Vad är orsaken till känslan av svaghet före och under menstruationen

Blödning

Ofta är det kända könet otrevligt under kritiska dagar, vilket uttrycks i form av förlust av styrka, illamående, yrsel och andra obehagliga manifestationer. Svaghet under menstruationen påverkar ofta livsstilen. På grund av en uppdelning kan en kvinna inte göra sina vanliga affärer. Ofta åtföljs malaise av flera dagar före och efter menstruationen. För att förstå hur man kan övervinna detta obehagliga tillstånd måste du först förstå dess orsaker..

Anledningar till att känna sig sjuk och svag

Sådana fenomen som förlust av styrka, slöhet, dåsighet, ovilja att göra någonting under menstruationen, kan utlösas av olika faktorer. De huvudsakliga orsakerna är följande:

 1. Egentligen premenstruellt syndrom (samma PMS), naturligt förekommande mot bakgrund av alla fysiologiska processer som förekommer i kroppen under hormonell obalans och livmodersammandragningar för att få ut endometrial peeling.
 2. Minskade Hb-nivåer förknippade med kritiska dagar och månadsvis kvinnlig blodförlust.
 3. Ofta minskade blodtryck och vegetovaskulär dystoni, där det blir lågt.
 4. Uppsamling av vätska i vävnaderna, vilket framkallar en ökning av det intrakraniella trycket och cirkulationsstörningar.
 5. Depressiva tillstånd.
 6. Vitaminbrist, brist på mikro- och makroelement i kroppen.
 7. Felaktig livsstil - låg rörlighet, brist på fysisk aktivitet, missbruk av skräpmat, alkohol, kaffe, nikotin.
 8. Hypoxia, provocerad av en begränsad vistelse i frisk luft (eller dess fullständiga frånvaro), etc..

Regelbunden illamående under menstruationen, särskilt om det åtföljs av kräkningar, kan orsakas av verkan av orala preventivmedel, som inte är lämpliga för en kvinna.

Sådana symtom kräver noggrann medicinsk analys, insamling av samtidig medicinsk historia, det är fullt möjligt - utnämning av ytterligare studier. Vad ska man göra om yrsel, illamående och allmän svaghet efter menstruationen kvarstår utan att förlora sin intensitet? Detta är ett bra skäl för gynekologisk konsultation, eftersom du måste identifiera etiologin i denna process så snart som möjligt. Den mest ofarliga orsaken är graviditet, som med säkerhet kommer att bestämmas av indikatorer på nivån av hCG i blodet. Mer allvarliga faktorer kan också provocera sådana tillstånd - kroniska sjukdomar, förgiftning av kroppen, patologi i kaviteten och livmoderhalsen, äggstocks tumörer.

Vad händer under menstruationen

Under hela cykeln förbereder kroppen sig på sannolikt moderskap, hormonet progesteron produceras intensivt. Om befruktningen inte inträffar minskar mängden kraftigt och prostaglandinhormoner börjar produceras, vilket orsakar uppkomsten av menstruation.

Det finns en förträngning av kärlen i livmoderns endometrium, vilket resulterar i att dess blodtillförsel minskar. Slemhinnan börjar gradvis stratifieras och separeras från livmodern. Restarna tas ut tillsammans med blod, som ackumuleras på grund av brott i små kärl.

Denna process fortsätter inte gradvis. Vissa delar av slemhinnan börjar sönderdelas tidigare och andra - lite senare. Det är därför kritiska dagar varar från tre till fem dagar..

Parallellt med det naturliga avlägsnandet av exfolierat endometrium sker en ökning av dess nya skikt. Vi kan säga att menstruationen är ett övergångsmoment från en cykel till nästa.

Menstruationsvätska består av blod och den utsöndring som livmoderkörtlarna utsöndrar. Dessutom innehåller den vaginala epitelceller och slemhinnor. En kvinna tappar cirka 50 g till 80 g blod under en period.

Under kritiska dagar kan det ofta uppstå obehag, till exempel:

 1. Smärta i nedre del av buken. Vid läkarbesök noterar flickor ofta att de har äggstocksmärta under menstruationen. Men i själva verket är smärta i nedre del av buken förknippad med livmodersammandragningar under menstruationen. Speciella läkemedel hjälper till att eliminera smärtan..
 2. Obehaglig lukt av menstruationsflöde, obehag för kvinnor.
 3. Illamående och feber.

Kom ihåg att hygien är nyckeln till kvinnors hälsa. Särskild uppmärksamhet på hygien måste tas på kritiska dagar. Du bör ta en dusch minst två gånger om dagen, byta kuddar var fjärde timme, ha bekväma underkläder gjorda av naturliga tyger.

Premenstruellt syndrom

Denna term hänvisar till ett helt komplex av neuropsykiska, vegetovaskulära och metabola-endokrina processer i den kvinnliga kroppen som förekommer på kvällen (från 7 till 2 dagar) av menstruationen.

De vanligaste manifestationerna av PMS:

 • svaghet, trötthet;
 • känslomässig instabilitet (utbrott av irritabilitet, tårar utan orsak, omotiverade humörsvängningar, etc.);
 • smärta i nedre buken;
 • ökad bröstkänslighet;
 • temperaturökning med flera tiondelar av en grad;
 • svullnad, en ökning av den vanliga kroppsvikt med 2-3 kg;
 • hoppar i blodtrycket (yr eller huvudvärk, det finns en känsla av dåsighet etc.);
 • libido förändras.

Förbud mot röda kalenderdagar

Under menstruationen försvagas den kvinnliga kroppen, dåsighet uppstår. Överdriven belastning på honom kan provocera en redan obehaglig känsla, och då kommer de röda dagarna i kalendern att bli en riktig tortyr för en kvinna. För att förhindra komplikationer och förse din kropp med optimala förhållanden idag måste du följa några tips och begränsningar:

 1. Undvik överdriven fysisk ansträngning under menstruationen, de kan framkalla överflödigt urladdning. Men måttlig träning (dans, fitness) kommer bara att gynna dig. De kommer att förbättra blodcirkulationen i kroppen, och genom att göra din favorit sak blir det ditt humör lättare, vilket är viktigt i dag. Om du tränar i gymmet, avbryt inte träningen, bara släpp på kraftbelastningen i några dagar.
 2. Vägrar att besöka bad, bastu, solarium. Sådana procedurer ökar blodcirkulationen i kroppen, under kritiska dagar kan de orsaka svår blödning. Hemma byter du ut det varma badet i ett par dagar med en varm dusch. Det rekommenderas inte att du besöker poolen i dag, även om du använder tamponger. Livmodern är i vägen, det finns en hög risk för infektion.
 3. Under kritiska dagar bör du noga överväga din diet. Ät en balanserad och vitaminrik diet. Undvik fet och kryddig mat såväl som alkohol. De bidrar inte bara till försämringen av välbefinnandet, utan ökar också utsöndringen. Begränsa eller snarare ge upp nikotin. Statistik visar att rökande kvinnor såväl som överviktiga kvinnor lider mest av menstruationssmärta.
 4. Var försiktig med att ta mediciner under din period. Om det finns behov av att använda några läkemedel, kontakta en läkare, ange deras sammansättning. Begränsa din medicin baserad på acetylsalicylsyra, de tunnar blodet och förlänger menstruationen.
 5. Om du av estetiska skäl inte lämnar upp sexuella relationer under menstruationen måste du använda preventivmedel. Idag är den kvinnliga kroppen inte skyddad och är sårbar för alla slags könsinfektioner..
 6. Undvik stress och överarbete. Kroppen försvagas idag, många noterar dåsighet, försök att slappna av så mycket som möjligt. Låt kroppen återfå sin styrka.

Hemoglobinreduktion

Förändring i blodkomposition är en allvarlig faktor som kan orsaka svaghet, trötthet under menstruationen. Inte varje tjej är medveten om att månatlig blödning, som ett resultat av att kroppen förlorar bara 50-80 (i värsta fall upp till 150) ml blod, kan orsaka en betydande minskning av Hb-nivåer, upp till utvecklingen av svår anemi. Detta gäller särskilt för kvinnor med svag immunitet och de vars perioder tyngs av gynekologiska patologier (till exempel hyperplasi, myom, onkologiska sjukdomar i livmodern och dess nacke, etc.).

Svår svaghet och efterföljande dåsighet, illamående, illamående med kräkningar (vilket leder till uttorkning) och till och med förlust av medvetande kan vara resultatet av en betydande månatlig blodförlust, som tappar ut alla kroppens reserver. De viktigaste symtomen på minskat hemoglobin är: blekhet i huden, andnöd, arytmi, metallisk smak i munnen.

Om förlusten av styrka under menstruationen åtföljs av ovan nämnda tillstånd bör detta vara ett tillfälle att kontakta en husläkare och ta ett allmänt blodprov.

Ingenting verkar hjälpa mig

Mellan 3 och 8% av kvinnorna, enligt Bayer Pharmaceuticals, upplever premenstrual dysforisk störning (PMDD). Detta är en allvarlig fortsättning av premenstruellt syndrom (PMS). Även om vanliga PMS och PMDD har liknande fysiska och emotionella symtom, orsakar PMDD extrema humörförändringar som allvarligt kan störa ditt arbete och till och med skada din relation. Som förklarats på Mayo Clinic är orsaken till PMDD inte klar. Idag syftar behandlingen av detta syndrom till att förebygga eller minimera symtom och kan inkludera:

 • Antidepressiva.
 • P-piller.
 • Kosttillskott.
 • Växtbaserade läkemedel.
 • Kost och livsstilsförändringar.

Var och en av dessa metoder måste diskuteras med din läkare..

För att inte känna nedgången i energi under cykeln, titta på dessa övningar från Donna Eden - de hjälper till att jubla bättre än kaffe.

