Hur man överlever PMS för en kvinna: rekommendationer från läkare, recensioner

Harmonier

PMS kan påverkas av kvinnor i alla åldrar, även om det är vanligast bland kvinnor mellan 20 och 40.

I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet kunde du gå till apoteket och hitta hundratals växtbaserade extrakt till salu.

På den tiden visste mer än 90 procent av befolkningen hur man skulle använda medicinalväxter som växer i trädgården för att behandla vanliga sjukdomar och skador; de var tvungna att göra det, eftersom det praktiskt taget var det enda "botemålet".

Hur och hur man lindrar och minskar symtomen på PMS

Till skillnad från läkemedel, som vanligtvis fungerar genom en enda mekanism, som att rikta in sig på bakterier, arbetar örter synergistiskt för att eliminera stora obalanser i kroppen som kan leda till sjukdom..

Användningen av växter som läkemedel är en av de enda formerna av läkning som erkänns av varje kultur och etnicitet och som har funnits sedan antiken och fortfarande används i stora delar av världen. Detta är det äldsta helande systemet på planeten..

Jag brukade betrakta örter, i många fall, som ett alternativ till mediciner, som användbara för att behandla olika symtom, men inte för att behandla den underliggande orsaken. Sedan dess har jag väsentligt reviderat min åsikt, och nu förstår jag att örter kan hjälpa till att upprätthålla din hälsa från den mest grundläggande nivån, som mat.

Det finns många hälsoklagomål som växtbaserade läkemedel kan hjälpa, och bland dem, naturligtvis, premenstruellt syndrom (PMS).

Vad är premenstruellt syndrom (PMS)?

Premenstruellt syndrom beskriver en grupp symtom som kan uppstå en till två veckor före en kvinnas menstruation. Symtomen varierar mycket i svårighetsgrad och typ, men kan inkludera:

Det tros att hormonfluktuationer som uppstår under menstruationscykeln är den främsta orsaken till PMS, även om kemiska förändringar i din hjärna också kan spela en roll..

Låga nivåer av vissa vitaminer och mineraler är förknippade med PMS, och stress och depression kan förvärra symtomen..

PMS kan påverkas av kvinnor i alla åldrar, även om det är vanligast bland kvinnor mellan 20 och 40.

Det är också mer troligt att det förekommer hos kvinnor som har fött minst ett barn, har en familjehistoria av depression eller har postpartumdepression eller annan humörstörning. Dessutom är det ett otroligt vanligt problem som drabbar minst 85 procent av kvinnorna som har menstruation..

15 växter för att lugna PMS

Symtom på PMS kan vara milda eller svåra, de kan helt enkelt vara ett besvär eller sänka din livskvalitet avsevärt..

Många kvinnor vänder sig till receptfria smärtstillande medel för att lindra symtomen, och vissa går till och med så långt att de använder preventivpiller för att stoppa ägglossningen (vilket vanligtvis minskar PMS-symtomen), men de har riskerna för biverkningar..

Örtläkemedel kan vara mycket effektiva som ett naturligt alternativ för att lindra menstruationskramper och andra PMS-symtom. Bättre alternativ inkluderar följande.

Viburnum bark och guelder-rose

Viburnum bark (Viburnum opulus) kan bidra till att minska muskelkramper och används ofta för att lindra menstruationskramper. Det är känt som ett livmodersrelaxerande medel och innehåller en kramplösande skopoletin..

Enligt tradition är viburnumbark särskilt användbart vid menstruationskramper, som ges till korsryggen eller låret.

Viburnum sylivifolia är en annan typ av viburnum (Viburnum prunifolium), som också innehåller livmoderrelaxerande scopoletin. Intermittenta, svåra menstruationsvärk lindras bäst med hjälp av guelder-rose, särskilt om de åtföljs av svår menstruationsblödning.

Tori Hudson, professor, N.D..

Svart cohosh

Svart cohosh används traditionellt för att behandla menopausala symtom som värmeattacker, men är också känt för att ha en avslappnande effekt på livmodern. Enligt Hudson, som rekommenderar tinktur från 1/4 tesked till 1/2 tesked varannan till fyra timmar:

"Om pre-menstrual irritabilitet och ångest, långsam eller oregelbunden menstruationscykel eller dålig blödning är förknippad med menstruation, är svart cohosh särskilt indicerat för menstruationskramper."

Rött hallonblad

Rött hallonblad är känt för sin toniska effekt på reproduktionssystemet, och detta kan hjälpa till att lugna livmodern och lindra menstruationskramper när de tas regelbundet..

Dong qui

Dong kwai rekommenderas traditionellt för dysmenoré eller smärtsam menstruation. Det fungerar som östrogen i kroppen och kan hjälpa till att förbättra livmodern..

Dong kwai kan vara särskilt användbar i kombination med andra växtbaserade läkemedel. Enligt American Botanical Council (ABC):

"Premenstrual syndrom (PMS) är ett tillstånd som kan behandlas med örter.

Kvinnor som lider av PMS (ungefär en tredjedel av alla kvinnor i åldrarna 30 till 40 år) har en gemensam hormonstruktur med förhöjda östrogennivåer i plasma och minskad plasmaprogesteron strax före menstruationen.

. PMS kan kontrolleras effektivt med dong quai, Vitex vulgaris, lakrits (Glycyrrhiza glabra) och svart cohosh (Cimicifuga racemosa).

De två sista växterna innehåller fytoöstrogener (som fungerar som östrogen i kroppen), som tros ha en tonisk effekt på livmodern. "

Vilda yams

Wild yam är populärt för att lindra klimakteriebesvär, men det är väl lämpat för PMS, vilket hjälper livmodern att fungera effektivt under menstruationen och förhindrar också kolik och livmoderkramper.

Reishi

Reishi medicinsk svamp, känd som Lingzhi i Kina, eller "växtand." Det kallas också "Mushroom of Immortality" - ett smeknamn som säger allt..

Reishi har använts medicinskt i Asien i tusentals år och hjälper till att öka ditt immunsystem, bland andra fördelar. Det kan hjälpa till att hantera trötthet och svaghet i samband med PMS och har avkopplande egenskaper för kvinnor som känner sig irriterade eller nervösa..

