Tillväxten av endometrium i livmodern: en beskrivning av patologin hos tjock endometrium, behandling

Ansvarsfrihet

Senaste uppdatering av artikel 07.12.2019

Förtjockning i buken är en av de mest utbredda patologierna i livmoderslimhinnan. Orsakerna är ofta förknippade med en kränkning av den hormonella bakgrunden. Patienter i reproduktiv ålder är mest mottagliga för detta. Detta tillstånd är fylld med problem med befruktningen och normal funktion av det kvinnliga reproduktionssystemet..

Patologi beskrivning

Vad betyder det - en förstorad endometrium, eller uterus endometrial hyperplasi? Endometriumet linjer den inre ytan av livmodern och kännetecknas av hormonberoende. Han ansvarar för att fästa ägget i livmoderväggen och lyckas graviditet.

Normalt är tjockleken på livmoderskiktet på livmodern från 5 mm till 15 mm. Med utvecklingen av den patologiska processen förtjockas endometriumet. Det mest allvarliga problemet är en ökning av tjockleken på endometrialskiktet under den första halvan av menstruationscykeln.

Varför händer det här? Normalt regleras tjockleken på endometrialskiktet av det hormonella systemet. Det slemhinniga livmoderlagret tjocknar vid ägglossningsperioden och förbereder sig för att acceptera embryot, och om befruktningen inte har inträffat lämnar det kroppen under menstruationen.

Vid hormonella störningar störs processen, endometrial vävnad börjar växa. Dessa är de vanligaste orsakerna till blödning, nedsatt reproduktionsfunktion, bildandet av polypper, tumörneoplasmer och till och med utvecklingen av onkologiska processer..

Variationer av uterus hyperplasi:

 1. Körtelform - kännetecknas av spridning av körtelvävnader.
 2. Atypisk - kännetecknas av närvaron av atypiska celler. Detta tillstånd kallas prekanceröst, anses vara det farligaste för patientens hälsa och liv..
 3. Glandular cystic - kännetecknas av bildandet av cystiska formationer på bakgrund av ett förtjockat livmoderlager.

Oavsett form är närvaron av en tjock endometrium en allvarlig patologi som kräver snabb medicinsk ingripande och tillräcklig medicinsk vård för att undvika eventuella negativa effekter.

Anledningar till utseendet

De främsta orsakerna som provocerar förekomsten av tjock endometrium:

 • hormonella störningar;
 • endokrina körtelsjukdomar;
 • inflammatoriska processer i livmodern och andra reproduktionsorgan;
 • tidigare missfall, aborter, diagnostisk och terapeutisk curettage;
 • genetisk predisposition;
 • åldersrelaterade förändringar (manifesteras i klimakteriet);
 • undertryckande av immunsystemet och naturliga försvar;
 • tidigare kirurgiska ingrepp i området av endokrina körtlar.

Ofta, okontrollerad användning av hormonella preventivmedel, fetma, nedsatt kolhydrat och fettmetabolism kan öka risken för patologi..

Andra orsaker till en ökning av livmoderslimhinnan är förekomsten av:

 • polycystiskt äggstocksyndrom;
 • sexuellt överförda infektioner;
 • problem från binjurarna, sköldkörteln, bukspottkörteln;
 • leverfunktionsstörningar.

Ofta stressande situationer, psyko-emotionella chocker, överträdelse av regimen, överdriven stress, brist på vila, plötslig viktminskning eller viktökning är provocerande faktorer som ökar risken för en ökning av endometrialskiktet.

Symtom på patologi

Tillväxten av endometrium påverkar negativt tillståndet hos det kvinnliga reproduktionssystemet.

Symptom som är karakteristiska för denna patologi:

 • lång, tung, intensiv och smärtsam menstruation;
 • menstruations oregelbundenhet;
 • minskning av intervall mellan menstruation;
 • smärta i nedre buken;
 • obehagliga, obekväma upplevelser som uppstår i processen med intim kontakt;
 • blodig vaginal urladdning.

Utseendet på livmodersblödning mellan menstruationen innebär utvecklingen av den patologiska processen.

Det huvudsakliga tecknet på spridning av endometrielskiktet är problem med befruktningen. Ofta, precis på grund av den långa frånvaron av graviditet, vänder sig patienter till läkaren.

De listade symtomen är inte specifika, de liknar symtomen som ingår i andra gynekologiska sjukdomar, eftersom det första du måste göra är att genomgå en omfattande diagnostisk undersökning.

Konsekvenser och komplikationer

En förstorad endometrium i frånvaro av kompetent, adekvat behandling leder till utveckling av många komplikationer och samtidiga sjukdomar. Samtidigt riskerna för förekomst av sådana konsekvenser som:

 • reproduktiv dysfunktion;
 • omöppningen av befruktningen;
 • tumörneoplasmer, inklusive maligna;
 • kronisk anemi och utvecklas mot bakgrund av överdriven blodförlust;
 • återfall av den patologiska processen;
 • deprimerat tillstånd.

Den mest allvarliga och vanligaste konsekvensen av denna patologi är infertilitet. Överväxt odlat endometrialskikt tillåter inte fostret att normalt fixa. Men även om graviditet inträffar, fortsätter den extremt hårt, med stora risker för avbrott i tidiga stadier eller spontana missfall, utvecklingen av medfödda patologier i fostret.

Att ta ett barn till en kvinna med en sådan diagnos är mycket svårt. Om detta händer, har födelseprocessen många komplikationer, åtföljt av svår blödning som är livshotande för kvinnan i förlossningen. Därför insisterar gynekologer och reproduktörer på att utföra en diagnos och en terapeutisk kurs under graviditetsplaneringen.

En annan farlig komplikation är malign degeneration. Särskilt höga risker för att utveckla onkologi hos kvinnor i ålderskategorin över 45 år efter början av klimakteriet.

Diagnostiska åtgärder

Om det finns misstankar om hyperplasi i livmoderskiktet, utförs en omfattande diagnos för att bestämma sjukdomens form, stadiet i den patologiska processen och välja effektiv terapi. I de flesta fall rekommenderar gynekologer patienten att göra följande typer av diagnostiska procedurer:

 1. Uterin ultraljud.
 2. kolposkopi.
 3. Laboratorieblodtest för att bestämma kvinnliga könshormoner.
 4. Genom att skrapa endoskopisk endometri för efterföljande cytologisk undersökning.
 5. Diagnostisk hysteroskopi.
 6. Sonografi - gör det möjligt för dig att bedöma endometrialskiktets densitet, tjocklek och strukturella struktur.

En ultraljudssökning utförs med hjälp av en transvaginal sond. Denna procedur gör att du kan bestämma förtjockningen av livmoderns livmoderskikt, närvaron av polyper, cystiska neoplasmer.

