Borttagning av en IUD eller en intrauterin enhet: när en enhet tas bort från livmoderhålet, vad kan det vara konsekvenserna?

Harmonier

Om verktyget installerades för första gången, och tiden för dess extraktion redan har närmade sig, är det naturligtvis värt att fråga hur spiralen dras ut ur livmodern (en video av denna procedur kan presenteras på specifika resurser), men det rekommenderas inte att göra detta på egen hand. Därför kommer vi att överväga mer detaljerat när det är bättre att ta bort IUD och vilka svårigheter du kan stöta på.

När du ska ta bort spiralen

Den primära faktorn i vilken spiralen måste tas bort är tillvägagångssättet till utgångsdatumet. Intrauterina enheter är av flera typer:

 • Beroende på form: T-formad, paraply, ring osv.;
 • Sammansättning: kopparinnehållande, silverinnehållande, guldinnehållande, hormonell;
 • Serviceliv.

Det sista är särskilt viktigt - det är nödvändigt att noggrant följa termen att bära ett preventivmedel. I genomsnitt kan marinen vara från 3 till 10-15 år.

Hållbarhet för den intrauterina enheten, beroende på dess typ:

 • Med ett kopparinnehåll på 3-5 år;
 • Med silverinnehåll - 5-7 år;
 • Med guldinnehåll - 5-15 år;
 • Med hormoninnehåll - 5-7 år.

Radera

När den förberedande fasen är klar kommer läkaren att berätta för patienten att ta ett djupt, men långsamt andetag, under vilken han fångar strängarna i spiralen som hänger från cervikalkanalen med pincett och tar försiktigt bort produkten från livmoderhålet. Efter det kan spiralen nås för hand. Eftersom det finns rikligt urladdning under menstruationen skapar proceduren en bra glid.

När det gäller varaktigheten varar extraktionen av spiralen flera minuter, vilket inkluderar det förberedande stadiet. När produkten har tagits bort anses förekomsten av muskelkramper, kramper och mindre blödningar som varar under en kort tid vara normal..

Ta bort spiralen från livmodern. Källa: gynlogy.ru

Om patienten önskar, kan hon på samma dag upprätta en ny spiral under förutsättning att det inte finns några komplikationer. Som ni förstår finns det inte ett tydligt schema för utvinning av preventivmedel. Därför kan en kvinna komma till proceduren när som helst bekvämt, oavsett menstruationsperiodens period.

Många flickor kan vara intresserade av om ömhet är närvarande i processen att ta bort den intrauterina enheten. I de flesta fall använder läkarna inte användning av anestesi. Om patienten är mycket orolig kan du ta ett milt lugnande medel och smärtstillande medel innan ingreppet. Med en låg smärttröskel kan lokalbedövning användas. Nedbrytningen av produktens antenner är inte utesluten, sedan extraheras den med hjälp av ett hysteroskop.

Indikationer för tidig återhämtning

Det finns ett antal skäl till varför du måste ta bort spiralen före utgångsdatumet.

 • När klimakteriet börjar hos en kvinna som varar minst ett år - måste spiralen dras ut som onödig;
 • Misstämning av storleken på den intrauterina enheten till en specifik kvinna;
 • Med bildandet av fibroider och andra patologiska processer i livmoderhalsen och livmodern;
 • Förskjutning eller delvis förlust av IUD (utvisning);
 • Behovet av att ljuda livmodern (diagnostisk procedur);
 • Om så önskas, ändra preventivmetoden till en annan typ;
 • Om du har sexuellt överförda infektioner eller behöver behandling som inte är kompatibel med att ha en IUD.

Om en kvinna bestämmer sig för att bli gravid, krävs inte en tidig extraktion av spiralen innan den planerade befruktningen, eftersom preventivmedel på detta sätt är helt reversibelt. Befruktning av ägg är möjlig inom en månad efter beslag.

Sannolikheten för befruktning när du använder en spiral är låg, men kvarstår och ektopiska graviditeter förekommer oftare än vanligt. Om en kvinna blir gravid - är det brådskande att ta bort detta preventivmedel från kroppen.

Vid biverkningar eller individuell intolerans - borttagning av IUD är inte i tvivel. Larmande symtom kan inkludera:

 • intermenstruell blödning eller purulent urladdning;
 • en förändring i karaktären av menstruation till det värre, som varar längre än 3-4 månader (ömhet, varaktighet, överflöd);
 • en känsla av mekaniskt obehag - friktion, stickningar;
 • förlust av kontroll över spiralerna i antennen (en kvinna bör regelbundet känna för antennerna i slidan för att se till att spiralen är på plats);
 • känsla av trådar från IUD under sexuellt samlag;
 • brist på menstruationsblödning - amenoré;
 • acykliskitet i menstruationscykeln.

Med korrekt intrauterin användning av preventivmedel har menstruationen en liten effekt. Om varaktigheten har ökat (3-4 månader efter installationen, eftersom kroppen vänjer sig vid den första gången) eller om det är för mycket ömhet i menstruationen, måste du undersökas, kanske detta är en indikation för att ta bort spiralen, eftersom i detta fall skadan överstiger effektiviteten.

Alla dessa symtom är orsaken till ett extraordinärt besök hos gynekologen..

En absolut kontraindikation är det oberoende avlägsnandet av den intrauterina enheten. Endast en specialist kan göra detta med hänsyn till alla sterilitetskrav. Annars kan konsekvenserna vara de mest oförutsägbara, du bör inte riskera din hälsa.

Graviditet efter inåtvänt preventivmedel

Metoden för preventivmedel påverkar inte den efterföljande befruktningen av barnet. Efter en återhämtningsperiod (2-3 månader) kan en kvinna tänka på att bli mamma. Under denna tid återställs slemhinnan (slemskiktet) och mikroflora normaliseras..

Om en patient har komplikationer, såsom endometrit, på grund av att använda ett preventivmedel, bör man avstå från befruktningen tills sjukdomen är botad. Efter en lyckad terapikurs kan du säkert bli gravid. Om en kvinna mår bra har hon inga kontraindikationer, graviditet kan inträffa omedelbart efter borttagande av IUD.

Vad är för fullt med att använda en spiral längre än den föreskrivna tiden

Bekvämligheten med denna metod för skydd mot oönskad graviditet gör att du kan glömma det här problemet i flera år. Under denna tid vänjer sig kvinnan till det och kan glömma att IUD snabbt tas bort. En förfallen spiral som befinner sig i håligheten i de inre könsorganen kan leda till följande obehagliga fenomen:

 • vävnadsinväxt;
 • inflammatoriska processer i det reproduktiva systemet;
 • infektionssjukdomar i bäckenorganen;
 • kroniskt bäckensmärksyndrom;
 • infertilitet.

Möjliga komplikationer

IUD är ett främmande organ, som ibland väcker komplikationer. Att ta bort spiralen kan ha följande konsekvenser:

 • blödning;
 • akut och kronisk endometrit;
 • livmoderhängen inflammation.

Efter att ha tagit bort spiralen kan en kvinna observera följande symtom:

 • kramper i buken;
 • smärta som täcker bäckenet;
 • måttlig fläckning.

Värkande smärtor som påminner om menstruation anses inte vara patologiska och behöver inte läkare. Utseendet på sekret med obehaglig lukt, temperaturökning, försämring av välbefinnande är en anledning till att söka läkarhjälp.

Hur man tar bort spiralen hos kvinnor

Att ta bort IUD innebär flera steg.

Förberedande aktiviteter

En vecka före det föreslagna förfarandet, om du inte vill bli gravid - rekommenderas att utesluta oskyddat sex. Detta beror på bevarandet av spermiernas aktivitet i flera dagar, och möjligheten till ägglossning omedelbart efter sträckning av preventivmedlet. Således kan ett effektivt möte med spermierna och ägget äga rum..

Att ta bort den intrauterina enheten rekommenderas för menstruation. Denna omständighet underlättar och mjuknar upp processen. Det kommer att vara optimalt 3-4 dagar efter början av menstruationen, när urladdningen inte längre är riklig. Detta tillstånd är emellertid inte nödvändigt, du kan ta bort IUD på vilken dag som helst av cykeln, vänta på början av menstruationen med konstant störande symtom - du kan inte.

Förfarandet börjar med en vanlig undersökning i den gynekologiska stolen. Gynekologen undersöker livmoderns position, palperar bukhålan med ena handen, och den andra håller fingrarna i slidan. Då upptäcker läkaren platsen för trådarna (antenner) på IUD. Det sista ögonblicket i förberedelsesteget är införandet av en expander för att stabilisera livmodern och behandla dess kavitet med ett antiseptiskt.

Gör det ont att ta bort spiralen

Alla ägare av ett intrauterint preventivmedel, i förväg för förfarandet för avlägsnande, är oroliga över frågan om det gör ont. Att installera en intrauterin enhet är en mer tidskrävande och långvarig process jämfört med att ta bort den. I de flesta fall, när du tar bort IUD, finns det inget behov av anestesi.

Naturligtvis är varje dams kropp individuell, och smärttröskeln är densamma. Om så önskas kan en kvinna ta ett milt smärtstillande medel innan hantering.

Lokalbedövning i form av paracervikal blockad eller lidokainspray är möjlig med en låg smärttröskel eller med panikskräck för proceduren.

Det händer att antennerna bryter ut vid spiralen eller går förlorade i livmoderhålan, i vilket fall hysteroskopi (visuell undersökning av livmoderhålan med optisk utrustning) kan vara nödvändig för proceduren under anestesi.

