Symtom på PMS eller graviditet, hur man kan skilja

Harmonier

Ibland händer det, i väntan på början av menstruationen, känner du ett visst obehag, men kritiska dagar kommer aldrig. Detta leder till tvivel om en graviditet har inträffat?

De första symptomen på en graviditet liknar manifestationerna av PMS. De obehagliga känslorna som uppstår för varje flicka är speciella, men de vanligaste kan noteras:

 • bröstsvullnad och ömhet;
 • dåsighet;
 • begär efter vissa typer av mat;
 • överkänslighet mot lukt;

Alla dessa manifestationer är förknippade med en förändring i den hormonella bakgrunden i kroppen. Balansen mellan progesteroner och östrogener störs, vilket påverkar det neuro-emotionella tillståndet och orsakar en försämring av välbefinnandet.

Bröstsmärta

Svullnad, bröstsmärtor är karakteristiska för både PMS och graviditet. Detta beror på en förändring av hormonnivåerna, så detta symptom är inte avgörande. Det enda du kan ta hänsyn till varaktigheten på detta villkor.

Under graviditeten åtföljer detta symptom en ung mamma hela tiden, eftersom det i bröstet finns processer associerade med amning.

Med PMS varar detta symptom flera dagar.
Obehag i ryggen
Ryggsmärta under graviditeten inträffar mycket senare, närmare tredje trimestern. I de tidiga stadierna är detta inte ett karaktäristiskt tecken, det kan uppstå på grund av ett allmänt obehag. Mer uttalad ryggsmärta visas med PMS.

Blodiga problem

Blodigt utflöde under graviditeten är inte rikligt, mer smutsigt och varar 2-3 dagar, det allmänna hälsotillståndet är bättre än med normal menstruation. Dessa urladdningar kan börja lite tidigare än den förväntade perioden, det finns brunt, brunt.

Fläckning under graviditeten förklaras av processen för fästning av embryot i livmoders slemhinna. Sådana fenomen under graviditet inträffar inte ofta, men två av mina vänner stött på detta.

Varje kvinna ska lyssna mycket noggrant på sin kropp, då kommer sådana symtom inte att lämnas utan uppmärksamhet. Detta symptom är ganska vägledande. Det är viktigt att lära sig hur man bestämmer skillnaden mellan fläckar under graviditet och menstruation..

Illamående

PMS kan också kännetecknas av illamående, men detta är en kortvarig och sällsynt förekomst, och när det gäller tid förekommer det mycket tidigare än under graviditet.

Tidig toxikos hos gravida kvinnor leder till aversion mot mat. Illamående uppstår inte bara på morgonen, utan hela dagen när som helst. Under påverkan av obehagliga luktar intensifieras toxikos.

Vanligtvis uppstår detta symptom efter 5 veckor, vilket är förknippat med fostrets vitala processer. Metabolism har ännu inte fastställts, och fostrets förfallsprodukter kommer in i moders blod och orsakar lätt förgiftning. Detta varar upp till 4-5 månader tills moderkakan mognar. Kräkningar kan uppstå periodvis.

Hos en kvinna med olika graviditeter kan detta symptom manifestera sig på olika sätt. Min vän, medan jag väntade på pojken, fick inte toxikos, men när hon blev gravid med sin dotter följde illamående och kräkningar ständigt. Av min egen erfarenhet kommer jag att säga att toxikos åtföljde mig från 5 till 16 veckor, men hos två av mina vänner stannade det klart vid 12 veckor. Några av mina goda vänner led inte alls..

Begär efter vissa typer av mat

Under graviditeten inträffar ofta en förändring i matsmak, begär efter en produkt och vanligt föda kan orsaka avsky. Uttrycket "dras på salt - till graviditet" är känt för alla, och detta är förståeligt, ofta finns det en önskan att äta sött och salt.

I de tidiga stadierna av graviditeten kan kvinnor uppleva en känsla av hunger, detta är förknippat med en betydande energiförbrukning av kroppen vid tidpunkten för att det befruktade ägget fortskrider genom äggledarna och dess implantation. Denna process tar upp till två dagar..

Men detta symptom är inte heller avgörande, eftersom jag från min egen erfarenhet kommer att säga att före PMS är min aptit kraftigt ökad, som de flesta av mina vänner. Detta är också förståeligt ur en fysiologisk synvinkel - kroppen ackumulerar näringsämnen före betydande blodförlust.

Värkande i nedre del av buken

Under graviditeten - på kort sikt, inte påträngande och slö.

Med PMS är smärtan allvarligare och obehaglig, uppblåsthet observeras, särskilt den första dagen. I en tredjedel av mina vänner drar magen under hela menstruationsperioden. Det finns tur som inte upplever sådana obehagliga upplevelser..

När graviditet inträffar inträffar befruktning av ägget, förberedelse av livmodern för dess implantering. Under fästningen av fruktägget till slemhinnan är obehag möjligt. Innan menstruationen inträffar den motsatta processen - slemhinnan exfolierar, vilket frigörs under menstruationen. Detta orsakar en liknande känsla. I båda fallen är smärtan annorlunda.

Plötsliga förändringar i känslomässigt tillstånd

Under graviditeten är humörsvängningar extremt uttalade, känslorna är starkare och mer uttalade. En av mina vänner, i de tidiga stadierna av graviditeten, ville hela tiden gråta, hon var alla ledsen och kränkt av tårar, eller bara skrattade glatt av ett obetydligt skämt. Moodiness och orsakslös ångest följer också ständigt en kvinna.

Med PMS finns negativa känslor, ökad nervös spänning, panikattacker, ilska, ilska oftare. Allt normaliseras med början av menstruationen.

Det är denna indikator som oftast fångar andras öga. Arten av detta symptom är förknippat med hormoner, men det finns skillnader i dess manifestation..

Trötthet och yrsel

Under graviditeten sker en kraftig ökning av progesteronnivåerna, vilket leder till ökad trötthet under de första veckorna.

 • Trycket och sockernivån minskas
 • Den totala mängden blod i kroppen ökar

Detta orsakar en försämring av välbefinnandet, yrsel uppstår. Frånvaro och snabb trötthet är karakteristiska. Innan menstruationen börjar inträffar liknande förändringar, men med deras början minskar progesteronnivåerna och tröttheten passerar.

sömnighet

Under graviditet uppstår dåsighet ganska ofta och detta är skyddande. Kroppen försöker skydda det lilla barnet från överdriven känslomässighet hos sin mamma, kvinnan blir trögare, vill sova hela tiden och "inte springa till frontlinjerna och rusa i striden".

Under min graviditet överlappade jag bara hela första trimestern, den fruktansvärda dåsigheten var:

Det finns kvinnor som kännetecknas av sömnlöshet under denna period.

Med PMS är detta symptom kortlivat..

Detta symptom uppstår mot bakgrund av allmän trötthet i kroppen..

Luktkänslighet

Detta symptom verkar vara ett av de första i de tidiga stadierna av graviditeten. En kvinna känner morgonsjukdom. Vissa luktar orsakar särskilt avsky. Oftast gäller detta lukten av hushållskemikalier, toalettvatten, parfymer och lukt från livsmedel, särskilt under beredningen. Alla "arom" känns mycket akut.

Under min graviditet kunde min goda vän helt enkelt inte gå in i köket och öppna kylen, knappast åkt med kollektivtrafik, hon luktade alla hemskt dåligt. Det är särskilt obehagligt att uppleva denna period på sommaren, när värme tillförs alla irriterande faktorer, vilket helt enkelt förstärker det..

Under PMS uppstår också luktkänslighet, men det verkar inte så mycket och inte länge.

Hur man bestämmer exakt

Inget av ovanstående tecken är 100% avgörande, du kan gissa om en eventuell graviditet eller tvivel. Även frånvaron av menstruation indikerar inte exakt graviditet.

