Tjockleken på livmoderns endometrium under klimakteriet: symtom på hyperplasi

Blödning

Climax är en tidsperiod som oundvikligen inträffar i varje kvinnas liv. Det kännetecknas av förändringar i hela kroppen i samband med exponering för hormoner..

Fortplantningssystemet lämpar sig för det största inflytandet: äggstockarna upphör gradvis att fungera, könsdelarna minskar i storlek, slemhinnorna i livmodern och slidan hos vagina.

Men i närvaro av ogynnsamma faktorer (dålig genetik, hormonella funktionsfel, skador under livmodersnäring) störs den involverande processen i livmodern (omvänd utveckling) och endometrial hyperplasi i klimakteriet utvecklas.

Menopausal endometrial hyperplasi

Hyperplasi är en av de vanligaste endometriala patologierna i klimakteriet..

Den inre bollen är känslig för förändringar i koncentrationen av könshormoner i blodet, mättnad med östrogen och progesteron påverkar slemhinnan i livmodern, som normalt bör tunna ut.

Men på grund av vissa faktorer som kan bildas långt före klimakteriet börjar endometrialceller sprida sig i livmodern - hyperplasi utvecklas under jelimenopausal period.

Med klimakteriet lämnar endometriumet sig till strukturella förändringar, dess basalkula blir tunnare och den funktionella sluta utvecklas.

Men med den patologiska förloppet av klimakteriet slutar inte slemhinnan att växa, dess tjocklek ökar ständigt, vilket väcker uppkomsten av obehagliga symtom.

När hennes tjocklek når sin topp uppstår avstötning och kvinnan får livmodersblödning.

För att allvarliga symtom på hyperplasi ska uppstå bör tjockleken på endometrium med klimakteriet vara mer än 8 mm, 15 mm av slemskiktet behövs för att isolera blod.

Patologisk tjocklek på endometrium med klimakteriet

Diagnosen endometrial hyperplasi med förändringar i klimakteriet görs när slemkulan i livmodern är för tjock och börjar orsaka obehagliga symtom.

I reproduktionsåldern ändrar det funktionella lagret sin tjocklek genom hela menstruationscykeln. 2-3 dagar före det förväntade datumet för menstruation kan det nå mer än 18 mm, då sker det en släpp och utsöndring av slem och blod genom slidan.

I premenopaus börjar endometriet att växa långsammare på basalkulan och upphör gradvis att bildas fullständigt..

Tjockleken minskar med varje cykel tills den når 5 mm eller mindre, då stoppar menstruationsblödningen och klimakteriet går in..

Tillväxten av endometrium i början av klimakteriet diagnostiseras sällan, dess svaga förtjockning leder till en längre premenopausal period.

Med en lätt förtjockning av det klimakteriska endometriumet (upp till 8 mm) tilldelas patienten dynamisk observation, eftersom även en sådan tjocklek i enskilda fall kan anses vara normal.

Men om bollen växer med varje efterföljande studie, gör läkaren en diagnos av endometrial hyperplasi hos postmenopausala kvinnor.

Karakterisering av normalt endometrium

Den normala tjockleken på endometrium under klimakteriet bör inte överstiga 5 mm, även om det i sällsynta fall kan finnas undantag som bekräftas med diagnostiska test.

Försiktighetsåtgärder är att förskriva en ultraljuddiagnos av livmoderns innerboll, som utförs tre gånger med tre månaders intervall.

Normalt slutar endometriumet i klimakteriet att förändras, såvida inte kvinnan tar hormonella läkemedel.

Viktig! Man bör komma ihåg att storleken och typen av den normala livmodern under postmenopausal period skiljer sig från de fysiologiska värdena på organet i reproduktiv ålder.

Det förkortas, blir tätare, dessutom kan vätska ackumuleras i dess hålighet, vilket oftast förväxlas med polyper eller utveckling av cancer.

Orsaker till tillväxten av slemlagret i klimakteriet

Skälen till utvecklingen av hyperplasi kan sträcka sig även från flickans reproduktionsperiod, de inkluderar:

 • genetisk faktor - om nära släktingar på kvinnlig sida drabbades av patologi ökar risken för att bli sjuk;
 • sjukdomar i könsorganen som uppstod under puberteten;
 • ofta störningar i menstruationscykeln i anamnesis;
 • patologier associerade med det endokrina systemet eller metabolism, till exempel diabetes mellitus;
 • övervikt;
 • historia av arteriell hypertoni;
 • långvarig användning av mediciner eller preventivmedel, som innehåller en stor mängd östrogen;
 • operationer i livmoderhålet (curettage, abort, spiral placering);
 • leversjukdom.

Ofta uppstår problemet för dem som leder en ohälsosam livsstil. För att minska risken för hyperplasi är det därför viktigt att sluta röka, träna och dricka mindre alkohol..

Former och symtom på patologi

Beroende på den kliniska bilden och arten av förändringarna i skikt i livmodern, skiljer sig flera former av adenomyos (hyperplasi):

Det åtföljs av överdriven reproduktion av livmoderens körtelvävnad, vilket uppstår på grund av patologisk placering av körtlar i det funktionella skiktet i det inre skalet.

Vid snabb behandling behandlas sjukdomen snabbt och utan konsekvenser utan att orsaka komplikationer.

Det kan utvecklas självt, men oftare inträffar efter en långvarig kurs av körteladenomos. Många cyster och andra neoplasmer förekommer i livmoderhålet.

Faran med denna form är att patologin snart kan förvandlas till en cancerprocess.

En sällsynt form under vilken endometrium av basalunderskiktet dras in i sjukdomen.

Det växer långsamt, men svarar inte bra på hormonterapi. Därför föreskriver läkaren ofta operation.

Det påverkar inte hela slemhinnan i livmodern utan endast selektiva områden. Den mest blödande formen av hyperplasi, för diagnos och behandling av curettage i livmoderhålan.

Emergency curettage utförs också om det är mycket blodförlust.

Den svåraste typen av patologi. Cellerna i slemlagren i livmodern multiplicerar snabbt och leder till en betydande förtjockning av den inre bollen på kort tid.

Dessutom degenererar de ofta till cancerstrukturer. När atypisk adenomyos diagnostiseras rekommenderas patienten omedelbart att ta bort livmodern och bihang för att undvika tumörer i äggstockarna eller livmodercancer.

De karakteristiska symtomen på en hyperplastisk process i livmoderhålan visas bara i de sena utvecklingsstadierna, när slemkulan redan börjar avvisas.

Innan detta kan en kvinna uppmärksamma utseendet på vitgrå utflöde och svaga, värkande känslor i nedre del av buken..

I de första stadierna av endometrial avstötning uppträder spotting fläckar och sedan uppstår blödning som liknar menstruation.

Behandling

En gynekolog är involverad i behandlingen av endometrial hyperplasi i klimakteriet. Han utför undersökningar och undersökningar, bestämmer stadium och typ av adenomyos och föreskriver rätt terapi.

Viktig! Ignorera inte tecken och symtom, men börja behandlingen genom att kontakta en specialist.

Medicin

Läkemedelsbehandling består i utnämningen av läkemedel som innehåller hormoner, vars nivå har minskat kraftigt i en kvinnas kropp.

Livmoderslimhinnan växer när koncentrationen av progesteron i blodet minskar och östrogenmängden ökar.

För att stabilisera den hormonella bakgrunden används progestogen mediciner - Duphaston.

Progesteron kan injiceras eller tas i tablettform. Ibland placeras en kvinna en intrauterin enhet som innehåller en dos av hormoner, men metoder används ofta för att behandla unga flickor.

Kirurgiskt ingrepp

Kirurgiska behandlingsmetoder används i fall där det finns risk för cancer degeneration eller andra metoder inte kan stoppa blödningen.

Det finns två typer av operationer:

 • Fraktionerad curettage - med ett speciellt verktyg rengör läkaren slemhinnan från livmodersväggar. Metoden används för diagnos och akutvård vid svår blödning..
 • Utmattning av livmodern är ett radikalt behandlingsalternativ som består i att ta bort hela organet.

Folkmetoder

Alternativa behandlingsmetoder kan vara bra hjälpare i kampen mot adenomyos, men de bör endast användas efter att ha konsulterat en läkare..

Viktig! Häng inte på folkrecepter och glöm inte att utse en specialist.

Traditionell medicin rekommenderar att man använder avkok, alkohol- och vattentinkturer från nässlor, pioner, plantain, celandine och andra örter som påverkar det hormonella tillståndet.

Hirudoterapi, som tonar hela kroppen, har också visat sig väl..

Konsekvenser och komplikationer

Instabilitet hos hormonell bakgrund och ständiga förändringar i endometriumstrukturen som uppstår under en lång tidsperiod kan leda till komplikationer:

 • tumörer och cystor i livmodern;
 • anemi på grund av ofta blödning;
 • onkologi.

För att undvika obehagliga konsekvenser måste du börja behandla tidig hyperplasi.

Viktig! Var sjätte månad genomgå en förebyggande undersökning av en gynekolog för att identifiera förändringar som ännu inte har utlöst symtomen..

Postmenopausal endometrial hyperplasi

Den högsta förekomsten av endometriecancer uppstår vid en ålder av 60 år. Därför är endometrial hyperplasi hos postmenopausala kvinnor särskilt farlig: denna hyperplastiska process fungerar som bakgrund för utveckling av malign gynekologisk patologi.

 1. När postmenopaus kommer?
 2. Endometrial hyperpalsi - vad är det?
 3. Anledningar till utveckling av endometrial patologi hos postmenopausala kvinnor: - diffus form; - fokalform.
 4. Symtom på äldre hyperplasi.
 5. Diagnostik
 6. Funktioner och behandlingsregimer för sjukdomen i äldre ålder.

När postmenopaus kommer

Menopaus är tiden för den sista fysiologiska menstruationen.

Cirka 50% av kvinnorna har klimakteriet i åldern 45-50 år, 20% kommer efter 50 år, 25% har tidigt (upp till 45 år) menopaus.

