knappt urladdning under menstruationen är en STD (gonorrhea, trichomoniasis, ureaplasmosis). Om inte bara liten urladdning, utan också en känsla som drar nedre buken, är det nödvändigt att passera en smet för att bestämma patogenen.

Utseendet på extraordinär menstruation, där brun utflöde visas, kan vara ett tecken på salpingit, endometrit, en livmoderhalscancer tumör. Det är därför det är nödvändigt att genast söka hjälp hos en gynekolog och se till att genomgå en rutinundersökning.

Video: i vilka fall magra perioder kräver uppmärksamhet

Magra perioder under graviditet

Graviditet uppstår om befruktningen inträffar efter äggets mognad under den andra halvan av menstruationscykeln. Under mognad produceras den maximala mängden kvinnliga könshormoner, östrogener, i äggstockarna. De är också ansvariga för beredningen av livmodern för mottagandet av fosterägget, tillväxten av slemhinnan, där det ska konsolideras och utvecklas.

Efter befruktningen minskar östrogennivån, ett annat hormon, progesteron, som bevarar slemhinnans struktur och förhindrar dess avstötning, börjar produceras. Därför är menstruationen inte normal under graviditeten.

I vissa fall förefaller fortfarande magra perioder, vilket vilseleder kvinnan. Hon kanske inte är medveten om sin graviditet. Det finns flera förklaringar till detta..

 • Otillräcklig produktion av progesteron på grund av kroppens fysiologiska egenskaper. I detta fall avvisas slemhinnan delvis. Det finns en risk att fostret avvisas samtidigt, graviditeten avslutas i början. Om en kvinna har en liten månadsperiod, det finns flera månader i rad, och graviditet inte inträffar, bör hon konsultera en läkare och göra ett progesterontest. En snabb justering av nivån kommer att hjälpa till att upprätthålla nästa graviditet.
 • Ektopisk graviditet. Som ett resultat av underutvecklingen av endometrium eller patologier är fostret inte fixerat i själva livmodern utan i rören. Samtidigt har en kvinna knappa perioder på grund av avstötning av ett underutvecklat slemhinnor.
 • Avvikelser i fostrets utveckling, vilket gör det omöjligt för dess normala infästning, kan orsaka delvis avstötning av endometrium tillsammans med fosterets ägg, uppkomsten av knapp menstruation. Om en kvinna omedelbart tar ett test och konsulterar en läkare, är det i detta skede ibland möjligt att upprätthålla en graviditet.
 • Överdriven produktion av androgener (manliga könshormoner) i en kvinnas kropp leder också till abort, uppkomsten av magra perioder.
 • Befruktning av 2 ägg på en gång. Om detta händer, men ett av embryona avvisas på grund av dålig fixering i livmodern eller utvecklingspatologin, uppträder också liten spotting.

Uppmärksamhet! Menstruation under graviditet är inte normen. Oftast indikerar detta ett hot om avbrott. Därför bör du inte lämna ett sådant tecken utan uppmärksamhet. Du måste omedelbart informera din läkare om förekomsten av sådana sekretioner. Om de intensifieras uppträder smärta i korsryggen, då måste du ringa ambulans, eftersom detta är ett missfall, kan farlig blödning i livmodern uppstå.

Dåliga menstruationer efter förlossningen, under amning

Under de första två veckorna efter födseln kan det förekomma knapp spotting. Livmodern rensas från resterna av morkakan och blodproppar som bildas vid vaskulär skada. Å andra sidan kan den magra långvariga utflödet av blod som dök upp två veckor efter födelsen indikera förekomsten av en inflammatorisk process, skada på livmodern och infektion.

Om en kvinna ammar, kommer menstruationen normalt i slutet av amningen. Utseendet på knappa menstruationer under amning kan vara ett resultat av pågående hormonella förändringar, gradvis återställande av menstruationscykeln.

En annan orsak till uppkomsten av knapp menstruation kan vara en stark spänning som en kvinna lidit under förlossningen, upplevelser under amning.

