Innan menstruationen gör ont på höger eller vänster nedre del av buken: orsaker, farliga symptom, behandling

Ansvarsfrihet

Om höger sida gör ont innan menstruationen är detta en anledning till oro. Detta tillstånd är oftast ett tecken på patologi för organen i det reproduktiva systemet, mag-tarmkanalen eller en neurologisk sjukdom. Och i vissa situationer krävs akut kirurgisk vård.

Orsaker till smärta i sidan före menstruation

Normalt ägglossning (äggets utgång i äggledarens hålighet) inträffar 2 veckor före menstruationens början, med en regelbunden cykel som varar i 28 dagar. Ungefär hälften av patienterna känner hur ägglossningsperioden börjar och själva ägglossningen börjar. Dess yttre symtom beaktas:

 • bröstförstoring;
 • ökad sexuell lust;
 • ökad aptit;
 • närvaron av små fläckar av blod på linne;
 • skarpa hopp i humör;
 • trötthet och trötthet;
 • dämpade kramper och dragande smärta i nedre del av buken.

Smärtanfall under ägglossningen beror på att ägget släpper det under utloppet från follikulärmembranet. Detta åtföljs av frisättningen av en liten mängd blod och mellanliggande vätska. Äggledaren börjar samlas intensivt så att groddcellen rör sig snabbare inuti den. Allt detta irriterar bukväggen, så kvinnan upplever lite smärta och obehag.

Obehagliga känslor kan förekomma på grund av patologiska processer som uppstår i den kvinnliga kroppen. De viktigaste kommer att diskuteras nedan..

Äggstocksinflammation

Ovarieinflammation är en allvarlig patologi, ofta åtföljd av en parallell skada på äggledarna. Smärta är ett av de ledande tecknen på denna sjukdom. Att ignorera den inflammatoriska processen är full av övergången till en kronisk form, liksom förekomsten av komplikationer.

Oophorit och adnexit

Ooforit är en inflammation i äggstockarna orsakade av penetrering av smittämnen (stafylokocker, streptokocker, E. coli) i bäckenorganen. Bakterier kan kvarstå länge i patientens kropp och orsaka en inflammatorisk process endast om deras immun- och skyddskrafter minskar (till exempel med en kraftig förlust av kroppsvikt, långvariga stressiga situationer eller en allvarlig samtidig systemisk sjukdom).

Smärta i oophorit tenderar att intensifieras före kritiska dagar, är smärtsamt och skärande och påverkar patientens allmänna välbefinnande: blödning kan bli mer intensiv, temperaturen stiger till febervärden (38-39 ° C). Det är också möjligt att fästa symtom på allmän rus (illamående, kräkningar, huvudvärk och så vidare).

Adnexit är en inflammatorisk sjukdom som samtidigt drabbar äggstockarna och äggledarna. Smärtan kommer att bli mer uttalad med strålning till sakralregionen. Med denna patologi kan dessutom noteras purulent urladdning från könsorganen, svår urinproduktion i små portioner, ömhet och stelhet i magmusklerna..

Cyst och polycystic

Fysiologiska (follikulära) cyster bildas på grund av det faktum att follikelmembranet efter dess mognad av någon anledning inte brister. Det kan finnas flera sådana cyster på en gång, de är små i storlek och ger obehag och smärta för en kvinna endast vid efterföljande tillväxt och tryck på bukväggen..

En luteal cysta utvecklas på grund av en ökning i corpus luteum och orsakar allvarliga störningar i patientens kropp - långvariga funktionsfel i menstruationscykeln, kraftiga smärtor på motsvarande sida av buken. När denna cyste brister, minskar smärtan i naturen och är orsaken till ett brådskande besök hos läkaren.

Hur man lindrar ömhet

För att snabbt lindra spasmer kan du ge dig själv första hjälpen hemma:

 • Värm magen och korsryggen - detta hjälper till att slappna av musklerna;
 • Utför yogaövningar för att släppa endorfiner;
 • Koppla av, ta ett bad, meditera - det lindrar stress;
 • Ta ibuprofen eller diklofenak för svår smärta i sidan under menstruationen;
 • Be en läkare att förskriva hormonell födelsekontroll;

Om en enkel behandling inte hjälper, konsultera din läkare för att diskutera möjliga skäl till varför din högra sida kan skada innan din period och vad som bäst görs i ditt fall.

Diagnostik

Förutom en visuell undersökning och medicinsk historia, instruerar läkaren patienten att utföra ytterligare diagnostiska metoder. Bland dem är tillförsel av smet från slidan (för att identifiera patogena medel), blod på könshormoner och ultraljudundersökning av bäckenorganen för att bestämma förekomsten av en inflammatorisk process och neoplasmer är obligatoriska.

Cystor i äggstockarna och deras komplikationer

Smärta kan uppstå i nedre del av buken i ung ålder mot bakgrund av befintliga cystor i äggstockarna, som är komplicerade av vridning av benen eller bristning av kapseln. En cysta på stjälken kan kompliceras av vridning, vilket leder till svår allvarlig smärta och störningar i välbefinnande, feber med minskat tryck, illamående och till och med kräkningar mot bakgrund av ömhet. Torsion av benen på cysten är en nödsituation där omedelbar operation krävs. Det är lika farligt om cysten blir inflammerad eller brister, då får smärtan en intensiv akut karaktär och illamående uppstår mot dess bakgrund. Smärta sprids över magen och sträcker sig till ljumsken och ändtarmen. Ömhet ökar med tarmrörelse eller tarmrörelse under samlag.

Förebyggande

Läkare rekommenderar följande åtgärder för att förhindra premenstrual smärta:

 • besöker regelbundet en gynekolog (var sjätte månad);
 • varje år som ska undersökas av andra specialister (kirurg, endokrinolog osv.);
 • förhindra bäckenskador.

Dessutom bör en kvinna undvika självadministrering av hormonella preventivmedel för att undvika störningar i kroppen, och även upprätta en IUD endast i betrodda kliniker.

Avslutning av en ektopisk graviditet

Mot bakgrund av en försening i menstruationen och förekomsten av vissa tecken på graviditet (inklusive med ett positivt test), kan skarp smärta i området på vänster eller höger sida precis ovanför ljumsken vara ett tecken på ett rörbrott med ett ektopiskt arrangemang av embryot. Detta tillstånd kallas en "ektopisk graviditet" och dess avbrott är typiskt för perioder från den sjätte till tionde veckan. Det är smärta mot abortens bakgrund med skador på röret som kan vara ett ledande tecken, varför det finns en skarp och outhärdlig smärta längs nedre buken eller hela bukhålan som helhet. Fram till denna tidpunkt finns det alla typiska tecken på graviditet som är karakteristiska för en normal graviditet - illamående på morgonen, svullnad i bröstet, dåsighet. Men en sådan uppfattning och utveckling av fostret kan inte sluta i förlossningen - graviditet avslutas i de tidiga stadierna på grund av att röret inte kan sträcka sig och säkerställa full utveckling av fostret.

Vad ska man göra

I 90% av situationerna är smärta i äggstockarna före menstruationen ett tecken på sjukdom. Oavsett om smärtan dök upp en gång eller har varit störande under lång tid bör du definitivt rådfråga en gynekolog. Detta är särskilt viktigt om svaghet, feber och illamående läggs till detta symptom. Efter ultraljudet kan specialisten ställa rätt diagnos och förskriva terapi.

Du måste gå till läkaren med alla misstankar om en sjukdom för att upptäcka det i början av utvecklingen. Då kan sjukdomen elimineras utan komplikationer. Och för att förhindra förekomst av patologi måste du besöka en gynekolog minst en gång om året för att förebygga.

