Vad du ska göra med vaginal torrhet: åtgärder för behandling

Harmonier

Under hela livet står kvinnor inför olika problem av intim art som inte är vanligt att diskutera i ett anständigt samhälle. Naturligtvis är de inte föremål för diskussion, utan borde vara en anledning till att kontakta en specialist. Vaginal torrhet är tillståndet i den intima zonen, när mängden naturligt smörjmedel som utsöndras av kroppen minskar kraftigt (processen för frisättning stoppar). Som ett resultat av brist på vätska blir väggarna i slidan tunnare, obehagliga symtom uppträder som stör ett hälsosamt, aktivt liv.

Orsaker till en känsla av torrhet i slidan

I medicinsk praxis kallas denna patologi atrofisk vaginit (kolpit). En sådan term är dock giltig i förhållande till endast vissa varianter av förekomsten av patologi. Processerna för tunnning av vaginalslemhinnan, storleksändring, förlust av elasticitet hos det skivepiteliga epitelet är inte alltid förknippat med hormonella funktionsfel i kvinnlig kropp. Urinvägsinfektioner, ett överflöd av parfymerade intima kosmetika, långvarig användning av antibiotika blir ibland orsakerna till sjukdomen.

Ett antal gynekologer föredrar termen "vaginal atrofisk dermatit", vilket mer exakt anger indikationerna på sjukdomen. Typiska symtom är:

 • förbränning i perineum;
 • en känsla av täthet i innerväggarna i slidan;
 • klåda i labia, vaginal öppning;
 • obehag under samlag, vilket åtföljs av smärta;
 • slemhinneblödning på grund av uppkomsten av sår, sår på epitelet i den intima zonen.

Ett antal specifika symtom förenar sig med ovanstående symtom om en kvinna har de klassiska tecknen på kolpit orsakad av hormonella störningar i kroppen:

 • Ovillighet att ha intimitet med en partner. Låga östrogennivåer lägre libido. Dessutom har minskad känslighet, smärta, torrhet, blödning under sex en negativ inverkan på en kvinnas intima liv.
 • Infektionssjukdomar. Minskning av naturlig smörjning leder till subtilitet i epitelet i de inre, yttre könsorganen, försämring av den positiva mikrofloraen i slemhinnan, torr slemhinna. Därför blir den patogena miljön källan till den inflammatoriska processen i den intima zonen.
 • Problem med urinering: ofta urinering, brännande.
 • Allmän försämring av hälsan, huvudvärk, slöhet, svaghet.

För att normalisera körtlarnas funktion, balansera hormonell dysfunktion, ta bort torrhet, bestämma rätt behandling, är det nödvändigt att ta reda på orsakerna, som villkorligen kan delas in i tre grupper:

 1. Allvarliga sjukdomar / sjukdomar i kroppen. Upprätta en noggrann diagnos, utse en kompetent behandling hjälper endast en läkare. Det observeras vid:
  1. utseendet på neoplasmer;
  2. vaginos orsakad av en bakteriell infektion;
  3. endometrios, livmodermyom;
  4. inflammation i slemhinnorna i hela kroppen på grund av nedsatt aktivitet i körtlarna (Sjogren's syndrom).
 2. Förändringar i en kvinnas hormonella bakgrund. I de flesta fall förekommer patologin vid tidpunkten för klimakteriet eller under graviditeten.
 3. Vanliga skäl. Det visas när:
  1. felaktig intim hygien;
  2. orimlig användning av douching;
  3. ta antibiotika eller diuretika, läkemedel som sänker blodtrycket;
  4. allergiska reaktioner på komponenterna i tvättpulver, tvålar, geler;
  5. dålig cirkulation av bäckenorganen;
  6. oregelbundet sexliv eller dess frånvaro.

Den nu populära användningen av parfymerade duschgeler utgör en fara för en kvinnas kropp: parfymer, ett överskott av kemiska komponenter orsakar störningar i slemkörternas aktivitet. De upphör att fungera normalt, deras utsöndring minskar: som ett resultat uppträder en obehaglig känsla. Glöm inte eventuella allergiska reaktioner på komponenterna i intim kosmetika.

En sur miljö som stimulerar produktionen av fördelaktiga mjölksyrabakterier av de kvinnliga könsorganen förstörs av geler som är obalanserade i surhet. Den optimala indikatorn bör vara 4-5,5 pH. För att bli av med problem bör du överge de nyfångade deodoriserade toalettprodukterna till förmån för vanlig tvål, toalettpapper utan föroreningar och tillsatser.

Tätt underkläder, komprimering av blodkärl och stör cirkulationen av bäckenorganen; syntetiska ämnen, ibland av dålig kvalitet, från vilka trosor tillverkas, är skadliga för kvinnans hälsotillstånd. Sjukdomen känns av irritation, stickningar, klåda i perineum. Byt ut fashionabla, vackra polyamidunderkläder med lika vacker och graciös bomull - så glömmer du problemet.

Ett annat hot är bristen / bristen på hygien i det intima området. Patogen mikroflora förskjuter fördelaktiga laktobaciller: många kvinnor upplever candidiasis orsakad av Candida-svamp. Utseendet på en obehaglig lukt, klåda och förbränning, tunnning av epitelet i slemhinnan signalerar en felaktig funktion i kroppen. Även med kraftig urladdning uppträder tecken på atrofisk vaginit och obehag.

Innan menstruation

Varför stör obehag regelbundet friska kvinnor i reproduktiv ålder före menstruation? Cirka 10% av det rättvisa könet vänder sig till en gynekolog med detta problem: några dagar innan menstruationen börjar ökar kroppen mängden hormon gestagen, vilket undertrycker produktionen av östrogen under en kort period. Sådana fenomen tillhör inte patologier och anses vara absolut ofarliga..

Under graviditet

Förväntan på moderskap är en underbar period i en kvinnas liv. Ibland åtföljs emellertid graviditetsförloppet av vissa hälsoproblem: morgonsjukdom, illamående, torrhet i den intima zonen, banal trast krävs för att återuppbygga kroppen, aktiviteten hos hormonet gestagen. Ett förstorat livmoder skapar ytterligare tryck på alla organ, vilket resulterar i en förändring i mikroflora i slidan, en minskning av elasticitet, utseendet på klåda och irritation..

Efter förlossningen

Under postpartumperioden försvinner i de flesta fall vaginit av sig själv: den hormonella bakgrunden normaliseras och de vaginala utsöndringskörtlarna börjar fungera i den vanliga rytmen. Cirka 20% av kvinnorna i arbetet klagar över en känsla av torrhet och brännskada i området kring labia minora. Detta beror på frisättningen av hormonet prolaktin, som tillfälligt avbryter östrogen. Återställningsperioden tar från 60 till 90 dagar. Gynekologer rekommenderar kvinnor som föder med kejsarsnitt att återställa hormonnivåerna att ta upp till 120 dagar.

Med klimakteriet

Menopaus (menopaus) - tiden för betydande åldersrelaterade förändringar i en kvinnas liv. Omstruktureringen av kroppen är förknippad med en betydande minskning av produktionen av det kvinnliga hormonet östrogen. Vaginal torrhet förekommer i 50% av den vackra hälften över 55 år. I klimakteriet kallas denna patologi atrofisk vaginit. Förträngningen av väggarna i slidan, förlusten av naturlig smörjning, försämringen av körtlarna leder till bildandet av en alkalisk miljö, vilket ger en känsla av friktion, klåda. Var noga med att kontakta en gynekolog som föreskriver hormonersättningsterapi.

Under samlag

Obehagliga upplevelser under sex påverkar båda partnernas sexuella liv negativt. Smärta, obehag och ibland blödning, avskräcker en kvinna från att ha ett intimt liv, och en man får lite glädje av intimitet. Gynekologer rekommenderar emellertid att inte ge upp köttsliga nöjen: hormonell suppositorier, smörjmedel hjälper till att skapa ett sexuellt liv.

Om orsaken är den banala odugnaden, snarast partnern, kommer lösningen på problemet att öka tiden för förspel. När kvinnan är upphetsad reagerar en kvinnas kropp med en ökad rusning av blod till könsorganen och slidan, vilket förbättrar den naturliga utsöndringen av sekretionen från körtlarna. Den ständiga användningen av kondomer påverkar negativt mängden smörjmedel som bildas i slidan: om du irriterar slemhinnans epitel, försök att överge kondomen under minst en tid.