Undersökning och behandling under små perioder

Om en kvinnas menstruation är onormal, det finns avvikelser, inklusive utflödesvolymen, är en obligatorisk undersökning nödvändig för att fastställa orsaken. Dåliga menstruationer kan indikera allvarliga patologier i kroppen, vilket kan leda till infertilitet eller oförmåga att uthärda barnet under graviditeten. I vissa fall är små perioder ett symptom på cancer i livmodern och äggstockarna..

Viktig! Ofta i de tidiga stadierna är tecken på cancer lik de symtom som är karakteristiska för ovariell dysfunktion. Därför är tidig undersökning och upptäckt av maligna processer av stor betydelse.

Med tanke på kvinnans ålder, karaktären av menstruationscykeln, förekomsten av sidesymtom, föreskriver läkaren en undersökning vid behov:

 • Ett blod- och smutsprov görs för att upptäcka inflammatoriska processer, fastställa vilken typ av infektion som påverkar könsorganen.
 • En kolposkopisk undersökning utförs, så att du kan se polypper, endometriala tillväxter.
 • Ta ett blodprov för hormoner.
 • Ultraljud och computertomografimetoder gör det möjligt för dig att undersöka tillståndet i vävnaderna i livmodern, äggstockarna, bäckenorganen, upptäcka områden med hyperplasi, bildandet av tumörer.

I vissa fall krävs ingen behandling (till exempel om små perioder inträffar under puberteten eller under amning). Om en kvinna inte har allvarliga patologier räcker det att etablera en diet, ändra sin livsstil, ta vitaminer, lugnande medel, så att hennes menstruation återgår till det normala. En speciell massage föreskrivs, aromaterapi för att lindra nervös stress, förbättra livmoderns blodtillförsel. Varma fotbad en vecka före menstruationen hjälper till att stärka menstruationen.

Vid hormonella störningar förskrivs läkemedel för att återställa kvoten av hormoner. Antibiotika, antiinflammatoriska, svampdödande medel används om infektioner upptäcks..

För att normalisera menstruationen i frånvaro av patologier måste du vara oftare i frisk luft, röra dig mer, sluta röka och bli mindre nervös. Mer positivt i livet och allt kommer att gå bra. Lycka till!

Dysmenorré: smärta under menstruationen är en sjukdom!

Smärtsamma perioder överskuggar livet och stör den vanliga rytmen hos de flesta kvinnor. Många av dem har avgett sig och uppfattar detta som ett oundvikligt tillstånd under PMS. Är det så och är det värt att lämna larmet om magen gör ont vid menstruationen? Gynekologer säger - smärta under menstruationen är inte normalt!

smärta under menstruationen

"data-medium-file =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/11/boli-pri-mesyachnyih.jpg?fit=450%2C300&ssl= 1? V = 1572898610 "data-large-file =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/11/boli-pri-mesyachnyih.jpg?fit = 825% 2C550 & ssl = 1? V = 1572898610 "src =" https://i2.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/11/boli-pri-mesyachnyih-825x550. jpg? ändra storlek = 790% 2C527 "alt =" smärta under menstruation "bredd =" 790 "höjd =" 527 "srcset =" https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/ uppladdningar / 2017/11 / boli-pri-mesyachnyih.jpg? w = 825 & ssl = 1 825w, https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/11/boli -pri-mesyachnyih.jpg? w = 450 & ssl = 1 450w, https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/11/boli-pri-mesyachnyih.jpg? w = 768 & ssl = 1768w, https://i1.wp.com/medcentr-diana-spb.ru/wp-content/uploads/2017/11/boli-pri-mesyachnyih.jpg?w=897&ssl=1 897w " storlekar = "(max-bredd: 790px) 100vw, 790px" data-recalc-dims = "1" />

Vad är dysmenoré: är den normala smärtan under menstruationen?

Det är inte utan anledning att menstruationen kallas kritiska dagar, för just nu känner det klara könet en hel mängd obehagliga känslor. En av de vanligaste menstruationsrelaterade föreningarna är smärta..

Av någon anledning tros det att smärtsam menstruation är normen, som faktiskt är en illusion. All smärta, inklusive menstruationssmärta, kräver obligatorisk diagnos och behandling, vilket i hög grad underlättar en kvinnas liv, återlämnar sin arbetsförmåga och självförtroende.