Förseningar kan orsakas av svår stress, överansträngning på jobbet, känslomässig påfrestning, kanske du har tentor eller har en svår intervju, du grälade med din nära och kära; är förknippade med en klimatförändring, eller vara en signal för utvecklingen av sjukdomen. För att eliminera tvivel är den bästa metoden att använda ett graviditetstest..

Alla tester har samma princip, svarar på nivån av ett hormon i urinen - humant korioniskt gonadotropin (hCG).
Det finns olika typer av tester:

 1. Testremsor är inte dyra. Testet är en remsa med markeringar på den. Testet måste sänkas ned i en behållare med morgonurin. Efter några sekunder sätter du materialet på en horisontell yta och väntar tills indikatorremsan reagerar på hormonnivån. På morgonen är urinen den högsta koncentrationen av hCG, så resultatet blir mer tillförlitligt. Två remsor på testet indikerar en kvinnas graviditet. På kort tid kan resultatet vara felaktigt, det är bättre att dubbelkontrollera efter ett tag.
 2. Tablet-testet är relativt nytt och bekvämt. Det har stor känslighet, vilket gör det möjligt att bestämma graviditet i de tidiga stadierna. Testet ser ut som en surfplatta där fönstren är belägna. En liten mängd urin måste appliceras på ett speciellt fönster, där det finns en färglös vävnad med ett reagens. När den kommer in i vävnaden reagerar urinen, fläckar den och resultatet syns i ett annat fönster. Ett sådant test är mer effektivt..
 3. Jet-testet är en av de nya moderna typerna. Det är en liten plastapparat, i slutet finns remsor med applicerade känsliga partiklar som omedelbart svarar på närvaron av hCG-hormon i urinen. Det har en mycket hög noggrannhet och pålitlighet..
 4. Det elektroniska testet är mycket bekvämt och bekvämt. I utseende liknar det en bläckstråleskrivare, men den har en speciell skärm på vilken det kommer att finnas en inskription: "gravid" - du är gravid och "inte gravid" - är inte gravid.

Om du har testat och tvivlar kan du göra ett laboratorieblodtest för hCG.
Kom ihåg att varje kvinna är individuell och unik, ingen kommer att förstå hennes kropp bättre än henne. PMS är en månadshändelse, och var och en av oss vet bäst vilka specialfunktioner den åtföljer. Lyssna på din kropp så kommer du att märka om några förändringar inträffar.

För tillägg. läsning

Menstruationscykeln involverar ett enormt och komplext arbete i kroppen, som är beredd på befruktningen av ett barn. I mitten av cykeln utsöndras ett ägg från äggstockarna och förbereder sig för befruktning. Ett ytterligare slemlager bildas i livmodern, som kommer att ta det framtida barnet.

Om befruktning inte har inträffat, börjar kroppen bli av med resultaten av sina framsteg, och nästa månad kommer den att börja om igen. Innan en ny cykel påbörjas i den kvinnliga kroppen, inträffar ett antal förändringar som inträffar flera dagar innan menstruationens början och kallas PMS (pre-menstrual syndrom). PMS-manifestationer noteras av varje andra kvinna, men i min miljö finns enskilda tecken hos alla mina kvinnliga vänner och bekanta..

 • obehag i ryggen;
 • värkande smärta i nedre del av buken;
 • plötsliga förändringar i det emotionella tillståndet;
 • trötthet och yrsel;
 • illamående och kräkningar;
 • blodiga frågor.

Graviditet eller bara PMS: hur man kan skilja och om de kan förväxlas?

De tidiga tecknen på graviditet är mycket lik PMS, och många kvinnor som upplever konstiga upplevelser innan början av sina perioder undrar vad som orsakade dem..

Så att den "intressanta situationen" inte överrasker dig, måste du lyssna noga på kroppens signaler och lära dig att skilja PMS-symtom från graviditetstecken..

"Vad har jag: PMS eller graviditet?" Hur skiljer man från det andra? ” Vi kommer att diskutera dessa frågor i den här artikeln..

Vad är premenstruellt syndrom?

Premenstruellt syndrom eller PMS är ett speciellt tillstånd åtföljt av vissa psykologiska och fysiska manifestationer..

Enligt statistik, cirka 3 till 10 dagar före menstruationen, märker cirka 50 procent av kvinnor i fertil ålder att PMS börjar. Kvinnor under denna period blir irritabla, kan gråta av någon anledning och upplever också huvudvärk och muskelsmärta.

Påtagliga psykologiska manifestationer - irritabilitet, nervositet, till och med aggressivitet, blir orsaken till olika incidenter. Enligt statistik begås de flesta brott, olyckor och andra incidenter, vars skyldiga är kvinnor, under PMS.

Det antas också att kvinnor som upplever ständig mental stress också är benägna att detta syndrom..

Vad är orsakerna till PMS?

Trots den utbredda förekomsten av premenstruellt syndrom kan läkare inte exakt bestämma orsakerna till dess förekomst. Det finns två huvudteorier:

 1. Cykliska hormonella förändringar. En obalans mellan nivåerna av hormonet progesteron och östrogen orsakat av olika faktorer anses vara en av de viktigaste teorierna för utveckling av PMS.
 2. Kemiska processer i hjärnan. Antalet neurotransmittorer, såsom serotonin och dopamin, påverkar det känslomässiga och mentala tillståndet. Till exempel kan otillräckligt serotonin förvärra humöret, orsaka trötthet, sömnlöshet och andra problem..

De viktigaste symtomen på PMS

Oftast, under denna period, är kvinnor bekymrade över kombinationen av fysiska och psykologiska manifestationer..

Fysisk:

 • bröstsvullnad och ömhet i bröstet;
 • rita smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen;
 • huvudvärk;
 • hudutslag (akne);
 • förstoppning eller diarré;
 • illamående eller kräkningar.

Psykologisk:

 • plötsliga humörsvängningar;
 • depression, irritabilitet;
 • aggressivitet;
 • tearfulness;
 • Trötthet;
 • dåsighet eller sömnlöshet;
 • förändring i libido;
 • svårigheter att koncentrera sig etc..

Alla dessa känslor uppstår på grund av obalansen mellan progesteron och östrogen och kan kombineras på olika sätt. Hos vissa kvinnor åtföljs PMS endast av smärta i nedre del av buken, medan i andra finns det många symtom som orsakar allvarliga obehag.

I alla fall försvinner symptomen på PMS efter menstruationens början eller efter det.

Tecken på tidig graviditet

Symtom på premenstruellt syndrom liknar mycket tidigt graviditet. I en gravid kvinnas kropp börjar den aktiva produktionen av progesteron - ett hormon som är nödvändigt för att förbereda kroppen för att fostra ett barn.

De viktigaste tecknen på graviditet i de tidiga stadierna inkluderar:

 • ökad bröstkänslighet;
 • illamående och kräkningar
 • Trötthet;
 • Trötthet;
 • humörsvängningar.

Generellt sett är symptomen på graviditet före förseningen ungefär som PMS, så det kan vara ganska svårt att skilja det ena från det andra..

Hur man avgör orsaken till sjukdom?

För att avgöra vad som exakt orsakar sjukdomen: PMS eller graviditet - måste du vänta på menstruation. Om det inte kom under den beräknade perioden inträffade troligen befruktningen. Du kan verifiera detta med det snabba graviditetstestet.

Om du inte har tålamod att vänta på det förväntade menstruationsdatumet, kan du göra ett blodprov för att bestämma nivån av humant korioniskt gonadotropin (hCG).

Graviditetstest svarar exakt på en ökning av hCG-nivåerna efter en försening, men nivået på hormonet i blodet stiger mycket snabbare. Redan den 10: e dagen efter befruktningen kommer analysen att visa med nästan 100 procent noggrannhet om du är gravid eller inte.

Användbar video

Läs mer om att inte förväxla graviditet med PMS i den här videon..

