Hormonala läkemedel mot endometrios

Klimax

Endometrios är en sjukdom som kännetecknas av spridning av endometrieceller utanför det inre skiktet av livmoderväggen. Vid livmodern endometrios leder endometriotiska lesioner till inflammation i angränsande vävnader, vilket resulterar i vidhäftningar, ärr och cystiska neoplasmer. För att undertrycka foci av sjukdomen väljer läkaren hormonella tabletter för livmodern endometrios.

Kärnan i hormonbehandling av endometrios

Målet med hormonterapi för endometrios är att stoppa tillväxten och minska endometriotiska patologiska tillväxter genom att undertrycka östrogenproduktion. Vissa hormonella läkemedel mot endometrios påverkar äggstockarna som är ansvariga för östrogenproduktion, andra påverkar hypofysen, som är involverad i hormonproduktionen. Hormonterapi utförs på långa kurser..

Det finns tre sätt att behandla sjukdomen:

 1. Imitation av graviditet. Kombinerade hormonella läkemedel tas, som inkluderar östrogen och progestin, som efterliknar graviditetens början i kroppen, vilket blockerar ägglossningen. Separat kan progestin också användas, eftersom det leder till en minskning av storleken på endometriala vävnader..
 2. Imitation av klimakteriet. Hormoner föreskrivs för att minska könshormoner till en minimal koncentration..
 3. Undertryckning av nuvarande ägglossning. För detta föreskriver läkaren mediciner som innehåller syntetiskt androgen, som är ett naturligt könshormon hos män. Dessa mediciner blockerar perfekt ägglossning, men de har många biverkningar..

Gonadoliberin-agonister

Gonadoliberin-agonister återställer sambandet mellan hypofysen, hypothalamus och äggstockarna hos kvinnor med endometrios.

Vid behandlingen av denna grupp läkemedel observeras:

 • utvecklingen av konstgjord menopaus;
 • förlust av känslighet hos hypofysceller;
 • minskad frisättning av gonadotropinföreningar.

Dessa effekter uppstår eftersom gonadotropin binder till gonadoliberinreceptorer som finns i adenohypophys. Genom regelbunden administrering av mediciner upphör frisättningen av gonadotropin. Detta orsakar brist på menstruation..

gestagener

Progestogener är en klass av steroidhormoner som binder till och aktiverar progesteronreceptorn. Beredningar av denna grupp orsakar en avgörande reaktion, bidrar till en minskning av endometrial vävnadstillväxt.

Gonadotropin-hämmare och antigestagener

Sådana hormonella tabletter föreskrivs för diagnos av endometrios för att undertrycka FSH, LH och progesteron. Gonadotropinhormonhämmare och antigestagener påverkar äggstockarnas funktion, vilket blockerar östrogenproduktionen och stoppar tillväxten av patologiska endometrieceller.

Apotekspreparat

Ett stort antal hormonella läkemedel för behandling av endometrios säljs på apotek.

Zoladex (Goserelin)

Läkemedlets aktiva substans: goserelinacetat. Goserelin är en syntetisk analog till det naturliga gonadotropinfrisättande hormonet. Vid regelbunden användning hämmar läkemedlet frisättningen av luteiniserande hormon av hypofysen, vilket ger en minskning av koncentrationen av östradiol i blodet hos kvinnor. Under behandlingen av endometrios hjälper läkemedlet att minska smärtsyndromet, storleken och antalet endometriotiska fokuser. En 3,6 mg medicinering administreras till axeln eller buken var 28: e dag. Behandlingsförloppet varar i sex månader.

buserelin

Läkemedlet normaliserar hormonbalansen och orsakar tunnare endometrium. Läkemedlets aktiva substans är buserelinacetat. En medicinering finns i form av nässpray och injektion.

Med regelbunden användning av läkemedlet stoppar produktionen av östrogenhormon. Läkemedlets effektivitet manifesteras under 2-3 månaders behandling. I de flesta fall är behandlingskursens varaktighet 6 månader.

Den dagliga dosen av nässprayen är 900 mcg. Doseringen av 1 injektion beror på patientens kroppsvikt. Terapiförloppet är 6 injektioner, som administreras en gång på 4 veckor.

Diferelin

Den aktiva komponenten i en medicin med långvarig verkan är triptorelinacetat. Läkemedlet undertrycker äggstocksfunktionen.

Vid regelbunden användning provoserar läkemedlet början av konstgjord menopaus hos kvinnor. Parallellt med den centrala effekten påverkar läkemedlet perifera receptorer, vilket hjälper till att minska deras känslighet för den faktor som är ansvarig för frisättningen av gonadotropin.

I närvaro av endometrios är dosen 3,75 mg var 28: e dag. Injektionen ska administreras under de första fem dagarna från början av menstruationscykeln. Terapin av sjukdomen kan pågå i upp till 6 månader.

Utrozhestan och Duphaston

Den aktiva komponenten i Duphaston är dydrogesteron, som är ett progestogen som är effektivt när det tas oralt. Den aktiva ingrediensen i Utrozhestan är progesteron. Dessa läkemedel säkerställer fullständigt början av sekretionsfasen i endometriumet, vilket minskar risken för att utveckla hyperplasi.

Beredningarna är i form av tabletter som måste tas under menstruationscykeln. Dufaston ordineras i en daglig dos på 20-30 mg kontinuerligt eller från 5 till 25 dagar av menstruationscykeln. Daglig dos av Utrofestan 200 mg-300 mg.

Födelsekontroll Janine och Yarina

Zhanin och Yarina är hormonella preventivmedel som skyddar mot barnets oplanerade befruktning och undertrycker produktionen av naturliga hormoner i kroppen. De syntetiserade östrogener och gestagener som finns i dessa preparat provocerar upphörandet av endometrial proliferation.

Hormoner från endometrios ska tas en tablett i 21 dagar, börja från en dag av menstruation. Efter detta görs en paus i sju dagar, och sedan börjar mottagandet av ett nytt läkemedelspaket. I de flesta fall föreskriver gynekologer dessa hormoner för 6 menstruationscykler.

Dessa mediciner normaliserar den hormonella bakgrunden och reducerar därmed den patologiska spridningen av endometrium. Emellertid är denna behandlingsmetod effektiv endast med en liten spridning av endometriotiska fokuser.

Mot bakgrund av användningen av kombinerad OK, så negativa reaktioner som:

 • ökning av blodtrycket;
 • ömhet och utvidgning av bröstkörtlarna;
 • trombos.

Vizanne (Dienogest)

Den aktiva substansen i medicinen är dienogest - ett syntetiskt hormon som är utformat för monoterapi vid endometrios. Läkemedlet har antiandrogena och progestogen effekter. När du använder Vizanne, upphör tillväxten av livmoderns interna slemhinnor initialt, och sedan stoppar arbetet i äggstockarna och menstruationsflödet upphör. Läkemedlet verkar på endometrios genom att hämma de trofiska effekterna av östrogen i förhållande till endometriet..

Du kan börja ta medicinen varje dag i menstruationscykeln. Ta en tablett dagligen (kontinuerligt).

Depo Provera

Ett hormonellt läkemedel som uppvisar antitumoraktivitet. Den aktiva komponenten i läkemedlet: medroxyprogesteron. Den aktiva komponenten, som är en gestagen, har en långvarig effekt när den injiceras, utan någon androgen eller östrogen effekt.

Läkemedlet dämpar utsöndring av gonadotropiner, till följd av att folliklarna inte mognar, långvarig anovulering inträffar.

Vid behandling av endometrios administreras läkemedlet intramuskulärt. Den optimala dosen av läkemedlet är 50 mg en gång i veckan eller 100 mg en gång varannan vecka. Varaktigheten av terapiförloppet är från 6 månader.

danazol

Medicinen är en syntetisk androgen härledd från etisteron. Det har en antigonadotropisk effekt som undertrycker produktion av gonadotropa hormoner av hypofysen. Hos kvinnor hämmar läkemedlet aktiviteten i äggstockarna, stoppar äggets utgång, redo för befruktning och orsakar också atrofi i endometriala vävnader.

