Tabletter och mediciner, läkemedel för behandling av PMS (premenstruellt syndrom)

Blödning

Varannan kvinna klagar över en känsla av apati, nervsystem och smärta i nedre del av magen före början av kritiska dagar. Speciella piller hjälper till att hantera symtom på sjukdom.

Regelbundet intag av läkemedel kommer att förhindra tårfullhet och irritabilitet, lugna nerverna och lindra värkande smärta. Du kommer att märka att PMS har blivit lättare att bära och din hälsa har förbättrats. Vilka läkemedel kan lindra tillståndet, snabba symtom.

PMS smärtpiller

Om smärtsamma känslor under PMS stör det vanliga livet, kan du dricka droger med den aktiva substansen drotaverin eller ketoprofen (No-shpa, Ketonal). De har en avslappnande effekt på livmodern, minskar frekvensen av sammandragningar. Effekten uppnås efter applicering av den första tabletten. Medicinering kan tas vid behov enligt instruktionerna. Om smärtan uppstår ständigt är det bättre att ta medicinen i förväg.

P-piller hjälper till att hantera symptomet. Regelbunden användning av preventivmedel minskar eller eliminerar smärta. En gynekolog hjälper dig att förstå vilka läkemedel som är bäst för dig. Det är också användbart att läsa recensioner från andra kvinnor om konsekvenserna av att använda det valda läkemedlet..

Hur du kan förbättra ditt humör

En vanlig PMS-följeslagare är dåligt humör och depression. Detta tillstånd uppstår på grund av en kraftig förändring av hormonnivåerna. Under mottagningen kan gynekologen förskriva milda antidepressiva medel till patienten, vilket kommer att öka motståndet mot ångest och irritabilitet. Sådana tabletter med PMS för gott humör bör drickas, doseringen bör bestämmas av läkaren. Bland moderna humörförstärkande läkemedel är Fluoxetine och Grandaxin väletablerade..

I svårare fall förskrivs allvarliga läkemedel som påverkar hjärnans aktivitet (nootropics och hämmare). Efter genomförande av nödvändiga tester kan piller som Sonapax ordineras till kvinnan..

Att dricka sådana läkemedel utan att rådfråga en läkare är farligt för hälsan!

Piller för PMS från nerver

Nervsystemet är ett av de första som informerar kroppen om den förestående början av menstruation. Många kvinnor ökar nu irritabiliteten och ångesten. Bland de lugnande medel som hjälper dig att ordna dina nerver kan följande grupper särskiljas.

Innehåller magnesium

Att sänka magnesiumnivån i kroppen minskar kroppens motståndskraft mot ångest. Som ett resultat obalanser någon liten sak. Du kan klara av nerver om du tar en magnesiumpreparat under kursen (till exempel Magne B6).

Homeopatiska piller

De har förmågan att förbättra tillståndet under PMS. Fördelen med sådana läkemedel är att deras intag abrupt kan stoppas vid behov. För att uppnå effekten bör du dricka tabletter i flera veckor i rad.

Ett bra botemedel från denna grupp är Remens. Under flera år hjälper han framgångsrikt kvinnor att hantera sjukdom. Du kan läsa mer om Remens på kvinnors forum.

Vegetabiliska

Handla försiktigt på nervsystemet, minska spännbarheten, eliminera en känsla av ångest. De naturliga komponenterna som utgör den positiva effekten på kroppen som helhet. Med regelbunden inträde återgår lugn och gott humör under PMS. Bilden visar populära växtbaserade lugnande medel..

Kom ihåg att att ta mediciner utan läkarens rekommendation kan orsaka allvarliga allergier. Innan du köper piller på ett apotek bör du besöka en läkare och klara de nödvändiga testerna.

Allmänna rekommendationer för att ta emot medel från PMS

Recensioner av PMS-tabletter har bekräftat att homeopatiska och växtbaserade läkemedel (som Remens) inte har mindre gynnsamma effekter på kroppen än kraftfulla botemedel. I forum ställer kvinnor ofta frågor om vilka piller att dricka med PMS. Det är lämpligt att välja mediciner som består av naturliga örter och extrakt.

Framgångsrik behandling av PMS-symptom beror på det valda rättsmedlet. Innan du köper bör du besöka din läkare, läsa recensioner om honom och lyssna på din kropp. En bra medicin kan befria dig från obehagliga känslor en gång för alla.

Hur man överlever PMS för en kvinna: rekommendationer från läkare, recensioner

Konceptet om ICP och hur man hanterar det

Sedan gamla tider har forskare diskuterat om diagnosens ursprung. Vissa förknippar det med åldersrelaterade förändringar, andra hävdar att det är motiverat av ett sätt att leva, medan andra säger att det är ett eko av olika sjukdomar. Inhemska experter följer det "gyllene medelvärdet", vilket karakteriserar PMS som ett komplex av symtom som uppstår hos kvinnor i reproduktiv ålder cykliskt under perioden efter ägglossning till menstruation (från 2 till 10 dagar innan det).

Dess utseende är förknippat med en kombination av faktorer som näring, ålder, nervsystemets och andra kroppssystem, fysisk och emotionell stress och miljöförhållanden. Men den viktigaste aspekten som förekommer hos de flesta av dem som lider av cyklisk störning är hormonell obalans. Detta gäller särskilt för överdriven produktion av östrogen i lutealfasen. Ofta riskerar patienter som har genomgått abort, förlossning, gynekologisk kirurgi, infektionssjukdomar och även kvinnor över 40.

Denna olägenhet känns med omfattande symtom, som villkorligen kan delas in i klasser:

 1. Psycho-emotionella. Detta inkluderar nervositet, aggressivitet, irritabilitet, plötsliga humörsvängningar, depression, känsla av ensamhet, sömnstörningar.
 2. Vegetativa-vaskulära avvikelser. Det här är huvudvärk och hjärtklapp, yrsel, muskelkramper, hopp i blodtryck, illamående, domningar i extremiteterna. Ta reda på i artikeln på länken varför en huvudvärk före menstruation.
 3. Endokrin och metabolisk. Manifesteras av förändringar i kroppstemperatur, svullnad, bröstinträngning, gastrointestinal upprörd.

