Endometrium på cykeldagarna. Tjockhetsstandarder för befruktning, IVF, under graviditet, klimakteriet, lång cykel, i spridningsfasen, heterogen

Klimax

När man planerar graviditet möter unga par ofta ett av problemen - den lilla tjockleken på slemvävnaden som täcker livmodersväggar. Det latinska ordet "endometrium" betecknar slemytan som omsluter det kvinnliga könsorganet från insidan..

Normalt varierar tjockleken på endometriet under födelsen av ett barn beroende på dagarna i äggstockscykeln, men ibland finns det störningar som kräver behandling.

Endometrial struktur

Väggen i det kvinnliga könsorganet är en förening av tre lager av olika vävnader:

 • Organets yttre yta är täckt med ett seröst membran (perimetri).
 • I mitten är myometrium.
 • Det är inneslutet av endometrium, som täcker livmodern från insidan..

Den inre slemytan på kvinnans fortplantningsorgan är uppdelad i basaldelen, som ligger intill meometri, och den funktionella inre ytan.

Basalskiktets bas består av bindvävsceller, blodkapillärer och nervändar, dess celler pressas tätt mot varandra.

Det är praktiskt taget inte föremål för hormonell transformation. Tjockleken på denna struktur hos en frisk kvinna kan vara från 1 till 1,5 mm. Menstruationen påverkar inte dess struktur, i slutet av cykeln växer cellerna och återställer tjockleken på det funktionella lagret.

Cellerna i det funktionella lagret är mycket känsliga för effekterna av kvinnliga hormoner. Under menstruationscykeln förändras den kontinuerligt och i slutet avvisas den. Början av cykeln åtföljs av återställningen av det funktionella lagret, tack vare vävnaderna i basalstrukturen.

Beroende på cykelfasen varierar den funktionella konstruktionens tjocklek från 0,5 till 1,5 cm. Den övre delen har en kompakt struktur, det undre lagret har en svampig struktur.

I livmodern hos en kvinna utför endometrial vävnad följande unika uppgifter:

 • Förhindrar fusion av livmodern.
 • Hjälper embryot att invadera livmodern.
 • Ger näring till embryot.
 • Det deltar i blodtillförseln till morkakan.
 • Levererar nödvändiga, gynnsamma ämnen till moderkakan.

Utvecklingsstadier av endometrium

Utvecklingen av endometriet styrs av livmodercykeln, som tar en tid från den första dagen före den kommande menstruationen till en dag före nästa menstruation. Det kallas också menstruations- eller äggstockscykeln. Denna period kan pågå från 21 till 35 dagar..

Endometriumet, beroende på antalet dagar som har gått sedan menstruationsperiodens början, har olika normindikatorer för dess tjocklek.

Steroidkönshormoner fungerar på endometriumet, som fungerar som ett mål för dem, och får det att gå igenom fyra utvecklingssteg i följd.

Under den genomsnittliga livmoderperioden lika med 28 dagar inträffar följande på varandra följande steg:

 • Pervensionstiden, som varar från 1 till 2 dagar, som kännetecknas av regression av corpus luteum, en kraftig minskning av koncentrationen av hormoner och spasmer i spiralartärerna i den funktionella delen av endometrium. Kollapsen av blodtillförseln leder till ischemi i ytvävnaden och dess avstötning.
 • Nästa regenereringsperiod, som varar från 2 till 4 dagar, åtföljs av aktiveringen av basaldelen, som leder ytterligare celler att återställa det förstörda innerlagret i livmodern.
 • Inom 5-14 dagar, under påverkan av ökande aktivitet av hormonet östrogen, passerar spridningssteget, kännetecknat av upphörande av menstruation, en gradvis ökning av tjockleken på den funktionella delen av endometriet och bildandet av en dominerande äggstocksfollikel.
 • Den sista fasen av cykeln som varar från 15 till 28 dagar kallas sekretion. Under denna period når den hormonella bakgrunden sin topp och ett moget ägg lämnar äggstocken (ägglossning). Det yttre lagret av endometrium är helt utformat. Som ett resultat av förstörelsen av follikeln uppträder en corpus luteum och påbörjar produktionen av progesteron.

Om befruktningen av fostret inte inträffar blir corpus luteum passivt, dess blodtillförsel upphör och en ny cykelrunda börjar.

Hur och varför mäter tjockleken på endometrium

En gynekolog vid en fysisk undersökning kan inte bestämma endometriumets storlek och tillstånd. För detta föreskrivs en ultraljud, den utförs på specifika dagar av livmodercykeln. En medicinsk specialist bestämmer tillståndet hos en kvinnas fortplantningsorgan, har en patologi, avslöjar omständigheter som påverkar livmodslemhinnens struktur och storlek.

Endometrium efter cykeldagar (normerna för tjockleken hos livmoderns inre skikt sammanfattas i en speciell tabell som hjälper till att bestämma tillståndet för kvinnors reproduktionsfunktion) mäts med ultraljud (ultraljud) på den inre ytan av det kvinnliga könsorganet.

Under menstruationscykeln förändras tjockleken på det kvinnliga organets slemhinne varje dag. Tillståndet i endometriumet under ägglossningen ger läkarna nödvändig information för att bestämma hälsan hos det reproduktiva systemet i den kvinnliga kroppen.

De genomsnittliga indikatorerna för den normala utvecklingen av endometrium sammanfattas i en speciell tabell enligt vilken läkaren kan göra en slutsats om patientens tillstånd. Patologi erkänner faktum av en betydande skillnad i de genomsnittliga normindikatorerna från de erhållna uppgifterna..

Tabell över endometriella normer i mm per cykeldag

Tabellen sammanfattar medelvärdena för den normala tjockleken på livmoderns slemhinnor, som bestämmer den optimala tjockleken på det inre skalet i kvinnliga organet för en gynnsam graviditet.

Endometriumtabell:

Endometrial Evolution StageFörfinade stadier efter cykeldag, dagStorleken på den funktionella delen av endometrium, cm
BlödningsstadietDesquamation Stage1 till 20,5 till 0,9
Förnyelsestadium3 till 40,2 till 0,5
SpredningsstegBörjan av etapp 5 till 70,3 till 0,7
Mittsteg 8 till 100,7 till 1
Sista etappen från 11 till 141 till 1,4
SekretionsstegBörjan av etapp 15 till 181 till 1,6
Mittsteg 19 till 231 till 1,8
Sista etappen från 24 till 271 till 1,7

Normer i bukledningsfasen

Utvecklingen av endometriumet motsvarar vissa faser i livmodercykeln, och det har en annan tjocklek i varje tillväxtstadium. Med hjälp av ultraljud, förskrivet vid olika tidpunkter i menstruationsperioden, övervakar läkaren slemhinnens tillstånd och utvärderar förloppet för denna process.

Endometrium på cykeldagarna. Normer visas i tabellen..

I enlighet med den välkända normala genomsnittsstatistiken gör specialisten en slutsats om organets hälsa med hänsyn till de individuella egenskaperna hos patientens kropp.

Blödningsfas

Livmodercykeln börjar med uppkomsten av menstruation, vilket är resultatet av förstörelsen av endometriumets funktionella yta. Blödning kan uppstå från 4 till 7 dagar. Detta steg är uppdelat i två tidsperioder - desquamation och regenerering..

Desquamation (avslag) varar i en, två dagar och kännetecknas av storleken på slemytan från 0,5 till 0,9 cm.

