Vilka är utslag på labia hos kvinnor?

Intim

Utseendet på hudutslag på labia ger mycket missnöje och fysiskt obehag, vilket kan förvärras av de tillhörande symtomen i form av skalning, svår klåda och utsläpp med en lukt. I 60% av fallen möter kvinnor Candida-svampar, vilket kan orsaka utveckling av många vaginala infektioner.

orsaker

Området med labia majora och huden runt dem är mest mottagliga för utslag, manifesteras sällan i könsområdet. Utslaget på läpparna är inte lika i kliniska symtom såväl som i utseende. Alla skäl kan villkorat delas upp i två grupper: interna och externa.

I detta fall kan utslaget orsakas av mild irritation efter depilering eller av kroppens reaktion på syntetiska material. Huden reagerar ofta på liknande sätt på kuddar, tätt underkläder. En allergisk reaktion kan framkalla intima hygienprodukter, duschgeler, kondomer. Vi får inte glömma sexuellt överförda sjukdomar, som oftast provocerar utseendet på utslag på könsorganen hos kvinnor och män.

Det är viktigt att veta! Det rekommenderas inte att du själv, självständigt väljer, skalar och utför alla manipulationer för att ta bort finnar som har dykt upp. Speciellt utan förbehandling av händer och verktyg med väteperoxid. Det finns en hög risk för sekundär infektion, vilket kan provocera inflammation och purulent process..

Olika sorter

Utslag på könsorganen, kan indikera följande sjukdomar:

 • Genital herpes. Icke-kontroversiellt, smärtsamt utslag som överförs sexuellt. Virusens inkubationsperiod varar cirka 20 dagar, varefter karakteristiska symtom börjar dyka upp. Den första klåda inträffar, följt av ett utslag, åtföljt av brinnande och smärtsamma känslor. Under denna period observeras också en ökning av kroppstemperaturen. Behandling av könsherpes bör utföras med hjälp av antivirala läkemedel: Acyclovir, Valaciclovir och Famciclovir.
 • Seborrheiska cyster (Fordyce-granulat). Absolut ofarliga formationer, som ofta förväxlas med symtomen på allvarliga patologier. Utslag på labia uppstår till följd av inneboende hudreaktioner, har samma form och ljuspigment. Cystiska manifestationer finns oftast hos flickor i åldern 13-18 år och kvinnor efter 30 år. Det rekommenderas inte att ta bort Fordyce-granuler utan goda skäl, eftersom ingen kommer att garantera att de efter ett tag inte kommer att dyka upp igen.
 • Bartholinit. Den patologiska processen för inflammation i bartholinkörteln, som ligger bredvid slidan. Om man inte följer de personliga hygienprinciperna, kan frekvent sexuellt samlag orsaka bartolonit. Som ett resultat observeras en smärtsam åtdragning under huden, vilket indikerar penetrering av patogener som orsakar infektionen. Bartolinit måste behandlas med antibiotika och smärtdämpande med antihistaminer.
 • Furunkel. Dessa utslag på läpparna kallas ofta - akne. Kokor bildas på olika delar av kroppen, i området med hårsäckarna. Aktiveringen av processen provoseras av mikroorganismer (stafylokock, streptokock) som har kommit inuti. När du har hittat en finn på labia med en vit stav, behöver du inte vidta några åtgärder, men vänta tills den släpps. Om formationen inte passerar, ökar i storlek, gör ont eller uttrycker sig, rekommenderas det att besöka en kirurg. Oftast kan du göra med ett litet snitt och rengöra skadan, varefter det inte ens finns ett spår på platsen för det tidigare koka. Det viktigaste är att inte smitta!
 • Molluscum contagiosum - ett utslag fyllt med en molnig vätska och vanligtvis lokaliserat i ansiktet, ljumsken och underlivet. Du kan smittas från en sjuk person genom en kyss eller sexuell kontakt. Blötdjur åtföljs sällan av smärta, klåda eller rodnad. Men du måste ta bort dem nödvändigtvis, eftersom du kan bli en smittkälla för andra människor. Du kan använda modern teknik (kryodestruktion, elektrokoagulator) eller en tidtestad metod - mossa med en blötdjur med en sked Volkmann. Proceduren utförs av kirurgen i enlighet med alla hygienregler..
 • Mänskligt papillomvirus. Kan orsaka utseendet på ett eller flera utslag på klyftorna hos kvinnor. Under processen förvandlas de till hängande formationer med en storlek på 2-5 mm. Du kan bli smittad sexuellt eller genom personlig hygienartiklar (tvättduk, tandborste, rakkniv, etc.). Det är tillrådligt att bli av med dem så snart som möjligt, eftersom hos tjejer kan könsdelar vårtor orsaka livmoderhalscancer. Onkogeniciteten hos kondylom kan bestämmas först efter undersökning och bestämning av typen av HPV. Ofta tas bort med kryodestruktion, elektrokoagulering och laser.
 • Trast. Processen med inflammation finns i västern, i området för labia minora och labia minora. Vesiklar bildas på hudintegumentet - ett litet vinröd utslag med vattenhaltigt innehåll inuti membranet, vilket inträffar under stratifieringen av en del av överhuden som ett resultat av svampfloraens aktivitet. Efter några dagar brast utslaget, och på sin plats bildas erosiva sår, täckta med en skorpa. Det orsakande medlet är Candida-svampar. De kan intensifiera processen - sexuell kontakt, långvarig användning av antibiotika, minskad immunitet och icke-efterlevnad av regler för personlig hygien.

Utslag på labia av annan typ rekommenderas inte att behandlas oberoende. Vid första anblicken är detta inte ett allvarligt problem, men det kan ha yttre störningar i kroppen och orsaka patologiska förändringar. Specialister närmar sig diagnosen med en omfattande strategi, börjar med en schemalagd undersökning och slutar med diagnosen av kroppen, studien av biologiska material. Bakteriologisk kultur av pustulärt material bestämmer närvaron och variation av svampar. Endast genom att identifiera patogenen kan vi skapa rätt behandlingsschema och välja effektiva läkemedel.

Utslag på labia

Utslaget på labia är ett mycket obehagligt fenomen och ger kvinnor många obehagliga stunder. Men panikera inte omedelbart, du måste först hantera orsakerna till utslag i detta område. När allt kommer omkring betyder alltid ett utslag på labia förekomsten av sexuellt överförda eller andra allvarliga sjukdomar.

Orsaker till utslag på labia

Labia och huden runt dem, liksom puben, är mest benägna att utslag. I detta fall kan den vanliga reaktionen på syntetiskt underkläder bli orsaken till utslag i detta område, men å andra sidan är allvarliga orsaker till utslag, till exempel tumörprocesser och sexuellt överförda sjukdomar, möjliga..

Alla orsaker till utslag på labia kan delas in i två stora grupper: externa och interna.

De vanligaste orsakerna till utslag på labia majora är hudirritationer och allergiska reaktioner på externa faktorer, som inkluderar:

 • felaktigt utvalda underkläder, till exempel felaktig storlek, gnugga, gjorda av syntetiska material;
 • användning av vissa hygienprodukter, såsom tamponger, kuddar, kondomer;
 • användning av kosmetika som orsakar en sådan reaktion (geler, tvålar, krämer och andra);
 • misslyckad epilering eller depilering.

Sjukdomen som manifesteras av ett utslag på en kvinnas könsorgan inkluderar följande:

 • syfilis;
 • genital herpes;
 • candidiasis eller trast;
 • könsvårtor;
 • inguinal lymfogranulomatos och andra.

Ganska sällan, men fortfarande finns det fall då orsaken till utslag i detta område är skabb, psoriasis, lavplanus, liksom tumörpatologier, till exempel skivepitelcancer eller melanom..