I början av denna period kan kroniska sjukdomar förvärras, vilket också leder till en försämring.

Vitaminer för PMS

För en normal funktion av arbetet i det reproduktiva och endokrina systemet behöver en kvinna ett tillräckligt intag av fettlösliga vitaminer (Aevit 1 kapsel en gång om dagen, eller multivitaminer, eller dietkorrigering). Ett viktigt spårelement som magnesium bör övervägas mer detaljerat..

Mycket arbete har skrivits om dess positiva effekt på förloppet av det cykliska syndromet, ett tillräckligt antal studier har genomförts så att läkemedel baserade på det används i stor utsträckning i en gynekolog. Det är sant att alla befintliga studier har genomförts i Ryssland, vilket något minskar optimismen för en förnuftig person.

Man bör komma ihåg att vi talar om organiska salter av detta ämne, såsom citrat, laktat, orotat, pidolat. Oorganiska salter (magnesiumsulfat) används i obstetrisk och gynekologisk praxis för behandling av preeklampsi och eklampsi, och korrigering av blodtryck.

Magnesiumcitrat i kombination med vitamin B6 har den högsta smältbarheten. Dessa krav uppfylls helt av läkemedlet "Magne V6 forte" som tillverkas av Sanofi (Frankrike).

Figur 1 - Magne B6 forte (magnesiumcitrat + pyridoxinhydroklorid)

Kan jag hantera PMS

Eftersom etymologin för premenstruellt syndrom inte har studerats fullt ut, och det inte finns någon absolut åsikt om dess orsaker, finns det inte heller något konkret svar på frågan om hur man permanent kan bli av med PMS.

De flesta experter säger att det är omöjligt att bota denna sjukdom, men att underlätta dess gång och minimera alla obehagliga manifestationer under kraften, även hemma. Men du måste ta till detta först efter att ha samordnat dina åtgärder med läkaren.

Vissa kvinnor upplever obehag, medan andra stör det helt. Allt beror på svårighetsgraden av den cykliska störningen.

Hur hanterar jag symtomen på PMS? Det är mycket viktigt att upprätthålla kroppens känslomässiga och fysiska resurser genom att följa några regler:

 1. Ät en hälsosam kost. En balanserad diet, inklusive många frukter och grönsaker, hjälper kroppen att fylla på vitamin- och energireserver.
 2. Du bör minimera konsumtionen av saltad, stekt, rökt mat, godis, alkohol, starkt kaffe och kolsyrade drycker.
 3. En stund är det värt att utesluta produkter som orsakar jäsning, som bidrar till uppblåsthet, som ofta påverkar livmodern, som är särskilt känslig under denna period.
 4. En riklig drink, inklusive lugnande te, hjälper till att ta bort gifter och gifter och ta bort ytterligare stress från kroppen.
 5. Det är viktigt att ge upp alkohol och röka. Dåliga vanor som påverkar kvinnors hälsa förvärrar förloppet av detta syndrom..
 6. Hälsosam sömn. Det är han som är den främsta källan till styrka, energi och gott humör, och som också hjälper till att undvika stressen som det rättvisa könet är särskilt utsatt på sådana dagar.
 7. Psykologiskt och fysiskt stöd av nära och kära kommer att övervinna en svår period.

Nej. 2. Ändra näring

Mycket ofta kan du bli av med PMS utan att använda medicinering. För att göra detta räcker det att avstå från dåliga matvanor minst 10 - 7 dagar innan menstruationens början:

 • Begräns ditt intag av socker, salt, kaffe, starkt te och överskrid inte den nödvändiga dagliga mängden vätska - 1,5 liter per dag (det är bättre om det är mineralvatten och osötad juice)! Överskottsvätska i kroppen leder till smärtsam svullnad i bröstet och svullnad.
 • Alkohol är också skadligt. Det förbättrar hunger, huvudvärk, irritabilitet.
 • Glöm livsmedel som innehåller konstgjorda tillsatser och smaker..
 • Se upp för stora mängder animaliska fetter, eftersom de är den viktigaste källan till kolesterol, vilket överskott bidrar till störningen av blodcirkulationen. Men rätter av fisk, fjäderfä eller magert nötkött kommer att vara praktiskt.
 • Byt ut smöret med grönsaker. Begräns inte dig till färska grönsaker och frukter, eftersom de innehåller nödvändiga vitaminer, mineraler och fiber. Förresten, vitaminer i grupperna A och D förbättrar hudens tillstånd och förhindrar uppkomsten av akne under PMS. Och E-vitamin lindrar smärta i bröstkörtlarna och lindrar depression.

Hur man lindrar individuella symtom

Symtomatologin på detta fenomen är förknippat med många faktorer, särskilt med närvaron av sjukdomar i olika kroppssystem. När det finns störningar i nervsystemet kommer en psyko-emotionell obalans att uttalas. Fel i mag-tarmkanalen kännas av luftväxt, kräkningar, diarré. Kärlsjukdomar påverkar tryckspikar, hjärta och huvudvärk.

Hur man underlättar manifestationen av premenstruellt syndrom beror på de specifika sjukdomarna och deras behandling. Det finns inget enda botemedel mot alla symtom på PMS.

Det finns flera former av behandling:

 1. Patogenetiska - läkemedel som syftar till att eliminera eller minska utvecklingen av en specifik sjukdom.
 2. Symtomatisk - läkemedel och andra mediciner som hjälper till att bekämpa en specifik grupp av symtom.
 3. Icke-farmakologisk - folkrättsmedel, vitaminer, örter, de tidiga reglerna för en hälsosam livsstil som anges ovan och andra metoder som kan övervinna tillfälligt obehag.

Skäl för tillståndet

Den tidiga eller sena premenstruella cykeln kan bero på kvinnans fysiologiska personlighet såväl som på externa patogener.

