Ägglossningstest: handlingsprincip, känslighet

Harmonier

Uppkomsten av ägglossning kan kännas av många flickor och kvinnor. Dessa dagar, som regel, vaginal urladdning blir mer viskös och riklig, libido kan öka något, smärta i äggstocken känns - det är så naturen ger en mekanism för början av befruktningen. Men för att vara ett steg före måste du göra ett ägglossningstest. Detta kommer att bestämma perioden för en kvinnas maximala fertilitet, det vill säga välja det mest gynnsamma ögonblicket för att bli gravid.

Ägglossning är utgången från ett moget ägg från follikeln in i äggledaren. Om en ljus, livskraftig spermier vid denna tid väntar på henne här, kommer detta möte att avslutas med sammansmältningen av manliga och kvinnliga celler och bildandet av en zygot, som kommer att fortsätta vägen till livmodern och bosätta sig där för dess vidare utveckling.

För att bestämma tiden för frigörandet av ägget och förse det med ett nytt spermier är det mycket bekvämt och effektivt att använda testet för ägglossning. Det hjälper dig att välja ett par av den mest framgångsrika perioden för befruktningen.

Principen för ägglossningstestet

Ägglossning kan bestämmas med hjälp av ett hemtest. Principen för dess verkan bygger på att bestämma nivån av luteiniserande hormon (LH) i en kvinnas urin. Detta hormon bildas också hos män, men hos dem är det alltid på en stabil nivå. Hos kvinnor är nivån på LH helt beroende av perioden för menstruationscykeln. Han når maximala markeringar före ägglossningen. Specialtest gör att du kan fixa denna ökning, vilket kommer att vara ett bevis på början av ägglossning nästa dag efter att ha fått ett sådant resultat.

Ägglossningstestet fungerar enligt samma princip som graviditetstestet, bara här reagerar reagenserna på patronerna och remsorna inte på hCG utan på LH. Det finns också salivägglossningsinstrument till försäljning. De är designade för återanvändbar användning, men de är också mycket dyrare..

En ökning av nivån av luteiniserande hormon till värden som kan fixeras genom ett test indikerar början av ägglossning de närmaste 12-48 timmarna (vanligtvis är det ungefär en dag eller två). För sexpartner indikerar detta den mest gynnsamma tiden för befruktningen av ett barn.

Om ägglossningstester

Alla par som vill få barn vet att du bara kan bli gravid på ägglossningen. Gynekologer säger att ägglossning sker i den kvinnliga kroppen från cirka 12 till 16 dagar av cykeln. På grund av vissa skäl (stress, förändrade klimatförhållanden, hormonella störningar etc.) kan emellertid ägglossningen förändras med flera dagar och inträffa i början av cykeln eller i slutet av cykeln. Dessutom kan follikelutvecklingstiden skilja sig inte bara hos flera olika kvinnor, utan även i samma - i olika cykler. Detta bekräftas också av de planerande mödrarna själva, som under flera cykler bestämmer ägglossning genom test. Så hur bestämmer du rätt dag för befruktningen, hur har tredubblats ägglossningstester? Vi kommer att prata om detta i detalj i vår artikel..

Hur ägglossningstest fungerar

Varje menstruationscykel hos en kvinna är mognad av en, två eller flera folliklar i äggstockarna. När de mognar produceras kvinnliga hormoner som kallas östrogener i follikelns celler. Ju större follikeln blir, desto mer östrogen produceras cellerna. Det höga östrogeninnehållet stimulerar en kraftig ökning av innehållet av luteiniserande hormon, vilket gör att ägget bokstavligen bryter igenom äggstockens vägg inom en till två dagar efter en kraftig ökning av dess nivå. När nivån av dessa östrogener når en nivå som är tillräcklig för ägglossning, utförs frisättningen av luteiniserande hormon (förkortat LH). En liten mängd LH finns alltid i urinen, men koncentrationen ökar kraftigt 24-36 timmar före ägglossningen (frigörandet av ett ägg från äggstocken). I detalj om hur man bestämmer ägglossning talade vi i den här artikeln..

Arbetet med ägglossningstester baseras på att bestämma ökningen i mängden luteiniserande hormon i urinen.

Vilken dag behöver du för att börja testa?

Denna dag beror på längden på menstruationscykeln. Den första dagen i cykeln är den dag menstruationen börjar. Cykellängd - antalet dagar som förflutit från den första dagen i den sista menstruationen till den första dagen på nästa dag. Om du har en konstant cykel, är det bättre att börja göra tester 17 dagar innan nästa menstruation börjar. Till exempel, om den vanliga längden på din cykel är 34 dagar, måste du börja testa från 18 dagar, som anges på bilden nedan.

Om din vanliga cykellängd är 28 dagar bör testet börja från den 11: e dagen. Om din cykels varaktighet är annorlunda - välj den kortaste cykeln under de senaste 6 månaderna och använd dess varaktighet för att beräkna dagen när du ska börja testa. För att börja testa är det inte överflödigt att besöka en ultraljud, varefter du kan börja testa varje dag efter att ha kontrollerat att follikeln har nått 18-20 mm. För enkelhets skull säljs inte ägglossningstester i en enda version utan i mängden 5, 7 eller 10 stycken. För ett exakt resultat är det bättre att använda tester två gånger om dagen (morgon och kväll).

När ska ägglossningstestet användas?

Den bästa tiden för testning är från 10 till 20, det är just nu som LH utvecklas, så det är värt att hålla sig till just denna tid på testet. I det här fallet bör du avstå från att urinera i minst 3 timmar före testet. Undvik överskott av vätskeintag före testning. Detta kan leda till en minskning av koncentrationen av LH i urinen och minska resultatens tillförlitlighet.

Hur du genomför ett ägglossningstest på rätt sätt?

Om du använder ett digitalt ägglossningstest, ta bort det från paketet, ta bort locket från det och placera spetsen på testremsan i enhetsmodulen, följ pilarna. Om allt görs korrekt låter ett klick och indikatorn redo visas på testet.