Menstruation är en fysiologisk process som ingår i varje kvinna. Under det börjar ett moget ägg avvisas. I normalt skick bör patienten inte besväras av svår smärta. Lite obehag i buken är tillåtet. Men det finns fall när med vänster på vänster sida gör ont. Detta tillstånd kan vara ett tecken på olika sjukdomar. För att bestämma de exakta orsakerna är det bättre att genomgå en undersökning.


Vid menstruation uppträder ofta obehag i buken

Smärta efter samlag

Efter samlag uppstår obehagliga känslor hos vissa kvinnor. Ofta händer detta på natten. Varför och vad som kan skada beror på många faktorer.
Ofta, om i detta fall dras nedre buken, kan orsakerna förknippas med frustration, det vill säga med moralisk missnöje. Varför drar nedre buken efter sexuell kontakt, är det bara en läkare som kan bestämma det med säkerhet. Det är möjligt att ignorera ett sådant symptom om detta händer sällan hos kvinnor och smärtan är mild. Förresten, en magvärk efter samlag kan förekomma hos män. Och vissa kvinnor säger att de kände smärta vid befruktningen. Men om höger eller vänster drar ständigt måste du kontakta en gynekolog.

Varför har kvinnor smärta i nedre buken och vad det kommer från?

 • adnexit och endometritis i en kronisk form;
 • självhäftande bäckensjukdom;
 • endometrios, liksom en tumör, komprimering;
 • kronisk cervicit;
 • sjukdomar av ett infektiöst ursprung;
 • torrhet i vaginal (på grund av otillräcklig spänning, i klimakteriet);
 • skador på grund av mycket grov sexuell kontakt.

Inom medicinen kallas smärta som uppstår i olika stadier av sexuell kontakt dyspareunia. Smärta kan vara annorlunda - ibland klagar en kvinna för att det i inguinalområdet pressar, bogserbilar, brännskador, stickningar.

Huruvida smärta kan uppstå med trast beror på sjukdomens intensitet. Thrush är en infektionssjukdom där utsläpp uppträder, vilket kan orsaka obehag. Samtidigt är kvinnan orolig för klåda - klåda i underlivet samt obehag i nedre del av buken.

Smärta i nedre del av magen hos kvinnor på höger och vänster

Genom att fastställa orsakerna till smärta i nedre del av magen hos kvinnor delar läkarna dem i två villkorade grupper. Skälen till att en kvinnas nedre del av magen gör ont kan vara organiska och funktionella..

Organiska orsaker till smärta och smärta hos en kvinna

 • könssjukdomar hos kvinnor (endometritis, ovarie apoplexi, livmoderfibroider, adnexit, ovariecyster, vridning av benen på ovariecysterna, endometrios);
 • obehag och smärta i samband med användning av en intrauterin enhet;
 • kirurgisk patologi av akut typ, gallblåsasjukdom, urinsystem (kolecystit, pyelonefrit, blindtarmsinflammation, cystit);
 • tråkig, klippning, ritning och andra typer av smärta i samband med graviditet (hotad abort, ektopisk graviditet, kolik efter medicinsk abort, för tidig lösgöring av morkaken).

Funktionella skäl

 • månatliga cykelstörningar (dysfunktionell blödning i livmodern, algodismenorré);
 • smärta under ägglossningen;
 • stagnation av blod som frigörs under menstruationen (hematometer, böjning av livmodern).

Det bör noteras att smärtan i nedre del av buken kan ha en annan karaktär. Det kan vara vass, skarp, värkande. Ibland åtföljs hon av uppblåsthet, allvarliga obehagliga känslor i korsryggen. I vissa fall känner kvinnan obehag direkt efter handlingen under sexuell kontakt.

Det är viktigt att bestämma så snart som möjligt vad som orsakar kramper hos kvinnor i detta område. Orsakerna till spasmer bestäms av gynekologen eller hänvisar kvinnan till lämplig specialist.

Vid sjukdomar i könssystemet kan smärta uppstå i nedre del av magen hos kvinnor till vänster. Om kvinnans nedre del av magen gör ont, kan orsaken till detta tillstånd vara ett antal sjukdomar där en dragande, sömnad, värkande smärta manifesteras. Först av allt kan skarpa smärta och uppblåsthet indikera tarmsjukdomar. Ibland gör det ont i vänster sida och efter överätande konsumtion av mat av dålig kvalitet. Man måste komma ihåg att en av njurens sjukdomar kan manifesteras på detta sätt. Den drar i vänster sida och med ett antal sjukdomar i reproduktionssystemet. Men om det på vänster sida gör ont eller drar, bör läkaren bestämma orsakerna. Endast en specialist förstår klart och bestämmer vad som finns i nedre vänstra buken hos kvinnor.

Orsaken till obehag kan vara neurologiska sjukdomar, där smärtan vanligtvis pulserar, skjuter.

Det händer att smärta i nedre del av buken är förknippad med hypotermi - till exempel kan en kvinna drabbas av sådana upplevelser efter att benen är frusna, etc..

Smärta i nedre del av magen till höger hos kvinnor kan också vara annorlunda. Ofta kan ont, dra smärta förknippas med sjukdomar i tarmen, njurarna, med attacker av blindtarmsinflammation, akut pankreatit. Specialisten förstår tydligt vad som är till höger och följaktligen vilken patologi som organ kan äga rum.

Inflammation av bilagorna och livmodern

Om livmodern eller bihaken blir inflammerad börjar sjukdomen akut: temperaturen stiger, förgiftning av kroppen, smärta i nedre del av buken noteras. Om en kvinna har adnexit finns det smärta i nedre del av magen på vänster eller höger sida - på båda sidor. Vid endometritis noteras värkande eller akut smärta och brännande i mitten. Om en kvinna går till läkaren med klagomål om smärta på vänster sida eller på höger sida, utför specialisten en vaginal undersökning. I händelse av inflammation i hängorna noteras pastyhängen med svår smärta. Med klagomål om att det gör ont i mitten, och misstankar om endometrit, kännas en mjukad och förstorad livmoder, vilket kan skada vid palpation.

Svår smärta i vänster sida av nedre del av buken, såväl som till höger eller i mitten, observeras i den akuta förloppet av dessa plågor. Vid kronisk endometrit och adnexit är smärtan värkande, tråkig. Svårighetsgraden i området för hängorna noteras, med palpation bestäms livmoderns känslighet. Om du trycker på nedre del av buken och sedan släpper kraftigt, kommer det att skada mer när det släpps. Ibland klagar en kvinna på att ändtarmen gör ont.

Med sådana sjukdomar kan det tyckas för en kvinna att smärta i tarmarna i nedre vänstra buken och sömmarna sjunker eller att en pulserande smärta utvecklas i den. Men för att avgöra exakt varför det gör ont på vänster är det bara möjligt att undersöka. Män bör också konsultera en läkare, eftersom bara en specialist kan avgöra varför smärta utvecklas i nedre buken till vänster hos män.

Vid förskrivning av behandling för inflammation i bihängorna och livmodern tillskriver läkaren infusionsterapi, antibiotika, vitaminer, antiinflammatoriska läkemedel.

endometrios

Med manifestationen av endometrios påverkas livmodern, bilagorna och även det bakre halsutrymmet. Denna sjukdom kännetecknas av spridningen utanför livmodern i celler som liknar endometrium. Som regel manifesterar sig i detta tillstånd smärta i nedre rygg och nedre del av magen före menstruation, ökar med menstruation.
Om livmoderns endometrios utvecklas, gör det ont, dra och stickar i mitten nedanför.

