Orsaker till magra menstruationer, varför menstruationen har blivit mycket knapp

Harmonier

Hälsan hos en kvinna i fertil ålder kan som regel bestämmas av hur det händer och vad hennes menstruationscykel är. Varje liten avvikelse från den relativa normen kan tolkas både som ett normalt faktum och som ett patologiskt fenomen till följd av kränkningar eller sjukdomar..

Menstruation kännetecknas av många faktorer: av dess regelbundenhet, genom cykelns varaktighet, av själva blodutflödet, av mängden, blödningsintensitet, av utsläppets färg före och efter menstruationen, finns det några smärta under menstruationen, bryr sig kvinnan med premenstruellt syndrom, är det brunt, blodutladdning i mitten av cykeln, etc..

Hur kan man förstå en kvinna, till exempel varför har blivit många månader, orsakerna till denna förändring? Om det här är någon typ av patologi, vad då? Naturligtvis bör en kvinna först och främst leta efter ett svar från sin gynekolog, genom att ha genomgått en omfattande undersökning. I den här artikeln kommer vi att försöka prata om alla möjliga orsaker till magra perioder hos flickor, unga kvinnor och kvinnor under perioden före klimakteriet.

Vad betraktas som normen, vilken patologi?

Många kvinnor tänker inte, uppmärksammar inte, lägger inte stor vikt vid hur menstruationen går, huruvida cykeln är regelbunden och vad är utsläppet i detta fall. Men om en kvinna övervakar sin hälsa, planerar att få ett barn, särskilt om graviditet inte inträffar under lång tid, bör hon veta att karaktären av menstruationsflödet är en ganska viktig indikator på möjliga störningar, sjukdomar och avvikelser i reproduktionsfunktionen.

Normalt bör menstruationen fortsätta enligt följande, varje avvikelse från dessa normer, läkare betraktar som hypomenstruellt syndrom eller menstruationsdysfunktion:

 • menstruationen ska vara antingen något smärtfri eller helt smärtfri
 • bör pågå i minst 3-5 dagar
 • intervallet kan vara normalt inom 21-35 dagar
 • blodvolym anses vara normalt i intervallet 50-150 ml

För att bestämma "normaliteten" i menstruationscykeln, särskilt om en kvinna planerar en graviditet, är det lämpligt att hålla en slags observationsdagbok, skapa en skylt för att registrera datum för menstruationen, cykelns varaktighet, blödningens varaktighet, urladdningens art och du kan också hålla en tabell för att mäta bastemperaturen, som är ett bra sätt att bestämma normen eller avvikelsen i äggstocksfunktionen och hjälper dem som förbereder sig för graviditet.

Hypomenoré i medicinen kallas vanligtvis icke-rikliga perioder, med endast spår av blod eller droppar blod från ljusbrun till mörkbrun, som anses vara en patologi för menstruationsfunktionen. Det enda undantaget är två perioder i en kvinnas liv, när orsakerna till magra perioder är bildandet eller blekning av menstruationscykeln, när ägglossningen sker oregelbundet.

När en tjej börjar menstruation är vanligtvis de första menstruationerna magra, och under året är cykeln gradvis etablerad, normaliserad och bör bli regelbunden om ett år. Under det första året av bildandet av menstruation, liksom med kränkningar av menstruationsfunktionen, kan menstruationen vara:

 • sällsynt är opsomenorrhea, när cykeln är 1,5-2 månader
 • magra - 50 ml. och mindre - hypomenorré
 • förkortad - oligomenorrhea, när menstruationen slutar dag 3
 • inte konstant, men 2-4 gånger / år - spanimenorrhea

Otroliga månatliga perioder betraktas inte som patologi vid en tidpunkt då en kvinna börjar försvinna sin reproduktiva funktion - premenopaus, som är en naturlig åldersrelaterad hormonell omstrukturering och inte anses vara ett tecken på någon sjukdom. Blekning av äggstocksfunktionen börjar hos kvinnor, vanligtvis efter 45 år, men det finns sällsynta fall när detta händer mycket tidigare, cirka 38-40 år.

Hypomenorré i gynekologi delas vanligtvis in i:

 • primärt, när flickan aldrig har haft en normal menstruation
 • sekundärt, när en kvinna alltid hade normal blödning och av vissa skäl blev hennes perioder knapp.

Primärt hypomenstruellt syndrom kan förekomma hos ungdomar med medfödd könsskadepatologi, vilket är ganska sällsynt. När flickor har sina första magra perioder kan orsaken vara underutvecklingen eller onormal utveckling av de kvinnliga könsorganen, och det kan också vara en variant av normen och under flera cykler blir menstruationen normal (se orsakerna till frånvaron av menstruation).

Symtom som kan följa små perioder

Till och med mycket knapp menstruation kan uppstå både smärtfritt och osynligt för en kvinna och med svår smärta. Utöver det faktum att menstruationens varaktighet och intensitet kan förkortas inträffar ofta menstruation ofta efter en försening med uppkomsten av ett uttalat premenstruellt syndrom och åtföljs av ytterligare plågor, såsom:

 • svår smärta i nedre del av buken på grund av spastiska livmodersammandragningar
 • nedre ryggsmärta i bröstet
 • huvudvärk, illamående
 • olika tarmsjukdomar - förstoppning eller diarré

Ibland med hypomenoré hos vissa kvinnor förekommer näsblödningar varje gång. På grund av en minskning av östrogenutsöndring hos kvinnor kan libido och reproduktiv funktion minska.

Om en kvinna i fertil ålder hade en menstruation som ursprungligen var normal och sedan blev dålig är detta en allvarlig anledning till oro och för att fastställa orsaken till menstruationsdysfunktion.

Magra perioder efter förlossningen

Mycket ofta har kvinnor knappa perioder efter förlossningen, om mamman av någon anledning inte ammar barnet. Sedan börjar menstruationen efter 6-8 veckor, och ofta kan de fysiologiskt vara antingen rikliga eller oregelbundna, och den första menstruationen efter förlossningen kan vara i form av brun urladdning. Efter graviditet och förlossning har kroppen inte tid att återuppbyggas och den hormonella bakgrunden normaliseras gradvis under flera menstruationscykler.

Ibland hos vissa kvinnor, även med amning, är återställningen av menstruationscykeln möjlig, särskilt när barnet fortsätter med kompletterande livsmedel. Prolactin, som ansvarar för amning, produceras inte, detta leder till ägglossning och uppträdande av menstruation hos kvinnor. Utseendet på knappa menstruationer efter födseln under flera cykler är en variant av normen, men om den blir permanent är detta anledning till oro, eftersom det kan indikera en förvärring av kroniska gynekologiska sjukdomar eller vara en konsekvens av andra störningar i kroppen.