Standarddos - 2 tabletter på 200 mg två gånger om dagen i sex månader.

Spiral Mirena

Effektivt i de initiala formerna av patologisk spridning av slemhinnan. Inuti plastkapseln är levonorgestrel, som gradvis sticker ut i livmoderhålet. Detta syntetiska hormon hindrar endometrium från att växa. Dosen av levonorgestrel är utformad för att vara effektiv i 5 år. Denna spiral är ett bra verktyg för behandling av livmodersblödning med endometrios..

Installation av enheten bidrar till:

 • normalisering av menstruations oregelbundenheter;
 • minskning av antalet blodiga utsläpp under menstruationen;
 • eliminering av sekret mellan menstruation;
 • smärtstillande.

Nemestran (Gestrinon)

Läkemedlet tillhör 19-norprogestogener. Det har androgena och antigonadotropa effekter. Läkemedlet hjälper till att öka nivån av gratis testosteron i blodet och minska koncentrationen av globulin, som binder sexsteroider. Det hormonella medlet hämmar tillväxten av foci vid endometrios, men eliminerar dem inte..

En medicin för oral användning är 2,5 mg två gånger i veckan..

Hormon kontraindikationer

Det är förbjudet att ta hormonella läkemedel:

 • feta människor, eftersom att ta medicinering kan förvärra problemet;
 • röka kvinnor, eftersom i kombination med tobak reduceras läkemedlets effektivitet;
 • i närvaro av maligna tumörer;
 • under graviditet och amning, eftersom östrogen i hormonella läkemedel kan provocera graviditet eller fosterutvecklingspatologi;
 • personer som lider av vensjukdomar, fibroadenom, bröstcyst, vaskulär trombos.

Under behandling med hormoner rekommenderas att man avskaffar användningen av alkohol. Felaktig medicinering är beroendeframkallande samt förekomsten av biverkningar. Dessa inkluderar:

 • depressivt tillstånd;
 • spolning i ansiktet;
 • viktökning;
 • vätskeansamling i kroppen;
 • bröstförstoring;
 • menstruations oregelbundenheter efter terapi;
 • bildning av akne;
 • minskning av röst timbre;
 • förbättrad hårväxt i ansikte och kropp;
 • uppkomsten av vaginit;
 • förekomsten av osteoporos.

Därför är hormonell behandling av endometrios endast möjlig som föreskrivs av läkaren, efter att diagnosen har bekräftats.

Läkemedel mot endometrios

Endometrios är en sjukdom där vävnader som är relaterade till endometrium växer. Processen äger rum utanför livmoderslimhinnan. Det finns flera platser där endometrioidinklusioner kan ses:

 • Rensning av äggledarna;
 • Bäckenets bukhinnor;
 • Vagina;
 • Cervix;
 • Livmoder.

Dessutom kan inneslutningar ibland förekomma i äggstocken samt i ärr som bildas efter kejsarsnitt. Utvecklingen av sjukdomen sker parallellt med äggstockarnas funktion. Processens fokus kan utsättas för omvänd utveckling på grund av naturlig eller artificiell klimakterie.

Uterin endometrios är vanligast hos kvinnor efter 35-40 år. Det är värt att notera att endometrios observeras hos 50-70% av patienterna vars huvuddiagnos är infertilitet. Enligt olika källor varierar andelen av denna sjukdom hos kvinnor i fertil ålder från 10-15% till 30-50%.

Trots att mekanismen för utveckling av sjukdomen redan anses klargjord har universella läkemedel för behandling av endometrios hos kvinnor ännu inte hittats. Detta beror på att forskare ännu inte har kunnat ta reda på orsaken till att det tar denna form.

Om sjukdomen

Innan du börjar behandla en sjukdom måste du veta varför den utvecklas och hur den manifesteras. Det är värt att nämna hur endometrios klassificeras. Det finns tre huvudtyper av sjukdomar:

 1. Extern genital endometrios;
 2. Inre genital endometrios;
 3. Extragenital.

I den första typen finns platser för endometrium i de flesta fall på sådana organ:

 • Äggledarna;
 • Cervix;
 • Skrev;
 • Peritoneum;
 • äggstockar.

Om vi ​​talar om intern könsdelar endometrios, är sådana områden belägna i livmoderns muskelväggar. Det finns ett annat namn på denna sjukdom, nämligen adenomyos. Den största skillnaden mellan extragenital endometrios är det faktum att endometriet växer på andra grupper av organ (tarmar, lungor, navel och även urinblåsan). Denna typ är inte så utbredd och förekommer endast i 7-8% av fallen..

Överväg nu de viktigaste symtomen på livmodern endometrios. Bland dem är det värt att notera följande:

 • Bäckensmärta
 • Rikligt utsläpp av rött eller brunt under perioden före eller efter menstruationen;
 • Det är en ökning av smärta under de första dagarna av menstruationen;
 • Urinering åtföljs av smärta;
 • Dyspareunia (smärta vid samlag);
 • Långvarigt tungt menstruationsflöde.

Dessutom kan patienten få illamående, kräkningar. En förvärrande faktor är obalansen mellan könshormoner, eftersom det bidrar till utvecklingen av en sjukdom som järnbristanemi. Tyvärr är medicinsk korrigering inte alltid framgångsrik, vilket leder till anemi.

I processen med utvecklingen av sjukdomen, som ett resultat, med tillväxten av drabbade organ, inträffar allvarliga smärtattacker. De ger varje månad specifik spotting, inklusive från mjölkkörtlarna..

De exakta orsakerna till sjukdomen identifierades inte, men trots detta identifierar experter följande faktorer som kan bidra till dess utseende:

 • Låg immunitet;
 • Kroniska inflammatoriska processer i könsorganen;
 • Komplikationer efter kejsarsnitt;
 • Ärftlighet;
 • Ökat östrogen.

Vilka behandlingsalternativ finns

Totalt finns det tre huvudsakliga sätt att behandla denna sjukdom:

 1. Kirurgisk ingripande utan avlägsnande av organ;
 2. Radikal kirurgi;
 3. Konservativ terapi.

Valet av den rekommenderade tekniken beror direkt på patientens ålder, fokuseringsplats, sjukdomens stadium och behovet av att återställa reproduktionssystemet..

Om patienten är en ung kvinna, används i de flesta fall den mest skonsamma behandlingsregimen, nämligen kirurgi och hormonbehandling. Denna teknik hämmar inte utvecklingen av ägget, så risken för komplikationer är inte så stor.

Men de flesta patienter är mer mogna (35–40 år). Behandling av endometrios i detta fall utförs beroende på fokuseringsplatsen. Terapin utförs omfattande:

 • Kirurgi för att avlägsna knölar och cystor, dissektion av vidhäftningar och bränning av foci;
 • Intensiv terapi med hormonella läkemedel;
 • Kurs med immunostimulanter.

I de flesta fall kan endometrios inte botas helt utan kirurgi, och därför rekommenderar experter en omfattande typ av behandling. Ändå finns det fall då det inte rekommenderas att ta till operation och konservativ behandling utförs:

 • Infertilitet;
 • Patientens reproduktionsålder;
 • Sjukdomen är asymptomatisk.

Kirurgisk ingrepp utförs under följande omständigheter:

 • En kvinna har somatisk patologi;
 • Förekomsten av andra sjukdomar i könsorganen;
 • Endometriosis i ärret eller naveln;
 • Läkemedel ger inte den önskade effekten.

I samma tur utesluts inte fall när akut radikal kirurgisk behandling krävs:

 • Svår adenomyos
 • Endometrios av äggstockarna;
 • Tidigare metoder leder inte till återhämtning.

Endast en läkare kan meddela önskad behandlingsregim, inte rusa och dricka hormonella läkemedel. I det här fallet, utan rekommendationer från en specialist, kan du bara använda homeopatiska läkemedel. Homeopati är en ofarlig medicin som kan normalisera en persons hormonfunktion. Trots detta är det värt att ta valet av ett sådant läkemedel på allvar, eftersom de inte är universella och inte lämpliga för alla.

Kan endometrios botas av läkemedel?

