Sport under menstruation: möjligt eller inte?

Intim

Sport under menstruationen är föremål för många års kontrovers. Vissa är övertygade om att fysisk aktivitet under denna svåra period orsakar en betydande skada på den kvinnliga kroppen och minskar dess reproduktionsförmåga. Andra, som förlitar sig på nya vetenskapliga studier, tror att en förändring av den hormonella bakgrunden inte är en anledning att vägra att delta i sport. Men både de och de andra är överens om en sak: allt borde vara i måttligt och allt är individuellt. För att avgöra om du kan träna i gymmet, gå därför igenom en fullständig medicinsk undersökning och rådfråga en läkare.

Menstruationsfas

Kvinnors hormonella miljö är mer komplex än hos män på grund av dess cykliska natur. Att känna till kännetecknen för varje steg i menstruationscykeln kan vara ett värdefullt verktyg som måste beaktas när du planerar dina träningspass. Cykelns varaktighet beror på kroppens individuella egenskaper. I grund och botten är det 28 dagar, som kan delas upp i två delar med en kort gränsperiod för ägglossning mellan dem..

 1. Follikulär (före ägglossning): hög östrogen och låg progesteron.
 2. Luteal (mellan ägglossning och menstruation): låg östrogen och hög progesteron.

Follikulär fas

Under en ökning av östrogennivåerna finns det en stor förlust av hemoglobin. Därför är det nödvändigt att minska fysisk intensitet. Immunsystemet svarar på träning under menstruationen med negativa förändringar: huden blir torrare, kroppstemperaturen sjunker, humöret förvärras. I detta avseende finns det ett okontrollerat behov av godis. Att inkludera livsmedel som är rika på järn och vitamin C i menyn hjälper till att minska obehag, vilket kompenserar för förluster och hjälper immunsystemet. Rekommenderad:

 • livsmedel som är rika på järn: kött, ägg, baljväxter, nötter, frön;
 • livsmedel som är rika på vitamin C: paprika, citrusfrukter, hagtorn, kål, kiwi, jordgubbar.

Ägglossning

Ägglossningen börjar den 15: e dagen av cykeln. Detta är den bästa tiden för fysisk aktivitet. Uthållighet ökar med 11%. Testosteronnivåerna börjar stiga och östrogennivåerna sjunker. I detta skede släcks hunger, men det finns ett behov av vatten. Försök att dricka minst 1,5-2 liter vatten per dag.

Luteal fas

Känsligheten för insulin minskar: kroppen tål kolhydrater sämre, föredrar fett som energikälla och tröttnar snabbare. Därför är det nödvändigt att utesluta eller avsevärt minska styrketräning. Detta är bäst kvar för follikulärstadiet. Men trots de synliga negativa aspekterna av denna period finns det en positiv faktor. Faktum är att det är under den andra halvan av cykeln som ämnesomsättningen påskyndas. Det är bättre att uppmärksamma konditionsträning och lätt kondition. Högkvalitativ sömn och en diet med övervägande av grönsaker och frukter, växtbaserade infusioner och juice rekommenderas också..

Vilken typ av träning rekommenderas i varje steg?

Hela blocket: träningens varaktighet, antalet repetitioner, kraftbelastningens intensitet bör moduleras i enlighet med faserna. Och hydrering och näring hjälper till att optimera återvinningen och påfyllningen av energikällor. Sådan planering, baserad på kunskap om menstruationscykeln, kommer utan tvekan att bidra till att maximera fördelarna för kroppen..

Det bör också komma ihåg: eftersom toppnivån för testosteron faller under ägglossningsprocessen var det i detta skede mer styrketräning kunde inkluderas i schemat. Baserat på det föregående och att komma ihåg att cykeln börjar den första dagen av follikulärstadiet kan planering vara följande:

 1. Den första veckan i cykeln. Könshormoner är mycket låga och menstruationssymtom kan förekomma. Smärttröskeln är på topp och musklerna återhämtar sig snabbare. Detta är en idealisk period för högintensiva övningar som kombinerar cardio med viktträning. Alla övningar för att stärka pressen ger det högsta resultatet..
 2. Den andra veckan är en period med förhöjda testosteronnivåer. Idealisk för att utföra övningar på simulatorer som syftar till att öka muskelmassan. Det bästa alternativet - crossfit-komplex.
 3. Tredje veckan. Metabola förändringar som inträffar vid denna tidpunkt med användning av mer fett som energikälla bidrar till genomförandet av övningar med måttlig intensitet över en lång sträcka. Det kan vara cykling, simning eller långdistanslöpning. Lyft inte vikterna: det kan leda till förseningar med olika varaktigheter i framtiden.
 4. Den fjärde veckan, särskilt de första dagarna av menstruation: lätta alternativ för fysisk aktivitet: Pilates, stretching, yoga. Det rekommenderas inte att besöka poolen under menstruationen: av hygieniska skäl är det naturligtvis bättre att skjuta upp dem.

Dysmenorré och träning

Ett annat problem som många idrottare möter är smärta under menstruationen (dysmenorré). Detta är en kronisk och cyklisk smärta som ibland uppstår i form av kramp även i frånvaro av en identifierbar patologi. Ibland åtföljs detta av diarré, illamående, kräkningar, rodnad, ledvärk, huvudvärk, minskad koncentration, sömnlöshet, trötthet och till och med svimning. Processen är direkt relaterad till överdriven produktion av ämnen som kallas prostaglandiner, vilket orsakar ökad livmoderkontraktilitet..

Experter är säkra: smärta är inte ett skäl för att vägra att träna under din period. Dessutom har nyligen genomförda studier visat att övningar med små vikter kan minska primär dysmenorré med 20%. Enligt dessa data kan en ökning av endorfin och partiell undertryckning av frisatt prostaglandin vara förknippad med kraftsport. Fysisk aktivitet leder blodflödet från de inre organen (livmodern) till musklerna, vilket minskar trängseln i bäckenområdet och därmed hjälper till att minska smärta.

Dessutom, psykologiskt, distraherar den koncentration som krävs när du utför övningar uppmärksamheten från det obehag vi känner. I detta skede rekommenderar idrottsläkare: jogga i en lugn rytm, muskelsträckningsövningar och ledmobilitet, inklusive proprioseptiv stimulering, tai chi, meditation och avslappningssessioner. Endast betydande fysiska överbelastningar är förbjudna..

rön

Sammanfattningsvis kan vi säga att postmenstruationsstadiet är mest gynnsamt för idrottsprestanda. Men menstruationstiden kännetecknas av en minskning av reaktionshastigheten och neuromuskulär koordination. Således är perioden från slutet av menstruationen, cirka 14 dagar, till ägglossning den bästa tiden för idrott.