 • avitaminosis,
 • överflödigt salt i kroppen som konsumeras med mat,
 • alkohol,
 • rökning,
 • koffein,
 • påfrestning,
 • stillasittande livsstil,
 • brist på ämnen av mineraliskt ursprung etc..

Om det på fysiologisk nivå är svårt att minska effekterna av PMS-symtom, kan du äta rätt mat, ge upp dåliga vanor och leda en bra livsstil göra ditt liv mycket lättare under PMS.

Vad kan och kan inte doneras under menstruationen. Är sexuellt samlag möjligt under menstruationen? Är det möjligt att dricka alkohol under menstruationen?

Läkemedel mot syndromet

Det finns en enorm lista över läkemedel mot PMS: hormonella och icke-hormonella - syntetiska och homeopatiska (naturliga).

Vissa hjälper till att ta bort eller minska flera manifestationer av ett smärtsamt tillstånd på en gång, andra tar för att bli av med ett specifikt symptom. Vissa har en omedelbar effekt, andra - kumulativa.

Här är de huvudsakliga grupperna av tabletter för premenstruellt syndrom:

Smärtstillande medicin

Det huvudsakliga symptom på detta problem, som oroar kvinnor före menstruationen, är smärta i nedre del av magen, som ibland strålar till nedre delen av ryggen. Arten av premenstruell smärta för varje fall är individuell: någon kan uthärda dem, medan andra behöver ta ett smärtstillande medel. Dessa känslor förklaras av intensiva livmodersammandragningar för att avvisa endometrium, vilket ibland orsakar allvarligt obehag, som inte kan tolereras utan hjälp av smärtstillande medel. Varje kvinna tilldelar namnet den bästa smärtmedicinen för menstruation på egen hand, men gynekologer rekommenderar följande: (No-shpa, Drotaverin, Papaverine), icke-steroida läkemedel (Ibuprofen, Paracetamol, Aspirin, Ketolong), smärtstillande medel (Analgin, Acelizin, Baralgin).

Hormonell

Du kan inte kalla dem en medicin endast för PMS, eftersom de har en effekt på en djupare nivå än eliminering av syndromet. Sådana läkemedel är utformade för att korrigera den hormonella bakgrunden, kompensera för bristen eller stoppa överdriven produktion av vissa hormoner. De flesta specialister är benägna att tro att detta kvinnliga problem är direkt relaterat till hormonell obalans, vilket främst påverkar menstruationscykeln och systemet med kvinnliga organ. Ofta inträffar detta hos flickor efter menarche och hos kvinnor efter 40 år. I det första fallet orsakas kränkningar av början av stabilisering av bakgrunden, och i det andra av utrotningen av reproduktionsfunktionen. Hos kvinnor i Balzac ålder manifesterar sig obehag mest aktivt under de första månaderna av klimakteriet, före klimakteriet.

Använd hormonella läkemedel med stor försiktighet och endast enligt anvisningar från en läkare. Oftast innebär sådan terapi användning av preventivmedel, men det finns andra som simulerar verkan av vissa hormoner eller deras komplexa.

Här är en kort lista över dessa:

 1. Dufaston. Recensioner på läkares och patienternas webbplatser om effektiviteten hos dessa PMS-tabletter är vanligare än andra läkemedel för behandling av premenstruellt syndrom. Det föreskrivs för förhöjda östrogennivåer och progesteronbrist. Den aktiva substansen i medicinen är en syntetisk analog av hormonet progesteron, en otillräcklig mängd som leder till funktionsfel i cykeln, psyko-emotionell hälsa och andra kroppssystem. Menstruationskrascher ska behandlas med Dufaston i 6 månader. Det tas från 11 till 25 dagar av varje cykel.
 2. Utrozhestan. Ett annat vanligt läkemedel av hormontyp som kan förebygga eller minska PMS-symtom genom att korrigera progesteronnivåer. Finns i form av tabletter för oral användning och intervaginala kapslar.
 3. Jeanine, Yarina och andra mediciner relaterade till ett antal hormonella preventivmedel visar också effektivitet när det gäller att undertrycka eller lindra förloppet av PMS.

Homeopati

Homeopatiska medel anses vara effektiv hjälp för PMS. Många av dem innehåller hela komplex av aktiva ämnen som lindrar ett allvarligt tillstånd före menstruation. Detta inkluderar:

 1. Mastodinon är ett preparat från en serie homeopati med en komplex komposition på naturlig basis. Hjälper till att normalisera syntesen av hypofyshormoner. Det används för olika kränkningar av menstruationscykeln, hjälper till att lindra obehagliga symtom på PMS. Effekten känns efter 5 veckors användning av läkemedlet.
 2. Remens - tidstestade homeopatiska droppar som kan hantera funktionsfel i det kvinnliga reproduktionssystemet, inklusive under klimakteriet och premenstruellt syndrom på grund av regleringen av hypothalamus-hypofysen-äggstocksystemet. Det har en komplex effekt: minskar ömhet, hjälper till att lugna nerverna, lindrar svullnad före menstruation.

Växtbaserade beredningar

Användning av växtbaserade preparat för PMS är en utmärkt lösning för motståndare mot syntetiska läkemedel och för dem som har vissa kontraindikationer för deras användning..

En av de mest kända kan kallas Cyclodinone - en växtbas (extrakt av kornfrukt) hjälper till att normalisera den hormonella bakgrunden, och som ett resultat - kämpar med allvarliga manifestationer av premenstruell störning.

Lugnande

Grunden för god hälsa under en sådan period är ett stabilt psyko-emotionellt tillstånd, eftersom psykosomatik ofta är grunden för utveckling av allvarliga störningar i andra kroppssystem..

Användningen av lugnande medel för PMS hjälper till att eliminera orättvis irritation, dåligt humör, depression, lindra nervspänningar, förhindra aggression och olämpligt beteende, emotionellt utbrott.