Torr ålder

5-7 år efter början av klimakteriet minskas mängden östrogen som utsöndras av kroppen med 80%. Enligt forskare lider mer än 75% av kvinnorna mellan 60 och 65 år av atrofisk kolpit med alla tillhörande symtom: minskad vaginal clearance, torrhet och blödning av slemhinnan. Hänvisningar till ålder, ovilja att träffa läkare kan sluta misslyckas: med den här sjukdomen blir den tunnare, inte bara flerskiktsepitel i slidan förlorar elasticiteten utan också väggarna i urinblåsan (urinvävnad).

Behandlingsmetoder

Endast en gynekolog kan bestämma och förskriva korrekt behandling efter undersökning för att klargöra orsakerna till vaginit. Av de nödvändiga procedurerna måste en kvinna genomgå en gynekologisk undersökning, där läkaren kommer att ta ett pap-test (för att utesluta cancer), förskriva ett allmänt (kliniskt) blodprov för att undvika möjlig utveckling av urinvägsinfektioner.

Allmänna åtgärder som syftar till att eliminera en patologi såsom vaginal dermatit inkluderar följande:

 • Med klimakteriet kan kvinnor erbjudas icke-hormonell eller hormonbehandling för att ta bort torrhet och irritation i slidan..
 • Under graviditet, när du ammar en kvinna, kommer läkaren att råda kvinnor att använda speciella fuktighetsgivare - geler, salvor, aktuella smörjmedel som inte absorberas i blodet för att skydda barnet.
 • Om det är torrt, på grund av brott mot reglerna för intim hygien, är det att föredra att vägra intim kosmetika, toalettpapper eller våtservetter med aromatiska tillsatser.
 • Eventuella läkemedel, särskilt Atropine, antihistaminer, läkemedel som sänker blodtrycket eller diuretika, bör endast användas vid behov och enligt recept. Självbehandling är farlig på grund av biverkningar: från torrhet till inflammation i slidan och urinvägarna.
 • Avslag på dåliga vanor som förvärrar blodtillförseln till slidan och orsakar torrhet, klåda, brännande.
 • En balanserad diet med mycket baljväxter, omega-3-fettsyror för att normalisera utsöndring av slidan i slidan och förhindra torrhet i det intima området..
 • Ha regelbundet sex med en vanlig partner. I de första stadierna, för att minska torrheten, rekommenderas det att använda intima smörjgeler. Smaksatt kondomer föredras.
 • Förekomsten av sjukdomar i könssystemet, varav en biverkning är torrheten i slemhinnorna i slidan, är en anledning till omedelbar läkarvård. I detta fall kan kirurgi eller ett långt behandlingsförfarande vara nödvändigt..

Läkemedel: tabletter, suppositorier och krämer

Okomplicerade fall av atrofisk kolpit, något förknippat med ett brott mot produktionen av hormonet östrogen, föreslår läkare att behandla med icke-hormonella läkemedel. De är bra i situationer där hormonersättningsterapi inte är möjlig av flera skäl. Vaginala tabletter, homeopatiska läkemedel, geler och salvor, aktuella krämer (fuktgivande slemhinnorna) hjälper till att bli av med obehag.

 • Använd smörjmedel utan parfym och doft före samlag..
 • Vitamin A och E - stödjer ett friskt slemhinneepitel utan irritation.
 • Vagiska kalendula suppositorier hjälper till att lindra irriterande faktorer - brännande, klåda, torrhet, läka sår och sprickor.
 • Vaginala suppositorier "Feminela", "Cicatridine" oval form ger långvarig hydrering av slidan på grund av hyaluronsyra - en elixir av ungdomar, och aloe, kalendula tar bort torrhet.
 • Homeopatiska medel "Cyklodinon", "Klimadinon" verkar på hypofysen och stimulerar produktionen av östrogen, skyddar det intima området från torrhet.
 • Ginocomfort vaginal gel tar bort symptomen på kolpit, normaliserar surhetsgraden i slidan, skyddar mot infektioner.

Hormonterapi

Med klimakteriet, åldersrelaterade förändringar i hormonell bakgrund, kommer hormonersättningsterapi att bli den optimala lösningen på problemet med torrhet i vaginalzonen. Självföreskrivna (på rekommendation av en vän, granne, internet) östrogenpreparat är hälsofarliga: de kan orsaka bildning av maligna tumörer eller förekomst av dysplasi. Hormonterapi föreslår användning av vaginalringar, salvor eller smörjmedel, suppositorier, tabletter:

 • Gels "Dermestril", "Klimara", "Divigel" införs i slidan med en speciell applikator. Obehagliga förnimmelser försvinner inom en timme.
 • Hormonringar sätts av en gynekolog. De innehåller en viss dos östrogen, som gradvis absorberas av vaginalepitel (effektivitet från 1 till 3 månader), vilket eliminerar torrhet och förbränning.
 • Suppositorier för vagina "Ovestin", "Oripod" används i kursen: dagligen i 2 veckor, gradvis minska doseringen till ett minimum tills känslan av torrhet försvinner.
 • I vissa fall föreskrivs systematisk användning av tabletter som en del av komplex hormonbehandling.

Hur man eliminerar torrhet med hjälp av folkläkemedel

Växtbaserade preparat, bad, douching är mycket kraftfulla hjälpare vid behandlingen av atrofisk dermatit i slidan. Med tanke på individuella egenskaper (intolerans, allergier), kommer en kvinna att kunna undvika manifestation av symtom på torrhet, klåda och sveda i slidan genom att ta eller ta bad med medicinska örter:

 • Du behöver: nässlor, oregano, kalendula i förhållandet (60 g, 20 g, 30 g), kamomill och veronica officinalis på 50 g vardera. Häll 0,5 liter kokande vatten och koka i minst 5 minuter. Låt brygga. Administrationsförloppet är 10-12 dagar, 100 ml dagligen. Om torrhet i labia inte försvinner, kontakta en gynekolog.
 • Mycket väl tar bort torrheten hos väggarna i slidan avkok i livmodern i tallskogen och mamman. Blanda 50 g av varje typ av ört, häll 400 ml vatten och koka. Ta ett tredjedel av ett glas 3 gånger om dagen före måltiderna.
 • Douching med ett avkok av kalendula är ett idealiskt sätt att bli av med atrofisk kolpit med klimakteriet, ta bort känslan av torrhet, väggens täthet. För att inte störa den fördelaktiga mikrofloraen i slidan är antalet douchning i en kurs högst 5.
 • Bad med buljong av morwort slappnar av nervsystemet och eliminerar klåda och obehag: 60 g gräs häll 500 ml kokande vatten och koka i 2-3 minuter. Låt den brygga i en halvtimme, sil och tillsätt i badet. för att få den torra känslan att försvinna, ta dessa bad minst en gång i veckan.
 • Hemmagjorda tamponger från ett sterilt bandage fuktat med en flytande oljelösning av vitamin E hjälper till att ta bort torrhet, stärka väggarna i slidan. Kombinera innehållet i kapseln med 10 teskedar kokt raffinerad solrosolja, doppa vattpinnen i blandningen och placera den i vagina i 5 minuter. Kan användas för att smörja slemhinnan tills symptomen försvinner..

Vaginal fuktgivande

Senaste uppdatering: 12/11/2019

Innehållet i artikeln

Under normala förhållanden fuktas alltid vaginalslemhinnan: cirka 2-5 ml vaginal utsöndring släpps genom den per dag. I vissa fall minskar dock syntesen av naturlig smörjning och kvinnan börjar uppleva obehag. För att bli av med det rekommenderas det att använda speciella medel för att fukta vagina - geler, krämer, suppositorier, salvor.

Från vår artikel kommer du att ta reda på vad som är orsakerna till torrhet i vaginal, vilka metoder för att bekämpa detta problem, hur man kan fukta slidan utan att skada kvinnors hälsa.

Vaginal torrhet: hur den manifesterar sig och vilka orsaker?

Bland de förutsättningar som orsakar torrhet i den intima zonen finns det:

 • Minska mängden östrogenhormoner. Det kan ha samband med början av klimakteriet och åldersrelaterad atrofi av väggarna i slidan, med fasen av menstruationscykeln eller hormonella störningar.
 • Vaginal dysbios.
 • Inflammatoriska processer lokaliserade i urinröret och vagina.
 • endometrios.
 • Intag av vissa mediciner (antihistaminer, antidepressiva medel, blodtryckssänkande läkemedel), kemoterapi.
 • Allmän minskning av kroppens försvar, försämring av lokal vaginal immunitet.
 • Användning av vissa preventivmedel (vissa orala preventivmedel, latexkondomer).
 • Otillräcklig eller alltför noggrann könshygien, användning av olämpliga intima hygienprodukter.
 • Stressfulla situationer, depressiva tillstånd.
 • Brott mot funktionerna i det autonoma nervsystemet.
 • Rökning.
 • Kvinnlig genital kirurgi - till exempel avlägsnande av äggstockarna.
 • Graviditet, amning, postpartum.
 • Allergisk reaktion på parfymer och färgämnen som utgör toalettpapper, tvättpulver.
 • Simning i mycket klorerat vatten (i poolen).