Mindvalley University

Mindvalley University är en global gemenskap av människor som brinner för idén om spetskompetens: entreprenörer, innovatörer, tänkare, konstnärer, digitala nomader. Vi förenas av önskan att få en effektiv och praktisk utbildning inom alla områden i våra liv. Mindvalley-program är inriktade på utveckling av mentala förmågor, hur man bygger en karriär och bibehåller relevans i utvecklingen av robotik, blir lyckligare i relationer, skapar en drömkropp, utvecklar intuition. Välj kurser som passar dig här https://www.mindvalleyrussian.com/
Visa alla artiklar Mindvalley University »

Dela detta

Snabbhjälp för svaghet

Det är viktigt att förstå att du behöver kämpa inte med kroppens svaghet, men först och främst eliminera orsakerna som orsakar detta fenomen. Du kan dock använda enkla rekommendationer för att enstaka lindra ditt tillstånd under kritiska dagar. Så om en uppdelning observeras mot bakgrund av yrsel och båda är mycket intensiva, måste du ta några droppar atropin (1% lösning). När svaghet provoceras av svår huvudvärk, illamående, plötslig mörkare i ögonen, bör du omedelbart förse dig själv med full syreåtkomst: öppna fönstret, befria halsen och bröstet från överflödiga kläder. Det är viktigt att sitta bekvämt eller till och med ligga, dvs. ta den mest bekväma kroppspositionen och börja andas djupt och korrekt. Du behöver inte ignorera dåsighet, försöka övervinna det med kaffe eller energidrycker och hålla dig vaken, som vanligt. Genom ett sådant tillstånd signalerar kroppen aggressivt behovet av vila och återställande av krafter som spenderas på aktiv bearbetning av hormoner.


Yrsel kännetecknas på följande sätt:

 1. Central - uppstår när hjärnans cellstrukturer är dåligt försedda med syre. Menstruation är en process som påverkar många kroppssystem, inklusive kärlen. Hjärnkärlen kan smalna, vilket resulterar i ökat blodtryck.
 2. Perifer - oroar ofta de kvinnor som har inflammation och olika patologier.
 3. Systemisk - kan observeras vid hormonella störningar och med en störning i den vestibulära apparaten.
 4. Osystematiskt - verkar med stress, överdriven fysisk stress, brist på glukos i blodomloppet. I detta fall kan huvudet snurra både under menstruationen och efter det att det har slutförts.

Hur man kan bli av med folkrättsmedel

För att stärka kroppen försvagad av menstruation kan du försöka ta råd från våra förfäder, som inte hade till hands ett brett utbud av farmakologiska medel. Drick till exempel tre gånger om dagen ett glas färsk björksaft eller 2-3 tsk. fisk olja. Det hjälper till att glömma vilken nedbrytning, te med lindblomma i kombination med maskros sylt. Du kan också brygga medicinal verbena, det klarar uppgiften inte värre.

Lätt att hantera svaghet och yrsel under menstruationen:

 • te från ingefära, persiljefrö, citronmelisse eller lindblommor;
 • färskpressad morot- och rödbetasaft;
 • tångpulver;
 • Ginkgo Biloba infusion.

Med illamående som följer med en försvagad kropp på "röda dagar i kalendern" kan du lägga en bit citron eller surt godis under tungan, dricka ett glas yoghurt, te med mynta eller surkål juice.

Vilka vitaminer du ska ta?

För att hjälpa din kropp att vakna upp, ta en kurs med vitaminterapi. Vilka vitaminer du ska ta med ökad dåsighet kommer din läkare att berätta. Vi diskuterar bara de viktigaste vitaminerna som du kan ta under din period.

 • Vitamin B6 kommer att öka produktionen av östrogen, öka humöret;
 • E-vitamin lindrar trötthet och stress, hjälper till att lugna somna;
 • Magnesium lindrar smärta i huvudet och normaliserar blodtrycket;
 • Fiskolja kommer att stärka immuniteten, lindra smärta i nedre del av buken;
 • Järn återställer normala hemoglobinnivåer i blodet.

Övervaka noggrant ditt välbefinnande. Om dåsighet stör inte bara före menstruationen utan genom hela cykeln ligger kanske orsaken inte i menstruationen. Attacker av illamående, ofta och plötslig yrsel utan anledning, kronisk sömnlöshet på natten och dåsighet under dagen - detta är ett tillfälle att kontakta en gynekolog, neurolog och endokrinolog.

Läkares rekommendationer

Regelbunden impotens en vecka före menstruation, samt konstant svaghet direkt på menstruationsdagarna, bör vara anledningen till att kontakta en gynekolog. Speciellt om sjukdomar gör att du drastiskt anpassar livets vanliga rytm, att skjuta upp inte bara resor till gymmet, nattklubbarna eller poolen, utan också att avbryta viktiga möten, be om ledighet från jobbet. Arten av sådana fenomen kan vara annorlunda. Men om de elimineras med hjälp av smärtstillande medel, lugnande medel, vitaminkomplex, svaghet, illamående, en svag temperaturökning, viktfluktuationer, smärta i nedre rygg, bröstkorg och nedre del av magen är inte patologiska och orsakas endast av månatliga hormonella förändringar i den kvinnliga kroppen.

Varför PMS manifesterar sig på olika sätt

Den kvinnliga kroppen är en komplex mekanism. Varje kvinnlig cykel styrs av fysiologiska processer som är inneboende i naturen och kan fungera felaktigt. Som ett resultat manifesteras detta av psykologiska, fysiska eller emotionella utbrott och generell dålig hälsa..

Innan menstruationen och under menstruationen förändras nivån av kvinnliga hormoner dramatiskt. Östrogen, ansvarig för skönhet, attraktion och gott humör, produceras i mindre mängder. Det finns en försvagning av dess effekt på kroppen: ägglossningstiden är avslutad och av naturen är det meningslöst att locka motsatt kön.

 • svaghet och trötthet;
 • tårfullhet eller irritabilitet;
 • KÄNSLIGHET;
 • dålig sömn;
 • yrsel och illamående.

Dessa manifestationer av ett upplopp av progesteron observeras hos nästan varje kvinna under perioden med premenstruellt syndrom.

Den andra halvan av den kvinnliga cykeln ansvarar för att förbereda befruktning och graviditet. Detta förklarar:

 • en avsevärd ökning av aptiten;
 • snabb viktökning;
 • bröstförstoring och känslighet.

Om befruktning inte har inträffat ändrar kroppen plötsligt riktningen och börjar förbereda sig för menstruation. Livmodern träder ihop för att bli av med endometriet. Av denna anledning kan kvinnor känna ganska smärtsamma kramper och ländryggsmärta. Ibland är det svårt att göra utan smärtmedicinering. Parallellt med spasmer noteras illamående, blekhet, frossa och en minskning av kroppstemperaturen.

Det händer ofta att sjukdomar före menstruation är förknippade med brist på följande ämnen i kroppen:

 • kalium, magnesium, natrium;
 • kalciumjärn.

Förutom brist på vitamin A och C. Ofta känner kvinnans kropp själv att han måste kompensera för deras brist. Jag vill ständigt salt, sur eller söt. Det kan till och med vara en perversion av smak. För att undvika detta, ungefär en vecka före menstruationen, måste du börja dricka ett komplex av vitaminer för kvinnor och etablera näring. Då kommer du att känna dig mycket bättre och eventuellt kommer yrsel, svaghet och illamående att stoppa helt.

I alla processer i menstruationscykeln spelar centrala nervsystemet en viktig roll. Överbelastning av nervsystemet inträffar ofta exakt i den sista fasen av cykeln, vilket i sin tur leder till:

 • irritabilitet och aggression;
 • nervositet och tårfullhet;
 • panikattacker och fallande självkänsla eller sömnlöshet.

Om hela månaden av centrala nervsystemet (centrala nervsystemet) fungerade för slitage, det fanns mycket stress eller ångest, är det inte förvånande att huvudvärk, illamående och till och med kräkningar kommer att dyka upp före menstruationen. Depression kan också hända, vilket försvinner först efter det att menstruationen har slutförts..

Obehag under premenstruellt syndrom är ett välkänt och naturligt fenomen. Detta betyder inte att det inte är nödvändigt att lösa problem med misshandel. Det är nödvändigt att vidta alla möjliga åtgärder för att minska turbulensen i manifestationerna av premenstruellt syndrom.

Kvinnor utsätts ofta för ofta tryckfall. Med VSD sänks det ofta. Före starten, såväl som under menstruationen, kan sådana kvinnor och flickor känna sig svaga eller till och med förlora medvetandet. Detta beror på tryckfluktuationer i jorden av hormonella förändringar och blodförlust tillsammans med menstruationsflödet.

Senare återställs alla processer och välbefinnandet förbättras oberoende. Det är möjligt att kontrollera om sjukdomar är förknippade med VVD om du regelbundet mäter blodtrycket under en månad och registrerar resultatet som uppnåtts i alla faser av kvinncykeln.

ICP-klassificering

Premenstruellt syndrom delas in i klasser beroende på sjukdomens varaktighet före menstruationen. Intensiteten och arten av ursprunget till allmänt välbefinnande beaktas också. Läkare anser graden av milt premenstruellt syndrom vara 4–5 symtom, där endast 1 eller 2 uttalas. De visas en vecka före menstruationen.

Om graden är allvarlig är symtomen mycket större. De är alla mycket uttalade och kan uppstå till och med två veckor före menstruationens början. I grunden visar 5-7 tecken på PMS sig så levande att det blir mycket svårt för en kvinna att uthärda denna period.

Det är också viktigt att notera att det fortfarande finns en uppdelning av ICP i tre typer:

 • kompenseras;
 • subcompensated;
 • dekompenserad.

Med en kompenserad typ försvinner symtomen när menstruationen börjar och samtidigt utvecklas symptomen inte. Den subkompenserade typen involverar progression av symtom och sjukdomar före början av menstruationen. Den senare typen indikerar persistensen av symtom under menstruationen och till och med en tid efter dem.

De flesta kvinnor ger upp och vägrar att leva en normal livsstil när de får en sammanbrott innan menstruationen. Det verkar för dem att ingenting behöver göras. På grund av svåra sjukdomar måste de förneka sig inte bara vissa nöjen utan också skjuta upp viktiga frågor. Att gå i säng några dagar eller dricka piller varje månad, det är för deprimerande.