Med utvecklingen av endometrios uppnår bihang i den del där ljumskeområdet bestäms.

Med retrocervical endometrios - bakom pubis.

Smärtupplevelser blir mer intensiva med en uttalad vidhäftningsprocess i det lilla bäckenet. Men med endometrios störs menstruationscykeln också, menstruationens natur förändras, infertilitet utvecklas.

I detta tillstånd verkar det ibland för kvinnan att orsakerna till spasmer är att tarmarna gör ont. En specialist måste bestämma exakt vad som kan skada och ställa en diagnos. Endometrios behandlas hormon, ibland är det nödvändigt att genomföra operation.

Ovarian apoplexy

Apoplexy, det vill säga blödning i äggstocksvävnaden, hos kvinnor utvecklas mellan menstruation.

Denna sjukdom förekommer efter ägglossning. När follikeln går sönder uppstår skador på äggstockens kärl, vilket resulterar i blödning i bukhålan och i äggstocken. Detta kan hända efter handlingen, efter fysisk ansträngning. Vid blödning inom buken får en kvinna svår bristande smärta i nedre del av buken på den plats där den drabbade äggstocken är belägen. Posthemorrhagic anemi noteras också, där trycket minskar, huden blir blek, kvinnan förlorar medvetandet. I detta tillstånd, ett akut behov av att utföra en operation.

Myom

Ritningsvärk i nedre del av buken observeras med livmodermyom, om tumören når en stor storlek och komprimerar de organ som finns i närheten. I det här fallet magen värker och sticker, tråkig, dragande smärta noteras. Med utvecklingen av den submukösa myomatiska noden, smärtar smärtan, kramper. Blödning utvecklas också. I sådana fall är kirurgiskt ingrepp nödvändigt..

Torsion av benen på ovariecysten

Ett liknande tillstånd kan utvecklas på grund av skarpa vändningar, lutningar och fysisk ansträngning. Varför värkande nedan, i det här fallet, förklaras helt enkelt: om benet vridits 90 grader, utflödet av venöst blod störs, utvecklas cystiskt ödem. I detta fall kan orsakerna till att en kvinna värker i nedre del av magen endast bekräftas av en läkare.

Om torsion på 360 grader har inträffat kommer arteriellt blod inte in i cysten och som ett resultat är smärtan redan skarp, skär och ibland skjuter. Det finns också en bild av en "akut" buk: på sidan där cysten är förstorad, svår smärta utvecklas, kramp, kvinna känner sig sjuk, kräkningar börjar. Temperaturen stiger, nedre ryggen värker. Detta tillstånd kan utvecklas oavsett menstruationscykeln: både mitt i cykeln och under menstruationen.

Tänk om en kvinna utvecklar ett sådant tillstånd? Svaret är entydigt: akutbehandling är nödvändig - avlägsnande av cysta, benet lossnar inte.

Appendicit

Orsaker till spasmer kan också förknippas med en anfall av blindtarmsinflammation. Man måste komma ihåg att denna sjukdom börjar med en ökning av temperatur och smärta, som först kännas i epigastrium och sedan i iliac-regionen. Dessutom finns det berusning, svaghet, kräkningar, ibland - diarré, aptitlöshet.

Smärtan i iliac-regionen är skarp, men dess intensitet kan vara annorlunda - ibland är den konstant, ibland - intermittent smärta. Det börjar i mitten, växlar gradvis till höger sida, ökar med rörelse, med hosta, när en person ändrar kroppsposition.

Redan i början av utvecklingen av sådana symtom är det viktigt att konsultera en läkare, eftersom det utan tid kirurgiskt ingripande, peritonit och ytterligare dödligt resultat är möjligt.

Det är viktigt att tänka på att symtomen på blindtarmsbetingelse lätt kan förväxlas med tecken på andra sjukdomar. Det verkar som om det finns smärta i tarmen, uppblåsthet, magsjukdomar, neurologiska plågor, premenstrual kolik. I vissa fall noteras sömmar efter att ha ätit på grund av överätning. Orsaker hos män med smärta i nedre del av buken kan vara förknippade med urologiska sjukdomar. Därför måste magen känns av en specialist.

kolecystit

Oftast uppstår inflammation i gallblåsan om det finns stenar i den. Sjukdomsförloppet är akut - det är sömnadssmärta i nedre delen av ryggen och nedre buken, temperaturen stiger, personen känner sig sjuk och klåda i huden störs till följd av ökad bilirubin. Det gör ont i ljumsken på höger sida av kvinnor, i nedre del av magen, i höger hypokondrium, ger till andra organ: ryggen gör ont, ger till korsryggen. Obehag blir mer uttalad efter att ha ätit..

Med kolecystit föreskriver läkaren en diet, mediciner som aktiverar utflödet av galla. Om stenarna är stora finns det ingen annan behandling än kirurgisk.

Pyelonefrit, cystit

Orsakerna till sådana sjukdomar är förknippade med infektion i urinvägarna. Med den inflammatoriska processen i urinblåsan utvecklas akut smärta i inguinalområdet, som blir mer akut när urinering inträffar.
Ibland är det mycket svårt för en kvinna att skriva, eftersom hon under denna process klipper.

Vid pyelonefrit gör ont i nedre del av magen och nedre delen av ryggen ger som regel till korsryggen och drar i ryggen med jämna mellanrum. Din rygg kan göra ont. Dessutom stiger temperaturen, ibland sjuk och diarré uppträder. Men problemen med urinering är mest uttalade: kvinnor klagar över att nedre del av buken minskar. Och ofta låter klagomålen så här: "Jag skriver regelbundet när jag sätter mig ner, hostar, det stör mig om jag dragit, lyft en tung, med tryck." I laboratorietester noteras inflammatoriska urintest.

Både pyelonefrit och cystit behandlas med antibiotika, liksom nitrofuranläkemedel.

Ektopisk graviditet

I en ektopisk graviditet implanteras ett befruktat ägg utanför livmoderhålet (detta kan vara äggstocken, bukhålan, äggledaren). I detta tillstånd manifesterar en kvinna med tubal abort periodisk smärta i området där ljumsken är. Paroxysmal smärta, som före menstruation eller menstruation. Om det uppstår ett rörbrott är smärtan mest akut. Samtidigt ges smärta till vagina, känd i rektum, i supraklavikulära regionen. Vid en attack kan fläckning visas. Med ektopisk graviditet finns det en försening i menstruationen, ett positivt graviditetstest.

I detta tillstånd noteras uttalad intraabdominal blödning, därför måste kirurgiskt ingripande utföras omedelbart.

Vilka sjukdomar i livmodern kan vara

Smärta i nedre buken till vänster visas med kränkningar i livmodern.