Karaktär av utslag på labia

Arten av utslag på labia är ett viktigt diagnostiskt tecken.

 1. Röda utslag kan vara ett av symptomen på endokrina sjukdomar..
 2. Ett utslag på labia med röd färg, inte åtföljt av smärta och klåda, kan uppstå med förändringar i hormonbalansen i kroppen hos kvinnor. Detta fenomen kan uppstå i tonåren och hos kvinnor under klimakteriet..
 3. Ett litet rödaktigt utslag tillsammans med irriterad hud visas under mekanisk exponering, dvs gnugga, klämma etc..
 4. Stora, smärtfritt finnar på labia kan vara regelbundet fett.
 5. Vid svår hypotermi kan hård akne uppstå i detta område, åtföljt av ömhet och täckt med våg..
 6. Överhettning och hypotermi kan orsaka ett vitt utslag.
 7. Röda fläckar åtföljs av klåda är ett av tecken på trost..
 8. Beståndsdelar av utslag på labia, som liknar yttre vårtor, är troligen könsdelwarts som uppträder när en viss typ av virus kommer in i människokroppen.
 9. Purulenta smärtsamma utslag indikerar bakteriell infektion i huden.
 10. Små vesiklar och sår som är karakteristiska för herpes.
 11. Syfilis i det inledande stadiet manifesteras av en stor akne med purulent innehåll som dök upp efter samlag utan användning av skyddsmedel.
 12. Med den fortsatta utvecklingen av syfilis på labia minora, uppträder ett utslag i form av fläckar och sår.
 13. Vita små utslag på könsorganen kan vara en variant av normen.
 14. Plack och flingor förekommer på grund av hudpatologier..
 15. Enkel akne, åtföljd av ömhet, uppstår med stress och nervös belastning.
 16. Ett utslag på labia som en tumör kan vara ett symptom på cancer.

Typer av utslag på labia

Röd utslag på labiaen

Vid diagnos spelar färgen och storleken på de enskilda elementen i utslaget en viktig roll. Så stor akne kan uppstå av samma skäl som vanlig akne eller akne. Ofta är röda utslag associerade med en förändring i den hormonella balansen i kvinnans kropp. Detta kan inträffa under graviditet, pubertet eller klimakteriet, liksom vid hormonella sjukdomar och endokrina störningar.

Ofta manifesterar ett enda utslag av röd färg olika yttre negativa faktorer: brist på sömn, fysisk eller mental trötthet, stress, depression, etc..

Röd akne kan förekomma på könsorganen med felaktig eller otillräcklig hygien, samt användning av lite vård och kosmetika.

Vitt utslag på labiaen

Utslag av vit färg är i de flesta fall förknippade med vissa aspekter av feminin hygien. Ett sådant utslag kan uppstå när håret tas bort i bikiniområdet. I det här fallet, på den plats där håret växte, bildas ett litet inflammationsfokus.

Om du ständigt använder underkläder gjorda av syntetiska material, är irritation och överhettning av skinnhinnan möjlig. Detta beror på det faktum att ett sådant tyg inte tillåter luft att passera igenom och inte absorberar överflödigt fukt. Som ett resultat av dessa processer kan en vit finn bildas på labia, medan dess storlek kan vara annorlunda. Orsaken till dess förekomst kan vara både hypotermi och överhettning.

En bakterieinfektion kan gå med utslag som uppträder av olika skäl, vilket leder till ömhet, sveda, dålig hälsa och feber. Akne kan bli purulent..

Utslag på labia minora

Med en försämring av hygien och en minskning av lokal immunitet kan små cyster förekomma på labia minora, som inte åtföljs av inflammation och ömhet. Sådana cyster kan emellertid bli infekterade, i vilket fall det ofta är nödvändigt att ta till kirurgiska behandlingsmetoder. Små röda finnar kan se ut som hudormar i ansiktet och andra delar av kroppen. Om elementen i utslaget är smärtsamma, har en stor storlek och en ljus färg, är andra skäl möjliga: hormonella förändringar i kroppen, stressiga situationer, försvagning av allmän immunitet, nervstress etc..

Utslag på labia majora

På labia majora kan utslag uppstå vid hypotermi och förkylning. Detta beror på att inte klä sig för vädret. I detta fall blir akne på könsorganen symtom på förkylning och inflammation. Med korrekt behandling av den underliggande sjukdomen försvinner de snabbt på egen hand. Men överlevnad av utslagselementen kan inträffa när en sekundär infektion är ansluten.

I samma område visas också papillomas, som är en liten tätning med en skarp topp. Med herpes ser utslaget på labia ut som vesiklar, gradvis spricker och lämnar sår.

Utslag på labia, vad man ska göra?

Om orsaken till bildandet av ett utslag på labia ligger i brott mot hygiennormer eller användningen av irriterande medel, krävs inte särskild behandling, det räcker för att helt enkelt eliminera den provocerande faktorn. I alla andra fall är samråd med en specialistläkare nödvändig för att avgöra orsaken och syftet med behandlingen. Självmedicinering i denna situation är oacceptabelt. Om du inte vidtar några åtgärder för att bli av med utslag på labia kan patologier leda till allvarliga konsekvenser, till exempel infertilitet.

För att förhindra utslag av utslag i detta område är det nödvändigt att noggrant följa hygienreglerna, välja underkläder från naturliga material, följ alla läkarens rekommendationer. Om ett utslag uppstår bör kosmetiska produkter som innehåller konserveringsmedel och parfymer kasseras. För hygienändamål passar babytvål bäst. Det är inte önskvärt att använda en rakkniv för att ta bort hår, eftersom bladet på huden orsakar irritation och skada.

Utslag på barnets labia

Hos barn kan ett utslag på labia orsakas av en allergisk reaktion orsakad av användning av vårdprodukter, hushållskemikalier, syntetmaterial och andra faktorer. Ofta är utslag i ljumskområdet vanliga blöjutslag. Om ett utslag upptäcks, bör läkaren visas till läkaren för att utesluta allvarliga orsaker till utslag. För att hantera utslaget på barnets labia måste du överge kosmetika och hushållskemikalier, granska kosten och noggrant observera hygien i detta område, regelbundet tvätta barnet.

Utslag på labia

Utslag på labia är ett av de karakteristiska tecknen på infektionssjukdomar eller svampsjukdomar. Det kan åtföljas av ett antal obehagliga tecken som förvärrar kvaliteten på sexuellt liv. Detta problem måste lösas omedelbart..

Möjliga orsaker till patologi

Skador på slemytan i den intima zonen kan orsakas av yttre eller inre faktorer. Den kliniska bilden i båda fallen skiljer sig inte mycket.

Externa orsaker till utslag inkluderar:

 • allergi mot underkläder av låg kvalitet;
 • individuell reaktion på kemiska industriprodukter;
 • otillräcklig hygien;
 • hypotermi eller debatt om könsorganen;
 • snäva underkläder;
 • postpartum syndrom;
 • brott mot tekniken för hårborttagning av den intima zonen.

De interna orsakerna till patologi inkluderar kroniska och akuta sjukdomar. Deras natur är olika.

Vanliga sjukdomar inkluderar:

 • candidiasis;
 • syfilis;
 • herpes;
 • svampskador;
 • onkologiska formationer;
 • reproduktion av stafylokocker eller streptokocker;
 • skabb;
 • inflammatoriska processer;
 • HIV
 • hormonella avvikelser;
 • HPV;
 • dermatit;
 • lav.

Oftast uppstår ett utslag hos ett barn som ett resultat av en allergisk reaktion på hygienprodukter och blöjor. Om vi ​​talar om infektion är föräldrarna källan, eftersom virus överförs genom hushållet.