Att fukta vagina eliminerar obehagliga symtom orsakade av dess överdrivna torrhet Dessa inkluderar förbränning och klåda, smärta under urinering, uppkomsten av mikrokrackor på väggarna, smärta under samlag. Sådana manifestationer av torrhet orsakar inte bara kvinnan själv, utan påverkar också hennes sexpartner: på grund av obehagliga upplevelser under sex kan en kvinna till och med vägra intimitet.

Det är viktigt att förstå att torrhet i slidan kan provocera mikrotrauma och slemhinnor, som är ingångsporten till infektion. För att förhindra detta är det nödvändigt att effektivt fukta vagina.

Medel och beredningar för att fukta vaginalslemhinnan

Det finns ett antal intravaginala medel för måttlig och stark hydrering av vaginalslemhinnan. Om orsaken till överdriven torrhet är dishormonella störningar, bör behandlingen inte enbart baseras på användning av lokala medel: i sådana fall bör extern hydrering av slidan kompletteras med användning av hormonella läkemedel. Hur som helst, innan du börjar behandlingen, måste du konsultera en läkare.

Gel, grädde, salva och suppositorier för att fukta vagina

Ett av de vanligast föreskrivna läkemedlen, vars verkan syftar till att eliminera torrhet i vaginalen, är en fuktgivande gel för slidan - ett smörjmedel. Gel-smörjmedel av hög kvalitet har en lätt hydrofil bas och ett pH nära slemhinnans surhetsnivå, de är lätta att applicera och absorberas snabbt.

För att effektivt fukta vaginalslemhinnan föreslår vi att du använder den intima gelén Ginocomfort. Detta verktyg har en balanserad sammansättning, som inkluderar extrakt av malva och kamomill, panthenol och bisabolol. Regelbunden användning av Ginokomfort gel hjälper till att hantera förbränning, klåda och obehag orsakad av torra slemhinnor, samt återställa tunnare väggar i slidan och eliminera mikrosprickor.

I vissa fall kan användningen av geler ersättas med användning av en lämplig kräm för att fukta vagina. Detta val beror oftast på skillnader i mängden aktiv substans i dessa produkter..

Salvor inkluderar vanligtvis fetter och vegetabiliska oljor, som långsamt absorberas, så de är inte lika praktiska att använda som fuktighetskräm och geler för slidan. I vissa fall är det emellertid rimligare att använda denna speciella form av läkemedlet: salvor skapar en tunn film på slemhinnans yta, vilket ger ytterligare skydd. Det bör komma ihåg att grunden för dessa medel förstör latex, vilket minskar den preventiva effekten.

Bland de viktigaste medlen för att återfukta vaginalslemhinnan upptas en viktig plats av vaginala suppositorier. Vanligtvis innehåller de hormoner som påverkar produktionen av naturlig smörjning för att fukta vagina..

Fuktar vagina med smörjmedel, video

Intervju med en gynekolog Permyakov Artemy Sergeevich om torrheten i den intima zonen. Källa - Medgel - Allt om estetisk medicin

Vaginal fuktighet med klimakteriet

Under klimakteriet och premenopaus minskar östrogenmängden, vilket leder till en minskning av produktionen av glykogen i epitelcellerna i slemhinnan i könsorganen, en minskning av antalet laktobaciller, på grund av att det finns atrofi och gallring av vaginalslemhinnan, bildandet av mikrokrackor och sår på den. Lokal immunitet kan också försämras, vilket kan leda till penetrering av patogener, bakterier och svampinfektioner..

Hur fukter du vagina med klimakteriet? För detta ändamål används samma beredningar som beskrivits ovan - geler, krämer, suppositorier och salvor. Läkaren kan också rekommendera att ta en kurs med hormonbehandling (lokal eller systemisk) i frånvaro av kontraindikationer.

Torra könsorgan kan minska kvaliteten på en kvinnas intima liv avsevärt. För att lösa detta problem finns det vatten, silikon eller oljebaserade smörjmedel. Dessa medel kan användas inte bara för att fylla underskottet av naturlig vaginal sekretion under sex, utan också för att utföra ytterligare uppgifter - värma upp, döda smärta, etc..

Ginokomfort gel med malvaxtrakt är din pålitliga assistent i kampen mot torrhet!

Specialister från läkemedelsföretaget VERTEX har utvecklat Ginokomfort Intimate Moisturizing Gel med malkextrakt, som inte bara eliminerar torrhet, utan också har en antiinflammatorisk effekt, vilket regenererar skadade områden i slemhinnan. Den är också lämplig för att fukta vagina under samlag. Verktyget har klarat kliniska prövningar och har bevisat sig både hos barnläkare-gynekologer och bland deras patienter. Gelén har alla nödvändiga dokument och kvalitetscertifikat.

källor:

 1. MENOPAUSAL SYNDROM. Dobrokhotova Yu.E. // Medicinsk verksamhet. - 2004. - Nr 1. - S. 3-8.
 2. TERAPI FÖR UROGENITALA STÖRNINGAR FÖR ESTROGEN-DEFICIENCY. Serov V.N. // Förlossning, gynekologi och reproduktion. - 2010. - Nr 1. - S. 21-35.

Omfattande behandling och förebyggande av östrogenberoende urogenitala störningar: kliniska aspekter och farmakoekonomisk analys. Ledina A.V., Kulikov A.Yu. // Farmakoekonomi. - 2009. - 1: S. 13-18.

Terapi av östrogenbrist tillstånd i klimakteriet. Likhachev A.V., Galyanskaya E.G., Shevlyagina L.S., Polyanskaya I.B. // Förlossning, gynekologi och reproduktion - ORGIN. - 2008. - 1. - S. 4-6.

Behandling av atrofisk vulvovaginit hos kvinnor efter menopaus. Ledina A.V., Prilepskaya V.N., Kostava M.N., Nazarova N.M. // Gynekologi. - 2010.-- 12 (4). S. 14-17.

Ljus för klimakteriet från torrhet och för återställande av mikroflora

Climax medför en hel del förändringar i en kvinnas liv. Utrotningen av reproduktionsfunktionen åtföljs av obehagliga symtom, vars orsak är en minskning av östrogen i kroppen. Ett av de störande tecknen på klimakteriet är torrheten i den intima zonen. Detta symptom orsakar många intima problem: smärta under sex, obehag i slidan, klåda, sveda, etc. Om du påbörjar behandlingen i tid kan du fukta slemhinnan på kort tid och glömma problemet. Tänk i vilka fall det rekommenderas att använda ljus med klimakteriet, vilka man ska välja och hur man ska använda dem korrekt.

Typer av aktuella preparat

För att eliminera problem av intim art krävs hormonbehandling. Det är inte nödvändigt att dricka hormonpiller alls - problemet kan lösas med hjälp av medel avsedda för lokalt bruk. Nedan följer en kort översikt av läkemedel i olika former för återställande av vaginalslemhinnan med klimakteriet:

 • Vaginala suppositorier för klimakteriet: vaginala suppositorier som innehåller kvinnligt hormon används på basis av hygieniska tamponger. Ljus sätts in i slidan till ett djup av 5-6 cm. Med uttalade symtom placeras ljus dagligen. Efter normalisering av välbefinnande och utrotning av störande tecken räcker det att använda ljus 2-3 gånger i veckan som underhållsterapi.
 • Vaginalringar. En flexibel ring sätts in i slidan. Det är önskvärt att gynekologen utför manipulationen. Denna produkt utsöndrar en viss mängd hormon dagligen. Var tredje månad är det nödvändigt att byta ring till en ny. Enligt patienternas recensioner är detta inte det bekvämaste alternativet, eftersom situationer ofta uppstår när ringen faller ut eller orsakar betydande obehag.
 • Vaginalkräm. Vaginal krämer injiceras i vagina i vissa delar med hjälp av en speciell applikator. Som regel rekommenderas denna manipulation på natten. Till att börja med rekommenderas det att använda grädden dagligen, så snart symptomen sjunker är 2-3 gånger i veckan tillräckligt.