Diagnostisk curettage är en ganska informativ metod som låter dig ta bort förändrade vävnader och sedan utföra sin laboratorieforskning för att upptäcka förekomsten av maligna celler i frånvaro av andra tecken på den onkologiska processen. Baserat på resultaten av diagnosen sätter specialisten patienten en noggrann diagnos och utvecklar en optimal behandlingskurs för henne.

terapier

Behandling för tillväxt av endometrium utförs både konservativt och kirurgiskt. Oftast föredrar experter hormonella läkemedelsterapimetoder. Med alltför ökade patologiska fokus, riskerna för att utveckla den onkologiska processen, kan det finnas behov av kirurgisk ingripande.

Behandlingen syftar till att eliminera smärtsamma symptom, stoppa den patologiska processen och eliminera provocerande faktorer.

Vid utveckling av en behandlingskurs tar specialister hänsyn till:

 • ålderkategori för patienten;
 • utvecklingsstadium av den patologiska processen;
 • att ha barn och planera för befruktning i framtiden.

Terapeutiska metoder väljs individuellt för varje patient.

Drogterapi

De flesta patienter i reproduktiv ålder föreskrivs en läkemedelsbehandlingskurs som syftar till att stabilisera den hormonella bakgrunden som är ansvarig för endometriet. För dessa ändamål används följande läkemedel:

 1. Kombinerade preventivmedel (hormonella) - bidrar till normalisering av menstruationscykeln och förnyelse av livmoderslimhinnan.
 2. Progesteron - syftar till att undertrycka överdriven aktivitet av hormonet östrogen utan samtidigt minskad prestanda. Denna typ av läkemedel stabiliserar den cykliska förnyelsen av livmoderhudskiktet och dess strukturella tillstånd..
 3. Antagonister mot frisättning av hormonet gonadotropin (gonadorelin) - främjar bildandet av konstgjord menopaus med målet att nedbrytning och avstötning av det förtjockade endometriumet.

Behandlingsvaraktigheten är i genomsnitt 3 månader till sex månader. Alla läkemedel, deras dosering och behandling bör endast bestämmas av en gynekolog individuellt.

Koagulering

Koagulering är ett minimalt invasivt kirurgiskt ingrepp som syftar till att kauterisera patologiska spridningsfocier. För dessa ändamål används följande metoder:

 • Elektrokoagulation - cauterisering av växtväxta endometriala vävnader genom exponering för högfrekventa strömpulser. Denna procedur är ganska traumatisk, men på grund av dess mångsidighet och överkomliga kostnader används den ofta.
 • Laserkoagulation är den mest skonsamma och säkra tekniken. Patologiska områden elimineras genom fokuserad laserexponering. Laserterapi kännetecknas av närvaron av sådana fördelar som avsaknad av risk för blödning, komplikationer av smittsam karaktär, smärtfrihet, men denna procedur är ganska dyr.
 • Kryodestruktion - exponering för låga temperaturförhållanden. Tekniken utförs med flytande kväve. Hög tillgänglighet och hög prestanda.

Kauterisering utförs under hysteroskopiproceduren. Miniatyrkirurgiska instrument införs i patientens livmoderhålighet med hjälp av en speciell anordning - ett hysteroskop. Korrekt utförd koagulering ger stabila positiva resultat och kräver inte långvarig rehabilitering..

skrapning

Curettage är en av de mest populära behandlingarna för endometrial spridning. Denna procedur är ett mekaniskt avlägsnande av patologiska foci i livmoderslimhinnan. Läkare curettage vanligtvis med en hysteroskopisk metod. Fördelarna med denna procedur inkluderar indikatorer med hög prestanda samt möjligheten till efterföljande histologisk undersökning.

Men curettage är en ganska traumatisk och smärtsam teknik. Därför används tekniken antingen med fokal endometrial proliferation eller i frånvaro av den korrekta effektiviteten av hormonterapi och andra terapeutiska metoder. Förfarandet föreskrivs parallellt med användning av hormonella läkemedel för att förhindra eventuellt återfall av sjukdomen.

Folkläkemedel i kampen mot endometrial hyperplasi kan uteslutande användas som en integrerad del av komplex terapi efter samråd med en läkare.

Förebyggande åtgärder

För att förhindra tillväxt av endometrium rekommenderar gynekologer att kvinnor följer följande regler:

 1. Genomgå regelbundna gynekologiska undersökningar minst två gånger under året.
 2. Ta preventivmedel först efter samråd med läkare.
 3. Behandla i rätt tid sjukdomar i reproduktionsorganen, särskilt av en infektiös och inflammatorisk karaktär.
 4. Övervaka utlösande faktorer - glukos och blodtryck, kroppsvikt.
 5. Avstå från abort.
 6. Ge kroppen en möjlig fysisk belastning, spela sport, för att normalisera blodcirkulationen i bäckenorganen.

För tjock endometrium är ett farligt patologiskt tillstånd som kan leda till sådana svåra konsekvenser som infertilitet, nedsatt reproduktionsfunktion, blödning och utveckling av onkologiska processer. Ibland kan du stöta på terminologi - en stor endometrium. Om de första oroande symtomen upptäcks, är det nödvändigt att söka professionell medicinsk hjälp och genomgå den rekommenderade behandlingen.

Hur kommer endometriet ut. Tjock endometrium: struktur, effekter på kroppen, behandling

Endometrium är slemskiktet som leder livmodern från insidan. Det är han som ger implantatet och utvecklingen av embryot, och dess förändringar spelar en viktig roll i menstruationscykeln.

I den kvinnliga kroppen sker en så viktig process som proliferation av endometri regelbundet. Varje kränkning av denna mekanism kan vara början på utvecklingen av patologier i det reproduktiva systemet. Det proliferativa endometriumet markerar den första fasen av cykeln - stadiet som börjar omedelbart efter menstruationen och betyder aktiv delning och tillväxt av endometrieceller.

Endometrial struktur

Endometriet är det inre slemhinnan i könsorganet. Den är i sin tur indelad i ytterligare två lager:

 • basal - förändringar är inte karakteristiska för honom, hans huvudroll är att förnya de strukturer som är direkt involverade i menstruationen;
 • funktionellt - ett lager som genomgår månadsvis avstötning och säkerställer fästningen av ett befruktat ägg.

Det finns en cykel med förändringar i slemhinnans struktur, som inkluderar fyra faser, och den första av dem är spridning. I ett normalt fysiologiskt tillstånd följer alla dessa stadier varandra i följd i enlighet med menstruationscykeln.

Prognos

För att prata om en möjlig prognos för endometrial hyperplastisk process måste du ta hänsyn till sjukdomens form och stadium. Beroende på dessa faktorer kan vi prata om en gynnsam prognos.