TitelBeskrivning
salpingitPå grund av bakterier som kommer in i kvinnans kropp visas inflammation i äggledarna. Först skadas slemhinnan och sedan överförs processen till andra vävnader. Äggledarna ökar, på grund av detta går menstruationen oregelbundet och rikligt. Med patologi visas smärta. Om scenen är kronisk uppstår värkande känslor, och under den akuta formen - skarp.
myomMed sjukdomen drar smärtan i naturen. När en ökning av en godartad tumör uppstår pressar den på närliggande organ och tråkig smärta uppträder.
endometritDet finns smärta på vänster sida. Vid en sjukdom blir det inre skiktet i livmodern inflammerat och obehag uppstår. Om patologin är akut är symptomen mer uttalade. I avsaknad av terapi finns det en risk för kronisk endometrit. Sjukdomen kännetecknas av följande symtom: • en temperaturökning; • obehag i nedre del av buken, förvärrad av fysisk aktivitet; • vaginal utsöndring; • svaghet; • frossa. Som ett resultat av endometritis finns det en sannolikhet för att utveckla komplikationer. Därför, när smärta uppstår, är det bättre att besöka en gynekolog för undersökning

Gynekologiska sjukdomar

Misslyckande i den månatliga menstruationscykeln, en kränkning av den hormonella bakgrunden eller på grund av exponering för patogener blir orsaken till högersidig smärta hos en kvinna. Periodisk smärta under menstruationen för många är ett naturligt fenomen och detta betyder inte att kroppen inte fungerar korrekt. Inom medicin kallas detta fenomen - algomenorré. Under denna period ökar cirkulationssystemet mängden blod som tillförs varje bäckenorgan.

Men om innan en kvinna inte klagade över obehag och sedan började skada, kan det tyta på inflammatoriska processer i könsorganen.

Frånvaron av menstruation under lång tid, graviditet bekräftas inte - detta är ett tecken på algodismenorea. I detta fall uppstår smärta på höger sida och sprider sig till ljumsken och höfter. Det finns också klagomål om yrsel och tillfälliga suddiga ögon. Smärta förvärras av sexuell kontakt.

Gynekologisk undersökning hjälper till att identifiera möjliga orsaker och patologier..

endometrit

En sjukdom som kännetecknas av en inflammatorisk process i livmodern. Ytskiktet kränks när svampar, virus och bakterier tränger in. Ofta uppstår en sjukdom när kroppens immunitet reduceras. En sjukdom obemärkt i tiden slår ytligt och går sedan djupare och påverkar muskelvävnaden.

Infektion inträffar när livmoderens innerfoder skadas: abort (kirurgiskt eller spontant), kejsarsnitt, förlossning.

Cystor på äggstockarna

Som ett resultat av ett hormonellt fel på äggstockarna, bildas påsar med vätska och tunna väggar. Storleken på neoplasmen sträcker sig från 3-20 cm.

I en frisk kvinnlig kropp mognar ett ägg i en follikel i en av äggstockarna. Under menstruationsperioden brister follikeln och frigör ägget, medan det kvarstår och producerar progesteron, vilket främjar ägglossning. Om follikelbrott inte inträffar samlas vätska i den, ökar i storlek och orsakar obehag. 90% av dessa cyster löser under nästa menstruationscykel. 10% bildar symtom:

 • Det gör ont i nedre del av buken, smärtans natur är stark och skarp, de klagar också över värkande känslor.
 • Känsla av tryck och tyngd i bäckenet.
 • Mensvärk.
 • Trasig cykel.
 • Blodutflöde.
 • Sjuka och kräkande kramper.

Det faktum att det är dags att söka medicinsk hjälp indikerar ökad temperatur, yrsel, svaghet och kraftig blödning under menstruationen.

Apoplexi

Cysten som bildas på äggstocken ökar i storlek och brister. Det är en förstörelse av organets integritet, vilket leder till blödning inuti bukhålan och smärtsamma spasmer. Patienten klagar över obehag liknande appendicit. Obehagliga dragkänslor finns både i anus och i höger lår. Akutvård består i kirurgisk ingripande..

Dessutom betyder smärta i höger sida en inflammatorisk process som inträffar i höger äggledarör. Dessutom kan mekaniska skador, könsinfektioner orsaka obehag.

Vilken behandling

Efter diagnos väljer specialist den nödvändiga terapimetoden. Som en behandling för smärta under menstruationen används mediciner beroende på sjukdomen:

 • Med endometrios föreskrivs mediciner som innehåller hormoner.
 • Om salpingit har upptäckts, förskriv antibiotika.
 • Med cystit hjälper icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). Till exempel Voltaren eller Indometacin. För att påskynda återhämtningen förskrivs patienten antibiotika.


För behandling kan läkaren förskriva en antibiotikakurs.

 • Vid ulcerös kolit måste du anpassa din diet och ta mediciner mot inflammation, såväl som immunmodulatorer. Om behandlingen är ineffektiv, hjälper kirurgi.
 • Du kan bli av med en ektopisk graviditet eller en ovariell vridning med hjälp av en kirurgisk operation.

Smärta i buken till vänster är ett allvarligt tecken. Brott kan signalera olika sjukdomar i kroppen. Därför, om obehag uppstår, är det bättre att konsultera en gynekolog. Specialisten kommer att genomföra en undersökning, granska resultaten av alla tester, ställa en diagnos och förskriva en aktiv behandling.

Varför kan höger eller vänster sida göra ont innan menstruationen - en lista över möjliga patologier

Varför skadar höger sida under menstruationen

All smärta som uppstår under menstruationen är indelad i:

 • organiska, direkt relaterade till kränkning av strukturen hos inre organ och förknippade med deras skador;
 • funktionella, som orsakas av utvecklingen av en patologisk process i organ och deras vävnader på grund av trauma eller inflammatorisk process.

De funktionella orsakerna till det faktum att höger sida gör ont under menstruationen inkluderar en kränkning av blodcirkulationen, vilket orsakar ansamling och stagnation av blod i livmoderhålet. Detta kan bero på böjning av livmodern eller fullständig frånvaro av defloration. Smärta uppstår när hormonell misslyckande och primär dysmenorré utvecklas mot dess bakgrund. En annan anledning till att det finns smärta i sidan under menstruationen är menstruations oregelbundenheter och ett fel i äggstockarna.

Organisk smärta kan orsakas av allvarliga sjukdomar, inklusive:

 • neoplasmer såsom fibroider eller polypper, adenomyos eller endometrios;
 • inflammation i höger äggstock;
 • tubal (ektopisk) graviditet;
 • ooforit;
 • adnexit;
 • cysta i höger äggstock;
 • polycystiskt.

För att eliminera behovet av kirurgisk ingripande för att ge patienten snabb hjälp, är det viktigt att bekräfta frånvaron av faktorer som påverkar uppkomsten av svår smärta i höger sida under menstruationen, såsom blindtarmsinflammation eller en inflammatorisk process som påverkar levern. Gynekologen kan också bestämma orsaken till svår smärta under menstruationen närvaron av ett intrauterint preventivmedel (spiral) i livmoderhålet eller ställa en diagnos av sekundär algomenorré.

Är förebyggande möjligt?

Eftersom smärta kan uppträda av helt andra skäl, finns det inga tydliga förebyggande åtgärder..

Gynekologer ger endast allmänna rekommendationer:

 • regelbundet genomgå en medicinsk undersökning;
 • i närvaro av sjukdomar i tid för att behandla dem;
 • upprätthålla korrekt näring;
 • minska risken för skador på rygg och buk;
 • installera en intrauterin enhet endast av erfarna läkare och på en individuell rekommendation.

Smärta, före eller under menstruationen, i sidan är alltid ett symptom på en avvikelse i kroppens funktionalitet. Detta symptom kan signalera farliga sjukdomar som inte kan försenas med behandlingen. Därför, om känslan av smärta i höger sida börjar bry sig, är det bättre att genast gå till gynekologen.

Diagnostik

Alla beslut kommer att fattas efter en fullständig undersökning och undersökning med hjälp av ultraljud. Det kommer att ta några tester, inklusive smet på mikrofloraen och blod på innehållet av vita blodkroppar. Ett snabbt besök hos en gynekolog, en detaljerad undersökning och rätt diagnos hjälper till att hantera problemet och hitta rätt lösning och föreskriva adekvat behandling.

