Varför är menstruationen brun

Blödning

Varje flicka (kvinna) vet att menstruationen börjar från en viss ålder börjar hos flickor. Tyvärr, men ofta sa många mödrar i bästa fall sina döttrar något liknande: ”Du kommer att få blodutsöndringar. Så här händer allt, det är normalt, just i det ögonblick då puberteten började.

Tyvärr, på grund av bristen på läskunnighet i frågan, är det få av dem som förstår till och med vad det är, varför detta händer och hur det ska se ut i kroppen på en frisk kvinna? När menstruationer av brun färg plötsligt dyker upp, är det helt obegripligt varför detta händer, kan det finnas menstruation av denna färg och om det är brådskande att konsultera en läkare?

Menstruation är en del av menstruationsprocessen, åtföljd av blödning. Av naturen är en kvinna avsedd att föda avkomma. I detta avseende förbereder kroppen varje månad (var 21-35 dag) för fostret. Mot denna bakgrund inträffar starka hormonförändringar, och i det sista stadiet av menstruationscykeln är livmoderhålan fodrad med hormonsensitiv vävnad - endometrium. Så här förberedelserna för implantation av embryot inuti livmoderkaviteten inträffar, men om detta inte händer förstörs vävnaden och avlägsnas sedan från livmodern i form av menstruationsblödning.

Och igen i dag

Normalt, riklig (cirka 150 ml på 3-4 dagar) blödning av en mättad röd färg. Av olika orsaker är emellertid avvikelser från denna färg möjliga (inklusive med en lukt). Så ofta känner kvinnor med perioder med en mörkbrun färg. Varför detta händer och om du behöver oroa dig om din period är mörkbrun?

Skäl till avvikelse från normen

Tilldelningar av brunt före menstruation är ett för allmänt begrepp. För att hantera orsaken som orsakade dem är det nödvändigt att överväga denna fråga mer detaljerat. Arten, färgen, mängden utsläpp kan förknippas med helt andra skäl. Så, vilka är möjliga val:

 • magra brun i början av menstruationen (den första dagen);
 • smeta smutsigt i mitten av cykeln (andra gången på en månad eller på en vecka);
 • brun i slutet av menstruationen;
 • mörkbrun och gå istället för menstruation;
 • med blodproppar;
 • ljusbrun.

Två av fem punkter är en variant av normen. Vi pratar om att upptäcka brunt urladdning före menstruationen och i slutet. Ibland sker detta helt enkelt i början av cykeln eller på grund av hormonella förändringar. Det råder ingen tvekan om att en kvinna är en alltför känslomässig varelse. På grund av olika typer av stress, depression och andra obehagliga känslomässiga tillstånd kan kroppen genomgå olika förändringar. Inledningsvis påverkar allt detta den hormonella bakgrunden och därför menstruationscykeln (då är orsakerna till menstruationen mörkbrun i färg). Samtidigt räcker psykologisk terapi, eller bara "vänta", ingen specialbehandling behövs här.

Det bör noteras här att hormonella förändringar inte alltid är ett fel i kroppen, ibland är det mer än ett normalt naturfenomen. Under puberteten inträffar viktiga förändringar i det hormonella systemet, varför den första menstruationen kan vara brun. En liknande situation kan observeras hos kvinnor med början av klimakteriet..

På en röd dagskalender

Orsaken till brun salva efter menstruation är nästan alltid helt enkelt slutet på menstruationen.

Viktig! Många undrar varför blodet är brunt i menstruationen? Det är känt att på grund av dess järninnehåll oxiderar blodet i luften och blir brunt. Det är här viktigt att inte förväxla den patologiska processen med det vanliga fenomenet..

När urladdningen uppträder i mitten av cykeln mot bakgrund av normal menstruation, pratar vi som regel om någon slags patologisk process. De viktigaste orsakerna kan vara:

 • graviditet (normal eller ektopisk);
 • svårt psykologiskt tillstånd, stress, depression;
 • inflammatoriska processer i det reproduktiva systemet;
 • reproduktionssystemskador;
 • en följd av alla medicinska förfaranden (t.ex. abort);
 • funktionsfel i hypofysen, äggstockarna.

Vid svår smärta i nedre del av buken bör smärtstillande medel tas

För att förstå varför bruna perioder kan gå, är det viktigt att förstå om det finns ytterligare symtom som:

 • svår smärta i nedre del av buken;
 • illamående, kräkningar;
 • yrsel;
 • temperatur;
 • frossa och dr.

I sådana fall bör du omedelbart träffa en läkare för att identifiera orsaken.

Endometrium är en slemvävnad, därför kan den, när den avvisas, innehålla små blodproppar. Menstruationen kan fås med blodproppar av brun färg. Dessutom kan ett stort antal koagler indikera förekomsten av sjukdomar såsom:

 • hög kroppstemperatur;
 • endometrios (en sjukdom där blodproppar passerar genom äggledarna in i bukhålan);
 • endometrit (inflammation på grund av infektion i livmodern);
 • patologisk spridning av endometrium;
 • anemi (hemoglobinbrist);
 • ektopisk graviditet.

I alla ovanstående situationer var orsakerna till menstruationen mörkbrun. Och vad händer om menstruationen är brun (ljus), vad betyder det? Som regel indikerar detta:

 • kränkning av personlig hygien;
 • mitten av menstruationscykeln;
 • ta orala preventivmedel;
 • om att ta abortläkemedel;
 • postpartum perioden.

Förändringar efter att ha tagit hormonella läkemedel

Som redan nämnts kan förekomsten av konstiga "perioder" ha samband med användningen av hormonella läkemedel. Vissa recensioner indikerar utseendet på biverkningar i form av en mycket liten månadsbrun. Dufaston är en kemiskt syntetiserad progesteron, ett verkligt universalmedel för många sjukdomar, såsom:

 • endometrios;
 • oregelbundna perioder;
 • infertilitet;
 • möjligheten till missfall på grund av progesteronbrist, etc..

När en sådan biverkning inträffar, ökar de som regel dosen av progesteron och upptäcker blödningen. Naturligtvis måste detta avtalas med den behandlande läkaren.

Diagnostiska åtgärder och behandling

För att identifiera orsakerna rekommenderas:

 • undersökning av en gynekolog på en stol (inklusive smuts);
 • hCG-blodprov;
 • ultraljudsundersökning av bukhålan;
 • MR och CT (för att utesluta cancertumörer);
 • sköldkörtelundersökning.

