Drar äggstocken efter ägglossningen

Harmonier

Om en kvinna vänjer sig smärta under menstruationen, orsakar smärtsamma känslor mitt i cykeln med rätta hennes ångest. Till exempel en vanlig situation - vänster äggstock gör ont efter ägglossningen (eller den högra) - finns det någon anledning till oro? Vi kommer att förstå orsakerna.

Naturliga orsaker till ovariesmärta

Processen för äggmognad äger rum i äggstockarna i sin tur. I genomsnitt förekommer ägglossning 14 dagar före menstruationen. För närvarande lämnar reproduktionscellen äggstocken och bryter igenom väggen. Ett litet sår bildas i skalet, vilket ger obehagliga känslor.

Ägget bryter igenom äggstocken, därför uppträder dragande smärta

Drar vänster äggstock

Om den vänstra äggstocken dras efter ägglossningen, betyder det att han i detta skede slutförde sitt arbete. Om det är rätt, var han ansvarig för cellmognad den här månaden. Äggstocken arbetade hårt, skapade ett ägg och fick äntligen ett nytt sår. Det är tydligt att han uttrycker sin inställning i form av obehag.

Efter att ägget kommer in i äggledaren och förväntar sig befruktning, flyttar till livmodern. Så allt händer:

Om vänster äggstock dras efter ägglossningen är graviditet en välgrundad förklaring. Om smärta inträffar den 4 - 7: e dagen efter ägglossningen, kan vi tala om en framgångsrik befruktning: embryot når sin destination och fästs vid livmodern. För närvarande är rosa vaginal urladdning också möjlig, som passerar snabbt och utan spår.

Av det ovanstående drar vi slutsatsen att om den vänstra äggstocken dras efter ägglossningen kan orsakerna vara två, ganska naturliga: ägglossningsprocessen i sig själv eller förekomst av graviditet (beroende på smärtans varaktighet). I det här fallet är det mycket viktigt att lyssna på dina känslor. Detta hjälper en kvinna att ta reda på den dag som behövs för att bli gravid eller förhindra en oönskad graviditet..

Drar åt höger äggstock

Efter att ha beslutat att klargöra frågan med "vänner i olycka", om rätt äggstock dras efter ägglossning kommer forumet för unga mödrar och de som vill bli gravid ge dig samma svar.

Drar äggstocken - recensioner från forumet

När det finns anledning till oro?

Det finns emellertid situationer när du bör "ljuda larmet" i förväg. Till exempel om vänster äggstock gör ont efter ägglossningen i en vecka eller mer. Detta kan vara ett symptom på sådana situationer och sjukdomar:

  förekomsten av en inflammatorisk process; hormonella störningar; uppkomsten av en tumör (godartad eller ondartad); patologi för den kvinnliga kroppens utveckling; felaktigt placering av bilagorna och livmodern; oregelbunden menstruationscykel.
Om äggstocken gör ont efter ägglossningen i en vecka, bör du rådfråga en läkare

Om den högra äggstocken dras efter ägglossningen (eller vänster), måste du lyssna på andra symtom:

  en ökning av temperaturen är det första tecknet på en felaktig funktion i kroppen eller närvaron av infektion; illamående, kräkningar; smärtan är permanent; smärtlängd under 12 timmar.

Så varför den vänstra äggstocken drar under ägglossningen, vi räknade ut det. Om detta händer under en annan period av cykeln, är en inflammatorisk process eller andra inte särskilt trevliga skäl möjliga:

  bristning av en ovariecyst; apoplexy - ett spontant brott av äggstocksvävnaden som uppstår under ansträngning, tyngdlyftning och grovt samlag; adnexit - inflammation orsakad av mikrober; oophoritis - inflammation i bihang.

Därför, om den högra äggstocken dras efter ägglossningen i en vecka eller i mitten av cykeln, och också ger till korsryggen och åtföljs av andra symtom, är självmedicinering inte värt det. Du måste kontakta en läkare omedelbart för att undvika ett antal komplikationer och infertilitet.

Norm eller avvikelse om ägglossningen gör ont efter ägglossningen? Vad kan vara orsaken?

Upplagt av Rebenok.online den 02/03/2017

Processen med äggmognad sker i varje frisk kvinnas kropp varje månad. Denna period kallas ägglossning. Den dag ägget lämnar follikeln anses vara den mest gynnsamma för befruktningen av ett barn. Den ägglossande processen kan åtföljas av många smärtsymtom med varierande intensitet.

Smärta i äggstockarna efter ägglossningen

Den huvudsakliga orsaken till smärta i äggstocken under äggstocksperioden är de naturliga processerna som förekommer i kvinnans kropp. Ägglossningen åtföljs av ett brott i follikeln och ytterligare rörelse av ägget till äggledarna. Under denna process kan en kvinna känna sig obekväm..

Smärts natur

Smärtens intensitet och natur beror på många faktorer. Dessa inkluderar exponering för externa negativa faktorer, förekomsten av sjukdomar i könsorganen och allmän hälsa. I det här fallet kan smärta i äggstocken knappt märkas eller omvänt vara allvarlig och ändra livskvaliteten. Det beror på kroppens individuella egenskaper..

Smärta i äggstocken efter ägglossningen kan kännas omväxlande: antingen gör det höger äggstocken ont, eller den vänstra äggstocken drar eller sticker. Båda äggstockarna kan inte skada samtidigt.

Varje månad kan bara ett ägg mogna i en kvinnas kropp (det finns sällsynta undantag från regeln). Detta händer antingen i höger eller i vänster äggstock.

Om andra symtom uppträder, kontakta en läkare. Liknande tillstånd kan åtföljas av sjukdomar i könsorganen.

Drar äggstocken

Arten av smärtan kan vara annorlunda. Ritningsvärk i äggstockarna betraktas som normen. Detta symptom inträffar under påverkan av naturliga processer som förekommer i den kvinnliga kroppen. Ägget mognar, lämnar sedan follikeln och flyttar till äggledarna. På grund av dessa processer manifesteras obehag i varierande grad av intensitet..

Ovariell kolit

Lite stickningar i äggstockarna kan uppstå på grund av de individuella egenskaperna hos kvinnans kropp. Och skarpa spasmer följer ofta avvikelser i könsorganens arbete. Till exempel, äggstocks apoplexi (bristning av vävnad) visas först i form av sömnadsmärta, och sedan förvärras tillståndet kraftigt tills medvetenhetsförlust. Detta beror på blödning i bukhålan..

Äggstocken verkar

Värkande smärta kan också uppstå både av naturliga och av oroande skäl. Om ett sådant symptom inte är ett karakteristiskt fenomen under ägglossningsperioden, kan adnexit, som utvecklas under påverkan av olika typer av infektioner, provocera sitt utseende. I detta fall sträcker sig värkande känslor till korsryggen och kan vara cykliska.

Varaktighet

Perioden med ägglossning inträffar inom 1-2 dagar, kvinnan känner smärta under samma period. Om obehag kvarstår under en längre tid är detta ett tillfälle att konsultera en läkare. Speciellt om smärtan åtföljs av blödning från slidan, feber eller andra allvarliga symtom.

Varför gör äggstocken ont efter ägglossningen?