 • lugnande medel, hormonella piller;
 • antihistaminer, antiinflammatoriska läkemedel;
 • homeopatiska läkemedel, vitamin- och mineralkomplex.

Vanligtvis föreskrivs behandling i upp till sex månader. Förutom terapi med speciella farmaceutiska preparat kommer andra åtgärder att krävas för att eliminera premenstrual malaise. Maten måste också justeras. Det är tillrådligt att vägra fettiga och saltade rätter från kaffe, men svart, särskilt mörk choklad, kan konsumeras..

Användningen av alkohol och nikotin gör deras välbefinnande sämre, därför är det bättre att utesluta dem eller åtminstone minska deras användning en vecka innan menstruationens början. Det är användbart att äta, i den andra fasen av den kvinnliga cykeln, skaldjur, baljväxter, mejeriprodukter och frukt med grönsaker.

Fysisk aktivitet, även i form av gymnastik, har en mycket gynnsam effekt på eliminering av smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen före menstruationen. Du måste göra det på en dag i PMS och 2-3 gånger om dagen. Dessutom bör stämningen också förbättras, eftersom fysisk aktivitet bidrar till den aktiva produktionen av endorfin. Det är viktigt att förhindra sömnbrist, annars kommer det att leda till ett aggressivt eller tårfullt tillstånd.

Premenstrualt syndrom - denna fras är känd för de flesta kvinnor, vilket orsakar dem obehagliga känslor.

Faktum är att PMS med dess omfattande symtom är ett problem som drabbar tre fjärdedelar av kvinnor i fertil ålder..

En av dess manifestationer är yrsel under menstruationen. Detta är ett tillstånd där det är svårt att lita på din egen kropp och fortsätta att leva i en normal rytm..

Med yrsel verkar det som om allt kretsar, medan det är svårt att koncentrera sig på bekanta affärer, det är farligt att vara på en stadsgata, etc..

Yrsel är en välkänd funktionsfel i nervens eller kärlsystemet i kroppen. Det finns sådana typer av det:

 1. Central - detta är en manifestation i PMS av syre-svält i hjärnan på grund av periodiska spasmer av de kärl som levererar den.
 2. Perifer - har inte en direkt relation till menstruationen, men sammanfaller med dem i tid. Detta är ett tecken på patologin hos den vestibulära apparaten.

Beroende på cyklisk karaktär delas manifestationen av yrsel upp i följande:

 • Systemiskt, upprepat under alla cykler, som en återspegling av hormonella och vestibulära störningar.
 • Osystematiskt, förknippat med vissa fysiska överbelastningar och som en följd med brist på vätska eller glukos i kroppen. I detta fall räcker det ofta att dricka minst 2 liter rent vatten per dag.

Relaterade videoklipp

I kroppen hos alla kvinnor i reproduktiv ålder finns cykliska förändringar förknippade med förberedelsen av livmodern för en möjlig graviditet. Om graviditet inte har inträffat inträffar då blödning (menstruation), vilket hos de flesta kvinnor är förknippat med buksmärta. Smärre och kortvariga smärta är en fysiologisk norm. En läkare bör konsulteras om hon är stark och beröva en kvinna möjligheten att göra normala aktiviteter. Sådan smärta indikerar förekomsten av allvarliga sjukdomar, det kan inte ignoreras.

symtom

Premenstruellt syndrom kännetecknas av sådana obehagliga manifestationer:

 • viktökning;
 • sömnstörningar;
 • irritabilitet;
 • ofta humörsvängningar;
 • en ökning av buken i volym;
 • huvudvärk;

Varför känner hon sig sjuk innan sin period? Oftast är obehagliga manifestationer av premenstruellt syndrom förknippade med brist på vissa vitaminer och mineraler, såväl som hormonella störningar.

Libido

Libido eller sexdrift beror på både psykoterapeutiska faktorer och fysiska faktorer. Det påverkas av:

 • Trötthet;
 • depression;
 • avslag på en viss person;
 • känslan av kärlek;
 • positiva känslor;
 • sjukdomar;
 • menstruation.

När det gäller logik bör önskan efter sex förbättras avsevärt under ägglossningen. Det förekommer vanligtvis i mitten av cykeln och representerar utgången av ett moget ägg från äggstocken..

Detta ögonblick är det mest gynnsamma för graviditetens början, eftersom den kvinnliga reproduktionscellen förblir livskraftig bara en dag. Och därför ökar attraktionen under ägglossningen sannolikheten för samlag och framgångsrik befruktning och är en del av det naturliga urvalet. Men människor skiljer sig väsentligt från djur där alla reproduktionsprocesser underkastas exakt de naturliga lagarna i regleringen.

I praktiken märker inte kvinnor en akut önskan om sex i mitten av månaden. Oftast märker de inte ens några förändringar i den sexuella sfären just nu.

Många har emellertid ett tydligt samband mellan förändringen i libido och menstruation - till exempel ökningen. Hur du förklarar detta?

Varför det är buksmärta. Vad är dysmenorré

Cykliska processer förknippade med förberedelsen av den kvinnliga kroppen för en möjlig graviditet beror på hormonella förändringar, ökad produktion av östrogen, progesteron, prostaglandin. Det finns det så kallade premenstruella syndromet, vars tecken är depressivt humör, svullnad i bröstkörtlarna, nedre buken gör ont.

Om befruktning inte inträffar, graviditet inte inträffar, avvisas och utsöndras skiktet av livmoderens innerfoder (epitel), till vilket den befruktade cellen skulle fästas. Eftersom slemhinnan penetreras av ett nätverk av blodkärl inträffar blödning.

Avstötningen av det yttre skiktet av epitelet (slemhinnan) och dess borttagning från livmodern sker på grund av dess krampiga sammandragningar, som orsakar smärta. Dessutom leder svullnad av epitel till en ökning av livmoderns storlek. Det komprimerar nervändarna i den omgivande vävnaden. Motsvarande signaler överförs till hjärnan, det finns en svarssmärta i buken.

Dessa processer är naturliga. Smärtarnas intensitet beror på de enskilda egenskaperna hos kvinnans kropp: livmoderns placering och storlek, känsligheten hos hjärnans smärtcentrum, allmän hälsa, fysisk och psykisk stress.

Video: Vad är menstruation. Varför magvärk

Smärtsamma perioder är vanligare hos unga kvinnor som inte är noll. Ibland uppstår en smärta i buken när man använder livmoderkonceptiva medel. Buksmärta under menstruationen kan vara allvarlig i närvaro av endokrina sjukdomar, vilket kan leda till hormonella störningar i kroppen. Menstruation är smärtsam efter operationer i livmodern eller inre organ.

För att förstå varför, under menstruationen, gör ont i magen (så kallad dysmenoré), är det nödvändigt att ta reda på om kvinnan har följande sjukdomar:

 • endometrios och adenomyos (spridning av livmoderepitel);
 • ovariecyst (neoplasma i form av en hålighet i äggstockens kropp, med en godartad karaktär);
 • myom (godartad tumör i livmodermuskeln);
 • polyper (enda godartade neoplasmer i endometrium);
 • ektopisk graviditet (fästning av ett befruktat ägg inte i livmodern utan i äggledarna).

Video: Orsaker till smärta under menstruationen

Alla dessa sjukdomar utgör ett hot mot en kvinnas hälsa och blir i vissa fall ett hot mot livet, därför är menstruationen smärtsam att konsultera en läkare och genomgå en undersökning. Relaterade funktioner som också måste rapporteras är:

 • temperaturökning under menstruationen;
 • menstruationen varar mer än sju dagar;
 • ökad smärta jämfört med tidigare menstruation;
 • ökat menstruationsflöde;
 • ökad buk, misstänkt graviditet.

Ibland uppträder smärta under menstruationen inte bara i buken utan också i andra delar av kroppen: mage, ben, rygg, obehagliga känslor under urinering.

Funktioner i den kvinnliga kroppen

Kvinnornas struktur skiljer sig mycket från män. Särskilt märks denna skillnad i det reproduktiva systemet. En kvinnas kropp är inställd på att föda och få barn. Vid åldern 11 till 16 år börjar den första menstruationen hos flickor, vilket innebär att kroppen är redo för graviditet. Månatligt, i frånvaro av befruktning, går ägget ut tillsammans med livmoderns livmodern. För närvarande observeras menstruationsblödning.

Denna period är ganska svår för ett visst antal kvinnor. De känner sig svaga, liksom andra obehagliga symtom. Några dagar innan månatliga blödningar börjar kan en kvinna dessutom känna sin inställning. Detta indikeras också av dålig hälsa och andra samtidigt symtom..

Menstruationscykel

En kvinnas menstruationscykel är inte bara blödningar varje månad i tre till sju dagar. Detta är en komplex hormonell omstrukturering av kroppen, som förbereder de inre könsorganen för graviditet och bär ett barn.

Om befruktningen inte inträffar, förnyas livmoderens inre yta - endometriet - slemhinnan avvisas tillsammans med blodet. Detta kallas menstruation..

Alla processer som sker i en kvinnas kropp under en cykel regleras av könshormoner - östrogen och progesteron. Deras svängningar ger sekventiell förekomst av olika faser i cykeln. Könshormoner påverkar emellertid kroppens allmänna tillstånd. Stämningsförändring, en kvinnas känslomässiga labilitet beror på dem. Dessutom är dessa ämnen de främsta skyldigheterna i förändringar i libido - sexuell lust, attraktion mot en partner.

Icke-läkemedelsbehandling

I vissa fall kan en kvinna erbjudas spa-behandling. Förutom att utföra vanliga fysioterapeutiska förfaranden, kommer det att hjälpa till att lindra mental stress. Alternativa metoder används ibland för att behandla ohälsa före menstruation. Växtbaserade behandlingar, som har en mild lugnande effekt, är mycket populära bland dem. Det kan vara infusioner av mynta, citronmelisse, valerian.