Anledningen till generell anestesi är oförmågan att manipulera borttagning genom livmoderhalskanalen i livmoderhalsen. I en sådan situation måste du ta bort spiralen genom bukhålan med hjälp av laparoskopiska pincett.

Beskrivning av förfarandet

Kvinnan tar ett djupt, långsamt andetag, och läkaren tar upp med pincet de spiraltrådar som hänger fritt från livmoderhalskanalen och tar den försiktigt ut ur livmoderhålet. Därefter kan marinen redan nås för hand. Med menstruation kommer glidning att bli bättre, och med en mild rörelse kan spiralen lätt tas bort från slidan.

Den totala varaktigheten för standardförfarandet är flera minuter med tanke på den förberedande fasen.

Acceptabla reaktioner när man tar bort spiralen och en kort tid efter ingreppet är muskelkramper, kramper och blödningar (mindre blödning). Alla dessa symtom är normalt kortlivade..

Om så önskas kan en ny intrauterin enhet installeras samma dag om det inte finns några komplikationer.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns något speciellt schema för att ta bort IUD: du kan ta bort spiralen under vilken period som en kvinna anser nödvändig.

Träning

Varje kvinna som använder en IUD är intresserad av hur en spiral tas bort från livmodern. Det finns många videor på denna begäran, men du bör alltid komma ihåg att proceduren bör lita till gynekologen, och gör det inte i något fall själv. Att hämta pengar är en allvarlig process, så du måste förbereda dig ordentligt på det.

Om en kvinna inte planerar en graviditet, är det nödvändigt att stoppa intimitet ungefär 7 dagar före det föreskrivna förfarandet utan att använda preventivmedel (kondom). En så lång period bestäms av spermins förmåga att bibehålla sina funktioner under hela veckan. Om ägglossningen inträffar vid denna tidpunkt är befruktning inte utesluten.

Ställ frågan om hur man tar bort spiralen från livmodern måste det sägas att denna procedur bäst görs under menstruationsblödning. Denna period är optimal eftersom den underlättar processen. Helst bör du besöka en gynekolog tre till fyra dagar efter regleringens början, när utskrivningen inte är så riklig. Men dessa tillstånd kan försummas om det finns störande symtom..

Inledningsvis kommer läkaren definitivt att undersöka kvinnan i den gynekologiska stolen. Tack vare detta kommer han att kunna bestämma livmoderns placering, samt palpera bukhålan med en hand, medan fingrarna på den andra extremiteten är i slidan. Sådana åtgärder är nödvändiga för att detektera spiralens antenner. Det sista steget är utbyggnaden av livmoderhalsen och dess stabilisering, liksom antiseptisk behandling.

Äppelcidervinäger

Svårigheter att ta bort IUD

Varje medicinsk process kanske inte går som planerat och oförutsedda svårigheter kan uppstå. Om gynekologen konstaterar spiralens orörlighet kan han med hjälp av ultraljud bestämma orsaken till detta.

 • Fel klämvinkel.
 • Platsen för IUD är tätt mot livmodern.
 • Skarvning med inre vävnader.

Den sista komplikationen är den allvarligaste. Detta kan hända på grund av att den intrauterina anordningen på ett tidigt sätt tas bort, det vill säga dess användning efter slutet av livscykeln som anges på produktens förpackning. Kirurgiskt avlägsnande av IUD med denna komplikation är nödvändigt.

Det kommer inte att vara svårt för en erfaren specialist att övervinna dessa svårigheter. För att göra detta behöver du ytterligare medicinsk utrustning.

Servicekostnad

Tjänstens namnPris, gnugga.
Primär, öppenvård hos en förlossningsgynekolog (klagomål, sjukhistoria, undersökning, utarbetande av undersökningsplan)2100
Mottagning av en förlossningsgynekolog, upprepad, öppenvård2100
Samråd med en barnläkare-gynekolog, kandidat i medicinska vetenskaper2400
Samråd med en barnläkare-gynekolog, avdelningschef2600
Samråd med en barnläkare-gynekolog, kandidat för medicinska vetenskaper, avdelningschef2800
Samråd med barnläkare-gynekolog, läkare i medicinska vetenskaper, professor3000
Samråd med en barnläkare-gynekolog, klinikens överläkare3300
Borttagning av en intrauterin enhet (IUD)2000
Borttagning av en intrauterin enhet (IUD) i operationssalen9000

Du kan bekanta dig med hela listan över tjänster och prislistan i registret eller ställa en fråga per telefon. Administrationen försöker uppdatera prislistan som publicerats på webbplatsen i rätt tid, men för att undvika eventuella missförstånd rekommenderar vi att du klargör kostnaden för tjänster på kontaktdagen i registret eller i callcenter per telefon
8 (495) 223-22-22
. Den placerade prislistan är inte ett erbjudande.

UtnämningBoka en telefon eller genom att fylla i onlineformuläret

Administratören kommer att kontakta dig för att bekräfta posten. IMC "ON CLINIC" garanterar din konfidentiella konfidentialitet.

Fördelarna med HE CLINIC

Center for Obstetrics and Gynecology OH CLINIC tillhandahåller tjänster för införande och borttagning av intrauterin preventivmedel. Våra läkare har stor erfarenhet av att utföra sådana förfaranden. Hög kvalifikation av specialister gör det möjligt att utföra manipulationen snabbt, smärtfritt med minimal obehag för patienten.

För anestesi använder vi bara säkra läkemedel. De elimineras snabbt från kroppen utan att skada den..

Lean menses

Om antalet menstruationsflöden med den första ankomsten utan en spiral är så litet att de inte impregnerar dynan, går det nästan inte ut, bara en smula, kan det vara en utarmning av endometriumets funktionella skikt. Ibland fortsätter nästa cykel som vanligt, mängden blod och slem återgår till det normala. Om de magra perioderna kvarstår under efterföljande cykler måste du se en läkare och genomgå en undersökning.

Diagnostik

Diagnosen kan göras efter att en hysteroskopi har utförts. Efter detta förfarande bestämmer experter spiralens tillstånd och fastställer svårighetsgraden av problemet.

Genom att ingripa i mikroskirurgi kan du välja rätt taktik för eliminering av IUD och operationen som helhet. Risken är den operation som är förknippad med betande på de inre organen. Om spiralen växer in i kärlen kan den orsaka mycket blödning under operationen.

 1. Infektionssjukdomar och inflammatoriska processer;
 2. Blödning på grund av problem med livmodern;
 3. Livmodercancer;
 4. Nedsatt lever- eller njursvikt;
 5. Cervikal stenos;
 6. Kärlsjukdom;
 7. Hjärtproblem.

Populära artiklar

 • När kan jag göra en ultraljud för att bestämma graviditet?
 • Hur mycket kostar ultraljud i Astana
 • Behandling av STI-komplikationer
 • Behandling av STI-komplikationer hos kvinnor

En specialist kan diagnostisera en inåtväxt spiral efter hysteroskopi. Studien hjälper till att fastställa preventivmedelets tillstånd och graden av dess tillväxt in i livmoderns väggar. Mikrosurgisk intervention gör att du kan välja taktik för att ta bort IUD och bestämma dess plats. Om spiralen är i närheten av andra inre organ och stora kärl är operationen riskabel. Patienten varnas för alla möjliga risker innan hantering..

Kontraindikationer för hysteroskopi är: inflammatoriska och infektionssjukdomar i könssystemet, livmodersblödning, graviditet, cancer eller stenos i livmoderhalsen, kärlsjukdomar och hjärtsjukdomar, njur- och leversvikt.

Den begärda sidan hittades inte.!

Den sida du begärde hittades inte. Du har antagligen angett en obefintlig adress, sidan raderades, flyttades eller är tillfälligt otillgänglig!

Information
Kontakter
Vi är i det sociala. nät

Intressanta diskussioner, användbar information och bra tips i våra grupper på sociala nätverk

Prenumeration på nyhetsbrev

Uppmärksamhet! Genom att bo på vår webbplats bekräftar du att du redan är 18 år!
Arabin 24 © 2020

Borttagning av den intrauterina enheten

Användningen av en intrauterin anordning som ett preventivmedel har vissa fördelar. Trots effektiviteten i skyddet mot oönskad graviditet, kostnadseffektivitet och långvarig användning anses borttagning av spiralen under en viss tidsperiod vara en nödvändig procedur.

När man ska ta ut spiralen

Livslängden för ett intrauterint preventivmedel varierar från 3 till 15 år. Spiralens användningstid beror på enhetens typ och huvudmaterialet:

 • kopparinnehållande IUD: er från 3 till 5 år;
 • silverbaserade produkter som släpper hormoner - från 5 till 7 år;
 • guld preventivmedel - från 10 till 15 år.

Följande indikationer för borttagning av spiralen skiljer sig:

 • slutet av drifttiden;
 • graviditetsplanering;
 • val av en annan preventivmetod;
 • förskjutning eller utvisning (förlust) av produkten;
 • den kommande befruktningen;
 • inträde i klimakteriet;
 • gynekologiska patologier inklusive inflammation, tumörer, smärta eller blödning.

Hur man tar bort spiralen från livmodern

Att ta bort den intrauterina enheten kallas mindre medicinsk manipulation. Det är förbjudet att ta bort enheten på egen hand på grund av risken för att kränka livmoderslimhinnan, infektion och början av den inflammatoriska processen. Vid felaktig extraktion av spiralen observeras ibland ett kvittbrott, produkten ligger i livmoderhalskanalen, som åtföljs av intensiv smärta.