Det är inte möjligt att äntligen besvara denna fråga, eftersom varje fall av sjukdomen är individuellt och behandlas med olika metoder. Teoretiskt, med hjälp av mediciner är det möjligt att bota en patient från denna sjukdom, men detta sker inte i alla fall.

Läkemedelsbehandling av endotermios innefattar:

 • Preventionspiller (Janine, Yarina);
 • Läkemedel som innehåller progesteron eller dess ersättare: Byzanne, Utrozhestan, Dufastan;
 • danazol;
 • Zoladex eller andra gonadotropinanaloger.

Det är värt att notera att var och en av dessa grupper har ett annat spektrum av verkan på patientens kropp. Vilka mediciner ska patienten använda, återigen, bör bestämmas av en kvalificerad läkare.

Hormonala läkemedel mot endomatrios

Hormoner vid endometrios är en av de viktigaste aspekterna. Hormonala läkemedel hjälper till att stoppa utvecklingen av sjukdomen, samt undertrycker östrogenutsöndring och ägglossning.

Låt oss lista de viktigaste grupperna av läkemedel för hormonterapi:

 • antiprogestiner;
 • Gonadoliberin-agonister;
 • Progestogener och progestogener.

Gonadotropinfrisättande hormonagonister

Hypothalamus ansvarar för produktionen av naturliga GnRH-agonister för att inducera utsöndring av hypofyshormoner, som i stora mängder kan neutralisera äggstockarnas arbete. Här är de mediciner som vanligtvis förskrivs till patienter:

 • Diferelin. Används för intramuskulär injektion de första 5 dagarna.
 • Decaptil Depot. Introduceras under huden i doser på 3,75 mg var 28: e dag.
 • Zoladex. Injektion i buken. Aktiv substans frisatt under 28 dagar.
 • Buserelin. Introduceras i musklerna i doser på 3,75 varje månad.
 • Lucrin Depot. Läkemedlet injiceras den 3: e dagen av menstruationen. Injektionen upprepas var 28: e dag..

Effekterna av dessa läkemedel motsvarar tillståndet i klimakteriet. Endometriet stoppar dess utveckling, eftersom östrogener försvinner. Patologiska områden i endometriet utvecklas inte heller.

Denna typ av behandling tar cirka 6 månader och är ganska svår. Ibland börjar tecken på klimakteriet visa sig. Dessutom börjar benen tappa sin densitet, vilket kan leda till sprickor..

Gonadotropin-hämmare och antigestagener

Hämmare behandlar också endometrios. Sådana medel kan hämma utvecklingen av endometrieceller. På grund av deras effekter stoppar äggstockarna sitt arbete, och därför upphör även östrogenproduktionen. Bland biverkningarna av sådana läkemedel är det värt att lyfta fram:

 • Accelererad hårväxt på kroppen;
 • Överdriven viktökning;
 • Acne.

De mest kända drogerna i denna kategori:

gestagener

Kärnan i behandlingen är att ta läkemedel som liknar progesteron. Ämnets huvudfunktion är att undertrycka spridningen av livmoderslimhinnan. Låt oss lista de viktigaste läkemedlen för hormonterapi baserat på hormoner i denna serie:

 • Dufaston. Levereras i form av tabletter, som måste tas från och med 5 och slutar den 25 dagen i menstruationscykeln.
 • Vizanne med endometrios. Varje dag tas en hel tablett. Läkemedlet börjar verka efter att endometriet upphör att växa, varefter äggstockarna upphör att fungera och perioden slutar.
 • Organometril. Det används för att förhindra utveckling av nya foci av sjukdomen, dessutom minskar storleken på gamla. Behöver ta från 14 till 25 dagar av cykeln, en tablett dagligen.

Födelsekontroll för endometrios (hormonella orala preventivmedel)

Den största fördelen med hormonella läkemedel vid behandling av endometrios är att de samtidigt kan utföra flera uppgifter. Kombinerade orala preventivmedel används vanligtvis för att förhindra graviditet. De inkluderar bitöstrogener och progestogener. Tack vare dem slutar kroppen att producera hormoner på egen hand och endometriet slutar utvecklas.

De mest populära p-pillerna för endometrios:

Läkaren kan rådfråga patienten vilka preventivmedel som är bäst för henne. Genom att använda preventivpillerar eliminerar en kvinna menstruationen och avlägsnar sin hormonbalans. I detta avseende påverkar östrogen inte längre utvecklingen av endometrium.

Icke-hormonella läkemedel

Endast en specialist kan förskriva rätt behandlingsteknik till patienten. Trots detta tvingar faktorer som smärta, svaghet, samt ofta utflöde, patienten att ta till sig smärtläkemedel. Du kan välja en lista över anläggningstillgångar för att lindra känslan av smärta och inflammation:

För att upprätthålla immunitet kan du använda följande läkemedel:

Hormonfri endometrios indikeras i följande fall:

 1. Patienten är allergisk mot hormonella läkemedel;
 2. Tendens till tromboemboli och trombos;
 3. Arteriell hypertoni;
 4. Svår patologi i njurarna och levern;
 5. Diabetes;
 6. tyreotoxikos.

I alla fall bör en specialist som är kvalificerad inom detta område involveras i valet av icke-hormonell behandling.

Antibakteriella läkemedel

Antibiotika för endometrios tas i sådana fall:

 • Parallellt med den underliggande sjukdomen utvecklas en svampinfektion;
 • Det finns komplikationer av vissa infektionssjukdomar i könsorganen;
 • Patienten hade tidigare inflammatoriska patologier.

I alla andra fall förskrivs inte antibakteriella läkemedel, eftersom denna typ av behandling kan medföra ett stort antal komplikationer eller biverkningar. Antibiotika tenderar att hämma immunsystemet, vilket bidrar till den fortsatta utvecklingen av endometrios.

Vilka ljus kan användas

Som du redan kunde se kan botemedel för endometrios vara annorlunda. En annan av dem är ljus. Vid livmodersändometrios används följande läkemedel oftast:

I de flesta fall föreskrivs sådana mediciner om patienten vill uppnå maximal smärtstillande effekt utan att ta smärtstillande medel i stora doser. De används också från vidhäftningar. Dosering beror vanligtvis på svårighetsgraden av sjukdomen. Användningsmetoden är ganska enkel: suppositorier införs i analkanalen två gånger om dagen.

Behandling av endometrios med hormonella läkemedel

Uterus endometrios är en allvarlig sjukdom. Det förekommer hos många kvinnor i fertil ålder, det är farligt för hälsan, det kan orsaka infertilitet och andra patologier. De behandlar denna sjukdom på olika sätt, men oftast genom operation. Behandlas denna sjukdom med medicinering? Faktum är att för tillfället inte ett enda botemedel mot endometrios kan helt bota denna sjukdom. Trots detta, läkemedel bromsar utvecklingen av patologi, lindra symtomen på sjukdomen.

Vad är endometrios??

Endometrios är en ren kvinnlig sjukdom som kan uppstå i livmodern och äggstockarna. Det är förknippat med överdriven tillväxt av endometriet, som täcker livmoderns yta. Detta är ett speciellt lager som hjälper ägget att fånga under befruktningen. Efter att ägget är ordentligt fixerat i endometriet, uppstår vanligtvis kärl som är ansvarig för fostrets utveckling. Om graviditeten avslutas, exfolierar skiktet i livmoderslimhinnan och kommer ut med blodet. Kvinnan börjar menstruation.

Endometrios är av två typer:

 • Endometrios är könsorgan. Med denna patologi påverkas livmodern och dess nacke, vagina och äggstockar. Denna typ av sjukdom finns i 85% av fallen.
 • Extra-genital endometrios. Med denna typ av sjukdom uppstår skador på de inre organen, urinblåsan, tarmen och postoperativa ärr. Detta är en sällsynt form av sjukdomen. Det uppstår på grund av blodproppar som kommer in i bukhålan. Denna typ av patologi behandlas med den kirurgiska metoden..

Endometrios provocerar förekomsten av inflammation i bukhinnan. Det stör arbetet i inre organ. Det påverkar livmoderens väggar. Orsakar bildning av vidhäftningar och noder. Denna sjukdom orsakar infertilitet..