Den främsta orsaken till smärta i äggstocken är brott i follikeln och frigörandet av ägget. I vissa fall kan emellertid intensiteten hos symtomen öka under påverkan av inflammatoriska processer eller gynekologiska sjukdomar. Till exempel kan en skarp kramp efter ägglossningen åtföljas av en brist på cysten.

De vanligaste orsakerna till smärta i äggstockarna:

  naturlig bristning av follikeln;

Äggstocksperioden och början av menstruation i symtom liknar den befruktningen som inträffade. Det är därför många kvinnor känner vanligt obehag under cykelförseningar..

Om äggstocken drar efter ägglossningen kan det också vara ett tecken på graviditet. Men när ett sådant tillstånd uppträder i kombination med en försening i menstruationen är det bättre att konsultera en läkare. Detta hjälper inte bara att identifiera befruktningen, utan också eliminera avvikelser i könsorganens arbete.

Vad man ska göra för att lindra smärta?

De flesta kvinnor vars äggmognad åtföljs av smärta i äggstocken blir av med detta symptom med konventionella smärtstillande medel (Nurofen, Ketarol, No-shpa, etc.). Det är emellertid möjligt att minska intensiteten på symtomen utan att använda mediciner. Det är nödvändigt några dagar före ägglossningen för att förändra vissa faktorer i livet:

  några dagar före ägglossningsprocessen, öka mängden vätska som används;

Öre i äggstockarna - alla möjliga orsaker

Att presentera klagomål till gynekologen om att äggstockarna periodvis skadar, kvinnor känner i de flesta fall inte orsakerna till smärtan. För att fastställa den faktor som provocerade detta fenomen krävs en omfattande undersökning av reproduktionssystemet. Överväg problemet mer detaljerat och markera orsakerna till smärta.

Äggstocks öm - orsaker

Efter att ha undersökt en kvinna har de flesta gynekologer svårt att avgöra orsaken och svara på patientens fråga: varför gör äggstockarna ont och hur man kan bli av med smärtan. Det måste sägas att smärtan i gonaderna ofta orsakas av sjukdomar i det reproduktiva systemet. Bland de provocerande faktorerna skiljer läkare följande kränkningar:

 • inflammatoriska processer;
 • hormonella störningar;
 • tumörprocesser;
 • brott mot den intrauterina utvecklingen av det reproduktiva systemet (medfödda avvikelser);
 • kränkning av topografin i de inre könsorganen;
 • menstruations oregelbundenheter.

Äggstocken gör ont innan menstruationen

Ritningssmärta i äggstockarna förekommer ofta i förväg av menstruationsflödet. Detta syndrom är vanligt. Det är förknippat med brist på corpus luteum. I slutet av cykeln inträffar bildandet av denna anatomiska formation, som producerar progesteron. Otillräcklig produktion kan orsaka förändringar i livmoderns slemhinnor. Som ett resultat fixar en kvinna smärta i äggstocken. För detta fenomen är följande symtom karakteristiska:

 • växlande smärta på ena sidan (beror på vilken äggstock ägget kommer ut ur);
 • det finns gott om, upptäckt urladdning från vaginalhålan.

Äggstockar skadas under menstruationen

Enligt medicinska studier skadar inte sexkörtlarna under menstruationen. Den så kallade "värkande smärta i äggstockarna", som kvinnor klagar över, lokaliseras direkt i livmodern. Det är direkt relaterat till de förändringar som inträffar i det reproduktiva organet under menstruationen. Livmoderns slemhinnor i frånvaro av befruktning börjar gradvis exfoliera. Denna process orsakar värkande smärta..

Smärtsamma känslor under menstruationen kan förstärkas genom intensiva sammandragningar av livmoderns myometrium. Så organet hjälper till att ta bort exfolierande endometrieceller från kaviteten, resterna av ägget, som dör ofördelat. Starka sammandragningar väcker smärta. De kan uttryckas så att de bryter mot tjejens vanliga dagliga rutin, minskar hennes prestanda.

När det gäller smärta direkt i äggstockarna, provoseras det:

Smärta i äggstockarna under ägglossningen

Många flickor klagar över att deras äggstockar är mycket ömma i mitten av cykeln. Ömhet för närvarande är direkt relaterad till kränkning av integriteten hos de yttre membranen i könskörtlarna. Under ägglossningen lämnar ett moget ägg follikeln som finns i äggstocken in i bukhålan. Samtidigt förblir en mikroskopisk skada på genombrottstället. En liten mängd blod frigörs från det.

Direkt kommer denna biologiska vätska in i bukhålan och orsakar irritation. På grund av detta gör äggstocken ont vid ägglossningen. Följande tecken indikerar att smärta är direkt relaterad till denna process:

 • smärta visas i mitten av cykeln;
 • upptäckten av fläckar;
 • varaktigheten av smärtsyndromet - från flera minuter till flera timmar;
 • smärta är alltid ensidig.

Smärta i äggstockarna efter ägglossningen

Svår ovariesmärta under den andra halvan av menstruationscykeln kan vara förknippad med förändringar i endometrialskiktet. Hormonförändringar i denna fas ökar tillväxthastigheten för celler i livmoderns foder. Så livmodern är beredd på möjlig befruktning. Om det inte inträffar börjar processerna för omvänd utveckling. Den hormonella bakgrunden förändras, myometrium ökar sin aktivitet. Att direkt reducera detta lager kan orsaka smärta. Av samma anledning skada äggstockarna efter menstruationen..

Äggstockar skadas under graviditeten

Ofta berättar kvinnor i position de observerande läkarna att de har smärta i äggstockarna under graviditeten, i de tidiga stadierna. När man fastställer orsakerna visar det sig att det inte finns några smärtsamma känslor i samband med förändringar i gonaderna. Bland de huvudsakliga orsakerna till värkande, dragande smärta i äggstocksregionen när man bär ett barn, skiljer gynekologer:

 1. En ökning av livmoderns storlek. Könsorganet ökar i volym varje dag av graviditeten. Som ett resultat av sådana förändringar sker en förändring i topografin av äggstockarna och rören: de reser sig och ligger ovanför deras vanliga plats.
 2. Översträckning av den ligamentösa apparaten som stöder livmodern och bilagorna. Som ett resultat av fostrets tillväxt upplever ligamenten tunga belastningar, spänningar visas i dem.

Att hantera sådana fysiologiska förändringar och minska sina manifestationer för gravida hjälper:

 • balanserad diet;
 • efterlevnad av regimen;
 • gymnastiska övningar.

Smärta i äggstockarna under sex

Skarp smärta i äggstocken under samlag orsakar ofta avbrott. En kvinna upplever allvarligt obehag, ibland är smärtan så uttalad att partner tvingas ta smärtmedicinering. Det finns många skäl som förklarar varför äggstockarna skadar under samlag. Bland de viktigaste:

 • infektioner och inflammatoriska processer i äggstockarna - adnexit;
 • polycystisk äggstock;
 • cervicit;
 • vaginal torrhet;
 • vidhäftningar i bäckenet.

Äggstockar skadas efter sex

Smärta i äggstockarna efter sex kan utlöses av en stark överbelastning i musklerna i slidan. Detta fenomen kallas i gynekologi "vaginismus". Dessutom kan ömhet i vänster eller höger sida orsakas av våldsamt, passionerat sex. Djup penetration, felaktig val av hållning orsakar smärta i nedre del av buken. Kontakta en sexterapeut för att lösa problemet.