När behöver du läkarkonsultation

Vanliga PMS-fenomen bör inte orsaka stor oro. Men det finns inga speciella symtom för honom, vars manifestation kräver brådskande konsultation av en specialist:

 • Oförklarlig stängning av ett öga.
 • Återkommande dåsighet.
 • Återkommande allergier upp till svullnad och astmaattacker.
 • Kräkningar, illamående som inte kan lokaliseras och yrsel före menstruation.
 • Intermittent ögoninflammation.
 • Migränattacker.
 • Svettningar, ledvärk, feber.
 • Förlust av medvetande.
 • Skarp och outhärdlig smärta i nedre del av buken.

Yrsel är ett vanligt symptom på PMS. Dess natur är de hormonella störningarna i samband med denna process. Yrsel kan dock uppstå oberoende av PMS, som sammanfaller i tid med menstruation.

Folkläkemedel hjälper ofta till den medicinska behandlingen av yrsel som föreskrivs av en läkare. Innan menstruationen ska man inte försumma förebyggande åtgärder..

Om huvudvärk och yrsel följer symtom som inte är specifika för PMS, är det extremt nödvändigt att kontakta en specialist.

Orsak och förebyggande av menstruationssvaghet

Den kvinnliga stämningen är så instabil och flyktig. Det rättvisa könet kan le och njuta av livet, och efter en minut snälla med krokodiltårar. Vad är det, karaktärskostnader eller egenskaper hos den kvinnliga kroppen? Faktum är att menstruationscykeln består av flera faser, var och en har sina egna egenskaper. De flesta kvinnor lider under menstruationen, det är hon som kan orsaka skarpa humörsvängningar. Kritiska dagar åtföljs ofta av svaghet och dålig hälsa. Kroppen förlorar sin styrka, en kvinna har dåsighet att arbeta och slappna av, hon vill ständigt sova. Det är viktigt att förstå varför detta händer och om det är normalt.

Under menstruationen kan en kvinna till och med förlora medvetandet

Skäl för att känna sig illa

Naturen tänkte att den kvinnliga kroppen varje månad bör förbereda sig för befruktningen. För detta produceras hormonet progesteron i stora mängder. Om befruktning inte inträffar, sjunker hormonnivån kraftigt, processen för produktion av prostaglandin börjar, det är de som orsakar menstruationens början. Vid denna tidpunkt minskas kärlen i livmoderns endometrium, deras blodtillförsel minskar.

Slemhinnan i livmodern exfolierar gradvis, så det rengörs. Det kommer ut i form av menstruationsflöde. Det är livmoderslimhinnan med blod, som ackumuleras till följd av brott i blodkärlen.

I samband med de processer som sker i kroppen kan en kvinna känna smärta i nedre buken. Under kritiska dagar tappar en kvinna 50–80 g blod. För kvinnor med anemi och svag immunitet kan blodförlust orsaka illamående och yrsel. Kroppens allmänna tillstånd förvärras, dåsighet förefaller, i sällsynta fall, på grund av hormonell obalans, observeras förlust av medvetande. När den hormonella bakgrunden stabiliseras försvinner symptomen på menstruation.

Med menstruation förlorar en kvinna blod, och detta kan försvaga henne

Illamående och yrsel under menstruationen: hur man hanterar dem?

Många kvinnor har yrsel i början av sina perioder, åtföljd av dåsighet. Detta tillstånd förklaras av blodförlust, järnbrist och en minskning av hemoglobin. Som ett resultat av obalansen mellan manliga och kvinnliga hormoner i kroppen reagerar nervsystemet också på menstruation. Ofta finns det hopp i blodtrycket: i vissa stiger det under menstruationen, i andra minskar det. Ofta på kritiska dagar läggs illamående till yrsel. Under menstruationen frisätts förutom prostaglandiner en stor mängd serotin. Dess ökning av kroppen påverkar negativt avlägsnandet av vätska från kroppen, vilket resulterar i illamående. En annan orsak till illamående kan vara uterusförskjutning och komprimering av nervändar..

Om du känner dig svår huvudvärk och illamående med kritiska dagar bör du ta en horisontell position. Ta om möjligt ledigt från jobbet eller skolan. Överarbetande och ignorering av dessa symtom hotar med förlust av medvetande. Detta händer i sällsynta fall när kroppen är mycket svag och lider av anemi..

Symtom i form av illamående och yrsel kan uppstå inte bara under menstruationen utan också framför dem. För att lindra premenstruellt syndrom och kritiska dagar kan du använda speciella läkemedel avsedda för användning under PMS och menstruation, samt lugnande medel. Ignorera inte dåsighet, försök inte övervinna dig själv och håll dig vaken, som vanligt. Kroppen signalerar dig behovet av att koppla av och återställa styrka, eftersom de alla går till bearbetning av hormoner.

Kritiska dagar är stress för kroppen, och temperaturen kan stiga som en skyddande reaktion. Denna process är förknippad med en ökning av hormoner. Normen är en liten temperaturökning med några tiondelar i grad. Men om temperaturen stiger till 37,5-38 grader i början av menstruationen, indikerar det förekomsten av en inflammatorisk process i kroppen.

Yrsel under menstruation är vanligt förekommande; det är tillrådligt att vänta på det medan du ligger i sängen.

Förbud mot röda kalenderdagar

Under menstruationen försvagas den kvinnliga kroppen, dåsighet uppstår. Överdriven belastning på honom kan provocera en redan obehaglig känsla, och då kommer de röda dagarna i kalendern att bli en riktig tortyr för en kvinna. För att förhindra komplikationer och förse din kropp med optimala förhållanden idag måste du följa några tips och begränsningar:

 1. Undvik överdriven fysisk ansträngning under menstruationen, de kan framkalla överflödigt urladdning. Men måttlig träning (dans, fitness) kommer bara att gynna dig. De kommer att förbättra blodcirkulationen i kroppen, och genom att göra din favorit sak blir det ditt humör lättare, vilket är viktigt i dag. Om du tränar i gymmet, avbryt inte träningen, bara släpp på kraftbelastningen i några dagar.
 2. Vägrar att besöka bad, bastu, solarium. Sådana procedurer ökar blodcirkulationen i kroppen, under kritiska dagar kan de orsaka svår blödning. Hemma byter du ut det varma badet i ett par dagar med en varm dusch. Det rekommenderas inte att du besöker poolen i dag, även om du använder tamponger. Livmodern är i vägen, det finns en hög risk för infektion.
 3. Under kritiska dagar bör du noga överväga din diet. Ät en balanserad och vitaminrik diet. Undvik fet och kryddig mat såväl som alkohol. De bidrar inte bara till försämringen av välbefinnandet, utan ökar också utsöndringen. Begränsa eller snarare ge upp nikotin. Statistik visar att rökande kvinnor såväl som överviktiga kvinnor lider mest av menstruationssmärta.
 4. Var försiktig med att ta mediciner under din period. Om det finns behov av att använda några läkemedel, kontakta en läkare, ange deras sammansättning. Begränsa din medicin baserad på acetylsalicylsyra, de tunnar blodet och förlänger menstruationen.
 5. Om du av estetiska skäl inte lämnar upp sexuella relationer under menstruationen måste du använda preventivmedel. Idag är den kvinnliga kroppen inte skyddad och är sårbar för alla slags könsinfektioner..
 6. Undvik stress och överarbete. Kroppen försvagas idag, många noterar dåsighet, försök att slappna av så mycket som möjligt. Låt kroppen återfå sin styrka.

Om den schemalagda åtgärden matchar kritiska dagar ska du planera om den. Under menstruationen förvärras blodkoagulationen i den kvinnliga kroppen, alla kirurgiska ingrepp kan orsaka allvarlig blödning.

Fettmat förvärrar obehagliga symtom på menstruation

Förebyggande av kvinnors problem

Någon lider av svaghet under premenstruellt syndrom, medan någon får en svaghet från de första minuterna av menstruationen. Utsläpp kan fortfarande vara frånvarande och välbefinnandet förvärras dramatiskt. Efter några timmar börjar menstruationsflödet och orsaken till smärta i nedre buken, yrsel och illamående blir tydlig. Menstruationsvärk skiljer sig från patologiska, eftersom de lätt elimineras med hjälp av smärtstillande medel, biverkningar i form av svaghet, irritabilitet, dåsighet och slöhet kan övervinnas med hjälp av vitaminer och läkemedel som hjälper till att normalisera cykeln. För att lindra ett smärtsamt tillstånd på kritiska dagar, ta vitaminer och mineraler, gå ofta i frisk luft, undvika stress och slappna av mer. Det är viktigt att tänka på:

 1. Vitaminer B 6 hjälper till att normalisera hormonnivåerna. Det deltar aktivt i östrogenomsättningen och hjälper till att normalisera hormonhalterna. Regelbundet vitaminintag kommer att lindra PMS och tillstånd på kritiska dagar..
 2. Ofta klagar kvinnor över bröstsmärta under och före menstruationen. E-vitamin hjälper till att bli av med detta symptom och hjälper till att minska känslomässig stress..
 3. För att kroppen ska fungera stabilt måste den regelbundet få kalcium. Det är inte nödvändigt att ta det i form av tabletter, det räcker att inkludera mjölk, keso och ost i din kost.
 4. Magnesium hjälper till att bli av med huvudvärk som uppstår vid början av menstruationen. Det kommer också att skydda mot smärta i nedre buken. Magnesium finns i nötter, frukt och grönsaker..
 5. Glöm inte fördelarna med fiskolja för kroppen. Dess användning under menstruationen förhindrar kramp i buksmärta och förbättrar kroppens allmänna tillstånd.
 6. Yrsel, svaghet och dåsighet kan orsakas av brist på järn. För att förhindra detta tillstånd måste kroppen tillhandahålla den nödvändiga mängden järn.
 7. Du kan ta dessa vitaminer i tabletter, då är det tillrådligt att dricka hela kursen. Du kan också göra utan droger, det räcker att äta hälsosamma livsmedel som är rika på vitaminer och mineraler. En välformad kost är det bästa förebyggandet av menstruationssmärta.