Manuell undersökning är inte alltid tillräckligt effektiv för att göra en diagnos med förtroende. Det är därför gynekologen ger riktning till ultraljud, under vilken patologier som den inflammatoriska processen eller neoplasmer som finns i bukhålan på höger sida kan upptäckas. Tumören komprimerar organen och livmodern förstoras under menstruationen och orsakar smärta.

En vattpinne från slidan hjälper till att upptäcka förekomsten av en inflammatorisk process. Patogen mikroflora kan detekteras under innehållstest. Höger sida före menstruationen gör ont, även om det finns en stigande infektion som har orsakat uppkomsten och snabb utveckling av den inflammatoriska processen i äggledaren och höger äggstock. I detta fall kommer höger och nedre del av magen att skada och i vila, och när man tittar på och när man går.

En ultraljudsundersökning hjälper till att identifiera kränkningar av funktionaliteten i livmoderhängen eller en utvecklande ektopisk graviditet, och därför är det obligatoriskt. Behandlingen som föreskrivs av en specialist beror på diagnosen och egenskaperna hos den upptäckta sjukdomen..

Vilken läkare ska jag kontakta

Förekomsten av en smärtanfall före menstruation är ett tillfälle att besöka en gynekolog och terapeut. Att söka råd är nödvändigt oavsett hur starka symtomen är. Vi får inte glömma att smärta med ännu låg intensitet ofta signalerar en allvarlig fara. Med outhärdligt är det säkrare att ringa ambulans.

Förutom den vanliga medicinska undersökningen, för att utesluta misstankar om utvecklingen av sjukdomar, kan resultaten av kliniska tester av urin och blod, ultraljud i bukhålan krävas. I svåra fall: datortomografi eller MRI.

Akuta tillstånd: blindtarmsinflammation, ektopisk graviditet, ureteral stenhindring kräver akut kirurgiskt ingripande.


De flesta kvinnor kan i förväg förutsäga början av en menstruationsperiod. Detta händer på grund av obehagliga manifestationer av premenstruellt syndrom, vars karakteristiska tecken är svåra att förväxla med något annat. Bland symtomen, särskilt ofta, noterar flickor smärta i bäckenområdet. Är de alltid fysiologiska till sin natur, och i vilket fall är det värt att börja oroa dig för din egen hälsa?

Undersökningsresultat

Om gynekologen, som en följd av undersökningen, avslöjade förekomsten av en inflammatorisk sjukdom, kommer terapeutiska åtgärder att syfta till att bli av med denna process. Inflammation av bilagorna påverkar ofta en sida, och därför gör en sida ont. Om det finns salpingit eller oophorit till höger, kommer patienten att ha smärta i rätt bok. Manuell undersökning, menstruation, samlag kommer att vara extremt smärtsamt. Adnexit åtföljs också av svår smärta, vilket kräver omedelbar och adekvat behandling..

Terapeutiska åtgärder inkluderar användning av antiinflammatoriska läkemedel, ett komplex av vitaminer, om nödvändigt kommer läkaren att förskriva antibiotika. Kursbehandling, kursen är minst 10 dagar. Efter att attacken har avbrutits krävs återhämtningsterapi. Det är viktigt att konsultera en läkare i rätt tid, vägra självmedicinering och ta smärtstillande medel.

En av de farligaste sjukdomarna är apoplexy. Menstruationscykeln är indelad i flera perioder, och under den första inträffar follikelmognad under påverkan av östrogen. Vid en viss tid bryts det och ett ägg släpps. Om ett sådant gap inträffar tidigare än förfallodagen åtföljs det av svår skärande smärta. Det finns ingen konservativ behandling för apoplexy. Patienten behöver akut kirurgisk ingripande..

Inte mindre vanligt är den så kallade ektopiska graviditeten eller tubal graviditeten. Ett befruktat ägg kan inte tränga igenom livmoderhålan på grund av vidhäftningar som finns i äggledarna, vilket minskar deras lumen. Detta blir orsaken till att fosterägget förblir i rörets lumen, implanteras och embryot börjar utvecklas och, naturligtvis, växa, öka i storlek.

Trots närvaron av ett fosterägg kan menstruation uppstå regelbundet under flera månader, exakt i enlighet med menstruationscykeln. Menstruationen åtföljs av en dragande smärta i höger sida, om fosterägget är i det högra röret.

En kvinna känner bara alla tecken på graviditet tills förlängningen av röret blir begränsande och hon brister. En brist på äggledaren åtföljs av svår skärande smärta och inre blödningar. Utan akut operation kan patienten dö.

Akut och kronisk endocervicit (inflammation i livmoderhalsen)

Bland sexuellt överförda sjukdomar leder klamydiala och gonokockinfektioner oftast till endocervicit. Faktum är att livmoderhalsen i livmoderhalskanalen representerar en bra livsmiljö för de orsakande medlen för dessa sjukdomar..

I närvaro av predisponerande faktorer kan icke-specifik mikroflora (stafylokocker etc.) också bli det orsakande medlet för endocervicit. Bidra till utvecklingen av denna patologi för cervikalt trauma under förlossning och abort, kirurgiska operationer (konisering av livmoderhalsen), etc..

Oavsett patogenens natur leder utvecklingen av endocervicit till utsöndringar av sekret, uppträdandet av dragande smärta i nedre del av magen och ömhet i de övre delarna av vagina under samlag. Kroppstemperaturen ökar inte med endocervicit och patientens allmänna tillstånd bestäms som ganska tillfredsställande.

Arten av utflödet och förekomsten av samtidigt symtom beror till stor del på det orsakande medlet för infektionen. Så, till exempel med klamydia, förekommer utsläppet 2-3 veckor eller mer efter infektion och har en serös-purulent karaktär. I detta fall utvecklas ofta samtidig uretrit (inflammation i urinröret), vilket manifesteras genom skärande smärta under urinering och uppkomsten av purulent urladdning från urinrörets öppning på morgonen (symptom på en morgondroppe).

Inkubationsperioden för gonoré är ganska kort (från flera timmar till flera dagar), då visas purulent urladdning, liknande färg och konsistens som inaktuell kräm, åtföljd av förbränning och klåda..

Vilka andra sjukdomar orsakar sidosmärta

Men ofta uppstår smärta i höger sida när det finns en böjning av livmodern till höger. Denna patologi är medfödd, associerad med strukturella egenskaper hos organ som överförs på genetisk nivå. För att behandlingen ska bli framgångsrik måste den syfta till att eliminera grundorsaken. Ultraljudsundersökning hjälper till att förstå om detta tillstånd är direkt relaterat till tillståndet i muskler och ligament. De kan stärkas med en speciell uppsättning övningar, som så småningom kommer att återställa den korrekta formen av livmodern och befria patienten från smärta.

Varje månad, ungefär samma dagar, vänder sig många gynekologpatienter till sjukdomskliniken med klagomål om smärta i höger eller vänster sida. Dessa är de så kallade ägglossningar som följer med mindre fläckar från slidan..

Uterin fibroids är bekanta för de flesta kvinnor. Och smärta i höger sida under menstruationen kan orsaka en myomatisk nod som finns i ett visst motsvarande område i livmodern. Genom att snabbt få tillgång till en gynekolog och tillräcklig behandling med traditionella mediciner och traditionell medicin kan man undvika operation och uppnå fullständig återhämtning av patienten.