Vänderot

Valerian är känd för sin lugnande effekt och kan därför vara användbar för humörsvängningar förknippade med PMS, sömnlöshet och irritabilitet. Det används också ibland för mag-tarmkolik och kan hjälpa till att lugna kramper i livmodern. Valerian, som används med bark av viburnum, kan vara särskilt användbar för att lindra både kolik och humörsvängningar..

Tori Hudson, N.D. förklarade:

"Valerian innehåller en viktig klass av föreningar som kallas valepotriater och valeriansyra, som exklusivt finns i denna fleråriga växt som är infödd i Nordamerika och Europa.

Det är lätt att förstå hur Valerian hjälper till att lindra smärta, ångest och sömnlöshet, eftersom både valepotriater och valeriansyra kan binda till samma receptorer i hjärnan som valium. Även om Valerians inflytande på menstruationskolik inte har studerats vetenskapligt har det en avslappnande effekt på spasmodiska sammandragningar i tarmmusklerna..

Både livmodern och tarmen är mjuka muskler. I klinisk praxis är Valerian vanligtvis ett viktigt komplement till en alternativ metod för smärtsam menstruation. "

Vitex vanligt

Vitex vulgaris (Vitex agnus-castus) används traditionellt för att lindra menstruationsproblem, inklusive premenstruellt syndrom. En systematisk översyn avslöjade en signifikant minskning av PMS-symtom hos kvinnor som använde Vitex vulgaris jämfört med dem i placebogruppen..

Dessutom har kvinnor som lider av premenstrual dysforisk störning (PMDD), som är en svårare form av PMS, också fått hjälp av Vitex vulgaris.

Maskros

Maskrosblad fungerar som ett säkert diuretikum. När du drar överflödigt vatten från kroppen kan maskros hjälpa till att lindra uppblåsthet.

Naturligt progesteron

Progesteron är ett naturligt hormon i människokroppen, nödvändigt för olika vitala funktioner. Hos kvinnor balanserar progesteron östrogenhormoner och produceras främst av äggstockarna under ägglossningen..

Kvinnor som närmar sig klimakteriet producerar lägre och ofta otillräckliga nivåer av progesteron. I vår kultur tenderar till och med kvinnor under deras fertil ålder att producera mer östrogen.

Naturligt progesteron (bio-identiskt med det progesteron som din kropp producerar) kan hjälpa till att balansera östrogenhormoner för att lindra PMS-symtom, liksom en normal menstruationscykel..

Kamomill

Kamomillte ökar glycinnivån, vilket hjälper till att lugna muskelkramper. Glycin är också en nervrelaxant, vilket kan förklara varför kamomill också är effektiv för att lindra stress och ångest. Traditionellt rekommenderas kamomillte för att lugna menstruationskramper..

Maca

Maca är en knöl från rädisafamiljen som hjälper till att återställa hormonbalansen. Vallmo kan hjälpa kvinnor att minska PMS-symtom, och detta är en adaptogen ört, vilket betyder att den kan hjälpa till att stödja din kropp under stress, främja känslomässigt välbefinnande och upprätthålla ett hälsosamt humör..

Hjärt

Nyttigt för att stimulera livmoderns ton kan moderwort också hjälpa till att minska kramper och kolik i livmodern. Moderwort används också för att lindra stress och hjärtrelaterade symptom på grund av ångest. Moderwort har listats bland kinesiska örter som tros kunna lindra PMS enligt Cochrane Systematic Review:

"Kinesisk örtmedicin har använts i århundraden i Kina och används för närvarande på kinesiska offentliga sjukhus för att behandla primär dysmenorré [smärtsam menstruation].

Översynen hittade lovande bevis på fördelarna med att använda kinesisk växtmedicin för att minska menstruationssmärta vid behandling av primär dysmenorré jämfört med traditionell medicin som NSAID och orala preventivpillerar, akupunktur och värmekompression. "

Fänkålsfrön

Det har visats att fänkålfrö extrakt minskar svårighetsgraden av PMS, inklusive signifikant minskning av symtomen på premenstruell spänning.

Kvinnor som tog fänkålfrö extrakt tre dagar före menstruationsstart och upp till tre dagar efter att de slutade sade att dropparna hjälpte dem att känna sig mindre deprimerade och vara produktiva på jobbet och underlättade kommunikationen med vänner och familj, enligt studier publicerade om årliga konferensen för European Society for Human Reproduction and Embryology.

Saffran

Kvinnor som fick 30 mg safranekstrakt per dag (15 mg två gånger dagligen) under två menstruationscykler rapporterade om 50 procent minskning av svårighetsgraden av PMS-symtom..

Vad mer fungerar för att lindra symtom på PMS?

Om PMS-symtom, inklusive smärtsamma menstruationskrampar, minskar din livskvalitet, överväga ett antal säkra och naturliga strategier..

Primrose olja på kvällen: innehåller huvudfettsyran gamma-linolensyra (GLA), som är användbar för att lindra smärta. Också användbart för att återställa den onormala fysiologin hos hormoner som kan bidra till PMS-symtom..

DIM (diindolylmetan): DIM är ett naturligt förekommande fytokemiskt i korsformade grönsaker som broccoli, blomkål, grönkål och rosenkål. Den har unika egenskaper som gör att den kan förändra östrogenmetabolismen, främja optimal östrogenbalans och upprätthålla en sund progesteron- och testosteronproduktion..

Svårighetsgraden av PMS-symtom hos kvinnor är förknippad med ökat östrogen, och symtomen blir allvarligare när östrogen växer. DIM har en balanserande effekt på hormoner och kan gynna tillstånd som PMS, som är förknippade med en obalans av östrogen och progesteron.

Akupunktur: En översyn av 27 studier har visat att akupunktur kan lindra menstruationskrampar bättre än läkemedel eller örter genom att stimulera produktionen av endorfiner och serotonin i ditt centrala nervsystem.