Enligt statistik föredrar kvinnor oftast vaginala suppositorier. Detta beror på ett antal betydande fördelar. Denna form av lokal hormonterapi är populär bland läkare och patienter. Användarvänlighet och hög effektivitet är de viktigaste fördelarna med vaginala suppositorier för klimakteriet.

Vilka är symptomen på lokal behandling??

Normalt inträffar klimakteriet hos absolut alla kvinnor i åldrarna 45 till 50 år.

I vissa fall finns det undantag när klimakteriet inträffar tidigare eller senare än förfallodagen. Varje organism är individuell, därför går menopaus också annorlunda för alla. Tänk på några av de symtom som kräver lokal behandling:

 • Torr vagina, ibland åtföljd av klåda och sveda.
 • Smärta under sex på grund av brist på naturlig smörjning av slidan. Ofta efter samlag utvecklar en kvinna mikrotrauma på slemhinnan och en liten utflöde av blod.
 • Minskad libido, inte bara förknippad med hormonstörning, utan också med obehag under sex.
 • Inkontinens, till exempel under hosta, nysningar eller viktlyft.

Ytterligare symtom på klimakteriet är värmevallningar, irritabilitet, en kraftig förändring av humör, etc. När man använder medel för lokal behandling reduceras intensiteten hos dessa tecken betydligt, eftersom det hormonella läkemedlet som införs i slidan är obetydligt, men det kommer in i blodomloppet och kompenserar för akut östrogenbrist. Dessutom är vissa symtom relaterade till varandra. Genom att exempelvis eliminera torrhet i den intima zonen återställs kvinnans psyko-emotionella bakgrund, liksom problemet med smärta under sex och libido återställs.

Diagnostik

Så, så snart du står inför klimakteriet, är det första att göra inte att springa till apoteket, först måste du besöka en gynekolog och se till att det verkligen handlar om klimakteriet, och inte om några patologiska processer. Faktum är att vissa sjukdomar och patologier i kroppen kan ha liknande symtom.

Vid konsultationen kommer läkaren att ta reda på exakt vilka symtom kvinnan är orolig för, hur länge den började, om någon behandling genomfördes etc. Som regel räcker det för en erfaren specialist att förstå att det är en klimakteriet efter samråd med patienten. För att bekräfta diagnosen och utesluta patologier kommer dock läkaren att förskriva vissa typer av diagnostik:

 • Gynekologisk undersökning.
 • Laboratorietest av blod för hormoner.
 • Ultraljudsundersökning av bäckenorganen.
 • Undersökning av vaginala utstryk.

Vid behov kan andra typer av diagnostik tilldelas. Ju tidigare du går till läkaren, desto snabbare glömmer du obehag i det intima området och återgår till din vanliga livsstil.

Hur man väljer ett ljus?

Hittills erbjuder farmakologiska företag ett stort utbud av vaginala suppositorier, men inte alla är effektiva i klimakteriet. Tänk på några typer av ljus:

 • Med östrogen. Vaginala suppositorier innehåller ett kvinnligt hormon - östrogen eller dess analoger. Hormonala suppositorier med klimakteriet hjälper till att eliminera bristen och eliminera problem av intim karaktär: torrhet, klåda och sveda i slidan, smärta under sex, urininkontinens etc. Dessutom bidrar lokala hormonella läkemedel till normaliseringen av surhet i slidan och provocerar fram produktionen av naturlig smörjning.
 • Med mjölksyra. Suppositorier med mjölksyra är effektiva för destruktion av syrakänsliga mikroorganismer och de som är villkorligt patogena. Suppositorier används aktivt för kolpit, vaginit etc..
 • Med laktobaciller. Suppositorier med laktobaciller låter dig kolonisera bra bakterier i slemhinnan, som aktivt multiplicerar och förskjuter patogener, såsom stapylokocker, streptokocker, etc. Ljus hjälper till att normalisera mikrofloran på en intim plats och normalisera surhetsnivån, men de kan inte klara huvudproblemet med klimakteriet - med torrhet i det intima området.

Med klimakteriet är återställande av vaginal mikroflora mest effektiv med vaginala suppositorier som innehåller östrogen. Detta beror på att alla de obekväma upplevelserna i den intima zonen orsakas exakt av östrogenbrist. Användningen av vaginala suppositorier för klimakteriet med hormoninnehåll kompenserar för bristen, normaliserar surhet i slidan, stärker väggarna i slidan, gör dem mer elastiska och elastiska och stimulerar också produktionen av naturlig smörjning i slidan.

Av denna anledning är det att föredra att behandla en kränkning av vaginal mikroflora med klimakteriet med suppositorier som innehåller ett hormon, såsom estriol (Ovestin-läkemedel). Det kan köpas på nästan vilket apotek som helst..

Vaginala suppositorier Ovestin

Detta läkemedel innehåller östriol (en östrogenanalog). Verktyget är känt på den ryska farmakologiska marknaden i mer än 25 år. Ovestin suppositorier med klimakteriet hjälper till att rädda en kvinna från ett komplex av problem av intim karaktär. Ljusstake-behandling för klimakteriet hos kvinnor leder till följande resultat:

 • Vaginalslemhinnan återställs.
 • Vaginal surhet återgår till det normala.
 • Naturlig smörjning stimuleras.
 • Mukosväggarna blir fastare och elastiska.
 • Blodcirkulationen i bäckenområdet förbättras.
 • Urineringsprocessen normaliseras, inklusive problem med urininkontinens hos kvinnor.

Ovestin suppositorier med klimakteriet från torrhet har kliniskt testats, och det finns många positiva recensioner från kvinnor som använde detta läkemedel under klimakteriet. Hormonala suppositorier för att fukta det intima området med klimakteriet, agera på orsaken - östrogenbrist - klara uppgiften och underlätta kvinnans tillstånd, till skillnad från icke-hormonella lokala droger.

Hur man applicerar Ovestin vaginala suppositorier

Innan du använder ljus är det nödvändigt att utföra standardiserade hygienprocedurer. Suppositorier är undantagna från förpackning och injiceras i slidan, cirka 5-6 cm. Det mest effektiva är att utföra denna manipulation på natten, 1 suppositorium per dag. Först används ljus dagligen. När tillståndet har förbättrats räcker 2 applikationer per vecka som underhållsterapi..

rön

Climax är en oundviklig process i varje kvinnas liv. Torrhet i det intima området, brännande, smärta under sex etc. - Alla dessa symtom kan lätt elimineras med korrekt behandling. Försök inte i något fall att lösa problemen med folkmedicin och självmedicinering - detta är inte bara ineffektivt, utan det kan också förvärra situationen. Lås inte in dig eller försök att komma till rätta med störande symtom. Se din läkare så snart de första symptomen på klimakteriet visas. var hälsosam!

Klåda, brännande, torrhet i det intima området hos kvinnor: behandling. Åtgärder för torrhet i det intima området

Förutom sjukdomen finns det skäl som inte har något att göra med den..

Tillhörande symtom

Hos en frisk kvinna tjänar vaginalslem till att fukta väggarna i slidan och därmed förhindra torrhet och obehag. Dessutom är detta ett naturligt försvar av kroppen mot penetrering av patogena bakterier, liksom en barriär för deras spridning. Om det finns några fel i processen att producera detta slem, förutom obehagliga upplevelser, kan det uppstå problem i sexlivet, eftersom sexuellt samlag blir smärtsamt.

Förutom klåda, förbränning och torrhet kan följande också visas:

 • smärta under samlag;
 • kittlande känsla;
 • en känsla av tryck eller bankande i slidan;
 • gulgrön urladdning;
 • regelbunden urination.

Allmän information

Torr vagina är ett tillstånd i slemhinnan i vilket den tappar sin vanliga elasticitet, normala jämnhet och också förmågan att frigöra naturlig smörjning. Väggarna i kvinnlig vagina är kända för att bestå av tre lager. Den översta av dem är slemhinnan. Det består i sin tur av ett skiktat skivepitel, som bildar ett stort antal veck. Genom det senare blir det möjligt att ändra sin vanliga storlek, till exempel under förlossningen. Dessutom har väggarna i slidan i sin struktur speciella körtlar som ansvarar för frisläppandet av transparent slem. Hon kännetecknas av en inte särskilt uttalad lukt och en svagt sur reaktion. En speciell mikroflora (innehållet av gynnsamma mikroorganismer) är också karakteristisk för slidan. Enligt experter bestäms den här funktionens normala funktion av flera faktorer samtidigt. Tillståndet med den hormonella bakgrunden, frånvaron av inflammatoriska processer, infektionssjukdomar, regelbundenheten i sexuell aktivitet - det här är bara några av dem.