För att hjälpa och inte skada din kropp måste du mäta intensiteten på träningen med egenskaperna för varje fas i cykeln. Med all denna information är det utan tvekan möjligt att utarbeta en mer specifik och individuell träningsplan..

Är det möjligt att spela sport under menstruationen?

Numera föredrar kvinnor att leva en aktiv livsstil. För många av dem anses frågan om det är möjligt att spela sport under menstruationen vara relevant. Åsikt bland kvinnor har fördubblats. De säger att träning under menstruationen bör elimineras eller minimeras. Andra hävdar att fysisk aktivitet i "dessa dagar" är till och med användbar, och inte bara möjlig, utan också nödvändig för att spela sport. Det andra yttrandet har bekräftats genom flera studier. Det är bara viktigt att känna till en viss åtgärd och att inte överbelasta kvinnokroppen.

Hur påverkar idrott menstruationen?

Förmodligen upplevde varje flicka i hennes liv de negativa konsekvenserna av kritiska dagar då hon inte vill göra någonting eftersom inte bara hennes arbetsförmåga, utan också hennes humör sjunker. Vissa vill bara ligga på soffan och gråta. Och det är värt att notera att inte alla lyckas klara en sådan deprimerad stämning. Men det är också känt att detta inte är nödvändigt. Varje tjej upplever ett speciellt tillstånd när hennes kropp, tillsammans med menstruationsblod, berövas mycket näringsämnen. På grund av detta uppträder alla ovanstående negativa konsekvenser, åtföljda av dåligt humör, irritabilitet, tårsamhet. Allt detta betyder inte att sport och menstruation är två helt oförenliga koncept. I "dessa dagar" blir kvinnor svaga, men inte svaga, som vissa tänker på sig själva.

Varje flickas period går annorlunda. Vissa är smärtlösa. De gör lite läxor och kondition utan problem. Men det finns andra flickor för vilka dessa dagar förvandlas till en slags helveten plåga. De känner sig så illa att de inte kan komma ur sängen, till exempel från svår buksmärta. Därför, innan du kombinerar kondition och menstruation, är det nödvändigt att ta hänsyn till dina individuella egenskaper.

För flickor vars menstruation är mer eller mindre tolerant, inte vad som är tillåtet att göra övningar under menstruationen, utan snarare rekommenderas. När allt kommer omkring, alla vet att under träningen stiger kroppstemperaturen, metaboliska processer i kroppen förbättras. Utöver detta hjälper träning under menstruationen att minska de smärtsamma symptomen på nedre del av buken på grund av att det hjälper till att förbättra blodcirkulationen i bäckenet.

Fördelarna och skadorna av fysisk aktivitet

Sport är ett gratis krampläkemedel och smärtmedicin för menstruation, som inte är värre än alla syntetiska läkemedel kan hjälpa till att lindra smärta. Det är viktigt att alla kvinnors träningspass anpassas till hennes tillstånd, det vill säga att det måste beaktas att under denna period minskar arbetsförmågan, kroppens funktionsförmåga och immuniteten också minskas. Därför bör sport under menstruationen ske utan fanatisme. De som till exempel är vana att träna med tunga vikter, huka med en skivstång på 20 kg för åtta repetitioner under menstruationen bör minska sin arbetsvikt med två, eller helst tre gånger. Träningsintensiteten är också bättre att minska..

Det finns ett annat förbud för dem som är intresserade av om det är möjligt att träna under menstruationen. Du bör aldrig svänga nedre press under träningen. Det kan också orsaka endometrios. Därför är det bättre under de första dagarna när tung menstruation utesluter alla pressbelastningar och introducerar dem gradvis under de följande dagarna.

Det finns andra bevis på att överdriven träning leder till obehagliga konsekvenser. Många idrottare som tränar mer än slappnar av med tiden har en kränkning av sköldkörteln. Konstant belastning är stress för kroppen. Mot denna bakgrund uppstår en hormonell obalans, vilket innebär en försening av menstruationen. Ibland försenas de ett par dagar, men det händer att det tar jämna veckor.

Det är mycket svårt att säga säkert om träning är bra eller skadligt eftersom det i allmänhet beror på individuella egenskaper. När allt kommer omkring reagerar varje kropp på olika sätt på stressiga situationer, fysisk aktivitet.

Regler för att utföra övningar med PMS

Om du förstår frågan väl, vilka övningar som får göras under menstruationen, kan du inte sluta spela sport och samtidigt undvika hälsoproblem.

För att undvika allvarliga situationer under träning under menstruationen är det nödvändigt att följa följande regler:

 • Träning med vikter och hantlar bör undvikas. Alla kraftbelastningar riktade mot korsryggen och tryck bör tillfälligt uteslutas. De ökar det intra-abdominala trycket, vilket kan göra att blödningen ökar. Om, som ett resultat, skarlagen och flytande menstruationsblod visas, är det brådskande att besöka en gynekolog.
 • Förutom övningar på pressen, är vridning och andra övningar som kräver indragning eller spänningar i buken kontraindicerade.
 • Anaerob träning är inte värt det. De belastningar som kroppen vänjer sig under träning under menstruationen är utanför hans makt. Ofta, efter konditionsträning, blödar kvinnor.

Av detta följer att löpningen idag bättre ersätts av promenader och intensiv kondition med lätt aerobics.

Vilka sporter är användbara?

På frågan om det är möjligt att träna under menstruationen svarar gynekologer att ja, det är möjligt, men allt borde vara inom normala gränser. Om du gör Pilates, Yoga, Nordic Walking, Stretching i dag, då för en flicka går allt snabbt, smärtfritt och obemärkt.

Simning anses vara användbart under denna period, bara det är viktigt att ta hand om den hygieniska sidan av frågan.

Kan jag gå till gymmet?

Fitness under menstruationen och besöka gymmet för en annan typ av aktivitet är tillåtet om en tillräcklig belastning väljs, som väljs med hänsyn till den allmänna träningen och kvinnans tillstånd.

Många kvinnor som systematiskt tränar i gymmet vill inte släppa dem idag. Även om deras vänner och vissa läkare säger att fitness under menstruationen är strikt kontraindicerat och du inte bör träna i vilket fall som helst. Efter sådana uttalanden börjar flickorna plåga vaga tvivel om huruvida de gör rätt sak, att de bedriver fitness på "dessa dagar", och varför du trots allt inte kan göra sport under menstruationen?