Smärta i ovariecysten

Kulande smärta i äggstocken kan vara ett tecken på cyster. Denna bildning är en hålighet som är fylld med vätska. En cysta när den växer ökar storleken på könskörtlarna. Under lång tid, med små cysterstorlekar, finns det ingen symptomatologi. Smärtsyndrom är karakteristiskt för formationer vars diameter överstiger 3 cm. Dessutom åtföljs det av följande symtom:

 • smärtan har en tydlig lokalisering - visas på ena sidan;
 • smärtsam dragande eller värkande karaktär;
 • ofta provoserad av samlag;
 • åtföljt av dysfunktionell uterinblödning, långvarig menstruation.

Smärta i äggstockarna - vad man ska göra?

Ovariell smärta kan endast stoppas med ovariesyndrom - när smärtan orsakas av ägglossningsprocesser. Andra situationer kräver medicinsk korrigering, specialterapi. Rekommendationerna som flickor får från läkare för denna överträdelse är rekommenderande:

 • hålla lugn;
 • Uteslutning av fysisk aktivitet;
 • undvikande av stress, konfliktsituationer;
 • med svår smärta är smärtstillande medel och krampläkemedel tillåtna.

Diagnostik av äggstockarna

För att korrekt identifiera överträdelsen som orsakar smärta i äggstockarna, orsakerna till detta symptom, läkare tillgripa en omfattande undersökning av patienten. Listan över diagnostiska förfaranden beror dessutom direkt på den påstådda sjukdomen. Bland de viktigaste undersökningarna och analyserna i en sådan situation när äggstockarna är ömma, kan vi skilja:

 • Ultraljud av bäckenet och buken;
 • blodprov (allmänt och biokemiskt);
 • blodprov för hormoner;
 • utstryk från urinröret, vagina och halsen;
 • Analys av urin.

Läkemedel mot ovariesmärta

Förskrivning av läkemedel, när äggstockarna är mycket smärtsamma, är uteslutande av läkaren. Först efter en fullständig undersökning av patienten, med fastställande av den exakta orsaken, väljs en kurs för läkemedelsbehandling. Ofta provoseras smärta av infektioner i reproduktionssystemet. I detta fall är behandlingsbasen antibiotika:

 • tetracykliner (Doxacyklin) - har ett brett spektrum av åtgärder, är effektiva i kampen mot protozoer;
 • penicilliner (Oxacillin, Ampicillin) - har en uttalad bakteriedödande effekt;
 • lincosamider (Clindamycin) - hämmar tillväxten och reproduktionen av patogena mikroorganismer;
 • makrolider (Azitromycin) - har en bakteriedödande effekt, har en uttalad effekt mot streptokocker, mykoplasmer, stafylokocker, klamydier;
 • nitroimidazoler (metronidazol) - effektiv mot anaeroba mikroorganismer.

Dessa medicinska komponenter innehåller också suppositorier för äggstocksmärta, förskrivna till kvinnor. Denna doseringsform gör att du snabbt kan eliminera symtomen för att få patienten att må bättre. Med lokala åtgärder minskar suppositorier manifestationerna av sjukdomen - smärta, obehag, obehag försvinner efter flera användningar av läkemedlet.

Ritningssmärta i äggstocken efter frigörandet av ägget

Ägglossning är mitten av menstruationscykeln. Fruktbarhetsperioden börjar cirka 14-16 dagar. Detta beror direkt på varaktigheten av menstruationscykeln. Om du efter ägglossningen drar äggstocken måste du vara uppmärksam på ytterligare symtom.

Det kan vara smärtsamt vid ägglossningen

Behandling kan krävas. En obehaglig känsla i äggstocken är ofta förknippad med själva ägglossningsprocessen. Under den naturliga processen bildas ett sår i det, vilket är resultatet av frigörandet av ägget. Kontakta akut med en läkare om det finns vissa symtom. Om man misstänker en sjukdom kan varje försening leda till bildning av komplikationer..

Vilka är de fysiologiska orsakerna till dragkänslan i vänster äggstock

Äggstockarna kan skada både samtidigt och individuellt. De viktigaste orsakerna till obehag i det vänstra organet presenteras i tabellen.

ÄggavkastningÖmhet i vänster äggstock indikerar att det var från honom som det bildade ägget kom ut. Som ett resultat skadades väggen och ett sår bildades..
Skador på äggstocksväggen leder till en obekväm känsla
GraviditetDet tros att ömhet ofta indikerar framgångsrik befruktning. Detta är ett av de första tecknen. Dessutom kan en lätt blodig daub förekomma..

Av fysiologiska skäl krävs ingen behandling. Obehag försvinner snabbt.

Vilka är de naturliga orsakerna till obehag i rätt äggstock

Liknande orsaker till obehag som uppstod i höger äggstock: graviditet; funktionen i rätt äggstock. Båda förhållandena orsakar samma dragande smärta. Men med ägglossning är ytterligare symtom helt frånvarande eller följande symtom uttrycks svagt:

 • ökad sexuell lust;
 • utseendet på glans i ögonen;
Med ägglossning stiger flickor ofta i humör
 • förbättra hudens och hårets tillstånd;
 • förekomsten av naturliga utsöndringar som liknar rå äggvita;
 • ökad prestanda;
 • humörförbättring.

Graviditet kännetecknas av följande symtom:

 • illamående;
 • ingen aptit;
 • utseendet på sug efter vissa livsmedel, som godis;
 • uppkomsten av puffiness;
 • svaghet;
 • minskad prestanda;
 • konstant dåsighet;
 • irritabilitet;
 • ofta humörsvängningar.

Bekräfta graviditet genom att använda ett test som kan köpas på ett närliggande apotek. Specialremsor doppas i en behållare med urin, där den ska reagera på hCG.

Om du misstänker en graviditet, gör ett test.

I de tidiga stadierna kan testet vara ineffektivt på grund av det låga hCG-innehållet. Det är nödvändigt att vänta på det förväntade datumet för menstruationens början. Remsorna visar resultatet från 3-5 dagars försening, mindre ofta - vid 10 dagar.

Vilken smärta kan det vara

Obehag efter ägglossning kan påverka en äggstock eller två på en gång. Det beror direkt på grundorsaken till överträdelsen..

Ömhet kan variera beroende på karaktär:

 1. Dragande känsla. Denna känsla är normal och indikerar förekomsten av naturliga processer i kroppen..
 2. Sömnad obehag. Ett sådant symptom måste se en läkare. Inte normen. Fel i reproduktionssystemet kan diagnostiseras..
 3. Värkande känsla. Om symptomet är lågt, finns det inget behov av att se en läkare. En läkare bör besökas om symptomet förvärras eller går in i ländryggen..

Om symptomet inträffar för första gången är det bättre att besöka en gynekolog. Självdiagnos ger inte en positiv effekt.

Normalt kan obehag inte vara närvarande i mer än några dagar. Om smärtan är långvarig är det troligt att det är en sjukdom i det reproduktiva systemet..

Diagnostisera inte, kontakta läkare

Vilka patologier kan vara

Det är viktigt i tid att skilja naturligt från patologisk smärta. Detta kan endast göras på sjukhuset med hjälp av diagnostik..