Kvinnas utvecklingsperioder

Om orsakerna och behandlingen av endometrial hyperplasi i klimakteriet, läs i detalj i artikeln: Endometrial hyperplasi i klimakteriet.

Vad är endometrial hyperplasi - en kort översikt

Endometrium är livmoderns inre foder; mer exakt, slemlagret i livmoderväggen intill myometrium (muskellager). Det representeras av stroma, livmoderkörtlarna och blodkärlen nedsänkta i den.

Endometrial hyperplasi är en godartad hormonberoende proliferativ transformation av livmoderslimhinnan med en kränkning av dess struktur och funktioner.

Endometrium är en variabel, mycket känslig för verkan av könshormoner vävnad. Östrogen stimulering främjar dess tillväxt på grund av spridningen av livmoderkörtlarna. Progesteron, däremot, stimulerar mognaden och spridningen av stroma, men hämmar spridningen av körtelepitel.

Detaljer om de olika formerna av endometrial hyperplasi, orsakerna till utveckling och behandling av denna sjukdom, se artikeln: Behandling av endometrial hyperplasi.

Huvuddelen av östrogen och progesteron hos kvinnor produceras i äggstockarna..

I fertil ålder är nyckelpunkten i utvecklingen av typisk hyperplasi hormonell obalans, eller mer exakt, östrogenism: endometrial hyperstimulering med östrogener med brist på hämmande aktivitet av progesteron.

Orsakerna till endometrial hyperplasi i postmenopaus efter utrotningen av hormonaktiviteten i äggstockarna är inte alltid förklarliga.

En ledande roll i utvecklingen av cancer i de kvinnliga könsorganen och hyperplastisk patologi av endometrium hos postmenopausala kvinnor spelas av en genetisk predisposition.

Hyperplastiska processer av endometrium hos postmenopausala kvinnor Struktur av hyperplastiska processer av endometrium hos postmenopausala kvinnor

Atypisk endometrial hyperplasi är en prekancerös process. Det kan uppstå oberoende, liksom mot bakgrund av diffus, fokal typisk hyperplasi, polypos och endometrial atrofi.

Läs mer om riskerna, prognosen och behandlingen av endometrial hyperplasi med atypi i artikeln: Atypisk endometrial hyperplasi.

Orsaker till diffus endometrial hyperplasi hos kvinnor efter menopaus

Utseendet på diffus hyperplasi av livmoderslimhinnan vid en äldre ålder gör att vi för det första letar efter en källa till patologisk utsöndring av östrogener. Orsaker till hyperestrogenism hos postmenopausala kvinnor:

 • Ovarial patologi: hormonaktiva ovarietumörer, tekomatos, stromal ovarial hyperplasi.
 • Diencefal patologi: åldersrelaterade förändringar i centrala nervsystemet och relaterade endokrina och metaboliska störningar.
 • Fetma: Extragonatal östrogenproduktion i fettvävnad.

Orsaker till fokal endometrial hyperplasi hos kvinnor efter menopaus

Fokal hyperplasi av uterusslemhinnan vid en äldre ålder fortsätter ofta i form av polypos.
Polypos är en form av fokal hyperplastisk process på grund av godartad transformation av endometrialt basalskikt.

Typisk fokal hyperplasi eller endometrial polypos hos postmenopausala kvinnor utvecklas mot bakgrund av kronisk inflammation i atrofierade delar av livmoderslimhinnan (kronisk atrofisk endometrit).

Lokala faktorer för utveckling av lokal patologi för endometrium hos postmenopausala kvinnor:

 • Förändringar i hormonreceptorapparaten i endometrium: en ökning i antalet och känsligheten av östrogenreceptorer för små doser av hormonet.
 • Ökad aktivitet av insulinliknande tillväxtfaktorer.
 • Bromsa planerad celldöd (apoptos).
 • Brott mot lokal immunitet.

Riskfaktorer för postmenopausal endometrial hyperplasi

Symtom på endometrial hyperplasi hos kvinnor efter menopaus

 • Livmoderblödning.
 • Uterine spotting.
 • Ibland: purulent urladdning från livmodern.
 • Ibland: dragande, krampande smärta i nedre del av buken.
 • Asymptomatisk kurs.

Diagnostik

1. Ultraljudstransvaginal skanning - den optimala metoden för primär diagnos av endometrial patologi.

Tjockleken på endometrium hos postmenopausala kvinnor. Norm för M-eko vid ultraljud

Postmenopausal varaktighetM-eko
Mindre än 5 år≤5 mm
Mer än 5 år≤4 mm
LångDålig visualisering

Ultraljudstecken på endometrial hyperplasi hos kvinnor efter menopaus:

 • M-ekoökning> 5 mm
 • Heterogenitet hos endometrial struktur.
 • Grovhet, suddig gräns mellan muskel och slemlager i livmoderväggen.
 • Dopplerografi: förändring i blodflöde, hög blodflödesmotstånd i endometrium.
 • Serosometer: vätska i livmoderkaviteten.

2. Hysteroskopi med hjälp av ett styvt hysteroskop i kombination med separat diagnostisk curettage av endometrium och endocervix (livmoderhalsslemhinnan).

3. Histologisk undersökning: studien av det avlägsna endometriumet under ett mikroskop.

4. Identifiering av äggstockspatologi: ultraljud, biopsi, MRI (vid behov).

5. För att bestämma den genetiska predispositionen för hyperplasi och malign transformation av endometrium, görs en genetisk analys av de specifika enzymerna MMPI, ACE och cytokrom 1A1 (CYP 1A1).

Behandling av endometrial hyperplasi hos postmenopausala kvinnor

Fraktionell (separat) diagnostisk curettage av uterusslemhinnan under kontroll av hysteroskopi är det första steget av behandling av endometrial hyperplasi och den rekommenderade metoden för att stoppa blödning av livmoder rekommenderad för postmenopaus.

Valet av taktik för behandling av endometrial hyperplasi hos postmenopausala kvinnor beror på resultaten av histologisk undersökning av endometrialprover.

2. Kirurgisk behandling.

Vid en äldre ålder finns det en hög risk för degenerering av godartad hyperplasi till endometrial cancer. Därför föredras operationella taktiker vid behandling av postmenopausal endometrial patologi:

 • Borttagning av livmodern med bilagor.
 • Adnexektomi: avlägsnande av äggstockarna.
 • Abdomination i buken: förstörelse av livmoderslimhinnan.

Endometrial ablation (ablation, resektion) är en metod för försiktig kirurgisk behandling av enkel diffus postmenopausal endometrial hyperplasi. Metodeffektivitet ≈83,4%.

Endometrial ablation görs av:

 • efter några dagar, området för curettage och histologisk undersökning av endometrium;
 • vid återkommande typisk endometrial hyperplasi efter misslyckad hormonterapi.

Under ablation förstörs hela slemhinnan i livmodern tillsammans med dess basskikt till ett djup av 3-5 mm. Oftare utförs operationen med den elektrokirurgiska metoden.

Denna operation fungerar i vissa fall som ett alternativ till radikal kirurgisk behandling (avlägsnande av livmodern) vid återkommande endometrial hyperplasi.

Indikationer för att avlägsna livmodern med bilagor hos postmenopausala kvinnor:

 • Typisk (enkel, komplex) endometrial hyperplasi i kombination med äggstockspatologi, myom, endometrios, endokrina och metaboliska störningar.
 • Återfall av typisk enkel (komplex) endometrial hyperplasi.
 • Endometrial hyperplasi med atypia.
 • Adenomatösa polyper av endometrium.

Konservativ hormonterapi i dessa fall hos kvinnor efter menopaus utförs endast med kontraindikationer för kirurgi.

3. Hormonbehandling.

Den enda indikationen för konservativ behandling av endometrial patologi hos postmenopausala kvinnor är enkel endometrihyperplasi utan atypi..

Hormonterapi för typisk enkel postmenopausal endometrial hyperplasi.

Gestagener i kontinuerligt lägeDoseringMångfald
17a-OPK250 - 500 mg2 gånger på 7 dagar
Depotkontroll450 - 600 mg1 gång på 7 dagar
Provera20 mgdagligen
Norkolut10 mgdagligen

Övervakning av behandlingens effektivitet utförs efter 6 månader:

 • Ultraljudscanning
 • aspirationbiopsi;
 • upprepad diagnostisk curettage.

Återfall av typisk postmenopausal endometrial hyperplasi behandlas snabbt.

4. Kombinerad behandling.

 • Typisk fokal endometrial hyperplasi.
 • Enkel polypos.

Hos postmenopausala kvinnor, mot bakgrund av kronisk atrofisk endometrit, är behandling av fokala endometriala hyperplastiska processer med gestagen ineffektiva.

Stadier av kombinationsbehandling

Tillsammans med hysteroskopi och diagnosförfarandet genomförs:

 • Polyp borttagning.
 • Selektiv kauterisering (förstörelse) av basalskiktet i endometrium i området för den borttagna polyp- eller polyposfokus.
 • Lokal antiinflammatorisk behandling: tvätta livmoderhålan med en lösning av klorhexidin 0,02%, dr.
2 etapp

Allmän anti-bakteriell antiinflammatorisk behandling:

 • cefazolin + metronidazol;
 • levofloxacin,
 • ciprofloxacin,
 • doxycyklin,
 • gentamicin,
 • dr.
 • Actovegin - för att stimulera läkning av skadad livmodervävnad.

Bland gynekologiska onkologiska sjukdomar tar endometriecancer andra plats efter livmoderhalscancer. Därför anses kirurgiskt avlägsnande av livmodern med bilagor vara den metod som valts för behandling av endometrial hyperplasi hos äldre patienter.

Normer med M-Echo av livmodern och patologiska tillstånd i endometrium i klimakteriet

Endometriet under klimakteriet genomgår många förändringar förknippade med hormonella förändringar i den kvinnliga kroppen. Under påverkan av en bristnivå av östrogener och progesteroner i livmoderkaviteten börjar atrofiska förändringar i slemytorna, vilket leder till ett fullständigt stopp av menstruationsfunktionen. Det finns vissa gränser för tjockleken på endometrielskiktet i klimakteriet, i strid med vilka vissa patologiska sjukdomar börjar utvecklas.

