Vilka smärtstillande medel att ta under menstruationen

Klimax

Menstruation är en fysiologisk process varje månad som vittnar om hälsan hos organen i det reproduktiva systemet och kvinnans förmåga att föröka sig. Baserat på statistik publicerad av International Health Association, mer än 65% av det rättvisare könet upplever smärta, smärta och kolik av varierande intensitet under kritiska dagar. Men är smärta fysiologisk under menstruationen? Är det nödvändigt att använda hjälp av smärtstillande medel i kampen mot smärta under PMS? Vilka smärtstillande medel för menstruation är mest effektiva? Är det möjligt att smärtstillande läkemedel har negativ effekt på kroppen i processen för systematisk användning från cykel till cykel? Finns det ett alternativ till vanliga smärtstillande medel? När är det värt att ta till smärtstillande medel? Låt oss ta reda på det tillsammans.

Orsaker till smärta under menstruationen

För att välja rätt smärtstillande medel måste du förstå smärtens "etymologi". Obehagliga upplevelser inte länge innan menstruationen och under de första dagarna av menstruationen är ett fysiologiskt fenomen. De flesta flickor i reproduktiv ålder noterar att nedre del av buken inte bara gör ont, utan också "griper" med en kramp, varefter det är ett "värkande" obehag i korsryggen.

Cirka 20% av de undersökta kvinnorna upplevde avföring av avföring, svår yrsel och illamående inför kritiska dagar. Experter säger att mild malaise är ganska acceptabel och är en individuell reaktion av kroppen på "reningen" av livmodern, men en svår smärtanfall, förvärrad av ytterligare symtom, är bevis på patologi. Denna avvikelse kallas dysmenorré..

Gynekologer säger att patologi kan vara både primär och sekundär. Tänk på de vanligaste orsakerna som kan utlösa utvecklingen av dysmenoré.

Ta reda på i artikeln länken varför en huvudvärk under menstruationen och hur man löser problemet.

Primär dysmenorré

Hormonell obalans

Patologiska störningar i sköldkörteln eller binjurarna påverkar negativt funktionen hos organen i det kvinnliga reproduktionssystemet. Läkarna är övertygade om att dessa kränkningar kan provocera smärta, smärta och kolik, vilket påverkar nedre buken och nedre delen av ryggen under PMS. Orsaken till smärtsyndromet är en kraftig förändring av en kvinnas hormonella bakgrund. I detta fall kommer antispasmodika som används under menstruationen att ge en kortvarig, knappt märkbar effekt. För att eliminera smärtsamma symtom är det bättre att använda komplex behandling, inklusive hormonbehandling.

Spiral

P-preventivmedlet gör sina egna justeringar av det reproduktiva systemet. Smärtsamma upplevelser under de första månaderna efter användningsstart ligger i planen för den fysiologiska normen och är förknippade med kroppens anpassning till nya "tillstånd". Om en kvinna noterar okarakteristisk smärta under menstruationen under tre eller fler menstruationscykler, bör du omedelbart rådfråga en specialist. Smärtsyndrom kan indikera början på patologiska processer i livmodern i samband med oförenlighet med kvinnans kropp och den intrauterina enheten. Kvinnor som har upplevt smärta och kramp på grund av användningen av denna preventivmetod hävdar att användningen av kramplösande medel var ineffektiv.

Abort och städning

Bland konsekvenserna av kirurgiska ingrepp finns det ofta smärtsamma upplevelser som dyker upp flera dagar före menstruationens början. Detta fenomen är inte ett symptom på patologi och stoppas med hjälp av smärtstillande smärtstillande medel: No-shpa, Analgin, Nise, Nurofen och Aspirin. Men du bör inte missbruka smärtstillande medel. Den ständiga användningen av sådana smärtmediciner under menstruationen, särskilt i tonåren, är fylld med funktionsfel i lever och njurar.

Juvenila symtom

Fenomenet är vanligt bland tonårsflickor och är inte en manifestation av patologiska processer. Smärta och kramper i buken och korsryggen orsakas av bildandet av menstruationscykeln och passar i de flesta fall genom uppväxtprocessen. Experter rekommenderar att, vid svår smärta, inte använda hjälp av kramplösande läkemedel mer än en gång om dagen. Frekvensen beror inte bara på möjligheterna till biverkningar, utan också på att smärtstillande effekter på kroppen försvagas. Gynekologer rekommenderar att du använder tabletter som Novigan, Spazgan eller Ketanol som ett bedövningsmedel. Dessa smärtstillande medel är utformade för att hjälpa under perioder med svår kramp utan skada på mage, lever och njurar..

postpartum

Postpartum perioden kännetecknas av återupprättandet av menstruationscykeln. Många av kvinnorna noterade smärtan flera dagar före de kritiska dagarna och direkt i menstruationsprocessen. Läkare rekommenderar inte användning av smärtstillande medel för de kvinnor som håller på att amma. Det är värt att notera att det ganska könet, "mötte" menstruationens återkomst under GV-perioden, noterade att amning är en naturlig smärtmedicin.

Patologi på platsen för organen i det reproduktiva systemet

Medfödda störningar i livmodern kan orsaka skarpa smärta före eller under menstruationen. Gynekologen som observerar kvinnan bör plocka upp tabletterna under smärtsamma perioder, men i de flesta fall löses detta problem kirurgiskt.

Sexuellt överförbara sjukdomar

Ett av huvudtecknen på många sexuellt överförda sjukdomar är uppkomsten av svår, okarakteristisk smärta under PMS. Du kan lösa problemet uteslutande med hjälp av komplex behandling som syftar till att eliminera sjukdomen. Många specialister, i kombination med läkemedel med ett smalt spektrum av effekter, föreskriver Ibuprofen i sådana fall för att hjälpa patienter. Detta smärtstillande medel är inte den huvudsakliga och eliminerar inte orsaken till smärtan, utan dess kramplösande manifestation. Men självbehandling rekommenderas inte!

Genetik

Många av dem som har upplevt smärta i buken och ryggen före menstruationen har hävdat att många släktingar har liknande symtom. I detta fall är piller för smärta under menstruationen ett av det bästa sättet att lösa problemet. Det är värt att notera att experter inte rekommenderar att överskrida den dagliga dosen som anges i instruktionerna för läkemedlet.