Följande avvikelser kan diagnostiseras till patienten:

 • inflammatorisk process;
 • cyste brott;
 • vidhäftningsprocesser;
 • polycystiskt äggstocksyndrom;
 • bilaga inflammation.

Inte alltid ett tecken indikerar gynekologiska sjukdomar. Det finns en risk för skador på könsorganet. Det är strängt förbjudet att välja mediciner på egen hand för att eliminera överträdelsen. Detta kommer att leda till dålig hälsa..

Närvaron av sjukdomen är osannolik när symptomen är outtryckt och kortlivad. En kvinna bör övervaka sin hälsa.

När man ska träffa en läkare

Ett akut behov av att se en läkare om det finns störande tecken. Du kan inte tveka när:

 • långvarig närvaro av smärta efter ägglossning;
Värme är ett av de farligaste symptomen.
 • ökad intensitet av symptomet;
 • feber;
 • akut smärta i könsorganet;
 • uppkomsten av ovanlig vaginal urladdning;
 • allmän försämring.

De listade symptomen är patologiska.

Vilka är de viktigaste rekommendationerna

Oavsett diagnos rekommenderar läkare att följa de viktigaste rekommendationerna:

 • undvik stressiga situationer;
 • Lyft inte tunga föremål;
 • tillfälligt överge sexuell kontakt och övervaka välbefinnande;
 • ta ett varmt bad i frånvaro av kontraindikationer.

Det är bättre att föredra en balanserad diet. Ge upp dåliga vanor.

Från den här videon kan du ta reda på orsakerna till smärta i äggstockarna:

Vilken behandling

Behandlingen väljs individuellt. Läkaren tar hänsyn till: patientens ålder; huvuddiagnos; kontraindikationer tillgängliga.

Behandlingen är att förskriva medicinering. Patienten kan rekommendera medicinering:

 • hormonella för att stabilisera hormonnivåer;
 • smärtstillande medel för att förbättra välbefinnandet;
 • antiinflammatoriskt för att eliminera den inflammatoriska processen;
 • antibakteriella läkemedel för att hämma patogen mikroflora;
 • vitamin- och mineralkomplex för att stabilisera välbefinnandet.

Självmedicinering är strängt förbjudet. För svår smärta, ring en ambulans. Ta inte någon medicin innan läkarna anländer. Annars kommer symptomen att raderas och diagnosen blir svår..

Drar äggstocken efter ägglossningen

I den kvinnliga kroppen släpps ett ägg varje månad från äggstocken, kallat "ägglossning". Detta ögonblick kan åtföljas av smärta, men detta är inte alltid normen i ägglossningsprocessen. Ibland kan detta prata om sjukdomar i kvinnliga reproduktionsorgan. Därför, om äggstocken drar efter ägglossningen, bör du definitivt uppmärksamma ytterligare symtom, smärtens varaktighet och art.

Kan äggstocken skada före och under ägglossningen?

För att förstå varför smärta i äggstockarna uppstår under ägglossningen är det nödvändigt att uppmärksamma de fysiologiska processerna som förekommer i den kvinnliga kroppen. p, blockkvot 3,0,0,0,0,0 ->

p, blockkvot 4,0,0,0,0,0 ->

p, blockkvot 5,0,0,0,0 ->

p, blockkvot 6,0,0,0,0,0 ->

Med follikelfasen, som inträffar i början av cykeln, växer den kvinnliga cellen och mognar. Denna period fortsätter till mitten av cykeln. Ibland kan den dra äggstocken före ägglossningen. Detta beror på ansamling och ökning av vätska i vesiklarna, där oocyter (ägg) mognar, vilket skapar tryck på äggstockens väggar och organ i närheten. Sådana folliklar kan nå 2 cm i diameter. När du utför en ultraljud kan du märka hur äggstocken ökar å ena sidan, där den dominerande follikeln är belägen. p, blockkvot 7,0,0,0,0 ->

När man når slutet av follikulär mognad inträffar en kraftig ökning av hormonet östrogen i kroppen, vilket är ansvarigt för att öka koncentrationen av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner. p, blockkvot 8,0,0,0,0 ->

Detta varar ungefär en dag, varefter follikeln går sönder och frigör en oocyt med vätska in i bukhålan. Hormoner hjälper till att försvaga och mjukna follikelvävnaden så att det är lättare för ägget att komma ur sitt "fängelsehål". De flesta damer känner ingenting samtidigt, men vissa känner sig obekväma. Detta kan uttryckas inte bara genom smärta i sidan, utan också genom migrän. p, blockkvot 9,0,1,0,0 ->


Efter ägglossningen bildas en gul kropp i äggstocken i stället för oocyten och ökar i storlek. Den når sin största storlek 7-8 dagar efter ägglossningen, vilket också skapar spänningar i organet och kan orsaka smärta. Corpus luteum är i äggstocken i två veckor, men oftare kan en kvinna känna obehag bara den första dagen, i sällsynta fall - en vecka efter ägglossningen.

p, blockquote 10,0,0,0,0 ->

Uppmärksamhet! Ett långvarigt smärtsamt tillstånd hos äggstockarna indikerar problem i de kvinnliga reproduktionsorganen. Detta tillstånd kan inte ignoreras, det är absolut nödvändigt att se en läkare.

I vilken äggstock äger ägglossning upp sig?

För att avgöra i vilken ägglossning ägglossningen för närvarande sker, kan du känna. Om den vänstra äggstocken dras inträffar ägglossningen i vänster äggstock. Om obehag observeras till höger sker ägglossningsprocessen från denna sida. I sällsynta fall händer det motsatt - ägglossning i höger äggstock och ömhet i vänster sida. Detta kan indikera en "speglad" smärta eller patologi i detta organ, till exempel vidhäftningar.


Om smärta känns på båda sidor har båda äggstockarna troligtvis fungerat. I det här fallet finns det en chans att bli gravid med tvillingar, vilket är extremt sällsynt. Vanligtvis arbetar dessa organ växelvis..
Enligt statistik gör sidan till höger ofta ont. Detta beror på att fler blodkärl och nervändar går till rätt äggstock. På grund av detta känner kvinnorna honom mer än vänster.

p, blockkvot 12,0,0,0,0 ->

Gynekologer observerade att barnets kön ofta beror på i vilken ägglossning ägglossning inträffade. Om hon var i det vänstra organet antas det att en flicka kommer att föds och till höger - en pojke. Det finns inga vetenskapliga bevis för denna teori, men gynekologer följer det ändå. Även om det inte alltid är möjligt att gissa barnets kön under ägglossningen i höger äggstock eller i vänster, eftersom många andra faktorer påverkar bildandet av kön. p, blockkvot 13,0,0,0,0 ->

På vilken sida ägglossningen inträffade bestämmer storleken på äggstocken. Ultraljud visar tydligt att organet från vilket ägget kom ut är större. Detta beror på tillväxten av corpus luteum efter avslutad ägglossningsprocess. h2 3,0,0,0,0,0 ->

Varför efter ägglossningen drar äggstocken

Om höger eller vänster äggstock dras omedelbart efter ägglossningen, är det mer troligt på grund av brott i follikeln, eftersom organet är mikrotrauma. Men ömhet kan förvärras på grund av inflammatoriska processer och patologier i reproduktionsorganen. Till exempel, när cysten brister, känns en skarp kramp. p, blockkvot 15,0,0,0,0 ->