Men mot alla odds går de till träning. För att förtydliga och lugna sådana flickor bör svara på experternas ord i denna fråga. De säger att du kan besöka gymmet under menstruationen. Men det är nödvändigt att tydligt förstå hur mycket du kan ändra lasten. Detta beror inte bara på subjektiva upplevelser, som kännetecknas av smärta, svaghet, yrsel, utan också på kroppens fysiologiska egenskaper under denna period. Under menstruationen inträffar en kraftig minskning av östrogen och progesteron, vilket negativt påverkar styrka, uthållighet och välbefinnande i allmänhet. Därför är det bättre att överge intensiv fysisk ansträngning.

Gör baren

Baren för många idrottare är en komplex övning, med hjälp av vilken det är möjligt att involvera nästan alla muskler i arbetsprocessen. Samtidigt faller en stor belastning på magmusklerna, vilket är bättre att undvika under menstruationen.

Kvinnor som är vana vid vanliga sporter får stå på baren, men det är nödvändigt att förkorta ståndtiden och inte kan göra det under de första två dagarna av menstruationen.

Knäböj

Att kratta i dessa dagar är kategoriskt omöjligt. Många flickor kan argumentera och hävda att den här övningen inte skadar under menstruationen, men de måste hoppa och titta på vilka muskler som är involverade. I processen med knäböj går belastningen till musklerna i det nedre bältet, från denna urladdning blir mer riklig. Dessutom har många av dessa övningar smärtsamma symptom..

Gör stretch

Denna övning under menstruationen anses vara en av de bästa. Om du gör allt smidigt och långsamt minskar smärtan i nedre del av buken märkbart, alla obehagliga symtom på PMS försvinner och flickan börjar må bättre. Läkare rekommenderar att man inte bara sträcker sig i träningsrummet utan också hemma för att lindra smärta under menstruationen.

Pilates

Detta är en annan bra teknik för flickor som lider av smärtsamma perioder. Med hjälp av speciella övningar som går i komplexet förbättras kroppssegmentets position i rymden. Detta påverkar positivt arbetet i alla inre organ. Dessutom har en kvinna en förbättring av blodcirkulationen, spasmen lindras. Pilates anses vara det mest effektiva komplexet av idrottsövningar för menstruation..

Besök poolen

Med simning kan spasmer minskas avsevärt. Det är bara viktigt att det finns måttlighet i allting. För den här lektionen är det bättre att välja de dagar då urladdningen inte blir så riklig.

Det är omöjligt att vattnet i poolen var för kallt, det kan vara full av cystit eller andra allvarliga sjukdomar i könsorganet. Dessutom kan en kramp som resulterar i ett smärtsamt tillstånd uppstå från för kallt vatten..

Det är värt att lägga till att simning bäst görs i en speciell pool och inte i en öppen behållare. Annars hotas infektioner i könsorganet..

Efter simning måste du genast besöka duschen och ta hand om en förändring av hygienprodukter för menstruation.

På vilken menstruationsdag kan du börja spela?

Varje kvinna bestämmer själv vilken dag i hennes period hon redan kan börja träna. Med god hälsa kan utbildning inte avbrytas. Men de som känner sig illa under menstruationen, till och med i början, har det bättre att inte hjälpa och vara för lata för ett par dagar. Det finns få framgångar i dag, få har uppnått, men problem kan utvecklas efter detta allvarliga.

I allmänhet kan du på den tredje dagen starta de vanliga träningspasserna, men innan du avslutar din period bör de inte vara för intensiva.

rekommendationer

Det finns kvinnor som inte längre kan föreställa sig sitt liv utan träning och menstruationen hindrar dem inte från att göra detta. Det finns inga förbud i detta avseende, det finns bara rekommendationer som är bättre att följa:

 • Under den första dagen av menstruationen är många kvinnor bekymrade över huvudvärk, yrsel och andra åkommor. Om du inte vill hoppa över ett träningspass även vid sådana stunder, måste du ta ett läkemedel med dig som hjälper till att hantera obehagliga symtom.
 • Det är värt att vara särskilt uppmärksam på kläder i dag. Det bör vara lätt för att inte orsaka överdriven svettning..
 • Det är viktigt att se till att gymmet är väl ventilerat..
 • Glöm inte fördelarna med att dricka vatten under och efter träningen..
 • Om trötthet känns under någon träning kan du inte tvinga kroppen och det är bättre att skjuta upp den till slutet av din period.
 • Det är kategoriskt kontraindicerat i idrott med riklig, alltför smärtsam menstruation och kroniska inflammatoriska sjukdomar i könssystemet..
 • Det är viktigt att komma ihåg speciella hygienprodukter och använda tamponger för gymmet och poolen.

Med regelbunden fysisk ansträngning blir kvinnans kropp starkare och kroppen tar en bra form. Med hjälp av utbildning kan du inte bara se bra ut utan också glömma alla manifestationer av PMS för alltid. Det är bara viktigt att närma sig denna fråga korrekt utan fanatisme..

Sport och menstruation: är det möjligt att spela sport under menstruationen?

Menstruation bryter mot den vanliga livsstilen för flickor och planerade aktiviteter. För närvarande undrar många flickor om det är möjligt att spela sport under menstruationen eller om det är bättre att tillbringa dessa dagar i fullständig avkoppling och vila. I denna fråga beror allt på kvinnans hälsotillstånd, hennes känslomässiga bakgrund och välbefinnande. För vissa kvinnor inträffar inga ändringar, med kritiska dagar, medan andra tvingas avbryta sina planer för att ”överleva” menstruationen.

Under menstruationen lider kroppen betydande förändringar. Nästan varje tjej upplevde minst en gång smärta i buken, humörsvängningar, obehag under kvinnodagarna.

De som studerade i gymnasiet minns att början av menstruationen gjorde det möjligt för flickor att inte gå på fysisk träning i skolan. Men då var det få som trodde menstruation och fysisk. kultur, fitnessklasser kan existera tillsammans. Undantagen är flickor och kvinnor som lider av kraftiga blödningar och smärtsamma perioder.

Till slut pausar professionella idrottare inte varje månad på många år..

Under kritiska dagar passar följande aktiviteter bäst:

Om en tjej tvivlar på att gå till gymmet under menstruationen, bör det komma ihåg att måttlig fysisk aktivitet har en positiv effekt på kroppen. Det är välkänt att endorfiner, de så kallade lyckohormonerna, frisätts under fysisk aktivitet. Det är exakt vad den kvinnliga kroppen behöver under PMS, humörsvängningar och irritabilitet.

För att vara självsäker under träningen är det nödvändigt att byta tamponger regelbundet, eftersom blodcirkulationen under fysisk aktivitet påskyndas.