Förbereder för att ta bort spiralen

Vanligtvis utförs avlägsnande av en IUD på poliklinisk basis. Förfarandet kräver att aseptiska och antiseptiska regler följs. Innan produkten tas bort gör gynekologen en allmän undersökning.

Det förberedande steget för borttagning inkluderar implementeringen av:

 • allmän analys av urin och blod;
 • smeta på flora och oncocytologi;
 • ultraljudsundersökning av organ lokaliserade i bäckenet;
 • kolposkopi.

Ta bort spiralen från livmodern

Avlägsnande av preventivmedlet utförs efter undersökning av slidan och livmoderhalsen. För proceduren är det nödvändigt att använda gynekologiska speglar, med hjälp av vilken vaginal del av livmoderhalsen utsätts. För att förhindra penetrering av patogen flora och inflammation behandlas slemhinnan med antiseptiskt.

För att ta bort spiralen tar doktorn antennen, som är produktens styrtrådar, pincett eller pincett. Med hjälp av ett medicinskt instrument drar en gynekolog långsamt ett preventivmedel från livmoderhålet.

Det finns inga tidsfrister för borttagning av produkter. Det rekommenderas emellertid att ta bort enheten under menstruationen, eftersom den yttre svelyn i livmoderhalsen är svår. Detta underlättar proceduren för att ta bort preventivmedlet och gör det smärtfritt. Den första och sista dagen i menstruationen anses vara en gynnsam period för manipulation på grund av bristen på intensiv urladdning.

Hur man tar bort spiralen om antennen inte är synliga

Ibland under avlägsnande av en intrauterin enhet sker separering av trådar eller antenner. I detta fall tas produkten bort med en speciell krok. Om antennen inte visualiseras rekommenderas det att utföra proceduren med hjälp av ultraljudsutrustning. Helix-borttagning utan antenner kan vara längre.

Kan spiralen växa in i livmodern

Innväxten av IUD i livmoderväggen observeras ibland med en adekvat tid för preventivmedel. Denna komplikation förhindrar normal borttagning av enheten i poliklinisk inställning..

Avlägsnandet av spiralen hos kvinnor utförs efter sjukhusvistelse på ett gynekologisk sjukhus. Manipulation utförs under allmän anestesi genom curettage under kontroll av ett hysteroskop..

Ibland finns det ingen möjlighet att extrahera ett preventivmedel genom livmoderhalskanalen, till exempel i fall av överväxt eller atresi. Gynekologer använder en laparoskopisk teknik för att ta bort en IUD genom bukhålan. Operationen utförs under intravenös smärtstillande. Under återhämtningsperioden ordineras antibiotika och antiinflammatoriska läkemedel. Det är obligatoriskt att utföra ultraljuddiagnostik.

Gör det ont att ta bort spiralen

Gynekologer betonar att om det under perioden med användning av spiralen inte fanns några komplikationer och inflammatoriska processer, avlägsnas snabbt och utan konsekvenser. Smärta under spiral extraktionsperioden uppstår vanligtvis inte.

Att installera en IUD anses vara en mer tidskrävande process jämfört med att ta bort den. Förfarandets längd överstiger i de flesta fall inte flera minuter.

Det är känt att smärttröskeln är individuell. Om patienten har en stark rädsla för manipulation kan du ta smärtstillande medel. Med en ganska låg smärttröskel är lokalbedövning (lidokain i form av en spray) möjlig.

Möjliga komplikationer

IUD är ett främmande organ, som ibland väcker komplikationer. Att ta bort spiralen kan ha följande konsekvenser:

 • blödning;
 • akut och kronisk endometrit;
 • livmoderhängen inflammation.

Efter att ha tagit bort spiralen kan en kvinna observera följande symtom:

 • kramper i buken;
 • smärta som täcker bäckenet;
 • måttlig fläckning.

Värkande smärtor som påminner om menstruation anses inte vara patologiska och behöver inte läkare. Utseendet på sekret med obehaglig lukt, temperaturökning, försämring av välbefinnande är en anledning till att söka läkarhjälp.

Återställning efter borttagning av spiralen

Förfarandet för att ta bort IUD hänvisar till enkla manipulationer. I avsaknad av komplikationer och kirurgisk ingripande bör patienten följa ett antal regler:

 • observera sexuell vila i flera dagar;
 • minska intensiteten av fysisk aktivitet;
 • följa rekommendationer relaterade till intim hygien;
 • utesluta ett besök i badet, bastun, stranden;
 • vägrar att använda tamponger och douching.

Långvarigt bärande av en IUD kan leda till allvarliga konsekvenser. En kvinna måste ta bort ett preventivmedel efter slutet av sitt liv.

Efter borttagande av IUD noteras ibland en förändring i karaktären av menstruationscykeln. Återställningsperiodens varaktighet varierar och kan vara flera månader.

Följande faktorer påverkar återhämtningsperioden:

 • typ av spiral (hormoninnehållande);
 • kvinnans ålder;
 • användning av preventivmedel;
 • endometrial utarmning hastighet;
 • samtidigt patologier;
 • psykomotional tillstånd.

Menstruation efter borttagande av IUD kan vara:

 • riklig, vilket ibland indikerar inflammation;
 • knappt på grund av hämning av ovariefunktionen.

Hur mycket kostar det att ta bort spiralen i gynekologi

Priset kan inkludera undersökning av en gynekolog samt implementering av preliminär diagnostik. I Ryssland kostar det att ta bort marinen från 1 500 till 2 000 ryska rubel.

Slutsats

Spiralavlägsnande bör vara i tid. Livslängden beror på produkttypen och kvinnans individuella egenskaper. Om det finns tecken på ett patologiskt tillstånd kan IUD tas bort före förfallodagen.

Borttagning av en intrauterin enhet: proceduralgoritm, tips och rekommendationer från gynekologer

Timingen

Användningen av dessa preventivmedel kan variera i intervallet 3-15 år.

Inte alla vet när man ska ta bort den intrauterina enheten.

Användningstiden beror på vilken typ av enhet som används, liksom av materialet från vilket det är tillverkat:

 1. Marinhaltig koppar kan användas 3-5 år.
 2. Silverbaserade IUD: er, hormonfrisläppande - 5-7 år.
 3. Marinblå tillverkad med guld - 10-15 år.

Den intrauterina enheten bör tas bort om det finns följande indikationer:

 1. Gynekologiska patologier, inklusive inflammatoriska processer, tumörer, blödning, smärta.
 2. Starten av klimakteriet.
 3. Uppkomsten av befruktningen.
 4. Avlagring (utvisning) eller förskjutning av spiralen.
 5. Byt till en annan typ av preventivmedel.
 6. Graviditetsplanering.
 7. Slutet av liv.

Om patienten diagnostiseras med livmoderfibroider, som har en liten volym, är installationen av en spiral med gestagen inte kontraindicerat. I fallet när neoplasmen börjar aktivt öka i storlek mot bakgrund av användningen av ett preventivmedel bör en intrauterin enhet tas bort.

Kontra

Innan spiralen installeras måste kvinnan genomgå en liten undersökning och klara de tester som föreskrivs av läkaren, eftersom IUD inte är lämplig för alla, och ibland efter introduktionen visas individuell intolerans.

Det är inte möjligt att skapa en spiral för onkologiska sjukdomar i könsorganen, om en kvinna är sjuk med livmoderhalscancer, bäckeninfektioner, livmoderhalscancer, blödning i livmodern, olika typer av anemi. Dessutom med livmoder deformitet och om det finns sexuellt överförda infektioner. Det är förbjudet att använda en IUD för en kvinna om det inte gått 3 månader efter aborten och om kvinnan tidigare hade en ektopisk graviditet.

Det rekommenderas inte att lägga en spiral på kvinnor som inte har fött barn på grund av risken för komplikationer.

Undersökningen är nödvändig för att identifiera möjliga problem och läkaren bestämde om det är möjligt att sätta en spiral utan att skada kvinnans kropp.

Vad är processen?

Extraktion av den intrauterina anordningen avser mindre medicinska manipulationer. Det är förbjudet att självständigt ta ett preventivmedel, eftersom det finns en risk att kränka slemhinnorna i livmodern, utvecklingen av inflammation, infektion. Felaktig extraktion av IUD leder i vissa fall till att antennen brister, att preventivmedel flyttas in i livmoderhalskanalen. Sådana situationer åtföljs alltid av utvecklingen av svår smärta.

För avlägsnande av den intrauterina anordningen, koden enligt ICD-10 A11.20.015.

Förberedelse för extraktion av livmoderspiralen

Som regel utförs avlägsnande av den intrauterina anordningen i poliklinisk miljö. Utförande av manipulationer bör utföras under aseptiska och antiseptiska tillstånd. Innan spiralen avlägsnas gör gynekologen en allmän undersökning av patienten.

Vid det förberedande stadiet för avlägsnande av spiralen utförs:

 1. kolposkopi.
 2. Ultraljudsundersökning av organ som finns i bäckenet.
 3. Laboratorieundersökning av smet på flora, oncocytologi.
 4. Allmän laboratorieundersökning av blodprover, urin.

Så ta reda på hur du tar bort den intrauterina enheten.

Extraktion

Extraktion av preventivmedel utförs efter undersökning av vagina och livmoderhals. För att utföra förfarandet krävs användning av gynekologiska speglar - med deras hjälp avslöjar gynekologen den vaginala delen av livmoderhalsen. För att förhindra utveckling av inflammation och penetrering av patogener behandlas slemhinnan med antiseptiskt läkemedel.

Vilken typ av intrauterin enhet används?