Dietändringar: Förändringar i kosten kan vara till stor hjälp för att lindra kolik och andra PMS-symtom. Du kan också prova:

Vägrar koffein, alkohol och kolsyrade drycker

Minska sockerintaget

Undvik rökt ost, kött och fisk (eftersom de kan öka vätskeansamlingen)

Se till att du får tillräckligt med näringsämnen i kosten, särskilt vitamin B6, mangan, vitamin A och E, kalcium, magnesium, animaliskt omega-3-fett och tryptofan

Motion: Detta är ett annat användbart verktyg som hjälper till att lindra menstruationskramper, kanske för att det höjer nivån av endorfiner, som är kemikalier i hjärnan som är associerade med smärtlindring..

Värme: Att använda en varmvattenflaska på nedre del av buken eller blötläggning i ett varmt bad kan ge tillfällig lindring av menstruationssmärta.

Aromaterapi: aromaterapi med lavendel lindrar känslomässiga symtom som är premenstruella, vilket åtminstone delvis förklaras av en förbättring av aktiviteten hos det parasympatiska nervsystemet.

publicerad av econet.ru. Om du har några frågor om detta ämne, fråga dem till specialister och läsare av vårt projekt här.

P.S. Och kom ihåg att bara förändra vårt medvetande - tillsammans förändrar vi världen! © econet

Gillar du artikeln? Skriv din åsikt i kommentarerna.
Prenumerera på vår FB:

Hur man lindrar irritabilitet före kritiska dagar

Piller och läkemedel för behandling av premenstruellt syndrom (PMS)

PMS (eller premenstruellt syndrom) är ett komplex av psykosomatiska störningar som uppstår 2-14 dagar före början av menstruationsblödning och försvinner helt på egen hand under de första dagarna.
Syndromet förekommer endast i cykelns luteala fas. Det är cykliskt till sin natur. Som regel upplever kvinnor från 20 till 40 år det. PMS är mest uttalad bland invånare i stora städer och kvinnor som arbetar med mentalt arbete..

Oftast fortsätter det i en mild form som inte kräver ett läkarbesök. I svår form förefaller det hos cirka 3-8% av kvinnorna. Om symtomen på sjukdomen fortskrider med varje cykel, finns det ett behov av att ta reda på vad som ska tas för läkarnas behandling.

Vad orsakade

Den goda funktionen hos en kvinnas kropp beror direkt på balansen mellan könshormoner - progesteron, androgen och östrogen. I början av den premenstruella perioden uppstår en obalans som orsakar vissa symtom.

Det finns andra faktorer som utlöser uppkomsten av PMS-syndrom:

 1. Magnesiumbrist.
 2. Brist på vitamin B6.
 3. Rökning.
 4. Övervikt.
 5. Låga serotoninnivåer.
 6. Ärftlighet.
 7. Komplikationer under aborter, förlossning, gynekologiska sjukdomar och stressförhållanden.

För att lindra PMS kan du dricka mediciner. Men om en kvinna har en allvarlig form av premenstruellt syndrom, används hormonella läkemedel som terapi.

Symtom på premenstruellt syndrom (PMS)

Särskilda manifestationer av PMS är olika och individuella för varje kvinna. Det finns cirka 150 variationer av mentala och fysiska tecken. Konventionellt kan de delas in i tre grupper:

 • neuropsykiatriska störningar (tårfullhet, depression, irritation, aggression, trötthet);
 • autonoma störningar (huvudvärk och hjärtklapp med PMS, yrsel, kräkningar, hjärtsvikt, tryckstörningar);
 • hormonella störningar som orsakar feber, törst, svullnad, ökad gasbildning, andnöd, nedsatt syn.

Diagnostik

Det viktigaste diagnostiska kriteriet för PMS är manifestationscykeln. Laboratoriestudier av hormoner i blodet gör att du kan fastställa sjukdomen och bestämma vilket läkemedel eller deras komplex som är nödvändigt för terapi.

Den edematösa formen kännetecknas av en minskning av progesteron i den andra fasen av cykeln. Cephalgiska, neuropsykiska och krisformer åtföljs av en ökning av prolaktinnivåerna. Med dessa former är det viktigt att utföra elektroencefalografi för en mer exakt diagnos av tillståndet.

Med uttalad huvudvärk, yrsel och svimning föreskrivs en MRI- eller CT-skanning i hjärnan. I den edematösa formen rekommenderas att prover tas för att studera njurens utsöndringsfunktion (Zimnitsky-test, Reberg-test). Vid smärtsam ingrepp i bröstkörtlarna krävs en mammologisk undersökning och ultraljud i bröstet.

Huvudformerna för ICP:

 1. Neuropsykiska. Det kännetecknas av irritabilitet, depression, aggressivitet. Det är möjligt att öka känsligheten för ljud och lukt, domningar i händerna, ökad gasbildning, engorgement i bröstkörtlarna.
 2. Edematous. Ödem i ansiktet, fingrarna, bröstförlust, uppblåsthet, vätskeansamling är tydligt.
 3. Cephalgisk Huvudvärk, irritabilitet, illamående, kräkningar, känslighet för dofter och ljud, yrsel..
 4. Kris. Det manifesterar sig i skarpa kriser, börjar med ökat tryck, uppkomsten av en orimlig känsla av rädsla för döden, domningar i extremiteterna, takykardi.

PMS-behandling

Behandlingsmetoderna är ganska olika. Valet av behandlingsförlopp av läkaren beror på syndromets form och förlopp. Ofta är detta en komplex terapi, inklusive metoder för uppförandekorrigering, psyko-emotionell urladdning och läkemedel för att minska PMS. Ett enda medel som är effektivt mot alla symtom på sjukdomen finns inte..

Symtomatisk behandling inkluderar användning av lugnande medel, smärtstillande medel, diuretika, anti-allergiska läkemedel. Vilka piller man ska ta, bara en läkare föreskriver, med tanke på de ledande manifestationerna av PMS. PMS-terapi är en lång process som kräver att en kvinna tar allvarlig självdisciplin och följer alla läkares föreskrifter för att uppnå ett stabilt positivt resultat.

Hormonterapi

Behandling av PMS med hormoner är mest effektiv. Sjukdomen är förknippad med äggstocksaktiviteten, därför är de läkemedel som används syftar till att normalisera könssteroider i blodet. Bland dem spelar progesteronanaloger en nyckelroll..