Efter curettage

Eventuell intrauterin intervention - abort (komplikationer), diagnostisk curettage, avlägsnande av polyper osv. Kan vara orsaken till dåliga menstruationer. Eftersom en sådan intervention bryter mot den hormonella balansen och leder till underlägsenhet i endometrium. Om, utöver oegentligheter i menstruationscykeln, en obehaglig lukt, smärta och feber uppträder efter curettage, bör en kvinna omedelbart rådfråga en läkare, eftersom orsaken kan vara en inflammatorisk process på grund av misslyckad kirurgisk manipulation, ofullständigt avlägsnande av membranen och en möjlig infektiös och inflammatorisk process efter abort eller diagnostisk curettage.

De huvudsakliga orsakerna till hypomenoré

Den mest allvarliga och vanligaste patologiska orsaken till utvecklingen av hypomenorré hos kvinnor i reproduktiv ålder är dysfunktion i äggstockarna och hypofysen, som är regulatorer för menstruationsfunktionen. Så till exempel hypofysinsufficiens - Sheehans syndrom kan leda till en fullständig frånvaro av menstruation (amenorré) eller till andra störningar i menstruationsfunktionen.

Ovariell dysfunktion

Olika inflammatoriska processer, hormonella störningar och yttre faktorer kan leda till ovariell dysfunktion.

Olika inflammatoriska sjukdomar i de kvinnliga könsorganen

Dessa är inflammationer i livmoderhängen - adnescit (salpingoophoritis), ovarieinflammation - oophorit orsakad av olika patogener, STI. De kan uppstå från svår hypotermi, ofta felaktig douching (douching är skada eller nytta), andra infektionssjukdomar som leder till överföring av patogen med blodflöde från andra organ till kvinnliga könsorgan.

 • Psykologisk överarbete, nervös överbelastning, irrationell vila och arbetsregim, fysisk och psykologisk överarbetning.
 • Mini-abort, medicinsk abort, spontan spontanabort, särskilt under den första graviditeten, när skarpa hormonella förändringar inträffar - allt detta provocerar utvecklingen av ihållande ovariell dysfunktion.
 • Könsutveckling, onormal utveckling av livmodern och livmoderhängen.
 • Externa faktorer som att ta vissa mediciner, strålningsskador, klimatförändringar, överdriven exponering för solljus eller missbruk av ett solarium.
 • Felaktigt utvalda orala preventivmedel eller deras långvariga användning bidrar till en försvagning av äggstocksfunktionen (se de negativa effekterna av orala preventivmedel i artikeln om p-piller)
 • Fetma, diabetes, binjurar och sköldkörtelsjukdomar kan orsaka dysfunktion i äggstockarna.

Kvinnlig genital tuberkulos

Mindre vanligt kan orsaken till magra menstruationer vara kvinnlig köns tuberkulos. Denna diagnos ställs, diagnostiseras i vanliga polikliniker och sjukhus mycket sällan, eftersom den endast görs i TB-dispensaries, där det av någon anledning i dag inte finns tillräckligt med kvalificerade TB-läkare, gynekologer, och det finns ingen att ta itu med diagnostik..

Därför diagnostiseras inte en sådan formidabel, allvarlig sjukdom, som kan drabba både flickor från tidig barndom och mogna kvinnor. För genital tuberkulos finns det inga exakta, 100% diagnostiska metoder, detta är en extremt svår att diagnostisera sjukdom, och symtomen kan antingen vara frånvarande eller vara milda, detta är smygligheten hos mycobacterium tuberculosis.

Om tuberkulos i de kvinnliga könsorganen utvecklas hos en flicka i en tidig ålder, kan hon inte utveckla bröstkörtlar (hypomastia), det kan förekomma abnormiteter i utvecklingen av livmodern eller hinder i äggledarna, det kan finnas amenorré - en fullständig frånvaro av menstruation, såväl som menstruation och en oregelbunden menstruationscykel. I framtiden upprättar en sådan kvinna ihållande primär infertilitet. Dessutom är radiografi av lungorna i sådana fall vanligtvis normalt.

Ibland, särskilt efter förlossning eller kirurgiska ingrepp, kan en kvinna utveckla akut övergående tuberkulos i könsorganen, med hög feber och svår förlopp. Det kan också vara trög tuberkulos i könsorganen, med perioder med remission och förvärringar, när en kvinna är sjuk i flera år och inte vet vad som är den verkliga orsaken till sjukdom och infertilitet, medan det kan finnas allmänna symtom som inte skiljer sig från tecken på inflammatoriska processer i livmoderns bilagor:

 • periodisk (i 2-fas) eller konstant subfibril temperatur
 • svaghet, överdriven svettning
 • utseendet på olika allergiska reaktioner
 • psykoterapeutiska störningar - ökad nervositet, minskad koncentration, hysteri
 • minskad aptit
 • kronisk salpingit, salpingoophoritis, dåligt behandlingsbar
 • menstruations oregelbundenheter, frånvaro eller brun utflöde i stället för menstruation, sällsynta menstruationer
 • infertilitet (se orsaker och behandling av infertilitet hos kvinnor)

Livmoders orsaker

Eventuella inflammatoriska sjukdomar i både livmodern och livmoderhängen kan åtföljas av hypomenorré. Förutom inflammatoriska processer påverkar följande faktorer karaktären av menstruation:

 • Ärr i livmodern efter olika gynekologiska operationer - avlägsnande av fibroider, partiellt avlägsnande av livmodern, kejsarsnitt, samt förekomst av vidhäftningar - minskar endometriumområdet, vilket bestämmer mängden blodutflöde under menstruationen.
 • Underlivssvårigheter kan också orsakas av olika diagnostiska intrauterina förfaranden, ofta medicinska aborter.
 • Endometrios, uterus fibroids, livmoders- eller äggstockscancer, livmoderhalscancer och cancerbehandling - strålning och kemoterapi kan påverka menstruationens natur.
 • Användning av hormonella preventivmedel kan också leda till progressiv atrofi av endometrium..

Genetiska funktioner

Mindre blodförlust under menstruation hos vissa kvinnor kan vara en genetisk funktion. Om mamman, moster, mormor, systrar alltid har en liten mängd utskrivning under menstruationen, kan detta anses vara normalt. I sådana fall påverkar inte små perioder oftast graviditeten och sannolikheten för infertilitet.