Hos flickor är ett utslag i det intima området vanligare än hos pojkar. Detta beror på överflödet av slemhinneytor, där infektioner kan tränga igenom mycket lättare än genom huden.

Enligt statistik är smittsamma och svampsjukdomar av intrafamilialt ursprung som överförs från en familjemedlem till en annan. Det är därför som andra gör en förebyggande sjukdom hos en av dem.

Typ av utslag

Varje utslag har karakteristiska egenskaper. De varierar i färg, storlek och intensitet av manifestationen. Visuell undersökning av utslaget gör att du kan ställa rätt diagnos. Oavsett bestämma vilken typ av utslag kommer att hjälpa visuella bilder ovan.

Följande typer av patologi skiljer sig:

 • Ett litet utslag visas när du gnuggar huden med tätt linne.
 • Vita finnar är karakteristiska för hypotermi.
 • Vid hormonella störningar observeras ett rött utslag runt hela könsytans omkrets.
 • Enstaka abscesser anses vara ett symptom på herpes..
 • Omfattande stora fläckar, åtföljt av klåda, förekommer med candidiasis.
 • Subkutan härdning är inre akne. Hos dem finns det inget allvarligt obehag, klåda och purulent urladdning. Oftast sker utbildning oberoende.
 • Ett utslag åtföljt av peeling och torrhet indikerar utvecklingen av en hudsjukdom.
 • Major inflammation med purulent innehåll kan indikera utvecklingen av syfilis. På ett avancerat stadium bildas sår.
 • I HPV har formationer en spetsig, konvex form. I utseende liknar de vårtor..
 • Vid felaktig rakning bildas vanliga små finnar. Deras utseende provocerar mikrobernas inträde i såret. Oftast passerar sådan akne på egen hand.

För att diagnostisera, förutom visuell inspektion, genomförs en uppsättning åtgärder. Dessa inkluderar blod- och urindonationer, ultraljudsövervakning, biopsi och smuts.

Orden på finnar

Vid diagnos beaktas också den lokala platsen för symtomen. På labia majora uppträder ett utslag vid kylning eller när du använder felaktigt utvalda kläder. Utslag på labia minora sprids längs väggarna i slidan. Detta är karakteristiskt för svamp- och virusinfektioner..

Utslag i slidan bestäms endast efter undersökning av en gynekolog. I detta fall är diagnosen komplicerad. Det krävs att uppmärksamma samtidigt symtom..

Andra symtom

Mycket sällan är sjukdomar i reproduktionssystemet hos kvinnor asymptomatiska. Förutom fläckar på slemhinnan i labia, bildas andra problem.

Innan du besöker en läkare är det nödvändigt att analysera om det fanns andra tecken:

 • förändring i vaginal urladdning;
 • uppkomsten av en obehaglig lukt;
 • klåda i det intima området;
 • lätt feber;
 • allmän försämring av välbefinnande;
 • brännande känsla;
 • obehag vid urinering;
 • blödning.

Hur man behandlar

Utslaget på labia behandlas med medicinska metoder. Folkläkemedel är effektiva endast med mekanisk skada och den inflammatoriska processen. Behandlingen utförs av en gynekolog eller hudläkare. Först och främst är det lämpligt att besöka en kvinnlig läkare.

Effektiv terapi kräver ett systematiskt tillvägagångssätt. Lokala läkemedel och orala läkemedel används. Under behandlingen upphör sexuella relationer.

Terapi bygger på följande principer:

 • Vid en allergisk reaktion ordineras Diazolin, droppar Fenistil och Enterosgel.
 • Svampen elimineras med klotrimazol eller nystatin. Läkemedlen finns i form av tabletter och salvor..
 • Symtom på herpes behandlas med acyclovir-salva.
 • Förskriv hormoninnehållande läkemedel vid hormonella störningar. För att anpassa cykeln med ljus Utrozhestan eller Duphaston i form av tabletter.
 • Den inflammatoriska processen elimineras under stationära tillstånd. Förskriv injektioner med aloe och vitamin B. För att förhindra vidhäftningar föreskrivs Longidaz suppositorier. Antibiotika administreras intravenöst.
 • Löslig streptocid föreskrivs för att bekämpa streptococcus..

Som komplement används vitaminkomplex och mediciner som stimulerar immunförsvaret. Vid störningar i nervsystemet indikeras följande: valerian-extrakt, moderwort, Novo-passit eller vitaminer B.

Helande salvor och krämer hjälper till att lindra obehag: Solcoseryl, Bepanten, Radevit och Argosulfan. När man koncentrerar obehag i slidan, praktiseras douching med en avkok av kamomill, ekbark eller en lösning av läsk..

Slutsats

Förebyggande åtgärder hjälper till att undvika obehagliga symtom. Det är viktigt att följa hygienreglerna. Rakning av hårstrån bör göras längs tillväxten och behandla huden med ett antiseptiskt medel. Barriär preventivmedel kommer att skydda mot infektioner. Vid den minsta misstanken om sjukdomens början måste du besöka en läkare.

Utslag på labia: ett foto av vad det är, orsaker och behandling

Ett utslag på labia är en ganska vanlig förekomst. Vanligtvis är kvinnor generade att berätta för läkaren om deras känsliga problem och försöker behandlas på egen hand. I många fall behövs egentligen ingen medicinsk vård, eftersom utslag orsakas av milda faktorer.

Men det händer att hudpatologier på labia signalerar utvecklingen av farliga sjukdomar.

Varför visas utslag på labia?

Det finns många orsaker till utslag i det kvinnliga könsorganet..