Utvecklingen av endometrial hyperplasi

Många kvinnor som har gått in i tröskeln för klimatförändringar upphör att uppmärksamma sin hälsa. De förråder särskild betydelse för alla plågor som manifesterades under denna tidsperiod, och tillskriver allt till förändringar i den hormonella bakgrunden. Men man kan naturligtvis inte behandla sig själv så. När allt kommer omkring är det med början av klimakteriet i den kvinnliga kroppen att immunförsvarets nivå försvagas. Och hon har största risken att utveckla allvarliga patologier: från neoplasmer med en godartad karaktär till en cancertumör. Därför är det nödvändigt med en regelbunden undersökning på det gynekologiska kontoret: minst två gånger per år, under vilken de första stadierna i utvecklingen av störningar kan upptäckas.

Utvecklingen av endometrial hyperplasi i klimakteriet är den vanligaste patologiska förändringen i det funktionella lagret i livmoderslimhinnan.

Hyperplasi av endometrialskiktet kännetecknas som patologisk tillväxt av det funktionella skiktet på slemhinnorna i livmoderhålan, vilket bidrar till bildandet av livmodersblödning.

Denna patologi för endometrium i klimakteriet utvecklas under påverkan av hormonella förändringar i kroppen. Följande faktorer bidrar också till utvecklingen av patologi:

 • Överdriven vikt
 • patologiska förändringar i leverfunktion;
 • utveckling av diabetes;
 • progressivt stadium av hypertoni;
 • ärftlig faktor.

Denna patologi av endometrium hos postmenopausala kvinnor är ganska farlig, eftersom den kan gå till stadium av malignitet och degeneration till en cancertumör. Utvecklingen av atypisk hyperplasi kan i 25% av fallen leda till cancerbildning. För att förhindra sådana komplikationer är det nödvändigt att känna till normerna för tillståndet i kroppens reproduktionssystem i bördiga och i klimakteriet.

Du måste också vara uppmärksam på symptomen som förekommer i tid, genomgå undersökningar och undvika inte modern utveckling i terapeutisk behandling av klimakteriet och dess patologier.

Normer för endometrium vid klimakteriet

Alla processer med förändringar i endometrium under klimakteriet och under menopausperioden måste noggrant övervakas för att förhindra allvarliga komplikationer och utvecklingen av onkologi.

Metoder för ultraljuddiagnostik är de mest effektiva och pålitliga sätten att bestämma livmoderorganets tillstånd och normen i endometrium med klimakteriet.

Normalt bör livmoderns M-ECHO inte vara mer än 5 millimeter. Med värdet på denna indikator inom 6 mm, högst 7 mm - blir det nödvändigt att dynamiskt kontrollera tjockleken på endometriet i klimakteriet med upprepade ultraljudundersökningar efter 3 och 6 månader. Även om sådana indikatorer fortfarande är tillåtna och 7 mm - är detta i vissa fall normal tjocklek.

Om tjockleken på endometrium i klimakteriet överstiger 8 mm, indikerar detta utvecklingen av en patologisk process. I denna situation, för att göra en noggrann diagnos, utför en specialist en diagnostisk curettage av livmoderhålan.

I fallet när endometriumet i klimakteriet, dvs. dess tjocklek direkt, överstiger 12-13 mm, utförs en separat curettage av slemhinnan och skickas till en histologisk undersökning av det erhållna biologiska materialet från livmoderhålan.

Det är viktigt att komma ihåg att curettage-metoder är nödvändiga för brott mot normerna för endometrialtjocklek för att studera strukturen på det erhållna materialet, ställa en noggrann diagnos och påbörja lämplig behandling.

Variationer av patologi

Hyperplastiska processer i endometrium kan ha fyra olika former av flöde, nämligen:

 1. Körtel.
 2. Glandular cystic.
 3. Fokal.
 4. atypiska.

En av de vanligaste formerna av den hyperplastiska processen är körtelpatologi. Det åtföljs av tillväxten av körtelvävnader, men har en mindre farlig form av flöde, eftersom den utvecklas under en mycket lång tid. Men glöm inte att utvecklingen av körtelhyperplasi i avsaknad av lämplig behandling kan utvecklas till onkologi.

En mindre vanlig variant av hyperplastiska processer är körtelcystiska patologier. Detta är en ganska farlig form av hyperplasi, kännetecknad av bildandet av cystiska lesioner i slemhinnorna i livmoderhulen. I 5-6% av fallen kan de också utvecklas till en cancertumör i endometrialskiktet.

Fokala former av hyperplastiska processer är ganska sällsynta, men är en av de farligaste patologiska störningarna i endometriet. Med utvecklingen av denna form används ingen terapeutisk behandling. I detta fall utförs strikt kontroll över utvecklingen av polypper som har en hög benägenhet för malignitet.

Utseendet på en atypisk form av hyperplasi är en farlig patologi, vid detektion av vilken en biopsiundersökning genomförs, vilket bekräftar förekomsten av karcinom i mer än 60% av fallen.

Denna form av sjukdomen kräver omedelbar kirurgisk behandling..

Symtom på endometrial patologi

Utvecklingen av den hyperplastiska processen under en lång tid åtföljs av ganska milda symtom. Med en ökning av tjockleken på endometrielskiktet kan en kvinna förekomma blödande, vilket inte kan ignoreras.

Om detta symptom finns, är det brådskande att kontakta en kvalificerad specialist.

Andra symtom på utvecklingen av hyperplasi i endometrialskiktet känner sig i ganska sällsynta fall. Ibland kan man vid framsteg av denna patologi notera vit eller grå utsläpp av smutsig art. Ömhet i hyperplastiska processer förekommer inte.

Utvecklingen av denna patologi upptäcks i de flesta fall genom att undersöka den planerade kursen på det gynekologiska kontoret.

Diagnostiska åtgärder

I de fall då en kvinna, som tar hand om sin hälsa, genomgår regelbundna undersökningar, kommer inga problem med att upptäcka patologiska förändringar i livmoderhåendet i tid. Sedan under undersökningen används speciella gynekologiska speglar, som gör det möjligt att tydligt se den fibrösa och körtel-cystiska formen av hyperplasi.

Som nämnts ovan finns det i endometriet en viss norm för dess tjocklek, vars överskott indikerar patologi. Endometrial tjocklek detekteras med ultraljuddiagnostisk metod.

Men utöver ultraljud för allvarliga kränkningar, kan diagnostiska metoder för livmoderhålan med radioaktiv fosfor förskrivas.

Baserat på resultaten och efter alla diagnostiska procedurer utvecklar specialisten det mest effektiva systemet för vidare behandling.

Behandlingsmetoder

Inom modern medicin finns det ett stort antal olika terapeutiska behandlingsmetoder: både konservativa och kirurgiska.

I det fall orsaken till utvecklingen av patologin är en förändring av den hormonella bakgrunden i den kvinnliga kroppen, liksom tjockleken på endometrialskiktet genomgår mindre förändringar i indikatorer, kommer hormonersättningsbehandling att vara effektiv. I de flesta fall förskrivs läkemedel som innehåller hormonet progesteron. Varaktigheten av hormonbehandlingen kan ta från 3 månader till ett år..

Viktig! Rätt val av hormoninnehållande läkemedel och dosering kan bidra till fullständig återställning av endometrialskiktet.

En annan typ av behandling för hyperplastiska processer i endometrium är kirurgiska metoder. Ursprungligen utförs en diagnostisk curettage-procedur, på grundval av vilken en specifik diagnos fastställs. Dessutom finns det en avmattning i den utvecklande patologiska processen och ett stopp i utvecklingen av livmoderblödning.

Om lokaliserade processer med hyperplastisk tillväxt upptäcks utförs ablering eller cauterisering av förtjockade skikt i endometriumet. Med en atypisk form av hyperplasi föreskrivs kirurgisk hysterektomi, det vill säga fullständigt avlägsnande av livmoderorganet. Men en sådan radikal behandlingsteknik används i frånvaro av effekten av hormonersättningsterapi, samtidigt som man bibehåller sannolikheten för en övergång till malignitet och utvecklingen av en cancertumör.

I modern medicin används alltmer kombinerade metoder för att behandla hyperplastiska processer under klimakteriet. Består i den första användningen av hormonersättningsläkemedel som bidrar till minskningen av lesioner. Sedan skärs de återstående små defekterna ut med driftsmetoden..

Förutom hormoner under klimakteriet föreskrivs också vitaminkomplex som hjälper till att stärka immunförsvaret i den kvinnliga kroppen och bidra till en märkbar lättnad i allmänhetens välbefinnande.

Alternativa behandlingsmetoder med utvecklingen av en sådan sjukdom kommer inte att kunna ha den nödvändiga effekten.

Men som ett komplement till huvudbehandlingen kan de fortfarande användas. Det rekommenderas att använda avkok eller infusioner från medicinsk vegetation endast efter allmän överenskommelse med en kvalificerad specialist.

För att förhindra utvecklingen av sådana patologiska förändringar i det reproduktiva systemet i organen i den kvinnliga kroppen, är det nödvändigt att överge dåliga vanor, snabbt eliminera den inflammatoriska processen med lämplig behandling och leda en hälsosam livsstil. Och att bli av med övervikt kommer inte bara att omvandla externa data, utan kommer också att vara ett bra förebyggande mot många patologier.

Användbar video om detta ämne:

Menopausal endometrium: normal tjocklek, orsaker till avvikelse och patologi behandling

Menopaus är en naturlig process för en kvinna. För närvarande försvinner reproduktionsfunktionerna gradvis: menstruationen upphör, alla könsorgan regenererar, hormoner förändras, infertilitet sätter in.

Med klimakteriet minskar immuniteten och kvinnans kropp blir sårbar för olika sjukdomar. Därför förvärras befintliga sjukdomar ofta och nya kan förekomma..