Inom medicin betraktas smärta under menstruationen som en sjukdom och har en oberoende diagnos. En patient som har ett sådant problem ges dysmenorré (algomenorré). Dysmenorré - en av de vanligaste gynekologiska störningarna.

Dysmenorré har olika orsaker, oftast är det en inflammation i reproduktionsorganen och hormonella sjukdomar, vilket innebär att du efter undersökning och behandling för evigt kan glömma problemet.

Hur ska normal menstruation fortsätta

Menstruationssmärta kan vara en naturlig sjukdom eller indikera en allvarlig patologi.

En kvinnas normala tillstånd under menstruationen kännetecknas av lätt uttryckt smärta eller svagt obehag. Lätt, dragande, kortvarig smärta indikerar sammandragningar av livmodern, att bli av med det "föråldrade" innerlagret i slemhinnan - endometriet. En ny endometrium bildas varje månad - under graviditeten kommer den att fungera som en säng för ett befruktat ägg.

Om en kvinna regelbundet lider av outhärdlig, svår smärta, åtföljd av yrsel, illamående, svimning och andra symtom som stör hennes arbete, finns det en sjukdom med dysmenorré (algomenorrhea, algomenorrhea). Detta tillstånd indikerar olika störningar i det hormonella, vaskulära, nervösa eller andra systemet i kvinnans kropp..

Typer av dysmenorré

Denna sjukdom är primär när det inte finns någon främmande fysisk orsak till smärtan och sekundär orsakad av någon samtidig sjukdom.

 • Primär (funktionell) dysmenorré. Primär dysmenorré påverkar ofta flickor och unga kvinnor under 25 år, och med början av sexuell aktivitet och födelsen av det första barnet försvinner denna patologi hos hälften av dem. Det antas att detta beror på normalisering av den hormonella bakgrunden. Sjukdomen är mest allvarlig hos flickor med en sen början av menark (första menstruationen) och rökare. Primär dysmenorré kan vara ärftligt.
 • Sekundär (organisk) algomenorré är resultatet av gynekologiska och interna patologier. Det förekommer oavsett ålder, men är vanligare för att födda patienter från 30 år.

Primär dysmenorré kan vara av två typer:

 • väsentligt - uppstår i samband med smärttröskel med låg tröskel;
 • psykogen - på grund av rädsla för att vänta på menstruation.

Baserat på smärtintensiteten, sker patologi:

 • kompenserad - symtomen och deras intensitet förändras inte från år till år;
 • dekompenserad - ömhet i menstruationsförloppet och svårighetsgraden av symtom ökar med tiden.

Dysmenorré klassificeras också enligt kursens svårighetsgrad:

 • Lätt (1 grad) - måttlig, kortvarig ömhet i menstruationen, vilket inte leder till funktionshinder;
 • Medium (2 grader) - en liten minskning av arbetsförmågan, smärta i nedre del av magen kompletteras av ett antal symptom (svaghet, illamående, frossa, snabb urinering, psyko-emotionell instabilitet);
 • Allvarlig (grad 3) - fullständigt funktionshinder, intensiv outhärdlig smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen kompletteras av måttliga symtom och betydande neuro-vegetativa och metaboliska endokrina störningar (medvetenhetsförlust, kräkningar, hjärtsmärta, etc.).

Måttlig och svår algomenorré förekommer hos varje tionde patient.

Symtom på dysmenorré

Smärta med dysmenorré börjar i nedre del av buken före början av menstruationen eller med den. De har en krampaktig natur med tillbaka till rygg, ljumsk och anus. Kvinnor klagar på trötthet, diarré, huvudvärk, nervositet, yrsel, svimning, illamående och kräkningar. Någon har en hel massa symtom, medan någon bara är orolig för smärta.

Smärtan varar från flera timmar till 2-3 dagar. Mellan kritiska dagar känner en kvinna inte några obehagliga symtom. Vid vaginal och rektovaginal undersökning hos patienter som lider av primär dysmenorré, som regel, detekteras ingen patologi.