Orsaker till klåda och sveda, inte förknippade med sjukdomen

Sådant obehag kan uppstå på grund av:

 • ignorera reglerna för intim hygien (varje tjej bör komma ihåg att för att upprätthålla hälsan är det nödvändigt att utföra dagliga vattenprocedurer i de yttre könsorganen och byta underkläder)
 • användning av syntetiskt underkläder;
 • allergier mot tvål eller duschgel, kuddar, tamponger och andra intima hygienprodukter.

För att bli av med obehag i könsområdet rekommenderas att eliminera orsaken till deras utseende. Men om detta inte hjälper, utlöstes klåda, sveda eller torrhet av sjukdomen.

Om klåda och förbränning åtföljs av utsläpp

Om det också tillförs atypisk urladdning till dessa obehagliga upplevelser, är en infektion tydligt närvarande i kroppen, som aktivt sprider sig. Normalt inträffar vaginal urladdning, men det finns inget obehag. Om de har ändrat färg och andra yttre egenskaper är det nödvändigt att konsultera en gynekolog så snart som möjligt. Klåda, brännande, torrhet i det intima området kan signalera patologiska processer i den kvinnliga kroppen och förekomsten av en sjukdom i könsorganet..

Det finns flera sjukdomar, vars huvudsymtom är klåda, brännande och vit urladdning.

candidiasis

Orsaken till sjukdomen är Candida. Normalt ligger den i varje kvinnas vagina, men balansen mellan goda och dåliga bakterier tillåter den inte att multiplicera aktivt. Men i närvaro av vissa faktorer bryts denna balans och infektioner inträffar. Dessa faktorer är:

 • långvarig antibiotikabehandling;
 • initiering av en sexpartner;
 • minskad immunitet till följd av en annan sjukdom;
 • hormonella störningar;
 • diabetes.

Förutom klåda och förbränning finns följande symtom:

 • curdled urladdning;
 • sur lukt;
 • smärta under urinering.

I detta fall kräver behandling av torrhet och förbränning i det intima området användning av antibakteriella medel. Deras handling syftar till att neutralisera och förstöra svampen - sjukdomens främsta syndare. Antibiotika mot candidiasis finns i form av suppositorier, tabletter och salvor. Huvudregeln - båda sexpartnerna bör behandlas.

Bakteriell vaginos

Denna sjukdom kännetecknas av ett brott mot bakteriebalansen i slidan, där antalet dåliga mikroorganismer ökar dramatiskt. Detta är den främsta orsaken till infektiös inflammation eller bakteriell vaginos. Förutom klåda och förbränning uppträder en obehaglig lukt som inte kan elimineras även med ofta vattenprocedurer och atypisk urladdning (vanligtvis vit, sällan gråaktig eller grönaktig, stretchig, tjock).

Orsakerna till denna sjukdom är:

 • långvarig användning av antibiotika;
 • användning av spermicider;
 • ta orala preventivmedel;
 • hormonell obalans (visas under graviditet eller klimakteriet).

Behandlingen utförs först efter diagnos, vars syfte är att bestämma vilken typ av bakterier som provocerade obalansen. Först efter detta utförs antimikrobiell terapi.

Intim hygien

Så att starkt urladdning inte plågar, bör du följa de enkla reglerna för intim hygien. Det är viktigt att ta en dusch regelbundet genom att använda speciella formuleringar för att rengöra könsdelarna. Sådana medel kan köpas på alla apotek, de låter dig upprätthålla normal mikroflora och minska risken för trast.

Så under intimitet frigörs slem från slidan på grund av arbetet i könskörtlarna. I avsaknad av patologier kan en vit vätska indikera tillvägagångssättet för en ägglossningsperiod. Det är nödvändigt att uppmärksamma utsöndringens natur och förändringen i dess färg, lukt och textur vid olika tidpunkter..

Om klåda eller brinnande bekymmer är det bäst att besöka en läkare och genomgå nödvändiga undersökningar. Detta kommer att avslöja den verkliga orsaken till obehag och lösa problemet..

För att normalisera utsöndringar är det mycket viktigt att observera intim hygien. Hennes regler är enkla och tillgängliga för varje kvinna..

 1. För tvätt är det nödvändigt att endast använda de avsedda medlen för detta. Tvål, duschgel och andra liknande produkter är inte lämpliga för detta. Det är nödvändigt att de har mjölksyra, det hjälper till att normalisera syra-basbalansen i slidan.
 2. Om mängden vaginal urladdning är stor måste du använda sanitetsunderlag efter sexuell kontakt. Dessutom måste de bytas regelbundet..
 3. Det är nödvändigt att vägra att bära underkläder av konstgjorda tyger.
 4. Det är nödvändigt att tvätta två gånger om dagen.

Genital herpes

I det här fallet, utöver klåda och brännskador, visas ett litet utslag, som är små vesiklar, vars insida har ett gulaktigt innehåll. Efter att dessa bubblor öppnas, bildas erosion, som ger en brännande känsla.

Denna sjukdom överförs sexuellt. I många fall misstänker inte patienten infektion, eftersom immunsystemet inte låter infektionen spridas. Men med en minskning av immuninfektionens funktioner aktiveras herpesviruset. Faran för sjukdomen ligger i ständiga återfall, liksom asymptomatisk kurs. Dessutom har sjukdomen en fara för embryot, men bara om den förväntade modernen smittades under graviditeten för första gången.

Klåda under graviditeten

Det är torrhet och förbränning i det intima området och under graviditeten. Detta händer på grund av kränkningar av en kvinnas hormonella bakgrund och en minskning av den allmänna immuniteten. Detta hjälper till att stärka vaginal utsöndring, såväl som aktiveringen av patogena bakterier. Dessutom, om det i kvinnans kropp före graviditeten fanns orsakande medel för trost eller andra svampsjukdomar, blir klåda ganska stark och ger obehag i vardagen. Inte självmedicinera i detta fall och ställ dina egna diagnoser, även om du är säker på det. Under graviditeten ska alla möten utföras av en läkare på grundval av en undersökning. Självmedicinering är oacceptabelt.

Dessutom kan du skydda dig själv och ditt framtida barn om du kan förhindra spridning av infektioner före graviditet och ta en kurs med förebyggande behandling i förväg.

Obehag efter förlossningen

Detta problem, nämligen torrhet i det intima området, är ett av de vanligaste hos unga mödrar. Detta beror på hormonella obalanser i kroppen, så det räcker bara att vänta ett tag, när kroppen återgår till prenatal tillstånd. Vaginal torrhet orsakas av en signifikant minskning av östrogen, som var flera gånger större under graviditeten.

Läkare rekommenderar inte att man börjar ett sexliv inom sex veckor efter födseln, eftersom såren måste vara helt läkt. Detta kan hjälps genom smörjning med A-vitamin, vilket hjälper till att påskynda regenerering och öka hydratiseringen. Om ärret är taktilt kan det smörjas med olivolja. Om symtom, inklusive pruritus och torrhet, kvarstår i flera månader, kontakta en gynekolog. Plastikkirurgi kan behövas för att jämna ut ärret..

Kamomill avkok

Lokala bad med kamomill buljong lugnar problemområdet och lindrar torrhet i slidan orsakad av en minskning av östrogenproduktionen under klimakteriet.

De antiinflammatoriska egenskaperna hos kamomill hjälper till att lugna irritationen och lindra klåda..

Ingredienser

 • 2 handfull kamomillblommor och blad
 • 1 liter vatten

Matlagning

 • Koka upp en liter vatten. När vattnet kokar, lägg till kamomillöv och blommor i pannan.

Varför det finns obehag under menstruationen

Statistiken säger att varje kvinna kände klåda på en intim plats under menstruationen minst en gång i sitt liv. Detta beror på att olika typer av hormonstörningar kan uppstå i kroppen under denna period. Dessutom kan klåda och torrhet i den intima zonen inträffa mot bakgrund av fel i sköldkörteln och bukspottkörteln. Dessutom kan diabetes orsaka obehagliga känslor av samma anledning. Efter stabilisering av hormonell bakgrund försvinner klåda och torrhet på egen hand, och ytterligare behandling i detta fall krävs inte.