För att ta bort spiralen tar doktorn sina antenner, som är produktens styrtrådar, med en pincett eller pincett. Med hjälp av medicinska instrument tar en specialist långsamt bort det från livmoderhålet.

Det finns inga tidsfrister för spiralutvinning. Det rekommenderas dock att ta bort enheten under menstruationen, eftersom öppningen av livmoderhals-farynx under denna period sker. Detta underlättar avsevärt proceduren för att extrahera spiralen, vilket gör det mindre smärtsamt. De mest gynnsamma perioderna för manipulation är de första och sista dagarna av menstruationen, eftersom det för närvarande inte finns någon intensiv urladdning.

Det är värt att notera att ett nytt preventivmedel kan administreras omedelbart om en kvinna inte har några kontraindikationer.

Hur man tar bort den intrauterina enheten efter klimakteriet är intressant för många.

indikationer

Tiden när den intrauterina enheten tas bort bestäms av dess rekommenderade användningstid. Presenterad preventivmedel kan vara av flera typer. Till att börja med skiljer de sig i form, vilket representeras av ett paraply, ring eller liknande bokstaven T.

När det gäller de aktiva beståndsdelarna kan dessa vara spiraler som innehåller koppar, silver, guld och hormoner. Det är till den senare typen som de strängaste rekommendationerna görs beträffande iakttagandet av perioden då den intrauterina anordningen avlägsnas. I genomsnitt kan en produkt pågå från 3 till 10 år, vilket beror på dess beståndsdelar:

 1. Med koppar - 3-5 år;
 2. Med silver - 5-7 år;
 3. Med guld - 5-15 år;
 4. Med hormoner - 5-7 år.

Men experter identifierar ett antal skäl när de drar ut en spiral från livmodern innan den förlorar sina egenskaper.

Låt oss mer detaljerat överväga möjliga sjukdomar eller tillstånd där en kvinna kan behöva ta bort IUD i förväg. Till att börja med kan detta vara om en ung flicka planerar en graviditet. Eftersom nivån på preventivmedel är ganska hög kommer inte befruktning att ske med spiralen installerad. Fortplantningsfunktionen återställs en månad efter att spiralen har tagits bort från livmodern.

Med tanke på att det fortfarande finns en viss procentandel av sannolikheten för befruktning, om du misstänker att en graviditet har inträffat, måste produkten tas bort, eftersom embryot ofta i sådana situationer är fästat inte i livmoderhålet, men i rören. Det är mycket viktigt att genomgå en fullständig undersökning, inklusive en ultraljudssökning av bäckenorganen.

När det är bättre att dra ut den intrauterina enheten, är det nödvändigt att diskutera med din läkare. Så till exempel kan vissa kvinnor uppleva allergiska reaktioner på läkemedlet. I detta fall måste IUD tas bort för att inte förvärra hälsotillståndet.

Det är nödvändigt att tänka på att ta bort spiralen i närvaro av följande villkor:

 • Hos en kvinna mellan menstruationsblödningen uppträder atypisk urladdning med en blandning av purulent exsudat;
 • Regulatorns natur har förändrats till det sämre, de har blivit knappa eller rikliga, de håller längre eller kortare än standardtiden (förutsatt att situationen kvarstår i flera månader);
 • Flickan känner obehag av mekanisk typ, friktion och stickningar i reproduktionsorganen uppträder;
 • Om spiralen har förskjutits, vilket framgår av förlusten av kvinnlig kontroll över antennerna, som måste kontrolleras med jämna mellanrum;
 • I intimitetsprocessen känns produktens trådar;
 • Amenorré och menstruations oregelbundenheter noteras.

Hur du rengör den intrauterina enheten, se till läkaren innan proceduren. Kvinnor som har gått i ålder av klimakteriet, och detta tillstånd har varat i mer än ett år, preventivmedel krävs inte, eftersom graviditet är uteslutet på grund av utrotning av fertil ålder.

Eftersom det finns flera storlekar av produkter på läkemedelsmarknaden är det troligt att det i vissa kliniska fall inte kommer att väljas korrekt, och då kommer flickan att känna obehag. En spiral avlägsnas också i närvaro av godartade eller maligna tumörer i livmoderhalsen och själva organet, med en förskjutning eller partiell prolaps av IUD, om en uterin-ljudprocedur föreskrivs.

Det är möjligt att efter en tid en kvinna vill ändra typen av preventivmedel, måste verktyget också tas bort. Det finns ett antal sexuellt överförda infektioner, i närvaro av vilka det är kontraindicerat att skyddas med en spiral. I närvaro av tung menstruation eller smärta under reglering, som inte passerar 3-4 månader, är det nödvändigt att undersökas.

Sannolikhet för inväxt

I vissa fall finns det en tillväxt av ett preventivmedel i livmoderns vägg. Detta händer som regel om patienten missar en adekvat spiraluttagstid. En sådan komplikation leder till det faktum att det inte är möjligt att ta bort spiralen på vanligt sätt i en öppenvård.

I detta fall avlägsnas spiralen efter sjukhusinläggning av patienten på sjukhusets gynekologiska avdelning. Avlägsnande utförs under allmän anestesi med hjälp av en curettage-teknik. I denna process styrs med hjälp av ett hysteroskop. Ett hysteroskop är en anordning som används för diagnos och behandling av livmoders patologier. Specialutrustning införs genom livmoderhalskanalen för att ta bort neoplasma eller för att ta prover av vävnadsstrukturer i syfte att efterföljande histologisk undersökning.

I vissa fall finns det ingen möjlighet att avlägsna den intrauterina anordningen genom livmoderhalskanalen, till exempel om artesia eller dess överväxt observeras. I detta fall tillämpar gynekologerna en laparoskopisk teknik för att ta bort IUD genom bukhålan. En sådan operation utförs under generell anestesi. Under rehabiliteringsperioden rekommenderas kvinnan att använda antibiotika, antiinflammatoriska läkemedel. Obligatorisk undersökning i detta fall - ultraljuddiagnostik.

svårigheter

Eftersom borttagandet av den intrauterina anordningen är ett gynekologisk förfarande, kan det uppstå omständigheter under dess implementering som kommer att tvinga läkaren att agera inte enligt plan. I detta fall kan svårigheter uppstå. För att bestämma vad som exakt inte tillåter att ta bort produkten tilldelas en ultraljudsundersökning, tack vare vilken du kan ta reda på följande:

 • Huruvida rätt klämvinkel har valts;
 • Finns det en spiralinväxt i organets vävnad;
 • Hur tätt produkten fäster vid livmodern.

Den andra punkten är den allvarligaste. Ofta upptäcks ett liknande tillstånd hos de kvinnor som tar bort IUD inopportune. Men om gynekologen är erfaren, kommer han att lösa detta problem utan att orsaka skada på reproduktionsorganen.

författaren Gulnara Cleveland uppdaterade 15 januari 2020 frågor och svarar på 4 kommentarer

Kvinnor som beslutar att installera en IUD känner sig fortfarande oroliga när det är dags att hämta den. Samtidigt är smärtsamma upplevelser inte en universell händelse; i händerna på en professionell gynekolog är borttagandet av IUD inte smärtsamt och passerar tillräckligt snabbt. Men speciella fall är möjliga.

Det är inte lätt att bestämma några manipulationer förknippade med kvinnliga inre könsorgan. Emellertid är en intrauterin enhet (IUD) ett vanligt preventivmedel, särskilt hos kvinnor som har fött barn. Denna metod är populär eftersom den är mycket pålitlig, bekväm att använda och möjligheten att använda sig på lång sikt..

Ömhet i IUD-extraktionsförfarande

Gynekologer tröttnar inte på att betona att extraktionen av den intrauterina enheten, om kvinnan inte hade inflammation och komplikationer under sin användning, sker mycket snabbt och utan några konsekvenser. Under manipulation av extraktionen av spiralen upplever kvinnan som regel inte smärta.

Installation av ett preventivmedel anses vara en mer komplex och tidskrävande process jämfört med dess extraktion. Avlägsningsförfarandet varar i de flesta fall högst några minuter.

Det är ingen hemlighet att smärttröskeln för varje kvinna är individuell. Om patienten är mycket rädd för manipulering är användning av smärtmedicinering tillåtet. Om smärttröskeln är tillräckligt låg är det tillåtet att använda en lokalbedövningsmedel, till exempel Lidocaine spray.

Möjliga komplikationer efter borttagande av IUD

IUD är faktiskt ett främmande organ som ibland provocerar olika komplikationer. Efter att ha tagit bort spiralen kan en kvinna utveckla konsekvenser som:

 1. Inflammation av livmodern.
 2. Akuta och kroniska former av endometrit.
 3. Blödning.

När spiralen har tagits bort kan en kvinna märka följande symtom:

 1. Måttlig fläckning.
 2. Bekken ömhet.
 3. Magkrämpor.

Närvaron av värkande smärta som liknar menstruationen anses inte vara en patologisk situation, kräver inte en gynekologkonsultation. Förekomsten av utsöndringar som har en obehaglig lukt, feber, dålig hälsa - ett direkt skäl för att få medicinsk vård.

Menstruationsförsening

Skiftet av kritiska dagar kan vara 1-2 veckor, ibland är menstruationen frånvarande upp till 1-2 månader. I alla fall, efter 10-12 dagars menstruationsförsening, bör ett graviditetstest utföras, eftersom det finns en liten risk för befruktning.

Förutom vanlig graviditet är det också troligt att ett ektopiskt läkemedel utgör ett stort hot mot en kvinnas hälsa och liv.