Sedan, på tre till fyra dagar, slås regenereringssystemet på, vilket återigen skapar det förstörda slemhinnan i honorganet. Denna tid kännetecknas av en minimal tjocklek av funktionell vävnad, vars storlek är ca 0,2-0,5 cm. Den inledda retentionsprocessen kommer att återställa den avvisade vävnaden helt

Proliferativ fas

Den femte dagen i menstruationscykeln startar spridningssteget som varar från 14 till 16 dagar, vars huvuduppgift är att utveckla och stärka en ny funktionell struktur.

Skede:

 • Det initiala steget för denna period bestäms av tjockleken på endometrium 5 mm på den femte dagen av livmodercykeln och 7 mm efter 7 dagar från början av menstruationsprocessen. Varaktighet för första etappen 3 dagar.
 • Mittsteget varar i 2 dagar och kännetecknas av aktiv tillväxt av celler i livmoderslimhinnan, skikttjockleken från 0,8 cm på den 8: e dagen av cykeln ökar till 1-1,2 cm vid processens 10: e dag.
 • Det sista steget i spridningsperioden varar i fyra dagar, slemhinnan förtjockas och ökar dess tjocklek under den 14: e dagen av cykeln till 10-12 mm, kroppen bildar en dominerande äggstocksfollikel.

Endometriumet på cykeldagarna (normerna för slemhinnans tjocklek under denna period varierar från 0,3 till 1,4 cm, beroende på förloppet i processens inledande eller sista steg) för dess utveckling i den proliferativa fasen skapar optimala förhållanden för att få ett moget ägg.

Sekretorisk

Den sekretoriska fasen för livmodercykeln är också uppdelad i tre perioder, scenens varaktighet är 5 dagar, från 15 till 30 dagar av menstruationsprocessen.

För närvarande faller ägget i livmoderns inre hålighet:

 • Det första steget fortsätter från den 15 till den 18: e dagen av cykeln, den normala tjockleken på livmoderslimhinnan bör vara i intervallet 1,2-1,6 cm.
 • I mellanstadiet förtjockas det funktionella lagret till ett maximivärde av 1,8 cm, men slemhinnans storlek inom området från 14 till 16 mm anses också vara normen. Processen fortsätter från 19 till 24 dagar från början av livmodern.
 • Ett karakteristiskt kännetecken för det sena stadiet är förvärvet av funktionell vävnad med maximal densitet, storleken på honorganets slemhinne minskar till 12 mm. Fasen börjar den 24: e dagen av den allmänna cykeln och slutar den första dagen för utvecklingen av nästa steg.

Norm med en försening

Att försena kritiska dagar för kvinnor förlänger hela livmodercykeln. Oftast händer detta på grund av hormonsvikt, vilket kan utlöses av en stressande situation, undernäring, patologi i det endokrina systemet och gynekologisk sjukdom.

Endometriumet på cykeldagarna (tjockleknormer på en genomsnittlig indikator är från 1,2 till 1,4 cm) under perioden med försenad menstruation förblir på nivån för utsöndringsstadiet.

För närvarande produceras inte de nödvändiga hormonerna i den erforderliga mängden av kroppen, tjockleken på det kvinnliga organets slemhinnor förändras inte, stoppar vid värdet som motsvarar utsöndringssteget (1,2-1,4 cm). Det funktionella lagret i endometriet förstörs inte, vilket förklarar frånvaron av blödning.

Legetjocklek före menstruation

Slemytan på könsorganet före kvinnliga kritiska dagar genomgår ett sekretionssteg, dess tjocklek är i detta skede 12 m. I slutet av stadiet blir koncentrationen av hormonerna östrogen och progesteron maximalt, kärlen i den funktionella vävnaden genomgår kramp och det förstörs.

Storleken på endometriet blir cirka 0,3-0,5 cm.

Under graviditet

Under ägglossningen lämnar ett moget ägg äggstocken och kommer in i livmodern under utsöndringsfasen. Befruktning under den första dagen leder inte till en ökning av endometriumets storlek, dess tjocklek förblir oförändrad, bara efter några veckor ökar slemhinnans storlek till 2 cm. En månad efter befruktningen av barnet kan en ultraljud ses.

Vid negativa graviditetstester kan en ultraljud utföras under förseningen av cykeln, och om graviditetsåldern är mer än 2-3 veckor kan tjockleken på endometriet användas för att säga med säkerhet om det befruktade ägget var fixerat på livmoderväggen. Bristen på befruktning av ägget leder till avstötning av slemhinnan i livmoderns inre yta och början av menstruationen.

Normen för endometriumtjockleken med en lång cykel

Förlängning av livmodercykeln kan utvecklas under påverkan av olika skäl:

 • Klimatförändring.
 • Hormonell obalans.
 • Inflammatorisk process.
 • Sen ägglossning.
 • Medicin.
 • Vägran att ta orala preventivmedel (OK).

Om förlängningen av menstruationsperioden inte är ett genetiskt inslag i en kvinnas kropp, är det nödvändigt att genomföra en medicinsk undersökning och ta reda på orsaken som provocerade denna process.

I frånvaro av patologier förändras inte normerna för endometriumtjockleken i menstruationscykelens stadier, stegen förlängs. Vid normal ägglossning hindrar en lång cykel inte en kvinna från att bli gravid.

Norm för fysiologisk befruktning och IVF

Eftersom IVF-förfarandet inte är naturligt för den kvinnliga kroppen, är möjligheten att bli gravid ett barn mycket mindre än under den naturliga, fysiologiska processen. För att öka sannolikheten för ett framgångsrikt slutförande av proceduren är det nödvändigt att förbereda endometrium i förväg.

För framgångsrik fosterindrivning i kvinnans livmoder bör den optimala endometriens storlek vara i intervallet 9-11 mm, avvikelser från dessa parametrar minskar kraftigt sannolikheten för framgångsrik in vitro-befruktning..

Tjockleken på det kvinnliga organets slemhinne mindre än 8 mm gör att fostret inte kan utvecklas normalt, och även när graviditet inträffar, är sannolikheten för ett missfall i första trimestern mycket hög.

I sällsynta fall är storleken på endometrium mer än 11 ​​mm, medan ett befruktat ägg inte kan fixeras på livmoderväggen.

I detta fall avbryts förfarandet på grund av bristen på chanser att det lyckas fullbordas..

Vad man ska göra med en tjockleksmatchning

Skillnaden i slemhinnans tjocklek från normala värden motsvarande cyklernas faser indikerar att endometriumet under livmodercykeln inte upplever de nödvändiga hormonella och strukturella transformationerna.

Denna situation kan leda till omöjlig att bli gravid ett barn. Det är nödvändigt att undersökas och ta reda på orsaken till patologin, efter att källan till överträdelsen har stoppats bör tjockleken på slemhinnan återgå till normal.

Under klimakteriet

Endometriet på cykeldagarna (tjocklekenorm i detta skede är 0,5 cm) under klimakteriet tunnas, dess atrofi uppstår ibland, menstruationen upphör. Om en stark avvikelse från normen 5 mm registreras på en ultraljudssökning, ökar sannolikheten för en patologi avsevärt.

Endometrium när du tar COC

Vid användning av kombinerade orala preventivmedel (COC) påverkar olika faktorer den kvinnliga kroppens reproduktionsfunktion.

De är som följer:

 • Förhindra äggmognad och förhindra ägglossning.
 • De framkallar en ökning i viskositeten hos slem i könsorganets nacke och förhindrar att spermier kommer in i livmodern.
 • Äggledarnas kontraktila funktion förvärras, vilket blockerar möjligheten att gödsla ägget med ett hanfrö.
 • Blockera återställningen av endometriumet efter menstruationen, vilket gör det omöjligt att fixera det befruktade ägget på livmoderväggen.