Tills det tänds rekommenderas inte ett test. Samla urin i en burk och doppa testets absorberande ände i urin i 15 sekunder. Placera mottagaren på en plan, torr, ren, horisontell yta. Vänta 4-5 minuter. Den färdiga symbolen blinkar på enheten, resultatet kan ses på displayen om några minuter.

Om du använder en testremsa måste du öppna påsen, ta bort remsan och sänka den i en tidigare förberedd behållare med urin. Testremsan ska sänkas i 10-20 sekunder till det angivna märket "Max". Därefter ska testremsan placeras på någon plan yta. Resultatet ska utvärderas vid rumstemperatur efter 5 minuter, men senast 10 minuter efter procedurens start. Testremsan är endast avsedd för engångsbruk..

Resultat för digital ägglossningstest

För att bestämma det exakta resultatet ska du jämföra färgintensiteten (ljusare eller mörkare) på testremsan med kontrollremsan. Det digitala ägglossningstestet är bekvämt för att känna igen resultatet, vilket kan vara en av tre som indikeras på skärmen

En tom cirkel indikerar att det inte finns någon LH-frisättning, eller att dess närvaro är obetydlig och du måste fortsätta att övervaka överspänningen med tester.

Smiley - anger den högsta frekvensen av LH. Cellen är redan på väg eller håller på att lämna. Sexuella handlingar kan planeras säkert för detta och nästa dag..

Resultat för ägglossningstest

Till att börja med är det viktigt att bestämma vilken linje på testet som är kontrolllinjen och vilken är testlinjen. Kontrollen visas alltid, oavsett förekomst av ägglossning, den visar att testet fungerar och testningen utförs korrekt. Testlinje (andra) indikerar förekomsten av LH i urinen.

Titta på testet, om det finns en andra svag rad - testet är negativt, LH-frisläppandet har ännu inte inträffat och testet måste fortsätta. Om du fortfarande inte har hittat en andra ljusa remsa efter rätt testning i flera dagar, är cykeln anovulatorisk. Det finns flera skäl till detta: stressiga situationer, en kraftig klimatförändring, användning av potenta läkemedel, postpartum, amning, premenopaus, aktiv fysisk aktivitet osv. Frånvaron av LH-utsläpp ser ut som bilden nedan.

Ett positivt test är en ljus remsa som är samma som en kontroll eller ännu ljusare. Ett positivt test innebär att du har ägglossning inom 24-36 timmar. Hur ser tester hemma ut och hur ser ägglossning ut i exemplet som visas på bilden nedan.

Den mest lämpliga tiden för befruktningen börjar från det ögonblick du bestämmer att frigörandet av LH redan har skett. I detta fall inträffade frisläppandet av LH den 15: e dagen av cykeln och om sexuellt samlag inträffar under de kommande två dagarna är chansen att bli gravid den maximala. När du har fastställt att en LH-ström redan har inträffat, finns det inget behov av att fortsätta testa, testerna börjar blekna.

Hur man gör ett ägglossningstest hemma?

Varje kvinna tänker på hur man exakt kan ta reda på det ögonblick då processen med att bli barn blir den mest framgångsrika..

Det finns olika metoder för detta, varav en är ett speciellt test..

Vad är ägglossning?

Ägglossning hos kvinnor är en period då ett moget ägg frisätts från äggstocken för ytterligare befruktning. Mognadsprocessen i mitten av menstruationscykeln inträffar varje månad flera veckor före menstruationens början.

Innan ägglossningen kan en kvinna observera följande symtom:

 • Hormonökning
 • Förekomsten av sekret
 • Basal temperaturreduktion
 • Obehag i äggstockarna
 • Ökad aktivitet och förbättrad humör.

Funktioner för att identifiera dagen för ägglossning

För att bestämma en gynnsam dag för befruktning finns det några funktioner:

 1. Beroende på menstruationscykeln - om kalendercykeln är 28 dagar sker ägglossning dag 15-16.
 2. Med hjälp av ultraljudsundersökning - under undersökningen kan du observera den period då en ökning av follikeln uppstår. Men det finns en nackdel med denna metod - det är nödvändigt att genomgå en undersökning flera gånger.
 3. Mätning av basaltemperatur - mätt på morgonen efter att ha vaknat upp, före dagen av ägglossningen, sjunker temperaturen med flera grader.
 4. Med hjälp av speciella tester - den här metoden är den mest effektiva

Typer av ägglossningstester

Tester finns i flera former:

 • Testremsa är den vanligaste typen som ser ut som en remsa med en kontrolllinje för nedsänkning i urinen..
 • Testet - en tablett - ser ut som ett fall med två indikatorer, du måste lägga testvätskan i en, den andra kommer att indikera resultatet.
 • För återanvändbar användning - det ser ut som en liten enhet med speciella remsor för testet.
 • Känsligt test (bläckstråleskrivare) - designat för bläckstråles applikation av testvätskan och har en hög känslighetsnivå.
 • Digital - inte urin används för analys, men en kvinnas saliv. Resultatet bestäms med hjälp av ett specifikt mönster som visas på enheten, det är mycket bekvämt att använda.

När man använder tester för att bestämma ägglossningen visas resultatet inom tio minuter efter.

Och vilken typ av test att välja, för kvinnan att bestämma, beror allt på hennes preferenser och ekonomiska skick.

Ägglossningskalender för olika cykellängder

Hur man gör ett ägglossningstest?

För att få det exakta resultatet av diagnosen måste du utföra följande algoritm av åtgärder:

 • Samla urin i en diagnostisk behållare
 • Placera remsan i en behållare med urin tills den indikerade indikatorn i några sekunder. Om ett test används måste tabletten placeras en droppe vätska i rätt fönster.
 • Lägg läkemedlet på en plan yta i flera minuter
 • Jämför resultatet med kontrolllinjen. Om remsan har färgen på kontrolllinjen kommer ägglossning att ske inom 24 timmar.