Om sjukdomen har diagnostiserats på ett snabbt och behandlingsbart sätt är sannolikheten för återfall och malignitet osannolik.

Patienter som får en positiv prognos har en chans till en fullständig återställande av reproduktions-, sexuella och menstruationsfunktioner.

En gynnsam prognos kan erhållas med en enkel, körtelformig, körtel-cystisk och cystisk form. En liknande prognos erhålls också för patienter som har polypper..

Observera att den gynnsamma prognosen beror på patientens ålder: ju yngre flickan, desto mindre risk. Om den enkla formen av sjukdomen fortsätter med funktionsfel i det endokrina systemet och metaboliska processer, kan prognosen förvärras avsevärt.

I de fall sjukdomen återkommer är det omöjligt att prata om ett positivt resultat, eftersom kirurgen ingriper under vilken livmodern tas bort och vissa funktioner misslyckas, vilket inte kan återställas.

Normal struktur i livmoderns inre lager

Strukturen, det fysiologiska tillståndet och strukturen hos slemskiktet är helt beroende av den fas där kvinnokroppen för närvarande är belägen. I början har den en slät konsistens och en rosa färgton. Under denna period kan också delar av det funktionella skiktet som är kvar från föregående cykel observeras..

Därefter börjar cellerna delas aktivt, vilket leder till en förtjockning av slemhinnan. En sådan endometrium klassificeras som en proliferativ typ, och den kan nå en tjocklek på upp till en centimeter i den första fasen.

Vid slutet av spridningsfasen är skaltjockleken maximal. Vidare ägglossning inträffar och endometrium passerar in i sekretionsfasen. I slutet av menstruationscykeln avvisas och utsöndras proliferativa ställen tillsammans med blod.

avvikelser

En förändring i form och tjocklek på slemhinnan kan ske av två skäl: fysiologiska och patologiska. I det första fallet, oftast, sker ytterligare spridning med framgångsrik befruktning, när det under den första veckan sker en förtjockning av den så kallade "barns plats" i livmodern.

I det andra fallet uppstår det proliferativa membranet på grund av utvecklingen av patologier, till exempel hyperplasi. I detta fall inträffar förtjockning på grund av okontrollerad och felaktig celldelning under påverkan av östrogen.

Proliferativ endometrium i patologier manifesterar sig oftast i form av akut smärta, kraftig blödning och menstruationscykelfunktion.

effekter

Hyperplasi kan påverka sannolikheten för befruktning negativt, eftersom fosterägget inte kan fixeras på en sådan endometrium. Men även om detta händer finns det en hög risk för missfall som ett resultat av avstötning av embryot vid uppdatering av patologiskt endometrium. Även ibland lyckas graviditeten fortfarande uthärda. I detta fall har platsen en komplicerad födelseprocess, åtföljd av betydande blödningar.

En förtjockning av endometrium i livmodern kan leda till uppkomsten av ganska allvarliga symtom. Följande klinisk bild bildas:

 1. En ökning av menstruationsblödning i volym;
 2. Förlängning av menstruationen;
 3. Minska perioden mellan dem;
 4. Acyklisk blödning av olika intensiteter;
 5. Smärta i nedre del av buken, värre i förväg till menstruationen;
 6. Ibland kan smärta och obehag under samlag uppstå..

Tillståndet är inte specifikt och kan indikera många andra sjukdomar. Av denna anledning kan differentiell diagnos orsaka svårigheter för läkaren i det inledande skedet av dess implementering..

Begreppet endometrial spridning

Proliferation är en aktiv process för celldelning av vävnader eller organ. Efter menstruationen blir livmoderslimhinnan mycket tunn på grund av avstötning av det funktionella cellskiktet. Därför måste elementen i den inre väggen komma in i spridningssteget för att uppdatera cellskiktet.

I vissa fall finns proliferativ endometrium i patologier. Sedan sker hyperaktiv celldelning och förtjockning av slemskiktet.

orsaker

Den främsta orsaken till den naturliga början av det proliferativa stadiet är slutet på menstruationen. Under denna period blir slemhinnan mycket tunn på grund av cellavstötning och deras borttagning tillsammans med blod.

För början av nästa cykel måste endometrium återställa tjockleken på dess funktionsområde. Och detta händer på grund av spridning, d.v.s. aktiv division.

Orsakerna till patologisk spridning av endometrium anses vara överdriven stimulering av celler med östrogener. I sådana situationer inträffar den andra fasen inte, det inre skiktet fortsätter att delas och når storlekar större än 15 mm, vilket är fylld med utvecklingen av blödning.

Totalt skiljer man sig från tre proliferativa faser (med en standardcykel på 28 dagar):

 1. Tidigt skede. Hennes tid faller på den första veckan i menstruationscykeln. Under denna proliferationsperiod kan celler i epitelvävnaden hittas på slemlagrets yta, stromceller är spindelformade och blodkärlen är inte krusade.
 2. Mittstadiet. Det varar bara två dagar, från 8 till 10 dagar. Stroma blir lös och svullet, epitelcellerna på ytan är långsträckta och körtlarna ökar i storlek..
 3. Sent skede. Proliferationen slutar på dag 14 i cykeln. Skalet penetreras helt av körtlarna, epitelet är flerskiktat.

Det är möjligt att bestämma i vilket stadium proliferativ endometrium använder histologisk undersökning. I alla dessa stadier inträffar ett annat antal mitoser, och det finns särdrag i blodkärlens struktur och i slemlagrets tjocklek.

Efter att ha passerat alla dessa stadier börjar sekretionsfasen.

Innehåll

Hittills är en av de vanligaste testerna inom området funktionell diagnostik den histologiska undersökningen av skrotning av endometri. För att utföra funktionell diagnostik används ofta den så kallade "streckade skrapningen", vilket innebär att staketet använder en liten curett av en liten remsa av endometrium. Hela kvinnliga menstruationscykeln är indelad i tre faser: spridning, utsöndring och blödning. Dessutom är faserna av spridning och utsöndring uppdelade i tidigt, mitten och sent; och blödningsfasen - till desquamation, såväl som förnyelse. Baserat på denna studie kan vi säga att endometriumet motsvarar spridningsfasen eller någon annan fas.

Vid bedömning av förändringar som inträffar i endometrium bör man ta hänsyn till cykelns varaktighet, dess huvudsakliga kliniska manifestationer (frånvaro eller närvaro av postmenstruella eller premenstruella blodavdelningar, varaktighet av menstruationsblödning, volym av blodförlust, etc.).

Sekretionsfaser

Sekretionsfasen inträffar ofta omedelbart eller en dag efter spridningens slut. Det skiljer också tre huvudfaser:

 1. Tidigt Fasen varar från 15 (16) till 18 dagar av cykeln. Utsöndringsprocessen börjar precis, inga uppenbara tecken har noterats hittills.
 2. Medium. Det varar bara två dagar (från 21 till 23 dagar). Aktiveringen av sekretionsprocessen har redan noterats..
 3. Sent. Inträffar från den 24 till 28 dagen i menstruationscykeln. Utsöndringsprocesser hämmas.