Enligt experter finns det inget behov att begränsa sig till träning om en kvinna inte lider av dysmenoré (smärtsam menstruation) eller kraftig blödning. Men det är värt att komma ihåg att varje fall är individuellt och att du alltid bör lyssna på din kropp..

För många kvinnor motsvarar början av menstruationscykeln en mardröm. De första dagarna kan vara mycket smärtsamma. Vilken typ av sport kan vi prata om när det ibland är svårt att komma ur sängen och stämningen lämnar mycket att önska. Men kanske du borde övervinna obehaget och försöka göra åtminstone några övningar.

Fysisk aktivitet förbättrar perfekt humör och minskar smärta och obehag i buken. För en säker träning kan du använda några användbara tips:

 • om det är svårt att komma ur sängen kan du göra andningsövningar - bara lägga en bok på dina magmuskler och ta långsamt andetag in och ut med näsan. Det är nödvändigt att försöka lyfta boken med magen och hålla andan vid inandning i flera sekunder. Sådana övningar hjälper inte bara att stärka bukens väggar utan också minska smärta;
 • under de tidiga dagarna av menstruationen är det tillrådligt att inte springa och undvika kraftsport;
 • Börja inte ge dig själv tung fysisk ansträngning, även om du mår bra;
 • du måste lyssna så noggrant som möjligt till kroppen, en känsla av trötthet eller illamående bör vara en signal för att stoppa klasserna;
 • under de tidiga dagarna av menstruationen förlorar kroppen mycket vätska. Därför bör du alltid komma ihåg en tillräcklig mängd vattenförbrukning, vilket hjälper till att kompensera för förlust av vätska. Detta är mycket viktigt, särskilt under de första dagarna av cykeln;
 • träningsrummet ska vara väl ventilerat.

Det finns tillfällen då träning under menstruationen är absolut kontraindicerad. Det är nödvändigt att vägra att träna om en kvinna lider av smärtsamma perioder eller allvarliga sjukdomar. I sådana fall är samråd med en läkare nödvändig. Det är kontraindicerat när man spelar sport med endometrios. Tyvärr är denna sjukdom inte ovanlig hos kvinnor. De viktigaste symtomen på sjukdomen är svår smärta och infertilitet..

 • Endometrios är ett tillstånd när slemhinnan är belägen utanför livmodern. Celler distribueras i olika delar av kroppen, men oftast finns de i bukhålan. För patienter med denna diagnos är någon övning förbjuden, särskilt under menstruation. Sportaktiviteter kan bara förvärra blödningen.
 • Uterin fibroids är kontraindikationer för idrott. Detta är en godartad tumör som utvecklas i muskelvävnad. Den främsta orsaken till sjukdomen är en plötslig förändring av hormonnivåerna. Uterin fibroids, tillsammans med andra sjukdomar i reproduktionsfären, kräver noggrann uppmärksamhet.

Kvinnor med diagnos av livmoderfibroider bör begränsa fysisk aktivitet, särskilt under kritiska dagar, eftersom tumören direkt påverkar blodflödet i buken. En sådan diagnos sätter inte stopp för idrottsaktiviteter. Experter rekommenderar att du föredrar simning eller aerobics. Uteslut klasser under menstruation är nödvändig på rekommendation av en gynekolog. Om menstruationen fortsätter med uttalad smärta och obehag, är det bättre att undvika fysisk ansträngning. Vissa övningar är helt kontraindicerade vid menstruation:

 • att undvika övningar på pressen och träning med kraftshell;
 • det är oönskat att lyfta vikter och öka belastningen;
 • experter rekommenderar inte att simma i öppet vatten, eftersom alla skadliga bakterier och mikroorganismer lever i vattnet, som en gång i livmodern kan orsaka inflammation.
 • uteslut övningar med belastning på korsryggen.

Under menstruationen, liksom under graviditeten, är den kvinnliga kroppen i ett annat tillstånd. Det är ingen slump att ordet menstruation kommer från Latin mensis - månen. Våra förfäder trodde att den kvinnliga kroppen är förknippad med månens energi och tillståndsförändringarna beroende på faserna.

Början av menstruationscykeln kan jämföras med en ny måne. Med tillkomsten av kritiska dagar, kvinnor vill sluta, slappna av. Det är därför kvinnor mycket ofta föredrar yoga. Detta är inte bara en fysisk förberedelse, utan också en avkopplande sport som kan bidra till att minska menstruationssmärtan..

Även enkla andningsövningar kan vara mer fördelaktiga under menstruationen än styrkaövningar. Från "rätt" asanas kan du välja de som bär månenergi. Det här är pashchimottanasana (lutande framåt sitter med utsträckta ben), uttanashana (lutande framåt) eller balasana (barnets ställning). Dessa asanas hjälper till att harmonisera tankar och massera bäckenområdet. De är särskilt lämpliga för dem som känner konstant smärta i korsbenet och nedre buken. Korrekt utförda asanas och vanliga yogakurser kan ha en gynnsam effekt under kritiska dagar:

 • lindra spasmer i ryggen och sakralregionen;
 • minska smärta i bukhålan;
 • stabilisera det känslomässiga tillståndet, ta bort aggression, apati och förlust av styrka;
 • normalisera mängden blod som utsöndras (detta gäller för dem som lider av kraftiga blödningar under menstruationen).

Kan jag göra sport under menstruationen? Vilka typer att vägra

Kan jag göra sport under menstruationen? Det finns många diskussioner kring denna fråga. Både förbudet och tillståndet upprätthålls. Menstruation åtföljs alltid av förändringar i humör, välbefinnande. PMS-smärta är närvarande. Menstruationen är emellertid individuell, det kan inte vara väsentliga förändringar alls. Beslutet att spela sport eller vägra att träna i kritiska dagar beror på kvinnan själv, mängden ansvarsfrihet och varaktigheten av hennes period. Det bör dock komma ihåg att fysisk aktivitet alltid förändrar menstruationsförloppet för bättre eller sämre.

Är det möjligt att träna under menstruationens början

Är det värt det att överge fitnessklasser på grund av menstruationens början, bestämmer varje flicka självständigt. När allt kommer omkring finns det få situationer där sport är kontraindicerat under kritiska dagar. Men läkare rekommenderar att begränsa belastningen under de första två dagarna av urladdningen.

Under påverkan av progesteron samlas en överdriven mängd vätska i vävnaderna i början av varje menstruationscykel. Detta leder till en minskning av muskelstyrkan. På grund av blodförlust med menstruationsflödet minskar dessutom hemoglobinkoncentrationen i blodet. På grund av tillfällig anemi och vävnadsödem förvärras uthålligheten. Under blödning är det bättre att uppmärksamma inte på styrketräning utan på stretch.