Endometritis är en inflammatorisk process som äger rum i livmoderhålet och åtföljs av svår smärta, feber, svaghet och andra symtom på en stark inflammatorisk process. Lokaliseringen av huvudfokus avgör också vilka särdrag som smärtan kommer att ha. Speciellt i fall där endometritis utvecklas som en komplikation efter medicinsk abort, svår födsel.

Vad ska man göra

Eventuella okarakteristiska symtom ska rapporteras till din läkare. Endast genom resultaten av lämplig medicinsk forskning kan vi exakt säga orsaken till detta fenomen. Tidig diagnos undviker många hälsoproblem.

Man bör dock veta att ångest bör endast ljudas när arten av utsläpp och smärta i sig indikerar ett patologiskt tillstånd. Detta innebär att vaginal utsöndring har en ovanlig färg, en obehaglig lukt, åtföljs av obekväma upplevelser, och smärtorna är för intensiva och långvariga..

 • Med menstruationssmärta hjälper antispasmodic medicin, och ibland kan du bara massera sacrum zonen.
 • Med episodisk obehag på grund av fysisk stress eller stress, rekommenderar gynekologer att ta No-Shpu.

Kom ihåg att en kvalificerad specialist bör vara involverad i behandlingen, eftersom felaktigt utvald terapi eller brist på detta kan leda till övergången av ett antal sjukdomar till en kronisk form.

Behandling

Behandlingsfunktioner som syftar till att bli av med smärta i höger sida som uppstår under menstruationen är otydligt kopplade till egenskaperna hos sjukdomen som orsakade dem. Eftersom i de flesta fall huvudorsaken är inflammation, kommer behandlingen att syfta till att bekämpa den inflammatoriska processen.

För att snabbt uppnå en positiv effekt utförs alla terapeutiska åtgärder på ett sjukhus. Patienten ordineras:

 • ta antibakteriella läkemedel med ett brett spektrum av verkan;
 • B-vitaminer;
 • antiinflammatoriska läkemedel.

Efter det akuta steget har patienten utskrivits från sjukhuset och rekommenderat vård hemma under övervakning av en lokal gynekolog.

Kroniska former av inflammation behandlas hemma. Denna terapi är antibakteriell, infusion och desensibiliserande och med utnämningen av ett komplex av vitaminer. Efter att den inflammatoriska processen har avslutats förskrivs patienten autohemoterapi, absorberbara läkemedel som återställer och stärks. Enligt gynekologens bedömning kan fysioterapeutiska förfaranden förskrivas..

Inflammatoriska sjukdomar i livmoderhängen (salpingo-ooparit, adnexit)

Akut inflammation i livmoderhängen.

Sjukdomen börjar våldsamt, purulent urladdning kombineras med intensiv smärta, feber med frossa (temperaturen stiger till 38 grader och högre), allmänna tillstånd förvärras, illamående, kräkningar, huvudvärk uppträder, dysuriska fenomen observeras ofta (täta urinering).

I svåra fall kan pyosalpinx (ansamling av pus i rörets kavitet) eller äggstock (abscess) utvecklas, en sådan utveckling av processen kan leda till peritonit eller sepsis. Som ett resultat av akut inflammation i bilagorna utvecklar varje femte kvinna infertilitet.

Kronisk inflammation i bilagorna (kronisk adnexit) utvecklas som regel som en komplikation av den akuta processen. Sjukdomen har en återkommande kurs (perioder med relativt välbefinnande alternerar med perioder med förvärringar). Ritningssmärta i nedre del av buken, förvärrad under menstruationen, smärta under samlag, är karakteristiska. Under en förvärring kombineras intensiv smärta med uppkomsten av purulent urladdning.

Kroppstruktur

Ett organ är en bindemedelsfiber tätt sammanflätad med artärer, kapillärer och kärl. I genomsnitt är volymen på en äggstock 8 cm3, men under menstruationscykeln kan denna storlek variera.

Äggstockarna finns på sidorna av bäckenet. De ansluter till äggledarna. Känslan av smärta i äggstockarna efter menstruationen känner sig själv eftersom ligamenten med dessa rör penetreras av nervfibrer.

Dessa organ kan genomgå förändringar under hela livet, särskilt det finns två typer av utveckling av förändringar:

 • Oåterkallelig - fördelningen av follikeln och äggets mognad;
 • Regelbunden - förändringar inom en menstruationscykel.

Gynekologiska sjukdomar som orsaker till smärtanfall

Månadsvis - regelbunden blödning, en del av menstruationscykeln - åtföljs av många kvinnor av obehag i nedre del av buken. Detta kan vara en normal manifestation av fysiologiska processer eller ett symptom på en sjukdom. Bland de mest troliga gynekologiska orsakerna till plötslig, skarp smärta på sidorna av kroppen under midjan: endometrios, ovariecyst eller ektopisk graviditet.

endometrios

Det finns en patologisk spridning av ett lager av celler i livmoderväggen. Under menstruationen känns smärta orsakad av inflammation. Processen påverkar organen som finns i bäckenhålet. Smärtan som uppstår vid endometrios påverkar vänster eller höger äggstock. I de flesta fall krävs läkemedelsbehandling eller kirurgi..

Cystor på äggstockarna

Bubblor med flytande eller visköst innehåll förekommer i äggstocken under påverkan av hormonella förändringar under puberteten, med hormonella preventivmedel. De flesta av dessa formationer är godartade, men ibland uppstår de i samband med äggstockscancer. En liten cysta åtföljs vanligtvis inte av obehagliga känslor, en stor trycker på de omgivande organen. Menstruationen är försenad, smärta känns under midjan till höger eller vänster.

Ektopisk graviditet

Ibland utvecklas ett befruktat ägg framför livmodern, i äggledaren, inte avsedd för fostret. Ett gradvis växande embryo pressar på de omgivande organen, vilket orsakar svår smärta. Kvinnor är intresserade av hur man kan bli av med en ektopisk graviditet utan operation. I ett tidigt skede kan gynekologen förskriva läkemedlet Methotrexat, vilket orsakar embryonets död.

Emellertid är smärtor inte alltid förknippade med gynekologiska problem, det händer att sjukdomarna i organen i mag-tarmkanalen, gallblåsan eller njurarna förvärras eller gör sig kända..

Fallopiancancer

Kombinationen av smärta i nedre del av buken med riklig urladdning är ett viktigt diagnostiskt tecken på äggledarcancer. Denna sällsynta sjukdom uppträder vanligtvis under klimakteriet och kännetecknas av att smärta i trången eller kramper i nedre del av buken..

Utsläpp från cancer i äggledaren kan vara blodig, purulent eller slemhinnor. Den mest karakteristiska periodiska förefaller emellertid rikligt med vattenhaltig urladdning (30 ml eller mer).

Vår webbplats samarbetar med akademiker inom området obstetrik, gynekologi och reproduktion. Ställ din fråga i kommentarerna och få svar inom 48 timmar.

Eventuella specifika symtom varnar personen. Om en kvinna har smärta i nedre del av buken och utsläpp är ovanligt i detta fall är den första personen hon kommer att kontakta en gynekolog. Trots att dessa tecken är ganska vanliga när det gäller sjukdomar i könsområdet, finns det andra möjliga alternativ relaterade till normen..