Hormonella orsaker

Inte bara hormonella preventivmedel, bristen på kvinnliga könshormoner kan vara orsaken till menstruationsdysfunktion, utan andra hormonella störningar kan påverka den kvinnliga kroppen som helhet. Hypomenorré, brist på ägglossning kan också uppstå på grund av följande hormonella störningar eller förändringar:

 • Endokrina sjukdomar, när till exempel halten av sköldkörtelhormoner minskar
 • Diabetes
 • Amning när prolaktinnivåerna stiger

Känslomässiga skäl

En enorm inverkan på tillståndet för hela organismen, immunsystemet, hormonella nivåer, har psykologiska faktorer. Både negativa känslor, stress, starka känslor och alltför våldsamma positiva känslor påverkar hjärnans centrum, vilket har en stimulerande effekt på äggstockarna. Äggstockarna är utformade för att producera hormoner - östrogen och progesteron, som är ansvariga för tillväxten av endometrium. Med svår stress, överdriven spänning kan funktionerna hos dessa centra i hjärnan undertryckas, det finns undertryckning och stimulering av äggstockarna. Minskad eller brist på östrogenproduktion leder till små perioder.

Varför finns det små perioder? Huvudsakliga skäl

Ibland är en kvinna ledsen av att hennes perioder är för knappa. Den önskade graviditeten förekommer dock inte. Vad du ska göra: behandla eller vänta? Försena inte besöket hos läkaren, eftersom det kan vara ett tecken på en allvarlig sjukdom. Undersökningen visar exakt vad som är anledningen. I vissa fall försvinner detta problem av sig själv, så snart en kvinna åker på semester, ändrar sin miljö och lindrar nerverna. Men du kan behöva en lång behandling så att allt fungerar.

Vad är hypomenorré

Volymen blod som släpps under hela menstruationsperioden är normalt 50-150 ml. Medel anses vara magra, där mindre än 50 ml släpps. Detta tillstånd kallas hypomenorré. Vanligtvis åtföljs det av oligomenorré (en minskning av menstruationens varaktighet). Om normal menstruation varar 3-7 dagar, reduceras denna period till 2 dagar, ibland mindre med oligomenorré.

Hypomenorré i vissa fall (till exempel med klimakteriet) kan föregå fullständig frånvaro av menstruation (amenorré). Dålig menstruation anses vara ett naturligt fysiologiskt tillstånd hos flickor under puberteten, när cykeln ännu inte har fastställts (under de första 2 åren efter uppkomsten), liksom hos kvinnor under premenopaus, när äggstockarnas funktion försämras på grund av åldrande. En minskning av östrogennivåerna leder till det faktum att slemhinnan i livmodern inte har tillräckligt med tid att utvecklas, så menstruationsvolymen minskar.

Hos kvinnor i fertil ålder indikerar en sådan menstruation ofta sjukdomar i könsorganen. Undersökning krävs för att fastställa orsaken..

Symtom som medföljer knappa perioder

Med en minskning av menstruationsvolymen och deras korta varaktighet kan urladdningen vara lättare än vanligt eller ha en brun nyans, som bara liknar spår av blod. Dessutom förekommer de i tid eller med försening, och varaktigheten varierar från flera timmar till flera dagar.

Om en kvinna tidigare inte hade någon smärta och andra obehagliga symtom under menstruationen, då med en minskning i deras volym, huvudvärk, illamående, värkande smärta i korsryggen, i bröstet.

Små mörk urladdning vid infektionssjukdomar eller inflammatoriska sjukdomar i de inre könsorganen har en obehaglig lukt. Ritningsvärk i nedre del av buken. Varje gång under menstruationen kan näsblödningar förekomma.

Video: I vilka fall kräver små perioder uppmärksamhet

Orsaker till hypomenorré

Bland de huvudsakliga orsakerna till smala perioder kan kallas en förändring i förhållandet hormoner i kroppen som uppstår som ett resultat av naturliga processer (bildning och utrotning av sexuell funktion), gynekologiska eller endokrina patologier, användning av hormonella läkemedel för behandling eller preventivmedel.

Rekommendation: Om hypomenorré uppstår vid preventivmedel i mer än 2 månader i rad, måste andra medel väljas..

Dessutom finns det andra skäl till den magra månaden:

 1. Sköldkörtelsjukdom. De hormoner som produceras i denna körtel påverkar direkt bildningen av östrogen och reproduktionsorganens funktion. Brott mot sköldkörteln blir orsaken till att ägget inte mognar, det kommer inte att kunna gå ur follikeln (skyddande kapsel). Med en låg östrogennivå har livmoderslimhinnan inte tid att utvecklas. Det är för tunt för att menstruationen är full.
 2. Överviktig eller överdriven tunnhet. I fettvävnad, som i äggstockarna, sker östrogenproduktion. Hos överviktiga kvinnor leder en sådan ansamling till ett överskott av hormoner. Brist på fettvävnad hos för tunna kvinnor leder till deras brist. I båda fallen förekommer hormonella störningar som påverkar reproduktionsorganens tillstånd.
 3. Dåliga menstruationer (upp till fullständigt försvinnande) är med anorexi. Dessutom är orsaken till patologin en kraftig viktminskning efter en speciell diet eller tvingad svält.
 4. Anemi, vitaminbrist. Utan mikro- och makroelement, såväl som vitaminer, är hormonproduktion i kroppen och normal ämnesomsättning omöjlig. Blodbildningen försämras. Nedbrytning av kroppen påverkar oundvikligen reproduktionsförmågan, leder till infertilitet, förekomsten av cancer tumörer..
 5. Skador på könsorganen under förlossning, abort, curettage, vilket leder till en förändring i vävnadsstrukturen, vilket stör den normala utvecklingen av menstruationscykeln. Om menstruationen efter rengöring av livmodern blir knapp, och utsläppet har en obehaglig lukt, måste du ibland göra en andra curettage, eftersom troligen, skalpartiklar förblev i livmoderhålet eller infektion.
 6. Medfödd missbildning av könsorganen, delvis avlägsnande av livmodern.
 7. Fysiologiska processer förknippade med hormonella förändringar i kroppen (graviditet, amning, klimakteriet).
 8. Ökad fysisk och neuropsykisk stress, arbeta med skadliga kemikalier, negativ miljö.

Video: Anledningar till uppkomsten av magra bruna perioder

Magra perioder under graviditet

Graviditet uppstår om befruktningen inträffar efter äggets mognad under den andra halvan av menstruationscykeln. Under mognad produceras den maximala mängden kvinnliga könshormoner, östrogener, i äggstockarna. De är också ansvariga för beredningen av livmodern för mottagandet av fosterägget, tillväxten av slemhinnan, där det ska konsolideras och utvecklas.

Efter befruktningen minskar östrogennivån, ett annat hormon, progesteron, som bevarar slemhinnans struktur och förhindrar dess avstötning, börjar produceras. Därför är menstruationen inte normal under graviditeten.