Det finns många namn och sorter på dessa läkemedel:

 1. Afobazole är ett läkemedel från gruppen av antidepressiva medel som gör att du kan undvika premenstrual neuros.
 2. Glycin är en representant för lugnande medel, vars handling syftar till att reglera ämnesomsättningen i hjärnan. Tar bort psykomotional stress även i mycket svåra fall..
 3. Grandaxinum är ett botemedel från en serie av lugnande medel som används för vegetativ-vaskulär dystoni, psyko-emotionella störningar. Det kan användas både oberoende och i kombination med andra läkemedel för klimakteriet och menstruationen.
 4. Läkemedelsvalerian extrakt, valutian tinktur lindrar irritabilitet, nervositet, men till skillnad från andra lugnande medel orsakar slöhet och dåsighet, så det är bättre att dricka dem vid sänggåendet eller i små mängder.

Vitaminer och mineraler

Användningen av vitaminer i PMS, som i alla andra perioder i livet, har en gynnsam effekt på människokroppen. Moderna vitamin-mineralkomplex kan eliminera underskottet för vissa ämnen och fylla på reserven under lång tid, vilket minskar hälsoproblem och deras obehagliga symtom. Vissa experter hävdar att det är en brist på vitaminer som orsakar dålig hälsa under kvinnligt syndrom och gör ömhet och obehag kritiska dagar.

I dessa fall rekommenderas vitaminpreparat som innehåller magnesium, såsom Magnesium B6, Magnelis B6. De hjälper till i kampen mot smärta, kramper, yrsel, nervstörningar. Läkarna säger att de patienter som minst en gång om dagen har konsumerat vitaminer eller livsmedel med högt magnesiuminnehåll är 42% mindre mottagliga för hjärt-kärlsjukdomar, och kvinnor har också menstruationsstörningar.

Vitamin-mineralkomplex av växtursprung ”Ladis formula” har flera effekter på symtomen på premenstruella störningar.

De viktigaste metoderna för behandling

Moderna terapimetoder kan korrigera alla existerande manifestationer av premenstruellt syndrom på grund av ett brett urval av läkemedelsgrupper.

 1. 1 Icke-läkemedelsbehandling (kost, psykoterapi, livsstils korrigering, fysisk aktivitet, vitaminer och andra metoder).
 2. 2 Patogenetisk terapi inkluderar följande grupper av läkemedel mot PMS:
   GnRH-agonister;
 3. antigonadotropa läkemedel;
 4. antiöstrogener;
 5. monofasiska kombinerade orala preventivmedel;
 6. gestagener;
 7. östrogener.
 8. 3Symptomatisk terapi tillhandahålls av följande grupper av läkemedel:
   psykotropa läkemedel (ångestdämpare, antidepressiva medel);
 9. icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID);
 10. diuretika
 11. dopaminomimetics;
 12. växtbaserade och homeopatiska läkemedel;
 13. adaptogener.

Folkrättsmedel för PMS

Frälsning från premenstruella oegentligheter finns inte bara i apoteket. PMS kan också behandlas med folkmässiga botemedel. Men effekten kan uppnås om dess manifestation inte är allvarlig och inte är förknippad med allvarliga eller hormonella störningar.

 1. Ta ett varmt örtbad, det hjälper till att slappna av och lindra stress. Vattentemperaturen bör inte vara mer än 37 grader.
 2. En riklig varm dryck, lämplig, mjölk med kanel och honung, hjälper till att förbättra blodcirkulationen under denna period. Att dricka en sådan cocktail är bättre efter att ha ätit.
 3. Vissa läkare rekommenderar att man dricker mer vätska just nu. Men det är värt att komma ihåg att om svullnad uppstår är detta råd inte tillämpligt.
 4. Aromaterapi, användning av aromatiska oljor med timjan, mynta, patchouli hjälper till att lysa upp hårda dagar.
 5. Glöm inte örtens roll i PMS. Infusioner, te med citronmelisse, mynta, valerian, moderwort, hagtorn har en lugnande och smärtstillande effekt. Men ibland kan örter ge klåda och hudirritation, eftersom allergiska reaktioner tenderar att förekomma före menstruationen.

Premenstruellt syndrom tolereras vanligtvis av kvinnor utan särskilda problem, men det finns ofta fall när det överraskar omfattande obehagssymtom. Endast en läkare kan bestämma dess ursprung. Det rekommenderas inte att behandlas oberoende i sådana fall, eftersom orsakerna ligger både på ytan och djupt inuti, vilket bara kan upptäckas genom en noggrann diagnos. var hälsosam!

Skäl för tillståndet

Den tidiga eller sena premenstruella cykeln kan bero på kvinnans fysiologiska personlighet såväl som på externa patogener.

 • avitaminosis,
 • överflödigt salt i kroppen som konsumeras med mat,
 • alkohol,
 • rökning,
 • koffein,
 • påfrestning,
 • stillasittande livsstil,
 • brist på ämnen av mineraliskt ursprung etc..

Om det på fysiologisk nivå är svårt att minska effekterna av PMS-symtom, kan du äta rätt mat, ge upp dåliga vanor och leda en bra livsstil göra ditt liv mycket lättare under PMS.

Metoder för korrigering av premenstruellt syndrom

Premenstruellt syndrom (PMS) inkluderar ett komplex av somatiska och psykomotionala symtom som är cykliskt återkommande under den premenstruella perioden. Typiskt används termen "premenstruellt syndrom" för att beskriva ganska allvarligt premenstruellt

Premenstruellt syndrom (PMS) inkluderar ett komplex av somatiska och psykomotionala symtom som är cykliskt återkommande under den premenstruella perioden. Vanligtvis används termen "premenstruellt syndrom" för att beskriva ganska allvarliga fysiska och emotionella manifestationer som stör en kvinnas dagliga aktivitet. Förekomsten av PMS i en population beror till stor del på hur strikt definierade sådana symtom är. Som regel är den registrerade frekvensen av PMS mycket mindre än frekvensen av förekomst av symtom före. Allvarliga former av PMS observeras hos 3–8% av kvinnorna i reproduktiv ålder. I minst 20% av fallen är svårighetsgraden av PMS-symtom sådan att det kräver utnämning av läkemedelsbehandling.