När äggstocken stickar en tid efter ägglossningen kan detta indikera graviditet eller gynekologisk sjukdom. p, blockkvot 16,0,0,0,0 ->

De viktigaste orsakerna till smärta i sidan efter ägglossningen:

 • follikelbrott;
 • "Uppror" av hormoner, särskilt progesteron;
 • funktioner i en kvinnas kropp;
 • yttre faktorer som påverkar processen negativt;
 • utveckling av patologi hos reproduktionsorganen;
 • samlag.
p, blockkvot 17,0,0,0,0,0 ->

Smärta kan ha en annan karaktär. Ofta åtföljs en ägglossningsprocess av en dra eller smärta, ibland kramp. Med ett kniv- eller skärande smärtsyndrom är det bättre att konsultera en läkare, eftersom det kan vara ett tecken på en reproduktionsstörning eller en kränkning med ovariell dysfunktion. h2 4,0,0,0,0,0 ->

laparoskopi

Med infertilitet och vissa problem i de inre reproduktiva organen genomgår en kvinna laparoskopi - ett kirurgiskt ingrepp med hjälp av en speciell anordning - ett laparoskop. Detta förfarande påverkar inte ägglossningsprocessen negativt, förutsatt att inga grova fel görs under förberedelseprocessen för laparoskopi. Tvärtom, det hjälper till att bli gravid och föda ett friskt barn. p, blockquote 19,1,0,0,0 ->

Problem med ägglossning efter laparoskopi är huvudsakligen karakteristiska för infertila kvinnor. Men denna procedur utförs inte bara för behandling av infertilitet. Det kan användas för att utföra andra

 • manipulationer:
 • cauterize en cysta;
 • eliminera det drabbade området samtidigt som organets integritet bibehålls;
 • incisera äggstocken i frånvaro av ägglossning.
p, blockkvot 20,0,0,0,0 ->

Om ägglossningsprocessen inte kan inträffa på grund av hormonell obalans (till exempel ett överskott av androgennivåer), kan ett äggstocksinsnitt du återställa balansen. p, blockquote 21,0,0,0,0 ->

När en kvinna har livmodershinder, ägglossning efter laparoskopi inträffar under en kort period. Kirurgisk ingripande kan leda till bildning av nya vidhäftningar, på grund av vilken befruktningen blir svår. Därför kommer det med tiden att vara nödvändigt att utföra en andra operation. h2 5,0,0,0,0,0 ->

Multifollikulära äggstockar

För ägglossning är det nödvändigt att det finns en fullmogen follikel. Men med multifollikulära äggstockar finns det inte en sådan follikel, trots det stora antalet nästan mogna oocyter. Detta indikerar en brist på follikelstimulerande hormon, varför det är omöjligt att mogna ägget fullständigt och brister follikeln. Därför är ägglossning inte möjlig med multifollikulära äggstockar.

p, blockkvot 23,0,0,0,0 ->

Problemet löses genom införandet av stimulerande hormoner. Samtidigt kan mer än 12 folliklar mogna åt gången, vilket påverkar hälsotillståndet avsevärt. På grund av detta kan smärta i äggstockarna, lätt blödning och andra obehagliga symtom kännas. Även yttre manifestationer inkluderar fetma och akne. p, blockquote 24,0,0,0,0 ->

Denna patologi kan diagnostiseras redan på den sjunde dagen i cykeln: om 7 eller fler identiska folliklar är synliga på monitorn med ultraljud finns det en anomali. Normalt - en follikel bör vara dominerande. p, blockkvot 25,0,0,0,0 ->

Om åtgärder inte vidtas för att eliminera patologin kan detta leda till polycystisk sjukdom, infertilitet, inflammation i bihang och ett antal andra oönskade konsekvenser. h2 6,0,0,0,0,0 ->

Follikulär cysta

En godartad massa i äggstocken som bildas som en vätska i follikeln kallas en follikulär cyste. Det inträffar efter frigörandet av ägget. En ovariecyst med en diameter på upp till 5 cm manifesterar sig ofta inte på något sätt. Men om det fortsätter att producera östrogen, så ökar nivån på detta hormon den kända cykeln, som bestäms av:

 1. försenad menstruation;
 2. spotting mellan menstruation;
 3. obehag under den andra halvan av menstruationscykeln.
p, blockkvot 27,0,0,0,0 ->

p, blockkvot 28,0,0,0,0 ->

En cyste större än 5 cm åtföljs av ytterligare symtom:

 • på platsen för tumörens lokalisering känns "sprängning";
 • temperaturen stiger;
 • tråkiga eller skarpa smärta förekommer på bildningsstället;
 • smärta intensifieras med plötsliga rörelser.
p, blockkvot 29,0,0,1,0 ->

När cysten brister observeras smärtkramper. I detta fall utförs en omedelbar kirurgisk ingripande. h2 7,0,0,0,0 ->

Kontinuerligt obehag - normalt eller signal

Normalt kan den maximala varaktigheten av obehag efter frigörandet av oocyten vara en dag. Om smärtan inte slutar och till och med intensifieras, bör du se en läkare.
Långvarig obehag kan vara ett tecken på graviditet. Vanligtvis, när ett befruktat ägg kommer in i livmodern och fästs vid dess väggar, känner kvinnan värk eller dra smärta i området för det samverkande organet och i nedre del av buken. Då stoppar dessa symtom. Men du måste kontakta en gynekolog för att se till att graviditeten är normal..

p, blockkvot 31,0,0,0,0 ->


Om ägglossning inträffar efter laparoskopi är smärta i området för organet där operationen utfördes också möjligt.

p, blockquote 32,0,0,0,0 ->

Och du måste också vara uppmärksam på ytterligare tecken:

 • feber;
 • illamående, kräkningar;
 • skarp, sömnadsmärta på ena sidan;
 • Dull vaginal urladdning
 • generell svaghet;
 • smärta under urinering.
p, blockquote 33,0,0,0,0 ->

Sådana symtom bör inte underskattas, även om de försvinner om några dagar, eftersom de indikerar funktionsfelen i de kvinnliga organen och kan prata om dolda sjukdomar, som snabbt kan upptäcka och behandla dessa kan bidra till att eliminera möjliga konsekvenser. h2 8,0,0,0,0,0 ->

Måste jag gå till läkaren direkt

Om det finns några avvikelser från normen bör du definitivt kontakta en specialist. Till exempel när ägglossningen ägde rum varje månad med lite obehag och plötsligt blev de smärtsamma känslorna starkare och skarpare - det är nödvändigt att omedelbart undersökas. p, blockkvot 35,0,0,0,0 ->

p, blockkvot 36,0,0,0,0 ->

Varje närvaro av en inflammatorisk process, hormonella störningar eller fel i organ kan upptäckas om du lyssnar på din kropp. Det är bättre att genomgå en undersökning och inte avslöja något annat än att missa ett ögonblick, vilket kommer att leda till en förvärring av sjukdomen. p, blockquote 37,0,0,0,0 ->

Om det finns ytterligare symtom i form av utskrivning, feber eller illamående, bör du inte skjuta upp resan till läkaren. h2 9,0,0,0,0 ->

Slutsats

Ägglossningsprocessen hos någon kvinna sker på olika sätt. Vissa är asymptomatiska, medan andra känner obehag. Under hela livet kan denna symptomatologi förändras. Det är särskilt instabilt i en tidig ålder, när den reguljära cykeln ännu inte har bildats. Men i alla fall är en kvinna skyldig att varje månad kontrollera sitt tillstånd. p, blockquote 39,0,0,0,1 ->

Om processen inte händer som tidigare, är det värt att uppmärksamma av en läkare. Många sjukdomar kan upptäckas i förväg endast genom undersökning. Försök därför inte resan till gynekologen ens vid den minsta avvikelse från normen. efter ->

Anledningar till att äggstockarna drar i mitten av cykeln och under graviditeten

Ritningssmärta i äggstockarna är ett ganska vanligt symptom som får kvinnor i alla åldrar att konsultera en gynekolog. Skälen till denna typ av upplevelser kan vara många, några av dem är helt säkra för hälsan och är förknippade med den fysiologiska karaktären hos den kvinnliga kroppen, medan andra tvärtom förklaras av olika sjukdomar och patologier i det kvinnliga reproduktionssystemet och kräver medicinsk ingripande.