De vanligaste orsakerna till denna sjukdom är:

 • hormonella störningar;
 • immunfel;
 • ärftlighet;
 • påfrestning;
 • olika psykologiska störningar.

Sjukdomens symtom visas inte omedelbart utan bara i ett sent utvecklingsstadium:

 • Livmodern ökar i storlek upp till sex veckors graviditet. Antar en rund form.
 • Det finns en tyngd i nedre del av buken.
 • Störande smärta i buken. De kännas både under menstruation och under urinering, avföring samt under samlag.
 • Infertilitet uppstår.
 • Menstruella oregelbundenheter.

Sjukdomen hos alla kvinnor går annorlunda. Baserat på resultaten av testerna kan en erfaren gynekolog enkelt diagnostisera och förskriva lämplig behandling, förskriva ett läkemedel för endometrios, vilket förhindrar uppkomsten av återfall.

Metoder för att behandla patologi

Vilka läkemedel för att behandla endometrios? Denna fråga är svår att besvara. De flesta läkare är överens om att behandlingen av patologi bör vara omfattande. Det är nödvändigt att inte behandla ett enda organ utan hela kroppen.

Innan läkaren förskrivs ett läkemedel för endometrios, tar läkaren hänsyn till försummelsen av sjukdomen, patientens immunitet, sjukdomens egenskaper, komplikationer, lokalisering och spridning av processen.

Endometrios behandlas på tre huvudsakliga sätt, dessa är:

 • kombinationsterapi;
 • kirurgiskt ingrepp;
 • konservativ behandling.

Endometrios kan botas utan kirurgi endast i sällsynta fall. Konservativ terapi används endast med:

 • infertilitet
 • asymptomatisk sjukdomsförlopp;
 • reproduktionsålder hos damer;
 • adenomyos.

I alla andra fall rekommenderar gynekologer en kirurgisk metod för behandling. Beroende på svårighetsgraden av sjukdomen kommer livmodern att bestå eller tas bort helt.

Med den konservativa kirurgiska metoden tas skadade områden bort genom kirurgi och opigmenterade, svåra att nå och mikroskopiska foci behandlas med medicineringsmetoden. Efter behandlingen av endometrios, blir patienterna gravida på ett säkert sätt, bär barnet och föder.

Läkemedel som används vid behandling av patologi

Gynekologen väljer medicinen för endometrios utifrån sjukdomens svårighetsgrad. Använda droger:

 • att minska produktionen av könshormoner;
 • från uterusblödning;
 • att eliminera ett smärtsymtom och andra negativa manifestationer;
 • före operation;
 • under rehabilitering, efter operationen.

Läkemedel för endometrios ska endast tas enligt det schema som föreskrivs av läkaren. Du bör strikt följa den rekommenderade kursens längd, eftersom många läkemedel vid långvarig användning kan orsaka många biverkningar..

Vilka läkemedel för att behandla endometrios? En sådan fråga ställs ofta av kvinnor som har upptäckt denna patologi. I behandlingen av denna sjukdom används som regel läkemedel från flera grupper, dessa är:

 • Gonadotropin frisläppande hormonagonister. Mediciner är hormonella. Minska mängden östrogenproduktion. Kan användas både i tablettform och i form av injektioner. Gå in i kroppen i konstgjord menopaus. Menstruationen upphör att komma på grund av brist på östrogen. Mot denna bakgrund slutar endometriet också växa. Lesionerna regresserar. Sådana läkemedel bör behandlas i cirka sex månader. Längre behandling kan leda kroppen till en tidig menopaus. De bästa läkemedlen för endometrios i denna grupp är Zoladex, Diferelin, Buserelin.
 • Antigestagens, hämmare för produktion av gonadotropiska hormoner. Läkemedel i denna kategori hämmar produktionen av luteiniserande, follikelstimulerande hormoner. Undertryck progesteronproduktion. Läkemedlen frisätts i form av tabletter och kapslar. Mediciner ger uttalade biverkningar. De mest populära läkemedlen är Mifepristone och Danazol..
 • Gestagener. En annan grupp läkemedel som används vid behandling av endometrios. Progesterontabletter stabiliserar menstruationscykeln och förlänger den andra fasen. De mest effektiva läkemedlen i denna kategori inkluderar Norkolut, Dufaston, Utrozhestan. Mediciner kan förskrivas inte bara i form av tabletter, utan också i form av injektioner.
 • Kombinerade orala preventivmedel. De inkluderar östrogener och gestagener. Stimulera produktionen av kvinnliga könshormoner. Stabilisera utvecklingen och förhindra endometrial tillväxt. Läkemedel i denna kategori har druckit i cirka sex månader. Populär: "Janine", "Klayra", "Diane-35", "Jess" och "Yarina".

Intrauterina enheter kan användas för att behandla sjukdomen. Den mest populära är Mirena. Ibland använder de mediciner som innehåller manliga hormoner och androgener. Ett sådant läkemedel är metyltestosteron. Förutom dessa läkemedel kan icke-hormonella mediciner också användas vid behandling av endometrios..

Behandling av endometrios är komplex och lång, minst sex månader. För att uppnå ett bra resultat måste alla läkares anvisningar följas. Överträd inte behandlingsregimen. Sjukdomen är mycket allvarlig och kan utvecklas, så självmedicinering i denna situation bör uteslutas.

Kombinerade orala preventivmedel

Vid behandling av endometrios hos unga kvinnor används lågdoserade orala preventivmedel i stor utsträckning. De minimerar effekterna av manliga hormoner. Vid tidpunkten för att ta tabletterna, sebum i hud och hår minskar hos kvinnor, antalet akne minskas märkbart. Denna terapi utförs ofta i samband med kirurgi. Om operationen inte utförs drickas medicinen för livmodern endometrios i 6-9 månader.

Följande mediciner anses vara de mest effektiva:

 • "Silhuett". Dessa är hormonella tabletter av den kombinerade typen. De har antiandrogena och antiinflammatoriska egenskaper. Den aktiva substansen är etinylöstradiol. Läkemedlet "Silhouette" för endometrios tas dagligen, en tablett per dag. Den terapeutiska kursen i minst tre veckor. Läkemedlets kostnad är cirka 700 rubel.
 • Norkolut. Läkemedlet absorberas mycket snabbt i mag-tarmkanalen. Giltigt två timmar efter administrering. Innehåller den aktiva ingrediensen - noretisteron. Läkemedlet tas från den femte till den femtonde dagen i menstruationscykeln. Den dagliga normen är 5 ml. Kursen varar i sex månader. Pris 350 rubel.
 • "Yarina." Läkemedlet har antiandrogena egenskaper. Minskar aktiviteten i talgkörtlarna. Minskar mängden akne. En medicin för endometrios dricker varje dag i tre veckor. Antagningstiden regleras av läkaren. Det kostar cirka 500 rubel.
 • "Regulon". Det är ett preventivmedel flerfasläkemedel. Det innehåller två aktiva ingredienser, dessa är etinylöstradiol och desogestrel. Piller aktiverar utsöndring av könshormoner. De drickas dagligen. Kursen är 21 dagar. Läkemedlets pris är cirka 300 rubel.
 • Klaira. Ett preventivmedel av den kombinerade typen. Dess verkan är baserad på egenskaperna hos två aktiva substanser: dienogest och östradiolvalerat. Medicinen ändrar kvaliteten på livmoderhalsvätskan, på grund av vilken ägglossningsprocesser undertrycks. Kursen är 28 dagar. Det finns ett läkemedel i regionen med tusen rubel.
 • Novaring. Läkemedlet presenteras i form av en speciell ring för vagina. Den innehåller två aktiva komponenter - det är etonogestrel och etinylöstradiol. Läkemedlet injiceras i slidan i 21 dagar. Pris 380 rubel.
 • "Jess". Det kännetecknas av antiandrogena egenskaper. Aktiva ämnen: drospirenon och etinylöstradiol. Det tas muntligt. Behandlingsvaraktigheten är 28 dagar. Det finns tabletter i området 1000 rubel.
 • Novinet. Undertrycker ägglossningen. Det stabiliserar kvaliteten på livmoderhalsslemet. Innehåller etinylöstradiol med desogestrel. Läkemedlet tas i tre veckor och tar sedan en 7-dagars paus. Därefter fortsätter behandlingen. Pris 600 rubel.
 • EXPREGR. Den innehåller etinylöstradiol i kombination med gestoden. Undertrycker ägglossningsprocesser. Det normaliserar tillståndet i livmoderhalsslemet. Tabletterna tas oralt i 21 dagar. Sedan tar de en paus i en vecka. Fortsätt vid behov behandlingen.