Om symptomen lätt elimineras med smärtstillande medel och varar i flera dagar, är malaise förknippat med en förändring i hormonnivån i den kvinnliga kroppen.

Men om illamående, yrsel, dåsighet och skarp smärta följer dig under hela cykeln, kan orsaken vara allvarlig sjukdom. Det rekommenderas att besöka en gynekolog och en neurolog. Uppskjut inte besöket hos läkaren, eftersom det är bättre att ta reda på det verkliga skälet än att plåga dig själv från ständig smärta och åkommor. Kom ihåg att din hälsa främst är upp till dig..

En obehaglig manifestation av PMS är tårhärdighet under menstruationen, före och efter 2

De flesta kvinnor upplever mental och fysisk obehag före kritiska dagar. Totalen av dessa manifestationer kallas PMS (premenstruellt syndrom). Svårighetsgraden av symtom är individuell, men i vissa fall förvärras tillståndet hos den kvinnliga psyken till en kritisk punkt som gränsar till självmordsstämningar. Depression före menstruation kräver en obligatorisk korrigering. För att hantera ett problem måste du veta varför det inträffar och hur du kan påverka det.

Varför svaghet under menstruationen

Strax före början av menstruationsblödning och under de första dagarna av en ny cykel uppstår skarpa hormonella fluktuationer i kroppen. När blödningen börjar, faller en hög nivå av progesteron, östrogen börjar produceras aktivt. Sådana biokemiska processer under menstruation hos de flesta kvinnor åtföljs av endast en svag svaghet, och i vissa går de till och med obemärkt.

Ibland är försämringen av hälsan mer uttalad. Kvinnor klagar över illamående under menstruation, yrsel, feber, följt av frossa. Ibland är svagheten så stark att det inte finns någon styrka att arbeta, jag vill ligga. Detta tillstånd kan inte ignoreras. Orsakerna till dålig hälsa kan vara ett svårt premenstruellt syndrom med vegetativa-vaskulära manifestationer, liksom betydande blodförlust under menstruationen och en minskning av hemoglobinnivåer som är förknippade med det..

Kvinnans tillstånd återgår till det normala redan 3-4 dagar efter en ny cykel. Men svaghet efter menstruationen bör vara uppmärksam. Ofta förekommer det mot bakgrund av inflammatoriska processer, metaboliska störningar.

Vad man ska göra mot mannen?

Försök att acceptera det faktum att en söt och älskad varelse inte är så söt. När de säger att flickor är gisslan av hormoner - är det sant.

Aggression, temperament, tårfullhet, nervositet, bitchiness - PMS-visitkortet. Låt därför inte kvinnan förstöra din relation med dig. Kritiska dagar är en svår period, flickans nervstillstånd kan överföras till alla runt omkring. Var uppmärksam på din älskade just nu - hon kommer att uppskatta, kanske inte direkt, men hon kommer definitivt att förstå och kommer att vara tacksam för dig.

Konflikt brygger sig? Gå inte åt sidan som om du inte märker ändringarna. Så du kommer att provocera en ny del av dåligt humör. Gör det klart att du är medveten om att det inte är lätt för henne nu. Om du har barn, gå till parken, cirkus etc. och lämna din kvinna ensam med en chokladkaka i soffan. Låt henne sova på morgonen längre än vanligt.

Tips för varje enskilt fall bör vara individuella. Därför kan du bara bestämma vad du ska göra i en viss situation och undvika en nervös nedbrytning..

En kvinna är mer benägna att utveckla depression än det starkare könet. Detta beror på koncentrationen av könshormoner i hennes kropp som ständigt förändras i olika faser av menstruationscykeln. Depression under menstruationen påverkar både vårdnadshavarnas hälsa och hela atmosfären i familjen. Behandlingen inkluderar att ändra matvanor, vitaminer, antidepressiva medel, psykologkonsultation.

Premenstruellt syndrom och svaghet

2-7 dagar före menstruationens början och under de första två dagarna av blödning inträffar premenstruellt syndrom (PMS). Detta är en uppsättning symtom som påtagligt försämrar en dams välbefinnande..

Svaghet före och under menstruation hos kvinnor som lider av PMS är förknippade med en cephalgisk eller krisform av störningen. I det första fallet är flickorna yr, det finns ont.

Andra manifestationer av den cephalgiska formen av PMS är möjliga:

 • anfall av illamående, kräkningar;
 • överdriven känslighet för skarp lukt, höga ljud;
 • snabbt humörbyte;
 • överdriven svettning;
 • smärtsamma, härdade bröstkörtlar;
 • domningar i övre extremiteterna.

Med denna form av premenstruellt syndrom uppträder en huvudvärk i templets område, har en pulserande karaktär, det utmattar damen. Den cephalgiska typen av PMS är särskilt vanligt hos unga flickor och ungdomar, mindre ofta hos kvinnor över 35 år. 20% av alla fall av PMS är i denna form av sjukdomen.

Krisformen av premenstruellt syndrom åtföljs av kraftiga tryckfall. Under hopp i blodtrycket finns det rädsla för att dö, armar och ben blir dumma, kvinnor känner sig klämma i bröstet. Krisen inträffar främst på natten, deras slut åtföljs av utsläpp av en stor volym urin. Orsakerna till denna manifestation av PMS är långvarig stress, allvarlig fysisk trötthet, nyligen infektioner. Den kritiska formen av PMS förekommer ofta hos äldre kvinnor (13-20% av fallen) än hos unga kvinnor (4%).

Anledningen till att en flicka upplever svaghet under menstruationen kan vara atypiska former av PMS. Hyperthermic manifesterar sig som en ökning av kroppstemperaturen före och dess minskning efter början av menstruationen. Hypersomnia orsakar dåsighet hos kvinnor.

Allvarlig PMS - Premenstrual dysforisk störning

 • Trötthet
 • dålig samordning
 • känsla av förlust av självkontroll
 • känsla av värdelöshet och skuld
 • huvudvärk
 • ångest
 • Spänning
 • smärta
 • irritabilitet
 • humörsvängningar
 • viktökning
 • sugen efter mat
 • brist på intresse för vanliga aktiviteter
 • kramper
 • känner sig ledsen eller deprimerad
 • bröst ömhet
 • sömnproblem
 • koncentrationssvårigheter.

Premenstruellt syndrom skiljer sig från pre-menstrual dysforisk störning (PMDD), vilket är mindre vanligt (3-5% av kvinnor i reproduktiv ålder upplever det). Kvinnor som upplever premenstrual dysforisk störning har allvarlig depression före menstruation, med möjlig förekomst av självmordstankar.
Hittills finns det ingen enda tydlig teori som kan förklara exakt varför bara vissa kvinnor upplever PMDD eller PMS. Men det är känt att vissa kvinnor är benägna att förändra humöret före menstruationen, även på grund av små svängningar i reproduktionshormoner. Hos dessa utsatta kvinnor leder små förändringar i nivåerna av östrogen och progesteron till förändringar i kemikalierna i den centrala hjärnan (GABA, serotonin och dopamin), som sedan påverkar humöret och beteendet före menstruationscykeln.

Samtidigt är många av de fysiska symtomen på PMS, såsom ömhet i bröstet, uppblåsthet, huvudvärk och förstoppning, direkta effekter av reproduktionshormoner. Således, med PMS, lider både sinnet och kroppen.

Östrogen är tydligen ett "skyddande" hormon, det vill säga det skyddar psyken från depression. Östrogen påverkar direkt serotonin- och dopaminnivåerna för att uppnå denna positiva effekt. Således kan depression och andra ogynnsamma mentala symtom uppstå eller förvärras under fasen när östrogennivåerna är låga. Detta inträffar hos flickor och kvinnor fyra till sju dagar före menstruationen och under övergången till klimakteriet.

Progesteroner kan ha motsatt effekt. Många kvinnor som tar preventivpillerar som bara innehåller progesteron upplever depression.

Orsakerna till uppkomsten av mer allvarliga humörsvängningar före menstruationen är ännu inte tydliga, men det antas att detta innebär produkten av klyvning av progesteron - allopregnanolone (ALLO). Den sista teorin är att hjärnan hos sådana kvinnor inte svarar normalt på ALLO, så de börjar oroa sig. Detta är viktigt för ytterligare studier, och nya läkemedel som påverkar ALLO utvecklas och testas redan..

Orsakerna till humörförändringar före menstruationen är komplexa, men det finns en relation mellan psykologiska och sociala problem, såväl som hormonella och neurokemiska faktorer. Högre utbildning, stödjande relationer, färre socioekonomiska problem och god fysisk hälsa är användbara, men lindrar inte helt symptomen på PMDD. I allmänhet verkar premenstrual dysforisk störning vara biologiskt relaterad.

Att förstå förhållandet mellan kropp och själ i både PMS och PMDD är avgörande för att utveckla effektiva korrigeringsstrategier för många kvinnor som lider av större depression och andra problem varje månad. Behandlingsalternativ bör beakta alla aspekter av en kvinnas liv, inklusive hennes arbete, relationer, tidigare skador, nuvarande fysiska hälsa och dagliga behov..

Många kvinnor med PMDD behöver hormonbehandling och andra strategier, såsom antidepressiva medel, för att hjälpa dem att förbättra deras livskvalitet. En bra idé för kvinnor som lider av PMDD eller PMS är att hålla en dagbok över deras cykler och humör. Kvinnor kan vara säkra på att deras observationer som kopplar hormoner och humör är giltiga..

Först och främst är det viktigt att känna igen kopplingen mellan hormoner och mental hälsa..

Hemoglobin minskar under menstruationen

Svår svaghet under menstruationen kan orsakas av en minskning av hemoglobinnivåerna. Friska flickor upplever inte sjukdomen i samband med blodförlust - den kvinnliga kroppen anpassar sig till den.