För att eliminera sekret

Naturligtvis bestäms behovet av vissa analyser och listan ovan av den behandlande läkaren, baserat på undersökningen och insamlad historik. Därefter klargörs orsaken. Tja, behandlingen kommer redan att syfta till att eliminera den, eftersom utskrivning inte är en sjukdom, utan ett symptom.

Behovet av ytterligare tester eller undersökningar kommer att rapporteras av gynekologen om detta symptom inte är relaterat till reproduktionssystemet. Det är troligt att det är nödvändigt att skriva ut vägbeskrivningar till en immunolog, gastroenterolog eller andra smala specialister eller genomgå ytterligare undersökningar (för att klara test).

Det är viktigt att övervaka din kropp och lyssna på olika upplevelser i tid. Som förebyggande åtgärder bör kvinnor upprätthålla en hälsosam livsstil, som inte bara inkluderar frånvaron av dåliga vanor och en hälsosam kost, utan också ett hälsosamt känslomässigt tillstånd. Du bör äta mer färsk frukt, grönsaker, fisk, så ofta som möjligt för att vara i frisk luft och vandra. Det bör inte glömmas att de allra flesta hälsoproblem är resultatet av psykologiska störningar. För kvinnor är detta ännu mer allvarligt och betydande än för män. Därför är det så viktigt att hålla sig i gott humör och inte bli upprörd över bagateller. Sedan kommer sådana obehagliga fenomen som ohälsosamma perioder, antingen inte bry sig alls eller så sällan som möjligt.

Om författaren: Olga Borovikova

Varför magra menstruationer är bruna, normala och patologiska

Menstruella oregelbundenheter som förekommer hos kvinnor förekommer ibland av ett antal naturliga skäl. Men de är ofta tecken på utveckling av gynekologiska sjukdomar eller andra patologier. På grund avvikelser är inte alltid uppmärksam, särskilt om det inte finns några smärta eller andra störande symtom. Sådana kränkningar inkluderar magra bruna perioder, som observeras hos kvinnor i olika åldersgrupper. Ofta är sådana avvikelser inte farliga, men tyvärr finns det svåra situationer.

Vad menas med magra månatliga

Normalt, under menstruation, under alla "kritiska" dagar, förlorar en kvinna 50-100 ml blod. Månadsvis, där den totala volymen är mindre än 50 ml, anses vara knapp. Denna avvikelse kallas hypomenorré. Menstruationens varaktighet kan vara normal (3-5 dagar), men ganska ofta har menstruationen en liten volym och varar bara 1-2 dagar (oligomenorrhea observeras). Den motsatta situationen är också möjlig, där fläckning av bruna menstruationsblödningar fortsätter att dyka upp i 8-10 dagar.

Varaktighetscykeln kan vara normal (21-35 dagar), men ibland kombineras hypomenorré med opsomenorré när menstruationen har ett intervall på mer än 35 dagar. Småbruna menstruationer kan antingen vara en primär avvikelse (de är så från början av puberteten) och sekundära (avvikelser visas efter normal menstruation). Ofta föregår detta tillstånd fullständigt försvinnande av menstruation (början av amenorré).

Hos kvinnor är utseendet på andra vaginala utsläpp av brun färg, som vanligtvis kallas intermenstrual, också möjligt. Deras närvaro är inte relaterad till cykelprocesser. Svag brun utflöde kan exempelvis uppstå som en följd av skador på blodkärl i könsvävnaderna. Det är också möjligt att förekomsten av blodföroreningar hos de vita efter gynekologiska procedurer (kolposkopi, curettage och andra), efter IVF. Alla blödningar under postmenopausal period är inte varje månad..

Orsaker till mager menstruation brun

Cykelns förlopp och menstruationens art beror på funktionen av hypofysen, äggstockarna och andra organ i det endokrina systemet. Avvikelser kan uppstå på grund av patologier (till exempel traumatiska hjärnskador, hypotyreos) och nedsatt produktion av motsvarande hormoner. Undantaget är situationer där dessa avvikelser är fysiologiska. De kan vara förknippade med åldersrelaterade förändringar (början av puberteten, början av klimakteriet) eller sådana faktorer som början av graviditet, kroppsutvinning efter kroppen.

Vanliga orsaker

De vanligaste orsakerna till att menstruationen är fläckig och brun är:

 • hormonell brist i kroppen;
 • gynekologiska sjukdomar;
 • medfödda störningar i bildningen av könsorganen eller patologin i strukturen, till följd av skador, kirurgiska ingrepp;
 • en kraftig patologisk minskning av kroppsvikt på grund av svält, övergången till en "styv" diet;
 • brist på vitaminer i kroppen eller anemi (brist på järn i blodet);
 • metaboliska störningar på grund av undernäring, såväl som ett resultat av sjukdomar i levern, organ i mag-tarmkanalen;
 • fysisk överarbete, stressande livsstil;
 • utmattning av nervsystemet, psykisk sjukdom;
 • användning av hormonella läkemedel och preventivmedel;
 • infektion i kroppen;
 • exponering för gifter, strålning.

Hypomenorré kan också vara ärftlig eller relaterad till en kvinnas särskilda sammansättning.

Obs: Ofta, i barndom, mycket tunn av naturen är kvinnors menstruation knapp. Ofta finns det en minskning av libido.

Video: Orsaker till blödning istället för menstruation, vad man ska göra för att återställa hälsan

Kvinnliga sjukdomar där det finns knappa perioder

Smetande menstruation med brun urladdning kan indikera utvecklingen av en kvinnas sjukdom, vilket kan leda till patologiska förändringar i vävnaderna i reproduktionsorganen eller hormonella störningar.

Inflammatoriska processer i livmoderkaviteten (endometrit) eller i äggstockarna (oophorit). Inflammation uppstår på grund av penetrering av smittämnen (inklusive sexuellt överförda infektioner) i organen. Symtom på inflammatoriska sjukdomar är vanligtvis rikligt med gult utsläpp med en obehaglig lukt, smärta i nedre del av buken, klåda och sveda i slidan.

Endometrial hypoplasi. Tunnning av endometrium kan uppstå på grund av hormonella störningar, cirkulationsstörningar och rengöring av livmoderhålan. Med denna patologi är menstruationen hos en kvinna knapp, onormalt kort. Om patologin är primär har flickan svagt uttryckt sekundära sexuella egenskaper. Hon kan ha ett smalt bäcken, knappt märkbara bröstkörtlar, brist på hår i skamregionen och under armhålorna. Med sekundär hypoplasi hos en kvinna försvagas sexlysten, hon kan inte uppleva en orgasm. Graviditeten förekommer inte eller slutar i ett missfall.