Hur man beräknar dagen för testet?

För att beräkna den exakta dagen för ägglossning finns det några speciella formler, för vilka det är nödvändigt att subtrahera antalet 17 från den sista menstruationsdagen.

Resultatet bör räknas från den första dagen av det sista menstruationsflödet, resultatet är dagen då det är nödvändigt att börja diagnostisera. Men varje flicka har sina egna egenskaper, vilket är skillnaderna i menstruationscykelns varaktighet.

28 dagars cykel

För att beräkna menstruationscykelns varaktighet på 28 dagar sker ägglossning i mitten av termen, det vill säga vid 13-15 dagar.

För enkelhets skull har särskilda online-kalkylatorer använts i stort, vilket ger ett korrekt resultat för befruktningen..

Med en cykel på 23-34 dagar

I fall där cykeln är 23-34 dagar är det mycket svårare att bestämma den erforderliga dagen, i genomsnitt måste testet utföras enligt följande indikatorer:

 • Cykeln på 23 dagar - 6-7 dagar efter menstruationens slut
 • 24 - 7,8 dagar.
 • 25 -8,9 dag.
 • 26 -9.10 dag.
 • 27-11.12 dagar.
 • 28-13,14 dag.
 • 28 - 14,16 dag.
 • 29 - 16,17 dag.
 • 30-17 dag.
 • 31-18 dag.
 • 32 -19 dag.
 • 33-34 - 19-20 dag.

Emellertid har varje kvinna sina egna egenskaper, så det är nödvändigt att utföra diagnostik inom några dagar tills det önskade resultatet har uppnåtts..

Med oregelbundna perioder

Med en oregelbunden cykel är det inte möjligt att exakt bestämma den nödvändiga perioden för möjlig befruktning. En kvinna måste bygga på minimindikatorn och genomföra regelbunden analys tills en nivå av luteiniserande hormoner upptäcks.

Testregler

För att få mer exakta resultat måste en kvinna följa några analysregler, nämligen:

 • Testet måste göras i flera dagar vid en viss tidpunkt..
 • Den mest optimala tiden är från 9 till 19.
 • Tidig urin ska inte användas för analys omedelbart efter att du vaknat upp.
 • Innan diagnos, minska vätskeintaget..
 • Uteslut att ta mediciner några dagar innan diagnosen.
 • Använd inte toaletten i flera timmar innan du testar..

Hur man dekrypterar testresultat?

Under testet bör den huvudsakliga uppmärksamheten ägnas färg och förekomsten av lägenheter. Om den nödvändiga befruktningsperioden identifieras ska två staplar visas på testet.

I de fall då kontrollremsan inte visas under diagnosen, betyder detta att ägget endast befinner sig i mognadsstadiet.

Om den andra körfältet är dåligt uttryckt, betyder det att dagen för ägglossning ännu inte har kommit. Utseendet på en remsa av samma färg eller mörkare än kontrolllinjen innebär att den nödvändiga perioden kommer inom en dag.

När du använder digitala indikatorer visas antalet timmar på enhetens skärm, varefter ägget når önskat tillstånd och är fullt redo för den fortsatta befruktningen..

Falska negativa resultat

Falska negativa resultat är en indikation på falska bevis under diagnosen. För att få ett mer tillförlitligt resultat är det nödvändigt att använda andra metoder för att identifiera den erforderliga perioden..

Det finns några orsaker som bidrar till visningen av falska resultat:

 • Genomförda test hade otillräcklig känslighet.
 • Fel tid för analys.
 • Underlåtenhet att följa användningsreglerna.
 • Ta mediciner som ökar hormonnivåerna.
 • Fel typ av reagens.
 • Reagens har gått ut..
 • Menstruationssvikt.
 • Förekomsten av sjukdomar som orsakar ett opålitligt resultat.

Testfel

Det finns fall då diagnosen som utförts inte visar det exakta resultatet, även på de dagar då ägglossningsdagen kommer för alla ståltecken. Detta händer på grund av en kraftig ökning av nivån av luteiniserande hormon, detta kan hända av olika skäl, som inte på något sätt relaterar till en kvinnas beredskap för befruktning.

Bland de främsta orsakerna till ökningen av hormonet är följande:

 • Äggstocksjukdom.
 • Hormonella störningar i kroppen.
 • Nedsatt njurfunktion.
 • Användningen av droger.
 • Preventiv användning.
 • Maktöverträdelse.
 • Nya aborter.
 • Stressflyttning.

Anovulatoriska cykler

Anovulatorisk cykel är frånvaron av ägglossning och den accelererade processen för tillväxt av corpus luteum. Under den anovulatoriska cykeln observerar kvinnor regelbundet månadsvis urladdning, men äggmognadsprocessen sker inte helt.

Den anovulatoriska cykeln kan orsakas av följande skäl:

 • Förekomsten av misslyckanden i den hormonella balansen
 • Patologi orsakad av genetiska faktorer
 • Äggstocksjukdom
 • Brist på snabb sexuell utveckling
 • Menstruella oregelbundenheter
 • Klimakteriet
 • Endokrina störningar

I närvaro av den anovulatoriska perioden bör flickan genomgå en särskild undersökning, enligt resultaten av vilken läkaren kommer att förskriva lämplig behandling.

I fall om behandlingen inte mottas i rätt tid kan den anovulatoriska perioden orsaka komplikationer, som inkluderar infertilitet och blödning av livmodern.

För att förhindra utveckling av anovulation rekommenderas flickor:

 • Behåll rätt kost
 • Eliminera överdriven fysisk ansträngning
 • Behandla snabbt alla könsinflammatoriska processer
 • Besök din gynekolog regelbundet för en undersökning.
 • Du bör också vara försiktig med personlig hygien och undvika någon form av hypotermi.

När man ska planera en befruktning?

Befruktning av ett barn kräver för det första att hela kroppen är beredd för denna typ av procedur, därför måste flickan först undersöka och se till att hon är frisk och redo att bära barnet.