Dessutom kan orsaken till obehagliga upplevelser vara en infektion, men om detta fenomen upprepas med avundsvärt regelbundet, betyder det att orsaken till detta fenomen troligen är en minskning av östrogenhormonets nivå under vissa livstider. Men för att säkerställa detta måste du fortfarande konsultera en gynekolog för att få råd. Du kan fortfarande behöva använda speciella vaginala tabletter eller suppositorier, som inkluderar hyaluronsyra och mjölksyra.

Obehagliga förnimmelser efter samlag

Ibland kanske inte sexuellt samlag det nöje som förväntas av honom. Och detta kan bero på bränning och klåda i det intima området omedelbart efter sex. En orsak till obehag kan vara en allergisk reaktion på latex- eller kondomsmak. Om detta skäl utesluts på grund av omöjlighet leder det till obehagliga upplevelser i den intima zonen av trast eller candidiasis. Denna sjukdom utvecklas som ett resultat av multiplikationen av en svamp av släktet Candida, i vilken, utöver torrhet, uppträder vit curdled utsläpp.

Denna sjukdom behandlas från 1 till 2 veckor, beroende på försummelse. Dessutom är behandling nödvändig inte bara för kvinnan utan också för hennes sexpartner. Män har också symtom på trast i form av klåda och sveda, men de är mindre uttalade.

Om torrhet och klåda i det intima området orsakas av en allergi mot kondomkomponenter eller helt enkelt otillräcklig sekretion, rekommenderas det att använda speciella smörjmedel som fuktar vagina nästan direkt och därmed ökar den halta väggarna. I de flesta fall är de tillverkade på basis av vatten med hjälp av naturliga mjukgörare, till exempel kollagen, silkextrakt eller bambuxtrakt. Dessutom kan sammansättningen av sådana medel inkludera antibakteriella och svampdödande ingredienser, vilket kommer att vara ett utmärkt förebyggande av sjukdomar. Glycerinbaserade produkter finns också tillgängliga, men det är ganska svårt att tvätta bort dem efter samlag, som tvärtom kan provocera utvecklingen av infektion.

Är tätt urladdning farligt

Vitt och tjockt slem kan släppas både under sex och efter det. Vanligtvis sticker de ut lite - inte mer än en tesked under dagen. Tjocka slemhinnor under sexuellt samlag är inget annat än en typ av smörjmedel. Sådant slem produceras av körtlar som ligger på tröskeln till slidan..

Samma vita slem kan också uppstå efter sexuell kontakt, där en kondom användes eller kontakten avbröts. Ett stort antal av dem bör inte heller orsaka oro: mycket värre om det inte är det.

Men om slemet har en skarp lukt och det ändrar färg, lukt - detta indikerar förekomsten av en inflammatorisk sjukdom. I detta fall måste du rådfråga en läkare.

Tjocka vita kan märkas under och efter sexuellt samlag. Ofta visas de i en liten volym - högst 5 ml per dag. Tjockt slem är ett naturligt smörjmedel som skyddar könsorganen från skador under sex..

Vitt slem kan dyka upp efter kontakt - det gör att du kan rengöra slidan, innehåller ett smörjmedel från kondomen eller en del av sperma, om könet var oskyddat. Normalt är hemligheten luktfri. Utseendet på en främmande färg, lukt kan indikera utvecklingen av inflammation, smittsamma eller bakteriella patologier som kräver behandling.

Torrhet i det intima området med klimakteriet

Tyvärr inträffar denna period förr eller senare i varje representant för det svagare könet. Hos kvinnor över 45 år kan torrhet i det intima området utan utsöndringar och klåda signalera början av klimakteriet. Under klimakteriet blir vaginalepitel mycket tunnare och förlorar sin tidigare elasticitet på grund av en minskning av produktionen av kollagenfibrer. Dessutom minskar mängden vaginal sekretion, vilket orsakar obehagliga känslor, särskilt torrhet i den intima zonen hos kvinnor.

Alla dessa faktorer provocerar atrofiska processer i perineum och vagina. Klåda och brännande kan vara så starka att det är orealistiskt att uthärda dem. Det beror på kämning av de drabbade områdena som återinfektion uppstår, liksom utvecklingen av ytterligare erosioner och sår..

Påverkar antibiotika den intima hälsan?

En av de främsta orsakerna till torrhet, klåda och förbränning i yttre könsorgan hos kvinnor är användning av antibiotika. Antibakteriella medel är utformade för att eliminera infektion och inflammation, men tillsammans med detta dödas den naturliga floran i tarmen och vagina. Kroppens totala immunitet reduceras också avsevärt, varför den senare inte längre kan bekämpa infektionen och patogena mikroorganismer multiplicerar. Det är detta som leder till en obalans av vaginal mikroflora, varför klåda, brännande och torrhet uppträder.

Orsaker till klåda och sveda under urinering

Till skillnad från candidiasis och bakteriell vaginos provoseras klåda och brännande under urinering av helt olika bakterier och infektioner. I synnerhet påverkas en kvinnas urinsystem. Bakterier från slidan kan tränga in i urinvägarnas organ (urinrör, urinledare, urinblåsa, njurar) och därmed provocera sjukdomar. Normalt är urinprocessen inte obekväm, varför klåda, brännande, smärta kan indikera förekomsten av en sjukdom. Det kan vara cystit, uretrit, urolithiasis och andra. Endast en läkare kan ställa en noggrann diagnos..

Vilka faktorer som provocerar utseendet på utlösning av kvinnor

Läkarna säger att utlösning av kvinnor inte är ovanligt. Vid den högsta njutningen frigörs en klar vätska från slidan. Dess skillnad från den manliga ejakulatet är att den inte innehåller spermier.

Arten av en sådan urladdning är som följer: nära den kvinnliga urinröret finns en körtelvävnad med en speciell struktur. I sin sammansättning och funktioner är den mycket lik prostatakörteln hos män. Under sex producerar sådan vävnad samma vätska som prostata. Utåt och i kemisk sammansättning liknar det spermier. Genom rörelse av musklerna släpps sådan vätska ut.

Kvinnor kan ejakulera flera gånger i ett samlag, till skillnad från män. Detta märks särskilt hos unga flickor. Mängden sådant ejakulat är mycket större än för män. Det har förekommit fall då mycket allokerades till kvinnor för alla coitus - upp till 200 ml (!) Av sådan vätska.

Normalt har en sådan ejakulat en viskös konsistens och en svag specifik lukt. Tror inte att det här är ett vitt smörjmedel blandat med urin. Den rikliga fördelningen av en sådan hemlighet indikerar troligt att en kvinna får stort nöje. En kvinna bör dock vara försiktig om hemligheten som utsöndras av vagina under orgasm har en dålig lukt eller missfärgas.

Det visade sig att med orgasm möter vissa flickor utsläpp av en viss vätska. Mängden kan vara så få droppar som 60 ml. Detta fenomen förekommer inte regelbundet. Det kan förklara sig själv en gång i livet, eller så kan det inte hända alls. Men sprutens verkliga natur är fortfarande inte helt förstått..

Låt oss överväga några av följande vetenskapliga antaganden: • Förekomsten av hudkörtlar. Sexologer som studerar kvinnornas natur och genomför en serie studier om utlösning av kvinnor har lagt fram en mycket intressant hypotes. De tror att vätska bildas från hudkörtlarna, det organ som kvinnor har..

Dess funktion är att den utför samma funktioner som en mans prostata. Därför liknar sprutan manliga spermier. Det finns också fosforsyra. Den enda skillnaden är att det inte finns några spermier i den utsöndrade kvinnan. På frågan varför inte alla representanter för det rättvisa könet sprutade svarade forskarna att hos en liten hälft av kvinnorna är hudkörtlarna reducerade, och i vissa är de helt frånvarande.

Vad utlöste uppkomsten av specifik vaginal urladdning? Den första orsaken är själva orgasmen. Det finns också andra faktorer som bidrar till förekomsten av sprut: • högt utvecklad sexuell lust; • hög spänning och emansipation av en kvinna • välutvecklade vaginalmuskler; • mängden urin i urinblåsan och mängden vätska i kroppen;

• stimulans varaktighet och kvalitet • erfaren partner.

Diagnostiska funktioner

Den kvinnliga intima zonen är mycket känslig för olika patogener, varför även med ett litet antal av dem kan mycket obehagliga symptom förekomma, till exempel torrhet i den intima zonen (behandling beror på diagnosen). För att ställa en diagnos och förskriva behandling måste du kontakta en gynekolog, som kommer att leda dig till studier:

 • blodprov;
 • Analys av urin;
 • vaginalpinne för att bestämma typen av patogen och dess känslighet för antibiotika.