Tarmrörelseproblem

När vänster sida gör ont innan menstruationen är källan till problemet stagnation av avföring i tarmen. Förstoppning före menstruation är ett tillstånd där inte bara vänster sida av nedre del av magen gör ont, utan också välbefinnande förvärras, migrän, sömnlöshet och ökad gasbildning. Då kostar det:

 • använda probiotika som främjar tillväxten av gynnsamma bakterier i tarmen;
 • dricka så mycket vätska som möjligt;
 • flytta mer, leda en aktiv livsstil;
 • äta grönsaker, frukt, bär, torkad frukt;
 • utesluta alkohol, saltad, rökt, stekt från kosten så mycket som möjligt.

divertikulit

Sjukdomen åtföljs av bildandet av divertikula i tarmsväggen och inflammation i dessa utbuktningar. I närvaro av flera icke-inflammatoriska utväxt indikeras divertikulos. Om processen åtföljs av inflammation, kallas denna sjukdom divertikulit. Smärta hos 90-95% av patienterna kännas i den nedåtgående grenen av tjocktarmen - över eller under naveln, på en sida eller på båda sidor. Inflammation i divertikulumet, utöver smärta, kännetecknas av andra symtom: hög feber, flatulens och förstoppning.

Huruvida en patient med divertikulit kan klara sig utan operation bör kontrolleras med den behandlande läkaren. Hemma, öva fasta dagar, konsumera mer flytande mat. När det akuta steget är över kan du byta till mat rik på fiber. Du kan ta reda på från läkaren hur du kan lindra smärta. Vanligtvis föreskriver läkare antibiotika, icke-narkotiska smärtstillande medel. Om ett brott i tarmsväggen inträffar utförs kirurgiskt avlägsnande av det skadade området.

Smärta och utflöde efter menstruation

Detta fenomen är vanligtvis förknippat med kränkningar av olika slag:

 • urogenital sfär (cystit, pyelonefrit, njursten);
 • matsmältningssystemet (flatulens, förstoppning);
 • gynekologisk sfär (vidhäftningar, inflammation i äggstockarna, neoplasmer etc.);
 • graviditet (när lätt blödning togs som en period inträffar implantering av fosterets ägg).

Störningar i den gynekologiska sfären är den vanligaste orsaken till att symptomen i fråga uppträder. Färgen och naturen på sådana sekret kommer att bero på arten av deras förekomst..

Om den undre buken efter menstruationen dras och det finns brunt utflöde, kan orsaken vara sjukdomar som endometrit, endometrios, hyperplasi, livmoderpolypper. Bland de samtidiga symtomen är vanligtvis depression, motvilja mot samlag etc..

Ta reda på i vilka fall gula utsläpp visas efter menstruationen genom att klicka på länken.

Vad finns i den högra sidan av nedre del av buken hos en kvinna och vad är orsaken till smärta på det här stället?

I den kvinnliga kroppen ligger de inre organen i det lilla bäckenet nära varandra, vilket bidrar till den periodiska förekomsten av obehag i det lokala området.

Smärta i höger sida av nedre del av buken hos kvinnor kan vara både patologiska och fysiologiska. Det andra fallet i medicinsk praxis är mycket mindre vanligt. Under alla omständigheter kräver situationen noggrann uppmärksamhet från patienten och medicinsk personal..

Varför gör det ont?

För att känna igen orsakerna till obehag, bör specialister specificera det lokala området: bestäm täckningen av organ och ta reda på de troliga provokationsfaktorerna.

Vad är här??

På höger sida under kvinnans kropps buk placeras:

 • Äggledare;
 • tarms huvudsakliga andel;
 • bilaga;
 • ureter på höger sida.

Oftast är orsakerna till smärta i höger sida patologiska till sin natur - processen observeras i ett av de lokala organen. I vissa fall får fysiologiska faktorer en provocerande roll..

orsaker

Vid diagnos av ett smärtsyndrom avslöjas en av de organiska orsakerna till uppkomsten av ett obehagligt symptom:

 • utvecklingen av en sjukdom som är förknippad med det reproduktiva systemet (livmoder fibroider, cystisk bildning, polyp)
 • urinvägssjukdom, mag-tarmkanalsjukdom, en komplex form av kirurgisk patologi (cystit, tarminfektion, inflammation i blindtarmsinflammation);
 • sjukdom i muskuloskeletalsystemet (skada på coccyx, höftled, lumbosacral ryggrad);
 • närvaron av en främmande kropp i bäckenområdet (en spiral i livmoderhålan växer in i vävnaden eller används på lämpligt sätt);
 • patologisk process provocerad av en kirurgisk ingripande. Utvecklas ofta som svar på abort, curettage;
 • graviditetspatologi (utveckling av missfall, placentabbrott, ektopisk graviditet).

De funktionella orsakerna till fenomenet kallas i ett ord - algodismenorrhea, som inkluderar menstruation, dysfunktionell blödning, böjning av könsorganet.

Om smärta före menstruation

Om en kvinna drar sin högra sida inför menstruationen - är detta ett av de troliga symptomen på premenstruellt syndrom.

Om höger sida av nedre del av buken gör ont innan menstruationen kan ett antal faktorer stimulera detta symptom:

 1. En överdriven fysisk aktivitet hos en kvinna i förkant av kritiska dagar (svåra arbetsförhållanden, utföra styrketräningar i gymmet).
 2. Hypotermi i kroppen orsakad av en kvinnas långvariga exponering för kalla förhållanden. Kroppen blir kall - det finns en kramp i kärlens kärl, vilket leder till ökad smärta inför menstruationen.
 3. "Stillasittande" livsstil (en kvinna sitter mycket på tjänst, leder en inaktiv vila - det finns ett fel i processen med blodcirkulation i bäckenet och stagnationsformer).
 4. Övervikt. Fettceller frisätter hormoner i blodomloppet (östrogen). Med ett överskott av fettvävnad observeras en hormonell obalans, vilket orsakar smärta.

Installerad intrauterin enhet, gynekologisk patologi, matsmältningssjukdom, inflammation i könssjukdomar, postoperativ komplikation kan också simulera smärta i höger sida av nedre del av magen i förväg till menstruation.

Varför uppstår på midjanivå?

Om patienten har en öm höger sida i midjan, är detta vanligtvis förknippat med patologier i mag-tarmkanalen. Bland andra orsaker till det obehagliga fenomenet:

 • osteochondrosis;
 • neuralgi;
 • urinvägssystemets patologi;
 • luftvägssjukdom;
 • reproduktionssystemsjukdom;
 • kräfta.

Symtom natur

För att bestämma den exakta orsaken till smärta i buken längst ner till höger är det nödvändigt att bestämma syndromets natur.

Drar sidan

Ritningssmärtan i höger sida under kvinnor är uthärdlig eller uttalad. I medicinsk praxis indikerar ett symptom ofta utvecklingen av inflammation i hängorna orsakade av cocci, svamp, virus eller andra mikroorganismer. Den kliniska bilden av processen liknar manifestationer av blindtarmsinflammation. Sjukdomen fortsätter i tre former:

En annan orsak till fenomenet är ofta en ovariecyst på höger sida. I det inledande skedet är patologin nästan asymptomatisk. När sjukdomen utvecklas känner kvinnan smärta.

värk

Den mest outhärdliga varianten av smärta är värkande. Det lämnar ett intryck på patientens utseende: kvinnan är upptagen av tankar om sjukdomen, patienten sover dåligt, kan inte äta. En sådan uppfattning av situationen berör ofta känslomässigt instabila, känsliga representanter. Så kvinnor tenderar att tolka deras tillstånd inför förlossningen.

Värkande smärta i höger sida av buken nedan kan inte ha konstant lokalisering och spridas överallt. I detta fall handlar det om irriterande tarmsyndrom, som orsakas av:

 • kränkning av kosten;
 • dysbios (förbättrad tillväxt av bakterier i tarmen);
 • motorfel, etc..