Det normala hemoglobinet för kvinnor är 120-140 g / l. Om en brist på järninnehållande protein inträffade redan före starten av en ny cykel, kommer blödning bara att förvärra dålig hälsa. Svaghet kommer också att uppstå om de första dagarna av cykeln åtföljs av kraftiga blödningar, volymen av biologisk vätskeförlust är mer än 200 ml.

 • yrsel
 • äcklig
 • kräkningar
 • distraktion,
 • huvudvärk;
 • blinkande flugor före ögonen;
 • hjärtklappning;
 • brist på luft.

Hur man får tillbaka en god sömn

Det finns många sätt att behandla sömnlöshet orsakad av PMS. Det beror på kvinnans välbefinnande och allmänna tillstånd, närvaron av samtidiga sjukdomar.

Traditionell medicin

Det finns många effektiva mediciner som hjälper till att normalisera sömn och bli av med neuros:

 • Sedativa medel (tinktur av valerian, moderwort, Sedasen, Novopassit). Lugnande effekt på nervsystemet, vilket hjälper till att somna utan problem och eliminerar psykisk stress.
 • Beroligande medel, antidepressiva medel. Dessa är mycket kraftfulla läkemedel som förskrivs i extrema fall när lättare läkemedel inte ger ett positivt resultat. En sådan behandling kan endast rekommenderas av en läkare, eftersom den åtföljs av betydande risker på grund av den höga sannolikheten för biverkningar. Kursens varaktighet och den tillåtna doseringen bestäms endast av en specialist, baserat på patientens tillstånd.
 • NPS (Ibuprofen). Tilldelas för att bekämpa huvudvärk, migrän, som ofta orsakar dålig sömn.
 • Diuretika. Utformad för att ta bort överskott av vätska från kroppen, vilket ofta skapar problem med att somna.
 • Hormonterapi. Om allvarliga kränkningar i nervsystemets funktion identifieras, förskrivs konstgjorda ersättningar för kvinnliga hormoner. En sådan behandling används sällan på grund av det stora antalet biverkningar..

Alternativ behandling

De mest populära av dem:

 • Aromaterapi Det rekommenderas att lägga en servett på ett bord nära sängen, där du behöver droppa lite lavendelolja. Det lugnar nervsystemet, vilket gör det lättare att sova..
 • Örtteer. Mint, citronmelisse och kamomillbaserade drycker är särskilt användbara. Det är inte tillrådligt att lägga till socker till dem. Det är bäst att använda naturlig honung. För beredning av te är engångs-filterpåsar för engångsbruk lämpliga.
 • Mjölk med honung. Innan du lägger dig till sängs, rekommenderas att du dricker ett glas av en sådan drink.
 • Örtskörd. Infusion av en blandning av komponenter som valerianrot, mistel, maskros och oreganoblad påverkar positivt en kvinnas tillstånd när PMS uppstår. De används i förhållandet 1: 3: 4: 5. En tesked av samlingen hälls 210 ml kokande vatten. Drick infusionen efter 15 minuter och tillsätt lite honung.

Läkarnas råd

Impotens en vecka före menstruationen är inte normal. Svaghet, särskilt om den åtföljs av feber, tryckfall, anemi, bör få en kvinna att söka råd från en gynekolog. Specialisten kommer att förskriva en undersökning, enligt resultaten som han diagnostiserar och föreskriver behandling.

Kvinnor med anemi kan behöva en hematologkonsultation. Det bör tas upp om cykeln är kort och perioderna är rikliga. En specialist kommer att förskriva järnpreparat som hjälper till att hantera sjukdom.

Ibland uppstår allvarlig svaghet när blod stagnerar, vilket samlas in i livmodern. Orsaken till en sådan kränkning kan vara en tumör, en polypp, en kränkning av utflödet på grund av förträngning av livmoderhalsen, den inflammatoriska processen efter abort. Behandling av blodstasis utförs medicinskt (med oxytocin för att stimulera livmodersammandragning), blod sugs genom en kateter, kirurgi kan rekommenderas.

Irritation före menstruation: hur man klarar sig och vad man ska göra?

Naturligtvis var det inte alla som hade tur att ha en förståelig maka som kan lindra ett nervöst tillstånd och övervinna irritabilitet under menstruationen, skydda från "kvinnliga" problem och undvika tårar.

Hur hjälper du dig själv? Först och främst måste du lära dig att leva med det, som till exempel människor med diabetes lever. De anpassar sig, de har bara en annan livsstil.

De som har ett motbjudande humör med PMS måste ta hänsyn till:

 • Varje kvinna, tjej vet tiden när hon börjar få humörsvängningar, så planera alla ansvarsfulla frågor och fatta beslut för andra dagar i cykeln. Du kommer inte att kunna planera helt, men du kommer att kunna utföra några av de viktiga uppgifterna och undvika eventuella konflikter med släktingar och vänner.
 • Ge dig själv (om du inte redan har gjort det) att menstruationen påverkar ditt humör. Berätta för någon du litar på detta. Support - det kommer inte att skada. En person kommer alltid att reagera med förståelse och, eventuellt, ta några av sina bekymmer för sig själv "denna tid." Och du vilar bara.
 • För att övervinna trötthet och minska svårighetsgraden av symtom på den närmande menstruationen under en lång period - registrera dig för fitness. Träning är en fantastisk möjlighet att "hälla" aggression på själfritt järn, få ett boost av energi och positiva känslor, normalisera metaboliska processer. Regelbundna övningar bidrar till frisläppandet av hormoner av "glädje". Tillsammans med rätt näring hjälper detta att hantera ett dåligt humör före menstruationen. Dessutom hjälper muskelbelastningen att bli av med vätskeansamling i kroppen..

Orsaker till dåsighet under menstruationen

De främsta orsakerna till att du vill sova under din period är:

 1. Förändring i hormonnivåer. Överdrivna fysiologiska mängder progesteron observeras två gånger under cykeln: på ägglossningens dagar och under menstruationens början. Hormonet verkar på de receptorer som är ansvariga för sömn, och trötthet och dåsighet uppstår.
 2. Stress förvärras av hormonella fluktuationer under denna period. Nedbrytning av nervsystemet påverkar också fysiologin. Försvarar sig själv, kroppen försöker upprätthålla styrka, och reaktionen är önskan att somna för att återhämta sig.
 3. Anemi på grund av menstruationsblödning. En frisk kvinna tappar normalt blodvolym upp till 150 ml blod varje månad under menstruationen, och ännu mer i närvaro av patologier. Om du inte följer en hälsosam balanserad diet, dricker alkohol, rök och brist på viktiga spårämnen har kroppen inte tid att återhämta sig - och flickan vill sova. En låg hemoglobinnivå kan visas inte bara under de första dagarna av menstruationen, utan under hela cykeln.
 4. Störningar i hjärt-kärlsystemet. Kvinnor som kännetecknas av lågt blodtryck kan känna sig svaga före och under de första dagarna av menstruationen..
 5. Graviditet. Det kan orsaka hypersomni som stör flickan under de första dagarna av cykeln. Under förlossningsperioden anses svaghet och trötthet vara normal, men om smutsiga blodmärken av rödbrun eller brun färg förekommer i de tidiga stadierna, kan detta indikera en risk för missfall.
 6. Sjukdomar i organen i alla system i någon form. Deras närvaro minskar immuniteten och påverkar prestanda och energi. Ett slöjt tillstånd är karakteristiskt i detta fall inte bara för menstruationsperioden.

Fysiologi

Beroende på den fas där menstruationscykeln är belägen är kvinnans tillstånd, både psykologiskt och fysiskt, annorlunda.

Som regel känner du dig bättre under den första halvan av cykeln. Före menstruation, och detta är från 2 till 14 dagar, PMS (premenstruellt syndrom) inträffar, kvinnan mår dåligt.

Kroppen har ett antal störningar: vegetativ-vaskulära, endokrina, mentala avvikelser.

Kvinnor med psykiska hälsoproblem utsätts mest för de negativa effekterna av PMS. Med en diagnos av psykos i en manisk-depressiv form upplever 86% av kvinnorna PMS-symtom.

Andra smärtsamma upplevelser observeras. Omedelbart före menstruationen kan kvinnor uppleva förändringar i beteende och humör: orimlig aggression, ökad känslighet, irritabilitet och trots.

Detta är tecken på de så kallade dysforiska störningarna. Tillsammans med detta uppstår sömnstörningar, aptiten blir slö, sexuell aktivitet störs..

Ett tillstånd av rädsla och ångest kan också vara närvarande..

Mot bakgrund av PMS kan depressiva och ångesttillstånd öka. Under denna period finns det en ökad risk för självmord.

Under PMS hos kvinnor med mentala störningar av endogen natur uppstår en förvärring av det mentala tillståndet. Manifestationer av sjukdomen kan upptäckas även i ung ålder hos tonårsflickor. Detta gör att du kan vidta förebyggande åtgärder och diagnostisera depression i de tidiga stadierna. Menstruation är en typ av indikator för att identifiera mentala avvikelser..

Under menstruationen försvagar kroppen sin förmåga att motstå stress, nervsystemet är sårbart. Variationen i humör ökar uppenbarligen i de initiala och sista stadierna av depression med cyklotymi.

Kvinnor med PMS tar vanligtvis inte till hjälp av läkare, men behandlas med folkläkemedel. I närvaro av uttalade psykiska störningar kan man inte göra utan kvalificerad hjälp av läkare och behandlingssätt med psykotropa läkemedel.

Psykoterapeutisk korrigering utförs också. Depression före menstruation kräver behandling. Även om patienten kom från ett tillstånd av depression, men negativa tillstånd observerades före menstruationen, bör antidepressiva behandling fortsätta tills symptomen elimineras och sjukdomen återkommer. Antidepressiva medel i deras parametrar bör ha minimala biverkningar, liksom lätt tolerans..

Vilka symtom kan vara under menstruationen

Förutom ökad dåsighet har en frisk kvinna andra tecken på premenstruellt syndrom:

 • irritabilitet, ofta humörsvängningar, tårfullhet;
 • smärta i nedre del av buken och i bröstkörtlarna;
 • allmän försämring, illamående och yrsel.