Smärtupplevelser under menstruationen och relaterade tecken kan vara av varierande grad av svårighetsgrad, beroende på vilken typ av patologi. Ångestsymptom som kräver särskild uppmärksamhet:

 • Smärtsyndrom: allvarlig smärta i nedre del av buken i en dragande, sömnad eller krampande natur som inträffar 1-2 dagar före menstruation och utstrålar till ändtarmen, bifogar, urinblåsan, ländryggen, inre låren.
 • Känslomässiga och psykiska störningar: sömnstörningar, irritabilitet, nervositet, överdriven känslighet, ångest, känslomässig depression, anorexi, bulimi, intolerans mot dofter, smaker i smak.
 • Autonoma störningar: illamående, rapningar, hicka, frossa, feber, överdriven svettning, torr mun, snabb urinering, uppblåsthet, diarré, alternerande med förstoppning.
 • Vegetativa-vaskulära manifestationer: medvetenhetsförlust, yrsel, huvudvärk, arytmi, takykardi, bradykardi, hjärtsmärta, domningar i extremiteterna, svullnad i ansiktet.
 • Utbytesendokrina störningar: ökad eller minskad temperatur, svaghet, förlust av styrka, kräkningar, känsla av "bomullsben", klåda i huden, ledvärk, svullnad.

Orsaker till primär dysmenorré

Orsaker till primär dysmenorré:

 • Fysiologisk - en kränkning av syntesen av hormoner. Det finns en ökad produktion av prostaglandiner - ämnen som är ansvariga för livmodersammandragningar under PMS. Deras överdrivna mängd leder till en stark uterus sammandragning och följaktligen till förekomsten av smärta. Ökad produktion av adrenalin, norepinefrin, dopamin och serotonin orsakar också obehag.
 • Psykologisk - patientens rädsla för menstruation och neurologiska störningar. Minskad smärttröskel, psyko-emotionell instabilitet och andra neurologiska störningar förvärrar uppfattningen av smärta;
 • Brist på magnesium i blodet;
 • Medfödda missbildningar av bindväv;
 • Kärlstörningar;
 • Livmoderns atypiska läge, dess underutveckling och missbildningar.

Primär dysmenorré sker:

 • Adrenerg, där nivån av adrenalin, norepinefrin och dopamin i kroppen under kritiska dagar stiger - speciella hormoner som kan påverka en kvinnas välbefinnande. Som ett resultat är det en kränkning av kroppens olika funktioner, vilket tillsammans med huvudtecknen på sjukdomen orsakar en förändring i hudfärg och hjärtslag. På grund av en kränkning av blodcirkulationen blir ansiktshuden blek, händer och fötter blir kalla och får en blåaktig nyans.
 • Parasympatisk, kännetecknad av hypersekretion av serotonin - ett annat viktigt hormon. Puffiness, svettning, viktökning före kritiska dagar, förknippad med vätskeansamling i vävnaderna läggs till de vanliga symtomen som är karakteristiska för denna sjukdom..

Orsaker till sekundär dysmenorré

Förekomsten av sekundär dysmenorré kan orsakas av följande skäl:

 • inflammatoriska processer i reproduktionssystemets organ, endometrios;
 • åderbråck i bäckenet;
 • vidhäftningar i bäckenet och äggledarna orsakade av adnexit (inflammation i rören, äggstockarna) eller tidigare operationer;
 • uterus fibroids, ovariecyster, adenomyos;
 • sexuellt överförda infektioner;
 • dysplastiska patologier, onkologiska sjukdomar;
 • fluktuationer i hormonkoncentrationer;
 • installation av en intrauterin enhet (främjar förbättrad syntes av prostaglandiner);
 • avvikelser i utvecklingen av könsorganen, vilket hindrar utflödet av menstruationsblod;
 • trauma, en följd av kirurgiskt ingripande, ofta medicinska aborter;
 • psykologiska och fysiska överarbeten, konstant stress, kränkning av vila och arbete.

Hos kvinnor över 40 är algomenorré ofta ett symptom på metaboliska störningar och sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Smärtsamma perioder uppstår ofta efter införandet av intrauterina preventivmedel. Detta orsakas av en förvärring av befintliga gynekologiska patologier på grund av användning av en IUD.

Diagnostik

Innan behandlingen påbörjas undersöks en kvinna eller en flicka noggrant för att ta reda på orsaken till den smärtsamma perioden. Detta gör att du kan skilja den primära formen av sjukdomen från den sekundära.