En av dessa patologier är endometrial hyperplasi. Sjukdomen kan inte ignoreras, eftersom under klimakteriet ökar risken för olika komplikationer, särskilt livmodercancer..

Vad är endometrial hyperplasi

Endometrium (slemlager) - det inre skiktet i epitelet som foder livmodern. Endometriet är hormonberoende, det vill säga det förändras under påverkan av den hormonella bakgrunden.

Endometriumets huvudegenskaper:

 • Svara på förändringar i hormonnivåer. Det vill säga detta skikt komprimeras före ägglossningen och förbereder sig för att acceptera ett befruktat ägg. Om graviditet inte inträffar, avvisas det endometriotiska skiktet och kommer ut med menstruationsblödning. Sedan bildas en ny endometrium från basskiktet. Sådana cykliska förändringar fortsätter under hela reproduktionsperioden..
 • Främjar embryonfästning och graviditetsstöd. Cirkulationssystemet hos moderkakan bildas exakt från slemlagrets kärl. Efter förlossningen återställs endometriet igen och cykliska processer återupptas..

Faktum är att under klimakteriet ökar sannolikheten för degeneration av hyperplasi till en onkologisk tumör avsevärt.

Sjukdomen bör differentieras från adenomyos, även om patologier har många liknande symtom. Med adenomyos växer endometriumet ut i muskelvävnaden i livmodern, arten av hyperplasi och adenomyos är annorlunda.

Hyperplasi är inte bara en förändring i slemhinnan, utan en konsekvens av olika patologiska processer i en kvinnas kropp. Enligt ICD 10 har sjukdomen koden N85.0.

Läs också om livmodern endometrios med klimakteriet..

orsaker

Den främsta orsaken till förekomsten av endometrial hyperplasi är en atypiskt hög nivå av östrogen (kronisk östrogeni).

Följande villkor bidrar till detta:

 • Anovulation i klimakteriet. Under klimakteriet upphör tillväxten av folliklar och ägget mognar inte, det vill säga ägglossning inträffar inte. Därför bildas inte en full gul kropp, därför sker inte progesteronproduktion. Således uppstår en obalans mellan östrogen och progesteron. En ökad mängd östrogen främjar onormal endometrial tillväxt.
 • Hyperplastisk degeneration av äggstockarna. Under klimakteriet ersätts äggstocksvävnaden med enkel bindväv, som är hormonproducerande. Den syntetiserar atypiska östrogener som bidrar till tillväxten av endometrium..
 • Ovariella tumörer. Olika cyster syntetiserar också ett stort antal hormoner.
 • Fetma. Under klimakteriet producerar binjurarna mycket androgen. Vid övervikt har en kvinna en stor mängd visceralt fett, som denna androgen konverterar till östrogen. Hyperestrogenism uppstår.

Övervikt är en vanlig orsak till endometrial hyperplasi med klimakteriet.

Läs också om livmoderfibroider under klimakteriet..

Typer av sjukdom

Endometrial hyperplasi klassificeras enligt typen av fokala förändringar.

I medicin skiljs följande typer av hyperplasi:

 • Körtel. Körtelvävnad i endometriumet växer och förtjockas.
 • cystisk Epitelceller täpper de körtelöppningar som ett resultat av endometrial körtel sväller och bildar cyster. Detta är den farligaste formen av patologi, det har en tendens att degenereras till cancer.
 • basal Denna art kännetecknas av att det basala livmoderlagret djup in i organet spirar.
 • Polyp. Polyper bildas på ytan av endometriumet, runt vilket det endometriotiska skiktet tjocknar.
 • Atypiska. Det finns en accelererad patologisk förändring i endometriecellerna, deras aktiva groning i angränsande vävnader. Denna typ av hyperplasi degenereras ofta till en cancertumör..

Normen för endometriumets tjocklek med klimakteriet

Under reproduktionsåldern utför endometriet en skyddande funktion, det vill säga förhindrar vidhäftning av livmodersväggar. Det främjar också fästningen av embryot vid livmoderväggen och vidareutvecklingen av graviditeten.

Under klimakteriet förlorar en kvinna förmågan att bli gravid, så endometriet utför endast en skyddande funktion. Under denna period minskar dess tjocklek.

Om endometriet inte minskar utan ökar, talar de om hyperplasi. Gränstillståndet betraktas som ett skikt på 6-7 mm, vilket kräver dynamisk observation. Patologisk är en skikttjocklek på mer än 8 mm.

Läs också om orsakerna till hypotyreos i klimakteriet..

Symtom i klimakteriet

Det huvudsakliga symptomet på menopausal hyperplasi är fläckar. De kan vara magra eller rikliga. Förekomsten av en sjukdom indikeras av blödning som började efter en lång paus. Hur som helst är blödning ett tillfälle att konsultera en läkare. Mycket ofta är sjukdomen asymptomatisk, en patologisk ökning av endometriet upptäcks endast med ultraljud.

Följande symtom bör varna kvinnan:

 • Kronisk trötthet.
 • Ökning i blodtrycket.
 • Huvudvärk av okänt ursprung.
 • Smärta i nedre del av magen och nedre delen av ryggen.
 • Plötslig viktminskning.

Se också varför klimakteriet kan orsaka cystit..

Sannolikheten för patologi

Trots många provocerande faktorer förefaller inte nödvändigtvis hyperplasi hos alla kvinnor i klimakteriet. Hypestrogenism tillstånd kan uppstå som ett resultat av endokrina störningar.

Sjukdomar som provocerar ökad östrogenproduktion:

 • Diabetes.
 • Njurpatologi.
 • Adrenal dysfunktion.
 • Myom.
 • endometrios.
 • Arteriell hypertoni.

I riskzonen är nolliparösa kvinnor, liksom de som har haft en tidig början av klimakteriet. Ökad sannolikhet för hyperplasi hos kvinnor som ofta har aborter och missbrukar hormonella preventivmedel. Ärftlig predisposition bör inte uteslutas.

Hos kvinnor med fetma på 2-4 grader ökar risken för patologi med 50%.

Hyperplasi utvecklas under premenopaus och klimakteriet. Hos postmenopausala kvinnor förekommer inte sjukdomen.

Risk för sjukdom

De viktigaste komplikationerna av sjukdomen:

 • Järnbristanemi. Det utvecklas som ett resultat av konstant blödning av livmodern..
 • Magnetisering. Det vill säga degeneration till en malig tumör. Av särskild fara är den atypiska typen av hyperplasi. Han anses vara ett prekanceröst tillstånd som kräver avlägsnande av livmodern..

Diagnostik

Först av allt, du måste bestämma hormonnivån. För att göra detta, ta ett blodprov för hormoner som: testosteron, progesteron, FSH, LH, sköldkörtelhormoner.

För att bekräfta diagnosen utförs flera typer av studier:

 • Ultraljud Vid hyperplasi är tjockleken på endometrium mer än 8 mm. Dessutom har det endometriotiska lagret fuzzy gränser, heterogen ekogenicitet.
 • Separat diagnostisk curettage (hysteroskopi). Separat skrapas livmoderhålan och livmoderhalshålan. Därefter skickas det biologiska materialet för histologisk undersökning.
 • Endometrial biopsi. Vanligtvis föreskrivs denna procedur för att övervaka effektiviteten i behandlingen. En biopsi används inte som den primära diagnostiska metoden..
 • Histoimmunokemisk studie. Det handlar om att studera biomaterial taget av biopsi under mikroskop. Det utförs för att bestämma typen av hyperplasi och graden av godartad process.

Den enda pålitliga metoden för forskning, läkare överväger diagnostisk curettage.

Behandling

Terapi av sjukdomen beror på typen av patologi och graden av dess utveckling. Huvuduppgiften är att minska mängden östrogener och förhindra deras negativa effekter på kroppen.

Behandling innebär användning av läkemedelsbehandling och kirurgisk ingripande. Oftast föredras kirurgi, eftersom klimakteriet är förknippat med en ökad risk för cancer.

Drogterapi

Behandling med läkemedel utförs endast i fallet av körtelformiga och cystiska former av sjukdomen. För detta förskrivs hormoninnehållande läkemedel. Dessa är progestins och progestogener..

De innehåller progesteron - ett hormon som hämmar tillväxten av endometrium.

Moderna hormonella preparat innehåller adekvata normer för progesteron, vilket bidrar till minskningen av endometriosskiktet och förhindrar magnetisering.

De vanligaste läkemedlen är:

 • Megestrolacetat. Minskar östrogennivåerna, hämmar tillväxten av hormonkänsliga celler. Förhindrar tillväxten av hormonproducerande tumörer.
 • Levonorgestrel. Bromsar tillväxten av endometriala celler, förhindrar ökad östrogenproduktion.
 • Buserelin Depot. Det är ett antitumörläkemedel som används allmänt för att behandla hyperplasi. Minskar syntesen av könshormoner i äggstockarna.

Läkare skiljer sig om säkerheten vid hormonbehandling för kvinnor efter 50 år. De flesta rekommenderar inte gestagenterapi på grund av den höga risken för degeneration av hyperplasi. Hos kvinnor i klimakteriet är frågan om att bevara barnfödningsfunktionen irrelevant, därför föredrar läkare mer radikala metoder för att behandla sjukdomen.

Kirurgi

Kirurgisk behandling används i följande fall:

 • Fokal och atypisk hyperplasi.
 • Återfallssjukdom.
 • Svår blödning.
 • Frånvaron av positiv dynamik i behandlingen av hormonella medel.