Polycystisk äggstock. Bildandet av flera cyster i äggstockarna leder till störningar i deras arbete, åtföljt av hyperandrogenism (överdrivet innehåll av manliga könshormoner i blodet mot bakgrund av svag produktion av östrogen). Tilldelningarna smetar eller droppar, har en brun färg. Menstruationens ömhet ökar. På grund av hyperandrogenism observeras manligt kroppshår hos den manliga typen.

Funktioner i menstruation hos ungdomar

Utseendet på att man ser en menstruation av brun färg hos ungdomar är en följd av det faktum att en aktiv hormonell omstrukturering har påbörjats i kroppen, men förhållandet mellan könshormoner har ännu inte stabiliserats. Den lilla volymen av menstruationsflödet beror på otillräcklig östrogenproduktion, äggstockarnas omogenhet.

Menstruation under de första 1,5-2 åren kan komma sällan, oregelbundet, alternerande med mellanliggande blödning. En läkare bör konsulteras om avvikelserna påverkar flickans välbefinnande, om perioderna inte normaliseras med cirka 16 år.

Hypomenorré hos gravida kvinnor

Ibland under de första månaderna av graviditeten, på dagar då menstruationen vanligtvis kom, får kvinnor smutsigt brunt utsläpp. Att betrakta dem som menstruation och inte känna förändringar i välbefinnande, känner inte en kvinna till hennes tillstånd. Men i det här fallet talar vi mer om menstruationsblödning. Anledningen till deras utseende är den otillräckliga produktionen av progesteron i äggstockarna efter befruktningen av ägget. Samtidigt reagerar kroppen långsamt på en förändring i tillståndet eller att gul kroppssvikt observeras.

I vissa fall är detta fenomen inte farligt, den hormonella bakgrunden återställs utan ingripande. Men med en regelbunden brun urladdning för menstruation riskerar en kvinna att inte märka utvecklingen av så allvarliga patologier som en ektopisk graviditet, hotet om missfall. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt uppkomsten av svag fläckning och andra ovanliga symtom efter försenad menstruation..

Varning: En kvinna som har haft oskyddad sexuell kontakt, en plötslig förändring av arten av hennes period bör vara vaken. Om menstruationsflödet plötsligt blev fläckigt, är det först och främst nödvändigt att kontrollera om det är graviditet.

Små bruna menstruationer efter förlossning, abort, curettage

Efter förlossningen förklaras avvikelser av det faktum att den hormonella bakgrunden, som har förändrats avsevärt under graviditeten, inte återställs omedelbart. Varaktigheten av övergångsperioden beror på förekomsten av komplikationer under graviditeten, under förlossningen och efter dem, och även av om en kvinna ammar ett barn. Normalt återställs karaktären av menstruation efter amning. Mindre förändringar är möjliga, såsom en minskning eller ökning av menstruationens ömhet, förlängning eller förkortning av cykeln (inom det acceptabla intervallet).

Efter aborter och gynekologiska operationer kan bruna perioder uppstå på grund av brott i bildningen av endometrium (om det är för tunt). Orsaken till detta är bildandet av ärr i livmoderkaviteten, ojämn tillväxt av endometrium, skada på basskiktet i slemhinnan. Det är från basalceller som ytskiktet i endometrium bildas vars avslag leder till menstruation. Dessutom är sådana ingripanden förknippade med hormonell obalans i kroppen..

Menstruation med klimakteriet

Anledningen till uppkomsten av knappa brunaktiga menstruationer med klimakteriet är ytterligare en hormonell omstrukturering, en åldersrelaterad minskning av östrogenproduktionen. En del av menstruationen under denna period är deras oregelbundenhet, en gradvis förlängning av cykeln. Svag menstruation av brun färg är en föregångare i början av klimakteriet. Varje fläck som förekommer 1 år eller senare efter fullständig upphörande av menstruationen betraktas som patologisk. En brådskande undersökning krävs för att fastställa orsaken till deras förekomst..

Menstruationens art vid användning av preventivmedel

Efter avlägsnande av den intrauterina enheten tar det ofta 1-3 månader att återställa normala hormonnivåer och normalisera cykeln. Under denna period kan menstruationen komma med en stor försening, och urladdningen visas som en brun daub.

Menstruationen blir ibland knapp med orala preventivmedel. De hormonella substanserna som de innehåller orsakar en förändring i balansen mellan östrogen och progesteron. Om menstruationsflödet är brunt, svagt och andra obehagliga symtom finns (till exempel akne dök upp i ansiktet), måste du byta verktyget efter samråd med din läkare.

Diagnos och behandling

En läkare måste konsulteras i följande fall:

 • om perioderna med brunt är för korta eller omvänt försenas deras slut med mer än 8 dagar, och förändringarna inträffade utan någon uppenbar orsak;
 • ökad ömhet i menstruationen;
 • utöver de små perioderna finns det andra tecken på försämring av hälsan;
 • infertilitet observeras eller graviditet inte kan upprätthållas;
 • spotting fläckar eller kraftig blödning på vilken dag som helst av cykeln;
 • sexuellt överförda infektioner misstänks;
 • brist på förtroende för rätt val av preventivmedel;
 • menstruationen är försenad.

För att utesluta förekomsten av en normal eller patologisk graviditet, diagnostisera sjukdomar, föreskriver läkaren en undersökning. En gynekologisk undersökning utförs och utstryk tas för infektionsprover. Blodprover görs för vita blodkroppar, hemoglobin, för hormoner. Livmoderns och äggstockarnas tillstånd studeras med olika instrument- och hårdvarumetoder. I frånvaro av gynekologiska sjukdomar är en neuropatolog involverad i undersökningen, en röntgenstråle av kraniet, MRI i hjärnan och andra studier utförs.

Om det visar sig att det inte finns några patologier i kroppen, och obetydlig menstruation är fysiologisk, krävs ingen behandling.

För att eliminera sjukdomar utförs antiinflammatorisk behandling med användning av antimikrobiella medel, hormonnivåerna återställs. Intag av vitaminer föreskrivs, näringskorrigering utförs. Neuropatolog rekommenderar användning av fysioterapeutiska förfaranden (aromterapi, örtmedicin, akupressur) för att stärka nervsystemet.