De viktigaste grupperna av läkemedel som används i terapi inkluderar följande.

 1. Gestagener. Behandlingen utförs med mikroniserad progesteron (Utrozhestan) och syntetiska analoger (Dydrogesteron, Norethisterone, Medroxyprogesteron, Danazol).
 2. Kombinerade orala preventivmedel. Dessa läkemedel är mest populära för behandling av PMS hos kvinnor, inte bara i Ryssland utan också i väst. De återställer väl östrogen / progestogenbalansen och har ett minimum av biverkningar. Av moderna läkemedel använder de ofta drospirenon, som har hög antimineralocorticoid och antiandrogen aktivitet. Monofasiska preventivmedel "Janine", "Logest", "Yarina" tolereras väl av patienter. I komplexa former av PMS föreskrivs "Jess", "Rigevidon" och andra preventivmedel.
 3. Derivat av androgener ("Danazol") används för smärta i PMS, vilket känns starkt i bröstkörtlarna.
 4. GnRH-agonister och antigonadotropa läkemedel används endast i allvarliga former av PMS och har ett antal biverkningar (Buserelin, Goserelin, Leiprorelin). De undertrycker äggstockarnas arbete och kan helt stoppa PMS.
 5. Gonadotropinfrisättande hormonagonister föreskrivs för premenopausala kvinnor för att blockera äggstocksfunktionen.
 6. Prolaktinhämmare är nödvändiga med ökad utsöndring av hypofyseprolaktin (Dostinex, Parlodel).

Icke-hormonell terapi

 1. Vitamin- och mineralkomplex. Kaliumkarbonat orsakar en minskning av affektiva manifestationer och överdriven aptit. Magnesium Orotate minskar svullnad och uppblåsthet. Vitaminer i grupp B är mycket effektiva för att stoppa psyko-emotionella störningar..
 2. Örtbaserade preparat mot PMS är attraktiva på grund av frånvaro av biverkningar på grund av naturliga komponenter. Dessa inkluderar Cyclodinone och Lady's Formula. De normaliserar cykeln, lindrar smärta, minskar obehag.
 3. Förberedelser för ransonering av blodtillförsel, metabolism och funktionellt tillstånd i centrala nervsystemet (Piracetam). De hjälper till att stabilisera syntesen av hormoner relaterade till provokationen av PMS.
 4. Vasoaktiva läkemedel (Pentoxifylline, gingko biloba-extrakt, fleromättade fettsyrapreparat, multivitaminer). Syftet med dessa läkemedel är att tunna blodet, skydda blodkärlen, förbättra blodtillförseln till organ. Allt detta leder till en minskning av smärta..
 5. Diuretika. Vid edematös och kefalgisk form rekommenderas diuretika. Oftast ordineras PMS-tabletter, till exempel Veroshpiron, som är en aldosteronantagonist med uttalade antiandrogena egenskaper. Det dämpar väl irritabilitet, normaliserar humör..
 6. Metabola läkemedel, immunkorrektorer och adaptogener (Erbisol, Ubiquinone) förbättrar näringsprocesserna, ökar immuniteten.
 7. Sedativa och psykotropa läkemedel eliminerar ångest (Rudotel, Seduxen, Sonapax, Adaptol).
 8. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (Nimesulide) har antiinflammatoriska och smärtstillande effekter.

Som regel utförs behandlingen i cykler på 3-6 månader med avbrott. Under PMS-behandling rekommenderas promenader i frisk luft, måttlig fysisk aktivitet, god sömn, balanserad näring. Det är viktigt att dricka mer vätska för att rengöra kroppen.

Behandling av premenstruellt syndrom, läkemedel från PMS

Premenstrual syndrom (PMS) är ett patologiskt tillstånd som upplevs före menstruation av mer än hälften av befolkningen av kvinnor och flickor. Det kännetecknas av ett komplex av mentala och fysiska manifestationer från suddiga till uttalade. Orsakerna till den cykliska sjukdomen är inte exakt fastställda, terapin syftar till att lindra symtomen och stabilisera nervsystemet. Ett antal medel används för behandling, var och en som hjälper till att hantera en specifik orsak till sjukdom..

Det finns inget enda teckenkomplex som skiljer PMS: varje kvinna upplever detta tillstånd på sitt eget sätt. Vissa lider av svår smärta av olika lokalisering, andra upplever psykisk obehag, andra är benägna att båda grupperna av symtom. Vissa känner emellertid inte till negativa känslor innan kritiska dagar börjar..

Det finns två grupper av symtom på premenstruell sjukdom:

 1. 1. Känslomässiga - beteendestörningar: utbrott av ilska, irritabilitet, tårfullhet, känsla av depression, ångest, sömnstörningar, ofta humörsvängningar, minskad eller ökad aptit, intolerans mot vissa luktar.
 2. 2. Fysiska manifestationer: migrän, nedre ryggsmärta, nedre del av magen, i hjärtat, yrsel, illamående, förlust av styrka, flatulens, avföringsstörningar, svullnad i bröstet, svullnad, domningar i extremiteterna, blodtrycksfall.

Premenstruellt syndrom är milt, måttligt och svårt. Den första kännetecknas av närvaron av inte mer än fyra symtom, där en allvarlig kvinna känner upp till 12 olika manifestationer av patologin. Om tillståndet före menstruationen förvärras så mycket att det påverkar det vanliga livet och arbetsförmågan, klassificeras det som premenstrual dysfori.

Cykliskt syndrom har fyra former, kännetecknat av rådande symtom:

 • neuropsykisk med övervägande av beteendemässiga och emotionella störningar;
 • cephalgisk - kännetecknas av migränliknande smärta, illamående, kräkningar, yrsel, upp till förlust av medvetande;
 • ödematös - kännetecknas av uppkomsten av ödem i benen, fingrarna, ansiktet, svagheten, svullnad i bröstkörtlarna;
 • kris - ökat blodtryck, smärta bakom bröstbenet, takykardi, panikattacker.