 1. Hormonala transformationer. Firas under puberteten, menstruation, graviditet. En ökning av koncentrationen av könshormoner i kroppen leder till ökat arbete i talgkörtlarna. Hudporerna är fyllda med fett, blir en utmärkt livsmiljö för patogena mikroorganismer, inflammerade. Som ett resultat visas purulent akne.
 2. Att ignorera hygienreglerna. Mudpartiklar, vaginala och anala sekretioner ackumuleras på ytan av otvättade könsorgan. Allt detta motbjudande ämne är en idealisk plats för spridning av infektioner. Som ett resultat prickar olika utslag den irriterade huden i labia.
 3. Obehagligt underkläder. Slitstarka, skära trosor av dålig kvalitet gjorda av syntetiska tyger gnider och skadar den tunna och känsliga huden på könsdelarna. Mikroskopiska sår visas på labia, i vilka patogena mikroorganismer lätt tränger in. Lånar älskade av unga kvinnor är särskilt ogynnsamma för huden i det intima området.
 4. Hypotermi. Vid förkylning hos kvinnor kan stor och smärtsam akne som stör störningen hoppa i könsområdet. Dessa hudformationer försvinner på egen hand, men håller på länge. När en infektion hamnar i finnen bildas en kokning - en stor abscess, som endast ska behandlas av en medicinsk specialist.
 5. Candidiasis. Med trast på könsorganen kan ett utslag bestående av små sår täckt med en vitaktig beläggning förekomma. En kvinna som är smittad med en svamp upplever smärta under intima handlingar och tömning av urinblåsan. En vit, klumpig, illaluktande massa flyter från slidan.
 6. Follikulit. Vid inflammation i hårsäcken bildas en nodul som liknar en vanlig finn i basen av håret. Den inflammatoriska processen provoseras av skada på follikeln under felaktig rakning. Knäppningen gör ont så lätt när den trycks med ett finger, fylld med en liten mängd pus. Vanligtvis återställs huden på egen hand, men du kan behandla den skadade follikeln med väteperoxid eller annan antiseptisk lösning.
 7. Allergi. Huden på könsorganen irriteras ofta efter dusch eller rakning med olämpliga hygien- och vårdprodukter. Vid en allergisk reaktion bildas ett litet utslag på labia, åtföljt av intensiv klåda.
 8. Fordyce granulat. Kallas också seborrheiska cyster. Godartade ljusväxter på labia majora, inte farliga varken för kvinnor eller för deras sexuella partners. Om du trycker på granulatet flyter en vit massa ut ur den - talg. Anledningen till utseendet på seborrheiska cyster är den felaktiga, alltför ytliga placeringen av talgkörtlarna i hudlagren. Med andra ord, granulat är talgkörtlar som är tydligt synliga genom den tunna överhuden. Denna hudstruktur anses inte vara en patologi, men om tillväxten orsakar obehag kan du ta bort dem..
 9. Syfilis. Utslag på labia bildas i de tidiga stadierna av en infektionssjukdom. Integument infekterade med blekt treponema täcks med hårda, röda, glänsande knölar. Försvinnandet av utslaget är ett säkert tecken på att sjukdomen har gått in i ett avancerat stadium, har spridit sig till alla organ och system.
 10. Genital herpes. Herpesviruset, som har trängt in i kroppen, orsakar uppkomsten av små vesiklar, fyllda med vätska, på labia minora. Den drabbade huden blir röd och inflammerad, bubblorna spricker gradvis och lämnar smärtsamma sår. Efter framgångsrik behandling läker såren och försvinner. Infektion förstörs av antivirala läkemedel, men tänk på att sjukdomen är benägna att återfall..
 11. Könsvårtor. Orsakas av det mänskliga papillomviruset, som sprider sig både sexuellt och genom hushållet. De är små tillväxter av köttfärgade på ett tunt ben. Om kondylom dök upp i könsområdet måste de elimineras, eftersom de kan provocera livmoderhalsens onkologi.
 12. Molluscum contagiosum. Smittsam patologi orsakad av smittkoppevirus, som påverkar huden och slemhinnorna. Med sjukdomen bildas vita, konvexa, halvkuliska tillväxter på labia majora. Om du trycker på tillväxten kommer ett klumpigt ämne att rinna ut ur det. Kontakt-hushållsinfektion sprider sig.
 13. Bartholinit. Infektiös inflammation i bartholinkörtlarna vid ingången till vagina. Dessa körtlar syntetiserar en hemlighet som återfuktar slemhinnorna i slidan. I de körtlar som drabbats av infektionen utvecklas en inflammatorisk process, en urinblåsan fylld med pusformer. Om bubblan spricker, bildas en cysta i körtlarna, tar sjukdomen en kronisk form. En kvinna kan känna smärtsamma sälar på labia, med utvecklingen av patologi, täckt med sår.

Foto av ett utslag på labia hos kvinnor

Utslag på labia minora

På labia minora, om hygien inte observeras och immunsystemet försvagas, bildas små, icke-inflammatoriska, smärtfritt cyster.

Cystisk tillväxt är inte farlig, men med en infektion måste de tas bort. Ibland visas röda prickar på labia minora - vanlig akne.

Med hormonella transformationer i kroppen bildas ofta stress, undertryckande av immunitet, nervstörningar, stora, smärtsamma fläckar av mättad röd färg.

Utslag på labia majora

Ett utslag på labia majora kan indikera hypotermi och förkylning.

Könsorganen blir inflammerade hos kvinnor som klä sig lätt i kallt väder. För att bli av med utslag måste du bota en förkylning.

Papillom - godartad utbuktande tillväxt av viralt ursprung kan också bildas på labia majora. Herpesvirus kan orsaka bubblautslag.

Röd könsutslag

Röda fläckar på labia är ofta resultatet av hormonella förändringar i kroppen under puberteten, graviditeten, klimakteriet.

Könsdelade hudpatologier kan också indikera hormonell obalans och sjukdomar i det endokrina systemet..

Ofta förekommer enstaka röda fläckar på grund av påverkan av negativa yttre faktorer: stress, depression, brist på sömn, känslomässig överbelastning, fysiskt överarbete.

Irritation och rodnad i huden på könsorganen är ett tecken på otillräcklig eller dålig kvalitet med intim hygien, användningen av olämpliga vårdande preparat.

Vitt könsutslag

Ett vitt utslag kan förekomma som ett resultat av felaktig rakning i det intima området. På platser där hårstrån var, observeras lätt inflammatoriska reaktioner..

Vit akne i olika storlekar bildas på könen hos kvinnor som föredrar att bära syntetunderkläder.

Syntetik tillåter inte luft eller fukt att passera genom, som ett resultat, huden i könsorganet snurrar, överhettas och blir irriterad.

Om akne är infekterad, börjar de fester, bränner och kliar. Kvinnans hälsa förvärras, hennes kroppstemperatur stiger.

I vilka fall måste du gå till läkaren?

Många kvinnor bryr sig inte om utslag på labia, anser att det är ett icke-farligt och kortsiktigt fenomen, därför skynda dig inte till läkaren.

Och detta är fel, eftersom könsutslag kan signalera farliga patologier som kräver omedelbar behandling.

Det är brådskande att gå till gynekologen om:

 • utslag ökar i storlek, fångar aktivt friska hudområden;
 • i det intima området finns det smärta, brännande, intensiv klåda;
 • könsdelar sväller;
 • huden på labiaen är röd och flagnig;
 • bubbelväxter fyllda med flytande form;
 • hälsotillståndet förvärras, feber och illamående uppstår, lymfkörtlar ökar;
 • sår efter blåsor och akne läker inte länge.

Behandling av könsutslag

Om det finns utslag på labia, bör du genast gå till en läkare. Självmedicinering i detta fall är oacceptabelt. Med felaktig terapi kan till och med ett farligt utslag orsaka komplikationer..

Behandlingsmetoden väljs av läkaren, baserad på orsaken till patologin.

 1. Purulent akne. Behandlas med klorhexidinlösning eller annat antiseptiskt medel.
 2. Bartholinit. Antibiotika och smärta mediciner föreskrivs. Om en cysta bildas, används kirurgiskt ingripande.
 3. Könsvårtor. Avlägsnas med en kirurgisk metod. Behandling med antiviral medicin.
 4. Molluscum contagiosum. Ibland försvinner det på egen hand. Om inte, avlägsnas sedan med laser eller flytande kväve.
 5. Genital herpes. Antivirala medel föreskrivs.
 6. Furunkulos. Antibiotiska läkemedel föreskrivs för att förhindra spridning av infektioner. Starkt odlade kokar avlägsnas kirurgiskt.

För utslag på labia som orsakas av någon anledning, rekommenderas en kvinna att ta vitaminkomplex och immunstimulerande medel. Dessa läkemedel stöder immunförsvaret, hjälper det att bekämpa sjukdomen som utlöste ett könsutslag..

Könsutbrott: orsaker hos kvinnor och män

Utslag på könsorganen är ofta förknippade med infektion, men ibland bildas ett könsutslag med små fysiologiska avvikelser och är inte en sjukdom. I vilka fall ska du konsultera en hudläkare, och när du inte ska oroa dig? Normal hud i könsområdet bör ha en plan yta, dess färg varierar från kroppslig till brunaktig. Lätt pigmentering bildas i området mellan inguinalsveck, ganska stark - hos män, på skrotumhuden.

Alla formationer som stiger över huden eller skiljer sig från den i färg betraktas som ett utslag..

Huvudelementen i utslaget

  Fläckar: höj inte över nivån på normal hud. Vita - depigmenterade fläckar, mörkbruna och till och med svartpigmenterade fläckar, rosa och röda - vaskulära.

mönster: vanliga hudutslag

Klumpar, knutar, vårtor, blåsor: rundade formationer som ofta kallas ”akne”. Det finns oregelbundna former som alltid sticker ut ovanför huden. Det finns inget hålrum inuti, ytan är slät eller inte (vårtor).