Situationer där det inte finns några perioder under lång tid efter borttagande av IUD kan signalera utvecklingen av hormonell funktionsfel eller inflammatorisk sjukdom. Om förseningen uppstår på grund av en vidhäftningsprocess eller inflammation i bilagorna, åtföljs det av smärta i bukhålan. Med penetrering och utveckling av infektioner, purulent urladdning från könsorganen, en klåda av klåda, kan allvarligt obehag uppstå.

Utvecklingen av inflammation efter extraktion

Att manipulera en spiral är en enkel procedur. Om det inte finns några komplikationer och kirurgiska ingrepp rekommenderas patienten att följa ett antal regler:

 1. Avslag på douching och användning av tamponger.
 2. Uteslutning av besök på stranden, bastu, bad.
 3. Följ intima hygienrekommendationer.
 4. Minska intensiteten i fysiska aktiviteter.
 5. Efterlevnad av sexuell vila i flera dagar.

Vid långvarig användning av den intrauterina enheten kan allvarliga konsekvenser utvecklas. Det är viktigt att en kvinna tar bort ett preventivmedel så snart hennes livslängd har upphört.

Det är värt att notera att spiralen kan orsaka utveckling av inflammation, obehag, så vänta inte till slutet av dess liv, om det finns sådana klagomål.

Efter borttagande av IUD i vissa fall kan karaktären av menstruationscykeln förändras. Varaktigheten för återhämtningsperioden kan variera och nå flera månader.

Hur länge återhämtningsperioden kommer att pågå, faktorer som:

 1. Patientens psyko-emotionella tillstånd.
 2. Närvaron av samtidigt patologier.
 3. Tunnhastighet vid bukhinnan.
 4. Varaktighet på att ha en intrauterin enhet.
 5. Patientens ålder.
 6. En typ av spiral (enkel eller hormoninnehållande).

Efter borttagning av spiralen kan menstruationen vara:

 1. Små på grund av den förtryckta funktionen hos äggstockarna.
 2. Rikligt, vilket i vissa fall kan indikera förekomsten av en inflammatorisk process.

Det är värt att uppmärksamma att den maximala återhämtningsperioden kan pågå i fyra cykler.

Procedurskostnad

I vissa kliniker inkluderar kostnaderna för manipulationer för att ta bort IUD gynekologisk undersökning och preliminär diagnostik. Den genomsnittliga kostnaden för ett IUD-borttagningsförfarande i ryska kliniker är 1 500-2 000 rubel.

Var kan jag ta bort den intrauterina enheten? En läkare kan också konsultera en kvinna i förväg.

Du kan ta bort ett preventivmedel från nästan alla gynekologer i en offentlig eller privat klinik.

Således bör spiralen tas bort i rätt tid, produktens livslängd bestäms av dess variation och de enskilda egenskaperna hos den kvinnliga kroppen. Om patologiska symtom uppträder indikeras avlägsnande av IUD före slutet av dess operativa period. Med förbehåll för rådgivning och rekommendationer från en gynekolog orsakar användning av en intrauterin enhet inte en kvinna besvär och orsakar inga komplikationer.

Installation

Innan du fortsätter med förfarandet för att införa IUD måste du genomföra ett antal förberedande åtgärder: klara de tester som läkaren kommer att förskriva, genomgå en undersökning av en gynekolog och genomföra förfarandet.

Tentamen som måste godkännas före förfarandet:

 • Graviditetstest;
 • HIV-testning;
 • Screening för STD: er och andra gynekologiska problem;
 • Ett blodprov för hepatit C och andra typer;
 • Läkaren bör genomföra en undersökning av könsorganen: vagina, livmoder, etc. väljer sedan den bästa typen av IUD för en kvinna.

Innan ingreppet mäter gynekologen livmoderns storlek och djup. Processen att installera en intrauterin enhet känns som införandet av en gynekologisk spegel under en undersökning. Det finns ingen svår smärta under proceduren, men det finns obehag. Om en kvinna inte tolererar det minsta obehag kan läkaren injicera smärtstillande medel i livmoderhalsen. Spiralinstallation tar 10 minuter.

Hur många dagar går blodet efter att ha installerat spiralen. Blöder det efter installation av en spiral eller utstryk? Svara varför


Gynekologi och obstetrik

preventivmedel

Borttagning av en intrauterin enhet (IUD)
Låt oss behålla kvinnans hälsa

Modern medicin erbjuder många sätt att undvika en oönskad graviditet. Historiskt sett tar kvinnor de viktigaste sysslorna vid preventivmedel, och ett av de mest effektiva sätten är införandet av en intrauterin enhet. Processen med att installera den är snabb och smärtfri och effektiviteten når 95%.

Totochia N.E., barnläkare-gynekolog HE CLINIC. Allt om den intrauterina enheten.

Se alla videor med läkare här.

Detta är den näst mest populära preventivmetoden som används av kvinnor i reproduktiv ålder som har ett aktivt sexliv. Införandet och borttagandet av den intrauterina enheten utförs endast av en gynekolog och endast på en medicinsk institution.

Erfaren gynekologer är involverade i avlägsnandet av en IUD vid Center for Gynekology and Obstetrics of OH CLINIC..

Tips 1: Hur man tar bort spiralen

En IUD är en effektiv preventivmetod, men den passar inte för alla. Du kan inte ange IUD i följande fall:

- Förekomst av graviditet - Blödning från könsorganen av okänt ursprung - Cervical patology - Submucous (submucosal) myomatous nodes - Uterine fibroids in more than 5-6 veckor - Endometrial hyperplastic process - Akuta inflammatoriska sjukdomar i könsorganen - Anomalie i utvecklingen av könsorganen (bicorniculate livmodern, sadel uterus sadel, septum i livmodern) - Rekommenderas inte för nolliparösa kvinnor

För din bekvämlighet kan du ta bort spiralen i St. Petersburg på något av våra medicinska centra. Du kan boka tid via telefon eller via registreringsformuläret.

Hur man tar bort spiralen?

Gynekologen tar bort den intrauterina enheten genom att dra i "antennerna", som hänger fritt från livmoderhalskanalen in i slidan. Innan spiralen avlägsnas rekommenderas att man besöker en gynekolog för att ta en smuts för slidan i slidan. För att ta bort IUD är menstruationsdagen inte viktig, det vill säga att du kan ta bort den på valfri dag i cykeln, i motsats till introduktionen, som endast utförs under menstruationen. Detta görs för att se till att en kvinna som vill etablera en spiral inte är gravid. Om "antennerna" inte visualiseras, måste kvinnan ha en ultraljudssökning för att se till att spiralen är i livmodern. I det här fallet, ta bort spiralen med ett medicinskt verktyg som är speciellt utformad för detta ändamål..

Gör det ont att ta bort spiralen?

Att ta bort den intrauterina enheten är vanligtvis inte smärtsamt, men kan åtföljas av viss obehag. Om en kvinna har en låg smärttröskel är det tillräckligt med lokalbedövning med lidokainspray.

När och i vilka fall är det nödvändigt att ta bort spiralen?

Du måste ta bort spiralen efter dess utgångsdatum. Detta anges vanligtvis på förpackningen. Du kan ta bort spiralen när som helst på kvinnans begäran. Indikationer för borttagning är:

- Utvisning av IUD - Hyperpolymenorré - Graviditet - Intermenstruell blödning - Akuta inflammatoriska sjukdomar i könsorganen - Hyperplastiska processer i endometrium - Patologiska processer i livmoderhalsen

Vilken tid kan jag sätta spiralen?

Villkoren för vilka du kan installera spiralen kan variera från 3 till 10 år. 5 år i genomsnitt. VMK kan inte användas längre än den tid som anges på spiralens förpackning.

Är det möjligt att ta bort spiralen hemma själv?

Endast läkaren ska ta bort spiralen. Inga andra alternativ ska vara. Att försöka ta bort spiralen själv hemma kan leda till allvarliga konsekvenser..

Vilka är de mest kända spiralerna??

De mest populära bland patienter och gynekologer är de intrauterina enheterna Multiload, Juno, T Cu375, Nova T. IUD med den terapeutiska effekten Mirena rekommenderas alltmer för kvinnor med adenomyos, polymenorré, livmoderfibroider, endometrial hyperplastiska processer.

Spiralformer

Det kan inte sägas vilken spiralform som är mer effektiv, vilken typ av spiral som väljs utifrån en kvinnas preferenser och på råd från en läkare på grund av livmoderns unika struktur, som naturligtvis är den mest grundläggande när man väljer en form.

Det finns bara tre huvudformer av IUD: er, och var och en av dem har sina egna egenskaper:

 • T-formad. Denna form av IUD är den mest populära bland den kvinnliga befolkningen. De är själva väldigt praktiska och också lätta att installera och ta bort. Denna IUD ser ut som en stång, från vilken två flexibla antenner eller axlar avgår. På grund av bara dessa axlar är spiralen fäst inuti livmodern. En tråd är fäst vid botten av axeln som gynekologen kan ta bort spiralen.
 • I form av en ring. Den moderna formen av IUD, som rekommenderas främst för kvinnor som har haft en abort. Den är tillverkad av plast och innehåller silver, guld eller koppar. En sådan IUD är väl fäst vid livmodern och är också lätt att ta bort, och därför är ett rep på dem inte ett obligatoriskt föremål.
 • Loop eller paraply. Den paraplyformade kupolen på utsidan har skåror som liknar spikar, med deras hjälp är IUD fäst vid livmodern utan att hotas att falla ut vid fel tidpunkt. Denna typ av spiral används vanligtvis med en ovanlig form av livmodern, där det är omöjligt att installera den vanligaste T-formade intrauterina enheten..