Varför kommer bruna perioder

Varje kvinna i reproduktiv ålder har menstruation varje månad. Deras art, volym och varaktighet bör normalt vara densamma. Naturligtvis orsakar den plötsliga bruna menstruationen oro. Ändå är sådana förändringar långt ifrån alltid ett tecken på patologi. Det finns många skäl för uppkomsten av okarakteristisk urladdning.

Vad brunt urladdning säger

Normalt är menstruationsfärgen röd eller vinröd. Om det är en svag mörkhet av menstruationsblodet, förblir det tillfälligt i slidan eller livmodern och oxiderades.

Förklaringen till varför menstruationen är brun är en liten mängd utsläpp. Därför observeras liknande förändringar i början av kritiska dagar och närmare deras slutförande. Mycket lite blod kommer ut under denna period.

Mager menstruation av brun färg i vissa fall observeras hos absolut friska kvinnor och ungdomar. Om blodförlust per menstruation är mindre än 30 ml kan allvarliga patologier misstänkas. Tilldelningarna är bruna och svarta..

De kan indikera hormonellt misslyckande, sjukdomar i könssystemet, undervikt och graviditet.

Oavsett orsaken som ledde till sådana förändringar måste du söka hjälp hos en gynekolog. Patologier som utvecklas i kroppen har ofta en dold klinisk bild. I det avancerade skedet är de svåra att behandla och kan leda till allvarliga komplikationer..

När är normen

Ibland, när menstruationen är normal, blir urladdningen mörkare än vanligt. Sådana förändringar betraktas inte som ett tecken på patologi i följande fall:

 • en dag eller två före de kritiska dagarna. Menstruationen börjar vanligtvis med en brun daub. Dess obetydliga volym är en föregångare av reglering;
 • en dag efter menstruationen. Detta beror på att livmodern frigörs från resterna av blod;
 • på bakgrund av orala preventivmedel. Under de tre första cyklerna noteras mörkbrun menstruation. Deras utseende provoserar hormonella förändringar i kroppen;
 • när de kritiska dagarna inte varar mer än tre dagar. Under korta perioder anses brun urladdning vara normal;
 • efter den första menstruationen hos ungdomar. Under två år är utseendet på en sådan menstruation möjlig;
 • i början av sexuell aktivitet. Som ett resultat av oberoende av jungfrulighet och efter flera påföljande sexuellt samlag kan svag blödning observeras..

Orsaker till patologiskt magra perioder

Orsakerna till brunt menstruation är långt ifrån alltid dolda i de naturliga processerna som förekommer i kroppen. Allvarliga hälsoproblem leder ofta till en förändring av sekretornas natur, inklusive:

 • inflammatorisk process;
 • urinvägsinfektion;
 • ektopisk graviditet;
 • hot om spontan missfall;
 • cystit;
 • endometrit;
 • erosion i livmoderhalsen;
 • genital tuberkulos;
 • endokrina sjukdomar;
 • endometrios;
 • endometrial hyperplasi;
 • godartade och maligna tumörer;
 • polyper.

Vid förekomst av dessa sjukdomar under menstruationen noteras utseendet på brunt urladdning, vilket kan indikera en försummad situation. Om en okarakteristisk hemlighet upptäcks rekommenderas inte ett besök hos gynekologen att skjutas upp. Ju snabbare patologin diagnostiseras, desto lättare är det att eliminera den..

Anledningen till utsläpp av mörkbrun färg ligger ofta i användningen av preventivmedel som p-piller, den intrauterina enheten. I det här fallet kan inte liknande förändringar ignoreras..

Endast genom diagnostik kommer det att vara möjligt att utesluta andra faktorer som kan leda till uppkomsten av menstruation av en okarakteristisk färg och för att undvika oönskade komplikationer.

Följande tecken på patologi bör orsaka oro:

 • urladdning kännetecknas av alltför tjock eller utsläpp med en vattenhaltig konsistens;
 • en konstant ökning i förlorad blodvolym;
 • uttalad smärta i buken och korsryggen;
 • svår huvudvärk, upp till menstruationsmigrän;
 • tung menstruation (om ett par timmar blir helt våt);
 • ofta och smärtsam urinering;
 • intimitet, åtföljt av smärta;
 • illamående och kräkningar;
 • orsakslös ökning av kroppstemperaturen;
 • menstruation med en obehaglig lukt;
 • brännande och klåda i könsområdet;
 • långa förseningar;
 • ett stort antal koagler i urladdningen.

Ofta med utvecklingen av patologier i könsdelssystemet noteras utseendet på brun menstruation. I detta fall kan symtomen på sjukdomen vara milda. Sådana förändringar tillskrivs felaktigt av mindre farliga skäl, inklusive stress, en strikt diet och överdriven fysisk aktivitet. Efter att ha upptäckt okarakteristiskt urladdning måste du omedelbart kontakta en gynekolog.

Endast en läkare kan identifiera patologi och förskriva adekvat behandling.

Brun urladdning och graviditet

Under graviditetens första trimester, de datum då kritiska dagar bör komma, visas ibland månatliga perioder med mörkbrun färg. Det här är magra sekret som kan vara vilseledande. Frånvaron av försenad menstruation och toxikos tillåter inte att upptäcka tidig graviditet. Att vara i en intressant position kan en kvinna inte misstänka detta på länge.

Brun daub beror på det speciella i processen med hormonella förändringar som inträffar under denna period i kroppen, och en otillräcklig mängd progesteron i blodet. Hormonet är utformat för att stoppa tillväxten av folliklar som hindrar den normala utvecklingen av embryot i livmoderhålet. I detta fall kommer tillståndet att återgå till det normala så snart moderkakan bildas, vilket produceras av progesteron. Strax efter det kommer spotting att sluta.

Utseendet på brun menstruation under graviditeten kan vara ett allvarligt hot. En betydande brist på progesteron, provocerad av patologiska tillstånd i corpus luteum, kan leda till spontan missfall. För att upprätthålla en graviditet är det viktigt att du börjar behandlingen så snart som möjligt..

Sådan urladdning indikerar ofta fixering av ägg, inte i könsorganet, utan i nacken eller rören. Dessutom uppstår smärta mot bakgrund av en ektopisk graviditet. I detta fall krävs brådskande operation.

En kvinnas liv beror på hur snabbt hon får läkarvård..