Vid vilken tjocklek skrapas

Endometrial hyperplasi kännetecknas av tillväxten av dess funktionella skikt, vilket leder till en förändring i dess struktur, till aktiv celldelning och kraftig blödning. Denna patologi ökar risken för cancer.

Det kritiska värdet på endometriumtjockleken motsvarar 26 mm.

Med dessa indikatorer föreskriver läkaren curettage och efterföljande hormonterapi, vilket minskar sannolikheten för återfall.

Patologi

En kvinnas reproduktionsfunktion beror direkt på endometriet. De vanligaste patologierna i livmoderslimhinnan är hypoplasi och hyperplasi. Båda avvikelser leder, i oförsvagning, en kvinna till infertilitet.

hyperplasi

Utvecklingen av patologi för endometrial hyperplasi åtföljs av en ökning av tjockleken på det funktionella skiktet på det inre skalet i könsorganet till 2,6 cm. När denna storlek uppnås börjar vävnadscellerna att intensifieras intensivt och dess densitet och struktur förändras. En sådan kränkning tillåter inte embryot att fixeras på livmoderns vägg.

Denna kränkning i en kvinnas kropp manifesteras av en menstruationsfunktion, en förändring i dess varaktighet och blödningsintensitet. Anemi med varierande svårighetsgrad kan åtföljas av denna sjukdom, blödning kan förekomma mellan menstruation, växtväxt kan bli en källa till patogena celler och olika neoplasmer..

hypoplasi

Processen för omvänd hyperplasi orsakar en tunnning av det funktionella lagret i endometriumet och kallas hypoplasia. Det undergräver kvinnors reproduktionsfunktion och minskar allvarligt sannolikheten för befruktningen.

Denna patologi förhindrar uppkomsten av fostret på livmoderväggen, det släpar efter bristen på näringsämnen under utveckling och dör. Ett tunt lager av endometrium skyddar inte kroppen väl från penetrering av infektiösa mikroorganismer och orsakar inflammation i det kvinnliga organet.

Vad indikerar endometriumens heterogena struktur??

Utseendet på heterogenitet i strukturen för den funktionella vävnaden i det kvinnliga organet indikerar problem i kvinnans kropp i allmänhet eller specifikt i reproduktionssystemet. De kan uppstå på grund av inflammation och abscesser i kroppen eller hormonella störningar..

Symtom på denna avvikelse är inte tydlig, vanligtvis åtföljd av:

 • överträdelse av livmodern;
 • menstruationssmärtsyndrom.

Heterogeniteten hos det funktionella skiktet som avslöjas genom ultraljud kan vara resultatet av sådana sjukdomar:

 • Polypper - utseendet i det inre håligheten hos ett kvinnligt organ med en tillväxt på ett tunt ben, som har en struktur som liknar endometrium.
 • Submukösa fibroider - bildandet av en godartad tumör som ökar livmodervolymen.
 • Cancer är en malign neoplasma, som i det inledande skedet diagnostiseras mycket dåligt på grund av den starka likheten med myom.
 • Uterin adenomyos - utseendet på cyster i livmoderhålet.

Oftast, efter en noggrann undersökning, föreskriver läkaren en medicinsk procedur för curettage, och använder den avlägsnar den funktionella vävnaden i livmoderslimhinnan. Operationen utförs några dagar före de kritiska kvinnodagarna, den borttagna endometrium regenereras fullständigt under nästa period.

Vad betyder endometriumtjockleken 4, 7, 12 mm, när detta är normen?

Endometrial tjocklek mäts med ultraljud. En storlek på 4 mm motsvarar normen i regenereringsstadiet i början av livmodercykeln, en tjocklek på 7 mm är en normal indikator vid spridningssteget i mellansteget, och en storlek på 12 mm är absolut normal vid utsöndringsstadiet av menstruationscykeln.

Förebyggande av tunnare och förtjockande endometrium

För att förhindra förekomsten av dessa överträdelser bör:

 • Försök att leda en aktiv, dynamisk livsstil.
 • Skydda dig mot infektioner och oplanerade graviditeter.
 • Ät hälsosamma och hälsosamma livsmedel som är rika på vitaminer och mineraler..
 • Bli inte deprimerad och undvik stress.
 • Besök en gynekolog minst en gång om året (ta en smuts, ultraljud).

En allvarlig inställning till hennes hälsa gör att en kvinna kan bibehålla den normala tjockleken på endometriumet från cykel till cykel och bli en lycklig mamma.

Artikelns design: Lozinsky Oleg

Video om endometriumhastighet efter cykeldag

Vad är normen för endometrium och hur man ökar det:

Hur många endometrium före menstruation?

Upplagt av admin den 09/04/2019

Vilken är tjockleken på endometriumet före menstruationen anses vara normal

I den kvinnliga kroppen observeras månatliga förändringar, vars orsak är cykliska svängningar i hormoner. Menstruationsblödning anses vara en av dessa manifestationer. Detta är emellertid bara en synlig komponent i hela den inte enkla mekanismen som syftar till förplantning och förmågan att bli gravid ett barn. Det är oerhört viktigt att livmodern, slemhinnan i livmodern, kännetecknas av närvaron av en normal tjocklek under hela menstruationen, endast i detta fall kan en kvinna ha en hälsosam graviditet. I detta fall är det mycket viktigt att veta vilken endometriumtjocklek som anses vara normal innan menstruationen börjar?

Funktioner i en kvinnas kropp

Den kvinnliga menstruationscykeln inkluderar vanligtvis tre perioder: sekretion, spridning och desquamation (varje månad). Förändringar i endometrium och äggstockar observeras under var och en av dem, orsaken till detta fenomen är fluktuationen av hormoner (hormoner som utsöndras av hypofysen, progesteron och östrogen). Det är som ett resultat av detta att förändringar i tjockleken på endometrialskiktet observeras på olika dagar av menstruationscykeln.

Till exempel, före början av blodigt urladdning, är tjockleken på endometriumet mycket större än under de första dagarna efter dess slutförande. I de flesta fall är den totala varaktigheten av menstruationscykeln 27 dagar, det är under denna tidsperiod som livmoderslimhinnan kan återhämta sig helt.

Förändringar i endometriumets tjocklek

Om vi ​​talar om spridningsfasen består den av tre perioder: sent, mitten och initial. I det första steget, omedelbart efter upphörandet av menstruationen, kan tjockleken på endometrium normalt inte vara högre än 2-3 millimeter. Under denna tidsperiod, i början av menstruationscykeln, inträffar början av endometrial regenerering på grund av cellerna i basalskiktet. I detta skede, med en visuell undersökning, kan du se en mycket tunn livmodslemhinna, den har små enda blödningar och en ljusrosa färg.

På den fjärde dagen i menstruationscykeln börjar mellansteget. Vid denna tidpunkt observeras en gradvis förtjockning av endometriet, redan den sjunde dagen efter menstruationens slut, är dess tjocklek 5-7 millimeter. Varaktigheten för en sådan period är i genomsnitt högst fem dagar.

I ett sent skede kan storleken på endometriet normalt vara 7-9 millimeter. Denna period är tre dagar. Under denna tidsperiod observeras en förlust i uterusslemhinnans enhetliga struktur. Veck visas på ytan medan du kan se enskilda förtjockade områden. Exempelvis kan endometriet vara tjockare och tätare på den bakre livmoderväggen och i området av dess botten, medan den på framsidan är mycket tunnare. Anledningen till detta fenomen är beredningen av livmoderslimhinnan för möjlig fixering av ägg (graviditet).