Först efter diagnosen har läkaren gjort en behandlingsplan.

sesamolja

Sesamolja är en naturlig fuktighetskräm. Detta smörjmedel är helt säkert och perfekt för det intima området.Det hjälper dig att återställa den naturliga fuktigheten i slidan.

Ingredienser

 • 6 droppar sesamolja
 • 1 bomullsdyna
 • Fukta en bomullsdyna med sesamolja för efterföljande applicering med lätta massagebehandlingar i problemområdet.
 • Det rekommenderas att upprepa proceduren varje dag i en vecka..

Behandlingsprinciper

Torrhet, förbränning i det intima området hos kvinnor, vars orsak inte är en sjukdom, försvinner på egen hand. Om lättnad inte inträffar, bör du rådfråga din läkare som kommer att förskriva mediciner.

Om torrhet och förbränning i det intima området åtföljs av infektionssjukdomar eller svampsjukdomar, måste sjukdomen botas för att eliminera symtomen. Dessutom är det nödvändigt att återställa mikrofloran i slidan.

Om torrhet i det intima området (behandling, som regel innebär användning av fuktighetsgivare) är resultatet av användning av preventivmedel i form av suppositorier eller tabletter, är det nödvändigt att byta läkemedel. Detta bör dock inte göras självständigt, utan efter samråd med en läkare. För fuktgivande kan du använda olika krämer, geler, salvor med ett högt innehåll av mjölksyra och hyaluronsyra, såväl som glykoten.

Om torrhet uppstår i det intima området med klimakteriet är behandlingen hormonersättningsterapi. Det genomförs på grundval av undersökningen med beaktande av resultaten från analyserna. Dessutom finns det speciella åtgärder för torrhet i det intima området.

Vaginalkrämer eller suppositorier, som inkluderar en viss mängd östrogen, gör ett utmärkt jobb med problemet med torr yttre könsorgan. Dessa medel eliminerar torrhet i det intima området hos kvinnor (behandlingen är baserad på detta) och förhindrar förlust av flexibilitet i vaginalväggarna. Väl beprövade ljus "Ovestin" och "Estriol".

Behandlingen sker i två steg:

 1. I det första steget används bredspektrumantibiotika och endast i lokala dosformer, det vill säga salvor, krämer, suppositorier. Användning av kortikosteroidsalvor, vars huvudsakliga syfte är att eliminera den inflammatoriska processen, är också tillåtet. Bland dem är de mest populära Lokacorten, Triacort, Flucinar.
 2. Syftet med det andra steget är att återställa balansen i vaginal mikroflora. Därför krävs användning av probiotika..

Alla läkemedel föreskrivs uteslutande av en läkare, men symtomen kan minskas med medel som säljs på apotek utan recept:

 • furatsilin (i tabletter - 1 tablett per 100 ml kokt vatten - eller lösning) bör användas för tvätt (antalet procedurer per dag beror på ditt tillstånd);
 • Vagisil-grädde är väl etablerad - det är ett skyddande medel som kan eliminera inflammation och minska intensiteten hos klåda och bränna.
 • antihistaminer, såsom Suprastin, kommer att hjälpa till att lindra klåda snabbt, särskilt om sådana obehagliga känslor utlöses av en allergisk reaktion;
 • suppositorier, som är gjorda på basis av vitamin E, som ökar mängden fukt i vaginalhålan, kommer att hjälpa till att eliminera torrhet;
 • användningen av Aloe Vera gel kommer lätt att lindra klåda och torrhet (du kan använda ett naturligt botemedel från färsk aloe juice).

Orsaker till en känsla av torrhet i slidan

I medicinsk praxis kallas denna patologi atrofisk vaginit (kolpit). En sådan term är dock giltig i förhållande till endast vissa varianter av förekomsten av patologi. Processerna för tunnning av vaginalslemhinnan, storleksändring, förlust av elasticitet hos det skivepiteliga epitelet är inte alltid förknippat med hormonella funktionsfel i kvinnlig kropp. Urinvägsinfektioner, ett överflöd av parfymerade intima kosmetika, långvarig användning av antibiotika blir ibland orsakerna till sjukdomen.

Ett antal gynekologer föredrar termen "vaginal atrofisk dermatit", vilket mer exakt anger indikationerna på sjukdomen. Typiska symtom är:

 • förbränning i perineum;
 • en känsla av täthet i innerväggarna i slidan;
 • klåda i labia, vaginal öppning;
 • obehag under samlag, vilket åtföljs av smärta;
 • slemhinneblödning på grund av uppkomsten av sår, sår på epitelet i den intima zonen.

Ett antal specifika symtom förenar sig med ovanstående symtom om en kvinna har de klassiska tecknen på kolpit orsakad av hormonella störningar i kroppen:

 • Ovillighet att ha intimitet med en partner. Låga östrogennivåer lägre libido. Dessutom har minskad känslighet, smärta, torrhet, blödning under sex en negativ inverkan på en kvinnas intima liv.
 • Infektionssjukdomar. Minskning av naturlig smörjning leder till subtilitet i epitelet i de inre, yttre könsorganen, försämring av den positiva mikrofloraen i slemhinnan, torr slemhinna. Därför blir den patogena miljön källan till den inflammatoriska processen i den intima zonen.
 • Problem med urinering: ofta urinering, brännande.
 • Allmän försämring av hälsan, huvudvärk, slöhet, svaghet.

För att normalisera körtlarnas funktion, balansera hormonell dysfunktion, ta bort torrhet, bestämma rätt behandling, är det nödvändigt att ta reda på orsakerna, som villkorligen kan delas in i tre grupper:

 1. Allvarliga sjukdomar / sjukdomar i kroppen. Upprätta en noggrann diagnos, utse en kompetent behandling hjälper endast en läkare. Det observeras med: utseendet på neoplasmer;
 2. vaginos orsakad av en bakteriell infektion;
 3. endometrios, livmodermyom;
 4. inflammation i slemhinnorna i hela kroppen på grund av nedsatt aktivitet i körtlarna (Sjogren's syndrom).
 • Förändringar i en kvinnas hormonella bakgrund. I de flesta fall förekommer patologin vid tidpunkten för klimakteriet eller under graviditeten.
 • Vanliga skäl. Det visas när:
   felaktig intim hygien;
 • orimlig användning av douching;
 • ta antibiotika eller diuretika, läkemedel som sänker blodtrycket;
 • allergiska reaktioner på komponenterna i tvättpulver, tvålar, geler;
 • dålig cirkulation av bäckenorganen;
 • oregelbundet sexliv eller dess frånvaro.

  Den nu populära användningen av parfymerade duschgeler utgör en fara för en kvinnas kropp: parfymer, ett överskott av kemiska komponenter orsakar störningar i slemkörternas aktivitet. De upphör att fungera normalt, deras utsöndring minskar: som ett resultat uppträder en obehaglig känsla. Glöm inte eventuella allergiska reaktioner på komponenterna i intim kosmetika.

  En sur miljö som stimulerar produktionen av fördelaktiga mjölksyrabakterier av de kvinnliga könsorganen förstörs av geler som är obalanserade i surhet. Den optimala indikatorn bör vara 4-5,5 pH. För att bli av med problem bör du överge de nyfångade deodoriserade toalettprodukterna till förmån för vanlig tvål, toalettpapper utan föroreningar och tillsatser.

  Tätt underkläder, komprimering av blodkärl och stör cirkulationen av bäckenorganen; syntetiska ämnen, ibland av dålig kvalitet, från vilka trosor tillverkas, är skadliga för kvinnans hälsotillstånd. Sjukdomen känns av irritation, stickningar, klåda i perineum. Byt ut fashionabla, vackra polyamidunderkläder med lika vacker och graciös bomull - så glömmer du problemet.

  Ett annat hot är bristen / bristen på hygien i det intima området. Patogen mikroflora förskjuter fördelaktiga laktobaciller: många kvinnor upplever candidiasis orsakad av Candida-svamp. Utseendet på en obehaglig lukt, klåda och förbränning, tunnning av epitelet i slemhinnan signalerar en felaktig funktion i kroppen. Även med kraftig urladdning uppträder tecken på atrofisk vaginit och obehag.

  Innan menstruation

  Varför stör obehag regelbundet friska kvinnor i reproduktiv ålder före menstruation? Cirka 10% av det rättvisa könet vänder sig till en gynekolog med detta problem: några dagar innan menstruationen börjar ökar kroppen mängden hormon gestagen, vilket undertrycker produktionen av östrogen under en kort period. Sådana fenomen tillhör inte patologier och anses vara absolut ofarliga..