 • Bubblor, pustlar: höjs över huden, det finns ett hålrum. Innehållet i vesiklarna är serösa (klar eller något oklar vätska) eller hemorragisk (blodig vätska). Pustlerna fylls med pus.
 • Erosioner och sår: bildas efter vesiklar och pustler. Erosioner påverkar ytskikten i huden, magsår når den subkutana vävnaden och djupare - till musklerna och till och med benen.
 • Skorpor och skabb förekommer under läkning av erosion och sår. Resultatet av scab är ett keloid ärr som stramar huden och leder till deformiteter. På platsen för den fallna skorpan är en rosa fläck först synlig, med tiden kan den försvinna utan spår.
 • Följaktligen kallas elementen i utslaget fläckiga (makulära), nodulära (papulära), krigiga (verrucous), urticaria (blåsor), pustulära (pustler). Om elementen är homogena, till exempel endast fläckar eller endast pustlar, definieras utslag som monomorf. Ett polymorf utslag är en ”blandning” av flera element som är synliga på huden samtidigt..

  Vilka typer av utslag anses vara vanliga alternativ?

  på bilden: pärlemor

  Pärlemorfärgade papler eller "pärlkulör" som finns runt glans-penis har ingen effekt på människors hälsa. Visas hos män 15-30 år. Papler är små, storleken på hirsskorn, slät, gör inte ont eller kliar, är absolut inte smittsam. På ytan liknar pärlor med en tråkig vit yta, därav det romantiska namnet. Anledningen är tillväxten av epitelet i körtlarna i penisens huvud under påverkan av androgener under puberteten (puberteten). Tillståndet kräver inte behandling, det enda problemet är en villkorad kosmetisk defekt. Om så önskas kan du bli av med dem: kryoterapi, en laser och elektrokoagulering används för att ta bort papler. Efter behandlingen kan pärlapapper visas igen..

  Epidermala cyster är håligheter som är fyllda med en blandning av talg och resterna av celler i stratum corneum. De observeras hos unga och medelålders människor, med en okomplicerad kurs anses de vara en kosmetisk defekt. Ofta lokalisering hos män är pungen, hos kvinnor - labia majora. Utseendet på cyster är förknippat med samtidig akne vulgaris och seborré som uppstår med hyperfunktion i talgkörtlarna.

  bild: epidermala cyster i det intima området hos män och kvinnor

  Externt är bilden inte särskilt attraktiv: hudytan är tuberös, knölar och knölar är synliga, vars storlekar sträcker sig från 0,5 cm till 5 cm i diameter. Väggarna på cysterna är tunna, lätt skadade och öppnas, vilket avslöjar en tjock, gråvit med ett obehagligt harsk luktinnehåll. Komplikationer: irritation och inflammation i hudens djupa lager - rodnad, cysten förstoras och blir smärtsam; cyster placerade på pungen kan bli tätare tills förkalkning. Okomplicerade små cyster rör inte, komplicerade tar bort och utför lokal behandling.

  Mikropapillomatos i vestibule (vulva) vestibule upptäcks hos 1-5% av perfekt friska kvinnor. Det är inte smittsamt, ger inte komplikationer, det anses vara en uteslutande kosmetisk defekt. Symtom: akne-liknande små multipla papillom, mjuka vid beröring, hudfärg eller rosa. Oftast synlig inne i labia minora och i den bakre kommissuren, mindre vanligt på labia majora. Monomorfa och ordnade utslag bildar rader. Utseendet på vulvar papillomatos förklaras av hormonella störningar, men i vissa fall upptäcks papillomavirus med DNA-diagnostik.

  Utslag med könssjukdomar

  Candidiasis vulvovaginitis är en inflammation i slidan och perineum orsakad av jäst (släktet candida). När infekterade, rödaktiga fläckar först dyker upp, sedan täcks de med vit beläggning. Symtom på candidiasis kombinerar klåda, curdled utsläpp med en sur lukt och smärta under samlag. Klåda förstärks efter en varm dusch, efter samlag och under sömn. En brännande känsla förknippad med miktsia (urinering) visas med en infektion uppåt i urinröret. För komplicerad vulvovaginit, rodnad och svullnad i perineum är bildandet av smärtsamma sprickor och skorpor typiska; vaginal urladdning blir heterogen (liten) och tjock.

  Candidiasis balanoposthitis är en inflammation i glansens penis och forhuden. tecken:

  • Röda fläckar i olika former och storlekar, tydligt åtskilda från frisk hud;
  • Riklig ostmassa beläggning;
  • Klåda och sveda;
  • Karakteristisk sur lukt.

  på bilden: candidal inflammation i glans-penis (balanoposthitis) hos män

  Könlöss - infektion med löss förekommer ofta genom sexuell kontakt. Inkubationsperioden är från 2 veckor till en månad, av de symtom som den första klåda visas. Huden på pubis är mycket kliande, spår av repor med blodiga skorpor är synliga. Ett litet fläckigt utslag är karakteristiskt: blåaktig fläckar belägna runt munnorna i hårsäckarna syns på pubis.

  utslag med molluscum contagiosum

  Molluscum contagiosum: enkla eller flera knölar, rund form, storlek 2-10 mm, rosa färg, slät yta med en fördjupning i mitten. Smärtfritt, med tryck, visas en vit urladdning. Ofta belägen på magen och pubis, på penis, stora labia, runt anus. Med en typisk form är nodulerna i närheten, den generaliserade formen kännetecknas av utslag i kroppen. HIV-infekterade patienter har en komplicerad form med rodnad och ömhet, och sedan överlevnad av nodulerna. Dessutom blir nasolabial triangeln och hakan den favoritlokaliseringen av molluscum contagiosum hos HIV.

  Sekundär syfilis. Denna kliniska period börjar efter 2-4 månader. efter infektion med treponemas och kan pågå i flera år, med växlande syfilitisk utslag och asymptomatisk sjukdom.

  1. Ett utslag i form av rosola (röda fläckar) och papler, samt en vegetativ form - vårtor (breda vårtor);
  2. Utbredd utvidgning av lymfkörtlarna;
  3. På platsen för infektion - förändringar från de inre organen.

  Rosolös syfilis med sekundär syfilis gör inte ont, kliar inte. Elementen av utslaget är runda och täta, mörkröd i färg, med klara kanter, smälter inte samman. Utslaget försvinner utan ärr eller atrofi. Roseola är ofta lokaliserad på magen och sidoytorna i kroppen..

  Papular syfilis förekommer i sekundär återkommande syfilis. Synlig som rundade knölar med en jämn och blank yta, som sedan börjar avskalas. Som ett resultat bildas en typisk "krage" av våg längs papulens periferi: detta symptom observeras endast med syfilis. Papular syfilis bildas ofta på könsdelar, sulor och handflator runt anus. Syfilis på fötterna förväxlas ofta med majs, men det finns skillnader i färg (majs är gulaktiga, plantar syfilis är rödviolett) och ytstrukturen (det finns ingen skalning runt majs).

  Bred kondylom liknar vårtor, växer snabbt och smälter samman. Basen på könsdelwartsen är tät, som huden runt, och ytan är våt, med en vitaktig beläggning. Ofta lokalisering - perianal region och anus; ofta blir breda kondylom det enda symptomet på sekundär syfilis.

  Allergiskt utslag

  Könsallergi i form av fläckiga utslag är en reaktion på kontaktallergener: latex- och kondomimpregnering, lokala doseringsformer (suppositorier, salvor); hos kvinnor beskrivs fall av spermierallergi.

  Det är viktigt att snabbt urskilja könsallergier från könssjukdomar och andra sjukdomar allergiska reaktioner kan fortsätta både i ett relativt lugnt "långsamt" och i ett "snabbt" scenario - med utvecklingen av anafylaktisk chock. Chock kännetecknas av ett orimligt blodtrycksfall, vilket utgör en livsfara.