Borttagning av den intrauterina enheten: orsaker

Följande orsaker är vanligast för borttagning av den intrauterina enheten:

 • Förskjutning av IUD inuti livmodern. En kvinna kan bestämma detta med antennerna, som har blivit kortare eller längre. I detta fall avlägsnas den gamla intrauterina enheten och den nya installeras..
 • Utgånget. De flesta IUD: er är utformade för att stanna i livmodern från tre till fem år, även om vissa arter varar upp till 10. Om IUD-borttagning inte har skett under denna period, kan inflammatoriska processer och spridning av endometrium börja i livmodern..
 • Graviditet. Tyvärr blir de ibland gravid med en IUD. Extraktionen utförs inte bara under normal graviditet, utan även för ett ektopiskt läkemedel.
 • Begär att få ett barn. En ny graviditet kan inträffa efter borttagande av IUD nästan omedelbart. Tidigare rekommenderade läkare efter denna manipulation att avstå från att försöka bli gravid, men nu är detta bara sant när det finns vissa komplikationer (till exempel inflammation i endometrium mot en stående spiral).
 • Uterin tumörtillväxt (fibroider) efter IUD-installation.
 • Inflammation av livmodern och dess bilagor. I detta fall kan avlägsnandet av den intrauterina anordningen åtföljas av utnämningen av en antibiotikakurs..

Återställningsperiod efter borttagning av IUD

Under 5-6 dagar efter borttagande av IUD bör en kvinna avstå från intimitet, användning av vaginala tamponger och suppositorier (suppositorier). Det rekommenderas inte att duka, besöka en bastu och ett bad, göra tung fysisk aktivitet och sport, ta ett varmt bad och läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra. Hos vissa kvinnor kan man observera dragningar, värkande smärta i nedre del av buken, liksom utseendet på mindre blödningar eller fläckig fläckning. Utseendet på sådana patologiska tillstånd anses vara normen. De behöver inte behandling, för efter några dagar bör de försvinna på egen hand. Följande perioder kan börja med en liten fördröjning, vilket också anses vara normen. Om en hormonell IUD infördes kan det ta lite längre tid att återställa menstruationscykeln..

Efter avlägsnande av ett intrauterint preventivmedel hos 30% av patienterna inträffar graviditet under den första månaden, i 60% under de första tre månaderna. Inom ett år efter borttagandet av IUD förekommer graviditet hos 90-95% av kvinnorna, förutsatt att de vid den tidpunkten inte använder andra preventivmedel.

Video: Intrauterin enhet (IUD). Indikationer och kontraindikationer. Fördelarna och skadorna hos den intrauterina enheten

Den här artikeln är endast avsedd för informationssyfte och är under inga omständigheter vetenskapligt material eller medicinsk rådgivning och kan inte fungera som ersättning för konsultation med en professionell läkare. För diagnos, diagnos och behandling, kontakta en kvalificerad läkare!
Antal läsningar: 9186 Publiceringsdatum: 09/11/2017
Gynekologer - sök- och inspelningstjänst för gynekologer i Moskva

Intrauterin enhet borttagning: processen

Detta förfarande är absolut smärtfritt om kvinnan är frisk. I vilket fall som helst är det bara en specialist som ska utföra manipuleringen (med oberoende extraktion är det möjligt att skada slemhinnorna i livmodern och dess hals).

Denna procedur utförs i två steg:

 • En preliminär undersökning av en kvinna. Gynekologen måste utvärdera spiralens tillstånd och möjligheten att smärtfritt avlägsna polikliniken. Om det inte finns några antenner för IUD eller några andra hinder har uppstått, sker borttagandet av den intrauterina enheten med hysteroskopi.
 • Direkt extraktion av spiralen (vanligtvis under menstruationen).

Förbereder för utvinning av marinen

Innan proceduren för att ta bort ett intrauterint preventivmedel måste patienten rådfråga en gynekolog. Läkaren kommer att genomföra en grundlig gynekologisk undersökning, bedöma läget för IUD, antennens längd och typen av intrauterint preventivmedel. Dessutom kommer läkaren att utföra en ultraljudsundersökning av bäckenorganen, som kommer att bedöma arten och lokaliseringen av möjliga patologiska processer, och även ta en smet på mikrofloraen från vaginalhålan och livmoderhalskanalen.

IUD-extraktion - avlägsnande av en intrauterin enhet från livmoderhålet efter utgången av dess användning.

Om avlägsnandet av IUD kommer att utföras med en instrumentell metod, bör ett kliniskt och biokemiskt blodprov först utföras, liksom ett blodprov för hepatit, HIV, RW. Ytterligare instrumentella och laboratorieundersökningsmetoder (kolposkopi, urinalys, bakteriologisk kultur från slidan) kan utföras beroende på patientens medicinska indikationer, individuella egenskaper och hälsostatus..

I närvaro av aktiv inflammation, förutom den diagnostiska diagnosalgoritmen, förskrivs patienten antibakteriell och antiinflammatorisk terapi.

Konsekvenser av icke-intervention

En kvinna som skyddar sig mot en oönskad graviditet med hjälp av en IUD måste ständigt övervaka könsorganens tillstånd, eftersom det finns en främmande kropp i livmodern, vilket orsakar motsvarande reaktioner från kroppen: den så kallade aseptiska inflammation i livmoderns inre yta, etc. Om du missar tidpunkten för borttagning av den intrauterina enheten, kan den växa till endometrium så mycket att det kommer att göra borttagningsprocessen på vanligt sätt helt omöjligt.

ATT BOKA TID

Hem / Encyclopedia / Vad gör du om du behöver ta bort spiralen? Gör det ont att ta bort IUD?

Spiralen, eller intrauterin enhet (IUD), är en anordning som sätts in i livmoderkaviteten för preventivmedel. En IUD är en effektiv preventivmetod, men den passar inte för alla. Du kan inte ange IUD i följande fall:

- Förekomst av graviditet - Blödning från könsorganen av okänt ursprung - Cervical patology - Submucous (submucosal) myomatous nodes - Uterine fibroids in more than 5-6 veckor - Endometrial hyperplastic process - Akuta inflammatoriska sjukdomar i könsorganen - Anomalie i utvecklingen av könsorganen (bicorniculate livmodern, sadel uterus sadel, septum i livmodern) - Rekommenderas inte för nolliparösa kvinnor

För din bekvämlighet kan du ta bort spiralen i St. Petersburg på något av våra medicinska centra. Du kan boka tid via telefon eller via registreringsformuläret.

Hur man tar bort spiralen?

Gynekologen tar bort den intrauterina enheten genom att dra i "antennerna", som hänger fritt från livmoderhalskanalen in i slidan. Innan spiralen avlägsnas rekommenderas att besöka en gynekolog för att ta en smet för graden av renhet i slidan.

Växer spiralen in i en kvinnas inre organ

Kvinnor undrar om det är möjligt för en preventivmedel att växa in i livmodern. Svaret är uppenbart: bär intrauterina enheter, som överskrider den föreskrivna användningsperioden, växer främmande organ till inre organ. Den vanliga extraktionsmetoden är inte lämplig när spiralen är fullvuxen till tjockleken på den intrauterina väggen.

Symtom på en negativ manifestation

Ofta klagar kvinnor inte över deras tillstånd. Ultraljudstudier, eller ett test för att ta bort spiralen med dess långvariga användning, kan emellertid visa att preventivmedel är ordentligt fixerat i kroppen, och spiralen börjar växa in i väggarna.

 • Bäckenorganen skadar (urinblåsa, nedre rygg)
 • yr;
 • en kvinna känner allvarlig svaghet;
 • huden blir blek (indikerar en uterus punktering och inre blödningar).

En kvinna som upplever sådana symtom bör omedelbart rådfråga en läkare. Enligt statistik förekommer sådana komplikationer mycket sällan (1 fall av 50 000).

Hur man tar bort spiralen hemma video

För att ta bort IUD är menstruationsdagen inte viktig, det vill säga att du kan ta bort den på valfri dag i cykeln, i motsats till introduktionen, som endast utförs under menstruationen. Detta görs för att se till att en kvinna som vill etablera en spiral inte är gravid. Om "antennerna" inte visualiseras, måste kvinnan ha en ultraljudssökning för att se till att spiralen är i livmodern. I det här fallet, ta bort spiralen med ett medicinskt verktyg som är speciellt utformad för detta ändamål..

Gör det ont att ta bort spiralen?

Att ta bort den intrauterina enheten är vanligtvis inte smärtsamt, men kan åtföljas av viss obehag. Om en kvinna har en låg smärttröskel är det tillräckligt med lokalbedövning med lidokainspray.

När och i vilka fall är det nödvändigt att ta bort spiralen?

Du måste ta bort spiralen efter dess utgång.

Detta anges vanligtvis på förpackningen. Du kan ta bort spiralen när som helst på kvinnans begäran. Indikationer för borttagning är:

- Utvisning av IUD - Hyperpolymenorré - Graviditet - Intermenstruell blödning - Akuta inflammatoriska sjukdomar i könsorganen - Hyperplastiska processer i endometrium - Patologiska processer i livmoderhalsen

Vilken tid kan jag sätta spiralen?

Villkoren för vilka du kan installera spiralen kan variera från 3 till 10 år. 5 år i genomsnitt. VMK kan inte användas längre än den tid som anges på spiralens förpackning.

Är det möjligt att ta bort spiralen hemma själv?