Brist på vitaminer eller mineraler

En brist på kalcium eller magnesium i en kvinnas kropp kan provocera förekomsten av obehagliga upplevelser som följer med menstruationen. Smärtstillande piller med liknande historia kommer bara att fungera som ett bra komplement i kombination med att ta vitaminer.

Sekundär dysmenorré

Brott är ett symptom på patologiska processer som påverkar funktionen hos organen i det reproduktiva systemet. Experter säger att sekundär dysmenorré kännetecknas av smärtsyndromets intensitet och styrka. Smärtan verkar mot bakgrund av en förändring i färg, lukt och utsläppskonsistens under menstruationen. Det är värt att notera att de karakteristiska tecknen på sekundär dysmenorré är illamående, kräkningar, yrsel, spontan ökande smärta och en förändring i avföringens natur under menstruationen.

Gynekologer är säkra på att i detta fall enbart bedövningsmedel för menstruation ger liten effekt. Sekundär dysmenorré kräver komplex behandling. Patologi observeras mot bakgrund av gynekologiska sjukdomar eller könsdysfunktion. Följaktligen kan smärta endast elimineras till följd av en omfattande kamp mot sjukdomen..

Efter att ha studerat orsakerna till smärta är det värt att uppmärksamma effektiva sätt att bli av med den.

Typer av piller för smärta under menstruationen

Hur man kan bli av med PMS? Smärtstillande medel som används under och före menstruationen varierar inte bara i pris utan också i effektstyrka och därför i riktning. De vanligaste smärtstillande medlen är måttlig exponering. Sådana tabletter rekommenderas även i tonåren, eftersom den negativa effekten på smärtstillande medel är minimal. Men även dessa läkemedel är strängt förbjudna att ta mer än 3 gånger på 24 timmar. För ungdomar är den dagliga dosen begränsad till en tablett. Låt oss titta på de vanligaste smärtstillande läkemedlen:

 • ibuprofen;
 • diklofenak;
 • ketoprofen;
 • indometacin;
 • piroxikam;
 • Analgin;
 • Tamipul;
 • nise
 • No-Shpa;
 • Nurofen.

Det är värt att notera att du inte behöver vänta på omedelbar lättnad från dessa piller. De aktiva komponenterna börjar exponeras tidigast 15 minuter efter att ha tagit läkemedlet, och vissa tabletter med buksmärta under menstruationen har alls en kumulativ effekt.

Många experter är säkra på att effekten av konventionell Paracetamol liknar många smärtstillande medel som lindrar obehag under PMS.

Det bästa resultatet uppnås som ett resultat av att ta piller, som i sin tur inte bör överstiga 5 dagar.

Det rekommenderas inte att upprepa läkemedlets kurser ofta. Med försiktighet bör dessa piller tas av flickor i tonåren..

Paracetamol tabletter i händelse av smärta under menstruationen kan tas bara tre gånger, en åt gången.

Styrkan av effekterna av smärtpiller under menstruationen beror på läkemedlets kemiska sammansättning. Analgetiska läkemedel i kapselform delas in i grupper.

spasmolytika

Handlingsprincipen för smärtstillande medel i form av tabletter är baserad på eliminering av kramp och smärta. Exponeringshastigheten beror direkt på den "generation" som kapslarnas kemiska sammansättning tillhör. De bästa smärtstillande medel för menstruation i denna kategori är:

papaverin

Tidsplanen för att ta narkos är detaljerad i instruktionerna. I de flesta fall rekommenderas att du dricker 1 tablett 3 gånger om dagen. De aktiva komponenterna i detta kraftfulla läkemedel hjälper till att eliminera muskelton. Smärtan försvinner inte helt efter att du har tagit p-piller, men det märks knappt, starka smärta försvinner.

Buscopan

Pilleregim: i de flesta fall föreskriver terapeuten att dricka en eller två tabletter 5 gånger om dagen. Komplexet av komponenter i smärtstillande medel skapades specifikt för toning och eliminering av kolik och smärta som uppträder i nedre del av buken. Buscopan erkänns som ett av de säkraste antispasmodiska läkemedlen för menstruation, eftersom i mag-tarmkanalen absorberas tabletter i en minimal mängd, vilket innebär att den skadliga effekten på matsmältningssystemet är minimal..

Drotaverinum

Administrationsschemat är identiskt med Buscopan. På grund av den växande effekten på blodkärlen rekommenderas tabletter för att lindra inte bara menstruationssmärta, utan också för att eliminera obehagliga känslor under postpartum och under graviditeten. Läkemedlet har den längsta effekten och kan bedöva så snart som möjligt.

Ingen shpa

En av de mest älskade av kvinnors piller för smärta under menstruationen. Enligt den kemiska sammansättningen är läkemedlet en analog av Drotaverin, men det finns inga biverkningar under administrering. Experter säger att Noshpu kan användas upp till 6 tabletter per dag.

Smärtstillande medel

De kännetecknas av förmågan att omedelbart stoppa smärtsyndromet. Låt oss titta på listan över de mest populära smärtstillande medel för menstruation från ett antal smärtstillande medel. Dessa inkluderar:

På grund av den komplexa effekten på alla kroppssystem, rekommenderar läkare inte att ta smärtstillande läkemedel oftare än 1 gång per dag.

Analgetika kan också hjälpa till i kampen mot värk och dra premenstruella smärtor, samt eliminera inflammatoriska processer i musklerna.

Icke-steroida tabletter för smärta under PMS

Dessa smärtstillande medel lindrar inte bara smärta utan har också antiinflammatoriska effekter. Oftast föreskriver experter icke-steroida tabletter i kombination med krampläkemedel. Dessa piller från menstruationssmärta är inte bara effektiva, utan också billiga, låga priser. Tänk på de vanligaste icke-steroiderna:

Aspirin

Tabletterna har en kumulativ egenskap och lindrar smärtan smidigt. Terapeuter ordinerar 2 tabletter 4 gånger om dagen. I genomsnitt varierar priskategorin för läkemedel från 80 r.

Paracetamol

Läkare rekommenderar inte att ta piller mer än fyra gånger om dagen. Priset för ett smärtstillande medel varierar mellan 6-20 sid. för 10 stycken.

ibuprofen

Frekvensen för att ta tabletterna bör inte överstiga 6 gånger om dagen. Läkemedlets kostnad är 15 sid. för 20 tabletter.

Ketolong

Dessa piller för menstruationssmärta rekommenderas att ta en kapsel 2-3 gånger om dagen. Prisintervallet varierar beroende på i vilken region köpet görs.