För att se till att det inte finns några misstag och att graviditeten har kommit, bör du besöka en gynekolog. Under undersökningen kommer läkaren att bedöma tillståndet hos de inre könsorganen och kontrollera formen på livmodern. Var beredd på att efter att ha tagit läkaren skickar dig till en ultraljud för att bekräfta fostrets närvaro.

PMS eller graviditet

Vad som är viktigt att veta om PMS?

Premenstrual syndrom (PMS) - som läkare kallar totaliteten av extrema manifestationer inför nästa menstruation. Denna symptomatologi manifesteras inte bara på fysiologisk nivå utan också i den psykologiska aspekten. Känslor som PMS förekommer i tidig graviditet.

De flesta kvinnor håller inte med om att något är fel med dem. Vissa damer förhåller sig till humörsvängningar med humor och hävdar att det bara är “hormoner som hoppar”. Men många är skeptiska till PMS och anser att det är en "fiktiv" diagnos utan tydliga symtom, med hänvisning till några plågor. Forumen skriver ofta något som "PMS under graviditet - nonsens!"

Det finns inget speciellt i detta tillstånd, men när kvinnor kommunicerar utbyter de ofta kunskap om symtomen på speciella tillstånd. Efter att ha lyssnat på sådana ”diagnoser” eller läst om dem på forumet, förväntar sig damer ofta sådana manifestationer i deras kroppar, även om det i verkligheten inte finns några förutsättningar för detta.

Men PMS är inte en myt, och extrema manifestationer leder dem till utslagna handlingar och beslut som fattats i ilska som de aldrig skulle ha tagit gott humör. Ett liknande PMS-tillstånd inträffar också i början av graviditeten, som män ofta diskuterar med humor.

Viktigt: Det är värt att notera att skarpa förändringar i strukturen och malaisen inträffar ungefär samtidigt - före menstruationen eller på förseningsdagar under graviditeten. Ofta påverkar PMS kvinnor med en lång cykel - mer än 30 dagar, liksom med en instabil cykel.

PMS eller graviditet: vad är orsakerna till hormonell obalans

Premenstrual obalans i kroppen är cyklisk till sin natur, därför kallas det också cykliskt stresssyndrom. Ibland är detta tillstånd avsiktligt spekulerat eller motiverar deras olämpliga upptäckter, men detta tillstånd manifesteras i mindre än 50% av kvinnorna i den bördiga fasen, enligt statistik. Och om det inte finns några symtom på PMS, kan det finnas en graviditet? Det är möjligt att i båda fallen påverkas tillståndet av den hormonella "konflikten" i kvinnokroppen.

I väst beaktas PMS i rättslig praxis, eftersom de flesta bilolyckor, mordförsök på deras brottslingar och självmordsförsök begås i ett depressionstillstånd, som tyngs ned av premenstruellt hormonellt fel eller PMS under graviditet.

Försiktiga män är medvetna om ”svårigheterna” för deras fruar med PMS före graviditet, under den tid som barnet föddes eller under cyklisk smärta. Men de uppmärksammar inte riktigt på upptäckten av deras "halvor", till och med hänge dem ibland. Men eleverna i sådana perioder har de lägsta betyg, särskilt när magen börjar skada, men ingen tar hänsyn till den här funktionen.

Är symptomen på PMS och graviditet liknande? Ja, det finns mycket gemensamt, därför är det lätt att förvirra kroppens manifestationer under en hormonell obalans mellan östrogen och progesteron. Under graviditeten blandas ”graviditetshormon” eller hCG fortfarande med denna ”konflikt”. Om behandling av infertilitet med hormonella läkemedel eller komplexa beredningar baserade på hormonliknande föreningar av växtursprung (med ovariell dysfunktion) var på kvällen, slutar vi med en "explosiv cocktail".

Komplikationer efter behandling av gynekologiska och sexuellt överförda sjukdomar kan blandas med detta syndrom. Detta kan uppstå mot bakgrund av långvarig behandling med antibiotika (påverkar förändringen i syra-basbalansen) eller ett misslyckat val av orala preventivmedel (cykliska tabletter). Allt detta skapar en extra börda för kvinnlig kropp..

Därför är det viktigt att lära sig hur man övervakar kroppens manifestationer för flickor som har gått in i den sexuella aktivitetsfasen. Det rekommenderas att markera menstruationsdagarna i din personliga kalender för att beräkna ägglossningstiden (i mitten av cykeln) och den förväntade menstruationen. Då blir det lättare att förstå om det var PMS-symtom eller graviditet - lära dig att lyssna på din kropp.

De beskrivna faktorerna skakar vidare den instabila hormonella bakgrunden och orsakar en obalans i det endokrina systemet, vilket manifesteras i form av PMS. För extrema manifestationer av oro för din hälsa och adekvat beteende bör du rådfråga en läkare, särskilt om det finns misstankar om befruktning.

Med en akut form av PMS gör läkare en slutsats om förekomsten av PMDD (premenstrual dysforisk störning) och föreskriver korrigerande terapi. Sådana människor bör inte anställas i ansvarsfullt arbete som medför livsfara..

Är symptomen på PMS och graviditet liknande? Ja självklart. Och det hormonella systemet anses vara en mycket komplex struktur i den kvinnliga kroppen, det är mycket lätt att störa dess fulla och stabila funktionella.

Hur man skiljer PMS från graviditet till försening?

Unga kvinnor är ofta oroliga för ett antal tecken som kan tillskrivas både PMS och början av graviditeten:

 • bröstsvullnad före menstruation;
 • rita smärta och känsla av förstorat buk;
 • obehag i korsryggen med en liten begränsning av rörligheten;
 • migrän (en speciell typ av huvudvärk);
 • emotionell instabilitet (plötsliga humörsvängningar);
 • akne och hudutslag (akne före menstruation);
 • förlust av styrka och dåsighet;
 • illamående (ibland kräkningar) och brist på aptit;
 • akut reaktion på lukt, etc..
Det är ibland svårt att beskriva skillnaden mellan PMS och tidiga tecken på graviditet. Det behöver inte vara alla dessa förnimmelser, i båda fallen kan de manifestera sig och kombinera på olika sätt. Till exempel hör en kvinna under sådana perioder till och med lukten av "kattens" märken i huset, en annan föreställer sig inte ens vilken lukt de har.

Hos vissa flickor kommer menstruationen "oväntat" och är asymptomatisk, så att blod kan rinna genom underkläderna till kläderna i det mest oöverträffade ögonblicket. I andra med PMDD åtföljs urladdningen av tråkig dragande smärta som stör ett fullständigt liv. Ibland måste du gå till läkarna för att underlätta lidandet.

På forum skriver damer att "hon födde enklare än jag lider när menstruationen börjar, det verkar som om det inte finns någon PMS, men värre än ett tecken på graviditet." Men mitt i urladdningen (2-4 dagar) slutar dessa smärtsamma manifestationer som regel. Och om det är en försening kommer ett apotekstest, ett blodprov för hCG och ultraljud att svara på alla frågor.

Symtom på PMS och graviditet kan jämföras enligt tabellerna.

Symtom på PMS och graviditet är mycket lika, men i en "intressant position" blandas ett antal andra tecken. Den här känslan av svullnad i nedre del av buken med ofta behov av att urinera, ökad känslighet i bröstvårtorna (smärtsam beröring), tenderar ständigt att sova, apati är kronisk. Dålig urladdning under menstruationen är möjlig, smakpreferenser förändras kraftigt, och ihållande tolerans för vissa dofter uppträder.

Sammanfattningsvis kan vi säga att den största skillnaden mellan PSM och tecken på graviditet är manifestationernas korta varaktighet. Hos flickor stabiliseras den hormonella och emotionella bakgrunden under nästa menstruation.