De flesta experter tror att när man planerar ett barn är den mest lämpliga tiden att befrukta ett ägg efter 15 timmar. För närvarande når spermierna hos män en topp i sin aktivitet.

Med ägglossning, som hos de flesta kvinnor inträffar en gång i månaden, kan ägget befruktas inom några dagar.

Par som vill bli gravida bör veta att resultatet av befruktningen inte bara kan påverkas av fysiologiska egenskaper, utan också av externa, dessa inkluderar:

 • Avslag på dåliga vanor - dåliga vanor, särskilt rökning, minskar potentialen för befruktning
 • Minska läkemedelsintaget - av vilka många negativt påverkar kvinnans äggmognad
 • Håll en balanserad kost - undernäring leder ofta till brist på viktiga vitaminer i kroppen, vilket inte bör tillåtas vid planering av befruktningen.
 • Regelbundet att ha sex - att ha samlag är nödvändigt inte bara på dagar då hormonet stiger. Regelbundet oskyddat sex är huvudstadiet för framgång.
 • Ärftlighet - många par har inte barn på grund av ärftlighet hos en av partnerna.
 • Konstant fysisk aktivitet påverkar negativt ökningen av hormonnivån, vilket leder till ofullständig mognad av cellen i äggstocken.

Populära tester

Sådana märken har visat sig väl:

Frautest finns i tre typer:

 • Ägglossning
 • Planera
 • Ägglossningstestkassetter

Den första av dem är relevant om antalet dagar i månadscykeln är stabilt. I det andra testet hittar du 5 specialremsor och 2 graviditetstest. De sju sista kassetterna används huvudsakligen av kvinnor vars menstruationscykel inte är helt regelbunden.

Eviplan, Clearblue är billigare än Frautest. Men deras tillförlitlighet är densamma. Clearblue är en digital vy. Om resultatet av detta test är positivt ser du en smiley på läsaren.

Ledy-Q är ett återanvändbart test. Tillverkaren lovar att tillförlitligheten för detta test är hundra procent. För att bestämma resultatet, behöver du saliv. Kostnaden för INSURE-testet är mycket lägre, eftersom det här är testremsor, inget mikroskop eller elektronisk läsare ingår.

Använd ägglossningstester korrekt om du vill ha tillförlitliga resultat. Det är viktigt att använda enligt instruktionerna och extrahera exakt den tid som anges där. Ha ett trevligt test!

Att planera ett barn är ett mycket ansvarsfullt företag som är av särskilt intresse för båda parterna. För att få de mest effektiva resultaten, rekommenderas det att genomgå en medicinsk undersökning och beräkna den lämpligaste tiden för befruktningen.

Hur ägglossningstestet fungerar (Allt om ett positivt test!)

Det mest populära ägglossningstestet "fångar" ett hopp i luteiniserande hormon (LH) i urinen. 12-48 timmar efter ökningen av LH frigörs ägget och kvinnan kan bli gravid. Ett positivt resultat av ägglossningstest är ett resultat där testremsan har samma färg som kontrollen eller ljusare.

Vad visar ägglossningstestet

Ägglossning är det ögonblick då en follikel brister i äggstocken och ett ägg är redo för befruktning. Denna process startar ett kraftigt hopp i LH i en kvinnas kropp, när mängden hormon i blodet blir 21,9-56,6 mU / ml. Det är denna kraft som spårar ägglossningstestet. Under de kommande två dagarna efter ökningen av LH uppstår follikelbrott..

Luteiniserande hormon kommer först in i blodomloppet och sedan in i urinen. Om urinen innehåller mycket LH (över testremsans tröskelvärde) kommer ägglossningstestet att ge ett positivt resultat.

Detta är intressant (!) Hos ungefär 75% av kvinnorna, hoppningen av luteiniserande hormon börjar från kl 12 till 20. Om din testremsa idag är positiv, betyder det inte att ägglossning har inträffat. Det kommer att hända idag, imorgon eller i övermorgon.

De flesta tillverkare har ett tröskelvärde, det vill säga känsligheten för ägglossningstestet, kan vara 20-30 mIU / ml. Ju lägre detta nummer, desto tydligare visas testremsan.

Uppmärksamhet (!) Om den andra remsan inte är lika ljus som kontrollen eller är helt frånvarande är detta ett negativt testresultat (här är den största skillnaden från graviditetstestet) Det kommer inte att ägglossning ske under de kommande 24 timmarna. Naturligtvis med förbehåll för enkla testregler.

Detaljerade instruktioner för att utföra ett ägglossningstest

Startdatum för testning definieras vanligtvis enligt följande: antalet dagar i cykeln minus 17 (läs mer om detta här). Proceduren måste utföras varje dag på samma tid (± 30 min.) Från 8 till 20 timmar.

Tips för att utföra testet är följande:

 1. Avstå från att urinera fyra timmar före testet. Detta är lättare om du dricker bara lite vätska, inte mer än 0,5 kopp.
 2. Förbered en ren och torr urinbehållare (mest bekvämt en liten plastkopp för alkohol), liksom en mobiltelefon eller klocka. Om du använder testsystem eller kassetter som kan ersättas direkt under strömmen, behöver du inte förbereda behållaren.
 3. Innan du testar, samla urin och packa upp lådan. Det är bättre att göra testet direkt med färsk urin (på detta sätt fungerar reagensen bättre).
 4. Kontrollera enligt anvisningarna antalet sekunder av nedsänkning i urin (eller substitution under strömmen), testens funktioner, samt hur lång tid resultatet kommer att vänta. Om du har tappat instruktionen, gå till denna sida, där jag samlade information om de mest populära ägglossningstesterna med foton.
 5. Öppna den individuella förpackningen på testremsan och sänk den ned i urin under det antal sekunder som rekommenderas av tillverkaren (detta kan vara 5-30 sekunder) till MAX-märket. Lägg därefter testremsan horisontellt på en ren, torr yta under önskat antal minuter (1-20 minuter enligt anvisningarna).
 6. Betygsätt resultatet Ta en bild av testet innan testzonen fortfarande är torr. Efter torkning kan bandets ljusstyrka och fettinnehåll förändras något. Vanligtvis indikerar tillverkaren i en anteckning: "Utvärdera inte resultatet efter XX minuter".
 7. Fortsätt dagliga tester (helst 2 gånger om dagen) tills ett negativt resultat visas efter ett positivt test, och du känner inte tecken på ägglossning (se nedan).