Baserat på recensioner och kommentarer från kvinnor som använde hjälp av dessa medel, mediciner, även om de är billiga, men klarar både smärta och kramp under menstruationen.

Förutom piller använder kvinnor smärtstillande medel, menstruationslappar och rektal suppositorier för att lindra smärta och kramper. Låt oss överväga några av dem..

Anestetiska suppositorier under menstruationen

Verkan av smärtstillande suppositorier under menstruationen syftar till omedelbart avlägsnande av smärtsyndromet. Till skillnad från tabletter kommer de aktiva substanserna i denna dosering direkt in i blodomloppet och förbigår mag-tarmkanalen.

Experter noterar att användningen av smärtstillande suppositorier rektalt eller vaginalt minskar risken för allergiska reaktioner och eliminerar den negativa effekten av smärtstillande medel på levern och njurarna..

Många kvinnor föredrar ljus på grund av bristen på en obehaglig, bitter smak som ingår i tabletter. En av fördelarna med detta formulär är möjligheten till ett oberoende förfarande.

Anestetiska injektioner liknar hastigheten för penetrering av aktiva komponenter i blodomloppet och säkerheten vid användning, men till skillnad från suppositorier kräver de hjälp utanför, därför är de inte så vanliga.

De mest populära rektala eller vaginala smärtstillande suppositorierna är:

 • paracetamol;
 • papaverin;
 • naproxen;
 • indometacin;
 • ketoprofen;
 • Tylenol.

Det är värt att notera att smärtstillande medel som används under kritiska dagar har ett antal kontraindikationer. Innan användning är det nödvändigt att rådfråga din läkare!

Narkoslappar under menstruationen

Fläckar för menstruationssmärta tillhör kategorin av homeopatiska medel i det yttre spektrum av exponering. Operationsprincipen bygger på en uppvärmningseffekt som minskar styrkan hos smärta och kramp. Tack vare de växtbaserade extrakten som ingår i kompositionen har dessa produkter en avslappnande effekt på musklerna och omsluter problemområdet med en "varm slinga". Faktum är att verktyget är en förbättrad analog till en värmedyna, som kan användas när som helst och var som helst. I de flesta fall använder kvinnor smärtplåster i samband med smärtstillande medel.
Det är värt att notera att läkare inte rekommenderar att överskrida normerna för kontinuerlig exponering för en värmeplacering. Baserat på bruksanvisningen bör detta tidsintervall inte överstiga 8 timmar.

Den mest populära bland det kända könet är Frauplast termiska gips. Priset för ett homeopatiskt medel kommer att vara cirka 120 sid. Rådfråga en specialist innan användning..

Smärtstillande medel för menstruation

Fördelen med att använda smärtstillande medel i form av injektioner är hastigheten på de aktiva komponenternas verkan på smärta och frånvaron av negativa effekter på inre organ. Som praxis visar kräver denna "ambulans" hjälp utanför, vilket innebär att den inte kan användas när som helst och var som helst.

I de flesta fall ges en injektion som en sista utväg, om smärtan inte stoppas varken med hjälp av tabletter, eller med hjälp av ljus, eller med hjälp av avkok eller plåster. Experter säger att vid svåra, upprepade kramper under menstruationen är det nödvändigt att injicera:

 • Analgin;
 • Baralgin;
 • lidokain;
 • novokain;
 • diklofenak;
 • Midokalma;
 • Ketonal;
 • ibuprofen.

Självadministrering av denna doseringsform eller godtycklig dosjustering är inte tillåten! Anestetiska injektioner, oavsett "kraften" hos de aktiva komponenterna ", bör placeras under strikt övervakning av den behandlande läkaren!

Traditionell medicin mot menstruationssmärta

Många kvinnor i kampen mot smärta under menstruationen använder traditionell medicin. Det mest effektiva sättet att lindra smärta och förbättra det allmänna tillståndet hjälper:

 • nässlingsbuljong;
 • ett avkok av kamomill;
 • avkok av bor livmodern;
 • uppvärmning och lugnande växtbaserade preparat.

Det är inte nödvändigt att missbruka växtbaserade preparat om en kvinna har en individuell intolerans mot växtbaserade komponenter.

Lista över de mest populära p-pillerna i menstruationen

När vi studerar sätt att bekämpa menstruationssmärta kan vi dra slutsatsen att det mest populära sättet att bekämpa en sjukdom är kapslar med kramplösande och smärtstillande effekter. Du kan köpa läkemedel på alla apotek. Recept för dessa medel krävs inte.

Lista över populära piller för menstruationssmärta:

 • papaverin;
 • Nurofen;
 • Ketonal;
 • Tempalgin;
 • Ketanov;
 • Solpadein;
 • Spasmalgon;
 • Buscopan
 • Combispasm;
 • Novalgin;
 • Menalgin;
 • nise
 • No-spa.

Kom ihåg att kombinationen av att ta smärtstillande medel i form av tabletter, injektioner, suppositorier eller plåster och dricka alkohol är strängt förbjudet!

Vilka smärtstillande medel att ta under menstruationen

Menstruationens början för många kvinnor blir en riktig mardröm. Skyllan för den värkande, outhärdliga smärtan i nedre del av buken, som många kvinnor är riktigt starka. Läkare kallade detta tillstånd dysmenoré..

Menstruationssmärtor anses vara villkorade normala, därför, när de blir frågade hur man kan bli av med dem, läkare rycker, säger de bara uthärda.

Faktum är att uthärda menstruationssmärta inte är värt det. När allt kommer omkring berövar de oss helt från funktionalitet och tar bort önskan att leva fullt ut på kritiska dagar. Vi känner oss sjuka, olyckliga. Varför en sådan plåga? Det finns många sätt att lindra smärta under menstruationen. Det enklaste och bekvämaste sättet - smärtstillande medel.

Det finns flera grupper av smärtstillande medel som du kan dricka för att eliminera smärta under menstruationen. Valet av anestesimedel beror på svårighetsgraden av smärtsyndromet och den individuella toleransen för läkemedlet. Vilka smärtstillande medel kan du dricka under smärtsamma perioder, överväga nedan.

Hur man väljer ett bedövningsmedel

För att korrekt välja smärtstillande medel för menstruation rekommenderas att man först pratar med en gynekolog. Det är möjligt att testas och ta tester. Detta är nödvändigt för att ta reda på orsakerna till menstruationssmärta. Piller är lättare att plocka upp, veta exakt vad som orsakar smärta under menstruationen. Dessutom kommer eliminering av orsaken att eliminera behovet av att hela tiden ta medicin under smärtsamma perioder.