I medicinsk praxis misstas ofta värkande smärta i nedre del av magen som ett symptom på tumörer av godartad eller malign natur. Neoplasmer är lokaliserade i tunn- och tjocktarmen. Symtomets etiologi under de beskrivna omständigheterna är associerad med tumörens tryck på närliggande vävnad. Syndromet manifesterar sig som svar på utvecklingen av inflammation, förstörelsen av neoplasmen eller dess groddning genom organväggen.

Skarp och skarp

En skarp, akut smärta i nedre högra sidan manifesteras om en kvinna:

 1. Appendicit. Smärtsyndromet hos en kvinna är paroxysmal till sin natur. När smärtan har visats återupptar smärtan nödvändigtvis.
 2. Torsion benen på ovariecysten till höger. Ömheten i sidan är mycket stark. Syndromet kan provocera en medvetenhetsförlust. De mest intensiva känslorna när du rör dig i kroppen. I ryggläge blir patienten lättare. Den kliniska bilden kompletteras av hypertermi, snabb puls, minskat tryck.
 3. Brott i äggstocken. Ett farligt tillstånd där skarp smärta kan leda till en sjuk kvinnas död. Patienten behöver omedelbar operation.
 4. Tarmtumörer. Skarp smärta på höger sida ersätts av skarp.

throbbing

Kulande smärta i höger sida i den nedre delen av patienten kallas "tugging", "flyttar" insidan. Symtomet manifesteras mot bakgrund av utvecklingen av en purulent inflammatorisk process nära nervändarna. Manifestation indikerar övergången av patologi till kärnbränsle.

Det är mycket farligt när pulserande smärta observeras efter operation vid förhöjd temperatur, förändrad form av blod. Ett komplicerat tillstånd kan leda till sepsis. Symtom observeras också vid akut abort efter en svår födelse..

Bland de ytterligare symtomen är:

 • frossa;
 • ökad svettning;
 • lusten att kräkas;
 • törst.

Brinnande

Bränning i höger sida av nedre del av buken indikerar utvecklingen av patologier såsom:

 1. Cystit. Förutom huvudsymtomet har en kvinna snabb och smärtsam tömning av urinblåsan. Den kliniska bilden kompletteras av feber, smärta och klåda i urinröret. Med en komplicerad sjukdomsförlopp visas vit urladdning från kvinnans vagina, mängden urin som utsöndras ökar flera gånger.
 2. Bältros. Sjukdomen manifesteras av blåsiga utslag i de drabbade områdena. Herpesvirus leder till utveckling av patologi.
 3. Bildningen av njursten och urinblåsan. Förutom brännande smärta på höger sida klagar kvinnan över obehag när hon går på toaletten. Sjukdomen utvecklas mot en bakgrund av migrän, ledkramper, aptitlöshet, svaghet. Patientens urin får en onaturlig nyans.
 4. Ulcerös kolit. Kvinnan klagar över brännande känsla, huvudvärk, uttorkning, hjärtklappning, kräkningar.
 5. Ektopisk graviditet. Typiska symtom på patologi, förutom brännande smärta i höger sida, är: svårigheter att avröda och urinera, smärta i ländryggen och nedre extremiteter. Patienten visas brådskande operation.

Den brinnande känslan i nedre högra buken kan också ha en fysiologisk karaktär. Symtom observeras hos de flesta kvinnor i graviditetens första trimester. Livmodern är utsträckt, döljer organ i närheten - det finns en brännande smärta av måttlig natur.

Om den förväntade modern utöver bränningen noterar svaghet, ett hopp i temperatur, riklig vaginal urladdning, illamående, bör du omedelbart rådfråga en läkare.

Känslan av att bränna i nedre del av magen hos gravida kvinnor är ofta normen

Söm

Sömnad av olika intensiteter i de flesta fall indikerar utvecklingen av en kvinnas gynekologiska sjukdomar. I riskzonen finns företrädare för fertil ålder (från 20 till 45 år). Bland de troliga sjukdomarna är:

 1. endometrios Den vanligaste orsaken till sömnadsmärta som strålar till coccyx och korsben. Smärtsyndrom är av cyklisk karaktär och går vidare till PMS. Den kliniska bilden av sjukdomen kompletteras med fläckar från livmodern, obehag med intim kontakt, smärtsam urinering.
 2. Endometrit. Med inflammation i livmoderns muskelskikt stiger en kvinna i temperatur, feber, fläckar och blödningar i livmodern.
 3. Apoplexy från äggstocken. En kirurgisk typ av patologi, åtföljd av brist på vävnader i höger äggstock. Stygdsmärta åtföljs alltid av kraftiga blödningar.
 4. Inflammation av livmoderhängen (salpingoophoritis, oophoritis, salpingit). Sjukdomar förekommer i akut form, orsakar feber, trötthet, försämring av välbefinnandet. Smärta med patologier uttalas - en kvinna lyckas inte leda en vanlig livsstil.

Bland andra orsaker som är karakteristiska för smärta, kolecystit, duodenit.

Dum

Död smärta kan försvinna på egen hand om obehagliga känslor följer mognad av ett ägg hos en kvinna. I det här fallet uppstår obehag en gång i några månader. Om ömhet stör patienten med jämna mellanrum, kommer det att utveckla den inflammatoriska processen.

Varaktigheten och frekvensen av smärtsamma känslor hjälper till att identifiera arten av patologin (akut eller kronisk). Om sådan smärta har stört en kvinna tidigare, är utvecklingen av en kronisk sjukdom troligtvis.

Vad män säger?

Orsaken till smärta i höger sida underifrån hos män bestäms av tidpunkten för förekomsten, arten och exakt plats. Vanligtvis är obehag associerad med utvecklingen av patologiska processer i det reproduktiva, matsmältningsorganet, nervsystemet, urinvägarna.

Bland de skadade lokala organen är:

 • prostata;
 • tarmar;
 • strukturella element i urinvägarna.

Vid prostatit klagar patienten över en smärta över baren. Smärtsamma upplevelser kan lokaliseras på höger sida nedan. Vid problem med tarmarna observeras dragsmärtor som orsakas av spasmer i organets väggar. Mot bakgrund av skador på elementen i urinsystemet sysnar och skärs i naturen, kompletterat med skärning och brännande.

Det beskrivna symptomet är mycket mindre vanligt hos män än hos kvinnor, men det kräver också en operativ reaktion från patienten och medicinsk personal..

Användbar video

Hur man kan skilja smärta från blindtarmsinflammation från andra, kommer läkaren att berätta:

Artiklar Om Missbruk Cykeln

TILLGÅNGER I CYKLENS MIDDEL

Hej kära läkare!
Jag är 33 år gammal. Den första graviditeten är kejsarsnitt (på grund av en hög grad av närsynthet). Jag har endometrios och uterus fibroids. Innan menstruationen i 2-3 dagar och / eller efter dem, smetar 2-3 dagar....

Zhor före menstruation - för hur många dagar börjar gödningen, vad man ska göra med den?

Strax före menstruationen visas tecken på premenstruellt syndrom. Zhor före menstruation är inte ovanligt. Under den andra halvan av cykeln ökar kvinnans aptit....

Menstruation under amning: när börjar de och går de

Publiceringsdatum: 06/11/2018 | Visningar: 12242 Graviditet är en av de lyckligaste perioderna för alla kvinnor. Men vid den här tiden har den förväntade modern många tvivel när det gäller inte bara barnets bärande, men också postpartumperioden....