Hos en gravid kvinna intensifieras några milde tecken, tvärtom, eller till och med ta en extrem form. Illamående åtföljs ofta av kräkningar, särskilt på morgonen. Det finns ett skarpt avslag på tidigare älskad mat, det finns ett avslag på dofter och några saker som hon känner till. Detta antyder att det är dags att registrera sig för graviditet, efter att ha godkänt analysen för hCG.

Hur man skiljer PMS-symtom från graviditetssymtom?

Premenstrual syndrom (PMS) är ett tillstånd som kännetecknar en kvinna innan menstruationen börjar, vilket orsakas av en hormonell funktionsfel i kroppen (en minskning av progesteronnivån). Ofta kan en kvinna inte skilja mellan symtomen på PMS och symtomen i en intressant situation. Låt oss titta på deras skillnad.

Symtom på preemenstruellt syndrom

Så läkarna anser att huvudorsaken till PMS är en obalans mellan två kvinnliga hormoner: progesteron och östrogen. Vi kommer inte att fördjupa orsakerna till denna obalans, men först kommer vi att fastställa tecknen på premenstruellt syndrom. Det finns flera av dem:

Premenstrual syndrom (PMS) är ett tillstånd som kännetecknar en kvinna innan menstruationen börjar, vilket orsakas av en hormonell funktionsfel i kroppen (en minskning av progesteronnivån). Ofta kan en kvinna inte skilja mellan symtomen på PMS och symtomen i en intressant situation. Låt oss titta på deras skillnad.

Symtom på preemenstruellt syndrom

Så läkarna anser att huvudorsaken till PMS är en obalans mellan två kvinnliga hormoner: progesteron och östrogen. Vi kommer inte att fördjupa orsakerna till denna obalans, men först kommer vi att fastställa tecknen på premenstruellt syndrom. Det finns flera av dem:

 1. Liten ömhet och svullnad i bröstkörtlarna före menstruation.
 2. Smärta i nedre del av buken med en dragande karaktär.
 3. Ritningssmärta i korsryggen.
 4. Huvudvärk och humörsvängningar.
 5. sömnighet.
 6. Tearfulness och irritabilitet.
 7. Illamående och kräkningar.
 8. Utseendet på utslag på huden, akne.
 9. Ökad luktkänslighet.

Alla ovanstående symtom uppstår på grund av hormonell obalans, och svårighetsgraden av dessa symtom för varje kvinna är olika. Det finns fall då, 2-3 dagar före menstruationens början, en flicka eller kvinna lider mycket av alla symtom på en gång, medan andra PMS endast kan manifestera sig som milda, kortvariga smärta i nedre del av buken. I svåra fall kan kvinnor helt enkelt inte göra utan medicinsk hjälp. I sådana fall diagnostiserar läkare förekomsten av premenstrual dysforisk störning. Dess tecken är destruktiva. Detta är sömnlöshet och panikattacker, depression och självmordstankar. Sådana tillstånd är mer karakteristiska för kvinnor som har upplevt allvarliga fysiska eller psykologiska trauma..

Symtom på graviditetens början

Tecken på PMS är mycket lik tecken på graviditet. Efter framgångsrik befruktning stiger nivån på progesteron, det hormon som är nödvändigt för att upprätthålla graviditeten, i den kvinnliga kroppen. Att öka nivån är också en hormonell obalans. Men tecknen på graviditet skiljer sig något från PMS. Här är de:

 1. Svullnad och ömhet i bröstet.
 2. Humörsvängningar.
 3. Trötthet och irritabilitet.
 4. Morgon illamående och kräkningar.

Hur man bestämmer graviditet?

Som ni ser är de första symtomen lika i båda fallen. Det är därför många kvinnor har svårt att förstå vad som händer med dem. Men för att bestämma detta måste du vänta på början av menstruationen. Under graviditeten förekommer det helt enkelt inte. Därför kan man med 2-3 dagars försening (om kvinnans cykel är regelbunden) göra ett graviditetstest. Ett annat alternativ är ett blodprov för närvaron av korionisk gonadotropin (hCG). Detta är ett hormon som förekommer i kroppen av en kvinna med början av graviditeten. Och det bör noteras att ett blodprov mer exakt, eller snarare 100%, kommer att bestämma förekomsten av hCG. Och testernas tillförlitlighet är 99%. Och dessutom kommer inte alla kvinnor att kunna göra ett sådant test korrekt. Inte alla har råd att köpa ett kvalitetstest. Det vill säga att genomföra ett blodprov för hCG kommer att skingra alla tvivel och släppa frågor.

När det gäller att besöka en gynekolog som ett sätt att undanröja tvivel, kan en sällsynt läkare bestämma graviditet när den undersöks under en kort tid. Om du misstänker en graviditet kan gynekologen helt enkelt hänvisa dig till en ultraljudssökning eller erbjuda ett blodprov för hCG.

Hur man skiljer PMS-symtom från graviditetssymtom

Den här artikeln är samskrivet av Lacy Windham, MD. Dr. Wyndham är en certifierad Tennessee obstetriker-gynekolog. Hon tog examen från bosättningen vid West Virginia School of Medicine 2010, där hon fick en utmärkelsen som den mest framstående invånaren.

Antalet källor som används i den här artikeln är 35. Du hittar en lista över dem längst ner på sidan..

Premenstrual syndrom (PMS) är en kombination av fysiska och psykologiska symtom som uppträder flera dagar eller veckor före menstruationens början. En kvinna kan uppleva liknande symtom under graviditeten, när ett befruktat ägg kommer in i livmoderhålet, där det tränger igenom slemhinnan. Både premenstruellt syndrom och tecken på graviditet kan uppstå ungefär samtidigt i menstruationscykeln. I en sådan situation är det inte så lätt att bestämma skillnaden. Det är dock möjligt att skilja PMS-symtom från graviditetssymtom. För att göra detta måste du lyssna mer noggrant på din kropp. Efter att ha läst den här artikeln kommer du att lära dig hur man kan skilja symptom på premenstruellt syndrom från graviditetssymtom.

Hur man skiljer graviditet från PMS. Vad är skillnaderna och skillnaden?

För sexuellt aktiva flickor kan ibland alla avlägsna symptom verka som ett tecken på graviditet. Någon är väldigt rädd för detta tillstånd, medan någon väntar passionerat, men i de flesta fall tolkar kvinnor sina känslor felaktigt och terroriserar läkare förgäves. För att veta hur man kan skilja PMS från graviditet, låt oss titta på alla liknande symtom på dessa tillstånd.

Skillnader mellan PMS och tecken på graviditet

Det finns vissa skillnader mellan PMS och graviditet. Om en kvinna upplever en kritisk förändring av humör, ångest, ångest och aggression, är spektret för hennes känslor mycket bredare när det gäller en framgångsrik befruktning. Skarpa humörsvängningar kan observeras: tårfullhet, sedan glädje.

Oavsett om det är planerat att bli gravid eller inte, måste du noga övervaka menstruationscykeln. Förseningar observeras ofta inte bara med framgångsrik befruktning, utan också vid utveckling av allvarliga patologier.

Det är därför det är så viktigt att veta vad som är skillnaden mellan PMS-syndrom och graviditet, och att kunna skilja ett tillstånd från ett annat.

Smakinställningar

Förändringar i smakpreferenser för båda staterna är ganska karakteristiska. Med PMS beror lusten på att smaka på nya produkter på brist på spårämnen och vitaminer. Under graviditeten, i de tidiga stadierna finns det en ökad sug efter salt och sura livsmedel.

Skillnaden mellan dessa tillstånd är att man med premenstruellt syndrom vill prova något nytt, och under de första veckorna av graviditeten kan en aversion mot vissa typer av mat förekomma. Detta beror på förgiftning av kroppen av de vitala produkterna i fostret..

Ta reda på mer varför du känner dig hungrig innan din period, i vår artikel på webbplatsen.