Gynekologen gör en undersökning baserad på klagomål och kliniska manifestationer, samtidigt som man alltid tar hänsyn till ålder, historia för patientens liv och sjukdom.

 • Ursprungligen utför en gynekolog en gynekologisk undersökning och palpation av bröstkörtlarna..
 • Vidare fortsätter diagnosen med utnämningen av kliniska minimitest - allmänna och biokemiska blodprover. Med deras hjälp är det möjligt att identifiera tecken på inflammation och anemi (signalerar en inflammatorisk process, endometrios eller intraabdominal blödning).
 • Laboratoriestudier av vaginal utstryk och hormonell status.

Sedan genomförs en instrumentell undersökning, inklusive:

 • vulvoskopi och kolposkopi för att upptäcka avvikelser i slidan, inflammatoriska sjukdomar och patologier i livmoderhalsen.
 • Ultraljud av bäckenorganen för att identifiera vidhäftningar, tumörformationer, inflammatoriska processer i livmodern och bihang, genital endometrios.

I vissa fall kan hysteroskopi, laparoskopi, diagnostisk curettage av väggarna i livmoderhålan, MR, CT förskrivas. Om det finns klagomål på huvudvärk utförs encefalografi för att utesluta andra orsaker. Dessutom kan du behöva konsultera en endokrinolog, onkolog och kirurg.

Behandling av smärtsamma perioder: om man ska gå till gynekolog?

Målet med behandling av dysmenoré är att identifiera orsaken till sjukdomen, eliminera den och eliminera smärtan. Gynekologen föreskriver terapi baserat på form av dysmenorré, arten av smärtsyndromet, dess orsaker och individuella egenskaper hos patienten.

De flesta kvinnor "behandlar" menstruationssmärta med läkemedel som lindrar smärta. De tror dock att en sådan lösning är det bästa sättet att undvika att besöka läkare. I själva verket kan dysmenorré vara ett symptom på en allvarlig gynekologisk sjukdom.

Genom att tillfälligt eliminera smärtan kommer du inte att bli av med orsaken som orsakar den, så att besöka en gynekolog är bara en tidsfråga. Detta gäller särskilt sekundär dysmenorré som inträffar efter en normal menstruation. Denna patologi förekommer ofta som ett resultat av inflammation i ett av reproduktionssystemets organ..

Läkemedelsbehandling av dysmenorré

Läkemedelsbehandling baseras på användning av flera grupper av läkemedel som minskar smärta under menstruationen:

 • Progestogener - hormonella läkemedel som används för att förnya slemhinnan i livmoderhålet och slappna av dess muskler;
 • Orala preventivmedel - undertrycka ägglossningsprocessen, minska syntesen av prostaglandin, vilket minskar frekvensen och amplituden för uterus muskelkontraktion och därmed smärta;
 • Nonsteroidala antiinflammatoriska läkemedel - läkemedel som undertrycker produktionen av prostaglandiner (aspirin, diklofenak, ibuprofen, nimesulid).

I vissa fall är det lämpligt att förskriva läkemedel som:

 • lugnande medel;
 • vitaminkomplex;
 • homeopatiska läkemedel som normaliserar menstruationscykeln och underlättar det allmänna tillståndet under menstruationen;
 • metaboliska medel som utgör bristen på magnesium och kalium i kroppen;
 • antispasmodics som minskar spermier i livmodern.

Fysioterapi ordineras vanligtvis till en kvinna i kombination med läkemedelsbehandling och används i den andra fasen av cykeln. I många fall passar:

 • akupunktur;
 • elektrofores;
 • fonofores;
 • massage;
 • ultraljudsterapi;
 • manuell terapi;
 • behandling med elektriska strömpulser;
 • ultraviolett behandling;
 • terapi med laser eller magnetisk strålning;
 • andningsövningar;
 • psykologisk hjälp;
 • automatisk träning.

Behandling av menstruationssmärta efter typ av sjukdom

Behandlingen av dysmenorré bestäms av den primära sjukdomen och kan ha en radikalt annan medicinsk strategi..