  Under graviditet

  Förväntan på moderskap är en underbar period i en kvinnas liv. Ibland åtföljs emellertid graviditetsförloppet av vissa hälsoproblem: morgonsjukdom, illamående, torrhet i den intima zonen, banal trast krävs för att återuppbygga kroppen, aktiviteten hos hormonet gestagen. Ett förstorat livmoder skapar ytterligare tryck på alla organ, vilket resulterar i en förändring i mikroflora i slidan, en minskning av elasticitet, utseendet på klåda och irritation..

  Efter förlossningen

  Under postpartumperioden försvinner i de flesta fall vaginit av sig själv: den hormonella bakgrunden normaliseras och de vaginala utsöndringskörtlarna börjar fungera i den vanliga rytmen. Cirka 20% av kvinnorna i arbetet klagar över en känsla av torrhet och brännskada i området kring labia minora. Detta beror på frisättningen av hormonet prolaktin, som tillfälligt avbryter östrogen. Återställningsperioden tar från 60 till 90 dagar. Gynekologer rekommenderar kvinnor som föder med kejsarsnitt att återställa hormonnivåerna att ta upp till 120 dagar.

  Med klimakteriet

  Menopaus (menopaus) - tiden för betydande åldersrelaterade förändringar i en kvinnas liv. Omstruktureringen av kroppen är förknippad med en betydande minskning av produktionen av det kvinnliga hormonet östrogen. Vaginal torrhet förekommer i 50% av den vackra hälften över 55 år. I klimakteriet kallas denna patologi atrofisk vaginit. Förträngningen av väggarna i slidan, förlusten av naturlig smörjning, försämringen av körtlarna leder till bildandet av en alkalisk miljö, vilket ger en känsla av friktion, klåda. Var noga med att kontakta en gynekolog som föreskriver hormonersättningsterapi.

  Under samlag

  Obehagliga upplevelser under sex påverkar båda partnernas sexuella liv negativt. Smärta, obehag och ibland blödning, avskräcker en kvinna från att ha ett intimt liv, och en man får lite glädje av intimitet. Gynekologer rekommenderar emellertid att inte ge upp köttsliga nöjen: hormonell suppositorier, smörjmedel hjälper till att skapa ett sexuellt liv.

  Om orsaken är den banala odugnaden, snarast partnern, kommer lösningen på problemet att öka tiden för förspel. När kvinnan är upphetsad reagerar en kvinnas kropp med en ökad rusning av blod till könsorganen och slidan, vilket förbättrar den naturliga utsöndringen av sekretionen från körtlarna. Den ständiga användningen av kondomer påverkar negativt mängden smörjmedel som bildas i slidan: om du irriterar slemhinnans epitel, försök att överge kondomen under minst en tid.

  Torr ålder

  5-7 år efter början av klimakteriet minskas mängden östrogen som utsöndras av kroppen med 80%. Enligt forskare lider mer än 75% av kvinnorna mellan 60 och 65 år av atrofisk kolpit med alla tillhörande symtom: minskad vaginal clearance, torrhet och blödning av slemhinnan. Hänvisningar till ålder, ovilja att träffa läkare kan sluta misslyckas: med den här sjukdomen blir den tunnare, inte bara flerskiktsepitel i slidan förlorar elasticiteten utan också väggarna i urinblåsan (urinvävnad).

  Hur man eliminerar obehagliga symtom hemma?

  Läkaren föreskriver behandling av torrhet och förbränning i det intima området på grundval av studien, och det är strikt individuellt. En kvinna hemma kan dock självständigt lindra tillståndet. De grundläggande reglerna är:

  • utesluta användning av smaksatta intima hygienprodukter (kuddar, toalettpapper, krämer, tvättmedel och feminina produkter);
  • för daglig vård av de yttre könsorganen, rekommenderas det att endast använda vatten och en doftande tvål, och gör detta inte mer än en gång om dagen (vanligare tvätt kan bara förvärra situationen);
  • tvätta dig själv efter att du har besökt toaletten måste också vara korrekt: endast i riktning mot "front-back";
  • när du köper underkläder, föredra bomull och byt det dagligen;
  • under samlag använda kondomer (förutsatt att det inte finns någon allergi mot dem) som profylaktisk för olika sexuellt överförda sjukdomar;
  • För att eliminera torrhet i området intima platser kan du använda olika fuktgivande smörjmedel (de så kallade smörjmedlen), men det är bättre att välja vattenbaserade produkter, eftersom de inte orsakar irritation och lätt kan tas bort;
  • det är bättre att överge sexuella kontakter under behandlingsperioden tills obehaget helt elimineras;
  • om du känner dig svår klåda, är det strängt förbjudet att kamma det drabbade området, vilket kan öka irritationen och provocera infektioner.
  • det är nödvändigt att justera kosten, i synnerhet, helt överge fettiga och kryddig rätter, alkohol.

  Folkhjälpmedel för torrhet i den intima zonen hjälper också till att lindra tillståndet:

  • Tvätt med ett avkok av kamomill eller kalendula, för vilken beredning du behöver 1 msk. l blommor häll 1 msk. kokande vatten och låt stå i 15 minuter (per dag kan denna procedur utföras upp till 3-4 gånger. Du behöver inte använda tvål och skölja med vatten också).
  • Duscha två gånger om dagen i fem dagar med en lösning av läsk, som bereds enligt följande: 1 tsk. späd soda med 0,5 l varmt vatten och rör om tills det är helt löst (kan ersättas med en lösning av salt och jod i en andel av 30 g salt, 5 g jod i 2 l vatten).
  • Smörj intima ställen med E-vitamin i en oljelösning som kan blandas med vanlig grönsak (efter kokning) två gånger om dagen (om torrhet är överdriven kan antalet procedurer ökas).
  • Bad med avkok av örter, till exempel kamomill eller kalendula (lägg torra blommor lindade i gasväv i ett varmt bad och låt stå i 10 minuter, procedurens längd är cirka 20 minuter).
  • Kiwi vinstockextrakt klarar av torrhet (fördelen med detta smörjmedel, som säljs i specialbutiker, är att upprätthålla en naturlig PH-balans).

  När de första obehagliga symptomen visas rekommenderas att du konsulterar en specialist. Ju tidigare de elimineras, desto mindre troligt är sjukdomen att ge komplikationer.

  Hjälp traditionell medicin

  Våra mormors recept för att behandla problem i det intima området erbjuder också sin lösning i den här saken.

  Folkläkemedel hittar sin tillämpning i klimakteriet. Till exempel, om det inte är tillräckligt mycket fukt i slemhinnan, kan du ta bad med moderwort. Förbrygg tre matskedar av den torra blandningen i kokande vatten (tillräckligt med två glas). Den resulterande buljongen bör infunderas. Sedan kan det läggas till varmt vatten i badet. Hela förfarandet bör inte vara mer än 12 minuter.

  E-vitamin (oljelösning) kan användas externt. Detta läkemedel säljs på alla apotek. Omedelbart före samlag är det nödvändigt att smörja slidan med detta medel generöst. På andra dagar rekommenderas att man dessutom använder ett fett av kokosnöt eller olivolja. Dessutom kommer det inte vara överflödigt att tillämpa dessa medel direkt på en mans penis.

  Tyvärr löser alla ovanstående metoder inte alltid ett sådant problem som vaginal torrhet. Folkhjälpmedel är maktlösa när en kvinna inte känner till grundorsaken till dessa förändringar. Dessutom rekommenderas det inte att använda våra mormors recept utan att först konsultera en specialist.

 • Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Varför vit curdled utsläpp visas utan klåda och lukt

  Kudda utsläpp utan klåda och lukt kan prata om patologiRelativa och pålitliga tecken på graviditetEndast en specialist kan klargöra närvaron av graviditet....

  Menstruationen är längre än vanligt: ​​varför?

  Frågan om menstruationscykeln för kvinnor i alla åldrar förblir alltid relevant. Den kvinnliga kroppen är så individuell att menstruationsperioden ställs in individuellt för alla....

  Hur många dagar börjar mjölkkörtlarna att skada innan menstruationen?

  Enligt olika källor upplever 60 till 90 procent av kvinnorna bröstsmärta innan menstruationen. Unga flickor som ännu inte är bekanta med deras egenheter börjar vara rädda för sådana manifestationer och tar bröstsmärta för symtomen på en sjukdom....