Endast läkaren ska ta bort spiralen. Inga andra alternativ ska vara. Att försöka ta bort spiralen själv hemma kan leda till allvarliga konsekvenser..

Vilka är de mest kända spiralerna??

De mest populära bland patienter och gynekologer är de intrauterina enheterna Multiload, Juno, T Cu375, Nova T. IUD med den terapeutiska effekten Mirena rekommenderas alltmer för kvinnor med adenomyos, polymenorré, livmoderfibroider, endometrial hyperplastiska processer.

Timingen

Användningen av dessa preventivmedel kan variera i intervallet 3-15 år.

Inte alla vet när man ska ta bort den intrauterina enheten.

Användningstiden beror på vilken typ av enhet som används, liksom av materialet från vilket det är tillverkat:

 1. Marinhaltig koppar kan användas 3-5 år.
 2. Silverbaserade IUD: er, hormonfrisläppande - 5-7 år.
 3. Marinblå tillverkad med guld - 10-15 år.

Den intrauterina enheten bör tas bort om det finns följande indikationer:

 1. Gynekologiska patologier, inklusive inflammatoriska processer, tumörer, blödning, smärta.
 2. Starten av klimakteriet.
 3. Uppkomsten av befruktningen.
 4. Avlagring (utvisning) eller förskjutning av spiralen.
 5. Byt till en annan typ av preventivmedel.
 6. Graviditetsplanering.
 7. Slutet av liv.

Om patienten diagnostiseras med livmoderfibroider, som har en liten volym, är installationen av en spiral med gestagen inte kontraindicerat. I fallet när neoplasmen börjar aktivt öka i storlek mot bakgrund av användningen av ett preventivmedel bör en intrauterin enhet tas bort.

Hur man tar bort en spiral hemma

Förresten, kostnaderna för tjänster i LCD från 600 r.

Förresten, kostnaderna för tjänster i LCD från 600 r.

behöver du inte hälsa? låt mig))

Förresten, kostnaderna för tjänster i LCD från 600 r.

När det gäller självdragning, ta inte risker bättre. Det kan gå bra, eller du kan riva nacken eller repa dåligt så plågas du för att läka

När det gäller självdragning, ta inte risker bättre. Det kan gå bra, eller du kan riva nacken eller repa dåligt så plågas du för att läka

Är du trött på att leva eller vill ha problem? Vilken typ av tankar? Eller kanske själv, utan läkare?

Förresten, kostnaderna för tjänster i LCD från 600 r.

Tycker du synd om pengarna? Jag sköt för 300 r i distriktskonsultationen

Vilket nonsens? Denna tjänst är gratis för obligatorisk sjukförsäkring. Men som att installera bara din spiral du behöver ta med.

läkaren sa till mig att bara spiralen inte kommer in i OMS, hon betalade både för uppträdandet och för borttagningen och spiralen hon köpte

Jag arbetade på den gynekologiska avdelningen och observerade kvinnor som hade stått för en spiral i årtionden: 009: De hade curettage av livmoderhålan.

Ta inte risker, halsen är stängd. Och åtminstone de kommer att se hennes plats på Uzi :)

Jag trodde inte: 009: det kunde fastna eller riva nacken, särskilt blödande.. åh!.. tänkte allt som urverk)..

Jag tar bort det från läkaren när slitperioden är över!

men hälsa gillar naturligtvis inte)

utan att ta hänsyn till hälsoproblem, hur fysiskt du kan ta bort själva spiralen.

Är det lata att komma till järnvägsstationen? Du kan betala för det till kanten i alla kommersiella medicinska centra om du inte sitter i kön på en halvtimme.

Förresten, det är gratis i restaurangen, jag har nyligen fastställt

Jag är säker på att TS bara skämt, det finns inget att göra :)) eftersom analfabetism i sådana frågor är karakteristiskt för unga kvinnor i pubertetsperioden, men verkligen inte en vuxen kvinna med barn :))

Borttagning av den intrauterina enheten: hur man gör det

Idag är en av de vanliga preventivmetoderna installation av en intrauterin enhet. Detta är en liten kopparplatta som förhindrar livmoderhålan från att stängas. Det rekommenderas inte att bära det i mer än 5 år..

Borttagning av den intrauterina enheten utförs av en gynekolog. Denna manipulation utförs på 5-7: e dagen av menstruationscykeln. Innan preventivmedel tas bort expanderar en specialist livmoderhalsen. I de flesta fall dras den intrauterina enheten av antennen. Om det inte finns några antenner använder läkaren ett speciellt verktyg - en extraktor. Det är en stav, i slutet är en slinga. Efter avlägsnande från spiralen tas en smet från livmoderhalskanalen för att säkerställa att ingen infektion har utvecklats i könsorganen.

När spiraltrådarna går förlorade, vänd dig till hysteroskopi. Undersökningen låter dig klargöra placeringen av IUD, för att ta reda på om preventivmedlet har vuxit till livmoderns väggar.

Om en intrauterin anordning redan har vuxit till livmoderns väggar utförs borttagning med hysteroskopiska pincett eller en abort. Om det visar sig att den intrauterina enheten ligger nära kärlen, urinblåsan eller urinledaren, kan läkaren ta till laparotomi. Om preventivmedlet har trängt in i det fria bukhålan, avlägsnas det från bukhålan med hjälp av laparoskopiska pincett.

Specialister rekommenderar inte kvinnor att ta bort den intrauterina enheten på egen hand. I detta fall är sannolikheten för infektion och förekomsten av komplikationer mycket hög..

Att ta bort den intrauterina enheten är ett viktigt förfarande, så se till att din kvinnliga hälsa är i händerna på en erfaren läkare. Detta är garantin för att allt kommer att gå bra.

Möjliga komplikationer

I de flesta fall finns det inga komplikationer efter att spiralen har tagits bort. Men om det togs bort på grund av patologier, kan blödning eller smärta uppstå..

Efter borttagning av Mirena-spiralen, som innehåller hormoner, kan överväxt av endometri uppstå efter flera månader. IUD hämmar aktiviteten i sådana processer, därför, om de existerar, utvecklas de inte. Men om det finns kränkningar kan de inträffa efter utvinning. Under denna period måste patienter som använder Mirena ses av en läkare.

Din gynekolog online

Spiralen, eller intrauterin enhet (IUD), är en anordning som sätts in i livmoderkaviteten för preventivmedel. En IUD är en effektiv preventivmetod, men den passar inte för alla. Du kan inte ange IUD i följande fall:

Könsblödningar av okänt ursprung

Patolog i livmoderhalsen

Submukösa (submukosala) myomatösa noder

Uterin fibroids i mer än 5-6 veckor

Endometrial hyperplastiska processer

Akuta inflammatoriska sjukdomar i könsorganen

Anomali i utvecklingen av könsorganen (bikornuat livmodern, sadel livmodern, septum i livmodern)

Rekommenderas inte för nolliparösa kvinnor

För din bekvämlighet kan du ta bort spiralen i St. Petersburg på något av våra medicinska centra. Du kan boka tid via telefon eller via registreringsformuläret.

Hur man tar bort spiralen?

Gynekologen tar bort den intrauterina enheten genom att dra i "antennerna", som hänger fritt från livmoderhalskanalen in i slidan. Innan spiralen avlägsnas rekommenderas att man besöker en gynekolog för att ta en smuts för slidan i slidan. För att ta bort IUD är menstruationsdagen inte viktig, det vill säga att du kan ta bort den på valfri dag i cykeln, i motsats till introduktionen, som endast utförs under menstruationen. Detta görs för att se till att en kvinna som vill etablera en spiral inte är gravid. Om "antennerna" inte visualiseras, måste kvinnan ha en ultraljudssökning för att se till att spiralen är i livmodern. I det här fallet, ta bort spiralen med ett medicinskt verktyg som är speciellt utformad för detta ändamål..

Gör det ont att ta bort spiralen?

Att ta bort den intrauterina enheten är vanligtvis inte smärtsamt, men kan åtföljas av viss obehag. Om en kvinna har en låg smärttröskel är det tillräckligt med lokalbedövning med lidokainspray.

När och i vilka fall är det nödvändigt att ta bort spiralen?

Du måste ta bort spiralen efter dess utgångsdatum. Detta anges vanligtvis på förpackningen. Du kan ta bort spiralen när som helst på kvinnans begäran. Indikationer för borttagning är:

Akuta inflammatoriska sjukdomar i könsorganen

Endometrial hyperplastiska processer

Patologiska processer i livmoderhalsen

Vilken tid kan jag sätta spiralen?

Villkoren för vilka du kan installera spiralen kan variera från 3 till 10 år.

Sannolikhet för inväxt

I vissa fall finns det en tillväxt av ett preventivmedel i livmoderns vägg. Detta händer som regel om patienten missar en adekvat spiraluttagstid. En sådan komplikation leder till det faktum att det inte är möjligt att ta bort spiralen på vanligt sätt i en öppenvård.

I detta fall avlägsnas spiralen efter sjukhusinläggning av patienten på sjukhusets gynekologiska avdelning. Avlägsnande utförs under allmän anestesi med hjälp av en curettage-teknik. I denna process styrs med hjälp av ett hysteroskop. Ett hysteroskop är en anordning som används för diagnos och behandling av livmoders patologier. Specialutrustning införs genom livmoderhalskanalen för att ta bort neoplasma eller för att ta prover av vävnadsstrukturer i syfte att efterföljande histologisk undersökning.

Hur man tar bort en spiral hemma

5 år i genomsnitt. VMK kan inte användas längre än den tid som anges på spiralens förpackning.