 • Endometrios - en patologisk spridning av livmodervävnaden som orsakar smärta under menstruationen, kräver kirurgiskt avlägsnande av noder med ytterligare hormonell korrigering.
 • Hormonella störningar - om, som ett resultat av ett blodprov för hormoner, avslöjar hormonella störningar, är en rationell lösning att ta hormonella läkemedel som väljs individuellt av specialist, beroende på de upptäckta överträdelserna.
 • Infektiösa och inflammatoriska processer - som redan nämnts kan orsaken till dysmenorré också vara inflammation i bäckenorganen, som ofta är smittsam. Orsaken till detta fenomen kan i synnerhet vara sexuellt överförd infektion. I det här fallet kommer det att vara nödvändigt att behandlas med antibiotika, som läkaren kommer att välja baserat på känsligheten för den identifierade patogenen.
 • Bekkenutvidgning - elimineras genom att ta vasokonstriktorläkemedel.
 • Tumörer i bäckenorganen - eventuella neoplasmer i bäckens lokalisering, både malig och godartad, kan åtföljas av smärta som intensifieras under menstruationen. Behandling i sådana situationer kan kräva kirurgisk ingripande, som i de flesta fall utförs med den moderna metoden för laparoskopi. Det är värt att lägga till att laparoskopi inte kräver dissektion av bukväggen, inte lämnar fula ärr. Återställning efter proceduren är mycket snabb och utan komplikationer..
 • Vidhäftningsprocessen - liksom neoplasmer, dysmenorré som uppstår av liknande skäl, behandlas oftast laparoskopiskt.

Behovet av operation förefaller endast med en svår form av dysmenorré, vilket beror på förekomsten av patologier i organen i det reproduktiva systemet hos kvinnor.

Varför p-piller föreskrivs för dysmenorré: behövs hormoner?

Eftersom det är känt att anfall av smärta endast förekommer under menstruation med en ägglossningscykel (den så kallade mognaden och frigörandet av ägget), vilket kan leda till graviditet, väljer gynekologen orala preventivmedel för att lindra tillståndet. De leder till hämning av ägglossning (ägget mognar inte) och försvinnande av allvarliga symtom.

Eftersom moderna preventivmedel har ett annat hormoninnehåll, bör de väljas av en gynekolog. Det är värt att tänka på att denna metod endast är lämplig om kvinnan för närvarande inte vill bli gravid. Sluta ta preventivmedel är nödvändigt 3 månader före önskad graviditet.

En ny behandling för primär algomenorré är administrering av vasopressinhormonantagonister. Smärtsamma perioder orsakas ofta av en ökning av dess nivå, som ett resultat uppstår livmoderkramper. Vasopressinantagonister kan normalisera hormonbalansen, valet av dessa läkemedel utförs av läkaren strikt individuellt..

Allmänna rekommendationer för att minska menstruationssmärta

Förutom att ta mediciner finns det ett antal rekommendationer, som följer med som kommer att hjälpa till i kampen mot menstruationssmärta:

 • vägran av dåliga vanor: alkohol, rökning, koffein;
 • normalisering av arbete och vila;
 • undvikande av stress och emotionell överbelastning;
 • full sömn;
 • en hälsosam kost som utesluter osmältbara livsmedel, söt, fet och stekt;
 • normalisering av kroppsvikt (med övervikt);
 • måttlig fysisk aktivitet: yoga, pilates, simning, olika gymnastiska övningar, jogging.

Komplikationer av dysmenorré

Oändlig diagnos och behandling av patologi hotar med allvarliga konsekvenser:

 • psykosomatiska störningar - utveckling av psykoser är möjlig;
 • risken för att den underliggande sjukdomen blir obotlig (onkologi, etc.);
 • ihållande förlust av prestanda;
 • infertilitet.

Smärta under kritiska dagar är inte ett symptom på infertilitet i sig, utan kan vara ett resultat av sjukdomar som minskar förmågan att bli gravid. Det är inte förvånande att kvinnor med smärtsamma perioder ibland inte kan bli gravida. Att vända sig till läkaren för behandling av dysmenorré kan också undvika infertilitet, eftersom läkaren kommer att diagnostisera och behandla orsaken själv.

Prognos: är smärta som behandlas under menstruationen?

I den primära formen av patologi är prognosen vanligtvis positiv. Sjukdomen stoppas framgångsrikt genom att ta mediciner och normalisera livsstilen..