Detta ökar gradvis LH-nivån i urinen. Följaktligen ljusnar testremsan lite:

Gradvis ökning i testremsans mättnad vid ägglossningstestet

När ett hormonhopp inträffar blir den andra remsan lika mättad som kontrollen (eller till och med ljusare).

Ägglossningstester först negativt sedan positivt och sedan negativt igen efter sänkning av LH

Dagen efter ägglossningen blir testet negativt. Efter frisläppandet av UC finns det inte längre behov av så mycket LH i kroppen och dess nivå sjunker.

Här är ett foto där ägglossningstestet först är negativt, sedan positivt och sedan negativt igen:

Ägglossningstestet är först negativt, sedan positivt och sedan negativt igen

Hur många dagar är ett ägglossningstest positivt??

Så mycket som ökningen i nivån på LH varar. Grafen för hoppet av luteiniserande hormon hos olika kvinnor kan ha ett helt annat utseende. Från detta kommer bilden av remsans ljusstyrka vid testet under perioden före ägglossningen att vara annorlunda.

Med andra ord kan ägglossningstester vara positiva under ett annat antal dagar. I de flesta fall observeras positiva resultat en till två dagar i en menstruationscykel (men inte mer än tre dagar!).

Nedan ger jag flera olika typer av grafer över förändringar i nivån på LH, skapade på grundval av studier av tidskriften "Fertilitet och sterilitet" och motsvarande testfärgningsscheman:

LH-hoppets längd kan vara annorlunda. det maximala normala antalet positiva tester är tre. Oftast bara 1-2 positiva per cykel

Alla dessa alternativ visar reproduktionssystemets normala funktion och graviditetens början är mycket möjligt.

När ägglossningen sker efter ett positivt test

Hos många kvinnor förekommer ägglossning inom 12-36 timmar efter det senaste positiva ägglossningstestet.

Till exempel, om två lika ljusa remsor var på 16: e och 17: e DC, är det troligt att ägglossning kommer att inträffa från den 17: e till den 19: e dagen av cykeln.

Kort innan UC släpps, märker de flesta kvinnor en förändring i livmoderhalsvätskan: det blir mer flytande, genomskinligt och slemhårigt, som äggvita.

Under ägglossningen kommer många att känna smärta i en av äggstockarna eller i nedre buken. Det finns också smärtsamma upplevelser i nedre delen av ryggen eller ändtarmen - allt beror på kvinnans individuella fysiologiska egenskaper och hennes smärtröskel.

Oorsaklig illamående kan också följa ägglossning. Detaljer om alla tecken och symtom på ägglossning finns i den här artikeln..

Testet för ägglossning är positivt, men då finns det ingen ägglossning - orsakerna

Så om ägglossningstest stabilt visar toppen av LH och graviditet inte inträffar inom 6-12 månader - rekommenderas att göra en ultraljud.

Det finns tillfällen då ägglossningstestet ger ett positivt resultat, men follikeln spricker inte och frigör inte ägget, även om basaltemperaturen verkar stiga, och menstruationen inträffar under den förväntade perioden.

Det finns tre förklaringar till detta fenomen:

 1. En för tidig ström av LH inträffade när den dominerande follikeln ännu inte hade nått den önskade storleken på 18-23 mm. Troligtvis kommer ett nytt hopp i LH att inträffa lite senare och sedan kommer follikeln att spricka och släppa en mogen UC. Det är viktigt att fortsätta ett regelbundet intimt liv tills du är säker på att den andra fasen har börjat (bastemperaturen stiger med 0,3-0,5 grader jämfört med den första fasen).
 2. Polycystiskt äggstocksyndrom, när det finns vågor i nivån av LH, varefter det inte finns några brott i follikeln. Diagnostiserad med ultraljud.
 3. Luteinisering av den neovulerade follikeln (LNF). I detta fall är hormonnivån normal, men ägget frigörs inte. Även om corpus luteum inte bildas, är luteiniserad dominerande follikel involverad i produktionen av progesteron istället. Detektering av FLNP är endast möjligt med ultraljud.

Detta är intressant (!) Enligt statistik är 6 till 25% av alla fall av infertilitet associerade med närvaron av FLNP. Det finns bevis för att långvarig användning av antiinflammatoriska läkemedel kan orsaka detta problem. Till exempel vid behandling av autoimmuna sjukdomar, endometrios eller artrit finns det en risk att utveckla LDL.

När ägglossning ändå sker normalt och det inte finns någon graviditet, rekommenderar jag att du läser en detaljerad artikel om andra vanliga orsaker till dålig planering.