Identifiera atypiska former av PMS, åtföljt av feber, oemotståndlig sömnlyst, ensidig försvagning av kroppens muskler.

Behandling föreskrivs beroende på syndromets form, symtom och svårighetsgrad. Med en mild grad och milda manifestationer, vitaminkomplex, homeopatiska, lugnande örtmedel, magnesiumpreparat hjälper. Bland dem är droppar och tabletter från PMS:

 1. 1. Magne B6. Lindrar nervös spänning, lugnar migrän, smärta i nedre del av buken, normaliserar sömn, humör, tar bort svullnad och muskelkramper.
 2. 2. Mastodinon. Homeopatisk medicin, normaliserar menstruationscykeln, lindrar mental stress, svullnad, huvudvärk.
 3. 3. Cyklodinon. Den aktiva substansen är ett torrt extrakt av frukt från den vanliga tisteln. Läkemedlet reglerar nivån av kvinnliga könshormoner, föreskrivs för behandling av oregelbunden menstruation, PMS, ömhet i bröstet.
 4. 4. Remens. Homeopatisk medicin i form av tabletter eller droppar. Reglerar cykeln, minskar blödning under tunga perioder, minskar intensiteten av psykomotional manifestationer i PMS och under klimakteriet.

Med ökad nervositet, ångest, irritabilitet används lugnande medel:

 1. 1. Glycin. Ett verktyg för att förbättra hjärnans funktion, lindrar nervspänningar, hjälper till att normalisera sömnen utan att orsaka hämningstillstånd.
 2. 2. Beredningar baserade på valerian. De lindrar irritabilitet, normaliserar sömn och har en lugnande effekt. Vid långvarig användning eller i stora doser minskar de koncentrationen av uppmärksamhet, därför är kontraindicerat för förare.
 3. 3. Pionutdrag. Ett lugnande medel, hjälper till att hantera ångest och rädsla med PMS, är kontraindicerat för personer vars arbete kräver uppmärksamhet och en god reaktion.
 4. 4. Sedavit. Växtbaserade beredningar som innehåller örter och vitaminer. Eliminerar en känsla av rädsla, normaliserar sömn, har en mild kramplösande effekt.
 5. 5. Koppla av. Växtbaserade lugnande medel. Eliminerar ångest, nervös agitation, hjälper till med sömnstörningar.

Fråga: Vilka lugnande medel kan jag ta med PMS??

Webbplatsen ger referensinformation endast för informationssyften. Diagnos och behandling av sjukdomar bör utföras under övervakning av en specialist. Alla läkemedel har kontraindikationer. Specialkonsultation krävs!
Vilka lugnande medel kan tas med premenstruellt syndrom ?

Som lugnande medel för PMS kan du använda växtbaserade preparat, lugnande medel, vitamin- och mineralkomplex.

De medicinska örterna - mynta, citronmelisse, valerian, morwort, humle, johannesört, lavendel har en lugnande effekt. Du kan dricka dem i form av te, bada med dem. De eteriska oljorna från dessa växter kan läggas till aromlampan.

Honung med mjölk har också en uttalad lugnande effekt. Ett glas varm mjölk med en matsked honung kan ge en god natts sömn och en vaken morgonuppvaknande..

Bland läkemedel är de mest effektiva läkemedlen Dismenorm, Seduxen, Phenazepam, Tsipramil, Remens, Coaxil, Rudotel, etc..

Vitamin B6 eller Magne B6 rekommenderas också..

Alla dessa verktyg minskar svårighetsgraden av symtom från nervsystemet, har en lugnande effekt och normaliserar allmänt välbefinnande..

Du bör dock inte förskriva behandling själv, innan du börjar ta något läkemedel måste du konsultera en läkare. Endast en läkare kan förskriva rätt, individuell dosering med hänsyn till allvarlighetsgraden av alla symtom.

Premenstruellt syndrom är en patologi som upplevs före menstruation av mer än hälften av befolkningen av kvinnor och flickor. Detta syndrom kännetecknas av ett komplex av mentala och fysiska tecken: från svag till stark. Orsakerna till uppkomsten av en cyklisk sjukdom är inte exakt fastställda, behandlingen syftar till att eliminera symtomen och normalisera funktionen i centrala nervsystemet. För terapi används ett antal läkemedel som var och en bidrar till att eliminera en specifik orsak till sjukdom. Vilka PMS-tabletter kan jag dricka?

PMS smärtpiller

Om smärtsamma känslor under PMS stör det vanliga livet, kan du dricka droger med den aktiva substansen drotaverin eller ketoprofen (No-shpa, Ketonal). De har en avslappnande effekt på livmodern, minskar frekvensen av sammandragningar. Effekten uppnås efter applicering av den första tabletten. Medicinering kan tas vid behov enligt instruktionerna. Om smärtan uppstår ständigt är det bättre att ta medicinen i förväg.

P-piller hjälper till att hantera symptomet. Regelbunden användning av preventivmedel minskar eller eliminerar smärta. En gynekolog hjälper dig att förstå vilka läkemedel som är bäst för dig. Det är också användbart att läsa recensioner från andra kvinnor om konsekvenserna av att använda det valda läkemedlet..

Anxiolytika för PMS

Tranquilizers för PMS förskrivs sällan, och endast om lugnande medel är ineffektiva. Dessa är potenta läkemedel som kan orsaka allvarliga komplikationer med felaktigt eller okontrollerat intag. De vanligast föreskrivna medicinerna inom neurologi från lugnande medel är ängslar.

Dessa läkemedel ökar humöret, eliminerar aggression, irritation, depression och depression helt..

Vi kommer att tillhandahålla en lista över de mest kända och ofta föreskrivna ångestdämpare, men av säkerhetsskäl kommer vi inte att ange reglerna för deras tillämpning. Detta kommer att göras av en neuropatolog eller psykolog under utnämningen.


Så, oftast med svår irritation före menstruation, föreskrivs följande ängslar:

Medicinering tas vanligtvis en gång om dagen. Men vid behov kan läkaren öka doseringen. Att göra det själv är kategoriskt oacceptabelt, eftersom allt bör hända gradvis - en gång var 7-14 dag.