Endometrial tjocklek på olika dagar i menstruationscykeln, normalt

Hos en frisk kvinna varierar tjockleken på endometrium inom vissa gränser beroende på dagen för månadscykeln. Omedelbart efter menstruationens slut når endometriumets lägsta hastighet - från 2 till 5 mm. Sedan börjar den växa och i mitten av cykeln är dess tjocklek ungefär 9-13 mm. I den andra fasen inträffar ytterligare en ökning av endometriumet, då den kvinnliga kroppen förbereder sig för en möjlig befruktning. Under denna period når det inre slemhinnan i livmodern sin maximala storlek - 10-21 mm, varefter det gradvis börjar minska till 12-18 mm.

Om vi ​​överväger mer detaljerat, bör endometrium normalt variera inom sådana gränser på olika dagar i menstruationscykeln:

 1. på cykeln 5-7: e dagen är endometriumets tjocklek 3-7 mm. Under denna period börjar slemhinnan i livmodern växa;
 2. på dag 8-10 är den genomsnittliga storleken på endometrium 10 mm. Denna fas kännetecknas av förbättrad celldelning;
 3. 11-14 dagar av cykeln antyder att tjockleken på endometrium bör variera mellan 9-13 mm. Vävnader växer fortfarande;
 4. från 15 till 18 dagar, tjockleken på endometrium varierar från 12-16 mm. Under denna period mättas utsöndringen av endometriaceller;
 5. den 19-23 dagen i cykeln är endometriumets normala tjocklek 14-18 mm;
 6. 24-28 dagar i cykeln börjar slemhinnans storlek gradvis minska till gränserna för 12-17 mm.

Sådana månatliga omvandlingar av livmoderns slemhinnor beror främst på förändringar i könshormoner. Dessutom påverkar en kvinnas ålder storleken på endometrium på olika dagar av cykeln.

Hur man bestämmer tjockleken på endometrium - M-eko

Bestämning av tjockleken på det inre slemskiktet i livmodern utförs med hjälp av ultraljudsundersökning av bäckenhålet. Principen för dess arbete bygger på ett sådant koncept som ultraljud. Under sensorns kontakt med kroppen passerar ultraljudsvågor genom vävnaderna och skapar ett slags eko, som visas på bildskärmen som en bild. Det huvudsakliga kriteriet för utvärdering av kvinnlig reproduktionsfunktion är endometriumets tjocklek och dess korrespondens till dagen för månadscykeln. Hos en frisk kvinna passerar livmoderslimhinnan i tre faser varje månad:

 1. Början av cykeln, som kännetecknas av uppkomsten av menstruationsflödet.
 2. Mittfasen, under vilken det är en överväxt av endometrium och en förändring i dess struktur.
 3. Den sista fasen, kännetecknad av en gradvis minskning av endometriumtjockleken och förberedelse för dess avstötning.

Var och en av dessa faser är indelad i flera perioder med motsvarande tjocklek på livmoderns slemhinnor. Om studien inte avslöjade några avvikelser från normala värden hos en kvinna, kan specialisten dra slutsatser om frånvaron av problem från hormonsystemets sida och om patientens beredskap att utföra reproduktionsfunktion. Vidare i artikeln kommer vi att analysera mer detaljerat alla förändringar som sker i livmoderhålet, beroende på cykelns fas.

Blödningsfas - vad bör vara tjockleken på endometrium?

Varje kvinna vet att den första dagen av menstruationsflödet bör betraktas som början på den månatliga cykeln. Under denna period inträffar endometrial avstötning, vilket resulterar i att blödningen börjar. Varaktigheten för denna fas är individuell för varje kvinna, men i genomsnitt är den 5-7 dagar och är indelad i två steg: avstötning och förnyelse. Var och en av dessa steg kännetecknas av en viss tjocklek på endometrium:

 1. på dag 1-2 i cykeln sker aktivt avstötning av livmoderslimhinnan och dess tjocklek varierar mellan 5-9 mm. Om en ultraljudssökning utförs under denna period kan en minskning i endometriumens densitet noteras. Volymen av vaginal urladdning i dag når sitt maximala värde;
 2. återhämtningssteget varar från den tredje till den femte dagen i cykeln och kännetecknas av minsta index i endometriumtjockleken - hos friska kvinnor varierar de inom 3-5 mm.

Spredningsfas - vad bör vara tjockleken på endometrium?

Detta steg har sitt ursprung på den femte dagen i menstruationscykeln och varar till dess mitten. Cellerna i livmoderslimhinnan under denna period börjar delas aktivt och ökar tjockleken på endometriet. Detta beror på att kroppen börjar förbereda sig för en möjlig befruktning och skapar ideala förutsättningar för implantering av ett befruktat ägg. Spredningsfasen kan delas in i tre steg:

 1. det tidiga proliferativa stadiet varar från 5 till 7 dagar i månadscykeln. Endometriumets tjocklek ökar gradvis till nivån 5-7 mm, och vid ultraljud kan du märka en minskning av densiteten;
 2. den mellersta spridningsfasen varar från 8 till 10 dagar av cykeln. Tjockleken på livmoderslimhinnan i detta skede är normalt 8-12 mm och fortsätter att öka snabbt;
 3. slutet på spridningsfasen faller den 10-14: e dagen av cykeln. En studie av livmoderhålan avslöjar en ökning av endometriet och dess tjocklek kan nå 15 mm. Förutom tjockleken på livmoderslimhinnan, kan en ultraljudspecialist notera follikulär mognad i en eller båda äggstockarna. Deras tillväxt sker idag i en snabbare takt: på den tionde dagen är diametern på den dominerande follikeln cirka 1 cm, och efter 4 dagar varierar denna siffra mellan 2,1-2,4 cm.

Vad bör vara tjockleken på endometrium i utsöndringsfasen?

Omedelbart efter ägglossningen är det vändningen på den sekretoriska fasen, under vilken livmoderslimhinnan genomgår aktiv förberedelse för att få ett befruktat ägg. Varaktigheten för denna period är cirka två veckor och slutar samtidigt med början av menstruationsblödning. Sekretionsfasen kan också delas in i tre steg, var och en kännetecknas av en viss tjocklek och struktur i endometrium:

 1. den tidiga sekretionsfasen varar från 15 till 18 dagar av cykeln. Endometriet fortsätter att växa, även om tillväxthastigheten reduceras avsevärt. Dess indikatorer varierar mellan 12-16 mm. En ultraljudsmaskin låter dig märka förändringar i endometriumstrukturen: den blir tätare i kanterna och hypoekoisk i mitten;
 2. mittfasen av sekretionen varar från 19 till 24 dagar. Storleken på endometriet i denna period når sitt maximala värde - 18 mm;
 3. sen sekretionsfas betyder slutet på månadscykeln. Vid denna tidpunkt börjar tjockleken på livmoderslimhinnan gradvis att minska, normalt är detta värde cirka 12 mm. När det gäller tätheten i endometriumet når det i detta skede sitt maximala värde.

Vad bör vara tjockleken på endometrium före menstruation?

Under de sista dagarna av menstruationscykeln minskar det inre slemhinnan i livmodern till en storlek på 12 mm. En förändring av hormonnivåerna i detta skede leder till avstötning av det funktionella lagret i endometrium, vilket innebär början av menstruationsblödning.