Hos varje kvinna manifesterar sig symtomen i varierande grad och beror på egenskaperna hos hennes kropp och genetik. Enligt experter är ju hälsosammare kvinnans livsstil, desto mindre uttrycks de och vice versa.

Orsaker till olika PMS-symtom

Svårighetsgraden av PMS-manifestationer beror främst på graden av hormonella förändringar och nervsystemets tillstånd. En viktig roll spelas av den psykologiska inställningen. Om en kvinna är aktiv, upptagen med intressanta saker, känner hon inte så akut symptomen på menstruation som en misstänkt pessimist som lider av en tanke om kommande sjukdomar. En förklaring till varje symptom kan hittas..

Viktökning. Å ena sidan är dess orsak en minskning av östrogennivån i blodet i den andra fasen av cykeln. Att ackumulera fettvävnad som kan utsöndra östrogener, kompenserar kroppen för sin brist. Det finns också en brist på glukos i blodet, vilket leder till en ökad hunger. För många kvinnor är att äta utsökt mat ett sätt att fly från problem och oro..

Förändringar i humör. Anledningen till aggressivitet, irritabilitet, ångest, depression är bristen på "njutthormoner" (endorfiner, serotonin, dopamin) i kroppen, vars produktion minskar under denna period.

Illamående. Innan menstruationen ökar livmodern något på grund av tillväxt och lossning av endometrium. Samtidigt kan det pressa nervändarna, vars irritation orsakar uppkomsten av en gagreflex. Hormonläkemedel och preventivmedel kan provocera förekomsten av illamående. Om en kvinna ständigt har detta symptom före sin period, kanske detta botemedel är kontraindicerat för henne. Det måste ersättas av en annan.

Varning: Illamående före förväntad menstruation kan vara ett tecken på graviditet. Med detta i åtanke måste en kvinna först göra ett test och besöka en läkare för att klargöra hennes tillstånd.

Smärta i nedre del av buken. Mild dragande smärta i nedre del av magen anses vara normal före menstruation, om en kvinna inte har några cykelstörningar, det finns ingen patologisk urladdning och andra tecken på könssjukdomar. Om smärtan är allvarlig, inte avtar efter att ha tagit smärtstillande medel, måste du definitivt gå till läkaren, genomgå en undersökning för att fastställa orsakerna till patologin.

Temperaturökning. Innan menstruationen kan normala temperaturer stiga till 37-37,4 °. Utseendet på en högre temperatur blir ett tecken på förekomsten av en inflammatorisk process i livmodern eller äggstockarna. Som regel finns det andra tecken på kränkningar som gör att en kvinna besöker läkare.

Utseendet på akne. Ett sådant symptom förekommer före menstruation till följd av endokrina störningar, tarmsjukdomar, en minskning av kroppens försvar, nedsatt fettmetabolism på grund av förändringar i hormonproduktionen.

Utseendet på ödem. Hormonförändringar bromsar processen med vatten-saltmetabolism i kroppen, vilket leder till vätskeansamling i vävnaderna.

Bröstförstoring. Det ökar progesteronnivåerna och förberedelserna för en möjlig graviditet. Kanalerna och lobulerna sväller, blodcirkulationen ökar. Bröstvävnad sträcker sig, vilket resulterar i tråkig smärta när den rörs.

Video: Varför innan menstruationen ökar aptiten

Under vilka förhållanden förekommer liknande manifestationer?

Ofta förvirrar kvinnor manifestationerna av PMS och graviditet. Illamående, yrsel, utvidgning och ömhet i bröstkörtlarna, ökad leukocé är karakteristiska för båda villkoren.

Om det finns symtom, men menstruationen är försenad, har troligen graviditeten kommit. För att säkerställa att detta är så rekommenderas det att ta ett blodprov för innehållet av korionhormon (hCG bildas efter graviditet).

Liknande symtom förekommer också med endokrina sjukdomar, bildning av brösttumörer, användning av hormonella läkemedel.

Hur du fortsätter arbeta på kritiska dagar

Lusten att ta en tupplur under dagen med menstruation kan inte påverka arbetskapaciteten negativt. För att motverka det kan du vidta följande förebyggande åtgärder:

 • äta rätt - eliminera skadliga livsmedel, alkohol, cigaretter, kaffe, kosten bör baseras på råa grönsaker och frukt efter säsong, vegetabiliska och animaliska proteiner, fleromättade fetter;
 • regelbundet delta i sport - fysisk aktivitet har en positiv effekt på det allmänna hälsotillståndet, inklusive det endokrina systemet;
 • kontrollera känslomässigt tillstånd, undvika stress och ständigt leta efter positiva intryck;
 • observera en hälsosam sömnregime - sova minst 8 timmar om dagen. Detta är det huvudsakliga villkoret för återställande av fysisk styrka och psykoterapi.
 • att vara utomhus ofta.

För att vilja sova mindre under menstruationen är det, utöver de listade åtgärderna, nödvändigt att ta reda på den exakta orsaken till sjukdomen och utesluta förekomsten av allvarliga patologier.

PMS-manifestationer hos kvinnor under premenopaus

Efter 40-45 år visar kvinnor de första tecken på åldrande och en minskning av könshormoner. Menstruella oregelbundenheter uppstår, metabolismen saktar ner och kroniska sjukdomar i könsorganen förvärras ofta. Nervsystemets tillstånd förvärras. Som ett resultat av detta är PMS ännu mer uttalad..

Många kvinnor i denna ålder har svår huvudvärk, yrsel, ökad svettning, accelererad hjärtslag, humörsvängningar och depression före menstruationen. Ofta är sådana manifestationer av PMS så smärtsamma att hormonbehandling föreskrivs för att lindra tillståndet med läkemedel som reglerar innehållet av östrogen, progesteron och andra hormoner i kroppen.

Vitaminer för kvinnor

För att bibehålla kroppens tillstånd försämrade under kritiska dagar rekommenderas det att ta vitaminer och mineraler som är nödvändiga för kvinnor:

 1. Grupper B - påverkar positivt den hormonella bakgrunden och bidrar till en mer bekväm kurs av kritiska dagar.
 2. Magnesium - lindrar svaghet, huvudvärk och smärta i nedre del av magen, stärker nervsystemet.
 3. Fleromättade fetter - grönsaker (från linfrön) förbättrar hormonhalterna, djur stärker immunitet, förbättrar hud, hår.
 4. Järn - dess brist manifesteras av anemi, svaghet och dåsighet.

Detta är inte hela listan, bara de huvudsakliga spårelementen som påverkar en kvinnas tillstånd under menstruationen heter. De kan användas separat eller i kombination, viktigast av allt - som föreskrivs av läkaren efter en preliminär undersökning.

Du kan lindra tillståndet under menstruationen och själv minska dödsfallet och ändra din livsstil till det bättre. Ibland kräver detta medicinering, särskilt hormoner och vitaminer..

Svår, oemotståndlig dåsighet, huvudvärk och svaghet i kroppen - det är symtom under menstruation som många kvinnor känner. Det verkar som om en helt naturlig mekanism orsakar så många problem och obehag. Varför känner du dig så sömnig under din period? Kanske är detta inte normalt?

Hur man ändrar näring

Ofta är depression ett resultat av undernäring. Kroppen får inte rätt mängd vitaminer och mineraler. Kosten bör berikas med livsmedel som är rika på B-vitaminer, nämligen:

Begränsa ditt kaffeintag. Bättre att helt överge det. Konsumera kli dagligen.

Strax före menstruationen börjar överskottsvätska dröja kvar. Det är därför det är viktigt att dricka cirka 2 liter rent vatten. Så lite salt och extra krydda kryddor som möjligt bör finnas i den dagliga kosten..

Vem har skylden för dåsighet??

Har du lagt märke till att med någon sjukdom, vare sig det är förkylning eller menstruation, är kroppens första reaktion trötthet, slöhet, dåsighet? På detta sätt försöker han försvara sig mot en yttre belastning och spara sin styrka för att eliminera "nedbrytningen". Låt oss titta på vilka orsaker som kan orsaka dåsighet attacker före menstruationen.

progesteron

Regleringen av menstruationscykeln utförs av hormonerna östrogen och progesteron. Hormonfluktuationer påverkar tillståndet i sin helhet. I mitten av cykeln stiger deras nivå, kvinnan känner sig i hög känsla. I slutet av cykeln minskar hormonnivån, så känsliga människor kan känna en nedbrytning, irritation och en stark önskan att sova ordentligt.

Hemoglobin

Oavsett hur naturlig perioden kan beaktas påverkar blodförlusten fortfarande vårt välbefinnande. Vid normala sekretioner går cirka 150 ml blod bort. Och om en kvinna lider av sjukdomar i reproduktionssystemet, kan blodförlusten vara mycket högre. Som ett resultat, många menstruerade kvinnor lider av anemi, ett syndrom av reducerat hemoglobin..

Notera! Anemi kan kännas igen av sådana tecken: svaghet i benen, konstant dåsighet, blek hud, smak av metall i munnen.

Depression

En kvinna kanske inte misstänker att hon är deprimerad, särskilt om hon är förknippad med oro och hushållssysslor. Och före menstruationen förvärras tillståndet mot bakgrund av blodförlust och "hoppande" hormoner. Depression är utmattande känslomässigt och fysiskt. Jag vill inte göra någonting, apati och dåsighet faller, meningen med livet går förlorad.