Tyvärr orsakar ångestdämpare ofta biverkningar som i kombination med symtomen på premenstruellt syndrom kan göra denna svåra period för en kvinna helt enkelt outhärdlig. I synnerhet manifesteras kroppens negativa reaktioner:

 • dåsighet
 • letargi;
 • minskad mental och fysisk aktivitet;
 • psykologiskt beroende.

Anxiolytiska läkemedel är avsedda för långvarig användning, så flickor tror naivt att dessa läkemedel endast kan dispenseras under förberedelse av kroppen för menstruation.

Vanligtvis används sådana starka läkemedel om det finns psykiska störningar eller störningar i nervsystemet som inte är relaterade till perioden före menstruationen..

Därför måste du kontakta en läkare med plötsligt inträffande av neurasteniska eller depressiva symtom på PMS, som tidigare var frånvarande. Det är nödvändigt att eliminera orsaken till den kliniska bilden, då kommer premenstruellt syndrom att försvinna på egen hand.

Hur du kan förbättra ditt humör

En vanlig PMS-följeslagare är dåligt humör och depression. Detta tillstånd uppstår på grund av en kraftig förändring av hormonnivåerna. Under mottagningen kan gynekologen förskriva patientens lungor

antidepressiva medel som ökar resistensen mot ångest och irritabilitet. Sådana tabletter med PMS för gott humör bör drickas, doseringen bör bestämmas av läkaren. Bland moderna humörförstärkande läkemedel är Fluoxetine och Grandaxin väletablerade..

I svårare fall förskrivs allvarliga läkemedel som påverkar hjärnans aktivitet (nootropics och hämmare). Efter genomförande av nödvändiga tester kan piller som Sonapax ordineras till kvinnan..

Att dricka sådana läkemedel utan att rådfråga en läkare är farligt för hälsan!

Hur man hanterar aggression i PMS

Före de kritiska dagarna börjar en kvinna en period då hon är irriterad av små saker utan anledning. För närvarande är kvinnan överväldigad av känslor och aggression, hennes fysiska och psykologiska hälsa är i ett instabilt tillstånd. Hon kan skrika på nära och kära, arbetskollegor. Men det viktigaste att komma ihåg är att detta bara är ett tillfälligt villkor som kan hanteras med värdighet..

PMS-aggression kan förstöra en familj

Innan premenstruellt syndrom inträffar, känner kvinnan lugn, balanserad, hon är vänlig i förhållande till andra människor. Men när det gäller ICP förändras det mycket. Förutom irritabilitet kan ökad touchiness finnas närvarande under denna period, en kvinna kan gråta på grund av olika bagateller. Mycket skarpa stämningsförändringar äger rum. Oftast väntar det svagare könet på slutet av denna period, med tanke på det som ganska naturligt. Men om du inte börjar kontrollera din irritabilitet, humörsvängningar, kommer detta att leda till ofta gräl och konflikter i familjen, och detta kommer att leda till dess förstörelse.
Se även: Lukt och aroma påverkar kvinnors humör och aptit

Det är svårt för barn att bära skriken från sin mamma när de inte gjorde något dåligt. Makan måste också uthärda allt som händer med hans kvinna. Och detta är svårt, om ett sådant beteende inte slutar, kan äktenskapet kollapsa. Allt detta beror inte på att kära inte vill acceptera en person som han är. Och allt eftersom det finns metoder för att bekämpa detta tillstånd. Och en kvinna är skyldig att göra allt för att undvika familjekonflikt.

Vegetabiliska

Handla försiktigt på nervsystemet, minska spännbarheten, eliminera en känsla av ångest. De naturliga komponenterna som utgör den positiva effekten på kroppen som helhet. Med regelbunden inträde återgår lugn och gott humör under PMS. Bilden visar populära växtbaserade lugnande medel..

Kom ihåg att att ta mediciner utan läkarens rekommendation kan orsaka allvarliga allergier. Innan du köper piller på ett apotek bör du besöka en läkare och klara de nödvändiga testerna.

Allmänna rekommendationer för att ta emot medel från PMS

Recensioner av PMS-tabletter har bekräftat att homeopatiska och växtbaserade läkemedel (som Remens) inte har mindre gynnsamma effekter på kroppen än kraftfulla botemedel. I forum ställer kvinnor ofta frågor om vilka piller att dricka med PMS. Det är lämpligt att välja mediciner som består av naturliga örter och extrakt.
Framgångsrik behandling av PMS-symptom beror på det valda rättsmedlet. Innan du köper bör du besöka din läkare, läsa recensioner om honom och lyssna på din kropp. En bra medicin kan befria dig från obehagliga känslor en gång för alla.

Mediciner för behandling av premenstruellt syndrom

Premenstruellt syndrom (PMS) kallas den kvinnliga kroppens patologiska tillstånd, vilket manifesteras av psykiska och fysiska symtom. I detta fall kan tecknen på PMS vara både subtila (oskarpa) och uttalade. Eftersom det inte finns någon specifik lista över orsaker till manifestationen av själva sjukdomen och dess cykliska karaktär, bör läkemedel från manifestationerna av PMS vara under övervakning av en läkare.

De läkemedel som används kan variera i typ, men syftar till att normalisera nervsystemets funktion eller används för att lindra störande smärtsamma upplevelser och förbättra kroppens allmänna tillstånd. Intaget av läkemedel utförs som regel under förberedelserna av den kvinnliga kroppen för början av nästa menstruation och bör endast påverka de störande symtomen som observerats hos kvinnor, eftersom det finns en stor skillnad med ökad irritabilitet och ökad smärta i nedre del av buken.

Självkontroll, lugn och förståelse med PMS

Förutom att följa ovanstående metoder, måste du lära dig att kontrollera dina känslor för att helt besegra irritabilitet och andra negativa symtom under denna svåra period. Kom ihåg att inga problem är värda dina nerver och tårar. Förstå själv det faktum att du varje dag ska levas med glädje och inte med negativitet och irritation.

Få förståelse från nära och kära, dela med dem ditt sinnestillstånd. Be din man om hjälp i hushållssysslor, försök att undvika konfliktsituationer och koppla av mer. Var frisk och ta hand om dig själv!