Pigmente

Graviditet kan skiljas från PMS genom förändringar i hudens tillstånd. Utseendet på pigmentering i ansiktet, bröstvårtorna och längs den vita linjen i buken är tecken som är karakteristiska endast för framgångsrik befruktning. Under premenstruellt syndrom observeras inte sådana symtom..

hypersalivation

Toxikos börjar omedelbart efter att zygoten är fäst vid livmoderns väggar. Bara en vecka efter att graviditeten har börjat är dess första manifestationer möjliga. När de metabola produkterna i blodet når en tillräcklig koncentration, intensifieras illamående. Under den första graviditeten är det just på dessa skäl att det är lättast att skilja detta tillstånd från PMS.

Ibland, mot bakgrund av toxikos, uppträder ett annat symptom - hypersalivering (ökad saliv). Vid premenstruellt syndrom observeras inte sådana förändringar.

Sentimentalitet och temperament

Stämningen hos en kvinna med PMS och befruktning är betydligt annorlunda. I det första fallet blir färgningen av den emotionella bakgrunden negativ, depression observeras före menstruationen. Hon upplever ilska och ilska, blir irriterad. Det är dessa känslor som orsakar tårar.

När det gäller en framgångsrik befruktning känns allt lite annorlunda - mycket ljusare och skarpare. En kvinna i denna period blir sårbar och känslig. De känslor hon upplever kan vara antingen negativa eller positiva, och hennes humör förändras plötsligt och oväntat..

Jämförelse lista över likheter och skillnader

Symtom på PMS:

 • Obehag i buken - är;
 • Ryggsmärta - är;
 • Smärta i äggstockarna (nedre del av buken) - oftare är smärtan intensiv;
 • Bröstkänslighet - är när menstruationen börjar försvinna;
 • Trötthet - är när menstruationen börjar försvinna;
 • Frekvent urinering - nej;
 • Blodutladdning - nej eller startad urladdning går till menstruation;
 • Illamående - nej;
 • Humörsvängningar - negativa känslor rådar, med menstruationens början, stämningen stabiliseras;
 • Förändring i smakpreferenser och känslighet för lukt - lockad till salt eller söt, eventuellt zhor. Inga större förändringar.

Symtom på graviditet:

 • Obehag i buken - är;
 • Ryggsmärta - det finns, men i de senare stadierna;
 • Smärta i äggstockarna (nedre del av buken) - är, mild, kort;
 • Bröstkänslighet - det finns hela graviditeten;
 • Trötthet - är av kronisk karaktär;
 • Ofta urination - är;
 • Blodutladdning - är, liten, på kort sikt;
 • Illamående - det finns, uttalad 4-5 veckor efter befruktningen;
 • Humörsvängningar - humörsvängningar är karakteristiska, mer positiva känslor;
 • Ändra smakpreferenser och känslighet för dofter - längtan efter tidigare älskade livsmedel, aversion mot bekanta rätter, intolerans mot vissa vanliga lukt är möjlig.

Liknande tecken på PMS och graviditet

Det är långt ifrån alltid möjligt att enkelt skilja PMS från graviditet. Detta beror på det faktum att under den luteala fasen i menstruationscykeln och under befruktningen finns hormonet progesteron i kroppen i stora mängder. Det är därför symptomen på dessa tillstånd är mycket lika..

Bröstkänslighet

Bröstets känslighet och dess svullnad väcker en hormonell brist som kännetecknar graviditet och PMS. Därför förekommer sådana symtom under båda tillstånden..

Den enda skillnaden är att med premenstruellt syndrom gör ont i bröstet i flera dagar, och vid befruktning, svullnad och ömhet i bröstkörtlarna följer kvinnan under lång tid.

Läs mer i detalj om varför bröstsmärtor före menstruationen för att snabbt kunna skilja symptom på PMS från graviditet.

Trötthet

En känsla av trötthet åtföljer en kvinna före menstruation och i de första stadierna av graviditeten. Under dessa förhållanden innehåller kroppen den maximala mängden progesteron, vilket provocerar utseendet på en sådan känsla. Som regel, med tillkomsten av menstruation, passerar trötthet, och vid befruktningen kan den vara kvar länge.

Smärta i nedre buken

Under premenstruellt syndrom produceras progesteron aktivt, vilket förbereder livmodervävnaden för fästning av embryot. Det är en ökning av endometriet och dess efterföljande avtagning. Därför visas symtom på menstruation, såsom smärta i nedre del av buken.

Vid befruktningen är embryot fäst vid uterusväggarna och nedsänkt i slemhinnorna. Detta orsakar smärta i buken i tidig graviditet..

Smärta i nedre rygg

Menstruationens närmande börjar signaleras av smärta i ländryggen. Under graviditeten visas sådana symtom från andra trimestern, men ibland observeras på grund av hormonella förändringar i de tidiga stadierna..

Humörsvängningar

Ett överskott av progesteron i kroppen provocerar humörsvängningar både med PMS och vid framgångsrik befruktning. När menstruationen börjar försvinner detta symptom och gravida kvinnor har en lång period.

Humör förändring

Stämningsförändringar kan tillskrivas graviditet och tillståndet före menstruationen. Den faktor som påverkar denna indikator är tillståndet för den hormonella bakgrunden. I det här fallet finns det några skillnader som hjälper till att avgöra om en graviditet har inträffat eller regelbunden PMS.

Så före menstruationen känner en kvinna nervositet och negativa känslor som gör henne upprörd och gråter. Medan under graviditeten sker en ofta humörförändring. Det manifesterar sig i både positiva och negativa känslor. Under en kort period från deras blandning är andra generade. En gravid kvinna reagerar kraftigt på situationen, kan gråta och skratta samtidigt, visar känslomässig sårbarhet och känslighet.

Hur man bestämmer exakt

Du kan bestämma den närmande menstruationen eller graviditeten med hjälp av ett speciellt test. Om det är en fördröjning är sannolikheten för att få ett tillförlitligt svar ganska hög. I sällsynta fall visar det sig vara falskt negativt.

Om menstruationen inte visas rekommenderas ett andra test efter en vecka. Vid denna tidpunkt kommer det redan att finnas en tillräcklig koncentration av humant korioniskt gonadotropin i urinen, på vilket resultatet av studien beror.

För att ta reda på om det är graviditet eller PMS är det möjligt med hjälp av ett blodprov för hCG. Detta hormon börjar produceras endast vid befruktning..

För att få det exakta svaret kan du behöva göra en ultraljud. Med sin hjälp är det möjligt att bekräfta befruktningens faktum redan under en tre veckors period, men du måste ta till denna studie enligt instruktion av en läkare.

Initial graviditet och premenstruellt syndrom har ett antal liknande symtom. Det är därför kvinnor ofta inte misstänker att de blev gravida och uppfattar förändringar i kroppen för manifestationer av PMS. Vid tvivel rekommenderas det att undersökas av en gynekolog, som lätt kan skilja ett tillstånd från ett annat.

Många kvinnor som noggrant övervakar sitt välbefinnande i den andra fasen av menstruationscykeln undrar om PMS (premenstruellt syndrom) kan skiljas från graviditet så tidigt som möjligt före försening. Uppgiften är inte enkel, men genomförbar om du vet hur dessa tillstånd liknar och hur de skiljer sig åt.

rön

Likheten mellan symtom får oss att återigen tänka på att bibehålla alla typer av tabeller och kalendrar som gör att vi inte kan gissa, men att tydligt veta vad symtomen är kopplade till - graviditet eller perioden före menstruation.

Varje kvinna på sitt sätt lider av graviditet eller menstruation. Symtomen som beskrivs ovan finns, men är personliga, individuella indikatorer för var och en.

De första veckorna av graviditeten kan ha dåligt uttryckta indikatorer. Det är bättre att diagnostisera fosterets födelse i de tidiga stadierna med hjälp av en läkare som kan känna igen symtomen visuellt eller med modern ultraljuddiagnostik.

Kan det vara en graviditet?