Efter behandling av dysmenorré kan du minska ömheten en gång för alla. Och smärtstillande medel är bara ett nödhjälpmedel för att lindra premenstruellt syndrom..

Smärtstillande medel kan delas in i fyra grupper:

 • Smärtstillande medel
 • antispasmodika;
 • Icke-steroida;
 • Hormonell.

Varje typ av medicin är lämplig för att lösa ett visst problem. Du kan behandlas med piller under smärtsamma perioder, men dosera medicinen måttligt. Många läkemedel är beroendeframkallande, har biverkningar..

Analgetikum

Analgetika är starka smärtstillande medel, sådana tabletter kan lindra magsmärtor på kort tid:

 • Analgin och dess analoger Baralgin eller Tempalgin är de billigaste smärtstillande tabletter som kan tas med menstruation. Dessa läkemedel är ganska giftiga, så du måste läsa instruktionerna och vara uppmärksam på kontraindikationer.
 • Aspirin är ett ganska kraftfullt läkemedel, det hjälper till att lindra smärta och feber under menstruationen och tunnar blodet. Bra piller för smärtsamma dragande smärta som ger från nedre rygg och benmusklerna.
 • Novalgin är en universell smärtläkemedel för menstruation, kan tas för att behandla dysmenoré, samt med svår feber. Lindrar mild till måttlig smärta, läkemedlet är kontraindicerat vid anemi, vilket händer hos kvinnor med omfattande urladdning.
 • Pentalgin är en kombinationsmedicin, förutom smärtstillande, paracetamol och koffein finns. Det hjälper till med huvudvärk, lindrar obehag i nedre del av buken. Du kan dricka högst två tabletter per dag.

Analgetika behandlar inte orsaken till obehag, utan blockerar helt enkelt de signaler som din livmoder skickar till hjärnan. Om du får ont i magen under menstruation, värkande, dragande känslor, kan du snabbt bli av med obehag med hjälp av smärtstillande medel.

Krampande piller

Krampläkemedel - tabletter vars verkan syftar till att slappna av glatta muskelfibrer och därmed lindra spasm och smärta

 • No-Shpa - används i gynekologi för att lindra kramp i födseln och hjälper till mot smärta i magen under menstruationen. Tabletter har nästan inga kontraindikationer och är godkända för ungdomar. Du kan börja dricka No-Shpu ett par dagar innan din period, då kramper inte stör dig.
 • Spazmalgon - kombinerade tabletter smärtstillande + kramplösande. Läkemedlet lindrar svår huvudvärk, premenstruella migrän, smärtsamma magkramper. Den maximala dosen är 3 tabletter per dag.
 • Halidor är ett kraftfullt muskelavslappnande medel som dessutom har en lugnande effekt. Det lindrar symtomen på PMS, smärta och kramp i livmodermusklerna. Den enda nackdelen är att tabletterna orsakar dåsighet..
 • Bukospan är ett effektivt kramplösande medel som påverkar de släta musklerna i köns- och matsmältningssystemet. Detta innebär att pillerna inte bara kommer att lindra menstruationskramper utan också från smärta i magen.

Under kritiska dagar samlas livmodern och orsakar smärtsamma kramper som liknar sammandragningar. Livmoderhalsen spasmer, vrider på magen, det kan vara matsmältningsstörningar. Om du känner något liknande, och andra åtgärder inte hjälper till med menstruation, kan du prova krampläkemedel.

Antiinflammatorisk

Icke-steroidala - läkemedel som har en antiinflammatorisk effekt och bedömer:

 • Paracetamol är den mest skonsamma smärtstillande medicinen för menstruation, lämplig även för ungdomar. Läkemedlet eliminerar inflammatoriska processer, lindrar måttligt ömhet, är säkert för hälsan. Den maximala dosen är upp till 4 tabletter per dag.
 • Ibuprofen är den starkaste och mest populära smärtmedicinen som gynekologer föreskriver för menstruation. Den kämpar mot inflammatoriska fenomen, minskar livmodskramper, bedömer. Läkemedlet har ett antal kontraindikationer, så läs instruktionerna.
 • Diclofenac är ett välkänt smärtstillande, antiinflammatoriskt läkemedel som har förmågan att minska produktionen av prostaglandiner. Tabletterna agerar aggressivt på magen, så drick dem bara efter måltider och helst i kombination med omeprazol.
 • Ketoprofen - hämmar produktionen av prostaglandiner, vilket leder till att livmodern dras mindre och spasmer blir mindre smärtsamma. Dessa piller för menstruation förskrivs mindre ofta än andra, eftersom de är ett kraftfullt verktyg och beroendeframkallande..

Orsaken till smärta kan vara dolda inflammatoriska processer, som förvärras under menstruationen. Du kan ha vidhäftningar, små cyster på äggstockarna, myomatösa massor, endometrios. Om det är de som orsakar smärtsam menstruation, är NSAID: er det bästa du kan dricka för att lindra PMS-syndrom..

Hormonpiller

Hormonell - dessa är de vanliga preventivpillerarna:

 • Jess är ett läkemedel med östrogener och gestogener. Förutom att blockera ägglossningsfunktionen, minskar dessa piller risken för anemi och eliminerar smärta. Gynekologer förskrivar Jess till kvinnor som varje månad lider av svårt premenstruellt syndrom.
 • Marvelon är ett läkemedel med en låg dosering av hormoner som är lämpliga för kvinnor över 35 år. Det hjälper till med svår PMS, menstruationen blir mindre smärtsam, urladdningsvolymen och varaktiga kritiska dagar reduceras.
 • Laktinet - fungerar som ett bra skydd mot oönskad graviditet för kvinnor under amning. De ersätter perfekt smärtstillande medel, botar dem från tunga perioder. Läkemedlet tillhör gruppen mini-dryck.

Förutom deras huvudfunktion hjälper dessa läkemedel till att underlätta menstruationen på grund av normalisering av hormonella nivåer. Lindra svår, värkande smärta i nedre del av buken, minska volymen av sekret.

Hur man lindrar smärta utan piller

Även de bästa smärtstillande medel för menstruation har kontraindikationer och många biverkningar. Att sitta på surfplattor i flera dagar i månaden är inte ett alternativ. Om smärtan är måttlig kan du göra det utan medicinering.