Former och manifestationer av PMS

Det premenstruella syndromet hos varje patient manifesteras individuellt: om vissa har ett överskott av dåligt humör utan någon uppenbar anledning, måste andra drabbas av svår smärta och inte bara i buken. Oftast är manifestationen av PMS också förknippad med psykisk obehag hos kvinnor, när negativa sensationer inte kan bestämmas av några uppenbara skäl. Samtidigt finns det några kvinnor som inte känner till listan över sådana manifestationer.

I medicinsk praxis är det vanligt att skilja två huvudgrupper av symtom som är karakteristiska för PMS:

 1. Behavioral-emotionella. I sådana fall manifesteras PMS mer av utbrott av ilska och ilska, som snabbt ersätts av tårfullhet. Ofta, före den förväntade början av menstruation, kan sömnstörningar, en ökning eller, omvänt, brist på aptit, observeras. En känsla av ångest eller depression, tillfällig intolerans för vissa arom är också tillåtet..
 2. Fysiska manifestationer. Denna kategori inkluderar smärta. PMS kan åtföljas av migrän, tillfällig smärta i ländryggen, yrsel, svullnad i bröstkörtlarna, samt svullnad och till och med domningar i benen. Ett av de vanligaste symtomen på PMS är en kraftig förändring av blodtrycket, som slutar med början av menstruation.

Premenstruellt syndrom kan också manifestera sig i varierande grad: milt, måttligt eller svårt. Det första fallet kännetecknas av observation av 2 till 4 symtom på samma gång, och för en svår form - cirka 12 tecken på störningar i kroppen.

Om försämringsgraden är för allvarlig och påverkar förmågan att utföra dagliga arbetsuppgifter klassificeras sjukdomen som pre-mental dysforia.

Det finns också fyra huvudformer av PMS-manifestation, som skiljer sig åt i fråga om de rådande symtomen:

 1. Cephalgic, där migrän, kräkningar, illamående och svår yrsel är karakteristiska, vilket ofta leder till förlust av medvetande.
 2. Neuropsykisk, manifesterad av ovanliga mänskliga känslor och beteenden.
 3. Kris, som är förknippad med hopp i blodtryck, en manifestation av takykardi, panikattacker och välkänd smärta bakom bröstbenet.
 4. Edematous, som åtföljs av ökad svullnad i händerna (särskilt fingrarna), ansikte och ben. Samtidigt bortse från den ovanliga svullnaden i bröstet.

Om några dagar före den förväntade början av menstruation, en nästan oöverstiglig sug efter sömn, ensidig muskelsvaghet eller en ökning av kroppstemperaturen observeras, finns det skäl att diagnostisera en atypisk form av sjukdomen, vilket kräver en obligatorisk undersökning av en gynekolog och ta mediciner för att underlätta PMS.

Vilka är symtomen före menstruation?

Ofta förändrade humör, uppträdande av huvudvärk och smärta i rygg och korsryggen, liksom förekomsten av obehag i bröstområdet, kan indikera att en kvinna börjar premenstruellt syndrom. Under hur många dagar PMS uppstår och vilka symtom som dyker upp - det är inte exakt fastställt av vetenskapen. Allt är individuellt och beror på det kvinnliga hälsotillståndet och det allmänna välbefinnandet..

De fysiska symtomen på premenstruellt syndrom inkluderar utseendet på:

 • diarré, förstoppning;
 • uppblåsthet, flatulens;
 • kramper i nedre del av buken, temperatur;
 • huvudvärk;
 • obehag i bröstkörtlarna;
 • överkänslighet mot ljus eller brus.

Psykomotiska symptom inkluderar:

 • slöhet, trötthet;
 • oro över bagateller;
 • nervös spänning;
 • känsla av sorg, depression;
 • förändringar i aptit (sugen efter mat eller brist på aptit).

I de flesta fall försvinner tecken på psykoterapi och fysiskt obehag efter de första dagarna av menstruationen. Om symtomen är ljusa och ofta stör kvinnan, måste du söka hjälp hos en gynekolog. Även perioder med ungdomar, som ofta åtföljs av uppkomsten av dermatologiska problem (akne, akne) och störningar i svettkörtlarnas funktion (ökad svettning), kräver också medicinsk övervakning.

PMS-medel

Läkemedlets syfte beror helt på den diagnostiserade gruppen och själva sjukdomen. I detta fall måste allvarligheten av överträdelserna själva beaktas. Exempelvis är homeopati med PMS relevant för mildare former av manifestation av flera karakteristiska tecken. I sådana fall kan en medicin med växtbaserade ingredienser också ordineras. Med ökad ångest är lugnande läkemedel effektivare. För generell förstärkning kan vitaminkomplex och magnesiumpreparat användas..

När man observerar en mild grad av sjukdomen kan behandling av PMS genomföras med läkemedel såsom:

 1. Magne B. Genom att ta denna medicinering hjälper du till att lindra nervspänningar och eliminera smärtsamma migrän, obehag i nedre del av buken och muskelkramper. Ett läkemedel föreskrivs för syndromet och för att minska svullnad.
 2. Mastodion. Läkemedlet tillhör klassen av homeopatisk terapi och bör tas strikt enligt föreskrift av läkaren. Komponenternas huvudeffekt syftar till att lindra mental stress, normalisera menstruationscykeln och eliminera svår huvudvärk.
 3. Cyclodinone. Läkemedlet hjälper till att bli av med PMS på grund av det torra extraktet av kornfrukt. Det är med sin hjälp att produktionen av könshormoner regleras. Växtbaserade komponenter är också relevanta för menstruations oregelbundenhet och bröstsmärta.
 4. Remens. Ett av de effektiva homeopatiska medlen, som finns både i droppar och tabletter. Med det kan du minska överflödet av sekret, återställa den vanliga menstruationscykeln för kroppen och också reducera intensiteten av den psyko-emotionella manifestationen av själva sjukdomen betydligt..