Det är inte nödvändigt att helt överge idrott. Växlingen av övningar, måttlig träning hjälper till att minska obehag under menstruationen. Träningsintensiteten bör minskas med cirka 30%..

Bristen på rörelse väcker stagnation av venöst blod, och sport förbättrar utflödesprocessen, som ett resultat förbättras hälsan snabbare.

Kan jag använda tamponger när jag spelar sport??

Många flickor är säkra på att en tampong är en idealisk lösning på menstruationsproblemet, även under träning. I verkligheten är detta inte så..

Under träningen rusar blod till bäckenorganen, och det kommer säkert att påverka intensiteten av sekretioner och följaktligen belastningen på tampongen:

 1. Under belastningar kräver produkten oftare byte..
 2. Ofta på grund av övermättnad ökar tampongen betydligt i storlek, vilket skapar besvär under träning.
 3. Under ökade belastningsförhållanden kan tampongförskjutning uppstå..
 4. Det är strängt förbjudet att simma med en vattpinne, eftersom en infektion samlas i den på grund av att vatten tränger in.

Varför under menstruationen är det omöjligt att spela sport intensivt

Gynekologer rekommenderar att man tillfälligt överger sporten till de kvinnor som har menstruation:

 • allvarliga kramper förekommer;
 • kraftigt reducerat tryck;
 • det finns ökad svaghet, trötthet.

Avvisa fysisk aktivitet under menstruationen är nödvändig för kroniska sjukdomar i könsorganet och riklig urladdning. Med intensiv träning ökar det intra-abdominella trycket, vilket kan leda till en försämring av processen för frigöring av endometri.

Patienter med endometrios rekommenderas att överge sporter, vilket ökar blodcirkulationen i bukhålan. Jogging är också kontraindicerat..

När det inte är värt att göra?

Om du har endometrios. Endometrios är en hormonberoende godartad patologisk spridning av livmoderens körtelvävnad (endometrium) bortom: i äggstockarna, äggledarna, i livmoderns tjocklek, i urinblåsa, i bukhåret, i ändtarmen och andra, mer avlägsna organ. Dessa mycket tillväxter som uppträdde i andra organ reagerar på faserna i menstruationscykeln på samma sätt som livmodern i livmodern.

Dessa förändringar i endometriumet manifesteras av smärta, en ökning av det drabbade organet i volym, månadlig blodig utflöde, menstruationsdysfunktion, utflöde från bröstkörtlarna, infertilitet.

I närvaro av liknande syndrom:

 1. Smärtsamt samlag (dyspareunia).
 2. Smärta under tarmrörelser eller urinering.
 3. Tung och långvarig menstruation
 4. Bäckensmärta.
 5. Förvärvad anemi: börjar på grund av betydande kronisk blodförlust under menstruationen. Det kännetecknas av svaghet, blekhet eller gulhet i hud och slemhinnor, dåsighet, trötthet, yrsel.
 6. Infertilitet.

Brådskande till doktorn! I det här fallet bör sporten noggrant doseras och stoppas under menstruationen..

Förebyggande

 • FÖR ATT AVGÅR RÖKNING Rökning är fienden nr 1, inte bara för patienter med endometrios, utan också för viktminskning, för blodkärl och skönheten i dina ben;
 • Regelbundna besök och undersökningar av en gynekolog för smärtsam menstruation för att utesluta endometrios.
 • Accept av orala hormonella preventivmedel (igen, strikt med utnämning av en läkare);
 • Korrekt näring, uteslutning av skräpmat från kosten.
 • En av teorierna om utvecklingen av endometrios: foci sprids över hela kroppen genom att kasta menstruationsblod genom äggledarna in i bukhålan, där endometriala celler rotar och bildar foci.
  Blodkastning främjas av aktiva övningar inom aerobics, gymnastik, konståkning, akrobatik, fysiska övningar på sportutrustning (barer, stockar, horisontella barer och andra), övningar där bäckenet stiger över kroppens nivå. Därför bör fysisk aktivitet i fall av endometrios förskrivas av en läkare och uteslutas under menstruationen.

Som en profylax från yoga inverterade asanas, från gluteal bron, från att svänga pressen på en lutande bänk under menstruationen, vill den avslå.

Riskgrupp

 1. Damer, feta, överviktiga;
 2. genomgå operationer i livmodern, curettage av livmodern och abort;
 3. rökare
 4. använda intrauterina preventivmedel (spiraler);
 5. efter en ålder av 30-35 år, även om endometrios kan uppstå hos en 16-årig flicka;
 6. ha en ärftlig predisposition;

Vilka övningar kan göras utan risk under menstruationen

Gynekologer rekommenderar inte att upprätthålla den vanliga träningsintensiteten under menstruationen. Idrott under menstruationens början bör vara skonsam. Överdriven träningsintensitet kan leda till ökat menstruationsflöde och orsaka menstruations oregelbundenhet.

Sträckningsövningar betraktas som säkra under kritiska dagar. Du kan till och med säkert gå till Pilates, yoga, simma den första kritiska dagen. Lätt aerob träning indikeras. När du tränar i gymmet är det bättre för 1-2 dagars menstruation att vägra att lyfta vikter, vrida och svänga pressmusklerna.

Korrekt valt komplex påskyndar utflödet av blod och hjälper till att lindra stress. Som ett resultat kan antalet menstruationsflöden under de första dagarna under idrott öka, men smärtan blir mindre uttalad.

Kan eller inte

Är det värt det under menstruationen

Så är det möjligt att spela sport under menstruationen och varför inte? Du kan göra sport under menstruationen! Frågan är hur mycket belastningen ändras. Detta är endast förknippat med subjektiva känslor (smärta, svaghet, yrsel) och med din hälsa (särskilt på kvinnlig sida).

Många "experter" beskriver faserna i menstruationscykeln (5 i en minut) så att om du sammanfattar deras råd när en kvinna inte är värt att träna, visar det sig att hon kan göra detta med styrkan av 2 veckor i månaden och sedan, mycket noggrant.

Det finns en mycket intressant studie vid Stanford University, vars resultat tyder på att det är under menstruationen att halterna östrogen (kvinnligt könshormon) och progesteron (graviditetshormon) sjunker, och testosteronnivåerna tvärtom ökar. Ja, ja, inte bara killar har det.