Trots att forskare som är involverade i studien av PMS under flera decennier har uppnått en viss framgång i att förstå mekanismerna för sjukdomsutveckling, fastställa diagnostiska kriterier och utveckla patogenetiskt sunda behandlingsmetoder är dessa problem fortfarande långt ifrån fullständig lösning..

Oftast är utseendet på premenstruella symtom förknippat med en förändring i innehållet av könssteroidhormoner i blodet under menstruationscykeln. För närvarande anses det allmänt att PMS-patienter inte har ett absolut underskott eller överskott av östrogen och progesteron, utan en kränkning av deras förhållande. Symtom på PMS förknippat med vätskeretention i kroppen, forskarna förklarar förändringarna i funktionen av renin-angiotensin-aldosteronsystemet, liksom med en relativ ökning av prolaktinhalten i blodet, vilket bidrar till natriumfördröjande effekt av aldosteron och den antidiuretiska effekten av vasopressin. En annan biologiskt aktiv substans som är involverad i patogenesen av PMS är serotonin. En minskning av hjärnan vid serotoninberoende överföring av nervimpulser leder till uppkomsten av känslomässiga och beteendemässiga symptom som är karakteristiska för denna sjukdom. Dessutom påverkar könsteroidhormoner, främst östrogener, metabolismen av denna monoamin, vilket stör biosyntesen och ökar hastigheten för dess klyvning i det synaptiska klyftan. En viss roll i utvecklingen av premenstruella symtom tilldelas prostaglandiner. Det tros att deras ökade innehåll i vävnaderna i kroppen kan leda till vätskeansamling, ökad smärtimpuls. I det centrala nervsystemet är dessa substanser, tillsammans med serotonin, neurotransmittorer. Således kan ett överskott av prostaglandiner vara orsaken till uppkomsten av PMS-symtom såsom huvudvärk, mastalgia, svullnad och humörförändringar..

Kliniska manifestationer av PMS

Alla kliniska manifestationer av PMS kan delas in i tre huvudgrupper: störningar i den emotionella sfären, somatiska störningar och symtom förknippade med en förändring av den allmänna hälsan.

Beroende på förekomsten av vissa kliniska manifestationer av PMS, skiljer sig fyra av dess former:

 • neuropsykisk - irritabilitet, ångest, aggressivitet, depression;
 • ödem - ödem, mastalgia, bröstupplevelse, uppblåsthet, viktökning;
 • cephalg - migränhuvudvärk;
 • kris - anfall av den typ av sympatoadrenal kris som inträffar före menstruation.

De mest allvarliga manifestationerna av den neuropsykiska formen med övervägande känslomässiga och beteendemässiga symtom belyses i en separat variant av förloppet av PMS - premenstrual dysforisk störning (PMDD). PMDD observeras hos cirka 3–8% av kvinnorna i reproduktiv ålder i form av klagomål om irritabilitet, en känsla av inre spänningar, dysfori och psykoterapi. Dessa manifestationer har en betydande inverkan på en kvinnas livsstil, hennes förhållande till omgivande människor. I avsaknad av tillräcklig terapi försämras patientens vitala aktivitet både hemma och på jobbet betydligt, vilket leder till en avsevärd minskning av livskvaliteten och kollapsen av en yrkeskarriär.

Manifestationer av PMS är individuella och skiljer sig åt olika patienter, allvarlighetsgrad och utseendestid för var och en av dem kan variera från cykel till cykel, trots att varje patient får liknande symtom varje månad. De vanligaste psykoterapeutiska manifestationerna av PMS är trötthet, irritabilitet, ångest, en känsla av inre spänningar och plötsliga humörsvängningar. Somatiska symtom inkluderar svullnad, viktökning, engorgement och ömhet i bröstkörtlarna, akne, sömnstörningar (dåsighet eller sömnlöshet), aptitförändringar (ökad aptit eller förändringar i smakpreferenser).

Trötthet är det vanligaste symptom på PMS. Trötthet kan uttryckas i en sådan utsträckning att kvinnor har svårt att utföra dagligt arbete från morgontimmarna. Samtidigt visas sömnstörningar på kvällen.

Nedsatt koncentration. Många kvinnor med PMS har svårigheter i åtgärder som kräver koncentration - matematiska och ekonomiska beräkningar, beslutsfattande. Möjlig försämring av minnet.

Depression. Tråkighet eller orsakslös tårsamhet är vanliga manifestationer av PMS. Sorg kan vara så intensiv att även minimala livssvårigheter verkar olösliga..

Matpreferenser. Vissa kvinnor upplever ökad sug efter vissa livsmedel, som salt eller socker. Andra rapporterar en allmän ökning av aptiten..

Bröstsorg. De flesta kvinnor noterar en känsla av engorgement eller ökad känslighet, ömhet i bröstkörtlarna eller bara bröstvårtorna och areolerna.

Svullnad i främre bukvägg, övre och nedre extremiteter. Vissa kvinnor med PMS rapporterar viktökning före menstruation. Andra har lokal vätskeretention, ofta i den främre bukväggen, lemmarna.

Diagnos av PMS

Diagnosen av PMS är en undantagsdiagnos, dvs. i processen för en diagnostisk sökning är klinikerns uppgift att utesluta somatiska och psykiska sjukdomar som kan förvärras före menstruationen. En noggrant sammanställt livshistoria och en anamnese av sjukdomen, liksom en fullständig allmän somatisk och gynekologisk undersökning, är viktiga. Ålder är inte signifikant, det vill säga någon kvinna under perioden från menark till menopaus kan uppleva PMS-symtom. Oftast manifesteras sjukdomen med 25-30 år.