Om ägglossningstestet är negativt hela tiden

Här är några förklaringar till varför det inte finns några positiva resultat för ägglossningstest:

 1. Det fanns ingen ägglossning än. Särskilt ofta inträffar fel start på testning hos kvinnor med en oregelbunden cykel eller oligomenorré (sällsynta perioder). Ett detaljerat testmönster för en oregelbunden cykel beskrivs i den här artikeln..
 2. Anovulation (brist på ägglossning). Det är fysiologiskt, till exempel, äggstocks vila 2-3 cykler per år, hos kvinnor 35+ antalet ägglossningscykler minskar gradvis, amning, graviditet och patologisk, till exempel med PCOS, hyperandrogenism, dysfunktion i sköldkörteln, etc..
 3. Dåligt test eller testöverträdelse. Konstigt nog är detta också en vanlig orsak till svårigheter att upptäcka ägglossning med testremsor. Prova flera olika tillverkare (du kan vara billig), se till att utgångsdatum inte bryts. Använd inte natt- eller morgonurin (LH rekommenderas att "fånga" efter klockan 10 och fram till kl. 20). Drick inte mycket vatten innan du testar, och det rekommenderas att du inte tappar i fyra timmar.
 4. Ett falskt negativt resultat, när faktiskt hoppet inträffade, men på grund av den låga koncentrationen av LH i urinen, ger testet en blek andra remsa. I punkt 3 beskrivs redan flera orsaker till minskningen av testens känslighet: produktens dåliga kvalitet och brott mot testtekniken. Dessutom kan ett falskt negativt resultat orsaka njurproblem eller en ökad nivå av hormonet prolaktin (till exempel under HB).
Orsaker till negativa ägglossningstester - Detaljerad förklaring

Om du inte lyckas få ägglossning i tre på varandra följande cykler med hjälp av tester - rekommenderar jag att du kontaktar din gynekolog.

Ägglossningstest Positivt - När ska man börja planera

Så snart du får ett positivt resultat kan du börja aktiva åtgärder. Intimitet dagen för ägglossningen och en till två dagar innan det är mer troligt att det slutar i graviditeten.

Uppmärksamhet (!) Det rekommenderade intervallet mellan PA är 2-3 dagar. Detta är särskilt viktigt om det finns svårigheter med spermiernas antal och rörlighet (sett på spermogrammet).

Om du till exempel hade en intimitet dagen för ett positivt ägglossningstest, är det bättre att nästa PA är efter 1 dag, sedan en annan dag senare, och så vidare tills det finns tecken på ägglossning som har inträffat: smärta eller brösthet, ökad BT, kroppstemperatur över 37, försvinnandet av sekretion efter typ av protein.

Mer information om intimt liv före och efter ägglossning är en separat artikel med exempel och rekommendationer..

Speciellt digital ägglossningstest för befruktningen av en flicka

Spermatozoa som bär den kvinnliga X-kromosomen är kända för att vara långsamma, men mer ihärdiga. Den manliga spermierna är snabbare, men snabbt utarmade och dör. Detta är den näst mest pålitliga metoden för att planera barnets kön efter direkt manuell val av spermier av en specialist i reproduktionscentret.

Om intimitet inträffar mer än 2 dagar före ägglossningen - med stor sannolikhet kommer det att finnas en tjej. Vad bör då göras med ägglossningstester som visar den närmaste perioden med hög fertilitet först nästa dag eller två?

I denna situation är det bästa testalternativet det som "fångar" hoppet av två hormoner på en gång: LH och östrogen. Det elektroniska testsystemet visar hur ägglossningen börjar på 3-4 dagar, det vill säga vid den bästa tiden för befruktningen av en flicka. Det kallas Clearblue Advanced Digital Ovulation Test..

Hos de flesta kvinnor bör östrogennivåerna stiga 3-4 dagar före ägglossningen. När detta händer visar testet en blinkande uttryckssymbol. För att planera en tjej, bör du planera en intimitet bara under en blinkande uttryckssymbol.

Så snart en oblinkande uttryckssymbol visas, måste du sluta leva sexuellt öppet.

Obs (!) Tyvärr såldes detta testsystem ännu inte i vanliga apotek. Du kan beställa ett sådant test i Ryssland på Amazon eller Walmart. Det här är stora beprövade onlinebutiker med möjlighet att leverera varor till olika länder i världen..

På olika sätt att beräkna den perfekta perioden för att planera en tjej finns det en separat artikel.

Vad är det bästa ägglossningstestet

I allmänhet är billiga och dyra testremsor för ägglossning inte annorlunda. Priset bestäms av märket, testytans bredd, samt närvaron av ytterligare "bullar", såsom containrar, för att samla urin.

Obs! (!) De mest budgetade testremsorna är mycket smala, men du kan känna igen ett positivt resultat.

Den enda punkten är att välja tester med en känslighet på 20-25 mIU / ml, eftersom vissa kvinnor kan ha en topp-LH på endast 22-25 och testremsor med en känslighet på 30 mIU / ml kommer aldrig att färga ganska ljust. Det är därför så många kvinnor klagar över bandets otillräckliga ljusstyrka, till exempel Frautest.

Om finansiella möjligheter tillåter det, välj digitala enheter för att bestämma ägglossning, då behöver du inte bry dig med analysen av bandmättnad.

När det gäller långa eller oregelbundna cykler kan du beställa stora massor av billiga testremsor (50-100 st.) Via Internet (det finns ett separat avsnitt med mina rekommendationer för beställning).

Sammanfattningsvis lägger jag till att det inte är märket och priset på ägglossningstestet som spelar roll, utan hur korrekt det har lagrats och använts. Du kan fånga början av den bördiga perioden med det enklaste testet..

Jag rekommenderar att du startar graviditetstest 10 dagar efter ett positivt ägglossningstest eller dagen efter de första tidiga tecknen på graviditet dyker upp.

Kom ihåg att positiva resultat i mer än tre dagar i en cykel eller frånvaron av ett positivt resultat för mer än tre menstruationscykler i rad är ett tillfälle att konsultera en läkare.

Fet till dig av de andra ränderna och en snabb graviditet!

Ägglossningstest: instruktioner, typer, tillförlitlighet, vilket betyder resultatet

Testremsor för ägglossning låter dig bestämma de dagar som en kvinna är mest förberedd för befruktning. De dök upp relativt nyligen, och få vet om dem. Men kvinnor som inte kan bli gravida på något sätt använder denna diagnostiska anordning för att bestämma tid för ägglossning, vilket avsevärt ökar chanserna för befruktningen.

Principen för att bestämma ägglossning med hjälp av ett test

Varje frisk kvinna börjar omedelbart efter nästa menstruation mogna ett nytt ägg (ibland 2 eller fler). Betydande hormonella förändringar inträffar i den kvinnliga kroppen före mognad och direkt frigöring av ägget från äggstocken: ökningen av hormonnivån som är ansvarig för beredskapen för efterföljande befruktning upptäcks i blodet (se tecken på ägglossning).