Är det möjligt att ta bort spiralen hemma själv?

Endast läkaren ska ta bort spiralen. Inga andra alternativ ska vara. Att försöka ta bort spiralen själv hemma kan leda till allvarliga konsekvenser..

Vilka är de mest kända spiralerna??

De mest populära bland patienter och gynekologer är de intrauterina enheterna Multiload, Juno, T Cu375, Nova T. IUD med den terapeutiska effekten Mirena rekommenderas alltmer för kvinnor med adenomyos, polymenorré, livmoderfibroider, endometrial hyperplastiska processer.

Alla rättigheter till bilder och texter tillhör deras författare..

Materialen presenteras endast för informationsändamål. Föreslagna behandlingar och mediciner är kontraindicerade, kontakta en specialist!

Hem / Encyclopedia / Vad gör du om du behöver ta bort spiralen? Gör det ont att ta bort IUD?

Spiralen, eller intrauterin enhet (IUD), är en anordning som sätts in i livmoderkaviteten för preventivmedel. En IUD är en effektiv preventivmetod, men den passar inte för alla. Du kan inte ange IUD i följande fall:

- Förekomst av graviditet - Blödning från könsorganen av okänt ursprung - Cervical patology - Submucous (submucosal) myomatous nodes - Uterine fibroids in more than 5-6 veckor - Endometrial hyperplastic process - Akuta inflammatoriska sjukdomar i könsorganen - Anomalie i utvecklingen av könsorganen (bicorniculate livmodern, sadel uterus sadel, septum i livmodern) - Rekommenderas inte för nolliparösa kvinnor

För din bekvämlighet kan du ta bort spiralen i St. Petersburg på något av våra medicinska centra. Du kan boka tid via telefon eller via registreringsformuläret.

Hur man tar bort spiralen?

Gynekologen tar bort den intrauterina enheten genom att dra i "antennerna", som hänger fritt från livmoderhalskanalen in i slidan. Innan spiralen avlägsnas rekommenderas att man besöker en gynekolog för att ta en smuts för slidan i slidan. För att ta bort IUD är menstruationsdagen inte viktig, det vill säga att du kan ta bort den på valfri dag i cykeln, i motsats till introduktionen, som endast utförs under menstruationen. Detta görs för att se till att en kvinna som vill etablera en spiral inte är gravid. Om "antennerna" inte visualiseras, måste kvinnan ha en ultraljudssökning för att se till att spiralen är i livmodern. I det här fallet, ta bort spiralen med ett medicinskt verktyg som är speciellt utformad för detta ändamål..

Gör det ont att ta bort spiralen?

Att ta bort den intrauterina enheten är vanligtvis inte smärtsamt, men kan åtföljas av viss obehag. Om en kvinna har en låg smärttröskel är det tillräckligt med lokalbedövning med lidokainspray.

När och i vilka fall är det nödvändigt att ta bort spiralen?

Du måste ta bort spiralen efter dess utgångsdatum. Detta anges vanligtvis på förpackningen. Du kan ta bort spiralen när som helst på kvinnans begäran. Indikationer för borttagning är:

- Utvisning av IUD - Hyperpolymenorré - Graviditet - Intermenstruell blödning - Akuta inflammatoriska sjukdomar i könsorganen - Hyperplastiska processer i endometrium - Patologiska processer i livmoderhalsen

Vilken tid kan jag sätta spiralen?

Villkoren för vilka du kan installera spiralen kan variera från 3 till 10 år.

Gör det ont att ta bort den intrauterina enheten?

5 år i genomsnitt. VMK kan inte användas längre än den tid som anges på spiralens förpackning.

Är det möjligt att ta bort spiralen hemma själv?

Endast läkaren ska ta bort spiralen. Inga andra alternativ ska vara. Att försöka ta bort spiralen själv hemma kan leda till allvarliga konsekvenser..

Vilka är de mest kända spiralerna??

De mest populära bland patienter och gynekologer är de intrauterina enheterna Multiload, Juno, T Cu375, Nova T. IUD med den terapeutiska effekten Mirena rekommenderas alltmer för kvinnor med adenomyos, polymenorré, livmoderfibroider, endometrial hyperplastiska processer.

Populära frågor:

Under antibiotikaförloppet inträffade befruktningen. Hur farligt är det för fostret? Jag vill skjuta upp perioden eftersom jag åker på semester. Kan detta göras, och i så fall hur? Jag fick diagnosen livmodervävlingar i 5-6 veckor. Jag ville sätta en spiral, men min läkare förbjöd mig. Har hon rätt?

Hem / Encyclopedia / Vad gör du om du behöver ta bort spiralen? Gör det ont att ta bort IUD?

Spiralen, eller intrauterin enhet (IUD), är en anordning som sätts in i livmoderkaviteten för preventivmedel. En IUD är en effektiv preventivmetod, men den passar inte för alla. Du kan inte ange IUD i följande fall:

- Förekomst av graviditet - Blödning från könsorganen av okänt ursprung - Cervical patology - Submucous (submucosal) myomatous nodes - Uterine fibroids in more than 5-6 veckor - Endometrial hyperplastic process - Akuta inflammatoriska sjukdomar i könsorganen - Anomalie i utvecklingen av könsorganen (bicorniculate livmodern, sadel uterus sadel, septum i livmodern) - Rekommenderas inte för nolliparösa kvinnor

För din bekvämlighet kan du ta bort spiralen i St. Petersburg på något av våra medicinska centra. Du kan boka tid via telefon eller via registreringsformuläret.

Hur man tar bort spiralen?

Gynekologen tar bort den intrauterina enheten genom att dra i "antennerna", som hänger fritt från livmoderhalskanalen in i slidan. Innan spiralen avlägsnas rekommenderas att man besöker en gynekolog för att ta en smuts för slidan i slidan. För att ta bort IUD är menstruationsdagen inte viktig, det vill säga att du kan ta bort den på valfri dag i cykeln, i motsats till introduktionen, som endast utförs under menstruationen. Detta görs för att se till att en kvinna som vill etablera en spiral inte är gravid. Om "antennerna" inte visualiseras, måste kvinnan ha en ultraljudssökning för att se till att spiralen är i livmodern. I det här fallet, ta bort spiralen med ett medicinskt verktyg som är speciellt utformad för detta ändamål..

Gör det ont att ta bort spiralen?

Att ta bort den intrauterina enheten är vanligtvis inte smärtsamt, men kan åtföljas av viss obehag. Om en kvinna har en låg smärttröskel är det tillräckligt med lokalbedövning med lidokainspray.

När och i vilka fall är det nödvändigt att ta bort spiralen?

Du måste ta bort spiralen efter dess utgångsdatum. Detta anges vanligtvis på förpackningen..

Procedurskostnad

I vissa kliniker inkluderar kostnaderna för manipulationer för att ta bort IUD gynekologisk undersökning och preliminär diagnostik. Den genomsnittliga kostnaden för ett IUD-borttagningsförfarande i ryska kliniker är 1 500-2 000 rubel.

Var kan jag ta bort den intrauterina enheten? En läkare kan också konsultera en kvinna i förväg.

Du kan ta bort ett preventivmedel från nästan alla gynekologer i en offentlig eller privat klinik.

Således bör spiralen tas bort i rätt tid, produktens livslängd bestäms av dess variation och de enskilda egenskaperna hos den kvinnliga kroppen. Om patologiska symtom uppträder indikeras avlägsnande av IUD före slutet av dess operativa period. Med förbehåll för rådgivning och rekommendationer från en gynekolog orsakar användning av en intrauterin enhet inte en kvinna besvär och orsakar inga komplikationer.

Hur man tar bort spiralen från livmodern

Du kan ta bort spiralen när som helst på kvinnans begäran. Indikationer för borttagning är:

- Utvisning av IUD - Hyperpolymenorré - Graviditet - Intermenstruell blödning - Akuta inflammatoriska sjukdomar i könsorganen - Hyperplastiska processer i endometrium - Patologiska processer i livmoderhalsen

Vilken tid kan jag sätta spiralen?

Villkoren för vilka du kan installera spiralen kan variera från 3 till 10 år. 5 år i genomsnitt. VMK kan inte användas längre än den tid som anges på spiralens förpackning.

Är det möjligt att ta bort spiralen hemma själv?

Endast läkaren ska ta bort spiralen. Inga andra alternativ ska vara. Att försöka ta bort spiralen själv hemma kan leda till allvarliga konsekvenser..

Vilka är de mest kända spiralerna??

De mest populära bland patienter och gynekologer är de intrauterina enheterna Multiload, Juno, T Cu375, Nova T. IUD med den terapeutiska effekten Mirena rekommenderas alltmer för kvinnor med adenomyos, polymenorré, livmoderfibroider, endometrial hyperplastiska processer.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Menstruation efter kejsarsnitt: när de kommer, normen och patologin

Återställning av en kvinnas kropp efter födseln sker i genomsnitt inom 5-6 veckor. Sedan återgår reproduktionssystemets funktion till normal, produktionen av könshormoner etableras gradvis....

Fysiologi för den normala menstruationscykeln

Upplagt av Corrin K. Welt, MD
Redaktörer: William F. Crowley, Jr, MD
Amy B. Middleman, MD, Ph.D., professor i utbildning
Biträdande chefredaktör Catherine A....

Cystit och menstruation: symtom, sannolikheten för graviditet

Innan menstruationMånga kvinnor känner sig värre innan menstruationen. Det finns till och med något sådant som PMS. Emellertid observeras dess symtom endast hos vissa flickor....