I vissa fall förefaller fortfarande knapp menstruation, vilket vilselett kvinnan: hon kanske inte är medveten om sin graviditet. Det finns flera förklaringar till detta..

Otillräcklig produktion av progesteron på grund av kroppens fysiologiska egenskaper. I detta fall avvisas slemhinnan delvis. Det finns en risk att fostret avvisas samtidigt, graviditeten avslutas i början. Om en kvinna har en liten månadsperiod, det finns flera månader i rad, och graviditet inte inträffar, bör hon konsultera en läkare och göra ett progesterontest. En snabb justering av nivån kommer att hjälpa till att upprätthålla nästa graviditet.

Ektopisk graviditet. Som ett resultat av underutvecklingen av endometrium eller patologier är fostret inte fixerat i själva livmodern utan i rören. Samtidigt har en kvinna knappa perioder på grund av avstötning av ett underutvecklat slemhinnor.

Avvikelser i fostrets utveckling, vilket gör det omöjligt för dess normala infästning, kan orsaka delvis avstötning av endometrium tillsammans med fosterets ägg, uppkomsten av knapp menstruation. Om en kvinna omedelbart tar ett test och konsulterar en läkare, är det i detta skede ibland möjligt att upprätthålla en graviditet.

Överdriven produktion av androgener (manliga könshormoner) i en kvinnas kropp leder också till abort, uppkomsten av magra perioder.

Befruktning av 2 ägg på en gång. Om detta händer, men ett av embryona avvisas på grund av dålig fixering i livmodern eller utvecklingspatologin, uppträder också liten spotting.

Tillägg: Menstruation under graviditet är inte normen. Oftast indikerar detta ett hot om avbrott. Därför bör du inte lämna ett sådant tecken utan uppmärksamhet. Du måste omedelbart informera din läkare om förekomsten av sådana sekretioner. Om de intensifieras uppträder smärta i korsryggen, då måste du ringa ambulans, eftersom detta är ett missfall, kan farlig blödning i livmodern uppstå.

Dåliga menstruationer efter förlossningen, under amning

Under de första två veckorna efter födseln kan det förekomma knapp spotting. Livmodern rensas från resterna av morkakan och blodproppar som bildas vid vaskulär skada. Å andra sidan kan den magra långvariga utflödet av blod som dök upp två veckor efter födelsen indikera förekomsten av en inflammatorisk process, skada på livmodern och infektion.

Om en kvinna ammar, kommer menstruationen normalt i slutet av amningen. Utseendet på knappa menstruationer under amning kan vara ett resultat av pågående hormonella förändringar, gradvis återställande av menstruationscykeln.

En annan orsak till uppkomsten av knapp menstruation kan vara en stark spänning som en kvinna lidit under förlossningen, upplevelser under amning.

Fortplantningsorgansjukdomar som orsakar hypomenoré

Anledningen till uppkomsten av svaga sekretioner av en brun nyans är vanligtvis de patologiska processerna som förekommer i livmodern och äggstockarna. Dessa inkluderar:

Endometritis - en inflammatorisk process i slemhinnan i livmodern.

Endometrios är en kränkning av slemhinnans struktur. I detta fall sker dess patologiska spridning och sprider sig till livmoderhalsen, vagina och bukhinnan.

Endometrial hyperplasi. Detta är en typ av endometrios där slemhinnan växer djupt in i livmoderns muskelvävnad.

Med dessa patologier inträffar skador på de små kärlen i endometriumet, på grund av vilken det finns en liten brun urladdning, som påminner om menstruation. De kan uppstå mellan tunga perioder.

Ovariell dysfunktion är en kränkning av hormonproduktionen. Med denna sjukdom kränks regelbundet i början av menstruation, deras varaktighet och intensitet. Mager blödning växlar med riklig.

Polycystisk äggstock. Många små cyster bildas på ytan. Hormonella störningar, menstruationsstörningar visas.

Livmoderpolypper. På endometriet förekommer tillväxter i form av en knöl med ett ben. Sjukdomen uppstår som ett resultat av hormonella patologier i kroppen. Ett symptom är liten spotting, alternerande med kraftig blödning..

Infektionssjukdomar i reproduktionsorganen som överförs sexuellt (gonoré, klamydia, candidiasis och andra) kan också orsaka små perioder, cykelstörningar.

Tuberkulos i livmodern och äggstockarna. Sjukdomen manifesterar sig i form av endometrit. Knapp menstruation observeras, åtföljt av långa förseningar, smärta i nedre del av buken..

Undersökning och behandling under små perioder

Om en kvinnas menstruation är onormal, det finns avvikelser, inklusive utflödesvolymen, är en obligatorisk undersökning nödvändig för att fastställa orsaken. Dåliga menstruationer kan indikera allvarliga patologier i kroppen, vilket kan leda till infertilitet eller oförmåga att uthärda barnet under graviditeten. I vissa fall är små perioder ett symptom på cancer i livmodern och äggstockarna..

Varning: Ofta, i de tidiga stadierna, är tecken på cancer liknande symptom som är karakteristiska för ovariell dysfunktion. Därför är tidig undersökning och upptäckt av maligna processer av stor betydelse.

Med tanke på kvinnans ålder, karaktären av menstruationscykeln, förekomsten av sidosymtom, föreskriver läkaren en undersökning vid behov. Ett blod- och smutsprov görs för att upptäcka inflammatoriska processer, fastställa vilken typ av infektion som påverkar könsorganen. En kolposkopisk undersökning utförs, så att du kan se polypper, endometriala tillväxter. Ett blodprov för hormoner tas. Ultraljud och computertomografimetoder gör det möjligt för dig att undersöka tillståndet i vävnaderna i livmodern, äggstockarna, bäckenorganen, upptäcka områden med hyperplasi, bildandet av tumörer.

I vissa fall krävs ingen behandling (till exempel om små perioder inträffar under puberteten eller under amning). Om en kvinna inte har allvarliga patologier räcker det att etablera en diet, ändra sin livsstil, ta vitaminer, lugnande medel, så att hennes menstruation återgår till det normala. En speciell massage föreskrivs, aromaterapi för att lindra nervös stress, förbättra livmoderns blodtillförsel. Varma fotbad en vecka före menstruationen hjälper till att stärka menstruationen.

Vid hormonella störningar förskrivs läkemedel för att återställa kvoten av hormoner. Antibiotika, antiinflammatoriska, svampdödande medel används om infektioner upptäcks..

För att normalisera menstruationen i frånvaro av patologier måste du vara oftare i frisk luft, röra dig mer, sluta röka och bli mindre nervös. Folkläkemedel, till exempel lökbuljong, hjälper till att bekämpa små perioder. Ta en medium lök i 2 koppar vatten för att förbereda den. Drick före frukosten. Tinkturer av tansy, kalendula (2 teskedar per 1 liter vatten) hjälper.