För att bli av med sjukdomen används följande radikala metoder:

 • Curettage (curettage). Det patologiska lagret i livmodern avlägsnas med kirurgiska instrument. På detta sätt kan du bli av med långvarig blödning, eftersom hela blödningsskiktet avlägsnas. Denna art är också diagnostisk - biomaterialet skickas för histologi. Denna metod används inte vid atypisk hyperplasi eller misstänkt endometrial cancer. Fördelen med denna behandling är frånvaron av återfall.
 • Ablation Foci av hyperplasi cauteriseras med en laser. Denna metod är mindre traumatisk jämfört med curettage. Proceduren utförs under allmän anestesi med åtkomst genom slidan. Nackdelen med denna metod är oförmågan att kontrollera graden av cauterisering, vissa foci kan förbli obehandlade. Kan inte heller användas för livmodercancer.
 • Hysterektomi. Detta är ett fullständigt avlägsnande av livmodern. Genomförd med atypisk hyperplasi, livmodercancer. Med en avancerad grad av sjukdomen utförs en total hysterektomi, det vill säga livmodern, äggstockarna, närmaste lymfkörtlar tas bort.
 • Kombinationsterapi Inkluderar hormonintag följt av curettage. Hormonbehandling minskar avsevärt fokus på hyperplasi, vilket gör curettage mindre traumatisk.

Behandling med kosttillskott och alternativa metoder

Användningen av traditionell medicin eller olika kosttillskott för behandling av endometrial hyperplasi är motiverad i komplex behandling. Hur monoterapi är värdelös. Alla medel måste godkännas av den behandlande läkaren för att inte förvärra situationen..

Av kosttillskotten är den mest kända Indinol. Det används i kombination med hormonella läkemedel. Det förhindrar återfall av hyperplasi.

Av den traditionella medicinen används örter som har en hemostatisk effekt, vilket stoppar den patologiska tillväxten av celler.

De mest kända recept:

 • En avkok av livmodern. Applicera 2-3 gånger om dagen.
 • Lakritsrotinfusion. Roten hälls med kokande vatten och insisterade i 6 timmar. Drick 100 ml tre gånger om dagen.
 • En blandning av propolis med honung. En gaspinne impregneras med den och placeras i slidan om natten..
 • Bad från ett avkok av havre. Havre hälls med kokande vatten, insisterar. Tillsatt sedan till badet. Du måste vara i ett sådant bad i 30 minuter.

Förebyggande och prognos

Den huvudsakliga metoden för förebyggande är regelbunden undersökning.

För att minska riskerna för att utveckla hyperplasi bör läkarnas rekommendationer följas:

 • Ta inte några hormoner på egen hand.
 • Kontrollvikt.
 • Ät ordentligt.
 • Gör fysisk träning.
 • Vid en försämring, kontakta en läkare.

Tyvärr är inte en enda kvinna säker mot denna sjukdom. Det är dock möjligt att minimera riskerna. För att göra detta måste du behandla alla sjukdomar i tid, undvika stress och leda en hälsosam livsstil.

Tjockleken på livmoderns endometrium under klimakteriet: symtom på hyperplasi

Climax är en tidsperiod som oundvikligen inträffar i varje kvinnas liv. Det kännetecknas av förändringar i hela kroppen i samband med exponering för hormoner..

Fortplantningssystemet lämpar sig för det största inflytandet: äggstockarna upphör gradvis att fungera, könsdelarna minskar i storlek, slemhinnorna i livmodern och slidan hos vagina.

Men i närvaro av ogynnsamma faktorer (dålig genetik, hormonella funktionsfel, skador under livmodersnäring) störs den involverande processen i livmodern (omvänd utveckling) och endometrial hyperplasi i klimakteriet utvecklas.

Menopausal endometrial hyperplasi

 • Hyperplasi är en av de vanligaste endometriala patologierna i klimakteriet..
 • Den inre bollen är känslig för förändringar i koncentrationen av könshormoner i blodet, mättnad med östrogen och progesteron påverkar slemhinnan i livmodern, som normalt bör tunna ut.
 • Men på grund av vissa faktorer som kan bildas långt före klimakteriet börjar endometrialceller sprida sig i livmodern - hyperplasi utvecklas under jelimenopausal period.
 • Med klimakteriet lämnar endometriumet sig till strukturella förändringar, dess basalkula blir tunnare och den funktionella sluta utvecklas.
 • Men med den patologiska förloppet av klimakteriet slutar inte slemhinnan att växa, dess tjocklek ökar ständigt, vilket väcker uppkomsten av obehagliga symtom.
 • När hennes tjocklek når sin topp uppstår avstötning och kvinnan får livmodersblödning.
 • För att allvarliga symtom på hyperplasi ska uppstå bör tjockleken på endometrium med klimakteriet vara mer än 8 mm, 15 mm av slemskiktet behövs för att isolera blod.

Patologisk tjocklek på endometrium med klimakteriet

Diagnosen endometrial hyperplasi med förändringar i klimakteriet görs när slemkulan i livmodern är för tjock och börjar orsaka obehagliga symtom.

I reproduktionsåldern ändrar det funktionella lagret sin tjocklek genom hela menstruationscykeln. 2-3 dagar före det förväntade datumet för menstruation kan det nå mer än 18 mm, då sker det en släpp och utsöndring av slem och blod genom slidan.

Endometrial hyperplastiska processer: en beskrivning av patologin

 1. I premenopaus börjar endometriet att växa långsammare på basalkulan och upphör gradvis att bildas fullständigt..
 2. Tjockleken minskar med varje cykel tills den når 5 mm eller mindre, då stoppar menstruationsblödningen och klimakteriet går in..
 3. Tillväxten av endometrium i början av klimakteriet diagnostiseras sällan, dess svaga förtjockning leder till en längre premenopausal period.
 4. Med en lätt förtjockning av det klimakteriska endometriumet (upp till 8 mm) tilldelas patienten dynamisk observation, eftersom även en sådan tjocklek i enskilda fall kan anses vara normal.
 5. Men om bollen växer med varje efterföljande studie, gör läkaren en diagnos av endometrial hyperplasi hos postmenopausala kvinnor.

Karakterisering av normalt endometrium

 • Den normala tjockleken på endometrium under klimakteriet bör inte överstiga 5 mm, även om det i sällsynta fall kan finnas undantag som bekräftas med diagnostiska test.
 • Försiktighetsåtgärder är att förskriva en ultraljuddiagnos av livmoderns innerboll, som utförs tre gånger med tre månaders intervall.
 • Normalt slutar endometriumet i klimakteriet att förändras, såvida inte kvinnan tar hormonella läkemedel.

Viktig! Man bör komma ihåg att storleken och typen av den normala livmodern under postmenopausal period skiljer sig från de fysiologiska värdena på organet i reproduktiv ålder.

Det förkortas, blir tätare, dessutom kan vätska ackumuleras i dess hålighet, vilket oftast förväxlas med polyper eller utveckling av cancer.

Orsaker till tillväxten av slemlagret i klimakteriet

Skälen till utvecklingen av hyperplasi kan sträcka sig även från flickans reproduktionsperiod, de inkluderar:

 • genetisk faktor - om nära släktingar på kvinnlig sida drabbades av patologi ökar risken för att bli sjuk;
 • sjukdomar i könsorganen som uppstod under puberteten;
 • ofta störningar i menstruationscykeln i anamnesis;
 • patologier associerade med det endokrina systemet eller metabolism, till exempel diabetes mellitus;
 • övervikt;
 • historia av arteriell hypertoni;
 • långvarig användning av mediciner eller preventivmedel, som innehåller en stor mängd östrogen;
 • operationer i livmoderhålet (curettage, abort, spiral placering);
 • leversjukdom.

Bäckensektasia - utvidgning av myometriumvener hos kvinnor

Ofta uppstår problemet för dem som leder en ohälsosam livsstil. För att minska risken för hyperplasi är det därför viktigt att sluta röka, träna och dricka mindre alkohol..

Former och symtom på patologi

 1. Beroende på den kliniska bilden och arten av förändringarna i skikt i livmodern, skiljer sig flera former av adenomyos (hyperplasi):
 2. Det åtföljs av överdriven reproduktion av livmoderens körtelvävnad, vilket uppstår på grund av patologisk placering av körtlar i det funktionella skiktet i det inre skalet.
 3. Vid snabb behandling behandlas sjukdomen snabbt och utan konsekvenser utan att orsaka komplikationer.

Det kan utvecklas självt, men oftare inträffar efter en långvarig kurs av körteladenomos. Många cyster och andra neoplasmer förekommer i livmoderhålet.

Faran med denna form är att patologin snart kan förvandlas till en cancerprocess.

En sällsynt form under vilken endometrium av basalunderskiktet dras in i sjukdomen.

Det växer långsamt, men svarar inte bra på hormonterapi. Därför föreskriver läkaren ofta operation.

Det påverkar inte hela slemhinnan i livmodern utan endast selektiva områden. Den mest blödande formen av hyperplasi, för diagnos och behandling av curettage i livmoderhålan.

Emergency curettage utförs också om det är mycket blodförlust.

Den svåraste typen av patologi. Cellerna i slemlagren i livmodern multiplicerar snabbt och leder till en betydande förtjockning av den inre bollen på kort tid.

Dessutom degenererar de ofta till cancerstrukturer. När atypisk adenomyos diagnostiseras rekommenderas patienten omedelbart att ta bort livmodern och bihang för att undvika tumörer i äggstockarna eller livmodercancer.

 • De karakteristiska symtomen på en hyperplastisk process i livmoderhålan visas bara i de sena utvecklingsstadierna, när slemkulan redan börjar avvisas.
 • Innan detta kan en kvinna uppmärksamma utseendet på vitgrå utflöde och svaga, värkande känslor i nedre del av buken..
 • I de första stadierna av endometrial avstötning uppträder spotting fläckar och sedan uppstår blödning som liknar menstruation.

Behandling

En gynekolog är involverad i behandlingen av endometrial hyperplasi i klimakteriet. Han utför undersökningar och undersökningar, bestämmer stadium och typ av adenomyos och föreskriver rätt terapi.

Viktig! Ignorera inte tecken och symtom, men börja behandlingen genom att kontakta en specialist.

Medicin

 1. Läkemedelsbehandling består i utnämningen av läkemedel som innehåller hormoner, vars nivå har minskat kraftigt i en kvinnas kropp.
 2. Livmoderslimhinnan växer när koncentrationen av progesteron i blodet minskar och östrogenmängden ökar.