En av dem kallas luteiniserande hormon (LH) och kan upptäckas med diagnostiska metoder både i blodet och i andra kroppsvätskor - saliv, urin. Om definitionen av detta hormon arrangeras en hemdiagnos: ett positivt ägglossningstest indikerar att ägget redan är moget och klart för befruktning.

När man ska göra ett ägglossningstest

Testets tid beräknas beroende på varaktigheten av menstruationscykeln. Diagnos utförs i fem dagar i rad, utan luckor, på morgonen och på kvällen med dubbla tester eller endast på morgonen.

 • Med en 28-dagars cykel kan du testa från dag 11, som räknas från den första dagen i den sista månaden.
 • Om cykeln är mer än 28 dagar börjar diagnosen 17 dagar före den förväntade första dagen i nästa menstruation.
 • Med en oregelbunden cykel, den kortaste cykeln som en kvinna hade, till exempel:
  • med en 32-dagars cykel börjar testningen dag 15
  • vid 24 dagar: från dag 7
  • vid 26 dagar: från den 9: e dagen från den första menstruationsdagen, etc..

Faller ägglossningen alltid i mitten av cykeln?

Även hos perfekt friska kvinnor med en regelbunden cykel kommer ägglossningen inte alltid att falla i mitten: tusentals födda barn vittnar om detta, vars uppfattning inträffade på de så kallade säkra dagarna före eller efter menstruationen. Ägglossningen påverkas av stress, infektioner, klimatförändringar och mer. Därför är det möjligt att "fånga" en hög LH-nivå både tidigare och senare än de perioder som anges ovan, om det verkligen är viktigt för en kvinna.

Typer av tester, diagnostiska funktioner

Externt är ägglossningstester liknande de för att bestämma graviditet, urin används också för diagnos. Testtillverkare producerar olika typer av diagnostiska system som har olika prisegenskaper och pålitlighet..

Strip test eller test strip

Det mest kända papperstestet med ett reagens applicerat på det och en kontrollremsa. I en torr och ren skål med nyligen samlat urin sänks testet i 10 sekunder, då bör du vänta på resultatet i 5-10 minuter.

 • Med en ökad nivå av LH kommer en andra remsa att synas på remsan.
 • Det kan vara synligt från första diagnosdagen, men du kan prata om tillförlitlig beredskap för befruktning med färgen och svårighetsgraden på den andra remsan, samma som kontrollen (vanligtvis är detta 3-4 dagars diagnos).

Testtablett

Detta system är ett plasthölje med små kontrollfönster: urin ska droppas in i det första fönstret, resultatet kommer att synas på det andra efter en kort tid (2-3 minuter), samma 2 remsor med hög PH-nivå. Pålitlighetstestens tillförlitlighet är högre än testremsorna.

Rapid Inkjet Test

Detta system representeras av en remsa belagd med ett speciellt reagens med en kontrollremsa. För diagnos behöver du inte samla urin: remsan ersätts helt enkelt under en urinström. Resultatet utvärderas efter 3-5 minuter. Vad ägglossningstestet visar - med en hög nivå av LH kommer 2 remsor att vara synliga.

Bärbara återanvändbara system

De består av en elektronisk styrenhet och remsor avsedda för nedsänkning i nyligen samlad urin. De är mycket informativa och låter dig diagnostisera olika cykeldagar, vilket gör att du kan bestämma den lämpligaste tiden för befruktningen.

Digital ägglossningstest

Mycket informativt återanvändningsbart system där en kvinnas saliv används och ändrar hennes fysiska egenskaper under cykeln. Den mest exakta diagnosen, vilket eliminerar felet. I själva verket är det ett minimikroskop som ser ut som läppstift.

Med hjälp av en miniatyrförstoringsanordning i saliven kan du se ett specifikt mönster, liknande ett ormbunke eller ett frostigt mönster. Detta mönster visas först innan ägget släpps.

Funktioner för användningen av home expressdiagnostik för att bestämma ägglossning

 • Det bör förstås att testet inte direkt indikerar utloppet av ägget från äggstocken, men endast fångar den ökade nivån av LH. De där. med ett positivt ägglossningstest observeras en hormonell våg, vilket indikerar frisläppandet av ett moget ägg under de kommande timmarna.
 • Den högsta nivån av LH upprätthålls under mindre än en dag, så det rekommenderas att diagnostisera två gånger om dagen (morgon och kväll), så att det är mer troligt att fånga detta ögonblick.
 • Drick inte mycket vätskor tre till fyra timmar innan testet, för att inte späda urinen.
 • När du använder ett digitalt test med saliv är det nödvändigt att kontrollera resultatet med kontrollbilden.

Negativt test

 • Det bestäms om ägglossningen fortfarande är långt.
 • Ägglossningstestet efter ägglossningen kommer också att vara negativt - efter att ägget lämnar äggstocken sjunker LH-nivån.
 • Ett förfallet, skadat ägglossningstest av dålig kvalitet kan också visa 1 remsa med en faktiskt hög LH-nivå.

När man ska gå direkt till befruktningen efter ett positivt ägglossningstest?

Denna fråga oroar alla, men instruktionerna för ägglossningstestet innehåller inte sådan information, och inte alla kan direkt fråga en läkare. Så låt oss räkna ut det:

 • Ett positivt test säger att ägget kommer att komma ut ur äggstocken under de närmaste timmarna, moget och klart för befruktning.
 • Ett ägg lever bara 24 timmar efter att han lämnat gonaden.
 • Således är det inte värt att börja befruktningen omedelbart efter ett positivt test, du måste pausa i flera timmar, så att ägget lämnar äggstocken. Optimal tid: 5-10 timmar efter diagnosen, och glöm inte att ägget lever bara en dag.
 • Det är inte värt att fördröja detta ögonblick till de sista timmarna av den gillade dagen, eftersom befruktningen i sig inte inträffar omedelbart efter sexuellt samlag, men efter några timmar, under vilka könscellerna rör sig mot varandra.