  Kontakt balanoposthitis manifesterar sig som lokal rodnad och svullnad, klåda i huden och sveda. En farlig komplikation är preputiellt ödem (förhud) som leder till phimosis. Om allergenet påverkade perinealregionen kan kliande utslag förekomma i ljumsken och på pungen. En svår form av kontaktbalanoposthitis är nekros i hudens övre lager eller epidermal nekrolys, i vilka bubblor bildas och epidermis exfolierar.

  Kontakturetrit skiljer sig från smittsam och uretrit i könssjukdomar genom att alla symptom försvinner snabbt om kontakten med allergenet avbryts. Det konstateras ofta att sjukdomen började efter instillation med antiseptika, som används för att snabbt förebygga STD..

  Kontaktvulvovaginit är förknippat med användningen av vaginala doseringsformer (tabletter, suppositorier eller krämer) för att behandla infektioner eller förhindra graviditet. Om du har en tendens till allergiska reaktioner, försök att undvika användning av läkemedel som inkluderar jod eller nonoxyl-9: dessa läkemedel orsakar ofta kontaktdermatit. Allergisk vulvovaginit kombineras ofta med candidiasis i slidan och vulva, manifesterad av lokal rodnad och klåda, vit plack med en sur lukt.

  Fast erytem: rodnad och klåda i underlivet. Ett fokus med tydliga gränser, ett nätverk av sprickor bildas på hudens yta. Erytem kvarstår under lång tid, ofta förknippat med att ta sulfonylamidläkemedel; efter borttagande av läkemedel försvinner inom några veckor.

  Postcoital allergi är en reaktion på hud och slemhinnor i könsorganet som inträffar efter samlag. Det förekommer hos män i form av en allergisk balanoposthitis (orsaken är syran som produceras i slidan), hos kvinnor - vulvovaginit (en reaktion på prostatautsläpp). Tecken: efter några minuter eller timmar syns en skarp rodnad, brännande känsla och svår klåda känns. Tillståndet är inte farligt, men inte tillräckligt trevligt. Därför, när liknande symtom uppstår, bör du omedelbart ta en dusch, helst med en intim gel, för att spola och neutralisera allergener.

  Andra sjukdomar som uppstår med hudutslag

  Chestoku orsakas av en fästing som kan "sätta sig" i underlivet. Infektion sker genom direktkontakt, genom kläder eller underkläder. De första tecknen är svår klåda, särskilt på natten i sängen. Om du misstänker att du fångat skabb, genomför sedan ett elementärt test: smörj huden med jodlösning. Om det finns en sjukdom kommer brunaktiga skabb att vara synliga. Fysiskt är detta fästbanan, liknar tunna, invängda tubuli med en bubbla på den plats där honan med det framtida avkommet är beläget. Behandlingen utförs med salvor med svavel (de är mest effektiva) eller bensylbensoat.

  utseendet och lokaliseringen av utslag med skabb

  Inguinal epidermophytosis är en svamphudsjukdom som ofta finns i könsområdet, främst i ljumsken. Det sprider sig till huden i det inre lårområdet, runt anus, till vecket mellan skinkorna, till pungen.

  inguinal epidermophytosis spridits till höfterna

  Hos kvinnor kan foci lokaliseras under bröstkörtlarna och i nedre buken. Först visas rosa fläckar med tydliga vågiga gränser, sedan bildas höjder med bubblor, erosion och vita skalor längs deras kanter. Klåda känns, symtomen intensifieras vid förhållanden med värme och fukt.

  Psoriasis anses vara en ärftlig sjukdom, den är absolut inte smittsam och avser degenerativa hud manifestationer (dermatoser). Förvärringar kan inträffa efter stress, oavsett om det är en ny diet eller medicin, växlande säsonger eller "nervösa" situationer. Till att börja med finns det få papules och de kliar inte, men inom 2-4 veckor fortsätter sjukdomen: utslaget smälter samman och bildar plack.

  • Papler är rosa-röd i färg med vit-silver skalor;
  • För första gången förekommer oftare på leder (armbågar, knän), i hårbotten (huvud, armhålor, pubis);
  • Efter skrapning av flingan släpps en droppe blod.

  Psoriasis kan vara vad som helst och kombineras med alla infektioner, så det är mer logiskt att omedelbart konsultera en specialist för en diagnos. Till exempel med svampinfektioner i naglar och fötter utvecklas psoriasiska allergener som kombinerar tecken på psoriasis och dermatomykos. Detta alternativ är svårt för patienten: han är praktiskt taget oförmögen att gå och kan bara röra sig i rullstol; huvudbehandlingen är svampdödande.

  utslag med herpes

  Herpes simplex (herpes zoster): herpes simplexvirus är inaktivt i nästan alla, men manifesteras kliniskt efter provokation - hypotermi, stress, förkylning och matsmältningsstörningar. Könsformer av herpes tar lång tid, förvärras efter samlag. Hos män är de ofta lokaliserade på det inre bladet av forhuden, hos kvinnor - på labia och klitoris. Utslaget är multipelt, i form av vesiklar med en klar vätska, som så småningom blir purulent eller blodig över tid (1-3 dagar). Sedan bildas skorpor, huden runt och under dem är röd och tät. Du behöver inte ta bort skorporna, eftersom de tjänar till att skydda skadad hud. Om skorporna rivs av, bildas ”krypande” smärtsamma erosioner; inflammation intensifieras och sprider sig (uretrit, vulvitis, balanitis), lymfkörtlar i ljumsken ökar.

  Tumörer: på huden på könsår eller erosion som inte läker under lång tid eller leder till könsdeformiteter.

  Varför uppstår akne på labia och andra delar av det intima området? Rätt diagnos

  Kvinnors intima hälsa beror på många faktorer. Det kan påverkas av många vardagliga funktioner och farliga sjukdomar. Låt oss försöka förstå varför akne kan förekomma på labia.

  Orsaker till utslag hos kvinnor

  Ett utslag och enstaka finnar på de kvinnliga könsorganen kan inte tydligt betraktas som en variant av normen. Sådana symtom bör vara orsaken till ett oplanerat besök hos gynekologen. Bland de möjliga orsakerna till dess utseende kan identifieras:

  • Naturliga faktorer som felaktigt utvalda underkläder eller dålig hygien.
  • Aggression av olika parasiter.
  • Inflammatoriska processer i hårsäckarna eller körtlarna.
  • Virussjukdomar, såsom herpes.
  • Svampinfektioner.
  • Godartade neoplasmer.
  • Farliga sjukdomar, såsom syfilis, etc..

  Det är ganska svårt att självständigt avgöra vad som orsakade de oroande symtomen. Olika laboratorietester görs vanligen för att ställa rätt diagnos..

  Varför uppträdde de vita prickarna i perineum?

  Vita prickar, liknande små pustler, förekommer ofta på labia majora på grund av:

  • Bär obekvämt underkläder, särskilt tätt eller för hårt.
  • Förekomsten av växthuseffekten vid användning av syntetiskt underkläder.
  • Otillräcklig hygien.
  • Individuella reaktioner på hygienprodukter, till exempel intima hygiengeler, kuddar etc..
  • Rakning. I det här fallet kan finnar uppträda på huden på platser där hårstrån växte på grund av infektionens inträngande i små sår..

  Vita finnar på labia kan orsaka allvarliga obehag: klåda och klåda. Om du inte justerar orsaken till deras utseende kan de leda till en vanlig inflammatorisk process..