Det tros att en sådan tidig graviditet inte kan åtföljas av några karakteristiska symtom. Under den första veckan efter ägglossning och befruktning, tills fosterägget är implanterat, kan kvinnans tillstånd inte skilja sig från icke-gravid - i båda fallen producerar corpus luteum progesteron. Det bildas på äggstocken i stället för en sprängande follikel.

 • Menstruation
 • Ägglossning
 • Stor sannolikhet för befruktning

Ägglossning sker 14 dagar före menstruationscykeln (med en 28-dagars cykel - den 14: e dagen). Avvikelse från medelvärdet är ofta därför beräkningen är ungefärlig.

Tillsammans med kalendermetoden kan du mäta basaltemperatur, undersöka livmoderhalsslemet, använda specialtest eller minimikroskop, ta tester för FSH, LH, östrogen och progesteron.

Otvetydigt fastställa dagen för ägglossning kan göras genom follikulometri (ultraljud).

 1. Losos, Jonathan B.; Raven, Peter H.; Johnson, George B.; Singer, Susan R. Biology. New York: McGraw-Hill. pp. 1207-1209.
 2. Campbell N. A., Reece J. B., Urry L. A. e. a. Biologi. 9: e upplagan - Benjamin Cummings, 2011.-- s. 1263
 3. Tkachenko B. I., Brin V. B., Zakharov Yu. M., Nedospasov V. O., Pyatin V. F. Mänsklig fysiologi. Compendium / Ed. B. I. Tkachenko. - M.: GEOTAR-Media, 2009.-- 496 s.
 4. https://ru.wikipedia.org/wiki/Ovulation

Men om det finns en graviditet får corpus luteum efter implantation (7-9 dagar efter ägglossning) kraftfullt hormonellt stöd - dess vitala aktivitet stöds av hCG-hormonet, som produceras av den korioniska villien. Om det inte fanns någon befruktning, en vecka efter ägglossningen, börjar produktionen av progesteron gradvis minska, och efter 10-12 dagar upphör corpus luteum att existera. Östrogen ökar, menstruationen börjar.

Så även om tidiga symtom dyker upp, är det bara under den sista veckan före förseningen. Vanligtvis skiljer de sig inte mycket från tecken på PMS, eftersom de orsakas av samma verkan av progesteron.

En kvinna kan uppleva värmevallningar, huvudvärk, hennes kroppstemperatur kan öka till subfebrila värden, hennes humör blir förändrande, tårfullhet ökar, hon känner sig uppblåst, hennes bröst gör ont, lätt illamående, snedvridning av luktuppfattningen kan uppstå. Ofta börjar en kvinna misstänka en förkylning - progesteron, som inte minskar flera dagar innan cykelns slut på grund av graviditet, orsakar en försvagning av immuniteten.

Det är viktigt att förstå att dessa symptom inte anses vara tillförlitliga tecken på graviditet, eftersom de före förseningen kan prata om både PMS och uppkomsten av en "intressant situation", och samtidigt om massan av störningar - från tarmstörningar till endokrin sjukdom..

Hur man bestämmer?

Det viktigaste som hjälper till att hitta skillnaden är det typiska eller atypiska tillståndet. Om en kvinna lider av PMS varje månad känner hon vanligtvis sina symtom väl och kommer lätt att märka nya upplevelser som tidigare var ovanliga för henne. Om det inte fanns någon ICP tidigare låter frågan om skillnader fel.

Således är det ovanliga upplevelser som bör tolkas till förmån för graviditet, men du bör inte lita på dem för mycket..

Om du vänder dig till en läkare med en fråga om skillnader, kommer han definitivt att försöka bestämma ICP enligt följande kriterier:

 • kvinnan är aggressiv eller deprimerad;
 • oftast är en kvinna i dåligt humör;
 • en känsla av rädsla och ångest ökar, och det finns inte alltid rimliga skäl och förklaringar för detta;
 • uppmärksamheten minskar, minnet förvärras, en kvinna tröttnar snabbare;
 • ha sömnlöshet eller dåsighet;
 • närvaron av ödem och smärtsam engorgement av bröstvårtornas bröstvårtor.

Upptäckten av fyra symtom eller mer tyder på att kvinnan har PMS. Om du donerar blod till hormoner under denna period kommer det nästan utan tvekan att det kommer att vara möjligt att fastställa inte bara faktumet för PMS, utan också dess typreducerade progesteron är karakteristiskt för den edematösa formen av sjukdomen, ökat prolaktin i blodet är ett tecken på cephalgisk eller neuropsykisk PMS.

Det är uppenbart att en kvinna inte hemma kommer att kunna göra tester, och därför rusar hon till Internet för att leta efter ett svar på frågan, vilka är skillnaderna mellan premenstruellt syndrom och tidig graviditet.

Jag vill omedelbart varna de nyfikna damerna från att studera borden, i vilka det mildt sagt finns väldigt tvivelaktiga uttalanden som "Jag vill ha salt med PMS och sött med graviditet." De är inte sanna. Älskare av jämförande tabeller kan erbjudas en kort sammanfattad medicinsk information om kvinnans objektiva tillstånd under en given period..

Tabell över skillnader.

Kriterium

Graviditet

ICP-status

Notera

Vaginal urladdning

Under påverkan av progesteron, som inte minskar, är de inte rikligt, vitt eller gulaktigt, ogenomskinligt.

2-3 dagar före menstruationsdatumet, på grund av en minskning av progesteron, intensifieras, bli mer riklig, tunn ut, slem kan förekomma igen.

Om trast uppträder kan det vara både under graviditet och med PMS på grund av en minskning av immunitet i den andra fasen av cykeln.

Kroppstemperatur

Det finns en liten ökning på grund av en ökning av progesteronproduktionen; temperaturen stiger över 37 grader på eftermiddagen kan observeras.

I de flesta fall förblir det normalt, normalt.

Undantaget i båda fallen är inflammatoriska sjukdomar, förkylningar och virala sjukdomar.

Basal temperatur

Det förblir förhöjd i den andra fasen av cykeln, det är ingen minskning 3-4 dagar före den förväntade menstruationen.

Ökades efter ägglossningen, minskade 3-4 dagar före den förväntade menstruationen.

För att få tillförlitliga data, bör BT-mätningar utföras under minst de tre senaste cyklerna i enlighet med alla regler och schemaläggning.

Buksmärta, rygg och korsryggsmärta

När behandling krävs

Mot bakgrund av PMS kan en försening i menstruationen inte alltid indikera graviditet. Ofta kan detta tillstånd orsaka vissa sjukdomar, såsom polycystiskt äggstocksyndrom, vissa inflammatoriska gynekologiska och infektionssjukdomar och många andra faktorer. Det verkliga skälet till att förseningen i PMS inträffar i ett särskilt fall kommer gynekologen att hitta efter en lämplig undersökning. Han kommer att förskriva behandling vid behov.


Polycystiskt äggstocksyndrom är en sjukdom förknippad med patologiska förändringar i äggstockarnas struktur och funktion

Om det finns en försening i PMS och testet är negativt, kan en ektopisk graviditet inte uteslutas. Hos henne finns det alla tecken på en framgångsrik befruktning, men nivån på hCG är för låg, eftersom den produceras i sin helhet endast under normal graviditet. Du bör vara uppmärksam på andra sensationer under denna period: en smärta i nedre del av buken, brun urladdning från slidan, vilket kommer att bekräfta misstankar och tvinga dig att omedelbart besöka en födelseklinik för att inte utgöra ett hot mot ditt liv.

Behandlingen av premenstruellt syndrom är att eliminera orsaken som orsakade det.

Behandlingsrekommendationer

Vid misslyckat försök föreskriver läkaren:

 • hormonbehandling med progesteron i den andra fasen av cykeln;
 • intag av vitaminer och mineraler som är nödvändiga i detta fall;
 • lugnande medel, växtbaserade läkemedel (valerian, tinktur av moderwort, etc.);
 • fysioterapi, massage, vattenbehandlingar, pool.