Utseendet på menstruation av brun färg kan orsakas av både naturliga och patologiska orsaker. Sådana förändringar utgör inte alltid ett allvarligt hot. Ofta anses de vara normala och orsakar inte oro. Trots detta är medicinsk konsultation i detta fall nödvändig. Det är inte möjligt att identifiera orsaken som orsakade förändringen i urladdningens art hemma.

Vad betyder knapp menstruation och utskrivning hos kvinnor? Behöver de behandlas??

Menstruationscykeln är, om normalt, huvudtecknet på kvinnors hälsa. Varaktighet, regelbundenhet, samtidiga upplevelser och utflödesvolym är individuella och en förändring av dessa faktorer kan vara ett tecken på sjukdomen. Idag kommer vi att analysera orsakerna till den magra månaden för att förstå när vi ska söka hjälp från en läkare.

Menstruation är nödvändig för att bli gravid ett barn. Alla vet det. Och det händer, på grund av det faktum att det icke-befruktade ägget avvisas tillsammans med endometrium förberett för det. Därför inkluderar sammansättningen av den månatliga urladdningen koaguler av det intrauterina skiktet och blod från utsatta kärl. Den totala volymen är normalt från 50 till 150 ml. En ökning eller minskning av denna indikator kan vara ett symptom på avvikelser. Detta symptom har sitt namn - hypomenoré..

Längs vägen observeras en förkortning av menstruationsperioden. Om en frisk kvinna har denna process varar från 3 till 6 dagar, kallas närvaron av utsöndringar på mindre än 3 dagar oligomenorrhea. Vanligtvis ökar intervallet och varaktigheten för hela cykeln. I vissa fall observeras förseningar..

Uppmärksamhet! Brist på menstruation kan betyda infertilitet och kallas amenorré..

Frekvensen, volymen, menstruationens varaktighet beror på flera faktorer:

 1. Hjärnan, eller snarare hypotalamus och hypofysen, kontrollerar äggstockarna med hjälp av hormoner. Tumörer i detta område kan cirkulationsproblem störa processen..
 2. Binjurarna och andra organ i det endokrina systemet ansvarar för nivån på olika hormoner. Därför påverkar patologier inom detta område reproduktionsfunktioner och menstruation.
 3. Ägg äldre i äggstockarna, och östrogener och progesteron produceras, som kontrollerar olika perioder av cykeln. Polycystiska, cystiska och andra problem i dessa körtlar påverkar direkt menstruationen, deras antal, regelbundenhet och varaktighet.
 4. Livmodern är en källa till menstruationsflöde. Om förändringar i endometriet inträffar på grund av inflammation eller andra orsaker, omvandlas också menstruationsflödet.

Uppmärksamhet! Patologier i dessa organ och system orsakar uppkomsten av hypomenorré och andra symtom.

Avlastningsvolymen kan vara mindre än normalt av olika skäl, vissa är associerade med naturliga processer, andra är ett symptom på sjukdomen.

Flickor som just har börjat sina perioder under de första 1-2 åren har ännu inte tillräckligt utvecklade könsdelar. Därför kan endometriet växa i mindre mängder, vilket förklarar den magra menstruationen, oregelbundenheten, oligomenorré. Om en normal cykel efter 2-3 år inte är etablerad, kan vi prata om problem och en sådan patient bör undersökas av en gynekolog och endokrinolog.

Under graviditet inträffar allvarliga hormonella och fysiska förändringar. Därför behöver kroppen lite tid att återhämta sig. Menstruation kan visas omedelbart efter 6-8 veckor, men vid amning blockerar hormonet prolaktin processen och menstruationen vid denna tidpunkt kan vara frånvarande helt eller oregelbundet med liten spridning. Under postpartumperioden anses lång och tung menstruation vara farligare, vilket indikerar förekomsten av komplikationer.

Normalt, efter det att fosterägget är fixerat, bör det inte finnas fläckar. Den sista prickande rosa eller brunvit är resultatet av införandet av en zygot i endometriet. Därför kan menstruation efter befruktningen hända en gång om den inträffar innan det befruktade ägget kommer in i livmodern. Detta är möjligt med mognad av flera folliklar beroende på en kvinnas genetiska egenskaper eller vid en kort cykel. Därför kan dålig menstruation för första gången vara ett symptom på befruktning, du måste utföra ett test.

Uppmärksamhet! Vid andra tillfällen är fläckning ett tecken på abort på grund av abrupt placenta.

De kallar statens infantilism. Hos en sådan kvinna i vuxen ålder har livmodern, könsorganen, andra organ barnstorlekar och tillstånd. Detta gäller också mjölkkörtlarna, håriga på pubis, under armhålorna. Men först och främst lider menstruationsfunktionen. Amenorré eller oregelbundna magra perioder uppstår. Detta beror på otillräcklig produktion av könshormoner på grund av genetiska faktorer, intrauterina patologier, tidigare sjukdomar, såsom mässling, skarlagnsfeber, kusma, rött hund. Orsaken kan vara en extrem nivå av hypovitaminos och till och med svår stress. Tillståndet är behandlingsbart men kräver långvarig terapi..

Slutet på reproduktionsfunktionen inträffar inte på ett ögonblick, produktionen av könshormoner minskar gradvis. Därför noterar en kvinna hypomenoré, torrhet i slidan, minskad libido, värmevallningar och andra symtom på början av klimakteriet. Detta händer efter 40 år, men av ärftliga skäl kan klimakteriet komma tidigt från 35. Men lugna inte av och släpp det. Det är under denna period som en kvinna är mest utsatt för olika tumörprocesser, därför är det nödvändigt att observeras av en gynekolog regelbundet.

Nivån på alla hormoner i kroppen är en beroende indikation. Därför påverkar sköldkörtelsjukdom, diabetes mellitus, binjurepatologi menstruationen. I detta fall är hypomenorré ett av symtomen..

Dessa inkluderar processer i det reproduktiva systemet och i hela kroppen, av en infektiös och ospecifik karaktär. Även akuta luftvägsinfektioner kan hämma menstruationsfunktionen. Ofta uppstår problem mot bakgrund av kroniska sjukdomar. Detta är bara en återspegling av kroppens allmänna tillstånd. Därför återställs menstruationen med normalt botemedel.

Neurologiska problem som hänför sig till hypofysen eller hypotalamus leder till hämning av produktionen av hormoner som styr processerna i äggstockarna och hela reproduktionssystemet. Cystor, inklusive parasitiska, tumörer, blödningar och andra processer i hjärnan leder till denna situation. Neurolog, MR och EEG krävs.