  Röda fläckar eller blåsor på intima organ

  Röda fläckar kan mycket väl dyka upp när abscesserna spricker, vilket uppstår mot bakgrund av de skäl som beskrivs av oss lite högre. Men ibland kan utseendet på blåsor i perineum förklaras av andra faktorer:

  • Bitar av hudparasiter, som väl kan fångas under samlag eller när du besöker poolen (bastur, etc.). Det är mycket svårt att undersöka dem med blotta ögat, men bittplatserna är lätt synliga - de ser ut som kliande röda fläckar eller blåsor.
  • En allergisk reaktion. Röda fläckar eller blåsor, som liknar brännmärkesbrännmärken, är vanliga allergier. Inom området för intima organ, särskilt på labia minora eller labia majora, kan det orsakas av kosmetika, kuddar, latex, lokala preventivmedel, etc. Uttrycket av allergier brukar märkbart klåda och kan också leda till svullnad av överhuden.

  Röda fläckar på labia minora och labia majora kan mycket väl förekomma på grund av olika sexuellt överförda sjukdomar. I en sådan situation orsakar de konstant irritation med onormal urladdning. Men andra symtom kommer emellertid fram i samband med sådana sjukdomar - själva utsläppet, klåda och sveda, etc..

  En smärtsam inflammation

  Om en enda smärtsam finn uppträder på labia, kan det vara en manifestation av en formande koka - en akut inflammatorisk process i hårsäcken, sebaceous körtlar, samt den omgivande bindväv. Oftast blir bakterier orsaken till detta tillstånd, och de kan utvecklas efter skador (till exempel tagits under rakning). Du kan misstänka utvecklingen av en koka genom att:

  • Svår smärta.
  • Bildandet av ett rött och svullet område, liknande en stor finn.
  • Manifestation på toppen av en akne i ett purulent huvud (efter 2-3 dagar).
  • Försämring av allmäntillstånd och ökning av temperaturindikatorer (inte alltid).

  Vanligtvis öppnar sig en koka på labiaen och läker sedan. Men med tanke på den speciella platsen kan en sådan akne leda till spridning av infektion, därför är det bättre att behandla den under övervakning av en läkare.

  Bartholin körtel inflammation

  En stor inre finn vid ingången till vagina kan vara en manifestation av den inflammatoriska processen i bartholinkörteln. Denna vanliga sjukdom är också känd som bartholinit. Som du vet är bartholinkörteln ett par och ligger vid ingången till slidan. Dess inflammation kan utlöses av skador, kirurgiska ingrepp i det yttre könsdelområdet, immunsjukdomar, klädd i trånga underkläder, etc. En mängd patogena mikroorganismer kan fungera som orsakande medel för sjukdomen. Utvecklingen av bartholinit kan misstänkas av följande symtom:

  • Rödhet i labia minora nära slidan.
  • Bildandet av en liten nodul (inre akne), storleken på en ärt.
  • Slemhinnens svullnad.
  • Förekomsten av lätt förbränning, som sedan kompletteras av måttligt ömhet. Med suppuration blir smärtan särskilt uttalad.
  • Någon temperaturökning - upp till 37,5 ° С, med suppuration - högre.
  • Obehag när man går.

  Du kan hantera icke-purulent bartholinit med hjälp av konservativ terapi - det är bara viktigt att se en läkare i tid. Men om sjukdomen åtföljs av suppuration utförs kirurgi.

  Könsdel bubblor

  Om akne på labia har utseende på vesiklar, är deras troligt, deras utveckling förknippad med herpesvirus aktivitet. Denna sjukdom anses vara ganska smittsam, obehagliga symtom kan uppträda efter sexuellt samlag med en sjuk person eller med en banal överföring av viruset från slemhinnorna till intima organ (med otillräcklig hygien). Könsherpes åtföljs av ganska livliga symtom:

  • Burning, klåda och svullnad i området med intima organ.
  • Utseendet på bubblor fyllda med flytande innehåll. Därefter brister de, torkar ut med bildandet av skorpor och faller i slutändan bort.
  • Förstorade lymfkörtlar, manifestationer av berusning.

  Faran med herpes är att när det smittats av det finns det inget sätt att helt eliminera viruset från kroppen. Därefter kan sjukdomen återkomma, och risken för upprepade manifestationer kan endast minskas genom korrekt behandling och riktad förstärkning av immunsystemet..

  Orsaker till smärtfritt utslag

  På kvinnliga labia kan neoplasmer uppträda som ser ut som finnar, men orsakar inte särskilt obehag. Sådana element kan vara:

  • Manifestationer av HPV - humant papillomavirus. En sådan sjukdom anses vara ganska vanlig, de kan smittas genom direktkontakt såväl som genom blodet. Virusaktivitet i närvaro av predisponerande faktorer (nedsatt immunitet, mikrotrauma, etc.) leder till uppkomsten av könsytor. Sådana neoplasmer ser ut som små utväxt av köttfärgad, ojämn storlek. Kondylom kännetecknas av en mjuk struktur, när de växer är det tydligt att de är belägna på en tunn stjälk. De kan förekomma inte bara på labia utan också i slidan, såväl som på huden nära anus, etc. Sådana neoplasmer kan skadas, och de är också farliga med tanke på malignitet - utveckling av cancer.
  • Godartade neoplasmer, i synnerhet fibrom, myom, lipom, fibromyom, hemangiom, myxom, lymfangiom eller hydradenom. Sådana tumörer i det första utvecklingsstadiet kan se ut som små formationer. De är ofta rörliga, orsakar inte smärta och obehag, men kan växa. Med en ökning orsakar godartade tumörer betydande obehag, orsakar en känsla av främmande kroppar.

  Cancer i vulva. Detta är en ganska sällsynt typ av cancer, som oftast diagnostiseras hos äldre kvinnor. Det finns dock en risk att utveckla sådan cancer hos yngre kvinnor. Bland de möjliga manifestationerna av cancer är smärtfria fläckar, akne, tätningar, samt förändringar i den normala färgen på slemhinnor eller hud. Med tumörens progression kan det orsaka obehag - orsaka smärta, sveda och klåda, samt sår och blödning.

  De flesta sjukdomar i de yttre kvinnliga könsorganen är framgångsrika mottagliga för konservativ behandling. Du kan förhindra utveckling av farliga sjukdomar, i synnerhet cancer, med hjälp av regelbundna förebyggande undersökningar av en gynekolog.

  Bollar under huden

  Ibland har en obegriplig formation på labia utseendet som en subkutan rullande boll. Så det kan manifestera sig:

  • Subkutan finn. Ibland flödar den inflammatoriska processen i en sådan formation inte så mycket aktivt, så neoplasmen orsakar inga obehag. En finn kan försvinna på egen hand, efter en tid, eller så kan det börja skada och kräva riktad behandling.
  • Fibrom i vulva. En sådan neoplasma kan vara belägen i tjockleken på labia majora, där den mindre ofta förekommer i släkten före slidan. Denna godartade tumör växer långsamt och orsakar oftast inte obehag..
  • Myoma av vulva. En liknande tumör består av muskelfibrer. Dess typiska plats för lokalisering är labia majora. Myoma har en tät elastisk konsistens och är inte förknippad med omgivande vävnader.
  • Lipom. En sådan tumör består av fettceller. Det kan visas på labia majora och upptäcks ibland också på pubis. Denna neoplasma har en mjuk struktur och en rundad form..

  Läkare insisterar vanligtvis på kirurgisk behandling av godartade neoplasmer i könsorganen, särskilt om de ökar i storlek och börjar orsaka obehag. Men ibland räcker det att observera små tumörer utan att vidta några åtgärder.

  Vitt utslag

  Utseendet på akne på könsorganen med en vit beläggning gör att du kan misstänka aktiviteten av trast - en svampsjukdom orsakad av Candida-svampar. Med en sådan sjukdom är utslag ett sekundärt symptom, andra hälsoproblem kommer i framkant:

  • Extern genital klåda.
  • Utseendet på riklig vit urladdning av en specifik curdled struktur.
  • Smärta under samlag och urination.