Din kropp är stram eller inte, musklerna är i god form, kommer de att motstå ökad fysisk aktivitet - testosteronnivån i kroppen kommer att berätta om detta. Förresten, om du har upplevt snabb viktökning, betyder det att du har problem med testosteron och KÖR TILL läkaren.

Nivån av testosteron hos alla kvinnor är instabil och förändras med jämna mellanrum. Innehållet av testosteron i kvinnligt blod ökar under menstruationscykeln och når en topp i dess follikulära fas. Därför kommer det som vanligtvis verkar svårt under denna period att implementeras mycket lättare..

Det noteras att en av de positiva biverkningarna under denna period är en hög grad av tolerans (lägre tröskel) mot smärta som ett resultat av "tillströmningen" av vissa hormoner. Arbeta med din vanliga träningsrutin för viktminskning endast med reducerad intensitet. Ta dig tid, gör allt långsamt och eftertänksamt.

Även bland högt kvalificerade idrottare (enligt italienska institutet för idrottsmedicin) noterades en minskning av arbetskapaciteten under menstruationen bland de i åldrarna 17,25 ± 4,88 år (12-22 år) hos 7,4% av volleybollspelarna, 9,5% av judokorna, 12, 5% av basketspelare och 9,1% fektare. Tänk också på deras ålder.

Stacy Sims, en idrottsläkare från samma Stanford universitet i ovanstående avsnitt, författare till vetenskapliga verk om fitness och menstruationscykeln, säger: i dessa dagar i månaden påminner vår hormonella bakgrund mest om män. Förresten vann Sims själv triatlonmästerskapet just under menstruationen.

Vi förstår inte varför, i nästan alla internetkällor, är det motsatta skrivet, säger de, för att engagera sig i farliga och skadliga. Vi misstänker att dessa missuppfattningar kommer från 90-talet, såväl som tanken på att det finns "träning i massa och på lättnad", under dessa dagar (även om vissa fortfarande tror det) trodde man att enorma muskler blåste upp från en enda blick på skivstången och hon blir som en MAN.

Vilka övningar du ska välja

Så, vilka övningar i gymmet är bättre att välja under menstruationen? I allmänhet kommer alla att göra, särskilt om du har en utmärkt teknik. Vissa kvinnor kan dock dra i ryggraden kraftigt under dessa dagar - i själva verket "livmodersammandragningar" ger det bort ". Sport kommer inte att påverka dem.

Varför då, när du tränar på gymmet, känner du direkt att blodet börjar flöda starkare? Eftersom menstruationsblod kan samlas i vagina i vagina - och i allmänhet är detta inte ett rakt rör genom vilket allt rinner fritt: dess väggar är hårt pressade mot varandra. Så idrotten "hjälper" helt enkelt blodet ut, men ökar inte mängden.

Men ändå, för bekvämlighetens och komfortens skull, är det möjligt att utesluta övningar på abs och rygg (till exempel hyperextension, höjning av ben i galgen, bar).

Och på vilken menstruationsdag kan jag börja? Spoiler: för alla.

Första dagen

Det beror på dina känslor, men låt mig påminna dig: menstruation är inte något "fel" och farligt. Detta är bara en process för endometrial avstötning, vars resultat är vanligt blod blandat med slem. Mängden av detta blod kommer inte att öka eller minska om du gör yoga eller drar i baren den första eller sista dagen - mer (eller mindre) än du kan få!

Släpp ditt förtroende för att det kommer att vara hårt / dåligt / smärtsamt och lyssna på kroppen - du kommer att se att det verkligen är lättare för dig att göra övningarna. Vi är så programmerade att under menstruationen gör allt ont och ont, att vi zombifierade vår kropp.

Innan

Är det möjligt att göra sport strax innan menstruationen? Såklart ja. Men vi kommer att råda dig i den femte fasen att genomföra lågintensiva konditionsträningar med en liten vikt: gå på ett löpband uppför, välj den hårdaste nivån på en ellips, gå en promenad 10 km och låt en ryggsäck med en 5 liters flaska vatten hänga bakom ryggen.

Eftersom antalet glykogen har minskat är det troligt att du inte har tillräckligt med entusiasm (inte styrka) för en full kraft.

Förresten, i artikeln "Menstruation och hunger: vad ska man göra om du blir övervunnen av en konstant känsla av hunger på kritiska dagar?" hittar du ett schema där du kan fördela belastningen och kalorierna i olika faser av din menstruationscykel.

Naturligtvis dricker vi mycket vatten.

Ja, hos outbildade kvinnor är perioder svåra och PMS kan orsaka nedbrytning och smärta. Men ju längre du går in för fysisk träning, desto mindre märkbar är den negativa effekten av faserna i cykeln på ditt humör och styrkaindikatorer. Tillräcklig och måttlig träning kommer att lindra magsmärtan.

Under idrott, blodcirkulationen i bäcken accelererar, spänningar i nedre delen av ryggen, endorfiner produceras - "hormoner av lycka" som hjälper till att hantera ett dåligt humör, och viktigast av allt - du känner dig som en sportig, stark kvinna och stolt över dig själv.

Forskare från University of Sports i Vancouver fann att kvinnor som regelbundet tränade i gymmet rapporterade mindre bröstsmärta, uppblåsthet och humör än de som inte tränat. Orsakerna till denna lättnad kallades metabolisk stimulering och förbättrad blodcirkulation. Blod började cirkulera aktivt i kroppen och levererar effektivt syre och näringsämnen till cellerna..

Därför kändes kvinnor mindre slö. Å andra sidan visade ett annat experiment att extremt energisk träning kan förvärra snarare än lindra symtom, så medan du arbetar med din period, minska intensiteten och hastigheten.

Men kära damer, vi kommer ihåg återigen tillräckligheten - om smärtan är mycket allvarlig, om det finns sår på den kvinnliga delen, så är sport under menstruationen KATEGORISK kontraindicerad. Om du känner att det är outhärdligt svårt för dig, har du inte styrkan att ta itu med, och du håller på att gråta, tvingar vi oss inte.

Är det möjligt att göra baren under menstruationen

Med normal hälsa under kritiska dagar, släpp inte upp idrott. Det hjälper till att förbättra välbefinnandet, för under fysisk aktivitet frigörs lyckohormoner i blodet.

När du utför "plank" -övningen är alla muskler dragna, inklusive bukpressen. Om en kvinna dagligen gör en bar i flera minuter, kan den vanliga belastningen på kroppen ges på kritiska dagar.

Läkare rekommenderar att minska klasserna. Om flickan på normala dagar kunde stå i baren i 3-5 minuter, är det i början av menstruationen bättre att begränsa sig till 1-2 minuter. Men du bör fokusera på allmän hälsa.