Därefter överväger vi funktionerna i funktionen hos de parade könskörtlarna, och de mest troliga orsakerna till att smärta dras i äggstocken..

Äggstocksfunktion

Äggstockarna är belägna till höger och vänster om livmodern och är förbundna med äggledarna. Dessa organ är "producenter" av ägg och kvinnliga könshormoner. Graden av fertilitet hos en kvinna beror på äggstockarnas hälsa, dvs. förmåga att bli gravid och få barn.
Äggstockarnas normala storlek är 30-41 mm i längd, 20-31 mm i bredd, medan organets tjocklek är normal - cirka 14-22 mm. Eventuella avvikelser från dessa parametrar är ett skäl till att kontakta en gynekolog och identifiera orsakerna till kränkningar.

Varför drar äggstocken

En av de främsta orsakerna till smärta i nedre del av buken är:

 1. Infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar. Denna grupp av sjukdomar inkluderar adnexit - inflammation i äggstockarna, salpingit - äggledarna och inflammation i själva livmodern. Det är anmärkningsvärt att äggstockarna kan skada även i de fall då de själva inte påverkas direkt av infektionen. Smärta kan stråla från livmodern eller bilagorna. Dessa sjukdomar orsakas av olika patogena mikroorganismer. Infektion kan uppstå genom sexuell kontakt eller hushåll, samt förvärras efter stress eller hypotermi, om det finns en historik med kronisk form.
  Vid trast kan stickningar i äggstockarna också uppstå, samtidigt som allvarlig klåda i det yttre könsorganet och ostig utflöde visas.
  Den inflammatoriska processen i bäckenet kanske inte orsakar mycket oro, förutom för lite obehag i äggstockarna (om det är kroniskt eller trögt med nedsatt immunitet), men kan åtföljas av svår smärta och till och med hög feber. I alla fall, med den minsta misstanken om en infektiös inflammation, måste du kontakta en gynekolog, annars blir sjukdomen till en kronisk form, vilket är mycket svårare att behandla och fylld med infertilitet.
 2. Neoplasmer. Olika neoplasmer på äggstockarna är oftast hormonella och kan orsaka dragande smärta. Deras kliniska manifestationer är också olika och beror på typen av neoplasma, dess förlopp och andra faktorer..
  Godartade tumörer inkluderar en cysta. Det utvecklas i de flesta fall på grund av hormonella störningar, löser sig ofta på egen hand inom flera cykler och kräver endast observation. Ibland beslutar läkaren om utnämningen av hormonterapi. Kirurgiskt ingripande rekommenderas i de fall då cysten når en stor storlek eller risken för dess degeneration till en malign formation är hög.
  I de inledande stadierna är cysten asymptomatisk. Det kan misstänkas i följande fall:
  1. Det var värkande smärta i äggstockarna.
  2. Fel i menstruationscykeln, förutsatt att menstruationen tidigare var regelbunden.
  3. Obehag och smärta under sex.
  Diagnosera en cyste med en ultraljudssökning. Om smärtan är väldigt stark, temperaturen stiger, det finns hopp i blodtrycket, du känner frossa, feber eller feber, bör du omedelbart kontakta en medicinsk institution, eftersom cystbenen kan vara vridna, dess skakande eller brustna. Dessa tillstånd är livshotande, därför är förseningar oacceptabla.
 3. polycystiskt Det händer att inte en cyst bildas på äggstockarna, utan ett flertal små cyster, vilket gör att äggstockarnas konturer upphör att vara släta och bli som en björnbär. Polycystic har också hormonella orsaker, kan börja med en smärta i nedre del av buken och kräver medicinsk behandling. I nästan 100% av fallen behandlas han framgångsrikt, det viktigaste är att välja rätt läkemedel. För detta är det nödvändigt att donera blod för att bestämma mängden och förhållandet mellan könshormoner, för att veta vilket hormon som är otillräckligt och vilket är i överskott.
  Vanligtvis går inte polycystos i malignitet, men om den inte behandlas, orsakar en bestående infertilitet. Därför, om följande tecken visas, kontakta en läkare:
  - en oregelbunden cykel, upp till fullständig amenorré;
  - brist på sexlyst eller vice versa, överdriven;
  - fet hud i ansiktet och huvudet, akne (särskilt i hakan);
  - håravfall på huvudet, etc..
 4. Apoplexy från äggstocken. Detta är ett tillstånd där ett ovariebrott uppstår med ytterligare inre blödningar. Det orsakas av blödning i äggstocken och manifesteras av kraftig svår smärta i buken, svaghet, yrsel, blekhet i huden. Illamående eller kräkningar kan förekomma, ibland svävar en kvinna (på grund av smärtchock). Apoplexy kräver akut kirurgiskt ingripande, eftersom det är för fullt med utvecklingen av peritonit och till och med kan leda till döden.
 5. endometrios Denna sjukdom är förknippad med patologisk spridning av livmoderns epitel. Genom blodkärlen överförs dess celler till bukhålan, sätter sig på äggstockarna, rören, eller till och med på angränsande organ och system, vilket resulterar i att en endometrioidcyst kan bildas. Det är hon som är anledningen till att dra äggstockarna. Obehagliga känslor intensifieras före och under menstruationen, liksom under samlag. Endometrios är en allvarlig sjukdom som kräver obligatorisk behandling..
 6. Äggstocksyndrom (PMS). Sjukdomen är inte och kräver i de flesta fall ingen behandling. Det visas mitt i cykeln, när ägget mognar och ägglossningen inträffar. För många kvinnor är denna process smärtsam. Detta kan bero på en stillasittande livsstil, kronisk stress, övervikt, en genetisk predisposition, en hög grad av känslighet.
  Smärta under ägglossningen varar upp till 36 timmar och är lokaliserad på vänster eller höger sida av nedre del av buken (eftersom äggstockarna fungerar växelvis). Om smärtan inte har avbrutits efter denna period kan det vara viss sjukdom.