En framtida daglig bedömning av premenstruella symtom är en nödvändig del av en diagnostisk sökning. För detta ändamål används både menstruationskalendrar av symtom och visuella analoga skalor (VAS), vilket gör det möjligt för respondenterna att inte bara bestämma närvaron av en specifik manifestation av PMS, utan också dess svårighetsgrad och varaktighet relativt menstruationscykeln..

Menstruation av symtom är en tabell där dagarna för menstruationscykeln indikeras på abscissaxeln och de vanligaste PMS-symptomen på ordinataxeln. Patienten fyller i kolumnerna dagligen i två till tre på varandra följande menstruationscykler med symbolerna: 0 - inget symptom, 1 - milt symptom, 2 - måttligt symptom, 3 - högt symptom. Således förekomsten av en koppling mellan utseendet och försvinnandet av symtom med fasen av menstruationscykeln.

DIN är en lättanvänd, bekväm för både patienten och läkaren, pålitlig och pålitlig metod för att få information om symptomen på PMS hos en viss patient. Det är ett segment som är 10 cm långt, i början är punkten "fullständig frånvaro av ett symptom", i slutet - "symptomet är mest uttalat". Patienten sätter ett märke på denna skala på den plats där enligt hennes åsikt allvarligheten av manifestationen av sjukdomen i just detta ögonblick är.

För att bekräfta diagnosen krävs minst en 50% ökning av svårighetsgraden av ett symptom vid slutet av lutealfasen i menstruationscykeln. Denna indikator beräknas med följande formel:

där F är svårighetsgraden av symptomet i follikelfasen i menstruationscykeln, är L svårighetsgraden av symptomet i lutealfasen i menstruationscykeln.

Det är tillrådligt att utvärdera patientens psykomotionsstatus i båda faserna av menstruationscykeln. Hormonell undersökning (bestämning av nivån av östradiol, progesteron och prolaktin i blodet dagarna 20-23 i menstruationscykeln) gör att vi kan utvärdera corpus luteums funktion och utesluta hyperprolaktinemi. En ultraljudsundersökning av bäckenorganen är nödvändig för att klargöra arten av menstruationscykeln (med PMS är det vanligtvis ägglossning) och för att utesluta den tillhörande gynekologiska patologin. Ultraljudsundersökning av bröstkörtlarna utförs före och efter menstruationen för differentiell diagnos med fibroadenomatos i bröstkörtlarna. Samråd med en psykiater eliminerar psykisk sjukdom som kan vara dold under täcken av PMS. Vid intensiv huvudvärk indikeras yrsel, tinnitus, synskada, hjärnans MRI, bedömning av fundus och synfält. I krisformen, som inträffar med en ökning av blodtrycket (BP), är det nödvändigt med differentiell diagnos med feokromocytom (bestämning av katekolaminer i urin efter attack, binjuremRI).

Med den edematösa formen av PMS, åtföljt av engorgement och ömhet i bröstkörtlarna, utförs differentiell diagnos med njurpatologi, med diabetes insipidus på grund av hypersekretion av vasopressin, och episod som uppstår i lutealfasen i cykeln, hyperprolactinemia (allmän urinanalys, daglig diuresis, Zimnitsky elektrolyt test) och blodprolaktin). När hyperprolaktinemi upptäcks möjliggör bestämning av triiodothyronin, tyroxin och sköldkörtelstimuleringshormon (TSH) i blodserum eliminering av primär hypotyreos. Med prolaktinemi över 1000 mIU / L utförs en MRI i hypothalam-hypofysregionen för att detektera prolaktinom.

PMS-behandling

Hittills har olika terapeutiska åtgärder som syftar till att lindra premenstruella symtom föreslagits..

Icke-läkemedelsbehandlingar. Efter att diagnosen har fastställts är det nödvändigt att ge kvinnan råd om livsstilsförändringar, vilket i många fall leder till en betydande försvagning av PMS-symptom eller till och med deras fullständiga försvinnande. Dessa rekommendationer bör omfatta överensstämmelse med regimet för arbete och vila, varaktigheten av en natt sömn på 7-8 timmar, uteslutning av psykomotional och fysisk överbelastning, obligatorisk fysisk aktivitet av måttlig intensitet. Vandring, jogging, cykling ger ett positivt resultat. I fysiska utbildningscentra används specialprogram, såsom terapeutisk aerobics i kombination med massage och hydroterapi - olika typer av hydroterapi. Den rekommenderade dieten bör innehålla 65% kolhydrater, 25% protein, 10% fett, innehållande övervägande omättade fettsyror. Användningen av koffeinhaltiga produkter är begränsad, eftersom koffein kan förvärra symtom som emotionell labilitet, ångest och ökad känslighet hos bröstkörtlarna. Med en ökning av kroppsvikt, ledvärk, huvudvärk, dvs med symtom associerade med vätskeansamling i kroppen, är det lämpligt att rekommendera begränsningen av saltintag. Det är tillrådligt att lägga till komplexa kolhydrater i maten: kli, sädesbröd, grönsaker, medan mono- och disackarider undantas från kosten.

Icke-hormonella läkemedel. Farmakologiska icke-hormonella medel är oftast beredningar av vitaminer och mineraler. De har minimala biverkningar, uppfattas inte av patienter som en "medicin", vilket ökar efterlevnaden av behandlingen. Samtidigt bevisas deras effektivitet genom resultaten av slumpmässiga studier..

 • Kalciumkarbonat (1000–1200 mg / dag) reducerar signifikant affektiva manifestationer, ökad aptit och vätskeretention.
 • Magnesiumorotat (500 mg / dag under menstruationscykelens luteala fas) har också förmågan att minska svullnad, uppblåsthet.
 • Väl beprövade läkemedel av B-vitaminer, särskilt B6 (upp till 100 mg / dag). Deras handling syftar främst till att stoppa de psyko-emotionella manifestationerna av sjukdomen.
 • Med mastalgia förskrivs vitamin E (400 IE / dag).