 • För att stabilisera den hormonella bakgrunden används progestogen mediciner - Duphaston.
 • Progesteron kan injiceras eller tas i tablettform.

  Ibland placeras en kvinna en intrauterin enhet som innehåller en dos av hormoner, men metoder används ofta för att behandla unga flickor.

  Kirurgiskt ingrepp

  Kirurgiska behandlingsmetoder används i fall där det finns risk för cancer degeneration eller andra metoder inte kan stoppa blödningen.

  Det finns två typer av operationer:

  • Fraktionerad curettage - med ett speciellt verktyg rengör läkaren slemhinnan från livmodersväggar. Metoden används för diagnos och akutvård vid svår blödning..
  • Utmattning av livmodern är ett radikalt behandlingsalternativ som består i att ta bort hela organet.

  Folkmetoder

  Alternativa behandlingsmetoder kan vara bra hjälpare i kampen mot adenomyos, men de bör endast användas efter att ha konsulterat en läkare..

  Viktig! Häng inte på folkrecepter och glöm inte att utse en specialist.

  Traditionell medicin rekommenderar att man använder avkok, alkohol- och vattentinkturer från nässlor, pioner, plantain, celandine och andra örter som påverkar det hormonella tillståndet.

  Hirudoterapi, som tonar hela kroppen, har också visat sig väl..

  Konsekvenser och komplikationer

  Instabilitet hos hormonell bakgrund och ständiga förändringar i endometriumstrukturen som uppstår under en lång tidsperiod kan leda till komplikationer:

  • tumörer och cystor i livmodern;
  • anemi på grund av ofta blödning;
  • onkologi.

  För att undvika obehagliga konsekvenser måste du börja behandla tidig hyperplasi.

  Viktig! Var sjätte månad genomgå en förebyggande undersökning av en gynekolog för att identifiera förändringar som ännu inte har utlöst symtomen..

  Endometrial hyperplasi i klimakteriet: normen för dess tjocklek med klimakteriet och tillväxthastigheten

  Under klimakteriet inträffar en kränkning av den hormonella bakgrunden i en kvinnas kropp, vilket innebär en minskning av immuniteten.

  Kvinnor har en ökad risk för att utveckla gynekologiska sjukdomar, inklusive cancer. Endometrial hyperplasi i klimakteriet är en patologi som kännetecknas av en förändring av livmoderslimslemhinnan.

  Brott mot endometrala gränser, vars resultat är upphörandet av menstruationen, leder till utvecklingen av sjukdomen.

  Vad är endometrium?

  Hormonella störningar under klimakteriet, förknippade med en minskning av nivån av progesteron och östrogen i livmoderhålet, återspeglas i slemhinnan i organet - endometrium. Syftet är att ge gynnsamma förhållanden för embryot efter befruktningen..

  Epitelet är beläget i den inre delen av livmodern, innehåller många blodkärl och har två lager: basal och funktionell.

  Tjockleken på det andra lagret varierar i större och sedan i en mindre riktning. Slemhinnan är utrustad med receptorer som är ansvariga för känslighet för hormoner..

  Normen för endometriumets tjocklek med klimakteriet

  Slemhinnans tjocklek tenderar att ständigt förändras på grund av livmoderns cykliska utveckling. Den 23: e dagen av cykeln når den en tjocklek på 18 mm.

  Under klimakteriet sker utvecklingen av den atrofiska processen, en långsam tunnning av slemhinnan observeras. Tjockleken under klimakteriet bör stanna vid 5 mm. Denna indikator är normen för endometrium med klimakteriet. Under premenopausal period upphör en kvinnas menstruation, och epitelets storlek fastställs.

  Med hjälp av ultraljud kan du bestämma tjockleken på livmoderns endometrium: normen under klimakteriet bör inte överstiga 5 mm. En ökning med 1-2 mm kan indikera utvecklingen av gynekologiska sjukdomar.

  Sådana avvikelser är inte alltid patologiska, särskilt när det gäller gradvis förtjockning av livmoderlagret. En kraftig förändring av slemhinnan kräver en obligatorisk undersökning.

  funktioner

  Endometriet ansvarar för att skapa gynnsamma förutsättningar för befruktning och uppfödning av ett barn. Befruktning sker endast med en tillräcklig tjocklek på epitelskiktet. I livmoderslimhinnan förbättras blodcirkulationen och embryot förses med näringsämnen och syre.

  Om befruktning inte har inträffat i menstruationscykeln, slutar processen med exfoliering av epitelet och början av menstruation.

  Efter slutet av menstruationsepitel börjar gradvis växa.

  Endometriet påverkar menstruationsfrekvensen och sekretionsvolymen. Det förhindrar vidhäftning av livmodersväggar.

  Störningar i organslemhinnan leder till utveckling av endometrial hyperplasi och till klimakteriet. Innan en kvinna har en långvarig frånvaro av menstruation. Denna period är ungefär ett år. I detta fall försvinner endometriumet och dess tjocklek ett fast värde.

  sjukdomar

  Den patologiska tillväxten av endometrium, provocerad av hormonella störningar, är förfalskad med utvecklingen av patologiska tillstånd i det kvinnliga reproduktiva systemet.

  Bland dem är:

  1. Hyperplasi, manifesterad under klimakteriet. Under en lång tid kan sjukdomen fortsätta obemärkt. Symtom på en betydande spridning av epitel: blödning, smärta i nedre del av buken.
  2. Livmoders förstadie. Dess funktion är lanseringen av processen under början av klimakteriet. I detta fall noteras svårighetsgraden av symtomen när klimakteriet anländer i postmenopaus. Tecken på prekanceröst tillstånd är: smärta, ökad blödning.
  3. Tidig klimakterium. Detta är en involvering av det kvinnliga reproduktionssystemet, vilket leder till upphörandet av menstruationen upp till 45 år och tidigare. Processen beror på för tidig åldrande av kroppen, åtföljd av en utarmning av follikulära apparater i testiklarna..

  Omotligt att söka läkare när störande symtom uppträder kan leda till livmodervibrer och cancer.

  Orsaker till inflammation under klimakteriet

  Utvecklingen av GGE beror på olika skäl..

  De vanligaste bland dem är:

  1. En förändring av den hormonella bakgrunden där det finns ett överskott av östrogen och brist på progesteron i kroppen. Detta kan hända på grund av effekterna av hormonella läkemedel som tas för att lindra klimakteriet. Läkemedlets sammansättning får endast innehålla östrogen. Detsamma kan sägas om de flesta preventivpiller. Det rekommenderas att välja läkemedel som har båda hormonerna.
  2. Felaktig metabolism, utvecklas mot bakgrund av diabetes mellitus, kärlsjukdomar, leverpatologier. Störningar i funktionen av huvudorganen och systemen i människokroppen leder till en ökning av tjockleken på livmoderns epitel under klimakteriet och viktökning.
  3. Endokrina störningar Sköldkörteln, bukspottkörteln och binjurarna är involverade i produktionen av hormoner som påverkar tillståndet för hela organismen. Sjukdomar relaterade till deras funktionalitet kan leda till ökad östrogenproduktion.
  4. Abort, curettage av livmodern. Med sådana ingrepp kan endometrireceptorer förlora sin förmåga att svara på närvaron av progesteron. Under klimakteriet minskar halten av dessa hormoner, vilket resulterar i att epitelcellerna börjar växa snabbt..

  Det finns flera andra faktorer som kan påverka utvecklingen av hyperplasi..

  Bland dem är:

  • genetisk predisposition;
  • arteriell hypertoni;
  • störningar i immunsystemet;
  • gynekologiska sjukdomar som överförts under puberteten.

  Dessutom kan hyperplasi utvecklas på bakgrund av livmodercancer.

  symtom

  Symtom på GGE under olika faser av klimakteriet visar sig på olika sätt..

  Tidsperioden för menopaus, som börjar med de första tecknen som indikerar början av menopaus och fram till den sista menstruationen, kännetecknas av en kränkning av menstruationsfrekvensen och utseendet av sekret med blod i utrymmena mellan dem. I vissa fall upplever kvinnor ökad smärta under menstruation, omfattande urladdning och en ökning av cykelns varaktighet.

  Under klimakteriet - perioden från den sista menstruationen till ett år under vilken ingen blodig urladdning noterades, är hyperplasi i de flesta fall asymptomatisk och kan endast bestämmas genom undersökning av en gynekolog. Tilldelningar under denna period kanske inte noteras alls eller de kan förekomma sex månader till ett år efter den sista oberoende menstruationen. Deras närvaro är ett tecken på hyperplasi..

  Den postmenopausala fasen kännetecknas av frånvaron av menstruation och fullständig upphörande av funktionen av äggstockarna. Symptom på hyperplasi i detta skede är mest uttalade.

  Det manifesteras av kraftigt förekommande blödningar av olika intensiteter, åtföljt av svår smärta i nedre del av buken. I detta fall kan livmoderhalsen, vars kanal öppnar ingången till vagina, vara inblandad i spridningen av epitel.

  I sällsynta fall noteras närvaron av utsläpp av annan karaktär: de kan vara gråa eller vita.

  Dessutom, med hyperplasi under klimakteriet, visas följande symtom:

  • irritabilitet;
  • svaghet;
  • Trötthet
  • huvudvärk.

  Karakteristisk för denna sjukdom är viktökning och ökad blodsocker.

  Typer av endometrial hyperplasi i klimakteriet

  Det finns flera former av endometrial hyperplasi, var och en har sina egna egenskaper..