Du kan tydligt visualisera förändringarna i den kvinnliga kroppen hela månaden genom att jämföra cykeldagarna med endometriumtjockleken:

Endometrial normer efter cykeldagen

Kvinnornas reproduktiva system är en komplex mekanism där varje organ tydligt måste uppfylla sin funktion. Livmoderns vikt kan inte underskattas, det ofödda barnet utvecklas i det. För att en kvinna skulle kunna utföra sin reproduktionsfunktion, var hennes hälsa i ordning, uppdateras det inre slemskiktet i livmodern (endometrium) varje månad. Endast ett friskt lager kan skapa förutsättningar för barnets utveckling. I den här artikeln kommer vi att förstå vad tjockleken på endometrium bör vara beroende på cykeldagarna, det är viktigt för en kvinna att veta, eftersom endast med ett friskt inre slemlager kan ett befruktat ägg fixas i det.

Endometrial struktur

Endometriet bidrar till implementeringen av mekanismen i menstruationscykeln. En annan av hans uppgifter är att tillhandahålla de mest lämpliga förutsättningarna för att fixera ett befruktat ägg i livmodern, dess fulla utveckling och få allt som behövs från mammans kropp.

 1. basal - ett lager direkt intill livmoderväggarna;
 2. funktionellt - ytskiktet som avvisas under menstruationen. Basskiktet garanterar fullständig återställning fram till början av nästa cykel.

Den kvinnliga kroppens hormonella bakgrund är ansvarig för tjockleken och strukturen hos det inre slemskiktet. Det ökar varje månad - detta händer under den andra fasen av månadscykeln. Processen för dess blodförsörjning intensifieras också. Detta indikerar att organet är redo att ta emot ett fosterägg. Avslag på funktionellt lager inträffar när en kvinna inte är gravid - menstruationen börjar.

Utvecklingsstadier av endometrium

Processen med cykliska förändringar i livmodern i en kvinnas kropp sker varje månad. Storleken på endometriet varierar beroende på stadiet i månadscykeln. Det finns en uppdelning av menstruationscykeln i faser:

 1. stadie av blödning - desquamation;
 2. fasförändringar i basalområdet - spridning;
 3. funktionell ytväxt - utsöndring.

I det första steget börjar avvisningsprocessen, det övre (funktionella) skiktet avlägsnas. Först inträffar exfoliering, sedan börjar återställningsprocessen. Ett nytt lager börjar aktivt utvecklas från cellerna i basalskiktet.

I det andra steget växer det funktionella lagret, vävnaderna växer. Endast tre steg som han passerar varje månad - tidigt, mitten, sent.

I det tredje steget utvecklas blodkärl och körtlar. Slemhinnan tjocknar, detta bidrar till dess svullnad. Processen är också uppdelad i tre steg - tidigt, mitten, sent. Inom gynekologi finns det genomsnittliga normindikatorer för storleken på livmoderslimhinnan.

Hur och varför man mäter tjockleken på slemskiktet

Det är omöjligt att ta reda på tjockleken på endometriet vid en rutinundersökning av en gynekolog. Specialisten föreskriver en ultraljudsskanning, utformad för att utföras på vissa dagar av menstruationscykeln. I processen ser läkaren livmoders tillstånd, kan upptäcka neoplasmer som finns i organet, faktorer som påverkar tjockleken och densiteten hos endometrium. Undersöker slemhinnans struktur.

Kvinnor som möter problemet med befruktning, infertilitet, måste känna till dessa indikatorer. Ultraljud föreskrivs på ägglossningsdagarna. Tjockleksindikatorerna ändras dagligen under månadscykeln. Specialister har ungefär medelvärden som kan visa i vilket skick kvinnans reproduktionsfunktion är, vilka problem är det.

En speciell tabell har utvecklats som har sådana indikationer; enligt den kan en specialist se hur mycket patientens indikatorer skiljer sig från de ungefärliga normindikatorerna. Det bör noteras att en avvikelse, patologi betraktas som en stor skillnad mellan tillgängliga och genomsnittliga indikatorer, från vilka experter stöter.

Normtabell

Endometrial utvecklingsfasCykeldag (utvecklingsstadium)Tjockleksindikator (mm)
BlödningDesquamation - 1-2 dagars cykel5-9
Förnyelse - 3-4 dagar2-5
SpridningTidigt stadium - 5-7 dagars cykel3-7
Det genomsnittliga steget är 8-10 dagar7-10
Sent stadium - 11-14 dagar10-14
UtsöndringTidig scen - 15-1810-16
Mellansteg - 19-2310-18
Sent scen - 24-2710-17

Sannolikheten för en framtida graviditet beror på storleken på endometrium. Därefter kommer vi att förstå hur många millimeter som ska vara dess tjocklek, vilket skapar gynnsamma förutsättningar för befruktning.

Normer för faserna i menstruationscykeln

Endometriet växer i enlighet med cyklernas faser. Ultraljud låter dig spåra indikatorer, det föreskrivs vid olika perioder av menstruationscykeln, eftersom tjockleken på slemskiktet skiljer sig i cyklernas faser. Resultaten av studien gör det möjligt för specialist att utvärdera organets inre tillstånd. Beroende på vilken storlek endometrialskiktet kommer att göra, ställer specialisten en diagnos. Det finns en genomsnittlig indikator som anses vara normen, men i varje enskilt fall kan den skilja sig åt.

Blödningsfas

Början av den cykliska perioden hos en kvinna sammanfaller med den första menstruationsdagen. Blödning inträffar som ett resultat av frigörandet av det funktionella lagret. Det kan pågå i 4-7 dagar. Scenen är uppdelad i två perioder:

Avstötning är 1-2 dagars menstruation, endometriet når 5-9 mm. Under 3-5 dagar börjar den regenererande processen. Det inre skiktet börjar växa och visar en tjocklek på minst 3 mm.

Proliferativ fas

Spredningsfasen börjar på dag 5 av cykeln. Dess varaktighet är upp till 14-16 dagar. Det endometriotiska skiktet är förstorat. I den andra fasen av cykeln finns det tre perioder:

 1. tidigt - från 5 till 7 dagar av cykeln. På den femte dagen är skiktets tjocklek 5-7 mm, den sjätte dagen - 6 mm, den sjunde dagen - 7 mm;
 2. medium - under denna period börjar endometriet att växa aktivt, kondenseras. På dag 8 är dess storlek 8 mm. Slutet på scenen faller på den 10: e dagen av cykeln, storlek 10-12 mm;
 3. slutlig - detta steg slutför spridningsperioden, det varar från 10 till 14 dagar av cykeln. Tjockleken på det funktionella lagret ökar, höjden på livmoderens innerfoder når 10-12 mm. Processen för mognad av folliklar i ägget börjar. Folliklarnas diameter den 10: e dagen - 10 mm, den 14-16 dagen - cirka 21 mm.

Sekretorisk

Denna period är viktig för den kvinnliga kroppen. Det varar från den 15 till den 30: e dagen. Det är uppdelat i ett tidigt, mitten, sent stadium. För närvarande förändras strukturen i den inre livmoderslimhinnan avsevärt.

 1. Tidig omstrukturering varar från 15 till 18 dagar. Gradvis sker processen för tillväxt av slemlagret långsamt. Värdena kan variera i genomsnitt 12-16 mm.
 2. Den genomsnittliga perioden varar från 19 till 24 dagar i cykeln. Tjocklekenormen är upp till 18 mm. Det inre skiktet tjocknar. Normalt bör en kvinna inte överskrida denna indikator. I genomsnitt kan den vara 14-16 mm.
 3. Det sena stadiet börjar den 24: e dagen av cykeln, slutar den första dagen i en ny fas. En gradvis minskning av skalet observeras, tjocklekenormen under denna period är i genomsnitt upp till 12 mm, det är möjligt att storleken blir lägre. Under denna period är slemskiktet täta.