Här är några sätt att bli av med menstruationsvärk och kramp:

 • Värm nedre buken med en varm värmedyna. Värme lindrar hypertonicitet i livmodermuskeln och minskar smärta.
 • Försök att ligga i sängen den första dagen av din period. Du kan lägga en handdukrulle under korsryggen för att slappna av bäckenmusklerna.
 • Några dagar före din period, byt till växtbaserad näring; uteslut kött och mjölk från kosten.
 • Drick växtbaserade avkok av oregano, nässlor, myntete. Dessa örter lindrar inflammation, slappnar av, hjälper till att minska smärta och utsöndring..

Det som verkligen inte bör göras är att uthärda smärtsamma perioder. Om du drabbas av svår PMS, kontakta en läkare. Insistera på en grundlig undersökning och i slutändan - att ge dig ett recept med läkemedel som hjälper till att lösa problemet.

Vilka smärtstillande medel att använda för menstruation

Smärtstillande läkemedel och icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) - detta är bara ett av länkarna i behandlingen av smärtsamma perioder - algodismenorea. Traditionellt använder specialister tre grupper av läkemedel för att behandla denna störning: progestogener (progesteron och dess derivat), orala preventivmedel - för att minska volymen av utsöndringar och tröskeln för excitabilitet hos glatta muskler och smärtstillande medel. Enligt läkare är det att ta smärtstillande medel och NSAID-indikerade för kvinnor som inte använder orala preventivmedel i samband med olika omständigheter: graviditetsplanering, förekomst av kontraindikationer etc..

Fördelarna med att använda NSAID inkluderar en kort behandlingsförlopp, liksom deras förmåga att påverka sjukdomen orsakar - för att blockera effekten av prostaglandiner på livmoderens släta muskelvävnad.

Under termen algodismenorea kombineras flera patologisorter och var och en av formerna kräver en individuell strategi och valet av en kombination av läkemedel:

Titel

Beskrivning

Ömhet under menstruationen med denna form beror på en minskning av tröskeln för smärtkänslighet. Närvaro av mekanismer som inte är installerade hittills är också tillåtna. Denna form är ett individuellt drag i patientens kropp. Med essentiell dysmenoré visade NSAID som tagits när ett intensivt smärtsyndrom uppstår - vanligtvis på den 2-3: e dagen av menstruationen, ett bra resultat

Experter förklarar tillståndet med en känsla av ångest och rädsla för förekomsten av smärta under menstruationen.

Detta fenomen noteras också hos flickor i puberteten, särskilt om menstruationens början är förknippad med en stressande situation. Kvinnor med en hysterisk eller känslig typ av psyke, liksom med asthenoneurotiskt syndrom, är benägna att psykogen dysmenoré. I vissa fall, vid behandling av algodismenorea, tillsammans med icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, hjälper de:

 • lätta lugnande mediciner i små doser, vilket hjälper till att eliminera ångest och rädsla för återfall av smärta;
 • läkemedel mot ångest

Smärta orsakas av spasm i livmoderns släta muskelvävnad. Hos kvinnor med krampaktig dysmenorré visas goda resultat med användning av krampläkemedel eller en kombination av krampläkemedel och smärtstillande medel med svår smärta.

Om smärtsyndromet i dysmenoré åtföljs av en alltför omfattande urladdning, kan hemostatisk behandling förskrivas. Ofta används för detta ändamål särskilda scheman för användning av orala preventivmedel. Att stoppa för mycket blödning bidrar till ett sådant folkmedicin som nässlövjuice, som rekommenderas att ta 1 tsk. 1 till 3 gånger dagligen före måltid.

Valet av behandling för varje patient bör genomföras med hänsyn till mekanismen för smärtbildning. Vid sekundär dysmenorré är korrekt diagnos av orsakerna till sjukdomen och eliminering av dem av stor betydelse.

Både vid primär och sekundär dysmenoré uppmärksammas den rationella regimen för arbete och vila, emotionellt välbefinnande, sömnhygien, balanserad näring. Volymen av läkemedels- och icke-läkemedelsbehandling bestäms av sjukdomens svårighetsgrad:

Allvarlighetsgrad

Karakteristisk

Måttlig smärta

Inte åtföljt av närvaron av systemiska symtom, nedsatt prestanda

Det smärtsamma syndromet åtföljs av metaboliska och endokrina symtom och autonoma störningar. Karakteristisk störning

Stark, ibland outhärdlig smärta

Allvarligt smärtsyndrom åtföljs av neurovegetativa och metaboliska endokrina symtom, vilket leder till en fullständig förlust av prestanda

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel erkänns som förstahandsläkemedel vid behandlingen av denna patologi..

Deras höga effektivitet för att stoppa smärtsyndromet och dess tillhörande symtom vid primär dysmenorré har blivit ett bevis på hypotesen om prostaglandins deltagande i utvecklingen av sjukdomen..

Det är ett icke-steroidalt antiinflammatoriskt läkemedel härrörande från pyrazolon. Det hämmar cyklooxygenas-enzymets aktivitet, stör metabolismen av arakidonsyra och minskar produktionen av bradykinin, vissa prostaglandiner, fria radikaler och förhindrar lipidperoxidation. Metamizolnatrium är den aktiva substansen i sådana läkemedel:

De vanligaste biverkningarna av metamizolnatrium:

 • en minskning av halten granulocyter och agranulocyter i perifert blod;
 • trombocytopeni;
 • tendens till blödning;
 • sänka blodtrycket;
 • interstitiell nefrit;
 • allergiska reaktioner, inklusive allvarliga former - bronkospasm, anafylax, Stevens-Johnson syndrom.

Användning av metamizolnatriumpreparat är kontraindicerat vid alla tillstånd som kännetecknas av undertryckande av hematopoies, med allvarliga lever- och njurfunktioner, prostaglandinberoende bronkialastma, ärftlig hemolytisk anemi, samt under graviditet och amning.

Den smärtstillande effekten av metamizolnatrium kan förbättras med ämnen i klassen av barbiturater, som kan användas vid behandling av psykogen dysmenorré efter samråd med en specialist och noggrant val av doser. Samma resultat observeras med en kombination av läkemedel med lugnande medel och lugnande medel..

Kombinera att ta metamizolnatrium med stora doser av tricykliska antidepressiva medel och orala preventivmedel bör inte vara, eftersom dessa ämnen, som stör metabolism, ökar dess toxicitet.