Diuretika. Användningen av diuretika bekräftas patogenetiskt i fallet med en edematös form av PMS. Dessutom kan diuretika vara effektiva i den cephalgiska formen av sjukdomen, dvs i fall av intrakraniell hypertoni. Valet av läkemedel i denna situation är spironolakton (Veroshpiron). Detta kaliumsparande diuretikum är en aldosteronantagonist. Dessutom har den antiandrogena egenskaper, vilket gör dess användning berättigad, med tanke på att vissa symptom på sjukdomen (irritabilitet, humörsvängningar) kan vara förknippade med ett relativt överskott av androgener. Den initiala dagliga dosen är 25 mg, den maximala är 100 mg / dag. Det är tillrådligt att förskriva detta diuretikum från den 16: e till den 25: e dagen av menstruationscykeln, det vill säga under den förväntade vätskeansamlingen i kroppen. Möjligheten att använda detta läkemedel är begränsat av sådana biverkningar som dåsighet, menstruations oregelbundenhet, hypotoni, minskad libido.

Selektiva serotoninåterupptagshämmare. Selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI) kan förskrivas hos patienter med övervägande mentala symtom på PMS. SSRI är antidepressiva medel från de senaste generationerna och kombinerar en mild tymoanaleptisk effekt med god tolerans, som tillhör de läkemedel som rekommenderas för användning i psykosomatisk patologi. Vanligtvis används:

 • fluoxetin (Prozac) - 20 mg / dag;
 • sertralin (Zoloft) - 50-150 mg / dag;
 • citalopram (cipramil) - 5-20 mg / dag.

Trots att det är möjligt att använda sådana läkemedel i ett kontinuerligt läge (dagligen), för att minska antalet biverkningar, är det lämpligt att förskriva dem i intermittenta kurser (14 dagar före den förväntade menstruationen). Dessutom är det bevisat att sådan taktik är mer effektiv. Redan under den första behandlingscykeln minskas både psykomotiska och somatiska manifestationer av PMS, såsom bröstintrång och svullnad. Fördelen med SSRI när de förskrivs till arbetande patienter är frånvaron av en lugnande effekt och en minskning av kognitiva funktioner samt en oberoende psykostimulerande effekt. De negativa egenskaperna hos läkemedel i denna grupp inkluderar förkortning av menstruationscykeln, sexuella störningar, behovet av tillförlitlig preventivmedel under terapi. Användningen av dessa läkemedel bör utföras enligt indikationerna och under övervakning av en psykiater.

Prostaglandin-hämmare Användningen av läkemedel från gruppen av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel leder till hämning av prostaglandin-biosyntes. Deras syfte är motiverat både med den cephalgiska formen av premenstruellt syndrom och med övervägande av symtom som är förknippade med lokal vätskeretention och som ett resultat av uppkomsten av ett smärtsymtom under komprimering av nervändar, som kan manifesteras av mastalgia, smärta i nedre del av buken. För att minska biverkningarna rekommenderas att ta dessa läkemedel i menstruationscykelens luteala fas. Vanligtvis används:

 • Ibuprofen (Nurofen) - 200-400 mg / dag;
 • Ketoprofen (Ketonal) - 150-300 mg / dag.

Hormonala droger. Med hänsyn till sambandet mellan förekomsten av PMS-symtom och äggstockens cykliska aktivitet påverkar de läkemedel som oftast används vid behandling av denna sjukdom innehållet i könsteroidhormoner på ett eller annat sätt.

Gestagener. Trots det faktum att hittills används progesteron och progestogener i PMS, är effektiviteten hos denna grupp läkemedel liten. En lätt positiv effekt av användningen av progesteron fastställdes med användning av mikroniserat progesteron (Utrozhestan). Detta resultat är förmodligen resultatet av en ökning av innehållet av allopregnanolone och gravanolone (progesteronmetaboliter) i blodet, vilket har en positiv effekt på det centrala nervsystemets funktion (CNS). Läkemedlet administreras oralt i en dos av 200-300 mg / dag från den 16 till den 25: e dagen av menstruationscykeln. Syntetiska progestogener (dydrogesteron, noretisteron och medroxyprogesteron) är mer effektiva än placebo vid behandling av fysiska symtom på PMS och är ineffektiva för att eliminera mentala symtom..

Syntetisk progestogen danazol hämmar ägglossningen och minskar plasmanivåerna av 17 b-östradiol. Det visas att dess användning leder till att PMS-symtom försvinner hos 85% av kvinnorna. Läkemedlet är mest effektivt hos patienter som lider av mastalgia före menstruationen. Läkemedlets dagliga dos är 100-200 mg. Möjligheten att använda danazol begränsas emellertid av dess androgena aktivitet (akne, seborré, bröststorleksminskning, röststörning, androgen alopeci) med en samtidig anabol effekt (viktökning).

Gonadotropin frisläppande hormonagonister. Gonadotropinfrisättande hormon (aHRH) agonister har etablerat sig som en annan grupp läkemedel som är effektiva för PMS. Genom att undertrycka äggstockens cykliska aktivitet leder de till en betydande minskning eller till och med lindring av symtomen. I en dubbelblind, placebokontrollerad studie minskades irritabiliteten och depressionen signifikant med Buserelin. Samtidigt noterades ett positivt inflytande med avseende på sådana egenskaper som vänlighet och gott humör. En signifikant minskning av uppblåsthet och huvudvärk registrerades. Trots detta har indikatorn på ömhet och engorgement i mjölkkörtlarna inte förändrats.

 • Goserelin (Zoladex) i en dos av 3,6 mg injiceras subkutant i den främre bukväggen var 28: e dag.
 • Buserelin används både i form av en depåform som administreras intramuskulärt en gång var 28 dag och som en nässpray appliceras tre gånger om dagen i varje näspassage.

Läkemedel i denna grupp föreskrivs under en period av högst 6 månader.

Långvarig användning av aHRH begränsas av möjliga biverkningar som liknar manifestationerna av klimakteriet, liksom utvecklingen av osteoporos. Samtidigt, med samtidig användning av aHRH och östrogen-progestogenläkemedel för ersättningsterapi, förekom inte östrogenberoende symptom på PMS, medan progestogenberoende manifestationer av PMS varade. Denna observation begränsar användningen av läkemedel som innehåller könssteroider under behandling med AHRH hos kvinnor som lider av PMS.