  1. Körteln, i vilken den patologiska processen kännetecknas av tillväxten av körtelvävnad, medan bindvävets struktur inte förändras. Ett kännetecken för sjukdomen är utvecklingsvaraktigheten. I avsaknad av korrekt behandling ökar sannolikheten för att utveckla cancer..
  2. Glandular cystisk hyperplasi är en mindre vanlig form, men farligare. Patologi kännetecknas av bildandet av cystiska formationer på livmoderslimhinnan, med utsöndringsvätska inuti, som i 7% av fallen kan utvecklas till onkologi.
  3. Focal, som är en av de farliga formerna av endometrial störning, kännetecknad av ojämn spridning av livmoderslimhinna, varav vissa delar är överkänsliga för effekterna av hormoner. Den patologiska processen leder till bildande av polyposformationer med en tendens till malignitet.
  4. Atypisk är den sällsynta och farligaste typen av hyperplasi där ett djupt lager av slemhinnan påverkas. Sjukdomen är svår att behandla och överför oftast till cancer. I de flesta fall är den enda behandlingen för patologi avlägsnande av livmodern.

  Diagnostik

  Om man misstänker en sjukdom studeras dess historia, patientklagomål beaktas och ett antal kliniska och instrumentella studier genomförs..

  analyser

  För att bestämma tjockleken på endometrium och livmoders tillstånd görs laboratorietester.

  • allmänna och kliniska blod- och urintest;
  • smeta på mikrofloran;
  • curettage av överskott av epitel från livmodern - utförs i syfte att histologiskt undersöka biologiskt material för förekomst av cancerceller;
  • biopsi, som utförs för att få information om epitelets tillstånd, dess tjocklek, närvaron eller frånvaron av maligna celler och bestämma graden av inflammation.

  Ultraljud av bäckenorganen görs för att bestämma typen av hyperplasi, visualisering och bedömning av endometriumets tjocklek. Det utförs transvaginalt. Om storleken på slemskiktet under klimakteriet överstiger 5 mm utförs flera upprepade studier inom sex månader.

  Andra metoder

  Förutom ovanstående undersökningsmetoder är det obligatoriskt att undersöka patienten på en gynekologisk stol. Det gör att du kan se den inre ytan av livmoderslimhinnan och bestämma beskaffenheten av den växtväxta vävnaden (körtlar, körtel-cystisk, fibrös).

  En annan diagnostisk metod som används för hyperplasi under klimakteriet är en röntgenundersökning med införandet av ett kontrastmedium i livmoderhålet. Med sin hjälp upptäcks tumörer och vidhäftningar i äggledarna upptäcks..

  Behandling

  Behandlingen av hyperplasi föreskrivs med hänsyn till variationen och graden av förekomst av den patologiska processen. Det finns två huvudmetoder för behandling: konservativ och kirurgisk.

  Det är lämpligt att genomföra läkemedelsbehandling under klimakteriet under det inledande skedet med mindre förändringar i endometriumtjockleken och frånvaron av neoplasmer..

  Behandlingen bör syfta till att minska effekterna av östrogen på slemhinnan som genomgick patologiska processer.

  I detta fall används hormonersättningsterapi..

  Förskriv progesteronbaserade läkemedel:

  • Hydroxyprogesteron Caproate4
  • Gesterin;
  • Norethisterone.

  Behandlingsförloppet kan variera från 3 till 12 månader.

  Vid störningar i det kvinnliga reproduktionssystemet i kombination med konservativa metoder används också kosttillskott. En av de mest effektiva och dyra läkemedlen i denna serie är Indiol. Läkemedlets aktiva substans är indol-3-karbinol.

  Läkemedlet har antitumoraktivitet, normaliserar hormonmetabolismen i den kvinnliga kroppen, hjälper till att minska östrogenreceptorer i vävnader, hämmar tillväxten av cancerceller och neutraliserar effekterna av negativa faktorer som bidrar till tillväxten av epitelet..

  • Indiola-analoger, liknande kemisk sammansättning och farmakologisk verkan, är kosttillskott: Pineamine och Klimaktoplan.
  • Behandlingsförloppet måste omfatta mediciner för att återställa levern, förhindra blodkoagulation och öka immuniteten.
  • Kirurgisk behandling av endometrial hyperplasi i klimakteriet används om det inte finns något resultat efter läkemedelsbehandling, med återfall och ökad risk för att utveckla onkologi.

  Det finns olika typer av kirurgiska ingrepp:

  1. Kuterezh - curettage av livmoderslimhinnan. Operationen utförs i fallet när tjockleken på epitelskiktet på den inre delen av organet är mer än 10 mm. Manipulation, vars varaktighet är ungefär en halvtimme, utförs under lokalbedövning. Biologiskt material som samlats in för att upptäcka maligna celler skickas till laboratoriet för histologisk undersökning.
  2. Moxibustion. Tekniken används för den fokala formen för hyperplasi. Det finns flera sätt att genomföra: kryo-, laserförstörelse, diatermocoagulation.
  3. Hysterektomi är en kirurgisk operation som involverar fullständigt eller partiellt avlägsnande av livmodern med den laparoskopiska metoden. Vid skador på äggstockarna amputeras de också. Denna teknik används för att upptäcka cancerceller, en djup skada på livmodervävnaden eller en adenomatös form av hyperplasi, som lätt kan utvecklas till onkologi.

  Efter kirurgiska operationer av något slag föreskrivs antibiotikabehandling och hormonbehandling för att förhindra infektiösa komplikationer och normalisera den hormonella bakgrunden..

  komplikationer

  Permanenta strukturella förändringar i endometrial vävnad och instabilitet i hormonell bakgrund under HPE kan orsaka komplikationer.

  De vanligaste av dem är:

  • återfallsutveckling;
  • endometrit;
  • cervikal dysplasi;
  • anemi på grund av ofta blödning;
  • bildandet av polypper;
  • cystosis
  • tumörneoplasmer av vilken natur som helst.

  För att undvika farliga konsekvenser rekommenderas kvinnor att regelbundet genomgå en gynekologisk undersökning, som kommer att upptäcka sjukdomen i ett tidigt skede.

  Prognos

  Prognosen för sjukdomen beror till stor del på behandlingens aktualitet och korrekthet. Med adekvat terapi, särskilt i ett tidigt skede, är det möjligt att uppnå full återhämtning.

  Tron att hyperplasi kan försvinna på egen hand är felaktig. Om lämpliga åtgärder inte vidtas, bör en förvärring av situationen förväntas. Endometrial vävnad kommer att fortsätta att växa, vilket i slutändan kommer att leda till deras malignitet.

  Huvudfaren med denna patologi är att den under lång tid kan uppstå obemärkt. I detta fall leder en okontrollerad ökning av livmoderslimhinnan ofta till irreversibla konsekvenser - cancer. Den enda vägen ut ur denna situation är kirurgi.

  Förebyggande

  Att undvika utvecklingen av sjukdomen är mycket möjligt om du följer enkla regler.

  De viktigaste metoderna för förebyggande är:

  • periodiska undersökningar av en gynekolog;
  • snabb behandling av gynekologiska, endokrina, immunsjukdomar;
  • neutralisering av nervstörningar och psykosamatiska tillstånd;
  • avslag på dåliga vanor;
  • organisering av korrekt näring;
  • hälsosam livsstil.

  Du kan minimera risken för att utveckla hyperplasi om du övervakar ditt hälsotillstånd, inte ignorera tecken på sjukdomen och rådfråga en läkare i god tid.

  recensioner

  För några år sedan fick jag diagnosen endometrial hyperplasi i klimakteriet. Läkaren ordinerade ett läkemedel som heter Diferelin.

  Innan jag använde den, läste jag en hel del recensioner på Internet, som var ganska kontroversiella. Men ändå bestämde jag mig för att starta en behandlingskurs.

  Samtidigt genomgår jag en ultraljudssökning då och då för att se till att tjockleken på livmoderslimhinnan inte ökar. För tillfället är saker just det, vilket är mycket glädjande.

  Efter en planerad gynekologisk undersökning sa de till mig att tjockleken på endometrium vid klimakteriet inte är normal och borde vara 1 mm mindre. Trots frånvaron av symtom föreskrev läkaren hormonbehandling. Sex månader senare förändrades inte ultraljudets resultat. För närvarande är slemhinnens storlek 6 mm. Läkaren säger att ingen operation behövs.

  Jag fick diagnosen glandular-cystisk form av klyftan och erbjöds curettage. Förfarandet är inte trevligt, men det gick bra. Jag tar piller nu för att undvika återfall.

  Video

  Du kan ta reda på vad endometrial hyperplasi är i klimakteriet och efter, genom att titta på videon.

  Normen för livmoderns endometrium i klimakteriet

  En kvinnas hela liv styrs av hormonella förändringar, det är inget undantag att gå in i klimakteriet.

  De kanske mest dramatiska förändringarna i den hormonella bakgrunden inträffar just nu.

  Förändringarna avser produktionen av östrogen och progesteron, vilket orsakar atrofi i livmoderslimhinnan, regelbundenheten i början av menstruationen förändras också, och med tiden slutar de helt.

  Tjockleken på livmoderns endometrium är normal vid fertil ålder och under klimakteriet kan den skilja sig, men även under denna period bör den inte överskrida standardvärden. Annars bör ytterligare studier genomföras för att identifiera gynekologiska patologier..

  Endometrial koncept

  Inuti täcker livmoderhålan med ett lager epitelceller eller, som de säger annorlunda, täckt med ett slemhinna. Detta membran kallas endometrium. Det är mycket mottagligt för påverkan av hormonella förändringar i kroppen och spelar en viktig roll under graviditeten. Det skyddar också livmodern och förhindrar vidhäftningen av dess väggar.

  Slemhinnan penetreras av många blodkärl, det innehåller också ett stort antal receptorer, vilket ger en hög känslighet för detta skikt för verkan av hormoner producerade av bilagorna.

  När mitten av menstruationscykeln närmar sig, i endometriumet finns det bara ett toppantal receptorer som uppfattar östrogener, och i den andra halvan av cykeln finns det fler receptorer som svarar på progesteron.

  Endometriet växer sin tjocklek under en hel cykel, och genom dess färdigställande kan skiktjockleken vara 10 gånger högre än den initiala, som var i den första fasen. Slemhinnan ökar i två steg, det första kallas endometrial proliferationsfas, och det andra kallas sekretionssteget.