Dessa läkemedel bör tas samtidigt. Om läkemedlet förskrivs utan en sju dagars paus, kommer menstruationen inte.

"Janine" med endometrios

"Janine" är det mest populära botemedel mot livmodern endometrios. Hos patienter som tog detta läkemedel regresserade sjukdomen under lång tid. Välbefinnandet förbättras märkbart.

"Janine" avser läkemedel från den senaste generationen. Det är en låg dos hormonell medicin. Innehåller dienogest i kombination med etinylöstradiol. Det absorberas snabbt och börjar omedelbart agera. Det hämmar produktionen av hormoner, vilket resulterar i att mängden östrogen minskar. Tabletter förhindrar början av ägglossning. Vid användning kan du inte bli gravid. Ett annat läkemedel minskar kontraktiliteten hos äggledarna. Svår marknadsföring av ägg.

Gynekologer föreskriver "Janine" för att förhindra tillväxt och utveckling av sjukdomens fokus. För att undertrycka smärta och inflammation.

Detta läkemedel för endometrios har bara positiva recensioner. Kvinnor noterar att mot bakgrund av att ta detta läkemedel försvann deras smärtsyndrom, tillståndet för naglar och hår förbättrades, huden blev renare. Läkemedlet hjälpte också kvinnor med hirsutism. Det rättvisare könet rekommenderar dessa piller till de som har en överdriven mängd androgener i kroppen.

"Janine", liksom andra liknande preventivmedel, indikeras för endometrios i det första utvecklingsstadiet. Läkemedlet kan förskrivas före operation och efter operation, för att förhindra återfall.

För att uppnå resultatet bör drick "Janine" vara minst nio månader, kontinuerligt. Läkemedlet förskrivs strikt enligt indikationerna och efter en noggrann undersökning av kvinnan. Läkemedlet har kontraindikationer och kan orsaka biverkningar, så du bör inte ta det utan läkares recept. Kostnaden för "Zhanin" varierar inom 800 rubel.

För att minska den negativa effekten av hormonella läkemedel för endometrios, föreskrivs hepatoprotectors, såsom Karsil eller Essentiale. Enzymer (Pancreatin, Creon) kan ordineras. För att skydda magen rekommenderar de havtornsolja, Gastal, Methyluracil och andra.

gestagener

Vilka läkemedel föreskrivs för endometrios? Vid behandling av denna sjukdom kan en mängd olika läkemedel användas, inklusive gestagener. Vi nämnde redan dessa medel, men det är värt att överväga denna grupp läkemedel mer detaljerat. Dessa läkemedel ersätter progesteron, ett kvinnligt hormon som produceras av äggstockens corpus luteum. Detta ämne syntetiseras i området med den sprängande follikeln efter ägglossningsprocessen. Det påverkar den hormonella bakgrunden positivt och förbättrar endometriumstrukturen..

De bästa läkemedlen för endometrios i denna grupp inkluderar följande läkemedel:

 • Dufaston. Läkemedlet ordineras för att dricka från 5 till 25 dagar i menstruationscykeln. Sedan tar de en veckolång paus och återupptar medicinen. Daglig dos på 10-20 mg.
 • Norethisterone. Behandlingsregimen liknar Dufaston. Det maximala tillåtna dagliga intaget på 5 mg.
 • Mirena. Spiral. Aktiv substans levonorgestrel.
 • "Utrozhestan". Läkemedlet ordineras från 16 till 25 dagar efter menstruationscykeln. Behandlingsförloppet kan pågå i upp till 9 månader. Att bedöma efter recensioner hjälper det att hantera patologin.

Särskilt anmärkning är botemedel mot endometrios Vizanne. Det används oftast. Läkemedlet visade bara ett utmärkt resultat i behandlingen av denna sjukdom. Läkemedlet tas en tablett om dagen, ungefär ett år.

Läkemedlet minskar skadorna och minskar antalet kärl som provocerar utseende av endometrios, vilket avsevärt minskar den trofiska sjukdomen. Biverkningar när du tar "Byzantine" är sällsynta. Som regel är detta en upprörelse i mag-tarmkanalen, smärta i buken, huvudvärk, hudutslag och depression.

Medicinerna för myom och endometrios är desamma. Med den nodulära formen av fibroider föreskriver gynekologer vanligtvis Dufaston. "Vizanne" förskrivs i det avancerade stadiet av sjukdomens utveckling.

Spiral "Mirena"

Vilka läkemedel behandlar effektivt endometrios? Dessa är läkemedlen som har beskrivits ovan. Bland dem är det sista stället ockuperat av den intrauterina enheten Mirena.

Det terapeutiska systemet hämmar tillväxt i endometri. Innehåller levonorgestrel, ett ämne som är analogt med det kvinnliga hormonet progesteron.

En spiral påverkar en kvinnas kropp lokalt, vilket resulterar i att mindre hormoner kommer in i kroppen än när du använder tablettpreparat.

Mirena normaliserar menstruationscykeln, minskar menstruationens varaktighet och blödningsmängden. Tar bort smärta.

Endometrios i det milda utvecklingsstadiet kan lätt behandlas med detta läkemedel. I början av användningen av spiralen kan spotting observeras. Men efter en tid förändras situationen radikalt. Cykeln är jämn. Och menstruationen blir mindre lång och inte så riklig. Hos vissa kvinnor stannar menstruationen helt efter installationen av spiralen. Med endometrios är detta en positiv punkt..

Antigonadotropa läkemedel

Om vilka mediciner man ska dricka med endometrios säger en gynekolog. Som regel, om sjukdomen inte startas, förskrivs mediciner som stoppar produktionen av hypofyshormoner för dess behandling. Det är ju de som aktivt stimulerar äggstockarnas arbete. LH- och FSH-syntes inhiberas.

Vi har redan nämnt listan över de mest populära läkemedlen i denna grupp, men det är värt att tänka mer på dem. Vid användning av dessa läkemedel har patienten en konstgjord menopaus och produktionen av östrogen reduceras till ett minimum.

De bästa läkemedlen i denna grupp inkluderar:

 • "Buserelin." Finns som en spray. Det appliceras i cirka 4-6 månader. Tre instillationer administreras dagligen i varje näspassage..
 • "Buserelin Depot." Finns i ampuller. Det används som en injektion. Läkemedlet administreras en gång i månaden intramuskulärt.
 • Zoladex. Läkemedlet tillverkas i form av subkutana kapslar. Injiceras under huden var 28: e dag.
 • danazol Det är tillverkat i kapslar för oral administrering. Avser antigonadotropiner. Det kännetecknas av en svag anabola effekt. Bromsar tillväxten av endometrium. Förhindrar början av ägglossning. Blockerar syntesen av könshormoner. Daglig dos på 400 mg. Utifrån recensioner är detta ett ganska effektivt läkemedel..

Denna grupp läkemedel ordineras före och efter operationen för att förhindra fokal tillväxt. Läkemedlen är svåra att tolerera av patienter och kan orsaka ett antal negativa fenomen. Längden på intaget är 6-9 månader.

Den bästa läkaren kommer att berätta vilka läkemedel du ska ta med endometrios. Det kommer att baseras på symtomen på sjukdomen och svårighetsgraden av patologin..