Efter att ha känt dig yr, andnöd, ökad menstruationssmärta måste du sluta spela sport.

Fördelarna och skadorna av sport

Det är svårt att prata om fördelarna med eller skadorna på träning under menstruationen. Det måste förstås att varje organism är unik och följaktligen kommer att ha denna typ av belastning på olika sätt. Men vanligtvis är det sport som blir orsaken till oåterkalleliga negativa förändringar.

I denna situation finns det också den andra sidan av myntet.

Faktum är att flickor, beroende på deras tillstånd, fortfarande kan utföra några övningar som kommer att ha en god effekt på det allmänna fysiologiska tillståndet, nämligen:

Är det möjligt att hoppa under menstruationen

Läkare och professionella idrottare rekommenderas att överge alla styrketräningar på kritiska dagar. Det är nödvändigt att utesluta inte bara tyngdlyftning, utan också squats. Läkarna tillåter att vissa typer av knäböj utförs, men de kan endast göras med sin egen vikt utan ytterligare belastning.

Övningar under menstruationen ska vara skonsamma. Det är svårt för många kvinnor att kratta korrekt med vikt (skivstång, hantlar) för magsmärtor. Därför är det bättre att ägna de första dagarna av menstruationen till stretching.

Om en kvinna inte helt vill vägra att utföra knäböj rekommenderas att minska antalet upprepningar och tillvägagångssätt.

Hur man gör sport under din period

Många fitnesstränare rekommenderas att träna även på kritiska dagar. En korrekt vald övningsuppsättning hjälper:

 • bli av med premenstruellt syndrom;
 • minska blödningens varaktighet;
 • förbättra humör och välbefinnande.

Men för att uppnå en positiv effekt från klasserna är det viktigt att förstå funktionerna i träningen under kritiska dagar och anpassa schemat för klasserna. Tänk på att uthålligheten minskar på grund av en minskning av hemoglobinnivåerna och en minskning av antalet röda blodkroppar..

Kvinnor noterar att aerobiklasser är svårare under kritiska dagar. Många märkbart minskade uthållighet i gymmet.

Även när du gör yoga och Pilates, bör du vara försiktig. Att lämna under de första dagarna följer olika kupp. Assans, under vilka du behöver höja bäckenet över huvudnivån eller pressa magmusklerna så mycket som möjligt, kan ha en negativ effekt på menstruationsförloppet.

Sömn och näring

Förutom att minska belastningens intensitet beror kvinnans kroppstillstånd under menstruationen också av ett antal andra faktorer, till exempel god sömn och näring. Forskare har bevisat att hos 40% av kvinnorna försämras sömnen på grund av förändringar i hormonhalterna. Det påverkar flickans fysiska och emotionella välbefinnande..

Om urladdningen är särskilt stark rekommenderas att du står upp mitt på natten och byter ut hygienprodukter. Det är bevisat att de som tränar i gymmet efter träning sover mycket bättre. Det är särskilt användbart att göra kvällsövningar, till exempel att göra gymnastik för viktminskning..

Om en tjej följer rätt näring eller är på diet, i början av dagen, måste behandlingen vara något avslappnad. Naturligtvis är detta inte perioden då du kan äta godis i obegränsade mängder, men hälsosamma godisar (nötter, dadlar, torkad frukt eller ett par skivor mörk choklad) är ganska acceptabla.

Även på kritiska dagar kan du utföra fusk, eftersom all energi som tas emot kommer att spenderas på att återställa kroppens krafter. Det viktigaste är inte att förvandla det till en lång uppdelning.

Är det möjligt att göra stretch under menstruationen

Avslag på styrketräning betyder inte att du måste gå runt på gymmet med början av kritiska dagar. För att förbättra blodcirkulationen, stimulera utflödet av överskottsvätska från kroppen, sträckning är nödvändig. Du kan registrera dig för stretching.

Som svar på övningarna har många mindre kramper och smärta som följer menstruationsflödet, även utan att ta piller. Under kritiska dagar behåller muskelvävnaden en hög grad av elasticitet, denna period kan användas för att sträcka musklerna. Och efter avslutad menstruationsflöde kommer det att vara möjligt att börja igen med styrketräning.

Menstruationsfas

För att förstå vilka övningar och när som bäst görs på kritiska dagar, måste du veta hur den kvinnliga menstruationscykeln är byggd. Den består av flera faser, var och en har sina egna egenskaper.

Follikulär

Den första fasen, som faller på den första dagen i menstruationsperioden, och slutar med början av ägglossning. Det kännetecknas av utvecklingen av folliklar i äggstocken, vilket är lätt att förstå med dess karakteristiska namn. Under de första dagarna av denna fas (från fem eller fler) utsöndrar livmoderslimhinnan vävnader och blod. De allra första dagarna är östrogenkoncentrationen den lägsta och börjar sedan öka. Detta leder till stimulering av follikulär tillväxt..

I vissa källor finns det ett sådant namn på hormonet som östradiol. Det är huvudhormonet i östrogengruppen och produceras i reproduktionsfasen. FSH eller follikelstimulerande hormon ansvarar för produktionen av folliklar, och LH eller luteinisering är ansvarig för början av ägglossning och regleringen av progesteronsekretion. Varaktigheten av follikelfasen är cirka två veckor, det vill säga den slutar inte med slutet på kritiska dagar.

Ägglossning

Denna fas kännetecknas av det faktum att ett moget ägg klart för befruktning lämnar äggstocken. Östrogen och luteiniserande hormon når sin maximala nivå. Progesteron börjar stiga snabbt, vilket påverkar hela kroppens högre temperatur.

luteal

Det kommer efter ägglossningens slut och slutar när nästa menstruation börjar. Under denna fas börjar slemhinnan på etiketten öka. Detta innebär att hon förbereder sig för en möjlig befruktning av ägget och graviditeten..

Östrogen och progesteron börjar öka. Deras tillväxt leder först till en ökning och sedan till en minskning av kvinnans kroppstemperatur. Det senare inträffar när befruktningen inte har inträffat. Fasen varar cirka fjorton dagar och kritiska dagar börjar om graviditet inte har inträffat.

För att exakt bestämma fasen är det nödvändigt att beräkna antalet dagar efter avslutade kritiska dagar. Om det är normalt börjar varje ny cykel efter 28 dagar, men i de flesta fall observeras avvikelser.

På vilken menstruationsdag kan du börja spela

Vid dålig hälsa, svaghet, intensiv magsmärta är det bättre att vägra klasser i en sportklubb eller hemma. Du kan återuppta träningen så snart tillståndet återgår till det normala..