I sekundärform beror prognosen på den underliggande sjukdomen som utlöste dysmenorré..

Förebyggande

För att förhindra uppkomst och utveckling av smärta under menstruationen är det nödvändigt att vidta förebyggande åtgärder:

 • regelbundna besök hos läkaren för en gynekologisk undersökning (minst 2 gånger per år);
 • avstötning av den intrauterina anordningen;
 • snabb behandling och diagnos av gynekologiska sjukdomar;
 • undvikande av curettage och abort;
 • efterlevnad av allmänna medicinska rekommendationer och recept från en läkare;
 • omedelbart besök hos gynekologen med uppträdande av smärta under menstruationen under två eller flera cykler.

Traditionella metoder för att behandla smärtsam menstruation

Användningen av recept för traditionell medicin är effektiv vid primär dysmenorré i kombination med traditionell terapi. Accept av medicinska infusioner är endast möjligt efter överenskommelse med gynekologen och endast som en ytterligare behandling som inte avbryter huvudterapin. Infusioner börjar tas två dagar före blödningens början och fortsätter hela menstruationsperioden. De har en avkopplande, smärtstillande och lugnande effekt..

De vanligaste recepten:

 • Oregano. 1 msk växter häll ett glas kokande vatten, låt stå i 30 minuter och sil. Drick under dagen i små portioner på tom mage.
 • Hallon. 1 msk blad häll ett glas kokande vatten, låt stå i 15 minuter och sil. Drick infusion dagligen i små portioner.
 • Vänderot. 2 msk Häll växterna med ett glas kokande vatten, värm i vattenbad i 15 minuter, sval och sil. Använd infusionen 4 gånger om dagen efter måltiderna, 2-3 msk..
 • Elecampane rot. 1 msk finhackade rötter häll 0,5 liter kokande vatten, insistera i en termos i 2 timmar, sedan sila. Ta 0,5 koppar 2 gånger om dagen.
 • Morot. Häll 50 g frön med 1 liter vatten, koka på låg värme i 1 minut, insister sedan 30 minuter och sil. Betyder att dricka under dagen i små portioner.
 • Melissa. 2 msk hackade blad häll 400 ml kokande vatten, låt stå i 30 minuter och sil. Ta 0,5 kopp 3 gånger om dagen.
 • Libbsticka. Häll 35 g finhackade rötter i 1 liter vatten, insister över en natt i en termos, koka på svag värme i 5 minuter på morgonen och sil. Ta 2 msk. 3-4 gånger om dagen.
 • Herdsväska och malör. Ta 25 g av varje växt, blanda och häll 1 liter kokande vatten. Låt stå i en termos i 30 minuter och sil sedan. Ta 150 ml 3 gånger om dagen.

Var man ska gå för diagnos och behandling av menstruationssmärta i St Petersburg

Undersökning under sådana tillstånd görs bäst i specialiserade gynekologiska kliniker som har modern diagnostisk utrustning. I St. Petersburg behandlar Diana Clinic behandling och diagnos av menstruationssmärta.

Här arbetar gynekologer med den högsta kategorin, en ny ultraljudsmaskin, ett modernt laboratorium. Kostnaden för en expert ultraljud i bäckenet är endast 1000 rubel. Slutsatsen utfärdas för hand.

Om du hittar ett fel, välj en text och tryck på Ctrl + Enter

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur man beräknar menstruationscykeln?

Hur man beräknar menstruationscykeln?Menstruation är peeling av livmoderslimhinnan och dess borttagning från kroppen. Menstruation av en fysiskt frisk flicka har formen av fläckar, som observeras cykliskt, efter ett visst antal dagar....

Vad kan vara orsakerna till förseningen i menstruationen från 1 till 10 dagar?

Menstruation är det sista steget i en kvinnas menstruationscykel. Det är en komplex process för avstötning av livmoderens innerfoder - endometrium....

Användning av Nise för menstruation

Nissegenskaper Nise - ett läkemedel baserat på nimesulid, det föreskrivs för att lindra smärta, eliminera den inflammatoriska processen och värmen. Det används för inflammatoriska sjukdomar som åtföljs av inflammation....