Varför menstruationen är gles - bli av med patologi

Under menstruationen förlorar kvinnor från 50 till 150 ml blod. Sådana indikatorer betraktas som normen. Brott mot cykeln med utsöndringar under minsta tröskelvärde (50 ml) med en sparad månatlig rytm är det första tecknet på små perioder - hypomenoré.

Detta fenomen diagnostiseras av karakteristiska symtom. Orsaker till förekomst kan bero på patologier hos kvinnliga organ samt fysiologiska faktorer. Beslutet om behovet av behandling av små perioder fattas på grundval av undersökningar.

Symtom på hypomenorré

Förutom en liten volym kännetecknas fläckning av ett specifikt utseende: det är ljusbeige / bruna droppar eller daub.

De kliniska manifestationerna av hypomenoré uttrycks av följande symtom:

 • minskning av menstruationens varaktighet;
 • olika former av cephalalgia;
 • emotionell instabilitet;
 • bältesmärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen;
 • matsmältningsbesvär (halsbränna, illamående);
 • minskad libido;
 • obehag i könsområdet (klåda, brännande);
 • lätt feber;
 • kronisk trötthet;
 • näsblödning;
 • svettas
 • smärta i bröstbenet och bröstkörtlarna;
 • irritabilitet, depression.

I vissa fall är patologin asymptomatisk. Då är huvudreferenspunkten för kvinnor ett litet urval av onaturlig färg.

Orsaker till knapp blodförlust under menstruationen

Detta villkor klassificeras i två typer:

 1. Primär hypomenoré, när rikligt utsläpp inte observerades. Detta fenomen är förknippat med medfödda avvikelser i utvecklingen och strukturen av könsorganen. Denna typ diagnostiseras i fall av knapp utflöde från den första menstruationen (menarche) under året.
 2. Sekundär hypomenorré. Denna typ förekommer hos kvinnor i fertil ålder, när volymen av vanliga perioder minskar kraftigt.

Specialister inom gynekologi har studerat många källor som provocerar utvecklingen av hypomenoré. Ofta orsakas knappa perioder av patologiska faktorer..

Fortplantningssjukdomar

Liknande sjukdomar klassificeras efter deras ursprung. Orsaken till överträdelsen kan vara infektioner orsakade av patogena bakterier, hormonberoende sjukdomar samt neoplasmer av olika ursprung. Dessa inkluderar:

 • genitourinary tuberculosis;
 • kronisk endometrit - en patologisk process i de inre slemlagren i könsorganet;
 • STDs (sexuellt överförda sjukdomar): herpesvirusinfektioner, ureaplasmos, klamydia;
 • livmoderfibroider - en godartad neoplasma;
 • genital infantilism - en försening i utvecklingen av reproduktiva organ;
 • skada på urinvägarna eller resultatet av operationen;
 • endometrial hyperplasi - spridning av vävnader i livmoderslimhinnan;
 • metabolisk störning;
 • fel i det endokrina systemet;
 • anemi;
 • immunbristförhållanden;
 • anorexia nervosa - kritisk viktminskning;
 • kontaminering med radioaktiva eller kemiska ämnen;
 • kronisk adnexit - inflammation i reproduktionssystemets organ.

Kvinnor som använder preventivmedel och tar hormonella preventivmedel bör vara medvetna om att sådana åtgärder påverkar cyklens natur och bidrar till uppkomsten av mindre sekretioner..

Hypomenstrualt syndrom efter abort, curettage, missfall

Orsakerna till magra perioder beror ofta på mekaniska manipulationer, därför observeras hypomenorré ofta efter missfall, curettage eller artificiell avbrott av graviditet.

I slutet av aborten, som ett resultat av ett allvarligt hormonellt fel, normaliseras menstruationscykeln under en period av tre månader till sex månader eller mer. Dålig urladdning kan också observeras de första veckorna efter operationen (till exempel medicinsk abort). Ibland registreras fläckmärken omedelbart efter artificiell avslutning av graviditeten som en reaktion från livmodern på operation.

Tillsammans med curettage kan minimalt invasiva metoder för att diagnostisera slemhinnan i könsorganet (till exempel hysteroskopi) också orsaka hypomenoré. Indikationer för curettage är polypos, endometrios, ektopisk graviditet, missfall. Förfarandet där endometriumet utsätts, åtföljs i vissa fall av en funktionsfel i menstruationscykeln och en minskning av mängden frigjord blod. Som regel normaliseras processen en månad efter manipulationerna.

Bildningen av vidhäftningar och ärr i livmoderhålan som ett resultat av curettage och många aborter är en komplikation som kan leda till mager menstruation.

Tidig hypomenorré

I vissa fall noterar flickor under puberteten närvaron av ljusgul eller krämig urladdning. Oroa dig inte, eftersom detta är en naturlig fysiologisk process, även om det ofta åtföljs av värkande smärta i sakral segmentet, obehag i bröstet och buken. Med tiden förvandlas detta tillstånd till en ordnad menstruationscykel..

Långvarig hypomenoré

Långa magra perioder hos kvinnor i reproduktiv ålder är ett allvarligt skäl att se en läkare. Ofta är detta tillstånd förknippat med dysfunktion i reproduktionssystemets organ eller orsakas av en felaktig menstruationscykel.

För att identifiera den exakta orsaken till överträdelsen måste du kontakta en kvinnlig läkare och endokrinolog, eftersom det kan orsakas av gynekologiska sjukdomar (endometrios), vitaminbrist, endokrina sjukdomar eller metaboliska störningar.

Långvarig hypomenoré kan orsaka oåterkallelig skada på kvinnors hälsa fram till utvecklingen av infertilitet.

Mager menstruation när du bär ett barn

Ibland i de tidiga stadierna av graviditeten noteras svag fläckning. Detta beror på implantation av embryot i livmoderväggen och anses inte vara en patologi. Ett antal gynekologiska sjukdomar, liksom utveckling av polypos, kan indirekt provocera uppkomsten av hypomenstruellt syndrom..

Fysiologisk hypomenorré under postpartumperioden

Efter födelsen av ett barn under amningen är menstruationen antingen frånvarande eller episodisk. Det handlar om prolaktin, det hormon som ansvarar för mjölkproduktionen. Det är han som håller tillbaka utvecklingen av ägget, eftersom alla ansträngningar i kroppen syftar till att tillhandahålla rätt näring för barnet.

Tidpunkten för uppkomsten av postpartumperioder är individuell för varje kvinna, men ändå kan de mest typiska stadierna skiljas.