Således är GRH-agonister mycket effektiva vid behandling av PMS, men på grund av biverkningar rekommenderas de främst för patienter som är resistenta mot behandling med andra läkemedel..

Kombinerade orala preventivmedel. Den vanligaste terapeutiska taktiken vid behandling av premenstruella symtom är användningen av kombinerade orala preventivmedel. Faktiskt bör undertryckande av ägglossning teoretiskt leda till att ovanstående symtom försvinner. Resultaten av studier som genomförts för att bestämma den kliniska effekten av användning av COC hos kvinnor som lider av PMS har emellertid varit motstridiga. I flera studier när man tog COC, avslöjades en minskning av manifestationerna av psykomotiska symtom före menstruation, särskilt ett reducerat humör. Men andra författare visade att med användningen av COC: er är allvarligheten av PMS-symtom inte bara inte minskad utan kan till och med förvärras. Som ni vet innehåller den stora majoriteten av COC som gestagenkomponent levonorgestrel, desogestrel, norgestimate, gestodene. Var och en av dessa progestogener har en varierande grad av androgen och antiöstrogen aktivitet, vilket kan orsaka biverkningar som liknar PMS-symtom. Dessutom är tyvärr antimineralcorticoidaktiviteten hos endogen progesteron frånvarande i de vanligaste syntetiska progestogenerna hittills - derivat av 19-nortestosteron och 17a-hydroxyprogesteron.

Uttalad antialdosteronaktivitet ägs av den nya progestogen drospirenon, som är en del av den kombinerade lågdoserade orala preventivmedel Yarin, som är en kombination av 30 μg etinylöstradiol och 3 mg gestagen drospirenon. Drospirenon är ett derivat av 17-alfa-spirolakton. Detta leder till närvaron av antimineralcorticoid och antiandrogen aktivitet som är karakteristisk för endogen progesteron, men frånvarande i andra syntetiska progestogener. Läkemedlets effekt på renin-angiotensin-aldosteronsystemet förhindrar vätskeansamling i en kvinnas kropp och kan således ha en terapeutisk effekt i PMS. Drospirenons antimineralkortikoidaktivitet förklarar en viss minskning av kroppsvikt hos patienter som tar läkemedlet Yarina (i motsats till COC: er med andra progestogener, när det tas en liten viktökning). Retention av natrium och vatten - och som en följd av ökningen av kroppsvikt som uppstår vid användning av COC: er - är en östrogenberoende biverkning. Drospirenon i sammansättningen av COC: er kan effektivt motverka förekomsten av dessa manifestationer. Dessutom leder förlusten av natrium orsakad av drospirenon inte till en kliniskt signifikant ökning av koncentrationen av kalium i blodet, vilket gör att det kan användas även hos kvinnor med nedsatt njurfunktion.

Den antiandrogena aktiviteten hos drospirenon är 5–10 gånger starkare än för progesteron, men något lägre än den för cyproteron. Det är känt att många COC: er inhiberar utsöndring av androgener från äggstockarna, vilket påverkar en positiv effekt på akne och seborré, vilket också kan vara manifestationer av PMS. Ofta förekommer akne före menstruationen; under denna period kan antalet utslag öka. Dessutom orsakar etinylöstradiol en ökning i koncentrationen av könssteroidbindande globulin (SHSC), vilket minskar den fria fraktionen av androgener i blodplasma. Trots detta har vissa progestogener förmågan att blockera ökningen av HSC orsakad av etinylöstradiol. Drospirenon, till skillnad från andra progestogener, minskar inte GPS-nivån. Dessutom blockerar det androgenreceptorer och minskar utsöndringen av talgkörtlar. Det bör återigen noteras att denna effekt utvecklas på grund av undertryckande av ägglossning, den antiandrogena aktiviteten av drospirenon och frånvaron av en minskning av innehållet av könsteroidbindande globulin i blodet.

Således är användningen av COC: er innehållande progestogen drospirenon en metod att välja för behandling av premenstruellt syndrom både vad gäller effektivitet och på grund av dess goda tolerans och det minsta antalet möjliga biverkningar, varav de flesta stoppas på egen hand efter 1-2 cykler av läkemedelsadministrering.

Trots det faktum att att ta COC, i synnerhet innehållande drospirenon, leder till försvinnande eller signifikant minskning av manifestationerna av PMS, under en sju dagars paus, upplever vissa kvinnor igen huvudvärk, engorgement och ömhet i bröstkörtlarna, uppblåsthet och svullnad. I detta fall indikeras användningen av en utökad regim av läkemedlet, dvs tar det under flera 21-dagars cykler utan paus. Vid otillräcklig effektivitet av monoterapi med drospirenoninnehållande preventivmedel rekommenderas dess kombinerade användning med läkemedel som påverkar utbytet av serotonin..

T. M. Lekareva, kandidat i medicinska vetenskaper
NII AG dem. D. O. Ott RAMS, St Petersburg

Artiklar Om Missbruk Cykeln

När bör din period efter förlossningen börja?

Menstruation efter förlossning visas inte omedelbart, inom sex månader är cykeln oregelbunden, och urladdningen är riklig. Sådana förändringar anses inte vara patologiska, allt efter utgången av återhämtningsperioden efter födseln stabiliseras allt....

Vattenpeppar

Egenskaper och användningar av vattenpeppar, extrakt och tinktur från detTraditionell medicin är fortfarande mycket populär. Inte överraskande, eftersom de är effektiva och prisvärda för alla....

Vitaminer för normalisering av menstruationscykeln

En kvinna föreställs vanligtvis som en bräcklig varelse, snabb trött och utsatt för konstant stress. Men sådan ses hon bara i den manliga fantasin. Faktum är att den svåraste och allvarligaste rollen tilldelas henne - förplantning, och på denna grund kan hon inte vara svag....