Efter slutet av denna process börjar menstruationsfasen, som inträffar om befruktningen av ägget inte har inträffat.

Hela den beskrivna processen upprepas om och om igen hela kvinnans liv fram till graviditet och klimakteriet.

Vad man ska göra om avvikelser finns i ultraljudet?

När läkaren föreskriver en ultraljudsundersökning beaktas dagen för månadscykeln, närvaron av systemiska och gynekologiska sjukdomar som kan påverka resultatet..

Patienten måste genomgå ultraljud senast 5-7 dagar av cykeln för att ta reda på om livmoderns foder utför sina funktioner normalt..

Livmoderkaviteten under kritiska dagar expanderar enligt ultraljud till 5 mm. Endometriumets tjocklek under menstruationen är från 5 till 9 mm, för dem - från 15 till 18 mm. Det är omöjligt att fastställa exakt eftersom vävnaden rivs bort.

På dagarna 3–7 ser den funktionella vävnaden på livmoderns väggar ut som en remsa som är 3–8 mm tjock. Vidare sker ungefär 0,1 mm förtjockning dagligen tills ägglossningen inträffar. Genomsnittet är 7 mm, det maximala är 12 mm. Under perioden före början av ägglossningen bestämmer en ultraljud följande:

 • enhetlighet i strukturen;
 • endometriet är hypoekoiskt;
 • livmoderväggar är anslutna i zonen med hyperekoiska indikatorer.

Efter början av ägglossningssteget når endometriet tjocklek från 9 till 13 mm, livmoderns struktur är femskikts, med en något ökad ekogenicitet.

Med hjälp av ultraljud är det möjligt att bestämma endometriumtjockleken med dagarna i den månatliga cykeln för befruktningen. Vakuoler och kanaler i körtlarna i form av små anaekogena fläckar märks i slemskiktet. Den genomsnittliga storleken på livmoderens funktionslager, gynnsam för antagande av ett befruktat ägg, är från 15 till 16 mm.

Detta bör vara endometrium på cykeldagarna hos friska kvinnor i reproduktiv ålder:

 • 1–7 - från 3 till 8 mm;
 • endometriet på cykelens 7–10 dag är normalt 5–12 mm;
 • postovulatory period (15–21) - från 6 mm till 13 mm;
 • cykelns sista period (från 22 till 28) - upp till 15 mm.

Cykelns varaktighet för varje kvinna är individuell. Om den ökas blir hastigheten med vilken vävnaden växer mindre. Med en förkortad cykel, tvärtom, kommer slemskiktet att vara tjockare varje dag.

Diagnos och behandling av samtidiga sjukdomar

Det proliferativa epitelet kännetecknas av snabb och aktiv uppdelning, som utförs under kontroll av hormonsystemet. Därför finns det risk för att utveckla ett antal patologier under denna period. Oftast är dessa tumörneoplasmer eller hyperplasi.

Det ökar den proliferativa perioden och en kraftig förtjockning av slemhinnan. Du kan diagnostisera sådana förändringar på följande sätt:

 • Ultraljud - låter dig identifiera membranets tjocklek, liksom fokus på hyperplasi;
 • histologisk undersökning - en biopsi utförs för att upptäcka atypiska förändringar och upptäcka risken för att utveckla tumörer;
 • hysteroskopi - en speciell apparat introduceras i livmoderkaviteten, som gör det möjligt att i detalj studera tjockleken och strukturen hos det inre skalet, för att identifiera områden med förändrade körtelceller eller epitelceller.

Behandlingen föreskrivs efter en fullständig undersökning av patienten och diagnos. Oftast, med mindre hyperplasi, förskrivs mediciner, inklusive hormonella läkemedel. I fallet med den utbredda förekomsten av atypiska strukturer kan kirurgiska ingrepp indikeras med partiellt avlägsnande av det drabbade området.

Proliferativt endometrium är en helt naturlig process som är nödvändig för att det kvinnliga reproduktionssystemet ska fungera normalt. Alla förändringar kan dock leda till utveckling av allvarliga patologier. Det är därför det är viktigt att regelbundet genomgå en undersökning av en gynekolog och övervaka strukturella förändringar under hela livet..

Orsaker till glandular cystisk hyperplasi

Körtelcystisk hyperplasi förekommer hos kvinnor i olika åldrar. I de flesta fall förekommer formationer i den sekretoriska typen av endometrium under hormonell anpassning.

Medfödda orsaker till cystisk hyperplasi hos körtlar inkluderar:

 • ärftliga genetiska avvikelser;
 • hormonsvikt under puberteten hos ungdomar.

Förvärvade patologier inkluderar:

 • hormonella beroendeproblem är endometrios och mastopati;
 • inflammatoriska processer i könsorganen;
 • infektiösa patologier i bäckenorganen;
 • gynekologiska manipulationer;
 • curettage eller abort;
 • störningar i att det endokrina systemet fungerar korrekt;
 • övervikt;
 • polycystisk äggstock;
 • arteriell hypertoni;
 • deprimerad funktion i levern, bröstet och binjurarna.

Endometrium på cykeldagarna. Tjockhetsstandarder för befruktning, IVF, under graviditet, klimakteriet, lång cykel, i spridningsfasen, heterogen

När man planerar graviditet möter unga par ofta ett av problemen - den lilla tjockleken på slemvävnaden som täcker livmodersväggar. Det latinska ordet "endometrium" betecknar slemytan som omsluter det kvinnliga könsorganet från insidan..

Normalt varierar tjockleken på endometriet under födelsen av ett barn beroende på dagarna i äggstockscykeln, men ibland finns det störningar som kräver behandling.

Endometrial struktur

Väggen i det kvinnliga könsorganet är en förening av tre lager av olika vävnader:

 • Organets yttre yta är täckt med ett seröst membran (perimetri).
 • I mitten är myometrium.
 • Det är inneslutet av endometrium, som täcker livmodern från insidan..

Den inre slemytan på kvinnans fortplantningsorgan är uppdelad i basaldelen, som ligger intill meometri, och den funktionella inre ytan.

Basalskiktets bas består av bindvävsceller, blodkapillärer och nervändar, dess celler pressas tätt mot varandra.

Det är praktiskt taget inte föremål för hormonell transformation. Tjockleken på denna struktur hos en frisk kvinna kan vara från 1 till 1,5 mm. Menstruationen påverkar inte dess struktur, i slutet av cykeln växer cellerna och återställer tjockleken på det funktionella lagret.