Läkare rekommenderar att man för att stabilisera förseningen måste vara uppmärksam på vitaminer, lugnande medel, besöka poolen och massage
PMS-försening på 10 dagar kräver testning. Ett negativt svar kan vara om du tog preventivmedel. Efter avbokningen är fel i cykeln möjliga. Kroppen vänjer sig hormoner som kommer utanför, och det tar lite tid att återställa sitt naturliga tillstånd..

PMS-försening på 2 veckor kräver också först att utesluta graviditet. Även om du är säker på att befruktningen inte kunde inträffa, gör fortfarande testet. Du kan vänta ett par veckor till och upprepa studien. Det nyligen mottagna negativa svaret och frånvaron av menstruation kräver läkarvård.

Tillförlitlig diagnos

Att prata om pålitlig diagnos före menstruation är svårt. När det gäller PMS är detta EEG-, EKG-, hormonprofiltest. När det gäller graviditet, ett test. Det finns mycket känsliga testsystem som teoretiskt kan användas för att bestämma graviditet före försening. 2-3 dagar före menstruationsdatumet kan du göra detta test. Om ägglossning och implantation av fosterägget var i rätt tid, kan vid denna tid redan tecken på den andra remsan dyka upp, vilket gör att man inte kan förväxla PMS och graviditet och inte göra några tomma jämförelser.

Redan vid 10-12 DPO (dagar efter ägglossning) kan du kontakta vilken klinik som helst och ta ett blodprov för hCG. Med PMS är den noll eller inom 5 mU / ml. Under graviditeten - redan högre.

Om den nedre delen av buken dras visas atypisk urladdning (grå, grönaktig, blodig) bör du inte gissa, men kontakta en läkare direkt - inflammatoriska, infektionssjukdomar som kräver kvalificerad medicinsk vård är möjliga.

Användbara tips

Baserat på det faktum att manifestationerna av premenstruellt syndrom och tidig graviditet är mycket lika, kommer det att vara enklare för en kvinna att ta reda på sanningen om hon i förväg vidtar åtgärder som kan minska manifestationerna av PMS (hon kan inte påverka "gravida" sensationer).

Här är en lista med rekommendationer för kvinnor som lider av PMS och är rädda för att de inte kommer att kunna skilja syndromet från graviditet:

 • undvik stress i graviditetsplaneringscykeln; om nödvändigt, ta milda växtbaserade lugnande medel, såsom morwort;
 • inte utföra arbetskraftsutnyttjande på jobbet, inte överarbeta, ägna tillräckligt med tid till natt sömn, eftersom det är natt sömn som är viktig för normal produktion av många hormoner i människokroppen;
 • gå mer, gå vandring, simma, cykla;
 • efter ägglossning, ät inte stora mängder kolhydrater, socker, animaliskt fett, salt, under första och andra hälften av cykeln behöver du strikt begränsa mängden kaffe, starkt te, choklad, alkohol;
 • vid behov, under andra hälften av cykeln, enligt läkarens recept, kan du ta progesteronpreparat - de håller inte bara nivån på detta hormon i normen, utan minskar också manifestationerna av PMS (men du kan inte ta sådana läkemedel på egen hand, det måste finnas en läkares utnämning för detta).

Enligt kvinnor uppfattas ofta de första tecknen på graviditet som PMS, och vice versa. Oftast börjar dagen på vilken menstruationen börjar exakt skilja mellan tillstånd. Under graviditeten avtar inte symtomen, minskar varken på detta datum eller efter det. De mest framgångsrika var cyklerna där kvinnan slappnade av, slutade leta efter skillnader och var nervös för detta.

medicinsk observatör, specialist i psykosomatik, mor till 4 barn

En kvinna som är i reproduktiv ålder och inte har allvarliga problem inom gynekologi, med regelbundet sexliv har en 1: 4-chans till befruktning. Genom att veta detta och börja planera förvärvet av avkommor är flickorna så beroende av vänteprocessen ("lyckades - lyckades inte") att de förvirrar symtomen på PMS med de första graviditetstecknen. Det är särskilt lätt att förvirra dessa förhållanden om PMS inte uttalades tidigare, och denna månad beslutade hormonerna plötsligt att "göra uppror". PMS eller graviditet: vad är skillnaderna innan förseningen - det är verkligen inte lätt att avgöra.

Missfall eller menstruation

Enligt statistik förlorar cirka 13% av kvinnorna sitt foster i början av graviditeten. Men de kanske inte känner till sin situation. Missfall - en patologi under graviditeten, som slutar med spontan abort. Många kvinnor klassificerar den öppnade blödningen som menstruation, följaktligen är det nästan omöjligt att bevara embryot i detta fall. Hur man skiljer menstruationen från en möjlig graviditet beskrivs ovan, nu kommer vi att lära oss hur man kan skilja en missfall från början av menstruationen.

De första symtomen på missfall

Det är ganska svårt att känna igen graviditet innan menstruationen börjar. Den farligaste är tiden före månaden. För att försöka förhindra eventuell missfall måste du känna till dess symtom.

 • Blödning. Flickan har fläckar som inte sammanfaller med menstruationscykeln. Vanligtvis är det blodproppar med en blandning av exfolierad vävnad.
 • Akut ritning i korsryggen. Smärtan är mycket starkare än vid vanlig menstruation.
 • Smärta och kramper i nedre del av buken.

Det finns sekundära tecken på en eventuell missfall:

 • kräkningar
 • Magen upprörd;
 • Viktminskning med en stabil diet;
 • Krampande smärta.

Skillnader mellan missfall och menstruation

Skillnader mellan missfall och menstruation

Det är inte så lätt att självständigt skilja en missfall från menstruationen. Mycket beror på rytmen i en kvinnas liv, hennes hälsa och förmågan att höra hennes kropp. Om ett missfall sammanfaller med menstruationstiden, är det få som är uppmärksamma på vissa förändringar som sker i kroppen. Huvudtecknet på en eventuell spontan abort - menstruation inträffar med en försening på flera dagar, är mer smärtsam, riklig och deras varaktighet ökar. Utsläppet vid avbrott av graviditet är annorlunda i färg från menstruationsblödning, är rödare, har täta blodproppar och vävnadsskrot.

Ett annat symptom på ett missfall är smärta i nedre del av buken, som passerar till korsryggen. Kroppens allmänna tillstånd försämras avsevärt. Ofta åtföljs en missfall av illamående, kräkningar, yrsel, svimning.

Du kan exakt bestämma om ett missfall har inträffat eller menstruation kan göras genom att analysera nivån av hCG i blodet och mäta basaltemperaturen.

Den vanliga temperaturen under graviditeten är 37 grader. Minskningen är en följd av en eventuell missfall eller en frysning av foster.

Även efter ett missfall förblir nivån av hCG i blodet på en hög nivå i upp till 10 dagar.

Orsaker till missfall

Orsakerna till ett missfall är olika och beror på många faktorer. De viktigaste är:

 1. Kromosomavvikelser hos fostret. Det vanligaste skälet till att kroppen själv producerar det så kallade naturliga urvalet. Orsaken är embryogenetiska avvikelser.
 2. Rhesuskonflikt. Uppträder i närvaro av olika Rh-faktorer hos föräldrar.
 3. Hormonella störningar. Detta beror främst på ett överskott av androgen eller brist på progesteron.
 4. Påfrestning.
 5. Stor fysisk aktivitet. Gravida kvinnor rekommenderas inte att lyfta mer än 5 kg..
 6. En kvinnas hälsotillstånd. Dålig hälsa hos den väntande modernen kan också leda till avstötning av embryot. Kroppen klarar helt enkelt inte den ökade belastningen. Infektionssjukdomar under befruktningen påverkar också negativt.
 7. Läkemedel och kemikalier. En kvinna kanske inte är medveten om en graviditet och följaktligen tar läkemedel som är kontraindicerade i hennes tillstånd.
 8. Dolda sjukdomar. Dessa inkluderar främst sjukdomar i det reproduktiva systemet.