Ogynnsamma faktorer


Livsstil, näring, miljö påverkar en kvinnas välbefinnande före kritiska dagar.
Näring. För närvarande är kvaliteten på maten dålig. GMO, färgämnen, smakförstärkare, smaker och andra kemiska tillsatser påverkar matsmältningskanalen negativt. Innan menstruationen förvärras tarmsjukdomar och mage. Illamående, kräkningar, flatulens, diarré och så vidare

Dessutom uppmärksamma damer lite på diet. Och ibland är det bara katastrofalt inte tillräckligt med tid för fullkokt mat

Halvpreparerade livsmedel, snacks, kryddig, salt, stekt mat upprör metabolismen och främjar vätskeansamling i kroppen. Före de kritiska dagarna, puffiness, viktökning, ökad svettning. Skönhet kräver uppoffring. Ibland kommer hungriga dieter så utmattas av kroppen att den månatliga urladdningen inte kommer alls, eller att blödningen börjar på grund av bristen på nödvändiga komponenter. Näringen måste vara fullständig. Åtminstone 2 veckor före den förväntade menstruationen bör du följa en diet för att lossa matsmältningssystemet.

Dåliga vanor. Farorna med rökning och alkohol på den kvinnliga kroppen kan talas om oändligt. Det finns ingen kropp som har passerat den negativa påverkan.

Nervös överarbete. Effekten av nervsystemet på den kvinnliga kroppen underskattas av kvinnorna själva. Samtidigt förvärrar allvarlig stress, nervös spänning, ogynnsamma psykoterapeutiska förhållanden hemma, på jobbet manifestationerna av syndromet, vilket förvärrar välbefinnandet avsevärt. Det märks att hos kvinnor som arbetar med mentalt arbete är manifestationerna av PMS mycket starkare.

Brist på fysisk aktivitet, stillasittande livsstil. Under sådana förhållanden inträffar blodstasis i bäckenorganen, livmoderns förmåga att snabbt avvisa endometrialskiktet minskar, smärtsamma känslor intensifieras och metabolismen störs. Menstruation kan komma sent, smal eller riklig urladdning.

Sjukdomen. Naturligtvis före menstruationen förvärras alla sjukdomar. Förekomsten av dolda sjukdomar, kroniska, smittsamma, förvärrar välbefinnandet avsevärt.

När en kvinna är nöjd med sin älskade man, nöjd med arbetet, barnen är glada, det finns ingen brist på pengar, det finns tid för vila, en god sömn och dålig hälsa innan menstruationen - ett flyktigt fenomen. Tyvärr ges sådana livsvillkor till ödet av enheter. Du måste lära dig att lyfta ditt humör, njuta av mer, inte vara uppmärksam på mindre livsproblem, för att värdera din kvinnliga hälsa.

Hur du hjälper dig själv vakna?

För att övervinna sömnighet före menstruationen, försök att förstå orsaken som väcker ett obehagligt tillstånd. Observera om det finns blödningssymtom - detta är ett tillfälle att konsultera en läkare. Om det inte finns några allvarliga sjukdomar kan du själv hantera dåsighet.

Några tips om hur man kan bli av med dåsighet i dessa dagar:

 • Prova fysisk aktivitet för att påskynda blodcirkulationen. Gör Pilates eller yoga, meditera, gå i frisk luft. Dåsighet som plågar dig under din period kan bero på brist på syre..
 • Balansera din diet, låt dieten bli mer mångsidig och förstärkt. Om du inte har tillräckligt med pengar eller tid kan du bara ta en kurs med vitaminterapi med läkemedel.
 • Dåsighet och kronisk trötthet uppstår också på grund av magnesiumbrist. Du kan dricka droger som Magnesia eller Magvita. Järnberedningar kommer att vara praktiska för att förhindra anemi..
 • Sluta röka, eller åtminstone minska antalet cigaretter rökt per dag. Byt ut kaffe med grönt te, det har inte mindre koffein, men mer antioxidanter.

Om dåsighet under din period är förknippad med en hormonell bakgrund, be din gynekolog att förskriva hormonella preventivmedel. Läkemedlet normaliserar hormonnivåerna under hela cykeln och skyddar inte bara från graviditet utan också mot förlust av styrka..

Bekämpa depression

Ett svårt känslomässigt tillstånd inför kritiska dagar utgör ett hot mot kvinnan själv och förgiftar livet för människor runt henne. För att bekämpa premenstruellt syndrom måste du därför konsultera en specialist.

Hormonterapi är inte alltid effektiv för sådana avvikelser, det anses dessutom som en grov störning i naturliga processer. För att bli av med depression före menstruationen rekommenderar vi mildare, säkrare metoder..

Vitaminterapi

För att bli av med depression och dysterhet under menstruationen räcker det att ändra näringsprinciperna:

 1. Eliminera skräp och tung mat (fet, stekt, rökt och inlagd).
 2. Ta komplex av mineraler och vitaminer: A, B6, E, kalcium och magnesium. B-vitaminer är mycket viktiga för nervsystemets normala funktion, näring bör tillfredsställa behovet av dem..
 3. Var noga med att inkludera färska grönsaker, frukt, fisk och ägg, mejeriprodukter i kosten.
 4. Minska saltintaget.

Att fylla på nivån av nödvändiga ämnen i kroppen hjälper till att fastställa funktionen hos organ och system, förbättra välbefinnandet och utseendet, även ut ur den emotionella bakgrunden.

Folkrättsmedel

För att lindra symptomen på depression under PMS kan du använda traditionella medicinska metoder:

 1. Drick lugnande te baserat på moderwort, kamomill, pepparmynta och andra örter med en lugnande effekt.
 2. Ta ett avkopplande bad med eteriska oljor. Barrträd, lavendel och mynta är lämpliga för dessa ändamål. Citrusestrar - orange, grapefrukt, mandarin kan förbättra ditt humör och ge styrka. Bad med havssalt ger god effekt..
 3. Massage. Med det kan du bli av med mental stress och förbättra kroppens allmänna tillstånd..

En kontraindikation för användning av folkläkemedel mot depression kan vara en allergi. Vid individuell intolerans mot eventuella örter eller eteriska oljor bör deras användning kasseras..

Sov och vila

Att hantera depression under menstruationen hjälper till att upprätta rätt behandling. Det är nödvändigt att vila mer under dagen, få tillräckligt med sömn på natten, undvika överarbete.

Sport och fritidsintressen

Gråt inte innan din period hjälper till med fysisk aktivitet. Att gå och spela sport hjälper till att lindra stress, ge energi.

Ett bra alternativ till skrik kommer att göra det du älskar. Ta dig tid till din hobby - dans, teckning, korsstygn. Detta tidsfördriv ger känslomässig tillfredsställelse och hjälper till att lindra stress..

Orala preventivmedel

Medicinering för depression inkluderar hormonella läkemedel. I vissa fall ger användningen av orala preventivmedel goda resultat. Mot bakgrund av deras intag försvagas PMS-symtom märkbart och försvinner ibland helt.

Om premenstruellt syndrom åtföljs av allvarliga upplevelser och avvikelser i beteende, kan detta inte ignoreras. Ibland hjälper enkla glädje - sex, shopping, en stor chokladkaka kvinnor att lindra stress och bli av med spänningar. Men när detta inte fungerar, måste du se en läkare för att korrigera det känslomässiga tillståndet.

Vilka vitaminer du ska ta?

För att hjälpa din kropp att vakna upp, ta en kurs med vitaminterapi. Vilka vitaminer du ska ta med ökad dåsighet kommer din läkare att berätta. Vi diskuterar bara de viktigaste vitaminerna som du kan ta under din period.

 • Vitamin B6 kommer att öka produktionen av östrogen, öka humöret;
 • E-vitamin lindrar trötthet och stress, hjälper till att lugna somna;
 • Magnesium lindrar smärta i huvudet och normaliserar blodtrycket;
 • Fiskolja kommer att stärka immuniteten, lindra smärta i nedre del av buken;
 • Järn återställer normala hemoglobinnivåer i blodet.

Övervaka noggrant ditt välbefinnande. Om dåsighet stör inte bara före menstruationen utan genom hela cykeln ligger kanske orsaken inte i menstruationen. Attacker av illamående, ofta och plötslig yrsel utan anledning, kronisk sömnlöshet på natten och dåsighet under dagen - detta är ett tillfälle att kontakta en gynekolog, neurolog och endokrinolog.

Hur man misstänker att något var fel

En förändring i humör är karakteristisk 5-7 dagar före uppkomsten av menstruationsblödning. Framför allt känner nära kvinnor detta.

De första manifestationerna, som regel, är förekomsten av irritabilitet, alltför känslomässiga reaktioner på vanliga händelser, ofta konflikter med nära kvinnor. Eventuella händelser under denna period åtföljs av uppkomsten av tårar hos en kvinna. Med tiden visas:

 • distraktion och glömska;
 • Trötthet;
 • önskan att sitta eller ligga i samma position med ett blick fixerat på en punkt;
 • det blir svårare att fatta beslut;
 • aptitlöshet;
 • ibland ökar aptiten.

Inte bara beteendet förändras utan också kvinnans utseende. Damen med en twist slutar ta hand om sig själv. Hennes hållning blir en lutning. Att tvätta håret blir en omöjlig uppgift. Det blir lättare för en kvinna att gå ut i människor med ett oroligt huvud och ett skurrigt utseende än att tvinga sig själv att komma ur sängen och ta fem steg mot badrummet.

Gangarten blir långsam, benen kommer knappt från golvet. Alla läxor försenas på obestämd tid. Ett berg av otvättade redskap blir vanligt.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Menopauseblödning: orsaker, hur man slutar, behandling, konsekvenser


Förr eller senare börjar en klimatperiod i varje kvinnas liv, som kännetecknas av utrotningen av den hormonella aktiviteten i det reproduktiva systemet och involveringen av dess organ....

Vad måste göras för att den startade menstruationen slutar snabbare eller blir mindre riklig?

Menstruation är en integrerad del av varje kvinnas liv. Regulariteten indikerar reproduktionssystemets hälsa, frånvaron av patologier, möjligheten att bli gravid....

Är det realistiskt att bli gravid omedelbart efter menstruationen

Kan jag bli gravid omedelbart efter menstruationen? Den här frågan är inte bara relevant för partners som planerar en befruktning. Par som inte använder preventivmedel och använder metoden för att beräkna säkra dagar är rädda för en eventuell graviditet....