Norm med en försening

Med en försening i menstruationen förlängs dess cykliska period. Ofta utlöser detta ett hormonellt misslyckande. Faktorer som stressiga situationer, undernäring, endokrina problem, gynekologiska sjukdomar kan inte uteslutas.

Under förseningsprocessen produceras inte de nödvändiga hormonerna i kroppen, storleken på livmoderns epitel kvarstår på sekretionsfasnivån. Medelvärdet är 12-14 mm. Denna indikator minskar inte, avstötningsprocessen inträffar inte, menstruation.

Tjocklek före menstruation

Endometriumet före menstruationen är i sekretionsfasen. Dess ungefärliga storlek är 1,2 cm. Östrogen och progesteron verkar på det funktionella lagret och väcker avstötning. I processen för avstötning tunnas endometriemembranet med cirka 3-5 mm, en av dess nivåer förloras.

Under graviditet

Om ägget inte befruktas, exfolierar det funktionella lagret under menstruationen. Om en kvinna blir gravid, förblir den normala tjockleken på endometrielskiktet under de första dagarna på samma nivå. Efter några veckor stiger siffran till 20 mm. Efter en månad av graviditeten kan en ultraljudssökning avslöja ett litet fruktägg..

Om en kvinna står inför en försening, och graviditetstester visar ett negativt resultat, kan du ta reda på det genom ökningen av slemhinnan, 2-3 veckor efter att embryot är fixerat på livmoderns väggar.

Vad man ska göra med en tjockleksmatchning

En missanpassning i tjockleken på endometriet upptäcks av läkaren under en ultraljudssökning. Det observeras ofta under graviditeten, slemhinnan är fullvuxen med kärl. Vid den andra graviditetsveckan växer skiktet till 2 eller fler centimeter. Eventuella förändringar i tjocklek kan vara patologiska. Det finns två typer av överträdelser:

 • endometrial hypoplasia - läkemedel med en stor mängd östrogen används för terapi. Små mängder aspirin föreskrivs också. Väl etablerad i behandlingen av blöjpatologi, akupunktur, fysioterapi. Experter noterar stimulering av endometrial tillväxt när man använder salvia;
 • hyperplasi - hormonella läkemedel används som läkemedelsterapi. Kirurgisk ingripande (curettage) av ett alltför stort slemskikt är inte uteslutet. I de svåraste fallen erbjuds en kvinna avlägsnande av livmodern. Kombinationsterapi (curettage och hormonella läkemedel) visar höga resultat.

Slemskiktet genomgår de största förändringarna under menstruationen, kvinnliga könshormoner bidrar till detta. Om det inte finns någon obalans i hormonbalansen fortsätter menstruationen utan avvikelser.

I klimakteriet

Climax blir en orsak som provocerar förändringar i slemhinnens tillstånd, en minskning av endometrialskiktet (ibland atrofi) och upphörandet av menstruationen. Normen för skiktet i klimakteriet är 5 mm. Om indikatorn överskrids finns det risk för att utveckla patologier.

Endometrium när du tar COC

Användningen av COC har blivit vanligt i en modern kvinnas liv. Men få människor vet vad som händer med kroppen när de tar preventivmedel och hur de förhindrar befruktningen. För att förstå detta måste du förstå hur p-piller fungerar:

 1. Under ägglossningen flyttar ett moget ägg in i äggledaren, där befruktning sker med kärnvätska. Prevensionsmedel hämmar mognadsprocessen, så ägget är i sovande tillstånd och ägglossning inträffar inte.
 2. Genom att använda preventivmedel blir slemet i livmoderhalsen för tjockt, vilket förhindrar spermier från att komma in i livmodern. Därför, även i fall där en kvinna glömmer att ta ett p-piller, är risken för att bli gravid extremt låg, även om ägglossning har inträffat.
 3. Den dåliga peristaltis på äggledarna orsakade av preventivmedel minskar risken för att spermvätska kommer in i ägget.
 4. COC: er har en direkt effekt på endometrium. I ett normalt tillstånd kommer fosterägget ut i livmodern, fästs vid endometriet. Efter menstruationen, under den första halvan av menstruationscykeln, återställs endometriumet. Under den andra halvan av cykeln växer den aktivt, vilket säkerställer en framgångsrik fixering av ägget på livmodersväggar. Men under påverkan av preventivmedel hämmas återställningen av slemlagret - befruktning blir omöjlig, även om det hände, har fosterägget inte möjlighet att få fotfäste.

Vid vilken tjocklek skrapas

Endometriet är två lager - funktionellt, basalt. Det är det funktionella lagret och kärlen under som kvinnan ser när menstruationen går. Om befruktning inte inträffar, exfolierar detta skikt och lämnar sig under menstruationen, blod uppträder som ett resultat av brott i blodkärlen. Med hyperplasi, en ökning av skiktet, dess celler.

När endometrialskiktet når 26 mm, dess struktur förändras, aktiv celldelning inträffar, är det nödvändigt att göra curettage, vilket hjälper till att eliminera den starka blödningen som följer med menstruationen. Detta förhindrar bildandet av maligna celler, och hormonbehandling minskar risken för återfall..

Patologi

Bland de vanligaste patologierna i endometrium noterar experter två - hypoplasia och hyperplasi. Båda patologierna har olika egenskaper och behandlingsmetoder..

hyperplasi

Endometrial hyperplasi är en patologi i vilken processen är en förtjockning av det övre (funktionella) lagret i livmoderslimhinnan upp till (26 mm), kompaktering och strukturella förändringar. Hyperplasi stör, tillåter inte att ett befruktat ägg i livmodern får fotfäste, fostret har inte möjlighet att utvecklas.

Patologi provoserar ofta en funktionsfel i menstruationen, dess varaktighet, utsöndringsintensiteten kränks. Ofta provocerar det utvecklingen av anemi, en kvinna observerar en blodcirkulation under perioden mellan menstruation av olika intensiteter. Ett förstorat endometrialt lager blir ofta rotorsaken till uppträdandet av polyper, andra neoplasmer.

hypoplasi

Det tunnade endemiska membranet tillåter inte en kvinna att förverkliga reproduktionsfunktionen - att bli mamma. Hypoplasia förhindrar att ägget fixeras på livmoderväggen. Ägget får inte den nödvändiga näringen, som tillhandahålls av blodkärlsystemet, varför fostret dör efter en tid efter bildningen. Den tunna slemhinnan blir ofta orsaken till utvecklingen av inflammatoriska, smittsamma processer i livmodern, eftersom det blir mindre skyddat från penetrering av olika mikroorganismer. Hypoplasia orsakar ofta dålig utveckling av de yttre könsorganen, ektopisk graviditet.

Processen att ändra endometrium är en av de viktigaste i en kvinnas kropp. Det går korrekt genom alla perioder, om den hormonella balansen är normal. När de första avvikelserna uppträder bör försämring av välbefinnande rådfråga en läkare. Att upprätthålla din hälsa är en viktig uppgift som varje kvinna bör vara tillräckligt uppmärksam på..

hur mycket ska endometriet vara innan menstruationen.

Jag har 6 vad betyder det?