Ritande smärta i äggstockarna efter operationen

Eventuella kirurgiska ingrepp bryter mot hudens och de inre organens integritet, så postoperativ smärta är ett naturligt fenomen. Under den tidiga rehabiliteringsperioden indikeras användningen av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, kramplösande medel och smärtstillande medel..
Den vanligaste smärtan i äggstockarna hos kvinnor efter hysteroskopi. Detta är ett sätt att diagnostisera livmoderhålan och tillståndet för dess inre yta med hjälp av en speciell anordning - ett hysteroskop. Hysteroskopi är en ganska enkel och skonsam operation som kan utföras även utan anestesi. Smärta i äggstockarna efter det är normalt, men bara om de varar i flera dagar. Om smärtan kvarstår efter en vecka efter operationen är det nödvändigt att konsultera en läkare för undersökning.

Smärta i intilliggande organ

Eftersom många organ och system finns i det lilla bäckenet och bukhålan, finns det stor risk för fel - andra sjukdomar kan tas för att dra smärta i äggstockarna.
Så med inflammation i bilagan kan det tyckas att rätt äggstock gör ont, eftersom bilagan är lokaliserad till höger. I närvaro av en vidhäftningsprocess noterar man också ömhet i äggstockarna.

Ritningssmärta under förlossningen kan leda till spontan abort

Varför drar äggstockarna under graviditeten

Under graviditeten avbryts menstruationscykeln och äggstockarna fungerar inte, så de bör inte vara sjuka. Ofta felaktig för smärta i äggstockarna, tar en kvinna en överström som stöder ett förstorat livmoder. För att eliminera obehag måste du röra dig mer, gå, utföra speciella övningar för gravida kvinnor och också följa principerna för rätt näring.
Om en eller båda äggstockarna är ont, särskilt i de tidiga stadierna, när ett missfall är troligt, kan en förvärring av sjukdomen ha inträffat, vilket var latent före graviditeten. I detta fall krävs en läkarkonsultation..

Ektopisk graviditet

När ett befruktat ägg börjar utvecklas inte i livmodern utan i röret, pratar de om en rör (ektopisk) graviditet. Denna patologi förekommer i närvaro av vidhäftningar i bäckenet och fortsätter i det initiala stadiet som en normal graviditet. Lite dragande smärta i äggstockarna och små spotting kan observeras..

Faran börjar när en ektopisk graviditet avslutas. Det finns svåra buksmärtor som ger anus, kvinnan känner svår yrsel, är i svimningstillstånd. Vid försening kan rörbrott uppstå, vilket är livshotande. Därför krävs akut kirurgisk ingripande..

Alla dessa orsaker till dragande smärta i äggstockarna kräver diagnos. Självmedicinering i dessa fall är oacceptabelt eftersom allvarlig skada på kroppen kan göras. Även med ett banalt ägglossningsyndrom är det bättre att få en gynekologs åsikt, eftersom varje sjukdom kan vara dold under tecken på PMS.

Drar i korsryggen, stickar äggstocken. Inflammation?

Vårt val

I strävan efter ägglossning: follikulometri

Rekommenderat av

De första tecknen på graviditet. Opinionsundersökningar.

Sofya Sokolova publicerade en artikel i Symptoms of Pregnancy, 13 september 2019

Rekommenderat av

Wobenzym ökar sannolikheten för befruktning

Rekommenderat av

Gynekologisk massage - fantastisk effekt?

Irina Shirokova publicerade en artikel i Gynekologi den 19 september 2019

Rekommenderat av

AMG - Anti-Muller hormon

Sofya Sokolova publicerade en artikel i Analys och undersökningar, 22 september 2019

Rekommenderat av

Populära ämnen

Upplagt av: Season
Skapad för 20 timmar sedan

Upplagt av: Tranquility
Skapad för 7 timmar sedan

Inlagd av: Inca-Girla
Skapad för 22 timmar sedan

Upplagt av: NskMsk
Skapad för 20 timmar sedan

Inlagd av: Kasatik01
Skapad för 17 timmar sedan

Inlagd av: Галина1205
Skapad för 4 timmar sedan

Inlagd av: Innash
Skapad för 4 timmar sedan

Inlagd av: Gravid ekorre
Skapad för 16 minuter sedan

Upplagt av: Aleksa_K
Skapad för 18 timmar sedan

Inlagd av: Полярный_Песец
Skapad för 5 timmar sedan

Om webbplatsen

Snabblänkar

Populära avsnitt

Materialet som publiceras på vår webbplats är för informationssyfte och är avsett för utbildningsändamål. Använd dem inte som medicinsk rådgivning. Att fastställa diagnosen och valet av behandlingsmetoder förblir den exklusiva befogenheten för din läkare!

Anledningar till att äggstockarna drar i mitten av cykeln och under graviditeten

Ritningssmärta i äggstockarna är ett ganska vanligt symptom som får kvinnor i alla åldrar att konsultera en gynekolog. Skälen till denna typ av upplevelser kan vara många, några av dem är helt säkra för hälsan och är förknippade med den fysiologiska karaktären hos den kvinnliga kroppen, medan andra tvärtom förklaras av olika sjukdomar och patologier i det kvinnliga reproduktionssystemet och kräver medicinsk ingripande.

Därefter överväger vi funktionerna i funktionen hos de parade könskörtlarna, och de mest troliga orsakerna till att smärta dras i äggstocken..

Äggstocksfunktion

Äggstockarna är belägna till höger och vänster om livmodern och är förbundna med äggledarna. Dessa organ är "producenter" av ägg och kvinnliga könshormoner. Graden av fertilitet hos en kvinna beror på äggstockarnas hälsa, dvs. förmåga att bli gravid och få barn.
Äggstockarnas normala storlek är 30-41 mm i längd, 20-31 mm i bredd, medan organets tjocklek är normal - cirka 14-22 mm. Eventuella avvikelser från dessa parametrar är ett skäl till att kontakta en gynekolog och identifiera orsakerna till kränkningar.

Varför drar äggstocken

En av de främsta orsakerna till smärta i nedre del av buken är:

 1. Infektionssjukdomar och inflammatoriska sjukdomar. Denna grupp av sjukdomar inkluderar adnexit - inflammation i äggstockarna, salpingit - äggledarna och inflammation i själva livmodern. Det är anmärkningsvärt att äggstockarna kan skada även i de fall då de själva inte påverkas direkt av infektionen. Smärta kan stråla från livmodern eller bilagorna. Dessa sjukdomar orsakas av olika patogena mikroorganismer. Infektion kan uppstå genom sexuell kontakt eller hushåll, samt förvärras efter stress eller hypotermi, om det finns en historik med kronisk form.
  Vid trast kan stickningar i äggstockarna också uppstå, samtidigt som allvarlig klåda i det yttre könsorganet och ostig utflöde visas.
  Den inflammatoriska processen i bäckenet kanske inte orsakar mycket oro, förutom för lite obehag i äggstockarna (om det är kroniskt eller trögt med nedsatt immunitet), men kan åtföljas av svår smärta och till och med hög feber. I alla fall, med den minsta misstanken om en infektiös inflammation, måste du kontakta en gynekolog, annars blir sjukdomen till en kronisk form, vilket är mycket svårare att behandla och fylld med infertilitet.
 2. Neoplasmer. Olika neoplasmer på äggstockarna är oftast hormonella och kan orsaka dragande smärta. Deras kliniska manifestationer är också olika och beror på typen av neoplasma, dess förlopp och andra faktorer..
  Godartade tumörer inkluderar en cysta. Det utvecklas i de flesta fall på grund av hormonella störningar, löser sig ofta på egen hand inom flera cykler och kräver endast observation. Ibland beslutar läkaren om utnämningen av hormonterapi. Kirurgiskt ingripande rekommenderas i de fall då cysten når en stor storlek eller risken för dess degeneration till en malign formation är hög.
  I de inledande stadierna är cysten asymptomatisk. Det kan misstänkas i följande fall:
  1. Det var värkande smärta i äggstockarna.
  2. Fel i menstruationscykeln, förutsatt att menstruationen tidigare var regelbunden.
  3. Obehag och smärta under sex.
  Diagnosera en cyste med en ultraljudssökning. Om smärtan är väldigt stark, temperaturen stiger, det finns hopp i blodtrycket, du känner frossa, feber eller feber, bör du omedelbart kontakta en medicinsk institution, eftersom cystbenen kan vara vridna, dess skakande eller brustna. Dessa tillstånd är livshotande, därför är förseningar oacceptabla.
 3. polycystiskt Det händer att inte en cyst bildas på äggstockarna, utan ett flertal små cyster, vilket gör att äggstockarnas konturer upphör att vara släta och bli som en björnbär. Polycystic har också hormonella orsaker, kan börja med en smärta i nedre del av buken och kräver medicinsk behandling. I nästan 100% av fallen behandlas han framgångsrikt, det viktigaste är att välja rätt läkemedel. För detta är det nödvändigt att donera blod för att bestämma mängden och förhållandet mellan könshormoner, för att veta vilket hormon som är otillräckligt och vilket är i överskott.
  Vanligtvis går inte polycystos i malignitet, men om den inte behandlas, orsakar en bestående infertilitet. Därför, om följande tecken visas, kontakta en läkare:
  - en oregelbunden cykel, upp till fullständig amenorré;
  - brist på sexlyst eller vice versa, överdriven;
  - fet hud i ansiktet och huvudet, akne (särskilt i hakan);
  - håravfall på huvudet, etc..
 4. Apoplexy från äggstocken. Detta är ett tillstånd där ett ovariebrott uppstår med ytterligare inre blödningar. Det orsakas av blödning i äggstocken och manifesteras av kraftig svår smärta i buken, svaghet, yrsel, blekhet i huden. Illamående eller kräkningar kan förekomma, ibland svävar en kvinna (på grund av smärtchock). Apoplexy kräver akut kirurgiskt ingripande, eftersom det är för fullt med utvecklingen av peritonit och till och med kan leda till döden.
 5. endometrios Denna sjukdom är förknippad med patologisk spridning av livmoderns epitel. Genom blodkärlen överförs dess celler till bukhålan, sätter sig på äggstockarna, rören, eller till och med på angränsande organ och system, vilket resulterar i att en endometrioidcyst kan bildas. Det är hon som är anledningen till att dra äggstockarna. Obehagliga känslor intensifieras före och under menstruationen, liksom under samlag. Endometrios är en allvarlig sjukdom som kräver obligatorisk behandling..
 6. Äggstocksyndrom (PMS). Sjukdomen är inte och kräver i de flesta fall ingen behandling. Det visas mitt i cykeln, när ägget mognar och ägglossningen inträffar. För många kvinnor är denna process smärtsam. Detta kan bero på en stillasittande livsstil, kronisk stress, övervikt, en genetisk predisposition, en hög grad av känslighet.
  Smärta under ägglossningen varar upp till 36 timmar och är lokaliserad på vänster eller höger sida av nedre del av buken (eftersom äggstockarna fungerar växelvis). Om smärtan inte har avbrutits efter denna period kan det vara viss sjukdom.

Ritande smärta i äggstockarna efter operationen

Eventuella kirurgiska ingrepp bryter mot hudens och de inre organens integritet, så postoperativ smärta är ett naturligt fenomen. Under den tidiga rehabiliteringsperioden indikeras användningen av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, kramplösande medel och smärtstillande medel..
Den vanligaste smärtan i äggstockarna hos kvinnor efter hysteroskopi. Detta är ett sätt att diagnostisera livmoderhålan och tillståndet för dess inre yta med hjälp av en speciell anordning - ett hysteroskop. Hysteroskopi är en ganska enkel och skonsam operation som kan utföras även utan anestesi. Smärta i äggstockarna efter det är normalt, men bara om de varar i flera dagar. Om smärtan kvarstår efter en vecka efter operationen är det nödvändigt att konsultera en läkare för undersökning.

Smärta i intilliggande organ

Eftersom många organ och system finns i det lilla bäckenet och bukhålan, finns det stor risk för fel - andra sjukdomar kan tas för att dra smärta i äggstockarna.
Så med inflammation i bilagan kan det tyckas att rätt äggstock gör ont, eftersom bilagan är lokaliserad till höger. I närvaro av en vidhäftningsprocess noterar man också ömhet i äggstockarna.

Ritningssmärta under förlossningen kan leda till spontan abort

Varför drar äggstockarna under graviditeten

Under graviditeten avbryts menstruationscykeln och äggstockarna fungerar inte, så de bör inte vara sjuka. Ofta felaktig för smärta i äggstockarna, tar en kvinna en överström som stöder ett förstorat livmoder. För att eliminera obehag måste du röra dig mer, gå, utföra speciella övningar för gravida kvinnor och också följa principerna för rätt näring.
Om en eller båda äggstockarna är ont, särskilt i de tidiga stadierna, när ett missfall är troligt, kan en förvärring av sjukdomen ha inträffat, vilket var latent före graviditeten. I detta fall krävs en läkarkonsultation..

Ektopisk graviditet

När ett befruktat ägg börjar utvecklas inte i livmodern utan i röret, pratar de om en rör (ektopisk) graviditet. Denna patologi förekommer i närvaro av vidhäftningar i bäckenet och fortsätter i det initiala stadiet som en normal graviditet. Lite dragande smärta i äggstockarna och små spotting kan observeras..

Faran börjar när en ektopisk graviditet avslutas. Det finns svåra buksmärtor som ger anus, kvinnan känner svår yrsel, är i svimningstillstånd. Vid försening kan rörbrott uppstå, vilket är livshotande. Därför krävs akut kirurgisk ingripande..

Alla dessa orsaker till dragande smärta i äggstockarna kräver diagnos. Självmedicinering i dessa fall är oacceptabelt eftersom allvarlig skada på kroppen kan göras. Även med ett banalt ägglossningsyndrom är det bättre att få en gynekologs åsikt, eftersom varje sjukdom kan vara dold under tecken på PMS.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Mörk menstruation

Varför blir menstruationen mörkMörka perioder, vad betyder det om du behöver träffa en läkare i detta fall och om detta är ett tecken på onkologi. Ja, det är cancer som fruktas mest av kvinnor som har märkt svart blod under menstruationen....

Hastighetshastigheten för befruktningen enligt dagarna i månadscykeln

Förändringen i endometriumtjockleken med cykeldagarna regleras av produktionen av könshormoner och spelar en avgörande roll i befruktningen....

Åtgärdsblödning medan du tar p-piller

Utblåsningsblödningar för kvinnor som tar orala preventivmedel för att förhindra en oönskad graviditet anses vara ett normalt alternativ..Om detta bör de varnas av den behandlande läkaren som föreskriver detta eller det läkemedlet....