Kombinationen med andra läkemedel från NSAID-klassen är opraktiska och ibland farliga, eftersom det leder till en ömsesidig förstärkning av toxiska effekter och en ökad risk för blödning.

Frisättningen av läkemedlet utförs i form av tabletter innehållande 500 mg av den aktiva substansen, liksom en injektionslösning med samma dos metamizolnatrium - 1 ml. Ampullen innehåller 5 ml lösning.

När den tas oralt kan en enda dos för vuxna variera från 500 till 1000 mg i ett förhållande på 4 gånger om dagen. Den maximala dagliga mängden är 3 g metamizolnatrium.

Injektionslösningen är avsedd för intramuskulär och intravenös administrering. Denna form av användning av läkemedlet vid algodismenorré rekommenderas för den andra och tredje svårighetsgraden av patologin, när ömhet åtföljs av andra somatiska symtom, särskilt kräkningar. En enda dos för patienter äldre än 15 år är från 2 till 5 ml, och den dagliga dosen är upp till 10 ml. Injektionslösning för injektioner bör ha en kroppstemperatur vid administrering.

Billigt, allmänt känt läkemedel.

Läkemedlet finns tillgängligt i tabletter med 500 mg metamizolnatrium i vardera, liksom i form av en injektionslösning innehållande 250 mg eller 500 mg av den aktiva substansen i ampuller om 1 eller 2 ml. Det finns också rektala suppositorier med analginum som innehåller 100 eller 250 mg av läkemedlet..

Dosering av läkemedlet utförs beroende på intensiteten hos smärtsyndromet, med det obligatoriska tillåtet för den maximala dagliga dosen på 3 g.

Användning av en injektionslösning och rektal suppositorier rekommenderas om det är omöjligt att ta läkemedlet inuti.

Optalgin finns i följande doseringsformer:

Doseringsform

Koncentration av aktiv substans

Släpp formulär

500 mg per tablett

Paket med 10

Oral lösning

10 ml injektionsflaskor

Injektion

Oavsett doseringsform bör en enda dos Optalgin inte överstiga 1 g, och en daglig dos på 3 g. Mängden tillträde är upp till 4 gånger om dagen.

Läkemedlet är placerat som ett barn, lämpligt för ungdomar. En sådan dos kan emellertid vara tillräcklig för vuxna patienter, till exempel med mild menstruationssmärta. Åtgärd finns i form av rektal suppositorier innehållande 200 mg metamizol. Användning av en sådan doseringsform rekommenderas med ett måttligt smärtsyndrom, som åtföljs av symtom som gör att läkemedlet inuti omöjligt (illamående, kräkningar, svällande störningar).

Användningsfrekvensen av Spazdolzin är upp till 4 gånger om dagen med ett intervall på minst 6 timmar.

Effekten av ett ämne är förknippat med dess förmåga att störa syntesen av prostaglandiner. Det är effektivt för mild till måttlig smärta..

Namn på tabletter och suppositorier, som inkluderar paracetamol som en aktiv substans:

Biverkningar som uppstår vid användning av paracetamolpreparat är associerade med hämning av hematopoies (agranulocytos, anemi, trombocytopeni). Möjlig utveckling av njurkolik, aseptisk pyuri, interstitiell glomerulonefrit, allergiska reaktioner i form av utslag. Från mag-tarmkanalen är dyspeptiska fenomen möjliga, och vid långvarig användning av höga doser - hepatotoxisk effekt.

Kontraindikationer är individuell överkänslighet mot den aktiva substansen, lever- och njursvikt, ålder under 6 år, alkoholberoende.

Vid samtidig administrering med antikoagulantia kan paracetamol öka effekten. Förmågan hos ett ämne att öka den skadliga effekten på levern av hepatotoxiska läkemedel har noterats. Paracetamols hepatotoxiska effekt ökar när den används tillsammans med inducerare av leverenzymer.

Absorptionen av läkemedlet reduceras i närvaro av antikolinergika. Att ta orala preventivmedel påskyndar uttag av paracetamol från kroppen, och därför minskar dess smärtstillande (smärtstillande) effekt.

Ämnets effektivitet minskar i närvaro av karbamazepin, fenobarbital. I sin tur kan paracetamol själv minska effekten av diazepam.

Läkemedlet är tillgängligt i form av rektal suppositorier innehållande 50, 100 eller 250 mg av den aktiva substansen. Läkemedlet är placerat som ett barn och innehåller en reducerad dos av paracetamol. Användningen av en sådan dos kan vara effektiv vid smärta med låg och måttlig svårighetsgrad utan åtföljande autonoma och metaboliska endokrina störningar.

Applicering utförs rektalt. Mångfald av användning - upp till 4 gånger om dagen.

Det är en välkänd, billig och effektiv smärtstillande medel. Lämplig för dem vars patologi inte åtföljs av ytterligare vegetativa symtom.

Frisättningen av läkemedlet utförs i följande doseringsformer:

 • tabletter innehållande 200 eller 500 mg aktiv ingrediens i vardera;
 • oral suspension - 120 mg i 5 ml;
 • sirap - 125 mg i 5 ml;
 • rektala suppositorier - 50 mg, 100 mg, 250 mg, 500 mg;
 • brusande tabletter - 500 mg;
 • lösning för intravenös infusion - 10 mg i 1 ml.

En enda dos för vuxna patienter som väger mer än 60 kg i genomsnitt 500 mg. Användningsmångfald - upp till 4 gånger om dagen med ett intervall på mindre än 4-6 timmar. Den maximala varaktigheten för kontinuerlig användning av läkemedlet är upp till 3 dagar. Tillåten daglig dos - 4 g.

Doseringsformer av läkemedlet för vuxna presenteras i form av rektala suppositorier innehållande 300 mg aktiv ingrediens och brusande tabletter med en dos av 330 mg paracetamol.

Enkel dos - en tablett upplöst i ett glas vatten, eller en suppositorium, administrerad rektalt.

Vid användning av brusande former bör man komma ihåg att lösningen som erhålls genom att lösa upp medlet i vatten bör drickas omedelbart, den bör inte förvaras.

Läkemedlet finns i form av tabletter i en filmbeläggning, liksom lösliga tabletter för beredning av en lösning. Båda doseringsformerna innehåller 500 mg av den aktiva substansen..

När du använder läkemedlet är den maximala dagliga dosen av paracetamol 4 g, och användningsfrekvensen - inte mer än en gång var fjärde timme.