Cellerna i det funktionella lagret är mycket känsliga för effekterna av kvinnliga hormoner. Under menstruationscykeln förändras den kontinuerligt och i slutet avvisas den. Början av cykeln åtföljs av återställningen av det funktionella lagret, tack vare vävnaderna i basalstrukturen.

Beroende på cykelfasen varierar den funktionella konstruktionens tjocklek från 0,5 till 1,5 cm. Den övre delen har en kompakt struktur, det undre lagret har en svampig struktur.

I livmodern hos en kvinna utför endometrial vävnad följande unika uppgifter:

 • Förhindrar fusion av livmodern.
 • Hjälper embryot att invadera livmodern.
 • Ger näring till embryot.
 • Det deltar i blodtillförseln till morkakan.
 • Levererar nödvändiga, gynnsamma ämnen till moderkakan.

Utvecklingsstadier av endometrium

Utvecklingen av endometriet styrs av livmodercykeln, som tar en tid från den första dagen före den kommande menstruationen till en dag före nästa menstruation. Det kallas också menstruations- eller äggstockscykeln. Denna period kan pågå från 21 till 35 dagar..

Endometriumet, beroende på antalet dagar som har gått sedan menstruationsperiodens början, har olika normindikatorer för dess tjocklek.

Steroidkönshormoner fungerar på endometriumet, som fungerar som ett mål för dem, och får det att gå igenom fyra utvecklingssteg i följd.

Under den genomsnittliga livmoderperioden lika med 28 dagar inträffar följande på varandra följande steg:

 • Pervensionstiden, som varar från 1 till 2 dagar, som kännetecknas av regression av corpus luteum, en kraftig minskning av koncentrationen av hormoner och spasmer i spiralartärerna i den funktionella delen av endometrium. Kollapsen av blodtillförseln leder till ischemi i ytvävnaden och dess avstötning.
 • Nästa regenereringsperiod, som varar från 2 till 4 dagar, åtföljs av aktiveringen av basaldelen, som leder ytterligare celler att återställa det förstörda innerlagret i livmodern.
 • Inom 5-14 dagar, under påverkan av ökande aktivitet av hormonet östrogen, passerar spridningssteget, kännetecknat av upphörande av menstruation, en gradvis ökning av tjockleken på den funktionella delen av endometriet och bildandet av en dominerande äggstocksfollikel.
 • Den sista fasen av cykeln som varar från 15 till 28 dagar kallas sekretion. Under denna period når den hormonella bakgrunden sin topp och ett moget ägg lämnar äggstocken (ägglossning). Det yttre lagret av endometrium är helt utformat. Som ett resultat av förstörelsen av follikeln uppträder en corpus luteum och påbörjar produktionen av progesteron.

Om befruktningen av fostret inte inträffar blir corpus luteum passivt, dess blodtillförsel upphör och en ny cykelrunda börjar.

Hur och varför mäter tjockleken på endometrium

En gynekolog vid en fysisk undersökning kan inte bestämma endometriumets storlek och tillstånd. För detta föreskrivs en ultraljud, den utförs på specifika dagar av livmodercykeln. En medicinsk specialist bestämmer tillståndet hos en kvinnas fortplantningsorgan, har en patologi, avslöjar omständigheter som påverkar livmodslemhinnens struktur och storlek.

Endometrium efter cykeldagar (normerna för tjockleken hos livmoderns inre skikt sammanfattas i en speciell tabell som hjälper till att bestämma tillståndet för kvinnors reproduktionsfunktion) mäts med ultraljud (ultraljud) på den inre ytan av det kvinnliga könsorganet.

Under menstruationscykeln förändras tjockleken på det kvinnliga organets slemhinne varje dag. Tillståndet i endometriumet under ägglossningen ger läkarna nödvändig information för att bestämma hälsan hos det reproduktiva systemet i den kvinnliga kroppen.

De genomsnittliga indikatorerna för den normala utvecklingen av endometrium sammanfattas i en speciell tabell enligt vilken läkaren kan göra en slutsats om patientens tillstånd. Patologi erkänner faktum av en betydande skillnad i de genomsnittliga normindikatorerna från de erhållna uppgifterna..

Tabell över endometriella normer i mm per cykeldag

Tabellen sammanfattar medelvärdena för den normala tjockleken på livmoderns slemhinnor, som bestämmer den optimala tjockleken på det inre skalet i kvinnliga organet för en gynnsam graviditet.

Endometriumtabell:

Endometrial Evolution StageFörfinade stadier efter cykeldag, dagStorleken på den funktionella delen av endometrium, cm
BlödningsstadietDesquamation Stage1 till 20,5 till 0,9
Förnyelsestadium3 till 40,2 till 0,5
SpredningsstegBörjan av etapp 5 till 70,3 till 0,7
Mittsteg 8 till 100,7 till 1
Sista etappen från 11 till 141 till 1,4
SekretionsstegBörjan av etapp 15 till 181 till 1,6
Mittsteg 19 till 231 till 1,8
Sista etappen från 24 till 271 till 1,7

Normer i bukledningsfasen

Utvecklingen av endometriumet motsvarar vissa faser i livmodercykeln, och det har en annan tjocklek i varje tillväxtstadium. Med hjälp av ultraljud, förskrivet vid olika tidpunkter i menstruationsperioden, övervakar läkaren slemhinnens tillstånd och utvärderar förloppet för denna process.

Endometrium på cykeldagarna. Normer visas i tabellen..

I enlighet med den välkända normala genomsnittsstatistiken gör specialisten en slutsats om organets hälsa med hänsyn till de individuella egenskaperna hos patientens kropp.

Blödningsfas

Livmodercykeln börjar med uppkomsten av menstruation, vilket är resultatet av förstörelsen av endometriumets funktionella yta. Blödning kan uppstå från 4 till 7 dagar. Detta steg är uppdelat i två tidsperioder - desquamation och regenerering..

Desquamation (avslag) varar i en, två dagar och kännetecknas av storleken på slemytan från 0,5 till 0,9 cm.

Sedan, på tre till fyra dagar, slås regenereringssystemet på, vilket återigen skapar det förstörda slemhinnan i honorganet. Denna tid kännetecknas av en minimal tjocklek av funktionell vävnad, vars storlek är ca 0,2-0,5 cm. Den inledda retentionsprocessen kommer att återställa den avvisade vävnaden helt

Proliferativ fas

Den femte dagen i menstruationscykeln startar spridningssteget som varar från 14 till 16 dagar, vars huvuduppgift är att utveckla och stärka en ny funktionell struktur.