Rensning av livmodern från ytskiktet utförs endometrium under abort, borttagning av polyp och biopsi. Från 1 till 3-4 månader kan gå innan normal återhämtning. Under denna period menstrual magra, oregelbundna, i kombination med oligomenorré. Ibland sker det en överdriven rengöring av endometriumet till ett sådant tillstånd att det i vissa områden inte längre kan återställas, vilket kommer att leda till hypomenoré under livet på grund av en minskning av menstruationsytan.

Uppmärksamhet! Frekvent curettage kan leda till en minskning av reproduktionsfunktionen, när fosterägget helt enkelt inte har någonstans att fästa på grund av stora kala fläckar i endometrium.

Intag av kombinerade preventivmedel samt progesteronbaserade läkemedel leder till milda perioder. De förstnämnda blockerar ägglossningsprocessen, så ägget inte mognar, det senare, till exempel Dufaston, minskar tillväxten av endometrium till ett minimum. Effekten kvarstår under en tid efter avbokningen tills reproduktionssystemet är helt återställt. Som regel räcker 2-3 cykler för att återgå till det normala.

Fetma leder till överdriven produktion av östrogener, liksom diabetes och andra endokrina störningar. Därför har kvinnor med extra kilo oregelbundna, magra, kortvariga perioder. Amenorré och infertilitet kan förekomma. Genom att normalisera vikten kan du återställa hormonbalansen.

Abrupt viktminskning, strikt diet med otillräckligt intag av viktiga spårelement leder också till endokrina störningar. Därför lider tjejer med låg kroppsvikt först av hypomenoré, och sedan en fullständig frånvaro av menstruation med infertilitet.

Allvarliga påfrestningar, såsom förlust av nära och kära, farliga situationer, allt som leder till betydande mental omvälvning och långvarig depressiv störning, orsakar hormonella störningar och hämning av reproduktionsfunktioner. Mot bakgrund av sådana omständigheter observeras knappa perioder, förseningar och till och med amenorré.

Varning! Svår stress kan utlösa olika processer i kroppen, till exempel tillväxten av tumörer, inklusive malig.

Det finns ett antal tecken som tyder på allvarliga hälsoproblem i kombination med lätt urladdning under menstruationen:

 1. Eventuella misslyckanden under 1-2 cykler säger fortfarande ingenting, men när hypomenorré blir långvarig och varar mer än 4-6 månader bör du rådfråga en läkare.
 2. Färgen på utsläppet med hypomenorré kan bli brun och till och med mörk. Detta händer normalt när man tar p-piller. Men om en obehaglig lukt går ihop, kan endometrit, endometrios eller någon infektionsinflammation misstänkas.
 3. Smärta i nedre del av buken, i ryggen, sidan och vagina är ett tecken på vissa problem. Men hos vissa kvinnor förekommer sådana symtom före och på den första dagen av menstruationen fram till klimakteriet. Därför måste manifestationen betraktas när förändringar i vanligt tillstånd kännas. Exempelvis sensationernas natur, lokalisering, bestrålning, intensitet. Normalt bör det inte skada så mycket att det inte stör patientens liv.
 4. Närvaron av utsläpp av en gul eller grön nyans med en obehaglig lukt mellan menstruationen är ett tydligt tecken på infektion. De åtföljande känslorna kan vara klåda, förbränning av könsorganen.
 5. Viktökning uppstår med hormonella störningar. Förutom att fullständighet leder till polycystiska äggstockar och en minskning av menstruationsfunktionen - hypomenorré och oligomenorrhea.
 6. Magtillväxt kan förekomma i närvaro av stora cyster och tumörer i livmodern, på äggstockarna.

Hypomenorré kan vara ett tecken på hormonella störningar, brist på ägglossning och andra patologier. Därför kommer en ouppmärksam inställning till problemet att orsaka infertilitet, förändringar i utseende - fetma, utseendet på en mustasch och skägg, såväl som onkologi. En tumör i hjärnan som hämmar hypotalamus och hypofysen kan också leda till förlust av andra funktioner - koordination av rörelse, minne. Cystor i äggstockarna växer till en gigantisk storlek, vilket är farligt genom brott i väggarna och bukhålan i bukhålan.

Konsekvenserna kan vara mycket olika, men det finns inget allvarligt i sådana kränkningar, därför bör en kvinna vara känslig för stabiliteten i sin cykel och besöka en gynekolog med uppenbara förändringar.

Enligt klagomål, patientens utseende, kan läkaren redan föreslå riktningen för ytterligare forskning. Men för noggrannhet behövs laboratorie- och instrumentdiagnostik:

 1. En vattpinne från vagina för infektion. Det kan undersökas med PCR, som avslöjar dolda bakterier och virus..
 2. Kolposkopi - skrapa från nacken och livmoderhalskanalen för att bedöma vävnadens tillstånd, utesluter onkologiska processer.
 3. Tillbaka sådd av patogena bakterier för att hitta ett effektivt antibiotikum.
 4. Hormon tester. Endokrinologkonsultation krävs.
 5. Ultraljud av bäckenorganen avslöjar tumörer, utvecklingsavvikelser, cystor och andra formationer.
 6. MRT är en mer exakt studie med en detaljerad bild av vävnaderna i sammanhanget, kan till och med visa metastaser i cancer. Det är ett betalt förfarande. Om du misstänker en minskning av funktionerna hos hypofysen och hypotalamus, utförs en MR-hjärna i hjärnan..
 7. I vissa fall krävs diagnostisk hysteroskopi. Det föreskrivs för patologier i endometrium och livmoderkropp.

Mager menstruation är inte en sjukdom, utan ett symptom, så du kan förskriva terapi endast individuellt efter en diagnos. I olika fall kan följande åtgärder krävas:

 1. Vid sexuell infantilism krävs långvarig hormonbehandling med konstgjord användning av nödvändiga ämnen. Vid endokrina störningar förskrivs läkemedel av denna typ baserat på en analys av hormonnivåer.
 2. Inflammatoriska processer behandlas omfattande. Antibiotika eliminerar infektionen, antihistaminer lindrar vävnadsödem, krampläkemedel och antiinflammatoriska läkemedel används också..
 3. Med fetma och magra perioder rekommenderas alltid diet och viktminskning utan vilken det är omöjligt att återhämta sig. Bristen på kilogram utgör svårare, ibland sjukhusvistelse och hjälp av en psykoterapeut krävs.
 4. Allvarliga påfrestningar och depressioner som ledde till hormonell obalans och cykelfel kräver hjälp av en psykoterapeut.
 5. Tumörer i livmodern, ovariecyster, formationer i livmoderhalskanalen kan bli en indikation för operation.