Användarkommentarer

Jag hade en 8 mm m-eko ultraljud igår, och idag kom min period... det är normalt?

flickor försenar från den 7: e, test av 6 stycken är positiva, bröstet gör ont, ultraljudet är inte det som inte finns, vad är det? pliz svar Jag är orolig på LCD-skärmen säger de ingenting, endometrium 15,3 mm

Hej, jag har samma, m-echo - 12, jag gjorde en ultraljud kvällen innan, men jag har fortfarande ingen menstruation, även om jag fortfarande hittade en follikulär cysta, sa uzisten snart att endometriumet skulle komma in, det är bra, vilken dag kom din menstruation? ??

på ultraljudet sa de att minst 6 borde vara för att M ska vara det

Vilka är endometri normerna för cykeldagarna

I det kvinnliga reproduktiva systemet utför varje organ sina funktioner. Huvudrollen i bildandet av en behaglig atmosfär för utvecklingen av embryot spelas av endometrium - det inre slemskiktet i livmodern. I början är det härifrån som fosterägget får syre och näringsämnen. De cykliska förändringarna som sker i den under påverkan av hormoner säkerställer äggets mognad och kvalitet..

Slemhinnans tjocklek gör det klart i vilket tillstånd endometrialskiktet är, om det finns patologier och när är den bästa tiden att bli gravid. Det är viktigt för en kvinna att veta vad tjockleken på endometrium ska vara beroende på cykeldagarna, eftersom det beror på detta om det befruktade ägget kan konsolidera.

Om endometrium

Endometriet är det inre slemskiktet i livmodern, på vilket implementeringen av mekanismen för menstruationscykeln beror. Dessutom ger det optimala förutsättningar för fästning av ett befruktat ägg i livmodern, dess normala utveckling och erhållande av nödvändig näring från mammans kropp.

Den inre slemhinnan består av två lager:

 1. Basal - det är intill livmoderväggarna.
 2. Funktionell - ytskiktet som avvisas varje månad under menstruationen.

Tack vare basalen återställs det funktionella lagret innan nästa menstruation börjar. Den hormonella bakgrunden är ansvarig för tjockleken och strukturen i endometrium. Slemhinnan växer varje månad under den andra fasen av cykeln. Vid denna tidpunkt ökar blodtillförseln till endometrium, vilket innebär att livmodern är redo att fixera fosterägget. Det funktionella lagret avvisas om kvinnan inte är gravid och menstruationen börjar.

Utvecklingsstadier

Storleken på endometriet beror på stadiet i månadscykeln, det är indelat i faser:

 • Inledande - steg av blödning eller desquamation;
 • Proliferation - förändringar i basalområdet;
 • Sekretorisk - tillväxt av det funktionella lagret.
 1. I det första steget avvisas ytskiktet (funktionellt) och utsöndras tillsammans med blod och slem. Först exfolierar endometriet, sedan börjar återhämtningen, och en ny utvecklas från basalceller.
 2. I den andra fasen växer ytskiktet och vävnaden växer. Totalt finns det tre steg som det passerar varje månad - tidigt, mitten och sent.
 3. I början av det tredje steget utvecklas körtlar och blodkärl, slemhinnan förtjockas på grund av svullnad. Processen är indelad i tre steg - tidigt, mitten och sent. Gynekologer beräknar medelvärdena för normen för endometriet.

Behov och metoder för att mäta tjocklek

För att ta reda på tjockleken räcker det inte med en undersökning på en gynekologisk stol.

En kvinna tilldelas en ultraljudsskanning (M-eko), som utförs på vissa dagar av cykeln. I processen studerar läkaren slemhinnans struktur, dess tjocklek och densitet och kan också se neoplasmer.

Om en kvinna har stött på ett problem som infertilitet, är det viktigt för henne att känna till dessa indikatorer. Ultraljud föreskrivs under ägglossningen, antalet förändras varje dag under hela menstruationscykeln. Inom gynekologi finns det medelvärden som du kan ta reda på vilka problem som finns och i vilka tillstånd reproduktionsfunktioner.

Enligt en särskilt utvecklad tabell kan gynekologer se hur mycket patientens data skiljer sig från den ungefärliga normen. Om det finns en stor skillnad mellan de erhållna indikatorerna och de genomsnittliga indikatorerna, diagnostiseras patologi eller avvikelse.

Normtabell

Innan menstruationen är endometriet i sekretionsperioden och har en storlek på cirka 12 mm. Progesteron och östrogen verkar på slemhinnan, varför det avvisas. Det endometriala membranet förlorar en nivå och tunnas ut till 3-5 mm.

Tjocklek Storlekstabell:

Spridning

Utsöndring

FasnamnCykeldagBukt i tjockleken

Blödning

1-2 - desquamation5-9
3-4 - förnyelse2-5
5-7 - tidigt stadium3-7
8-10 - mellansteg7-10
11-14 - sent stadium10-14
15-18 dag - tidigt stadium10-16
19-23 dag - mellansteg10-18
24-27 dagar - sent stadium10-17

Storleken på folliklarna under dagarna av menstruationscykeln:

CykeldagFollikelns diameter
10 dagar10 mm
11 dagar13,5 mm
12 dagar16,6 mm
13 dagar19,9 mm
14 dagar21 mm

Befruktningens sannolikhet beror på slemlagrets diameter. För att förhållandena ska vara så gynnsamma som möjligt är det nödvändigt att veta dess tjocklek.

Tabellen visar de genomsnittliga data som motsvarar den normala menstruationscykeln - 28 dagar. Beroende på hur länge patientens cykel varar kommer indikatorerna att variera.

Endometrial fasberoende hastigheter

Det funktionella lagret i endometriumet växer i enlighet med menstruationscykelfasen. En ultraljudsundersökning föreskrivs under olika perioder, eftersom tjockleken på endometrium varierar i faserna av cykeln. Resultaten gör det klart om det finns avvikelser eller inte. Diagnosen beror på slemhinnens storlek. Det finns en genomsnittlig indikator som anses vara normal, men antalet kan variera i varje enskilt fall..

Blödningsfas

Cykeln börjar den första dagen i din period. Det funktionella lagret kommer ut och blödning inträffar, som varar upp till 7 dagar. Scenen är indelad i en period med avslag och regenerering. Avstötning sker på 1-2 dag av menstruationen, det inre slemskiktet i livmodern når 5-9 mm. Förnyelse börjar på 3-5 dagar, endometrium börjar växa och har en minsta tjocklek på 3 mm.

Proliferativ fas

Fasen börjar på dag 5 och varar till 14-16 dagar. Under denna period ökar endometrialskiktet. I den andra fasen finns det tre perioder:

 1. En tidig period som börjar på dag 5 och slutar på dag 7 i cykeln. Slemhinnans tjocklek är 5-7 mm.
 2. Den genomsnittliga perioden när endometriet aktivt växer och kondenseras. På åttonde dagen är storleken på det funktionella lagret 8 mm; scenen avslutas den tionde dagen. Diameter - 10-12 mm.
 3. Den sista perioden eller spridningen faller på 10-14 dagar. För närvarande ökar det funktionsskikts tjocklek och höjden är 10-12 mm.

I den sista fasen börjar mognad av folliklar, dess diameter på dag 10 är 10 mm, 14-16 - cirka 21 mm.

Sekretorisk

Sekretionsperioden är viktig för en kvinnas kropp, som faller den 15-10: e dagen av cykeln. Det händer tidigt, mitten och sent. I detta skede förändras endometriumets struktur. I det tidiga stadiet (15-18 dagar) växer slemskiktet gradvis. Måtten kan variera, ungefärliga siffror är 12-16 mm.