För att säga vilken dag du kan återgå till träning måste du fokusera på flickans välbefinnande. Vissa ger inte upp idrott även på en dag, andra kan återgå till intensiv träning bara efter 5 dagar. Många läkare och utbildare håller med om att de flesta damer kan återuppta klasser redan i 3-4 dagar.

Hur menstruation påverkar en kvinnas fysiska aktivitet

Menstruationens uppträdande inträffar under påverkan av hormoner. Det kvinnliga könshormonet progesteron främjar ansamling av vätska i kroppens vävnader. Samtidigt minskar muskeltonen, så fysisk styrka och aktivitet blir intet..

Det är av denna anledning att de i de tidiga dagarna av menstruationen, när en kvinna har mycket progesteron och lite östrogen i blodet, tolererar de stress och tränar mindre bra. Någonstans under 3-4 dagers menstruation försvinner svagheten, östrogener börjar aktivt matas ut i blodet och kvinnan är redo att arbeta igen.

Är det möjligt att göra stretch under menstruationen

Övningar som utformats för att öka stretch sträcker sig bäst på kritiska dagar. De slappnar av musklerna, minskar kramper. Du kan välja ett speciellt komplex där alla muskler är utarbetade.

Kombinera stretching bättre med andningsövningar. Detta påskyndar glattmuskelns avslappningsprocess och minskar svårighetsgraden av smärta..

Är det möjligt att dansa under menstruationen

Dans faller i listan över klasser som rekommenderas under menstruationsblödning. Dessutom, innan du startar dansen, utförs en uppsättning stretchövningar. Sådana fysiska övningar som utförs under menstruationen har god effekt på hälsan..

Efter att ha beslutat att gå till gymmet under menstruationen kan du välja gruppklasser. Det är bra om det finns dans bland träningarna. Hjärtbelastningar med låg och medelhög intensitet är tillåtna, förutsatt att kvinnan inte har några gynekologiska problem. All fysisk aktivitet under menstruationen, där pulsen ökar med 20-30%, har god effekt på välbefinnandet..

Till skillnad från vanliga gymövningar är dans inte förknippad med träning. Många dansklasser är avslappnade, människor tycker om att besöka dem. Men inte alla kan tvinga sig att göra styrketräning under ankomsten av menstruation.

Försenad menstruation på grund av sport

För flickor som beslutar att dramatiskt ändra sin livsstil och börja spela sport kan förseningar uppstå under de första månaderna. Du ska inte vara rädd för förändringar, för kroppen bygger om.

Dramatiskt ökad fysisk aktivitet kräver en omfördelning av kalorier, vilket också är nödvändigt för att upprätthålla en regelbunden menstruationscykel. För att förhindra förseningar är det nödvändigt att öka intensiteten i träningen gradvis. Är det möjligt att träna under menstruationen? För att förhindra menstruations oregelbundenhet måste du begränsa belastningen.

Vilken typ av sport kan kvinnor göra under menstruationen

Menstruation anses vara en normal fysiologisk process; när den inträffar är det inte nödvändigt att ge upp idrott. Men du måste välja belastningen med hänsyn till tillståndet.

Det rekommenderas att uppmärksamma de sporter som är utformade för muskelsträckning. Rekommenderad yoga, dans, stretching, Pilates, simning. Du kan titta på hur träningen påverkar din hälsa, vilka typer av klasser som rekommenderas, du kan använda videon.

Engagera sig i sport under menstruationen är inte kontraindicerat. Men du bör fokusera på personliga känslor. Om du känner dig dålig är det bättre att skjuta upp träningen i 2-3 dagar.

Några övningar

Speciellt utvalda följande övningar hjälper inte bara att öka övervikt under menstruationen, utan också för att underlätta deras manifestationer. Innan ett träningspass, gör en uppvärmning och sträck.

 1. Ligg på magen med benen stängda, med ansiktet nedåt. När du andas ut, höj ryggen till bäckenet och vila dina handflator på golvet. Håll skinkorna spända. Håll i 30 sekunder och återgå långsamt till utgångsläget.
 2. Gå på knäna, korsa benen, placera skinkorna ovanpå dem. Försök att fördela din kroppsvikt jämnt mellan knä och fötter. När du andas ut, luta dig framåt, röra golvet med pannan och sträck ut dina armar längs kroppen. Ta några djupa andetag och gå tillbaka till början..
 3. Gå på knäna och vila armbågarna på golvet. Håll ryggen parallellt med golvet. Böj sedan i korsryggen, lyft upp bäckenet och huvudet nedåt. Det slappnar av magmusklerna och hjälper till att lindra smärta. Håll i detta läge tills smärtan avtar och ligg sedan i ett bekvämt läge i flera minuter.
 4. Ligg nära väggen och lyft benen vinkelrätt mot kroppen och vila mot väggen. Ta djupa andetag och utandningar.
 5. Ligg på ryggen, placera händerna längs kroppen, böj benen vid knäna. Ta ett djupt andetag genom att dra i magen, andas sedan ut och återgå till sitt ursprungliga läge. Du kan höja bäckenet lätt vid inandning. Upprepa 5 gånger.

För att vara eller inte vara en sport under menstruationen måste varje kvinna bestämma själv. Bryt dig inte själv och gör något genom styrka, eftersom fysisk aktivitet bör ge glädje. Men om du mår bra, var noga med att träna, så att du kommer att sluta bebrejda dig själv för att äta en sådan chokladkaka så önskvärd idag, vilket också är ett plus.

Det är det, kära damer - det är det. Om den här artikeln var användbar för dig, dela den i det sociala. nätverk, jag kommer att vara tacksam för dig. Hejdå!

kommentarer drivs av HyperComments

P.S. Prenumerera på blogginlägget,

för att inte missa någonting! Jag bjuder också till min
Instagram

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hur man använder ett ägglossningstest?

Uppkomsten av ägglossning kan kännas av många flickor och kvinnor. Dessa dagar, som regel, vaginal urladdning blir mer viskös och riklig, libido kan öka något, smärta i äggstocken känns - det är så naturen ger en mekanism för början av befruktningen....

Nässlor med menstruation - är ett effektivt folkmedicin?

Menstruationscykeln är en naturlig reaktion av kroppen, som är inneboende i kvinnan. Under denna process kommer processen för avstötning av den inre fodret i livmodern, dvs....

Vad är anovulatorisk cykel, skäl, hur man bestämmer behandlingen

Till och med en perfekt frisk kvinna har ibland menstruations oregelbundenheter. Speciellt ofta inträffar avvikelser under puberteten samt efter början av klimakteriet....