Skede:

 • Det initiala steget för denna period bestäms av tjockleken på endometrium 5 mm på den femte dagen av livmodercykeln och 7 mm efter 7 dagar från början av menstruationsprocessen. Varaktighet för första etappen 3 dagar.
 • Mittsteget varar i 2 dagar och kännetecknas av aktiv tillväxt av celler i livmoderslimhinnan, skikttjockleken från 0,8 cm på den 8: e dagen av cykeln ökar till 1-1,2 cm vid processens 10: e dag.
 • Det sista steget i spridningsperioden varar i fyra dagar, slemhinnan förtjockas och ökar dess tjocklek under den 14: e dagen av cykeln till 10-12 mm, kroppen bildar en dominerande äggstocksfollikel.

Endometriumet på cykeldagarna (normerna för slemhinnans tjocklek under denna period varierar från 0,3 till 1,4 cm, beroende på förloppet i processens inledande eller sista steg) för dess utveckling i den proliferativa fasen skapar optimala förhållanden för att få ett moget ägg.

Sekretorisk

Den sekretoriska fasen för livmodercykeln är också uppdelad i tre perioder, scenens varaktighet är 5 dagar, från 15 till 30 dagar av menstruationsprocessen.

För närvarande faller ägget i livmoderns inre hålighet:

 • Det första steget fortsätter från den 15 till den 18: e dagen av cykeln, den normala tjockleken på livmoderslimhinnan bör vara i intervallet 1,2-1,6 cm.
 • I mellanstadiet förtjockas det funktionella lagret till ett maximivärde av 1,8 cm, men slemhinnans storlek inom området från 14 till 16 mm anses också vara normen. Processen fortsätter från 19 till 24 dagar från början av livmodern.
 • Ett karakteristiskt kännetecken för det sena stadiet är förvärvet av funktionell vävnad med maximal densitet, storleken på honorganets slemhinne minskar till 12 mm. Fasen börjar den 24: e dagen av den allmänna cykeln och slutar den första dagen för utvecklingen av nästa steg.

Norm med en försening

Att försena kritiska dagar för kvinnor förlänger hela livmodercykeln. Oftast händer detta på grund av hormonsvikt, vilket kan utlöses av en stressande situation, undernäring, patologi i det endokrina systemet och gynekologisk sjukdom.

Endometriumet på cykeldagarna (tjockleknormer på en genomsnittlig indikator är från 1,2 till 1,4 cm) under perioden med försenad menstruation förblir på nivån för utsöndringsstadiet.

För närvarande produceras inte de nödvändiga hormonerna i den erforderliga mängden av kroppen, tjockleken på det kvinnliga organets slemhinnor förändras inte, stoppar vid värdet som motsvarar utsöndringssteget (1,2-1,4 cm). Det funktionella lagret i endometriet förstörs inte, vilket förklarar frånvaron av blödning.

Legetjocklek före menstruation

Slemytan på könsorganet före kvinnliga kritiska dagar genomgår ett sekretionssteg, dess tjocklek är i detta skede 12 m. I slutet av stadiet blir koncentrationen av hormonerna östrogen och progesteron maximalt, kärlen i den funktionella vävnaden genomgår kramp och det förstörs.

Storleken på endometriet blir cirka 0,3-0,5 cm.

Under graviditet

Under ägglossningen lämnar ett moget ägg äggstocken och kommer in i livmodern under utsöndringsfasen. Befruktning under den första dagen leder inte till en ökning av endometriumets storlek, dess tjocklek förblir oförändrad, bara efter några veckor ökar slemhinnans storlek till 2 cm. En månad efter befruktningen av barnet kan en ultraljud ses.

Vid negativa graviditetstester kan en ultraljud utföras under förseningen av cykeln, och om graviditetsåldern är mer än 2-3 veckor kan tjockleken på endometriet användas för att säga med säkerhet om det befruktade ägget var fixerat på livmoderväggen. Bristen på befruktning av ägget leder till avstötning av slemhinnan i livmoderns inre yta och början av menstruationen.

Normen för endometriumtjockleken med en lång cykel

Förlängning av livmodercykeln kan utvecklas under påverkan av olika skäl:

 • Klimatförändring.
 • Hormonell obalans.
 • Inflammatorisk process.
 • Sen ägglossning.
 • Medicin.
 • Vägran att ta orala preventivmedel (OK).

Om förlängningen av menstruationsperioden inte är ett genetiskt inslag i en kvinnas kropp, är det nödvändigt att genomföra en medicinsk undersökning och ta reda på orsaken som provocerade denna process.

I frånvaro av patologier förändras inte normerna för endometriumtjockleken i menstruationscykelens stadier, stegen förlängs. Vid normal ägglossning hindrar en lång cykel inte en kvinna från att bli gravid.

Norm för fysiologisk befruktning och IVF

Eftersom IVF-förfarandet inte är naturligt för den kvinnliga kroppen, är möjligheten att bli gravid ett barn mycket mindre än under den naturliga, fysiologiska processen. För att öka sannolikheten för ett framgångsrikt slutförande av proceduren är det nödvändigt att förbereda endometrium i förväg.

För framgångsrik fosterindrivning i kvinnans livmoder bör den optimala endometriens storlek vara i intervallet 9-11 mm, avvikelser från dessa parametrar minskar kraftigt sannolikheten för framgångsrik in vitro-befruktning..

Tjockleken på det kvinnliga organets slemhinne mindre än 8 mm gör att fostret inte kan utvecklas normalt, och även när graviditet inträffar, är sannolikheten för ett missfall i första trimestern mycket hög.

I sällsynta fall är storleken på endometrium mer än 11 ​​mm, medan ett befruktat ägg inte kan fixeras på livmoderväggen.

I detta fall avbryts förfarandet på grund av bristen på chanser att det lyckas fullbordas..

Vad man ska göra med en tjockleksmatchning

Skillnaden i slemhinnans tjocklek från normala värden motsvarande cyklernas faser indikerar att endometriumet under livmodercykeln inte upplever de nödvändiga hormonella och strukturella transformationerna.

Denna situation kan leda till omöjlig att bli gravid ett barn. Det är nödvändigt att undersökas och ta reda på orsaken till patologin, efter att källan till överträdelsen har stoppats bör tjockleken på slemhinnan återgå till normal.

Under klimakteriet

Endometriet på cykeldagarna (tjocklekenorm i detta skede är 0,5 cm) under klimakteriet tunnas, dess atrofi uppstår ibland, menstruationen upphör. Om en stark avvikelse från normen 5 mm registreras på en ultraljudssökning, ökar sannolikheten för en patologi avsevärt.

Endometrium när du tar COC

Vid användning av kombinerade orala preventivmedel (COC) påverkar olika faktorer den kvinnliga kroppens reproduktionsfunktion.