Icke-hormonell medicin för endometrios

Förutom hormonella läkemedel kan icke-hormonella läkemedel också användas vid behandling av endometrios, dessa är:

 • Immunmodulerande medel. Såsom: "Levamisole", "Polyoxidonium", "T-activin", "Likopid", läkemedel med interferon och andra.
 • Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. De lindrar den inflammatoriska processen och stoppar smärtan. De mest effektiva är Diclofenac, Naproxen, Ibuprofen, Indometacin. De används fem dagar före menstruationens början..
 • Naturliga växtbaserade läkemedel. Dessa läkemedel för endometrios av äggstockarna ger färre biverkningar än hormonella läkemedel, men de är mindre effektiva. För att uppnå önskad effekt krävs mycket mer tid. Trots deras naturlighet är det inte värt att använda dem utan recept från läkare. Oftast används endometrios, cyklodinon och gynekol..
 • Kosttillskott. Dessa läkemedel behandlar inte endometrios och har inte klarat alla nödvändiga kliniska prövningar, men deras användning kan förbättra resultatet. De vanligaste är Indole Forte och Ovariamin.

Om det finns vissa indikationer, kan antibiotika förskrivas för behandling av endometrios. Men dessa läkemedel används sällan, eftersom de stimulerar utvecklingen av sjukdomen och provocerar tillväxten av endometrium.

Endometriosis örter

Medicinalväxter är oundgängliga hjälpmedel för behandling av patologi. Recensioner av kvinnor säger att med konstant användning av örter kan ge ett varaktigt resultat. Så de växter som används för endometrios inkluderar:

 • bor livmodern;
 • röd borste;
 • nässla;
 • avgifter med fläderbär, hallon och björnbär;
 • celandine.

Från örter kan du förbereda decoctions, göra alkohol tinkturer och douching.

Glöm inte att konsultera en läkare innan du använder medicinalväxter. Och ersätt inte örter med den terapi som föreskrivs av gynekologen. Så du kan helt börja sjukdomen och provocera förekomsten av komplikationer, allvarliga hälsoproblem.

Endometrios är en gynekologisk patologi där man förökar proliferation av endometrieceller utanför livmodern. Kvinnor i fertil ålder lider av denna sjukdom. Listan över piller för endometrios är mycket bred. Valet av läkemedel är strängt individuellt och bör utföras under övervakning av en läkare..

Suppositorier är ett annat botemedel som ofta används för att behandla endometrios. Innan du anger huvudnamnen måste du förstå hur du behandlar sjukdomen på rätt sätt. Endometrios är mycket svårt att behandla.

Oftast måste specialister kombinera behandlingsmetoder. Läkemedelsbehandling är nödvändig för att bromsa manifestationerna av sjukdomen. Men utan kirurgi kommer det inte att vara möjligt att bli helt av med patologin.

Regler för sjukdomsbehandling

Svårt att bota helt

Hos kvinnor efter 30 år måste de oftast välja en individuell terapimetod.

Behandlingsplanen är baserad på följande data:

 • manifestationer av sjukdomen;
 • processens svårighetsgrad;
 • behovet av att upprätthålla reproduktiv funktion;
 • ålder;
 • kroppens individuella egenskaper;
 • gynekologisk historia (särskild uppmärksamhet bör ägnas patienter efter medicinsk abort eller annan graviditetsavbrott).

"Guldstandarden" vid behandling och diagnos av sjukdomen är laparoskopisk intervention. I svåra grader av sjukdomen, bara efter kirurgisk behandling kan man hoppas på en god effekt av läkemedelsbehandling.

Följande läkemedel används:

 • icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (är mer symptomatisk behandling);
 • hormonella medel (orala preventivmedel, gonadotropinhormonantagonister).

Ta reda på om Klayra hjälper till med endometrios.

I vissa fall kan hemostatiska medel förskrivas av en specialist. Detta gäller för fall där sjukdomen åtföljs av blödning..

Nackdelarna med läkemedelsbehandling är följande.

 1. Läkemedel har ett antal biverkningar..
 2. Risken för sjukdom efter avslutad behandling ökar.
 3. Påverkar inte vidhäftningar och cyster.
 4. Fortplantningsfunktionen undertrycks under terapin.

Varning!
Enligt studier kan vi med säkerhet säga att läkemedelsbehandling inte helt hjälper till med endometrios. Det är nödvändigt att påverka sjukdomen i en komplex kombination av läkemedelsbehandling och kirurgisk ingripande.

Hormonella piller för endometrios

Oftast används följande verktyg:

 • preventivpillerar (Janine, Logest, Regulon);
 • progestins (hur du tar Duphaston med endometrios, Byzanne);
 • levonorgestrel (Mirena);
 • antigonadotropa läkemedel (Danazol);
 • androgener (metyltestosteron).

Den största nackdelen med alla hormonella läkemedel är ett antal biverkningar. Med förbehåll för reglerna för införande och en noggrann undersökning före behandlingen minskar risken för biverkningar dock med flera gånger.

Jeanine

Varje fall är annorlunda.

Läkemedlet i progestogen-gruppen är ett kombinerat oralt preventivmedel. Janine började användas i gynekologisk praxis för behandling av endometrios relativt nyligen. Enligt studier har det en god effekt i de fall när det ordineras efter en kirurgisk ingripande.

Det har ett antal kontraindikationer, därför bör det förskrivas med stor försiktighet, uteslutande under övervakning av en läkare.

Av de frekventa biverkningarna finns det:

 • huvudvärk;
 • vulvovaginit;
 • ökning av blodtrycket;
 • dyspeptiskt syndrom;
 • allergiska reaktioner.

För att få bästa effekt och minska risken för biverkningar är det nödvändigt att noggrant följa reglerna för införande och rekommendationerna från den behandlande specialist. Analoger inkluderar Bonade, ett siluettläkemedel för behandling av endometrios och dicyklin..

Dufaston

Den aktiva substansen är dydrogesteron. Det tillhör gruppen av gestagener. Det har en uttalad effekt vid endometrios. Det har ingen preventiv effekt, så när du tar det kan du fortfarande bli gravid.

Praktiskt taget inga kontraindikationer för utnämningen, med undantag för individuell intolerans mot komponenterna.

Av biverkningarna kan följande särskiljas:

 • anemi
 • huvudvärk;
 • magont;
 • ökad menstruation;
 • kliande hud;
 • svullnad.

Läkemedlet har inga direkta analoger. Måste tas enligt instruktion av en läkare.

danazol

Observation
Innan GnRH-agonister infördes i gynekologisk praxis ansågs läkemedlet som "guldstandarden" för behandling av endometrios. Det har både progestogen och antigonadropa effekter. Det har en uttalad androgen effekt.

Vid behandling av endometrios minskar smärta, dysmenorré i 95% av fallen.

De flesta patienter upplever följande biverkningar:

 • viktökning;
 • manlig typ av kroppshår;
 • röstförändring;
 • minskad libido;
 • negativ effekt på lipidprofilen.

Alla dessa effekter är reversibla och försvinner helt inom några månader efter avslutad läkemedel..

Zoladex

Avser läkemedel från GnRH-agonistgruppen. Dess verkan är baserad på blockeringen av frisläppandet av gonadotropinhormon i blodet. Den huvudsakliga bekvämligheten med att använda läkemedlet i behovet att bara ange en gång per månad.

Enligt studier har 80% av patienterna en positiv effekt på behandlingen. Men i nästan alla, efter avslutad läkemedel, återkommer manifestationerna av sjukdomen.

Behandlingsförloppet är 6 månader. Läkemedlets huvudproblem är utvecklingen av östrogenbrist syndrom. För att undvika detta är en komplex utnämning av hormonersättningsterapi möjlig för att upprätthålla östrogener på önskad nivå.

Icke-hormonell behandling av uterus endometrios

Läkemedelsbehandling utan användning av hormoner är endast möjlig om sjukdomen diagnostiseras i ett tidigt skede, när det bara finns enstaka foci.

Specialister använder följande icke-hormonella läkemedel och metoder:

 • antispasmodika;
 • lugnande medel;
 • zonterapi;
 • fysioterapi;
 • folk tekniker.

Alla dessa metoder bör väljas uteslutande av din läkare. När sjukdomen utvecklas är det absolut nödvändigt att konsultera en specialist för att korrigera behandlingen.