  Plack i form av en vitaktig utslag finns endast på slemhinnorna. På huden på labia majora händer det inte.

  Syfilisformationer

  Trots mängden information tillgänglig om sexuellt överförda sjukdomar måste läkare ibland ta itu med syfilis. Hos kvinnor kan en sådan sjukdom manifestera sig med ett speciellt utslag på labia. Speciellt med primär syfilis på de intima organen kan en karakteristisk hård chancre bildas - ett djupt, smärtfritt eller nästan smärtfritt magsår. Hon har:

  • Släta sidoytor, platt botten och platta kanter.
  • Vanlig rund form.
  • Tät struktur.

  Chancre ökar inte i storlek. Dess utseende kan åtföljas av svullnad i labia. Därefter försvinner en sådan bildning utan spår, varefter det sekundära steget av syfilis börjar.

  Vita finnar för Fox-Fordyce Disease

  Fox-Fordyce sjukdom är en specifik hudsjukdom, som kännetecknas av utseendet på en liten storlek av utslag av olika lokalisering. Oftast finns det på könsorganen, pubis och även runt bröstvårtorna. Ibland uppstår också ett utslag i armhålorna och även nära naveln. Utslag ser ut som knutar:

  • Oval.
  • HUDFÄRGAD.
  • Matt glänsande.

  Sådana utslagselement finns i folliklarna i de apokrina körtlarna och sebaceous-kanalerna. Sjukdomen åtföljs vanligtvis av svår klåda och orsakar svår repor. Denna sjukdom är typisk för kvinnor, men den diagnostiseras ibland hos män. Men förväxla inte dess manifestationer med de så kallade Fordyce-granulerna - lätt akne (talgkörtlar), som vanligtvis har form av finnar på penis och kan uppstå hos en pojke under puberteten. Sådana neoplasmer orsakar inte obehag och kräver inte riktad behandling..

  Hittills har orsakerna till Fox-Fordyce-sjukdomen ännu inte studerats, därför är terapi främst symptomatisk och syftar till att undertrycka svår klåda.

  Svarta prickar i grenen

  Utseendet på svarta prickar på labia är ett ganska ospecifikt symptom. Ett sådant tecken kan observeras med:

  • Rakning när hårstrån börjar växa tillbaka eller inåtväxta hårstrån visas.
  • Bildandet av komedoner - klassiska svarta prickar. På labiahuden kan en sådan olägenhet uppstå till följd av att ha hårt syntetiskt material, liksom på grund av otillräcklig hygien och en tendens till överdriven svettning. Ibland visas svarta prickar mot bakgrund av störd hormonbalans. Komedoner kan förvandlas till fullblåst akne, så det är bättre att inte ignorera den.
  • HPV-virusaktivering. Ibland har kondylom som förekommer på könsorganen inte en klassisk fast färg, men ser ut som små konvexa mörka prickar.

  En enda svart prick på labia kan också vara en punktblödning eller en vanlig mullvad. Sådana märken utgör inte något hot mot hälsan, men nevi på intima organ kräver noggrann uppmärksamhet och noggrann hantering - de kan inte skadas med kemikalier, en rakkniv etc..

  Det finns en risk att den upptäckta neoplasma är en parasit som sjunkit ned i den känsliga huden - en fästing. I en sådan situation bör du omedelbart kontakta läkarna för att extrahera den och ge lämplig hjälp.

  Finnar i slidan

  Det är värt att notera att utslag som endast visas i slidan är extremt sällsynta. Vanligtvis kompletteras denna symptomatologi av uppkomsten av utslagselement i andra delar av könsorganen, i synnerhet på labia, och orsakas av ovanstående faktorer. Isolerade utslag kan vara en manifestation av:

  • Olika infektionssjukdomar. I detta fall kompletteras de med lämpliga symtom - klåda, brännande, utseendet på en obegriplig urladdning.
  • Mänskligt papillomvirus.
  • Primär syfilis.
  • Godartade eller maligna tumörer.

  Efter att ha upptäckt någon obegriplig neoplasma i slidan, är det värt att se en läkare så snart som möjligt. Självdiagnos och självmedicinering kan leda till extremt obehagliga konsekvenser.

  Varför kan en finn hoppa på klitoris?

  Utslag från sådan atypisk lokalisering är extremt sällsynta. Vanligtvis uppträder ett utslag på labia, nära urinröret och klitoris, men klitoris griper sällan. Utseendet på sådana symtom kan förklaras med:

  • Utseendet på en abscess på grund av otillräcklig hygien, klädd i hårda och syntetiska kläder, etc..
  • Mekanisk irritation.
  • Bildningen av papillomas (HPV-manifestation).
  • Manifestationen av könsherpes (senare finnar sprids till andra delar av könsorganen).

  Eventuella neoplasmer på klitoris orsakar stort obehag och stör stör livskvaliteten. Men läkaren kommer att berätta hur du kan neutralisera obehaget på kortast möjliga tid..

  Orsaker till utslag i en flicka

  Utslag på könsorganen kan förekomma även hos små barn (upp till ett år). Oftast förklaras sådana symtom av:

  • Otillräcklig hygien.
  • Allergiskt mot blöjor eller använda tvättmedel.
  • En allergi mot mat, i vilket fall utslaget sprider sig till andra områden.
  • Mekanisk irritation. I synnerhet kan ett utslag förekomma efter att ha spelat trosor i sanden..

  Det är värt att notera att utslag på könsorganen hos flickor kan orsakas av andra faktorer, särskilt en svamp- eller bakterieinfektion, etc. Om du hittar obehagliga symtom bör du kontakta en barnläkare och en barngynekolog. Detta kommer att hjälpa till att undvika allvarliga problem med flickans reproduktionssystem i framtiden..

  Vad man ska göra om finnar hoppade?

  När utslag förekommer i könsområdet bör du inte delta i självdiagnos och självmedicinering. Det är nödvändigt att gå till en tid hos en gynekolog. Innan du besöker en läkare bör du inte använda några mediciner, utom för säkra medel:

  • Smärta mediciner som ibuprofen eller paracetamol.
  • Antihistaminer, till exempel Tsetrin, Zirtek, Erius. De hjälper till att lindra svullnad och klåda..
  • Varmt sittbad med kamomillinfusion.

  För att ställa rätt diagnos för utslag på könsorganen kan det bara vara nödvändigt att göra en undersökning. Vid behov kommer läkaren också att utföra ytterligare studier:

  • Analys av smet från labia och vagina.
  • Biopsi av drabbade områden.
  • Blodprov, inklusive för syfilis.
  • PCR- och ELISA-analyser.
  • Ultraljud och pr.

  Valet av diagnostiska metoder utförs av läkaren i enlighet med hans antaganden om diagnosen. Oftast är det möjligt att identifiera orsaken till utseendet på akne på könsorganen och välja den optimala behandlingen under det första besöket.

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Mörkbrun urladdning hos kvinnor - normen eller ett tecken på sjukdomen?

  Vaginal urladdning är ett av de vanligaste skälen för att besöka en gynekolog. Naturligtvis producerar alla kvinnor utsöndringar utan undantag.....

  Vad gynekologer säger om brun urladdning före menstruation

  Menstruation, liksom avstötning av sekretion under menstruationen, är en fysiologisk reaktion av kroppen, vilket indikerar mognad och hälsa hos organen i kvinnans reproduktionssystem....

  Månadsvis och liten fläckning i mitten av cykeln: orsakerna till menstruationsblödning dag 12-17

  Enligt statistik möter ungefär 30% av kvinnor i fertil ålder ibland små fläckar mellan perioder (i mitten av cykeln, cirka 10-15 dagar)....