De är som följer:

 • Förhindra äggmognad och förhindra ägglossning.
 • De framkallar en ökning i viskositeten hos slem i könsorganets nacke och förhindrar att spermier kommer in i livmodern.
 • Äggledarnas kontraktila funktion förvärras, vilket blockerar möjligheten att gödsla ägget med ett hanfrö.
 • Blockera återställningen av endometriumet efter menstruationen, vilket gör det omöjligt att fixera det befruktade ägget på livmoderväggen.

Vid vilken tjocklek skrapas

Endometrial hyperplasi kännetecknas av tillväxten av dess funktionella skikt, vilket leder till en förändring i dess struktur, till aktiv celldelning och kraftig blödning. Denna patologi ökar risken för cancer.

Det kritiska värdet på endometriumtjockleken motsvarar 26 mm.

Med dessa indikatorer föreskriver läkaren curettage och efterföljande hormonterapi, vilket minskar sannolikheten för återfall.

Patologi

En kvinnas reproduktionsfunktion beror direkt på endometriet. De vanligaste patologierna i livmoderslimhinnan är hypoplasi och hyperplasi. Båda avvikelser leder, i oförsvagning, en kvinna till infertilitet.

hyperplasi

Utvecklingen av patologi för endometrial hyperplasi åtföljs av en ökning av tjockleken på det funktionella skiktet på det inre skalet i könsorganet till 2,6 cm. När denna storlek uppnås börjar vävnadscellerna att intensifieras intensivt och dess densitet och struktur förändras. En sådan kränkning tillåter inte embryot att fixeras på livmoderns vägg.

Denna kränkning i en kvinnas kropp manifesteras av en menstruationsfunktion, en förändring i dess varaktighet och blödningsintensitet. Anemi med varierande svårighetsgrad kan åtföljas av denna sjukdom, blödning kan förekomma mellan menstruation, växtväxt kan bli en källa till patogena celler och olika neoplasmer..

hypoplasi

Processen för omvänd hyperplasi orsakar en tunnning av det funktionella lagret i endometriumet och kallas hypoplasia. Det undergräver kvinnors reproduktionsfunktion och minskar allvarligt sannolikheten för befruktningen.

Denna patologi förhindrar uppkomsten av fostret på livmoderväggen, det släpar efter bristen på näringsämnen under utveckling och dör. Ett tunt lager av endometrium skyddar inte kroppen väl från penetrering av infektiösa mikroorganismer och orsakar inflammation i det kvinnliga organet.

Vad indikerar endometriumens heterogena struktur??

Utseendet på heterogenitet i strukturen för den funktionella vävnaden i det kvinnliga organet indikerar problem i kvinnans kropp i allmänhet eller specifikt i reproduktionssystemet. De kan uppstå på grund av inflammation och abscesser i kroppen eller hormonella störningar..

Symtom på denna avvikelse är inte tydlig, vanligtvis åtföljd av:

 • överträdelse av livmodern;
 • menstruationssmärtsyndrom.

Heterogeniteten hos det funktionella skiktet som avslöjas genom ultraljud kan vara resultatet av sådana sjukdomar:

 • Polypper - utseendet i det inre håligheten hos ett kvinnligt organ med en tillväxt på ett tunt ben, som har en struktur som liknar endometrium.
 • Submukösa fibroider - bildandet av en godartad tumör som ökar livmodervolymen.
 • Cancer är en malign neoplasma, som i det inledande skedet diagnostiseras mycket dåligt på grund av den starka likheten med myom.
 • Uterin adenomyos - utseendet på cyster i livmoderhålet.

Oftast, efter en noggrann undersökning, föreskriver läkaren en medicinsk procedur för curettage, och använder den avlägsnar den funktionella vävnaden i livmoderslimhinnan. Operationen utförs några dagar före de kritiska kvinnodagarna, den borttagna endometrium regenereras fullständigt under nästa period.

Vad betyder endometriumtjockleken 4, 7, 12 mm, när detta är normen?

Endometrial tjocklek mäts med ultraljud. En storlek på 4 mm motsvarar normen i regenereringsstadiet i början av livmodercykeln, en tjocklek på 7 mm är en normal indikator vid spridningssteget i mellansteget, och en storlek på 12 mm är absolut normal vid utsöndringsstadiet av menstruationscykeln.

Förebyggande av tunnare och förtjockande endometrium

För att förhindra förekomsten av dessa överträdelser bör:

 • Försök att leda en aktiv, dynamisk livsstil.
 • Skydda dig mot infektioner och oplanerade graviditeter.
 • Ät hälsosamma och hälsosamma livsmedel som är rika på vitaminer och mineraler..
 • Bli inte deprimerad och undvik stress.
 • Besök en gynekolog minst en gång om året (ta en smuts, ultraljud).

En allvarlig inställning till hennes hälsa gör att en kvinna kan bibehålla den normala tjockleken på endometriumet från cykel till cykel och bli en lycklig mamma.

Artikelns design: Lozinsky Oleg

Video om endometriumhastighet efter cykeldag

Vad är normen för endometrium och hur man ökar det:

Legetjocklek efter cykeldag: norm och möjliga patologiska tillstånd

Varje månad, med början från puberteten, mognar ett ägg i en frisk kvinnlig kropp, redo att möta en spermier. Detta händer tills tillgången på folliklar tar slut - eller med andra ord före början av klimakteriet. Varje organ i det reproduktiva systemet spelar en roll, men det är livmodern som är ansvarig för den normala fästningen av fosterägget och vidareutvecklingen av fostret, och dess inre skikt, endometrium, stöder den fysiologiska graviditeten. Beroende på cykeldagarna ökar den och går ut under menstruationen.

Livmodern är ett organ i det kvinnliga reproduktionssystemet som har en ihålig struktur. Varje månad sker en fullständig förnyelse av slemhinnan i livmodern från insidan - endometrium. Det behövs för fixering och implantering av embryot efter befruktning, för att fostret ska kunna utvecklas vidare.

Den inre fodret i livmodern (endometrium) består av två lager:

 • basal, som konstant finns och vars tjocklek förblir oförändrad;
 • funktionell, vars tjocklek varierar beroende på cykeldagen.

Under en menstruationscykel hos en frisk kvinna förändras tjockleken på endometriumet under flera perioder:

 • 1: a perioden - menstruation korrekt. Det funktionella lagret avvisas. Först inträffar desquamation av epitelet och dess utgång i form av blödning, sedan börjar regenerering och dess återväxt.
 • 2: a perioden - spridning. Det kännetecknas av uppdelning och tillväxt av celler i det funktionella skiktet i endometrium.
 • 3: e perioden - sekretion. Steget av bildandet av ett nätverk av blodkärl i det nyligen odlade skiktet av endometrium och fyllningen av slemhinnan med utsöndringar av livmoderkörtlarna, under vilka det finns en svullnad av detta skikt.