Medelperioden (19-24 dagar) åtföljs av en förtjockning av livmoderslimhinnan. Normen för endometriumtjockleken bör inte överstiga 18 mm. Medeltalet är 14-16 mm. På den 24: e dagen av menstruationscykeln börjar det sena stadiet, det slutar den första dagen i en ny fas.

Skalet minskar gradvis, normalt är tjockleken upp till 12 mm, men vanligtvis är indikatorerna lägre. Under denna period är endometriet tätare än i de tidigare..

Normal under fördröjning

Med förseningar blir den cykliska perioden längre, vilket orsakar en hormonell obalans. Ofta orsakas sådana problem av stress, undernäring, gynekologisk patologi eller störningar i det endokrina systemet. Under förseningen produceras inte de nödvändiga hormonerna och slemhinnan upprätthåller en storlek som motsvarar sekretionsfasen. Medeltalet är 12-14 mm. På grund av detta slits inte endometriumet, menstruationen börjar inte och storleken minskar inte.

Tjocklek före menstruation

Endometriumet före menstruationen är i utsöndringsstadiet, dess ungefärliga tjocklek är 12 mm. På grund av effekterna av östrogen och progesteron på ytskiktet avvisas det. Vid denna punkt blir skalet tunnare, tappar en nivå och har en storlek på 3-5 mm.

Under graviditet

Om befruktningen inte äger rum, kommer kvinnokroppen att bli av med onödig endometrium.

I nästa menstruationscykel byggs den upp igen, så att den varar tills klimakteriet. Om embryot kvarstår fortsätter det funktionella lagret att utvecklas och växa. Normal tjocklek i första trimestern är 20 mm. Efter 30 dagar kan en ultraljud detektera ett litet fosterägg.

Vidare slutar slemhinnan att utvecklas och blir en del av moderkakan.

Det finns situationer när hon inte vill delta i utvecklingen av fostret, då föreskrivs speciella mediciner som är nödvändiga för att öka och underhålla skiktet. Om detta inte görs är ett missfall och problem med att förse det framtida barnet näringsämnen.

Avvikelseåtgärder

Vid ultraljud kan läkaren upptäcka ett missförhållande i tjockleken på det inre slemskiktet. Detta observeras under graviditet, membranet ökar kraftigt och överväxlingar med kärl (spiralartärer). Vid den andra veckan växer endometriet till 2 cm eller mer. Förändringar orsakas ofta av olika patologier. Läkare skiljer två huvudsakliga kränkningar:

 • Hyperplasi - sjukdomen kännetecknas av en ökning av tjocklek och patologisk spridning av endometrium. I början når värdena 10 mm eller mer. Brott utvecklas med myom, endometrios, cystiska sjukdomar, kroniska inflammatoriska patologier osv.;
 • Hypoplasi - ett lägre värde upptäcks vid en ultraljud, upp till 3 mm. Avvikelse inträffar med inflammatoriska sjukdomar.

Hypoplasi är ofta medfødt, utvecklingen av hormoner anses vara otillräcklig sekretion. I sådana fall föreskrivs hormoner som innehåller östrogen, gynekologisk massage, behandling i sanatorier med mineralvatten, hirudoterapi. Hyperplasi kräver curettage och efterföljande användning av födelsekontroll.

I klimakteriet

Under klimakteriet bör slemhinnan inte växa. Normen för endometrium är 4-5 mm. Gradvis försvinner det funktionella lagret, menstruationen är frånvarande. Om en ultraljudsundersökning avslöjade en storlek upp till 6 mm, uppmanas kvinnan att observeras.

Under flera månader ska skalet inte växa om antalet ändras, behandlingen indikeras, eftersom risken för cancer är ökad.

När du tar COC

Hos en patient som tar hormonella preventivmedel har endometrium ett tillstånd som liknar klimakteriet..

Sådana läkemedel hämmar ovariefunktionen, de producerar inte hormoner som är involverade i tillväxt..

När man tar preventivmedel inträffar sådana förändringar:

 1. Läkemedlet hämmar äggmognad, det är inaktivt, så ägglossning inträffar inte.
 2. Om du dricker preventivmedel blir slemet i nacken mycket tjockt, varför spermierna inte kan tränga igenom livmodern.
 3. Hormoner i COC: er ger dålig peristaltis av äggledarna. Sannolikheten för att spermier penetrerar till ägget är minimal.
 4. Under påverkan av COC: er återgår inte slemskiktet, därför kommer befruktning inte att ske. Även om befruktningen är framgångsrik kan fosterägget inte fästa vid livmoderns väggar.

Om du tar orala preventivmedel kommer tjockleken på endometrium inte att överstiga 4 mm.

Curettage tjocklek

Som redan nämnts består det inre slemhinnan i livmodern av basala och funktionella skikt. Under menstruationen förkastas ytan och utsöndras. Blodigt utflöde uppstår på grund av brott i blodkärlen. Hyperplasi innebär en ökning av skiktet och cellerna. När den når 26 mm förändras strukturen, celler delar sig aktivt. I sådana situationer är det nödvändigt att göra en curettage, vilket hjälper till att eliminera blödning under menstruationen. Tack vare proceduren kan onkologi undvikas, och att ta hormoner minskar risken för återfall..

Patologiska avvikelser

Oftast diagnostiseras patologier såsom hypoplasi och hyperplasi. Båda sjukdomarna kännetecknas och behandlas olika..

hyperplasi

Endometrial hyperplasi är en förtjockning (upp till 26 mm) av det funktionella lagret i slemhinnan, dess komprimering och strukturella förändringar. Sjukdomen tillåter inte ägget att fästa sig till livmodern, så fostret kan inte utvecklas normalt. Den patologiska processen orsakas ofta av hormonella störningar, en kvinna klagar över oregelbunden menstruation, dess intensitet och varaktighet förändras. Patienten utvecklar anemi, det finns en blodig daub mellan menstruationen.

En ökning av endometriet provocerar ofta utseende på polypper eller andra godartade tumörer.

hypoplasi

Sjukdomen manifesteras genom tunnning av slemhinnan, varför en kvinna inte kan bli mamma. Hypoplasi tillåter inte att det befruktade ägget får fotfäste på livmoderns väggar, det får inte näring från blodkärlen, som ett resultat dör fostret ett tag efter bildandet.

Patologi orsakar ofta smittsamma och inflammatoriska processer i livmoderhålet, eftersom det är dåligt skyddat. På grund av hypoplasi finns det dålig utveckling av de yttre könsorganen och en ektopisk graviditet.

Om den hormonella bakgrunden är normal passerar endometriet alla perioder korrekt. När en kvinna noterar en försämring av välbefinnandet och förekomsten av avvikelser, måste du se en läkare. God intim hälsa är nyckeln till ett lyckligt moderskap i framtiden.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Varför menstruationen gick en vecka tidigare?

Regelmässigt återkommande regelbunden menstruation är en av de viktigaste indikatorerna för en kvinnas reproduktionssystem. Menstruation är nödvändig för att rengöra livmoderslimhinnan från ett ofördelat ägg....

Ägglossningstid: hur man fastställer utgivningsdatum för ägget från follikeln?

Varje månad sker ett stort antal processer i en kvinnas kropp, vars syfte är att skapa de mest lämpliga förutsättningarna för befruktning av ägget och bevarande av graviditeten....

Varmt under menstruationen: orsaker och sätt att lindra kvinnors tillstånd

Feber är ett tillstånd som är känt för många. En ökning av temperaturen är förknippad med människor med förkylningar och matburna sjukdomar....