Ibuprofen är ett ämne från kategorin NSAID som har antiinflammatoriska, febernedsättande, smärtstillande effekter. Det klarar bra med eliminering av de vegetativa manifestationerna av algodismenorea förknippat med ett brott mot termoregulering.

Ibuprofen är en aktiv ingrediens i läkemedel:

 • Nurofen;
 • Faspeak;
 • Ögonblick;
 • Nästa Uno Express;
 • Sedalgin Sprint.

Listan över biverkningar orsakad av ämnet är ganska bred:

 • dyspeptiska störningar;
 • gastropati förknippad med NSAID: er;
 • torra slemhinnor;
 • flatulens;
 • pankreatit
 • erosiva och ulcerösa lesioner i mag-tarmkanalen;
 • huvudvärk;
 • ångest;
 • dåsighet;
 • nervositet;
 • psykomotorisk agitation;
 • medvetenhetsförvirring;
 • hallucinatoriskt syndrom;
 • astheniskt syndrom;
 • septisk meningit;
 • tinnitus;
 • toxisk amblyopia;
 • konjunktival ödem och ögonlock;
 • hjärtsvikt;
 • hjärtfrekvensökning;
 • arteriell hypertoni;
 • minskning av innehållet i bildade element i blodet;
 • bronkospasm;
 • dyspné;
 • edematous syndrom;
 • njursvikt;
 • cystit;
 • hudutslag;
 • nässelfeber;
 • allergisk rinit;
 • Quinckes ödem;
 • anafylaktiska reaktioner;
 • erytem multiforme exudativ;
 • toxisk epidermal nekrolys;
 • hyperhidros;
 • febersyndrom.

Användning av ibuprofen är kontraindicerat vid följande villkor:

 • överkänslighet mot någon av komponenterna i läkemedlet;
 • erosiva och ulcerösa sjukdomar i mag-tarmkanalen i det akuta stadiet;
 • aspirin bronkialastma;
 • allergier i form av urtikaria, rinit, provocerad av användning av NSAID och salicylater;
 • koagulationsstörningar;
 • sjukdomar i synnerven;
 • hemorragisk diates;
 • svår njursvikt;
 • aktiv leversjukdom;
 • allvarlig hjärtsvikt;
 • mindre än 12 år gammal.

Läkemedlet Nurofen finns i form av belagda tabletter innehållande 200 mg aktiv substans..

Produkten är avsedd för oral administrering. En engångsdos för patienter under 18 år är 200 mg, och den maximala dagliga dosen för denna åldersgrupp är 4 tabletter (800 mg). En enda mängd för vuxna sträcker sig från 1 till 2 tabletter, beroende på smärtsyndromets intensitet.

Läkemedlet Nurofen är avsett för kortvarig användning. Om symtomen kvarstår på bakgrund av dess intag längre än 2-3 dagar, kräver situationen specialistrådgivning.

Produkten finns både i tablettform och i form av granulat för framställning av en oral lösning med olika smaker (anis-mynta eller aprikos).

Tabletter innehåller 400 mg ibuprofen och påsar med granulat - 200, 400 eller 600 mg.

Ta produkten ska vara under eller efter en måltid.

Den maximala dagliga dosen för patienter under 18 år är 40 mg / 1 kg vikt; för vuxna - högst 1,2 g (1200 mg).

Varaktighet rekommenderad av tillverkaren - högst 5 dagar.

Belagda tabletter innehåller 400 mg ibuprofen..

Det rekommenderas att ta läkemedlet för patienter från 12 år i en initial dos på 200 mg upp till 3-4 gånger om dagen. I den första och ibland i den andra svårighetsgraden är algodismenorea tillräckligt för att bedöva. Med ineffektivitet kan dosen ökas till 400 mg tre gånger om dagen. När du uppnår önskat resultat minskar den dagliga mängden till 600-800 mg.

Läkemedlet är avsett att användas på en kort kurs - inte längre än 7 dagar. Om patienten har nedsatt njurfunktion, störningar i hjärtat eller levern, är en dosminskning nödvändig.

Detta läkemedelsämne tillhör klassen NSAID som är selektivt. Fördelen med nimesulid är att den huvudsakligen hämmar cyklooxygenas av typ 2, hämmar effektivt syntesen av prostaglandiner i inflammationsfocierna, medan den minimalt påverkar mag-tarmslemhinnan och njurarna, eftersom förändringarna i dessa organ beror på verkan av cyklooxygenas av typ 1.

Biverkningar från mag-tarmkanalen är begränsade till dyspeptiskt syndrom, obehag i magen och från centrala nervsystemet till huvudvärk, yrsel och dåsighet. Allergiska reaktioner kan förekomma i form av utslag, erytem, ​​urtikaria. Från sidan av allmän metabolism - vätskeansamling i kroppen, ödem syndrom.

Användning av nimesulidpreparat är kontraindicerat i följande fall:

 • förvärring av ulcerösa lesioner i mag-tarmkanalen;
 • akut blödning;
 • måttlig och svår leverfunktion;
 • njursvikt med kreatininclearance upp till 30 ml per minut;
 • perioder av graviditet och amning;
 • överkänslighet mot nimesulid och andra NSAID, inklusive aspirin.

För att behandla algodismenorré kan följande nimesulidbaserade läkemedel användas:

En drog

Släpp formulär

Dosering

Applikationsläge

nimesulid

För vuxna patienter är behandlingen från 100 till 200 mg 2 gånger om dagen. I åldersgruppen upp till 18 år - 1,5 mg per 1 kg kroppsvikt från 2 till 3 gånger om dagen

Granuler för suspension

nise

Vuxna - 1 tablett (100 mg) två gånger om dagen.

För att få en suspension måste en dispergerbar tablett lösas i 5 ml vatten före administrering. Doseringen kan justeras från 50 till 200 mg under olika förhållanden.

Den maximala dagliga dosen är 400 mg..

Det är bättre att ta Nise före måltiderna, men om du känner obehag i magen kan du äta i slutet av eller efter måltiden.

Maximal dos i åldersgruppen upp till 18 år är 5 mg per 1 kg vikt per dag. För ungdomar med en kroppsvikt på 40 kg eller mer förskrivs läkemedlet i en vuxen mängd av 100 mg två gånger om dagen.