Om PMS främst åtföljs av nervösa manifestationer och orsakslöst ångest, måste sjukdomen behandlas med lugnande medel, som inkluderar:

 1. Glycin - ett verktyg som låter dig fastställa hjärnans funktion och därmed ta bort onödig ångest, nervös belastning.
 2. Pion-extrakt, som låter dig bli av med rädsla och lugna din egen ångest, men rekommenderas inte för personer som kräver noggrann uppmärksamhet, koncentration och snabb respons.
 3. Läkemedel med valerian, tack vare vilket du kan lindra irritabilitet, lugna nerverna och till och med skapa en dröm.
 4. Sedavit, som är ett annat sätt att behandla PMS medicinskt baserat på växtbaserade egenskaper och vitaminer. Förutom att normalisera sömn och eliminera en obsessiv känsla av rädsla har läkemedlet en mild kramplösande egenskap.

Och ändå, hur man hanterar PMS?

Om en kvinna blir för känslomässig kan hon skratta och gråta hårt. Det är bäst att använda lugnande medel, helst växtbaserade, på råd från en läkare. Helst, naturligtvis, göra trevliga, icke-stressande affärer. Ta en kopp aromatisk te, slå på trevlig musik, tända ljus.

Se även: Fiberprodukter

Innan menstruationen kan tarmproblem börja. Du kan undvika dem genom att ställa in en diet. Uteslut mousserande vatten, snabbmat, mjöl, baljväxter, nötter, kål från kosten.

Handflator, fötter, armhålor innan menstruationen blir konstant våt. Detta fenomen kallas hyperhidros. Dessutom kan en obehaglig lukt uppstå. På sådana dagar måste du besöka duschen oftare, använda en pålitlig deodorant. Ät gröt, lågfettprodukter.

En vanlig PMS-följeslagare är svullnad. För att undvika dem, drick inte flytande 1,5-2 timmar före sänggåendet, uteslut inte salt. Du måste dricka kefir, äta äpplen, flytta mer. Du kan brygga diuretiska teer.

Det är användbart och nödvändigt för alla att ta vitaminer. Det är användbart att dricka ett glas mjölk med en sked honung på natten. Mjölken är rik på kalcium och honung innehåller tillräckligt med magnesium..

Läkemedel för att minska manifestationerna av premenstruellt syndrom (PMS)

Funktioner: läkemedel föreskrivs beroende på form och svårighetsgrad av manifestationerna av PMS.

Med mindre manifestationer av syndromet rekommenderar läkare vanligtvis vitaminer, magnesiumpreparat, homeopatiska och lugnande medel för att få dig att må bättre..

I svåra fall kan 'href =' https: //aif.ru/health/life/gormonalnye_preparaty_stoit_li_boyatsya_pobochnyh_effektov 'ibland förskrivas hormoner, antidepressiva medel, diuretika och smärtstillande medel från gruppen icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel..

Behandling av svår PMS utförs endast enligt anvisningar och under övervakning av en läkare..

De vanligaste biverkningarna: allergiska reaktioner.

De viktigaste kontraindikationerna: individuell intolerans.

Kom ihåg att självmedicinering är livshotande, kontakta en läkare för råd om användning av mediciner.

Köp en tryckt version av katalogen på kioskerna i din stad eller beställ den i redaktionskontoret per telefon eller e-post med anteckningen ”PM” (ange namn, postadress och telefonnummer i brevet).

Du kanske också är intresserad.

Topp 5 följare

2020 Argument och fakta JSC

VD Ruslan Novikov. Chefredaktör för den veckovisa Argumenty i Fakty Igor Chernyak. Denis Khalaimov, chef för digital utveckling och nya medier på AiF.ru. Chefredaktören för webbplatsen AiF.ru Vladimir Shushkin.

"Aif.ru" -media är registrerat hos Federal Service for Supervision of Mass Communications, Communications and Culture Heritage Protection, registreringsnummer E-post är FS77-31805 daterat 23 april 2008. Grundare: Argumenty i Fakty JSC. Webbsidan aif.ru finansieras av Federal Press and Mass Media Agency.

Chefredaktör för webbplatsen: Shushkin V.S. e-post, tel. 8 495 783 83 57,16+

Alla rättigheter förbehållna. Kopiering och användning av komplett material är förbjudet, partiell citering är endast möjlig med en hyperlänk till webbplatsen www.aif.ru.

Hur man kan bli av med irritabilitet med PMS?

För att bli av med irritabilitet en vecka före menstruationen eller under menstruationen måste du genomgå behandling av en gynekolog. Irritabilitet är ett av de karakteristiska psyko-emotionella symtomen på PMS. Temperatur, smärta och andra fysiologiska känslor ökar manifestationen av psykomotiska störningar. Utan hjälp av en läkare är det omöjligt att kontrollera hormonnivån och tillhörande symtom på PMS. Hur många dagar du behöver ta de föreskrivna medicinerna beror på hur livligt obehaget är och hur ofta de bry. I de flesta fall åtföljs irritabiliteten av ilska, ilska eller en känsla av ökad ångest. Beroende på stabiliteten i det känslomässiga tillståndet kan lugnande medel av ett brett spektrum av åtgärder förskrivas en kvinna.

Ett gott humör och välbefinnande med irritabilitet hjälper till att upprätthålla en hälsosam kost (normaliserar blodsockret, förbättrar ämnesomsättningen) och regelbunden fysisk aktivitet (stöder muskelton). För att inte förvärra manifestationen av irritabilitet är det nödvändigt att överge koffeinhaltiga drycker och andra stimulanser.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Gynekologen talade i detalj om återställande av menstruationscykeln efter förlossningen

Efter födseln börjar den kvinnliga kroppen återhämtningsprocessen. Det är alltid annorlunda, som individ. Därför är det inte värt att oroa sig för "men flickvännen är så, men jag är annorlunda"....

Brun urladdning under menstruation hos kvinnor

En gång i månaden har varje frisk kvinna en menstruation som kännetecknas av blodig vaginal urladdning. Men i vissa fall inträffar brun urladdning under menstruationen....

Hur man hanterar depression efter födseln

Skott från filmen “Tally”, 2017. Moderskap är världens svåraste jobb. Charlize Theron i rollen som först fruktansvärt olycklig och sedan otroligt glad mamma, fru och kvinna....