Varje kvinna bör veta hur man kan skilja menstruationen från en eventuell graviditet eller missfall. Varje flickas kropp är unik och det är omöjligt att vägledas endast av allmänna symtom. Du måste lyssna på din kropp, observera den, svara på förändringar. Vid minsta misstanke om utvecklingen av patologi måste du omedelbart rådfråga en läkare.

PMS eller graviditet? Hur man skiljer:

Har du märkt ett misstag? Välj det och tryck på Ctrl + Enter för att berätta för oss.

Kvinnor är ofta oroliga för frågan: kan menstruationen gå under graviditeten? Detta är intressant för både de som planerar att bli mamma och de som inte vill föda. Vanligtvis börjar flickor oroa sig om fläcken har gått efter en försening, det vill säga en tid efter den påstådda nästa menstruationen. Det är inte klart: kan det vara en graviditet eller bara ett cykelfel?

Vad är PMS

Sällsynta lyckliga noterar att början av "kritiska dagar" går smidigt: före menstruationen drar inte nedre buken, det finns inga utslag i ansiktet, det allmänna tillståndet är kraftigt och aktivt. Mycket oftare, på 3-4 dagar, eller till och med 10 dagar före ankomsten av nästa månadscykel, känner en kvinna plågor:

Bröstet som om det hälls, sväller och gör ont så att det är omöjligt att röra det. Buken ökar i volym, det är omöjligt att dra tillbaka, du måste bära lösa kläder. Värkande smärta uppstår regelbundet. Det strö på ansiktet, som vissa noterar: akne visas före tiderna av menstruationen.

Lite energi, du vill sova, en kvinna märker irritabilitet eller tårfullhet. Detta är ett starkt premenstruellt syndrom, det vill säga förändringar i kroppen, vilket signalerar menstruationens överhängande ankomst. På ett eller annat sätt är symptomen kända för de flesta kvinnor. De beror på en ökning av koncentrationen av progesteron och prolaktin. Oavsett om cykeln slutar - menstruation eller befruktning förbereder kroppen sig för graviditet.

Alla system i den kvinnliga kroppen är sammankopplade, vilket innebär att det är ganska lätt att märka några förändringar, vare sig det är förekomsten av ett foster eller menstruationssyndrom. Dessa fenomen har många likheter som praktiskt taget inte skiljer sig från varandra, så kvinnor som planerar ett barn mycket ofta tar symtomen på premenstruellt syndrom som ett framgångsrikt försök till befruktning. Det finns inget behov av att ignorera faktorn att vissa gynekologiska sjukdomar också kan vara förklädda som symtom som beskrivs ovan i artikeln. Därför, om du känner något nytt i ditt välbefinnande, är det bäst att besöka en läkare snabbare.

Om förekomsten av ett fosterägg har identifierats, måste du ta hand om din hälsa och ändra din livsstil helt. Dessutom måste den förväntade modernen vara beredd på att hennes nya tillstånd inte alltid kommer att vara molnfritt, eftersom toxikos, ryggsmärta, svullnad i lemmarna och ansiktet kan betydligt förstöra den framtida mammans humör och välbefinnande. Men om du följer din diet och gör speciell gymnastik, kan du inte bara förbättra ditt tillstånd utan också förbereda din kropp för arbete.

När det gäller premenstruellt syndrom kan det elimineras med hjälp av specialläkemedel och vila.

Hur man inte missar de första tecknen på graviditet efter 45 år

Med åldern kan symtomen på PMS bli mer uttalade om en kvinna ofta drabbats av dem. Långsam blekning av äggstocksfunktionen efter 45 år förekommer ofta ojämnt med skador, vilket orsakar en förvärring av PMS. Skillnader mellan PMS från de första graviditetstecknen för ”åldersbaserade” förväntade mödrar bestäms på samma sätt som för unga kvinnor. Men de måste vara mer uppmärksamma på sig själva för att inte förvirra de första "klockorna" i den kommande menopausen (försenad menstruation, liten utskrivning) och tidig graviditet. Befruktning är fortfarande möjlig, eftersom ägglossning, även om det inte är varje månad, inträffar när det finns en liten mängd antrala folliklar.

Uppmärksamhet! Försena inte ett besök hos läkaren vid några plågor.

Toxikos och urladdning

När graviditeten börjar är utsläpp av blodigt slem möjligt. De kan observeras i intervallet mellan menstruationen och vara det första tecknet på graviditet, urladdningen är låg i intensitet och varar flera dagar.

Huvudindikatorn hos en kvinna innan hon tar reda på förseningen är toxikos. Det är han som skiljer graviditet från PMS. En vecka efter befruktningen märks symtomen. Den väntande mamman börjar känna obehag och illamående, som med tiden kan utvecklas till toxikos.

Uppträder PMS under graviditet

Frågan om PMS uppstår under graviditeten är oroande för många blivande mödrar. De är förvånade över.

I själva verket är det i grund och botten olika tillstånd, bara manifestationerna är likartade, för i slutet av cykeln och när fostret är fixerat upplever kroppen en kraftfull effekt av samma ”kvinnliga” hormoner. Så, till exempel, om nedre delen gör ont - är det PMS eller graviditet? Ingen läkare kommer att ge ett exakt svar utan ett blodprov för hCG.

PMS och graviditet: vad bör taktiken vara

Graviditet eller inte? Hur förstår jag detta? Först måste du lugna ner och analysera ditt tillstånd. Inga kända PMS-symptom? Bröstet är lugnt, stämningen är jämn, gör ont inte i magen? Om en liten fördröjning kombineras med detta är detta ett tillfälle att göra ett hemtest.

Och vice versa, om PMS aldrig har plågats, men den här gången plötsligt har visat sig, är det värt att säkra sig genom att köpa ett graviditetstest.

Men idag är den mest exakta metoden bestämningen av humant koriongonadotropin i blodet eller, med enkla ord, ett blodprov för hCG. Med det kan du diagnostisera graviditet med hundra procent sannolikhet. Gör det bättre den första dagen av förseningen, inte tidigare - så resultatet kommer inte att låta dig falla.

Faktisk video

Ryggvärk

Detta symptom förekommer endast under PMS, det anses inte vara ett tidigt tecken på graviditet. Dessa smärta skiljer sig i termer och överlappar inte..

Om ett negativt graviditetstest upptäcks märks smärtsyndromet under perioden med avstötning av ackumulerat slem från livmodern och är förknippat med den dynamiska reproduktionen av blodceller i benmärgen. Detta händer en vecka före din period..

I de tidiga stadierna av graviditeten har en kvinna inte liknande upplevelser. Ryggmärken uppträder hos en gravid kvinna i andra trimestern och fortsätter cykliskt fram till förlossningen. Detta tillstånd kännetecknas av fostrets tillväxt och dess belastning på de inre organen hos modern, samt tryck på ryggraden.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Försening av menstruationen

Försenad menstruation, de främsta orsakerna utom graviditet
Normalt varar menstruationscykeln 21 till 35 dagar. Varje kvinna har sin individuella varaktighet, men i de flesta av dem är intervallet mellan menstruationen lika eller skiljer sig från varandra med högst 5 dagar....

Icke-hormonella suppositorier med klimakteriet från torrhet i slidan

Åldersrelaterade förändringar i en kvinnas kropp orsakar många obehagliga symtom. Från en av dem - vaginal torrhet, föreskriver läkare suppositorier....

Är det möjligt att pumpa pressen under menstruationen: läkares rekommendationer, kontraindikationer. En uppsättning lämpliga magövningar

Vilka är kroppens funktioner vid menstruationstillfälletUnder den andra halvan av menstruationscykeln inträffar en förändring av den hormonella bakgrunden....