I vissa fall finns det kontraindikationer för hormonbehandling. I det här fallet måste du använda alternativa terapimetoder. Dessa villkor inkluderar:

 • cervikal dysplasi;
 • individuell intolerans mot hormonella läkemedel;
 • blodpatologi;
 • njursvikt;
 • vissa systemiska sjukdomar.

I dessa fall väljer läkaren ett individuellt behandlingsschema, och möjligheten att använda ett eller annat hormonellt medel undersöks noggrant.

Läs alla kontraindikationer

Gestagen droger

Gestagener inkluderar de läkemedel som hjälper hypothalamic-hypofyssystemet att fungera.

De har följande effekt:

Används för preventivmedel, liksom för följande sjukdomar:

 • endometrios;
 • menstruationsproblem;
 • komplicerad postmenopaus.

Gruppen av gestagenläkemedel som används vid endometrios innefattar:

Expertutlåtande
Borovikova Olga
Innan man ordinerar läkemedel från denna grupp är det nödvändigt att utvärdera en kvinnas lipidprofil. Annars finns det en möjlighet till ett antal biverkningar..

Smärtstillande tabletter

Det är viktigt att förstå att att ta smärtstillande medel för endometrios hjälper till att bekämpa symtom, men inte har någon terapeutisk effekt..

Följande läkemedel hjälper väl till med detta tillstånd:

Om ovanstående läkemedel inte hjälper, kan du prova kodininnehållande mediciner. För rätt val av smärtmedicinering är det bättre att konsultera en specialist.

Antigonadotropa läkemedel

Effekten av läkemedel av denna typ är baserad på undertryckandet av hypofysen. Gonadotropisk hormonfrisättning bromsar ner.

Förutom behandling av endometrios, förskrivs läkemedel från denna grupp för följande sjukdomar:

 • prostatacancer;
 • neoplasmer i bröstkörteln;
 • myom.

Denna grupp inkluderar läkemedel såsom:

Läs: endometrios i livmodern: vad är det.

Spiral "Mirena"

Den huvudsakliga aktiva ingrediensen är levonorgestrel. Ingår i gruppen av gestageniska läkemedel. Den största fördelen med läkemedlet är att den nödvändiga nivån av aktiv substans bibehålls dagligen i livmoderhålet.

Expertutlåtande
Borovikova Olga
Handlingsprincipen bygger på det faktum att endometriet blir immun mot östradiols verkan, vilket leder till en minskning av sjukdomens manifestationer. De flesta kvinnor har inga biverkningar. Läkemedlets effektivitet indikeras av dess ständiga användning i gynekologisk praxis i främmande länder.

Förutom endometrios föreskrivs Mirena för preventivmedel eller för att förhindra idiopatisk menorragi. Spiralen har kontraindikationer, därför, innan användning, konsultera med en specialist.

Baskakov V.P. (1995). "Tillståndet för reproduktionsfunktionen hos kvinnor med endometrios." ”Probl. reproduktioner ".

Demidov V.N., Gus A.I. (2002). "Moderna principer för ultraljuddiagnos av genital endometrios (för att hjälpa en utövare)." “Scientific Center of Obstetrics, Gynecology and Perinatology (Dir. - Acad. RAMS V. I. Kulakov)”.

Ermak A.V. (1994). "Undersökningssystemet och hanteringsmetoderna för patienter med inre livmoderns endometrios vid olika åldersperioder." "Abstrakt. dis. Cand. honung. vetenskaper ".

Burlev V.A., Pavlovich S.V. (2003). "Angiogenes i utvecklingen av peritoneal endometrios (litteraturöversikt)." "Reproduktionsproblem nr 2".

Om författaren: Olga Borovikova

Under de senaste åren har en av de vanligaste gynekologiska sjukdomarna blivit endometrios. Idag diagnostiseras det hos varje tionde kvinna i reproduktiv ålder, men oftast efter 35 år. I denna artikel kommer de viktigaste läkemedlen för behandling av endometrios hos kvinnor att beaktas, vi kommer också att studera graden av deras effektivitet i denna sjukdom.

Allmän information om sjukdomar

Endometrios är en gynekologisk sjukdom som kännetecknas av spridning av livmoderens inre kirtelskikt (endometrium). Fragment av epitelvävnad kan växa in i äggstockarna, rören, urea, peritoneum och rektum. Endometrioida foci är hormonberoende och är därför föremål för cykliska förändringar som är karakteristiska för faserna i menstruationscykeln.

Tillväxten av endometrium provoserar smärta och en ökning av det drabbade organet. På grund av spridningen av det inre livmoderskiktet kan månadsvis fläckning öka och förlängas, och en hemlighet från bröstkörtlarna visas.

De exakta orsakerna till livmodern endometrios har ännu inte fastställts, så gynekologer tillskriver det till kategorin av mystiska patologier, men det finns ett antal faktorer som kan provocera denna sjukdom:

 • reproduktionsåldern hos kvinnan under vilken menstruationen går. Menstruation med endometriala celler kan delvis kastas in i bukhålan;
 • hormonella störningar som orsakar en ökning av koncentrationen av follikelstimulerande och luteiniserande hormoner i kombination med reducerat progesteron;
 • minskade skyddsfunktioner i kroppen. I en frisk kvinnlig kropp dör endometrialceller utanför livmoderhålet och med försvagad immunitet ökar deras tillväxthastighet när de kommer in i andra organ;
 • genetisk predisposition;
 • kirurgiska ingrepp, inklusive abort, kejsarsnitt, cervikal diatermocoagulation.

I det initiala skedet kan endometrios vara asymptomatisk, i sådana fall upptäcks den av misstag under en gynekologisk undersökning.

I de senare stadierna av sjukdomen kan följande symtom uppstå:

 • bäcken smärta med en känsla av fullhet och tyngd i nedre buken. Smärtan kan vara klar och känns på en viss plats eller sprider sig och känns starkare innan menstruationen;
 • under de första tre dagarna av menstruationen finns det en mycket stark smärta i nedre buken;
 • menstruationen går rikligare och varar längre;
 • smärta under samlag;
 • smärta under tarmrörelsen och urinering;
 • knappt rödaktig eller brun urladdning före eller efter menstruation.

I vissa fall har patienten illamående, inklusive kräkningar, besvämning och generell malaise. Månadsperioder drar längre och går mer intensivt. Det är ganska svårt att stoppa blödningen, vilket leder till anemi. Situationen förvärras av en obalans av könshormoner, på grund av vilken järnbristanemi bara fortskrider.

Förutom symptom på endometrios, förvärras en kvinnas tillstånd av tecken på anemi: konstant trötthet, blek eller isterisk hud, ständig sömnlyst.

Befintliga terapier

Behandlingsregimen för endometrios kommer att bero på svårighetsgraden av sjukdomen och graden av skada på angränsande organ, liksom på patientens allmänna hälsa.

För närvarande finns det tre huvudområden för behandling av denna sjukdom:

 • konservativ terapi. Detta inkluderar behandling med hormonella läkemedel, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, mineral- och vitaminkomplex, immunkorrektorer och lugnande läkemedel. Att stärka effektiviteten av denna metod kommer att hjälpa homeopati, magnetoterapi, akupunktur, laserterapi och pulsströmbehandling;
 • organbevarande kirurgisk behandling;
 • radikal kirurgisk behandling.

Eftersom den exakta orsaken till sjukdomen inte fullt ut förstås, bör behandlingssystemet vara av systemisk karaktär, effekten ska vara på hela organismen hos patienten som helhet och inte på enskilda organ eller system.

När man väljer en behandlingsmetod styrs gynekologen av följande faktorer:

 • hur länge sjukdomen varar;
 • vad är en kvinnas allmänna immunitetstillstånd;
 • vad är funktionerna i de brott som uppstod;
 • närvarande symtom;
 • lokalisering av sjukdomen och spridningen av patologiska processer;
 • åldersfaktor;
 • Planerar patienten en framtida graviditet?.

I följande avsnitt kommer vi att undersöka mer detaljerat vilka läkemedel som bör drickas med endometrios, och också ta reda på de mest populära homeopatiska medel som hjälper till att hantera denna sjukdom..

Det bör komma ihåg att homeopati ensam inte kan bota sjukdomen, den bör komplettera hormonbehandling eller postoperativ behandling..