Hur man ökar chansen att bli gravid eller pojke?

Det är känt att om befruktning av ett ägg sker av en spermier med kromosom X, så utvecklas ett kvinnligt embryo, om en spermier med kromosom Y är hane. Det finns också en teori om att spermier med X- och Y-kromosomer har olika egenskaper som ökar chansen att bli gravid av ett barn av önskat kön.

Det är känt att spermier lever från 1 till 4, 5 dagar, och spermatozoer med kromosom Y (pojke) lever inte mer än 1-2 dagar, men rör sig snabbare än spermier med kromosom X (tjej). Sperm, vilket leder till befruktningen av en flicka, är mer motståndskraftiga och kan överleva upp till 5 dagar i väntan på ägglossning, men är mindre rörliga. Det vill säga, om sexuellt samlag utförs precis på toppen av ägglossningen, uppnås "målet" för sperma Y (pojke) snabbare och då är sannolikheten för en pojkes födelse mycket hög.

Så för befruktningen av en pojke är det önskvärt:

 • Vägrar sexuell kontakt 4-5 dagar före den påstådda ägglossningen.
 • Ha samlag den dagen ägglossningstestet är positivt
 • Penetration under samlag är företrädesvis "djupt", vilket kommer att förkorta spermatozos väg (lever inte så länge) till ägget.
 • Män ska inte uppleva överhettning, eftersom feber orsakad av varma kläder, bastu etc. leder till en minskning av antalet spermier (det antas att Y-spermier dör snabbare).

Att bli gravid en tjej är det önskvärt:

 • Planera samlag cirka 2-3 dagar före förväntad ägglossning och ha inte samlag under och inom 2-3 dagar efter ägglossning.
 • I detta fall är chansen att överleva i X-spermier högre än i Y-spermier.
 • Penetration bör vara grunt, vilket kommer att minska chansen att uppnå målet om spermier, vilket leder till befruktningen av pojkar, och X-spermier kommer att överleva och kunna nå ägget i dessa få dagar.

Metod för basal temperaturmätning

Det är också en av metoderna för att bestämma ägglossning, till skillnad från testet - det kräver inte kontantutgifter, utan kräver endast regelbunden mätning av temperaturen i ändtarmen (varje morgon innan du går ur sängen). Efter menstruationen är basaltemperaturen som regel under 37 ° C, men i mitten av cykeln innan ägglossningen minskar, och sedan, om ägglossningen har inträffat, stiger temperaturen till 37,3-37,6 ° C. Mätningsresultaten bör registreras och plottas, detta hjälper kvinnan att avgöra om ägglossningen var och vilken dag.

Ägglossningstest visar graviditet?

Detta ämne diskuteras varmt bland medlemmarna i forumet för olika kvinnors portaler. Dessutom hävdar några av dem att ägglossningstestet visade dem graviditet från de första dagarna av befruktningen, medan det vanliga graviditetstestet var negativt.

Det bör förstås att detta inte är möjligt. Efter avslutad ägglossning blir ägglossningstestet negativt oavsett om kvinnan är gravid eller inte. Alla tester för graviditet och ägglossning fångar olika hormoner: hCG och LH, och de kan inte reagera på varandra.

Av detta drar vi slutsatsen att ägglossningstestet inte visar graviditet, och två remsor på det - bevis på att ägglossning närmar sig (dvs. den tid då det finns en chans att bli gravid), men inte graviditet.

Varför annars använda ett sådant test??

För att skydda mot graviditet under oskyddat samlag. Den kontroversiella metoden, eftersom den kräver ständig testning, som inte alltid är ekonomiskt genomförbar, men ändå praktiseras. Om till och med en svag andra remsa visas, gå över det skyddade samlaget till den andra dagen efter att remsan försvinner helt. Det finns dock ingen garanti.

Kan jag göra ägglossningstester varje dag??

Detta är absolut ofarligt, och om budgeten tillåter det, varför inte. Ett sådant beteende är karakteristiskt för kvinnor som lider av infertilitet eller om de misstänks för det. Du borde inte så påträngande förvänta sig ett mirakel och ändlöst göra tester, men det är bättre att lugna sig och, så att säga, "släppa situationen" - och då kommer de eftertraktade 2 ränderna verkligen att visas i testet för att diagnostisera graviditet.

Översikt över populära ägglossningstester

Trots samma verkningsmekanism skiljer sig ägglossningstester från olika tillverkare i resultatens tillförlitlighet. Det största förtroendet bland kvinnor orsakas av tre tillverkare, vars breda diagnossystem presenteras i apotek och detaljhandelskedjor: Frautest, Eviplan och Clearblue.

Frautest

Tillverkaren producerar tre rader av diagnostiska test för att bestämma ägglossningen. Alla kännetecknas av en hög grad av tillförlitlighet:

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför sväller bröstet och gör ont efter menstruationen

Orsaker till bröstsmärtorBröstsmärtor efter menstruation är en vanlig förekomst bland kvinnor. I detta fall är smärtan ofta av en annan karaktär: en känsla av brännande, klämma eller akut genomträngande ömhet kan uppstå i bröstet....

Månadlig utfodring

Amning och menstruationscykeln är två processer som väcker hundratals frågor hos unga mödrar. Alla vet att menstruation under amning vanligtvis börjar senare, men ingen läkare kan bestämma den exakta perioden under vilken menstruationscykeln ska återställas, eftersom denna process, som många andra, är rent individ....

Är det normalt att ha vaginal urladdning??

Förekomsten av vaginal urladdning är en viktig indikator på en kvinnas sexuella hälsa. Lusten att bli av med dem kan bara göra mycket skada, eftersom deras närvaro utgör en hinder för penetrering av många infektioner av svamp, bakteriellt eller viralt ursprung....