 1. Efter att ha matat barnet på sex månader förväntas menstruation inom 1,5-2 månader.
 2. Med omväxlingen av amning och konstgjord matning kan den första menstruationen börja 90 dagar efter barnets födelse. Men en sexmånaders försening anses inte vara en avvikelse, om modern fortsätter amning.
 3. Ofta är menstruationen frånvarande under hela amningsfasen upp till ett år.
 4. Varaktigheten och antalet menstruationer under amning skiljer sig från de vid normala tider. Som regel finns det korta perioder och knapp blodförlust..

När moderns hormonella bakgrund stabiliseras återgår kritiska dagar gradvis till det normala..

Som framgår av magra menstruationer av brun färg

Ett litet utsläpp av ett brunt färgton några dagar innan kritiska dagar börjar indikerar början av slemhinneavlösning från livmoder. Fläckning av mörka märken efter avslutad menstruation kan orsakas av återstående avstötning av endometrium, som inte separerades under rengöringsprocessen. Orsakerna till sådana fenomen som observeras i mitten av menstruationscykeln kan ligga i användningen av preventivmedel - både orala och intrauterina.

När en kvinna i fertil ålder har en brun daub istället för en fullständig menstruation, rekommenderas det att utföra ett graviditetstest.

Om ljusbeige utflöde tidigare dök upp före menstruationens början åtföljs av skarpa smärta i nedre del av buken, utesluts inte utveckling av adenomyos (grodd i slemlagret i muskelvävnaden i livmodern).

Efter avslutad menstruation, signalerar lång brunaktig urladdning (mer än tre dagar) utvecklingen av patologiska processer såsom endometrios, livmoders neoplasmer. I detta fall är ett brådskande samråd med en specialist nödvändigt.!

Att upptäcka bruna fläckar i mitten av cykeln när preventivmedel inte används signalerar också ett antal sjukdomar i det kvinnliga reproduktionssystemet. Till exempel kan detta indikera närvaron av ovariecyster, akut endometrios, tumörer av olika ursprung, ulcerativa defekter i livmoderhalsen, etc..

Diagnosera magra menstruationer

En korrekt diagnos och identifiering av sjukdomens etiologi är endast möjlig efter laboratorie- och instrumentundersökningar på poliklinisk basis. Diagnos utförs enligt ett visst schema:

 1. Insamling och grundlig analys av patientinformation (studie av klagomål, symptom, identifiering av förhållanden med andra sjukdomar).
 2. Visuell gynekologisk undersökning.
 3. Cytologisk smetanalys.
 4. Bakposev.
 5. PCR-diagnostik (polymeraskedjereaktion) som upptäcker könsinfektioner.
 6. Hormonala blod- och urintest.
 7. Basmätningstemperaturer för att bedöma cykelens regelbundenhet.
 8. Ultraljud av könsorganet.
 9. Endometrial biopsi.

För att klargöra diagnosen används dessutom instrumentella tekniker i stor utsträckning: laparoskopi, datoranalys och magnetisk resonansavbildning.

Mager menstruationsbehandling

Beslutet om metoden och behandlingen för behandling av hypomenoré fattas enligt resultaten av undersökningarna. Om funktionsstörningen i menstruationscykeln orsakas av psyko-emotionell stress, brist eller övervikt av kroppsvikt, överdriven fysisk aktivitet, är den terapeutiska effekten att korrigera provocerande faktorer. Patienterna visas som psykoterapi, avslappningsförfaranden, spa-behandling i gynekologiska kurorter..

I fall då milda perioder uppträder som ett resultat av infektion föreskrivs komplex behandling och följande mediciner:

 • antivirala och antibakteriella läkemedel;
 • antiinflammatoriska läkemedel;
 • hormonella läkemedel;
 • immunförstärkande tabletter;
 • vitaminer.

Dålig menstruation, provocerad av användning av preventivmedel, normaliseras efter deras tillbakadragande. Hypomenorré, vars utveckling orsakas av sjukdomar i organen i det reproduktiva systemet, elimineras tillsammans med behandlingen av den underliggande patologin. Tillsammans med konservativa terapeutiska metoder krävs ofta kirurgisk ingripande..

De återstående fallen på grund av fysiologiska faktorer (postpartum-perioden, amning, den första menstruationsperioden hos flickor, klimakteriet, tillstånd efter diagnostiska procedurer) kräver ingen särskild behandling. Men samråd med gynekologen kommer inte att vara överflödigt.

Recensioner av en kvinna om behandling av mager menstruation

Orsakerna till magra perioder är olika och berättelserna om damer som står inför en sjukdom är individuella. Följande är berättelserna om patienter som blev av med hypomenorré.

Under lång tid lider jag av knappt urladdning. Under några månader är menstruationen helt frånvarande. Vid mötena med en gynekolog diagnostiserades han med sekundär amenoré. Förskrivet homeopatiskt medel Remens, fyto-läkemedel Klimadinon, vitaminer B6, B12. Jag drack hela kursen, men jag tror att det främsta skälet till min efterlängtade menstruation är att jag fick min normala vikt - 51 kg istället för 38 kg tidigare. Flickor, gå inte ner i vikt utan mått!

Natasha K., 22 år

Jag vill berätta historien om min flickvän. Hon fick många diagnoser av sjukdomar i organen i det reproduktiva systemet (sklerocystisk äggstock är en av dem). Menstruationen inträffade antingen inte alls, eller en gång per månad, och fläckning observerades inte mer än 2-3 dagar. Hon behandlades som föreskrivs av en gynekolog med alla slags hormonella läkemedel. En massa biverkningar - resultatet är noll! Jag bestämde mig för att självständigt byta till örtmedicin, kosttillskott Kvinnlig komplex, homeopati. Processen var lång, men det var värt det. Metabolism och hormonnivåer återgår till det normala. Nu är hennes vän 30 år gammal, hon lyckades bli gravid, diagnosen "polycystic" togs bort. Människor kommer att tro att det är ett mirakel, men det är en verklighet. Och med hormonella läkemedel måste du vara försiktig.

Elena

Efter förlossning och amning återhämtade sig MC under mycket lång tid. Anledningen var inte bara amning utan också en stor viktökning. Dessutom visade tester förekomsten av avvikelser i östrogenproduktionen. Hormonella störningar provocerade uppträdandet av magra perioder. Innan detta tog hon en tall livmodern, men på grund av problem med magen vägrade hon. Ett avkok av elekampanens rötter kom till undsättning. Jag tar denna bittera dryck på menstruationsdagarna - det hjälper perfekt. Volymen av urladdning ökade. Jag kan inte säga att blödningen har blivit rik, men processen är redan som vanlig menstruation. Ja, och magen från gräset är bra.