Kan endometrios botas av läkemedel?

Det är nästan omöjligt att helt bota sjukdomen, men vi kommer att överväga vilka metoder som kan hjälpa till att lindra tillståndet i ett visst fall. Läkemedelsbehandling av endometrios föreskrivs i sådana situationer:

 • infertilitet är etablerat;
 • adenomyos;
 • kvinnan är i reproduktiv ålder;
 • patologi upptäcktes av misstag under en gynekologisk undersökning och fortskrider utan symtom.

Vid mer allvarliga tillstånd, när sjukdomen drabbar andra organ och bidrar till utvecklingen av purulenta processer, föreskrivs kirurgi.

Radikal kirurgi används oftast i fall där det finns en hög risk för malignitet i de drabbade områdena..

Därefter överväger vi mer detaljerat vilka läkemedel som kan bota endometrios..

Hormonala läkemedel mot endometrios

Hormoner för endometrios föreskrivs för att undertrycka östrogenkoncentrationer. För detta kan en enorm lista med läkemedel som har ett annat fokus användas: vissa kan påverka äggstocksfunktionerna, andra påverkar hypofysen, som är direkt relaterad till reproduktionssystemets arbete.

Det är viktigt att komma ihåg att hormonella piller endast är en tillfällig åtgärd, efter att deras intag har avslutats kan den hormonella obalansen som framkallade utvecklingen av sjukdomen återgå, liksom själva sjukdomen..

Eftersom med endometrios, det inre livmoderlagret växer inte bara, utan ytterligare obehagliga symtom uppstår, förutom hormonella läkemedel, bör du ta medel för att eliminera patologiska tecken, såsom blodcirkulation, smärta i nedre del av magen, etc..

Gonadotropinfrisättande hormonagonister

Agonister med naturligt ursprung produceras i hypotalamus, de bidrar till frisläppandet av hormoner från hypofysen. Och i sin tur kan de i stora doser neutralisera äggstockarnas aktivitet, vilket innebär att de kan minska östrogennivån. Ett läkemedel som innehåller GnRH-agonister kan lösa detta problem, de inkluderar:

 • Diferelin. Intramuskulärt administrerat från 1 till 5 dagar av cykeln, upprepas kursen efter 28-30 dagar;
 • Decapeptil Depot. Det är nödvändigt att ange 3,75 mg subkutant från 1 till 5 dagar av cykeln, upprepa kursen efter 28-30 dagar;
 • Zoladex. Subkutan administration i buken. Valet av den aktiva substansen med läkemedlet varar i 28 dagar. Kursen upprepas i nästa cykel;
 • Buserelin. Det används i form av intramuskulära injektioner av 3,75 mg en gång i månaden under de första 5 dagarna av cykeln;
 • Lucrin Depot. Injektioner görs under de första tre dagarna av cykeln. Upprepar behandlingen på en månad.

Sådana läkemedel hjälper till att stoppa utvecklingen av inte bara tillväxten, utan också hela endometriet, en kvinna introduceras i ett tillstånd av konstgjord menopaus, när hon inte har menstruation. Sådan behandling varar i cirka sex månader..

Detta är en svår tid under vilken andra tecken på klimakteriet kan uppstå: irritation, sömnproblem, minskad sexlyst. Benvävnadstätheten kan minska, sannolikheten för skada på den.

Gonadotropin-hämmare och antigestagener

Hämmare som används för att behandla endometrios undertrycker produktionen av FSH, LH och progesteron. Dessa inkluderar:

 • Testosteronbaserad Danazole. Du måste ta muntligt, finns i kapselform. Dosen väljs av läkaren, men inte mer än 800 mg per dag. Analoger Danoval och Danol;
 • Mifepriston, gestrinon. Dessa mediciner hämmar produktionen av progesteron och östrogen och orsakar anovulation. Det förskrivs individuellt, men högst 0,2 g per dag.

Dessa läkemedel hämmar utvecklingen av celler i det inre slemskiktet i livmodern, inklusive de som utvecklas utanför könsområdet.

gestagener

Hormonterapi inkluderar läkemedel baserade på konstgjord progesteron, som hämmar utvecklingen av endometrieceller. Denna typ av medicinering inkluderar:

 • Dufaston. Finns i tabletter, drick från 5 till 25 dagar i cykeln, flera kurser i rad;
 • Byzanne. Drick 1 tablett per dag;
 • Organometril. Dessa tabletter förhindrar utvecklingen av nya foci av sjukdomen och minskar storleken på befintliga. Drick från den 14: e till den 25: e dagen av cykel 1-tablett varje dag. Vid svår blödning kan dosen fördubblas.

Födelsekontroll för endometrios

Hormonala orala preventivmedel kan samtidigt utföra flera funktioner: för det första används de för att öka koncentrationen av östrogener och gestagener i kroppen vid behandling av endometrios, och även som p-piller.

Vi listar vilka preventivmediciner som föreskrivs för tillväxten av det inre skiktet i livmodern:

Effekten kommer att märkas först efter kontinuerlig användning av dessa medel i 3-6 månader.

Icke-hormonella läkemedel

Icke-hormonell behandling syftar till att eliminera samtidigt symtom på endometrios. För att eliminera känslan av tyngd och lindra den inflammatoriska processen, kan läkemedel som Ibufen, Papaverine eller Novigan förskrivas. Cykloferon, askorbinsyra, Tocopherol, Pyridoxine, etc. kommer att bidra till att förbättra den allmänna hälsan och immuniteten..

Ett annat populärt verktyg som kan bedöva och lindra inflammation, samt minska endometriotiska foci utan hormoner, är Endoferin. Behandlingsförloppet tar 90 dagar och är indelat i 3 perioder.

Endast en specialist kan behandla icke-hormonella och hormonella läkemedel..

Antibakteriella läkemedel

Antibiotika för endometrios föreskrivs endast när sjukdomen åtföljs av inflammation och utvecklingen av infektion. Bredspektrum antibakteriella läkemedel förskrivs vanligtvis: Doxycycline, Tienam, Penicillin, Macrolide. Dessutom kan droppar med läkemedel från gruppen cefalosporiner (Zedex, Ceftazidime, etc.) läggas.

I det avancerade stadiet av sjukdomen föreskrivs svampdödande antibiotika (Nystatin, Mikosist, Flucostat), men detta händer endast när patienten uppmärksammade alltför lite på att förebygga komplikationer.

Vilka ljus kan användas

Om patienten är kontraindicerad i ett stort antal smärtstillande medel, kan suppositorier med en smärtstillande effekt förskrivas för endometrios. De mest effektiva icke-steroida antiinflammatoriska suppositorierna för denna sjukdom är Diclofenac, Indometacin. De lindrar snabbt och permanent smärta.

Inte varje läkemedel i form av suppositorier administreras intravaginalt med endometrios, det finns läkemedel som föreskrivs för rektal användning:

 • Ketoprofen-baserad flamax. Applicera en gång i veckan;
 • Diklofenak. Applicera 1 suppositorium varje dag;
 • Voltaren. Stark smärtstillande medel, som används två gånger om dagen;
 • Movalis. Applicera med ljus för natten, inte mer än en vecka;
 • Indometacin. Används varje dag på natten.

Dosen och kombinationen av läkemedel vid behandling av endometrios kan endast väljas av den behandlande läkaren.

Artiklar Om Missbruk Cykeln

Vad händer om menstruationen är över och efter 2 veckor börjar den igen

Menstruation är en speciell indikator på kvinnors hälsa. När de inte kommer i tid börjar kvinnan oroa sig. Det är ännu mer konstigt när nästa börjar efter den sista menstruationen, två veckor senare....

Hur man skiljer menstruation från missfall: med vilka tecken i de tidiga stadierna kan du förstå vad som hände?

KlassificeringMenstruation och missfall är olika fysiologiska processer, men de åtföljs av liknande symtom.....

Hur förstår du att du är gravid?

Icke-gynekologiskNaturligtvis kan magen också skada av andra skäl som inte är helt relaterade till könsområdet. Det kan vara varje sjukdom i de inre organen, särskilt akuta tillstånd....