  Om ägget inte befruktades före slutet av cykeln, och befruktningen inte inträffade, avvisar livmodern det funktionella lagret i endometriumet, vilket manifesteras av början av menstruationen. Med tillkomsten av en ny cykel börjar det funktionella lagret att återhämta sig och växa igen..

  Starten av klimakteriet kännetecknas av frånvaron av menstruation under en lång tid, minst ett år.

  Endometriet har inga cykliska förändringar, det minskar snabbt och i slutändan atrofierar slemskiktet, och dess tjocklek upphör att förändras och tar ett fast värde.

  Låt oss närmare överväga hur strukturen i en kvinnas reproduktionssystem förändras med åldern, och vad är normerna för tjockleken på endometrium under klimakteriet.

  Vilka förändringar inträffar med åldern

  Hos kvinnor i fertil ålder förändras tjockleken på livmoderslimhinnan på grund av dess cykliska karaktär. Normalt, vid den 23: e dagen av cykeln, kan den nå 18 mm, detta är den tid då slemhinnan får sin maximala tjocklek.

  Endometriet med klimakteriet blir gradvis tunnare, och detta anses vara normalt, eftersom den atrofiska processen inte sker kraftigt.

  Gradvis atrofi av endometrium under klimakteriet bör leda till att dess tjocklek är fast vid 5 mm.

  Vilken storlek på endometriet är normal under klimakteriet

  Tjockleken på endometriet i klimakteriet kan bestämmas med ultraljud. När menopausalperiod börjar minskar denna parameter, som är viktig för livmoderslimhinnan, gradvis, och detta motsvarar det kvinnliga kroppens normala tillstånd.

  Eftersom menstruationen redan försvinner i premenopaus skiljer sig inte tjockleken på endometriumet med cykeldagarna utan är statisk. Normen för endometrium bör vara högst 5 mm.

  Om slemhinnans tjocklek enligt resultaten av ultraljud överskred denna indikator med 1-2 mm, krävs en ytterligare undersökning för att hitta eventuella problem i det kvinnliga reproduktiva systemet.

  Det är värt att notera att det inte finns några kvinnor med helt samma hormonella bakgrund, så en gradvis ökning på 1 mm i tjockleken på det inre skiktet i livmodern betyder inte i alla fall närvaron av patologi.

  Men när förtjockningen av endometrium sker plötsligt och utan någon uppenbar anledning är en ytterligare undersökning obligatorisk, detta kommer att hjälpa till att fastställa en diagnos i tid och föreskriva lämplig behandling.

  Orsaker och tecken på förändringar i endometriumtjockleken

  Som vi nämnde tidigare minskar tjockleken på endometriumet med klimakteriet över tiden och fixeras vid samma värde.

  Om detta inte händer och cellerna i slemhinnan fortsätter att växa, vilket leder till en alltför hög ökning av endometrium, indikerar detta förekomsten av en viss patologi orsakad av hormonella förändringar i kroppen under klimakteriet. Denna sjukdom kallas endometrial hyperplasi, den kräver obligatorisk behandling.

  Detta tillstånd kan upptäckas endast med ultraljud, eftersom hyperplasi med menopaus under lång tid inte kan manifestera sig på något sätt, och även med allvarlig tillväxt kommer det att leda till stora blödningar med svår smärta i nedre del av buken.

  Inte bara hormonella förändringar, utan också andra orsaker av icke-hormonell karaktär kan orsaka endometrial hyperplasi under klimakteriet:

  • fetma, eftersom fettvävnad kan bli en spontan källa till östrogen;
  • endokrinsystemsjukdomar och leverdysfunktion;
  • neoplasmer i livmodern;
  • arteriell hypertoni;
  • genetisk predisposition;
  • gynekologiska sjukdomar som en kvinna led under puberteten;
  • flera aborter och okontrollerat intag av hormoner som innehåller östrogen

  Överdriven spridning av endometrium är mycket farligt eftersom det är ett prekanceröst tillstånd för livmoderslimhinnan.

  Det huvudsakliga problemet med tidig diagnos är att processen börjar under början av klimakteriet, och livliga symtom förefaller redan vid dess ankomst eller till och med i postmenopaus..

  Mycket ofta uppmärksammar kvinnor inte på smärta under menstruationen eller till och med för blödningar i mitten av cykeln, eftersom det är naturliga processer för början av klimakteriet. Fel kvinna kan misstänkas med manifestationen av denna symptomatologi efter fullständig upphörande av menstruationen.

  Det finns flera typer av endometrial hyperplasi:

  • körtel. I detta fall växer körtelceller och bindvävnaden förblir oförändrad. Denna typ av endometrial proliferation är minst känslig för malignitet. Med snabb upptäckt, behandlingsbar;
  • cystisk. Externt liknar de körtlar som har ökat i volym bubblor. Epitelvävnad muteras också. Denna sort har en hög risk för omvandling till onkologi;
  • cystisk körtel. Bevuxna körtelceller bildar cyster fyllda med utsöndring av körtlar där utflödet störs;
  • fokal. Slemhinnan växer inte jämnt, men i vissa områden som är känsliga för hormoneffekter. Som ett resultat bildas polyper som är benägna att malignitet;
  • atypiska. Förutom det funktionella lagret är slemhinnens djupa skikt också utsatt för tillväxt. Denna typ av endometrial hyperplasi oftare än andra degenererar till en ondartad formation. Detta är en sällsynt, men svårhanterad variation, oftast kräver fullständigt avlägsnande av livmodern.

  Under klimakteriet upptäcks vanligtvis en körtelformig cystisk form av endometrial hyperplasi.

  Vilka diagnostiska åtgärder används för att bestämma tjockleken

  Om en kvinna som har gått in i klimakteriet är orolig för blödning och smärta, krävs ett antal åtgärder för att göra en korrekt diagnos. För att bestämma överdriven tillväxt av endometrium hos postmenopausala kvinnor krävs ett omfattande tillvägagångssätt, inklusive inte bara gynekologisk undersökning och ultraljud, utan även blodprover, utstryk och ett antal invasiva procedurer.

  Följande åtgärder hjälper till att bestämma typen av hyperplasi och ställa en korrekt diagnos:

  • ultraljud är den viktigaste. Det utförs transvaginalt och gör att du kan utvärdera slemhinnans tjocklek. Om det inte är mycket mer än 5 mm under klimakteriet bör ultraljudet upprepas flera gånger under 6 månader. Om den redan är 8-10 mm föreskrivs behandling eller curettage;
  • diagnostisk eller terapeutisk curettage. Det görs under generell anestesi. I detta fall rengörs livmoderhålan helt och efter en viss tid slutar blödningen. Det rengjorda materialet skickas för histologisk undersökning för närvaro av atypiska celler i det;
  • en biopsi ger användbar information endast med fullständig tillväxt av livmoderslimhinnan, med fokal endometrihyperplasi används inte denna typ av diagnos. En biopsi hjälper till att bestämma slemhinnans tjocklek, förekomsten av patologiska processer och maligna celler i den. Proceduren utförs med rörledningar (mer information här) i form av ett flexibelt tunt rör med en kolv som suger mikropartiklar i slemhinnan inuti livmodern;
  • Röntgen av könsorganen. Med hjälp av denna studie kan onkologiska formationer och vidhäftningar av äggledarna identifieras. Detta är en invasiv manipulation som involverar införande av kontrast i livmoderhålet. Under det kommer en kvinna att känna lite obehag, men i inga fall smärta.

  Behandlingsmetoder

  Eftersom nästan alla gynekologiska sjukdomar under klimakteriet orsakas av hormonella förändringar i kroppen, utförs behandlingen främst med hjälp av hormonläkemedel, i svåra fall med kirurgisk ingripande.

  Med patologisk spridning av endometrium kan följande läkemedel förskrivas:

  • gestagena läkemedel (Duphaston, Gestrinon). Behandlingen tar från 3 månader till sex månader, sedan görs en ultraljudsskanning för att övervaka. Denna grupp läkemedel har inga kontraindikationer och kan förskrivas till alla kvinnor med växande endometrium;
  • den intrauterina anordningen påverkar endast slemhinnan och påverkar inte andra organ, men sannolikheten för blödning under första halvåret ökar. Spiralinstallationstid är 5 år;
  • gonadotropinfrisättande hormonagonister ordineras till kvinnor efter 50 års ålder. Det är nödvändigt att behandla patienten med denna metod i högst sex månader, eftersom det ökar manifestationen av menopausala symtom.

  Kirurgisk behandling av endometrial hyperplasi innebär dess fullständiga curettage under generell anestesi, följt av överföring av biomaterial för histologisk undersökning. Efter operationen ordineras underhållshormonterapi med hjälp av de mediciner som anges ovan.

  Det är viktigt att inte låta förändringar i endometriumet driva, speciellt under klimakteriet, eftersom dessa patologier har en mycket hög risk för degenerering till maligna formationer. För att förhindra detta bör du regelbundet besöka en gynekolog, äta rätt, behandla infektioner i tid och använda den intrauterina enheten på rätt sätt.

  Artiklar Om Missbruk Cykeln

  Kan det uppstå en försening i menstruationen med cystit och hur mycket

  Kan cystit försena menstruationsflödet? Blåsinflammation diagnostiseras i de flesta fall hos kvinnor, varför försenad menstruation med cystit ofta uppfattas av patienter som ett vanligt fenomen....

  Ovanliga symptom på klimakteriet

  De flesta kvinnor, som går in i klimakteriet, upplever någon form av fysisk eller psykologisk besvär som är förknippad med detta livsfas. Men om värmevallningar, förändringar i menstruationscykeln och torrhet i vaginal är kända för nästan alla, då kvinnor helt enkelt inte misstänker många symptom på klimakteriet....

  Mastopati hos kvinnor efter 50 år: symtom och behandling

  God dag, kära vänner! Visste du att med åldern ökar risken för bröstpatologi?Detta område kräver särskild uppmärksamhet vid klimakteriet. För att undvika farliga sjukdomar rekommenderas kvinnor att genomgå regelbundna medicinska undersökningar.....