Alternativ medicin erbjuder botemedel med naturliga hormoner som normaliserar deras nivå i en kvinnas kropp, vilket innebär att menstruationen är normal. Använd salvia, bor livmoder, röd pensel, hallon, kurstekniker under vissa perioder av cykeln. Terapi är verkligen effektivt, men först måste du förstå varför menstruationen har blivit knapp.

Uppmärksamhet! Självmedicinering med användning av örter eller mediciner som påverkar den hormonella bakgrunden är mycket farligt. Som ett resultat får patienter ett gäng komplikationer.

Dåliga, oregelbundna perioder åtföljs ibland av brist på ägglossning, vilket är orsaken till infertilitet. Kolla in det här hemma, mäta basaltemperaturen, såväl som specialtest. Under ägglossningen, som inträffar i mitten av cykeln, uppstår ett temperaturhopp på upp till 0,5-1 grader. Testet kommer att vara positivt. Om ägglossning bevisas är befruktningen möjlig och det är bättre att planera den i dagar nära äggmognad.

Om det inte finns några tecken på ägglossning på bakgrund av magra och instabila menstruationer, måste du se en läkare. En ultraljudsundersökning kontrollerar äggstockarna för folliklar. Läkaren kan också pålitligare säga om äggmognad inträffar eller inte..

Med menstruation som inte är standard är det bättre att börja graviditetsplanering med en fullständig undersökning av kroppen. Förutom gynekolog, endokrinolog och andra specialister är det värt att besöka genetik för att föda ett friskt barn.

Uppmärksamhet! Enligt patienterna är de flesta av de som har upplevt hypomenoré överviktiga och kan inte bli gravida..

Mager menstruation kan vara ett normalt tillstånd på grund av individuella egenskaper och naturliga skäl. Detta är dock ett tillfälle att kontrollera din kvinnliga hälsa. Farliga sjukdomar är ofta asymptomatiska. Betrakta inte ett mindre cykelfel som ett litet problem. Månadsvis och annan vaginal urladdning är en indikator på könsområdets tillstånd.

Orsakerna till den magra fysiologiska och patologiska månaden

En kvinna diagnostiseras med hypomenoré om hon tappar mindre än 50 ml blod under en period. Detta tillstånd föregås vanligtvis av oligomenorrhea - en minskning av menstruationens varaktighet i dagar. Normalt är menstruationens varaktighet från 3 till 7 dagar. Avvikelser från denna period i större eller mindre omfattning betraktas som onormala. Blödning som varar från 1-2 dagar kallas oligomenorrhea..

Anledningen till den magra perioden är viktig att hitta och eliminera

Gynekologiska sjukdomar kan misstänkas genom att minska antalet utsöndringar eller en liten månad (upp till 50 ml). Inte alltid ett tillstånd på grund av patologiska processer i kroppen. Det kan vara förknippat med fysiologiska faktorer, såsom graviditet, amning. Det är nödvändigt att i detalj överväga de huvudsakliga orsakerna till hypomenoré och situationer där magra perioder kräver specialkontroll.

Patologiska orsaker

Tänk på de huvudsakliga orsakerna som påverkar mängden blod som utsöndras under menstruationen och kräver justering:

 1. Anorexia eller strikt diet. En försvagad kropp sparar energi för att stödja livet. Av denna anledning observeras menstruationen praktiskt taget eller manifesteras av knapp blödning.
 2. Medfödda missbildningar i könsorganen. Underutvecklade system kan inte fullständigt utföra sina funktioner.
 3. Kirurgiskt avlägsnande av livmodern eller dess del.
 4. Aborter och gynekologiska störningar, vilket resulterar i curettage av livmoderns epitel. Efter en abort förändras menstruationscykeln, vilket också påverkar mängden frigjord blod. Om det är obetydligt utsläpp med en obehaglig lukt efter rengöring, indikerar detta utvecklingen av en sekundär infektion.
 5. Brist på värdefulla vitaminer och mineraler i kroppen. Vitaminbrist påverkar blodbildande processer i kroppen.
 6. Sköldkörtelens patologi. Kroppen ansvarar för produktionen av östrogener som påverkar könsorganens funktion. Hormonella störningar hämmar äggmognad och deras utgång från follikeln.
 7. Fetma. Tillståndet är farligt av utvecklingen av hormonella störningar på bakgrund av en långsam metabolism. Livmodslemhinnan hos kvinnor som är överviktiga har inte tid att växa så mycket att menstruationen går bra.
 8. STD Bli orsaken till ett cykelfel och en minskning av mängden blod som släpps ut.
 9. Gynekologiska störningar - polyper i livmodern, polycystiska äggstockar, endometrios.
 10. Patologi i nervsystemet. Onormala förändringar i hypofysen och hypotalamus påverkar mängden könshormoner som produceras.

Det väl fungerande arbetet i det ihåliga systemet påverkas negativt av sysselsättningen i farlig produktion och ogynnsamma miljöförhållanden..

Fysiologiska orsaker till magra varje månad

Efter 40 år kan symptomet indikera den överhängande början av amenoré - en fullständig frånvaro av menstruation. Hypomenorré som en naturlig process kan observeras i två år hos unga flickor efter menarche. Representanter för det klara könet står inför liknande symptom i ålderdom. Minskningen i mängden utsöndrad sekretion hos dem är förknippad med en gradvis blekning av äggstocksfunktionen.

Fysiologisk hypomenoré kan vara förknippad med en ärftlig disposition. Om mamma eller mormor hade små blödningar, är flickan mer benägna att uppleva samma tillstånd. I det här fallet kommer kvinnan att ha alla chanser till en normal graviditet i framtiden.

Brunt knappt utsläpp är det huvudsakliga tecknet på knappa perioder (hypomenorré)

Mängden menstruationsblödning kan ändras upp eller ner efter intensiv träning.

Symtom på hypomenorré

Mager menstruation visas i tid, men skiljer sig från normal blödning i färg. Med patologi varierar utsläppets färgton från gulaktig till brun. Mindre blodfläckar kvar på dynan. Varaktigheten på den magra månaden är från flera timmar till 2 dagar.