Därefter upprepas alla perioder om och om igen tills kvinnan är i fertil ålder. Den reproduktiva åldern är perioden från början av menstruation och fram till klimakteriet, det vill säga från 11 till 55 år. Koncentrationen av kvinnliga könshormoner påverkar tjockleken på det funktionella lagret..

Mätning av tjockleken på endometriet utförs med hjälp av ultraljudsundersökning av livmodern. Metoden är säker, snabb och smärtfri. Dessutom är det ganska informativt, eftersom det gör att du kan upptäcka olika patologiska förändringar i organet, inklusive tumörtillväxt. Det är viktigt att bestämma tjockleken på endometriet under ägglossningen för kvinnor som inte kan bli gravida. Ultraljud bedömer slemhinnens tillstånd.

Funktionsskiktets otillräckliga tjocklek tillåter inte det befruktade ägget att fästa och implantera - som ett resultat inträffar inte graviditet. För att detta ska hända måste skiktet vara minst 7 mm.

Det finns medelvärdesindikatorer för endometriumets tjocklek på olika dagar av menstruationscykeln. Jämförelse av resultatet för en viss kvinna med normen ser specialister för att se om hennes reproduktiva hälsa är i linje med genomsnittet:

Endometrial utvecklingsfaserCykla dagarFunktionell lagerstorlek (mm)
BlödningDesquamation - 1: a och 2: a5-9
Förnyelse - 3: e och 4: e2-5
SpridningTidig etapp - 5 - 73-7
Mellansteg - 8 - 107-10
Sent scen - 11 - 1410-14
UtsöndringTidig scen - 15 - 1811-16
Mellansteg - 19-2312-18
Sent scen - 24 - 2711-17

Om du tittar på data i tabellen kan du förstå att tjockleken på endometrium i början av cykeln är ungefär 3 mm. Sedan börjar en gradvis tillväxt. Den maximala tjockleken observeras efter ägglossningsprocessen och är i genomsnitt 12 mm. Om befruktning inträffar skapas alla nödvändiga förutsättningar för fästning och implantering av embryot i livmodern. Om befruktning inte har inträffat börjar menstruationen - avstötning av den växtväxta endometrium i form av blödning.

Om en kvinna blir gravid förblir först tjockleken på endometriet på samma nivå, sedan börjar den tjockna. I genomsnitt, den 5: e veckan, är det funktionella lagret ungefär 19-20 mm. Du kan också spåra själva graviditetsprocessen genom dess tjocklek.

Befruktningsförfarandet in vitro är ganska vanligt för närvarande: tack vare det kan många kvinnor föda ett önskat barn, om det av någon anledning inte kan göras på traditionellt sätt. Förloppet för den tidiga graviditetsperioden beror på värdet på slemlagrets tjocklek, eftersom de första tre månaderna växer fostret aktivt och får näring från kapillärerna.

För ett gynnsamt resultat är IVF nödvändigt:

 • hormonaktivt endometrium;
 • kvalitativt befruktat ägg.

Tjockleken på det funktionella lagret i endometriumet för framgångsrik embryonplantering bör ligga i intervallet 9-12 mm. Ett tunt lager är otillräckligt för normal fästning, och ett tjockt skikt stör störningen av fosterägget i dess tjocklek. Varje avvikelse från normen är ett villkor för att avbryta IVF-förfarandet, eftersom embryot inte kommer att kunna fästa och implantera i livmoderväggen, därför kommer inte graviditet att inträffa.

Perioden för klimakteriet är avslutandet av reproduktionsfunktionen, en gradvis minskning av produktionen av könshormoner. Ämnen upphör att produceras, ägglossningsprocessen inträffar inte, endometriet ökar inte. I premenopaus kan vissa fysiologiska funktionsfel observeras, eftersom den hormonella bakgrunden inte förändras omedelbart, och äggmognad inträffar regelbundet.

Menstruationen försvinner och atrofi i livmoderslimhinnan uppstår. Detta är en fysiologisk process som inte utgör ett hot mot liv och hälsa..

Vid klimakteriet bör tjockleken på det funktionella lagret i genomsnitt vara högst 4-5 mm, vilket observeras med en 5-dagars menstruationscykel. Om kvinnans endometrialtjocklek fortfarande ökar under klimakteriet, indikerar detta bildandet av cyster, tumörer osv. Den vanligaste störningen är endometrios, kännetecknad av okontrollerad tillväxt av slemlagret och åtföljt av kraftig blödning.

Det finns många nedsatt endometrial funktion. De vanligaste är:

 1. 1. Hyperplasi - överdriven tillväxt av det funktionella lagret. Strukturen i endometriet blir heterogen, tät, menstruationscykeln ökar, menstruationen i sig blir lång och intensiv, som ett resultat leder tillståndet till kvinnans oförmåga att bli gravid. En vanlig patologi är endometrit, när slemhinnan växer på grund av obalans av reproduktionshormoner.
 2. 2. Hypoplasi - otillräcklig tillväxt av endometrium. Det observeras efter att ha lidit inflammatoriska sjukdomar i livmoderslimhinnan och leder till oförmågan att fästa embryot.
 3. 3. Förekomsten av främmande kroppers livmoderhålighet (en spiral som preventivmedel), ärrbildning på slemhinnan efter curettage eller abort, närvaron av vidhäftningar eller vidhäftningar, bildandet av polypper, fibroider eller andra tumörer.

Orsakerna till alla ovanstående patologier är störningar i hormonbalansen, och resultatet är infertilitet. Hur som helst måste du konsultera en gynekolog som väljer rätt behandling. De flesta livmodersjukdomar behandlas med snabb kontakt med en specialist.

I avsaknad av klagomål räcker det med en ultraljudssökning en gång per år för att utvärdera tjockleken på livmoderslimhinna.

Brott mot menstruationscykeln, en förändring i färg, konsistens eller antalet menstruationer kan indikera en sjukdom. Hos några av dem visas en kvinna behandling på ett sjukhus dygnet runt. Hysteroskopi (curettage) eller kryo-frysning utförs för att förhindra ytterligare tillväxt av endometrium.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Hormonell längtan, eller kvinnlig depression. PMS: orsaker, symtom, hjälp.

Varför är det värt att prata separat om ”kvinnlig depression”? Stämningsstörningar är verkligen könlösa, och den mentala strukturen hos män och kvinnor är densamma i struktur....

Våra experter

Magasinet skapades för att hjälpa dig i svåra tider när du eller dina nära och kära står inför ett slags hälsoproblem!
Allegolodzhi.ru kan bli din huvudassistent på väg till hälsa och gott humör!...

Vilka mediciner som hjälper till med svår smärta under menstruationen.

3,5. - Med tung och smärtsam menstruation, ryssar
healare rekommenderade fält hästsvans. 1 tesked gräsbrygg
2 koppar kokande vatten. Ta med svår smärta och
...