Oksana, 29 år

Slutsats

Som en förebyggande åtgärd för hypomenoré, rekommenderas kvinnor att inte ignorera symtomen på smal urladdning. Mors plikt är att utbilda dottern i puberteten, att följa upprättandet av menstruationscykeln och också att lära sig menstruationskalendern. Genom att få tillgång till en läkare kan kvinnors hälsa upprätthållas och moderskapets glädje upplevs.

Varför menstruationen har blivit mager och kort

Varje månad förlorar kroppen på varje kvinna i reproduktiv ålder blod. Den normala volymen av menstruationsblodförlust är 50 - 150 ml.

Om menstruationsperioderna är knappa och få, kan detta inte märkas. Hypomenorré har olika orsaker, och inte alla är patologiska. För att inte oroa sig förgäves är det nödvändigt att studera den kvinnliga kroppens funktioner.

Vilka perioder betraktas som magra

För att börja överväga vad en liten period betyder. Enligt denna definition flöder menstruationen upp till 50 ml. Diagnosen i detta fall är hypomenorré..

Ofta åtföljs detta tillstånd av oligomenorré, dvs en minskning av blödningens varaktighet. Om normal menstruation varar från 3 till 7 dagar, observeras blödning hos patienter med oligomenorré bara 1 till 2 dagar.

Med klimakteriet kan hypomenoré vara ett tecken på den förestående utvecklingen av amenoré (fullständig frånvaro av menstruation). Som en naturlig fysiologisk process beaktas knapp menstruation hos flickor med en ospecificerad cykel (de första 2 åren efter menarkon).

Premenopausala kvinnor upplever samma fenomen. De har mycket dåliga perioder på grund av utrotningen av äggstocksfunktionen. En minskning av östrogennivåer eftersom kroppen åldras tillåter inte livmoderslimhinnan att utvecklas fullt ut. Som ett resultat minskar urladdningsvolymen.

Månadsvis, som utsöndras av livmodern i en liten volym, har vissa flickor på grund av ärftlighet. Om de kritiska dagarna för modern eller mormor var glesa, kan företrädare för efterföljande generationer uppleva samma situation. Men sannolikheten för att ha döttrar, barnbarn och barnbarnsdotter hålls kvar.

Hos unga kvinnor indikerar hypomenoré ofta avvikelser i reproduktionssystemet. En omfattande undersökning hjälper till att fastställa den exakta orsaken till avvikelsen..

Hur är magra perioder? Tilldelningarna är lättare än alltid eller har en brun färg. På packningen lämnar de små fläckar av blod. Menstruationen börjar i tid eller med en fördröjning och varar från flera timmar till 2 dagar.

Om en kvinna tidigare inte hade några tecken på PMS, med hypomenorré, kommer hon att manifestera följande symtom:

 • Illamående.
 • Huvudvärk.
 • Bröstsorg.
 • Värkande smärta i korsryggen.
 • Defekationsstörning.

Mörkt menstruationsblod i en liten mängd kan frisättas under inflammatoriska och smittsamma processer som inträffar i de inre könsorganen. Den blodiga massan luktar dåligt. Kvinnor klagar över dragande smärta i nedre del av buken och näsblod.

Patologiska orsaker till hypomenoré

Om patienten har små månatliga orsaker till fenomenet är det nödvändigt att undersöka noggrant, eftersom vissa sjukdomar är ganska farliga för kroppen. Oftast inträffar avvikelsen mot bakgrund av hormonella störningar, med användning av hormonella läkemedel och p-piller, samt med utvecklingen av endokrina och gynekologiska patologier..

Om en kvinna använder orala preventivmedel för att skydda sig mot en oplanerad graviditet, och hon har en kort magra period i mer än två månader i rad, måste hon se en läkare och ompröva.

Vi listar de patologiska orsakerna till små perioder:

 1. Anorexi. Överensstämmelse med strikta dieter, tvingad svält (till exempel för medicinska ändamål), plötslig viktminskning utan ett speciellt program, försvagar kroppen och tvingar den att spara energi för att upprätthålla de grundläggande processerna i livet. Menstruationen blir knapp eller går inte alls.
 2. Könsfejl. Underutvecklade könsorgan kan inte fullständigt utföra sina funktioner. Efter partiellt avlägsnande av livmodern kan hypomenorré också utvecklas..
 3. Aborter, förlossning, curettage och diagnostiska procedurer med ingrepp i livmoderhålan. Efter hysteroskopi, som är en typ av operation vid behandling av polypper, ändrar vävnaderna sin struktur, och menstruationscykelns gång tar en annan vändning. Om livmodern rengjordes och menstruationen därefter gick mager och luktade dåligt, indikerar detta en infektion i organet eller att främmande partiklar förblev inne. I detta fall upprepas curettagen.
 4. Brist på näringsämnen. Brist på vitaminer, mineraler och spårämnen är farligt med vitaminbrist och anemi. Deras brist påverkar negativt metaboliska och hematopoietiska processer och reproduktionsfunktion. Svullen kropp kan bilda en tumör.
 5. Sköldkörtelsjukdom. Detta endokrina system ansvarar för produktionen av östrogen och för att reproduktionssystemet fungerar korrekt. En felaktigt fungerande sköldkörtel försenar äggets mognad och förhindrar att det går ut från follikeln. Avsaknad av de nödvändiga hormonerna växer inte livmoderslimhinnan så mycket att menstruationen går normalt.
 6. Fetma. Ett överflöd av fettvävnad är full av överdriven ansamling av hormoner. Brott påverkar reproduktionsorganen och menstruationscykeln.
 7. Tuberkulos i livmodern och äggstockarna (endometritis). Symtom på sjukdomen - långa förseningar med efterföljande magra perioder och smärta i nedre del av buken.
 8. STD Sexuella infektioner och svampsjukdomar stör cykeln och gör urladdningen obetydlig.
 9. Polycystisk äggstock. Ytan på parade organ är bevuxen med små cystiska formationer. Sjukdomen framkallar menstruations oregelbundenhet.
 10. Polypper i livmodern. Polyppen ser ut som en knöl med ett ben. Tillväxten bildas på grund av hormonella störningar. Polypos manifesteras av en växling av mager och kraftig blödning.
 11. endometrios Det intrauterina slemhinnan växer till en onormal storlek, lämnar kroppshåligheten och sträcker sig till livmoderhalsen, vagina, bukhinnan. Med endometrial hyperplasi växer slemvävnaden in i livmoderns muskelvävnad. En brun daub visas mellan tunga perioder.
 12. Ovariell dysfunktion. Organ fungerar inte ordentligt på grund av hormonell instabilitet. Menstruationen går växelvis intensivt och sparsamt.
 13. Sjukdomar i centrala nervsystemet. Patologiskt förändrade processer i hypofysen och hypothalamus snedvrider förhållandet mellan hormoner som är nödvändiga för korrekt bildning av endometrium, och stör MC.