Dessutom åtföljs tillståndet av:

 • illamående
 • ofta huvudvärk;
 • svullnad i bröstkörtlarna;
 • konstant värkande smärta i korsryggen;
 • tarmproblem.

Mörkeröd utflöde under menstruationen uppträder med inflammation i de inre könsorganen. I det här fallet har hemligheten en viskös konsistens och luktar dåligt. Infektiösa gynekologiska sjukdomar åtföljs av en allmän försämring av kvinnans välbefinnande och kräver omedelbart samråd med en gynekolog för råd.

Diagnostik

Dålig menstruation kan indikera inte bara sexuella infektioner, utan också bildandet av godartade eller cancerformiga tätningar i livmodern och äggstockarna. En första undersökning av en gynekolog rekommenderas att ske omedelbart efter slutet av menstruationen. Under ett besök på kliniken kommer läkaren att fråga kvinnan om intensiteten av blödningar, deras varaktighet och förekomsten av kroniska sjukdomar i historien. För att bedöma reproduktionssystemets tillstånd använder gynekologen följande diagnostiska metoder:

 • en smet på floraen (för att identifiera inflammatoriska processer i kroppen);
 • blodprov (för att bestämma typen av infektion i kroppen, om någon);
 • kolposkopisk undersökning (gör att du kan se polypper och andra neoplasmer i endometriumstrukturen);
 • transvaginal ultraljud.

Anledningen till den magra månaden efter 40 är klimakteriet

Dessutom kommer kvinnan att hänvisas till en mammolog. En undersökning med honom måste genomföras årligen. Om man misstänker en cancertumör kompletteras standarddiagnostiska åtgärder med datortomografi av bäckenorganen, ett blodprov för hormoner.

De tidiga stadierna av livmodercancer liknar symtom som ovariell dysfunktion. Av detta skäl är det nödvändigt att konsultera en gynekolog när de första tecknen på en överträdelse visas.

En snabb diagnos av onkologi kommer att förlänga patientens livslängd avsevärt.

Sätt att bekämpa överträdelsen

Behandlingsplanen för hypomenoré bestäms av gynekologen efter att ha samlat in data om den symtomatiska bilden av störningen och erhållit resultaten av diagnostiska procedurer. Terapi beror till stor del på orsaken till den magra.

I det här fallet bör du veta om följande funktioner:

 1. Vid endokrina störningar kommer patienten att erbjudas hormonella läkemedel som normaliserar aktiviteten i reproduktionssystemet. Lämplig medicinering väljs av läkaren beroende på kvinnans ålder. Hormonala läkemedel för kvinnor efter 30 och 50 år skiljer sig i terapeutisk effekt och sammansättning.
 2. Inflammatoriska processer behandlas med antibiotika efter identifiering av den typ av patogen som orsakade hypomenorré. Terapi förstärks nödvändigtvis genom användning av antihistaminer (för att lindra svullnad från de drabbade vävnaderna), antiinflammatoriska läkemedel och krampläkemedel..
 3. Fetma och undervikt, som framkallade knapp menstruation, elimineras genom att normalisera den dagliga behandlingen och korrigera näring. Att hantera anorexi är svårare än fetma. Hennes behandling utförs på slutenvård under övervakning av medicinsk personal..
 4. Tumörer i livmodern, livmoderhalskanalen eller äggstockarna tas bort kirurgiskt. Cancerösa neoplasmer kräver ett integrerat tillvägagångssätt för behandling: medicinering, strålbehandling, dietkorrigering etc..

Med hypomenoré orsakad av stress, undernäring eller överdriven fysisk ansträngning är behandling med folkläkemedel tillåtet. För att öka mängden utsläpp under menstruationen, använd salvia, en tallskog på vissa dagar av cykeln. Det är viktigt att mottagningen av traditionell medicin för hypomenoré överenskommas med läkaren. Självmedicinering slutar sällan framgångsrikt.

En annan orsak till magra perioder är hormonella förändringar.

Faren för otidig behandling

Hypomenorré signalerar frånvaron av ägglossning, hormonella störningar och andra fel i kroppen. Ouppmärksam inställning till hälsa kan leda till bildandet av en kvinna:

Tumörer som bildas i hjärnan stör störningsfientan och hypotalamus, vilket påverkar koordinationen av rörelser, mentala förmågor. Stora cyster i äggstockarna är farliga brott i organväggarna och utvecklingen av peritonit.

Konsekvenserna av magra perioder utgör ett hot inte bara för hälsan utan också för kvinnors liv. Därför är alla förändringar i menstruation (i varaktighet och överflöd) ett skäl till undersökning av en gynekolog.

Graviditetsprognos

Mager brun menstruationsblödning är ett av tecken på brist på ägglossning. I detta tillstånd kan kvinnan inte bli gravid. En tjej kan verifiera frånvaron eller förekomst av ägglossning hemma genom att mäta basal temperatur och speciella tester.

Under ägglossningen (i mitten av cykeln) ökar bastemperaturen med 0,5-1 grader. Om det finns ägglossning kan en kvinna bli mamma om hon vill.

Befruktningen av barnet bör planeras i mitten av menstruationscykeln: under frigörandet av ägget från follikeln.

Om det inte var möjligt att upptäcka ägglossning hemma och det finns små perioder, är det nödvändigt att konsultera en gynekolog för en ultraljudssökning. Metoden gör att läkaren kan undersöka äggstockarna, bestämma närvaron av folliklar i dem.

I icke-standardiserade situationer, till exempel med mindre perioder, är det bättre att börja graviditetsplanering med en läkarundersökning. Förutom gynekologen är det tillrådligt för en kvinna att besöka en endokrinolog och genetik. Detta kommer att öka chansen att få ett friskt barn..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Fluconazol: beskrivning av läkemedlet och dess effekt

Fluconazol är ett vanligt svampmedel som har ett syntetiskt ursprung. Det tillhör den farmaceutiska gruppen triazoler, den används för behandling och förebyggande av trast, mykoser och vissa andra patologier....

Tidig graviditetsavbrott

Abort i de tidiga stadierna är en aktuell fråga idag. En av de mest populära metoderna är medicinsk abort (mitegintabletter, mifepriston, mifeprex), som genomförs i de tidiga stadierna upp till 4-5 veckors graviditet....

Varför gör korsryggen ont innan menstruationen? Naturliga orsaker till smärta

Hur förändras reproduktionssystemetSmärta i korsryggen före menstruationen, ungefär en vecka, förekommer hos 90% av kvinnorna och förklaras av fysiologiska faktorer....