Den maximala varaktigheten för att ta läkemedlet är högst 10 dagar

Nimesil

Granuler för suspension

100-200 mg två gånger dagligen för vuxna och 1,5 mg per 1 kg vikt för barn

Aponil

 • För vuxna är en enda dos 50 till 200 mg, beroende på svårighetsgraden av symtomen. Den genomsnittliga enstaka mängden är 100 mg. Den maximala dagliga dosen är 400 mg..
 • Barn från 12 års ålder ordineras 1,5 mg per 1 kg vikt, men högst 100 mg per dos. Den maximala dagliga dosen är 5 mg per 1 kg vikt

Nemulex

Granulära påsar för oral suspension

Vuxna och ungdomar från 12 års ålder rekommenderas att ta 100 mg två gånger om dagen efter måltiderna. Om patienten har kroniskt njursvikt är det nödvändigt att minska den dagliga dosen till 100 mg. Tillverkaren varnar för att administreringstiden inte bör överstiga 15 dagar

Nimica

För vuxna är den dagliga dosen 200-400 mg i två uppdelade doser. För barn - 1,5 mg per 1 kg vikt i 2-3 doser

Nimulide

sugtabletter

Vuxendos - 200-400 mg i två doser, barn - 1,5 mg per 1 kg vikt i 2-3 doser.

Resorptionstabletter ska förvaras i munnen tills de är helt upplösta. Suspension och orala tabletter tas oralt.

Suspension för oral administrering

Prolide

Enkel dos för vuxna - från 100 till 200 mg.

I åldersgruppen upp till 18 år delas den maximala dagliga mängden - 5 mg per 1 kg vikt - i 2-3 doser.

Innan användning rekommenderas tabletten att lösas i en liten mängd vatten för att få en suspension

Detta är ett icke-steroidalt antiinflammatoriskt läkemedel härrörande från naftylpropionsyra. Läkemedlets effektivitet beror på den icke-selektiva hämningen av cyklooxygenas, på grund av vilken metabolism av arachidonsyra och produktionen av prostaglandiner - inflammatoriska mediatorer störs. Resultatet av användningen är en uttalad smärtstillande effekt, antipyretisk effekt, en minskning av trombocytaggregationen.

Bieffekter:

 • dyspeptiskt syndrom;
 • erosiva och ulcerösa lesioner i mag-tarmkanalen;
 • leverdysfunktion;
 • huvudvärk;
 • dåsighet;
 • minskning av hastigheten för psykomotoriska reaktioner;
 • hämning av hematopoietiska bakterier med varierande svårighetsgrad, hemolytisk anemi;
 • eosinofil lunginflammation;
 • njursvikt;
 • nässelfeber;
 • angioödem;
 • vid rektal användning, utseendet på ömhet i tarmrörelser, är fläckning möjlig.

Kontraindikationer för användning av läkemedel som innehåller naproxen är:

 • erosiva och ulcerösa lesioner i mag-tarmkanalen;
 • "aspirin" triad;
 • hematopoiesis störning;
 • svår njursvikt;
 • allvarliga överträdelser av levern;
 • ålder under 12 år;
 • individuell överkänslighet mot NSAID.

Naproxen är den aktiva substansen i dessa läkemedel:

En drog

Dosering (mg i 1 tablett)

Användningsläge

Doseringsförfarandet fastställs individuellt. Den dagliga dosen kan variera från 0,5 till 1 g. Underhållsmängd - 500 mg per dag

Det tas muntligt. Den initiala dosen är 500 mg per dos. När effekten uppnås rekommenderas att doseringen reduceras till det minsta effektiva

Den genomsnittliga dagliga dosen är från 2 till 4 tabletter; maximal kurslängd - högst 2 veckor

1-2 tabletter per dag efter måltiderna

Drotaverinum är en antispasmodic av myotropisk verkan. Effekten uttrycks i en minskning av tonen i släta muskler i inre organ och en vasodilaterande effekt. När det gäller effektivitet är detta medel överlägset papaverin, även om det liknar den kemiska strukturen som det..

Drotaverine är en aktiv substans i följande läkemedel:

Biverkningar förknippade med användning av drotaverin är en känsla av hjärtklappning, en känsla av värme (särskilt när den administreras intravenöst). Vid parenteral användning finns det också fall av arteriell hypertoni, utveckling av atrioventrikulärt block och hjärtrytmstörningar. På andningsorganens del observerades hämning av andningscentret. Av de vanliga reaktionerna finns yrsel, hyperhidros.

Kontraindikationer för användning av drotaverin är allvarliga njur- och leversvikt, hjärtsvikt.

Parenteral administration förbjuden hos barn.

Användning av drotaverinpreparat rekommenderas för den spasmogena naturen hos algodismenorea. Men när det gäller den andra och tredje svårighetsgraden rekommenderas det att kombinera det med smärtstillande medel.

Läkemedlet är tillgängligt i form av tabletter innehållande 40 mg aktiv ingrediens i vardera och en lösning med en koncentration av 20 mg drotaverin i 1 ml.

Den genomsnittliga dagliga dosen för vuxna patienter, inställd på en nivå från 40 till 240 mg av läkemedlet, ska delas upp i 2-3 doser, om det överstiger 2-3 tabletter, respektive.

Användning av drotaverinpreparat hos barn rekommenderas inte på grund av bristen på tillförlitlig information om deras effektivitet och säkerhet i denna åldersgrupp.

Användningen av kombinerade smärtstillande medel för menstruation kan inte bara bli av med smärta utan också verka mot andra symtom på dysmenorré: autonoma och endokrina störningar, ångest och andra känslomässiga störningar.

Denna kombination av aktiva komponenter ingår i följande beredningar:

Lista över droger

Mängden ibuprofen (mg)

Mängden paracetamol (mg)

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Tecken på tidig graviditet

Det skulle vara bra om nästa dag efter förseningen kvinnan redan visste om graviditet.Men detta händer extremt sällan, och de första symtomen på patientens förändrade hormonella bakgrund uppträder på olika sätt.....

Hur oxytocin orsakar menstruation?

Användning av oxytocin eller analoger under graviditet endast under övervakning av en läkare!Oxytocin är ett hormon som produceras i hypotalamus och deponeras i den bakre loben av hypofysen, varifrån den utsöndras i blodet....

När efter kejsarsnitt menstruation börjar?

Kejsarsnitt (CS) är ett kirurgiskt ingripande i en kvinnas kropp för att extrahera fostret och moderkakan från livmodern. Det finns en uppfattning om att efter kejsarsnitt menstruation kanske inte börjar alls....