Volymen av menstruationsflödet kan förändras i en mindre riktning på grund av hög fysisk och psykologisk stress. Den sexuella sfärens harmoniska arbete störs också av ofta kontakt med kemikalier (till exempel på grund av professionella uppgifter) och ogynnsamma miljöförhållanden..

Graviditet med magra perioder

Som regel stannar menstruationen efter befruktningen. Men små perioder och graviditet i gynekologisk praxis är inte så sällsynta.

Dessutom kanske en kvinna inte känner till sin intressanta situation. Varför händer det här? Först påverkas situationen av en otillräcklig mängd progesteron. Hormon saknas på grund av kroppens individuella egenskaper. Slemhinnan börjar avvisas delvis och små perioder tilldelas. Efter en tid kan graviditeten ta slut.

Om en kvinna planerar att bli mamma, men obetydlig menstruation observeras under flera cykler i rad och befruktningen inte inträffar, måste hon kontakta kliniken och ta en analys för progesteron. Medicinsk korrigering av nivån på detta hormon kommer att bidra till en gynnsam kurs under nästa graviditet..

Foster missbildningar

Ett felaktigt utvecklande embryo kan normalt inte fixa i livmoderhålan och provoserar en delvis frigöring av endometriet. Om du gör ett graviditetstest i tid och får läkarhjälp kan du rädda barnet. Men detta är bara när situationen inte är hopplös..

Ektopisk graviditet

Ett farligt tillstånd är förknippat med fixering av ett befruktat ägg i äggledaren.

Det inträffar på grund av en gynekologisk sjukdom eller en underutveckling av endometrialskiktet. Små menstruationer på grund av avstötning av tunn slemvävnad.

Överskott av androgen

Om den kvinnliga kroppen producerar manliga könshormoner i en ökad mängd kan livmodern inte klara graviditet. Graviditet avbryts och hypomenorré börjar.

Med samtidig befruktning av två ägg med efterföljande avstötning av ett lågkvalitetsembryo, istället för normal menstruation, finns det en blodig daub.

Hypomenorré under postpartum perioden

När det länge efterlängtade barnet föddes kan en kvinna märka en liten period efter förlossningen. Vid mindre blödning rengörs livmodern oberoende av resterna av morkakan och blodproppar, som bildades på grund av skador på lokala kärl. Sådan urladdning kallas lochia..

Om dauben dök upp endast 2 veckor efter förlossningen är det möjligt att den inflammatoriska-infektiösa processen fortskrider i könsorganen.

Under amning inträffar menstruationen praktiskt taget förrän amningen slutar. Hypomenoré under denna period är förknippad med en annan hormonell omstrukturering och återställande av rytmen i menstruationscykeln.

Om perioden efter födseln gick bra men därefter blev knapp, kan kvinnan ha varit upprörd eller drabbats av allvarlig stress.

Diagnos och behandling av hypomenoré

Eventuella förändringar i menstruationen, som observeras under flera cykler i rad, kräver ett omedelbart besök hos gynekologen. Vad bör göras om en kvinna inte själv måste ha en liten period, eftersom en daub ofta indikerar allvarliga patologier som är svåra att svara på läkemedelsbehandling. Det värsta alternativet är onkologiska förändringar i livmodern och äggstockarna.

Vad kommer att bli behandlingen av hypomenoré, beslutar läkaren att ta hänsyn till anamnesen och resultaten av diagnostiska åtgärder:

 • Ultraljudscanning.
 • Allmän blodanalys.
 • datortomografi.
 • Kolposkopisk undersökning.
 • Smitsom infektionspatogen.
 • Blodtest för hormoner (nivån på sköldkörtelhormoner undersöks om du misstänker en sköldkörtelsjukdom).

Menarche och ammande kvinnor föreskrivs inte. De icke-farliga orsakerna till magra perioder elimineras genom att äta vitaminer och hälsosamma livsmedel. I överenskommelse med läkaren tar de lugnande medel och ändrar sin livsstil.

För att lindra stress och förbättra blodtillförseln till livmodern genomgår de en massagekurs och aromaterapi används hemma. För att förbättra blodflödet en vecka före menstruationens start påbörjas heta fotbad.

I en situation där menstruationen har blivit liten och kort väljer läkare individuell behandling. Patienterna ordineras antibiotika, vitamin- och hormonläkemedel, fysioterapiprocedurer.

I vissa fall är ett konkret resultat råd från en psykolog. Okontrollerad användning av själv valda läkemedel hotar att förvärra välbefinnandet och infertiliteten.

Om de magra perioderna inte är förknippade med sjukdomen, i överensstämmelse med läkaren, stimuleras blödningen med hjälp av folkmedicin

 1. Ett avkok av morötter - 5 gånger om dagen i 2 msk. l.
 2. Aloe juice - tre gånger om dagen i 3 msk. l.
 3. Vatteninfusioner av herdehandväska, tansy, johannesört, verbena, oregano.
 4. Lök och vitlök - grönsaker läggs till sallader eller äter i ren form.

Utifrån kvinnornas recensioner hjälper folkmedicin att återställa menstruationen, som tidigare var mycket knapp. Dock är fytopreparationer förbjudna för tonårsflickor med en instabil cykel, ammande mödrar och mogna damer i klimakteriet.

Om den magra menstruationen gick efter att Dufaston tagits, överträddes doseringen troligen. Detta hormonella läkemedel föreskrivs av experter för att reglera cykeln, eliminera smärta i nedre buken under menstruationen och i graviditetsstadiet.

Den okontrollerade användningen av tabletter väcker korta perioder, liknande en ljusbrun daub. Upprepade samtal till läkaren hjälper till att upprätta menstruation..

Artiklar Om Missbruk Cykeln

1-2-3 månader och slutade (startade och slutade omedelbart)

Hur kan jag minska min periodFaktorer som undernäring (till exempel att äta stora mängder citrusfrukter), stress, långvarig användning av antibiotika etc....

De viktigaste orsakerna till smärta i ändtarmen

Smärta i ändtarmen (proctalgia) kan uppstå vid valfri ålder av helt olika skäl, vara akut eller kronisk. Smärtsyndrom kan signalera inte bara allvarlig skada på ändtarmen, utan också vara en följd av patologiska processer i bäckenorganen eller indikera problem med ryggraden....

Vad är brun urladdning vid signalering av kvinnor?

Den bruna färgen på kvinnliga sekret uppnås på grund av blodföroreningar i fysiologiska vätskor. Sådant slem uppträder vid olika tidpunkter i menstruationscykeln....